Vánoce bez lepku, to je cukroví z bezlepkové mouky i kapr v hrašce

Dezerty

Přinášíme vám další tip na netradiční cukroví, kterým můžete zpestřit váš sváteční stůl, ale samozřejmě se hodí při jakékoli příležitosti. Jeho příprava je velice…

Vánoce bez lepku, to je cukroví z bezlepkové mouky i kapr v hrašce Hubnutí

Celý rok se snažíte jíst zdravě a držíte si štíhlou linii, ale během svátků každý rok přiberete? Víme, proč to je! Čekají na nás…

Vánoce bez lepku, to je cukroví z bezlepkové mouky i kapr v hrašce Dezerty

Báječné chutné a voňavé sušenky, které přijdou k chuti kdykoliv a krásně se hodí i jako netradiční a zdravé vánoční cukroví. Jsou bez cukru…

Vánoce bez lepku, to je cukroví z bezlepkové mouky i kapr v hrašce Jídlo pod lupou

Víte, jak správně uskladnit vánoční cukroví, aby se nekazilo? Jak to udělat, aby sušenky zůstaly křupavé a perníčky změkly? Jsou lepší plastové dózy, nebo…

Vánoce bez lepku, to je cukroví z bezlepkové mouky i kapr v hrašce Jídlo pod lupou

Jsou tu Vánoce – čas hojnosti a dopřávání si. Kdo by odolal cukroví, vánočce, salátu, řízku, punči a dalším dobrotám? Od toho přeci ty…

Vánoce bez lepku, to je cukroví z bezlepkové mouky i kapr v hrašce Dezerty

Cukroví bez lepku, cukru, mléka a vajec: jde to vůbec? Ano! A může být opravdu vynikající. V tomto článku vám ukážeme naše odzkoušené recepty…

Vánoce bez lepku, to je cukroví z bezlepkové mouky i kapr v hrašce Blog

Za ty roky, co pečeme zdravé vánoční cukroví, už to máme vychytané. Obejdeme se bez cukru, mléka, mouky i vajec. Cukroví je krásné, dobré,…

Vánoce bez lepku, to je cukroví z bezlepkové mouky i kapr v hrašce Jídlo pod lupou

Cukroví neodmyslitelně patří k českým Vánocům. To naše je bez cukru a bílém mouky. Poradíme vám, jak si zdravé pečení rozvrhnout tak, aby bylo…

Ořechová sezóna je tady! Udělejte si zásobu, ať máte dost ořechů na nádivky do sladkého pečiva, do těst na vánoční cukroví, na ořechovou bábovku…

Ultra rychlé a hříšně dobré čokoládové truffles, které je hotové během chvilky. Vhodné nejen jako vánoční cukroví, ale také jako bonboniéra nebo zdravé sladké…

Karolínky jsou jednoduché a rychlé šťavnaté cukroví plné sladkých rozinek a marmelády. Hodí se nejen na Vánoce, ale i kdykoliv v průběhu roku, kdy…

Vánoce byly vždy tradičně symbolem klidu a míru. Ale opak je pravdou. V dnešní době jsou spíše symbolem stresu, nervů a honění se s…

Stromeček, cukroví, kapr, dárky, koledy…To jsou teď nejčastější témata během prosince. Každý řeší Vánoce. Nakupuje, šílí, cpe se. Jak to ale dělá vegan?!…

Po přečtení článku 10 důvodů, proč se vyhnout cukru jste se možná rozhodli, že s cukrem skoncujete. Pokud jste však znejistěli a říkáte si: „Vždyť je…

Tento opravdu luxusní perník plněný sladkým marcipánem (Gevulde Speculaas) pochází z Holandska. Je velmi oblíbený, protože je kořeněný, sladký a rozplývá se na jazyku….

Toto cukroví většina z nás zná pod názvem marokánky, ale tradičně vychází z italských sušenek z Florencie, tzv. Florentýnek. Florentýnky jsou rychlé, téměř bez…

Důvodů, proč se vyhnout bílému cukru a všem jeho průmyslovým kamarádům, je mnohem víc. Těchto 10 však už i lékaři a vědci považují za…

Když má přijít návštěva, dělám tyto luxusní nepečené ořechové kuličky a vždy se po nich jen zapráší. Hodí se i na sváteční stůl, dětem…

Amasaké je původně japonská receptura na přirozeně sladký fermentovaný krém z obilovin. Je tak slaďoučký, že s ním lze doslazovat kaše, zdobící krémy, zmrzliny,…

Šťavnatá, extra kokosová dvoubarevná zdravá roláda bez pečení. Luxusní dezert bez cukru, který potěší každou návštěvu.

Rozinky a oříšky v čokoládě jsou většinou plné cukru a mléka. Udělejte si je jednoduše doma! Zabalené se hodí se i jako pěkný dárek.

Domácí zdravé Toffifee bez cukru, vajec a mléka. Super svačinka pro mlsné jazýčky nebo nápad na domácí bonboniéru.

Zdravá kopie oblíbených karamelových TWIX tyčinek bez špetky cukru, živočišných výrobků a bílé mouky.

Domácí alternativa ke kupovaným OREO sušenkám plným cukru. Tyto Orea jsou zcela bez lepku, cukru, bílé mouky, mléka i vajec. Ideální svačinou pro mlsné…

Domácí „Disko“ sušenky s lískooříškovou náplní bez cukru pro děti i dospělé. Jsou snadné, chutné a mnohem zdravější než ty kupované.

Rychlé a moc dobré kuličky pro doplnění energie nebo jen tak na mlsání. 🙂

Luxusní svačinka ve formě těchto tyčinek bez špetky cukru. Skvělé pro děti do školy, anebo dospělé do práce či na výlety na doplnění energie…

Zázvorky jsou mírně pikantní sušenky, výborné jako pohoštění pro hosty nebo jen tak jako svačinka pro děti i dospělé 🙂 Tyto Jindřiny zázvorové sušenky…

Zdravá kokosová Bounty tyčinka? To není sen! Teď si ji můžete dopřát i vy 🙂 Naše čtenářka Jindra vymyslela recept na tuto známou dobrotu…

Veganský marcipán beze špetky cukru od naší čtenářky Jindry. Můžete použít na potahování dortů, anebo jen tak jako svačinku v podobě obalených marcipánových koulí.

Tyto bezlepkové ořechové úlky nebo také hnízda jsou moje oblíbené cukroví. Jsou totiž hotové během pár minut a to i na Štědrý den, a…

Nestíháte už pečené cukroví? Vyrobte tyto nepečené sezamové kuličky, které máte do 10 minut hotové! Využijte do nich různé druhy oříšků a semínek, kakao…

Jednoduché, rychlé a luxusní rumové kuličky, které nesmí chybět na žádném vánočním stole.

Sušenky

Výborné sušenky, které se hodí nejen na vánoční stůl. Umíme je i v bezlepkové variantě.

Čtyři způsoby, jak pokaždé jinak využít jedno těsto v kuchyni – včetně vánočního cukroví. Toto těsto je přirozeně nasládlé díky mrkvi, z pouhých 5…

Výborné, voňavé a rychlé cukroví. Mouku v nich nahradí mletý mák místo sladidel ho osladí pouze sušené ovoce. Marokánky zvládnete levou zadní připravit i…

Už je tu ten správný čas na pečení perníčků! A pokud chcete mlsat bez výčitek, tak máme pro vás tip na perníčky zcela bez…

Bonbony a cukrovinky

Luxusní čokoládovo-oříškové kuličky Ferrero rocher bez cukru, které jsou tak hříšně dobré, že se nebudete chtít podělit ani s návštěvou 🙂

Sušenky

Kakaové sušenky s chutí kokosu – zdravá alternativa k sušenkám Koka. Skvělé mlsání k čaji nebo obilné kávě. Sušenky jsou přirozeně bezlepkové.

Víte už teď, že před Vánoci nebudete stíhat vytvářet mnoho druhů cukroví? Tak připravte jedno univerzální těsto a pouze experimentujte s příchutěmi, formičkami, zdobením…

Bonbony a cukrovinky

Čokoládová tyčinka s exotickou kokosovou náplní a vůní rumu. K nerozeznání od originálu.

Sušenky

Tyto sušenky příjemně zahřejí a lehce štípou na jazyku. Jsou výborné nejen jako vánoční pohoštění.

Dnešní tělo produkuje 2-3x více inzulínu než před 35 lety. To vede k inzulínové rezistenci, a za pár let i k obezitě, cukrovce, hypertenzi, metabolickému syndromu…

Pokud milujete čokoládu, ale nechcete jíst tu z obchodu plnou cukru, mléka a tuku, pak pro vás máme rychlý a uspokojující recept na zdravé…

Dezerty

Vynikající bezlepkové makové sušenky polévané čokoládou a výtečný makovec.

Svačina do skleničky Do uzavíratelné skleničky nasypte vrstvu vloček (těch, které se nemusejí vařit – drobnější ovesné, pohankové…), přidejte oříšky a semínka, zalijte vrstvou rostlinného jogurtu (část můžete ochutit karobem…

Matka musí mít nervy ze železa, když s dětmi v kuchyni peče a zdobí cukroví. Nebo slušnou zásobu koled.

Sušenky bez cukru, mléka a vajec jsou raz dva hotové a raz dva snědené, protože jsou moc dobré. Krásně voní po citrónu a neudělaly…

Další varianta jak z univerzálního těsta upéct jiný druh cukroví. Tentokrát jsem pekla z tmavého kakaového těsta kolečka a plnila je kokosovým krémem.

Dezerty

Vykouzlit zdravé kokosky během chvilky není žádný problém, když víte jak na to. Stačit vám bude pouze pět ingrediencí a půl hodiny času včetně…

Dezerty

Jedno z nejrychlejších vánočních cukroví, které se zaručeně povede a dá se udělat klidně v den, kdy je chcete jíst, takže klidně až na…

Bonbony a cukrovinky

Chutný dárek nebo vánoční cukroví.

Výborné a zdravé kokosky bez cukru.

Jednoduchá a chuťově výborná svačinka na výlety, do školy, práce nebo jako skvělé a variabilní vánoční cukroví. Uspokojí chutě na sladké nejen u dětí,…

Dodají vám potřebnou energii, jsou plné živin, jednoduché na přípravu a navíc chuťově výborné. Jsou skvělou svačinkou na výlety, do školy nebo do práce. Těchto…

Dezerty

Jednoduchý videorecept recept na těsto, ze kterého uděláte výborné sušenky nebo vánoční cukroví. My jsme z jednoho těsta udělaly hned několik druhů. Stačí přidat…

Cukroví z fazolí? Ano, tyto fazolové koule jsou velmi chutným překvapením, které můžete servírovat i na vánoční stůl. A možná, že základní ingredienci vaši…

Tento recept má každý rok velký úspěch! Zkuste tuto veganskou variantu zcela bez cukru, vajec, bílé mouky a mléka.

Z lineckého těsta jsme vykrojili srdíčka, namočili půlku do karobové polevy a posypali strouhanými ořechy. A dobrota je na světě.

Z lineckého těsta jsme vykrojily stromečky, namočily horní půlku do karobové polevy a posypaly strouhaným kokosem.

Chutná nám víc než klasické těsto, navíc se s ním velmi dobře pracuje při vykrajování. Zbylé odřezky se dobře slepují a není třeba doplňovat…

Stále stejné těsto jako na rohlíčky, ale jiný tvar a navíc poleva. Děti mají radost ze 3 druhů pečiva, my z jednoho těsta.

Měly jsme hodně těsta na rohlíčky a už nás nebavilo je tvořit, tak jsme zkusily jiný tvar a přidat mandli. Tak letos vznikla mandlová…

Tuhle klasiku jsme si neodpustili. Pracny jsou vyrobit i bez cukru a přitom velmi chutné. Upečené těsto se dokonale vyklápí i z velmi starých…

I vánoční cukroví se dá upéct z ingrediencí, které tolik nezatěžují náš trávicí systém a ještě nám dodají spousty minerálů. Pro náročnější, kteří mají…

Téma: sušené švestky, bez masa, alergie na lepek, prosinec, perníkové koření, kapr, sušená jablka, bez laktózy, peeling, zima, amasaké krém, cukroví, přibírání, povidla, amazake, holandské perníčky, student, polévka, dezert bez vajec, sladidlo, rozinkové cukroví, mouka z hnědé rýže, křížaly, plastové nádobí, večírek, recepty na bezlepkové cukroví, vosí hnízda, fitness marokánky, crumble, spermie, bounty, sváteční menu, sezamová pasta, obilný slad, čaj, low carb, alsan, mandle, kypřící prášek, Vánoční kaštanové bezlepkové coockies, štědrovečerní menu, smoothie, mandlpvé máslo, rychlovka, zánět, sladké, bezlepkové pečení, přirozeně sladké, jak použít vločky, marcipán bez cukru, obilná kaše, smažení, nepečené kuličky recept, mandlová mouka, koňak, gevulde speculaas, Klub Jíme Jinak, tyčinky, žitné vločky, karolínky, slepené musli, pralinky, mletý hřebíček, party, bez vejce, marokánky bez cukru, pukance, rum, agáve, v, bezlepkové cookies, bezlepková dieta, rýžové mléko, vitariánství, večeře, drobenka, glukóza, pudink, dezerty, celiakie, nepečené cukroví, nálada, sušenky se zázvorem, sušenky ze zázvoru, sušenky s krémem, ořechy v čokoládě, chleba, občerstvení, lanýže, perníky, ADHD, pšeničné vločky, silvestrovské pohoštění, tlusté děti, děti od 1 roku, kokosová mouka, veganské dezerty, teffové vločky, cukroví s vločkami, sušenky, bez vajíčka, slunečnicová semínka, břišní tuk, vegan marcipán, zubní kaz, bramborový salát, vločkové knedlíky, mirin, jemné vločky, cukroví bez lepku, pleť, pšeničná mouka, esenciální olej, dezerty bez laktózy, zdravé cukroví, pečené müsli, kalorie, cholesterol, zázvor, kaštanová mouka, perník, rozinky v čokoládě, chlebíčky, vegetariánství, zázvorové sušenky, mrkev, oslavy, zdravá sladkost, veganské cukroví, rozinkové karolínky, perník bez cukru, kaštany, pohoštění, dětské sušenky, zázvorky, fitness recepty, hnízda, truffles recept, vega, chuť na sladké, amasaké mléko, zdravý dezert, dezert bez cukru, disko sušenky, kokosové tyčinky, řízky, vegetariánské dezerty, krevní cukr, sladké občerstvení, pomazánky

Budete mít zájem:  Feng shui (šuej) a zdraví – co vše na nás má vliv?

Nejlepší recepty na vánoční cukroví bez lepku. Která varianta vám chutná nejvíce?

Bezlepková dieta není v dnešní době ničím neobvyklým.

Nesnášenlivost lepku umí pěkně zkomplikovat život, o vánočních svátcích tím spíše!

Potravin bez lepku naštěstí neustále přibývá. Upéct zdravé bezlepkové vánoční cukroví lze tedy snadno a rychle! A není to žádná věda.

Bezlepkové vanilkové rohlíčky

Klasika, která se neomrzí.

Co budete na rohlíčky z vanilky potřebovat?

  • 150 g kaštanové nebo jiné bezlepkové mouky
  • 40 g kukuřičné mouky
  • 125 g másla
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 1 vanilkový lusk nebo vanilkové aroma
  • moučkový cukr provoněný vanilkou na obalení

Jak vanilkové rohlíčky připravíte?

  1. Smíchejte oba typy mouku spolu s mletými ořechy a moučkovým cukrem.
  2. Přidejte změklé máslo, žloutek, sůl a vanilku vyškrabanou z podélně rozříznutého lusku.
  3. Vypracujte těsto a dejte jej nejméně na dvě hodiny odležet do lednice. Lepší samozřejmě je nechat těsto v lednici přes noc.

  4. Z těsta vyválejte delší válečky, které rozkrájejte na stejně velké dílky. Z těchto dílků tvarujte rohlíčky.
  5. Rohlíčky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je teplotě 180 °C zhruba 10 minut, dokud nezrůžoví.
  6. Ještě horké rohlíčky obalte v moučkovém cukru.

Vánoce bez lepku, to je cukroví z bezlepkové mouky i kapr v hrašceZdroj: brydova.cz

Kokosové tyčinky bez lepku

Polomáčená slast, často známá jako kokosový kmen, nadchne každého.

Co budete na bezlepkové tyčinky potřebovat?

  • 150 g másla
  • 150 g cukru krupice
  • 120 g strouhaného kokosu
  • 250 g bezlepkové mouky
  • 3 vejce
  • špetka kypřicího prášku
  • špetka soli
  • 1 čokoláda na vaření
  • domácí marmeláda podle chuti

Jak kokosové tyčinky připravíte?

  1. Promíchejte sypké suroviny, tedy bezlepkovou mouku, strouhaný kokos, krupicový cukr, kypřicí prášek a sůl.
  2. Přidejte změklé máslo a vejce.
  3. Vypracujte hladké těsto a dejte jej odpočinout do lednice nejméně na tři hodiny.
  4. Těsto rozválejte na silnější plát a vykrajujte z něj rádýlkem nebo nožem malé širší tyčinky.

  5. Tyčinky rozmístěte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je při teplotě 180 °C, dokud nezrůžoví, tedy asi 7-10 minut.
  6. Vychladlé tyčinky můžete slepit pomocí marmelády, například pomerančové.
  7. Poté je z poloviny namáčejte do rozpuštěné čokolády.

Vánoce bez lepku, to je cukroví z bezlepkové mouky i kapr v hrašceZdroj: sladky-zivot.sk

Citronové cukroví z rýžové mouky

Netradiční opojení, kterému podlehnete.

Co budete na cukroví z citronu potřebovat?

  • 200 g rýžové mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • šťáva a kůra z jednoho pomeranče
  • šťáva a kůra z jednoho citronu
  • 1 čokoláda na vaření

Jak citrusové cukroví připravíte?

  1. Mouku promíchejte s moučkovým a vanilkovým cukrem.
  2. Přidejte změklé máslo, vejce, šťávu a kůru z citronu i pomeranče.
  3. Důkladně vypracujte hladké těsto, které nechejte půl hodiny odležet v lednici.
  4. Těsto rozválejte a vykrajujte z něj libovolné tvary.

  5. Cukroví vyskládané na plechu s pečicím papírem pečte v troubě 10 minut při teplotě 170 °C.
  6. Vychladlé cukroví můžete polít rozpuštěnou čokoládou na vaření. Vytvořit můžete také působivé cákance.

Vánoce bez lepku, to je cukroví z bezlepkové mouky i kapr v hrašceZdroj: makingthymeforhealth.com

Vánoční perníčky z bezlepkové mouky

Tradiční cukroví, které je předzvěstí Vánoc.

Co budete na bezlepkové perníčky potřebovat?

  • 200 g bezlepkové mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 60 g medu
  • 30 g másla
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky perníkového koření

Jak vánoční perníčky připravíte?

  1. Bezlepkovou mouku, perníkové koření, moučkový cukr, jedno vejce, perníkové koření a jedlou sodu promíchejte.
  2. Mezitím rozehřejte máslo, případně i med. Vmíchejte do sypké směsi a vypracujte hladké těsto.
  3. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a uložte jej nejlépe přes noc do lednice.

  4. Těsto rozválejte na pomoučeném vále do tloušťky půl centimetru a vykrajujte z něj libovolné tvary.
  5. Perníčky pečte pomalu při teplotě 170 °C zhruba 15 minut.
  6. Po vytažení z trouby perníčky zlehka potřete rozšlehaným vejcem, v případě potřeby přidejte trochu vody, aby perníčky byly pěkně lesklé.

  7. Hotové perníčky můžete ozdobit klasickou cukrovou polevou.

Vánoce bez lepku, to je cukroví z bezlepkové mouky i kapr v hrašceZdroj: picdeer.com/lovecoworkopava

Bezlepkové cukroví nejen pro celiaky

Nemusíte zrovna trpět celiakií, aby vám bezlepková dieta nemohla prospět. Nadměrná konzumace lepku není příliš prospěšná a může stát za spoustou zdravotních problémů.

Proč tedy s lepkem neskoncovat? Cukroví bez mouky, perníčky bez lepku a další dobroty vhodné pro celiaky co do chuti nijak nezaostávají za klasickým vánočním cukrovím.

Při pečení bezlepkového cukroví vsaďte na mouku z jedlých kaštanů nebo rýžovou či sójovou mouku.

Pokud neradi pečete z mouky, zkuste naše raw cukroví, kde mouku nepoužijete a navíc ani nezašpiníte troubu. ????

Připravujete cukroví v rámci zdravějšího stravování nebo musíte dodržovat přísnou dietu? Napište nám do komentářů, jak s tím bojujete!

Vánoce netradičně: Čím pohostit vegetariány a bezlepkáře?

Vánoční svátky klidu a pohody by měly být také o vzájemném respektu a snaze vyjít si navzájem vstříc. Připravit pohoštění i pro blízké, jejichž stravování se mírně vymyká zaběhlému standardu, je proto to nejmenší, co pro ně můžete udělat. Poradíme vám, co naservírovat bezlepkářům, vegetariánům i veganům.  

Vánoce bez lepku  

Pokud chcete připravit pohoštění pro člověka s intolerancí lepku nebo pro někoho, kdo jej ze své stravy z jakýchkoliv důvodů záměrně vyřazuje, vyhněte se při přípravě cukroví i štědrovečerní hostiny pšenici a pšeničné mouce (a to i té špaldové). Lepek je však v menším množství obsažen také v žitu a ječmenu a mnohdy jej najdeme také v potravinách, kde bychom ho rozhodně neočekávali – například v uzeninách. Vyplatí se proto důkladně číst složení.

Upravit štědrovečerní večeři do bezlepkové podoby je poměrně snadné. Pokud připravujete zahuštěnou polévku, použijte bezlepkovou mouku – například rýžovou či pohankovou. Kapra nebo řízek pak obalte v kukuřičné strouhance.

Vánočku můžete upéct z bezlepkové mouky. Stejně tak lze připravit bezlepkové cukroví – zkuste například griliášové pracny, karamelové laskonky, nebo kokosové bounty kuličky.

Vánoce bez lepku, to je cukroví z bezlepkové mouky i kapr v hrašce

ETA TIP: S těstem na bezlepkovou vánočku je potřeba pracovat důkladně, ale opatrně. Nejlepších výsledků dosáhnete pomocí kuchyňského robota s použitím speciální metly na bezlepková těsta.

Jednohubky hravě vykouzlíte z bezlepkového pečiva (ideálně upečte domácí) nebo vyzkoušejte něco méně tradičního – třeba sushi. Dobrou službu udělají také kukuřičné tortilly s pikantní náplní či dipem.

Vánoce bez masa

Vegetariánů a veganů, ať už z etických či jiných důvodů, postupně přibývá. Zatímco vegetariáni se vyhýbají pouze masu, vegani nekonzumují ani vejce, mléčné výrobky, sýry a mnozí dokonce ani med.

I tak je ale škála pochutin, které jim můžete připravit, překvapivě široká.

Nabídka v běžných supermarketech se navíc rozrůstá raketovou rychlostí, a tak se nemusíte spoléhat jen na prodejny se zdravou výživou.

Vegetariánskou či veganskou štědrovečerní večeři může zahájit houbová či luštěninová polévka, případně bezmasá verze zelňačky.

Do bramborového salátu použijte veganskou majonézu, která je dnes běžně k dostání, a vynechejte vejce a uzeninu, pokud je váš rodinný recept obsahuje.

Případně zvolte vhodnou alternativu, například sójový párek. 

Při snaze nahradit maso či kapra pak můžete popustit uzdu fantazii – vejce v trojobalu zastoupí obalovací směs zvaná Hraška, rybí chuť pak evokuje mořská řasa Nori.

Obalit v ní můžete jakoukoliv rostlinnou alternativu – tofu, tempeh, seitan či sójové plátky, ale i celer nebo hlívu ústřičnou.

Vždy je ale lepší nechat vámi vybranou surovinu chvíli marinovat ve směsi sójové omáčky a koření.

ETA TIP: Pokud jste zvyklí smažit na sádle, při přípravě jídla pro vegany a vegetariány raději sáhněte po rostlinném oleji.

Chcete-li nachystat také veganské cukroví, volte různé raw kuličky nebo zkuste experimentovat. Vejce v těstě umí nahradit chia semínka, mletá lněná semínka nebo třeba rozmačkaný banán.

Vánoce bez lepku, to je cukroví z bezlepkové mouky i kapr v hrašce

ETA TIP: Chutnou a rychlou alternativou jsou také čokoládové košíčky s arašídovým máslem podle fitrecepty.info.

Jako pohoštění na stůl budou trefou do černého pomazánky z rozmixovaných luštěnin, avokáda či semínek. Místo sýra sáhněte třeba po tofu – zejména jeho uzená varianta zachutná i mnohým milovníkům masa. Pro ozdobu i dochucení poslouží sušená rajčata či olivy.

Dejte však pozor také na pečivo – to kupované nemusí být bez živočišných složek (složení by však mělo být v obchodech k dispozici). Nejlépe proto uděláte, když upečete domácí. 

Čím potěšíte všechny? 

Pokud hledáte univerzální řešení, kterým se zavděčíte všem, najdete jej v jednoduchosti. Jako hlavní jídlo poslouží tradiční staročeský houbový kuba.

Ječmenné kroupy, které tvoří jeho základ, raději nahraďte těmi pohankovými, které jsou zcela bezlepkové. Na zobání pak přichystejte čerstvé a sušené ovoce nebo oříšky.

Budete mít zájem:  Žloutenka, hepatitida – a vše o ní

Chybu rozhodně neuděláte ani obloženou zeleninovou mísou, která bude vítaným odlehčením pro všechny.

ETA TIP: Potěchou pro oko budou špízy z ovoce nebo sušené ovocné placky.

Inspirovat se můžete také zahraniční kuchyní – vyzkoušejte například guacamole nebo hummus. Cizrna, z níž hummus připravíte, navíc poslouží i jako vděčné zobání – stačí ji uvařit, okořenit a opéct v troubě do křupava.

ETA TIP: Cizrnový hummus nahradí i jakákoliv jiná luštěninová pomazánka. Zkuste třeba tu z červené čočky.

A rada na závěr? Raději vždy předem zjistěte, jaké jsou stravovací zvyklosti vašich hostů, případně se s nimi domluvte, aby donesli vlastní pohoštění splňující jejich požadavky. Uvidíte, že to bude příjemné zpestření i pro ostatní, kterým tak umožníte objevit zase něco nového a zjistit, že i alternativní strava může být chutná. 

Témata: bez lepku, vegetariánské, Vánoce

Vánoce na dietě :

Jak
pro zdravé, tak pro nemocné o vánocích platí, že jíst bychom měli s mírou. Alkohol pít střídmě, abychom o vánocích a po nich nemuseli řešit
zkažený žaludek, bolesti břicha a v neposlední řadě i kilogramy navíc
usazené na našem těle.

Vánoce bez lepku, to je cukroví z bezlepkové mouky i kapr v hrašce

Jak
se ale stravovat, pokud se potýkáte se zdravotním problémem a lékař vám
doporučil některou z diet? Nejrůznějšími stravovacími omezeními se řídíte
během celého roku, nebylo by tedy moudré to kvůli svátečním dnům porušit.
Podívejme se tedy spolu, co obnáší dietní doporučení a jak si správně připravit
sváteční pohoštění v případě nejčastějších léčebných diet tak, aby
chutnalo.

Bezlepková
dieta se týká pacientů s alergií na lepek, nebo onemocněním celiakií.
Velmi důležitý je proto výběr potravin z obilovin. Zařazeny by neměly být
výrobky z pšenice, ječmene, žita a ovsa.

Potíže může způsobit i malé
množství přidané do potravin, v kterých byste to nečekali, jako jsou třeba
instantní polévky, kořenící směsi, uzenářské výrobky. To, čím se můžete řídit,
je na obalech značka přeškrtnutého klasu, nebo nápis gluten free.

Bez obilovin
být však nemusíte, využít můžete rýži, pohanku, amarant, quinou, nebo speciálně
upravenou bezlepkovou mouku.

Jak
tedy jíst o vánoční svátky?

Polévka: Můžete si dát rybí polévku se zeleninou,
zahušťovat byste však měli bezlepkovou moukou, kukuřičnou jíškou, strouhaným
bezlepkovým pečivem, nebo třeba zdravější variantou strouhanou bramborou, či
jinou zeleninou. Zahustit se může třeba i vajíčkem. Do polévky nepatří klasické
pečivo, ale pouze osmahnuté bezlepkové.

Hlavní
jídlo:
Můžete vybrat jakoukoliv rybu,
kterou máte rádi. Pokud vám vyhovuje tradiční smažený kapr, je možné ho obalit
třeba v kukuřičné strouhance, pohankových vločkách, nebo třeba strouhaných
mandlích, či alternativně v hrašce. Kdo nemá rád rybu, může zvolit obalovaný
řízek.

Bramborový
salát můžete připravit dle vlastní chuti ať už s majonézou, nebo odlehčeně
s jogurtem.

Sladkosti: Pečivo a cukroví by mělo být připraveno
z bezlepkové mouky. Je možné připravit i nejrůznější druhy nepečeného
cukroví, které připravíte ze sušeného ovoce, ořechů a mandlí.

  • Menu při bezlepkové dietě: 
  • Rybí polévka s jikrami
  • Kapr s krustou z mandlových lupínků, bramborový salát
    s odlehčenou majonézou (jogurt)
  • Sklenka vína, bezlepkové cukroví

Při
onemocnění zvaném dna se omezuje obsah purinů v jídle. Dát byste si tedy
neměli silné masové vývary, mladá masa, nebo zvěřinu, pozor byste si měli dát
třeba i na kávu, čokoládu, luštěniny, nebo alkohol. Smažené a tučné pokrmy by
se ve vašem jídelníčku také neměly objevit.

Polévka: Protože nejsou kvůli množství purinů povoleny masové vývary, měli byste si udělat jen zeleninovou polévku, do které na konec můžete dát kousek vařené ryby. Houstičku do polévky si můžete opět opražit nasucho.

Hlavní jídlo: Pokud chcete tradiční večeři s rybou, zvolit můžete kapra, pstruha, candáta, nebo i vzhledem ke sníženému množství purinových látek kousek lososa.

Rybu si můžete připravit grilovanou s bylinkami, nebo kořením, či pečenou na malém množství oleje, nebo nasucho a trochu podlitou vodou.

Upřednostňujete-li jiné maso, pak byste měli sáhnout třeba po krůtím plátku, nebo vepřovém z kýty. Vhodné je upravit si jej na přírodní způsob.

Bramborový salát by měl být bez majonézy, kterou můžete nahradit jednoduše netučným jogurtem. Ideální je také zeleninový salát zakápnutý trochou olivového oleje a ochucený citrónem, nebo octem. Máte-li raději samotné brambory, můžete si je omastit malým kouskem másla.

Sladkosti: Sladkostí se úplně zříkat nemusíte. Volit byste měli ale méně tučné druhy a sníst menší množství. Dát si můžete kromě pár kousků cukroví, nebo méně tučnou vánočku, či tvarohovou štolu. Ke štědrovečerní večeři můžete zvolit přípitek trochou přírodního lehkého vína.

  1. Menu při onemocnění dnou: 
  2. Zeleninová polévka s kouskem ryby
  3. Grilovaný losos sypaný koprem, bramborový salát s dýní a zelenými fazolkami
  4. Dezert Pavlova s ovocem

Pacienti
s vysokou hladinou cholesterolu by měli omezit především živočišné tuky
jako je sádlo a máslo a samozřejmě tučná masa a uzeniny, smetanové sýry, ale i
třeba vejce a majonézu. Tepelná úprava smažením samozřejmě není doporučena.

Polévka: Doporučeny jsou spíše zeleninové polévky bez
zahuštění moukou. Do polévky je možné přidat kousek ryby. Houstičku do polévky
můžete opražit nasucho.

Hlavní
jídlo:
Rybu si samozřejmě dát můžete, ale vybírejte
spíše méně tučné druhy, jako je kapr, pstruh, štika, nebo rybí filé.

Ti, kteří
dávají přednost jinému masu u slavnostní večeře, než je ryba, si mohou dopřát
přírodní kuřecí, nebo krůtí řízek.

Maso můžete vhodně okořenit, připravit by se
mělo spíše grilováním, nebo pečením nasucho, či mírně podlité, nebo
v alobalu. Hotovou rybu si můžete okyselit citrónem.

Bramborový
salát by měl být připraven bez majonézy, kterou můžete nahradit nízkotučným
jogurtem. Do salátu by neměla přijít uzenina, nebo vejce. Dát si můžete i
odlehčenou zeleninovou formu jen se lžící olivového oleje a okyselené citrónem,
nebo octem. Pokud máte raději samotné brambory, udělat si můžete i bramborovou
kaši, kterou můžete přelít trochou masové šťávy.

Sladkosti: Zvolit byste měli raději čerstvé ovoce.
K večeři dle zvyku rozkrojte jablko, zjistíte, zda se objeví hvězdička,
nebo křížek. Nebo si dejte salát z čerstvého ovoce. Jako přípitek můžete
zvolit trochu přírodního lehkého vína.

  • Menu při vysoké hladině cholesterolu: 
  • Celerový krém
  • Kapr pečený s nádivkou z hub, petrželkový brambor
  • Sklenka lehkého bílého vína, jablko

Pacienti
s vysokým krevním tlakem, nebo těhotné ženy, kterým se tvoří otoky, by
měli omezit solení, nebo přestat solit vůbec. Neměli by již jídlo přisolovat,
jíst uzeniny, výrazné, slané či tavené sýry. Vhodné je využívat dietní
kuchyňskou sůl s obsahem draslíku. Stejně jako v předchozích
případech není vhodná smažená úprava pokrmů. Alkohol byste neměli konzumovat
žádný.

Polévka: Protože dochází k tvorbě otoků, je vhodné
polévku nepodávat.

Hlavní
jídlo:
Rybu
si k večeři dát můžete, vybírat byste však měli méně tučné druhy.
Připravit si můžete tradičního kapra, pstruha, candáta či rybí filé. Pokud
dáváte přednost řízku před rybou, měli byste si připravit raději přírodní
plátek z kuřecích prsních řízků, krůty, nebo libové vepřové z kýty.
Neslanou chuť pokrmů je vhodné překrývat chutí koření, česneku.

Tradiční
bramborový salát byste si měli připravit bez majonézy, jen s nízkotučným
jogurtem. Vhodná je i odlehčená jarní zeleninová varianta jen s olivovým
olejem a okyselená citrónem. Pozor si dávejte na sterilovanou zeleninu, pokud
je ve slaném nálevu, měli byste ji nejprve propláchnout vodou. Jako přílohu
můžete mít i bramborovou kaši, omaštěnou trochou másla, či přelitá masovou
šťávou.

Sladkosti: Cukroví byste měli vybírat spíš méně tučné druhy, nebo
sněhové pečivo. Objevit ve vašem jídelníčku by se neměla ani vánočka a pečivo,
do kterého byl použit kypřící prášek. Dát si ale můžete piškotový řez, ovocný
salát s pudinkem, nebo tvarohovým krémem.

  1. Menu při vysokém krevním tlaku: 
  2. Rybí filé na kmíně, plněný pečený brambor přelitý jogurtovým dipem
  3. Piškotový řez s ovocným želé

Diabetici
musí sledovat množství sacharidů a výměnných jednotek a stejně je tomu i o
vánocích. Neměli by je tedy neúměrně navyšovat, aby příliš nestoupla hladina
glykémie.

Stejně jako pacienti s onemocněním jater a žlučníku, i oni by se
raději měli vyhnout tučnému a smaženému jídlu. Sladkosti mohou vynechat, či
využít náhradní sladidla. Protože diabetes II.

typu souvisí s nadváhou,
měli by mít na paměti, že alkohol také navyšuje energetický příjem a raději se
ho vzdát.

Polévka: Rybí polévka by neměla být zahušťovaná moukou,
ale raději dostatkem strouhané kořenové zeleniny. Vhodné je zahustit např.
vajíčkem. Protože hlídáte množství sacharidů, neměli byste si dávat opraženou
housku do polévky.

Hlavní
jídlo:
Volit
můžete z méně tučných ryb jako je tradiční kapr, pstruh, štika, nebo rybí
filé. Rybu můžete připravit pečenou, nebo grilovanou a přelitou citrónovou šťávou.
Pokud nemáte rádi rybu i tady platí možnost přípravy přírodního kuřecího, nebo
krůtího plátku.

Pro
vás je vhodnější bramborový salát s kořenovou zeleninou, než hromada
samotných brambor. Měl by být ale připraven bez majonézy, jen
s nízkotučným jogurtem, nebo jeho odlehčená forma s trochou olivového
oleje a přikyselený citrónovou šťávou, nebo octem. Věnujte pozornost i
sterilované zelenině, která by neměla být v nálevu s cukrem, ale
s náhradním sladidlem.

Sladkosti: U
moučníků a ovoce musíte počítat s jejich sacharidovým obsahem, který se
promítne do denní potřeby. Cukroví i vánočka by měly být méně tučné
s náhradním sladidlem. Dát si můžete salát z méně sladkých druhů ovoce
s tvarohovým krémem.

  • Diabetické Menu: 
  •  Rybí polévka s vaječnou mlhovinou
  • Candát pečený se zázvorem v alobalu, lehký bramborový salát
    s kořenovou zeleninou
  • Pečené jablko zdobené tvarohovým krémem
Budete mít zájem:  Nejsou bublinky jako bublinky: jak se dělí šumivá vína

V této
dietě je velmi důležité omezit tuky. Smažené pokrmy jsou přísně zakázané,
stejně jako tučná masa, uzeniny, majonéza, smetana, či sýry s více než 30
% tvs., nebo větší množství ořechů.

Tradiční večeře typu smažený kapr,
bramborový salát s majonézou tedy není rozhodně pro vás. Zrovna tak
cukroví s tučnými krémy, ale i kynutá vánočka, nebo houby vám neudělají
dobře.

Zakázána je i konzumace alkoholu.

Polévka: O rybí polévku nepřijdete. Měla by být však
připravena bez jíšky, zahuštěná pouze nasucho opraženou moukou. Kousek másla je
možné vložit až do hotové polévky. Jíšku je možné nahradit i dostatkem
strouhané kořenové zeleniny. Nezapomeňte na zelené bylinky. Houstičku do
polévky byste měli opražit jen nasucho bez tuku.

Hlavní
jídlo:
K večeři si můžete udělat
pečeného kapra, pstruha, nebo rybí filé. Péct můžete podlité trochou vývaru, či
vody, nebo zakryté alobalem. Kdo nemá rád rybu, může mít k večeři přírodně
upravený kuřecí, nebo krůtí plátek. Ochutit můžete zelenými bylinkami, rybu
přelít citrónovou šťávou.

Tradiční
bramborový salát s majonézou sice mít nemůžete, ale chuťově se neošidíte,
když jednoduše nahradíte majonézu nízkotučným jogurtem. V salátu by se
neměla objevit uzenina, vejce, ani cibule. Vyzkoušet můžete i odlehčenou
variantu se lžící olivového oleje a okyselený citrónem, nebo octem. Můžete mít
i bramborovou kaši přelitou trochou masové šťávy.

Sladkosti: Tučné cukroví s krémy a ořechy, nebo kynutá
vánočka není pro vás vhodná. O sladkosti ale úplně přijít nemusíte. Vhodný je
například ovocný pohár s pudinkem (bez šlehačky), sněhové cukroví, netučná
tvarohová štola s rozinkami, nebo piškotové řezy s netučným
tvarohovým krémem.

  1. Menu při onemocnění jater a žlučníku: 
  2. Rybí polévka s nasucho opraženou
    houskou
  3. Pstruh pečený na kořenové zelenině, bramborová kaše
  4. Zimní ovocný salát s pudinkovým krémem
  5. Autor: Šárka Jakešová
  6. Kopírování článků je možné jen s uvedením autora a odkazu na stránku. 

Se Zdeňkou Mazúrovou o Vánocích bez lepku: Bezlepkové cukroví může být stejně dobré jako klasické

„Peču a vařím bez lepku, neboť mé dceři a manželovi byla diagnostikována celiakie. Lékem celiakie je jídlo. Chtěla jsem, aby si stále pochutnávali na tom, co znají a nepoznali rozdíl nejen oni, ale každý, koho budu u nás doma hostit.

Naštěstí jsem mohla využít své původní vzdělání dietní sestry a s vervou se pustila zkoušení a vylaďování receptů,“ prozradila nám usměvavá Zdeňka hned v úvodu. Od chvíle, kdy se s manželem dozvěděli jeho i dcerčinu diagnózu, už uplynul nějaký čas a Zdeňka mezitím bezlepkové vaření a pečení dokonale ovládla.

Stihla už dokonce vydat dvě bezlepkové kuchařky – Bezlepkové pečení pro každého a Bezlepkové slavnosti. Druhá zmíněná dokonce získala úžasné třetí místo ve své kategorii na světové soutěži kuchařských knih Gourmand World Cookbook Awards.

Na svých sociálních sítích a webových stránkách dnes nabízí pomocnou ruku těm, kteří si nevědí rady, když se dozví, že se potřebují stravovat bezlepkově. „Radím jim s recepty i s nesnázemi, na které při své bezlepkové cestě naráží,“ upřesňuje. 

Apetit: Péct bez lepku je trochu výzva, těsto se chová jinak, je třeba najít vhodný správný postup… Existuje nějaké vánoční cukroví, které se hned nepodařilo přeměnit na bezlepkovou verzi, jenž by chutnala i vypadala podle vašich představ? Zkrátka, byl s ním, jak se říká, docela boj?

Zdeňka Mazúrová: Bylo to všechno cukroví, které jsem pekla na první bezlepkové Vánoce. Dva měsíce předtím jsme se dozvěděli o diagnóze celiakie. Neměla jsem žádnou zkušenost.

Od té doby už jste ale ušla obrovský kus cesty a nyní se se svými čtenáři a fanoušky dělíte o své zkušenosti a rady, týkající se vaření a pečení bez lepku. Jak třeba vynechání lepku proměňuje vánoční pečení? Je třeba zcela změnit i jiné suroviny či jejich množství, aby těsto drželo pohromadě nebo stačí záměna mouky?

Jak u kterého druhu. Mně se osvědčil jednoduchý trik – tam, kde je potřeba jen žloutek, dávám celé vejce. Bílek totiž těsto více zpevní, a tím pádem se tak nedrobí.

Potom je potřeba upravit i gramáž ostatních surovin, aby těsto nebylo lepivé a dobře se s ním pracovalo. Také je důležitá mouka, kterou si pro pečení vyberete. Proto ve všech svých receptech uvádím přesný druh mouky.

Nejen obecný pojem bezlepková mouka. Těch druhů je totiž spousta a každá funguje maličko jinak.

Když se recept i přes počáteční problémy podaří vyladit k dokonalosti, je to velká radost, že ano? Na který svůj recept jste nejvíce pyšná? Nebo jaké vánoční cukroví patří mezi vaše nejoblíbenější?

Opravdu pyšná jsem na linecké cukroví. Tolikrát jsem ho zkoušela! Vybírala mouky, upravovala množství… Nechci, aby to znělo vychloubačně, ale každý mi dnes říká, že je to nejlepší linecké, co kdy jedl.

 Kamarádky, kolegyně i známé pečou moje linecké cukroví, i když vůbec nemusí používat bezlepkovou mouku. Přesto si koupí tak drahou mouku a pečou podle mého receptu. Z toho mám obrovskou radost. (Pozn.

redakce: Měli jsme možnost ochutnat a je skutečně báječné – proto jsme pro vás vyprosili recept.)

A moje nejoblíbenější cukroví? No, to je těžké… Já mám ráda vše!

Dodnes v redakci vzpomínáme na den, kdy nám Zdeňka Mazúrová donesla krabičku plnou lineckých srdíček. Až jsme litovali…

Celý článek

Máte na každý druh cukroví jinou bezlepkovou mouku nebo si vystačíte s dostupnými bezlepkovými směsmi?

Každý recept vyžaduje trochu něco jiného. U každého to také uvádím, abych si byla jistá, že bude fungovat. Ale obecně např. pro křehká těsta používám jednu mouku. 

Párkrát jsem vyzkoušela klasickou mouku nahradit kokosovou, ale musím říct, že se výsledek nikdy nepovedl, respektive nikdy u sebe nedržel. Využíváte i tuto mouku a máte nějaký trik, jak vše spojit do kompaktního těsta?

Měla jsem období, kdy jsem nakoupila všechny možné mouky. Speciální, které se mi velmi líbily po nutriční stránce. Ale pokud jsem při výrobě použila jen ten jeden druh, stalo se mi to samé, co Vám, výsledek nebyl takový, jaký jsem chtěla.

Pokud tedy takovou mouku (např. ořechovou či semínkovou) použiji, dávám jen určitý díl z celého množství mouky.

Opět velmi záleží na receptu a ostatních surovinách, ale radila bych jako základ použít osvědčený druh mouky a jen část nahradit nějakou speciální.

Téměř 1 % populace trpí celiakií, tedy autoimunitním onemocněním přecitlivělosti na lepek. Intolerance lepku však není…

Celý článek

Vyrábíte si některou mouku sama, například rozemletím ořechů či semínek, sušením rýže? Většina bezlepkových směsí není zrovna nejlevnější, je tedy nějaký trik, jak snížit náklady?

Zkoušela jsem to, ale musím přiznat, že vynaložený čas a úsilí podle mého názoru neodpovídá výsledku. Takže se mi nevyplatí takto doma něco vyrábět.

Nejspíš ve slovech pochvaly často slýcháte, že by dotyčný ani nepoznal záměnu pšenice třeba za rýži či mandle. Máte však nějaký druh vánočního pečiva, který bez lepku chutná ještě lépe než originál?

Každý, kdo moje cukroví ochutnal, tvrdí, že je vše lepší než z běžné mouky. Cukroví je totiž jemnější, rozplývá se na jazyku. To je pro mě ta největší odměna.

Lepek musí kvůli alergiím a intolerancím vynechávat čím dál tím více lidí, nesnášenlivostí laktózy trpí každý 10. člověk. Upravujete své recepty i takto, tedy vynecháním laktózy? Populární je i nahrazování bílého cukru – pouštíte se i do těchto úprav?

Dcera měla také období, kdy nemohla laktózu (mléčný cukr) a také kasein (bílkovinu kravského mléka). Pokud musíte vynechat kasein, už je to problém. Ano, můžeme používat sójové výrobky, ale na sóju máme bohužel také alergii. S laktózou je to jednodušší.

Tento mléčný cukr jde z mléčných výrobků odstranit poměrně snadno, a tak je jich bez ní na trhu už celá řada. Bezlaktózové veření a vaření je tedy poměrně snadné.

Mám kamarádky, které laktózu nemohou, a protože mám doma zcela bezlepkový provoz, pokud k nám přijdou na návštěvu a já pro ně vařím či peču, výsledek je vždy bez laktózy i bez lepku.

Když chci někomu udělat opravdu radost, peču ořechovou bábovku, do které používám mandlové mléko a k bezlepkové mouce přidávám i trochu mouky kaštanové. Tuhle bábovku peču i pro nás, je báječná.

Co se týče cukru, používám bílý cukr. Pokud někdy nahrazuji, tak medem. Přiznám se, že jsem zastánce pestré stravy. Pokud si tedy občas dáme něco sladkého, trocha bílého cukru nám neublíží.

Čím dál tím více lidí zjišťuje, že mají na laktózu intoleranci. Některým kravské mléko nechutná, či jej pro svůj…

Celý článek

Jaké rostlinné mléko se vám při pečení nejvíce osvědčilo?

Nejraději mám určitě mandlové. Ráda používám i kokosové, často z něj vařím i běžná jídla. Pokud vyrábím krém na dezert, používám kokosové mléko nebo kokosový krém v plechovce. Předem uložím plechovku do lednice a do krému pak použiji pevnou část. 

Ovlivní absence lepku trvanlivost cukroví, či je uchováváte po stejnou dobu jako to klasické?

Trvanlivost by neměla být jiná. Ale není potřeba nechávat uležet, cukroví je krásně jemné hned po upečení. Třeba linecké cukroví tak můžete jíst ihned po slepení.

Zdeňko, moc Vám děkujeme za rozhovor a přejeme krásné a klidné svátky.

Také děkuji a přeji Vám i čtenářům kouzelné Vánoce.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector