Univerzální pohanka: ladí s medem i masem

  • „Pohanka zasytí.“
  • „Je skvělá při alergii na lepek.“
  • „Působí proti oparům.“
  • Koupili jste v euforii 3 balení a teď hledáte ten správný recept?
  • Přečtěte si následujících 11 snadných receptů s pohankou a hned budete mít inspiraci na příští večeři.

Sladká pohanková kaše

INGREDIENCE

  • 200 g pohanky
  • 150 ml mléka
  • 150 ml vody
  • 50 g cukru / medu
  • skořice
  • 2 lžíce másla
  • špetka soli
  • ovoce / ořechy na dozdobení

POSTUP

  1. Pohanku zalijeme vodou a necháme asi 1 hodinu nabobtnat. Na namočení používáme vodu v dvojnásobném množství než je objem pohanky.
  2. Pak ji zalijeme mlékem a za občasného míchání asi 5 minut vaříme, lehce osolíme.
  3. Přidáme cukr nebo med. Promícháme a přelijeme na talíře.

  4. Sladkou kaši na talíři polijeme máslem a sypeme skořicí, promícháváme s ovocem a sypeme ořechy či kokosem nebo poléváme smetanou.

Univerzální pohanka: ladí s medem i masem

Pohanková kaše slaná

INGREDIENCE

  • 200 g pohanky
  • 300 ml vývaru
  • 3 lžíce másla
  • špetka soli
  • 3 plátky slaniny
  • pažitka
  • sýr

POSTUP

  1. Pohanku zalijeme vývarem a necháme asi 1 hodinu nabobtnat.
  2. Pak ji asi 5 minut vaříme, lehce osolíme.
  3. Promícháme a přelijeme na talíře.

  4. Na pánvičce orestujeme nakrájenou slaninu.
  5. Slanou kaši servírujeme s máslem a sypeme pažitkou a sýrem. Ozdobíme slaninou.

  6. Můžeme podávat s čepičkou smetany či bílého jogurtu, se zeleninovou oblohou či dušenými houbami.

Univerzální pohanka: ladí s medem i masem

Pohankové palačinky

INGREDIENCE

  • 1/2 hrnku pohankové mouky
  • 1/2 hrnku pšeničné mouky
  • lžička cukru
  • lžička sody
  • špetka soli
  • 1/2 hrnku podmáslí
  • 1 vejce
  • 1/2 vanilkového cukru
  • 2 lžíce másla na smažení

POSTUP

  1. Vejce rozšleháme v podmáslí.
  2. Přidáme zbylé ingredience.
  3. Umixujeme.
  4. Na malém ohni opatrně smažíme z obou stran.
  5. Servírujeme s jogurtem a ovocem.Univerzální pohanka: ladí s medem i masem

Tip: Zdravějšího způsobu smažení docílíte na keramických pánvích z naší recenze.

Sladké pohankové palačinky potíráme nebo plníme džemem, ochuceným tvarohem nebo rychle podušeným ovocem a sypeme cukrem nebo pokapeme medem.

Pohankové karbanátky

INGREDIENCE

  • 2 hrnky vařené pohanky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • kari
  • 1/2 cukety
  • pórek, sýr, uzenina, česnek dle uvážení
  • 1 lžíce oleje
  • pažitka
  • kukuřičná mouka nebo strouhanka na obalení

POSTUP

  1. Na pohankové karbanátky si nejdříve uvaříme pohanku.
  2. Pak ji doplníme cuketou, vejcem, solí, kořením.

  3. Podle vlastní chuti přidáme nastrouhaný sýr, uzeninu, nadrobno nakrájený pórek, česnek…
  4. Vytvarujeme karbanátky, které obalíme v kukuřičné strouhance, a usmažíme.

Univerzální pohanka: ladí s medem i masem

Pohankové rizoto

Výbornou a zdravou formou přípravy pohanky je spojení se zeleninou na způsob rizota.

INGREDIENCE

  • 2 hrnky pohanky
  • 1/2 l zeleninového vývaru
  • špetka soli
  • zelenina (pokrájená podušená mrkev, sterilovaný hrášek, nakládaná paprika, kukuřice v sladkokyselém nálevu)
  • 1 lžička kari
  • lžička oleje na orestování
  • sýr na posyp
  • hrst bazalky na ozdobu

POSTUP

  1. Pohanku necháme hodinu nabobtnat, pak vaříme 5-10minut.
  2. Na pánvi orestujeme zeleninu.
  3. Přidáme pohanku, koření, promícháme a dovaříme společně po dobu 2 minut.
  4. Na talíři dozdobíme strouhaným sýrem a čerstvou bazalkou.

Univerzální pohanka: ladí s medem i masem

Pohanková polévka

INGREDIENCE

  • hrnek pohanky
  • 2 litry zeleninového / hovězího vývaru
  • 1 lžíce másla
  • 3 mrkve
  • 1 petržel
  • 4 brambory
  • cibule
  • 2 stroužky česneku
  • špetka soli
  • petrželka na ozdobení

POSTUP

  1. V hrnci zpěníme máslo.
  2. Přidáme cibulku, česnek, sůl a kořenovou zeleninu.
  3. Orestujeme po dobu asi 5 minut, občas zamícháme.
  4. Vlijeme vývar, přiáme brambory na kostičky a povaříme 10minut.
  5. Přidáme odmočenou pohanku a vaříme dalších 10 minut.
  6. Na talíři ozdobíme lístkem petrželky.

Univerzální pohanka: ladí s medem i masem

Zapékaná pohanka s hokkaido

INGREDIENCE

  • 300 g odmočené pohanky
  • 1 hokkaido dýně
  • 200 g tvrdého sýra
  • česnek
  • 2 vejce
  • sůl, pepř
  • 3 lžíce rostlinného oleje

POSTUP

  1. Pohanku odmočte ve vodě (asi hodinu).
  2. Polévkovou lžící vydlabejte dýni.
  3. Zapékací mísu vymažte olejem.
  4. Pohanku smíchejte s pokrájenou dýní, posekaným česnekem, nakonec přimíchejte nakrájený sýr. Vylijte směs do formy a přelite vejci se solí.

  5. Pohanku zapékáme 45 minut při 180ºC (než změkne dýně).

Univerzální pohanka: ladí s medem i masem

Dýni hokkaido můžeme použít i do salátu, dodá mu příjemnou oříškovou chuť.

 Zapékaná pohanka s cuketou

INGREDIENCE

  • 250 g pohanky
  • 250 g cukety
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • kousek celeru
  • 8 cherry rajčátek
  • 2 vejce
  • majoránka
  • sůl, pepř
  1. Pohanku necháme odmočit a kratičce povaříme do poloměkka.

  2. Cuketu nakrájíme na čtvrtky koleček a rajčata na polovičky, cibuli a česnek nadrobno, mrkev a celer nastrouháme.

  3. Pohanku scedíme, promícháme s připravenou zeleninou, osolíme, opepříme, přidáme majoránku a vše promícháme
  4. Směs vložíme do vymazané zapékací misky, zalijeme vývarem z pohanky a v předehřáté troubě pečeme doměkka
  5. Pak rozšleháme vejce, osolíme je a přelijeme s nimi směs.
  6. Dopečeme do ztuhnutí vaječné krusty.

Univerzální pohanka: ladí s medem i masem

Pohanku lze přidávat i do dalších zapékaných pokrmů, například zde najdete výborné recepty s houbami, do kterých se pohanka také hodí.

Zapékané mleté maso s pohankou

INGREDIENCE

  • 500 g pohanky
  • 500 g mletého masa
  • cibulka
  • 3 lžíce oleje
  • sůl, pepř
  • oregano, tymián, kmín, majoránka nebo bazalka dle chuti
  • 2 vejce
  • 100 g tvrdého sýra

POSTUP

  1. Mleté maso předem opečeme a krátce podusíme na tuku. Můžeme k němu už přidat cibuli, česnek nebo zeleninu.
  2. Odmočenou pohanku krátce povaříme do poloměkka, pak promícháme s masovou směsí a vše osolíme, okořeníme a vylijeme do vymazané formy.

  3. Pečeme 45 min při 180ºC, pak přelijeme rozšlehaným vejcem se strouhaným sýrem a dopečeme dozlatova.
  4. Servírujeme s čerstvou zeleninou.

Univerzální pohanka: ladí s medem i masem

Zapékaná pohanka s uzeným masem

INGREDIENCE

  • 300 g pohanky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka, tymián nebo oregano
  • 200 g uzeného masa
  • 4 lžíce oleje
  • sůl, pepř
  • 1 pórek

POSTUP

  1. Uzeninu krájíme na kostičky nebo nudličky, pro chuť ji můžeme krátce osmahnout spolu s cibulí a další zeleninou na tuku.
  2. Odmočenou pohanku přivedeme k varu a pak zcedíme.
  3. Vymažeme pečící formu, promícháme pohanku s uzeným masem, osolíme, okořeníme a směs vylijeme do formy.

  4. Pečeme při 180 ºC asi 50 minut.
  5. Na talíři dozdobíme sekaným pórkem.
  6. Servírujeme s pečivem.
Budete mít zájem:  Aromaterapie léčí, ale nesmíte koupit olej se syntetikou

Univerzální pohanka: ladí s medem i masem

Pohanka se zeleninou

Zelenina se k pohance výborně hodí. Můžeme připravit zcela dietní jídla jen se zeleninou a v tom případě dáváme přednost například cuketě, patisonu nebo dýni. Hodí se i špenát, zelí, kapusta, rajčata, papriky nebo brokolice.

INGREDIENCE

  • 300 g květáku
  • 6 rajčat
  • 150 g feta sýru
  • 1 cuketa
  • 1 pórek
  • 300 ml pohanky
  • 4 stroužky česneku
  • bylinky
  • 2 šalotky
  • 2 vajíčka
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce másla

POSTUP

  • Pohanku necháme odmočit (minimálně hodinu).
  • Zeleninu pokrájíme na kousky a rychle osmahneme na másle.
  • Pohanku krátce povaříme a scedíme, smícháme se zeleninou.
  • Přidáme nasekané bylinky a česnek.
  • Osolíme, opepříme.
  • Přelijeme do zapékací formy a pečeme ve vyhřáté troubě 40 minut při 180 ºC.
  • Posypeme feta sýrem a dopečeme dozlatova.

Chceme-li mít jídlo z pohanky chutné, není na škodu ji předem trochu opražit, ztratí svou mírně natrpklou chuť a nahradí ji jemnou oříškovou chutí a při další přípravě zůstává celá. Na zapékání používáme většinou pohanku ve formě krupek nebo lámanky.

Pokud necháte pohanku vždy předem nabobtnat v mléce (místo vody nebo vývaru), její chuť bude jemnější a dětem se bude více zamlouvat.

Jste na zdravé a dietní jídla? Inspirujte se našimi recepty na bulgur či kuskus. Nebudete litovat.

Inspirovali jste se? Sdílejte recept s přáteli a podělte se s nimi o kulinářské dojmy!

5 tipů, jak uvařit pohanku, aby chutnala celé rodině

„Dal bych si ji, ale nevoní mi,“ slýcháte možná od těch, kteří se stále bojí vzít pohanku do svých rukou a tvořit z ní skvělá zdravá a jednoduchá jídla. A přitom stačí pár fíglů, které nedůvěřivé přesvědčí o tom, že pohanka může nejen skvěle chutnat, ale i vonět.

Proč pohanka, přestože je známá pro svůj pozitivní vliv na zdraví, stále postrádá tolik příznivců, kolik by si i pro své další benefity zasloužila? Možná je to zmiňovaná vůně, možná špatná orientace v kvalitě, anebo neznalost všestranného využití v kuchyni. A možná je problém schovaný pod tíhou výnosnějších plodin, které zaplavují naše pole v dnešní době.

Co vytlačilo pohanku z polí a co ji vrátilo zpět?

Když u nás byla pohanka mezi 16. a 17. stoletím na svém pěstitelském vrcholu, patřilo jí téměř 3 000 ha půdy. Do roku 1992 zbylo pouhých 200 ha a na výsluní se dostaly jiné obiloviny, které se ekonomicky více vyplatily – například pšenice a kukuřice.

Před zhruba deseti lety začala probíhat změna v myšlení českého spotřebitele a díky tomu se začalo objevovat stále více produktů označených ochrannou známkou bio kvality. Bio začalo být zkrátka chtěné a ekologické zemědělství díky sílícímu trendu začalo v Česku vzkvétat, a to včetně pěstování pohanky v ekologickém režimu.

Univerzální pohanka: ladí s medem i masem

Na podporu jejího setí vznikl pod záštitou společnosti PRO-BIO pohankový program, který má za cíl podporovat zemědělce ve snaze navrátit jí více prostoru na polích a posunout ji blíže k českým strávníkům.

Pohanka je známá pro svůj vysoký obsah rutinu, který pozitivně ovlivňuje pružnost cév. Vedle toho obsahuje vlákninu s příznivým vlivem na trávicí soustavu a spoustu minerálů. Zdravotní benefity jsou jedním z důvodů, proč se pohanka do českých kuchyní navrací. Ti, co se prokousali prvními pokusy, vědí, na jaký typ se orientovat a jak jej snadno připravit.

Přesto i přes všechny zdravotní benefity a oříškovou chuť pohance zatím spousta lidí nepřišla na chuť, tedy spíše na vůni. A přitom by mohlo být vše jinak, kdyby sáhli po šetrně zpracované pohance a drželi se pár pravidel při její přípravě.

Tím největším rozdílem v kvalitě je způsob zpracování pohanky, respektive ve vyloupávání z tvrdých slupek. To se dá udělat pomocí vysoké teploty, kdy ve výsledku pohanka získává hnědou barvu i poněkud výraznější, pro někoho nepříjemnou chuť. 

Druhý způsob loupání pohanky se provádí mechanicky. V tomto šetrnějším případě zůstává barva zrníček přirozeně lehce dozelena a chuť je jemně oříšková. Mechanicky loupaná pohanka jevýživově bohatší, protože teplem nevzniká její znehodnocení, a hlavně se vyhnete palčivého odéru při vaření. Šetrně loupanou pohanku hledejte nejlépe v bio kvalitě.

Pohanka nevyžaduje dlouhé vaření. Ztrácejí se při něm totiž cenné látky, a proto je lepší ji napřed máčet ve studené vodě, a tím dobu vaření zkrátit.

Klasická kroupa si vystačí s několika málo minutami vaření a pak ji stačí nechat dojít pod poklicí. Nasaje vodu, změkne, ale její textura zůstane příjemně „na skus“, jako to známe u italských těstovin.

U lámanky je doba vaření ještě kratší. Tento druh zpracování je ideální například na kaše. Stačí ji nechat přes noc nabobtnat, ráno přivést k varu a nechat přikrytou chvilku odstát. Skvěle chutná například se sušenými švestkami a skořicí.

Univerzální pohanka: ladí s medem i masem

Univerzální surovina pohanka se hodí k přípravě slaných i sladkých jídel. Vynikající kaše nevzniká jen z pohanky lámanky, ale můžete použít i pohankové vločky, které stačí jednoduše zalít horkou vodou, aby nabobtnaly. Vločky se ale hodí i k zahušťování placek, případně polévek.

K přípravě pohanky naslano se nebojte při vaření přidat bylinky a koření, případně vývar. Natáhne do sebe chutě i vůně a výsledek bude zaručeně vynikající.

Když uvaříte pohanky víc, než jste chtěli, nebojte se, že nenajde další využití. Skvělá je i jako vložka do polévky. Můžete ji přimíchat do zapékané zeleniny, mletého masa na karbanátky, přisypat do salátu anebo ji využít při přípravě zeleninových placek. Pohanka má díky jemně oříškové chuti dveře dokořán ve spoustě pokrmů a v různých druzích úprav.

Budete mít zájem:  Lékař: Pacienti s Crohnem jsou tvrďáci

Možná už do skupiny milovníků pohanky patříte, ale ještě stále jste nenašli řešení, jak pohanku naservírovat i zbytku rodiny, aniž byste zachytili slova protestu.

Díky tomu, že je pohanka velice univerzální, už víte, že ji lze zařadit do lecjakého pokrmu.

Ale pokud na to chcete jít ještě víc pozvolna a nenápadně, sáhněte po pohankové mouce, jejíž chuť vyniká jak naslano, tak nasladko.

Mouka je skvělá k přípravě vaflí nebo palačinek, které každého milovníka sladkého potěší s tvarohovou náplní, s povidly i s dalšími druhy náplní. Milovníci slaného si zase pochutnají na pohankových palačinkách s ricottou a špenátem, případně s boloňskou náplní.

100 lidí – 100 nápadů na využití pohanky. Jak se zbavit předsudků o tom, že pohanka chutná nebo voní špatně, už víte. Proto se nebojte dát s rodinou hlavy dohromady a vymyslet společně takové recepty, které vás budou bavit a na kterých si všichni pochutnáte. Základem skvělého výsledku je vždycky správný výběr kvalitní suroviny, to ostatní je na vašich chutích.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

A zase pohanka – ale když ona je tak skvělá!

29.3.2019

Rostlinka se zvláštním názvem, která v kuchyních našich babiček a prababiček byla většinou běžná, zažívá v dnešní době nový návrat na výsluní. Pohanka (Fagopyrum) se dokonce řadí mezi takzvané superpotraviny, tedy takové, které v sobě mají vysoký obsah látek, prospěšných lidskému zdraví.

Není třeba čekat na sklizeň plodů, aby pohanka ukázala, že je užitečná. Když vykvete bílými, růžovými nebo méně často i červenými květy, je to pastva pro včely. Ty z ní vyrobí tmavý pohankový med se zvláštní, specifickou chutí. Plodem pohanky je trojboká nažka, která vzhledem připomíná bukvici. Sklízí se na sklonku léta, koncem srpna nebo v září.

Má černou, hnědou nebo šedou barvu v závislosti na odrůdě.Semena pak vypadají podobně, jako kroupy. I když se svou strukturou podobají cereáliím, nepatří pohanka mezi obiloviny, kam bývá často mylně zařazována, ale jde o rod rostlin z čeledi rdesnovitých. Je tedy spřízněna například se šťovíkem nebo rebarborou a je vhodná i pro osoby, trpící celiakií.

Univerzální pohanka: ladí s medem i masem

Citlivá na mrazy

Zahrnuje přibližně 15 druhů, nejvíce se pěstuje pohanka jedlá(Fagopyrum esculentum). Na pěstování je nenáročná, citlivě však reaguje na jarní mrazy. Ideální je proto vysévat ji teprve tehdy, když jejich nebezpečí pomine, nejlépe v květnu.

Využívá se rovněž ke krmným účelům i jako zelené hnojivo. Pohanka je významným zdroje flavonoidu rutinu, který pomáhá zvyšovat pružnost cévních a žilních stěn a podílí se na snižování cholesterolu v krvi.

Má rovněž antioxidační účinky a podporuje vstřebávání vitamínu C.

Pohankové rizoto je jen jednou z možností, jak ji využít v kuchyni.

Rostlina je také ceněna pro vysokou biologickou hodnotu svých bílkovin, vyváženému složení esenciálních aminokyselin, vysokému obsahu vlákniny i rezistentního škrobu a také příznivému zastoupení mastných kyselin v tuku. Semeno pohanky obsahuje draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan, zinek a selen, z vitamínů skupinu B, cholin a tokoferol.

V souvislosti s uvedeným složením pomáhá při problémech s křečovými žilami, příznivě ovlivňuje funkci trávicího systému, pomáhá při regeneraci jaterních buněk, usnadňuje léčbu hemeroidů, snižuje riziko trombózy, infarktu i mozkové mrtvice a dodává do organismu vitamíny a minerály.Polštáře, plněné pohankovými slupkami zmírňují bolesti páteře i kloubů.

Lívance z pohankové mouky jsou fantastické!

Už v době železné

Nejstarší nálezy plodů pohanky pocházejí z doby železné. Jejím původním domovem je zřejmě Asie. Do Evropy se dostává díky mongolským, tatarským a jiným nájezdníkům. Nejstarší zbytky pohanky na našem území pocházejí z 12.

století a archeologové je našli při výzkumech v oblasti Uherského Brodu.

O její oblibě v českých zemích se zmiňuje i italský lékař Matthioli v roce 1562 ve svém herbáři, kde píše, že je této plodiny u nás dostatek, tvoří oblíbenou stravu obyvatel, prodává se na trhu a peče se z ní chleba zajímavé chuti.

Polštáře, plněné pohankou dokážou ulevit od různých zdravotních problémů.

Nevšední chuť

Dnes se pěstuje především ve Francii, v Rusku a na Ukrajině, v zámoří pak ve Spojených státech a Kanadě. K významným producentům „bio“ pohanky patří i Česko. Využití pohanky je prakticky univerzální.

Dá se z ní připravit chutná kaše, karbanátky, pomazánky, z mouky pak pečivo i třeba lívance. A pokud v klasickém rizotu použijete místo rýže pohanku, budete překvapeni delikátní chutí.

Vynikající je také v polévce, ať už v zeleninové nebo místo nudlí v masovém vývaru. Skvělé jsou i pohankové těstoviny.

PŘEJATO Z ČASOPISU EPOCHA. 

    • ŽITNÁ MOUKA CELOZRNNÁ 1kg , Natural Jihlava19,21 Kč / ks
    • VINCENTKA 0,7 l , Vincentka24,15 Kč / ks
    • Křemelina 500g , VIA NATURAE153,41 Kč / ks
    • LEPEK PŠENIČNÝ 400g PROVITA , Provita40,14 Kč / ks
    • ČOKOKMEN PERLA 50g , Perla12,42 Kč / ks
    • OVESNÉ VLOČKY BEZLEPKOVÉ JEMNÉ 1kg , VIA…58,54 Kč / ks
    • TAPIOKOVÝ ŠKROB 200 g Via Naturae , VIA…18,17 Kč / ks
  • 21.10.2019 DÁREK K NÁKUPU

Pohanka: základní recepty a k nim rada, jak jí přijít na chuť

Zajímá vás pohanka jakožto novodobá zdravá surovina? Chtěli byste nějaké recepty? Pak dobře poslouchejte, pár jich tu mám.

Ale pojďme si to říct pěkně od začátku. Zatímco v minulosti patřila pohanka za plodinu chudých lidí, za rostlinu odolávající drsnějšímu klimatu hornatého Valašska, dnes patří k moderní součásti zdravého talíře a její výživné přednosti vyzdvihuje kdejaká učebnice zdravého stravování.

Budete mít zájem:  Léky Na Vnitřní Hemeroidy?

Pohanka je přirozeně bezlepková plodina a tak ji uvítají především celiaci. Zároveň obsahuje rutin, látku, která má mimořádné účinky pro pružnost cév, proto se pravidelná konzumace pohanky doporučuje především starším lidem, při potížích s hemeroidy nebo při praskání očních cévek.

Zbývá vyřešit jediné: Jak to udělat, aby to, co je zdravé, bylo zároveň chutné?

Kupte si správnou pohanku

Možná si teď pro sebe mumláte pod vousy (dámy pochopitelně nikoli pod vousy, nýbrž pod depilované chloupky), tak abych to neslyšela, že jste už pohanku ochutnali a že se k ní nejspíš vracet nehodláte. Že byla dost divná, chuťově poměrně agresivní a měla hodně nepříjemnou pachuť.

Než se k pohance obrátíte zády docela, měli byste vědět, že za váš špatný zážitek nejspíš může nevhodná vstupní surovina. Tedy špatná pohanka. Čím to?

Pohanka má pevné slupky, je poměrně obtížné z nich krupky vyloupat. Průmyslově se na to jde dvěma hlavními způsoby: mechanicky nebo pomocí vysokého tepla.

Mechanický způsob je mnohem šetrnější, taková pohanka pochází například z tuzemského mlýnu Šmajstrla ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Při loupání vysokým teplem se nejen ničí některé cenné látky v pohance, ale navíc se mění chuť i vůně této suroviny.

Právě vysoké teplo může za podivnou pachuť a divoké zážitky na talíři. Takovou pohanku však naštěstí snadno poznáte. Když si k ní přivoníte, ucítíte kouř či oheň.

Mechanicky loupaná pohanka má spíš zelenou či khaki barvu, zatímco tepelně loupaná pohanka je mnohem víc hnědá.

Dovozová pohanka většinou prochází vysokým teplem při loupání. Při nákupu tedy sledujte nejen barvu pohankových krupek, ale taky zemi původu, je to opravdu důležité. Pokud jste si toho doposud nevšímali, tepelně loupaná pohanka může být důvodem, že vám na talíři vůbec nechutnala, i když jste se hodně přemáhali.

Takže raději ještě jednou: Každé vaření začíná nákupem a u pohanky to platí s třemi vykřičníky a podtrženo podle pravítka.

Základní recept na vaření pohanky

Pokud začnete na pohanku nahlížet jako na rýži, značně vám to pomůže objevit její mnohostranné kuchyňské využití. Celou, loupanou pohanku (označovanou jako kroupy) nejvíc upotřebíte jako přílohu, v takovém případě se pohanka zvolna dusí s vodou v poměru 1:2.

Pokud bych to měla převést na konkrétní váhy a míry, na 100 g pohanky (což je asi půl hrnku) budete potřebovat 250 ml vody (tedy hrnek). To jsou poměry, které se docela dobře pamatují. Tady je přesný postup.

Dušená pohanka

Pohanku přeberte, propláchněte na cedníku, vsypte do menšího katrůlku a zalijte vroucí vodou. Osolte velkorysou špetkou soli, přiveďte společně k varu a pod pokličkou zvolna povařte 5 minut.

Poté pohanku odstavte, neodkrývejte a nechte stát 15-20 minut. Za tu dobu by měla změknout, nabýt na objemu a vstřebat všechnu vodu.

Další možnosti dušení

Popsaný způsob dušení ale není jediný. Můžete čarovat s časem a šetrností přípravy. Jedno krajní řešení je zalít pohanku vroucí vodou a nechat 4 hodiny nebo přes noc nabobtnat. Druhé krajní řešení je vařit ji kolem 15 minut, za tu dobu bezpečně změkne.

Dá se jít od jednoho extrému k druhému. Mezi těmito krajnostmi se nachází celá škála možností, které využívají pravidlo, že čím méně se pohanka vaří, tím déle musí čekat v teple. Já jsem se zastavila u poměru 5 minut varu plus 20 minut odpočinku pod pokličkou.

Jak dušenou pohanku použít

Měkkou pohanku můžete pár dní uchovávat v lednici a používat podle potřeby. Občas propašovat jako vložku do polévky, někdy přidat do náplně zapékané zeleniny, jindy ji můžete přiznat jako prvoplánovou přílohu k masu a zelenině a taky se z ní dají dělat karbanátky.

Na konci článku najdete tři velmi jednoduché recepty, které na dušené pohance staví. Teď se ale ještě musím zmínit o dalších zajímavých surovinách z pohanky.

Další podoby pohanky

Když se podíváte, v jakých úpravách a v jakém stupni mletí se pohanka prodává, otevřou se vám v kuchyni další možnosti. Pohankovými kroupami, o kterých jsem se už zmínila, to teprve začíná.

Seženete i lámanku, kterou oceníte především do náplní a nádivek a která se nemusí vařit tak dlouho.

Pravděpodobně natrefíte i na pohankovou mouku. Tu použijte na tradiční francouzské pohankové palačinky, nazývané galettes, plněné nejrůznějšími slanými náplněmi včetně šunky, sýra, sázeného vejce, špenátu nebo kysaného zelí. Skvělé jsou i pohankové vafle.

Zábavu zažijete i s pohankovými těstovinami, ty se nebojte zaměnit za běžné pšeničné především v zeleninových salátech. Italové dovedli k dokonalosti použití pohankových těstovinových flíčků, smíchaných s bramborami a kapustou, dochucených sýrem a šalvějí. Tenhle skvost se jmenuje pasta pizzoccheri a rozhodně stojí za pozornost, pokud ho někdy potkáte.

A konečně můžete využít pohankové slupky třeba na čaj.

Moje dnešní recepty se drží pěkně při zemi, podobně jako valašská strava. Kombinují tradiční chutě, které k pohance odjakživa patří: cibuli s česnekem, majoránku, vůni uzeného masa, brynzu, kysané zelí a brambory.

Nechte si chutnat a nebojte se do komentářů přidat vaše další pohankové skvosty, které jsem v článku nezmínila.
 
 

Univerzální pohanka: ladí s medem i masem
 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector