- 1 kg vařených brambor
- 250 g hrubé mouky
- 100 g dětské krupice
- 3 vejce
- sůl
- máslo na omaštění
- mletý mák
- moučkový cukr
- švestky
Víte, co se mi líbilo na dětství? Že když jste byli nemocní a něco vás trápilo, tak když jste si něco přáli, tak se to maminky snažily vždy splnit a udělat vám radost. O to stejné se snažím i já u dětí, a i když je mi 30, tak teď když mi není extra dobře a řekla jsem mamce, že bych měla chuť na bramborové knedlíky se švestkami, tak byly na oběd hned druhý den… ♥ Proto se jmenují tyto knedlíky po mamce a s jejím svolením vám sem přepíšu recept na ty nejlepší bramborový knedlíky se švestkami široko daleko.
Mimochodem – když se u nás vařily dřív, když jsme byly se ségrou ještě malé, tak tam mamka nechávala pecky… a my pak jen soutěžili všichni v tom, komu na talíři zbude víc pecek. :-))
Ukoulejte si doma bramborové knedlíky plněné švestkami
Hned ráno si uvaříme brambory ve slupce a jakmile vychladnou, tak je oloupeme.
Dál si připravíme švestky, které je potřeba umýt a šetrně vypeckovat (teda pokud nechcete nechat pecky v knedlíku).
Brambory nastrouháme na jemném struhadle, nebo případně prolisujeme a smícháme s moukou, dětskou krupicí, špetkou soli a vejci. Nejdříve vidličkou, potom ručně a vše pěkně propracujeme. Těsto musí být tužší a je potřeba jej hned vyválet.
- Pomoučíme si vál, na něm vyválíme vždy část těsta a nakrájíme na stejně velké čtverečky.
- Do každého čtverečku pak dáme švestku a v dlaních pěkně zaoblíme knedlík tak, aby nevylézal ani kousíček švestky.
- Dáme si do velkého hrnce vařit vodu, kterou jen lehce osolíme a jakmile voda vře, tak do ní dáme vařit na zhruba 6 minut knedlíky (vyplavou na hladinu).
- Ještě teplé knedlíky omastíme máslem a posypeme mletým mákem s moučkovým cukrem.
- Tip: knedlíky můžeme také podávat s tvarohem a meduňkou, nebo s opraženou strouhankou na másle.
- Poznámka: pokud budete mít mladé brambory, které jsou víc vodnaté, tak počítejte s tím, že možná bude potřeba přisypat více mouky.
Líbí se vám můj blog? Aktuálně pro mě můžete hlasovat v anketě FOOD BLOG ROKU, kde mě odborná porota nominovala do finálové 55. Stačí kliknout a najít si v seznamu můj blog RECEPTY DĚTEM. Děkuji ♥
Diskuse: Švestkové hody: sladké knedlíky, vepřová roláda i domácí povidla – iDNES.cz
Modrofialová úroda je nejen předzvěstí blížícího se konce prázdnin, ale také příslibem klasických českých dobrot, ve kterých švestky hrají prim. Uvařte si knedlíky z bramborového těsta nebo si upečte masovou roládu se švestkovou nádivkou. A nezapomeňte si kousek letní chuti schovat na zimu. Třeba v podobě povidel.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.Děkujeme za pochopení.
K povidlům: jsou-li švestky zralé, cukru není zapotřebí a nedávám žádné koření, to až podle použití těsně před spotřebou. Zásada je vydržet a NEMÍCHAT, po zamíchání se začnou připalovat. Po zhoustnutí je dávám do sklenic, uhladím, zaliji panákem vodky a zagumičkuji celofánem. Vydrží navždy. Po odebrání vždycky zase uhladím a zaliji. |
Moje babička říkala, že brambory na bramborové těsto nesmí být horké, protože pak se těsto moc lepí a nasákne moc mouky. |
Horké být může…Bramborové těsto lze dělat z brambor úplně studených nebo horkých.Popsaný problém nastane, když jsou „něco mezi tím“.Ale je fakt, že ovocné knedlíky bych z horkých brambor nedělala… je to přece jen pracnější a za horka se to obvykle nestihne a s postupných chladnutím už se zase dostaneme do toho „něco mezi tím“. |
Teda povidla s tuzemakem musi byt hnus. |
Švestkove knedlíky zásadně z tvarohoveho těsta. |
Na Moravě zas jedině z bramborového. A říká se jim (trochu nelogicky) „koláčky“. Sypané mákem a maštěné jedině sádlem… |
No, vím já? Před těmi padesáti lety se této zásady držely obě mé babičky, ač každá bydlela v jiném koutě Moravy.Možná to tak tehdy bylo i v Čechách, co já vím. Prostě zásadu „na bramborové těsto patří sádlo“ jsem natáhla div ne s mateřským mlékem. 🙂 Ale nějaký sociologický průzkum, kde že přesně to platilo, jsem si nedělala. |
u nas doma zasadne z odpalovaneho testa |
ŠVESTKOVÉ KNEDLÍKY z bramborového těsta
Jana C. (kikina41) ID 22210 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblíbilo 15 návštěvníků) [ recept č. 7628 ze dne 28.8.2007 ]
Uvařené vychladlé brambory oloupeme a protlačíme lisem nebo nastrouháme na jemném struhadle.Na vále je zasypeme moukou,přidáme vejce,sůl a zpracujeme měkké těsto.Z něj vyválíme 2 válečky a nakrájíme na stejně velké kousky.Každý kousek rukou rozmáčkneme,položíme švestku a zabalíme v knedlík.Vkládáme do vařící vody a vaříme asi 7 minut.Po třech minutách opatrně zamícháme.Podáváme sypané mletým mákem s cukrem a poléváme rozpuštěným máslem.ZOBRAZIT POSTUP S VELKÝMI OBRÁZKY
ZOBRAZIT POSTUP S VELKÝMI OBRÁZKY |
Doporučujeme
Slané tyčinky z bramborového těsta
Nastrouhané brambory, mouku a tuk uhněteme rukama v těsto. Necháme vychladit v ledničce. Vyválíme plát o síle asi 3 mm, potřeme jej rozšlehaným vejcem, posolíme a pokmínujeme. Rádlem nakrájíme tyčky asi 1 cm široké a 20 cm dlouhé.Tyčky přeneseme na nevymaštěný plech a upečeme dozlatova.
>
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Hana V. (HANĎA1303) ID 42799, mimibazar.cz/hanickavlckova (3.1.2010, 14:44) | |
Jani výborné……………..jen příště musím dělat z většího množství také skusím i s uzeným masíčkem | |
ODPOVĚDĚT |
Jana C. (kikina41) ID 22210, mimibazar.cz/kikina41 (3.1.2010, 17:36) |
Hani,děkuji .Mrkla jsem na vaše recepty a máte jich tam taky spoustu dobrých.Určitě nějaký vyzkouším. Jana |
ODPOVĚDĚT |
Radka Z. (Raduska) ID 21751, mimibazar.cz/raduska (15.9.2007, 11:40) |
Dobrý den Jani, tak jsem zrovna slupla knedlíčky dle Vašeho recepisu a musím říct, že jsou výborné i když to je slabé slůvko. Moc jsme si pošmakli. Super recept, který už je v mém sešítků připsán. |
ODPOVĚDĚT |
Jana C. (kikina41) ID 22210, mimibazar.cz/kikina41 (15.9.2007, 22:17) |
Raduš,moc děkuji. Jsem ráda že chutnalo. |
ODPOVĚDĚT |
Švestkové knedlíky z tvarohovo-bramborového těsta
Děti vás překvapí každou chvilku. Coby rodič jsem samozřejmě nadšená především tehdy, pokud jde o překvapení z kategorie „milá“. O víkendu za mnou přišel čtrnáctiletý syn, že tady na Mlsnévařečce viděl Petřiny ovocné knedlíky, a že by na ně měl náramnou chuť. A taky, že by je sám! uvařil. Tak na takovou výzvu, na tu se neříká NE
Rozhodli jsme se na knedlíky použít bramborovo-tvarohové těsto, které je rychlé a snadné na přípravu, a dobře se s ním pracuje. V obchodě jsme koupili švestky, a ačkoliv jejich pravý čas ještě nenastal a do doby akurátní zralosti jim nějaký ten den na sluníčku chyběl, rozpůlit a od pecky šly parádně.
Příprava těsta byla zcela v režii syna, pak jsme si na chvíli vyměnili role a já jsem knedlíky plnila a „kulatila“, on pak vařil a servíroval na talíř. A samozřejmě… hlavně baštil!
- 180 g BRAMBORY (předem uvařených (asi 3 střední brambory))
- 250 g tvarohu z fólie (nikoliv z vaničky)
- 310 g hrubé mouky
- 1 vejce
- SŮL
- 22 rozpůlených (vypeckovaných švestek)
- cukr písek
- Na posypku: mák (cukr moučka, rozpuštěné máslo)
- Brambory předem uvaříme ve slupce, až vychladnou, oloupeme.
- V míse brambory nastrouháme najemno, přidáme tvaroh, mouku, vejce a špetku soli.
- Zpracujeme v pružné těsto.
- Do velkého hrnce dáme vařit vodu, osolíme.
- Švestky opláchneme, osušíme
- Z těsta vyválíme váleček, který nakrájíme na stejně velké kousky.
- Z kousku těsta vytvoříme placičku, do které vložíme rozpůlenou švestku. Do středu švestky nasypeme lžičkou trochu cukru.
- Švestku těstem obalíme a hezky rukama zakulatíme.
- Knedlíky vkládáme do vařící vody, zkontrolujeme, že se nepřilepily ke dnu, a vaříme cca 5 minut, dokud nevyplavou na povrch.
- Na talíři servírujeme s mletým mákem, sypaným cukrem moučkou, přelité rozpuštěným máslem.
Z tohoto množství uděláte cca 22 knedlíků. Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
Sladké knedlíky: rady a tipy
- Nezapomeňte osušit švestky a pracovat se suchýma rukama, těsto by se jinak rozpadalo a nedrželo pohromadě.
- Posypku na ovocné knedlíky můžete použít, jakou máte rádi. Ke švestkám se kromě máku také báječně hodí tvaroh, syn má rád osmaženou strouhanku s cukrem a strouhaným perníkem, manžel je minimalista: vystačí si s moučkovým cukrem a máslem.
- Pokud knedlíky potřebujete rychle ohřát v mikrovlnce, vložte je do mikrotenového sáčku a zastříkněte troškou vody. Knedlíky nebudou vyschlé, s nadsázkou se dá říct, že v pytlíku nasimulujete klima parního hrnce.
- Pokud ovoce na knedlíky není ve fázi parádní zralosti, přidejte k němu trošku pískového cukru. Vsypala jsem do rozpůlené švestky cca 1/3 kávové lžičky, půlky přitiskla k sobě a obalila těstem.
- Sladké knedlíky z tvarohových těst se nejlépe dělají z pevného ovoce, které má kulatý tvar: švestky, meruňky, blumy, špendlíky, ale i třešně. Tvarohové (nebo bramborové, příp. kombinace obou surovin) ovoce hezky obtáhne a kulatý tvar knedlíku vypadá na talíři jednoduše k nakousnutí.
Naše další recepty na ovocné knedlíky:
Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.