Tradiční česneková polévka – rychlý recept

  • Česnekačka je velmi podceňovaným jídlem v našich kuchyních, i když nejednomu z nás určitě již několikrát pomohla při léčení po náročné noci.
  • Je považována za pokrm, na kterém nelze nic měnit, a na který si běžně ani nevzpomenete.
  • Opak je ale pravdou, proto vám přinášíme rovnou 5 snadných receptů na česnečku, se kterými už nebudete chtít tuhle skvělou polévku připravovat jinak.

Česneková polévka s bramborem

Tak, jak ji milujeme. I ve vaší domácnosti ji takto podávali?

INGREDIENCE

  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 6 hrnků vývaru (kuřecího, hovězího nebo zeleninového)
  • 2 velké brambory
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička kmínu
  • sůl
  • pepř
  • krutony z rohlíku, toustu nebo bagety

POSTUP

  • Česneky si utřeme spolu se solí. 
  • Cibuli si nakrájíme na kostičky. 
  • Na rozehřátém másle si orestujeme cibuli s česneky. 
  • Přidáme také brambory, majoránku, kmín, podlijeme vývarem a vaříme asi půl hodiny. 
  • Mezitím si usmažíme krutony z nakrájeného bílého pečiva.
  • Nakonec dochutíme. 

Tradiční česneková polévka - rychlý receptthespurceeats.com

Polévka z medvědího česneku

Nasbírali jste si na zahrádce nebo v lese medvědí česnek a chtěli byste z něj něco hodnotného připravit? Zkuste tento recept na česnečku s bramborem.

INGREDIENCE

  • 150 g medvědího česneku
  • 1 cibule
  • 1 brambora
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 400 ml mléka (může být i kokosové)
  • 300 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  • Na másle si orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. 
  • Přidáme na kostičky nakrájenou bramboru a nasekané lístky česneku. 
  • Chvíli restujeme, pak podlijeme vývarem a vaříme do měkka. 
  • Následně podlijeme mlékem, převaříme, rozmixujeme, dochutíme a můžeme podávat.

Tradiční česneková polévka - rychlý receptjoskichenlarder.com

Krémová česnečka se sýrem

Hutná a krémová polévka s česnekem je naprosto ideální do podzimních plískanic nebo chladných zimních dnů.

INGREDIENCE

  • 40 stroužků česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 2 středně velké cibule
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • 4 hrnky kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • ½ hrnku smetany ke šlehání 
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky pepře
  • ½ hrnku najemno nastrouhaného sýru (eidam, gouda, parmazán)
  • 1 velká brambora
  • krutony z rohlíku nebo bagety

POSTUP

  • Jako první si upečeme česnek (na pečení budeme potřebovat 22 stroužků).
  • Dvě lžíce olivového oleje si smícháme se solí a pepřem a česnek tím potřeme. 
  • Dáme péct na 45 minut do trouby nahřáté na 180 °C.
  • Po dopečení si na pánvi rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a restujeme. 
  • Následně přidáme tymián, upečený česnek a zbytek, tedy 18 stroužků, prolisovaného česneku. 
  • Necháme vše provonět, pak přidáme na kostičky nakrájenou bramboru.
  • Vše podlijeme vývarem a necháme vařit do měkka. 
  • Poté si polévku rozmixujeme do jemné struktury, zjemníme smetanou a dochutíme solí, pepřem.
  • Podáváme posypané sýrem a chceme-li, pak také s krutony. 

Tradiční česneková polévka - rychlý receptgodiaryfree.com

Je krémová polévka po vaší chuti? Tak se mrkněte na další recepty na husté polévky z různých druhů zeleniny.

Rychlá česnekačka s vajíčkem

Tato rychlá česneková polévka je pouze z vody z brambor, ale jelikož v ní není česnek převařen, má říz a je plná vitamínů. Známe ji také pod názvem oukrop.

INGREDIENCE

  • 8 stroužků česneku
  • 2 lžíce másla
  • 2 větší brambory
  • 1 a ½ litru vody z brambor
  • sůl
  • pepř
  • kmín

K podávání:

  • vejce, šunka, sýr, smažený rohlík

POSTUP

  • Brambory si oloupeme, umyjeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě s kmínem. 
  • Po uvaření brambory odstavíme, přidáme prolisované česneky utřené se solí. 
  • Dochutíme pepřem. 
  • Šunku si nakrájíme na kostičky, sýr si nastrouháme.
  • Do každé porce horké polévky vložíme žloutek. 
  • K podávání přiložíme misku se sýrem, šunkou a krutony.

Tradiční česneková polévka - rychlý receptzenyvmeste.sk

Pravá česnečka s kroupami

Klasická a vydatná česnečka našich babiček. Zahřeje nejen v žaludku, ale také na srdci. 

INGREDIENCE

  • ½ hlavičky česneku
  • 2 ks vajec
  • 60 g velkých krup
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 středně velká brambora
  • 1 a ½ lžíce oleje
  • 15 g másla
  • 1 lžíce mouky
  • ¼ lžičky kmínu
  • sůl
  • pepř
  • petrželka k podávání

POSTUP

  • Na oleji a másle si orestujeme najemno nakrájený česnek (2 stroužky necháme k závěru). 
  • Zasypeme jej moukou a přidáme kmín. 
  • Opékáme jemně asi 7 minut, pak přidáme kroupy a ještě opékáme. 
  • Poté podlijeme vývarem, přidáme najemno nakrájenou bramboru a vaříme ještě 12 minut. 
  • Před závěrem si rozkvedláme vejce a nalijeme do polévky. 
  • Nakonec přidáme zbylé prolisované česneky, dochutíme, ozdobíme čerstvou petrželkou a podáváme.

Tradiční česneková polévka - rychlý receptcraftlog.com

Jelikož je hlavní surovinou v této polévce česnek, je určitě dobré vědět, jak moc je tahle ingredience prospěšná pro naše zdraví.

Ne nadarmo se nazývá superpotravinou. která pomáhá v boji nejen s chřipkou, ale také rakovinou a dalším závažným onemocněním. 

Můžete si jej dopřáti ve spousta jiných receptech, které jsme na webu zveřejnily. Potěšit mohou kupříkladu česnekové pochoutky.

A jestliže jste opravdovými milovníky a nebudete mít dost ani po téhle náloži česnekových receptů, vyzkoušejte si recepty z česneku popsané v našem dalším článku.

Budete mít zájem:  Barry Lynes Léčba Rakoviny Která Fungovala?

Na závěr také doufáme, že vás naše recepty na česnečku dostatečně inspirovali. Napište nám do komentářů, jak se to povedlo.

Česnečka na vyproštění

Tradiční česneková polévka - rychlý recept 9.1.2020 / Počet komentářů: 53

Česnečka neboli oukrop má vyprošťovací funkci hned ze dvou důvodů. Postaví na nohy kde koho, bez ohledu na to, kde a jak a proč se společensky unavil, a navíc se dá považovat za jídlo, které se dá uvařit i s minimem zásob.

Na hlavní chuti česnečky se podílí především česnek, sádlo a chléb. Případně též brambory, majoránka, vejce, kmín. A v tom úplně nejlepším případě i vývar.

V drtivé většině případů, zejména těch historických, má česnečka pověst chudé polévky z vody. Hodnota tohoto jídla totiž spočívala zejména v bleskové přípravě a nenáročnosti na suroviny.

Česnečka neboli oukrop

Oukrop, nebo též úkrop, značí vřelou vodu, jak píše Marie Úlehlová-Tilschová:

Úkrop se v různých krajích různě připravuje i různě jmenuje. Většinou se dělá s česnekem, jen někde, jako v Pošumaví, připravují jej také se smaženou cibulkou. Obyčejně se dělá jen s chlebem, někdy také s brambory; právě takto je oblíben v Orlických horách a jmenuje se tu „kozí pití“ jako na Českomoravské vysočině.
 

Také na Slovácku dělá se „česnečka“ s brambory nebo aspoň z bramorové vody. Na Valašsku se chléb povaří s česnekem a kmínem a nazývají tuto polévku varmužka. Stejně se jmenuje táž polévka chlebová ve Slezsku, kdežto pravý úkrop, kdy se nakrájený chléb pouze spaří vařící vodou a omastí, jmenuje se přiléhavě „vodinka,“ v Podkrkonoší „vodovka.“

Nehledejte tedy souvislost názvu s tím, že se oukrop hodí pro ty včera vykropené.

Česnečka jako skládačka

Nicméně v závislosti na tom, jak moc a jak koho potřebujete vyprostit, si můžete svoji česnečku poskládat a skropit, jak je libo. Když dojde na česnečku, je dovoleno v podstatě vše, díky původní rozmanitosti postupů není žádný konkrétní recept ten jediný správný.

Nejzákladnější a nejjednodušší a nejdrsnější oukrop funguje tak, že hlavní suroviny, o kterých psala Marie Úlehlová-Tilschová, především česnek a pečivo nebo vařené brambory, dáte do misky, přelijete vroucí vodou a osolíte. Odtud už se to dá jen vylepšovat, modernizovat a doplňovat následujícími způsoby:

Něco sytého

Pokud se v polévce nebude nacházet něco na zasycení, půjde jen o hladovou vodu.

Základní dvě možnosti jsou chléb nakrájený na kostičky a opečený na pánvi na sádle dozlatova, aby vznikly domovem vonící krutony, anebo vařené brambory, též nakrájené na kostičky.

Modernější verze česneček znají též krutony z rohlíku nebo z toustového chleba. Leckdy dietně opečené jen tak, nasucho v troubě – pochopitelně na úkor chuti.

Něco mastného

Tuk se v případě česnečky velmi zásadně podílí na chuti. Nejčastěji se používá sádlo vepřové, ale může být i husí nebo kachní, pokud vám v lednici z martinského nebo vánočního hodování nějaké zbylo.

V té nejjednodušší formě se trocha sádla přidá do misky k ostatním surovinám, než se zalijí vroucí vodou. V trochu promyšlenějších a náročnějších receptech můžete klidně sádlo použít k opečení pečiva, česneku nebo i cibule.

Pokud z jakýchkoli důvodů chcete použít raději rostlinný tuk, nejzajímavější volbou jsou zastudena lisované rostlinné oleje, kterými polévku na talíři zakápnete. Mají mnohem výraznější chuť i vůni než běžné, rafinované oleje.

Něco česnekového

Zde záleží na tom, jaké máte plány s člověkem, jehož má česnečka vyprostit. Zda uvažujete o jeho společenské použitelnosti pro zbytek dne, případně i pro zítřek a pozítří, nebo zda tato osoba může dostatečně dlouho zůstat v bezpečí svého domova i se svým česnekovým odérem.

  • Vaše možnosti se zde pohybují od stroužku/stroužků česneku přímo prolisovaných nebo rozetřených do talíře a ponechaných do přelití v syrovém stavu, až po pečlivě jemně nakrájený a zlehka opečený česnek, který dokonce můžete ještě pro zmírnění aroma povařit ve vodě nebo v polévce.
  • Můžete dokonce tyto možnosti kombinovat, anebo můžete labužnicky přidat i vymáčknuté a rozmáčknuté stroužky česneku pečeného, které jste vcelku a neoloupané upekli v troubě zároveň při pečení něčeho jiného, neboť kvůli jedné palici česneku nemá úplně smysl rozehřívat troubu.
  • Pokud budete česnek krájet na plátky nebo na kousky a opékat, pamatujte na to, že by neměl skoro vůbec zhnědnout, jinak vám do polévky vnese hořkost z přílišného opečení.

Něco tekutého

Zde se dá doslova kouzlit. I když to vypadá, že česnečka spočívá v té správné dávce správně tepelně (ne)upraveného česneku, tekutina, kterou na ni použijete, to může nečekaně vylepšit.

Základní možnosti, odkud můžete nechat svou kuchařskou fantazii plout dalšími směry a k dalším kombinacím, jsou:

  • voda
  • voda povařená s kmínem
  • voda z vaření brambor (tohle je mimochodem její velmi vtipné upotřebení, vzpomeňte si na to, až budete příště slívat vařené brambory)
  • voda z vaření luštěnin, zejména hrachu
  • voda, ve které jste rozvařili kousky chleba
  • vývar, a to v podstatě jakýkoli – zeleninový, drůbeží i hovězí (recept na bleskový kuřecí vývar jsem tento týden shodou okolností dávala na Instagram)
  • odvar ze zelených bylin a bylinek – tuhle lahůdku jsem si úmyslně nechala nakonec. Opět ji zmiňuje Marie Úlehlová-Tilschová a já z ní mám radost jako dítě z nové hračky, protože se díky ní okamžitě začínám těšit na jaro, až si tento nápad dostatečně užiju. Princip spočívá v tom, že se na česnečku použije odvar buď z libečku, který dokáže na zahradě přezimovat, nebo z mladých jarních bylin, například kopřiv, lebedy či rašícího žita.
Budete mít zájem:  Sportujete v zimě? Neprohřáté svaly se snáze poraní

Něco krajového

Třeba je vašemu srdci a vašim vzpomínkám milé, aby do česnečky přišla taky nakrájená a na sádle opečená cibulka. Nebo kmín či bobkový list. Nebo rozkloktané vajíčko. Nebo majoránka. Zelená petrželka, pažitka, syrové vejce. Vařené kroupy.

Jak je libo.

Tradiční česneková polévka - rychlý recept

Poměry surovin na česnečku

Tak to vidíte. Česnečka je cokoli, co začíná surovinami v misce zalitými vroucí vodou, až po vypiplaný základ z česneku a cibule opečený na sádle, zalitý vývarem, doplněný syrovými bramborami, kmínem a majoránkou a společně asi deset minut uvařený doměkka.

Množství surovin však zůstává ve všech případech poměrně stejné. Na 1 osobu počítejte s:

  • 1-? (otazník není chyba, dosaďte si za něj jakoukoli rozumnou číslici) stroužků česneku
  • 1 menší nebo 1/2 středně velké brambory nebo 1 krajíc chleba
  • 300 ml vody nebo vývaru
  • 1 vejce (pokud použijete)
  • velká špetka až 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička sádla (případně víc, pokud budete opékat chlebové krutony na sádle)

Závěrem přidávám svoji oblíbenou verzi. Můj muž tvrdí, že jsem na něj s touhle polévkou příliš mírná.
 

Suroviny

  • 4 stroužky česneku
  • 2 středně velké brambory
  • 2 krajíce chleba
  • 1 lžíce sádla
  • 500 ml vývaru
  • 1/2 lžičky soli + případně víc podle chuti vývaru
  • 1/2 lžičky kmínu
  • zelená petrželka na ozdobení

Postup

  1. Oloupejte brambory, nakrájejte je na centimetrové kostičky, zalijte 700 ml vody, přisypte sůl a kmín a přiveďte k varu. Uvařte doměkka, zhruba 8-10 minut.
  2. Než se brambory uvaří, nakrájejte chleba na stejně velké kostičky jako prve brambory. V nepřilnavé pánvi rozpusťte sádlo, vhoďte do něj pečivo a na středně silném žáru postupně opečte ze všech stran dozlatova. V pozdějších fázích opékání se nebojte ztlumit výkon plotýnky až téměř na minimum.
  3. Česnek oloupejte, tři stroužky prolisujte, zbylý nakrájejte na tenké plátky. Prolisovaný česnek a vývar přidejte do hrnce k vařeným bramborám. Vodu z nich neslévejte, stane se součástí polévky. Vše znovu přiveďte k varu a půl až jednu minutu povařte, aby česnek maličko pozbyl své palčivosti. Nakonec dosolte podle chuti.
  4. Rozdělte na talíře, zasypte opečeným chlebem, nakrájeným česnekem a nasekanou petrželkou.

https://www.kucharkaprodceru.cz/cesnecka-recept/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.
 
 

 

Štítky:brambory, česnečka, oukrop, polévka, rychlá polévka, rychlé jídlo, vařené brambory

Tradiční česneková polévka – rychlý recept

Je-li nějaká z tradičních českých polévek symbolem „restartování“ organismu vysíleného po rozličných radovánkách nebo třeba jen po probdělé noci, je to bezesporu česnečka. Nutno navíc dodat, že jde o jednu z nejjednodušších, nejlevnějších, nejrychlejších, ale také nejzdravějších polévek. Především díky česneku a látce v něm obsažené s názvem alicin.

Alicin likviduje i zlatého stafylokoka

Alicin má vysoký antimikrobiální potenciál – tak vysoký, že likviduje drtivou většinu známých nebezpečných kmenů bakterií včetně zlatého stafylokoka již po konzumaci několika miligramů této látky. Taková pomoc se zejména oslabenému lidskému organismu – kdykoli – velmi hodí.

Důležitou informací pro spotřebitele je také vyšší účinnost alicinu v tekutinách (třeba v polévkách), než například v hydratačních krémech.

Příznivé léčivé, dezinfekční, hojivé i afrodiziakální účinky česneku jsou známé velmi dávno. Z dlouhého seznamu pozitiv konzumace česneku je nicméně vhodné připomenout například schopnost česneku zbavovat organismus tuků a vápenatých usazenin, což vede ke snížení krevního tlaku, příznivý vliv na trávicí procesy a detoxikaci organismu.

Jednou z možností, jak tyto vlastnosti česneku využít, je právě česnečka.

Podmínkou kvalitní česnečky je samozřejmě kvalitní, tedy dobře vysušený česnek. Kolik stroužků česneku použijeme, záleží na každém z nás – obecně postačí jeden stroužek česneku na jednu porci, pakliže máme na mysli standardně velký stroužek česneku.

Při „dávkování“ česneku mimochodem nelze vycházet z tezí, s nimiž se lze setkat v některých článcích na internetu – totiž, že je český česnek pětkrát účinnější než jeho zahraniční verze.

Budete mít zájem:  Nejlepší Léky Na Vysoký Tlak Na Předpis?

Tuzemský česnek sice skutečně účinnější je, ale zhruba dvojnásobně oproti třeba španělskému česneku.

Pokud bychom do česnečky dávali v případě využití zahraniční suroviny pětinásobné množství česneku, byla by výsledná polévka docela dryák.

Nezničte si cenné látky

Při tření nebo krájení česneku se nedoporučuje používat kovových nástrojů, neboť se tím ztrácí část pro tělo příznivých využitelných látek.

To samé platí v případě, že česnek přidáváme do vařící polévky.

Ideální je proto položit utřený nebo rozmačkaný česnek na talíř bezprostředně před konzumací polévky a zalít jej vývarem z brambor nebo kombinací vývaru z brambor a vývaru z masa, nejlépe hovězího.

Žádná, i sebezdravější přírodní surovina nebo potravina však není dokonalá – a platí to i pro česnek. Pro některé jedince je totiž alergenem, jiným způsobuje nepříjemné nadýmání a může také iniciovat astmatickou reakci. Zvýšenou konzumaci česneku kromě toho lékaři nedoporučují těhotným a kojícím ženám a malým dětem.

Tradiční česneková polévka - rychlý recept

Všichni ostatní by ale měli ve vlastním zájmu zařadit česnečku do svých jídelníčků častěji, než jen jako životabudič například po alkoholovém opojení. Jak již bylo řečeno v úvodu, náklady na potřebné suroviny k její přípravě jsou nízké a doba přípravy česnečky na rozdíl od jiných polévek nepřekročí půl hodiny. Tedy – jak by řekl klasik – „jen samá pozitiva“.

Galerie: Vaříme česnekovou polévku

Recept na česnekovou polévku

  • Suroviny: brambory, kmín, česnek, pepř, sádlo, sůl, chleba, olej, polévkové koření (bujón) nebo vývar
  • Brambory s kmínem uvaříme do měkka a scedíme je přes cedník. Do bramborového vývaru přidáme polévkové koření – bujón (lepším řešením je klasický hovězí nebo alespoň kuřecí vývar) a chvíli povaříme. Na talíři si připravíme rozetřený česnek, pepř, ½ lžičky sádla, vše podle chuti. Přidáme nakrájené brambory a vše následně zalijeme vařícím vývarem. Podle chuti případně dosolíme, ozdobíme petrželkou (není podmínkou) a přidáme na kostičky osmažený chléb.
  • Příprava opečeného chleba: Do pekáčku vložíme nakrájený chléb na kostičky, zalijeme dvěma lžícemi oleje, zamícháme a opečeme za občasného míchání v troubě do křupava.

Stejně jako v případě jiných polévek je variant česnečky celá řada.

Filosofií výše popsaného receptu (stejně jako receptů na další tradiční české polévky) je především jednoduchost a dostupnost použitých surovin, pokud možno tuzemského původu.

Rychlá česnečka

Tradiční česneková polévka - rychlý recept

Ingredience:

  • 500 g oloupaných brambor
  • 1,2 l vody
  • mletý kmín
  • 2 kostky zeleninového bujónu „Alnatura“ nebo „Würzl“
  • 1 vejce
  • 3 stroužky čerstvého česneku
  • 1 lžíce řepkového oleje lisovaného za studena
  • mořská sůl
  • petrželová nať

Polévka s bramborami, vejcem a česnekem je uvařena „raz dva“ a tak je předurčena do časové tísně, když spěcháme a nevíme co dřív. Česnečka může být také podpůrnou polévkou při nemocech z nachlazení anebo při „rozhozeném“ zažívání.

Na přípravu polévky si očistíme brambory a nakrájíme je na drobnější kostky. Zalijeme je nejdříve jenom asi 800 ml vody a dáme vařit. Vodu lehce osolíme, posypeme trochu mletým kmínem a přidáme svázanou petrželovou nať, která polévku krásně ovoní. Trochu čerstvé petrželky si necháme do hotové polévky.

Až se brambory začnou vařit, nastavíme si budík na 10 minut. Po této době budou brambory uvařeny. Z vody vyjmeme petrželovou nať a do hrnce přidáme dvě kostky zeleninového bujónu. Dolijeme horkou vodou (zbylých cca 400 ml). Bujón krátce povaříme a v polévce pak rozkvedláme jedno vejce na zahuštění, které také necháme přejít alespoň 1-2 minuty varem.

Do hotové polévky přidáme rozetřený česnek a jednu lžíci panenského řepkového oleje, který dodá polévce kvalitní tuky. Na závěr již jenom posypeme sekanou petrželovou natí a můžeme podávat.

Kdo má rád polévku ještě vydatnější, může si do ní přidat opečený nebo jen orestovaný chléb.

Poznámka: Příprava česnečky je velice rychlá a tato polévka je v naší rodině hodně oblíbena. Řadím ji mezi posilující pro náš organismus. Může se připravit i bez brambor, jenom z vody, ve které se brambory vařily. Postup dál je stejný. Také přímo ze zeleninového vývaru. K této „čistější“ polévce podávám nějaký orestovaný chléb jako přílohu vždy.

Česnek má nejen úžasné desinfekční účinky především na střevní mikroflóru, ale je prospěšný pro celý organizmus, obsahuje vitamíny a celkově posiluje imunitu. Česnek dokáže našemu tělu pomoci v mnohém.

Pro oslabenou slinivku bych doporučila určitě česnek dobře povařit, aby ztratil svoji ostrost. Zde bude lepší použít česnek sušený a také jenom trochu, spíš jen pro „nástin“ vůně.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector