Tradiční české potraviny i letos na Selských slavnostech

19.01.2017 Finance Tradiční české potraviny i letos na Selských slavnostech Zavedení elektronické evidence tržeb (EET) se spotřebitelů nedotknou tolik jako samotných živnostníků a podnikatelů. Nejvíce to poznají na růstu cen, před kterými varovali samotní podnikatele. Nová čísla potvrzují, že se varování vyplnila. Již v prosinci byl zaznamenán rychlejší meziroční růst cen.

Zavedení EET se nejvíce projevilo v oblasti restaurací a ubytování. Zavedení EET a zakoupení příslušných technologií podnikatelům navýšilo náklady, což se řada z nich rozhodla zohlednit ve vyšších cenách za nabízené služby či zboží. Meziroční růst cen se v prosinci zvýšil na 2 % oproti listopadovým 1,5 %. Na vině je podle České národní banky mimo jiné i EET.

Nejvíce rostou ceny v oblasti ubytování a stravování

V loňském roce spotřebitelské ceny průměrně vzrostly o 0,7 %, což je nejvíce od prosince roku 2012. Před rokem se průměrná míra inflace pohybovala okolo 0,3 %.

Největší růst ceny byl přitom zaznamenán v oblasti ubytování a restauračních zařízení. Narůst o 0,7 % byl vyšší, než odhadovaly aktuální prognózy.

„Příspěvek zavedení EET do celkové inflace lze odhadnout na jednu až dvě desetiny procentního bodu,“ uvedla Česká národní banka.

Ministr financí Andrej Babiš, který se o prosazení zavedení EET jako kroku proti nepoctivým podnikatelům zasloužit, podobná tvrzení razantně odmítá. Podle něj zdražili pouze ti podnikatelé, kteří před zavedením EET řádně nevykazovali tržby.

Nejlevnější nabídky na gastronomické zážitky a senzační ubytování najdete na Slevy.Uspory.cz

Průzkum mezi 4 000 restauračními provozovnami ukázal, že vzrostly i ceny obědových menu. Největší šok čekal na strávníky ve Středočeském kraji, kde obědy v průměru zdražilo o 9,5 koruny. V hlavním města obědy zdražily cca o 5,2 korun.

„Varovná slova restaurací se naplnila a drtivá většina provozovatelů přistoupila ke zdražení svých obědových meníček. Na obhajobu restaurací je potřebné říci, že růst cen v meziročním srovnání není tak dramatický,“ uvedl Jakub Lukáš, spoluzakladatel portálu www.menicka.cz, který průzkum provedl.

Ohrozí EET oblíbený stánkový prodej?

Zavedení EET s největší pravděpodobností negativně postihne oblíbený stánkový prodej kvalitních českých potravin na tzv. farmářských trzích, tradiční selských slavnostech či při prodejích zemědělských a potravinářských produktů na akcí zvaných “prodeje ze dvora”. Zdaleka ne každému provozovateli trhů, prodejních akcí či výlovů se vyplatí pořízení technologií, které s EET souvisí.

Přitom maloprodeje regionálních, farmářských a selských nápojů a potravin jsou často jedinou možností, jak běžnému spotřebiteli nabídnout výrobky, s nimiž se ve velkoobchodních sítích nemají šanci setkat. Jedná se přitom o skutečně tradiční, čerstvé a velmi kvalitní potraviny české původu.

K reklamaci zboží účtenka stačit nebude

Poslední důležitou informací je fakt, že povinná účtenka pro EET nenahradí doklad o zakoupeném zboží a nelze ji tedy uplatnit při reklamaci. Dle zákona má spotřebitel nárok na doklad o zakoupení zboží se všemi náležitostmi a měl by mu být vydán v momentě poskytnutí služby či zakoupení výrobku. S největší pravděpodobností si však o něj bude muset spotřebitel žádat sám.

Povinná účtenka EET totiž nemusí obsahovat informace, které jsou pro úspěšnou reklamaci důležité (např. zkrácená doba trvání odpovědnosti za vady, vady a nedostatky, potvrzení koupě u daného prodejce, apod.).

„Spotřebitelům doporučujeme, aby na vystavení dokladu o zakoupení se všemi náležitostmi stále trvali a nespokojili se jen s účtenkou vyplývající ze zákona o evidenci tržeb, tzv. EET,“ uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Štítky: Česká národní banka |

Podobné články

Tradiční české potraviny i letos na Selských slavnostech 12.03.2021

Pokud patříte do skupiny „šťastlivců“, kteří musí vyplňovat a podávat daňové přiznání, určitě vás bude zajímat, co všechno si můžete odečíst a kde snadno ušetřit. Oproti minulým letům zůstává většina podmínek stejná.

Mění se ale některé limity odpočtů (například u nově obstaraných hypoték pro řešení bytových potřeb). Máme pro vás proto praktický přehled a přidáme i pár zaručených rad a tipů, jak při výpočtu daně co nejvíc ušetřit.

Celá aktualita Tradiční české potraviny i letos na Selských slavnostech 12.02.2021

Platba tuhle, platba tam. Na konci měsíce s hrůzou zjistíte, že váš zůstatek na účtu je mnohem nižší, než jste si dosud mysleli. Mít pořádek ve vlastních financích je ale základ finanční gramotnosti a ostatně taky úspěchu. Jak mít peníze neustále pod kontrolou? Vyzkoušejte následující mobilní aplikace, které vám pomůžou se správou osobních financí.

SOUTĚŽ: Tradiční Selské slavnosti v Holašovicích každý rok přilákají tisíce návštěvníků a není se čemu divit

Na návštěvníky čekají ukázky lidových řemesel, ochutnat budou moci staročeské dobroty, a kromě zážitků si budou moci odnést i tradiční české rukodělné výrobky z dílny řezbářů, kovářů, keramiků či dráteníků. Zažít jedinečnou atmosféru a vrátit se chvíli v čase můžete i letos od 26. do 28. července. Starosta Jankova a Holašovic Jan Jílek vyzdvihl, co byste si neměli nechat ujít.

Jak byste charakterizoval Selské slavnosti Holašovice? Jedná se o tradiční Jihočeskou lidovou slavnost, která je zasazena do prostředí nádherné a rozlehlé holašovické návsi a je pořádána v duchu staročeského lidového venkovského jarmarku s ukázkami tradičních i netradičních řemesel nejen z celé České republiky, ale též ze Slovenska, Maďarska a Rakouska a těší se velkému zájmu návštěvníků. Vyhledávané je zejména autentické předvádění původních řemesel a technik, které v dnešní, digitální době, vytváří velmi působivou podívanou na zručnost a cit pro tradiční lidovou výrobu, tvorbu a um, což se mnohdy váže k časům dávno zapomenutým. Předvádění jednotlivých výrob je prováděno řemeslníky v lidových oděvech. Návštěvníci mají zároveň i jedinečnou možnost si řadu řemesel sami vyzkoušet.

Kolik stánků bývá na této slavnosti k vidění? Letos máme potvrzeno více než 220 a zhruba polovina patří těm, kteří své řemeslo na místě předvádí.

Na uceleném prostoru holašovické návsi je možné zhlédnout například ukázky paličkování krajky či tkaní oděvů, zakoupit výrobky z kůže či proutí, kochat se užitkovou i okrasnou keramikou, je možné i bouchnout palicí do kovadliny či zkusit si navléci svůj náhrdelník.

Svou zručnost dále představí pestrá škála keramických tvůrců, řezbářů, dřevosochařů, kamenosochaře, nožířů, mincovníků, dráteníků, kovářů, košíkářů, hrnčířů a dalších řemeslníků.

Tradiční české potraviny i letos na Selských slavnostech

Na co se mohou návštěvníci těšit? Doporučil bych slavnosti jako celek, které se staly jednou z prestižních událostí nejen našeho kraje, ale i v rámci celé České republiky.

Selské slavnosti mají díky svému umístění a osobitému folklóru nenapodobitelný ráz, styl a atmosféru.

Dobře si uvědomujeme, že právě ukázka řemeslné lidové tvořivosti a zručnosti s kvalitním doprovodným kulturním programem vtiskla tomuto „Selskému jarmarku“ v době automatizace a digitalizace jedinečnost, nenapodobitelnost a nepřenositelnost.

Bude k dispozici něco na zub?Z pestré škály nabídky různých druhů piva bude možno ochutnat pečené sele, klobásy, grilovaná kuřata, vepřové či hovězí steaky, medovinu, kozí či ovčí sýry, domácí preclík, marcipán, staročeské trdlo, zdobené perníky či pravé Holašovické koláče. Při letošních Selských slavnostech opět dojde k slavnostnímu udělení značky Ministerstva zemědělství ČR Regionální potravina Jihočeského kraje 2019. Vítězné pochutiny bude také možné ochutnat.

Kolik bude vstupné? Celodenní dospělá vstupenka včetně seniorů je za 120 korun, ZTP a děti od šesti do dvanácti let věku za 60 korun a děti do šesti let a ZTP/P mají vstup zdarma. Vstupné je celodenní a platí pro pohyb v prostoru návsi. Po opuštění návsi vstupenka pozbývá platnosti a je nepřenosná. Opakovaný vstup je možný na vyžádání s vrácenkou.

Tradiční české potraviny i letos na Selských slavnostech

Bude k dispozici doprovodný program?Tradičně velice dbáme na skladbu a vyváženost kulturního programu, který je pojat v lidovém duchu.

V Holašovicích v cca 40 hodinách zábavy bude návštěvník moci živě vidět a slyšet opravdové top kapely a tělesa svého oboru. Páteční program je věnován dechovce, sobotní a nedělní program je protkaný více folklorem, folkem a country vystoupeními.

Program v jarmarečním duchu bude probíhat i v návesním prostoru na promenádě mezi stánky.

A co děti, budou si mít kde hrát?Samozřejmě myslíme i na nejmenší.

V části holašovické návsi budou připraveny řemeslné tvůrčí dílny pro děti s rodiči, budou k dispozici dva dřevěné staročeské kolotoče, oblíbené projížďky na koních a k dispozici bude oblíbený dětský koutek Hrajeme si s Kooperativou, kde si děti mohou hrát tak, jak si hráli jejich rodiče či prarodiče.

K dispozici budou dětské hry a soutěže jako např. přetahování lanem, chození na chůdách, skákání v pytli, točení káčou, hra v kuličky, házení kruhů na terče, atd. Pro děti jsou připraveny hezké ceny a mohou si zde vytvořit a odnést domů vlastní malý výrobek.

Vše o programu najdete na webu v sekci Selské slavnosti. 

Soutěž o vstupenky na Selské slavnosti Holašovice (26. – 28. července)

Díky soutěži s Budějckou Drbnou můžou dva čtenáři vyhrát dvě vstupenky na slavnosti. Stačí jen do středy 24. července odpovědět na soutěžní otázku a čekat na slosování.

Budete mít zájem:  Alergie na chlad není výmysl

Soutěž skončila. Správná odpověď byla za C. Vstupenky vyhráli Petra Faktorová a Marcela Bartíková! Gratulujeme!

Podmínkou účasti v soutěži je vyplnění jména a kontaktních údajů. Ty budou využity pouze pro potřeby redakce v rámci této soutěže.

AKCR.cz › Zprávy › Potravinářství › Regionální potravina

25. 07. 2017 | Zprávy | Potravinářství | Regionální potravina

Karlovy Vary, 21. července 2017 – V osmém ročníku soutěže o značku Regionální potravina nesmí chybět ani Karlovarský kraj. Má čestnou úlohu pro letošní rok tuto prestižní soutěž uzavřít.

Řadu oceněných výrobků dnes završilo 9 nových přírůstků. O značku Regionální potravina, která je co do surovin, chuti i čerstvosti chloubou každého kraje, se v tomto regionu ucházelo celkem 124 produktů od 27 výrobců.

Největší zájem byl o kategorii Ostatní.

25. 07. 2017 | Zprávy | Potravinářství | Regionální potravina

Holašovice, 21. července 2017 – Na Selských slavnostech dnes ocenila vítězné výrobce, kteří uspěli v soutěži o značku Regionální potravina, náměstkyně ministra zemědělství MUDr. Viera Šedivá.

Toto prestižní ocenění se uděluje letos již poosmé nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy.

Administraci značky zajišťuje Státní zemědělský intervenční fond.

18. 07. 2017 | Zprávy | Potravinářství | Regionální potravina

Ostrava, 15. července 2017 – V Moravskoslezském kraji se dnes již poosmé soutěžilo o značku Regionální potravina. Řada oceněných výrobků má osm nových přírůstků. O prestižní značku, která je synonymem kvality a poctivosti místních výrobců, se ucházelo celkem 117 produktů od 33 výrobců, největší zájem byl o pekařské výrobky.

18. 07. 2017 | Zprávy | Potravinářství | Regionální potravina

Pardubice, 14. července 2017 – Pardubický kraj dnes získal nové vítěze soutěže o Regionální potravinu. Hodnotitelská komise zde už poosmé vybírala „nej“ výrobky v každé z devíti kategorií.

Rozhodování nebylo vůbec snadné, protože zvítězit může v každém kraji pouze 9 výrobků.

Letošního klání se účastnilo 149 výrobků od 36 výrobců, největší zájem byl o kategorii Masné výrobky tepelně opracované.

18. 07. 2017 | Zprávy | Potravinářství | Regionální potravina

Olomouc, 13. července 2017 – Osmý ročník soutěže o značku Regionální potravina je v plném proudu. Právě dnes se rozhodovalo o vítězích v Olomouckém kraji.

Značku, která dává výrobkům punc kvality a o kterou se každoročně uchází velký počet výrobků, může v každém kraji získat pouze devět z nich.

Hodnotitelská komise vybírala ze 114 produktů od 49 výrobců, největší zájem byl o kategorii Pekařské výrobky včetně těstovin.

12. 07. 2017 | Zprávy | Potravinářství | Regionální potravina

Plzeň, 11. července 2017 – Již poosmé se v Plzeňském kraji soutěžilo o Regionální potravinu. Značku, která dává výrobkům punc kvality, může v každém kraji získat pouze devět z nich.

Na stupeň vítězů přivádí výrobky jejich výjimečná kvalita, výborná chuť a suroviny z daného regionu.

Hodnotitelská komise vybírala z 81 produktů od 27 výrobců, největší zájem byl o kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje.

12. 07. 2017 | Zprávy | Potravinářství | Regionální potravina

Litoměřice, 10. července 2017 – Ústecký kraj dnes získal své vítěze v soutěži o Regionální potravinu už poosmé. Hodnotitelská komise to neměla lehké.

Jedná se totiž o kraj, kde se o značku kvality v rámci celé České republiky uchází již tradičně největší počet výrobků.

Letos jich bylo 224 od 43 výrobců, největší zájem byl v kategorii Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas. Ať je výrobků sebevíc, vítězem se může stát jenom devět z…

12. 07. 2017 | Zprávy | Potravinářství | Regionální potravina

České Budějovice, 30. června 2017 – Jihočeši mají své vítěze v soutěži o značku Regionální potravina. Hodnotitelská komise ocenila dalších osm výrobků z jihu Čech.

Na stupeň vítězů přivádí výrobky jejich výjimečná kvalita, výborná chuť a suroviny z daného regionu.

O značku zde letos soutěžilo 69 produktů od 21 výrobců. Z tradičních devíti kategorií byl největší zájem o pekařské výrobky včetně těstovin.

12. 07. 2017 | Zprávy | Potravinářství | Regionální potravina

Zlín, 29. června 2017 – Zlínský kraj získal právě dnes své vítěze – nové nositele prestižní značky Regionální potravina. A konkurence byla silná: O značku se letos ucházelo 136 výrobků od 44 producentů. Odborná komiseocenila osm výrobků ze Zlínska s výjimečnou kvalitou a ryzí chutí. O logo se soutěžilo v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly pekařské a ostatní výrobky.

12. 07. 2017 | Zprávy | Potravinářství | Regionální potravina

Třebíč, 28. června 2017 – Také Kraj Vysočina už zná jména vítězů soutěže o značku Regionální potravina. Jedná se o 8 výrobků výjimečných kvalit, které pocházejí svými surovinami i výrobou přímo z regionu. Soutěžilo se v devíti kategoriích, o značku se zde ucházelo celkem 88 produktů od 26 výrobců. Nejsilnější zastoupení mělo na Vysočině 30 výrobků v kategorii Ostatní.

28. 06. 2017 | Zprávy | Potravinářství | Regionální potravina

Liberec, 21. června 2017 – V Libereckém kraji se dnes již poosmé soutěžilo o značku Regionální potravina. Řada oceněných výrobků má osm nových přírůstků. O prestižní značku, která je synonymem kvality a poctivosti místních výrobců, se ucházelo celkem 80 produktů od 29 výrobců. Nejvíce přihlášených výrobků bylo v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje.

28. 06. 2017 | Zprávy | Potravinářství | Regionální potravina

Brno, 27. června 2017 – O vítězích, kteří nově obdrželi prestižní značku Regionální potravina, už je rozhodnuto i v Jihomoravském kraji. Letos se zde o tuto značku ucházelo 167 produktů od 47 výrobců.

Soutěžilo se v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měla kategorie pekařských výrobků, včetně těstovin s 56 výrobky.

Představujeme Vám devět nových přírůstků výjimečné kvality, složením i původem z Jižní Moravy.

28. 06. 2017 | Zprávy | Potravinářství | Regionální potravina

Příbram, 22. června 2017 – Středočeský kraj získal právě dnes své vítěze – nové nositele prestižní značky Regionální potravina.

Odborná komiseocenila celkem 8 výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi ze středních Čech. O tuto značku se zde letos ucházelo 81 produktů od 23 výrobců.

O logo se soutěžilo v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly cukrářské výrobky včetně cukrovinek, kam bylo přihlášeno 15 výrobků.

„Příběh jídla“ – to je název projektu na Selských slavnostech | GASTRO SPECIÁL

„Příběh jídla“ – to je název letošního projektu Asociace soukromého zemědělství, v jehož rámci bude mít široká veřejnost opět možnost blíže poznat život na rodinných farmách, které se i v tomto roce představí zejména jako výrobci a dodavatelé kvalitních, čerstvých a zdravých potravin.

Stane se tak prostřednictvím již šestého ročníku Selských slavností pro rodiny s dětmi na farmách členů ASZ ČR, z nichž jedny se uskuteční na severní Moravě a druhé v jižních Čechách.

Celodenní program bude maximálně zaměřen na malé návštěvníky, pro něž bude nachystán například workshop „Malý gurmán“ pod vedením zkušeného šéfkuchaře, jenž připraví s dětmi pokrm ze sezónních produktů z okolních farem.     

„Asociace soukromého zemědělství se jakožto autentická organizace sedláků, kteří navázali na mnohdy několikasetletou tradici hospodaření svých předků, snaží již více než dvacet let upozornit na nevhodné poměry v českém zemědělství a vyzdvihnout celosvětově osvědčený a uznávaný způsob rodinného farmaření.

A jak lépe poukázat na význam a přínos rodinných farem pro český venkov, než přímo na ně pozvat formou dnů otevřených dveří širokou veřejnost a představit tak jejich činnost?“ říká předseda ASZ ČR Josef Stehlík a dodává: „ Tyto akce jsou navíc každoročně věnovány jednomu z důležitých témat našeho zemědělství – rodinné formě hospodaření, nutnosti ochrany půdy a vody jakožto zdrojů obživy a prosperity pro budoucnost naší země, či faremní produkci a propojení výrobců kvalitních regionálních potravin se spotřebiteli. Letos u tématu faremní produkce pro velký úspěch předchozích akcí zůstaneme a zaměříme se na gastronomickou osvětu pro děti.“

Návštěvníci
Selských slavností budou seznámeni s pestrou škálou regionálních zemědělských a
potravinářských produktů, které vznikly prací rodinných farem a drobných
zemědělců.

Na to, že lokální produkce patří díky své kvalitě, čerstvosti a
původu do zdravé, poctivé a chuťově vynikající gastronomie vhodné na každý
stůl, a to i např. do školních jídelen, poukáže partner letošních akcí –
organizace Slow Food Prague. Ta celosvětově napomáhá využití lokálních plodin a
potravin.

Podporuje cestovní ruch za dobrými a čerstvými surovinami přímo od
soukromých zemědělců a navazuje tak dodavatelsko-odběratelské vztahy s
městy.  

„Stále častěji se setkáváme s tím, že velká část dnešních dětí má nezdravé stravovací návyky, podléhá reklamám a odmítá čerstvě a s láskou připravená jídla.

Na Selských slavnostech jsme pro ně proto připravili workshop „Malý gurmán“, kde si pod vedením zkušeného šéfkuchaře budou moc osvojit šetrný přístup k přípravě jídla z faremní produkce a objevit chuť poctivě vyrobeného pokrmu.

Získají i informace o potravinách, jejich kvalitě, hodnotě a prospěšnosti,“ informuje předsedkyně Slow Food Prague Blanka Turturro.

Součástí velmi bohatého naučného a zábavného doprovodného programu pro rodiny s dětmi budou stezky ve stylu „Jak si děti hrávaly na vesnici“, kreativní ateliéry a gastro hry „Škola chutí“, ale také herna pod širým nebem. Samozřejmostí je možnost prohlídky hospodářství, ale i nákupu nejrůznějších regionálních produktů, nebude chybět ani beseda o zdravých potravinách.

Budete mít zájem:  Ministerstvo zdravotnictví o doplňcích stravy v čase koronaviru

Asociace soukromého zemědělství velmi uvítala, že myšlenku zabývat se podrobněji „příběhem jídla“, tedy problematikou faremní produkce, jejím zpracováním a odbytem se zaměřením na dětské návštěvníky podpořilo, stejně jako v předchozích letech, Ministerstvo zemědělství ČR, které projekt zčásti financovalo.

Máte chuť poznat blíže život na
rodinné farmě a dozvědět se něco více o vzniku zdravých potravin? Neváhejte a
přijďte společně se svými dětmi na letošní Selské slavnosti!

Termíny Selských slavností pořádaných ASZ v roce 2019

5. července * LEVANDULOVÝ STATEK BEZDĚKOV * Bezděkov u Úsova (ASZ Olomouc)14. září * FARMA U LESA * Sudoměřice u Bechyně (ASZ Tábor)

Šárka Gorgoňová, vedoucí mediálního oddělení ASZ
ČR

Značku Regionální potravina Jihočeského kraje získalo letos devět výrobců

25. 7. 2014

(Holašovice, 25. července 2014) Devět nových výrobků dnes získalo značku Regionální potravina Jihočeského kraje na Selských slavnostech v obci Holašovice. Ocenění uděluje pátým rokem Ministerstvo zemědělství potravinářským výrobkům od malých a středních regionálních producentů, letos ho po celé republice získá 106 potravin.

Vítězné produkty uspěly v Jihočeském kraji v konkurenci 80 výrobků od 26 producentů. V květnu je vybrala odborná hodnotitelská komise a doporučila je k ocenění ministru zemědělství, který cenu uděluje ve 13 krajích České republiky.

„Značka Regionální potravina se po letošním pátém ročníku těší velkému zájmu ze strany výrobců.

Pomocí připravované informační kampaně budeme usilovat také o to, aby ji znalo a hlavně vyhledávalo na pultech obchodů co nejvíce spotřebitelů,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.

O značku Regionální potravina je v Jihočeském kraji zájem jak mezi výrobci, jejichž výrobky ji obdržely již v některém z předešlých ročníků, a hlásí se do soutěže opakovaně s jiným produktem, např. ZEFA Volary, MAUZ – výroba, Farma Ladislav Hošna, tak i mezi nováčky soutěže.

„Právě ti noví producenti s sebou přináší zajímavé příběhy, ať už vzpomenu otevření regionálního minipivovaru Kněžínek nebo využití místní ovocnářské produkce v domácích džemech paní Šárky Dvořákové.

Příběh rodiny Kalkušových je snad největším příkladem nastartování jejich nové životní etapy, kdy opustili svá původní povolání a rozjeli špičkovou výrobu karamelu,“ uvedl koordinátor místní soutěže Adolf Boháček.

Slavnostní předávání proběhlo v rámci programu tradičních Selských slavností v Holašovicích, které představily to nejlepší z českých a slovenských folklórních tradic a řemesel. Návštěvníci mohli oceněné produkty ochutnat během prezentace nových držitelů značky.

Přehled oceněných značkou Regionální potravina Jihočeského kraje 2014:

  Kategorie Oceněný výrobek a výrobce
1. Masné výrobky tepelněopracované včetně uzených mas Volarský bok dekor ZEFA Volary s.r.o.
2. Masné výrobky trvanlivé Hlubocká klobásaMAUZ – výroba s.r.o.
3. Sýry včetně tvarohu Farmářský tvaroh Jaroslav Auský
4. Mléčné výrobky ostatní Jogurt bílý – ječné perly, skořice, rozinkyLadislav Hošna
5. Pekařské výrobkyvčetně těstovin Štrycle ČEBIŠ-ŘEHÁČEK komanditní společnost
6. Cukrářské výrobkyvčetně cukrovinek Kremeš POLANSKÝCH, s.r.o.
7. Alkoholické a nealkoholickénápoje Kněžínek 14̊světlý, medový speciál PRECIS HOLDING, s.r.o.  
8. Ovoce a zeleninav čerstvé nebo zpracované formě Džem lesní směs Šárka Dvořáková
9. Ostatní Českokrumlovský karamel od VaškaIrena Kalkušová
  • Kontakt pro další informace:
  • PhDr. Adolf Boháček, AB Agenturamobil: +420 608 444 537
  • email: [email protected]

email: [email protected]

O Regionální potravině

Značka Regionální potravina patří do kampaně, kterou Ministerstvo zemědělství seznamuje spotřebitele s regionálními potravinami z jednotlivých krajů České republiky. Jejím smyslem je prosadit na našem trhu opravdu kvalitní, chutné, tradiční či speciální potraviny.

Díky krátkým distribučním cestám jsou tyto potraviny čerstvější a chutnější. Čím blíže jsou ke spotřebiteli, tím méně je zatíženo životní prostředí při jejich dopravě. Velmi významným aspektem, proč dát přednost regionálním potravinám, je také podpora zaměstnanosti v regionech.

Prosperující zemědělci, zpracovatelé i prodejci pak představují záruku udržení nebo dokonce rozšíření počtu pracovních míst.

Kvůli EET skončí mnohé stánkové prodeje potravin

Zavedení elektronické evidence tržeb pocítí letos negativně návštěvníci farmářských či selských trhů i výlovů rybníků. EET postihne kvalitní české potraviny.

Zejména v některých malých obcích kvůli zavedení plošné povinnosti elektronické evidence tržeb (EET) ukončily do současné doby činnost stovky menších restaurací.

Omezení společenského života nebude zdaleka jediným nepříjemným překvapením, s nímž se v průběhu letošního roku spotřebitelé setkají. 

Naplno se totiž důsledky EET projeví především v hlavní turistické sezóně při celé řadě společenských a kulturních akcí.

Zřejmé budou samozřejmě hlavně při prodeji zboží na farmářských a jiných trzích, ale třeba také na tradičních selských slavnostech, při prodejích českých zemědělských a potravinářských produktů v rámci takzvaných „prodejů ze dvora“ nebo při prodejích ryb na hrázích lovených rybníků při jarních a podzimních výlovech. Všechny takové akce (a celá řada dalších, zde nejmenovaných) budou totiž postupně podléhat povinnosti EET, která je v podání tvůrců systému prezentována jako hon na nepoctivé podnikatele. Ve skutečnosti jde ale spíše o moderní sofistikovanou obdobu středověkých honů na čarodějnice, a to s veskrze obdobnými důsledky – tedy negativním dopadem na společensko-kulturní dění.

EET postihne kvalitní české potraviny

Teprve čas samozřejmě ukáže, kteří z provozovatelů trhů, výlovů či akcí spojených s prodejem nějakého zboží si pořídí technologie zabezpečující dodržení zákona. Je ale prakticky jisté, že všichni z těch, kteří do současné doby takové akce provozovali, to nebudou.

Ze všech oblastí, na které povinnost EET dopadne, budou přitom nejvíce postiženy skutečně české, tradiční, čerstvé a často velmi kvalitní potraviny.

Jinými slovy, vláda a politici, kteří verbálně na každém kroku propagují naše potraviny a brojí za soběstačnost naší země v produkci a spotřebě vlastních potravin, přijali opatření, které je v naprostém rozporu s těmito slovy.

Ne že by přitom tvořily maloprodeje selských, farmářských a regionálních potravin či nápojů základ zásobování obyvatel potravinami. To nakonec není, alespoň v současné době v naší zemi, jejich role.

Podstatné totiž je, že jsou maloprodeje často jedinou možností, jak spotřebitelům prezentovat a prodat výrobky, s nimiž se nesetkají ve velkých obchodních sítích, neboť by výrobci tyto sítě nedokázali v praxi zásobovat.

Netřeba dodávat, že jde v drtivé většině o zcela identické zemědělské suroviny a potraviny s jasně prokazatelným a tuzemským původem, a to bez různých nákladných marketingových projektů typu KLASA, speciálně vytvářených národních značek typu „Česká potravina“ a speciálních zákonů.

Právě jedinečnost takových produktů je přitom jednou z možností, jak posilovat skomírající národní a regionální hrdost a jak udržovat tradice receptur, zvyků a obecně společenského dění, které se nikdy v historii neobešlo bez dobrého a místního jídla a pití.

Odtrženo od reality

Pojetí EET lze tak charakterizovat jako modelový příklad odtržení politiky a „establišmentu“ od reálného života.

Málokoho z tvůrců plošné EET si lze totiž v praxi představit jako turistu čekajícího v koloně žíznivých cyklistů na doklad za prodej jedné limonády, při vstupu do polorozbořeného hradu na lístek dokazující nákup jedné tatranky či jako návštěvníka výlovu, na kterém si chce koupit jednoho candáta, protože tuto rybu po celý rok v tuzemských obchodech nesežene.

A to nemluvím o možná nejúspěšnějších akcích propagující skutečný život na venkově – selských slavnostech, na které každoročně chodí tisíce lidí z měst i se svými malými ratolestmi, které se mohou na místě přesvědčit, že kráva není fialová.

Bohužel již zřejmě v mnoha případech nezjistí, jak mají chutnat poctivé výrobky z mléka od této kravičky. Hlavně že máme na celé řadě průmyslových potravin idylické obrázky téměř virtuální krajiny, v níž údajně příslušná potravina vzniká.

To totiž ve valné většině případů není pravda – a zjistit, jak je to doopravdy, bude i kvůli EET ještě složitější než dosud.

Autor: Petr Havel

Zdroj: Vitalia.cz

http://www.vitalia.cz/clanky/kvuli-eet-skonci-mnohe-stankove-prodeje-potravin/#ixzz4VR7yBMtn

15. Selské slavnosti Holašovice

Letošní 15. ročník Selských slavností se pod záštitou hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly a předsedy FOS ČR Zdeňka Pšenici uskuteční ve dnech 20. – 22. 7. 2012.

Selské slavnosti je už tradičně konají v malebné vesničce Holašovice. Letos začínají už v pátek 20.7.2012 poledním zvoněním holašovické návesní kaple a dále pak pokračují celodenním sobotním a nedělním programem.

V neděli v 17:00 hod Selské slavnosti končí.

Dnes již tradiční lidová slavnost je zasazena do prostředí holašovické návsi. Jejím základním rámcem je pořádání „lidového staročeského jarmarku“ s ukázkami tradičních i netradičních řemesel z celé České republiky, ale též ze Slovenska.

Návštěvníci vyhledávají zejména předvádění původních řemesel a technik, které v dnešní, přetechnizované době, vytváří velmi působivou podívanou na zručnost a cit pro tradiční lidovou výrobu, která se váže k časům dávno zapomenutým. Předvádění jednotlivých výrob je prováděno řemeslníky v lidových kostýmech.

Návštěvníci mají jedinečnou možnost si řadu řemesel sami vyzkoušet a jsou opět připraveny řemeslné tvůrčí dílny pro děti s rodiči.

Budete mít zájem:  České konopí sklizeno. Od teď už bude v lékárnách pravidelně

Letos si při Selských slavnostech připomeneme 20 let od zápisu první české památky na seznam UNESCO a zároveň 40 let výročí založení této světové organizace. Selské slavnosti organizuje obecně prospěšná společnost Občané Jankova a Holašovice sobě a všem o.p.s. s garancí Obce Jankova a ve spolupráci s místními organizacemi a partnery.

Jarmark bude jako tradičně obohacen velice bohatým kulturním programem v lidovém duchu. Hosty letošních Selských slavností budou soubory nejenom z České republiky, ale i soubory ze Slovenska. Při letošních Selských slavnostech dojde k slavnostnímu udělení značky Regionální potravina Jihočeského kraje 2012. 

Návštěvníci jarmarku tak mají jedinečnou možnost porovnat rozdílnosti kultur a seznámit se s lidovými zvyky a obyčeji jednotlivých koutů naší země a se zahraničím. Selské slavnosti v Holašovicích se právem zařadily mezi nejkrásnější a nejvýznamnější folklorní festivaly v České republice s mezinárodní účastí.

V programu nebudou chybět vystoupení jarmarečních zpěváků, jihočeští heligonkáři se svými oblíbenými „lidovkami“. Program zpestří šermířská klání, kejklíř, vyhodnotíme nejlepší Jihočeskou buchtu a koláče. Na návsi budou k dispozici dětmi vyhledávané projížďky na koních, dobový dřevěný dětský ručně poháněný kolotoč a divácky atraktivní chytání kaprů z kádě do ruky apod..

Tak jako každoročně, bude jezdit do Holašovic z Českých Budějovic a zpět po dvou trasách (Branišov, Litvínovice) autobusová kyvadlová doprava dle jízdních řádů, které najdete společně s dalšími informacemi na internetu www.holasovice.eu.

  • Každý, kdo v době konání Selských slavností do Holašovic zavítá, si jistě z bohaté skladby programu vybere a z akce si odnese nezapomenutelný zážitek.
  • Celodenní vstupné 100,- Kč/os Děti od 6ti do 14ti let a ZTP s průkazem 50,- Kč/os
  • Děti do 6ti let a vozíčkáři s doprovodem ZDARMA
  • Srdečné pozvání všem !

Kontakt Obec Jankov, část Holašovice Ing. Jan Jílek, starosta mob.: 775 106 025

E-mail: [email protected]; www.holasovice.eu

Datum zahájení: 20.07.2012 Datum ukončení:

Jihočeský kraj

Milí Jihočeši, mám pro Vás zase hlášení, jak budeme tenhle týden očkovat. Má nám dorazit 9 360 dávek vakcíny Pfizer. Dále 5200 vakcín společnosti Moderna a od společnosti AstraZeneca máme na tento týden 1 200 dávek.

Dům dětí a mládeže České Budějovice, pod záštitou Jihočeského kraje, vyhlásil další ročník anketní soutěže – tentokrát s názvem Mimořádný Talent Jihočeského kraje za rok 2020.

Školy poté nominovaly své žáky a studenty za výjimečné činy, aktivity, výtvory a úspěchy minulého roku.

Odborná komise nakonec vyhodnotila a ocenila především významné dobrovolnické počiny žáků a studentů.

Od středy 24. března 2021 bude možnost provedení registrace pro očkování osob s chronickým onemocněním. Pacienti s diagnózami a zdravotním stavem budou moci využít obdržený kód od ambulantního specialisty pro svou registraci do Centrálního rezervačního systému. Více najdete v záložce – informace k očkování osob s chronickým onemocněním.

Přinášíme vám aktualizaci vzorů čestných prohlášení pro cesty do práce mimo okres, popřípadě k jiným účelům. Mezi nejčastěji používané patří:

V pondělí 22. března 2021 se v pravé poledne rozezní některé jihočeské zvony. V tento den uplyne jeden rok od úmrtí prvního pacienta s nemocí Covid-19 v České republice. České Budějovice a mnohá další jihočeská města se tak připojí k občanské iniciativě „Minuta ticha“ za všechny oběti koronaviru.

Televizní magazín vysílaný Jihočeskou televizí přináší každý týden zprávy o aktuálním dění v Jihočeském kraji.

Jihočeský kraj obdržel pro 12. týden 600 dávek Astra Zeneca. Z mimořádné dodávky z Francie do České republiky obdržel Jihočeský kraj 200 dávek Astra Zeneca a 400 dávek bylo přiděleno z důvodu zvýšené podpory VPL z jiné cílové skupiny. Ve 12.

týdnu tak bude pro VPL celkově k dispozici 1200 dávek Astra Zeneca.

Při rozdělování vycházíme z tabulky Ministerstva zdravotnictví se všemi praktickými lékaři v našem kraji, kteří registrují své pacienty do ISIN-OČKO a obsahuje data stažená z ISIN (Informační systém infekčních nemocí) k pondělnímu ránu.

Celkovou dotací 18,6 milionu korun podpoří kraj protidrogovou politiku, paliativní péči, sociální služby a rodinnou politiku na jihu Čech.

Konkrétně se v prvním případě jedná o částku 7 milionů, ve druhém 3,6 milionu, ve třetím 6,5 milionu a ve čtvrtém 1,5 milionu korun. Rozhodnutí krajského zastupitelstva ze čtvrtka 18.

března potvrdil náměstek hejtmana pro dotace Pavel Hroch.

V 18:14 se dnes (čtvrtek 18.3.) rozezvučela signalizace ve strakonickém babyboxu. Nalezen v něm byl zhruba tříměsíční chlapeček. Po vyšetření primářem MUDr. Martinem Gregorou byl umístěn na dětské oddělení. Hoch je zdravý, váží  5,4 kg.  

Správu a údržbu silnic Jihočeského kraje povede žena. Rada Jihočeského kraje dnes na svém zasedání jmenovala do funkce ředitelky Ing. Andreu Jankovcovou. Byla nejúspěšnější z třinácti uchazečů.

V září minulého roku schválilo Zastupitelstvo Jihočeského kraje dotační programy pro rok 2021. K již schváleným přibude ještě jeden. S alokací 8 000 000 Kč pomůže kraj obcím do deseti tisíc obyvatel s projektovou dokumentací při výstavbě obecních bytů. Cílem je zmírnění dopadů migrace z menších sídel do větších měst.

Situace v Jihočeském kraji se stále ještě zhoršuje. Stoupá počet hospitalizací na JIP v jihočeských nemocnicích. Historicky nejvyšší je také počet testování jak antigenními, tak PCR testy.

Zdravotnická záchranná služba vozí rekordní počty covid pozitivních klientů. Přesto je vše dobře zvládnuto. Nemocnice poskytují kvalitní péči, velkokapacitní OČKOcentra zaznamenávají velmi mnoho pozitivních ohlasů od těch, kteří jimi prošli.

Veškeré vakcíny, které získáme, jsou zde obratem vyočkovány.

Krizový štáb Jihočeského kraje

V uplynulých 24 hodinách zaznamenali hygienici na jihu Čech 916 nově potvrzených případů SARS-CoV-2. Kumulativní počet diagnostikovaných od vypuknutí pandemie vzrostl na 78 122. Počet vyléčených se zvýšil o 51 na 64 762. Počet aktuálně pozitivních vzrostl o 858 na 12 097 osob. Od loňského března v kraji hygienici verifikovali celkem 1 263 úmrtí s COVID-19.

Milí Jihočeši, v médiích se dnes objevila zpráva, že by se mohli registrovat k očkování i lidé pod 70 let, pokud mají nějaká chronická onemocnění, která zvyšují riziko vážného průběhu onemocnění covid-19. Spousta z Vás jste se mě na to ptalo, tak jsme se snažili to s ministerstvem řešit. Takže, jak by to mělo fungovat? 

Již pátý ročník konference v cestovním ruchu Travelcon proběhne v termínu 15. a 16. dubna a stejně jako v loňském roce se kompletně přesune do on-line prostoru.

Dvoudenní akce v režii Jihočeské centrály cestovního ruchu plná přednášek, workshopů a diskuzí se zaměří na čtyři stěžejní témata, a to zákon o cestovním ruchu, co dělat pro přežití v současné době, investiční příležitosti a dlouhodobý efekt pandemie na odvětví turismu.

„Děti do Domečků, děti do ZUŠek“ je projekt volarského pracoviště Domu dětí a mládeže Prachatice, volarské Základní umělecké školy a města Volary, kterým chceme říct, jak moc stojíme o to, aby děti byly zpátky v Domečku a Základní umělecké škole a jak moc nám chybí osobní práce s nimi. Je nám velmi líto, že děti nemohou navštěvovat naše kroužky, akce, vyučovací hodiny, sbory, hudební nauky, balet apod. Inspirovali jsme se pořadem „ A přece se učí“ – ČT – Alice Nellis a Karla „ KOVY“ Kováře, kde vznikl nápad místo diváků v sále posadit jejich portréty.

V Jihočeském kraji je v provozu 7 očkovacích center. Nemocnice České Budějovice, a.s. připravila na základě poznatků z provozu instruktážní video, které napomůže úspěšnému dokončení rezervace termínu očkování. 

Nemocnice České Budějovice

Krajský úřad Jihočeského kraje začal v pondělí 15. března testovat svoje zaměstnance na covid-19.

Souvisí to s vyhlášenými protiepidemickými opatřeními, v rámci nichž musí pracovníci úřadu podstupovat testy povinně minimálně jednou týdně.

Krajský úřad Jihočeského kraje nařídil pro jistotu testování formou antigenních testů dvakrát v týdnu, aby pravděpodobnost šíření nákazy covid-19 ještě snížil.

Krajský úřad Jihočeského kraje

Jihočeský zvonek je tradiční soutěž v amatérském zpěvu jejímž vyhlašovatelem je DDM Strakonice. Doposud zde soutěžily děti z našeho kraje jako sólisté či jako komorní seskupení (dua, tria, kvarteta).

Lidové písně a moderní skladby volného výběru zněly napříč okresy a vše vyvrcholilo v krajském finále ve Strakonicích. V tomto roce je  soutěž poznamenána pandemickou situací v naší zemi a osobní setkání na pódiu není možné.

Proto za finanční podpory KÚ Jihočeského kraje vyhlašuje DDM Strakonice 34. ročník jako internetovou výzvu. 

Subscribe to

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector