Topinambur – sladší a jemnější než brambory

Rubrika: Krátké články

Židovské brambory či jeruzalémské artyčoky. Pod těmito a mnoha dalšími označeními najdeme dnes znovu objevenou rostlinu s jedlými hlízami, topinambur. Tato dva až tři metry vysoká rostlina patří do rodu slunečnic, o čemž svědčí také rodový název slunečnice topinambur (Helianthus tuberosus).

Topinambur – sladší a jemnější než brambory

Hlízy topinamburu můžete sklízet až do jara.

S topinamburem jste se již možná setkali také na poli ve volné krajině, rádi ho totiž jako krmivo pro černou zvěř využívají myslivci. Hlízy této zajímavé rostliny jsou oblíbené hlavně diabetiky, protože obsahují inulin. Kromě této látky jsou bohaté také na vitamín C, železo, křemík a draslík.

Zdravé hlízy znají mnozí pouze z prodejních pultů obchodů se zeleninou, ale jednoduchým způsobem si můžeme vypěstovat vlastní zdravou sklizeň. Na výsadbu nám stačí pouze několik málo hlízek, které seženeme v mnoha kultivarech. Běžné jsou odrůdy s bílou slupkou, které se vyznačují jemnou oříškovou chutí nebo načervenalé odrůdy.

Topinamburu se dobře daří v kypré v na živiny bohaté zahradní půdě nejlépe na slunci, ale poradí si i s polostínem. Během sezony rostliny narostou do výšky několika metrů, proto jim ke stonkům přihrňte půdu. Zamezíte tak vývratu rostlin i s hlízami. Sklízet můžete již od října až do konce března, což topinambur řadí do kategorie zimní zeleniny.

Pokud chcete topinambur na své zahradě zachovat, stačí vždy ponechat několik hlízek v zemi, mnohdy vyrostou nové rostliny i z pozůstatků kořenů.

Topinambur – sladší a jemnější než brambory

Jasně žluté úbory rod slunečnic nezapřou.

Chutné hlízy se dají konzumovat za čerstva ve formě salátů, ve kterých vynikne jejich oříšková chuť. Ve vařené formě se chuť výrazně změní a zesládne. Z vařených topinamburů připravíte skvělou polévku bohatou na vitamíny nebo přílohu k masu.

Malé doporučení – topinambury vařte se slupkou, kterou pak po uvaření lehce sloupnete. Hlízy se nadají příliš dlouho skladovat, proto vždy sklízejte jen potřebné množství.

Pokud jste přesto sklidili více, než potřebujete, uložte nadbytečné hlízky do mírně vlhké půdy třeba ve sklepě, kde takto vydrží několik týdnů.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Topinambur – sladší a jemnější než bramboryTopinambur – sladší a jemnější než bramboryTopinambur – sladší a jemnější než bramboryTopinambur – sladší a jemnější než brambory

Topinambur hlíznatý: brambory pro diabetiky plné vitamínů

Topinambur – sladší a jemnější než brambory

Ilustrační foto: pixabay.com

26. 9. 2017

Topinambur je rostlina, která nejen ozdobí vaši zahradu, ale je především velmi dobrým zdrojem vitamínů, minerálů a zejména inulínu. Je snadná na pěstování. Vypěstovat si tyto sladké brambory dokáže každý. Právě nyní si můžete hlívy topinamburů koupit.

Topinambur hlíznatý, dnes více známý pod názvem Slunečnice topinambur, se skutečně podobá slunečnici s drobnými žlutými květy. V podzemní části této rostliny se nacházejí hlízy, kterým se lidově říká sladké nebo také židovské brambory.

Tato slunečnice pochází původně ze Severní Ameriky a v 16. století tyto hlízy získali francouzští námořníci od jihoamerického indiánského kmene Topinambu. Rostlina patří mezi nenáročné na pěstování, řadí se dokonce i mezi rostliny invazivní. Velmi rychle zplaňuje.

Snáší jak vlhko, tak sucho, není ohrožena ani mrazy.            

Jedná se o znovuobjevenou plodinu, která se dříve využívala zejména jako krmivo pro zvířata. Dnes už naštěstí velmi dobře víme, jak jsou topinambury pro naše zdraví přínosné. Hlízy obsahují vlákninu, vitamín A, B1, B2, C, biotin, železo, křemík a draslík, kvalitní olej a zejména Iinulín. 

Inulín je rozpustná vláknina, která je nápomocná v léčbě diabetu, snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, zkvalitňuje zažívání, je skvělou dietní potravinou, pomáhá při hubnutí, při zácpě, zlepšuje funkci jater a ledvin. Příznivě působí na revma, revmatoidní artritidu. Ve střevech působí jako silné bifidogenní prebiotikum, sloužící ke zlepšení zažívací mikroflóry a k ochraně proti zažívacím infekcím.

Z topinambur se vyrábí i celá řada potravinových doplňků, ať už ve formě sušeného jemného prášku, který je komplexem důležitých biologicky aktivních látek této rostliny, nebo ve formě sirupů, kapslí apod.

Je snadné zajít do obchodu a nakoupit si produkty, které budou určité množství účinných látek z této slunečnice obsahovat, ovšem největší užitek budeme mít z těch hlíz, které si vypěstujeme sami.

Důvodů bude hned několik – prvně jde o rostlinu, která nám může posloužit jako ozdobná zástěna na zahradě s krásnými zářivě žlutými květy, navíc si můžeme být jistí, že rostlina je bez chemického ošetření.

Tuto podivuhodnou rostlinu si velmi snadno můžeme vypěstovat, a to na zahradě nebo v prostorné nádobě. Ovšem pozor, může dorůstat až do výšky tří metrů, tak ať vás to nepřekvapí.

Z vlastních vypěstovaných rostlin můžeme snadno získat čerstvou šťávu plnou vitaminů, minerálů a pro zdraví přínosných látek. Stačí nám k tomu pár čerstvým hlíz a odšťavňovač.

Pokud ho nemáme k dispozici, hlízu po důkladném omytí nastrouháme na jemném struhadle, chvíli necháme odpočinout a následně přes plátno vylisujeme.

Získáme sladký, osvěžující nápoj určený k přímému popíjení, nebo jej můžeme dále zahustit na sirup.

Využití v kuchyni je široké. Topinambur je možné zařadit všude tam, kde bychom použili normální brambory, můžeme jej vařit, zapékat, smažit. Skvělý je syrový do salátu. Při vaření topinamburů je důležité hlídat si okamžik rozvaření. Ovšem i v případě, že se tyto sladké brambory rozvaří, lze z nich vyrobit velmi chutné pyré. Zapečené s bylinkami, se sýrem a smetanou jsou jedinečné.

Šárka Laštovičková pro portál i60

Hodnocení: (5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Topinambur – sladší a jemnější než brambory Topinambur – sladší a jemnější než brambory Topinambur – sladší a jemnější než brambory Zpět na homepage

Jaká je nejlepší zelenina na polévku? Nenápadný topinambur | Dobrá chuť

Topinambur neboli jeruzalémský artyčok je znovu objevená lahodná kořenová zelenina, která, ač by se tak dalo odvodit z názvu, nemá žádný vztah k Jeruzalému ani to není druh artyčoku. O co se tedy jedná?

Slunečnice topinambur je velmi nenáročná rostlinu, kterou zužitkujete hned dvakrát. Jednou jako květ malé slunečnice do vázy nebo pro okrasu zahrady a podruhé si pochutnáte na jejích hlízách.

Pochoutka i lék

Navíc topinambur je proklatě zdravý! Obsahuje velké množství draslíku, železa, fosforu, vitamínů skupiny B a zejména inulinu, což je polymer fruktózy, tedy velmi zdravá složka pro diabetiky. Neobsahuje olej a zejména neobsahuje škrob, čímž se liší od běžných brambor.

Topinambur – sladší a jemnější než brambory

Doložený původ topinamburů pochází z let 1605, kdy tuto zeleninu nalezl francouzský geograf a cestovatel Samuel de Champlain v americkém Cape Code na zahrádce domorodců. Rostlinu vzal s sebou do Francie, odkud se později rozšířila. Původ názvu „jeruzalémský artyčok“ je však stále nejasný.

 Jméno prý vychází z italského slova pro slunečnice – girasole a byl používán italskými přistěhovalci v Americe, a jméno artyčok údajně přidali Angličané, vycházející z podobnosti k artyčoku.

Český název topinambur, který se používá v jiných zemích snad kromě Itálie velmi vzácně, pochází z brazilského slova tupinambá a údajně vznikl omylem, když se roku 1650 dostali k papeži spolu s hlízami i vyslanci brazilského kmene Tupinambá.

Drahokam ze zahrady

Pokud máte tento klenot na zahrádce, neváhejte vykopat kořeny, neobávejte se hlíz plných zeminy a nebojte se ušpiněného dřezu, nakonec se vám pod studenou vodu objeví krásné světle béžové hlízy s vnitřkem jako drahokam.

Sezóna je právě v plném proudu, a tak to bude až do března. Topinambury uchovávejte v písku nebo jen tak neomyté zabalené v papírovém sáčku ve spodní přihrádce v ledničce. Hlízy jsou mrazuvzdorné, takže pokud mrazy povolí, máte v zimě čerstvou zeleninu ze zahrádky ihned k dispozici.

Topinambur – sladší a jemnější než brambory

Pevné, hladké hlízy topinambur se upravují podobně jako brambory. Jejich chuť je však neotřele rafinovanější, jemnější, sladší a nejzajímavěji vynikne ořechová příchuť, která se zasloužila o větší zájem o tuto rostlinu.

Nad polévku z topinambur není

Hlízy se upravují mnoha způsoby, pečením, dušením, v syrovém stavu do salátů, ovšem nad všemi těmito úpravami vítězí topinamburová polévka. Francouzskými gurmány byla tato skromně vypadající kořenová zelenina vyhlášena v roce 2002 na francouzském veletrhu gurmánů v Nice nejlepší původní zeleninou pro přípravu polévky. A Francouzi asi o tom vědí své.

Budete mít zájem:  Kdo vám smí udělat plastiku? Klidně třeba pediatr

Přináším recept na levnou a výbornou polévku z jeruzalémských artyčoků. Pro fajnšmekry, kteří rádi nechají vyznít přírodní chuti pokrmů, doporučuji vynechat česnek nebo jen přidat jeden stroužek. Topinambura výborně ladí s máslem.

Polévku nezahušťujte ničím, pokud budete opatrní s vývarem, vykouzlíte tu správnou krémovou texturu. Počítejte s tím, že polévka sama po vychladnutí mírně zhoustne. Má jemně krémovou barvu a přidávat do této polévky smetanu jinak než na ozdobu je hřích, nechte vyznít její přirozeně oříškovou chuť. Tuto chuť skvěle doplňuje nasekaná hladká petrželka a případně lžíce másla.

  • 650 g jeruzalémských artyčoků
  • 50 g másla
  • 1 jemná cibule, třeba banánková
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru (může být z bujónu)
  • sůl, barevný pepř
  • čerstvá listová petržel
  • podle chuti strouhaný parmazán

Topinambur – sladší a jemnější než bramboryHlízy topinambur dobře omyjte a oloupejte, odstraňte všechna hnědá očka a skvrnky. Nakrájejte na hrubší kousky. Oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte na jemno. Ve větším hrnci rozehřejte máslo (nebo olivový olej) a přidejte cibuli a česnek, lehce osmahněte, dejte však pozor, aby cibule nezhnědly.Přidejte topinambury a dále pokračujte v smažení asi tak 10 minut. Poté přidejte nejlépe horký kuřecí vývar a nechte vařit asi 25 minut, než topinambury změknou. Přendejte do mixéru nebo mixérem na přípravu omáček opatrně rozmixujte na hladkou směs. Ochuťte solí a čerstvým pepřem.

Polévka nejlépe chutná s plnou hrstí čerstvě nakrájené petrželové natě nebo například s čerstvě ugrilovanými hlavičkami zeleného chřestu. Případně můžete podávat jen s čerstvě nastrouhaným parmezánem.

Pokud nejste polévkoví nebo vás odradí nevýrazná barva a konzistence polévky, zkuste zapečenou topinamburu s bobkovým listem. Je to způsob, jaký nabízí slavný Jamie Olivier, vypadá to jako opečené čtvrtky brambor a zjistíte, že topinambura je skvělá.

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě…

Pokud však chcete omráčit hosty na party, připravte topinamburové lupínky s mořskou hrubší solí. Hlízy jednoduše nakrájejte na tenké plátky, dejte na plech potřený olejem, osolte hrubou solí a ve vyhřáté troubě nebo na grilu pečte asi 15 minut. Pravidelně kontrolujte, během chvilky mohou být spálené! A dejte hádat hostům, co vlastně jedí. Ale víc neprozrazujte!

Potvrzuje to i anglický zahradnický mistr David Frary, který vás mimo návodu k pěstování této plodiny upozorní na jediný problém s topinamburou: „…způsobuje větry. Ne ty jemné, které umí jen dámy, ale spíše takové připomínající rachot vojenské pochodové kapely.“

Topinambury – sladké brambory s léčivými účinky jsou vhodné i při dietě

Topinambur – sladší a jemnější než brambory

Podle ranosti se topinambury řadí mezi jarní zeleninu, výborně mohou v naší kuchyni nahradit také například ředkvičku.

Někdy se topinamburu říká také jeruzalémský artyčok nebo židovské brambory. Topinambury znali a využívali lidé od pradávna. Původem je tato rostlina ze Severní Ameriky, do Evropy se dostaly topinambury někdy v průběhu sedmnáctého století. Existuje jich vícero odrůd a jejich hlízy se odlišují obsahem některých látek. Mívají i různou chuť a odlišnou barvu.

Složení a účinky

hlízách topinamburu je obsažen kvalitní olej, vláknina, aminokyseliny, vitamín C a další vitamíny, draslík a především inulin. Ten je vhodný nejen pro diabetiky, ale i pro všechny ostatní, neboť snižuje hladinu cukru v krvi a ničí volné radikály.

Jsou skvělou dietní potravinou napomáhající redukci nadváhy, i potravinou vhodnou pro osoby v rekonvalescenci a pro osoby starší. Zlepšují nejen činnost trávicí soustavy, ale i jater a ledvin, podporují látkovou výměnu obecně, také působí protirevmaticky a proti astmaticky.

Jsou vhodné pro těhotné ženy, neboť jejich požívání zmírňuje těhotenské křeče i nevolnosti a působí proti potratu. Pozitivně působí na snižování hladiny cholesterolu v krvi, mají i detoxikační a antistresové účinky.

NÁŠ TIP:

Čtěte také náš článek Topinambury jako moderní a vemi zdravá potravina!

Topinambur – znovuobjevená plodina

Slunečnice topinambur, to je krásná květina a chutná a zdravá plodina. Pochází z oblasti Severní Ameriky, je nenáročná na podmínky, ve kterých roste. V Evropě je jejím největším pěstitelem Francie, jinak se vyskytuje v malém množství na území prakticky celé Evropy. Pěstuje se obdobně jako brambory.

Její hlízy jsou nepravidelného tvaru obvykle s bílou nebo načervenalou slupkou. Dříve se topinambur užíval v našich krajinách především pro krmení hospodářských zvířat, nyní ho však znovuobjevujeme pro jeho léčivé účinky a obsah látek lidskému zdraví velice prospěšných.

V zahraničí se extrahováním inulinu z topinamburové šťávy vyrábí sladidlo pro diabetiky.

Topinambur – sladší a jemnější než brambory

Topinambury v kuchyni

Topinambury lze připravovat na spoustu způsobů, je možné je konzumovat jak za syrova, tak je tepelně upravovat. Jejich chuť je mírně nasládlá s jemně oříškovým nádechem. Hlízy topinambur ze všeho nejdříve očistíme kartáčkem. Konzumovat je můžeme vcelku, nakrájené na plátky nebo na kostičky, lze je i strouhat na struhadle.

Můžete je smíchat s další zeleninou nebo je vařit, dusit, zapékat nebo smažit. Za syrova v salátech nahradí ředkvičku, mají obdobnou chuť a za tepla je lze užít všude tam, kdy bychom použili jakožto přílohu k jídlu brambory.

Z topinamburů si můžete připravit v odšťavňovači i čerstvou šťávu, pro vylepšení chuti ji doplňte třebas o šťávu z čerstvých mrkví.

Pěstování topinamburu

Topinambur je rostlina poměrně nenáročná a odolná. Stačí mu i půda, která je poměrně chudá na živiny. Dobře snáší vlhko i zimu. Topinambur lze pěstovat na záhonech, je dobré dát rostlinám rozestupy mezi sebou 20 – 30 cm, ale můžete jej pěstovat dokonce i v prostorné nádobě. Hlízy se vysazují na jaře do hloubky 10 – 15 centimetrů.

Rostliny potřebují pro růst oporu v podobě kůlu. Rostlina vyrůstá do výšky cca dva metry nad zemí, někdy i vyšší a kvete žlutými květy. S příchodem zimy nadzemní část rostliny umírá. Z jedné rostliny sklidíte cca 1 – 1,5 kg hlízy. Úlomek hlízy můžete pak znovu zasadit a z něj vyroste nová rostlina.

Topinambur se množí velice rychle.  

Recepty z topinamburů

Salát z topinamburů

Ingredience

  • cca 20 kusů topinamburů
  • 1 menší celer
  • 60 g čerstvého nebo sterilovaného hrášku
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce oleje
  • 1 citron

Salát z topinamburů – postup přípravy

Topinambury očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Nastrouháme si rovněž mrkev a celer a vše promícháme. Přidáme hrášek, olej, zakapeme citrónovou šťávou a promícháme. Podáváme s pečivem nebo opečenými tousty.

Pochoutka z topinamburů a rajčat

Ingredience

  • 500 g rajčat
  • 500 g na kostičky nakrájených topinamburů
  • 50 g másla
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky jemně posekaného česneku
  • 1 lžička sekané bazalky
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 lžíce pokrájené petrželové natě na posypání

Pochoutka z topinamburů a rajčat – postup přípravy

Rajčata na chvíli vložíme do horké vody, vyjmeme je a necháme ochladnout. Mezitím si v hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli, česnek, bazalku a vše opražíme. Přidáme topinambury, směs promícháme a dusíme na mírném ohni.

Rajčata oloupeme, trochu je rozmělníme vidličkou, přidáme k topinamburům, zamícháme a dochutíme mletým pepřem a solí. Ještě asi 10 minut směs podusíme ve vlastní šťávě na velmi mírném plameni.

Podáváme v hlubokých talířích a posypeme posekanou petrželkou.

Topinamburová polévka

Ingredience

  • ½ šálku nasekané cibule
  • 3 šálky vařených topinamburů
  • 6 šálků netučného kuřecího vývaru
  • 2 šálky smetany
  • sůl
  • pepř
  • nakrájená pažitka

Topinamburová polévka – postup přípravy

Vývar přivedeme k varu a vložíme do něj cibuli. Topinambury oloupeme a nakrájíme na jemné plátky. Vše vaříme po dobu asi 15 minut. Pak přidáme smetanu a ochutíme vše solí, pepřem a trochou pažitky. Tuto polévku můžeme podávat i za studena.

Krémová polévka s topinambury

Ingredience

  • 500 g topinamburů
  • 1 citron nakrájený na silnější plátky
  • 60 g másla
  • 2 pokrájené cibule
  • 1 rozetřený stroužek česneku
  • 1,25 l vývaru
  • 2 bobkové listy
  • špetka muškátového květu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1,5 dl smetany
  • sůl
  • pepř
  • jarní cibulka
  • hrubě nastrouhaná mrkev a petržel (na ozdobení polévky)

Krémová polévka s topinambury – postup přípravy

Topinambury očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky, vložíme je do mísy s vodou a s plátky citronu. Rozpustíme si na pánvi máslo, přidáme ještě cibuli a česnek a smažíme po dobu přibližně 3 minut na mírném plameni, jen zlehka a tak, aby nezměnila barvu. Topinambury necháme okapat (plátky citronu již odstraníme) a vložíme k cibuli.

Promícháme a smažíme 2 minutky, aniž by došlo ke změně barvy. Přidáme vývar, sůl, pepř, bobkový list, muškátový květ a citronovou šťávu. Přivedeme k varu a vaříme 30 minut, aby nám zelenina dostatečně změkla. Odstraníme bobkový list. Polévku rozmixujeme, vmícháme ještě smetanu a pokrájenou jarní cibulku, vše povaříme.

Nakonec ozdobíme mrkví a petrželkou a můžeme podávat.

„Bramborák“ z topinamburů

Topinambur – sladší a jemnější než bramboryIngredience

  • 500 g topinamburů
  • 2 vejce
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • polohrubá mouka
  • olej na smažení

„Bramborák“ z topinamburů – postup přípravy

Topinambury si očistíme, nastrouháme na struhadle a vmícháme ostatní suroviny, až vznikne těsto konzistence jako na bramboráky. Placky smažíme z obou stran dorůžova na rozpáleném oleji na pánvi.

Topinamburový salát s avokádem

Ingredience

  • 1 menší cuketa
  • 1 avokádo
  • několik kusů topinambur
  • ½ červené cibule
  • kousek celeru
  • snítka čerstvého rozmarýnu a tymiánu
  • 1 malá mrkev
  • svazek petrželky
  • pepř

Topinamburový salát s avokádem – postup přípravy

Cuketu, topinambur i avokádo si nakrájíme na kostičky. Mrkev a celer si nahrubo nastrouháme. Cibuli nakrájíme na půlky koleček a petrželku nadrobno.

Přidáme bylinky a trošku pepře, zalít můžeme ještě zálivkou a promícháme. Chutnou zálivku si můžeme připravit z 1 lžičky tahiny, citronové šťávy, špetky mletého kmínu, lžičky vody, mořské soli a chilli.

Dochutit tuto zálivku můžete třeba i troškou medu.

Jednoduchý salát z jablek a topinambur

Ingredience

  • jablka a stejné množství topinamburu
  • čerstvou citronovou šťávu
  • hrozinky
  • vlašské ořechy

Jednoduchý salát z jablek a topinambur – postup přípravy

Jablka a topinambury nakrájíme na přibližně stejné plátky, vše zalijeme čerstvě vymačkanou šťávou a doplnit můžeme namočenými hrozinkami. Salát na závěr ještě posypeme nasekanými vlašskými ořechy.

Gratinované topinambury s cibulí

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule, na tenké plátky + 4 lžíce hnědého cukru
  • 4 lžičky sekaného čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 20 g rozpuštěného másla
  • 125 ml 40% smetany ke šlehání + 125 ml zakysané smetany
  • ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 600 g topinamburů či brambor, oloupaných, nakrájených na tenké plátky
  • 2 stroužky česneku, prolisované + sůl a černý pepř
  • 150 g měkkého kozího sýra
  • 6 snítek tymiánu

Gratinované topinambury s cibulí – postup přípravy

Troubu si zahřejeme na 160 – 180°C a pánev zahřejeme na mírném ohni. Cibuli opékáme na oleji asi 10 minut. Přidáme ke směsi ještě cukr, tymián, balzamikový ocet a vše 2 minuty prohříváme.

6 zapékacích nádobek vymažeme máslem, smetanu a muškátový oříšek přivedeme k varu a ihned odstavíme. Do zapékací nádoby navrstvíme topinambury, zapékací směs, česnek, sůl a pepř. Vše přelijeme smetanovou směsí, poklademe navrch kozím sýrem a tymiánem.

Pečeme po dobu asi ¾ hodiny, aby topinambury změkly.

Skutečně chcete smazat komentář?

Taky míváte úplně nejvíc blbý dny, kdy se všechno sere v pravidelnejch intervalech? Zrovna dneska při venčení v lese jsem myslela, že vylítnu z kůže… Vlastně mi to celý přišlo, jako by to bylo snad naplánovaný, bo co. Mi neřikej, že žádnej osud neexistuje! To náhody podle mě nejsou…

Jak si na zahradě vypěstovat topinambury?

Slunečnice topinambur poslouží i jako okrasná květina

Topinambury nebo židovské brambory jsou lidová označení hvězdnicovité rostliny s botanickým názvem slunečnice topinambur nebo topinambur hlíznatý. Pocházejí  ze Severní Ameriky, ale i v našich podmínkách se jim docela daří. Největším pěstitelem a konzumentem topinambur v Evropě je v současnosti Francie.

Množí se vegetativně

Sice jim v našich podmínkách nedozrávají semínka, ale za pomoci sazeniček a hlíz se topinambury se množí více nežli dostatečně, abychom je mohli na zahradě pěstovat po mnoho let.  Z místa, kde se uchytily je však obtížné je dostat.

Úroda hlíz

Vytlačily je brambory

Cesta topinamburů na naše území  vedla z Francie přes Německo. Mnoho našich předků jim vděčilo za přežití během třicetileté války, kdy je topinambury zachránily před smrtí hladem. Ano, tak dlouho už topinambury na našem území známe. Později  však byly vytlačeny svými škrobnatými příbuznými –  bramborami.

Hlízy topinambur se upravují obdobně jako brambory. Jejich chuť je však jemnější, sladší s ořechovou příchutí.

Jejich konzumace však není tak pohodlná, jako je tomu v případě brambor. Topinambury nejsou pravidelného tvaru, mají tenkou slupku a  hůře se loupou. A velmi šatně se skladují. Na druhou stranu se snadno pěstují a mají vynikající nutriční hodnoty.

Topinmabury přinesou úrodu i krásu

Takže pokud máte zeleninovou zahrádku menší velikosti, ze které spotřebováváte zeleninu na přímou spotřebu a příliš dlouho ji neskladujete, zkuste malý záhonek vyčlenit i topinamburům. Budete příjemně překvapení. Minimálně tím, že jsou vynikající i v syrovém stavu, na rozdíl od brambor.

Podobné artyčokům?

Některé druhy topinamburů mají  lodyhu zakončenou malým květenstvím, jehož zdužnatělá lůžka se mohou konzumovat stejně jako artyčoky. Navíc rostlina dokáže žít 4 – 6 let na jednom místě. Celou dobu je schopna dorůstat do dvoumetrové výšky, krásně kvést a stínit choulostivější rostliny.

Květy topinamburů se podobají slunečnicím

Jak na samotné pěstování

Topinambury se u nás pěstují z hlíz. Stačí je vysadit zhruba deset centimetrů hluboko, do zeminy s dostatečným množstvím hnojiva, nejlépe kompostu či hnoje.

Spon mezi rostlinami by měl být okolo 30 x 50 cm. Topinambury stačí přihrnout během vegetace jen minimálně, rozhodně je není nutné tak poctivě kopčit, jako v případě brambor.

Ale pokud rostlině poskytneme kopeček, vytvoří větší hlízy.

Sadit můžeme jak samotné hlízy, tak již předpěstované sazenice. Topinambury dokonce dokáží narůst i z rozkrájených hlíz, pokud na každém z ukrojeného kousku zůstane očko.

V takové případě necháme nakrájené hlízy oschnout, pak je vysadíme raději nejdříve do pařeniště nebo skleníku, jen asi 5 cm hluboko. A do sponu  zhruba 10 x 10 cm.

Jakmile rostlinky dorostou do  deseti centimetrů, vysazují se ven na záhon.

Úroda je v prvních letech vždy větší

Kopčit? Není nutné!

Topinambury potřebují o něco více vláhy než brambory. Ale nenapadá je mandelinka a nemusíte je dvakrát za sezonu kopčit. A to dělá se zády zahrádkáře hodně. Navíc díky tomu, že rostlina žije několik let, můžeme topinambury sklízet průběžně přes celý podzim. A když nemrzne, tak se k nim dostaneme i v zimě.

Na jaře vyraší ze zbylých hlíz nové rostlinky. Proto je důležité mít na jaře většinu úrody sklizenou. Případně poté záhony s topinambury vyjednotit. Rostlina samozřejmě nevydrží na jednom místě věčně, takže jakmile se vypěstované hlízy zmenší, zhorší se výnosnost (po již zmíněných 4 – 6 letech), je čas na přemístění topinamburů na jiné místo.

Topinmabury není nutné kopčit na vysoko. Takhle práce nás čeká jen u brambor

Kdy začít sklízet?

Nejdříve v září, a to spíše až ve druhé polovině. Když se pěstování daří, lze z jednoho čtverečního metru záhonu s topinambury sklidit neuvěřitelných 5 – 7 kg hlíz. A pozor, opět menší námaha než s brambory. Topinambury se totiž nevyrývají ani nijak složitě nevykopávají.

Většina hlíz drží pevně na kořenech rostlin, takže topinambury stačí vyvrátit. Hned pod povrchem se vám pak objeví většina hlíz. Je ale nutné dbát zvýšené opatrnosti během sklizně. Topinambury (hlízy) se totiž snadno poškodí. A je pak nemožné je jakkoliv skladovat.

Topinambury jsou výborné syrové i tepelně upravené. A jsou velmi dietní

Hlízy nesmějí vyschnout

Hlízy se nedají skladovat dlouho. Ale jejich výdrž můžeme prodloužit uložením do fóliového pytle vysypaného pískem nebo zeminou. Sem hlízy postupně dáváme a prosypáváme tak, aby byly celé zasypané. Pytel  nezavíráme. Dáme jej do sklepa, respektive na chladnější místo, kde nemrzne.

Jsou vhodné pro diabetiky a dietáře

Hlízy topinamburu obsahují průměrně 80 % vody, 15 % sacharidů a 2 % bílkovin. Hlavní zásobní látkou je sacharid inulin. Ten při rozkladu nezvyšuje hladinu krevního cukru jako škrob z brambor,  mohou je tedy konzumovat i diabetici, kteří si jinak na obsah cukru a škrobu musejí dávat při tvorbě jídelníčku pozor.

Hlízy obsahují i vlákninu, esenciální aminokyseliny, vitaminy, kyselinu jablečnou, jantarovou a citronovou. Jsou významným zdrojem minerálních látek a obsahují i velké množství železa, manganu, draslíku, fosforu, vápníku, sodíku, křemíku a zinku.

Co je to inulín

Inulín je polymer fruktózy neboli polysacharid, díky němuž se začíná pěstování topinamburů opětovně rozšiřovat. Inulín je velmi zdravou složkou potravy pro diabetiky, neboť snižuje glykemický index potravin.

A je přínosný pro lidský organismus obecně. Podporuje růst pro člověka příznivých mikroorganismů a omezuje růst mikroorganismů patogenních. Tělo s přísunem inulinu je vitálnější, má silnější imunitu, dokáže lépe využít živiny z dalších složek potravy.

Inulín je zkrátka malý zázrak.

Konzumace topinamburů

Chuť hlíz je velmi jemná i za syrova. Nastrouhané nebo nakrájené na plátky se přidávají do salátů, vaří se i jako příloha.

Mohou se také opékat, v polévkách lze jimi nahradit  brambory.

Vaří se jen velmi krátce s kapkou citronové šťávy nebo octa, aby hlízy nezmodraly, ale zůstaly pěkně bílé.

Topinambur, slunečnice s jedlou hlízou

15. 04. 2020 | Doba čtení 3 minuty

Topinambury jsou druhem slunečnice. Nepěstují se však pro semena, ale pro jedlé, šťavnaté hlízy. Mají zajímavou, jemnou chuť, jsou zdravé, prospěšné při diabetu a v kuchyni je lze všestranně využít.

Slunečnice topinambur (Helianthus tuberosus), známá také jako topinambur hlíznatý, patří do stejného rodu, jako slunečnice roční (Helianthus annuus). Květy topinambur jsou menší, ale rovněž pohledné a jasně žluté. Vzrůst je podobný, jako u slunečnice roční.

Rostlina pochází z Ameriky a v Evropě se poprvé objevila v 17. století, a to v Itálii. V této zemi zeleninových gurmánů jej nazvali slunečnicovým artyčokem, neboť chuť jeho hlíz připomínala chřest.

Botanik Presl ji v roce 1846 nazval s ohledem na hlízu slunečnice brambor.

Topinambur pomáhá při dietě i diabetu

topinambur Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Zásobní látkou hlíz topinamburů je inulin, směs polysacharidů.

V tom se liší napříkald od brambor, které obsahují polysacharid škrob se stavební látkou glukózou.

Inulin v množství 30 až 80 gramů může organismus spotřebovat, aniž by k tomu potřeboval inzulin – což může být výhodné obzvláště při diabetu, ale i při redukční dietě.

Topinambur na zahradě

Topinambury lze pěstovat na záhoně i v prostorné nádobě. Díky své výšce a bujnému růstu mohou sloužit jako pohledná i užitečná  zástěna u plotu či zdi. Pokud nejsou v závětří, potřebují obvykle oporu. Postačí však drát či šňůra mezi dvěma kůly. Topinambur může vyrůst až do výše tří metrů!

Pěstování

Topinambur je rostlina mimořádně odolná a nenáročná: 

  • Stačí mu chudá půda.
  • Snáší sucho i zimu.
  • Daří se mu i ve velkých nadmořských výškách, je původně horskou rostlinou.
  • Hlízy vysazujeme na jaře, do hloubky 10 až 15 cm, ve vzdálenosti 20-30cm od sebe.
  • Z jedné rostliny sklidíme až 1,5 kilogramu hlíz, které v zemi bez problémů i přezimují.
  • Nadzemní část rostliny odumírá, na jaře z hlíz brzy vyraší nová rostlina.

květ topinamburu Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Topinambury se výtečně množí, z každého malého úlomku hlízy této houževnaté rostliny vyroste nová rostlina.  

Ve výživné a chladné půdě, kde se mu daří nejvíce, se může až příliš rozrůstat. Pak je třeba porosty usměrnit rýčem, nebo v rozpínání omezit zábranou zapuštěnou do země, plechem a podobně.

Topinambur v kuchyni

Zdravé a chutné hlízy nabízejí mnohostranné využití.

  • Můžeme s nimi nahradit brambory, vařit je, dusit na másle či oleji.
  • Lze je i smažit obalované jako řízky.
  • Výtečné a zdravé jsou syrové – například do salátů.

Andští Indiáni z nich lisovali šťávu. Sladký, osvěžující nápoj buď přímo popíjeli, nebo dále zahušťovali na hustý sirup. I to může být zajímavá inspirace pro nás. 

Topinambur

V posledních několika letech zažívá tato hlíznatá zelenina renesanci. Topinambur si labužníky podmanil svou ořechovou chutí. Chuť jeho hlíz je mírně ořechová až sladká, připomíná artyčoky a jedlé kaštany. Topinambur lze jíst i syrový. Ke konzumaci je vhodná i slupka, ale u citlivých lidí může vyvolat zažívací potíže.

Topinambur (Helianthus tuberosus), lidově označovaný jako „židovské brambory“, případně „jeruzalémské artyčoky“, je bylina z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae) a je příbuzná slunečnici (Helianthus annuus). Rostlina je vysoká jeden až tři metry a pyšní se žlutými květy.

Její podzemní výběžky končí podlouhlými, vřetenovitými nebo kulatými hlízami velikosti brambor. Tvar a barva jedlých hlíz závisí na odrůdě a pohybuje se od béžově hnědé po fialově hnědou. Barva dužiny může být bělavobéžová, žlutá až nahnědlá.

Svým vzhledem hlíza trochu připomíná zázvor.

Topinambur byl dovezen ze Severní Ameriky do Evropy na počátku 17. století, ale postupně jej nahradily brambory. Podobně jako brambory lze hlízy topinamburu sklízet na podzim. Topinambur lze sehnat od místních pěstitelů od října do března, a to především na zeleninových trzích.

Živiny, vitaminy a minerály

Topinambur má nízký obsah kalorií – přibližně 30 kcal / 100 g, ale díky vysokému obsahu vlákniny je velmi sytý. Obsah vlákniny je mnohonásobně vyšší než u brambor (pro srovnání: topinambur 12,1 g / 100 g, brambory 2,1 g / 100 g).

Topinambur obsahuje inulin – rozpustnou vlákninu, která není pro lidský organismus stravitelná. Inulin má pozitivní vliv na trávení, ale jeho nadměrná konzumace může vést k zažívacím potížím, jako je plynatost nebo průjem. Topinambur obsahuje vitamin A, vitamin B1, vitamin B2 a vitamin B3.

Obsah minerálů (zejména železo, draslík a vápník) je ve srovnání s bramborami podstatně vyšší.

Látky obsažené v topinamburu Na 100 g syrové potraviny Látky obsažené v topinamburu Na 100 g syrové potraviny
Energie (kcal) 30 Hořčík (mg) 20
Tuky (g) 0,4 Železo (mg) 3,7
Bílkoviny (g) 2,4 Vitamin A (µg) 2
Sacharidy (g) 4,0 Vitamin B1 (mg) 0,2
Vláknina (g) 12,1 Vitamin B2 (mg) 0,06
Draslík (mg) 480 Vitamin B3 (mg) 1,3
Vápník (mg) 10 Vitamin C (mg) 4

Využití v kuchyni

Chuť hlízy topinamburu je mírně ořechová až sladká a připomíná artyčoky a kaštany. Hlíza má všestranné využití a na rozdíl od brambor ji lze konzumovat i syrovou. Ořechová chuť topinamburu je výraznější, když jsou hlízy vařené nebo pražené. Syrová hlíza je křupavá a má mírně zemitou chuť.

Jíst lze i slupku, ale ta může u citlivých lidí způsobit zažívací potíže. Chcete-li zabránit ztmavnutí syrové a oloupané hlízy, ponořte ji do vody s citronovou šťávou. Slupku lze snáze odstranit po blanšírování.

Celé hlízy je potřeba péci asi 30 až 45 minut, nakrájené na kostky v troše vody se vaří asi deset minut, případně se smaží na plátky pět až sedm minut. Topinambur lze dobře kombinovat s některými bylinkami, jako je zejména petržel, estragon, majoránka nebo máta.

Ořechovou chuť topinamburu podtrhují některé druhy koření, jako například muškátový oříšek, hořčice nebo křen. K topinamburu se dobře hodí i citron.

Využití topinamburu v kuchyni:

  • strouhaný v salátech (syrový),
  • v polévkách nebo omáčkách,
  • v různých zeleninových pokrmech,
  • jako náhrada za brambory (např. kaše),
  • jako příloha k nejrůznějším pokrmům.

Poznámka: Z pražených hlíz topinamburu si můžete připravit náhražku kávy.

Skladování

Hlíza je odolná vůči zimě a vydrží teploty až do mínus 15 stupňů. Proto ji lze sklízet i přes zimu (nejlépe ve dnech, kdy nemrzne). Hlízy by měly být skladovány na chladném a tmavém místě. Topinambury lze uchovávat čtyři až pět dní v přihrádce na zeleninu v chladničce.

Poznámka: Chcete-li hlízy skladovat v chladničce, zabalte je do vlhké utěrky.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector