TOP 13 přírodních tipů jak na pálení žáhy a žaludeční vředy

Helicobacter pylori test HP-TEST

Peptické vředy – je společné označení pro žaludeční a dvanáctníkové vředy. Vředy se mohou také vyskytovat i v oblasti dvanáctníku, jícnu a okolí Meckelova diverkulu. V běžné řeči se termínem žaludeční vředy označují všechny vředy s místem výskytu v trávicím traktu. 

Obsah článku:

CO JSOU TO ŽALUDEČNÍ VŘEDY?

TOP 13 přírodních tipů jak na pálení žáhy a žaludeční vředyŽaludeční vředy jsou zánětlivým onemocněním postihujícím výše zmíněné oblasti: žaludek, dvanácterník, jícen a okolí Meckelova diverkulu. V drtivé většině případů se nám žaludeční vředy vytvoří v organismu následkem infekce bakterií Helicobacter pylori. Pokud se tato bakterie neléčí, průběh onemocnění může vést k tvorbě žaludečních vředů a může vyústit až do rakoviny žaludku. Samotné žaludeční vředy však také představují smrtelnou hrozbu v případech, kdy nečekaně prasknou a nastane krvácení do žaludku.

Z hlediska prevence je proto důležité sledovat všechny žaludeční problémy, které se vám objevují a vnímat je s ohledem na to, že mohou být příznaky žaludečních vředů. Při včasném odhalení onemocnění je možnost vyléčení vysoká. 

Jelikož v mnoha případech se nám žaludeční vředy formují v organismu následkem infekce bakterie Helicobacter pylori, tak i příznaky žaludečních vředů a helikobaktera jsou velmi podobné. Za nejjasnější signály poukazující na výskyt žaludečních vředů v organismu však lze považovat:

  • bolest břicha při příjmu potravy (obzvláště oblast nadbřišku – těsně pod hrudním košem)
  • nadýmání a pocit plnosti
  • nevolnost a pocit na zvracení
  • nadměrné slinění
  • ztráta chuti k jídlu
  • zvracení krve
  • pálení žáhy
  • hnilobou páchnoucí stolice

Pokud na sobě zpozorujete několik z těchto příznaků po dobu delší než 2 týdny, měli byste urychleně navštívit lékaře a podstoupit kroky na ozdravení svého žaludku. Obzvláště rizikovou skupinou jsou lidé nad 45 let.

TOP 13 přírodních tipů jak na pálení žáhy a žaludeční vředy

Výskyt žaludečních vředů se zpravidla potvrzuje gastroskopií. Jde o lékařské vyšetření, kdy vám je do žaludku hadičkou zavedena sonda, kterou se zjišťuje přítomnost, umístění a závažnost žaludečního vředu.

V případě, že se výskyt žaludečních vředů v organismu nepotvrdí, tak gastroskopickým vyšetřením lze odhalit alespoň možný zánět žaludku, nebo infekci Helicobacterem, který se vyznačuje podobnými příznaky jako žaludeční vředy.

Helicobacter pylori je příčinou vzniku žaludečních vředů ve více než 90% případů!

TOP 13 přírodních tipů jak na pálení žáhy a žaludeční vředy

ŽALUDEČNÍ VŘEDY – LÉČBA

Léčba žaludečních vředů lékařskou formou se provádí kombinací více druhů antibiotik, jejichž úkolem je odstranění infekce, snížení projevů žaludečních vředů a nakonec samotné zhojení vředů. Pokud je však některý z vředů poškozen, tak je nutný chirurgický zákrok, který má zamezit možnému krvácení do žaludku, protože následně by mohlo dojít až k smrti pacienta. 

  •  Pokud hledáte tipy na to, jak se stravovat trpíte žaludečními vředy přejděte na náš článek Žaludeční vředy – dieta
  • TOP 13 přírodních tipů jak na pálení žáhy a žaludeční vředy
  • ZJISTĚTE PŘÍČINU VAŠICH POTÍŽÍ – OTESTUJTE SE NA HELIKOBAKTER PYLORI

Častým důvodem žaludečních vředů je bakterie Helicobacter pylori. Helicobacterem trpí podle výzkumů až 30% populace. V případě, že se usídlil ve vašem organismu je třeba ho eradikovat

Test na Helicobacter pylori je spolehlivá diagnostická metoda s přesnými výsledky. Provedete si ho v pohodlí vašeho domova. Čím dříve zjistíte vaši diagnózu, tím spíše můžete zahájit léčbu.

Test na Helicobacter můžete získat i jako dárek ke dvěma balením Masticha Active – přírodním výživovým doplňkem s obsahem chioské mastichy.

Žaludeční vředy a co s nimi. Vyzkoušejte pro jejich léčbu bylinky

TOP 13 přírodních tipů jak na pálení žáhy a žaludeční vředy Žaludeční vředy dnes trápí více lidí, než si vůbec umíme představit, a není to vždy příjemné onemocnění. Lidé se žaludečními vředy si obvykle nemohou dopřát všechna jídla jako zdraví jedinci, ale především často trpí krutými bolestmi. Ale dobrá zpráva je, že i žaludeční vředy je možné léčit pomocí bylinek. Tak pojďme na to.

Med

Máte-li žaludeční vředy, konzumujte med, a to nejlépe ten přímo od včelaře, který není ošetřený žádnými chemikáliemi. Med má silné protizánětlivé účinky a působí i na žaludeční vředy. Abyste dosáhli co nejúčinnější léčby, jezte lžičku medu před každým jídlem.

Mátový čaj

Při žaludečních vředech se osvědčuje také máta. Zalijte lžičku mátových lístků, nejlépe čerstvých, šálkem vroucí vody, nechte cca 10 minut louhovat, sceďte a pijte alespoň 1 šálek denně. Máta má zklidňující a dezinfikující účinky. Pozor: Pití mátového čaje se vyhněte pouze v případě, že současně trpíte na pálení žáhy.

Heřmánkový čaj

Na žaludeční vředy vyzkoušejte zklidňující a protizánětlivý heřmánkový čaj. Ten připravte zalitím jedné lžičky sušené bylinky 250 ml vroucí vody, nechte 10 minut louhovat, sceďte a pijte vždy ráno, nejlépe cca 30 minut před snídaní.

Lékořice

Lékořice je výbornou bylinkou, která dokáže tlumit žaludeční křeče. Čaj z ní připravíte zalitím půl lžičky sušeného nebo čerstvého kořene 250 ml vroucí vody, necháte cca 10 minut louhovat a po scezení pijte vždy několik doušků před každým jídlem.

Zelí

Zelí je skutečně zázračným prostředkem při léčení žaludečních vředů. Můžete pít šťávu z hlávkového zelí, a to až 1 litr denně, tato šťáva působí blahodárně i na léčení dvanácterníkového vředu.

Zelí však můžete jít i čerstvé nebo kysané, protože výborně čistí a dezinfikuje celý trávicí trakt. Přejeme vám, abyste se žaludečních vředů zbavili jednou pro vždy!   TOP 13 přírodních tipů jak na pálení žáhy a žaludeční vředy

Se žaludečními potížemi, vředy a pálením žáhy může pomoci několik přírodních léků

Tato bakterie stojí za celou řadou žaludečních potíží. Kromě křečí v břiše a pálení žáhy může přivodit peptické vředy, zánět či dokonce rakovinu žaludku. Léčba této infekce vyžaduje kombinaci tří antibiotik.

Vzhledem k tomu, že se míra odolnosti na běžně používaná antibiotika zvyšuje o jedno procento za rok, možnosti léčby této infekce se budou minimalizovat, až nezůstanou žádné – upozorňuje francouzský mikrobiolog Francis Megraud. Tím se pravděpodobně budou zvyšovat počty lidí s vážným onemocněním žaludku, ať už se to týká žaludečních vředů či rakoviny.

Bakterii zničil černý kmín a med

Přes tyto neradostné vyhlídky nás optimismem naplňují objevy jednoduchých a účinných přírodních  řešení. Ukázalo se, že účinnou směsí pro potírání Helicobactera jsou brokolicové klíčky, probiotika a černý kmín.

Studie, která kombinovala černý kmín s medem, přinesla úlevu u každého druhého pacienta. Účastníci konzumovali lžičku směsi třikrát denně po jídle po dobu dvou týdnů. Negativní test na Helicobactera pak mělo 57 procent pacientů. I když se nepodařilo vymýtit bakterii u všech zúčastněných, kúra mírnila symptomy dyspepsie a dalších potíží, které Helicobacter přináší.

Léky na pálení žáhy přináší rizika

Další výzvou jsou léky na reflux jícnu. Snižují množství kyseliny produkované v žaludku, to ale může vyvolat bludný kruh, protože tato kyselina je nezbytná pro trávení a ochranu organismu před bakteriemi, viry a dalšími mikroby.

V minulosti byly navíc léky spojovány s různými problémy, studie publikovaná roku 2016 ukazuje, že zvyšují riziko demence až o 44 procent.

Předchozí verze léků, takzvaná antihistaminika zvyšují riziko kognitivní nedostatečnosti až o 242 procent.

Léky na pálení žáhy patří mezi nejběžněji užívané na světě, prodá se jich za 13 miliard dolarů a celosvětově se předepíše na 113 miliónu receptů. Mezi další s nimi spojované obavy patří riziko chronické ledvinové nedostatečnosti, při užívání delším než sedm let zvyšují riziko zlomenin, negativně ovlivňují mikrobiom a také se hovoří o zvýšeném riziku infarktu.

Mezi úžasné přírodní léčivé prostředky na vředy a žaludeční potíže patří lékořice. Ta zlepšuje stav ochranné výstelky střev, chrání je před kyselinou, aniž by snižovala její produkci, která je žádoucí. Několik studií prokázalo, že lékořice je při léčení žaludečních vředů stejně efektivní jako léky.

Rudolf Fritz Weiss, autorita mezi lékaři užívajícími fytoterapii, nedá dopustit na heřmánek. Podle něj řeší všechny potíže spojené s vředy, tedy křeče, zánět a tvorbu vředů. Chrání před vředy jemnou konejšivou silou a také ochraňuje povlak trávicího traktu. Obsahuje látku, která potlačuje Helicobaktera.

Jedny z nejstarších pokusů bojovat s vředy se zaměřovaly na zelnou šťávu. Už v roce 1949 se ukázalo, že čerstvá šťáva ze zelí zbavila pacienty vředů pozoruhodně rychle. Další studie následně prokázaly efektivitu zelné šťávy, která obsahuje hodně glutaminu. Sám glutamin totiž zcela vyléčil 22 z 24 lidí během pouhých čtyř týdnů.

Mezi další přírodní pomocníky patří i všemocný kurkumin. Lidé, kteří ho užívali, pocítili významnou úlevu od symptomů spojovaných s vředy. Dále můžeme zmínit také užitečný zinek, aloe veru, kopřivu, mátu a zázvor.

V neposlední řadě jako zcela obyčejné a dostupné léčivo působí obyčejná voda. Naředí obsah žaludečních šťáv, a tím uleví od symptomů mnohem rychleji než léky, které působí po 50 až 175 minutách. A tak pokud trpíme nějakou z forem žaludečních potíží, máme jasné doklady o tom, že přírodně a přirozeně můžeme najít efektivní řešení.

Budete mít zájem:  Akné V Pubertě Léčba?

Zároveň je třeba si uvědomit, že samotné využívání léčivých potravin mnohdy nestačí, je nutné přestat konzumovat ty, které problémy zhoršují. Je potřeba nepít alkohol, nekouřit, snížit spotřebu cukru, soli a kávy.

Také je dobré řešit potravinové alergie a eliminovat mléko. I když mezi lidmi převažuje populární názor, že mléko tiší vřed, fakt je ten, že čím více mléka pijete, tím máte větší šanci vředy získat.

Závažnou kontraindikací je také užívání aspirinu.

Žaludeční vředy – příznaky, léčba a dieta

Žaludeční vřed je označení pro zánětlivé onemocnění, které postihuje sliznici trávicího ústrojí. Ta bývá poškozena působením kyseliny chlorovodíkové, která je běžnou součástí žaludečních šťáv. Ke vzniku vředů přispívají některé léky nebo špatné stravovací návyky. Onemocnění není radno podceňovat. Prasklý vřed může končit i smrtí.

Alespoň jednou v životě žaludeční vřed potrápí každého desátého Čecha, přičemž nejčastěji se vyskytuje na jaře a na podzim. Nejvíce ohroženi jsou pak ti, kteří mají onemocnění v rodině.

Jak už název napovídá, žaludeční vředy nejčastěji postihují sliznici žaludku či dvanáctníku, mohou se však objevit i v jícnu či tenkém střevě.

Zánětlivé onemocnění bývá často důsledkem působením kyseliny chlorovodíkové, která je součástí žaludečních šťáv a společně s enzymy slouží k trávení potravy.

Zdravá sliznice je proti působení kyseliny chráněna vrstvou hlenu, pokud však dojde jejímu narušení, žaludeční stěna se naleptá a vzniká již zmíněný vřed.

Na vzniku žaludečních vředů se podílí i bakterie zvaná Helicobacter pylori, která je schopná přežít v kyselém prostředí žaludku, vyvolat zánět a oslabit tak části sliznice. Ta se k tvorbě vředů následně stává náchylnější. Tato bakterie se vyskytuje až u poloviny české populace.

Žaludeční vřed může vznikat i vlivem některých léků, například Ibuprofenem či Ibalginem. Tyto přípravky oslabují odolnost žaludeční stěny a ta je pak náchylnější ke vzniku onemocnění. Podobným výsledkem může končit i nadměrný stres, kouření či pravidelná konzumace alkoholu. Vhodné prostředí pro tvorbu vředů zajišťují i špatné stravovací návyky.

Příznaky žaludečních vředů

Jak poznat žaludeční vřed? Podle bolesti. Ta totiž patří k nejčastějším a „nejspolehlivějším“ projevům onemocnění.

Nejčastěji se objevuje v nadbřišku a zpravidla se ozývá při jídle.

Pokud se však vřed nachází ve dvanáctníku, cítí pacient nepříjemnou bolest naopak nalačno a odeznívá s jídlem. Lidé, kteří mají takto postižený dvanáctník, proto zpravidla tloustnou.

Jaké další mohou mít žaludeční vředy příznaky?

  • Pálení v jícnu
  • Návaly kyselého a pálivého zpět do jícnu
  • Potřeba zvracet – někdy s příměsí krve
  • Přetrvávající bolest břicha
  • Průjem

Jak se projevují žaludeční vředy – tři stádia nemoci

  1. FÁZE: Zpočátku, kdy dochází k překyselení žaludku, pociťuje pacient nepříjemné pálení žáhy.

    Na rentgenovém snímku však ještě není nic patrné

  2. FÁZE: U pacienta se objevují pravidelné bolesti, které jsou závislé na lokaci vředu.

    Na snímku je vřed již patrný

  3. FÁZE: Ve stolici se začíná objevovat natrávená krev

Vyšetření a léčba

Pokud máte podezření na žaludeční vřed, příliš dlouho s návštěvou lékaře neotálejte. Vyhnete se tak velmi nepříjemným komplikacím. Jednou takovou může být třeba prasklý žaludeční vřed.

Pro lékaře jdou důležité hlavně informace týkající se natrávené krve ve stolici. Zpravidla pak následuje gastroskopie, což je vyšetření, při kterém se ústy do žaludku zavádí speciální optický přístroj, takzvaný endoskop, kterým lékaři zjistí případné nemoci jícnu, žaludku i části tenkého střeva.

Co se týče léčby, ničeho drastického se bát nemusíte, odborník vám pravděpodobně doporučí především změnu životního stylu, tedy méně stresu, žádné kouření a alkohol. A jak je to se stravovacími návyky? Vhodná je v boji s žaludečními vředy dieta, při které se vynechají dráždivé potraviny. Zakázaná jsou tak třeba kořeněná či ostrá jídla a ovocné džusy.

Během záchvatu bolesti se pak dají užívat léky, které snižují kyselost zažívacího prostředí. Obecně se léčba žaludečních vředů zaměřuje na posílení ochrany žaludeční či jícnové stěny. Pomocí medikamentů se rovněž odstraňuje bakteriální infekce. K operativním zákrokům se přistupuje pouze výjimečně.

Domácí léčba a babské rady

V případě žaludečních vředů může pomoci i přírodní léčba. Ta spočívá v konzumaci těch potravin, které pomáhají posílit přirozenou obranu sliznice. O jaké potraviny se jedná? Tvorbu potřebného hlenu podporují třeba lněná semínka vyluhovaná ve vlažné vodě. Nápomocný je i gel s aloe vera.

Dieta při žaludečních vředech

Pokud se u vás vyskytnou žaludeční vředy, určitě byste z jídelníčku měli vyřadit:

  • Kořeněné a aromatické potraviny
  • Kávu a silný čaj – zkrátka všechny kofeinové nápoje a potraviny (včetně čokolády), které zvyšují tvorbu žaludečních kyselin. Vynechat je nutné i bezkofeinovou kávu, jejíž složení dráždí sliznici
  • Alkohol! – doporučuje se vyloučit hlavně bílé víno, které okyseluje žaludek a dráždí sliznici. Přípustné je pivo a malé množství červeného vína
  • Cukry – slazená strava dokáže zvýšit kyselost žaludku za týden až o 20 %
  • Smažená jídla – hlavně pak na přepálených tucích, tedy hranolky, řízky, karbanátky či smažené sýry

Jako vhodné potraviny se naopak označují jáhly a brambory. A to hlavně kvůli obsahu vitamínu C a zásadité povaze. Pomáhají také mandle.

Dodržujete striktně lékařem stanovenou dietu?

  • Příležitostně si dopřeju i něco, co bych neměl/a. 44%, 217 hlasů217 hlasů 44%217 hlasů – 44% of all votes
  • Ne 32%, 156 hlasů156 hlasů 32%156 hlasů – 32% of all votes
  • Ano 24%, 115 hlasů115 hlasů 24%115 hlasů – 24% of all votes

Komplikace

Nejčastější komplikací je krvácení. Děje se tak v momentě, kdy vřed pronikne do cévy žaludeční stěny. Takovýto stav je pro pacienta vážný a rozhodně by ho neměl podceňovat. Může dojít ke zvracení krve či jejího natrávení. Nemocný pak následně pozoruje tmavou krev ve své stolici.

Potrápit pacienta umí i prasklý žaludeční vřed, který bývá důsledkem neléčené vředové choroby.

Projevuje prudkou bolestí břicha, která se nejprve projevuje v nadbřišku, ale kvůli následnému vytékání obsahu žaludku do dutiny břišní se přesunuje dolů k podbřišku.

Břišní stěna tuhne a je bolestivá na dotek. Rozvíjející se zánět pobřišnice pak vede k zastavení činnosti střev.

Pokud má pacient podezření na prasklý žaludeční vřed (či jiný vřed v trávicí soustavě), měl by okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

V tomto případě je totiž nutný neodkladný chirurgický zákrok. Postupně se zhoršující stav může vést až k otravě krve a stavu šoku, tedy poruše dýchání i oběhové soustavy.

Tento stav nakonec vyúsťuje ve smrt.

Prevence

Jelikož jsou vředy často způsobeny špatnou životosprávou, je prevencí hlavně zdravý životní styl. Základem je pravidelná a vyvážená strava, dostatečný pitný režim a spánek.

Ideálně by se ml člověk vyhýbat nadbytečnému stresu a omezit pití alkoholu na minimum. Vhodná nejsou ani příliš pálivá a kořeněná jídla, sycené nápoje a vysoký příjem kofeinu.

Vyvarovat by se měli lidé také kouření.

Co dělat, když vás trápí žaludeční vředy

Hlavní obsahZa vznik žaludečních vředů může bakterie Helicobacter pylori, na vině může být z velké části i nezdravé stravování, alkohol či kouření. Foto: Profimedia.cz

Podle zjištění trpí v průběhu života vředovým onemocněním žaludku až polovina populace. Žaludeční vředy patří mezi tzv. peptická onemocnění. Vřed je vlastně jakýsi defekt sliznice, který proniká její svalovou vrstvou. Nemá-li sliznice dostatečnou ochrannou hlenovitou vrstvu, naruší se její celistvost a vzniká žaludeční vřed.

Za toto onemocnění může v řadě případů hektický životní styl, špatný způsob stravování, nebo také dlouhodobý stres. V ostatních případech může být ale hlavní příčinou bakterie Helicobacter pylori.

Tuto bakterii nosí v žaludku od dětství každý třetí obyvatel planety.

Působí větší problémy až v dospělosti, kdy za různých okolností vyvolává silné záněty žaludku, vředy, v některých případech i nádorové onemocnění žaludku.

Většina nositelů této bakterie však nemusí vykazovat žádné problémy, u téměř 70 % naší populace byly totiž zjištěny potřebné protilátky.

Vředy se mohou objevovat po celé délce trávicího traktu, od jícnu až po konečník, nejčastěji jsou ale v žaludku a ve dvanáctníku.

Prvotními projevy žaludečních vředů může být pálení v jícnu, kyselé pocity v jícnu, zvracení nebo přetrvávající bolesti břicha.

U peptického vředu se bolest většinou objevuje chvíli po jídle, v oblasti nadbřišku nebo pod hrudní kostí a může se šířit až pod žeberní oblouk, je bodavá a tupá. Vřed ve dvanáctníku naproti tomu bolí nalačno, s jídlem se bolest uklidňuje.

Neléčené vředy se mohou velmi komplikovat, například krvácením nebo prasknutím. V každém případě je nutná návštěva lékaře.

Lékaře bude především zajímat váš životní styl, stravovací návyky, ale také bolestivost ve spojitosti s přijímáním potravy nebo také přítomnost krve ve stolici. Následné vyšetření se provádí endoskopicky u gastroenterologa. To umožní i případné odebrání vzorku na podrobnější vyšetření.

Vředové onemocnění se dá rozdělit do tří fází:

První fáze – překyselení žaludku, pálení žáhy, při rentgenu se vřed ještě neprokáže

Druhá fáze – pravidelné bolesti, na rentgenu se již vřed podaří prokázat

Třetí fáze – ve stolici se objevuje natrávená krev

Při podezření na vřed vám lékař jako první doporučí především vyrovnanou stravu a nedráždivou dietu. Základem je hlavně pravidelně a v klidu jíst, vhodné jsou menší porce. Zakázána jsou ostrá jídla, ovocné džusy, samozřejmostí by mělo být i vynechání alkoholu a kouření.

Tvorbu a množství žaludeční kyseliny také výrazně ovlivňuje extrakt z jadérek grapefruitu, který uklidňuje sliznici žaludku postiženou zánětem či vředem. Tento přípravek také výrazně zmírňuje žaludeční a střevní potíže (průjmy, zvracení, pálení žáhy, nadýmání atd.) Jedním z takových prostředků je například Citrovital, a to buď v tabletách, nebo kapkách.

„Nejpoužívanější a nejúčinnější jsou léky blokující sekreci kyseliny chlorovodíkové v žaludku, zejména blokátory protonové pumpy, jako je například APO OME či podobně volně prodejné přípravky snižující vylučování žaludeční kyseliny,“ uvedla praktická lékařka MUDr. Gabriela Navrátilová.

„Při záchvatu bolesti můžete použít i takzvaná antacida (např. Rennie nebo Tums), tedy léky tlumící obtíže trávicího ústrojí. Snižují kyselost a na krátkou dobu mohou pomoci, ale situaci neřeší,“ dodala lékařka.

Při prokázání přítomnosti bakterie Helicobacter pylori účinně pomáhají antibiotika.

Hlavní zprávy

ZÁNĚT ŽALUDKU – příznaky a léčba nemoci

Zánět žaludku, odborně gastritida, je zánětlivé onemocnění žaludeční sliznice, které může být způsobeno infekci i chemickým podrážděním, například nadměrnou konzumací alkoholu.

Jeho průběh bývá lehčí, přičemž jednotlivé symptomy zpravidla samy odezní.

V některých případech ale může gastritida vést ke komplikacím, jakými jsou třeba žaludeční vředy, anémie či dokonce rakovinové bujení.

Gastritida, lidově zánět žaludku, je velmi časté onemocnění, které je charakteristické zánětlivým postižením žaludeční sliznice.

Ačkoli to tak spousta lidí nevnímá, jedná se o velmi častý problém, za jehož vznikem stojí hned několik faktorů.

Typicky se jedná o důsledek infekce, anebo chemického podráždění, které může být způsobeno například některými léky, potravinami či alkoholem.

Proč k zánětu žaludku dochází?

Příčiny zánětu žaludku je nutné hledat už v samotném složení žaludečních šťáv, které pomáhají zpracovávat přijatou potravu.

Součástí těchto šťáv je také kyselina chlorovodíková, která kromě toho, že pomáhá s trávením potravy, také likviduje škodlivé patogeny.

  Další důležitou složkou žaludku jsou mucinózní buňky, jež tvoří přirozenou ochrannou hlenovou vrstvu žaludeční stěny a prvního úseku tenkého střeva.

Za normálních okolností jsou obě složky v rovnováze, pokud však dojde k jejímu narušení, typicky k překyselení žaludku, rozvine se zde zánět. V případě oslabení hlenové ochrany žaludku dochází k poleptání stěny kyselinou chlorovodíkovou, sliznice je vlivem podráždění oteklá a bolestivá.

Akutní gastritida

Akutní záněty, tedy ty, které mají rychlý a prudký nástup a netrvají příliš dlouho, bývají obvykle spojeny s infekcemi trávicího traktu.

Mezi typické patogeny způsobující tyto obtíže patří původce průjmových onemocnění campylobacter, rotaviry či salmonela. Akutní zánět však může být vyvolán i zvýšenou konzumací alkoholu, který poškozuje sliznice.

V kombinaci s kocovinou pak může dotyčnému zapříčinit nepříjemné žaludeční obtíže nevolnost a zvracení.

Chronická gastritida

Gastritidu, zejména tu chronickou, mohou způsobit i protizánětlivé léky, zvláště pokud se podávají příliš často. Jedná se například o Brufen, Aspirin či Diclofenac.

Zkrátka a dobře léčiva, která řada lidí užívá k léčbě zánětu kloubů či svalových bolestí. Tyto léky podobně jako alkohol narušují mukózní ochrannou vrstvu žaludeční stěny.

Zánětlivé změny mohou být rovněž vyvolány návratem trávicích šťáv střeva do žaludu – takzvaný duodenogastrický reflux.

K nevyváženému žaludečnímu prostředí může přispět například infekce bakterií Helicobacter Pylori, která až v 80 % případů stojí za vznikem žaludečních vředů. Tato bakterie žije v žaludcích podstatné části populace a většinu času nedělá žádné obtíže. U některých jedinců však může způsobovat zánětlivé procesy. Ty mohou vyústit až v rakovinu žaludku.

V neposlední řadě může problémy způsobovat i autoimunitní onemocnění, kdy tělo napadá své vlastní části, v tomto případě žaludeční stěnu.

Příznaky zánětu žaludku

Zajímá vás, jaké má zánět žaludku příznaky? Jeho projevy bývají velmi zrádné. Liší se navíc v závislosti na tom, zda se jedná o potíže chronického či akutního charakteru. Co se týče druhého typu nemoci, nejčastěji ho doprovází:

  • bolest břicha (nadbřišku),
  • nechutenství,
  • zvracení,
  • někdy zvýšená teplota.

Obecně pacienty s gastritidou trápí převážně trávicí obtíže, jako je pocit plnosti po jídle, nadměrná plynatost, říhání, podrážděný žaludek a pálení žáhy. K lékaři je nejčastěji přivádí zmíněná bolest břicha, která bývá lokalizována těsně pod hrudní kostí a obvykle není setrvalá.

Naopak se střídavě objevuje a odeznívá, přičemž se zvyšuje hlavně po jídle. Její projevy se obvykle zmírňují po požití antacid (léků snižujících kyselost žaludku). V některých případech může být bolest tak silná, že pacienty budí ze spaní.

Druhým extrémem je pak skupina jedinců, která i přes probíhající gastritidu nezaznamenává žádné obtíže.

Chronické záněty žaludku bývají podstatně zrádnější a zákeřnější. Kromě bolesti je doprovází také hubnutí. Dlouhodobě drážděná sliznice může navíc krvácet a způsobovat chudokrevnost z nedostatku železa.

V jiném případě může dojít také k narušení vstřebávání vitamínu B12, což končí takzvanou perniciózní anemií.

Dlouhodobé dráždění žaludeční stěny je rovněž úzce spjato s tvorbou vředů, vede navíc k histologickým změnám sliznice, které mohou časem vyústit v nádorové bujení.

Kdy navštívit lékaře?

Lékaře byste měli vyhledat vždy, když:

  • vás trápí silná či dlouhodobá bolest žaludku (či obecně břicha),
  • trávicí obtíže vás trápí déle než týden,
  • projevily se u vás příznaky gastritidy po užití nějakých léků,
  • zvracíte čerstvou krev nebo vyzvracený obsah vypadá jako kávová sedlina,
  • máte ve stolici příměsi natrávené krve (černá stolice),
  •  v poslední době jste nápadně a nechtěně zhubli.

Diagnostika zánětu žaludku

Úspěšná diagnostika gastritidy závisí na anamnéze pacienta a vyšetření břicha.

V případě lehčích obtíží většinou není třeba podstupovat žádná další specifická vyšetření, pokud se však stav pacienta nelepší, anebo se obtíže zhoršují, je třeba provést gastroskopii, tedy zavést endoskop s kamerou jícnem přímo do žaludku, prohlédnout si sliznici stěny a případně odhalit nepříznivé změny.

Vzhledem k tomu, že zánět žaludku je mikroskopická záležitost, musí lékař odebrat část tkáně, aby ji mohl následně vyšetřit pod mikroskopem. Z tohoto vzorku rovněž zjistí, zda se v žaludku nenachází také bakterie Helicobacter Pylori. Kromě zmíněných vyšetření může lékař přistoupit i k odběru krve a kontrole krevního obrazu. Ten mimo jiné odhalí, zda pacient netrpí chudokrevností.

Léčba zánětu žaludku

Co se týče léčby, ta se odvíjí od typu zánětu. V případě akutního zánětu jde převážně o odstranění příčiny obtíží, to například znamená vyhnout se alkoholu či lékům, které gastritidu způsobily.

Lékaři mohou rovněž předepsat léky proti překyselení žaludku, které utlumí tvorbu kyseliny a pomohou zahojit poškozenou sliznici. V případě nálezu bakterie Helicoptera Pylori se podávají antibiotika.

Jestliže vlivem zánětu došlo k poruše vstřebávání vitamínu B12, dodává se pacientovi formou injekcí.

Léčbu žaludku je nutné podpořit změnou životního stylu, která spočívá v:

  • konzumaci vyvážené a nedráždivé stravy,
  • vynechání alkoholu,
  •  zanechání kouření,
  • zmírnění stresu,
  • změně léků.

Jak už zaznělo výše, důležitou roli během léčby zánětu žaludku hraje dieta. Pacienti by se proto měli vyhnout kořeněným i kyselým jídlům včetně ovocných džusů. V úvahu nepřipadají ani smažené potraviny či příliš tučné pokrmy.

Zdroje: medickler.com, stefajir.cz

Co způsobuje zánět žaludku?

Zánět žaludku je onemocnění, za jehož vznikem stojí spousta faktorů. Mezi nejčastější příčiny obtíží patří konzumace alkoholu či některých léků. Gastritidu může rovněž vyvolat celá řada bakterií či takzvaný duodenogastrický reflux.

Jaké má zánět žaludku příznaky? 

Základním příznakem jsou trávicí obtíže, tedy typicky bolest břicha v oblasti pod hrudní kostí, nechutenství, zvracení, nadýmání, pálení žáhy i nadměrná plynatost. Jako doprovodný příznak se může objevit také zvýšená teplota, u chronického zánětu se může vyskytnout i zvracení krve či nechtěné hubnutí. 

Jak se zánět žaludku léčí?

Ve většině případů se zánět žaludku léčí jen odstraněním příčiny, například tedy vynecháním alkoholu či léků, které obtíže způsobily. K odeznění příznaků pak dochází zcela samovolně. Při pozitivním bakteriálním nálezu je nutné nasadit antibiotika, pomoci mohou i léky na odkyselení žaludku. 

Je během zánětu žaludku nutná dieta? 

Ano. V první řadě je nutné se zcela vyhnout alkoholu či problematickým lékům. Vhodná nejsou ani smažená, kořeněná či příliš tučná jídla, stejně tak ani potraviny způsobující překyselení žaludku, typicky ovocné šťávy. 

Žaludeční vředy – příznaky, léčba a prevence

Žaludeční vředy jsou chronické vředové onemocnění s častým výskytem akutních obtíží, nejčastěji na jaře a na podzim. U druhotných vředů se sezónní závislost zpravidla nevyskytuje. Mezi hlavní příznaky žaludečních vředů patří bolesti břicha a žaludku, projevy překyselení, nechutenství a nevolnost.

Žaludeční vředy se také nazývají vředová choroba gastroduodenální.

Vředy totiž nemusí postihovat jen stěnu žaludku, ale i duodena (dvanáctníku), případně jícnu a okolí Meckelova divertiklu (vzácně se objevující výchlipka v tenkém střevě).

Peptické vředy je společné označení pro žaludeční a dvanáctníkové vředy. V běžné řeči se termínem žaludeční vředy označují všechny vředy s místem výskytu v trávicím traktu.

Žaludeční vředy jsou tedy zánětlivé onemocnění postihující oblasti trávicího traktu. Ve zkratce – vřed vzniká při porušení rovnováhy mezi ochrannými faktory (hlen na sliznici) a faktory agresivními (žaludeční šťáva s aktivním pepsinem). Takto obnažená sliznice je natrávena a vzniká vřed. Vředy mohou být způsobené jedním z následujících stavů:

  • infekcí bakterií Helicobacter pylori,
  • dlouhodobým užíváním nesteroidních protizánětlivých léků (např. Aspirin nebo Ibuprofen),
  • po těžkých operacích nebo popáleninách,
  • nadprodukcí žaludeční sekrece u Zollinger-Ellisonova syndromu.

Příznaky žaludečních vředů

Protože se v mnoha případech žaludeční vředy formují v organismu následkem infekce bakterie Helicobacter pylori, tak i příznaky žaludečních vředů a helikobaktera jsou podobné. Projevy se však liší podle lokalizace vředu a míry poškození. Za nejčitelnější známky přítomnosti žaludečních vředů však lze považovat:

  • bolest – hlavním projevem je pálení a bolest mezi hrudníkem a břichem ve střední čáře těla,
  • bolest břicha před jídlem – u dvanáctníkového vředu se bolest vyskytuje především nalačno, zmírní se po jídle,
  • bolest břicha po jídle – u žaludečního vředu vzniká bolest časně po jídle, může nastat i šíření bolesti vpravo pod žebra nebo do zad,
  • projevy překyselení – pálení žáhy nebo kyselé zvracení,
  • dyspeptické obtíže – především u žaludečních vředů může být přítomné nechutenství, říhání, nevolnost a s tím spojený váhový úbytek.

Bolest břicha je jedním ze základních projevů onemocnění. Foto: cottonbro, Pexels

Varovné příznaky vředů

Varovnými příznaky, které mohou značit krvácení z vředu, jsou černá stolice, zvracení čerstvé krve nebo chudokrevnost. Další vážnou komplikací je perforace vředu (prasknutí, proděravění). Příznačná je opravdu silná bolest břicha s rozvojem šoku.

Pokud trpíte příznaky vředů, informujte o tom neprodleně svého praktického lékaře. Po odběru anamnézy následuje endoskopické vyšetření, při kterém se může onemocnění potvrdit. Silná bolest břicha či krvácení ze zažívacího ústrojí vyžadují okamžitý nástup do nemocnice.

Zánět žaludku

Zánět žaludku (gastritida) se projevuje silnými bolestmi nebo křečemi v oblasti břišní dutiny.

Akutní zánět žaludku se může rozvinout do chronických komplikací, leckdy také do vzniku žaludečních vředů.

Právě proto je na místě všímat si již prvotních příznaků – pálení žaludku, pálení žáhy, nechutenství, ztráta chuti k jídlu, plynatost, nadýmání, pocit líného žaludku, bolesti v oblasti horní břišní dutiny.

Léčba žaludečních vředů

Léčba vředu se odvíjí od příčiny jeho vzniku. Většinou postačí léky na předpis, výjimečně je nutná léčba chirurgická.

Pokud je příčinou žaludečního vředu Helicobacter pylori, je nezbytná tzv. eradikační léčba.

Ta obvykle spočívá v podání 3 léčiv – 2 antibiotických léků a inhibitoru protonové pumpy (PPI), který snižuje kyselost žaludečního obsahu.

Inhibitory protonové pumpy zcela zásadně změnily léčbu vředů, proto je lékaři předepisují i samostatně. Nejznámějším zástupcem je Omeprazol.

Léky blokující H2 receptory zase snižují žaludeční sekreci a mají i minimum nežádoucích účinků. Díky nim se znatelně snížil počet operací, od kterých se v dnešní době ve většině případů upouští.

Dnes se žaludeční vředy léčí většinou bez chirurgického zásahu. Foto: JESHOOTS.com, Pexels

Domácí léčba vředů – dieta, léky a doplňky

Doporučuje se zdravá strava a dostatečné množství ovoce, zeleniny a vlákniny. Kromě toho je vhodné užívat také doplňky, které sníží škodlivý účinek Helicobacter pylori.

Jedná se zejména o probiotika v jogurtech a v acidofilním mléku, dále med a aminokyselina glutamin (kukuřice, rýže, vejce nebo tofu).

Tyto doplňky však nenahrazují léky na předpis ani jiný odborný léčebný plán.

Ke zmírnění obtíží dále pomáhají antacida (neutralizace žaludečních šťáv). Tyto léky jsou volně prodejné, nikoliv však vhodné k dlouhodobému užívání.

TIP: V boji se žaludeční bakterií vám pomohou i tyto rostliny – zelený čaj, tymián, vlaštovičník, květ měsíčku nebo syrová cibule.

Prevence je základ úspěchu

I vředům lze částečně předcházet. Doporučuje se strava bohatá na vlákninu, naopak se nedoporučuje požívat alkohol, kofein, kolové nápoje a kyselé ovocné šťávy. Dále pochopitelně neprospívá častý stres a kouření. Je prokázáno, že u kuřáků se vlivem horšího prokrvení vředy hojí o dost hůř.

„Žaludeční vředy jsou velmi časté onemocnění, které dokáže pacienty potrápit. Pro předcházení vzniku komplikací je důležité znát jejich příznaky. Pokud tedy nepomůže dodržování zdravé životosprávy ani domácí léčba, neváhejte vyhledat pomoc lékaře,“ upozorňuje MUDr. Martin Kalenda, praktický lékař pro dospělé a lékař služby Lékař online 24/7.

Sháníte praktického lékaře? Objednejte se k profesionálům v oboru na některé z našich pracovišť. Jsme největším poskytovatelem ambulantní lékařské péče v ČR, svěřte se do dobrých rukou.

Praktičtí lékaři EUC

Říjen – měsíc žaludku

Čínská medicína vnímá žaludek jako klíč k energii čchi, která se získává z potravy. A potrava (stejně jako láska) samozřejmě prochází žaludkem. Právě žaludek je v říjnu orgán, který je nejvíce oslabený a proto bychom se mu měli více věnovat.

Každý orgán souvisí také s ročním obdobím a proto je dobré sledovat a vnímat přírodu a pokud to alespoň trochu jde, podřídit se jejím rytmům. Nyní nastal podzim, kdy se pomalu příroda a vše živé v ní, chystá na odpočinek, vše se zpomaluje a uklidňuje.

A  to bychom měli zkusit i my.

Žaludek je doplňkový orgán ke slinivce a slezině (jejichž měsíc je září). Stravu rozmělníme zuby, smícháme se štěpícími slinami a posíláme dále přes jícen do žaludku. Tam se – ideálně co nejvíce rozmělněná – potrava míchá se žaludečními šťávami, které připravují potravinový mix pro střeva, ve kterých se finálně vstřebávají živiny do těla, a odděluje odpad.

Symbolicky představuje žaludek schopnost přijímání a tedy i jistou míru otevřenosti vůči vnějšímu světu. Některé situace v životě těžce neseme – těžce trávíme. Nedokážeme je přijmout a zvládnout. A pak náš žaludek trpí. Je totiž emočně nejcitlivějším orgánem našeho těla. Proto všechny stresy, které v životě zažíváme oslabují funkci žaludku.

Pokud něco nemůžeme pořádně strávit – ať už se jedná o jídlo, nebo i myšlenky a situace, projeví se to právě v žaludku. Zánět žaludeční sliznice, žaludeční vředy, bolest a tlak v oblasti žaludku. Problém se žaludkem se však může projevit i méně „okatě“ jako časté nadýmání, pálení žáhy, zvýšená kazivost zubů, paradentóza, krvácení dásní, zápach z úst, pocit plnosti.

To vše ale může přejít do závažnějších stavů.

Pokud některým z vyjmenovaných problémů trpíte, zastavte se a zamyslete se nad svou psychikou. Když jíte, jezte s pozorností co vlastně jíte, jak to chutná, vypadá i voní. Jídlo si užívejte a nenechte se rušit čtením, mobilem, počítačem nebo televizí a prací. Jezte lehké, avšak posilující pokrmy a k dochucení zvolte jemnější koření.

ČTĚTE TAKÉ:  Soutěž s přílohou Restart: Nová Biokuchařka Hanky Zemanové

Doporučovány jsou žluté fazole, sójové boby, hrách, pšenice, ječmen, pohanka, neloupaná rýže, dýně, tykve, kukuřice, čínské a hlávkové zelí, brambory, mrkev, žluté papriky, celer, hrušky, jablka. Z bylinek bazalka, lékořice, pažitka, a z koření pepř, fenykl, hřebíček, kmín, majoránka. Mléčné výrobky je lépe zcela vyloučit.

  • Z bylinek je vhodné použít na posílení žaludku a celého trávení měsíček, řepík, kopřivu, zeměžluč či pelyněk nebo jejich vzájemnou kombinaci.
  • Uvařte si z těchto bylinek čaj a v pohodě, třeba na podzimním sluníčku, si ho pomalu vypijte.
  • Krásný říjen!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector