Test: Sušené banány jsou ve skutečnosti smažené

Pravděpodobně neexistuje žádná rodina, kde by nechtěli jístkoláče vyrobené z jakéhokoliv těsta, s jakoukoliv náplní – masem, zeleninou nebo sladkou.

A není žádná paní, která neví, jak je vařit podle nejrůznějších receptů.

Předtím preferovali vařit těsto pro tento pokrm na kefír, nedávno se situace změnila a mnoho pečených smažených plátků na test kvasinek. To je o této možnosti, řekneme vám v článku.

Hlavní recept na těsto kvasnic

Pro 10-12 koláčů budeme potřebovat následujícíSložení: mouka – 330 gramů, cukrový písek – 20 gramů, máslo nebo margarín – 10 gramů, sůl – jedna čajová lžička, lisované droždí – 10 gramů, voda – 150 ml.

Plnění je vhodné pro všechny: zeleninové nebo mleté ​​maso, smažené zelí, klobásy, marmelády, džem z bobulí a další, které se nacházejí ve vaší lednici. Jediné rady je přidat vanilin do těsta, pokud ho chcete naplnit sladkou náplní.

Test: Sušené banány jsou ve skutečnosti smažené Teď vám nabízíme recept na přípravu těsta, podle kterého se vaše smažené koláče na kvasnicovém těstíčku budou velmi jemné a jemné. Takže:

  1. Pěstujeme v mírně zahřátých vodních kvasnicích, cukrovém písku a soli.
  2. Přidejte mouku k této směsi a připravte lepící měkké těsto.
  3. Margarín nebo máslo se rozplynuly a poslaly na těsto, po kterém jsme se opět mísili. Mělo by být méně lepivé a pružnější.
  4. Těsto položte do jiné misky, zakryjte fólií nebo víkem a nechte se po dvou nebo dvou a půl hodinách trávit, několikrát jej za chvíli masírujte.Test: Sušené banány jsou ve skutečnosti smažené
  5. Osušíme ruce rostlinným olejem. Těsto je rozděleno na 10 až 12 porcí a navíjeno do kuliček.
  6. Z těchto kuliček tvoří koláče kulatého tvaru o velikosti dlaně, rozdělte náplň do středu, chráňte okraje a vložte je na olejovanou desku švu. Nechte je na pár minut ležet.
  7. Smažte pánev s rostlinným olejem a smažte šlehačky ze všech stran, dokud nezískájí zlatou barvu. Vyprážené koláče na těstích kvasnic jsou připravené. Můžete okamžitě sloužit na stole.

Rychlý recept: ingredience a doporučení

Někdy chcete jíst koláče, ale žádný čas,protože budete potřebovat dvě až tři hodiny na jejich vaření. Pak jsme přišli na pomoc a recept na smažené pečivo kvasinek.

Co je to tak dobrý? Skutečnost, že za prvé, neměli bychom očekávat, že obnovení zkoušky; Za druhé, se mohou připravit v peci, a na pánvi; zatřetí, z ní si můžete dělat, co chcete – dorty, koláče, muffiny, dokonce i pizzu.

Složení: šest šálků mouky, půl litru teplé vody, sušené kvasnice – 12-14 gramů, čerstvé – 50 g rostlinného oleje – 120 ml cukr – jedna a tři lžíce, sůl – polovina lžičky. Prostě říct: K přípravě kvasinkové koláče rychle smažené, sušené kvasnice, je lepší, aby se ty, které jsou chovány ve vodě, a ty, které se přidávají do mouky. Také se ujistěte, věnovat pozornost následující přání:

  1. Voda by měla mít teplotu asi 40 stupňů, tj. Mírně teplejší než prst, pokud není teploměr.Test: Sušené banány jsou ve skutečnosti smažené
  2. Vzhledem k tomu, tvořící placičky ihned po hnětení těsta, připravit náplň předem. I když, pokud nechcete spěchat, můžete zrušil ho stranou po dobu jedné hodiny, na které se vztahuje ubrouskem.
  3. Při pečení v mikrovlnné troubě ponechte pečivo na pečícím plechu asi 20 minut, pokud smažíte v pánvi, olejovou vrstvu udržujte minimálně 10 mm. Přidejte trochu ghee – bude to ještě chutnější.
  4. Plnění koláčů – jakékoliv. Ze složek se mění pouze množství cukru. Všechny ostatní jsou nezměněny. Můžete vložit vajíčka se zelenou cibulí, srdcem, masem, houbami, rybami, zelím, jablky, hruškami nebo jiným ovocem.

Vaření rychlé koláče

Usínajíme v mouce suché droždí. Rostlinný olej nalijte do teplé vody, přidejte sůl a cukr, míchat, dokud se směs nestane homogenní. Poté nalévejte do mouky a hněteme těsto. Mělo by se ukázat, že je pružné a nelepí se na desku do rukou. Rozdělte do stejných částí a přeměňte je na kuličky. Pak z nich vyrábíme koláče, vkládáme náplň a náplast okraje.

Test: Sušené banány jsou ve skutečnosti smaženéZ tohoto množství ingrediencí,asi 35 patties. Další – pečte nebo smažte. Při pečení v troubě je nutno nejprve namazat zmačkané vejce nebo máslo. Ukáže se okouzlující rudou a křupavou kůrou. Existuje jedna rada: potřebujete jíst smažené plátky na kvasnicové těsto připravené podle tohoto receptu ve stejný den. Další mohou být již zatvrzeni. Musíte je položit na minutu v mikrovlnné troubě.

Recept na pirozhki s kapustou: přísady

Tento recept je dobrý, protože to moc nepotřebujemluvíme s těsto – večery mícháme a ráno už smažeme koláče. Těsto bude štíhlé, ale na to nemůžete říct, je to tak vzdušné a měkké.

Test: Sušené banány jsou ve skutečnosti smaženéPro přípravu kvasnicových koláčůzelí smažené, je třeba testovat následující produkty: teplá voda – polovina pohár, extrudovaný čerstvého droždí – 50 gramů, písek cukr – půl poháry, olej rafinovaný bez zápachu – 180 ml, sůl – polovina lžička cukru vanilky – polovina sáčku, mouka – Méně než kilogram. Pro plnění: zelí – jeden a půl kilogramů soli – dvě lžičky cukru, písek – jedna čajová lžička, různé koření – na vyžádání.

Těsněme těsto a připravíme náplň z kapusty

Pomocí tohoto receptu na smažené droždí,Těsto bude hnět od večera, pak se přesně hodí přes noc. Vezměte hrnec o objemu nejméně 5 litrů, promíchejte s kvasinkami a cukrem teplou vodou. Přidejte sůl, olej a vanilkový cukr. Míchat a pomalu začít nalévat mouku. Mísíme dobře, těsto se změní na měkké, velmi lehce přiléhající k rukám. Ukryjeme pánvi a pošleme ji do chladničky na noc.

Test: Sušené banány jsou ve skutečnosti smaženéNáplň je připravena ráno. Shinku zelí a vložte do pánve s předehřátým olejem. Oslaďte, sůl, promíchejte a trochejte na malém ohni pod víkem. Po pěti nebo sedmi minutách musíte pepř a přidat pár vavřínových listů. Opět zamíchat a vařit, dokud je zelí měkké. Před vyjmutím z ohně můžete přidat trochu oleje a kopru. Snažte se přesně splnit všechny body receptury, když vaříte smažené plátky. Ve slané pánvi jsou drožďové produkty obvykle velmi chutné.

Budete mít zájem:  Mám strach z jediné věci, říká mladá diabetička. Z těhotenství

Děláme koláče s nádivkou

Vytáhneme těsto z chladničky, vytvarujemeod něj koule o průměru asi čtyři centimetry a položené na stole, olejované, aby se navzájem nedotýkaly. Kryt s ručníkem, samozřejmě, čistý, a nechat je trvat 15 minut. Pokud je kuchyň chladná, zapněte troubu. Posypte desku nebo stůl moukou a vyrovnejte kuličky a pak trochu vyklopte s válečkem.

Test: Sušené banány jsou ve skutečnosti smaženéDali jsme uprostřed plnění zelí – plnýlžíce, vytáhnout obě strany dortu, spojit dohromady a zaschipyvaem. Umístěte spoj bude mít dnem koláč. Hands, pokud si přejete, můžeme dát dokonalý tvar. Je na čase, aby tuto záležitost do konce roku, který jsme měli smažené koláče. V pánvi, které se vaří rychleji než v troubě.

Fry piesky

Po umytí pár koláčů položte na sporákpan a nalijte olej do něj zeleniny. Pošleme první část pro smažení, položíme šlehačky dolů se švem a zanecháme vzdálenost mezi nimi. Když je jedna strana nahnědlá na zlatohnědou, otočte je na druhou. Mezitím, zatímco jedna porce je smažena, uděláme další.

Test: Sušené banány jsou ve skutečnosti smaženéKdyž je druhá strana opečená, vložte hotovou misku na ručník a naplňte pánve s čerstvě připravenými.

Nakonec kvasnicové koláče se smaženým zelímpřipraven. Ukázalo se, že je něco málo přes 30 kusů, velmi jemné a chutné. Mohli byste se pečt v troubě, bylo by to o něco déle. Doporučujeme, abyste na sobě nepředstavovali hotové koláče, alespoň dokud nezchladí, aby nedošlo k jejich zmačkání.

Vaření koláčů na jogurtu

Před vámi skvělý recept, protožeprakticky jakékoliv podobné pečivo otočí měkké jako dolů a velmi chutné.

Složení: jogurt – jeden ze skla, rostlinný olej pro zkoušku – čtvrtiny pohár, cukr písek – lžíce soli – lžičku, rychlé sušené kvasnice – 11 g mouky – tři sklenice rostlinného oleje na smažení. Vyplníme to podle vašeho vkusu. Uděláme brambory s houbami.

Budeme vařit placičky smažené na pánvi. Kvasinkové produkty na bázi jogurtu vyžadují následující akce. Nápoje z kyselého mléka se před použitím trochu zahřejí.

Test: Sušené banány jsou ve skutečnosti smaženéPřidejte cukrový písek, rostlinný olej asůl. Důkladně promíchejte. V prosévané mouce přidáme droždí a pošlete kefír. Po smíchání těsta necháme to asi půl hodiny, aby to bylo v pořádku. Mezitím připravujeme výplň z hub a brambor. Můžete to udělat předem. Tvoříme koláče s naším nádivkem, necháme je trochu stoupat a pak smažeme do velké množství rostlinného oleje v pánvi. Jakmile patty dosáhnou zlatého odstínu, posuneme je na ručník, pak do talíře a na stůl. Smažené koláče na kefír jsou připraveny.

Tipy pro správné vaření

Pokud chcete zaručit, že získáte lahodné, kvalitní náplasti, dodržujte několik jednoduchých pravidel, protože kvůli testu je výsledek závislý ve větší míře:

  1. Používejte pouze čerstvé přísady. Mouka by měla být sušená, nejasná, čerstvá chuť, krásná krémově bílá barva. Je velmi žádoucí, aby se před použitím nasytil, aby byl nasycen kyslíkem.Test: Sušené banány jsou ve skutečnosti smažené
  2. Teplota všech produktů by měla být stejná, s výhodou při pokojové teplotě. Musíte se o to postarat předem.
  3. Kvasinky jsou také čerstvé a dokonce i těsto nesedí. Vyvarujte je v teplém mléce, v žádném případě ne horké.
  4. Olej nebo margarín se doporučuje mírně roztavit před použitím.
  5. Chcete-li získat vynikající smažené droždí, je třeba přísně dodržovat všechny položky receptu. A všechno se ukáže.

Pochutnejte si na karibských receptech | CZ TEST

29.07.2013 | Jak na pravé chilli con carne z exotického Karibiku?

Typická dominikánská kuchyně

Jednotná definice téhle kuchyně neexistuje. Jídlo je tu úžasně barevné, chuťově bohaté a rozmanité jako zdejší krajina, která jako jedna z mála turistických destinací nabízí devět odlišných přírodních zón. Jídlo je vždy čerstvé, vydatné a chutné.

Dominikánci nenakupují do zásoby, raději si denně vyrazí na tržnici a koupí jen to, na co dnes mají chuť. K jídlu tu mají všichni vřelý vztah.

Nedivte se tomu, když je uvidíte vydatně snídat na vidličku typické národní jídlo zvané „La Bandera Dominicana“– v překladu „dominikánská vlajka“. Na talíři nesmí chybět bílá dušená rýže, fazole, dušené maso se zeleninou a smažené zelené banány „fritos verdes“.

Dominikánská vlajka na talíři barevně koresponduje se skutečnou státní vlajkou, proto je považována za národní jídlo. Typickým dominikánským jídlům se říká „comida criolla“ neboli kreolská kuchyně.

Místní pokrmy jsou ovlivněny koloniální, africkou, kreolskou a původní indiánskou stravou. Některá jídla jsou typicky karibská, jiná nesou vliv kuchyní, které tudy historicky prošly a zanechaly po sobě nesmazatelné stopy.

Za ochutnání stojí dušené maso „sancocho“ připravované ve stylu španělského „cocido“, ale za nejhonosnější úpravu se považuje „sancocho prieto“, na které hospodyně použije sedm druhů masa a předkládá ho na stůl jen ve chvílích nejvýjimečnějších.

Kreolské oblíbené a každodenní  jídlo „comida criolla“ je směs masa, fazolí a rýže. „Locrio“ je obdoba španělské „paelly“. „Chivo de liniera“ je pokrm z kozího masa. Kozy si už na pastvině dopřávají divoké byliny, čímž své maso koření.

Ze všeho nejvíc se konzumují fritované kousky kuřete „chicharrones de pollo“. Napadlo by vás, že dominikánská štědrovečerní večeře se podobá té naší? Pochutnávají si na pečeném selátku s bramborovým salátem.

Test: Sušené banány jsou ve skutečnosti smažené

Jídlo osolené mořem

Místní kuchyně si libuje v hojnosti ryb a darů moře. Pochutnáte si tu na skvěle upravených ústřicích, mušlích, garnátech, kalamárech a zlatým hřebem jsou humři, langusty a krabi.

Budete mít zájem:  Jak vybrat zdravou obuv pro vaše nohy?

Ryby se připravují smažené (frito) na podzemnicovém nebo kokosovém oleji, grilované (a la plancha) i dušené v kokosovém mléku (a la coco).

Tradičně se ochucují bylinkami a výraznějším kořením, které spolu s česnekem a limetkovou šťávou vytvoří báječnou chuťovou kompozici.

Oblíbenou přílohou k rybám i masu bývají batáty, ale prim tu hrají zeleninové banányplatanos“.Mohou být dokřupava usmažené nebo obalené v těstíčku s kapkou rumu. Fritované banány „tostones“ tu považují za karibské hranolky.

Z rozmačkaných zelených a předem uvařených banánů se připravuje pyré „mangú“. Stačí osolit a posypat smaženou cibulkou. Pyré je chuťově příjemné, ale tady navíc platí i za dobrý lék na zažívací obtíže. Často se jí i vařený kořen yuky.

Ke každému jídlu neopomenou podat čerstvou zeleninu, nejčastěji nakrouhané zelí, rajčata, okurky, plátky avokáda nebo dušenou zeleninovou směs.

Test: Sušené banány jsou ve skutečnosti smažené

Dominikánská strava je pestrá, ale rýže může být na stole denně a nikomu se neomrzí. Někdy se smíchá s fazolemi všemožných druhů a pak se konzumuje s dušeným nebo pečeným masem, někdy s rybou. Samotná rýže a fazole zasytí, proto se při vaření na množství nešetří. Třetí nejvíce konzumovanou plodinou jsou zeleninové banány platanos.

Dominikánci mají rádi maso. Kuřata se pečou na grilu celá i v porcích, ale vždy jsou pikantně okořeněná. S chutí si dají i maso kozí, skopové, vepřové a králičí. V menší míře se konzumuje hovězí maso, ale když už se zabíjí kráva, zpracuje se úplně všechno od hlavy až k ocasu. Skvěle tu připravují vnitřnosti, např. vyhlášené „mondongo“ – dušené dršťky.

Ze všeho nejvíc mě uhranulo ovoce. Zem je tak úrodná, že stačí zapíchnout klacek a on rozkvete. Čerstvé ovoce se tu konzumuje, co hrdlo ráčí. Banány, papája, ananas, mango, citrusové plody, tamarind, kokosové ořechy, quanábana, limoncillo,  … ale za exotický výstřelek z dovozu tu považují jablko.

Čerstvě vymačkané ovocné džusy „jugo“ nebo mléko kokosových ořechů, to je luxusní zásobárna vitaminů a nejlepší osvěžení. „Guarapo“ – nápoj z cukrové třtiny se prodává s ledem v každém pouličním stánku, ale mně nejvíc zachutnala kyselkavá šťáva z tamarindu.

Ochutnat tu ale musíte i karibský vitamin „R“ – „Ron“! V kombinaci s čerstvým tropickým ovocem chutná zázračně. Pravý třtinový rum je skvělým suvenýrem. Vybírat se dá ze silné trojky zlatavé barvy: Brugal, Barceló, Bermúdez. Nejlevněji pořídíte bílé nevyzrálé rumy, které se tu používají pouze k přípravě míchaných drinků.

Dominikánci rumu přezdívají karibský vitamín R a dopřávají si ho často. Na důkaz této skutečnosti vyvezou jen 4 % produkce rumu a zbytek stihnou vypít.

Test: Sušené banány jsou ve skutečnosti smažené

Sladší, než myslíte

Sladkosti všichni milují. „Arroz con leche“ (rýžový pudink) a „dulce de leche“ (karamelový krém), „dulcede cajuil“ (jablko ořechu kešu naložené ve sladkém sirupu) nebo „dulce de coco“ (sladká kokosová hmota).

Batátová kaše „jalea de batata“ s rozinkami a skořicí se vydatně sladí medem, „arepa“ sladký kukuřičný chléb či piškotový dezert„bizcocho“ na tisíc sladkých podob. K tomu šálek horké čokolády, kakaa nebo kávy s mlékem.

Samozřejmě štědře oslazené.

Pravým symbolem tropických krajů se stala celoročně plodící kokosová palma. Zužitkovat tu dokáží úplně celou rostlinu. Víte, že si tu musíte dávat na kokosové ořechy větší pozor než na žraloky? Na celém světě je ročně zaznamenáno cca jen 12 útoků žraloka na člověka, ale na 150 lidí každoročně přijde o život kvůli padajícím kokosům.

Na dobrou silnou dominikánskou kávu je třeba udělat si čas několikrát denně. Pije se s mlékem a třtinovým cukrem. Na kávových plantážích „cafetales“ se vynikající káva arabica pěstuje již od roku 1517. Oblíbená značka kávového moku je Santo Domingo, k sehnání je v každém větším colmadu.

V Karibiku je čas na míchaný drink vždycky, nenechte se připravit o možnost ochutnat nejstylovější nápoj karibského ráje – „Coco-Loco“ (bláznivý kokos). Čerstvý kokosový ořech se seřízne, do vnitřku se kápne štědrá dávka rumu, trochu kokosového likéru a zarazí se brčko.

Kde je čas na kávu nebo drink, tam je správný čas na doutník. Místní tabák a tradiční výroba doutníků patří k nejkvalitnějším na světě, proto si je zapalují na celém světě ti největší fajnšmekři.

Víte, že výroba doutníků a cigár je s touto zemí spjata více než s Kubou? Ve výrobě a vývozu doutníků je Dominikánská republika první na světě. Mezi nejžádanější značky patří León Jiménez, Dunhill, Davidoff, Macanudo, Casa Blanca aj. Dominikánci také milují pivo plzeňského typu.

Nejvíce se zde vypije značky Presidente, ale zájem je i o značku Bohemia. Koktejlem populační exploze je typická dominikánská medicína připravená z medu, rumu, červeného vína a spousty bylinek smíchaných s kůrou stromů. Tento elixír lásky nechybí v žádné domácnosti.

Dominikánská temperamentní děvčata mají sexappealu na rozdávání, ale kdyby náhodou něco selhalo, je tu Mama Juana. Možná proto jsou skoro všechna mladá děvčata vdaná a s mateřskou rolí neotálí.

RECEPTY

Chilli con carne po dominikánsku

  • Test: Sušené banány jsou ve skutečnosti smažené
  • Doba přípravy: 1 hodina, pro 4 osoby
  • Ingredience: 750 g mletého hovězího masa, podzemnicový olej, 400 g sterilovaných fazolí několika druhů a barev, 3 cibule, 2–3 stroužky česneku, 2 sladké červené papriky, 1 lžička sladké mleté červené papriky, podle chuti mleté chilli koření, 2–4 chilli papričky, kousek celé skořice, 350 g loupaných rajčat (čerstvých i sterilovaných), 3 lžíce rajského protlaku, špetka sušeného oregana, lžička třtinového cukru, nastrouhaná citronová kůra, vývar z hovězího masa, čerstvé lístky oregána, 2–4 čtverečky hořké vysokoprocentní čokolády, sůl, pepř

Postup: Drobně nasekanou cibulku orestujeme na oleji, přidáme nakrájenou papriku a nasekaný česnek. Ochutíme špetkou mleté papriky a chilli. Přidáme maso, kousek celé skořice a za stálého míchání osmahneme ze všech stran. Osolíme, opepříme, přidáme špetku oregána, třtinový cukr a rajský protlak. Zprudka zarestujeme, ochutíme citronovou kůrou, zalijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí zvolna dusíme. Do téměř hotového pokrmu přidáme sterilované fazole a nakrájená rajčata. Krátce povaříme, přidáme několik čtverečků čokolády a čerstvé lístky oregána.

Budete mít zájem:  Vitamíny pro krásu – které vitamíny potřebujete?

La Bandera Dominicana

  1. Test: Sušené banány jsou ve skutečnosti smažené
  2. Doba přípravy: 1 hodina, pro 4 osoby
  3.  Ingredience: 750 g masa (hovězí nebo vepřové), podzemnicový olej, 3 cibule, 2 sladké červené papriky, 3 rajčata, 1 lilek, špetka chilli koření, špetka mleté skořice, sůl, pepř, příloha: dušená rýže, podušené sterilované fazole, grilované zeleninové banány platanos

Postup: Na cibulce podusíme nakrájené maso, osolíme, opepříme a okořeníme mletou sladkou paprikou, špetkou chilli a mleté skořice. K masu přidáme nakrájená rajčata, papriky a lilek. Mírně podlijeme a pod pokličkou dusíme do změknutí asi 40 minut. Sterilované fazole osmahneme na cibulce s česnekem, podlijeme vývarem a podusíme. Maso smícháme s fazolemi nebo servírujeme každé zvlášť a doplníme dušenou rýží a grilovanými kousky zeleninových banánů platanos. La Bandolera Dominicana je oblíbeným národním jídlem, které se s menšími obměnami vaří téměř denně a všude.

dTest: Sušené brusinky a banány jsou plné přidaného cukru

Vydáno: 14.12.2017   

Nejzdravější volbou je bezesporu konzumace čerstvých plodů. Když ale čerstvé ovoce není po ruce, může být to sušené vhodnou náhradou. Bohužel ne vše, co se jako sušené ovoce tváří, jím skutečně je.

Spotřebitelský časopis dTest porovnal 35 vzorků nejrozšířenějších značek brusinek a banánů a zjistil, že často obsahují i přidaný cukr. Ten v sušeném ovoci nemá co pohledávat.

Někteří výrobci porušují předpisy tím, že ovoce napuštěné cukernatým roztokem označují jako sušené jednodruhové ovoce.

Sušené ovoce může být sladké, musí si však vystačit s vlastními přirozenými zásobami cukru. Přidávat k němu jakákoliv další sladidla předpisy zakazují. „Aby bylo sušené ovoce ještě sladší a přitažlivější, namáčí ho výrobci před sušením v cukernatém nebo sirupovém roztoku.

Pod označením sušené se prodávají i proslazené výrobky, což spotřebitele klame.

Takové ovoce má být podle potravinářských předpisů označeno jako proslazené ovoce,“ vysvětluje šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová a vyjmenovává konkrétní příklady: „Vysloveně nesprávné označení jsme zjistili u proslazených banánů a brusinek značky Albert, jejichž přední strana nese univerzální název sušené ovoce jednodruhové. Podobně klamavé označení jsme našli i v případě proslazené klikvy značky Diana a banánových plátků EnerBio z drogerie Rossmann.“

Brusinky přinesly řadu překvapení. Z celkového počtu 20 nakoupených vzorků brusinek se bez přislazování obešly pouhé dva – lyofilizované americké brusinky značek Valdemar Grešík a Ježkův statek. Ostatní byly slazené buď cukrem, nebo ovocnou šťávou.

Nejsladšími byly Billa Cranberries whole, jejichž obal uvádí 78 g cukru na 100 g výrobku. U proslazených výrobků se ovocný podíl průměrně pohyboval okolo 60 %. V případě čistě sušených plodů byl obsah cukru nižší. „Nejvíce s brusinkami skrblil Marks & Spencer, kde etiketa hlásila pouhých 41 %.

Zbytek výrobku tvořil cukr a slunečnicový olej. Ten jsme našli ve všech proslazených výrobcích, kde se používá proto, aby se ovoce neslepovalo,“ dodává Hana Hoffmannová. Za brusinky vydávají obchodníci jim příbuzné klikvy, které mají mnohem větší plody.

Červené bobule až na dvě výjimky, které o přesném botanickém názvu obsažených bobulí mlčí (lifefood a Marks & Spencer), pocházely podle údajů na obalu z keříku klikvy velkoplodé.

Banány jsou k dostání v několika formách. Ta nejčastější – křupavé banánové plátky má blíž k chipsům než k sušenému ovoci. Jedná se totiž o slazené banánové lupínky, které jsou navíc smažené v kokosovém tuku.

Z celkem 15 srovnávaných vzorků měly jen tři produkty 100% ovocný podíl bez oleje a sladidel. Banánové chipsy obsahovaly jen 68 % banánů. Nejnižší množství, pouhých 50 %, deklaroval výrobek Seeberger Wertvolle Snacks Bananenchips.

Naopak nejovocnější lupínky se 76 % banánů nabízí značka Diana Svět oříšků. Tabulky nutričních hodnot ukázaly, že v banánových chipsech dost tuku zůstává. Jeho obsah se pohyboval od 27 do necelých 34 %, což je tučnost srovnatelná s klasickými bramborovými chipsy.

Sušené a lyofilizované banány byly naproti tomu zcela „libové“, obsah tuku u nich byl maximálně 1,5 %.

Rada dTestu: Jak ukázalo naše srovnání, obal je potřeba důkladně prostudovat i ze zadní strany. Nejlepším vodítkem je seznam složek. U sušeného ovoce v něm nesmí být uveden žádný přidaný cukr.

Nejpodobnější čerstvému ovoci jsou plody sušené mrazem, tedy lyofilizací. Přehled srovnávaných sušených plodů najdete na webu https://www.dtest.cz/susene-ovoce. Kompletní výsledky přineslo prosincové vydání časopisu dTest.  

Kontakty pro média: Hana Hoffmannová, [email protected], tel.: +420 241 404 922 Kristýna Kuncová, [email protected], tel.: +420 604 556 874  

dTest, o.p.s. je největší českou spotřebitelskou organizací, která v ČR působí již od roku 1992.

Je vydavatelem spotřebitelského časopisu dTest, na jehož stránkách jsou publikovány výsledky nezávislých a objektivních testů produktů, varování před nebezpečnými a zdravotně závadnými výrobky, informace o spotřebitelských právech a rady, jak tato práva účinně uplatňovat. dTest je součástí mezinárodní organizace International Consumer Research and Testing (ICRT) a evropské spotřebitelské organizace BEUC.

Poradenská linka časopisu dTest – 299 149 009 – je v provozu každý pracovní den od 9 do 17 hodin a spotřebitelé na ní mohou konzultovat s právními poradci časopisu dTest nejrůznější spotřebitelské problémy, a to za cenu běžného tarifu volání. Od spuštění v roce 2010 této možnosti využily již desetitisíce spotřebitelů a poradenská linka časopisu dTest se tak stala první a nejvyhledávanější cestou k řešení potíží, se kterými se zákazníci na trhu setkávají.  

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector