Test: Některé fritézy vás mohou popálit

1.9.2015

Letní sezóna, kdy se napříč Českou republikou rozpalují domácí či zahradní grily, s sebou kromě příjemných kulinářských zážitků nese i nebezpečí zranění v podobě popálenin. Česká pojišťovna ročně řeší z úrazového či životního pojištění více než 4000 takových případů!

Test: Některé fritézy vás mohou popálit Pozor na popáleniny! V létě vás může spálit nejen slunce

Lidé se nejčastěji popálí ohněm a vařícími tekutinami

Úrazy v podobě popálenin nejsou výsadou pouze letních měsíců, objevují se v průběhu celého roku. Sezónně se mění příčiny těchto závažných poranění kůže.

Popáleniny vzniklé v kuchyních, tedy zejména při smažení či manipulaci s horkými nádobami a tekutinami jsou typické pro celý rok. V létě však přibývá těch, které vzniknou v důsledku kontaktu s otevřeným ohněm.

Typicky jde o úrazy způsobené při grilování či posezení u ohně.

Test: Některé fritézy vás mohou popálit Lidé se nejčastěji popálí ohněm a vařícími tekutinami

Popáleniny si lidé způsobí nejčastěji právě kontaktem s ohněm, rozpálenými předměty nebo horkými tekutinami.

U lehčích popálenin jde o případy, kdy na kůži mohou vznikat puchýře, léčba se počítá v řádech dnů, často i týdnů a vyžaduje dostatek času na to, abyste mohli chodit na opakované převazy k lékaři. Nejzávažnější jsou však popáleniny III. stupně.

Zde se jedná o vážná zranění, v letním období způsobená často neopatrnou manipulací s otevřeným ohněm, ale i pádem do ohniště, od žhavých uhlíků potom může lehce vzplanout oděv, který máte na sobě.

Test: Některé fritézy vás mohou popálit Lidé se nejčastěji popálí ohněm a vařícími tekutinami

I popálenina je úraz

Úrazové pojištění, které lze sjednat samostatně či jako součást životního pojištění, se vztahuje na popáleniny od II. stupně. Jako jedna z mála nabízí Česka pojišťovna v rámci životního pojištění Můj život jednorázové pojistné plnění v případě, že klient utrpí závažný úraz. Toto pojištění se vztahuje nejen například na zlomeniny, ale také právě na popáleniny.

V případě závažného poranění, kterým jsou často i popáleniny, se chce každý co nejdříve vyléčit a pokračovat ve svém běžném životě. To však znamená mít i dostatek prostředků na kvalitní léčbu a rekonvalescenci.

Z pojištění závažných poranění pojišťovna vyplácí klientovi jednorázovou částku, a to ihned po stanovení diagnózy lékařem.

Klient tak má v této nepříznivé životní situaci k dispozici prostředky, které může okamžitě využít na léčbu a rehabilitaci.

Test: Některé fritézy vás mohou popálit I popálenina je úraz

Pozor na slunce

Na popáleniny způsobené účinky slunečního záření se však úrazové pojištění nevztahuje. Závažná rakovina kůže ve formě maligního melanomu, kterou může způsobit i nadměrné slunění, patří mezi závažná onemocnění. Ta jsou krytá v rámci životního pojištění.

Rakovina dokáže člověka vyřadit z pracovního a běžného života na rok i déle. Málokdo má k dispozici takovou rezervu, která mu v případě nouze pokryje dlouhodobý výpadek příjmů. Navíc nemocnému vznikají další nemalé náklady spojené přímo s léčbou.

Možností, jak snížit dopady tak vážné nemoci na rodinný rozpočet, je sjednat si pojištění pro případ závažných onemocnění.

Plnění jsou nemocným poskytnuta jednorázově, takže peníze mohou využít okamžitě například na podporu rekonvalescence, ale také třeba na zajištění výpomoci v domácnosti, která pomůže udržovat běžný chod rodiny.

Test: Některé fritézy vás mohou popálit Pozor na slunce

Peklo v kuchyni: pánev s hořícím olejem hašená vodou

V hořící pánvi se voda bleskově odpaří a promění se takřka v plamenomet. Pára s olejem vytvoří hořící emulzi, která ničí vše, co jí přijde do cesty, včetně kuchaře.

Jakmile oheň vzplane, je třeba hlavně zabránit tomu, aby k ohni mohl kyslík. Někdy stačí poklice, jindy hadr namočený ve vodě, kterým pánev rychle zakryjete.

Ale důležitá je i prevence. Pro bezpečnost v kuchyni je určitě lepší dát přednost indukční desce před plynovou varnou deskou. Důležitá je také digestoř. Ovšem bez filtrů nasycených tukem a obalených letitým prachem.

Test: Některé fritézy vás mohou popálit

Digestoř „obalená“ omastkem požár ještě zhorší

Hasit tradičním domácím hasicím přístrojem z třídy A nepomůže.  Kapaliny, tedy i hořící olej, by měly zvládnout přístroje třídy B. O tom, že v případě kuchyně jde o velmi rizikový prostor, svědčí nejlépe statistiky hasičů.

„V loňském roce vypuklo v kuchyních v České republice 318 požárů. Devět lidí při nich zahynulo, osmadevadesát bylo zraněno, škoda přesáhla 23 milionů korun,“ vypočítává Petr Kopáček. A zdůrazňuje, že právě kuchyně je místem, odkud se v bytě začne požár šířit nejčastěji.

Co dokáže hořící olej

Kastrol plný hořícího oleje je fuška i pro profesionální hasiče. Totéž platí o fritéze plné oleje, který vzplane. To dokazují také zkušenosti odborníků v Technickém ústavu požární ochrany v Modřanech (TÚPO), kteří testují různé hasební materiály.

Naposledy tu na zkoušku hasiči dusili deset litrů hořícího oleje. Nejprve technici pečlivě žhavili ohořelý kontejner. Po hodině řízeného zahřívání, kdy na monitoru blikla teplota těsně pod 370 stupni Celsia, olej poprvé „blafl“.

„Teď jej necháme dvě minuty hořet,“ vysvětluje Otto Dvořák, zástupce ředitele TÚPO, který má test na starosti. Dvě minuty oheň vypadal jako způsobný táborák, pak zazněl halou smluvený signál a na ohniště začala z hasicího přístroje prýštit sprška speciální hasicí pěny.

Přesto hasič zmizel i s minimaxem za několikametrovou rudožlutou clonou. Obří digestoř byla v mžiku plná husté bílé páry. Olej se dál mocně vzpíral. „Dopředu jsme měli informace, že je lepší pro tohle hasivo nejprve zvolit menší množství oleje. Proto jsme ho připravili jen deset litrů,“ oddechl si Otto Dvořák.

Při jedné z minulých zkoušek byl totiž účinek pěny tak nevypočitatelný, že při explozi vymrštil z rámů i tlustou skleněnou výplň okna. Za dvě minuty bylo po ohni, ale všichni v hale vydávali stejné aroma jako klobásy zapomenuté na grilu.

„A teď si představte, když někdo do rozpáleného tuku ve zmatku nalije vodu – oheň se hned rozprskne po místnosti a hořet začne všechno široko daleko,“ varuje po bouřlivém požáru zástupce vedoucího zkušebních laboratoří Jaromír Lipovčan.

„Reakce má charakter fyzikálního výbuchu. Každá vodní kapka okamžitě zvětší svůj objem a exploduje. Proto se oheň nejen rozšíří, ale také mnohdy popálí člověka po celém těle,“ varuje Otto Dvořák.

Budete mít zájem:  Meditace pro všední den

Test: Některé fritézy vás mohou popálit

Z kuchyně se požár šíří rychle dál

Volání o pomoc

Od 1. července 2008 musí mít sice majitel nového či rekonstruovaného domu či bytu minimax, ten se ale pro hořící omastek nehodí, protože práškové i pěnové hasicí přístroje obsahují vodu. Proto je lepší zabránit rychle přístupu vzduchu, ať už velkou poklicí, mokrým hadrem nebo utěrkou. Zmizet musí i hořlavé látky v okolí. A přivolané hasiče je třeba předem varovat, co v kuchyni hoří.

Přesto minimax do domácnosti patří, hlavně tam, kde žijí kuřáci. Ti v počtu mrtvých v loňském roce dokonce předběhli „kuchyně“ o dvě oběti. „V roce 2008 máme evidováno 832 požárů způsobených kouřením a škodami za 40,47 milionu korun, 11 lidí při nich zemřelo, dalších 74 se zranilo,“ vypočítává kapitán Kopáček.

Vedle minimaxů musí být v nově zkolaudovaných bytech a domech i kouřový detektor. Ve vyspělých státech jsou hlásiče požáru a detektory běžným vybavením domácnosti. Například v Dánsku je požárním hlásičem vybaveno 75 procent všech domácností, ve Finsku dokonce 98 a v Norsku 97 procent.

Ovšem pozor na výběr: „Bez certifikovaného detektoru vám novostavbu nezkolaudují,“ upozorňuje Viktor Slanař ze společnosti Jablotron Alarms. Hlásiče přitom nemusí být jen v kuchyni.

Test: Některé fritézy vás mohou popálit

Vkládání baterie do kouřového hlásiče

„U rozlehlejších domů je nutné zapojit více hlásičů, které mezi sebou vzájemně komunikují. Když se objeví kouř ve sklepních místnostech, hlásiče se postupně spustí až například do podkroví domu, kde jsou ložnice,“ vysvětluje Robert Šimčík z firmy Schneider Electric.

Například nejjednodušší verze kouřových hlásičů Argus Basic stojí kolem 545 korun a nainstalovat si ji zákazník může sám. U větších rodinných domů lze pořídit síť hlásičů Argus Connect asi od čtyř tisíc.

Máte-li doma babičku nebo jiného člena domácnosti třeba s horší motorikou, můžete vyzkoušet i bezpečnostní tlačítko, které vyrábí Jablotron Alarms ve dvojím provedení. Buď jako hodinky na ruku, nebo jako závěsné na krk. Nevadí mu ani voda, takže se nemusí sundávat ani v koupelně.

Test: Některé fritézy vás mohou popálit

Bezpečnostní tlačítko vypadá v jedné verzi jako hodinky

Test: Některé fritézy vás mohou popálit

Požární detektor

Po stisknutí červeného tlačítka je vyslán tísňový signál, který lze během pěti vteřin zrušit. Signál odejde tak, jak je naprogramován, což může být SMS zpráva nebo informace na pult centrální ochrany, která přivolá odbornou zdravotní pomoc.

Bezpečnostní tlačítko RC-87 lze použít i jinak. Díky propojení se systémem OASiS je možné tlačítko naprogramovat v bytě téměř na cokoliv či do více přijímačů současně. Při poplachu se například mohou rozsvítit světla v bytě.

Na začátku byl zřejmě rendlík, ve kterém roztěkaná služka přepouštěla hroudu másla. A na konci byla ze dvou třetin vypálená Malá Strana, kterou to sežehlo i se severním křídlem Pražského hradu a Chrámem svatého Víta, a nenávratně poničené Zemské desky. Ty byly uložené na Pražském hradě a písaři do nich zapisovali usnesení Zemského sněmu. „Doboví autoři zmiňují jako možnou příčinu požáru, který vypukl 2. června 1541 v domě zvaném Bašta na Malostranském náměstí, právě vznícené máslo,“ vysvětluje vedoucí pražský archivář Václav Ledvinka.
Podle vyhlášky musí být od 1. 7. 2008 vybaveny zařízením autonomní detekce a signalizace (hlásičem požáru) tyto nově navržené stavby: Rodinný dům: Kouřový detektor musí být umístěn v části vedoucí k východu z bytu v rodinném domě, u mezonetových bytů a rodinných domů s více byty by to mělo být v nejvyšším místě společné chodby nebo prostoru. Jde-li o byt v rodinném domě s podlahovou plochou větší než 150 m2, musí být hlásič požáru umístěn také v jiné vhodné části bytu. V bytovém domě každý byt: Hlásič požáru musí být umístěn v části bytu vedoucí směrem do únikové cesty. U bytu s podlahovou plochou větší než 150 m2 nebo u mezonetu musí být další hlásič požáru v jiné vhodné části bytu. Pokud jde o přenosné hasicí přístroje, pak pro rodinné domy vystačí podle vyhlášky výrobky na požáry typu A (požáry pevných látek), ale na trhu existují také přenosné hasicí přístroje splňující povinné minimum, které mají univerzální hasicí náplň určenou nejen pro požáry pevných látek, ale i požáry kapalin (typ B) a plynů (typ C). K domácímu použití je nejvhodnější práškový hasicí přístroj typu P6 (34A) o váze 6 kilogramů, který stojí kolem 900 korun.

Je FRITOVÁNÍ aktuální i dnes? S hrncem Taurus Professional Air určitě!

Považujete smažené pokrmy za těžké až nezdravé? Možná pokud budou nasáklé olejem. Zkuste ale tzv. horkovzdušné fritézy. Ty Vám pomohou eliminovat neduh potravin nasáklých přepáleným olejem!

Jak název „horkovzdušná fritéza“ napovídá, jde v principu pouze o cirkulující horký vzduch v uzavřeném prostoru, tedy o zmenšeninu horkovzdušné trouby.

Hrnec s košem nesoucí potraviny obsahuje systém perforací, které přivádí horký vzduch k potravinám a zase ven a opéká je. Z obou systémů si tak bere to nejlepší.

Oproti fritéze je zdravější a oproti troubě rychlejší a ekonomičtější.

Horkovzdušná fritéza je ideálním spotřebičem do singles domácností, menších rodin, domácností seniorů a všech malých kuchyní, ve kterých oceníte její prostorovou nenáročnost i elegantní design. 

Test: Některé fritézy vás mohou popálit

Fritéza pojme až 2,3 l surovin a připraví např. báječně chutné a přitom zdravé hranolky jako přílohu až pro 4 osoby, nebo maso do 1 kg, ať v celku či porcované. Limitem je tak pouze vaše fantazie. V hrnci můžete připravovat klasické pokrmy jako smažený sýr, obalovaný květák, řízky, ryby, plody moře, žampiony, nebo třeba perník a jiné pečené zákusky, jablečné čipsy.

  • A právě fantazie a chuť na dobrou a vydatnou snídani mne ráno přivedla i k vylití míchaných vajec do narychlo vytvořené mističky z alobalu! Před dopečením stačilo do stran nádoby přihodit 3 toustové chleby a snídaně bez zašpiněného nádobí byla na světě…
  • Hlavní přednosti horkovzdušné fritézy spočívají: – ve zdravé přípravě bez oleje nebo s minimálním množstvím tuku,  – v jednoduché a bezpečné manipulaci,
  • – v nízké spotřebě energie a minimálních požadavcích na prostor, 
Budete mít zájem:  Nejlepší Léky Na Bolest V Krku?

– ve snadné údržbě a rychlém a jednoduchém čištění.

Všeobecně stačí nastavit teplotu v rozmezí 80 – 200°C, otočit mechanickou minutku a můžete péct. Fritéza se sama vypne a zvukovým signálem Vás zavolá k jídlu.

Manipulace s hrncem je navíc bezpečná. Nehrozí vylití horkého oleje. Tepelně izolované tělo nedovolí popálit Vás, děti, ani domácí mazlíčky, kteří větří, že se v kuchyni schyluje k něčemu báječnému! 😉

  1. Nechte se inspirovat přiloženým videem, které hrnec představí a ukáže přípravu čínského BBQ Char Siu.
  2. Pro které budete potřebovat: ¾ kg vepřového pupku nebo prorostlejší krkovičky, stroužek česnku, 1/3 hrnku sójové omáčky (tmavé a světlé 50:50), polévková lžíce medu, 2 polévkové lžíce hnědého cukru,
  3. rýžové víno (dle libosti).

Naložené maso nechte marinovat ideálně přes noc a vkládejte do rozehřáté fritézy na 200°C a pečeme 3 minuty. Následně teplotu snížíme na 180°C a pokračujeme 8 minut.

Test: Některé fritézy vás mohou popálit

Horkovzdušnou fritézu Taurus Professional koupíte v e-shopu Tauer Elektro na www.teshop.cz za akční cenu a s dopravou zdarma.

Tip na další zajímavý produkt značky TAURUS Cyklonové versus sáčkové vysavače – jak vybírat a na co se zaměřit?

 – PR článek – 

Článek byl zobrazen 5137 krát.

Kontextová reklama

  • TERASU POŘIZUJTE VČAS! Již nyní vybírejte materiál a domluvte si termín realizace. PROFI TERASY Vám nabízí velký výběr WPC i dřevěných teras a poradí s detaily. Navštivte TERASOVÉ CENTRUM PROFI TERASY v Praze, Horních Počernicích. www.profi-terasy.cz.
  • Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon Hybrid v sobě obsahují i řízení fotovoltaické elektrárny a bateriové úložiště. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
  • Moderní český nábytek za rozumnou cenu – kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC – nábytek s tradicí od roku 1991.
  • Renovujeme střechy a střešní krytiny všech typů, výrazně prodlužujeme jejich životnost a současně jim navracíme jejich zašlou krásu.
  • Kovové zárubně mohou být součástí moderních interiérů v bytech po rekonstrukci, nebo v novostavbách. Nové typy kovových zárubní jsou mnohem kvalitnější než dříve vyráběné ocelové zárubně a mohou konkurovat srovnatelným výrobkům ze dřeva nebo materiálů na bázi dřeva.
  • Našich bakterií se není třeba bát. Jsou důležitou součástí každého kousku živé přírody. Rybochovná i okrasná jezírka s nimi prospívají, udrží v rovnováze povrchové i odpadní vody a oživí i zašlý a namáhaný trávník.

Test 10 nejlepších horkovzdušných fritéz 2021 | Recenze & Jak vybrat

Přestože všichni víme, že smažená jídla nepatří k těm zdravým pokrmům, jistě se někdy neubráníme pomyšlení na zlatavé křupavé hranolky nebo třeba šťavnatý řízek.

Tyto pokrmy se nejen v restauracích, ale stále častěji také v domácnostech, připravují ve fritézách. Nádobách s horkým olejem, do kterého ve speciálním koši ponoříme syrové potraviny, abychom následně vytáhli zlatavý pokrm. Tato příprava má však několik nevýhod.

Tou největší je vysoký obsah tuku. A právě tomu se snaží zabránit horkovzdušné fritézy.

Inovativní kuchyňský pomocník dokáže fritovat na jedné lžíci oleje, či dokonce úplně bez tuku. Díky horkému vzduchu je jídlo z fritézy křupavé a přesto šťavnaté. Většina výrobků má navíc více funkcí a zvládne kromě fritování také péct, zapékat, grilovat či vařit.

V následujícím článku vás provedeme výběrem tohoto domácího spotřebiče, vysvětlíme vám jednotlivé parametry a zdůrazníme, na co se při výběru zaměřit.

Pokud však vyznáváte tradiční fritování a chcete poradit s výběrem klasické fritézy, můžete si přečíst náš článek Jak vybrat fritovací hrnecJestliže se zajímáte o zdravější vaření, mohl by vás zaujmout článek Jak vybrat pomalý hrnec, což je pomocník, který mimo jiné benefity napomáhá menší ztrátě živin.

Jak vybrat horkovzdušnou fritézu stručně:

  • Rozhodněte se pro správný typ – ve statické bude třeba suroviny občas promíchávat, dynamická se o to postará za vás.
  • Zvažte objem – jak z hlediska množství připravovaných potravin, tak i ve spojitosti se skladností přístroje.
  • Rozmyslete si, zda stojíte o další programy – častý je program pro pečení pizzy, grilování na roštu nebo přípravu zeleniny.
  • Poohlédněte se po užitečných doplňcích– například po průhledném víku či dalšímu příslušenství v balení.
  • Promyslete nákladnost investice – prozkoumání cenových kategorií vám přinese přehled o nabídce na trhu a pomůže vám vyhnout se předraženému zboží.

Typ

Horkovzdušné fritézy fungují na principu kolujícího horkého vzduchu. Pod víkem je umístěno topné těleso, které vzduch ohřívá a ten poté cirkuluje kolem potravin vložených do nádoby. Tím je ohřívá a může tak smažit, vařit či grilovat.

Tuto kategorii přístrojů dále rozdělujeme do tří typů. Jsou to halogenové fritézy, statické fritézy a dynamické fritézy.

Test: Některé fritézy vás mohou popálit

Halogenové fritézy

Jak už název napovídá, tento typ fritézy je vybavený halogenovým světlem, které vytváří teplo a dokáže tak uvařit, usmažit či ogrilovat vložené potraviny. Jednou z výhod je, že produkuje světlo a díky průhlednému víku lze sledovat, jak postupuje proces přípravy. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena, která se s těmito výrobky pojí.

Statické fritézy

Ve statických fritézách koluje horký vzduch okolo potravin a tím je zahřívá. Výhodou je nízká pořizovací cena. Pokud však chcete dosáhnout stejně rovnoměrného propečení jako při použití dynamické fritézy, budete muset občas obsah nádoby promíchat.

Dynamické fritézy

Dynamické fritézy fungují stejně jako ty statické. Jejich výhodou je rameno či lopatka, která potraviny během přípravy promíchává. Tím dochází k rovnoměrnému opečení, aniž by člověk musel hlídat obsah nádoby a míchat jej ručně.

Velikost

Na velikost jako takovou lze pohlížet ze dvou úhlů, a to jako na velikost spotřebiče a na objem nádoby na potraviny. Rozměry fritézy byste si měli předem promyslet v závislosti na umístění.

Budete mít zájem:  Zánět Dělohy V Těhotenství Příznaky?

Záleží na tom, zde bude fritéza umístěna na kuchyňské lince, či ji budete po každém vaření uklízet.

Pokud máte malou linku a skříňky naplněné různými spotřebiči či nádobím, mohli byste při pořízení rozměrné fritézy narazit na problém.

Druhým důležitým parametrem je objem nádoby, ve které se jídlo připravuje. Na rozdíl od klasických fritéz nemusíte u jejich horkovzdušné varianty řešit objem oleje a kapacitu potravin.

Objem nádoby byste měli vybírat v závislosti na početnosti vaší domácnosti. Pokud obvykle vaříte pro dvě osoby, bude vám stačit menší kapacita, než když budete chystat oběd pro šestičlennou domácnost.

Běžně se můžete setkat s objemem od 1 do 3 litrů. Narazíte ale také i na modely s kapacitou až 10 l.

Maximální hmotnost potravin

Objem a velikost se pojí také s maximální hmotností potravin, kterou lze ve fritéze připravit najednou. Ta se liší nejen produkt od produktu, ale také podle typu připravované suroviny.

Obvykle se v technických parametrech udává maximální hmotnost bramborových hranolků. V návodu se pak dozvíte podrobnější informace například na přípravu masa, zeleniny či sladkých pokrmů.

Orientačně se hodnoty pohybují mezi 1 a 2 kilogramy.

Materiál

Materiál můžeme zkoumat jak u vnějšího pláště, tak u vnitřní mísy. Veskrze zde však platí, že většina výrobků na trhu je velmi podobná.

Materiálem pláště je téměř vždy plast, jen ojediněle se objeví i modely z nerezové oceli. Pokud nad takovým produktem váháte, nejspíš vás potěší vyšší odolnost, kterou nabízí.

Zvažte však také váhu, zejména u objemnějších fritéz může být náročné je přesouvat.

Co se týče vnitřní nádoby, zde suverénně vedou materiály s nepřilnavou úpravou. Díky tomu se jídlo v horkovzdušné fritéze jen málokdy připálí.

Funkce

Funkce jsou doplňkem téměř každého spotřebiče. Dělají z obyčejného přístroje vylepšený model a usnadňují tak jeho obsluhu. Některé funkce mají vliv nejen na pohodlí, ale také na bezpečnost. Jiné zase rozšiřují možnosti použití.

Kontrolky

Při používání horkovzdušné fritézy jistě budete chtít vědět, zda už je přístroj nahřátý a připravený k použití. Právě to vám usnadní kontrolky, které vám dají vědět, že je fritéza nahřátá na požadovanou teplotu a vy můžete začít chystat oběd či večeři.

Časovač

Každá surovina má specifickou dobu přípravy, kterou je potřeba dodržet, abyste dosáhli optimální chuti. S pohlídáním času přípravy vám pomůže časovač.

Ten vás upozorní, že pokrm je hotový, u některých modelů se také fritéza automaticky po vypršení času vypne.

Zde bychom vás rádi zároveň upozornili, že příprava pokrmů v horkovzdušné fritéze trvá (mnohem) déle, než v klasickém fritovacím hrnci. Dobu přípravy lze přirovnat spíše k troubě.

Filtry

Proti klasickým fritézám nevzniká při horkovzdušném fritování nepříjemný olejový zápach. Není tedy nutný pachový filtr. Přesto jím je řada produktů vybavena.

Displej a tlačítka

Nastavení požadované teploty, času, či programu se provádí pomocí různých koleček či tlačítek. Modernější přístroje zobrazují nastavení a informace o probíhajícím vaření na displeji.

Přednastavené programy

Přednastavené programy vám mohou výrazně ušetřit práci. Nemusíte nastavovat čas, teplotu ani nic dalšího. Pouze vyberete konkrétní program a můžete začít s přípravou.

Počet programů rozšiřuje možnosti využití. Běžně se setkáte s programy pro hranolky nebo grilování, někdy narazíte i na sladké koláče, ryby nebo pizzu.

Příslušenství

Zejména multifunkční zařízení disponují příslušenstvím pro přípravu různých druhů pokrmů. Mohou to být různé nástavce či držáky. Dalším typem příslušenství můžou být kleště či rošty.

Tipy na přípravu pokrmů

  • Hranolky – Velká část z vás si jistě horkovzdušnou fritézu pořizuje kvůli přípravě bramborových hranolků. Pokud připravujete tuto pochutinu z čerstvých brambor, měli byste se zaměřit na výběr dobré suroviny. Brambory by měly být co nejpevnější, aby dobře držely tvar. Brambory důkladně omyjte, případně namočte na 30 minut do vody a následně osušte. Zbavíte se tak přebytečného škrobu. Hranolky pak lehce potřete olejem a vložte do fritézy. Jestliže se rozhodnete pro mraženou variantu, vyberte z regálu v obchodě ty hranolky, které jsou určené pro přípravu v troubě. Hranolky určené do tradiční fritézy by nebyly křupavé.
  • Obalované pokrmy – Řízky, obalovaný květák či rybí prsty. To jsou pokrmy, které se často připravují v klasické fritéze, kde se smaží ve velkém množství oleje. Horkovzdušné fritézy umožňují tyto pokrmy připravovat ve zdravější verzi, nelze ale předpokládat, že dosáhnete stejného výsledku. Někteří uživatelé v internetových diskuzích ale nejsou z obalovaných pokrmů příliš nadšeni. Některým připadají řízky vysušené a bledé. Jiní si zase výsledky pochvalují.
  • Rizota, kaše a masové směsi – Tyto pokrmy je možné připravovat v některých dynamických fritézách, které potraviny neustále promíchávají. Díky tomu se potraviny nepřipalují, ale rovnoměrně prohřívají.

Cena

Na trhu se setkáte se stále se rozšiřujícím sortimentem horkovzdušných fritéz. Nejčastěji to jsou výrobky značek Tefal, Sencor, Tristar, Klarstein a další. V následující kapitole vám představíme porovnání horkovzdušných fritéz podle jejich pořizovacích cen a vysvětlíme s jakými parametry se můžete v jednotlivých kategoriích počítat.

Cena do 2500 Kč

V nejnižší cenové kategorii najdete především statické fritézy s objemem kolem 3 litrů. Jejich příkon se pohybuje mezi 1500 W a 1800 W. Jsou většinou vybaveny pouze nastavením teploty a času.

Cena od 2500 do 3500 Kč

Spolu s cenou se zvyšuje také výbava přístrojů. Roste výkon, množství funkcí a také objem. Ten může u největších přístrojů přesáhnout až 10 l. Jedná se tedy opravdu o multifunkční přístroje. Některé modely jsou vybaveny přednastavenými programy, které usnadňují volbu teploty, času a typu přípravy pro jednotlivé pokrmy.

Cena od 3500 Kč

V nejvyšší cenové kategorii najdete všechny typy horkovzdušných fritéz. Setkáte se se špičkově vybavenými přístroji s velkou kapacitou i výkonem. Bohaté příslušenství vám umožní přípravu mnoha rozličných pokrmů.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector