Test: kde mají v sedm večer měkké pečivo?

Test: kde mají v sedm večer měkké pečivo? 5.1.2017 / Počet komentářů: 235

Domácí rohlíky by si měl každý aspoň jednou v životě zkusit. Mám k tomu tři dobré důvody: Jednak jsou takové domácí rohlíky proklatě snadné, jednak se seznam potřebných surovin dá odškrtat v každé kredenci a ten třetí důvod už jsem samou nedočkavostí zapomněla. Tak moc se s vámi potřebuju podělit o recept. Takže to nebudu protahovat.

Jsem si jistá, že vůbec nepochybujete o kouzlu rohlíků v naší stravě. Tím spíš, když jde o rohlíky obzvlášť vypečené, hutné tak akorát, aby neměly papírovou střídku a nechaly se rozkrojit a namazat máslem nebo pomazánkou. Ale protože takové aby v obchodě pohledal, měli byste mít v zásobě spolehlivý recept, jehož pomocí zachráníte nedělní večeři i páteční svačinu.

Náročnost na přípravu domácích rohlíků je zhruba jedna hodina – a z toho většinu zabere bezpracné kynutí těsta. Plus necelých dvacet minut pečení v troubě.

Pokud tedy máte k dispozici asi tak hodinu a půl času, kdy se občas můžete pohybovat poblíž kuchyně, a pokud najdete v lednici kousek čerstvého droždí, nic by vás už nemělo zastavit.

Jedině snad výmluvy na lenost, ale věřím, že ty jsou v současné době novoročních kuchařských předsevzetí poněkud tiché až nehlasné.

Ukážu vám dnes základy slaného kynutého pečiva a nastavím srovnávací laťku. Kde jinde než doma má člověk získat etalon pro zjištění, jak řemeslně zdatná je nejbližší pekárna? Pokud rohlíky neupeče líp než vy, stala se někde chyba. A věřte mi, moje recepty jsou sice fajn, ale dobrá pekárna by měla mít po ruce mnohem vydařenější kousky.

Aby to nebylo jen o domácích rohlíčkách, návdavkem připojuji několik dalších způsobů, jak jedno a to samé rohlíkové těsto zauzlovat do nejroztodivnějších tvarů, totiž pletýnek, kaiserek, růžiček, spirálek nebo buclatých rolek.

Test: kde mají v sedm večer měkké pečivo?

Základní recept na domácí rohlíky

Asi už jste z předchozího motivačního úvodu pochopili, že se v receptu na domácí rohlíky pracuje s droždím. Ale žádnou paniku, tentokrát nejde o složitosti typu vánočka nebo velikonoční mazanec.

Těsto na domácí rohlíky je poměrně lehké a poddajné, neobsahuje vejce ani velké množství tuku, takže kyne rychle, dobře a bez velkého přemlouvání nebo půlnočního zaříkávání.

Takový vhodný začátečnický materiál, řekla bych.

Test: kde mají v sedm večer měkké pečivo?

Kvásek

Prvním krokem při přípravě rohlíkového těsta je kvásek, tedy směs droždí, trošky cukru, vlažného mléka a hrstky mouky.

To když smícháte dohromady a necháte chvíli při pokojové teplotě, droždí se probudí ze zimního spánku v lednici, začne mít žízeň a hlad, s chutí se pustí do nabídnutého cukru a mouky, začne se vesele množit, potomci se ihned a s novou chutí zakousnou do připravené stravy a tak to bude pokračovat, dokud nezakřičíte hrnečku dost a zpěněný kvásek nepřelijete do větší mísy, kde už na něj bude čekat zbytek připravených surovin.

Aby kvásek zafungoval, stačí splnit dvě podmínky: mít dobré droždí a použít správnou teplotu mléka.

Co se týká droždí, je to živý tvor, takže se občas stane, že nepřežije dlouhodobý rekreační pobyt ve vaší lednici.

Když po rozbalení najdete známky oschnutí nebo dokonce plísně, je tu velká šance, že už takové droždí neoživíte. Pokud máte droždí nedávno koupené, mělo by být v pořádku.

Vhodná teplota mléka pro uvedení droždí do života je mezi 20-38 stupni.

Chladné mléko z lednice moc oživovacích schopností nemá a příliš horké mléko vám zase naopak droždí spolehlivě spaří, zabije a definitivně zneškodní.

Takže mléko ohřejte, ale opatrně, jemně, zhruba na teplotu, jako byste připravovali kojeneckou stravu. Při pochybnostech si kápněte kapku na zápěstí – pokud ucítíte jakékoli teplo, je mléko teplé příliš.

Hnětení

Jakmile rozněžněně probudíte kvásek (mně osobně při tom nikdy nejdou z hlavy vzpomínky na krmení dravé zvěře – tedy pardon, mrňavých potomků), budete mít ještě jeden důležitý úkol: těsto dobře prohníst.

Nestačí jen smíchat a nechat být, slané pečivo vyžaduje hnětení, dřinu, pot a slzy.

Jinými slovy, potřebuje kuchyňského robota nebo nějaký adrenalinový podnět, který vám dodá energii do několikaminutového ručního hnětění.

Všimli jste si někdy v obchodě označení tukový rohlík? Je to proto, že tuk je důležitou součástí rohlíkového těsta. V mém receptu je použitý docela obyčejný rostlinný olej, tedy řepkový nebo slunečnicový, ale bez obav můžete použít i sádlo. Můžete ho rozpustit, ale stejně tak lze sádlo přidat do těsta v pevném skupenství.

Tuk zajišťuje vláčnost, takže se ho nebojte. Zas tak moc ho v jednom kousku pečiva nebude.

Sůl v těstě

Sůl hraje v případě slaného kynutého těsta velmi důležitou roli. Když jí použijete málo, ucítíte po upečení v hotovém pečivu příchuť kvasnic, tedy nic, co by se setkávalo s ohlasy. Když jí použijete moc, nejen že bude výsledek hodně slaný, navíc tím zpomalíte droždí a dost možná ho i nechtěně zabijete.

Pro začátek se držte osvědčeného poměru, který říká, že soli je potřeba 1 % váhy mouky. Na 500 g mouky to tedy vychází 5 g soli. Není to ani málo, ani moc.

Těsto nebude přesolené, kvasnicová příchuť se udrží na uzdě, výsledek bude působit takřka neutrálně.

Pokud máte rádi slanější pečivo, lze množství soli ještě trochu zvýšit, ale přes 8-10 g už bych nedoporučovala zacházet.

Zaplétání rohlíků

Můj recept z 500 g mouky vystačí na 16 rohlíků, kde každý bude mít výslednou hmotnost kolem 40 g. Tedy méně, než se kupuje v obchodech, ale dělení těsta si můžete přizpůsobit vaším představám na jednu porci.

Vykynuté těsto jednoduše vyklopte z mísy a nelekněte se, že tím z něj vyženete skoro všechen vzduch. Lehce mu poupravte tvar, aby připomínalo kouli, a rozkrojte ho na čtvrtiny.

Každou z nich rozválejte na kruh o velikosti 25-30 cm, kam až vás pružnost těsta pustí. Kruh opět rozkrojte na čtvrtiny. Nyní berte jeden kousek těsta za druhým, položte si jej vnější oblou stranou k sobě, a trochu ho za rožky roztáhněte do boků. Konce, za které jste těsto drželi, přehněte zpět do středu, stačí jen zhruba půlcentimetrový camfourek.

Plochýma rukama srolujte těsto do ruličky směrem od sebe. Sice teď bude vypadat spíš jako gumová tužka než jako rohlík, ale to se při druhém kynutí rychle spraví.

Polotovar přeneste na plech vyložený pečicím papírem a dodržujte aspoň pěticentimetrové rozestupy.

Budete mít zájem:  Je botox bezpečný? Nejčastější mýty ze světa estetické medicíny

Jakmile si na postup vyválení rohlíků zvyknete, zjistíte, že i při těchto počtech jde o práci asi tak na pět minut.

Zamotané rohlíky potřete vodou a posypte něčím lákavým na povrchu, třeba hrubou solí, kmínem, mákem, anebo domácí bylinkovou solí z léta.

Test: kde mají v sedm večer měkké pečivo?

Housky kaiserky

Ze stejného těsta velmi snadno připravíte i housky kaiserky, které mají tvar zaplétaných hvězdiček. Ve velkých provozech se hvězdička jen otiskne raznicí do bulky odměřeného těsta, ale v domácích podmínkách by to nebyla taková zábava a legrace.

Těsto rozdělte na čtyři díly jako u rohlíků, a každý díl pak ještě rozkrojte na pokud možno stejně velké čtvrtiny. Jednotlivé kousky těsta rozválejte do 25 cm dlouhého, tenkého hada a uprostřed zavažte volný, nedotažený uzlík.

Uchopte jeden přečnívající konec těsta a ještě jednou ho obtočte kolem základní smyčky, co vznikla s prvotním uzlíkem. Konec těsta by měl skončit zhruba veprostřed.

Totéž učiňte s druhým volným koncem, i ten obtočte kolem smyčky. Když se na své dílo podíváte, mělo by být kulaté, pětidílné, souměrné a nemělo by vám činit potíže představit si finální tvar po upečení.

Opět klaďte na plech vyložený papírem na pečení a na povrchu sypte, jak je libo.

Test: kde mají v sedm večer měkké pečivo?

Další tvary

Asi si domyslíte, že není problém z těsta vyrobit i houstičky zaplétané ze tří tenkých krátkých pramenů, jako když se holčičkám plete cop.

Ale tím legrace s těstem nekončí. Jelikož je hebké a poddajné, rádo se nechá přemluvit i k jiným tvarům.

Drobné nedokonalosti při pletení a motání se ochotně ztratí následným kynutým a pečením, takže nemusíte mít obavy, že vás limituje částečná nešikovnost. Obavy mít můžete, ale nanejvýš tak o svou linii.

Jak známo, nadměrná konzumace bílého pečiva je nejčastějším důvodem obezity. Kam se na rohlíky hrabe pečený bůček nebo škvarková pomazánka – tyhle doby jsou dávno pryč.

Z těsta se dají udělat rolky, růžičky, spirálky, vývrtky, slané buchtičky k polévce a další nádhery. Protože bych jejich popisem neúnosně prodloužila délku tohoto článku, odkazuji vás na svou knížku Snídaně u Florentýny, kde je jejich příprava popsána.

Test: kde mají v sedm večer měkké pečivo?

Říká se: Snídani sněz celou, o oběd se poděl s přítelem a večeři přenech nepříteli. Když budete vařit podle této kuchařky, půjdete si pro nášup ke snídani a rozhodně se nebudete chtít dělit o svůj oběd.

Navíc se v knížce dozvíte, jak vyřešit zdravé stravování po celé dopoledne až do oběda, aby člověk zbytečně netloustnul.

Prohlédnout knížku

Až vám přestane stačit základní těsto na domácí rohlíky a vyzkoušíte všechny možné i nemožné způsoby zaplétání a tvarování, asi vás napadne, že by se těsto dalo něčím dochutit a vylepšit. Pro začátek doporučuju například směs ořechů a rozinek, anebo nakrájené olivy. Pozor, ať to s množstvím nepřeženete, těsto musí zůstat kompaktní a musí se s ním dát stále pracovat.

Takže hodně zábavy v kuchyni!

Otázky, které by vás mohly napadnout, a odpovědi, které k tomu napadly mě

Pořád ještě není všechno jasné? Třeba vám pomůžou následující odpovědi.

Dá se nějak zabránit tomu, aby bylo pečivo druhý den suché a gumové?

Vysychání a gumovatění je základní vlastnost kynutého těsta. Pečivo z něj připravené je určeno k rychlé spotřebě, ideálně do 24 hodin od upečení, pak rychle ztrácí na nadýchanosti a vláčnosti. Hotové pečivo tedy snězte pokud možno hned, kdy má své největší kouzlo. Zbytky můžete zabalit, aby neosychaly, a uložit do dalšího dne, ale dál se už o skladování nepokoušejte, nestojí to za to.

Zbylé, dva dny staré a téměř nejedlé pečivo se dá resuscitovat například tím, že ho rozkrojíte, naplníte kupříkladu šunkou a sýrem, pevně zabalíte po jednom kousku do alobalu a krátce zapečete v horké troubě. Vytvoříte tak plněný horký sendvič, který mizí z povrchu zemského nadsvětelnou rychlostí.

Dá se vyměnit mouka za jinou?

S jistými omezeními ano. Vím, že bílá pšeničná mouka je momentálně hned po několika čelních politicích veřejný nepřítel číslo jedna, ale co se dá dělat, bez lepku kynuté těsto neuděláte a trápit se s ní taky při přípravě těsta nebudete.

Můžete vzít celozrnnou pšeničnou mouku, ale ta bude vyžadovat víc mléka, protože lépe absorbuje a víc bobtná.

Doporučuju jednou si vyzkoušet těsto z bílé pšeničné hladké mouky, osahat si ho, podívat se, jakou má konzistenci, a v dalších případech a obměnách se pak řídit cílovou představou, jak má těsto vypadat.

Dá se udělat bezlepková varianta použitím bezlepkové mouky?

Pokud nemáte speciální bezlepkovou mouku určenou na kynutá těsta, tak nikoli. Bezlepkové pečení funguje na úplně jiných fyzikálních, chemických a organických principech a je třeba k němu přistupovat jiným postupem.

Dá se něco zmrazit, pokud je na vaši domácnost těsto z 500 g mouky příliš velká dávka?

Jasně. Mrazit se dá ve dvou okamžicích. Buď můžete do mrazáku umístit upečené rohlíky, a to ve chvíli, kdy zrovna zchladly po upečení na plechu a jsou tedy nanejvýš čerstvé, anebo se též dají zamrazit zapletené, avšak nevykynuté polotovary.

V takovém případě je potřeba, abyste je po vyjmutí z mrazáku rozložili na připravený plech a dopřáli jim nejen pozvolné rozmrznutí při pokojové teplotě, ale ještě je i následně nechali dokynout.

Zhruba se jedná o 1-2 hodiny čekání, než budete moci rohlíky upéct.

Jak se dá zařídit, aby byly všechny domácí rohíky stejně velké?

Pokud jste propadli kouzlu unifikace a potřebujete rohlík jeden jako druhý, pak se nedá postupovat jinak, než každý kousek pečlivě odvážit na digitální váze. Na malé rohlíčky berte kolem 40 g těsta.
 

Test: kde mají v sedm večer měkké pečivo?

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 1/2 kostky čerstvého droždí (tj. 21 g)
  • 300 ml vlažného mléka
  • 1/2 lžičky cukru
  • 5 g soli
  • 60 g oleje, případně másla nebo sádla
  • hrubá sůl nebo mák na posypání

Postup

  1. Droždí umístěte do menší misky, posypte cukrem a rozšťouchejte vidličkou pokud možno na kaši. Zasypte lžící mouky z odměřeného množství, přilijte třetinu mléka, rozmíchejte a nechte 10 minut zpěnit na kvásek. Pokud se po deseti nebo patnácti minutách v misce nic neděje, začněte znovu s novým droždím.
  2. Mouku smíchejte se solí, olejem, zbytkem mléka a zpěněným kváskem. Vložte do kuchyňského robota s hnětacím hákem a nechte deset minut zpracovávat na těsto a prohníst. Výsledkem by mělo být hebké, téměř nelepivé těsto, měkké a poddajné jako plastelína. Zdá-li se vám v průběhu příliš suché, přilijte lžíci nebo dvě mléka, anebo přisypte mouku, pokud je tak vlhké, že se lepí na mísu i po několika minutách hnětení (zpočátku se lepit může, dokonce by se lepit mělo). Přesný poměr vždy trochu závisí na kvalitě mouky.
  3. Uhnětené těsto vložte do mísy lehce vytřené olejem, zakryjte ho fólií, aby neosychalo, a nechte při pokojové teplotě kynout tři čtvrtě hodiny, až získá dvojnásobný objem.
  4. Dva plechy na pečení vyložte pečicím papírem a položte si je někam poblíž, ať nepobíháte po kuchyni s vyválenými rohlíky v rukou. Těsto vyklopte z mísy, nelekněte se, že tím z něj vyženete skoro všechen vzduch, poupravte mu tvar, aby připomínalo kouli, a rozkrojte ho na čtvrtiny. Každou z nich rozválejte na kruh o velikosti 25-30 cm, kam až vás pružnost těsta pustí. Kruh opět rozkrojte na čtvrtiny. Berte jeden kousek těsta za druhým, položte si jej vnější oblou stranou k sobě, a trochu ho za rožky roztáhněte do boků. Konce, za které jste těsto drželi, přehněte zpět do středu, stačí jen zhruba půlcentimetrový camfourek. Plochýma rukama srolujte těsto do ruličky směrem od sebe. Přeneste na plech, dodržujte aspoň pěticentimetrové rozestupy. Hotové rohlíčky potřete vodou a posypte hrubou solí nebo mákem.
  5. Rohlíky nechte na plechu kynout dvacet minut. To je dostatečně dlouhá doba, abyste vyhřáli troubu na 190 stupňů, případně jen na 170, pokud můžete zapnout horkovzduch.
  6. Oba plechy vložte najednou do trouby a pečte 10 minut. Smíchejte lžíci soli se 100 ml vody a po uplynutí této doby potřete rohlíky slanou vodou. Zároveň otočte plechy zadní stranou dopředu a navíc prohoďte jejich pozice v troubě. Dopékejte ještě 7-10 minut do světle hnědé barvy – anebo trochu víc, pokud máte rádi rohlíčky skutečně, ale skutečně vypečené.
  7. Upečené pečivo nechte vychladnout na mřížce. Neomezujte se, nestanovujte si příděly, neboť všechno kynuté je nejlepší v den upečení.
Budete mít zájem:  Seriál o víně: Burčák je tady!

https://www.kucharkaprodceru.cz/domaci-rohliky-recept/

(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.

 
Spojila jsem síly s online obchodem s potravinami Rohlík.cz, takže si suroviny na tento recept můžete pohodlně vložit do košíku stisknutím jednoho tlačítka:
Test: kde mají v sedm večer měkké pečivo?
 
 

 

Velký test baleného pečiva

Pečivo je důležitou součástí redukční diety. Něměli byste na něj zapomínat nebo se ho snažit vědomě vynechávat s vidinou, že tím hubnutí urychlíte. Pečivo byste měli konzumovat k snídani nebo na dopolední svačinu, může být i součástí oběda – pokud nemáte možnost sníst v poledne teplé jídlo.

Avšak v odpoledních a večerních hodinách byste si ho již při hubnutí raději měli minimalizovat. Jiná situace je při následném udržování váhy, kdy můžete množství pečiva pomalu zvyšovat a zkoušet ho přidat i k večeři.

Co sledovat při nákupu? Které druhy pečiva jsou vhodné a kterým byste se raději měli vyhnout?

Test: kde mají v sedm večer měkké pečivo?

Tento test vychází z článku publikovaného tady na webu 8.2.2011, ale je aktualizován a rozšířen o typově nové druhy pečiva

Co sledovat při nákupu?

Pečivo je převážně zdrojem sacharidů, bílkovin obsahuje z podstaty věci jen relativně málo (proto je vhodné jej kombinovat s potravinami bohatými na bílkoviny (sýry, tvarohy, vejce, šunka, tofu apod.). Vysoký příjem tuků vám až na výjimky z pečiva rozhodně nehrozí.

A – Energetická hodnota a vláknina

Sledovat energetickou hodnotu pečiva má  smysl, ale musíte mít na paměti, že trvanlivé pečivo může mít sice energetickou hodnotu vyšší než klasické pečivo, když bude mít méně vody (knackebroty apod.), ale jako ekvivalent 50 g čerstvého pečiva stačí méně (průměrně 30 g).

Důležité je sledovat množství vlákniny, protože nerozpustnou vlákninu potřebujete kvůli zachování fungující střevní peristaltiky a zdavému střevnímu mikrobiomu. Na etiketách byste si tedy měli všímat údaje o množství vlákniny a porovnat ji s množstvím vlákniny u bílého pečiva.

Bílé pečivo, o němž víte, že nepatří mezi vhodné druhy, obsahuje maximálně 1 g vlákniny na 100 g. Jestliže se tedy pečivo “tváří” jako zdravé a přitom u něj vláknina nepřevyšuje 1 g/100 g, není pro vás vhodné.

Nejvyšší obsah vlákniny v pečivu může být 24 g/100 g, velice dobrý průměr je 7 g/100 g.

B – Typ použitých surovin a glykemický index (GI)

Čím nižší má pečivo glykemický index, tím déle budete po jeho snědení sytí a sníte pak méně v následujícím jídle. Bohužel, údaj o glykemickém indexu zatím mnoho výrobců neposkytuje, protože k jeho zjištění je zapotřebí provést poměrně náročné testování.

Můžete se tedy spoléhat jen na údaje z tabulek, v nichž jsou uvedeny glykemické indexy velmi podobných výrobků nebo odhadnout glykemický index podle použitých výrobních postupů. Hodně vám prozradí složení pečiva : žitná mouka má vždy nižší glykemický index než mouka pšeničná nebo rýžová či kukuřičná.

Je tedy lepší, když je ve složení žitná mouka na prvním místě (to znamená, že je jí ve výrobku nejvíce) nebo ještě lépe, pokud je výrobek stoprocentně žitný. Vyjádření ohledně GI najdete v dalším textu k jednotlivým výrobkům.

C – Množství přídatných látek

Ze zdravotního hlediska jsou nejvhodnější různé nebalené druhy pečiva, nejlépe z malých pekáren, kde používají skutečně celozrnnou mouku a nemusejí si vypomáhat různými látkami zlepšujícími mouku nebo pečivo přibarvovat karamelem. V rámci nebaleného pečiva je nejvhodnější žitný kváskový chléb. Přídavek kvásku opět ještě sníží glykemický index pečiva.

Vzhledem k tomu, že u nebaleného pečiva nejsou k dispozici přesnější údaje, porovnává test jen výrobky balené. Mimo jiné i proto, že jsou dostupné ve všech větších obchodech a e-shopech s potravinami.

Nevhodné:

1 – Silouette celozrnné chlebíčky
Test: kde mají v sedm večer měkké pečivo?

  • Popis: Pufovaný výrobek
  • Výrobce:  Racio
  • Balení:  100 g

Složení:
Pšenice 84.8 %, žito 15 % , mořská sůl 0.2 %.

Hodnocení:

Přestože má tento výrobek přímo v názvu “Silouette”, což navozuje pocit štíhlé linie, skutečnost je trochu jiná. Výrobce totiž používá technologii pufování, což znamená, že obilná zrna výrobním procesem expandují a při tom se silně naruší struktura škrobu.

Budete mít zájem:  Psoriáza neboli lupénka – příznaky, příčiny a léčba

Důsledkem je fakt, že po snědení pufovaného výrobku (jakéhokoli) dojde k prudkému zvýšení hladiny cukru v krvi (potravina má vysoký glykemický index) a při následném poklesu hladiny cukru dostává člověk “ukrutný” hlad. Navíc inzulín, který se vyplavuje ve velkém množství po snědení potravin s vysokým GI podporuje ukládání energie do tuků.

Situaci nezachrání ani vysoký obsah vlákniny (13, 7 g /100 g) ani ujištění výrobce o vhodnosti těchto chlebíků pro redukční diety. Nespornou výhodou je nízký obsah sodíku.

Nutriční hodnoty:

100 g
1 plátek 7.7 g

Energie(kJ)  1515  117
Bílkoviny (g)  11.3  0.9
Tuky(g)  0.9  0.07
Sacharidy(g)  69.3  5.3
Vláknina(g) 10.6 0.8

2 – Rýžové chlebíčky s amarantem
Test: kde mají v sedm večer měkké pečivo?

  1. Popis:Pufovaný výrobek
  2. Výrobce – prodejce: Organic (Tesco)
  3. Balení: 100 g
  4. Složení:
  5. Rýže, amarant 4 %, jedlá sůl.
  6. Hodnocení:

Rýžové chlebíčky z řady Organic působí na první pohled jako velmi zdravá potravina.

Avšak mají stejný problém jako chlebíčky Silouette od firmy Racio. Jejich glykemický index je ještě o něco vyšší, protože jsou vyrobeny převážně z rýže, která inklinuje vždy k vyššímu GI než ostatní obiloviny. I obsah vlákniny je oproti Silouette třetinový (3.2 g/100 g). Tento výrobek má ze všech testovaných nejvyšší obsah sacharidů.

Jedinou výhodou tedy zůstává nízký obsah soli (a tím pádem i sodíku).

Nutriční hodnoty:

100 g
1 plátek 7.6 g

Energie(kJ) 1588 121
Bílkoviny (g) 8.3 0.6
Tuky(g) 1.4 0.1
Sacharidy(g) 82 6.2
Vláknina(g) 3.2 0.2

3 –  Crisp’n light 7 grains
Test: kde mají v sedm večer měkké pečivo?

  • Popis: Extrudovaný výrobek
  • Výrobce: Wasa
  • Balení: 110 g
  • Složení:
    Celozrnná pšeničná mouka, pšeničná mouka, celozrnná žitná mouka, kukuřičná mouka, celozrnná ječná mouka, voda, cukr, jablečný extrakt, jedlá sůl, špaldová mouka, amarantová mouka, merlíková mouka, rostlinný olej.
  • Hodnocení:

Většina výrobků firmy Wasa se vyznačuje dobrými nutričními kvalitami. Tento konkrétní výrobek ale bohužel prošel procesem extruze, který zvyšuje GI výrobku na vysoké hodnoty (ale pořád je o něco výhodnější než pufování). Nevhodná je přítomnost kukuřičné mouky (která má vysoký GI) a cukru.
Oproti pufovaným chlebům má tento typ relativně vysoký obsah soli. Přestože mají tyto chlebíky poměrně vysoký obsah vlákniny (11 g/100 g), měli bychom se jich při hubnutí raději vyhnout.

Nutriční hodnoty:

100 g
1 plátek 5.5 g

Energie(kJ) 1450 80
Bílkoviny (g) 10 0.5
Tuky(g) 3 0.2
Sacharidy(g) 69 4
Vláknina(g) 11 0.5

4 – Chléb Mušketýr

  1. Test: kde mají v sedm večer měkké pečivo?
  2. Popis:Vícezrnný chléb
  3. Výrobce:
    Penam
  4. Balení:
    450 g

Složení:
Pšeničná mouka, pitná voda, žitná mouka, cereální směs 9.5 % (pšeničná trhanka, sojové vločky, slunečnice, pšeničné klíčky, pražená pšenice, len 4 % ,cukr, ovesné vločky 4, 5 %, ječná sladová moučka, pšeničný lepek, pšeničná mouka, emulgátory E 472e, E 471, E322, látka zlepšující mouku E 300, koření, sojové boby 2.4 % , droždí, jedlá sůl jodidovaná, zakyselující přípravek, kyseliny (E 330, E 270), regulátor kyselosti E 334, látka zlepšující mouku E 300, pšeničný lepek, sojová mouka, emulgátory (E 471, E472e, E 322 sojový), pšeničný škrob.

Hodnocení:
Přestože se na obalu můžeme dočíst o přítomnosti lnu a ovesných vloček, výsledný výrobek svými hodnotami příliš neoslní. Na 100 g má totiž jen 0.8 g vlákniny. Jedná se o chléb vícezrnný, což znamená, že je vyroben z více druhů obilí.

V žádném případě však není celozrnný (celozrnný výrobek musí obsahovat minimálně 80 % celozrnné mouky a celozrnná mouky by tedy musela být uvedena ve složení na prvním místě). Navíc působí trochu děsivě výčet celé řady přídatných látek , které jsou uvedeny na obalu.

Tento chléb je uveden jako zástupce celé řady podobných druhů balených a krájených chlebů. Pokud budete vybírat z této skupiny, držte se doporučení uvedených na začátku testu.

Nutriční hodnoty:

100 g
1 porce 50 g

Energie(kJ) 949 475
Bílkoviny (g) 9 4.5
Tuky(g) 2.5 1.25
Sacharidy(g) 41.4 20.7
Vláknina(g) 0.8 0.4

Vhodné druhy pečiva

1 – Knackebrot fibre

Test: kde mají v sedm večer měkké pečivo?

  • Popis: Celozrnný trvanlivý chléb
  • Výrobce: Wasa
  • Balení:  230 g
  • Složení:
    Celozrnná žitná mouka, pšeničné otruby, sezamová semínka, ovesné vločky, voda, pšeničné klíčky, pšeničná vláknina, jedlá sůl.

Hodnocení:
Knackebrot fibre je trvanlivé pečivo s nízkou energetickou hodnotou a vysokým obsahem vlákniny.
Může sloužit jako náhrada klasického celozrnného pečiva.

Vzhledem k tomu, že je vyroben z žitné mouky, má nižší glykemický index než výrobky z mouky pšeničné. Narozdíl od výrobků typu křehký chléb nebo pufované chlebíky je knackebrot vyroben pečením, což znamená, že i díky tomu má nižší glykemický index.

Knackebrot Wasa fibre má nejvyšší obsah vlákniny ze všech podobných výrobků na českém trhu (24g/100g).

3 plátky knackebrotu jsou zhruba ekvivalentem 50 g klasického celozrnného pečiva a měly by stačit pro ženu na snídani (pro muže 4 plátky).

Sedm věcí, které zpomalují metabolismus. Neděláte některou z nich?

Články odjinud

Michaela Kuklová: Nechala jsem si vzít obě prsa, …

Herečka Michaela Kuklová (52) si nechala preventivně odstranit obě prsa poté, co zjistila, že v …

Tento týden v Ulici: Nemocná Vendula, zamilovaná …

Láska je někdy pořádně zapeklitá věc a jemné signály může každý vnímat úplně jinak. Tohle asi …

Bramborové nočky s medvědím česnekem

Medvědí česnek dejte do mixéru, přilijte olivový olej, sůl a rozmixujte dohladka na pesto. …

Tvarůžkové halušky s dokřupava opečenou …

Oškrábané syrové brambory nastrouhejte a vodu z nich nevylévejte. Vmíchejte vejce, mouku a osolte. …

Víte, co jsou fánky? Recept a zajímavosti o …

Křehké pečivo v podobě fánek, jinak také božích milostí, máme spjaté především s masopustem, ale …

Marie Doležalová: Celé léto jsem tajila, že znovu …

Moje léto bylo plné motání hlavy, které mi vždycky s tajnou radostí připomnělo, že to, co jsme si …

Od početí k porodu. Fascinující snímky zrození, …

Možná vám připadají tyto obrázky jak z učebnice anatomie, jde však o realistické fotografie …

Horoskop na tento týden: Komu docházejí síly a …

Jsme v druhé půlce března. Jaro klepe na dveře. Jak to půjde dál, jak se vám bude dařit? Podívejte …

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector