Svíčková, jinak zvána, voněla by stejně?

Poslanci ve středu probírali další vládní návrhy týkající se pandemie koronaviru. Jednat začali v 9:00, pokračovali však i po půlnoci a skončili až ve 2:51. Odsouhlasili mj. posílení pravomocí ČNB a také policie, která by mohla pokutovat na místě až do výše 10 tisíc korun za porušování mimořádných nařízení vlády. Oba návrhy vyvolaly rozsáhlé debaty. Notně kritický byl Miroslav Kalousek (TOP 09), který se ostře střetl s Alenou Schillerovou (za ANO), u pokut pak zmínil nudisty i posezení v rouškách nad prostřenou tabulí u Miloše Zemana, kterého se účastnil i Jan Hamáček (ČSSD). Poslanec Václav Klaus mladší (Trikolora) vedle toho navrhl, aby poslanci přišli na půl roku o mzdu a byly jim vypláceny jen náhrady. Opoziční poslanci se ostře střetli s Klárou Dostálovou (za ANO) kvůli řešení nájmů a Airbnb, Dominik Feri (TOP 09) se po půlnoci pohádal s komunisty. A nakonec se dostalo i na vouchery za zrušené zájezdy Čechů. Dění na extra dlouhé schůzi Sněmovny jsme sledovali na Blesk.cz online.

  • Sněmovna v úterý rozhodla o prodloužení stavu nouze do 30. dubna, s čímž souhlasil nakonec i premiér Andrej Babiš (ANO). Úterní jednání Sněmovny včetně Babišova vystoupení před poslanci jsme sledovali ONLINE zde. Poslanci mj. schválili příspěvek 25 tisíc korun pro OSVČ, který hájila Alena Schillerová (za ANO). ODS neuspěla s návrhem na navýšení na 30 tisíc.
  • Ve středu premiér Babiš mezi poslance nezavítal. Potvrdili přitom rozšíření kompetencí ČNB (kterou čekají širší možnosti obchodování) a také posílení pravomocí policie, aby mohla pokutovat provinilce proti vládním opatřením pokutami až 10 tisíc korun na místě.
  • Jan Hamáček (ČSSD) k tomuto opatření uvedl: „Jsem přesvědčen, že není důvod, aby se tady někdo obával, že policie bude toto oprávnění zneužívat. Rozhodně to není o tom, že tady policie bude rozdávat desetitisícové pokuty, to určitě ne. Ona se z toho stala debata o rouškách, ale to je o těch různých garážových party a dalších věcech, a tam policie musí mít možnost zasáhnout.“
  • Miroslav Kalousek (TOP 09) kritizoval vládu za mnohé, mj. i za přijatý „zákon rozpočtové neodpovědnosti“, kdy Schillerové doporučil, aby se styděla. Hamáčkovi připomněl sezení u Miloše Zemana s rouškami nad stolem s pohoštěním. „Když tedy je tak důležité okamžitě stíhat a vyvozovat sankce… Když jste v Lánech podstrkávali sýr pod gumičkou, zakročil policista, nebo budete řešeni ve správním řízení,“ rýpl si.
  • Václav Klaus mladší navrhl sebrat poslancům mzdy na půl roku a vyplácet jim jen náhrady. A vyzval k šetření.
  • Řada odhlasovaných vládních návrhů nyní míří před senátory. Firmy s uzavřenými provozy patrně získají nárok na odklad nájmu. Nájemníci bez příjmů pak budou načas chráněni před výpovědí z bytů, splatit nájemné však mají do konce roku. Z tvrdého postupu proti pronajímatelům vinili poslanci ministryni Kláru Dostálovou (za ANO).
  • Airbnb a další zprostředkovatelé ubytování v soukromí by měli sdílet s českými úřady informace o uzavřených smlouvách – poskytovat je živnostenskému úřadu.
  • Dominik Feri (TOP 09) se ostře střetl s komunisty v hádkách po půlnoci. „Čeští komunisté chtějí lidem pomáhat jenom hubou, jenom hubou,“ vytkl KSČM.
  • Sněmovna schválila i dílčí změny nejen v insolvencích a exekucích, přezdívané lex COVID-justice.
  • Poslanci odsouhlasili, aby cestovky za zrušené zájezdy klientům dávali vouchery na jiné, pozdější dovolené ve stejné ceně. Voucher může odmítnout klient z rizikové skupiny – např. důchodce, rodič na rodičovské, samoživitelka či nezaměstnaný.
  • V nemocnicích zřejmě budou moci pracovat lékaři z třetích zemí mimo EU i ti bez potřebných aprobačních schůzek. Kritice z řad poslanců-doktorů čelil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), do kterého se pořádně zostra pustil především Bohuslav Svoboda (ODS). Zákon označil za zmetek, situaci v nemocnicích za velmi vážnou a opatření za něco, co situaci leda zhorší.
  • Dění kolem koronaviru, aktuální počet mrtvých, nakažených i vyléčených v Česku sledujeme ONLINE zde

Vše
Důležité Foto Video Sociální sítě Zobrazit nové zprávy

Banky jsou v rámci možností spokojené se zákonem o odkladu splátek. „Odložení splátek bude pro klienty dobrovolné a nebudou s ním spojeny žádné poplatky,“ uvedla Schillerová, když hájila moratorium na úvěry a hypotéky, které Sněmovnou prošlo včera.

Budete mít zájem:  Šťáva Z Kysaného Zelí Zdraví?

Zákon tedy ponechává na rozhodnutí klienta, zda i po nabytí účinnosti zákona ponechá bez dalšího v platnosti dohodu o odkladu splátek, kterou s bankou uzavřel před nabytím jeho účinnosti, upozornil poradce České bankovní asociace Vladimír Staňura. Možnost odkladu splátek se vztahuje na úvěry sjednané a čerpané před 26. březnem 2020. U hypotečních úvěrů postačí, že byly před 26. březnem 2020 sjednány, ale klient z nich ještě nemusel čerpat.

„Schválený zákon přináší řešení, které uleví klientům. V každém případě je ale nezbytné vyjasnit si, jak technicky aplikovat některé detaily, které vzešly z přijatých pozměňovacích návrhů,“ uvedl generální tajemník České leasingové a finanční asociace Jaroslav Krutilek.

Zástupci většiny realitních firem a developerů zrušení daně z nabytí nemovitosti označili za správné. Zrušení daňových odpočtů z úroků u hypoték naopak odmítli jako krok zpět, na kterém by někteří klienti s hypotékou prodělali.

Chystané zrušení daně z nabytí nemovitosti ohlásila ministryně Schillerová koncem března, když uvedla, že kvůli rozpohybování realitního trhu je opatření třeba přijmout co nejdříve. Dnes uvedla, že návrh musí ještě projednat v rámci koalice a poté předložit vládě, která se zatím přednostně zabývala opatřeními proti epidemii.

Sazba daně z nabytí nemovitostí činí 4 procenta a od roku 2016 ji platí kupující, předtím ji hradil prodávající a kupující byl v pozici ručitele. Loni neúspěšně navrhoval zrušení daně Senát. Státní rozpočet díky výnosu této daně dostává 13 až 14 miliard ročně.

Svíčková, jinak zvána, voněla by stejně?

„Aktuální vývoj ukazuje, že se nám podařilo nekontrolované šíření koronaviru zastavit a je možné se připravit na pozvolný a kontrolovaný návrat k normálnímu životu,“ 

ohlásil dnes ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Do základu nejlepší svíčkové na světě patří špek a švestková povidla

Když dva dělají totéž, není to totéž. Jestli tohle latinské pořekadlo na něco platí, tak je to svíčková. Vezměte stejné suroviny a dejte je různým kuchařům, výsledek bude pokaždé jiný. Jak chutná nejlepší svíčková na světě? O recept se podělil mistr světa ve vaření téhle české speciality pan Jaroslav Petrů. O historii omáčky ke svíčkové se dozvíte v příspěvku.

„Mě na neoficiální mistrovství světa ve vaření svíčkové do Červeného Hrádku zvali už třikrát, pokaždé mi to nevyšlo, letos mi bylo hloupé odřeknout. Vypravil jsem se, svíčkovou uvařil a vyhrál,“ vysvětluje důvod své dobrodružné výpravy kuchař z ledečské restaurace Central pan Jaroslav Petrů.

Špekem nešetřete

Základem je dobré maso. Nejlepší je prý hovězí zadní, falešná svíčková. Špekem nesmíte šetřit, jak se maso vaří, špek ubývá. Na kilo a půl masa použijte klidně půl kila špeku. Nakrájejte ho na hranolky a pro snazší manipulaci ho dejte do mrazáku. Lépe se s ním manipuluje. Maso řádně očistěte, omyjte, usušte a teprve potom špikujte.

Maso do láku

Pan Jaroslav Petrů maso nechává odležet 4 dny, v ledničce, ve které jsou 2 až 3 °C. Maso se musí naložit do láku nebo nálevu.

Ten je z vody, octu, kořenové zeleniny (petržel, celer, mrkev), divokého koření (bobkový list, nové koření, celý pepř), trochy soli a cukru. Nálev je nutné nejdřív svařit a nechat vychladnout.

Teprve pak do něj vložte maso, které je celé ponořené, aby neokoralo. Čtyři dny ho nechte, vůbec si ho nevšímejte.

Základ omáčky

Základ na omáčku Jaroslav Petrů dělá na špekových kostičkách, které jsou veliké dvakrát dva centimetry. Musí být vyškvařené tak akorát, možná by obstály jako škvarky. Trošku křupnou, když je vyndáte. Vše určitě časem vychytáte.

Jaroslav Petrů se podělil o recept na kilo a půl masa. Zelenina je nastrouhaná na hrubém struhadle – 30 dkg celeru, 30 dkg petržele a 60 dkg mrkve, vše bývá v poměru 1:1:2.

Dvě větší cibule o průměru 8 cm, citron, divoké koření, bobkový list, nové koření, pepř.

Správné dochucení

Budete mít zájem:  Co má mít správný muž a správná žena?

Zázrak omáčky stojí především na citronu, hořčici a švestkových povidlech.Citron ale musíte okrájet, kůra je totiž hořká. Vše restujte dohromady, pak přidejte hořčici, cukr. Aby to karamelizovalo – 20 minut, půl hodinky.

Chvíli to trvá. Jedna polévková lžíce švestkových povidel, zastříknout octem, vodou a nechat zarestovat. Na tomto základu je třeba opéct maso ze všech stran. Dále ho zalijeme vodou a dáme péct. Musí být celé ponořené.

Peče se dvě hodiny na 200 °C.

Smetanový závěr

Omáčku teď už bez masa Jaroslav Petrů rozmixuje nahrubo, přivede k varu, zahustí hladkou moukou rozmíchanou v mouce. Vaří alespoň tři čtvrtě hodiny. Pak dochucuje solí, citronovou šťávou a cukrem.

A nakonec přijde závěr v podobě smetany. Musí mít minimálně 30 %, lépe 33 % tuku. Musí být kvalitní. Na kilo a půl masa dejte klidně litr smetany. Pak nechte deset minut potáhnout.

V závěru přes hrubší sítko propasírujte a na závěr zjemníte kvalitním máslem.

Patří do svíčkové brusinky? Rozhodně!

Podle Jaroslava Petrů by měla být ve svíčkové cítit zelenina: „Je to zeleninová omáčka. A brusinky, ty ke svíčkové patří. Vypadá to pěkně. Brusinkový terč s citronem, šlehačkou a brusinkami na mase dobře vypadá.“

Jaroslav Petrů

Vyučil se v roce 1980. Začínal v Havlíčkově Brodě v Jednotě, také pracoval pro Inter Hotely v Krkonoších, vařil i na Labské Boudě. V současné době vaří v Ledči nad Sázavou v restauraci Central.

autor: Tamara Pecková

Svíčková pětkrát jinak: Recepty českých šéfkuchařů | Žena.cz

Říká se, že podle toho, jak žena umí připravit svíčkovou omáčku, se pozná, jak zkušená je hospodyňka. Zároveň se ale povídá, že variant svíčkové je tolik, kolik je na světě kuchařů. Vydali jsme se zjistit, která je tedy ta nejlepší! Posuďte sami…

Možností, jak svíčkovou omáčku připravovat je opravdu celá řada, ať už se jedná o suroviny (někdo přidává jablko či trochu bílého jogurtu, jiný přilévá víno) či způsob přípravy. Svíčkovou můžeme vařit na sporáku, ale také péct v troubě a rozdíl je i v přípravě masa, které můžeme vařit v zelenině nebo samostatně.

Pro inspiraci vám přinášíme recepty od pěti šéfkuchařů českých restaurací:

1) Jan Rimpler, restaurace Noem Arch

Svíčková na smetaně podávaná s domácími žemlovými knedlíky a brusinkovým sorbetem (pro 4 osoby)

  • 600g masa – hovězí zadní váleček / falešná svíčková/ 
  • 0,1 l oleje
  • 300g mrkve
  • 200g cibule
  • 200g celeru
  • 100g petržele kořenové
  • sůl, pepř, divoké koření
  • 50g cukru krystal
  • 20g hořčice plnotučné
  • 20g másla
  • 50g hladké mouky
  • 100g slaniny
  • 20ml worcesteru

Den dopředu maso prošpikujeme slaninou a mrkví, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí a worcesterem. V hrnci na rozpáleném oleji maso orestujeme a vyjmeme, přidáme nejprve nakrájenou mrkev, celer a petržel, potom cibuli a koření, bobkový list, nové koření a celý pepř. Opečeme dozlatova, zasypeme cukrem a kapkou octu.

Zalijeme vodou, vložíme maso, osolíme a opepříme, přidáme hořčici a podusíme do měkka. Omáčku zahustíme máslovou jíškou a povaříme, přidáme smetanu a propasírujeme přes síto. Podáváme s karlovarským nebo houskovým knedlíkem, brusinkami a citronem.

Tip: Pokud chcete, můžete omáčku rozmixovat, v tomto případě doporučuji koření nedávat do základu, ale povařit je zvlášť a do omáčky dát pouze získaný vývar.

2) Josef Tojnar, restaurace Rybárna

Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem a brusinkami (10 porcí)

  • 1500g masa – hovězí zadní
  • 150g voňavého uzeného špeku
  • 3 lžíce sádla
  • 3 lžíce másla
  • 800g mrkve
  • 400g celeru
  • 200g petržele
  • 400g cibule
  • 8x bobkový list
  • 15x nové koření
  • 15x celý pepř
  • 8 snítek tymiánu
  • 150g cukru krupice
  • 100ml octa
  • 100g hořčice
  • 500ml smetany (33%)
  • sůl, pepř, citronová šťáva, 
  • 100g másla na „naleštění“
  • 150g máslové jíšky

Maso prošpikujeme silnějšími špalíčky uzené slaniny, stáhneme kuchyňským motouzem, osolíme a opepříme. V hrnci na sádle s máslem opečeme maso, vyndáme ho a orestujeme nahrubo nastrouhanou zeleninu dozlatova (dokud mrkev nepustí žlutou barvu), pak teprve přidáme cibuli a opět orestujeme. Zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. 

Budete mít zájem:  Jak Dlouho Trvá Léčba Zlomeniny Klíční Kosti?

Přidáme plátěný sáček s divokým kořením, hořčici, zalijeme octem a necháme odvařit. Přidáme zpět maso, zalijeme hovězím vývarem, aby bylo téměř ponořené, a dusíme asi 2 hodiny do změknutí. Vyndáme maso a sáček s kořením. Zeleninu rozmixujeme, zahustíme máslovou jíškou podle potřeby a 20 minut provaříme. 

Zjemníme smetanou, dochutíme citronovou šťávou a dáme rozpustit kostičky chlazeného másla, ale už nevaříme (máslo by se s omáčkou nespojilo a oddělilo by se), tím se omáčka hezky „naleští“.

Znovu rozmixujeme a přepasírujeme. Maso zbavíme motouzu a klademe na talíř na omáčku, aby byla vidět kresba a špikování. Podáváme s karlovarským knedlíkem a brusinkovým kompotem a zdobíme sušenými brusinkami.

Foto: Zdenka Tomis, Profimedia.cz

3) Jiří Zeman, Chalupa u Městské brány

Svíčková na smetaně podávaná s houskovým knedlíkem (10 porcí)

  • 1,2 kg masa – hovězí zadní
  • 120g uzené slaniny
  • 2kg kořenové zeleniny
  • 200g cibule
  • 5g divokého koření
  • 1 citrón do základu
  • 2 citróny na dochucení
  • 40g cukru
  • 2 lžíce hořčice
  • 0,5l mléka
  • 0,5l smetany
  • 150ml oleje
  • 150g brusinek
  • sůl podle chuti
  • zásmažka – 50g másla a 100g hladké mouky
  • terčík – plátek citrónu, šlehačka, brusinky

Na tuku orestujeme kořenovou zeleninu, postupně přidáváme na kostičky uzenou slaninu, kousky citrónu, cibule, divokého koření, jednu sklenici brusinek a hořčici.

Zalijeme hovězím vývarem. Maso prošpikujeme slaninou a osolíme. Maso opečeme na samostatné pánvi na tuku, aby se pěkně zatáhlo.

Jakmile zeleninový základ s vývarem přejde varem, vložíme do něj opečené maso a dusíme do měkka. 

Maso vyjmeme a zeleninový základ rozmixujeme ponorným mixérem a přidáme mléko. Na pánvi si uděláme jíšku z másla a mouky a zahustíme s ní omáčku. Zahuštěnou omáčku dochutíme solí, cukrem, solí, citrónem a najemno nastrouhanou citrónovou kůrou. Omáčku přepasírujeme přes jemný cedník. Na závěr celé zjemníme smetanou.

4) Petra Sahajdáková, Dock House

Hovězí pečeně se svíčkovou omáčkou podávaná s domácím žemlovým knedlíkem a brusinkami (5 porcí)

  • 500g hovězího masa 
  • sůl
  • 50g másla
  • 100g mrkve
  • 40g celeru
  • 50g petržele
  • 50g cibule
  • 30g cukru
  • bobkový list, nové koření, pepř, citron
  • 30g plnotučné hořčice
  • 1l hovězího vývaru
  • 250 ml smetany

Očištěné maso hovězí zadní osolíme a opečeme na másle do zlatova, aby se zatáhlo. Na výpeku orestujeme postupně očištěnou a na nudličky nakrájenou mrkev, celer, petržel a cibuli.

K zelenině přidáme cukr, bobkový list, nové koření, celý pepř a necháme zkaramelizovat, plátky omytého citronu a plnotučnou hořčici, necháme restovat na barvu a přidáme opečené maso podlijeme hovězím vývarem a pečeme pod poklicí v troubě do změknutí masa. 

Měkké maso vyndáme, omáčku propasírujeme, zjemníme smetanou, zredukujeme na potřebnou hustotu a dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou a nakonec dáme kousek másla na zjemnění.

Foto: Zdenka Tomis, Profimedia.cz

5) Roman Kurfiřt, Buena Vista

Svíčková na smetaně s houskovými knedlíky (1 porce)

  • 100g hovězího masa
  • 5 g slaniny
  • sůl
  • 15 g másla
  • 10g celeru
  • 10g mrkve
  • 10g petržele
  • 10g cibule
  • pepř, nové koření, bobkový list
  • citron, cukr, ocet
  • 15g mouky
  • 50g smetany

Opláchnuté díly masa protkneme slaninou a osolíme. Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na tenké oplátky a mírně orestujeme na tuku, přidáme maso, krátce je v základu opečeme a mírně podlijeme vodou. K masu přidáme pepř, nové koření, bobkový list a omytý citron, nakrájený na plátky. 

Zastříkneme octem a dusíme pod pokličkou do měkka. Během dušení maso obracíme. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou zásmažkou a zvolna vaříme cca 20 minut. Během varu přidáme smetanu. Omáčku procedíme a dochutíme solí, octem a cukrem a zvolna krátce povaříme.

A teď už nezbývá než popřát… DOBROU CHUŤ!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rychlá večeře: Tři úžasné recepty z hub

Prohibice: Udělá z nás ještě větší alkoholiky?

Hubnoucí HIT: Tukožroutská polévka! Pamatujete?

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Husité budili hrůzu, jako teroristé si ale počínali i jejich protivníci, říká Čornej | Video: Martin Veselovský

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector