Svačiny pro zdraví dětí – co dětem připravit a co fakt ne?

Škola je zase tady a s ní nastávají všechny typické starosti, které musejí rodiče s příchodem 1. září řešit. Jednou z nich je i otázka, co malému i většímu školákovi zabalit ke svačině. Dopolední jídlo je pro děti velmi důležité – mělo by jej zasytit, dodat mu potřebné živiny a také dostatek energie na vstřebávání všech informací. Jenže jak na to?

Poměrně rozšířeným nešvarem dneška je, že děti namísto domácí svačinky dostanou peníze, za které si v automatu koupí bagetu, chipsy nebo třeba čokoládovou tyčinku.

Jistě, hlad možná zaženou, ale jejich výživová hodnota je přinejlepším nulová (o tom, co s dětským organismem dělá nadbytek cukru, soli, škodlivých tuků apod. není třeba se příliš rozepisovat).

Bohužel ani tradiční rohlík s máslem a salámem, který jako svačinku dostávala spousta z nás, není z výživového hlediska ideální, i když je třeba s láskou připravený doma. Mnoho rodičů tak stojí před otázkou, co svému potomkovi vlastně do školy přibalit.

Poklad ve svačinovém boxu

Ideální svačina by měla především obsahovat vyvážený poměr všech základních výživových prvků, tedy složité sacharidy, zdravé tuky a bílkoviny, a k tomu samozřejmě potřebné vitaminy, minerální látky a také vlákninu. A měla by být ze skutečně kvalitních surovin. Vždyť pro své děti chceme jen to nejlepší, což se samozřejmě týká i potravin.

Svačiny pro zdraví dětí – co dětem připravit a co fakt ne?

Kvalitu spolehlivě najdete u certifikovaných biopotravin, které jsou označeny logy biolistu či biozebry.

Jedná se o produkty pocházející z ekologického zemědělství, které nezatěžuje půdu ani vodní zdroje chemickými látkami. Plodiny jsou vypěstovány v souladu s přírodou.

Kromě běžných obchodů naleznete široký výběr také u lokálních bio farmářů, kterých je v tuzemsku už více než 4 600. Více užitečných informací najdete na www.myjsmebio.cz. 

Svačiny pro zdraví dětí – co dětem připravit a co fakt ne?

Celerová pomazánka

  • • 1 menší bio celer• 1 bio cibule• bio čerstvý sýr• 3 bio vejce
  • • bio petržel

Celer u dětí příliš oblíbený nebývá, ve formě pomazánky je ale opravdu výborný a na chuť mu přijdou i největší mlsouni.

Jeden menší celer nadrobno nastrouhejte. Přijdete k němu pokrájenou cibulku, špetku soli a pepře, balení čerstvého sýra, tři vařená vejce a čerstvou petrželku. Směs promixujte.

Pomazánka nejlépe chutná na bio kváskovém chlebu společně s čerstvou zeleninou.

Svačiny do školy byste zkrátka neměli podceňovat. I ony totiž mohou hrát důležitou roli v tom, jaké výkony bude vaše dítko ve škole podávat.

Pokud totiž budou malému školákovi chybět základní živiny, bude unavený, nepozorný a na známkách se to jistě projeví. Kromě toho je prokázáno, že nejrůznější chemické konzervanty, barviva či sladidla mohou v dětském těle napáchat nepěknou paseku.

I proto je důležité, abyste věděli, že svému potomkovi do aktovky balíte jen ty nejkvalitnější potraviny.

Svačiny pro zdraví dětí – co dětem připravit a co fakt ne?

Domácí granola

  1. • 200-300 g bio ovesných vloček• bio oříšky (lískové, kešu, vlašské či pekanové)• bio sušené ovoce (meruňky, švestky, jablka)• bio slunečnicová a chia semínka• dvě lžíce bio kakaa
  2. • dvě lžíce bio medu

Výhodou granoly je, že do ní můžete přidat oblíbené ingredience vašich dětí.

Navíc je její příprava velmi jednoduchá. V míse smíchejte vločky s libovolným množstvím různých oříšků, sušeného ovoce a přidejte semínka. Pokud vaše ratolesti zbožňují čokoládu, přimíchejte ještě dvě lžíce kvalitního kakaa. Všechny přísady promíchejte společně se dvěma lžícemi bio medu.

Směs rovnoměrně rozprostřete na plech vystlaný pečicím papírem. Pečte přibližně půl hodiny na zhruba 150 stupňů Celsia a průběžně s granolou míchejte.

Hotová granola skvěle chutná s jogurtem či tvarohem, který dětem můžete dát společně se směsí do skleničky či nepropustného svačinového boxu, ať máte jistotu, že se jim v aktovce či batůžku nestane žádná nehoda. A nezapomeňte na lžičku!

Svačiny pro zdraví dětí – co dětem připravit a co fakt ne?

Raw tyčinky

  • • bio jemné ovesné vločky• bio sušené datle bez pecek
  • • bio kakao

Nepečené ovocné tyčinky jsou v poslední době čím dál oblíbenější. Jedná se o zdravější alternativu různých doslazovaných müsli tyček z automatů.

V tomto receptu ale žádný cukr potřebovat nebudete, přirozeně sladkou chuť totiž poskytnou datle.Potřebovat budete opět ovesné vločky, ideálně rozemleté. Sušené datle pokrájejte na malé kousky a umixujte tak, aby se vytvořila lepkavá pasta.

Ovoce vložte do misky a přisypejte zhruba stejné množství vloček a dvě lžíce kakaa. Směs rukama dobře promíchejte v tužší pastu, kterou rovnoměrně rozprostřete do malého pekáčku či obdélníkové misky vyložené pečicím papírem.

Nechce v lednici přes noc ztuhnout a ráno hmotu pokrájejte do požadovaného tvaru. Jednotlivé kousky zabalte do papíru a hurá do školy!

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství.

To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí.

Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Více tipů na zajímavé akce či příležitosti poznat svět biopotravin a ekologického zemědělství najdete na www.mesicbiopotravin.cz.

Foto: Shutterstock

Svačinky pro děti a jak řešíme jídlo na cesty

Svačinky pro děti a cestování – to je téma, o které se momentálně zajímáte nejvíce.

Školní rok pomalu končí a čekají nás prázdniny, na které se těší nejvíce děti. Dospělí většinou řeší, kam na dovolenou a co s ratolestmi, když musí do práce.

Ráda bych se s vámi podělila o několik tipů na svačinky nejen do školy/školky, ale také na pokrmy vhodné během cestování. Opět, jak je mým zvykem, použiji příklady z praxe a vlastní zkušenosti. Vezměte si z nich to, co potřebujete.

Svačiny pro zdraví dětí – co dětem připravit a co fakt ne?

Nejprve bychom si však měli říci pár informací o tom, do čeho svačiny balit. Nedoporučuji plastové krabičky, jelikož obsahují nebezpečné a zdraví škodlivé bisfenoly. Sklo je dobrým řešením, je ovšem těžší, tudíž pro malé děti nemusí být nejvhodnější.

Existují již tzv. BPA free krabičky, dbejte však na to, aby i víčko bylo BPA free. Těmito informacemi vás samozřejmě nechci nabádat k tomu, abyste veškerý plast, který je ve vaší kuchyni, vyhodili! Jednoduše plastovou krabičku vystelte pečícím papírem, ať jídlo nepřijde do styku s plastem.

Zde odkaz na skleněné nádoby, které používáme my a naše děti:

https://www.lifefactory.com/catalog/kids

Pro náročnější strávníky, kteří si chystání svačinek vyloženě užívají, doporučuji:

http://www.planetbox.com/

Dražší, ale opravdu originální. Výhodou těchto sofistikovanějších “lunch boxů” je fakt, že mají několik oddílů, různé velikosti a tak intuitivně dítěti nachystáte více druhů potravin.

  • To samé platí pro láhve na vodu.
  • Rozhodně nepoužívejte plast, ale kvalitní sklo se silikonem, které ochrání láhev před rozbitím anebo nerezové láhve.
  • A co tedy dětem do těch krabiček dát?

Já osobně nemám ráda složitá a komplikovaná jídla. Pokud máte mou knihu Hravě o živé stravě a holdujete vitariánské stravě, pak jste si určitě všimli, že příprava většiny mých pokrmů zabere maximálně 20 minut.

Naše oblíbené svačiny do komunitní školy, kterou děti navštěvují, většinou obsahují:

  1. Veganské sushi – místo rýže můžete přidat quinou (nejlépe bílou, která je lepivější než ostatní druhy) s okurkou, avokádem a kešu dresingem. Můžete samozřejmě připravit raw verzi (recept v knize Hravě o živé stravě).
  2. Wrapy všeho druhu – stačí žitný či špaldový wrap, do něj dětem zabalíte cokoli mají rády. Wrapy v raw kvalitě si můžete připravit i doma. My raw wrapy sušíme o víkendu, ať máme připraveno na týden dopředu anebo je koupím již hotové.
  3. Zeleninové tyčinky s dipy či pomazánkami různého druhu. Ať už jste vegetariáni, vegani, vitariáni či masožravci, určitě nepohrdnete (vč. dětí), výbornými dipy a pomazánkami jako např. humus, pesto, pomazánka z červené čočky apod. Stačí nakrájet mrkev, okurky, červené papriky, řapíkatý celer či jinou zeleninu na hrubší tyčinky a děti si zeleninu mohou namáčet do těchto pomazánek či dipů.
  4. Do školy jsou také výborné zeleninové polévky/kaše. Nevadí, že nejsou horké. Děti je sní i za studena. Zde doporučuji recyklovat kvalitní sklenky s víčkem na závit, ve kterých můžete polévky anebo kaše skladovat.
  5. Střídám polévky všeho druhu s rizotem z jasmínové či basmati rýže, do kterých přidávám nutriční (lahůdkové) droždí jako zdroj vitamínu B12.
  6. Ovoce všeho druhu – cokoli vaše děti mají rády. U nás vyhrávají jablka a jahody.
  7. Kale chipsy – ty u nás nesmí chybět
  8. Do větší skleněné láhve od okurek připravím zelené smoothie.
  9. Čistá voda

Svačiny pro zdraví dětí – co dětem připravit a co fakt ne?Jak u nás vypadá školní den:Ráno vstanu dříve a připravím polévku ze zeleniny, kterou mám hotovou do 20 minut. Nakrájím zeleninu a ovoce různého druhu, kousek kváskového chleba či naklíčeného chleba, pomazánku, kterou si většinou chystám den předem anebo mám ještě zbytek z předchozího dne. Sobě a Elišce balím ještě kimchi, které je ostřejší ale výborným zdrojem probiotik. Dále chipsy z kadeřávku (kupuji již hotové) a bandasky s destilovanou anebo filtrovanou vodou, do kterých přidám citrón, probiotika a mořský fytoplankton. Nesmí chybět něco sladkého na zub, viz tipy níže. Vše sbalím do většího batohu, který nosím na zádech, jelikož s dětmi během dne děláme mnoho venkovních aktivit. Eliška (6,5 let) má svůj batoh, do kterého si musí vše sama připravit a sbalit. Je zodpovědná za své věci. Tomáškovi (4,5 let) pomáhám.

Budete mít zájem:  Léky Na Nehtovou Plíseň?

Jak u nás vypadá svačina pro celou rodinu, když cestujeme:

  1. Chybět nesmí minimálně 2 mladé kokosy a kvalitní nůž na otevření plus lžíce na vydlabání “masa”.
  2. Zeleninové tyčinky (mrkev, okurky, paprika, řapíkatý celer) s dipem – pesto, humus, kešu sýr apod. Pro tvorbu kešu sýrů, vegan jogurtů apod. používám tato probiotika
  3. Ovoce – nakrájený meloun, banány, passion fruit a avokádo, které je u nás velmi oblíbené, třeba namazané na chleba.
  4. Dětem sbalím vždy něco sladkého (krom ovoce) na zub – buď bio čokoládu s vyšším obsahem kakaa anebo raw čokoládu. Máme již oblíbenou značku z Austrálie – jedná se o značku Loving Earth a jejich organickou citrónovou čokoládu z kešu. Najdete ZDE. Někdy také kvalitní xylitolové žvýkačky a bio lízátka oslazená ovocným džusem od Yummy Earth.
  5. Vždy připravím zeleninový salát s dresingem, který pojídáme po celý den. K salátu přikusujeme buď raw krekry anebo kváskový žitný či špaldový chléb. Dětem někdy připravím vegetariánské sendviče s bio máslem, špenátem, sýrem a okurkou.
  6. Dětem připravuji zeleninové sushi, okurky a cherry rajčata, které jedí v průběhu celého dne a které milují. Pokud se na poslední chvíli rozhodneme výletit, pak koupím vege sushi anebo připravím doma.

Vše balím do přenosné lednice, kterou si vezeme s sebou v autě. Pokud jdeme na túru, pak do batohu a volím potraviny tak, aby se během dne nezkazily.

Svačiny pro zdraví dětí – co dětem připravit a co fakt ne?

Navíc sbalím navíc velkou tašku plnou jídla (jídlo v letadle nejím, takže jsem odkázána na naše rezervy anebo jednoduše držím půst).

Taška obsahuje převážně ovoce (banány, jablka, hrušky apod.

), zeleninu (ve skleněných krabičkách) a sušené dobroty typu – raw krekry, kale chipsy, bramborové chipsy s kokosovým anebo avokádovým olejem, raw čokolády, ovocné kůže, 100 ml koloidního stříbra (přírodní antibiotikum), 30 ml bio baobabového oleje na promaštění pokožky a interního použití (klimatizace v letadle velmi vysušuje). Vodu si bereme destilovanou či filtrovanou, poté koupíme to, co je. Vždy vodu přeliji do skla či nerez láhve. Nic jiného než vodu na cestách nepijeme. Výjimečně dětem koupím džus.

A co když se kempuje pod stanem?

Kempování milujeme a v Austrálii jsme stanovali několikrát ročně. Australské podnebí tomu přímo vybízelo. Co s sebou balíme? Většinou se jedná o víkendové kempování, kdy nabalím přenosný cool box vším možným PLUS:

– Chleba na opékání

– Bereme s sebou lilky a cukety, které marinuji v tamari a česneku.

– Pokud děti chtějí párečky, volíme tempeh anebo výjimečně masové v bio kvalitě. Po návštěvách v ČR, kde si děti vyzkoušely i masové klobásy, které jim zachutnaly, s nimi konzultuji, pokud si řeknou o klasické párečky. Vždy vysvětlím, co se zvířetem musejí lidé udělat, aby se dostalo do podoby klasické klobásy.

Starší Eliška již chápe (téměř 6 let, ale i tak někdy zvolí klasický párek, což respektuji). Mladší Tomášek se většinou řídí dle své starší sestry. Naučila jsem se s dětmi nemanipulovat, ale říct narovinu, jak věci cítím já a proč. U nemasové verze grilujeme tempeh a sendviče s máslem, rajčetem a sýrem.

Já osobně miluji grilovaný lilek a cuketu s raw kysaným zelím, což uspokojí mé chuťové pohárky.

– Naše voda nám nevystačí na celý víkend, takže jakmile dojde, koupíme si vodu v BPA free lahvích.

– Vždy nabalím spousty ovoce a zeleniny, které snídáme, obědváme i večeříme. Večer rozděláme oheň a grilujeme.

Svačiny pro zdraví dětí – co dětem připravit a co fakt ne?

Mějte příjemný zbytek prázdnin a dovolené, hlavně bez úrazů.

Befelemepeseveze – už je to tady…školní rok zase začíná

Možná vás to letos čeká poprvé, možná jste již ostřílení matadoři a svačiny vyrábíte jako na běžícím páse a přesto si lámete hlavu nad tím, co pořád vymýšlet.

Navíc vás v následujících dnech bude čekat pár ne úplně příjemných záležitostí, jako je nákup obalů, bačkor a bot na cvičení, jistě budete trávit plno na času na internetu při hledání kroužků pro své ratolesti a do toho budete ráno několikrát svého školáka vyhánět z postele a popohánět při snídani a výpravě do školy.

Svačiny pro zdraví dětí – co dětem připravit a co fakt ne?

        

Právě proto jsem se rozhodla, že vám ten start ve škole usnadním a abyste nemuseli vymýšlet co za svačinu, mám pro vás praktický„ SVAČINÁŘ

Svačiny pro zdraví dětí – co dětem připravit a co fakt ne?

Ptáte se, proč dávat školákovi svačinu, když si může koupit něco ve školním automatu?

Škola, kam chodí má dcera, resp. její hlavní budova disponuje automatem na zdravé svačiny, dělala jsem si tam průzkumný nákup :-D, abych věděla, co takový automat nabízí. Dají se tam najít ovocné šťávy, mléko ochucené i neochucené, v nabídce je i nějaká musli tyčinka a pufované bramborové lupínky (nesmažené).

Jako doplněk občas, když např. dítě zůstane déle v družině, se tam tedy něco vybrat dá, ale upřímně, nejde o plnohodnotnou svačinu, jakou by měl školák (a nejen ten) dostávat.

Proč? Protože když uplyne zhruba druhá vyučovací hodina, je přesně ten čas, kdy již klesá cukr v krvi, který byl doplněn ranní snídaní a je potřeba energii znovu doplnit.

Co se děje, když to neuděláme? Nastává únava, zívání, ztráta soustředění a výkon je potřeba podávat i po velké přestávce ????

  • Proto radím:
  •   mluvte se svým dítětem o tom, proč je potřeba svačit a hlavně, čiňte tak i mimo školní dny, jde o trvalý návyk
  •       součástí svačiny by vždy mělo být ovoce a/nebo zelenina
  •       svačina by měla být chutná i hezká
  •       střídejte různé ubrousky s obrázky nebo papírové sáčky s krátkým milým vzkazem
  •       vyvarujte se stereotypů, také by se vám nelíbilo, kdyby vám někdo 4x týdně nachystal rohlík se šunkou a sýrem

Já, ty, on, ona, ono…. Všichni potřebují svačinu

Svačiny pro zdraví dětí – co dětem připravit a co fakt ne?

Věřte nebo ne, velmi se mi to osvědčilo nejen u mě, ale i u mých klientů.

Pokud pravidelně svačí, nehoní je mlsná k odpolednímu kafíčku a večer nezmetají, co by kde šlo ještě sezobnout.

Tělo je optimálně zasycené a protože je strava pravidelná, nedochází k velkým výkyvům v hladině cukru v krvi, který je spojen s únavou i chutěmi na sladké a tělo si nehromadí nadbytečné tuky.

Ale aby nedošlo k omylu, svačina není žádné velké jídlo, takže na řízek v chlebu zapomeňte.

A co je velmi důležité, vždy by měla svačina obsahovat ovoce v dopolední části dne a zeleninu odpoledne, v případě náročnější fyzické aktivity (sportovní kroužek) zařaďte ovoce i k odpolední svačině.

Máte problém s pravidelností? Zapomínáte na svačiny? Vše je o tom, naučit se správně si program organizovat, vytvořit si řád.

Jste to vy, kdo má problém s pravidelností? Sami nesvačíte? Pak začněte u sebe, jděte příkladem, jedině tak vaše dítko pochopí, že se jedná o naprosto přirozenou věc. Zdravé složení stravy, pohyb, správné načasování i odpovídající množství stravy, to vše jsou klíče k úspěchu jak si udržet, ale i snížit váhu.

Jak převézt školáka – vykuka, který nikdy svačinu nestihne?

Svačiny pro zdraví dětí – co dětem připravit a co fakt ne?

Dám vám pár tipů, minimálně jeden z nich v naprosté většině zabere ????

  1. Svačinu chystejte společně, vyberte s vaším dítkem hezké ubrousky s obrázkem, které se mu líbí a hrajte společně hru „ve kterém je asi dneska svačina“ , nezapomeňte to po škole ověřit ????
  2. Nedělejte velké porce, mladším dětem stačí i ½ rohlíku, malý krajíček chleba.

        

  3. Velké  porce jsou předem odsouzeny ke školákovu zhodnocení, že to stejně nestihne ????
  4. Dejte dítku hlas, ať si také řekne, co by rádo dostalo za svačinu, pokud očekáváte  odpověď, která se vám nebude líbit, dejte předem výběr z možností.

  5. Občas dopřejte školákovi naprosto jedinečnou svačinu, na kterou bude náležitě pyšný, třeba něco dobrého a sladkého, ale vybírejte pečlivě co kupujete, nejlepší je  samozřejmě domácí  výroba (ovesná sušenka, domácí koláč, celozrnné perníkové srdce nebo třeba závodnické auto…)
  6. Máte dobré nápady? Zapište si je, nikde není psáno, že musíte mít 365 různých  svačin, pokud budete mít 20 druhů, tak ta první přijde na řadu až za 4 týdny ????

Na zajímavé a především ekologické balení svačin bez igelitových sáčků mě přivedl před rokem dárek od švagrové pro mou dceru, krásné látkové, ručně šité svačinové ubrousky a kapsy zn. MagsBags. Takže nejprve svačinu zabalím do papírového ubrousku, případně jej přiložím do kapsy, abychom dětem ukázali, že i svačina si zaslouží hezké stolování a poté vložím do látkového ubrousku a kapsičky. Obrázků, ze kterých se dá vybrat je spoustu, nebudete vědět, který dřív :-).

Jak připravit dětem svačiny do školy, aby netloustly

Průzkum mezi českými dětmi ukázal, že čtvrtina z nich svačí nepravidelně. Přitom zdravá svačina je důležitá nejen pro dobré soustředění, ale také zabraňuje přejídání.

„Právě absence odpolední svačiny vede k nadměrnému příjmu energie při večeři, případně může být i příčinou večerního mlsání. Vynechávání odpoledních svačin tak přispívá ke vzniku nadváhy a obezity,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá.

Co připravit ke svačině

Správná svačina by se měla skládat jak z potravin dodávajících sacharidy (pečiva, ovoce, cereálií), tak i bílkoviny (sýry, šunka, vejce, mléko a mléčné výrobky apod.). A je vhodné ji doplnit porcí zeleniny.

Tvořit by měla asi 10 procent z celkového energetického příjmu. Pokud ale děti sportují, může odpolední svačina pokrývat až 15 procent z celkového energetického příjmu.

U menších školáků na prvním stupni to je podle odborníků na výživu zhruba 800 kilojoulů. U starších a také aktivně sportujících dětí může svačina dosáhnout až 1 300 kilojoulů.

K dopolední svačině je nejvhodnější dát dětem jogurt, tvaroh, mléko nebo zakysaný mléčný výrobek a k tomu ovoce.

Pro starší děti a k odpolední svačině je vhodný kus pečiva, namazaný kvalitním tukem a obložený šunkou či sýrem. Nezapomínejte jim k tomu přibalit i nakrájenou zeleninu.

Do boje proti nudným svačinám se pustil spisovatel ze San Franciska:

Pitný režim nepodceňujte

Kromě pravidelného jídla myslete i na to, že děti potřebují dostatek tekutin. „Pokud totiž dítě dostatečně nepije, často ho bolí hlava a špatně se ve škole soustředí,“ varuje Karolína Hlavatá.

Odborníky doporučený příjem tekutin se u školáků pohybuje okolo 1,5 litru denně, u těch sportujících je to samozřejmě ještě více.

Základem by měla být obyčejná pitná voda. Pro zpestření můžete dětem udělat domácí ovocný ledový čaj nebo vodu ředěnou džusem, a to minimálně v poměru 1:1.

  • Dopoledne
  • – celozrnná sušenka, malý zakysaný nápoj, ovocný salát
  • – bílý jogurt s čerstvým ovocem
  • – cottage sýr, jahody, slunečnicová semínka
  • – mléčný koktejl s banánem
  • Odpoledne
  • – krajíc chleba, tvarohová pomazánka, zelenina
  • – rýžové chlebíčky, cottage sýr, šunka, zelenina
  • – celozrnný chleba, rajčata, mozzarella
  • – tuňákové wrapy

Svačiny pro zdraví dětí – co dětem připravit a co fakt ne?Svačiny pro zdraví dětí – co dětem připravit a co fakt ne?Svačiny pro zdraví dětí – co dětem připravit a co fakt ne?

Proč děti (a dospělí) nechtějí snídat

Mnoho maminek se trápí se snídaní. Pracně jí připravují, ale děti jí odmítají jíst. Všichni víme, že není chytré děti do jídla nutit. Ale co s tím, když všude slyšíme, že snídaně je základ? Po letech pozorování a vlastních zkušenostech s několika dětmi, které u mě roky snídaly, už vím, čím to často bývá a co pomůže.

Mami, mám hlad

Velmi často se potkávám s tím, že maminky nemohou do dětí dostat po ránu snídani. Dlouho jsem tomu nerozuměla, protože moje první dcera se budila někdy až ukrutně brzy a její první slova byla: „Mám hlad!“.

S ukončením kojení to přešlo a já byla ráda, že s jídlem „neotravuje“, dokud ho nemám připravené. Pak sedla, snědla a šla. Tak proč jiné děti ráno nejedí? Nešlo mi to do hlavy.

Z různých studií jsem znala čísla, která potvrzovala, že stále více Čechů ráno nesnídá a s nimi ani jejich děti. Ale proč?

Mnoho jídla večer

Částečně jsem to pochopila, když jsem se jako rodič ocitla s jinými rodiči na prvních rodinných akcích přes noc. Když jsem viděla, co všechno jsou některé maminky schopny večer do dětí nacpat, bylo mi jasné, že ráno jíst prostě nemohou.

Koneckonců, sama jsem měla zkušenost s tím, že když mě večer přepadne mlsná a uvařím si třeba v jedenáct v noci krupicovou kaši (ano, to jsem skutečně dělala v době, kdy jsem přes den jedla saláty a jogurty a večer umírala únavou a hlady), tak do oběda nemám na jídlo pomyšlení.

Takže první odpověď jsem dostala už před lety – když se jí pozdě večer, není ráno ten správný zdravý hlad na snídani.Ale pak tu byla velká skupina rozumných maminek, které děti krmily z mého pohledu normálně, zdravě a dobrým jídlem, a přesto měly ráno s dětmi potíže.

„Jak do nich tu snídaní máme dostat?“ ptaly se a já nevěděla, co poradit. Netušila jsem, proč některé děti nechtějí jíst, když moje dítě by klidně jedlo pořád a hned od rána.

Nástup do školky

Prozřela jsem až s nástupem dcerky do školky. Chodila dvakrát týdně a já dvakrát týdně nutila své jinak žravé dítě, aby už konečně začalo jíst nebo dojedlo, že přijdeme pozdě. V té době jsme byli doma zvyklí snídat miso polévku a obilnou kaši se zeleninou.

Jedla obojí s velkou chutí a najednou ve čtvrtek a pátek stávkovala. A podotýkám, že to nebylo proto, že by se jí do školky nechtělo. Místo, kam chodila, milovala. A nebylo to ani tím, že by tam spěchala tak moc, že by neměla čas se najíst. Spíš seděla, hleděla zasněně kamsi do dáli a myšlenkami vůbec nebyla s námi u stolu.

V tu chvíli jsem úplně pochopila, proč se některé maminky nechtějí dělat se snídaní, když ji pak lijí do záchodu.

Zbytečně moc jídla

Navíc mi vadilo, že v ty dva dny, kdy chodila do školky, měla zbytečně moc jídla, které jinak ani nepotřebovala. Doma v osm snídaně, ve školce v deset svačina, ve dvanáct oběd a ve dvě další svačina.

Na to jsem nebyla zvyklá, vystačili jsme si se snídaní, obědem a večeří, svačiny od tří let byly potřeba jen na výlety a akce, kde ostatní jedli.

A teď tohle! Ráno stres nad snídaní a domů chodila tak nacpaná, že kakala i třikrát denně.

Později chodila do školky třikrát týdně a mně třikrát týdně tekly nervy u jídla. Když jsme ráno nejvíc pospíchali, tak nebyla schopná se najíst. Ale zbývající dny v týdnu byly opět bez problémů.

Zkoušela jsem začít se snídaní už v půl osmé, aby měla dost času i s tím svým rozjímáním. Ale všechno marné, prostě ji to vůbec nezajímalo.

Hlad dostávala až cestou do školky, kam jsme se vždycky řítili pozdě na devátou hodinu jako poslední.

Snídaně ve správný čas

Když se narodila druhá dcera, odstěhovali jsme se z města, já zůstala s dětmi doma a snídaně v tu ránu přestaly být problém. Časem jsem začala doma učit a chodilo mi na osmou ráno několik dětí, kluci i holčičky. Za ty roky jsem to dávno pochopila.

Moje děti jsou jasnou demonstrací toho, jak je pro nás nepřirozené jíst brzy. Koneckonců já sama taky před devátou nemám chuť něco sníst.

Chytré knihy říkají, že do devíti hodin se naše trávení čistí a žaludek není do té doby na příjmu a není ani radno do něj něco cpát násilím.

Nerady jedí samy

Další věc, kterou jsem vypozorovala díky všem těm dětem, co u nás kdy snídaly, je, že děti mnohem lépe a radostněji jedí v kolektivu. I děti, které se dle slov svých rodičů v jídle po ránu rýpají, u nás většinou jedí s chutí.

Posadíme je s našimi jedlíky ke stolečku a necháme je, aby si samy nasypaly do polévky nasekanou petrželku nebo semínka.Běžný model však je, že matka ráno posadí dítě ke snídani a sama běhá po bytě a chystá sebe a dítě na odchod. Děti sedí u stolku a nebaví je to. Ale představte si sebe v téhle roli. Zkusme se do nich vžít.

Jak by nás bavilo sedět samotné u stolu a slyšet někoho dalšího, jak lítá okolo, vyřizuje hovory, hledá věci a tříská dvířky od skříněk?

Ideál

Nejlepší by samozřejmě bylo, kdyby celá rodina posnídala společně kolem deváté hodiny. My to tak máme a můžu to vřele doporučit. Nezávisle na tom, že děti vstávají kolem sedmé, jíme až kolem deváté.

Mezitím je převlékání, mytí, česání, cvičení, trénování na violoncello, vyběhnutí na zahradu, skákání na trampolíně apod. Já vařím snídani, uklízím, peru prádlo, manžel pracuje. Někdy se tak zapomeneme, že jíme až před desátou. Když mají holky zábavu, nemají hlad.

A když ho pocítí, hezky a s chutí se najedí. Žádné nucení do snídaně se už roky nekoná.

Roky nám to ve dvou nešlo

Po letech snídání v poklusu mezi schůzkami nebo za volantem jsme se s Romanem propracovali až díky dětem k výše popsanému stavu.

Několik let jsme se předtím marně snažili snídat doma společně ve dvou a v klidu už v době, kdy jsme ještě děti neměli.

Byl to nedosažitelný ideál napsaný na lístečku s našimi plány, který jsme každý rok přepisovali v plánovacím sešitu na nový rok jako výzvu. A stále se nám to nedařilo dosáhnout.

Někdy stačí málo

Mnoho maminek na naši radu snídani posunulo a je po problému. Někdy stačí málo. To je ale, bohužel, pro většinu lidí nedostupné řešení. Brzy ráno spousta z nás opouští domovy a žene se do práce, škol a školek a všichni jsou ve spěchu a ve stresu. To se pak těžko sedí v klidu a pohodě s rodinou u jídla.

Jíme Jinak doporučuje

  • Pokud jste doma na mateřské, posuňte čas snídaně adekvátně vašim potřebám. Jezte, až když máte hlad a chuť k jídlu. Devátá hodina je fajn, pokud máte hlad dříve, klidně snídejte dříve. Ale nenuťte děti v sedm do jídla. Leda by nutily ony vás 🙂
  • Jezte s dětmi společně.
  • Pokud nemáte možnost se najíst doma v čase, kdy je to pro vás příjemné, je potřeba si vzít snídani s sebou. 
  • V některých školkách mají svačinu už v 9 hodin, některé maminky ji využívají místo snídaně, když jim doma děti dříve nejsou schopny jíst.

Jak to dělám já

Na fotkách vidíte, jak vypadají naše snídaně – velký hrnec, zelené posypky, někdy semínka, děti si samy nalévají polévku.

Když musím já sama z domova brzy ráno, tak nesnídám. Vyhovuje mi spíš se najíst až později a v klidu než ve spěchu a příliš brzy. Do školy nebo na akce si nosím polévku s sebou. Přijdu dřív a najím se.

S dětmi to dělám stejně. Když jedeme někam hodně brzy, nesnídáme a bereme s sebou termosky s jídlem. Pokud odjíždíme mezi osmou a devátou, dáme si trochu miso polévky a s sebou bereme kaši na svačinu, protože ten pravý hlad po polévce teprve přijde.

Jak to děláte vy?

Zajímají nás vaše zkušenosti se snídaněmi. Z vašich komentářů jsem vybrala tyto pro inspiraci dalším maminkám:

Pavlína: Mám 3 syny, 7,10,13 let, ten nejstarší, pokud vstává sám, kdy chce, např. o víkendu tak se nasnídá, ale pokud ho vzbudím do školy před 7 hod. tak nechce ráno snídat.

Pod tlakem okolí, hlavně babičky a informací z médií, jak je snídaně důležitá jsem ho přemlouvala, vysvětlovala, ale nic nepomohlo. Pak jsem se uklidnila a řeším to tak, že dostane větší svačinu do školy a skutečně hlad dostává po 1. vyučovací hodině, tzn.

kolem 9 hod. a s chutí se nají. Je pravda, že ani já nemám brzy po ránu hned hlad.

Geena: Já si ráno uvařím polívku nebo kaši, dám do sklenice a do devíti v práci to v pohodě vydržím. Jsem v kanceláři jen s kolegyní, takže když nepřijde zrovna klient, můžu si dlabat, jak chci.

 ? A když nějaký klient přijde a zastihne mě u jídla, ještě se mi zpravidla omlouvá, že mě vyrušuje… ?Jako dítě na prvním stupni jsem sice okolo sedmé snídala chleba, ale pamatuju si, že to byl vždy jen malý krajíček, který jsem do sebe horko těžko soukala, jak jsem měla stažený žaludek. Svačina ve škole už byla v pohodě.

Muff: Já dceři vařím na ráno než jdeme do školky obilné mléko se zeleninou, jezdíme 6.45 autobusem, tak si ho vždycky vypije. Obědy jí od září vařit nemůžu, tak má aspoň tento dobrý základ.

Tornado-Lou:  ….v létě jsme neměli se snídaní problémy. Kluci dlabali kaši, kolikrát ani nestačila. V září nástup do školky a od řijna rýpání ve snídani. Vstáváme před sedmou, před osmou odcházíme, o půl deváte mají ve školce snídani (chleba a zeleninová pomazánka)…

Verunura: Zatím jsme v té “žravé” fázi, ale já osobně to mám nějak přirozeně nastavené tak, že před osmou snídat nedokážu a většinou je to až kolem deváté.

Malá to má stejně, někdy mě popohání, aby už byla kašička na stole a s pokřikem ham ham ham se vrhá k židličce, jindy v klidu počká, hraje si a bloumá po bytě, ale zásadně jíme se spolu nebo, pokud vařím, abychom stihly včas odejít z domu ještě oběd, snídá aspoň s tátou. Jíst s dítětem je podle mě hodně důležité.

Já jsem jako děcko byla na jídlo příšerná, jedla jsem v podstatě jen sladkosti. Jsem přesvědčená, že je to tím, jak k jídlu přistupovala moje máma – hlavně mi něco dát, abych se zaplácla – cokoli, hlavně když to sním a bude klid.

Tomu jsem se chtěla vyhnout, takže u nás se zásadně jí u stolu, mimo se výjimečně může jíst svačina (máme jednu během odpoledne a většinou je to jen ovoce) a to z toho udělám velký svátek.

Jíme společně a dítě vidí, že se u jídla nedávají nohy na stůl, jídlo se neprská, nepohazuje po okolních stolovnících a neplive zpátky na talíř ani stůl (toto jsou opravdu běžné scénky, které vídám na dětském cvičení u jiných maminek a mrňat). Také očekává, že oběd je prostě polévka a hlavní jídlo.

A všechny maminky se diví, že mi malá sní deci a půl i víc polévky a pak ještě 250 ml kelímek s hlavním jídlem. Ony mají problém nacpat do těch svých dětí jednu 200 gr skleničku z krámu a v lepším případě malou mističku domácího jídla. Uznávám, že jsou děti, které prostě nejí, ale rozhodně by to nemusel být tak častý problém, kdyby se maminky víc zamyslely nad tím, co, jak a kdy jí ony samy. Když to tak vidím kolem, jsem přesvědčená, že ve většině rodin dnes vůbec neprobíhá něco jako stolování. To je škoda ne?

Zajímá nás, zda jste podobný problém museli řešit také a co pomohlo. Snídají vaše děti? Mají svačiny? Pokud máte nějaký tip či zkušenost, neváhejte se podělit s ostatními.

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Děkujeme, že jste se stavili. Vemte si ještě

VIDEO KURZ ZDARMA

Zlepšete zdraví i postavu a začněte podle Jíme Jinak.45 minut videí, rady a recepty.

PŘIHLÁSIT ZDARMA

Svačiny pro zdraví dětí – co dětem připravit a co fakt ne?

Co dát dětem ke svačině do školy?

Svačiny pro zdraví dětí – co dětem připravit a co fakt ne?

Škola už je zase tu a možná je na čase zamyslet se také nad tím, co školákům dáme ke svačině…

Svačina by měla být nedílnou součástí školní aktovky každého školáka. I když jsou v mnoha školách k dispozici automaty, nabídla jídel v nich je obecně nevyhovující. A i kdyby se v automatu vyskytly i tzv. zdravé potraviny, položme si otázku: „Skutečně by si naše dítě koupilo to, co bychom mu dali my?“

Svačinu by měl každý školák mít s sebou z domova. Měla by být složena ze zdravých potravin, které mu zároveň dodají energii. Tu potřebuje nejen k soustředění, ale svačina, složená z dobře vybraných potravin zabrání třeba i bolestem hlavy a únavě.

Jaké jsou tedy zásady, které bychom měli brát v potaz:

  • V první řadě nezapomínejte na správně složenou snídani!
  • Potraviny, které dáváte školákovi ke svačině, střídejte. Nikomu by se nelíbilo jíst každý den, celý měsíc to samé.
  • Vyhněte se co nejvíce tomu, že školákovi dáte do kapsy peníze, aby si dítě „něco koupilo“
  • Nechte dítě spolupracovat při přípravě svačiny do školy
  • Proberte s dítětem výhody zdravých potravin, povídejte si s ním, v čem je svačina důležitá
  • Ideálně by jídlo mělo obsahovat tzv. trojkombinaci všech základních živin – bílkovin, sacharidů a tuků.
  • Přibalte k jídlu i ovoce nebo zeleninu
  • Vyhýbejte se příliš slazeným nápojům, stejně tak nejsou vhodné potraviny s umělými sladidly
  • K pití je nejvhodnější čistá voda
  • Vynechte uzeniny. Pro děti nejsou vhodné, jsou příliš slané a dítě potřebuje energii v jiné podobě než v té tučné. Navíc je to těžká strava, která sice zasytí, ale natolik, že dítě začne pociťovat oslalost a únavu
  • Místo sušenky dejte dítěti raději bílý rohlík. Sušenky jsou sladké a dítěti nedodají nic výživné, snad jen tu sladkost, tedy nadbytečné množství energie
  • Přidejte ke svačině také tvaroh (třeba domácí tvarohové pomazánky) nebo jogurt
  • Sýr také není špatnou volbou, jen je nutné při jeho nákupu sledovat složení (neměl by být příliš tučný a slaný, vhodné jsou polotučné

Po nočním hladovění je nutné doplnit energii tak, aby dítě neodcházelo do školy vyčerpané. K tomu slouží vydatná snídaně, která obsahuje správný poměr všech komponentů a svou kalorickou hodnotou odpovídá věku dítěte. Energie přijatá snídaní pomůže k dobrému startu do nového dne, nicméně do oběda potřeby dítěte nepokryje.

Aby energie školákovi až do polední přestávky vydržela, je nutné ji po 2 – 3 hodinách od snídaně doplnit vhodnou svačinou.

„Negativní vliv dopoledního hladovění na vznik nadváhy a obezity je už rodičům poměrně dobře znám. Málokdy si ale uvědomují, že velmi často způsobuje také nesoustředěnost, zhoršenou schopnost vnímání výkladu a může tak přímo zhoršit školní výsledky“upozorňuje Hana Knížková z Poradenského centra Výživa dětí.Pro ty, kterým se toto tvrzení zdá přehnané, Knížková upřesňuje:„Dětský organismus má velmi omezené možnosti vytvářet si zásoby energie, a proto se u nich její nedostatek projevuje téměř okamžitě. Jsou podrážděné nebo naopak jakoby utlumené, nesoustředěné a často se přidává také bolest hlavy“.

Projekt zdravých svačinek v Olomouckém kraji

A na závěr přidám informaci, kterou jsem zcela náhodně objevila. Jedná se o podnikatelský záměr Gabriely Valáškové z Moravské vysoké školy v Olomouci. A právě v Olomouckém kraji začne realizovat tzv. zdravé svačiny pro školáky.

Ty bude dodávat do oslovených a hlavně vstřícných škol, které mají o tento projekt zájem – objednávka bude předem přes internet a to včetně informací o složení svačin a jejich původu. Upřednostňovat chce regionální potraviny.

Cena svačiny by se měla pohybovat v cenovém rozpětí 16 – 60Kč.

Většina škol její nápad uvítala, ale našli se i takové, které odmítli s tím, že mají svačiny pro školáky vyřešené. Jak ovšem autorka projektu uvádí, jedná se stejně nejspíš o colu a chipsy z automaty…

„Rodičům ulehčí práci a svačiny budou kvalitní a pestré. Ocenili jsme také upřednostnění místních pekáren a zpracovatelů,“reagoval ředitel Základní školy sv. Voršily Zdeněk Navrátil.„Před desátou budou svačiny ve škole a dětem rozdány. Je to výborný nápad, který jsme rádi podpořili,“ dodal.Zdroj: Olomoucký deník

  • Tak nevím, jak vám, ale mě se tento nápad hodně líbí!
  • Zdroj informací: Výživa děti, Olomoucký deník a projekt Vím, co jím
  • —————————————————————————————————————–

Co dáváte svým dětem ke svačině vy? Jak se vám líbí nápad Gabriely Valáškové?

Napsal/a: Iveta Pešková

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector