Střevní chřipka či střevní viróza – příznaky, příčiny a léčba

Střevní chřipka neboli odborně řečeno gastroenteritida je akutní infekční onemocnění postihující žaludek a střeva. Pokud vás střevní chřipka zasáhne, můžete si být jistí, že vás nemine akutní průjem a zvracení a v některých případech se budete potýkat i s horečkou.

Průjmem nazýváme častou a řídkou stolici, kterou mohou doprovázet i křeče v břiše. Za normálních okolností stolice obsahuje 80-100 ml tekutin. Působením bakterií, virů nebo parazitů v těle se zvýší sekrece tekutin v tlustém střevě, což vede k vzniku průjmu.

O gastroenteritídě se dá mluvit, pokud máte 3 a více řídkých stolic za 24 hodin. K nákaze bakteriemi může dojít ze zkaženého jídla nebo nedůsledně omytého ovoce a zeleniny. Některé viry můžete potkat  tam, kde se vyskytuje více lidí a nakazit se vzdušnou cestou.

Prevence před střevní chřipkou  tkví v dodržování základních hygienických návyků. Nezapomínejte na důkladné mytí rukou při návštěvě veřejných toalet, po cestě v dopravních prostředcích městské hromadné dopravy nebo po návratu ze supermarketu.

Pokud nemáte možnost si umýt ruce mýdlem a vlažnou tekoucí vodou, mějte pro jistotu vždy při sobě antibakteriální gel v cestovním balení.

Střevní chřipka či střevní viróza – příznaky, příčiny a léčba Důležitá opatření při průjmu

Při léčbě střevní chřipky je důležité zajistit především dostatek tekutin. Běžně naše tělo potřebuje 2-3 litry vody denně. Pokud vás postihne střevní chřipka, je potřeba příjem tekutin navýšit nejlépe na 3-4 litry.

Z těla se vyplavují i důležité minerály, které je vhodné doplňovat rehydratačním roztokem. Dostanete ho ve formě ORS tekutiny nebo prášku na přípravu roztoku.

Vodu na přípravu rehydratačního roztoku použijte nejlépe kojeneckou nebo převařenou a připravený roztok pijte pomalu, po lžičkách každých 5-10 minut.  Při léčbě pomůže i léčivá čajová směs při průjmech.

Střevní chřipka či střevní viróza – příznaky, příčiny a léčba Výživová doporučení při průjmu 

V první den akutního průjmu se doporučuje tzv. hladová pauza. Vynechte jídlo, ale dbejte na dostatečný pitný režim. Také na druhý den buďte při výběru jídla opatrní. Když už jsou příznaky mírnější, začněte postupně připravovat žaludek a střeva na tuhou stravu. Vhodné jsou:

  • suchary, 
  • dušená mrkev, 
  • banán, 
  • nebo bíle suché pečivo. 

V dalším kroku přidáváme jídla bez tuku. Vybírejte tedy maso kuřecí, krůtí nebo králičí. Klidně zařaďte i libovou šunku, brambory, rýži nebo těstoviny. I když máte možná velký hlad, jezte pomalu a po malých soustech. Naopak nevhodné jsou: 

  • mléko, 
  • smetana a mléčné výrobky, které obsahují laktózu, 
  • jídla těžká, mastná, smažená a kořeněná. 

Tato jídla zatěžují a dráždí zažívací trakt, proto se jim prozatím vyhýbejte.

Střevní chřipka či střevní viróza – příznaky, příčiny a léčba Léčba střevní chřipky

  • Na zastavení průjmu doporučují lékaři použít léčivo loperamid, které zastavuje nadměrný pohyb střev a normalizuje tonus svěrače. Nevhodný je ale v případech, že se vyskytuje v stolici krev nebo hlen, při teplotě, výrazných bolestech břicha, během těhotenství a kojení.
  • Méně známá je účinná látka racekadotril. Sníží objem vody ve stolici a tím brání vzniku dehydratace. 
  • Ze střevních absorbens je nejlepší užít lék s účinnou látkou diosmectin. Vyváže toxiny, viry a bakterie. Podává se 1,5 hodiny od jiné medikace. 
  • V nejhorších případech, když nemáte jiné léky po ruce použijte jako první pomoc i aktivní uhlí. V porovnání s diosmectinem má ale nevýhodu, protože barví stolici a nelze tak pozorovat a kontrolovat zabarvení. 
  • Užití střevních dezinficiens s látkou kloroxin postupně ustupuje do pozadí. Užití je opodstatněné v případě, že jste si jistí bakteriálním původcem průjmu. I když má toto léčivo široké antibakteriální, antiprotozoální a antimykotické působení, není účinný na nejběžnější bakteriální agens vyvolávající průjmy. U virových je střevní desinficiens rovněž neúčinné. 
  • Jako doplňkovou léčbu se doporučuje podat lék s kvasinkou saccharomyces boulardii. Kvasinka se při teplotě těla rychle rozmnoží. Je větší než bakterie, proto pokryje povrch střeva a tím chrání sliznici před vlivem bakteriálních patogenů. Je výborným probiotikem při cestě do exotických zemí jako prevence před cestovatelskou střevní chřipkou.

Při běžných potížích není potřeba vyhledat lékařskou pomoc a překonáte i doma. Důležité je především dbát na dostatek tekutin, dietní režim a hygienické návyky.

V takovém případě zvládnete střevní chřipku i pomocí samoléčby. V případě, že potíže přetrvávají více než 3 dny a jsou spojené s horečkou po celou dobu, vyhledejte raději lékařskou pomoc. K lékaři neváhejte jít i v případě, že stolice obsahuje krev nebo hlen, anebo se léčíte na jiné chronické onemocnění.
 

Vše na průjem Vybrat probiotika

  • Jak léčit průjem?

    Dobri den prave jsem si od vas objednala enterol ale chte jsem se zeptat co mam delat do te doby vzala jsem si 3 endiarony 2 cerny uhli ani nic nezabralo porad te co si mam jeste vzit dekuji

  • Co na průjem?

    Dobrý den už 2den mě trápí šílené křeče v břiše a pak následuje průjem . Mám novorozence kterého kojim chtěla bych se zeptat je možné užívat nějaký lék jako například Hylak kapky nebo černé uhlí?
    Děkuji

  • Stresový průjem, jak se dá léčit?

    Dobrý den, cca 3 týdny mě trápí průjem, nejspíš stresový. Musím užívat skoro každý den aktivní uhlí, nebo Imodium, jinak bych nemohla vyjít z bytu. Může mi dlouhodobé užívání těchto léků uškodit ? Jinak žádné jiné léky neužívám. Děkuji.

  • Lze užívat Imodium dlouhodobě?

    Dobrý den. Může mi ublížit každodenní preventivní užívání Imodia ? Mám průjem z nervozity, stresu, či úzkost. Denně beru max.4 tabletky. Žádné jiné léky neberu. Děkuji.

  • Léky pro dítě na průjem

    Dobrý den, chci se zeptat co můžu koupit 2,5 letému dítěti na průjem? Děkuji za odpověď.

Všechny dotazy

5.0 5.0 z 5 (Hodnotil 1 zákazník)

  • Libor D. 09. 7. 2020 5 Do dnes si pamatuji, jak jsem jako malý musel jíst při průjmech mrkvovou polévku s rýží. Úplně se mi to vzpomínka při čtení článku vybavila. Brr. Do dnes nemůžu dušenou mrkev ani cítit:-)

Střevní chřipka – příznaky, prevence a léčba

Střevní chřipka, tedy její latinský název, gastroenteritida, se skládá ze dvou slov, a to ze slova enteritida, což je v překladu zánět střev, a gastritida, zánět žaludku. Hovoříme tedy o akutním zánětu střev a žaludku.

„Toto velmi nepříjemné virové onemocnění se zpravidla projevuje průjmem, zvracením, celkovou únavou organismu a občas i teplotou,“ popisuje gastroenteritidu, akutní zánět trávicího ústrojí, MUDr.

Miluše Vostradovská, praktická lékařka pro dospělé a internistka z kliniky Canadian Medical.

Inkubační doba je od několika hodin až do sedmi dnů. Doba onemocnění trvá většinou jen pár dní, a především dospělý člověk se dokáže vyléčit sám nebo na základě doporučení od specialistů z lékárny. Oproti tomu děti, senioři nebo lidé s oslabenou imunitou by měli dbát na prevenci, a když už jim střevní chřipka vstoupí do života, měli by včas vyhledat svého ošetřujícího lékaře.

  • Příčina onemocnění
  • Příčinou onemocnění mohou být viry, bakterie či paraziti, kteří způsobí lidem ve střevech zánět.
  • Co způsobuje střevní chřipku:
  • neomyté ovoce a zelenina,
  • konzumace starého, nedostatečně tepelně upraveného či zkaženého jídla,
  • kontaminovaná voda,
  • infekční kapénky,
  • velké množství zkonzumovaného alkoholu,
  • změna stravy při cestování,
  • u malých dětí se může projevovat i jako reakce na nové jídlo.

TIP: Pokud onemocní střevní chřipkou někdo z vaší domácnosti, nikdy s ním nesdílejte v průběhu jeho nemoci ručníky, osušky a další „intimní“ potřeby.

Prevence

  • Dbejte na řádné hygienické návyky.
  • Pravidelně si myjte ruce – po návštěvě toalety, lékaře, čekárny, jízdě v městské hromadné dopravě a dalších místech, kde je větší shluk lidí.
  • Na cestách používejte dezinfekci nebo dezinfekční ubrousky.
  • Posilujte imunitní systém.
  • Do svého jídelníčku zařaďte více vitaminu C, a to jak v podobě ovoce a zeleniny nebo i v podobě doplňků stravy, které koupíte v každé lékárně.
  • Dodržujte pravidelný pitný režim.
  • Nejezte prošlé potraviny. Nestravujte se „na ulici“ v exotických zemích.
  • Nemáte-li s sebou na cestách filtrační láhev, nepijte vodu, pokud si nejste jisti, zda je pitná.

TIP: Ovoce a zeleninu omyjte lehce mýdlem nebo je pokapejte lžící octa a pak je opláchněte.

Příznaky střevní chřipky

  • Bolesti břicha, křeče, nadýmání.
  • Průjem nebo pocit na zvracení až zvracení.
  • Zvýšená teplota.
  • Bolest rukou, nohou, resp. kloubů či svalů.
  • Slabost, malátnost.

Ne vždy se musejí dostavit všechny vyjmenované příznaky.

„Rozdíly nastávají také, pokud se jedná o bakteriální střevní infekci, kterou často doprovázejí vysoké teploty a způsobuje ji nejčastěji Salmonela či Campylobacter nebo jedná-li se o virovou infekci.

Ta se většinou projevuje zvracením či průjmem a způsobují ji nejčastěji rotaviry. Může ji provázet i mírný kašel,“ doplňuje MUDr. Miluše Vostradovská.

Jak léčit střevní chřipku?

Většinou si dospělý člověk při běžných potížích poradí se střevní chřipkou sám a není nutné hned chodit k lékaři. U dětí a seniorů je to však jiné. Při průjmu nebo zvracení se stačí případně poradit s lékárníkem.

Mezi nejdůležitější pravidla, která byste měli při střevní chřipce dodržovat, patří pravidelné doplňování tekutin a dodržování dietního a klidového režimu, abyste dokázali doplnit tělu chybějící tekutiny a minerály.

Pokud přesto průjem či zvracení přetrvává několik dní (maximálně tři dny) nebo máte-li teplotu, případně krev či hlen ve stolici, není dobré střevní chřipku podceňovat. Doporučuje se vyhledat odbornou pomoc.

Střevní chřipka je nebezpečná hlavně u kojenců (u těch nikdy nepřestávejte kojit), u malých dětí, seniorů a lidí s oslabenou imunitou. Pro ně je průjem a zvracení zásadní z pohledu dehydratace neboli ztráty tekutin a následné případné potíže s rehydratací.

Proto je potřeba u těchto jedinců ihned vyhledat odbornou lékařskou pomoc. Doporučuje se pít nejlépe studený černý čaj po lžičkách a podávat rehydratační roztok, který koupíte v každé lékárně. Nezapomeňte po dohodě s odborníkem na lék pro zmírnění teploty.

U malých dětí se často doporučují čípky.  

POZOR: Dehydratace může zapříčinit selhání různých orgánů, například akutní selhání ledvin. U kojenců je potřeba reagovat rychle a počítejte s možnou hospitalizací.

Jak se šíří střevní chřipka?

Původci střevní chřipky mohou být bakteriálního původu (nejčastěji Salmonela, Campylobacter) nebo virového původu (rotaviry či noroviry).

Virové onemocnění způsobují rotavirové infekce. Ty mají těžší průběh. Přenášejí se fekálně-orální cestou, resp.

přímým kontaktem s nakaženým, například v podobě podání si rukou, nebo doteku kontaminované plochy – nákupního vozíku, kliky u dveří, záchodového splachovadla a dalších veřejných ploch, na které běžně saháme. Onemocnění se v tomto případě projeví zhruba od jednoho dne až do tří dnů od kontaktu. 

Noroviry se vyskytují převáženě ve větších kolektivech, jako jsou například domovy pro seniory, rehabilitační a další zdravotnická zařízení. K přenosu dochází jednak kontaktem s nakaženou osobou, ale i kontaminovanými potravinami, vzduchem i vodou. Toto onemocnění může trvat den až tři dny.

Kterým typem potravin si můžeme pomoci od střevních potíží?

Pokud vám doopravdy není dobře, máte průjem nebo zvracíte, doporučuje se hladová pauza neboli vynechání jídla. Musíte však doplňovat tekutiny, abyste nebyli dehydrovaní. Zkuste si tuto pauzu od jídla dát aspoň celý jeden den.

Pokud vám další den bude lépe, budete pociťovat hlad a chuť na jídlo a příznaky budou celkově mírnější, připravujte žaludek na stravu postupně a po malých dávkách.

Nejlépe uděláte, když začnete například s vařenou mrkví, banánem či suchým, ne zcela čerstvým, bílým pečivem.  

Nemusíte pít horké nápoje, postačí i chladnější. Někdy pomůže i Coca-Cola. Ta obsahuje látky, které žaludek zklidňují.

Nejdříve ji ale pořádně protřepejte, abyste se zbavili pro vás zbytečných bublinek, a pak nehltejte, ale „pijte“ pomalu po lžičkách.

Pokud nic nezabere, neváhejte a poraďte se se specialisty v lékárně nebo se podívejte na e-shop www.euclekarna.cz. Mnoho přípravků lze zakoupit volně bez receptu.  

Není vám nejlíp, ale chcete to nejdříve vyzkoušet přírodní cestou?

Máme pro vás pár rad a tipů od našich babiček. Ostatně ty si uměly poradit opravdu se vším, i se zažívacími obtížemi. Kromě klidu na lůžku a dostatečného příjmu tekutin zařaďte do dietního jídelníčku:

  1. heřmánkový čaj – zmírňuje žaludeční křeče a je doslova pohlazením pro rozbouřený žaludek,
  2. kdoule – obsahují železo, draslík, zinek, vápník, vitaminy skupiny B a velmi příznivě ovlivňují zažívání při křečích a průjmech,
  3. rýži – zklidní podrážděný žaludek, absorbuje tekutiny a dodá stolici objem,
  4. banány – jsou snadno stravitelné, dodají energii a podle mnohých studií pomohou zastavit průjem,
  5. mátu – čaj z usušených lístků zmírňuje plynatost, tlumí křeče a čistí střeva,
  6. maliník a ostružiník – odvar z listů napomáhá správnému trávení,
  7. sůl – dostatečné množství chloridu sodného a draselného je třeba doplnit při průjmech, kdy dochází ke ztrátě tekutin a elektrolytů,
  8. borůvky – dokáží čistit střeva od parazitů a bakterií,
  9. jogurt – živé bakteriální kultury naše střeva rozhodně ocení.

Necítíte se dobře? Bojíte se, že byste mohli mít střevní chřipku? Můžete se obrátit na odborníky z Lékaře online.

Střevní chřipka: Co pomáhá na průjem a zvracení?

Střevní chřipka neboli gastroenteritida je akutní zánět žaludku a střev, který se typicky projevuje průjmem, zvracením a celkovou únavou organismu. Toto onemocnění většinou trvá jen pár dní, člověk se dokáže vyléčit sám a není proto nutné chodit k lékaři. U dětí a pacientů s oslabenou imunitou však může znamenat i ohrožení života.

Co je střevní chřipka?

Pokud vás trápí akutní průjem a zvracení v kombinaci se zvýšenou teplotou a celkovou slabostí, pravděpodobně je na vině střevní chřipka (odborně gastroenteritida). Tento zánět žaludku a střev, který lidé laicky nazývají také žaludeční viróza nebo třeba jednodenní střevní viróza, dokáže pacienta nepříjemně potrápit. Jeho příznaky ale většinou rychle odezní.

Jak se přenáší střevní chřipka?

Přemýšlíte, jaké mají zvracení a průjem příčiny? Původcem střevní chřipky mohou být viry, bakterie nebo různí parazité. Zdrojem nákazy přitom nejčastěji bývá zkažené jídlo, kontaminovaná voda, ale i nemyté ovoce a zelenina. K přenosu gastroenteritidy však může dojít i vzduchem nebo třeba při bližším kontaktu s nakaženou osobou.

Pokud se jedná o virovou infekci, k nákaze dochází tzv. fekálně-orální cestou, tedy přímým kontaktem s rukama znečištěnýma stolicí. Virovou střevní chřipku nejčastěji způsobují rotaviry nebo noroviry a je vysoce nakažlivá. Nákazu bakteriálního původu mají obvykle na svědomí bakterie Salmonella nebo Escheria Coli.

Střevní chřipka: inkubační doba

Inkubační doba střevní chřipky je velice proměnlivá, pohybuje se od několika hodin zhruba do sedmi dnů. Lidé se také často ptají, zda je střevní chřipka nakažlivá a jakou má střevní chřipka infekčnost. Nejvyšší nakažlivost těchto obtíží lékaři zaznamenali během prvních 4 dnů onemocnění. Ve stolici ovšem nákaza přetrvává klidně i 10 dnů nebo dokonce déle.

Jaké má střevní chřipka příznaky?

Střevní chřipce často předchází výrazná únava, nepříjemný pocit v ústech a celkové nechutenství. Jelikož tato nemoc zasahuje trávicí systém, typickým příznakem gastroenteritidy je průjem. Jedná se o řídkou vodnatou stolici, která se v průběhu dne často opakuje a někdy navíc může obsahovat i krev nebo hlen. Někdy se pak dostavuje i zvracení a průjem v noci.

Další příznaky střevní chřipky:

  • Bolesti břicha, křeče žaludku a střev
  • Nevolnost a zvracení
  • Nadýmání
  • Zvýšená teplota
  • Bolest svalů, kloubů, hlavy
  • Vyčerpání organismu

Jak dlouho trvá střevní chřipka? Příznaky většinou přetrvávají 1‒7 dní, záleží však hlavně na tom, co střevní chřipku způsobilo. Bakteriální infekce je často spojená s velkými bolestmi břicha a horečkami, virové onemocnění doprovází spíše zvracení, rýma i kašel. Horečka tedy není pravidlem a dostavit se může také zvracení a průjem bez teploty. Zvracení pak obvykle ustoupí do 48 hodin, ale průjem může trvat i týden.

Střevní chřipka u dětí

Ačkoliv střevní chřipka u dospělých většinou rychle odezní, u malých dětí často představuje závažný problém. Velký výdej vody ve stolici společně s nízkým příjmem tekutin může totiž vést k dehydrataci a totálnímu vyčerpání organismu. Vždy je proto nutné vyhledat lékaře.

Co se týče akutní střevní chřipky, nejrizikovější skupinu tvoří kojenci. Dehydratace může nastat již během několika hodin od té doby, kdy se objeví první příznaky. V takovém případě je nutná hospitalizace, kdy lékaři kojence neustále kontrolují a aplikují jim výživu nitrožilně. Průjem, zvracení i teplota by měly brzy odeznít.

Léčba střevní chřipky

Jak na střevní chřipku vyzrát? Ve většině případů si pacient se střevní chřipkou poradí sám a není nutné chodit k lékaři. Stačí pravidelně doplňovat tekutiny, dodržovat klidový režim a speciální dietu. Tělo je totiž vysílené a potřebuje znovu načerpat veškeré chybějící minerály a tekutiny, které pacient ztratil během průjmu a zvracení.

Co na střevní chřipku pomáhá?

  • První den vynechte tuhou stravu.
  • Pijte čaj, vodu nebo minerálky.
  • Nápoje by měly být spíše chladnější.
  • Pijte vždy po menších doušcích.
  • Pomáhají odvary z ostružinového listí, máty nebo meduňky.
  • Starším dětem můžete podávat rehydratační roztok.

Díky speciální dietě oslabený organismus postupně zvládne návrat k běžné stravě. Když se žaludek trochu uklidní, můžete pomalu začít jíst lehce stravitelná jídla. Jedná se například o rýži, dušenou mrkev nebo suché pečivo, později můžete přidat také banány, jablka nebo brambory.

Vyhněte se naopak mléčným výrobkům, tučným jídlům a sladkostem.

Střevní chřipka léky

Pokud jde o to, jak léčit střevní virózu prostřednictvím medikamentů, v rámci terapie mohou pacienti užívat podpůrné přípravky v podobě probiotik a minerálů, které uleví vyčerpanému organismu a opět stabilizují střevní mikroflóru. Existují i volně prodejné léky na zvracení a průjem, jako je například Imodium, Endiaron nebo černé uhlí. Ty ale pomohou pouze v případě, že se jedná o infekční průjem.

Kdy vyhledat lékaře?

Někdy si pacient sám se zvracením a průjmem nedokáže poradit, přičemž obtíže stále nepolevují. Jedinou možností, co dělat při střevní chřipce, je tedy rychle vyhledat odbornou pomoc. V nemocnici pak mohou předepsat vhodné léky na střevní chřipku.

Varovné projevy:

  • Tělo jeví příznaky dehydratace.
  • Zvracení trvá déle než dva dny.
  • Průjem trvá déle než několik dní.
  • Ve stolici najdete stopy krve.
  • Máte velice silné bolesti břicha.
  • Horečka je vyšší než 38,5 °C.

Díky vzorkům stolice, krve a moči, které se posílají na laboratorní vyšetření, lékaři zjistí, co onemocnění zapříčinilo. V případě bakteriální infekce je někdy nutné předepsat antibiotika.

Zároveň také platí veškerá režimová opatření stejně jako při virové střevní chřipce, která zahrnují klid, dostatek tekutin a dietu.

Střevní chřipka v těhotenství a při kojení

Když gastroenteritidou onemocní žena v průběhu těhotenství, nejedná se většinou o závažný problém. Tato nemoc je sice vysilující, ale obvykle trvá pouze krátce a miminku by neměla způsobit žádné komplikace. Vždy je lepší poradit se ohledně vhodné léčby s odborníkem, dbát na pitný režim, a ještě více odpočívat.

Stejné je to i v případě, že maminka onemocní v průběhu kojení dítěte. Vhodné je vyhledat lékaře, který vám poradí ohledně léčby. S kojením však určitě není nutné přestávat, kojené děti totiž mají až o polovinu nižší výskyt akutní gastroenteritidy.

Střevní chřipka a prevence

Abyste nemuseli přemýšlet, co na střevní virózu pomůže, zkuste se raději soustředit na preventivní opatření, která jejímu vzniku efektivně zabrání. Důležité je především dodržování správných hygienických návyků. Ty zahrnují například tato jednoduchá pravidla:

  • Myjte si ruce před jídlem a po toaletě.
  • Vždy omývejte ovoce a zeleninu i další potraviny.
  • Nepijte ze stejné lahve nebo sklenice jako ostatní.
  • Vyhněte se společným ručníkům a hygienickým předmětům.

Zdroje: cs.wikipedia.org, stefajir.cz, benu.cz

Střevní chřipka, gastroentritida, průjem, střevní viróza

Většinou trvá pár dní a člověk se dokáže vyléčit sám. Přesto, zejména u oslabených jedinců a malých dětí, může být život ohrožující, tehdy je nutné navštívit lékaře.

Příznaky střevní chřipky

Typickým příznakem je řídká, vodnatá stolice, která se opakuje několikrát denně. Mohou ji doprovázet křeče žaludku a střev, nevolnost a zvracení, případně i zvýšená teplota.

Stolice může být někdy s příměsí hlenu a krve. Kromě těchto obtíží může pacienty trápit bolest svalů, hlavy, kloubů a celkové vyčerpání organizmu.

Onemocnění může předcházet únava, nechutenství nebo nepříjemný pocit v ústech.

Pokud jsou zdrojem nákazy viry, jde o vysoce nakažlivé onemocnění. Nejčastějšími viry způsobujícími onemocnění jsou tzv. rotaviry, dále noroviry, enteroviry nebo adenoviry. Přenášejí se kontaktem s nemocnou osobou, tzv. fekálně-orální cestou.  K nákaze stačí jen malé množství virových částic.

Nákazu bakteriálního původu způsobuje nejčastěji Salmonella (viz salmonelóza), Escherichia Coli a Campylobacter jejuni (viz kampylobakterióza).

K nákaze dochází tzv. fekálně-orální cestou (z rukou znečištěných stolicí), nejčastěji přímým kontaktem. Na prstech může virus přežít až 4 hodiny, na pevných plochách i týden. Vzácně se můžete nakazit i vzduchem (kapénkovou cestou).

Nejvyšší nakažlivost je v prvních 4 dnech onemocnění. Ve stolici nákaza přetrvává 7–10 dní,  v případě bakteriálního průjmu i déle.

Střevní chřipka je nebezpečná hlavně pro malé děti a při jejím propuknutí je vždy zapotřebí vyhledat lékaře.

Velice nebezpečná je dehydratace malých dětí, kterou vyvolá nízký příjem tekutin spolu s velkým výdejem vody ve vodnatých stoličkách. Dehydratace může nastat již za několik hodin od počátku příznaků.

Onemocnění může vyžadovat i hospitalizaci s nepřetržitou kontrolou a aplikací výživy nitrožilně.

Léčba střevní chřipky

Za normálních okolností si člověk poradí sám a není potřeba navštěvovat lékaře. Léčba spočívá především v dodržování diety a klidu. Tělo potřebuje dočerpat především minerály a chybějící tekutiny, které ztrácí řídkou stolicí a zvracením.

Během prvních pár hodin onemocnění vynechte tuhou potravu a pijte čaj (může být mírně oslazen hroznovým cukrem), vodu nebo minerálky. Podrážděnému žaludku pomůže, když budete tekutiny upíjet po menších douškách. Kojené děti nikdy nepřestávejte kojit! U malých dětí může být někdy obtížné doplnit potřebné množství tekutin.

Starším dětem můžete podávat rehydratační roztok, při střevní chřipce u kojenců je často nutná hospitalizace, během které jsou tekutiny a výživa podávány nitrožilně.

Po uklidnění žaludku můžete začít pomalu jíst lehce stravitelná jídla (banán, rýži, dušenou mrkev, bílé pečivo). Více informací najdete v článku „Dieta při průjmových onemocněních“.

Během léčby, ale i po odeznění potíží je vhodné užívat podpůrné přípravky, jako jsou probiotika a minerály. Probiotika pomohou stabilizovat vaši střevní mikroflóru a minerály uleví vyčerpanému organizmu.

Akutní průjem by měl ustoupit do 14 dnů. Pokud trvá déle, pokud ho doprovázejí vysoké horečky, příliš časté a neustupující zvracení nebo pokud tělo jeví příznaky dehydratace, je potřeba navštívit lékaře.

TIP NA VIDEO: Co by měli jíst muži po třicítce?

• VIDEO Vím co jím

Léky

Se střevní chřipkou vám mohou pomoci volně prodejné léky, jako jsou Imodium, Endiaron nebo černé uhlí.

Nicméně ne vždy je nemocný schopen posoudit, zda se jedná o infekční průjem, a v případě průjmu neinfekčního mohou tyto léky stav nemocného ještě zhoršit.  Proto jsou nejlepší rehydratace, časná realimentace, klid a případně probiotika.

Pouze u některých bakteriálních zánětů pomohou antibiotika. Zahájení podávání antibiotik by mělo vždy být až po jasném kultivačním nálezu původce průjmu ve stolici.

Bylinky

Podrážděný žaludek a střeva vám pomohou zklidnit bylinné odvary z ostružinového listí, heřmánku, máty peprné nebo meduňky. Vhodné jsou také protizánětlivé bylinky, jako jsou tymián, jitrocel nebo lipový květ. Na posílení střev si uvařte čaj z ostružinového listí, 2 lžičky přelijte 250 ml vroucí vody, vyluhujte a pijte 2krát denně, vždy před jídlem.

Homeopatika

Pomoc při střevní chřipce můžete hledat i v homeopatii. Účinným lékem na infekční průjmy a zvracení je Arsenicum album 9 CH – pomůže při bolestivém průjmu nejčastěji od zkaženého jídla, pacienta trápí odřený konečník s pálivou bolestí, velká schvácenost po stolici. Dávkování 5 granulí po každé stolici, při zlepšení prodlužovat interval až do vysazení.

Croton tiglium 9 CH – pomůže na křečovité stahy střeva, hojný, vodnatý průjem, nejčastěji po podávání antibiotik, pacient má pocit šplouchání ve střevech. Dávkování 5 granulí po každé stolici, při zlepšení prodlužovat interval až do vysazení.

Se zkaženým žaludkem obecně pomůže Nux vomica 9 CH. Dávkování 5 granulí po každé stolici, při zlepšení prodlužovat interval až do vysazení.

China 9 CH – pomůže při nebolestivých vyčerpávajících průjmech s plynatostí a kručením v celém břiše. Dávkování 5 granulí po každé stolici, při zlepšení prodlužovat interval až do vysazení.

Letní průjem turistů v teplých krajích, průjem při růstu zubů, při požití většího množství ovoce pomůže zastavit Podophyllum peltatum 9 CH. Dávkování 5 granulí po každé stolici, při zlepšení prodlužovat interval až do vysazení.

Průjem s poruchami trávení po nadměrném příjmu potravy, říhání, vodnatý průjem s nestrávenými zbytky potravy a bílý tlustý povlak na jazyku pomůže řešit Antimonium crudum 9 CH. Dávkování 5 granulí po každé stolici, při zlepšení prodlužovat interval až do vysazení.

(Zdroj: Poznáváme homeopatii, Grada 2008)

Domácí léčba a babské rady

Léčbu gastroentritidy můžete podpořit a urychlit klidem na lůžku. Pravidelně také doplňujte tekutiny, a to alespoň 3 litry denně. Vhodné jsou voda, minerálka a černý čaj.

Dodržujte dietu, díky tomu budete mít jistotu, že oslabený organizmus postupný návrat k běžné zátěži a stravě zvládne. 
Při střevních potížích jsou vhodné suchary, piškoty, pečivo, bílá rýže nebo také jablka a banány.

I potom, co nepříjemné příznaky střevní chřipky odezní, se vyhněte mléčným výrobkům, sladkostem a hlavně tučným jídlům.

Vyšetření

Základem diagnostiky je anamnéza, tedy zjištění toho, co onemocnění předcházelo. Následně se odeberou vzorky stolice, případně i krev a moč a ty se posílají k laboratornímu vyšetření.

Pokud se jedná jen o silnou virovou střevní chřipku, předepíše lékař pouze přísnou dietu. Pokud jde o původ bakteriální nákazy, může Vám lékař předepsat v případě nutnosti antibiotika.

Nutné je i tady zejména režimové opatření (dieta, dostatek tekutin, klid).

Očkování

V současné době existuje vakcinace proti rotavirům, které postihují zejména děti. Očkování proti rotavirům nepatří mezi povinná očkování a záleží na rodičích, zda svoje dítě nechají, či nenechají naočkovat. První dávka vakcíny by měla být novorozencům podána mezi 6. až 15. týdnem života.

Vzhledem k běžnému trvání nemoci střevní chřipka v těhotenství nepředstavuje žádný mimořádný problém. Vysoké teploty a vysílení organismu jsou sice nežádoucí, ale tento stav by neměl trvat delší dobu. Je potřeba dbát na pitný režim a o něco více se šetřit.

Je lepší vyhledat lékaře a poradit se s ním ohledně vhodné léčby v těhotenství a stejně tak i v případě onemocnění v období kojení dítěte.

V případě průjmového onemocnění v době porodu je nutné tuto skutečnost sdělit porodníkovi, případně porod uskutečnit za zvýšených hygienických podmínek. 

Možné komplikace

Vysoké teploty při horečce, pocení a pravidelné průjmové projevy zbavují tělo velkého množství tekutin a vystavují nemocného dehydrataci. Ta může velice zkomplikovat průběh onemocnění zhoršením dýchání, poškozením pokožky a především přehřátím organismu a ohrožením života. Velkou komplikací je tzv.

minerálový rozvrat, to je situace, ve které akutně chybí dostatek některých minerálních látek vyplavených z těla ať už zvracením nebo průjmem. Dochází k minerální nerovnováze a začnou se projevovat další symptomy, např.

při nedostatkem draslíku se může začít projevovat porucha srdečního rytmu, při nedostatku hořčíku zase svalové křeče a třes. Onemocnění může mít silnější projevy nebo delší průběh především u dětí a starých lidí, což je pro tělo mnohem namáhavější, organismus se hůře brání a po nemoci se hůře zotavuje.

Onemocnění střevní chřipkou obvykle netrvá déle než týden, ale některé doprovodné projevy jako únava, bolesti hlavy a slabost v kloubech a svalech můžou přetrvávat následující až dva týdny.

Prevence

Prevencí průjmových onemocnění je dodržování hygienických návyků: mytí rukou před jídlem a po toaletě, omývání ovoce a zeleniny, případně dalších potravin, nepití společně s dalšími lidmi například z lahve nebo z hrnku, nepoužívání společných ručníků a dalších předmětů denní hygieny. Posilujte imunitu vhodnou stravou a dostatkem pohybu.
Dbejte také na dostatečnou hygienu při přípravě jídla (aby se například syrové maso nedotklo nádobí, pracovních ploch nebo příborů, na kterých pak budete připravovat například zeleninový salát a podobně). 

Způsob nákazy

Původ nákazy může být virový nebo bakteriální. K přenosu může docházet i v důsledků špatně připraveného či zkaženého jídla, kontaminací vody nebo nákazou při bližším kontaktu s nakaženou osobou.

Kdy jít k lékaři

Střevní chřipka je nebezpečná hlavně pro malé děti a při jejím propuknutí je vždy zapotřebí vyhledat lékaře.

Onemocnění kojence vyžaduje i hospitalizaci s nepřetržitou kontrolou a aplikací výživy nitrožilně. U dospělých a starších dětí je nutné lékaře vyhledat, pokud zvracení a průjem trvají více jak tři dny nebo jsou-li ve stolici patrné známky krve. Nebezpečné jsou i teploty kolem 39 °C trvající déle než tři dny.

Pokud je problém s příjmem tekutin i po menších dávkách, je také potřeba vyhledat lékařskou pomoc a zabránit možné dehydrataci.

Střevní chřipka Co pomůže na zvracení a průjem?

Nepříjemná střevní chřipka, odborně nazývaná gastroenteritida, je akutní zánět trávicího ústrojí, který zasahuje žaludek a tenké střevo. Bývá virového nebo bakteriálního původu. Typické pro toto onemocnění je velmi krátký průběh. Inkubační doba střevní chřipky se pohybuje v rozmezí od několika hodin do pěti dnů.

Střevní chřipka se projevuje bolestí břicha, průjmem nebo zvracením. Objevuje se zvýšená teplota, pacient se cítí slabý a bývá dehydratovaný. Objevuje se velmi časté nutkání na wc.

Z důvodu dehydratace bývá střevní chřipka u malých dětí, zejména u kojenců, velmi vážným zdravotním stavem. Je důležité dodržovat pitný a dietní režim. V žádném případě se pacientovi nesmí podávat mléko.

Pokud onemocní kojenec, je bezpodmínečně nutná hospitalizace v nemocnici.

Příčiny

Nejčastější příčinou je kontakt s infikovanou potravinou nebo nápojem. Střevní chřipku mnohdy vyvolává zkažené nebo prošlé jídlo. Často také nedůsledně omyjeme kupované ovoce a zeleninu. Za nákazou může být rovněž nedostatečná hygiena. Stačí zdánlivá drobnost, třeba když si po návštěvě supermarketu neumyjeme ruce. Určité formy tohoto onemocnění se přenáší vzdušnou cestou.

Prevence střevní chřipky

Osobní hygiena je základ. Po návštěvě toalety si důkladně umyjeme ruce, riziková jsou také místa s větší koncentrací osob, jako jsou čekárny u lékařů, koncertní sály a divadla.

Pokud onemocní někdo z naší rodiny, nesdílíme s ním společné ručníky a osušky. Před vařením se přesvědčíme, že suroviny nejsou prošlé. Ovoce a zeleninu doporučuji omývat ve vodě se lžící octa nebo několika kapkami grepového extraktu.

Pro tyto účely existuje sprej s grepovým extraktem, který si můžete do kuchyně zakoupit.

     Při střevní chřipce doporučuji užívat lactobacily v kombinaci s kvasinkou Sacharomyces      boulardii. Vyrovnávají přirozené prostředí ve střevech a inaktivují bakteriální toxiny.      Tuto kvasinku objevil francouzský mikrobiolog v Indočíně, kde místní obyvatelé, kteří      popíjejí čaj z liči, nebyli postiženi cholerou v době její epidemie. Liči obsahuje kvasinku,      která je již od 50. let používaná v prevenci i léčbě průjmových onemocnění. V současné      době se při léčbě průjmu doporučuje přípravek Enterol, který tuto kvasinku obsahuje, a také     kombinované přípravky, jako je například Biopron forte. 

Neméně důležité je během celého roku posilovat imunitu, pomoci mohou doplňky stravy z hlívy ústřičné a užívání laktobacilů, které zajišťují dostatečnou ochranu střevní stěny.

Pomohou bylinné čaje

Léčba střevní chřipky se odvíjí od druhu nákazy. Jestliže se jedná o virové onemocnění, pak si většinou vystačíme pouze s dietou. První den, kdy je průběh onemocnění nejsilnější, je doporučeno se zcela vyhnout jídlu a konzumovat pouze tekutiny, jako jsou neperlivé minerální vody a slabý černý čaj.

Výborný je bylinkový čaj Tormentan s obsahem borůvky, nátržníku, krvavce, heřmánku, šalvěje, máty a lékořice. Tato směs ulevuje od křečí a díky tříslovinám zastavuje průjem. Při velké ztrátě tekutin podáváme rehydratační roztoky s obsahem glukózy a minerálů, jako je sodík a draslík.

Tento roztok doplní vodu, energii a minerální látky.

ČTĚTE TAKÉ: Jak se vyvarovat riziku salmonelózy?

Pomoci může podávání vychlazeného a „vybublinkovaného“ originálního colového nápoje. Obsahuje například muškátový oříšek a skořici, které podporují trávení a mohou mírnit žaludeční nevolnost. Blahodárný účinek není náhodný, nápoj totiž umíchal v 19. století lékárník John Penderton s úmyslem podávat ho na předpis pacientům s bolestmi žaludku a ledvin.

Dietní opatření

Druhý den se příznaky onemocnění již zmírňují, proto můžeme začít podávat suché bílé pečivo, dušenou mrkev a suchary. Postupně se vracíme k běžné stravě, přidáváme nemastná jídla, která nezatěžují trávicí systém. Z masa je vhodné kuřecí, králičí, krůtí maso a dietní libová šunka.

Z příloh volíme brambory, rýži a těstoviny. Mezi nevhodné potraviny patří celozrnné pečivo, koláče, nadýmavá zelenina, plísňové sýry, smetana a smetanové sýry. Pokud je střevní chřipka bakteriálního původu, rovněž dodržujeme dietu, a navíc podáváme živočišné uhlí nebo Smectu v prášku.

Vyzkoušejte homeopatika

Homeopatickým lékem první volby je Arsenicum album 15 CH. Podává se po třech hodinách první den a následně 2x denně 5 granulí. Je vhodný i u průjmů ze zkažených a prošlých potravin. Pokud průjem doprovází křečovité bolesti břicha, podáváme navíc Magnesia phosphorica 9 CH 3x denně 5 granulí.

Nenechte si letní období zkazit střevními problémy. Dbejte na osobní hygienu a vždy kontrolujte, jaké jídlo konzumujete.

PharmDr. Lenka Zemanová Alphega lékárnice, Louny

Přijďte se poradit přímo do naší Alphega lékárny: Lékárna U Sv. Mikuláše, Beneše z Loun 321, Louny Tel.: 415 653 469 

Střevní chřipka | Žena.cz

Střevní chřipka trápí nejen dospělé, ale i děti. Gastroenteritida neboli střevní chřipka je akutní zánět žaludku a střev. Jde o virovou nebo bakteriální nákazu.Inkubační doba střevní chřipky je od několika hodin do pěti dnů. Hlavně u dětí a seniorů je nutná prevence. Dbejte hygienických návyků a střevní chřipka u vás nebude mít šanci.

Léčba střevní chřipky spočívá v dietě a lécích, které podporují metabolismus. Střevní chřipka u dětí může mít vážnější následky. Hrozí dehydratace a totální vyčerpání organismu. Střevní chřipka v těhotenství nebývá nic vážného, ale vždy navštivte lékaře, který vám poradí vhodnou léčbu. Stejně tak se poraďte s lékařem v případě střevní chřipky a kojení.

Příčinou střevní chřipky je buď zkažené jídlo, kontaminovaný nápoj nebo nedodržování hygienických pravidel. Nekonzumujte neumytou zeleninu a ovoce a nejezte špinavýma rukama. Nepijte ze stejné láhve či sklenice s nemoncným člověkem. Střevní chřipka se šíří i vzduchem.

Střevní chřipka příznaky

Střevní chřipka zasahuje trávicí systém a nejsilnější projevy se objevují právě v něm. Kromě příznaků střevní chřipky se k onemocnění přidávají příznaky klasické chřipky. Pacient trpí průjmy, které se několikrát za den opakují. Nutkání je intenzivní a nedá se potlačit.

Dalším nepříjemným příznakem střevní chřipky je zvracení. Při kombinaci průjmů a zvracení hrozí zejména u dětí se střevní chřipkou dehydratace. Nemoc je doprovázená horečkou, malátností a únavou. Pacienti se střevní chřipkou si stěžují i na bolest svalů, kloubů a břicha.

Střevní chřipka u dětí

Střevní chřipka u dětí znamená někdy vážný stav. Vždy vyhledejte lékaře. Tělo potřebuje doplňovat tekutiny a to někdy není u malých dětí možné. Kromě pitného režimu je nutné dodržovat i dietní režim. Nesmíte konzumovat mléko. Pokud je nemocný kojenec. je nutná hospitalizace, kde se aplikuje výživa nitrožilně. Dehydratace kojence může ohrozit i na životě. ,

Střevní chřipka léčba

Pokud pacient dorazí k lékaři, posílají se do laboratoře vzorky stolice, moči i krve. Pokud jde o virové onemocnění, nařizuje se na střevní chřipku dieta. V případě horečky se užívá paralen.

U bakteriální nákazy se předepisují střevní desinfeciencia, jako je Endiaron nebo Živočišné uhlí nebo antibiotika. Léčba se podporuje přísnou dietou. Jako doplněk stravy se doporučují lactobacily, které koupíte v každé lékárně.

Prášky upravují střevní mikroflóru.

Střevní chřipka – dieta

Při střevní chřipce je nutné zničit bakterie a viry ve střevech. Dieta je nejlepší způsob, jak vyrovnat v organismu mikroflóru. Dodržujte hlavně pitný režim. Pijte po malých doušcích.

První den se nedoporučuje jíst. Pijte zchlazený černý nebo bylinný čaj nebo minerálku či balenou neperlivou vodu. 2. a 3. den si zařaďte do jídelníčku suchary, suché pečivo, nemastnou rýži nebo dušenou mrkev.

Jídlo jezte po malých porcích. 4. a 5. den přidejte brambory, některé ovoce jako je jablko č banán. Zkuste jídlo strouhat nebo mixovat. Nějakou dobu se vyhýbejte sladkostem, mléčným výrobkům a hlavně tučným jídlům.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector