Šťáva ze zeleného ječmene – nabitá prospěšnými látkami

06.10.2020 | Mladý ječmen je rostlina ječmene setého, tradiční obiloviny, kterou známe z našich polí. Zásadním rozdílem ale je, že pro výrobu tohoto doplňku stravy se sklízí už zelený výhonek dlouhý teprve 20 až 25 cm. Ten právě v této fázi obsahuje nejvyšší podíl biologicky aktivních látek.

Ječmen je jedna z nejstarších obilovin využívaná po tisíce let. Nejstarší archeologický nález divokého ječmene pochází už z doby 8 500 před naším letopočtem. Například staří Řekové, kteří navázali na odkaz Egypťanů, podávali plodinu olympijským závodníkům.

Římané ji zase pravidelně přidávali do jídelníčků svých vojáků a ve velké oblibě měli ječmen také gladiátoři. Léčivé účinky rostliny popisoval ve své lékařské encyklopedii už slavný perský lékař Avicena, který je považován za zakladatele moderní medicíny. Ten ječmen doporučoval konzumovat také v polévce.

Zmínky o plodině najdeme dokonce i v mezopotámské, indické nebo čínské mytologii. Jako jedna ze základních potravin se ječmen pojí také s Tibetem.

Za plošné rozšíření se však zasloužil pomyslný „otec“ této zelené šťávy, japonský lékař a vědec Yoshihid Hagiwar, který otestoval téměř 200 druhů zelených rostlin, aby nakonec skončil u obilovin, z nichž se jako zdaleka nejlepší ukázaly být listy mladého ječmene.

Síla zelených výhonků

Na našem území se podle místních archeologických nalezišť ječmen pěstuje už minimálně 5 000 let. Údajně se k nám dostal prostřednictvím stěhovavých národů z jihovýchodní Asie a představuje vůbec nejstarší pěstovanou obilovinu na českých polích.

V našich podmínkách se ječmen využíval především pro výrobu mouky, obvyklé však byly i ječmenné kroupy a krupky vhodné k přípravě obilných kaší, polévek a dalších pokrmů.

Naši předkové ovšem věděli také o energií nabitých zelených výhoncích a jarní ječmen příležitostně zařazovali do své stravy.

Postupem času se ve výživě stále více dostávala ke slovu pšenice, která ječmen jako jednu z důležitých plodin českého národa vytlačila. Dnes rostlina zažívá jakousi renesanci, zejména pak ve své nejzdravější zelené variantě.

Šťáva ze zeleného ječmene – nabitá prospěšnými látkami

Jen dvě hodiny času

Aby byl ječmen onou potravinou s přidanou hodnotou, sklízí se přibližně dva týdny po vyklíčení, ještě v době, než se objeví první kolénko na obilném stéblu. Poté se listy operou a dají se lisovat.

Lisováním získaná šťáva se v podtlakových komorách velice šetrně při nízké teplotě suší, aby nedošlo k jejímu znehodnocení. Celá procedura od sklizně až po vakuové zabalení výsledného produktu trvá maximálně dvě hodiny.

Díky tomu vznikne zelený prášek, který je čistým extraktem mladého ječmene s maximálním množstvím biologicky účinných látek. Hotový prášek se dá použít pro přípravu nápoje přidáním cca 200 ml vody a důkladným zamícháním.

Mladý ječmen není nijak tepelně ani chemicky upravovaný. Barva suchého prášku je světle zelená, po rozmíchání ve vodě ale získá zpět svou sytě zelenou barvu.

Necháte-li rozmíchaný prášek klidně i po delší dobu stát, měl by mít nápoj stále stejně zelenou barvu bez tvorby nežádoucí sedliny. Právě tento fakt svědčí o enzymatické a chlorofylové stálosti a čistotě produktu.

Aby si zelený nápoj všechny své účinné látky zachoval, doporučuje se uchovávat jej v suchu při pokojové teplotě. V těchto podmínkách by měl vydržet až dva roky.

Skvělý životabudič

Přestože můžete mít někdy pocit, že jsou účinky zelených potravin, resp. mladého ječmene přeceňovány, pravdou zůstává, že jde o skvělý životabudič.

Unikátní šťáva obsahuje vysoké množství vitamínů ((A, B1, B2, B3, B6, C, E), dále kyselinu listovou, řadu minerálních látek (křemík, železo, draslík, vápník, hořčík, zinek), a také 20 aminokyselin včetně osmi esenciálních, které si lidské tělo neumí vytvořit samo.

Aminokyseliny jsou stavebními kameny bílkovin a jsou nezbytné pro tvorbu buněk a opravu poškozených tkání. Produkt je velmi bohatý také na enzymy a antioxidanty, z nichž za zmínku jistě stojí chlorofyl. Šťáva navíc neobsahuje lepek, mohou ji tedy užívat i pacienti s celiakií. Zelený ječmen je také bohatým zdrojem vlákniny.

Šťáva ze zeleného ječmene – nabitá prospěšnými látkami

Na „všechny“ neduhy

Studií, jejichž hlavním předmětem je zkoumání účinků zeleného ječmene na lidský organismus, v posledních několika letech přibývá. Z výsledků je patrné, že mladý ječmen je jednou z nejlepších funkčních potravin, která lidské tělo vyživuje, a zároveň ho zbavuje toxických látek.

Ječmen skvěle pomáhá při trávicích problémech a výborným doplňkem je též při hubnutí, protože mírní chuť k jídlu. Doporučován bývá i lidem při obtížích s krevním tlakem a při onemocněních srdce.

Tato zelená šťáva pomáhá při chudokrevnosti, migréně, odstraňuje únavu a navrací celkovou vitalitu. Výborně se osvědčila také při léčbě kožních onemocnění a objevují se i názory, že potravina potlačuje růst rakovinných buněk. Ječmen je silně doporučován i během rekonvalescence.

Šťáva z mladého ječmene podporuje zdravý spánek, mírní negativní projevy diabetu a příznivě ovlivňuje psychiku.

Odborníci nicméně doporučují, abyste nečekali zázraky po prvních pár dnech konzumace.

Při pravidelném užívání a důslednosti, v kombinaci se zdravým životním stylem a dostatečným pohybem, se však pravděpodobně podaří odstranit část zdravotních potíží, případně předejít dalším.

Přes všechny výše uvedené zdraví prospěšné účinky je nutné zdůraznit, že mladý ječmen je jen doplněk stravy, nikoli lék, což mimo jiné znamená, že jeho léčivé účinky nikdo nemůže zaručit.

Víte vůbec proč pít mladý ječmen?

1.6.2014

Šťáva ze zeleného ječmene – nabitá prospěšnými látkamiŠťáva z mladého ječmene je opravdu super potravinou. Je v ní 4x více vápníku, než je v mléce, 22x více železa než ve špenátu a tolik bílkovin, jako najdete v kvalitním steaku. Obsahuje také esenciální aminokyseliny, více než 12 minerálů a 13 různých vitamínů (včetně vitamínu K). Mnohostrannost mladého ječmene potvrzují nejen jeho rozbory a jeho složení, ale také zaznamenané účinky. Právě zásluhou těchto účinků se v posledních letech stal nápoj z mladého ječmene doporučovaným prostředkem pro posílení zdraví. Nikdy nerozpouštějte mladý ječmen ve vodě o teplotě vyšší než 45 stupňů celsia, důležité enzymy a vitamíny by se zničily. Zároveň je třeba si vybrat kvalitní produkt, protože pouze takový mladý ječmen má pro naše tělo ten správný přínos v podobě nezbytných vitamínů a minerálů. 

JAKÝ JEČMEN SI VYBRAT?

Zdaleka né všechny produkty s mladým ječmenem jsou stejně kvalitní. Pokud chcete mladý ječmen vyzkoušet a nemáte v okolí nikoho, kdo by Vám doporučil produkt, který má již vyzkoušený, dívejte se po ječmenu, který je:

  • připraven jako sušená šťáva
  • sklízený jako mladé lístky max. 20-25cm vysoké
  • organický
  • 100% čistý mladý ječmen (žádné příměsi)

Pouze takový produkt Vám dodá dostatečné množství živin, které se pozitivně projeví na Vašem zdraví. Např. Mladý ječmen Fresh takové podmínky splňuje.

PROČ MLADÝ JEČMEN?

Šťáva z mladého ječmene se cení zejména z důvodu, že navrací organizmu zásadité prostředí a odstraňuje překyselení, které je považováno za hlavní příčinu vzniku civilizačních chorob a oslabeného imunitního systému. V konečném důsledku je to pouze náš imunitní systém, který je schopen bojovat s viry, bakteriemi a nemocemi. Měli bychom proto dělat vše proto, aby byl náš imunitní systém odolný a připravený chránit náš organizmus.

Zelený ječmen obsahuje 20 aminokyselin včetně osmi esenciálních, které si naše tělo neumí vytvořit samo. Aminokyseliny jsou stavebními kameny bílkovin a jsou proto nezbytné pro vytváření buněk, opravu poškozených tkání a dodávání energie.

Aminokyseliny v mladém ječmenu podporují hojení ran a normální funkci imunitního systému. Rovněž podporují správnou tvorbu červených krvinek a zlepšují kvalitu našeho spánku. Enzymy, které jsou také hojně zastoupeny v mladém ječmenu, jsou něco jako zapalovací svíčky našeho organizmu.

Pokud nám některý z enzymů chybí, potom naše tělo trpí. Pokud bychom naši enzymatickou banku vyčerpali, znamenalo by to pro naše tělo smrt.

Enzymy fungují jako katalyzátory mnoha základních buněčných reakcí, zlepšují naše trávení, mají silné antioxidační vlastnosti a pomáhají tak odstraňovat z těla velké množství volných radikálů.

MLADÝ JEČMEN JE TAKÉ BOHATÝ NA MINERÁLY. JSOU TO ZEJMÉNA:

  • Draslík – napomáhá správné funkci svalů a zvyšuje přísun energie (převádí glukózu na energii)
  • Vápník – je základním stavebním kamenem kostí a zubů. Jeho příjem je neúčinnější v rostlinné formě, pomáhá správnému trávení a metabolizmu, alkalizuje tělo (odstraňuje kyselost)
  • Hořčík – je základní antiaging minerál, pomáhá v boji proti stresu
  • Železo – důležité pro správnou tvorbu krevního barviva (hemoglobinu), odstraňuje z těla oxid uhličitý (kyselina), podporuje silný imunitní systém
  • Měď – je nezbytná pro tvorbu kolagenu, který napomáhá správné funkci našich kloubů
  • Fosfor – zvyšuje energii, podporuje zdravou funkci ledvin
  • Mangan – napomáhá ke správnému metabolizmu, správné funkci štítné žlázy a aktivnímu sexuálnímu životu
  • Vitamín A – retinol a betakaroten – je jedním z antioxidantů zastoupených v ječmenu, má pozitivní vliv na zrak a podporu imunitního systému
  • Vitamín B1 (thiamin) – působí příznivě na nervový systém a proti únavě. Thiamin se v lidském těle neukládá a jeho zásoba vydrží jen na 4-10 dní. Proto musí být stále přítomen v potravě.
  • Vitamín B2 (riboflavin) – je důležitý pro dobrý stav kůže, očí, funkce srdce a dalších orgánů, ovlivňuje celkovou energetickou přeměnu v organismu.
  • Vitamín B6 (pyridoxin) – je nezbytný pro funkci řady enzymů, které metabolisují aminokyseliny. Jeho nedostatek se projevuje zvýšenou nervosvalovou dráždivostí (cukání víček, u dětí až křeče), zapomnětlivostí, záněty sliznice dutiny ústní.
  • Kyselina listová – umožňuje vznik nukleových kyselin (látky, které tvoří genetický materiál). Kyselina listová se doporučuje ve zvýšeném množství užívat také během těhotenství, nejlépe však již tři měsíce před samotným otěhotněním. Mícha a mozek dítěte se vytváří již v prvních týdnech těhotenství, a proto pozdější podávání již nemá takový efekt. Napomáhá dělení buněk, podporuje růst plodu a diferenciaci tkání, zvláště nervové soustavy. Nedostatek kyseliny listové způsobuje megaloblastickou anémii. Červené krvinky jsou zvětšené, zdeformované a jejich schopnost přenášet kyslík je omezená. Také se mohou vyskytnout poruchy růstu i neplodnost.
  • Kyselina pantotenová (Vitamín B5) – Zlepšuje kvalitu kůže, vlasů i nehtů, je v organismu nutný při metabolismu sacharidů a lipidů a při syntéze životně důležitých látek (aminokyselin, hormonů, hemoglobinu).
  • Zinek – podporuje zdravý imunitní systém a zvyšuje plodnost u obou pohlaví. Nedostatečné množství zinku v potravě způsobuje nechtěný úbytek na váze, pomalé hojení ran, zhoršování paměti a smyslové poruchy – především zrakové a čichové.
Budete mít zájem:  Canihua (či kaniwa) a její účinky na zdraví

PROČ JE V TĚLE DŮLEŽITÁ ZÁSADITOST?

Šťáva z mladého ječmene pomáhá obnovit alkalickou rovnováhu v našem těle. Lidská krev musí zůstat mírně zásaditá, aby se červeným krvinkám dařilo přenášet v těle co největší množství kyslíku.

Pokud se naše pH stává kyselé (většinou kvůli stresu nebo špatnému jídelníčku – nedostatku zelených potravin), červeným krvinkám se nebude dařit přenášet potřebné množství kyslíku.

A protože kyslík je základní složkou pro přeměnu potravin na využitelnou energii, je kyselý organizmus unavený a náchylný k nemocem.

Šťáva z mladého ječmene je právem nazývána superpotravinou 21. století. Zelený ječmen je jednou z mála rostlin, která nám poskytuje veškeré živiny nezbytné pro přežití.

Včetně bílkovin, všech 8mi esenciálních aminokyselin, vysoce zásadotvorných minerálů a celou řadou vitamínů. Je proto snadnou možností, jak posílit imunitní systém a dodat tělu vše potřebné.

To všechno v pár lžičkách sušené šťávy denně.Dopřejte tělu to, co opravdu potřebuje!

MLADÝ JEČMEN – LIKVIDUJE PŘEKYSELENÍ ORGANIZMU

Šťáva ze zeleného ječmene – nabitá prospěšnými látkamiMladý ječmen Fresh – 100% sušená šťáva

  • zásobuje tělo vitamíny, minerály a enzymy
  • má zveřejněné podrobné složení
  • posiluje imunitní systém
  • odstraňuje pálení žáhy
  • odstraňuje překyselení organizmu způsobené nevhodnou stravou
  • zlepšuje krevní obraz
  • zlepšuje pleť a trávení
  • prospívá diabetikům
  • neobsahuje lepek
  • obsahuje ve srovnání s pšenicí 25x více draslíku, 37x více vápníku, více než dvojnásobek hořčíku, 5x více železa
  • Více se o mladém ječmenu dozvíte zde

Na zelené vlně: Buďte letos štíhlí a fit s mladým ječmenem

Cítíte se unaveni a často vás skolí nějaká ta nemoc? Zapomeňte na vitamíny v tabletkách a načerpejte energii z čisté přírody. Drink z mladého ječmene vám dobije baterky a navíc zásobí organismus tolika zdraví prospěšnými látkami, že si na vás jen tak nějaký bacil nepřijde. Kromě toho vám pomůže i zhubnout.

Zelené potraviny najdete ve formě prášku nebo tablet snad v každém obchodě se zdravou výživou. Čím to, že si zasluhují tolik pozornosti? Řadíme je totiž do skupiny tzv.

superfoods – potravin se zvýšenou koncentrací zdraví prospěšných látek.

I když jich zkonzumujete malé množství, svůj organismus zásobíte spoustou vitamínů, minerálů, antioxidantů nebo lehce stravitelných bílkovin.

Zelené potraviny se významně podílejí na detoxikaci organismu. Mají totiž schopnost navázat na sebe škodliviny a odvést je z těla ven.

Díky svému komplexnímu složení pomáhají předcházet různým civilizačním onemocněním, dokonce i rakovině. Pokud jimi pravidelně obohatíte svůj jídelníček, váš organismus bude odolnější vůči vnějším vlivům.

Zelené potraviny také harmonizují trávicí proces a nabijí vás spoustou energie.

Šťáva ze zeleného ječmene – nabitá prospěšnými látkami

Zelený ječmen dodá vitalitu i zásadní výživové prvky.

Zázračné obilí

Snad nejznámější zelenou potravinou je mladý ječmen. Jak sám název napovídá, pro účely výroby doplňku stravy se sklízí už v raném stádiu, zhruba dva týdny po výsevu. Rostlinka v té době obsahuje daleko více důležitých látek než po dozrání.

Je přímo nabitá vitamíny (B, C, E, K, H) a minerály (draslík, vápník, měď, železo, fosfor a hořčík). Kromě toho v mladém ječmenu najdeme i další významné složky, jako je řada aminokyselin, betakaroten a chlorofyl.

Když jste pořád nemocní

Vitamíny a minerály představují jen špičku ledovce pozitivních vlastností mladého ječmene. Za hlavní přednost zelené rostlinky můžeme považovat zejména jeho schopnost odstranit překyselení organismu.

Právě překyselení je častým důvodem pro vznik civilizačních chorob, problémů se zažíváním nebo snížené obranyschopnosti. Mladý ječmen organismus naopak alkalizuje a udržuje v rovnováze.

Když chcete zhubnout

Mladý ječmen rozhodně nevynechejte v období, kdy držíte různé diety a snažíte se zhubnout. Jeho konzumace totiž podporuje enzymy, které zajišťují spalování tuků v těle. Po vypití nápoje z mladého ječmene navíc budete mít po dlouhou dobu pocit sytosti, a odepřete si tak nějakou tu mlsku.

Šťáva ze zeleného ječmene – nabitá prospěšnými látkami

Prášek z mladého ječmene se dá kombinovat se smoothie či jinými zdravými šťávami.

Díky velkému množství obsažené vlákniny se nebojte po nápoji z mladého ječmene sáhnout i v případě, že máte potíže se zažíváním. Vláknina přirozeně podpoří peristaltiku střev a opět nastartuje správný chod trávicího systému.

Když potřebujete povzbudit

Cítíte se unaveni častěji, než by se vám líbilo? Tak žádné kafe, ale koktejl z ječmene. Takový mix látek, které podpoří celkovou vitalitu, totiž hned tak někde nenajdete. Dejte si skleničku hned po ránu nebo před sportovním výkonem a uvidíte, jak vás nakopne.

Boom se zelenými potravinami s sebou kromě jejich snadné dostupnosti nese i nějaká negativa. Tím nejčastějším je prodej nepříliš kvalitních produktů, které se jako zázračné pouze tváří. Dejte si proto pozor na to, co kupujete.

Pěstování mladého ječmene je omezeno poměrně striktními pravidly. Nesmí se při něm například využívat pesticidy. Sáhněte proto raději po produktu v BIO kvalitě. Takový nabízí společnost Iswari.

Prášek pochází z výhonků mladého ječmene pěstovaného na Novém Zélandu.

Nejen brčálový koktejl

A v jaké formě mladý ječmen seženete? Máte dvě možnosti: prášek nebo tablety. Použití tablet je jasné, co ale provést s práškem? Nejčastěji z něj přímo namícháte zdravý koktejl – stačí ho smíchat ve správném poměru se studenou vodou. Ne každému ale poměrně výrazná chuť nápoje sedne. Proto ji zkuste „zmírnit“ i dalšími přísadami.

Pochutnejte si třeba na skvělém zeleném smoothie, které získáte rozmixováním jablka a hrstky čerstvého špenátu. Kdo je na sladké, může přidat jeden dobře zralý banán. Dochuťte pár kapkami šťávy z citronu a limetky, vmíchejte lžičku mladého ječmene a vitamínová bomba je na světě.

Špetkou mladého ječmene lze však obohatit i jakékoliv další ovocné či zeleninové šťávy, saláty nebo polévky, Dejte si jen pozor na to, aby pokrmy nebyly teplejší než 42 stupňů. Pak byste totiž o důležité látky mohli přijít. Dopřejte tedy letos svému tělu vyváženou dávku živin. Stačí malá lžička denně a už brzy se budete cítit přímo nabití energií a zdravím.

Spoluautorka Eliška Jindrová

foto: Profimedia, zdroj: Iswari

Funguje mladý ječmen na hubnutí a detoxikuje náš organizmus?

  • Ještě jste nezkoušeli zelený ječmen?
  • Tento nápoj z výhonků ječmenové trávy je nejen plný enzymů a antioxidantů, ale i vlákniny, která napomáhá hubnutí a detoxikaci.
  • Je rovněž přirozeným zdrojem vitamínů a minerálů s vysokým poměrem vstřebatelnosti.

Společně s mladou pšenicí tak patří mezi nejvýživnější zelené potraviny vůbec.

A právem se řadí mezi superpotraviny.

Seznamte se mladým ječmenem v tomto článku!

Co je zelený neboli mladý ječmen?

Ječmenová tráva někdy nazývaná ječmenová zeleň pochází z mladých rostlin ječmene, které ještě nevytváří semena. V podstatě by se dalo říct, že se jedná o nezralý ječmen setý. V této fázi života je rostlina plná živin a dalších prospěšných látek, které mají příznivý vliv na celkové zdraví i metabolismus.

Z tohoto důvodu se zelený ječmen používá po celém světě k nejrůznějším kulinářským účelům. Přidává se do polévek i vývarů. Své uplatnění najde i při pečení nebo výrobě piva. Ječmenová tráva je také oblíbenou ingrediencí v barech, kde se přidává do džusů a smoothies ve formě prášku.

Šťáva ze zeleného ječmene – nabitá prospěšnými látkamiZdroj: nutrimarket.co.uk

Původ zeleného ječmene

Mladý ječmen pochází z úrodných plání Nového Zélandu, které jsou ideálním místem pro jeho pěstování. Pěstuje se v té nejčistší přírodě, nezasažené průmyslem a znečištěním. Půda je zde velice úrodná, bohatá na minerály, zavlažovaná čistou a svěží vodou. Díky tomu si zachovává veškeré přírodní vlastnosti.

Hlavní benefity a účinky mladého ječmene

Ječmenová tráva je spojována s několika potenciálními přínosy pro zdraví. Pojďme se na ně společně podívat:

Vyrovnává hladinu cukru v krvi

Některé studie naznačují, že mladý ječmen může pomoci udržovat zdravou hladinu cukru v krvi. Je to hlavně díky jeho obsahu nerozpustné vlákniny, která se nerozpouští ve vodě.

Předpokládá se totiž, že její zvýšení v těle by mohlo snížit hladinu cukru v krvi a zlepšit tak citlivost na inzulín, což by tělu pomohlo k efektivnějšímu používání inzulínu. Nicméně je třeba dalších výzkumů, které by toto tvrzení potvrdily.

Podporuje zdraví srdce

Přidat mladý ječmen do jídelníčku, je rovněž skvělý způsob, jak podpořit zdraví a správnou funkci srdce. Podle jedné studie došlo u 36 lidí s diabetem ke snížení LDL (špatného) cholesterolu, což je rizikový faktor pro srdeční choroby po užívání 15 gramů extraktu z ječmenného listu po dobu 4 týdnů.

Navíc ječmenová tráva obsahuje sloučeniny jako saponarin, kyselinu gama-aminomáselnou (GABA) a tryptofan, které jsou spojovány se sníženým krevním tlakem i zánětem a zlepšením zdraví srdce.

Přispívá ke zdraví kostí

Zdraví kostí je v našem těle posuzováno dle „kostní minerální hustoty.“ Čím větší je tato hustota, tím lepší je stav našich kostí. A zelený ječmen zvyšuje tuto hustotu, což z něj dělá jedinečný zdravotní nápoj.

Snižuje přebytečnou kyselost

K překyselení dochází, když vaše tělo produkuje více kyselin k trávení jídla, než skutečně potřebuje. Konzumace šťávy z ječmene pomáhá vyrovnávat obsah kyselin v žaludku a zmírňuje tak pocity pálení.

Podporuje hubnutí

Zelený ječmen má nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah vlákniny, takže je skvělým doplňkem zdravé stravy při hubnutí.

Vláknina způsobí, že se budete cítit déle plnější a tím potlačíte hlad i chutě. Navíc několik studií potvrdilo, že díky vyššímu obsahu vlákniny můžete i snadněji zhubnout.

  1. Například jedna studie u 252 žen prováděna po dobu 20 měsíců, spojovala každý gram vlákniny konzumované denně s úbytkem hmotnosti 0,25 kg a snížením tělesného tuku o 0,25 %.
  2. Podobně šestiměsíční studie z roku 2019 u 345 dospělých s nadváhou nebo obezitou ukázala, že ti, kteří jedli více vlákniny, ztratili větší váhu a bylo pro ně snazší dodržovat předepsanou stravu.
  3. Chtěli byste se o účincích mladého ječmene dozvědět více? Podívejte se na video níže:
Budete mít zájem:  Pojišťovny začaly hradit vaginální plastiku

Zdroj: youtube.com

Složení mladého ječmene

Ječmenová tráva je bohatá na řadu důležitých živin a antioxidantů. Sušená ječmenová tráva je pak skvělým zdrojem vlákniny. Může se pochlubit až 3 gramy na 1 lžíci (10 gramů).

Každá porce zeleného ječmene obsahuje také dostatečné množství vitamínů A, který pomáhá regulovat imunitní funkci, růst buněk i zrak. Má také vysoký obsah vitamínu C, který hraje ústřední roli ve všem, od zdraví kůže přes hojení ranek až po zdravou ústní dutinu.

Mladý ječmen rovněž poskytuje vitamín K, základní mikroživinu, která je nezbytná pro srážení krve, tvorbu kostí a zdravé srdce. Je bohatý i na polyfenoly a flanovoidy. Tyto sloučeniny působí jako antioxidanty ke snížení oxidačního stresu a ochrany proti chronickým onemocněním.

Živiny na 50 g ječmenové trávy obsahuje:

Kalorie: 159 Sacharidy: 36 gramů
Bílkoviny: 13 gramů Vláknina: 15 gramů
Tuk: 2 gramy Cukr: 21 gramů

Mladý ječmen je také bohatý na aminokyseliny, které jsou důležitými stavebními kameny pro bílkoviny v těle. Devět esenciálních aminokyselin, které ječmen poskytuje, pomáhá tělu opravit svaly, cévy a dokonce i kostní dřeň.

Mladý ječmen je také skvělý prostředek pro těhotné maminky a kojená miminka. Přečtěte si více o účincích zeleného ječmene v těhotenství.

Zelený ječmen detoxikuje

Díky již zmiňované vláknině se zelený ječmen významně podílí na detoxikaci organismu, což je proces odstraňování škodlivých látek z našeho těla a zejména střev, která se tím čistí. Mladý ječmen pomáhá uvolnit nejen odpadní látky, ale i nadbytečnou vodu, díky tomu se můžete cítit zdravě a plni energie.

Jak poznat opravdu kvalitní výrobek?

To jak je výrobek kvalitní, se nejvíce odvíjí od jeho formy zpracování. Na trhu najdete nejrůznější výrobky, ne všechny jsou však opravdu prospěšné. Mladý ječmen se vyrábí dvěma způsoby:

Tím prvním: zemědělci posekají 30 cm ječmen a nasuší ho jako trávu a připraví k prodeji. Tyto výrobky jsou poté levné, ale neumožňují tělu živiny efektivně strávit. Člověk totiž není býložravec, aby si poradil s celulózou, kterou tyto výrobky obsahují.

Kromě nízké ceny ho poznáte i podle usazenin, které se začnou dělat po rozmíchání ve vodě. I když je cenově příznivější, tak při delší době užívání může způsobit zdravotní problémy střev.

Druhý způsob je odlišný. Zemědělci sice opět nasekají 30 cm ječmen, nicméně poté jej vylisují. Tím získají šťávu. Pochopitelně je potřeba větší množství ječmene, tudíž tomu odpovídá i cena.

Výrobky jsou dražší, ale kvalitnější a hlavně neobsahují celulózu, kterou neumíme trávit. Další výhodou je, že se suší při 30 °C a okamžitě pak balí. Tím si zachovají veškeré enzymy, vitamíny, minerály i antioxidanty.

Dávkování a dostupnost

Ječmenová tráva je k dispozici v několika formách, včetně prášků, džusů, tablet a gummies. Často se pak i kombinuje s dalšími přísadami v zelených směsích, včetně kapusty, spiruliny a pšeničných trav.

A jak tuto zelenou superpotravinu dávkovat? Předávkovat se jí nemůžete, přesto je dobré se držet určitých zásad.

Pro dospělé můžete rozmíchat 1–⁠2 čajové lžičky (3 –⁠ 6 gramů) v 200 ml vody nebo džusu. Ideálně 1–⁠2x denně. Pro děti pak stačí menší množství.

Nejlepší čas k pití zeleného ječmene je 20–⁠30 minut před jídlem nebo 2 hodiny po jídle. Případně kdykoli, pokud je to nutné. Na lačný žaludek je to však nejlepší.

Prášek z ječmenné trávy je široce dostupný, běžně jej seženete v mnoha zdravotnických obchodech, lékárnách a online e-shopech.

Věděli jste, že mladý ječmen má jemnou, mírně hořkou chuť a díky tomu skvěle doplňuje džusy, smoothies a koktejly?

Skvělý koktejl z mladého ječmene

Máte-li chuť na něco sladkého a zároveň zdravého. Připravte si tento chutný a vitamíny nabitý koktejl s ječmenem, borůvkami a banánem.

Ingredience:

  • 1-2 čajové lžičky prášku zeleného ječmene
  • 1 střední banán
  • 150 g borůvek
  • 1 hrnek mléka (dle vašeho výběru)

Postup:

  • Všechny přísady dejte do mixéru.
  • Mixujte 1–⁠2 minuty.
  • Můžete nalévat a podávat.

Šťáva ze zeleného ječmene – nabitá prospěšnými látkamiZdroj: medicalnewstoday.com

Možná rizika aneb na co si dát pozor

  • Ačkoli je ječmenová tráva pro většinu lidí obecně bezpečná, je zde několik vedlejších účinků a opatření, která byste možná měli zvážit.
  • Vzhledem k tomu, že některé produkty z ječmenné trávy mohou obsahovat vysoké množství mikroživin, jako je vitamin K nebo draslík, neměli by ho pít lidé užívající léky na ředění krve jako je například warfarin.
  • Stejně by měli být na pozoru lidé s onemocněním ledvin, protože i ti by měli omezit příjem draslíku, aby udrželi jeho hladinu v krvi v normálním rozmezí.

Nakonec i ti, kteří mají celiakii nebo mají citlivost na lepek, by měli být při nákupu produktů ze zeleného ječmene opatrní. Ačkoli se totiž lepek nachází pouze v semenech zrn, existuje riziko křížové kontaminace.

Je vhodné pít zelený ječmen každý den?

Ječmen je vhodné pít denně v 1–⁠2 dávkách. Předávkování se však bát nemusíte.

Pomůže ječmen při infekci močových cest?

Pití ječmenového nápoje, je považováno za skvělý přírodní lék na infekce močových cest (UTI). Jedná se totiž o přírodní diuretikum, které zvyšuje močení a vyplavuje toxiny z těla.

Je ječmenová tráva protizánětlivá?

Mladý ječmen má protizánětlivé vlastnosti a léčí střevní výstelku, která sehrává klíčovou roli při poruchách gastrointestinálního traktu, pankreatitidě, zotavujících se onemocněních a léčbě ulcerózní kolitidy.

Podporuje mladý ječmen spánek?

Prášek z ječmenové trávy je bohatý na několik sloučenin podporujících spánek, včetně GABA, vápníku, tryptofanu, zinku, draslíku a hořčíku.

Mladá zelená pšenice – fakta, účinky, rizika a užití

Pšeničná tráva je zelená potravina, která je vynikajícím zdrojem mnoha různých vitamínů, minerálů̊ a enzymů, které podporují naše zdraví. Často ji nacházíme v přípravcích, které také obsahují zelený ječmen či další zelené potraviny. Není to nic jiného než několik dní staré výhonky běžné pšenice, kterou najdeme v mouce.

I přes svou travnatou chuť si získává stále nové a nové příznivce, kteří ji užívají, když chtějí zlepšit průběh běžných onemocnění jako jsou záněty v krku, nachlazení, kašel nebo trávicí obtíže. Mladá zelená pšenic je přirozeně bezlepková, protože lepek se nachází až v zrnech zralé pšenice, nikoli v její trávě.

Současná medicína ji objevila přibližně před 100 lety.

FAKTA O ZELENÉ PŠENICI

  • Jiné názvy: Wheat grass, young wheat, mladá pšenice, pšeničná tráva, Tritictum aestivum
  • Přezdívá se jí: zelená krev, nápoj mládí, elixír života
  • Země původu: Nový Zéland, Čína, USA, Německo, Kanada
  • Formy zelené pšenice na trhu: Tablety, kapsle, prášek ze sušené šťávy, kapky

BENEFITY MLADÉ PŠENICE A CO OBSAHUJE

Stejně jako jiné zelené superpotraviny je i mladá zelená pšenice nabitá chlorofylem. Chlorofyl je barvivo, které propůjčuje zelenině jako např. špenát, brokolice, rukola, zelený ječmen nebo právě zelená pšenice svou zelenou barvu.

V lidském těle působí na hemoglobin v krvi, který je zodpovědný za přenos kyslíku do každé buňky našeho těla. Okysličuje tak tkáně, orgány i pokožku. Studie ukazují, že má chlorofyl pozoruhodné protizánětlivé vlastnosti.

Někteří odborníci tvrdí, že díky tomu pomáhá tělu bojovat s toxickými látkami, dokáže si poradit i proti některým druhům karcinogenních látek.

Dále obsahuje mnoho vitamínů – A, C, E, K, B1, B2, B3, B5, B6 a B12 a cholin, což je bioaktivní látka, která se podílí na hospodaření s tukem a cholesterolem.

Z minerálů obsahuje hořčík, zinek, železo, měď, vápník, fosfor, draslík, selen a mangan.

Je také bohatá na aminokyseliny – obsahuje jich 17. Z nich je jich 8, které si tělo neumí vyrobit samo a musí je získávat z potravin.

Díky těmto látkám se jí přisuzují vlastnosti, že pomáhá proti stárnutí a některé menší studie naznačují, že může být slibným přírodním pomocníkem při léčbě krevních poruch nebo zánětů střeva, může přispívat ke snížení́ hladiny cholesterolu, k lepší kontrole hladiny cukru v krvi.

Také vykazuje účinky na imunitu – zlepšuje imunitu, zabíjí škodlivé látky v trávicím traktu a podle UCLA Brain Research Institute je užívání mladé pšenice je spojováno se zlepšenou funkcí trávicího systému a prevencí zácpy. Používá se také jako léčba syndromu dráždivého střeva a kyselého refluxu.

I přes všechny tyto pozoruhodné účinky je však třeba ještě provést více delších a větších studií.

VĚDECKY POTVRZENÉ ÚČINKY NA ČLOVĚKA

Stejně tak jako u velkého množství jiných superpotravin je i zelená pšenice předmětem mnoha současných menších výzkumů, které by obhajovali účinky mladé pšenice, takže studií ještě není mnoho. Historicky je ale užívání zelené pšenice datováno už do dob starověku, kdy byla užívána v Egyptě.

VYKAZUJE SLIBNOU ANTIOXIDAČNÍ AKTIVITU V TĚLE

Studie potvrzují, že antioxidanty (především vitamín E a C a glutation) v zelené pšenici přispívají svou činností k prevenci proti onemocnění srdce, artritidě a některým druhům rakovinného bujení. (1)

SNIŽUJE CHOLESTEROL V KRVI 

Studie provedené na zvířatech ukazují souvislost mezi podáváním šťávy z mladé pšenice a redukcí cholesterolu.

U myší, které měly vysoké hladiny cholesterolu, se dokonce ukázalo, že má pšeničná tráva shodné účinky na organismus jako atorvastatin, lék na předpis proti vysokému cholesterolu.

(2) Nicméně je třeba provést více studií, a to především u lidí, aby se potvrdilo, že má stejné účinky i na člověka.

NIČÍ RAKOVINU A POMÁHÁ PŘI CHEMOTERAPII

Studie in vitro (v laboratořích za použití zkumavek) ukázali velmi slibné výsledky v oblasti léčby rakoviny – pšeničná tráva může pomoci zabíjet rakovinné buňky a omezit vývoj rakoviny, u rakoviny úst zpomalila šíření o 41% (3) a u leukémie zničila až 65% jejích buněk během prvních 3 dní (4).

Budete mít zájem:  Zdravotní účinky voňavých květů bylin – jak mohou pomoci vašemu zdraví?

Jedna studie u lidí také zjistila, že může snížit negativní dopady chemoterapie bez vlivu na léčbu – její podávání snížilo riziko poškození funkce kostní dřeně u 60 onkologicky nemocných pacientů s rakovinou prsu. Pacientky potřebovaly díky mladé pšenici menší dávky chemoterapie, některé ukončili léčbu dříve.

U některých však zhoršovala nevolnosti. (5)

POMÁHÁ REGULOVAT HLADINU CUKRU V KRVI

Vysoká hladina krevního cukru je spouštěčem široké škály příznaků jako únava, zvýšená žíznivost, bolesti hlavy nebo únava.

Dlouhodobě zhoršuje citlivost na inzulín, přispívá k obezitě, cukrovce a nerovnováze hormonů, která spouští další zdravotní komplikace jako tvorba vysoce rezistentní tukové tkáně, vypadávání vlasů atp.

U potkanů s cukrovkou dokázala mladá pšenice modifikovat enzymy tak, aby docházelo ke snížení krevního cukru. (6)(7) Výzkum účinků pšeničné trávy na hladinu cukru v krvi je omezen na zvířata. K pochopení toho, jak může ovlivnit hladinu cukru v krvi u lidí, je zapotřebí dalších studií.

SNIŽUJE ZÁNĚTLIVOST V TĚLE 

Zánět je přirozenou reakcí imunity na cizorodou látku v těle. Chronický zánět je však kontraproduktivní a tělu spíše škodí, dává se do souvislosti se vznikem rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění (srdce a cév) nebo autoimunitním onemocněním.

Jedna malá studie na 23 lidech ukázala, že mladá pšenice může pomoci při onemocnění jako ulcerózní kolitida, což je zánět tlustého střeva, který je doprovázen průjmy, silnou bolestí a krvácení z konečníku. Už 100ml šťávy z mladé pšenice pomohlo pacientům zmírnit krvácení a celkovou závažnost onemocnění (8).

Díky obsahu chlorofylu snižuje celkovou zánětlivost v těle (9), a to i v tepnách (10).

POMÁHÁ PŘI HUBNUTÍ 

Přestože neexistují přesvědčivé studie, které by chlorofyl dávaly do přímé souvislosti se ztrátou tělesné hmotnosti, chlorofyl obsahuje malé částečky zvané thylakoidy, což jsou membránové struktury, které jsou nezbytné pro proces fotosyntézy.

Některé studie ukázaly, že thylakoidy pomáhají navodit pocit sytosti a mohou tak nepřímo pomoci při snahách o hubnutí. Studie na potkanech ukazují, že díky podávání thylakoidů došlo ke zpomalení trávení v žaludku, takže pocit sytosti trval déle (11).

Další studie ukázala, že potkani, kteří byli krmeni vysoce tučnou stravou, sami intuitivně snížili množství přijaté potravy, když do nich byly přidávány thylakoidy (12).

Nicméně je důležité si připomenout, že chlorofyl se nachází ve veškeré zelené zelenině (špenát, brokolice, rukola, saláty,…) a ačkoli zelená pšenice dodá tělu zajímavé živiny, tak bez celostní změny životního stylu nás užívání mladé pšenice nespasí.

TRADIČNÍ UŽITÍ

V tradičním užití je mladá pšenice společně s vodou užívána pro očistu střev, takový klystýr šťávou.

Někteří lidé dokonce zařazují “pšeničnou dietu” jako prostředek k oslabení rakovinného bujení. (nepotvrzeno vědci)

Tvrdí se, že 1 sklenice šťávy ze zelené pšenice dá tělu tolik prospěšných látek jako 5 porcí zeleniny. Zde je důležité říci, že ale nenahradí pestrost celého jídelníčku a tento výrok není ničím potvrzen.

JAK SE ZÍSKÁVAJÍ PRO SUPERFOODY GREEN HEALTH

Mladé výhonky ječmenné trávy se velmi brzo po vyklíčení (cca 7-10 dní) sklidí, šetrně semelou nebo se slisují, usuší a namelou na velmi jemný prášek, který si zachovává své prospěšné látky. Prášek je stravitelnější než samotné čepelovité listy pšenice, protože jim chybí vláknina, která v tomto případě brání vstřebávání tělu prospěšných látek a působí tak v těle jako antinutrient.

JAK SE ZELENÁ PŠENICE UŽÍVÁ

Nejrychlejší (a nejméně chutná) varianta – rozmíchej dávku zelené pšenice ve sklenici vody a ihned vypij (jedině čerstvá nabízí své benefity). Někomu může vadit chuť posekané trávy. Užij ji hned po probuzení, alespoň půl hodinky před prvním jídlem.

Rychlá a chutná varianta – rozmíchej dávku zelené pšenice ve sklenici džusu, ideálně jablečného. Užij ji hned po probuzení, alespoň půl hodinky před prvním jídlem.

Extra výživná varianta – Zahrň ji jako součást pokrmu, nejlépe ve smoothie nebo čerstvém (doma vyrobeném) freshi z odšťavňovače.

UŽÍVÁNÍ

Doporučená denní dávka prozatím nebyla nikým stanovena.

Užívá se v syrových pokrmech či studených nápojích, protože tepelná úprava by mohla narušit molekulární strukturu vitamínů, enzymů a dalších látek, takže by celkově degradovala a tělo by z ní nevzalo dostatek látek.

Také se uvádí, že je dobré ji konzumovat alespoň půl hodiny před prvním jídlem – tuto vlastnost má společnou s dalšími zelenými potravinami, především s ječmenem. Jedině tak se aktivita enzymů nespotřebuje na trávení jídla, ale “doputují” až do střeva.

Adaptační období:

Je třeba brát v potaz, že užívání zelených superpotravin (ať už samostatně nebo ve směsích jako je Superfoody Green Health) může vyžadovat tzv. adaptační období. Je to asi týden – 14 dní (každé tělo reaguje jinak), kdy může dojít k novým příznakům nebo zhoršení stávajících.

Může nastat průjem, přechodná bolest hlavy, zažívací problémy, vyšší výskyt akné atp. Je to naprosto normální, jde o projev detoxikace těla. Pokud se ani po 3-4 týdnech nic nelepší, doporučujeme konzultaci s ošetřujícím lékařem, případně se nechat vyšetřit na potravinové alergie.

Šťáva by se měla ihned vypít. Už do hodiny mizí většina benefitů. Neměla by se nijak uchovávat, mrazit ani skladovat v lednici.

PRO KOHO NENÍ ZELENÁ PŠENICE VHODNÁ  – KONTRAINDIKACE ZELENÉ PŠENICE

V obecném měřítku je zelená pšenice bezpečná.

V ojedinělých případech (zvláště při užívání příliš velkých dávek nebo vlastních vypěstovaných výhonků, které podlehly plísni) mohou nastat:

  • Bolesti hlavy
  • Zažívací potíže (i po překonání adaptačního období)

U lidí vyloženě alergických na trávy (obecně) se můžou objevit:

  • Otoky kůže, zčervenání
  • Kopřivka
  • Dušnost a další alergické projevy

V takovémto případě ihned vyhledej lékařskou pomoc a okamžitě ji přestaň užívat. Pokud víš o své alergii na trávu, tak se raději nejdříve poraď se svým alergologem.

Chlorofyl může způsobit obarvení jazyka, moči či stolice na odstíny zelené barvy – není třeba se ničeho bát, pšeničná tráva je v tomto ohledu bezpečná (vyjma užívání alergiky).

Pšeničná tráva je přirozeně bezlepková, může ale dojít k její kontaminaci ve výrobnách, které zpracovávají i celé klasy. V tomto případě dbej na výběr výrobce tablet, prášků i kapslí a raději ji nepěstuj doma sám/sama.

  • Zelená pšenice (a obecně superpotraviny) by se měla vysadit alespoň 2 týdny před operací, protože upravují hladinu cukru nebo schopnost srážení krve. Nasadit ji doporučujeme po rekonvalescenci a konzultaci s ošetřujícím lékařem.
  • Těhotné a kojící ženy by se měly poradit s lékařem díky nedostatku studií.
  • Diabetici by měli konzultovat užití s lékařem, protože snižuje hladinu cukru a může dojít k nechtěné hypoglykémii.
  • Nedoporučuje se lidem, kteří mají problémy s ledvinami – poraď se s lékařem

(1) Free Radicals, Antioxidants in Disease and Health – Chuong Pham-Huy, Laboratory of Toxicology, Faculty of Pharmacy, University of Paris 5, 4 avenue de, l’Observatoire, 75006 Paris, France.

Zelený ječmen,sušená šťáva (100g) – výprodej

Mladý zelený ječmen – 100% sušená šťáva (Hordeum vulgare)

tento opravdu skvost a perla přírody sklízí v posledních letech z řad odborné i laické veřejnosti doslova ódy.

Jelikož dnešní způsob života přináší hodně stresu a nezdravé stravování způsobuje překyselení našeho těla, což se významně podílí na vzniku řady civilizačních chorob je bez nadsázky pro každého z nás tato potravina nutností.

Co je tedy prioritou této potraviny – mladý ječmen vytváří a udržuje v organizmu ZÁSADITÉ prostředí a tím ho chrání před vážnými chorobami. Při kombinaci s dalšími zelenými potravinami, (chlorella,spirulina) se účinek ještě zvyšuje!Produkt je běžně nabízen buď jako usušená rozemletá rostlina nebo šťáva z mladého ječmene.

Jak šťáva z mladého ječmene tak usušená rozemletá rostlina obsahují stejné zdraví prospěšné látky. Rozdíl je pouze v jejich koncentraci, kdy šťáva z mladého ječmene je koncentrovanější oproti rozemleté rostlině,tudíž není potřeba užívat tak velké dávky jako u levnější sušené rostliny.

Tento produkt z mladého ječmene je enzymatickou bombou pro náš organismus. Je plný  vitamínů, minerálů, aminokyselin,enzymů a vlákniny. Díky jeho nenapodobitelné kombinaci dokáže působit alkalizačně, antioxidačně a upravovat životně důležité procesy v lidském těle.

Mladý ječmen je považován za nutričně nejhodnotnější trávu na světě,obsahuje betakaroten, vitamíny A, B1, B2, B5, B6, C, E, K, niacín, biotin, kyselinu listovou, široké spektrum aminokyselin,minerály jako draslík hořčík, křemík, zinek, vápník, ale především enzymy a chlorofyl.

V dnešním světě jsou zelené potraviny jako mladý ječmen, naprosto nepostradatelné pro správnou funkci organismu.

  • Blahodárné účinky produktu:
  • . vytváří a udržuje v organizmu ZÁSADITÉ prostředí
  • . sytí a čistí zároveň, pro svůj vysoký obsah chlorofylu a velké množství aktivních  enzymů  
  •   je ideálním prostředkem pro nastartování detoxikace organismu
  • . má vysoký obsah antioxidantů, a díky nim zpomaluje buněčné stárnutí a snižuje riziko rakovinového bujení
  • . podporuje trávení,působí proti zácpě
  • . posiluje imunitní systém a zabezpečuje rovnováhu organismu
  • . díky vysokému obsahu železa a chlorofylu příznivě ovlivňuje krevní obraz
  • . ovlivňuje imunitu,hojení ran a regeneraci všech tkání
  • . pomáhá udržovat acidobazickou rovnováhu organismu
  • . podporuje léčbu kožních onemocnění
  • . má odorizační účinky, protože napomáhá eliminaci tělesných pachů
  • Užívání produktu:

Dospělí obvykle užívají jednu čajovou lžičku 2x denně nalačno. Děti od 3 let 1/2 čajové lžičky denně. Prášek smíchejte se 150 ml vody,šťávy ideálně pomocí šejkru, abyste jinak hořký prášek hodně rozmělnili a získali jemnější chuť. Nerozpouštějte mladý ječmen nikdy ve vodě o teplotě vyšší než 40°C, důležité enzymy a vitaminy by se zničily.

Doporučujeme spojit užívání zeleného ječmene spolu s chlorellou,jelikož takto se všechny účinné látky a blahodárné působení na náš organismus ještě znásobí!

Země původu:USA – Utah.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector