Šťáva z červené řepy a její účinky na zdraví

Šťáva z červené řepy a její účinky na zdraví

Výjimečné účinky řepy pramení z jejího složení. Má řadu vitamínů, minerálů a antioxidantů. Navíc skoro žádný tuk.  Vápník, železo, mangan, draslík,…

Šťáva z červené řepy a její účinky na zdraví

Červený zázrak jménem řepa. Nejenom, že naše tělo zbavuje škodlivých látek, ale dokonce zamezuje rakovině. Navíc je skoro bez tuku.  Další výhodou je, že ji seženeme za nízkou cenu a připravíme z ní řadu chutných receptů. Že slouží červená řepa jako lék, věděli už staří Římané. Zjistěte, jaké všechny má červená řepa účinky na zdraví. A že jich není málo.

Proč má červená řepa účinky na zdraví, které jsou blahodárné?

Výjimečné účinky řepy pramení z jejího složení. Má řadu vitamínů, minerálů a antioxidantů. Navíc skoro žádný tuk.  Vápník, železo, mangan, draslík, kyselina listová, vitamín C a vitamín A jsou jedny z mála jejích cenných živin. Červená řepa je také bohatá na vlákninu.

Společně živiny působí tak, že má červená řepa účinky na zdraví silné jako málokterá zelenina. Můžeme jíst nejenom samotné červené plody, ale i listy řepy.

Červená řepa byla zvolená mezi deset druhů zeleniny s nejsilnějšími antioxidačními účinky. Je to hlavně díky látce betanin, která také řepu zbarvuje do červena. Nejenom, že je betanin hojně využívaný jako barvivo, ale stojí i za tím, proč slouží červená řepa jako lék. Betanin totiž pomáhá potlačovat rozvoj některých druhů rakoviny.

Vysoký obsah vlákniny z červené řepy pomáhá ke správnému zažívání. Udržuje střeva zdravá, zabraňuje vzniku zánětu slepého střeva, slouží jako prevence zácpy, usnadňuje vyprazdňování a pomáhá při hemeroidech.  Zdravému zažívání napomáhá i aminokyselina glutamin. Uchovejte si cenné vitamíny na později – zavařte si řepu.

Šťáva z červené řepy a její účinky na zdraví

Červená řepa snižuje hladinu cholesterolu. Tím slouží jako prevence arteriosklerózy, infarktu a řady dalších chorob spojených s kardiovaskulárním systémem. Pomáhá také jako prevence mrtvice.

Pokud jsme už infarkt prodělali, červená řepa nám pomůže se z něj rychleji uzdravit. Tato zelenina také snižuje krevní tlak. Je to mimo jiné díky nízkému obsahu dusičnanů. To potvrdil rozsáhlý výzkum z roku 2008.

Červená řepa jako lék prospívá i krevním buňkám a krevnímu oběhu.

Výzkumy ukázaly, že červená řepa zvyšuje počet bílých krvinek. Ty stojí za ničením škodlivých buněk a za silnou imunitou. S konzumací červené řepy se nám proto podaří získat silnější imunitu. Způsobují to látky glutamin a betalain. 

Nejenže se používá červená řepa jako lék, ale i jako zelenina, která zlepšuje fyzičku. Díky ní dosáhneme lepších atletických výkonů. To ví i řada olympioniků. Zlatý paralympionik David Weir řekl, že za svou medaili vděčí právě každodennímu pití šťávy z červené řepy.  Tato zelenin totiž zlepšuje okysličování svalů při cvičení.

Výzkum ukázal, že pití šťávy z červené řepy zlepšuje okysličování mozku. Tím u seniorů zpomaluje postup demence. Tato nemoc vzniká při nižším okysličováním určitých částí mozku, které se může objevit s přirozeným stárnutím. Vysoký podíl dusičnanů v červené řepě tomuto procesu zabraňuje, podporuje totiž krevní oběh a okysličování celého mozku.

Šťáva z červené řepy a její účinky na zdraví

Červená řepa obsahuje i antioxidant alfa-lipoová kyselina, která může pomáhat snížit glukózu v krvi. Právě zvýšená glukóza je pro cukrovku typická.

Červenou řepu ocení i ti, kteří už cukrovkou trpí. Tato zelenina totiž brání vzniku takzvaného oxidačního stresu, který diabetikům způsobuje řadu problémů.

Vyzkoušejte 6 receptů z červené řepy, po kterých se budete cítit skvěle!

Červená řepa má silné protizánětlivé účinky. Je to díky látce cholin, která pomáhá při chronických zánětech. Cholin je všestrannou živinou, která zlepšuje i spánek, učení a paměť. Přispívá i k lepší hybnosti svalů. Udržuje zdravou buněčnou membránu, přispívá k přenosu nervových impulsů a pomáhá se vstřebáváním tuků.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první! Film vrhá světlo na multimiliardové tržní odvětví, které se rozhodlo bombardovat reklamou děti již od toho nejranějšího věku. Podstrkuje jim i jejich…

Červená řepa, silák mezi kořenovou zeleninou

Šťáva z červené řepy a její účinky na zdraví

červené řepě toho bylo napsáno již spoustu, zajisté víme, že ve své tvrdé dužnině ukrývá zajímavé množství železa a je tedy nápomocná při poruchách krvetvorby, přesněji anémii. Samozřejmě mimo jiné, neboť řepa oplývá i dalšími léčivými vlastnostmi. Kdybychom je chtěli všechny obsáhnout, vydají na celou knihu. Zmiňme tedy jen základní a posléze, zkusme si společně projít několik jednoduchých receptů, které nám pomohou řepu zařadit do běžného jídelníčku. Občas se totiž setkávám s tím, že řepu neumíme přichystat a tak bereme za vděk řepou naloženou, většinou v kyselém octovém nálevu, který má však se zdravím společného pramálo.

Máme-li svou vlastní řepu, případně pak řepu v bio kvalitě, kromě její sladké červené dužniny využijme také listy, které jsou výborné do smoothies či salátů. Opravdu se toho nebojme, stejně jako listy z kedlubny, ukrývají také listy červené řepy zajímavé množství nutričně výživných látek, v prvé řadě pak chlorofyl, jenž má blahodárný vliv na naši krev.

Řepa je skutečnou studnicí zdraví, neboť svou širokou škálou vitamínů a minerálních látek dokáže povzbudit i silně demineralizovaný tělesný systém.

Kromě významného množství betakarotenu v ní najdeme vitamíny B1, B2, B9, dále vitamín E, velmi silný antioxidant a z minerálů pak draslík, vápník, již zmiňované železo, protikřečový hořčík, zkrášlující křemík, měď, cenný jód, selen, mangan, ale také rubidium, cezium či lithium, jež je významné svým pozitivním vlivem na naši psychiku.

Stejně jako jablka, tak i řepa obsahuje zajímavé množství pektinu, který napomáhá snižovat LDL cholesterol v krvi, vy-živit blahodárnou střevní mikroflóru, upravit celkovou peristaltiku střeva, čímž předchází vzniku prekancerózních polypů a nepříjemné zácpy.

Co se barviv týká, kromě betakarotenu zde najdeme také betain a betanin. Betain je právě oním silákem, jenž chrání proti rakovině a zároveň pak podporuje náš největší detoxikační orgán, kterým jsou játra.

Betanin, stejně jako rutin, který najdeme v pohance, šípku, červené paprice, zpevňuje cévní stěny, čímž předchází vzniku aterosklerotických plátů.

Rovněž se mu přisuzuje bakteriostatický efekt, díky kterému eliminuje množení nebezpečných bakterií.

Pokud kupujeme řepu, vybírejme raději menší a tvrdší bulvy. Občas se totiž stává, hlavně tedy u řepy, že nabízená zelenina pozbyla již většinu své vnitřní mízy a tedy i životodárné síly. Taková řepa pak bude vrásčitá a na dotek měkká. Tu tedy nekupujme. Hodnotit můžeme také podle listů, občas se poštěstí, hlavně na farmářských trzích, že je nabízena i se svou košatou chlorofylovou korunou.

Benefity červené řepy:

  • díky křemíku má blahodárný vliv na vlasy, nehty, pleť a kůži,
  • díky železu podporuje tvorby červených krvinek,
  • pektin se postará o snížení cholesterolu a podpoří peristaltiku střeva,
  • betain pak podporuje produkci žaludeční šťávy,
  • betakaroten náš zrak,
  • selen a vitamín E imunitu,
  • vápník a mangan zdravé kosti,
  • pomáhá při revmatických poruchách, detoxikuje, snižuje vysoký krevní tlak,
  • přispívá k celkové regeneraci organismu,
  • podporuje plodnost.

Čerstvá či vařená? Záleží na vás

Pokud upřednostňujeme řepu čerstvou, neznám nic jednoduššího, než ji přistrouhat k trošce mrkve, rukole, cherry rajčátkům a hrsti oliv. Hotový salát pak zakápneme limetovou šťávou, dozdobíme petrželovou natí a slunečnicovými semínky. Servírujeme k jakékoli sacharidové příloze, jako jsou brambory, batáty, jáhly, pohanka, rýže Natural či Basmati.

Pamatujme toliko, že s čerstvou řepou sice nebude tolik práce, nicméně z té vařené si naše tělo vezme větší množství minerálních látek, které se varem, prostřednictvím popraskaných buněčných stěn, mnohem snáze uvolní.

Řepu lze také nakládat, buď tedy čerstvou či vařenou, opět nechám na vás, nicméně obě varianty jsou velmi chutné. Ona vařená verze nám zabere jen malinko více času.

Osobně čerstvou řepu nakrájím na tenké plátky, vkládám do větší skleněné nádoby, kdy každý plátek potírám lisovaným česnekem, abych pak výslednou směs zalila dobrým lněným olejem a nechala pár dní v lednici odpočinout.

Budete mít zájem:  Kyselina lipoová (alfa-lipoová) a její účinky na zdraví – na co je dobrá?

Servírujeme ke kváskovému chlebu a dobrému kozímu sýru.

Z řepy můžeme uchystat také chutnou detoxikační šťávu, začínáme-li však s ní, šťávu postavme spíše na mrkvi a trošce jablka, kdy řepa z celkového množství šťávy, zaujme cca 10 %.

Jakmile si tělo a hlavně játra zvyknou, množství řepy jemně navyšme, až se dostaneme na nějakých 40 %. Taková šťáva se pak skládá z mrkve, řepy a trošky zázvoru, který nás krásně prohřeje.

Osobně upřednostňuji spíše zeleninové šťávy před těmi ovocnými. Jejich glykemický index je totiž výrazně nižší.

Řepnou šťávu lze podávat chudokrevným i onkologickým pacientům, lze jí podpořit celkovou detoxikaci organismu, rovněž i redukční mód či dietu diabetickou. Zde většinou výživoví poradci od takové šťávy zrazují, neboť obsahuje vyšší množství sacharidů.

Za sebe však mohu doporučit cca 350 ml mkrvovo řepné šťávy, kterou vyplníme dopolední svačinku, tzv. desátou.

K té pak lze schroupat 20 g mandlí, které pomohou vstřebat vitamíny rozpustné v tuky, nacházející se v mrkvi a které zároveň doplní vápník, hořčík a vitamín E.

  • V Rusku se velmi často podává řepa pečená, která se společně s brambory nakrájí na plátky, promísí s česnekem, cibulí, zakape dobrým olejem a posléze servíruje s listovým salátem. Z řepy lze uchystat také výtečnou polévku na způsob boršče, případně pak také zdravý dort, který si můžete uchystat dle následující receptury:
  • Dort z červené řepy s čokoládovým nádechem
  • Korpus:
  • 150 g vlašských ořechů
  • 100 g sušených datlí
  • 30 g rozinek
  • 80 g medu
  • 2 větší řepy
  • 100 g kokosu
  • kakaový prášek
  • Psyllium

Vlašské ořechy rozmixujeme společně s datlemi, jakmile vznikne lepivá směs, přidáme rozinky, kokos, nastrouhanou červenou řepu, med, kakao a psyllium a dále mixujeme. Pokud směs nedrží a nelepí, přidáme ještě pár datlí, rozmixujeme a posléze vtlačíme do dortové formy. Necháme vychladit.

Mezitím si nachystáme kakaové máslo, zhruba 150 g, 1 banán, 50 g kakaa a 50 g medu. Máslo rozehřejeme a rozmixujeme s banánem, kokosem a medem. Nalijeme na korpus a necháme ztuhnout v lednici. Lze dozdobit jahodami, případně mandlemi či sušenými brusinkami.

Řepa – jedna z nejléčivějších potravin

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Upotřebit můžeme i mladé listy.

Červená řepa se nejdříve začala pěstovat ve Středomoří, dnes je to zelenina, kterou najdeme na tržnicích v celé Evropě. Konzumuje se jako kompot, používá se do salátů, do pomazánek a vynikající je také v zeleninových polévkách.

Červenou řepu znali lidé už ve starověku, nekonzumovali ovšem její bulvy, ale jenom její mladé listy. Na těch si můžeme pochutnat i dnes, přidávají se do salátů, do polévek, mohou se upravit stejně jako špenát.

A snadno si lze z listů rostliny červené řepy udělat koření – listy usušíme a pak je můžeme dávat nejen do polévek, ale i do omáček na dochucení, třeba místo soli.

Obsahují zejména hodně vitaminu C, beta-karoten, vápník a železo.

Červená řepa, jinak také krvavý elixír mládí, jak se jí říká, je bezesporu jedním z nejsladších druhů zeleniny, obsahuje totiž sedm až osm procent přírodního cukru.

Proto je na místě varování diabetikům – ti by měli být s konzumací červené řepy velmi obezřetní.

A ještě jedna výjimka: Pro ty, kteří trpí močovými kameny, také moc vhodná není, to proto, že obsahuje kyselinu šťavelovou, která močové cesty dráždí.

Pro ostatní je vynikajícím a nenahraditelným zdrojem minerálů a vitaminů. Konzumace řepy pomáhá na snížení krevního tlaku, upravuje srdeční puls a posiluje nervový systém. Křemík v ní obsažený je na pevné kosti, vlasy a nehty, má také velké množství vápníku, hořčíku, železa a také zinku.

Vzhledem k tomu, že je řepa bohatou zásobárnou vitaminů C, B1, B2, B6 a E, dodává tělu vzácné živiny, těhotným a kojícím ženám přináší užitek množství kyseliny listové, která má nezastupitelnou roli ve zdravém vývoji plodu.

Rudou barvu dávají řepě antokyany a betanin, lidem zase prokazují tu službu, že působí proti kornatění cév a posilují činnost jater a žlučníku.

Červená řepa podporuje imunitu a onkologové ji doporučují jako prevenci proti rakovině. Také během chemoterapií je výraznou vzpruhou pro oslabené tělo.

Bulva červené řepy je díky svým rostlinným pigmentům a bílkovině zvané betanin jedinečným přírodním cytostatikem, pomáhá tak likvidovat rakovinné bujení a některé druhy leukémií.

Složky v červené řepě pak pomáhají při renovaci poškozených buněk.

Nejde jenom o řepu nakládanou, může se také vařit, a to ve vodě i v páře, dokonce péct v alobalu anebo ji můžeme zpracovávat čerstvou do salátů. Výborně si pochutnáme, když ji zkombinujeme s jablkem, křenem nebo citronem.

Kuchyňské zpracování řepy má své zásady, například tu, že před vařením se bulva řepy neloupe, to proto, že by ztratila barvu, dokonce i chuť.

Uvařená nebo upečená a oloupaná řepa se podává jako příloha, obvykle s máslem nebo olivovým olejem, osolená, opepřená a zakápnutá citronem. A když ji dojíte v kompotu, určitě šťávu nevylévejte, úžasně totiž vzpruží celý váš organismus.

Anebo si můžete ze šťávy udělat koktejl, já ho mám vyzkoušený s jogurtem, koprem a citronem.

Červená řepa obsahuje křemík, a to je zvlášť důležitá kombinace k posílení vazivové tkáně a kůže, stěn cév a kostí, velmi důležité je, že díky ní dokáže zbavit mozek jedovatých kovů. Červená řepa je také bohatá na draslík, důsledkem toho je skutečnost, že odvádí vodu a kyselé látky z těla, vlákniny zase regulují činnost střev, zbavují je jedovatých látek a tuků.

  • Vytváří vazivové tkáně.
  • Zpevňuje kůži, zesiluje stěny cév, posiluje kosti.
  • Neutralizuje a odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku.
  • Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra.
  • Zvětšuje množství žaludečních šťáv a tím zlepšuje využití bílkovin.
  • Aktivuje tvorbu červených krvinek a tím zásobování buněk kyslíkem.
  • Vyvolává optimističtější náladu.
  • Podporuje vylučování vody a kyselin z těla.
  • Zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu.
  • Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům.

Bez červené řepy si tuhle lahůdkovou, silnou polévku plnou vitaminů nedovedeme představit. Je voňavá, načervenalá a dokonale zasytí. Na jemnější boršč vynecháme maso a použijte jen vývar, který může být i z kostí, na závěr rozhodně nezapomeneme na kopec šlehačky nebo kysané smetany. S čerstvým chlebem je to vynikající chutná polévka.

Jak na ni: Červenou řepu uvaříme doměkka a připravíme si jeden litr vývaru, na kostky nakrájíme brambory, na proužky cibuli a zelí, nadrobno kořenovou zeleninu. Všechny přísady nejdříve orestujeme na másle a přidáme do vařícího procezeného vývaru.

Potom oloupeme uvařenou řepu, také ji nakrájíme na kostičky a přidáme do polévky ještě prolisovaný česnek, rajčatový protlak a koření, bobkový list a kopr. Vaříme zhruba 15 minut, dokud zelenina nezměkne. Nakonec ji okyselíme trochou octa a přidáme nakrájené maso.

Na talířích ozdobíme kysanou smetanou nebo šlehačkou.

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Červená řepa a její pozitivní účinky na zdraví

Historie červené řepy a také využívání jejích zdravotních účinků sahá až do starověku. Zmínky o využití této zeleniny k léčbě můžeme najít v Babylonii.  Často se uvádí, že řecká bohyně Afrodita vděčila za svou krásu právě jí (i když pozor, tehdy se využívaly listy), odvar z této rostliny byl skládán jako obětina Apollónovi. V římské kuchyni byla řepa velmi oblíbená, v jedné z prvních kuchařek, kterou je Apicius,  najdeme recepty jak na saláty, tak i na vývary a jiné speciality*. Rozhodně tehdy nešlo o jídlo pro dobytek či chudinu, pokrmy z této zeleniny patřily na stůl zámožných patricijů a antických gurmánů. Díky velikosti Římské říše se červená řepa rozšířila do Španělska a Francie a pak postupně na celý evropský kontinent – kolem století čtrnáctého se nepěstovala jen v nejsevernějších částech Evropy. Paradoxně, ve srovnání s dnešní dobou, v kuchyni byl užíván stále hlavně list mladé zeleniny, s postupem času se začalo zkoušet i kořen, ale jako … léčivo. Lidé totiž zjistili, že má pozitivní účinky na rány, zácpy, teploty, a kožní problémy.

Budete mít zájem:  Detoxikace podpaží – proč a jak ji dělat?

Proč je vlastně červená řepa tak zdravá? Asi nikoho nepřekvapí, že je to díky látkám, které obsahuje.

Najít v ní můžeme nemalé množství vitamínu B a C, také je zde karoten neboli „áčko.“ No a navíc obsahuje bílkoviny, cukry, vlákninu a důležitý antioxidant betanin.

Z minerálů je určitě nutno zmínit vápník, hořčík, železo, sodík a draslík. Léčivé účinky mají jak kořeny tak listy.

Konzumace této zeleniny obecně zvyšuje odolnost organismu. Začaly se také objevovat informace, že může být pomocná i při léčbě rakoviny. Některé průzkumy naznačují, že pravidelné pití šťávy z řepy může pomoci našemu organismu při boji s touto zákeřnou chorobou.

Samozřejmě jde jen o doplněk k hlavní kůře, pouze konzumace řepy bohužel nestačí. Pektiny nám pomáhají při trávení, také se snižuje množství škodlivého cholesterolu a navíc se pročišťují střeva. Dost často se nyní doporučuje i během těhotenství, pomáhá totiž při zdravém vývoji plodu.

No a také prospívá tvorbě červených krvinek, je vhodná při chudokrevnosti a navíc můžeme ji využít při tak častých potížích, jakými jsou různé chřipky a nachlazení. Nejlepší účinky na zdraví má samozřejmě syrová, pro chuť jsou nejlepší bulvy s maximálně osmicentimetrovým průměrem.

Pokud ji tepelně zpracováváme, je lepší ji před vařením neloupat, aby neztrácela zbytečně moc své životodárné šťávy.

Na dobré čištění střev bychom každý den měli vypít přibližně sto padesát mililitrů (necelou skleničku) šťávy z červené řepy, můžeme ji také doplnit šťávou z jablek. Toxiny v našem těle nebudou moc šťastné, ale organismus si radostí povyskočí.

Léčivé účinky šťávy také pomáhají překonat potíže, které v těle vyvolává menopauza, povzbuzuje krevní oběh, má močopudné účinky a povzbuzuje metabolismus. Pokud nás trápí vysoký tlak, můžeme vyzkoušet skleničku šťávy se lžící medu.

A na chřipku nebo angínu si můžeme odšťavnit deset řep, dvě mrkve a kousek celeru. Při druhé chorobě navíc pomáhá kloktání teplé šťávy.

Pokud potřebujeme nějakého pomocníka při hubnutí, tuto roli docela dobře může plnit salát, který uděláme z třech uvařených řep (vaříme ve slupce, po uvaření oloupeme), jedné cibule a jedné velké rychlokvašky. Tento salát je vhodný i pro lidi, kteří mají problémy s ledvinami a játry.

 Obecně je vidět, že tato zelenina je opravdu velmi užitečná. Jediný, kdo by si při její konzumaci měl dávat pozor, je cukrovkář. Přeci jen obsahuje vyšší množství sacharidů, takže by v jeho jídelníčku měla být zastoupena s rozumem.

* Jak využívali tuto rostlinu staří Římani v kuchyni? Můžeme uvařit drobnější červenou řepu s hořčičným semínkem a poté ji nakrájenou naložíme do malého množství olivového oleje smíchaného s octem.

 Případně si můžeme podle římského gurmána Marka Gavia Apicia uvařit nakrájené listy mladé řepy s pórkem ve vodě, do které přidáme trošku vína a rozdrceného koriandru s římským kmínem.

Po uvaření nechme okapat a promíchejme s trochou octa a olivového oleje.

Červená řepa i šťáva z ní mají zázračné účinky na zdraví

15. dubna 2020 08:24 / Pixabay

Existují potraviny, které mají na vaše tělo doslova zázračné účinky. Červená řepa mezi ně určitě patří a přitom jde o velmi skromnou zeleninu, která je schopna růst na každé zahradě.

Tak schválně, věděli jste, že je červená řepa výborný antioxidant, usnadňuje práci střevům a pomáhá při detoxikaci organismu? Mimo to také výrazně podporuje zdravé fungování mnoha orgánů těla a je doporučována při léčbě rakoviny, to ale není zdaleka vše.

Proč jíst řepu

Ptáte se, v čem všem je červená řepa prospěšná? Je toho opravdu hodně. Červená řepa totiž patří mezi jeden z nejzdravějších a nejuniverzálnějších druhů zeleniny, který můžete konzumovat.

Je takzvanou funkční potravinou, která pomáhá modernímu člověku překonávat nástrahy civilizačních chorob. Výhodou je, že je červená řepa velmi chutná a nízkokalorická. Budete asi překvapeni, v čem všem vám řepa může pomoci.

Nyní se podívejte na důvody, proč tuto rubínovou kořenovou zeleninu jíst.

Obsahuje minerální látky a vitaminy

Jako první jistě stojí za zmínku, že červená řepa obsahuje důležité minerální látky, jako je vápník, hořčík, železo, fosfor, jód, měď, draslík, sodík, křemík, selen, zinek či mangan.

Tato potravina je ale také rovněž velice bohatá na vitaminy B, C a E. Dále obsahuje kyselinu listovou, betakaroten, antioxidanty betain a betacyanin či cenné stopové prvky cesium a rubidium.

Všechny tyto látky vašemu tělu prospějí, jedná se tedy o extrémně zdravou zeleninu.

Pomáhá s detoxikací

Další věcí, pro kterou je červená řepa ceněna, jsou její detoxikační účinky. Dokáže totiž neutralizovat škodlivé látky v těle, a tak zbavuje organismus odpadních látek, jako je třeba hliník, olovo či radioaktivní látky. Výrazně pomáhá k očištění střeva a mozku a mimo jiné je také doporučována jako prevence proti rakovinovému bujení.

Pomáhá játrům

Dalším pozitivem červené řepy je, že je užitečná i pro vaše játra, neboť je očišťuje a pomáhá obnovovat jejich buňky. Betakyanin je totiž nejen účinným antioxidantem, ale také významným jaterním tonikem, tedy působí regeneračně. Mimo to také zlepšuje činnost ledvin a žlučníku.

Pro dobrou náladu

O červené řepě se ale také říká, že je účinným stimulátorem dobré nálady, tak proč ji nevyzkoušet.

Omlazuje pleť

Díky vysokému obsahu kyseliny listové nahradí červená řepa i dražší omlazující přípravky. Pokud ji prý budete pravidelně konzumovat každý den, tak vám pomůže oddálit projevy stárnutí a povede ke zlepšení kvality vaší kůže. Červená řepa vaší pleti, ale i pokožce celého těla dodá pružnost, pevnost a lesk. Ostatně za zkoušku nic nedáte.

Na imunitu

Díky selenu a vitaminu E v červené řepě se vám ale také zvýší celková imunita a řepa navíc zároveň přispívá k celkové regeneraci organismu. Také ale potlačuje záněty a má i protirevmatické účinky.

Na zrak

Betakaroten obsažený v červené řepě zase bude příznivě působit na váš zrak.

Zlepšuje vlasy i nehty

Konzumace červené řepy vám ale také dopomůže ke zlepšení kvality vašich nehtů a vlasů, ty tak budou pevnější a zdravější. Vlasy díky velkému množství v řepě obsažených karotenoidů získají větší sílu a lesk. Blahodárný vliv na vaše vlasy a nehty můžete po čase posoudit sami.

Proti chudokrevnosti

Červenou řepu ale využijete také v boji proti chudokrevnosti, je totiž stimulátorem tvorby červených krvinek v kostní dřeni.

Pomáhá žaludku

Červená řepa se také výborně osvědčila jako pomocník při zažívání a vylučování, které současně usměrňuje. Stimuluje tvorbu žaludečních šťáv a zároveň udržuje v rovnováze činnost žaludku.

Červená řepa ale také zabraňuje průjmům, respektive zácpám a zlepšuje celkovou kvalitu stolice.

Usnadňuje práci střevům a navíc díky svým močopudným vlastnostem pomáhá v boji s nežádoucím zavodněním těla.

Snižuje hladinu cholesterolu

Další věcí, kterou červená řepa umí, je snižování hladiny špatného LDL cholesterolu, k tomu dopomáhá vláknina a antioxidant betacyanin, jež řepa obsahuje.

Pozitivní vliv na mozek

I v boji proti vzniku některých onemocnění mozku může pomoci právě červená řepa. Pokud ji totiž budete konzumovat, může vám pomoci o něco oddálit nebo zmírnit projevy nemocí, jako je například demence či skleróza. Jakto? Tato zelenina zvýší přísun krve do mozku a způsobí tak jeho lepší prokrvení. Zejména starší lidé tedy jistě řepu ocení.

Budete mít zájem:  Hypoxie a hypoxémie – co je to? příznaky, příčiny a léčba

Pomáhá kardiovaskulárnímu systému

Červená řepa ale také pomáhá chránit kardiovaskulární soustavu. Co vše umí? Zlepšuje činnost srdce, zabraňuje ateroskleróze, snižuje krevní tlak, zpevňuje stěny kapilár, rozšiřuje věnčité tepny a také podporuje tvorbu červených krvinek.

Pomůže s problémy s lupy

Červená řepa vám ale také dopomůže ke správnému vyživování vlasových kořínků a pokožky na hlavě, a to díky vitaminům a minerálům. A co víc, má také protizánětlivé a antiseptické vlastnosti, tím se snadněji zbavíte odumřelých kožních buněk a kůže snáze zregeneruje. A co to pro vás znamená? Dost možná můžete díky řepě zmírnit projevy lupů či se jich úplně zbavit.

Posiluje kosti

V červené řepě mimo jiné také najdeme několik minerálů a vitaminů, které přispívají k posílení kostí, a to například hořčík, kyselinu listovou, vitamin C či oxid křemičitý. Oxid křemičitý má prý velký vliv na vstřebávání vápníku do kostí, ale také na tvorbu chrupavek či zvyšování hustoty kostí.

Proti rakovině

Červená řepa ale také funguje jako prevence před vznikem rakoviny. Rovněž však slouží jako podpůrný lék při jejím překonávání a poté i při rekonvalescenci po vyléčení, a to díky jejím detoxikačním vlastnostem. Podle jednoho výzkumu může konzumace šťávy z řepy pomoci zmenšit rakovinové nádory.

Po různých onemocněních a na menstruaci

Červená řepa bývá doporučována při zotavování pacientů, kteří prodělali klíšťovou encefalitidu nebo lymskou boreliózu. Je ale také pomocníkem při léčbě leukémie a má i protimalarický účinek. Dále pozitivně působí například při menstruačních či klimakterických problémech.

Jak ji konzumovat?

Jako jídlo

Řepu můžete jíst všelijak, syrovou, vařenou či pečenou. Obsah užitečných látek v řepě však tepelnou úpravou značně klesá. Pokud upřednostňujeme čerstvou řepu, není nic snazšího než si z ní udělat salát.

Jak na to? Jednoduše řepu můžete nastrouhat a k ní přidáte například cherry rajčata, mrkev, olivy, rukolu a limetovou šťávu. A salát je hotový.

K řepě se ale do salátu hodí také jiné ingredience jako například jablka, křen, zelí, vařený brambor či jogurtová zálivka. Ale záleží na chuti každého.

Další variantou je vařená řepa, kterou můžete nastrouhat a přidat k ní třeba ořechy, sušené švestky a olivový olej. To je zase jiný příklad salátu. Řepu ale můžete také upéci v troubě, a to ideálně bez slupky v alobalu po dobu cca 40 minut. Poté ji můžete smíchat třeba se sýrem. Pokud vás ani jedno nezaujalo, tak lze z řepy uchystat také výtečnou polévku.

Jako pití

Z řepy můžete udělat ale také chutnou detoxikační šťávu, kterou můžete pít měsíc či déle. Než si však na řepu zvyknete, tak je ideální nejprve do šťávy dávat větší podíl mrkve a jablka, řepy zprvu dávejte jen asi 10 % z celkového množství šťávy. Když si vaše tělo na řepu zvykne, můžete dávku řepy navýšit zhruba na 40 %. Ideálně hotový nápoj popíjejte přes den po doušcích.

Komu by mohla řepa vadit

Červená řepa má sice pro zdraví mnoho benefitů, její konzumace však může některým jedincům vadit. Nelze ji proto doporučit úplně všem. A kdo by si na konzumaci červené řepy měl dát pozor? Tak určitě jedinci, kteří mají problémy s ledvinami či játry a rovněž ti se zvýšeným rizikem vzniku ledvinových kamenů.

Červená řepa je také nevhodná pro lidi trpící nízkým krevním tlakem, jistá rizika však mohou existovat i u osob, které se léčí s vysokým krevním tlakem. Řepa je nevhodná také pro osoby trpícími průjmy a nemusí být vhodná pro diabetiky. Červená řepa není vhodná pro lidi, kteří trpí nemocemi, jako je Hemochromatóza a Wilsonova choroba.

Z preventivních důvodů není řepa doporučována ani těhotným ženám.

Jisté nežádoucí reakce (jako je například zvýšená teplota, návaly chladu či vyrážka) se u některých lidí mohou objevit také po požití tepelně nezpracované červené řepy, tito jedinci totiž mohou mít nesnášenlivost na některou látku obsaženou v řepě. Zhruba každému desátému člověku se pak po konzumaci červené řepy zbarví moč dočervena, o nic špatného se však většinou nejedná. Dále čtěte: Za samomluvou může stát závažná duševní porucha.

Červerná řepa – zázrak přírody

Červená řepa je plodina využívána nejen kvůli své charakteristické chuti, ale i kvůli léčebným účinkům.

Ve Starověkém Římě jedli převážně její listy a kořen používali jen ke zdravotním účelům, dnes se jí kořen a listy ne.

Červená řepa obsahuje velké množství vitaminů a minerálů, má spoustu železa, draslíku, vitamínu C, E a mnoho dalších významných látek. Jaké další látky červená řepa obsahuje? Proč je tak zdravá?

Nutriční hodnota řepy

Kořeny řepy mají vysoký obsah kyseliny listové a manganu.

 Zelené listy mají vysoký obsah vitamínu A, vitamin C, vitamin K, jakož i vápníku, železa, hořčíku, draslíku, mědi a hořčíku, síry, oxidu křemičitého a cholinu a zejména obsahuje ve velkém množství látky zvané Betalain.Betailain je silný antioxidant s protizánětlivými a proti houbovitými účinky.

Betalain se vyskytuje v jakékoli části rostliny včetně plodů, listů, stonků a kořenů.

Řepná šťáva byla již od nepaměti používaná k léčebným účinků

Podle Wikipedie staří Římané používá červenou řepu na léčbu horeček a zácpy. Hippokrates, otec medicíny – obhajoval používání listů řepy pro obvazování zranění.Od středověku byla červená řepa používána pro léčení onemocnění trávení a krve.

Surová kyselina šťavelová v řepné šťávě je dobré rozpouštědlo anorganických (= špatných) vápenitých usazenin v těle. Anorganické usazeniny vápníku mohou být příčinou většiny chronických onemocnění. To může vysvětlovat, proč řepná šťáva zbavuje mnoho příznaků nemoci, které jsou dávány do souvislosti s vápenatění v těle, jako jsou např. choroby:

  • artritida
  • anémie,
  • poruchy funkce jater,
  • kožních problémů,
  • křečové žíly
  • ledvin, ledvinové kameny
  • lymfatický oběh,
  • únavy,
  • k detoxikaci,
  • proti rakovině.

Řepná šťáva může zabít houby, je silný antioxidant a má protizánětlivé účinky.

Kožní problémy

Pravidelné pití řepné šťávy může být prospěšné v prevenci a léčbě zánětů včetně zánětů kůže, jako je akné. Šťáva také pomáhá eliminovat skvrny a podporuje zdravou kůži a růst vlasů.

Proti rakovinná látka

Betacyanin pomáhá zabránit vzniku rakovinných nádorů a také detoxikuje tělo od škodlivých toxinů. Spolu s rozpuštěním vápníku může být také účinná v prevenci a případně reverze mnoha typů rakoviny.

Snižuje riziko vrozených vad

100 gramů červené řepy obsahuje 27% RDA kyseliny listové, o které je známo, že předchází různým vrozených vad u dětí.

Unavené oči

Syrová zelená řepy obsahuje dva karotenoidy lutein a zeaxantin. Tyto karotenoidy jsou velmi prospěšné zejména pro sítnici. Jednou z výhod řepné šťávy (RAW) je zachování karotenoidů, které se snadno ničí při vaření.

Jaterní obtíže

Betain stimuluje funkci jaterních buněk a chrání játra a žlučovody. Řepná vláknina zvyšuje produkci detoxikačních enzymů (SOD, katalázy, glutathion).

Další Výhody řepné šťávy

Jako výhody řepné šťávy se uvádí vynikající hojení, onemocnění dnou, ledvin a žlučníku. Snižuje homocystein, zlepšuje tvorbu žaludeční kyseliny, snížení sérového cholesterolu a normalizovat krevní tlak.

Jak konzumovat červenou řepu?

Přírodní šťáva

Syrová řepa obsahuje vysoký obsah betailainu a kyseliny šťavelové, jejich obsah se může snížit při vaření.

Juice

Připravený nápoj z řepy k Vašemu zdraví a bez práce, navíc b BIO kvalitě a 100%ním zeleninovým podílem JUICE Z ČERVENÉ ŘEPY – NATURA 

Salát – řepa na sladko

Řepu oloupeme, nastrouháme a přidáme rozinky, mrkev a jablka.

Salát – řepa na slano

Řepu oloupeme, nastrouháme přidáme jablečný ocet mořskou sůl, stévi, nebo syrovou agávě (a bylinky) Nechat uležet alespoň 8 hodin, nebo přes noc.

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *