Srdce z pohledu klasické čínské medicíny

Podle teorie pěti prvků v létě vládne energie ohně. Pečujeme hlavně o srdce a tenké střevo. Energie ohně stoupá nahoru, lehce přeskakuje a šíří se. Stejně jako smích, který je projevem radosti, emoce srdce – léta.

Srdce z pohledu klasické čínské medicíny
Slunce = oheň, spalující energie léta. Foto: Daniel Handl

Prožíváme dlouhé letní dny, jsme aktivní, plní síly a radosti ze slunce. Sklízíme šťavnaté plody, ve kterých se urodila energie léta. Užíváme jich, zpracováváme a ukládáme na další roční období.

Sušíme, zavařujeme, kvasíme, klíčíme. Dny jsou dlouhé, noci krátké, proto pozdní uléhání a dřívější vstávání, či dokonce probdělé noci, lépe snášíme.

Potkáváme se s přáteli, poznáváme nová místa a chutě, cestujeme.

Směřování energie

Prvek

Chuť

Orgán zang

Orgán fu

Duše

Smyslový orgán

Tkáň

Emoce

Zvuk

Klimatický projev

Změna

Denní doba

Orgánové hodiny

Barva

Světová strana

Čas dle čínského roku

Čas meteorologický

Čas astronomický

vzhůru
oheň (huǒ, 火)
hořká
srdce (xīn, 心)
tenké střevo
Šen (shen, 神)
jazyk
cévy
radost, trápení
smích
vedro
růst, trápení
poledne
11. – 15. hodina
červená
jih
od května do konce července
od 1. června do 31. srpna
od 21. června do 23. září

Srdce z pohledu klasické čínské medicíny Salát tabbouleh inspirace na letní stravování. Bulgur, rajčata, máta, petrželka, olivový olej a citronová šťáva.

Jangová energie dosahuje během letních měsíců svého vrcholu. Dny jsou teplé, horké, dlouhé. Horko, aktivita, pot jsou všechno projevy vrcholné jangové energie, proto je k létu přiřazen prvek ohně. Tuto energii je třeba vyvažovat, abychom nezraňovali naše srdce.

Projevem ohně je léto, vedro, dalším například radost, formou v lidském těle to jsou srdce nebo cévy, životní období mládí. Mladí lidé jsou aktivní a vysoce produktivní, studují nebo chodí do zaměstnání. V tomto věku je potřeba se naučit i odpočinku, aby přepracování nevedlo k vyhoření.

Srdce v sobě uchovává ducha šen (shen). Šen (shen, 神) je odpovědný za naše vědomí a osobnost a řídí ostatní složky psychiky, které sídlí v ostatních orgánech cang.

Je-li v šen v rovnováze, psychika je bez poruch, mysl je bystrá, fungují i duchové ostatních orgánů, protože šen je jejich vládcem. Při nerovnováze v orgánu srdce může být šen rozrušen. Tady hledejme příčinu psychických nemocí.

Je-li narušen šen, jsou narušeny i další orgány zang.

Radost je obvykle pozitivní emocí, která je prospěšná pro srdeční činnost. Přemění-li se radost na dychtivost, vznikne neklid, to může vést k poranění ducha. Neklidný duch se projevuje například hyperaktivou, blázněním a může vyústit v duševní nemoci – maniodepresivní stavy či schizofrenie. Klid přináší spokojenost a smířlivost.

Více o tématu srdce, šenu a duševního rozpoložení si přečtěte v rozhovoru s Lubošem Trantou nebo navštivte seminář Terapie duševních poruch s TČM.

Srdce řídí krev a cévy. Čchi srdce ovlivňuje správnou cirkulaci krve. Plnost čchi srdce, dostatek krevní tekutiny a průchodnost cév jsou zásadními předpoklady pro správný oběh krve. Tep je pravidelný, puls silný, barva obličeje je červená.

Platí rčení „Co na srdci, to na jazyku“. Šen formuje osobnost, jedna forma vyjádření osobnosti je jazyk. Když je narušena funkce srdce řídit ducha, objevuje se ztuhlost jazyka, zajíkání, ztráta řeči.

Tenké střevo provádí další trávení tak, že odděluje kalné, které dále putuje do tlustého střeva a ven a vyděluje čisté, které se vstřebává dále do těla.

Vytváří tedy hmotu (v tlustém střevě vzniká stolice) a tekutinu (která díky čchi ledvin vstoupí do močového měchýře, vznikne moč a je dále vylučována z těla), kterou tělo již nepotřebuje.

Na druhou stranu z potravy získává výživné látky, které tělo dále zužitkuje. Pomocí sleziny rozptyluje tuto čistou esenci do srdce a plic a z nich do celého těla.

Srdce doplňuje do tenkého střeva jang a tenké střevo podporuje srdce krví. Když nemá srdce krve dostatek, narůsta jeho jang a horkost tak vniká do střeva (odtud mohou pocházet problémy se záněty močového měchýře). Při horkosti ve střevě, se zvedá oheň, to se může projevit jako afty nebo bušení srdce.

Srdce z pohledu klasické čínské medicíny Energie ohně ovládá srdce, v létě bychom o něj měli dbát především.

Létu náleží hořká chuť. Hořká hasí oheň. Oheň sídlí v srdci.

V tradiční čínské medicně hořká chuť má ochlazující účinky a podporuje sestup tělesné energie. Je spojena s ohněm a se srdcem.

Co uhasí oheň letních veder? Ani zmrzka ani ledová voda, ale POTRAVINY HOŘKÉ CHUTI:

  • Hořká chuť pročišťuje horkost v cévách a tepnách a zbavuje je od vlhkých hlenových usazenin (v západní medicíně cholesterol a tuk).
  • Ochlazuje horkost v játrech, která je důsledkem tučné stravy a nedostatku pohybu.
  • Pomáhá také v případě výrazné nerovnováhy v trávení, moc dobré jsou listy pampelišek, rukoly či heřmánek.
  • Hořká chuť je vhodná při odvodňování a odvádění vlhkosti a hlenů (otoků, puchýřů, abscesů a při obezitě).
  • Hořká chuť také pomáhá odstraňovat horkost v plicích se žlutými hleny. Pomáhají nám čaje z nasušené pampelišky nebo podbělu.

S hořkou chutí to nepřehánět:

  • U hořké chuti dávat pozor na přílišné ochlazování a vysušování tělesných tekutin.
  • Lidé, kterým je stále zima, by měli nadměrný přísun hořkých potravin zvážit, či alespoň jejich účinek vyrovnat.
  • Hořká chuť je vhodná především pro lidi pomalé až letargické, s nadváhou, trpícími otoky.
  • Agresivním lidem pomáhá ochlazovat horkost jater.

Potraviny hořké chuti:

  • Základní hořké potraviny: hlávkový salát, listové čekanky (endivie nebo radicchio) vojtěška alfa-alfa, žito
  • Hořké a ostře pálivé: kůra citronu nebo bílý pepř, listy ředkvičky či šalotka
  • Hořké a sladké: amarant, quinoa, chřest, řapíkatý celer, tuřín
  • Hořké a kyselé: octy

Srdce z pohledu klasické čínské medicíny Salát z hlávkového salátu, čekanky radicchio a řapíkatého celeru se zálivkou z olivového oleje, jablečného octa, kapičky sójového misa a špetky bílého pepře. Kulinářská rovnice A+B=C v letní praxi.

V létě bychom měli hořké potraviny doplňovat o potraviny vyživující tekutiny (rajčata, okurky), aby příliš nevysušovaly krev nebo jin. Zařazujeme mírně pálivé chuti, která otevře povrch a umožní pocení, a tím i ochlazování, nebo vyrovná chladnou povahu těchto potravin.

  • Obiloviny – quinoa, pšeničný bulgur, dlouhozrnná rýže, kuskus.
  • Luštěniny – tofu, mungo, čočka (červená, zelená, velká).
  • Zelenina – okurky, rajčata, hlávkové a jiné druhy salátů (římský, pak choi, ledový,…), ředkvičky, melouny, červená řepa, vodnice, brokolice, květák a jakékoliv další produkty z letní úrody.
  • Ovoce – nepřeberné množství právě zrajících plodů.
  • Naklíčená, řeřicha, vojtěška, mungo.
  • Kvašená zelenina.
  • Mořské řasy.
  • Bylinky – máta, oregano, bazalka, petržel, pampelišky, rukola.
  • Houby – maitake, hlíva.
  • Hořké – rukola, čekanka.
  • Pálivé – pepř nebo chilli.
  • Nápoje – voda s mátou, zelené a ovocné čaje, pivo plzeňské.

Srdce z pohledu klasické čínské medicíny Potraviny léta, mungo, rýže, bulgur, kokos, kustovnice, zelený čaj, zelenina

Osoby typu jin (prázdnoty jangu; zimomřiví, bledí, se studenými končetinami a břichem, s tendencí k průjmům, nesmělí, nejistí)  nepřehánějí to se syrovým ovocem a zeleninou, zmrzlinou a ledovými nápoji, ale využijí teplo na prohřátí a zpevnění jangu.

Osoby typu jang (prázdnoty jin, se sklony k přehřívání) se vyhýbají tučným, sladkým a příliš slaným jídlům, upravě smažené či grilované. Ale naopak mohou ochlazovat svůj jang fazolkami mungo nebo zelenou listovou zeleninou.

Způsob přípravy grilováním totiž patří k extrémnímu jangu. Jak tomu rozumět? Energii potravy neudává jen její složení, ale i uskladnění, konzervace a konečná úprava před podáváním. I krátké grilování a hlavně pokud při něm dochází k přímému kontaktu s plamenem má silně zahřívající účinek.

Extrémní zahřívání v létě, kdy je jangová energie na vrcholu ve formě ohně, nedává moc smysl. V letních dnech bychom se měli spíše mírně ochlazovat, svlažovat a jíst lehké potraviny, které nám nebudou dlouho ležet v žaludku.

Není moc rozumné přilévat oleje do ohně tím, že slupneme několik stejků grilovaných kuřecích prsíček nebo tučné krkovičky. 

Ale ono je to tak dobré! Na druhou stranu grilování přináší jednu velkou příjemnou výhodu. Za dlouhých letních večeru se potkáme se přáteli, sejdeme se s rodinnou a u společné večeře trávíme chvíle radosti, povídáme si a bavíme se. A to k létu patří, to naplňuje naše srdce.

Jak tedy na grilování, abychom nezatěžovali trávení a nezvyšovali v jang?

  1. Snažíme se vyrovnat termickou vlastnost jangových potravin jinovými a osvěžujícími:
    • osvěžujícím salátem ze zelené listové zeleniny,
    • hořkou rukoly, čekankou nebo pampeliškovými listy
    • ochlazujicí okurkou
  2. Zařadíme potraviny, které pomáhají trávení
    • kvašenou zeleninu, zelí
    • různé druhy hořčice
  3. Doplňujeme tekutiny
    • vlažným zeleným čajem
    • vlažným mátovým nebo meduňkovým čajem
  4. Místo pečiva (které je také způsobem připravy silně jangové) přijídáme kukuřicový klas vařený v páře nebo polentovou kaši.
  5. V příruční bylinkárničce máme baohewan, maitake a hericium, či jiný vhodný bylinný doplněk stravy, který třeba ochlazuje žaludek či rozhání stagnace v této oblasti. Vhodné fytoterapeutické přípravky doporučí praktik TČM.
Budete mít zájem:  Chcete peníze pro vaši obec?

Grilování by se měli vyhnout osoby ke sklonem k přehřívání, horkosti a prázdnotě jin, zejména žaludku.

Srdce z pohledu klasické čínské medicíny Ke grilovanému masu jíme listovou zeleninu, kvašené zelí, ředkve, zakousneme se do kukuřice vařené v páře místo do pečeného chleba, popíjíme vlažný zelený nebo mátový čaj.

  1. Připravujeme jednoduchá jídla, u plotny trávíme co nejméně času.
  2. Zařadíme fazolky mungo. Připravíme si z nich polévku nebo jako součást zeleninového salátu.
  3. Jíme to, co nám léto dává teď – trháme maliny, jahody, borůvky, rybíz, letní jablíčka.
  4. Stále klíčíme semínka řeřichy, vojtěšky či fazolek mungo.
  5. Kvašená zelenina (zelí, mrkev, cibule) by neměla chybět u žádného jídla.
  6. Nebojíme se potravin hořké povahy. Hořká chuť směřuje dolů, ochlazuje, stahuje, vyrovnává nadměrný oheň srdce.
  7. Vyhýbáme se grilovaným a pečeným potravinám.
  8. Zeleninu spaříme nebo blanšírujeme. Můžeme zařadit i zeleninu syrovou – okurky, rajčata, saláty.
  9. Chodíme později spát, ale neponocujeme.
  10. Radujeme se, trávíme čas s přáteli a v dobré pohodě.

Srdce z pohledu klasické čínské medicíny Mungo polévka. Fazolky mungo ochlazují a mohou tak být základem stravování během letních dní.

Přehled potravin, které náleží elementu ohně. V létě vybírejte potraviny, které jsou povahy osvěžující nebo vyrovnané. 

Potraviny osvěžující povahyPotraviny vyrovnané povahyPotraviny zahřívající povahyPotraviny horké povahy
jahody amarant růžičková kapusta skopové
artyčoky quinoa ovčí sýr jehněčí
čekanka žito kozí sýr grilované maso
hlávkový salát kopřiva kozí mléko hořké likéry
pampeliška ledový salát bazalka koňak
pastinák polníček saturejka svařené víno
bezinky červená řepa kakao
kdoule bancha kurkuma
zelený čaj pu-erh mák
horká voda oregano
plzeňské pivo červená paprika
majoránka
tymián
jalovec
obilná káva
káva
červené víno

Navštivte ochutnávkové semináře:

Jak začít? Ponořit se do TČM od základů do hloubky

  • Srdce z pohledu klasické čínské medicíny

    1. ročník – Základy tradiční čínské medicíny

    Po prvním roce chápete teorii TČM a jste schopni ji uvést do praxe. Poradíte si s běžnými problémy u sebe a svých blízkých pomocí TČM. Jste připraveni na studium akupunktury, fytoterapie a tuiny.
    Všechno procvičujeme, abyste pochopili!
    Chci se dozvědět o studiu víc →

  • MUDr. Ludmila Bendová: Čínská dietetika v moderním světě, TCM Consulting and Publishing, 2015.
  • Mgr. Vladimír Ando Ph.D.: Základy teorie čínské medicíny 1.–4. díl, TCM Consulting and Publishing, 2015.
  • Mgr. Vladimír Ando Ph.D.: Klasická čínská medicína – základy teorie I.–V. díl, Svítání.
  • Barbara Temelie, Beatrice Trebuth.: Kuchařka podle pěti elementů, Eugenika.
  • Angela Hicks, John Hicks, Peter Mole: Five element constitutional acupuncture, Churchill Livingstone, 2011

Uvedené tituly si můžete půjčit v naší knihovně.

Do knihovny →

LÉTO perspektivou tradiční čínské medicíny

Podívejte se na hlavní myšlenky o létě z pohledu TCM a na potraviny , které je vhodné jíst!!!!

V létě je příroda aktivní, plody zrají, co jsme s jarem zaseli, v létě sklízíme. Léto je čas, kdy bychom se měli radovat, smát, užívat si s přáteli společné chvilky.

Radost a smích jsou pocity, které prospívají našemu srdci. A léto je dle tradiční čínské medicíny spjato se srdcem.

V létě bychom se měli starat o naše srdce třeba vhodnou stravou, dbát na správný pitný režim a užívat léto plnými doušky. Vždyť i léto jednou končí.

Ale právě teď zahajujeme pojednání o létu dle TČM dvěma citáty ze starých čínských textů:

Tři letní měsíce se nazývají „bujnost a nádhera“. Je to období, kdy všechno bují a krásní, čchi nebes se promíchává s čchi země, rostliny rozkvétají a jsou v plné síle.

Lidé mají v létě chodit spávat později a vstávat časně z rána, a nesmí jim vadit, že dni jsou dlouhé a slunečné. V myslích nesmějí přechovávat hněv, jejich duševní nálada má odpovídat rozjásané letní atmosféře, aby i duch v nich rozkvétal a čchi mohla volně vystupovat z těla ven.

Pozornost mají orientovat na venek a mají se zajímat o okolní svět. Toto odpovídá atmosféře letní čchi a takováto je cesta pěstování čchi v létě. Kdo se jí protiví, poškozuje si srdce, a na podzim se proto může stát, že bude churavět na horečnatá onemocnění.

Jelikož si nevytvoří dostatečné podmínky pro shromažďování podzimní čchi, budou se nemoci opětovně vracet i v zimě.

Su-wen, kapitola 2, strana 15–16 (Vladimír Ando: Klasická čínská medicína I)

Jih rodí horko, horko rodí oheň, oheň rodí hořkost, hořkost rodí srdce, srdce rodí krev, krev rodí slezinu, a srdce řídí jazyk. Na nebesích (jih) představuje horko, na zemi oheň, v těle cévy, z orgánů cang srdce, z barev červenou, z pěti tónů tón č´, ze zvuků smích, při rozrušení smutné vzdychání, z vývodů jazyk, z chutí hořkou, z emocí radost.

Su-wen, kapitola 5, strana 76 Srdce z pohledu klasické čínské medicíny

V našem schématu, zobrazujícím vztahy mezi pěti elementy, nacházíme i další souvislosti. Například, že srdce řídí krev a cévy a umožňuje krvi správně cirkulovat. Čchi srdce je hybnou silou krevního oběhu. Srdce ovlivňuje funkci jazyka, zejména jeho schopnost dobře rozeznávat chutě a artikulovat.

Ve vztahu cang-fu k němu patří tenké střevo – jeho jangový partner. Tyto dva orgány jsou mezi sebou propojené jak fyziologicky, tak patologicky. Tenké střevo odvádí močí ze srdce horkost. Pokud míváte problémy se záněty močového měchýře, může být důvod ten, že horka je v srdci příliš.

Dle orgánových hodin je meridián srdce a tenkého střeva na vrcholu mezi 11. a 15. hodinou. Emocí srdce je radost a jeho zvukem smích. Tekutinou srdce je pot.

Srdce je sídlem ducha šen

Srdce bývá nazýváno vládcem všem orgánů. Podle čínské medicíny má dvě hlavní funkce.

Ta první souvisí s jeho materiální podstatou – řídí krev a cévy.

Ta druhá s jeho podstatou nehmotnou – je sídlem psychiky a vědomí člověka. Podle taoistické filosofie se duch šen projevuje ve dvou kvalitativně odlišných úrovních: v prvotním kosmickém vše prostupujícím vědomí jüan-šen, a na druhé straně jako „poznávající duch“ š´-šen, který je vtělen v člověku a představuje naše běžné vědomí a psychiku.

Je usídlen v srdci a odtud vládne všem orgánům. Tento duch je podřízen biologickým zákonům a ke své existenci potřebuje být ustavičně doplňován čchi a krví, kterými je živen a ze kterých se obnovuje.

Lidská psychika je podle teorie čínské medicíny jeden z projevů aktivity pěti orgánů cang (srdce, slezina, plíce, ledviny, játra), kde nejdůležitější je srdce, neboť je sídlem ducha šen, který řídí ostatní složky psychiky.

Čchi léta je spjata s čchi srdce

V létě je čchi srdce nejsilnější a nejaktivnější a může mít tendenci k přehřívání. Proto bychom měli být obezřetní, doplňovat dostatečně tekutiny a pokud možno se vyhýbat potravinám horké povahy.

Stravování během léta

Jak již bylo zmíněno výše, v létě se vyhýbáme potravinám, které zahřívají, a naopak dáváme přednost potravinám, které vyživují tekutiny a jin srdce.

Obecně lze shrnout dietetická doporučení na letní stravování do 5 bodů:

  1. ovoce,
  2. zelenina,
  3. mořské plody
  4. mořské řasy,
  5. kaše z celozrnných obilnin, zejména rýže či špaldy spolu se zeleninou nebo ovocem připravovaným na páře či syrovým.

Osoby s prázdnotou jangu

Pro osoby s konstituční prázdnotou jangu (zimomřiví, bledí, studené končetiny a břicho, tendence k průjmům) je doporučeno využívat tepla pro zahřátí a zpevnění jangu a naopak se syrovou a studenou stravou, zmrzlinami a studenými nápoji, to příliš nepřehánět. Výjimku můžeme udělat za opravdu horkého počasí, lépe po teplém jídle a v dopoledních hodinách, nikoliv na večer a na noc.

Osoby s prázdnotou jinu

Pro osoby s tendencí k přehřívání a prázdnotě jin, osoby s konstitučním typem ohně, je zejména v období veder důležité vyhýbat se všem tučným, sladkým a slaným jídlům, která zatěžují trávení.

3 doporučení pro tepelné upravování potravin během léta:

  1. Potraviny upravujeme krátce.
  2. Vyhýbáme se grilování, smažení, pečení a dlouhému vaření.
  3. Vhodné je spařování, blanšírování, napařování, dušení, mléčné kvašení zejména zeleniny.
  • Polévka z malých fazolek mungo.
  • Saláty z blanšírované nebo syrové zeleniny s malým množstvím šťávy z čerstvého zázvoru nebo troškou zahřívajícího koření, abychom vyrovnali chladnou povahu syrové zeleniny.
  • Tofu se zeleninou s dlouhozrnnou i bílou rýží, kuskusem nebo těstovinami.

Hořká chuť totiž posílá čchi směrem dolů a do hloubky, ale také vysušuje.

Hořké potraviny je ideální konzumovat při vlhkém počasí a také při vlhkosti, která se často objevuje ve slezině. Hořké byliny, jako je např. čekanka, rukola, nebo pampeliška, které mají chladnou povahu, pomáhají při tendenci k horkosti ve žlučníku a také při trávení tuků.

Oblíbená káva, kakao či červené víno

S těmito oblíbenými hořkými nápoji je dobré to nepřehánět, protože mají tendenci vysušovat tělesné tekutiny a jin. To nemusí ve svém důsledku prospívat srdci. Vyvažovat je můžeme osvěžujícími hořkými potravinami

Kyselé a osvěžující potraviny působí hlavně na tělesnou tekutinu srdce a prospívají spánku.

Nezapomínejme ani na zástupce pálivé chuti:

Tyto typy koření podporují pocení a zbavují nadbytku horkosti:

  • cayennský pepř,
  • černý pepř,
  • chilli papričky,
  • pálivá červená a zelená paprika.

Nevhodní představitelé koření:

Naopak tyto typy koření dlouhodobě zahřívají a nejsou tedy vhodné pro konzumaci ve velké míře v horkých letních dnech.

  • zázvor,
  • hřebíček,
  • skořice,
  • kari,
  • česnek.

Seznam potravin vhodných pro letní období

Quinoa a amarant v létě převládají:

Hořkou zeleninu a sezónní ovoce si v létě dopřávejte:

  • artyčoky,
  • bezinky,
  • bobuloviny ve formě šťáv i plodů,
  • citrusy,
  • čekanka,
  • červená řepa,
  • hlávkový salát,
  • klíčky,
  • kompoty nebo krátce povařená blanšírovaná zelenina,
  • kopřiva,
  • ledový salát,
  • máta,
  • meloun,
  • okurky,
  • pampeliška,
  • polníček,
  • rajčata,
  • rukola,
  • ředkvičky a listy z nich
  • tuřín,
  • zelí.

Dochuťte pokrm kořením a bylinkami:

  • bazalka,
  • oregano,
  • tymián,
  • rozmarýn,
  • pelyněk,
  • kurkuma,
  • červená paprika,
  • chilli,
  • cayennský pepř,
  • černý pepř,
  • pálivá paprika červená.

Osvěžte se vhodnými nápoji:

Potraviny elementu ohně

Pro úplnost uvádíme přehled potravin, které náleží elementu ohně. V létě vybírejte potraviny, které jsou povahy osvěžující nebo vyrovnané.

Potraviny osvěžující povahy
Potraviny vyrovnané povahy
Potraviny zahřívající povahy
Potraviny horké povahy
jahody amarant růžičková kapusta skopové
artyčoky quinoa ovčí sýr jehněčí
čekanka žito kozí sýr grilované maso
hlávkový salát kopřiva kozí mléko hořké likéry
pampeliška ledový salát bazalka koňak
pastinák polníček saturejka svařené víno
bezinky červená řepa kakao
kdoule bancha kurkuma
zelený čaj pu-erh mák
horká voda oregano
plzeňské pivo červená paprika
majoránka
tymián
jalovec
obilná káva
káva
červené víno

Na závěr snad už jen dodat, že to nejpodstatnější pro zdravé srdce je mít radost ze života. A tu Vám všem ze srdce přejeme. Krásné léto!

Emoční potíže z pohledu TCM

Srdce z pohledu klasické čínské medicíny

Úzkost, deprese, obavy, zlost, podráždění, smutek, žal … Dnes se s nimi v naší společnosti potkáváme na každém kroku. Anebo spíše při každém klopýtnutí. Jak z této šlamastyky vyjít ven? 

Na všechny tyto „negativní emoce“ pohlíží čínská medicína jako na stagnaci životodárné energie čchi. Dle TCM sídlí duchv játrech a jeho správná funkčnost nám dává duševní sílu – inspiraci, nápady, plány, tvořivost, odhodlání a odvahu naše sny uskutečnit.

Pokud je však mysl sídlící v srdci zablokována kvůli stagnující energii čchi, zůstane i náš životní elán bezradně stát na místě. Vyprázdnění duše, vyhasnutí a frustrace pak na sebe nenechají dlouho čekat. Na pomyslné křižovatce potíží nevíme „kudy kam“.

Nevíme jak řešit naše zdraví, práci, vztahy, kam směřovat náš život. 

STOJATÉ VODY

S psychickými problémy jdou navíc ruku v ruce i fyzické potíže.

Při stagnaci energie čchi plic tak cítíte tlak na hrudi, knedlík v krku, povrchně dýcháte a často se vám zanítí dýchací cesty. Postupně se pak přidá pocit horka, červené tváře a žízeň.

  • Stagnace energie čchi srdce se projevuje slabostí a chladem v končetinách, bušením srdce, nechutenstvím a bledým vzhledem.
  • Stagnace energie čchi jater je příčinou zácpy nebo nepravidelné stolice, bolestí hlavy, šíje a krčních svalů, sucha a hořkosti v ústech, břišního napětí, u žen nepravidelné menstruace či premenstruačního syndromu.
  • Konečně při stagnaci energie čchi sleziny a žaludku špatně trávíte, je vám nevolno a můžete trpět i chronickým zánětem hltanu. 

KDE JE ZAKOPÁN PES

Čínská medicína nechce jen napravovat povrchní příznaky (bolest hlavy, chladné nohy, reflux žaludečních šťáv…), ale příčinu nemoci vyléčit od základu. V případě zablokované energie čchi si můžeme hlavní příčinu představit tak, že životodárná voda neproudí správně. Dostala se do slepého ramene, kde stojí, hnije a zasmrádá.

Pokud proud řeky řádně neobnovíme (neodstraníme stagnaci v těle), marné je se snažit čeřit hladinu slepého ramene (řešit jen bolest hlavy), nebo se snažit dolít několik kbelíků „čisté vody“ (zahřívat nohy), či odstranit povrchovou špínu (žaludeční šťávy). 

Priority lékaře klasické čínské medicíny proto jsou:

  1.       EMOCE – Léčit ducha.
  2.       ŽIVOTOSPRÁVA – Vědět, jak dobře vyživovat tělo.
  3.       BYLINY – Znát správné vyvážení bylinné léčby.
  4.       AKUPUNKTURA – Pracovat s velkými a malými typy jehel.
  5.       DIAGNÓZA – Vědět, jak správně diagnostikovat stav energie čchi a krve v orgánech.

Vždyť už v 6. stol. čteme u lékaře Liu Zhoua tato slova: „Pokud je duch v míru, srdce je v harmonii; pokud je srdce v harmonii, tělo je úplné; pokud se duch rozčílí, srdce se stává nerozhodné a pokud se srdce třese, zraňuje to ducha; pokud chce někdo léčit fyzické tělo, musí proto začít s usměrněním ducha.

ZRCADLO DUŠE

Léčba emocí (a srdce) proto hraje v čínské medicíně prvořadou úlohu. Pokud bychom si chtěli hlavní zásady „tradiční čínské psychoterapie“ pro nás dnes přiblížit, můžeme jít stejně dobře i ke kořenům naší západní civilizace.

Všechno naše chování se odráží v našem životě. Na rozdíl od zvířat ale dokážeme cítit své emoce, chápat rozumem a svobodně si zvolit své jednání.

Zda budeme ctnostní či neřestní – to máme jen a jen ve vlastních rukou:

7 CTNOSTÍ

Pokora, Štědrost, Přejícnost, Mírumilovnost, Cudnost, Střídmost, Činorodost

7 NEŘESTÍ

Pýcha, Lakota, Závist, Hněv, Zvrhlost, Obžerství, Lenost

V případě pochybností s výběrem produktů doporučujeme Test Dobrý jazyk na www.patentnimedicina.cz

  1. Ruku na srdce – každý musí dát na to své sám.
  2. Spadnutí kamene ze srdce však může přijít i zde.
  3. Posilou budiž nám rovněž vědomí, že i když slunce nečekaně zajde, další ráno opět vyjde.
  4. Ať Vám tedy vše jde, vyjde a vychází CO NEJLÉPE! 
  5. * * *
  6. O duševním zdraví si rovněž můžete přečíst v článku Pravidla duševní hygieny – Na cestě k sobě.
  7. Mgr. Pavel Janšta pro TCM Herbs

Zdraví podle Čínské medicíny KVĚTEN – srdce (oheň)

KVĚTEN – srdce (oheň) – je měsíc lásky, příroda je krásně rozkvetlá a plná života. Podle biologickéhokalendáře nastává léto 16. května. Je to doba, kdy vše v přírodě láká svoji krásou a svěžestí zvířata i lidi.

V polovině května začíná biologické léto – energie tepla tak přechází do horka.

A proto, po jarní očistě, nastává vhodné období pro pokračování celkové obnovy organismu.

Dny se pomalu, ale jistě prodlužují, jsou čím dál tím víc teplejší, máme větší potřebu trávit čas venku, setkávat se s lidmi, chodit do společnosti a vše směřovat k radosti ze života. Radost, snění, bezstarostnost jsou emoce, které podle čínské medicíny přísluší elementu ohně.

V květnu je nejvíce oslabeno srdce, kterému právě element ohně náleží.

Pro toto období je typický dynamický růst, aktivita, krása a síla. Nejvíce je aktivní srdce, cévní a nervový systém.

Důležitá je mineralizace – doplňování minerálních látek a vitamínů pro správnou výživu a zdraví každé buňky v těle a vyrovnání celého endokrinního systému.

Tímto pomáháme předcházet mnoha zdravotním problémům a chronickým nebo vážným nemocem ve vyšším věku – osteoporóza, artróza, diabetes.

Zdravé srdce má dobrý vliv na slinivku a ta zase ovlivňuje funkci plic. Takže péčí o tyto orgány podporujeme zdravé a silné plíce, což pak oceníme především na podzim, kdy jsou plíce nejvíce zatěžované.

Tradiční čínská medicína je stará několik tisíc let a symbolem dobrého zdraví je harmonie v organismu, rovnováha mezi energiemi (čchi) jang a jin. Je-li energetická vyváženost porušena, člověk onemocní.

Proto energetická disharmonie bývá prvotní příčinou řady nemocí. Jak již bylo uvedeno, v měsíci květnu je podle přírodní medicíny nejvíce ohroženým orgánem srdce. Srdce je svalový orgán.

Srdce potřebuje čerstvou okysličenou krev – ale také radost, lásku, úctu a uznání!

Srdce řídí krev, cévy, tepny a žíly. Pokud srdce funguje správně, krev v těle plynule proudí. Pokud je však naše srdce oslabené (a to nejen fyzicky), proud krve je zpomalen a nastávají blokády, které zadržují energii v našem těle. Krev z pohledu čínské medicíny nepředstavuje pouze krev jako tekutinu, ale je to jedna z forem životní energie čchi.

Svému srdci můžete prospět správným jídelníčkem, pravidelným pohybem, spánkem a

psychickou pohodou. Nekouřit. Srdce je sval, který pravidelnou aktivitou sílí. A také potřebuje ke své práci dostatek výživných látek. Každý den od 11-13 hod je naše srdce nejaktivnější.

Je proto vhodné mít klidnější režim a nepřijímat nic, co nás nabudí (např. kofein, černý a zelený čaj, čokoláda, ale i hádky, stres nebo extrémní sporty).

Není dobré ho zatěžovat ani velkým množstvím těžkého jídla.

K srdci náleží hořká chuť, takže potraviny právě této chuti posilují naše srdce. Zařaďme do svého jídelníčku potraviny, jako jsou čekanka, kopřiva, polníček, červená řepa, červená paprika, růžičková kapusta, rukola, saláty, rajčata a ředkvičky.

Z ovoce je prospěšný především grep, kdoule, maliny, ostružiny, borůvky. Z luštěnin jsou to převážně naklíčené mungo fazolky, sójové klíčky, čerstvý hrášek, červené fazole. Mezi vhodné obiloviny patří amarant, pšeničné klíčky nebo žito.

Mléčné výrobky konzumovat převážně zakysané. Výborné jsou čerstvé bylinky a koření jako šalvěj, bazalka, oregano, rozmarýn, saturejka nebo kurkuma.

Na posílení srdce se doporučuje syrový česnek, zázvor, cibule, lněné semínko nebo také pití čajů z kozlíku lékařského, třezalky, meduňky, srdečníku, pelyňku, jmelí či pupeny, květy i listy hlohu.

Je dobré omezit sůl, která zadržuje v těle vodu. A hlavně obecně dodržovat zásady zdravého životního stylu, kdy inspiraci můžeme čerpat z neuvěřitelného množství zdrojů na internetu.

Přejeme Vám konečně teplý květen a hlavně silné a zdravě tlukoucí srdce 🙂

Váš Bio-detox

Srdce – nejohnivější orgán, který vládne všem ostatním v těle

Ale vezměte to od začátku. Učení čínské medicíny rozděluje tělo, ale i celý svět, do pěti systémů (prvků či elementů). Jsou jimi dřevo, oheň, země, kov a voda. A v podstatě každá část našeho fyzického či psychického těla patří do jednoho z nich.

Mezi jednotlivými systémy existují různé vazby a vztahy. Třeba dřevo rodí oheň, ale také kontroluje zemi.

Těchto vazeb využívají lékaři čínské medicíny jak v diagnostice, tak i v následné léčbě a díky těmto vztahům jsou schopni i předvídat, jak se nemoc bude vyvíjet.

Dnes se podrobněji podíváme na oheň, protože právě ten je reprezentován orgánem srdce. Pokud čínský lékař mluví o srdci, nemyslí tím jen sval, který nám pravidelně tluče za hrudní kostí, ale celý systém, kam patří i cévy, krev, perikard, jazyk, pot, meridián (akupunkturní dráha) srdce, ale i emoce radosti.

Funkce „čínského“ srdce

Teorie čínské medicíny říká, že srdce (jeho energie Qi) řídí naši krev a cévy. Cévy jsou místem, kde je krev skladována a rozváděna do celého organismu, aniž by se zastavil nebo zpomalil její tok. Důležité je, aby krev proudila ve správných trasách a nedocházelo k jejímu vylévání mimo ně.  

Vztah srdce a krve je dvojí. Jednak srdce rozhání krev po celém těle pravidelným pulzováním a zároveň tokem energie Qi, čímž umožňuje, aby se výživa v krvi obsažená dostávala do všech potřebných míst – k orgánům, měkkým tkáním, kostem, pokožce, atd.

Za druhé má srdce na svědomí samotnou tvorbu a doplňování krve společně se systémem sleziny a plic. Slezina produkuje trávením potravy energii Qi, kterou dopravuje do plic, kde je promíchávána s Qi přijímanou plícemi ze vzduchu a následně vstupuje do srdce.

V něm se přimíchává do krve, doplňuje ji a proměňuje se v ní.

Z toho vyplývá, že srdce je zodpovědné za kvalitu celého našeho kardiovaskulárního systému. Pokud je zdravé, pak i tepny, žíly, vlásečnice jsou pružné a průchodné, krev volně proudí a pravidelně pulzuje.

Stav našeho srdce se promítá i do stavu naší tváře a krevního oběhu, tzn. pokud je srdce zdravé a jeho Qi silná, potom je i naše tvář svěží a pružná, má jasně červenou barvu a náš pulz je pravidelný a přiměřeně silný. Bledá, povadlá, modrofialová či rudá tvář a slabý a jemný pulz poukazuje na  poruchy funkce srdce.   

Jak jsme si řekli na začátku, v srdci sídlí tzv. duše Shen. Tato duše řídí naši psychiku, myšlení a vědomí. Vytváří naši osobnost, to, jací jsme. Do srdce se promítají všechna naše citová hnutí.

Proto nevyrovnaný duševní život nejvíce postihuje právě tento orgán. A právě v tom je velký rozdíl mezi čínskou a západní medicínou.

Čínská medicína sice chápe „řídící“ funkci mozku, nicméně se na něj dívá jen jako na stroj, který pomáhá tvůrci a hybateli, kterým je právě duše Shen sídlící v srdci. 

Nejčastější patologie spojené se srdcem (podle čínské medicíny)

  • Palpitace – bušení srdce je vždy spojené s disharmonií srdce. Vzniká buď nedostatkem energie srdce, ale i tím, že v srdci je něčeho nadbytek – obvykle nadbytek horka.
  • Nespavost – ve většině případů souvisí s problémy se spánkem s nedostatečností krve srdce. Teorie čínské medicíny říká, že když je v srdci nedostatek krve, tak duše Shen nemá v noci kam ulehnout a bloudí. Proto člověk nemůže spát a často ho provází nepříjemné sny.
  • Deprese, úzkost, neukotvenost – tyto problémy naší psychiky opět souvisí s nedostatkem krve, která má v srdci ukotvovat duši Shen. Pokud je krve málo, je člověk lehce rozrušitelný, neukotvený, neklidný. Později se přidávají deprese a úzkosti. V těchto případech kromě patologií srdce nacházíme i patologie systému jater.
  • Kardiovaskulární problémy – jak jsme zmínili srdce řídí cévy. Pokud je jeho funkce nedostatečná, dochází ke stagnaci krve, k různým blokádám, a to vytváří mnoho různých scénářů – riziko aterosklerózy, hypertenze, zvýšeného cholesterolu nebo i cévní mozkové příhody. 

Jak můžeme pomoci našemu srdci?

Vitální houby a čínské léčivky jsou v tomto ohledu velkým a účinným pomocníkem:

Houba Reishi

Reishi neboli ganoderma či lesklokorka lesklá je vitální houba, která má výrazný tropismus právě k srdci. Podle čínské medicíny má výrazný An Shen účinek (harmonizuje duši). Reishi dokáže vyživovat srdce a tím stahovat, harmonizovat, zklidňovat duši Shen.

Proto je možné ji použít u různých stavů lehkých depresí, úzkostí, panických atak, neukotvenosti, ale i nespavosti apod. Například taoističtí mniši ji užívali před meditací. U psychických problémů je lepší použít Reishi ve formě prášku, klidně v kombinaci s jujubou, která srdce také vyživuje, takže se v této funkci vzájemně doplňují.

 U únavových stavů je naopak vhodnější použít extrakt z Reishi, který má povzbuzující účinky, proto je lepší.

Důležité je, že Reishi pomáhá srdci nejen po psychické stránce, ale podle soudobých studií i po stránce fyzické, proto je doporučována u řady  kardiovaskulárních problémů.

Houba Cordyceps

Cordyceps neboli housenice čínská posiluje hlavně ledviny a plíce. Jelikož je v našem organismu vše propojené, tak právě kvalita ledvin souvisí se správným fungováním kardiovaskulárního systému.

Zvláště pokud je naše srdce „unavené“, býváme vyčerpaní, zimomřiví, depresivní apod. Pokud nás sebemenší pohyb zadýchá a vyčerpá, tak Cordyceps může být dobrou volbou – ideálně ve formě 30% extraktu.

 

Ženšen

Ženšen pravý je jednou z nejznámějších čínských léčivek. V dnešní době se Ren Shen používá jako stimulátor energie u únavových stavů, u stavů vyčerpání, u syndromu vyhoření nebo při rekonvalescenci po nemoci.

Podporuje fyzickou i duševní výkonnost. Spolu s Cordycepsem se používá na podporu libida. Díky tropismu k srdci pomáhá jak s kardiovaskulárními problémy, tak má pozitivní vliv na lidskou psychiku. Podporuje vůli a paměť.

Používá se u lehkých depresí, úzkostí, stresu či nespavosti.  

Děhel čínský

Děhel známý i pod názvem Dang Gui či andělika. Je to čínská léčivka, které se též říká „ženský ženšen“. Posiluje organismus jak po tělesné, tak duševní stránce. Dokáže doplňovat krev (častý problém mnoha žen) a zároveň ji rozhýbávat.

Nedostatečnost krve bývá příčinou mnoha problémů jako je slabá či nepřicházející menstruace, ale i příliš silná menstruace, prodloužený cyklus, menstruační bolesti, problémy s plodností. Díky schopnosti doplňovat krev je vhodná u nespavostí, depresí či úzkostí, padání vlasů, křečí či studených končetin.

Ve středověku byl kořen anděliky užíván jako zvláště dobrý prostředek k odstraňování jedu z lidského těla.

Milan Schirlo – terapeut tradiční čínské medicíny

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector