Spirulina a zdraví – má protirakovinné účinky a působí i jako antioxidant

V podrobném profilu superpotraviny spirulina zjistíte:

  • jak přesně vám spirulina může zlepšit zdravotní stav a kondici
  • jaký je vliv spiruliny na hubnutí, krásu a vitalitu
  • jaký je kompletní výživový profil spiruliny
  • odkud spirulina pochází a jak se pěstuje

Spirulina je nejčastěji používaným druhem z modrozelených řas a sinic

Spirulina a zdraví – má protirakovinné účinky a působí i jako antioxidant

Z vodní bakterie s vynikající nutriční hodnotou spiruliny se vyrábí mnoho doplňků stravy. Užívají se ke zlepšení výživy nebo jako alternativní boj proti nemocem.  

Sinice spirulina obsahuje bílkoviny, vitamíny, minerály, dokonce i všechny aminokyseliny.

Spirulina údajně podporuje obranyschopnost, je skvělým zdrojem bílkovin a pomáhá předcházet jaterním problémům.

Její potencionální zdravotní využití však zatím nebyla dostatečně podpořena vědeckými výzkumy, podobně jako například u řasy chlorelly nebo trávy mladé pšenice. Spirulina se běžně užívá ve formě tablet, prášků a vloček.

Sinice spirulina je zdraví prospěšná

Sinice jsou jednobuněčné, zdraví prospěšné bakterie stočené do levotočivé šroubovice – nikoli řasy, jak lidé často mylně předpokládají. Vybaví se zkažené letní koupání při slově sinice i vám?

Spirulina obsahuje velké množství karotenoidů (antioxidanty chránící buňky před poškozením volnými radikály) i další živiny, jako jsou například vitamíny B, vitamín E, zinek, měď, mangan, železo, selen nebo kyselina linolová. Spirulina je také bohatá na chlorofyl.

Spirulina a zdraví – má protirakovinné účinky a působí i jako antioxidant

Prášek ze spiruliny obsahuje koncentrované množství živin. Modrozelená barva spiruliny značí vysoký obsah chlorofilu.

Fakta o spirulině

Věděli jste, že …

  • Za superpotravinu je spirulina považována především kvůli vysokému obsahu živin (bohatá koncentrace vitamínů, minerálů i antioxidantů).
  • Uznávaný britský deník The Guardian v článku roku 2014 napsal, že by spirulina v rozvojových zemích mohla jako zdroj levných bílkovin a mikroživin bojovat proti podvýživě.
  • Spirulina má výjimečnou nutriční hodnotu. Pro pevné zdraví je však i po zařazení spiruliny do jídelníčku nezbytné stále dbát na zdravé a vyvážené stravování.
  • Poprvé byla spirulina jako zdroj potravy použita už starými Aztéky.
  • NASA kosmonautům spirulinu přidává do jídel.
  • Divoká spirulina dobře roste ve vodách tropického a subtropického podnebí. Většinou se však kvůli riziku kontaminace pěstuje v laboratořích.
  • Proces sušení trvá zhruba 3 sekundy a jeho výsledkem je tmavě zelený prášek s konzistencí podobnou mouce.
  • Na rozdíl od řasy chlorelly je sinice spirulina snadno stravitelná.
  • V závislosti na podmínkách růstu obsahuje spirulina 65 až 71 % bílkovin.
  • Ve 100 gramech čerstvé spiruliny najdeme pouhých 26 kalorií. Šálek sušené spiruliny (112 gramů) jich obsahuje 325.

VÍTE, že pouhý půl šálek sušené spiruliny obsahuje 89 % doporučené denní dávky železa?

Důležité informace

  • Známá také jako: Arthrospira, Arthrospira platensis, Arthrospira maxima, spirulina seaweed, spirulina algae
  • Krajina původu: USA, Thajsko, Indie, Čína, Japonsko, Taiwan, alkalické vody Afriky a Mexika
  • Prodává se ve formě: tablety, prášek, kapsle, vločky
  • Dostupnost v ČR a SR? ano

Spirulina a zdraví – má protirakovinné účinky a působí i jako antioxidant

Spirulina se nejčastěji pěstuje v těchto oblastech

Předpokládané účinky spiruliny

Dostatečné vědecké důkazy pro potvrzení jakýchkoli tvrzení o pozitivních účincích spiruliny jsou zatím nedostatečné. I když jsou studie jen předběžné, výsledky jsou však ohromující.

Spirulina bývá často užívaná na vše od snižování hladiny cholesterolu, zvýšení energie, léčbě premenstruačního syndromu, až po deprese.

Dalším potenciálním přínosem spiruliny může být zlepšení funkce plic u pacientů s astmatem, hladiny glukózy u diabetu, prevence některých druhů rakoviny, posílení imunitního systému či podpora tvorby probiotik.

Spirulina a zdraví – má protirakovinné účinky a působí i jako antioxidant

Účinky NEpotvrzené vědci

  • Řada studií University of Maryland Medical Center naznačila, že užívání spiruliny může zlepšovat imunitní systém.
  • Podle studie provedené roku 2005 J. C. Bose Institute of Life Sciences na Bundelkhand University v Indii spirulina vysokou koncentrací živin příznivě ovlivňuje metabolismus i imunitu. Spirulina podle studie zlepšuje aktivitu bílých krvinek a stimuluje tvorbu protilátek, potlačuje herpes, chřipku i virus HIV, zlepšuje hladinu krevního cukru i cholesterolu a antioxidačními vlastnostmi chrání játra a ledviny.
  • Ochranu jater a pozoruhodné antioxidační vlastnosti potvrzuje také malajská studie publikovaná v prosinci 2008 v International Journal of Integrative Biology. Laboratorním myším s otravou acetaminofenem bylo podáváno 800 gramů spiruliny na kg tělesné hmotnosti. Výzkumníci po léčbě spirulinou zaznamenali pokles známek stresu, poškození lipidových molekul a známek zánětů i zvýšení jaterních enzymů. Spirulina zároveň obnovila hladinu antioxidantů.
  • Britská studie zveřejněná roku 2008 v Evidence Based Complementary and Alternative Medicine ukázala, že spirulina podporuje imunitní systém a může mít protirakovinné, antivirové a antialergické účinky (působí jako antihistaminikum).
  • Studie publikovaná v Journal of Experimental Neurology zjistila, že spirulina u potkanů snižuje poškození mozku a pomáhá zotavování neuronů po mrtvici. Přínosy spiruliny na lidský mozek však musí být potvrzeny i podobnou studií na lidech.
  • Předběžná studie prokázala možný přínos spiruliny u pacientů s chronickou hepatitidou k ochraně jater proti dalšímu poškození a cirhóze.
  • Spirulina může také pomáhat předcházet parazitickým infekcím, zlepšovat hojení ran, mírnit anémii i otravy.

Spirulina a zdraví – má protirakovinné účinky a působí i jako antioxidant

Ze spiruliny snadno připravíte zdravý zelený koktejl

Nejčastější využití spiruliny

Kompletní nutriční profil obsažený ve spirulině

Spirulina může pomoct zamezit výživovým nedostatkům a podpořit celkové zdraví. Je bohatá na vitamíny B-komplexu, zinek, vitamín E, betakaroten, měď, selen, železo i esenciální mastné kyseliny.

Až 62 % její hmotnosti tvoří proteiny, což z ní dělá funkční potravinu s multivitamínovými vlastnostmi.

Spirulina jako nakopávač imunity a ochrana proti alergiím

Spirulina může pomoci při tvorbě protilátek (látek bojujících s infekcemi a chronickými onemocněními). University of Maryland Medical Center podotkla, že účinky spiruliny na imunitní systém zatím nebyly potvrzeny, spirulina však podle její studie podporuje růst střevní mikroflóry (probiotik).

Studie zveřejněné roku 2005 časopisem Journal of Medicinal Food potvrdila, že spirulina může být účinná při snižování alergických projevů, jako je například rýma, slzení očí, kopřivka či otoky (obvykle při alergiích na prach, pyl nebo srst).

Spirulina ve veganském a vegetariánském jídelníčku

Spirulina poskytuje všech 8 základních aminokyselin ve správném poměru a ve formě, která je pro lidský organismus stravitelnější než třeba v mase či sóje. Spirulina je proto ideálním zdrojem biologicky kompletních proteinů nejen pro vegany a vegetariány.

Spirulina a zdraví – má protirakovinné účinky a působí i jako antioxidant

Prášek ze spiruliny obsahuje ideálně koncentrované množství živin

Nutriční hodnoty spiruliny

1 hrnek (112 g) sušené spiruliny obsahuje:

  • 48 % – proteiny – 64,4 g
  • 22 % – tuky – 8,6 g
  • 30 % – sacharidy – 26,8 g
  • popel – 7 g
  • voda – 5,2 g
  • Kalorií 325 (1361 kJ)
Vitamíny:

  • Vitamín A – 638 IU
  • Vitamín C – 11,3 mg
  • Vitamín E – 5,6 mg
  • Vitamín K – 28,6 mcg
  • Thiamin – 2,7 mg
  • Riboflavin – 4,1 mg
  • Niacin – 14,4 mg
  • Vitamín B6 – 0,4 mg
  • Folát – 105 mcg
  • Kyselin pantothenová – 3,9 mg
  • Cholin – 73,9 mg
Minerály:

  • Vápník – 134 mg
  • Železo – 31,9 mg
  • Hořčík – 218 mg
  • Fosfor – 132 mg
  • Draslík – 1527 mg
  • Sodík – 1174 mg
  • Zinek – 2,2 mg
  • Měď – 6,8 mg
  • Mangan – 2,1 mg
  • Selen – 8,1 mg

Dávkování spiruliny

Podle zdravotnických odborníků University of Maryland Medical Center je standardní dávka spiruliny pro dospělé 4 až 6 tablet po 500 miligramech (tedy 2 až 3 gramy denně). Množství se však liší podle věku a zdravotních potřeb. Než začnete spirulinu užívat, proberte to s lékařem.

Spirulina a zdraví – má protirakovinné účinky a působí i jako antioxidant

Užívání spiruliny

Tablety spiruliny se zapíjejí dostatečným množstvím vody.

Prášek můžete přidat například do oblíbeného smoothie, džusu nebo jogurtu, čímž zlepšíte mírně nahořklou chuť spiruliny.

Jemné živiny a enzymy ve spirulině může zničit alkohol, káva i sladké sycené nápoje. Spirulinu si proto dejte nejlépe hodinu před tím, než budete pít něco podobného.

Spirulina a zdraví – má protirakovinné účinky a působí i jako antioxidant

Ze spiruliny připravíte nejen zdravý nápoj, přidat ji můžete třeba i do dezertů

Pro koho není spirulina vhodná?

Spirulina při vhodném užívání zpravidla nemá žádné vedlejší efekty. Spirulina je obecně považována za relativně bezpečnou i při užívání ve velkých množstvích.

Budete mít zájem:  Životní Styl A Zdraví?

Ve výjimečných případech může spirulina způsobit mírné žaludeční potíže, nevolnost, zvracení, zvýšenou žízeň, slabost, rychlý srdeční tep, poškození jater, šok, úzkosti či nespavost.

Fakultní nemocnice Heraklion na Krétě v červnu 2008 hlásila případ rabdomyolýzy (život ohrožující stav, při kterém se rozpadá svalová tkáň a může způsobit selhání ledvin) po požití spirulinového doplňku stravy.

Spirulina a zdraví – má protirakovinné účinky a působí i jako antioxidant

Zpracování spiruliny

Vedlejší účinky spiruliny bývají s největší pravděpodobností způsobené kontaminací plísněmi. Z důvodu rizika kontaminace někteří odborníci doporučují omezit spotřebu spiruliny na maximálně 50 gramů denně.

Kontaminovaná bývá spirulina pěstovaná ve vodách obsahující těžké kovy (olovo, kadmium, arsen nebo rtuť) nebo s jinými sinicemi produkujícími toxické látky anatoxin a microcystin. Vždy si ověřte, že spirulina pochází od kvalitního, důvěryhodného zdroje, který ji pravidelně testuje na kontaminanty a výsledky dokáže doložit.

Kontaminace způsobená těžkými kovy může mít za následek průjem a zvracení, třes, paralýzu nebo křeče. Kontaminace toxickými látkami anatoxin a microcystin může způsobit například zánět pankreatu, poškození srdce, potíže s dýcháním, selhání ledvin, toxicitu jater, poškození nervů nebo záchvaty. Pokud postižený urychleně nevyhledá lékařskou pomoc, vystavuje v ohrožení svůj život.

Spirulina a zdraví – má protirakovinné účinky a působí i jako antioxidant

Spirulina se nejčastěji konzumuje ve formě nápoje ze zeleného prášku

Kdo by spirulinu užívat neměl?

Těhotné, kojící ženy, děti a spirulina

U dětí, ani kojících a těhotných žen nebyla bezpečnost a účinnost spiruliny zatím prověřena. Zejména kvůli rizikům kontaminace se nastávajícím maminkám a dětem její konzumace nedoporučuje. V těchto případech proto její užívání vždy nejdříve konzultujte s lékařem.

Fenylketonurie, autoimunitní onemocnění a spirulina

Spirulinu by kvůli vysokému obsahu fenylalaninu pacienti s fenylketonurií (PKU) užívat neměli. Fenylketonurie je vzácný stav, který metabolismu aminokyseliny fenylalanin brání.

Podobně by se spirulině měli vyhnout také pacienti s autoimunitními onemocněními (například revmatoidní artritida, roztroušená skleroza nebo lupus), protože by mohla zhoršit jejich stav.

Alergie na mořské plody

Spirulinu by neměli užívat ani lidé alergičtí na plody moře.

Se kterými léky spirulinu nekombinovat?

Léky potlačující imunitní systém a spirulina

Vyhněte se užívání spiruliny spolu s imunosupresivními léky (methotrexát, prednison, adalimumab, azathioprin, etanercept a infliximab). Spirulina může imunitu posilovat a snižovat tedy účinnost těchto léků. Podobně je to s léky na ředění krve.

FAQ – často kladené dotazy

Co mám dělat, když mi spirulina nechutná?

Spirulinu můžete užívat také například ve formě tablet.

Spirulina tablety a prášek

Domů>Zdraví>Spirulina

Spirulina

Spirulina a zdraví – má protirakovinné účinky a působí i jako antioxidant

Spirulina je řasa, která si velmi rychle získává svoje příznivce. Je to jedna z na živiny nejbohatších rostlin, kterou příroda nabízí člověku.
– působí jako velmi silný antioxidant, čistí játra a ledviny
– působí preventivně proti rakovině
– zlepšuje imunitní systém (látka „immulia“ nalezená v spirulině je 100-1000 x účinnější než v současné době užívané přípravky)
– regeneruje buňky centrální nervové soustavy
– podporuje opravu poškozených buněk DNA
– snižuje hladinu špatného cholesterolu (DLD) a triglyceridů
– normalizuje hladinu cukru v krvi
– zpomaluje stárnutí a snižuje vliv životního prostředí na tělo
– pomáhá se snižováním váhy
– pomáhá proti chřipce, příušnicím, spalničkám, nachlazením a HIV

– stimuluje tvorbu krve a kmenových buněk kostní dřeně

Spirulina je modro-zelená řasa.

Obsahuje vysoké množství bílkovin (55 až 75 %), pro tělo lehce stravitelné vitamíny (zejména skupiny B,C,D,E, beta-karoten), dále pak vápník, chrom, měď, železo, hořčík, mangan, fosfor, selen, sodík, zinek a draslík.

Rozsah složek v řase je opravdu velký : enzymy, nenasycené mastné kyseliny, bioflavonoidy, kyselina listová a lonolová (GLA a CLA), chlorofyl (působí antioxidačně a antialergicky) a další rostlinné látky.

Spiruilna má mnoho užitečných funkcí na lidský organismus. Barviva obsažená v řase působí při čištění toxinů a jako velmi silný antioxidant podporující imunitu, dobře fungují v prevenci proti rakovině a podporují metabolismus a trávení.

Spirulina stimuluje tvorbu krbe a kmenových buněk kostní dřeně, může snížit nepříznivé účinky radiační terapie a chemoterapie, dále podporuje opravu poškozených buněk DNA. Laboratorní testy ukazují, že působí proti chřipce a HIV. Jako zdroj vitamínu B má vliv na regeneraci buněk centrální nervové soustavy.

Také pomáhá snižovat hladinu krevního cukru a špatný cholesterol (LDL) a triglyceridy.

Jako potravinový doplněk ji často využívají osoby s oslabenou imunitou, s nedostatkem železa nebo osoby s nejrůznějšími zdravotními dietami. Jako detoxikant je vhodná pro kuřáky, osoby pijící vysoké množství alkoholu nebo trvale užívající léky. Spirulina funguje proti cirhóze jater a jejich poškození.

Doporučuje se vegetariánům, protože obsahuje vysoké množství bílkovin. Dále obsahuje všechny klíčové prvky potřebné k vytvoření hemoglobinu a zmírňuje anémii. Spirulina snižuje vliv životní prostředí na tělo a zpomaluje proces stárnutí. Obsažený fenylalanin snižuje chuť k jídlu a pomáhá se snižováním váhy.

  • Spirulina je součástí skupiny lékařských a potravinářských výrobků zařazených do jídelníčku NASA (Národní americká kosmická agentura) pro posádky vesmírných stanic. Dále sem patří například Quinoa
  • Tablety:
    Obsah balení: 100g nebo 250g tablety(400 nebo 1000 x 250 mg)
    Složení: Lisovaná 100% sladkovodní řasa spirulina platensis
    Dávkování: berte 6 až 8 tablet 3x denně s jídlem nebo před – v tomto dávkování působí jako velmi silný antioxidant (doporučuje se začít 2 tablety 3x denně a každý den tři tablety přidat)
  • Prášek:
    Obsah balení: 100g nebo 250g
    Složení:100% prášek ze sladkovodní řasy Spirulina platensis
    Užívání: 1 až 3 x denně čajovou lžičku rozmíchat v 250 ml vody nebo džusu, doporučuje se užívat 30 min před jídlem

UPOZORNĚNÍ
U citlivých osob se můžou z počátku užívání spiruliny objevit pupínky nebo akné. Nejedná se o alergii, ale správné projevy detoxikace a čištění těla. Dochází k „nastolení“ vnitřní rovnováhy, kdy se z našeho tělo aktivně vylučují škodlivé látky.

Účinné je provést detoxikační kůru alespoň 2 x za rok (nejlépe na jaře a na podzim) v délce 4 až 6 týdnů.

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookies. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s jejich použitím.

Zavřit

Spirulina a její účinky na organismus

Spirulina je modrozelená sladkovodní mikrořasa, která má tvar spirály. Proto i její název spirulina. Je pěstovaná po celém světě od Mexika, přes Afriku až po Havaj.

Spirulina je považována za fotosyntetický druh řasy a její stáří je asi 3,5 miliardy let.

Předpokládá se také, že tyto druhy organismů byly zodpovědné za uvolňování kyslíku do atmosféry na počátku Země. Nezní to úžasně?!

Kde se vzala a odkud vlastně spirulina pochází?

Tato řasa, kterou dnes můžeme koupit ve formě prášku nebo tablet má svou pozoruhodnou minulost. Její příznivé účinky jsou známy od 40. let 20. století, kdy na ni narazila francouzská vojska v rovníkové Africe. Místní obyvatelé zde spirulinu pěstovali. Rostla na povrchu jezer, poté se sbírala a sušila na slunci.

Už tehdy byla klasickou plodinou na místních trzích. Poté byla biology označena za řasu. Nicméně historické spisy odhalily, že už v 15.

století byla známá a dokonce osobní spisy Kryštofa Kolumba popisovaly zvláštní látku, která se usazovala u jezer, sušila na slunci a přidávala do chleba. 

Pro spirulinu je typická intenzivní chuť a ještě lepší jsou její nutriční hodnoty. Spirulina je bohatá na živiny jako jsou sacharidy, vitamíny, minerály, chlorofyl a stopové prvky. Kromě toho patří mezi potraviny, které obsahují nejvyšší množství bílkovin z rostlinné říše.

 Obsahuje 18 z 22 aminokyselin, které tělo potřebuje. Má schopnost přežít v těch nejnáročnějších podmínkách a proto se předpokládá, že i pro organismus může být velkým přínosem.

Vitamíny, které spirulina obsahuje jsou riboflavin, niacin, kyselina listová, vitamin C, A, E a K.  

Spirulina a zdraví – má protirakovinné účinky a působí i jako antioxidant

Proč spirulinu zařadit do svého jídelníčku?

1.) Pomáhá odstraňovat těžké kovy

Spirulina je silný detoxikátor a někdy se dokonce používá jako přírodní vodní filtr, který pomáhá odstraňovat olovo, rtuť a další další škodlivé toxiny. Chronická toxicita postihuje lidi po celém světě. A to zejména arzenem. Je to daň za celkovou industriální společnost.

Dnes již víme, že těžké kovy nevznikají pouze spalováním fosilních paliv a z dopravních prostředků, ale můžeme je najít i v některých lécích, mořských rybách, houbách apod.

Spirulina pomáhá odstraňovat těžké kovy a je to pravděpodobně proto, že obsahuje proteiny a peptidy, které fungují zvlášť dobře při vazbách na toxiny a vylučování ven z těla.

2.) Snadno stravitelná

Bližší zkoumání jak spiruliny, tak chlorelly odhalilo lepší stravitelnost spiruliny. Je to proto, že spirulina má tenčí buněčné stěny. Buněčná stěna se skládá z mukopolysacharidů, což jsou komplexní cukry, se kterými si trávicí systém lidského těla poradí a všechny živiny jsou tak dobře vstřebány. 

3.) Antioxidační vlastnosti

Kromě toho, že je spirulina nesmírně bohatá na živiny, má také silné antioxidační vlastnosti. Je dobrým zdrojem antioxidantů, jako je fykocyanin, ale i dalších, které potlačují působení volných radikálů. Ty mohou poškozovat buňky a poté způsobit různá chronická onemocnění.

4.) Zabraňuje výskytu kvasinkových infekci

Stejně jako je spirulina magnetem pro toxiny, jako jsou těžké kovy, přitahuje také buňky Candida a může je pomoci vyplavit ven z těla. Je tak vhodným doplňkem pro ty, které trápí opakované kvasinkové infekce. 

5.) Může podporovat zdraví srdce

Pokud jde o škodlivý LDL cholesterol, bylo prokázáno, že spirulina pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu a regulovat hladinu „dobrého“ cholesterolu HDL. V jedné studii byli pacienti, kteří dostávali 1g spiruliny denně po dobu 12 týdnů. Výsledky byly překvapivé.

U pacientů to znamenalo snížení triglyceridů o 16,3% a LDL cholesterol o 10,1%. Dokonce se ukázalo, že vyšší dávky.

Vědci se domnívají, že to je v pozitivním dopadu spiruliny na produkci oxidu dusnatého v těle, který pomáhá krevním cévám rozpínat se a to umožňuje rychlejší a snadnější tok krve.

Jako každá správná potravina je spirulina neuvěřitelně silná a odolná, může růst v extrémních podmínkách, které jsou nehostinné pro mnoho dalších organismů žijících ve vodě. Dnes se spíše pěstuje v umělých nebo přírodních jezerech.

Jakmile je spiruliny dostatečné množství je postupně zmrazená nebo usušená na slunci. V našich končinách je prášek ze spiruliny dobrou volbou, jak jen v pár lžičkách dodat tělu spoustu vitamínů a stopových prvků.

Navíc je tak zaručená i dlouhá trvanlivost.

Jak jsem už zmínila, Spirulina má tendenci na sebe vázat těžké kovy a přesně z toho důvodu je velmi důležité si při jejím nákupu ohlídat původ a způsob pěstování.

Určitě si ohlídejte, aby byla v certifikované BIO kvalitě. Přestože neznámý původ může představovat riziko, jsou řasy jednou z nejvýživnějších potravin a nemělo by vás to odradit od konzumace.

Klíčem je věnovat dostatečnou pozornost jejímu zdroji. 

Veronika Halusková

1. The hypolipidaemic effects of Spirulina (Arthrospira platensis) supplementation in a Cretan population: a prospective study, Elias E Mazokopakis 1, Ioannis K Starakis, Maria G Papadomanolaki, Niki G Mavroeidi, Emmanuel S Ganotakis

Zelené potraviny a jejich vliv na prevenci rakoviny

Jak může mladý ječmen, pšenice, chlorela nebo spirulina ovlivnit organismus a jakou roli může sehrát při prevenci rakoviny.

Nelze samozřejmě říci, že by zelené potraviny byly samy o sobě stoprocentně fungujícím prostředkem prevence této choroby. Na vzniku nádorových onemocnění se totiž podílí celá řada faktorů – od stresu a narušené psychiky, přes znečištěné prostředí a nevhodnou stravu, až po genetické dispozice – a úspěšná prevence znamená vyvarovat se většiny těchto rizik.

Jisté ovšem je, že zelené potraviny obsahují řadu látek s protirakovinným účinkem, pomáhají detoxikovat karcinogeny z těla, mají pozitivní vliv na imunitu a díky antioxidačnímu působení pomáhají chránit DNA buněk před poničením volnými radikály. Důležitou roli hraje i vysoký obsah vlákniny, která je doporučovanou součástí prevence nádorů tlustého střeva.

Mladá pšenice

Například mladá pšenice má schopnost zmírňovat nepříjemné vedlejší účinky nádorové léčby, jako je nevolnost, únava a snížená imunita. A to rozhodně není málo.

Mladá pšenice obsahuje rostlinné hormony, které v laboratorních testech prokázaly schopnost ničit rakovinné buňky.

V pšeničných výhoncích najdeme i laetril, nepříliš známý vitamin B17, který vykazuje schopnost ničit rakovinné buňky, aniž by přitom poškodil ty zdravé.

Často citovaná teorie o protirakovinném působení zelené pšenice se opírá o poznatky laureáta Nobelovy ceny, lékaře Otto Wartburga. Ten totiž prokázal, že rakovinné buňky velice dobře prospívají v prostředí chudém na kyslík. Pokud jsou tedy tkáně a orgány dostatečně zásobovány krví a kyslíkem, je riziko vzniku zhoubného bujení o poznání nižší.

Mladá pšenice má díky obsahu chlorofylu, železa a dalších živin výrazně pozitivní vliv na krvetvorbu a schopnost krve přenášet kyslík.

Pokud tedy její konzumaci spojíme se správnou technikou dýchání, dostatkem pohybu, který stimuluje krevní oběh, a úpravou jídelníčku (vysoký příjem tuků ve stravě například připravuje tělo až o 25% využitelného kyslíku), uděláme pro svoji ochranu před rakovinou opravdu hodně.

Další výzkumy naznačují, že enzymy v mladé pšenici mají výrazný antimutagenní potenciál, což znamená, že přispívají k ochraně buněk před mutacemi, které mohou vést k rozvoji rakovinného bujení. Dr.

Judy Ford, genetička, která přes 30 let pracuje ve výzkumu rakovinného bujení, zase tvrdí, že v prevenci rakoviny hraje významnou roli kyselina listová a vitamin B12.

Ty totiž podporují schopnost buněk opravovat poničený genetický materiál a navíc pomáhají v krvi redukovat hladinu metabolického produktu jménem homocystein, který se významnou měrou podílí na vzniku srdečně cévních onemocnění.

Mladá pšenice je přitom zdrojem jak kyseliny listové, tak i vitaminu B12.

Odborníci se shodují, že za nárůstem výskytu někerých typů rakoviny v posledních desetiletích stojí především dva faktory: strava chudá na živiny, a zvýšené množství toxinů z potravy, vody, ovzduší a předmětů denní pořeby.

První faktor přitom negativně ovlivňuje schopnost těla bránit se proti rakovinným procesům, druhý pak může přímo způsobovat změny genetického materiálu buněk našeho těla.

Mladý ječmen

Studie protirakovinných účinků mladého ječmene obsahují poznatky o tom, že enzymy obsažené v mladém ječmeni dokáží neutralizovat látky označované jako Try-P1 a Try-P2. Ty se vyskytují v opékaném mase a rybách a jsou až 20x více karcinogenní a mutagenní, než škodliviny obsažené v tabákovém kouři.

Zelený ječmen dále obsahuje enzym peroxidáza který dokáže neutralizovat toxický efekt látky jménem BHT obsažené v mléce a tepelně upravovaném mase. Zelený ječmen doporučován také jako prvek prevence v obraně těla před zhoubným bujením a hraje kladnou roli i v lepším snášení chemoterapie a radioterapie.

Biolog Jasuo Hotta z univerzity v Jižní Karolině pro změnu zkoumal opravný efekt mladého ječmene na poničenou DNA, což je schopnost v ochraně před rakovinou obzvláště důležitá.

Když aplikoval mladý ječmen do buněk se zničenou DNA, byly schopny samy opravit svá poškození dvakrát rychleji než skupina konrolních buněk odkázaných pouze na vlastní opravné mechanismy.

Mladý ječmen také obsahuje mimořádně vysoké množství mukopolysacharidů, které přímo ovlivňují schopnost imunitních buněk bojovat s rakovinou. Dr. Allan L. Goldstein z univerzity ve Washingtonu zase prokázal schopnost mladých listů ječmene zpomalovat růst nádorových buněk prostaty.

Spirulina

Také spirulina může hrát podstatnou roli v prevenci nádorových onemocnění . Zde jsou výsledky některých z nich: Ve studii z roku 2002 byla například spirulina podávána mužům mezi 40 a 65 lety.

Po čtyřech týdnech byl u poloviny z nich zaznamenán výrazný nárůst počtu imunitních buněk, které jsou zodpovědné za obranu proti zhoubným nádorům. Výzkumy indických vědců zase prokázaly, že zvířata krmená přídavkem spiruliny lépe bojují s rakovinou.

Také leukoplakie, stav, z něhož se často vyvíjí rakovina ústní dutiny, reaguje na užívání spiruliny velmi dobře. Indičtí vědci zjistili, že tyto bělavé skvrny, které se často vyskytují u kuřáků a osob žvýkajících tabák, mohou být kompletně potlačeny či zmírněny užíváním 1 g spiruliny denně.

Více než polovina sledovaných mužů byla navíc zcela bez příznaků leukoplakie i rok po skončení užívání spiruliny.

Výzkumy čínských vědců z let 1988-91 zase prokázaly protirakovinné působení polysacharidů obsažených ve spirulině. Ty totiž podporují opravy DNA buněk poničených např. radiací, a zároveň potlačují rozmnožování buněk některých typů nádorů. Spirulina rovněž pomáhá zlepšit funkce imunitního systému po chemoterapii a radiotrapii a celkově zlepšit toleranci léčby.

Chlorela

Chlorela zase díky podpoře imunity a dalším příznivým vlastnostem však může hrát určitou roli nejen v prevenci rakoviny, ale i v podpoře její léčby. Kromě toho je schopna organismu pomoci vyrovnat se s nepříjemnými vedlejšími efekty.

Naše tělo je za normálních okolností obdařeno výkonným imunitním systémem, který je schopen potencionální rakovinné buňky rozpoznat a zničit (na těchto procesech se podílejí především tzv. makrofágy a T-buňky).

Pokud je ale oslabeno, ať už v důsledku stresu, škodlivin z potravy a ovzduší, špatné výživy či zvýšeného množství škodlivých volných radikálů, obranné procesy fungují hůře a riziko vzniku rakoviny stoupá. Právě chlorela je přitom schopna tyto přirozené mechanismy těla výrazně posílit.

Řada výzkumů na toto téma proběhla zejména v Japonsku, kde na chlorelu zaměřili vědci pozornost již v době po výbuchu atomových bomb v Hirošimě a Nakasaki.

Postupně například zjistili, že chlorela stimuluje v těle produkci interferonu – imunitního faktoru, který ukazuje schopnost těla bojovat s rakovinou. Kromě toho také zvyšuje aktivitu makrofágů a T-buněk.

Laboratorní studie navíc naznačují, že obsažené glykoproteiny mají přímý protinádorový účinek.

Studie provedená na Medical College ve Virginii zase ověřovala účinky chlorely přímo na lidských dobrovolnících. Pacienti, kteří trpěli rozvinutou fází velmi agresivního a většinou smrtelného typu nádoru mozku, dostávali vedle běžné léčby také 20 g chlorely denně.

Ačkoliv u žádného z nich nedošlo k vyléčení (to je možné jen tehdy, je-li léčba zahájena ve velmi časném stádiu nemoci), bylo u všech zaznamenáno výrazné zvýšení imunity. Ta je přitom za normálních okolností protinádorovou léčbou potlačena, takže výrazně narůstá riziko infekcí.

Pacienti užívající chlorelu však ve srovnání s kontrolní skupinou trpěli virózami a respiračními infekcemi mnohem méně a také se celkově cítili silnější.

Vláknina z buněčných stěn chlorely je navíc velmi důležitou součástí prevence vzniku nádorů tlustého střeva, které jsou druhým nejčastějším typem rakoviny.

  • Mohlo by vás zajímat:
  • Kompletní nabídka zelených potravin
  • Jak působí zelené potraviny při hubnutí?
  • Kdy je vhodné užívat zelený ječmen?
  • Věčný spor u zelených potravin: odšťavňovat nebo sušit?
  • Zelené potraviny a jejich příznivý vliv na trávení

Pilulka.cz

Spirulina (Arthrospira Platensis) je zelenomodrá sladkovodní řasa, známá již staletí hlavně v asijských kulturách.

Její název pochází ze spirálovité charakteristiky této superpotraviny – tvoří spirálová šroubovitá mikroskopická vlákna, která jsou tak malá, že je lidské oko nerozpozná.

Zelená barva spiruliny pochází z chlorofylu a modrá barva z exotického pigmentu fykocyaninu.

Patří mezi potraviny s nejvyšším obsahem bílkovin, tvoří téměř 65%, což je nejvyšší koncentrace bílkovin zjištěná u všech potravin. Je to kompletní zdroj bílkoviny, to znamená, že obsahuje všech 8 esenciálních aminokyselin, i neesenciální aminokyseliny (bez přítomnosti tuků a cholesterolu).

Spirulinový protein se také absorbuje snadněji jako živočišný. Každý gram bílkoviny ze spiruliny je asi 4x vstřebatelnější než stejný gram bílkoviny z hovězího masa. Navíc, buněčná stěna Spiruliny nemá celulózu, a proto je stravitelná v lidském organismu na 85-95%. Usnadňuje průchod potravy přes trávicí soustavu, čímž snižuje tlak na celý systém.

Podporuje také zdravé bakterie v trávicím traktu a pomáhá zlepšit absorpci živin.

Výzkumy dokazují, že Spirulina může zlepšit metabolismus tuků a glukózy, při současném snížení tuků v játrech, a chrání srdce. Má také protirakovinné účinky a působí jako antioxidant. Také má schopnost posílit imunitní systém , aktivně podporuje regeneraci buněk, urychluje hojení a zotavování z nemocí.

Je bohatá na vitamín A který je mimořádně důležitý pro zdraví očí. Ze stejného důvodu se doporučuje konzumovat mrkev, avšak Spirulina má 10-krát vyšší koncentraci vitamínu A na gram ve srovnání s mrkví.

Navíc je velmi účinná při dodržování redukční diety a hubnutí, protože potlačuje chuť k jídlu, ale tělu přitom dodává všechny potřebné živiny.

Co obsahuje BIO Spirulina?

Kromě toho, že se tato zelená řasa může pochlubit vysokým podílem proteinu, čímž si získala přední místa v žebříčku potravin s jejich nejvyšším obsahem (tvoří až 70% jejího obsahu), je také zdrojem:

  • Mnohých minerálů: obsahuje hodně železa, ale i křemík, vápník, či hořčík,
  • Cenných fytonutrientů (cenné výživné látky), které neobsahuje žádná jiná zelená rostlina,
  • Obsahuje betakaroten, který je mnohem účinnější, než betakaroten izolovaný v syntetických doplňcích výživy,
  • Neobsahuje celulózu, což znamená, že v lidském těle je stravitelná na 85 – 95%,
  • Obsahuje chlorofyl – čistí a detoxikuje organismus,
  • Esenciální a neesenciální aminokyseliny,
  • Cenné enzymy,
  • Množství vitamínů, vitamín B1, B2, B6, B12 , vitamín E, K, vitamín C,
  • Kyselinu gama-linoleonovou (GLA), protizánětlivá esenciální mastná kyselina,
  • Fykocyanin – má výrazné antioxidační, antikarcinogenní a protizánětlivé účinky, pomáhá tvorbě kmenových buněk a výrazně stimuluje imunitu,
  • Fenylalanin – pomáhá snižovat chuť k jídlu.

Je vhodná pro lidi trpící nedostatkem vitamínů, minerálů, ale i pro vegetariány, vegany, vyznavače zdravého životního stylu, sportovce a lidi v rekonvalescenci. Konzumovat ji mohou i děti a kojící matky, protože podporuje tvorbu mateřského mléka.

BIO Spirulina a její účinky:

  • Snižuje hladinu cholesterolu
  • Zlepšuje látkovou výměnu
  • Podporuje tvorbu krvinek a pomáhá při problémech s chudokrevností
  • Zlepšuje vzhled pokožky, vlasů a nehtů,
  • Pomáhá při hojení ran, při žaludečních vředech
  • Pomáhá zlepšovat imunitu, působí antivirově a protizánětlivě
  • Zlepšuje psychickou pohodu organismu
  • Působí jako probiotikum a odstraňuje zácpu
  • Snižuje únavu
  • Pomáhá při léčbě kardiovaskulárních problémů

Další výhody Spiruliny:

  • Má výjimečný až 63% obsah lehce stravitelných bílkovin vysoké biologické hodnoty
  • Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny = kompletní zdroj bílkovin
  • Vyživuje a podporuje imunitní systém
  • Zdroj vitamínů B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E
  • Zdroj minerálů – železo, draslík, vápník, měď, chrom, hořčík…
  • Bohatý zdroj kyseliny gama-linolenové (GLA) – protizánětlivá esenciální mastná kyselina
  • Příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru

Složení

100% organická bio spirulina (500 mg tablety)

Dávkování

Dávkování Spiruliny se liší v závislosti od člověka, ale obecně se doporučuje rozložit dávku na 3x denně (ráno, v poledne a večer). Doporučujeme užívat 4 až 6 tablet (1 tableta má 500 mg) denně, a to minimálně 15 minut před jídlem a zapít sklenicí vody.

Podle výzkumů byly zaznamenány tyto účinky:

  • V případě, že chcete optimalizovat hladinu cholesterolu: 1- 8 g denně
  • Pro zvýšení výkonu svalů: 2- 7,5 g denně
  • Pro regulaci hladiny glukózy v krvi: zlepšení již od 2 g denně
  • Krevní tlak ovlivní dávka 3,5- 4,5 g denně
Nutriční hodnotyv 100 g
Energetická hodnota 1594 kJ / 378 kcal
Bílkoviny 63,5 g
Sacharidy 9,1 g
z toho cukry 3 g
Tuky 8,2 g
z toho nasycené tuky 1,1 g
Vláknina 7 g
Sůl 1,13 g
Vitamin D 6 μg
Vitamin E 31,7 mg
Vitamin C 1,4 mg
Vitamin B1 0,53 mg
Vitamin B2 0,73 mg
Vitamin B3 22 mg
Vitamin B6 0,15 mg
Vitamin B12 60 μg
Kyselina listová 22 μg
Draslík 1328 mg
Vápník 452,8 mg
Fosfor 950 mg
Hořčík 302,5 mg
Železo 123,1 mg
Zinek 3,6 mg
Měď 0,2 mg
Mangan 5,2 mg
Selen 1 μg
Chrom 280 μg
Jód 1800 μg
Chlorofyl 1179 mg

Zkuste také další produkty značky GymBeam, které uvidíte v kategoriích Doplňky stravy, Potraviny, nápoje a Speciální doplňky stravy. Pokud si nejste jistí výběrem tohoto produktu, zkuste se ještě podívat do kategorie Vitamíny, minerály, kloubní výživa.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector