Snědli jste pomeranč? Nečistěte si zuby!

Nakupte nad 3000 Kč a dodáme vám to ZDARMA až domů!
Pokud objednáte nyní, dodáme produkty následovně: *
Dodání domů
Expres kurýr po Praze
Běžný dopravce
Na prodejnu
Praha OD Kotva
Praha EUROPARK
Praha OC DBK
Brno Brno
Praha OC Šestka
Praha Karlín
Na výdejnu
723 míst v Česku
123 míst na Slovensku
Pokud objednáte nyní, dodáme produkty následovně: *
Dodání domů
Expres kurýr po Praze
Běžný dopravce
Na prodejnu
Praha OD Kotva
Praha EUROPARK
Praha OC DBK
Brno Brno
Praha OC Šestka
Praha Karlín
Na výdejnu
723 míst v Česku
123 míst na Slovensku

*Věříme našim dopravcům, ale kvůli nepředvídatelným situacím se termín dodání může lišit. Možnosti nákupu na prodejnách BiOOO.cz

Zubní pasta s fluoridem od Coslys si vás získá svou osvěžující pomerančovou chutí, kterou jí propůjčuje hydrolát ze sladkého pomeranče a přírodní parfemace. Pasta neobsahuje SLS ani SLES a má příjemnou gelovou texturu. Nejenže dokonale vyčistí zuby, ale současně pečuje také o citlivé dásně.

Pasta je bohatá na přírodní minerální látky včetně fluoridu, jež pomáhají posilovat sklovinu, která je tak lépe chráněná před vznikem zubního kazu. Obsažené Aloe vera o zuby pečuje, zklidňuje a chrání. Přírodní parfemace obsažená v pastě navíc příjemně osvěží váš dech.

Francouzská organická kosmetika Coslys nabízí široké spektrum tělové i pleťové kosmetiky s certifikacemi Ecocert, Cosmebio, Cruelty Free One Voice. Některé produkty jsou vhodné pro veganyCoslys je jednou z pěti nejoblíbenějších kosmetických značek ve Francii.

Použití: Na kartáček naneste malé množství pasty a čistěte zuby po dobu 2-3 minut, ideálně alespoň 2x denně.

Výrobce: Comptoir des Lys, 12 rue de la Blanchardière , 49300, CHOLET, Francie

Aqua, Glycerin, Silica, Xanthan Gum, Sodium Benzoate, citrus aurantium dulcis (sweet orange) fruit water1, Citrus Limon Fruit Oil1, Citrus Paradisi Peel Oil1, Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder1, Decyl Glucoside, Cellulose Gum, Sodium Fluoride, Potassium Hydroxide, Citral, Limonene Upozorňujeme, že seznam ingrediencí se u produktů může čas od času měnit a mírně se lišit. Nejaktuálnější informace najdete vždy na obale produktu. Složení aktualizujeme na pravidelné bázi dle informací našich dodavatelů.
Snědli jste pomeranč? Nečistěte si zuby! Znáte to, když objevíte nějakou boží věc, ať už pomocníka do domácnosti, speciální kousek oblečení, nebo klidně i aplikaci do telefonu, a je to tak sk… Znáte to, když objevíte nějakou boží věc, ať už pomocníka do domácnosti, speciální kousek oblečení, nebo klidně i aplikaci do telefonu, a je to tak skvělé, že si řeknete „jak jsem bez toho vůbec mohla fungovat??“ Tak takhle bych teď popsala Coslys. Modří již vědí, aneb ve Francii mají jasno – Coslys… Snědli jste pomeranč? Nečistěte si zuby! Pařížanky mají šarm v krvi. Narodily se totiž do země, která po staletí módu určovala. Francie byla i vzorem v uvolněném přístupu k tělesnosti a také … Pařížanky mají šarm v krvi. Narodily se totiž do země, která po staletí módu určovala. Francie byla i vzorem v uvolněném přístupu k tělesnosti a také zemí roztomile akceptovatelného snobství. Prožít si podzim jako Pařížanka, by si jistě přála nejedna žena. V čem jejich přitažlivost spočívá? Základ…

Pro hodnocení a komentování produktu musíte být přihlášeni: Přihlásit se

Příjemná pasta, ale po vyčištění jsem měla pocit, že jsem pila Fantu.

Aqua, Glycerin, Silica, Xanthan Gum, Sodium Benzoate, citrus aurantium dulcis (sweet orange) fruit water1, Citrus Limon Fruit Oil1, Citrus Paradisi Peel Oil1, Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder1, Decyl Glucoside, Cellulose Gum, Sodium Fluoride, Potassium Hydroxide, Citral, Limonene
Upozorňujeme, že seznam ingrediencí se u produktů může čas od času měnit a mírně se lišit. Nejaktuálnější informace najdete vždy na obale produktu. Složení aktualizujeme na pravidelné bázi dle informací našich dodavatelů.

2× ročně k zubaři: Pravidelné návštěvy nebolí

„Bude to bolet,“ říkáme si a odkládáme návštěvu zubaře. Ať
už se bojíte bolesti v puse, nebo v peněžence, máme pro vás důležitou
zprávu: pravidelné prohlídky šetří váš
čas, bolest a dokonce i ty peníze
. Jak to? To vám povíme v dnešním
článku – a rovnou poradíme, jak
zvládnout trhání zubu
.

Za čtvrt hodinky jste z ordinace venku

Kolik času jste naposledy strávili v zubařském křesle?
Pokud zubaře vídáte jednou za uherský rok, vsadíme se, že si u něj pokaždé
posedíte pořádně dlouho. Kdybyste se ale u něj zastavili dvakrát za rok,
nemuselo by to tak být.

Při pravidelných prohlídkách zubař objeví kazy a další problémy, které ještě nebolí a jsou ve stádiu,
kdy je dokáže rychle vyřešit. Kaz je
infekční onemocnění, které se postupně šíří po celých ústech. Pokud je
podchycený včas, řeší zubař malý kaz na jednom zubu a vy jste za chvíli
z ordinace venku. Když přijdete až s bolavou pusou, tak snadné to
nebude.

Víte, že kazy na začátku nebolí? Proto na ně sami včas nepřijdete.

  • Snědli jste pomeranč? Nečistěte si zuby!Zuby bez kazů? Nespoléhejte na to, že nebolí. Zajděte si k zubaři.

K zubaři zadarmo

Samotná prohlídka vás nebude stát vůbec nic. Zdravotní pojišťovna za vás zaplatí dvě
ročně
, pokud je mezi nimi alespoň 3měsíční rozestup. To platí
v případě, že vás nic nebolí a nemáte jiné potíže – s těmi samozřejmě
nemusíte čekat 3 měsíce.

Takto určuje podmínky pro bezplatnou prohlídku Všeobecná zdravotní pojišťovna, podobně je to ale i u ostatních pojišťoven. Některé dokonce nabízí pacientům, kteří chodí na pravidelné prohlídky, peníze na pomůcky dentální hygieny a další výhody. Zjistěte si, jak to má ta vaše!

Jenže kdy si dojít k zubaři, když jste v jeho
ordinačních hodinách v práci? Po dobu prohlídky a cesty k zubaři máte nárok na placené volno. Váš
zaměstnavatel může chtít potvrzení od lékaře, ale jestli jste si prohlídku
nemohli zařídit mimo pracovní dobu, budete mít čas strávený u zubaře a na cestě
omluvený a proplacený. Podrobnosti najdete v tomto
článku.

Když zub musí ven

Teď už víte, že se máte u zubaře zastavit dvakrát ročně.
Jestli jste to ale doteď nedělali, asi tušíte, že vás může čekat větší zákrok. Jak ho zvládnout? Máme pro vás pár
tipů, které vám usnadní hodiny a dny po trhání
zubu
.

  1. Nelekejte se, pokud ranka první den nebo dva krvácí. Krev patří k procesu hojení.
  2. Chlaďte, chlaďte a chlaďte.
  3. Dokud je místo zákroku umrtvené, vydržte nic nejíst a nepít horké nápoje. Mohli byste se popálit nebo kousnout.
  4. První dva dny si ranku nevyplachujte ani ji nečistěte kartáčkem. Vytvoří se v ní krevní sraženina, která je nutná pro uzavření a zahojení.
  5. Skočte si do lékárny pro Tantum Verde Spray. Má protizánětlivé a anestetické účinky, zmírní bolest a usnadní hojení.
  6. Po 3 dnech můžete místo po zákroku čistit kartáčkem, ale velmi jemně.

Proč dásně krvácí a co radí lékařka po trhání zubu? Přečtěte si rozhovor se zubní lékařkou Ditou Řehořovou Hrušeckou.

Na správné čištění nepotřebujete kartáček z reklamy

Nebojte, nechceme vás poučovat, že si máte čistit zuby. Jste
si ale jistí, že používáte správný
kartáček?

Reklamy nám tvrdí, že nejlepší kartáček má různě dlouhá
vlákna nebo dokonce speciální gumové štětiny. Opravdu dobrý kartáček ale vypadá
vedle těch z reklamy úplně obyčejně.

Měl by mít:

  • Malou
    hlavu
    , abyste se s ním dostali všude
  • Měkké
    štětinky
  • Stejně
    dlouhé štětinky

Že jste zvyklí na tvrdý kartáček a měkký vám zuby nevyčistí?
To není pravda. Zubní plak je měkký,
ze zubů ho dostanete i s nejměkčím kartáčkem. Ten navíc nepoškodí vaše
dásně, jak to bývá s tvrdým kartáčkem.

Víte, že ani na měkký kartáček nemusíte tlačit? Důležitější je věnovat čištění zubů dostatek času.

Nezapomínejte také na mezizubní kartáčekzubní nit. Klasickým kartáčkem se do prostoru mezi zuby nedostanete, a tak tam zůstávají zbytky jídla.

Víte ve svém okolí o někom, kdo už nebyl pořádně dlouho u zubaře? Pošlete mu náš článek, možná mu zachráníte nejeden zub. ????

Budete mít zájem:  Fotogalerie: Co čeká člověka s podezřením na ebolu

Přečtěte si také…

5 největších mýtů o zubech. Jak často měnit kartáček?

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Zuby máte skutečně jen jedny. Jakmile si je zničíte, nedorostou a neobnoví se jako třeba vlasy nebo nehty. Proto byste se měli snažit vyhýbat největším chybám při zubní péči. Začněte tím, že přestanete věřit známým mýtům.

Pokud se vám kazí zuby, s největší pravděpodobností na tom máte svůj podíl. Možná děláte něco špatně, ačkoli byste to vůbec tušili. V první řadě přestaňte věřit následujícím předsudkům.

Geny jsou oblíbeným vysvětlením ledasčeho. Mají nepochybně vliv i na zuby, ale zdaleka ne takový, jak si možná myslíte. Pokud se vám zuby kazí, z větší části za to může špatná péče než dědičnost.

Na vině nejčastěji bývá chybné čištění zubů, ať už jde o občasné vynechání s tím, že „pro jednou se nic nestane“, nebo špatnou techniku.

Jaké jsou nejčastější chyby při čištění zubů, děláte je taky? 

2. Mezizubní prostory jsou jen detail

Čistíte si zuby běžným kartáčkem, ale ten mezizubní doma ani nemáte? Sice se to vůbec nezdá, ale mezizubní prostory tvoří poměrně rozsáhlou plochu. „Uvádí se 20 až 40 procent povrchu zubu,“ říká MUDr. Jan Chvojka, stomatolog kliniky estetické medicíny a stomatologie Mediestetik.

„V mezizubním prostoru přitom ulpívají zbytky potravy, dochází zde k usazování zubního plaku, mohou se zde množit bakterie. Vytváří se zubní kámen, který se díky tomuto prostředí může začít rozvíjet i v zubní kaz nebo zánět dásní,“ popisuje Jan Chvojka s tím, že právě opomíjení mezizubních prostor je jedním z nejčastějších viníků kazivosti.

Líbí se vám kartáček z televizní reklamy, který disponuje několika druhy štětin a využívá tak zcela jedinečné čisticí technologie? Nenechte se mást marketingovými triky (tyhle otázky byste měli položit svému zubaři).

Správný zubní kartáček by měl mít malou pracovní hlavu, hustě osazenou měkkými, rovnými štětinami.

Určitě nepoužívejte kartáček s různě dlouhými, řídkými a tvrdými štětinami, protože ty čištění znesnadňují a neodstraní plak z povrchu zubů a dásní dostatečně.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Správný kartáček má malou hlavici a je hustě osázený měkkými štětinkami

Pohlídat si, jak dlouho už svůj kartáček používáte a myslet na jeho včasnou výměnu nejsou zrovna lehké úkoly. Zvláště pokud se netřepí a na pohled je zcela v pořádku.

Bohužel však po určité době se na štětinách i rukojeti začnou hromadit bakterie a potravinové částice a v této době nastává čas kartáček vyměnit (nebo si zkuste vyčistit zuby větvičkou).

Doporučovaná doba užívání kartáčku jsou dva až tři měsíce.

Možná jste se již někde dočetli, že sladkosti zuby vlastně moc neničí. K tomu, abyste takovým spekulacím raději nevěřili, stačí zapojit selský rozum.

Nestalo se vám někdy, že jste snědli cukrovinku, a následně vás na chvíli začal bolet zub? „Cukry obsažené ve sladkých potravinách jsou hlavní výživou pro bakterie, které máte v ústech.

Tyto bakterie pak skrze cukry produkují zvýšené množství kyselin, které narušují sklovinu,“ vysvětluje stomatolog Volodymyr Kachmar z kliniky Mediestetik.

Pokud už sníte něco sladkého, posléze si vypláchněte ústa vodou. Avšak určitě si neutíkejte ihned čistit zuby! Vyčkejte zhruba půl hodiny. Svoje místo v čištění chrupu mají také sliny, které pomáhají vyrovnávat pH v ústech. Potřebují však trochu času na svoji práci.

Sedm druhů potravin, které nám ničí zuby

Časté pojídání citrusů může vést k poškození zubní skloviny.
Foto: Profimedia.cz

I když je ovoce zdravé, pokud pojídáte často pomeranče, mandarinky, grapefruity a jiné citrusové plody, může to vést k nenávratnému poškození zubní skloviny.

„Ovoce obsahuje spoustu vitaminů a je pro tělo bezesporu velkým přínosem, ale měli bychom být s jeho konzumací opatrní, protože obsahuje také cukry a kyseliny. Obojí má ve velkém množství pro zuby nežádoucí důsledky,“ varuje zubní lékař Tomáš Machač, odborný garant značky Splat.

Největší problém pak podle něho představuje kombinace příliš časté konzumace citrusů se zlozvyky, jako je skřípání a zatínání zubů. V takovém případě může dojít k nevratnému poškození a opotřebení zubů. To ale neznamená, že nesmíte jíst citrusy. Stačí je jíst s mírou, po každé konzumaci si vypláchnout ústa vodou a nechat ústa a zuby tzv. vzpamatovat.

Věděli jste, že když sníte kyselé ovoce, měli byste chvíli počkat, než si vyčistíte zuby? Kyseliny obsažené v ovoci při čištění kartáčkem zubům velice škodí a narušují kompaktnost skloviny.

Cukr je jednou z látek, která podporuje vznik zubního kazu, jelikož bakterie mají rády sladké prostředí. Plak z cukrovinek, který se na zubech tvoří, je tak pro ně ideálním prostředím.

„Ze sladkostí jsou nejhorší lepivé cukrovinky jako turecký med, karamely, gumoví medvídci, měkké ovocné bonbony a podobné sladkosti. Tyto měkké bonbony se přilepí na zuby a do mezizubních prostor, kde se drží dlouhou dobu, a umožňují bakteriím v ústech hodovat na dodaném cukru,“ upřesňuje Tomáš Machač.

Lépe na tom však nejsou ani tvrdé (cucací) bonbony, které se sice nelepí na zuby tolik jako ty měkké, ale protože se pomalu rozpouštějí v ústech a oslazují je po několik minut, mají bakterie spoustu času vyprodukovat nebezpečné kyseliny.

Většina takových bonbonů je navíc ochucena i kyselinou citronovou, která poškozuje zubní sklovinu.

Stejně jako cukrovinky škodí zubům i sladké limonády. Nicméně podle odborníků to není pouze cukr, který stojí za zvýšenou kazivostí zubů.

„Například v perlivých nápojích mají na chrup negativní vliv kyseliny. Z toho důvodu zuby poškozuje i pití tzv. dietních nápojů bez cukru. Obsahují totiž kyselinu citronovou a fosforečnou, které narušují zubní sklovinu,“ vysvětluje Zuzana Heiník Bělová, výkonná ředitelka společnosti BELdental.

V případě, že se bez těchto limonád nedokážete obejít, vypláchněte si poté ústa vodou nebo si je dejte společně s obědem, který kyseliny částečně neutralizuje a jeho žvýkání mechanicky očišťuje zuby. Nejvhodnější je pro tyto účely čerstvý salát.

Skřípání zubů opotřebovává a oslabuje chrupZdraví

Kyselé okurky či kyselé salátové zálivky jsou oblíbeným doplňkem k mnohým českým jídlům, jenže zároveň jsou podle stomatologů jednou z nebezpečných potravin pro chrup.

„Kyselé okurky mají na svědomí opotřebování zubů, přičemž z hlediska skloviny je nejhorší kyselina v octu,“ varuje Zuzana Heiník Bělová. Zároveň však dodává, že většina z nás nejí kyselé okurky tak často, aby to výrazně ovlivnilo naše dentální zdraví.

Není nutné se jim zcela vyhýbat. Doporučením je nejíst kyselé okurky či jiné pokrmy naložené v octu každý den, ale hlavně si po každém takovém jídle vypláchnout ústa vodou.

Kromě sladkého a kyselého mají negativní vliv na chrup i slané pochoutky. Není to však primárně sůl, která způsobuje zubní kazy.

„Většina slaných pochutin, jako jsou různé krekry, sušenky, chipsy a další, obsahují rafinované sacharidy, které se přetvářejí v ústech na cukr a poskytují tak krmivo pro bakterie. Ty patří mezi hlavní viníky zubních kazů. Mimo to přispívá ke vzniku zubního kazu kašovitá hmota, která se kousáním krekrů vytvoří a usazuje se na stoličkách a v mezizubních prostorech,“ doplňuje Bělová.

Věděli jste, že pro zuby je nebezpečné i celozrnné pečivo? Z nutričního hlediska je kvalitní celozrnné pečivo tou nejlepší volbou, ale obsahuje i spoustu sacharidů a k tomu semínka, která zůstávají v mezizubních prostorech. Pokud je včas neodstraníte, mohou být příčinou odvápnění skloviny, důsledkem pak může být vznik zubního kazu.

Nadměrné pití kávy, černého čaje, ale i kolových nápojů způsobuje nevzhledné skvrny na zubech. Nejde ale pouze o estetickou stránku věci. Zuby s těmito skvrnami mají obvykle větší sklon k tvorbě plaku.

„Pokud u vás po častém pití kávy a čaje dochází k zabarvování zubů, mělo by to pro vás být signálem, že zubní plak není dobře vyčištěn kartáčkem. Použitím kvalitních zubních past ale můžete efekt čistých a hladkých zubů udržet déle i při pití vaší oblíbené kávy či čaje,“ doporučuje Machač.

Budete mít zájem:  Jak větrat zdravě a nepřijít o teplo: ventilačka v zimě je chyba

Křivé zuby je dobré řešit i v dospělosti Zdraví

Pozor si dejte i na pití vína. Červené víno obsahuje látky zvané chromogeny, které produkují pigmenty, které zabarvují zuby. Taniny obsažené v červeném víně navíc mají tendenci vysušovat ústa, zuby tak mají sklon se více zabarvovat.

Zubní lékař Tomáš Machač však upozorňuje na to, že není pravda, že špatný vliv na zuby má pouze pití červeného vína.

„Alkoholické nápoje jsou vzhledem k obsahujícím kyselinám a cukrům pro dlouho nevyčištěné zuby pohromou. Kromě toho i bílé víno může přispívat ke skvrnám.

Oba druhy vína totiž obsahují erozivní kyselinu, která umožňuje skvrnám z jídla nebo pití proniknout hlouběji do zubní skloviny.

Obecně tyto kyseliny narušují pH v ústech, umožňují tak kyselinám vytvářet ideální prostředí pro množení bakterií způsobujících zubní kaz,“ uzavírá odborník.

Hlavní zprávy

Dentální hygiena: podstatná součást péče o zdraví zubů

Jde o preventivní výkon, jenž si klade za cíl odstranění zubního kamene, povlaku na zubech a jiných nečistot, které nemají v dutině ústní být.

Díky dentální hygieně dochází k redukci bakterií, tedy i ke snížení rizika infekce, paradontitidy a také k prevenci zubního kazu, protože i ten má bakteriální původ. Bakterie v ústech se tak redukují na určitou úroveň, kterou je imunitní systém schopen zvládat.

Je ale třeba vědět, že přítomnost bakterií v dutině ústní je zcela přirozená, nejde o sterilní prostředí. Důležité je udržet bakterie v určité míře, aby nedošlo k propuknutí zánětu nebo aby se neobjevil kaz.

Jak často se na dentální hygienu objednávat?

Na prevenci se dochází jednou za šest měsíců, tedy dvakrát ročně. A to z toho důvodu, že efektivita čištění především u zadních zubů ani s používáním mezizubních kartáčků a nití většinou není tak vysoká.

Pro pacienty totiž není snadné se k zadním zubům dostat, a co člověk nevidí, to ho až tak netíží, navíc zánět dásní či kaz v počátečním stadiu nebolí a nijak se neprojevuje. Zpravidla jednou za půl roku je tedy třeba mezizubní nánosy odstranit.

Pravidelné návštěvy mají i podtext psychologický: ať je pacient sebepečlivější, časem motivace klesá a zájem o zubní hygienu je u něj nižší.

Takže je třeba v něm opakovaně probouzet nadšení pro čištění, celý proces mu znovu vysvětlit a podporovat ho v tom, že to dělá správně, popřípadě nějaký postup upravit, nedělá-li něco zcela dobře. Zubní hygiena je tedy mimo jiné vlastně podpora pacienta ve správné péči o zuby.

Pravidelnost je důležitá. Efekt je pak i v tom, že díky pravidelným návštěvám je čištění u nás rychlejší, pacientovi příjemnější a je více času na instruktáž i podporu. Když k nám lidé chodí pravidelně, nánosů na zubech mají méně.

U pacientů, kteří chodí nepravidelně nebo po delších časových úsecích, většinu času určeného pro zubní hygienu zabere čištění.

Přitom čím déle nános v ústech je, tím odolnější je vůči odstranění; pak to může být citlivé, až bolestivé, méně příjemné a zdlouhavé.

Můžete čtenářům přiblížit, co je zubní kámen a jak vzniká?

Primárně se na zubech tvoří plak, což je povlak, jenž vzniká částečně ze slin a částečně ze zbytků jídla. Tento plak mají rády bakterie, které žijí v podstatě z toho, co my sníme, je to pro ně výživa.

Plak se na zubech tvoří pořád a právě to, že někdo vynechává mezizubní hygienu nebo si nedostatečně čistí zuby a povlak kvůli tomu na zubech zůstává, způsobuje vznik zubního kamene, tedy plak dále tvrdne, až se z něj stane zubní kámen.

Jedná se čistě o fyziologický proces – někomu se tvoří zubního kamene míň, někomu víc, někomu se tvoří měkký, tedy relativně snadno odstranitelný a zpravidla ho bývá hodně, jinému se tvoří tvrdý, ale v menším množství. Úplně se tvorbě zubního kamene víceméně zabránit nedá.

V čem zubní kámen škodí a proč je třeba ho odstraňovat?

Kámen v sobě obsahuje bakterie, a protože už se nedá vyčistit kartáčkem a běžnou domácí péčí, v dutině ústní zůstává stále lokální riziko zánětu. To má vliv také na celkové zdraví organismu, zejména u pacientů, kteří mají problémy se srdcem či s plícemi.

Ale i lokálně představuje zubní kámen problém – dráždí dásně, ty mohou být nateklé, citlivé, červené, může to začít bolet… Pak už jde o větší problém. Zánět může začít postupovat a podél kořene zubu pak začnou vznikat paradontální kapsy.

V takovém případě se na etapy provádí hloubkové čištění v anestezii za pomoci k tomu uzpůsobených speciálních nástrojů, následně je třeba provést ještě antibakteriální proceduru.

Můžete v kostce shrnout, jaká rizika představuje, když se člověk o své zuby nestará?

Nejprve se hromadí plak, pak zubní kámen, který dráždí dásně, vzniká zánět dásní, z toho může být paradontitida. Dojde-li paradontitida tak daleko, že jejím následkem ustoupí příliš velké množství kosti, zub se uvolní, vyviklá a pacient o něj přijde.

Důležité je vědět, že paradontitida se dá pouze stabilizovat, nikoli vyléčit a proto je potřeba toto onemocnění diagnostikovat co nejdříve. Znamená pro pacienta doživotní handicap, kvůli kterému musí povýšit svoji péči o chrup na co nejvyšší úroveň.

Jakmile už jednou k takovému většímu postižení došlo, je o to více třeba, aby pacient chodil na pravidelné kontroly a na dentální hygienu, a to častěji – jednou za tři čtyři měsíce.

Co všechno se na naší klinice v rámci dentální hygieny provádí?

Nejprve si celý „terén“ prohlédnu, sonduju, zjistím, kde jsou jaké nedostatky, nečistoty… Na základě toho si udělám časový rozvrh a mohu připravit pacienta na to, kolik času nám procedura přibližně zabere. Pak následují čtyři fáze čištění.

Nejdříve za použití ultrazvuku odstraníme největší nánosy nahrubo. Potom pokračujeme v odstraňování ručními nástroji – nečistoty z povrchu zubů se seškrabují pomocí speciálního ručního nástroje, jímž je možné dostat se i do mezizubních prostor.

Následuje leštění přístrojem Airflow, tedy čištění za pomoci směsi prášku a vody – výhodou tzv. pískování je, že jemný prášek se dostane opravdu všude, i do úzkých mezizubních prostor apod. Dokončí se tak veškeré odstranění povlaků.

U dětí se Airflow vynechává, neboť takové čištění u nich není nutné a navíc by to pro ně mohlo být hodně nepříjemné.

Poslední fází je depurace a polishing, což je v podstatě jedna procedura, která má dvojí efekt. Jde o odstraňování povlaku na zubech elektrickým kartáčkem a speciální depurační pastou, která je trochu hrubší než normální zubní pasta.

Polishing je pak finální leštění, kdy se zuby úplně vyhlazují. Protože tzv.

pískování je trochu nepříjemné na měkké tkáně, vynechává se při něm většinou oblast u dásní, která se pak dočišťuje právě v závěrečné fázi leštěním, což je k měkkým tkáním šetrnější.

Liší se v něčem zubní hygiena na naší klinice od jiných zařízení?

Dbáme na to, abychom pro naše klienty udělali v čase, který u nás na zubní hygieně stráví, maximum. Pacienti jsou občas překvapení, že naše vstupní vyšetření trvá 1,5 hodiny, zatímco jinde třeba jen 30 minut.

U nás však všechny čtyři popsané fáze provádíme v celé dutině ústní, pečlivě a s maximálním ohledem ke klientovi.

Důkladně vyčistit 32 zubů zkrátka nějakou dobu zabere a my tak máme dost času i na instruktáž, výběr vhodných pomůcek pro zubní hygienu a jakékoli dotazy pacienta, tak aby od nás odcházel dostatečně poučený a spokojený s výsledkem čištění.

Díky dostatku času si na modelu i v dutině ústní můžeme předvést správné užívání dentálních pomůcek – je to mnohem lepší než obrázky či jen samotný popis, protože jsou tak zohledněny individuální zvláštnosti každého pacienta, například čištění mezizubních prostor v místech, kde se zuby překrývají. Je samozřejmě možné uzpůsobit celou proceduru časovým možnostem pacientů a něco po dohodě zkrátit, většinou si pak ale takového pacienta pozveme na další kontrolu dřív než za půl roku.

Budete mít zájem:  Kolik to stojí, když vás v hospodě vezmou na hůl

Máte nějaká doporučení, čeho se vyvarovat ve stravě? Co našim zubům škodí?

Existují potraviny, po kterých se vyloženě nedoporučuje čistit si zuby, například po požití vína. Kyseliny z vína totiž způsobují mikroskopické eroze na povrchu zubů, sklovina je tedy měkčí, a pokud se v takové chvíli ještě pustím do čištění zubů, sám sebe poškodím víc, než když jedno čištění vynechám.

Stejný vliv mají na povrch zubů pomeranče, citróny, fresh džusy, saláty s octovými zálivkami, mléčné kysané nápoje, zkrátka veškeré kyselé potraviny. Dá se to trochu vylepšit tím, že si člověk vezme žvýkačku, neboť žvýkáním se zvyšuje produkce slin v ústech, která je zásaditá, a tím se zneutralizuje ph v ústech.

Čistit si zuby pak je vhodné nejdříve 30 minut po pozření takových jídel či nápojů.

Objednejte se na zubní hygienu co nejdříve na tel: +420235360133.

Vůbec svému zubaři neříkejte, že je jíte! Tyto potraviny jsou nebezpečné pro naše zuby

4. 12. 2020 10:09

Není překvapivé, že sladkosti nejsou pro zdraví našeho úsměvu to nejzdravější. Kyselé bonbony ale navíc obsahují kyseliny, které zuby pomalu leptají.

Navíc tím, že bonbony je potřeba důkladně rozžvýkat, se lepí na zuby a riziko vzniku kazu je daleko vyšší. Pokud vás honí mlsná a sladké si prostě nemůžete odpustit, sáhněte raději po čokoládě.

Ta se dá rozžvýkat dobře a její zbytky se dají ze zubů snadno smýt.

Chléb

Že ten vypadá neškodně a zubům nic udělat nemůže? Omyl! Při žvýkání chleba mění naše sliny toto běžně se vyskytující pečivo v cukr. Pokud budete chléb žvýkat dlouho, bude mít sladkou chuť.

Hmota vzniklá žvýkáním chleba má nejlepší předpoklad k tomu, aby se dostala do mezizubních prostor a vytvořila ideální zázemí pro zubní kaz. Dobré je nahradit bílý chléb radši tím celozrnným.

Neobsahuje tolik přidaného cukru a k tomu zbavíte svůj jídelníček přebytečných sacharidů.

Alkohol

Všichni víme, že pití alkoholu není pro naše tělo nejlepší. Ale všimli jste si, že při pití alkoholu se nám vysouší ústa? Suchá ústa trpí nedostatkem slin, které potřebujeme pro ochranu našeho chrupu.

Sliny brání zaseknutí jídla v zubech a přirozeně zuby čistí od malých zbytků. Sliny dokonce pomáhají zabránit rychlému propuknutí zubního kazu, onemocnění dásní a dalším infekcím v ústech.

Pro hydrataci vašich úst pijte spolu s alkoholem i dostatek vody, čímž se také vyhnete silné kocovině.

Slazené nápoje

Nic moc dobrého se do našeho těla ze sodovek a slazených nápojů nedostane. Ani z těch s líbivým přívlastkem „dietní“. Sycené sodovky umožňují zubnímu plaku, aby produkoval daleko víc kyselin ničících zubní sklovinu.

Takže pokud popíjíte colu celý den, prakticky zuby koupete v kyselině. Stejně jako alkohol, i slazené nápoje vysouší ústa a zbavují je slin. V neposlední řadě mohou tmavé slazené nápoje změnit barvu vašich zubů.

Pozor! Nečistěte si zuby ihned po vypití slazeného nápoje; může to zrychlit tvorbu zubního kazu.

Led

Led je tvořen z vody, takže je v pořádku ho kousat. Nebo ne? Tvrdá struktura kostek ledu může vést k fyzickému poškození zubní skloviny, jako je naštípnutí či zlomení, případně může vést ke ztrátě korunky. Led můžete použít k vychlazení nápojů, rozhodně ho ale nežvýkejte.

Citrusy

Pomeranče, grepy a citrony jsou chutné samy o sobě i ve formě džusu, navíc jsou plné vitamínu C. Ale obsah kyselin v nich může vést k rozpadu zubní skloviny, čímž se zuby stanou náchylnější ke vzniku zubního kazu.

I vymáčknutí citronu do vody znamená přidání nebezpečných kyselin. Citrusy navíc působí dráždivě vůči rankám v ústech.

Pokud si přesto chcete dopřát příval antioxidantů ve formě citrusů, konzumujte je s mírou a vždy se je snažte spláchnout čistou vodou.

Brambůrky

Na bramborových lupíncích snad všichni milují jejich křupavost. Brambůrky jsou ale plné škrobu, který se mění v ústech na cukr a při zaseknutí mezi zuby vytvoří ideální prostředí pro zrod bakterií.

Navíc většinou sníme víc než jeden brambůrek, takže příval nebezpečných kyselin do našich úst nějakou dobu trvá. Snažte se poté, co dojíte pytlík, použít mezizubní nit a předejít tak vzniku zubního kazu.

Sušené ovoce

Nejspíše si řeknete, že sušené ovoce je přece zdravou svačinou. Může to být pravda, ale řada druhů sušeného ovoce – meruňky, švestky, fíky a rozinky – se na zuby lepí a zanechávají za sebou množství cukru.

Pokud patříte mezi milovníky sušeného ovoce, ujistěte se, že po jejich konzumaci si vypláchnete ústa čistou vodou a posléze si vyčistíte zuby.

Přesto je nejlepší jíst čerstvé varianty, protože obsahují daleko méně cukru.

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Pokud sníte něco sladkého, zuby si hned nečistěte! radí zubařka

Jak má správně vypadat péče o chrup, abyste měli zářivý úsměv bez zkažených zubů? Myslíte si, že vám stačí jen dvě minuty ráno a večer?

„Čistit musíte každý zub zvlášť a ze všech stran. Pokud máte zubů málo, tak vám ty dvě minuty budou stačit. Pokud jich ale máte plný počet, tak to může být i víc než pět minut,“ počítá Jarmila Procházková ze Stomatologické kliniky VFN v Praze. Čištění dvakrát denně je prý jen minimum.

Bassova technika čištění zubůZpůsob čištění chrupu, který se dnes používá nejvíc: Kartáček přiložíte na dáseň, na krčku zubu, zhruba ve 45 stupňovém náklonu. Provádíte drobné vibrační pohyby směrem ke kousacím ploškám a hranám. Postupně takto čistíte všechny plošky zubu, ale i kousací plošky a hrany.

Kdy ano a kdy ne?

„Řada lidí má pocit, že by si potřebovala ještě v poledne vyčistit zuby po obědě. A taky to dělá. Další si čistí chrup po každém jídle. Není to nic proti ničemu. Klidně to dělejte.“ Záleží totiž na tom, jaké jídlo sníte. Pokud to ale je něco sladkého nebo kyselého, zuby si hned po jídle nečistěte!

„Látky v zubních pastách totiž narušují sklovinu a je zapotřebí, abyste dali prostor přirozeným procesům v dutině ústní, na kterých se podílí třeba sliny,“ vysvětluje lékařka. Doporučuje si jen vypláchnout ústa čistou vodou. Anebo žvýkat žvýkačka bez cukru, která zvyšuje PH v ústech (tj. snižuje aciditu).

Obyčejný kartáček nestačí

Kartáček by neměl být příliš velký, s krátkou pracovní částí. Jinak ho nedostanete do všech prostor, zvlášť vzadu. „Lidé si totiž velmi často čistí chrup jen vpředu. Na zadní část zapomínají, a tak je to místo pro vznik zubního kazu nebo onemocnění dásní.“ Velkou roli hraje i zubní pasta.

Pasty většinou obsahují fluoridové sloučeniny, které pracují na prevenci vzniku kazu. Riziko snižují až o 15 %. Mezi další pomůcky, které máte používat minimálně jednou denně, patří mezizubní kartáčky. Pokud vám ale zůstane zbytek jídla v zubech, tak samozřejmě stačí obyčejné párátko.

Další nezbytnosti

„Mezizubní kartáčky by měly být tak velké, jak velké máte mezizubní prostory.“ Po vyčištění je vhodné použít i ústní vodu, nejlépe s fluoridovými sloučeninami. Anebo dentální nitě. Pro děti jsou vhodné i fluoridové gely nebo laky, které se nanáší přímo na dětské zoubky. Chrání je proti kazu.

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

Související příspěvky

Jak správně čistit zuby

Cukr, který sníte nebo vypijete po večerním čistění, je pro zuby absolutní katastrofou

ON-LINE ROZHOVOR: Vliv ústního zdraví na organizmus

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector