Sladidlo stévie jeho výhody a nevýhody

O zdraví 28. 6. 2017 | Marcela Avramopulu

Uměle vyrobená sladidla mají bezesporu své výhody. Většinou neobsahují energii, tak jsou vhodnou pomůckou při hubnutí. Syntetická sladidla se podle legislativy řadí mezi přídatné látky. Každé sladidlo má tak svůj číselný E kód.

Sladidlo stévie jeho výhody a nevýhodyVýhody a rizika syntetických sladidel ze Shutterstock.com

Sladidla byla vynalezena za účelem nahrazení cukru, tedy zajištění sladké chuti podobné sacharóze. Chuti cukru se ale žádnému sladidlo nepodařilo dosáhnout, spíš se jí jenom přibližují. Některé víc, některé míň a některé zanechávají nepříjemnou pachuť v ústech.

Výhody sladidel

Sladidla nezvyšují hladinu krevního cukru a nezpůsobují zubní kaz. Většina z nich také neobsahuje energii. Takže jsou při umírněné konzumaci vhodnou alternativou cukru jak  pro lidi hubnoucí, tak pro diabetiky. Sladidla jsou zdravotně bezpečná za předpokladu, že se to s nimi nepřehání a dodržuje se doporučené denní množství. To naštěstí  není tak lehké přesáhnout.

Nevýhody

Hlavní nevýhodou ale je, že používání sladidel místo cukru nepomáhá odvykat sladké chuti. Je to jen náhrada za cukr. Stále platí, že je lepší naučit se sladit méně, než používat sladidla. Další nevýhodou některých druhů je jejich teplotní nestabilita, tedy, že je není možné používat při tepelné úpravě.

Sladidla bez energie a s energií

Sladidla neenergetická  E 950 Aceslufam K
 E 951 Aspartam
 E 952 Kyselina cyklamová a její sodná a vápenatá sůl
 E 954 Sacharin a jeho sole
 E 955 Sukralóza
 E 957 Thaumatin
 E 959 Neohesperidin DC
 E 960 Steviol-glykosidy
 E 961 Neotam
 E 962 Sůl aspartamu-acesulfamu
 E 968 Erythritol
 E 969 Advantam
Sladidla energetická  E 420 Sorbitol
 E 421 Mannitol
 E 953 Isomalt
 E 965 Maltitol
 E 966 Laktitol
 E 967 Xylitol

Nejčastěji používaná sladidla

  • Sacharin. Levné syntetické sladidlo s nulovou energetickou hodnotou, použitelné i pro tepelnou úpravu. Nevýhodou je kovová pachuť, často se proto kombinuje s jinými sladidly.
  • Aspartam. Snad nejčastěji používané sladidlo, zejména v sladkých nápojích bez cukru. Má 100-200x vyšší sladivost než cukr. Chutí se blíží cukru, ale jen blíží, protože doznívání sladké chuti v ústech trvá delší dobu, než je u cukru obvyklé. Nedá se použít při tepelné úpravě a nesmí ho používat lidé trpící fenylketonurií. O jeho bezpečnosti se vedly diskuze, závěr je takový, že v případě dodržení doporučené maximální denní dávky je bezpečný, stejně jako ostatní sladidla.
  • Acesulfam K. 130-250x sladší, než cukr, tedy podobně jako aspartam. Je teplotně stabilní a nemá výraznou příchuť. Většinou se používá v kombinaci s ostatními sladidly.
  • Steviol – Glykosidy. Sladidlo z rostliny Stevia rebaudiana. Sladkou chuť v tomto případě nezpůsobují cukry, ale sladivé látky zvané steviol-glykosidy. Sladivost je cca 100-200x vyšší než u cukru. Chuť se od cukru opět trochu liší, zejména co se týče délky pocitu sladké chuti v ústech. Můžete si koupit živou rostlinku a rozdrcenými sušenými listy si doslazovat pokrmy nebo nápoje. Pokud zvolíte formu zpracovanou – tedy v sypké formě nebo tablety, spadá tento výrobek do stejné kategorie jako aspartam a další. Tedy do kategorie Přídatných látek – Sladidel. Přestože se jedná o látku získanou z přírody, steviol-glykosidy byly povoleny v EU až od roku 2011, do té doby se zkoumaly případné negativní dopady na zdraví. I tady je dáno maximální doporučené denní množství pro konzumaci.

Kombinované výrobky – syntetické a přírodní složky v jednom

Na trhu jsou také výrobky, které kombinují různé druhy sladidel – acesulfam K s aspartamem, steviol-glykosidy s erythritolem  a také výrobky kombinující syntetická sladidla s přírodními sladidly či jinými látkami.

Třeba sukralózu s fruktózou, acesulfam K s fruktózou, nebo sukralózu s inulinem (vláknina s mírně sladkou chutí).

Jak vyplývá z tabulky uvedené níže,  z pouhého názvu produktu často není jasné jeho složení, proto, je vhodné číst etikety i u těchto sladidel.

Název výrobku Použitá sladidla a další látky
Steviol Přirodní stolní sladidlo erythritol, stevia rebaudiana glykosidy
Stolní sladidlo na bázi steviol-glykosidů erythritol, steviol-glykosidy
Sladidlo fruktóza, acesulfam K
STARLinea, sypké sladidlo na bázi sukralózy fruktóza, sukralóza
Čekankový sirup inulin, sukralóza

Kombinovaný čekankový sirup cca 33 KJ / 1 lžička

Jedná se o tekuté sladidlo příjemné chuti, které kombinuje syntetické sladidlo sukralózu a přírodní složku z kořene čekanky.

Čekankový extrakt ve sladidle způsobuje mírně sladkou chuť, ale hlavně dodává do sirupu  inulin, což je rozpustná vláknina s příznivými probiotickými účinky. Sirup obsahuje inulinu 91%. Sladivost je na úrovni medu, energetická  hodnota je ale o cca 2/3 nižší.

Je vhodný i pro tepelnou úpravu stravy. Při slazení bychom měli dávat pozor na max. denní doporučené množství, jinak může mít nadýmavé a projímavé účinky.

Názor odbornice – paní Prof.Ing. Jany Dostálové, CSc

„Náhrada  sacharózy jinými sladidly má v určitých případech nesporně pozitivní význam. Z potravinářských výrobků je jednoznačně nejpřínosnější náhrada sacharózy v nealkoholických nápojích, kde představuje výrazné snížení energetického příjmu vzhledem ke konzumovaným množstvím nápoje.

Rovněž používání alkoholických cukrů ve žvýkačkách je přínosné z hlediska prevence zubního kazu. Nelze však předpokládat, že pouze náhradou sacharózy jinými sladidly lze předejít obezitě a dalším neinfekčním onemocněním hromadného výskytu.

Praktickou ukázkou toho, že používání náhradních sladidel nezabrání výskytu obezity, jsou USA, kde i při výrazném nárůstu spotřeby náhradních sladidel došlo k nárůstu počtu obézních osob. V současné době se v literatuře diskutuje možnost zvýšení rizika vzniku diabetu 2.

typu a obezity při používání náhradních sladidel. Přesto lze všechna používaná sladidla považovat za bezpečná, protože před schválením pro použití v potravinách prošla složitými hygienicko-toxikologickými testy.

Jsou povolena přidávat v množstvích definovaných legislativou specifických pro danou potravinu, a proto při konzumaci běžného množství potraviny nebezpečí nehrozí.“

Sladidlo stévie jeho výhody a nevýhody

Mohlo by vás také zajímat: Sladidlo stévie jeho výhody a nevýhody Sladidlo stévie jeho výhody a nevýhody Další článek

Umělá sladidla jsou oblíbená, ale co na ně odborníci?

Hlavní strana > Zdraví > Dieta a krása

Sladidlo stévie jeho výhody a nevýhody

29.08.2013 16:30 Původní zpráva

Poslední dobou se neustále diskutuje o zdravotní závadnosti cukru a každý rok je v Česku diabetes diagnostikován u 55 tisíců osob. Jednou z možností, jak si osladit život, a přitom si co nejméně ničit zdraví, je používání náhradních sladidel.

Které látky můžeme konzumovat a jaké výhody a nevýhody pro nás představují?Oblíbená Nutella obsahuje 57 procent cukru, v tyčince Snickers najdeme čtrnáct kostek sacharózy a takhle bychom mohli pokračovat u mnoha dalších potravin.

Většina lidí si navíc neuvědomuje, že velké množství cukru je obsaženo také ve slaných výrobcích. Lékaři klasický cukr nemají v oblibě a nejspokojenější by byli, kdybychom jeho konzumaci vynechali úplně.

V případě, že nemůžeme odolat sladké chuti, se doporučuje používání náhradních sladidel, kterých je více druhů.

Sladidlo stévie jeho výhody a nevýhodyMezi nejpoužívanější sladidla u nás patří podle lékařek Rosické a Jedličkové z kliniky Endocare především stévie, sacharin, aspartam, sukralóza nebo také acesulfam, cyklamát a alkoholová sladidla. Jaké však mají nejoblíbenější sladidla výhody a možné nevýhody?

Stévie

Sladidlo stévie jeho výhody a nevýhodyRostlina označovaná také jako medový list je velmi sladká a lékaři ji jako náhražku cukru rádi doporučují. Indiánky ji sice používaly jako hormonální antikoncepci, ale dosavadní výzkumy zatím neprokázaly její závadnost.

  • Sacharin (cukerín)
  • Aspartam
  • Sukralóza

Používání sladidla 300krát sladšího než cukr se nedoporučuje těhotným ženám a malým dětem, denní dávka by neměla překročit 0,25 miligramů na kilogram své váhy. V Kanadě je sacharin zakázán, protože se po jeho užívání u zvířat častěji vyskytovala rakovina močového měchýře, americké studie však tento závěr nepotvrdily.Nejoblíbenější sladidlo v EU je 200krát sladší než cukr a zároveň nekalorické, navíc ho můžeme denně pozřít poměrně velké množství (50 mg /kg). O jeho závadnosti se objevily v Evropě pochybnosti, a tak podlehl přezkoumání. V lednu byla jeho bezpečnost Evropskou unií potvrzena a důkazy o jeho škodlivosti jsou prozatím kontroverzní. Jisté však je, že aspartam je velmi nebezpečný při poruchách enzymatické činnosti.Sladidlo stévie jeho výhody a nevýhodyNejvíce se chuti cukru přibližuje sukralóza. Přestože má stejné množství kalorií, stačí jí použít mnohem menší množství, které však nemá překročit 15 miligramů na kilogram váhy. Sukralóza byla uznána mnoha orgány zabývající se bezpečností potravin, její odpůrci však upřednostňují přírodní alternativy cukru.

Na život bez slazení si lze zvyknout a chuť jídla a pití nám pak bez něj bude připadat lepší. Tělo si navíc potřebný cukr dokáže vyrobit samo z polysacharidů.

Známý lékař Josef Jonáš v časopise TÝDEN doporučil používání složitějších cukrů vázaných na jiné látky, třeba melasu, která se vyrábí z cukrové třtiny. Podle něj je třeba omezovat závislost na sladké chuti, jelikož cukr považuje za drogu.

Z jeho doporučení vyplývá, že vhodnou volbou je také stévie, s čímž souhlasí i lékařka Kateřina Cajthamlová.

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

1

Xylitol a erythritol – sladidla s opravdovou chutí cukru

Sladidlo stévie jeho výhody a nevýhodyXylitol a erythritol jsou náhrady cukru s nižší až nulovou energetickou hodnotou a nízkým až nulovým glykemickým indexem. Jejich využití při hubnutí se tedy přímo nabízí.

  • Mezi jejich další výhody patří chuť téměř identická s cukrem, pozitivní vliv na střevní mikroflóru a prevence zubního kazu.
  • Ještě donedávna bylo problematické je sehnat a navíc byly nabízeny za neúměrně vysokou cenu.
  • Xylitol a erythritol patří mezi takzvané alkoholické cukry, někdy také nazývané jako polyoly a určitě je znáte už dlohou dobu jako běžnou součást žvýkaček.
  • V poslední době na ně můžete narazit v lékárnách, obchodech se zdravou výživou a supermarketech vedle známých sladidel, jako jsou aspartam, stevie nebo sukralóza.
Budete mít zájem:  Cestování v těhotenství – jak na to bezpečně?

Xylitol a erythritol mají mezi sladidly několik výhod a samozřejmě také pár úskalí. Pokud vám nevyhovuje chuť stevie nebo aspartamu a hledáte způsob slazení, který se obejde bez negativní dochuti ,,ocasu”, měli byste jim dát šanci. Navíc je můžete využít také v jídelníčku dětí.

Co to vůbec jsou alkoholické cukry?

Alkoholické cukry, někdy nazývané také polyoly, přes svůj název neobsahují žádný etanol. Vyskytují se přirozeně v některých druzích ovoce a zeleniny.

Mezi nejvýznamnější zástupce alkoholických cukrů patří:

  •  Xylitol
  • Erythritol
  • Sorbitol
  • Maltitol
  • Mannitol
  • Laktitol

Jejich výhodou je nižší energetická hodnota a nízký glykemický index. V některých případech dokonce hladinu cukru po jídle neovlivňují vůbec.

Mezi další benefity můžeme počítat preventivní působení proti zubnímu kazu, protože potlačují růst nežádoucích bakterií v ústech. Tento efekt má zejména xylitol, erythritol a sorbitol.

  1. Studie tady a tady
  2. Neméně významnou vlastností je jejich prebiotický vliv, protože vyživují probiotickou střevní mikroflóru stejně jako vláknina ve stravě.
  3. Studie tady

Má jejich používání nějaká úskalí?
U citlivých jedinců můžou způsobit nadýmání a průjmy, zvláště při vyšších dávkách. Vyhýbat by se jim měli ti, kteří trpí syndromem dráždivého tračníku.

Xylitol

Sladidlo stévie jeho výhody a nevýhody

Xylitolu se někdy říká také březový cukr. Má podobnou sladivost jako cukr, ale o 40 % nižší energetickou hodnotu.

Zatímco řepný cukr dodává v 1 gramu 17 kJ, u xylitolu je to jen 10 kJ/1 g.

Výhodou xylitolu je jeho nízký glykemický index (GI). U klasického cukru musíme počítat s GI 70, u xylitolu činí tato hodnota jen 7.

U některých lidí může xylitol ve větších dávkách způsobit nadýmání nebo průjmy. Na tento typ sladidla je vhodné přecházet pomalu z menších dávek tak, aby se měl organismus šanci přizpůsobit.

  • Z dlouhodobého hlediska je u xylitolu bezpečná denní dávka až 50 g/den bez výskytu vedlejších účinků.
    Studie tady
  • Erythritol
  • Sladidlo stévie jeho výhody a nevýhody

Vyskytuje se přírodně v některých druzích ovoce a houbách. Stejně jako xylitol nemá žádnou negativní dochuť.

Narozdíl od xylitolu je jeho energetická hodnota nulová a hladinu krevního cukru nezvyšuje vůbec. Jeho glykemický index je tedy považován za nulový. Nejsou dokonce popisovány ani negativní účinky na trávení ve smylu nadýmání a průjmu. Jediné známé negativní dopady se můžou projevit jako žaludeční reflux (pálení žáhy).

  1. Nicméně i v případě erythritolu byste měli začínat s nižší dávkou a s množstvím to nepřehánět.
  2. Při hubnutí se tedy zatím zdá být výhodnější použití erythritolu než xylitolu, bude ale záležet na vaší vlastní zkušenosti.
  3. Recepty s využitím xylitolu nebo erythritolu:
  4. Lehký tvarohový koláč
  5. Dýňové muffiny bez cukru
  6. Ovesné cookies s brusinkami
  7. Kde koupit?
  8. Firem, které nabízejí xylitol a erythritol je celá řada.
  9. Můžete je koupit v prodejnách se zdravou výživou, DM drogerii, Teta drogerii, v supermarketech a na e-shopech.

Je stévie bezpečné sladidlo?

Posledních pár let můžeme sledovat doslova hon na bezkalorická přírodní sladidla. Stévie (Stevia) patří mezi ty nejzajímavější. Často se doporučuje jako alternativa k cukru a umělým sladidlům. No a s tím přichází i otázky. Co to vlastně je Stévie? Je bezpečnou alternativou? Budu s ní stále hubnout? Jak ovlivní mé zdraví?

Co je to Stevie (Stevia)?

Stevia je ve své přirozené podobě rostlina, bylina pocházející z Paraquaye a Brazílie. Listy stévie po staletí používaly v různých kulturách Jižní Ameriky jako sladilo. Listy jsou bez kalorií a chuťově můžou být až 300x sladší než cukr. Stévie byla poprvé uvedena na trh jako doplněk stravy, jak jinak v USA. Teprve nedávno ale došlo k jejímu schválení v USA jako sladidlo.

Stevia je rostlina, takže musí být bezpečná je to tak?

Tady se nám to začíná komplikovat. Stévii dnes pořídíte v mnoha různých formách, od tekutého extraktu až po bílý prášek nahrazující cukr.

Stejně jako mnoho jiných dobrých věcí vzal potravinářský průmysl stévii útokem a začal ji zpracovávat a dodávat kam se dá po tunách. Výsledkem je, že ji od své původní formy nerozeznáme.

Nevěříte? Tady je patent CocaColy, který ukazuje jak ve 42 krocích stevii zpravovává.

Výsledný extrakt je tzv. rebaudioside (REB-A), nebo taky rebiana. Ten se přidává do erythritolu, celulózního prášku, maltodextrinu, dextrózy (Glukoza) a ochutí se přírodním aromatem. Proč? Zvýší se především trvanlivost produktu. Výsledným produktem se následně zaplaví trh. Marketing nám vysvětlí, že si kupujeme zcela přirozený, zdravý přírodní produkt. Taky se vám na tom něco nezdá?

Existují samozřejmě i další podoby stévie. Můžete ji sehnat jako zelený prášek, který se alespoň barvou podobá samotné rostlině (dobrý tah). Je k dispozici jako sladilo v tekuté podobě (extrakt ze stévie). Často ale zjišťujeme, že se jedná o rafinovaný produkt (viz coca-cola patent) převedený do tekuté podoby. S přírodním výtažkem nemá nic moc společného.

Nezakládejme své rozhodnutí sladit stévii jen na faktu, že sladilo pochází z rostliny. Konec konců kokain je taky jen rafinovaná rostlina. Potřebujeme víc informací o tom jakým procesem rostlina prošla, než se z ní stal produkt, který chceme používat. Potřebujeme vědět, jaký dopad na zdraví bude používání produktu mít.

Co výzkumy?

Stevie jako sladidlo je poměrně nový produkt. Díky tomu není k dispozici dostatek relevantních výzkumů. Víme, že byla po staletí používána v mnoha civilizacích jako sladilo, bez nějaký vedlejších škodlivých účinků.

V Japonsku se konzumuje už přibližně 30 let, ale v relativně malém množství. Otázkou je, co s tělem udělá konzumace stévie ve stejném množství, jako se dnes konzumuje cukr ve všech jeho podobách.

Těžko se to odhaduje, ale osobně si myslím, že bude mít v tak velkém množství stejné, nebo podobné účinky, jako má cukr a umělá sladidla.

Díky malému množství výzkumů se stále nedoporučují umělá sladidla na bázi stévie těhotným a kojícím ženám.

Pár studií zmiňuje drobné vedlejší účinky jako je nevolnost, křeče, alergické reakce a vzájemné působení s léky na vysoký krevní tlak a diabetes.

Může mít Stévie pozitivní dopad na naše zdraví?

Některé studie naznačují pozitivní účinky stévie na vysoký krevní tlak. Působí protizánětlivě, proti průjmům, nádorům, zvyšuje imunitu organismu. Historicky se stevie dokonce používala při léčbě diabetiků, jako prostředek pro zvýšení citlivosti na inzulín.

Pořád chybí výzkumy zaměřené na používání stévie ve větším množství než mírném. Stevií se začínají ve velkém sladit limonády a dá se očekávat její větší konzumace. Bude tak k dispozici dostatečně reprezentativní vzorek pro výzkum.

Pomáhá stevia při hubnutí?

Vzhledem k tomu, že stévie nemá prakticky žádné kalorie, její konzumací nezatížíte svůj kalorický příjem jako třeba cukrem. Pokud konzumujete hodně cukru, může být stévie určitým pomocníkem při snaze omezit jeho příjem.

Na druhou stranu opravdový cukr, respektive fruktóza v medu, nebo ovoci dokáže řict mozku, že už máte přestat jíst díky kaloriím, které z něj přijmete.

Bez kalorií mozek pozná sladidlo, ale bude marně čekat na to, kdy přijdou kalorie (1) (2).

Mnoho studií prokázalo, že umělá sladidla bez kalorií dokážou způsobit přejídání. Umělá sladidla mohou způsobit odpor (rezistenci) na hormon leptin, který říká mozku, jestli máme hlad a kdy máme přestat jíst.

Leptinová rezistence vede k zvyšování viscerálního (orgánového) tuku a to je pomalá cesta k metabolickému syndromu. Při konzumaci umělých sladidel tělo zjednodušeně neví, co má dělat a jak se chovat (3) (4).

Způsobuje stévie podobné problémy? Na závěry je bohužel zatím moc brzo. V každém případě hubnout by se nemělo na úkor celkového zdraví.

Má cenu používat stévii jako sladidlo?

Rozhodnutí je na vás. Osobně si vystačím s ovocem. Pokud chcete začít sladit stévií mějte na paměti pár (slovy dvě) zásad:

  1. Všeho moc škodí

  2. Přírodní je lepší než zpracované

Produkty ze stévie je možné rozdělit na:

  1. Sušené nebo drcené listy rostliny. Nejlepší a nejjednodušší forma stévie. Tak ji používají v Jižní Americe po staletí a sladí si s ní čaj.

  2. Tekutý extrakt – vyrob si sám. Můžete si vyrobit doma. Postačí nasušené listy a lahev vodky. Příprava je super jednoduchá a stejná jako například vanilkový extrakt.

  3. Komerční extrakt – Nemáte záruku, že nedošlo k rafinaci a z obalu to většinou nezjistíte.

  4. Stévie jako umělé sladidlo ve formě pilulky, prášku, nebo v produktech. Jedná se o rafinovanou stévii, která sebou logicky nese další množství chemikálií a přísad a je víc než cokoli nebezpečná.

Budete mít zájem:  Skutečně v Americe zabíjela elektronická cigareta?

Líbilo se?

Umělá sladidla – jejich klady a zápory

Pro umělá sladidla v kuchyni sahají mnohé z nás čím dál častěji. A to zejména proto, že jsme si vědomy značných výhod, které tyto látky oproti běžnému cukru mají.

Je obecně známo, že právě umělá sladidla jsou charakteristická absencí či výrazně nižšími hodnotami kalorií, a tak se při jejich konzumaci nemusíme bát o svou linii a dokonce ani o své zuby.

Tyto látky totiž zároveň na rozdíl od cukru nepodporují tvorbu zubních kazů.

Náhradní sladidla se začala používat v 60. letech minulého století, kdy lidé začali bojovat s negativními účinky cukru, zejména s obezitou a zvýšeným výskytem zubních kazů.

Objevila se tak celá řada uměle vyrobených sladidel, které svými vlastnostmi dokáží nahradit cukr.

Ideální sladidlo má proto co nejpodobnější chuť cukru, velmi nízkou či žádnou energetickou hodnotu a také je odolné vůči tepelným úpravám.

Postupem času ale u některých těchto látek část vědců začala nacházet také negativní vlastnosti, o kterých se můžeme čas od času dočíst i v médiích. Komunita vědců v této otázce ale nezůstala jednotná, a tak se postupně začala dělit na dva tábory – na stoupence umělých sladidel a na jejich odpůrce. Je tedy dobré nahlédnout do materiálů obou táborů a vytvořit si svůj vlastní postoj.

Všude samý cukr

Jedna z největších odpůrkyň umělých sladidel u nás, profesorka Strunecká, mimo jiné autorka bestselleru Doba Jedová, tvrdí, že umělá sladidla si lidé oblíbili zejména po tom, co se zdravotnické osvětě a reklamám podařilo lidi přesvědčit, že cukr je bílý nepřítel.

Přitom dodává, že žena může sníst denně šest lžiček cukru a muž dokonce devět. Jiní vědci však spočítali, že každý Čech ročně zkonzumuje v průměru až 40 kg cukru, což je přibližně 20 lžiček cukru denně. Některé studie hovoří dokonce o 46 lžičkách cukru spotřebovaných každým dnem.

Zdají se vám tato čísla neuvěřitelná? Výživoví poradci spočítali, kolik kostek cukru obsahují běžné potraviny, které si člověk mnohdy neodpustí. Naprostým rekordmanem je Coca Cola, v jednom litru tohoto nápoje najdeme přibližně 27 kostek cukru.

Oblíbená zmrzlina McFlurry obsahuje 18 a půl kostky cukru a tyčinka Snickers 14 kostek cukru.

Mnohdy zdravě vypadající pochoutka, kuře ve sladkokyselé omáčce se smaženou rýží, obsahuje kostek cukru hned 15.

Dodržet proto limit šesti, respektive devíti lžiček cukru, jak doporučuje profesorka Strunecká, se může tedy zdát nemožné, a právě o to víc lidé sahají po umělých sladidlech, které sladkou chuť nabízejí stejnou a zároveň mají mnohem nižší hodnoty kalorií.

Paní doktorka zároveň doplňuje, že se vždy jedná o uměle vyrobené látky, se kterými se musí nakládat opravdu opatrně, jelikož nejsou primárně určené k výživě lidského těla. Naopak profesor Milan Kvapil problém v konzumaci umělých sladidel nevidí.

Tvrdí, že nikdo ještě neprokázal, že by tyto látky byly pro lidské tělo škodlivé, a zároveň argumentuje tím, že průměrná délka života se na Zemi neustále prodlužuje současně s tím, jak roste používání těchto umělých látek.

Pokud by někoho napadla otázka, proč si člověk tedy cukr neodepře celkově, je nutné si uvědomit, že právě chuť na sladké je pro každého člověka již od narození zcela přirozená a cukr zkrátka k životu potřebujeme všichni. Pokud chceme množství cukru, které denně zkonzumujeme, snížit a zároveň se vyhnout umělým sladidlům, jedinou cestou je úprava celého jídelníčku.

Umělá sladidla na českém trhu

Umělých sladidel, se kterými se můžeme na českém trhu setkat, je opravdu mnoho. Pojďme si je proto ve stručnosti představit.

Aspartam

Aspartam, který byl americkým Pentagonem krátce po objevení umístěn na seznamu bojových látek, patří v současnosti mezi nejoblíbenější sladidla v Evropské unii. Tato látka je totiž až 200x sladší než cukr, přičemž je zároveň nekalorická.

Výhodou je také vysoké akceptovatelné množství – 50 mg na kilogram člověka denně. Obavy tato látka vyvolává zejména proto, že podle některých výzkumů způsobuje rakovinu mozku a odumírání mozkových buňek.

Nevýhodou Aspartamu také je, že se po jeho požití zvyšuje chuť k jídlu.

Sacharin

Sacharin je podle profesorky Strunecké tím nejzdravějším umělým sladidlem, se kterým se můžeme setkat, a to i přesto, že v roce 1977 byla tato látka zakázána v Kanadě, přičemž stejný postup byl doporučen i americkým úřadům.

Při testování této látky na zvířatech byl totiž zjištěn výskyt rakoviny močového měchýře. Tato látka, která byla objevena již v roce 1879, je 300x sladší než cukr a nemá žádný energetický obsah. Vyhýbat by se jí měly těhotné ženy a malé děti.

Běžný člověk by ho neměl zkonzumovat denně více než 0,25 mg na kilogram své váhy.

Cyklamát

Stejně jako u Sacharinu byla i u zvířat, která požívala Cyklamát, objevena rakovina močového měchýře, kvůli čemuž byla v USA v roce 1970 tato látka zakázána. Cyklamát je až 60x sladší než běžný cukr a nemá žádný energetický obsah. Zanechává sladkou, ale lehce chemickou chuť. Přijatelná denní dávka je maximálně 11 mg na kilogram tělesné váhy.

Sukralóza

Sukráloza je až 600x sladší než běžný cukr. Chuťově se ze všech sladidel právě cukru blíží nejvíce, jelikož nemá žádnou pachuť.

Kalorická hodnota sukralózy je sice stejná jako u klasického cukru, díky jeho síle však stejné chuti dosáhneme s mnohosetkrát menším množstvím.

Doporučuje se látku nepoužívat v pekařských výrobcích obsahujících glycerol a tuk, protože zde hrozí rozpad na toxické produkty. Člověk by jí denně neměl zkonzumovat více než 15 mg na kilogram své hmotnosti.

Acesulfam

Acesulfam je bílé krystalické sladidlo, které je asi 200x sladší než cukr a je nekalorické. Vyznačuje se dlouhou trvanlivostí a také odolností vůči vysokým teplotám.

Při zahřívání z něho však unikají toxické výpary.

V malých množstvích (0 až 15 mg na kilogram tělesné váhy) je látka považována za zdravotně nezávadnou, některé studie však zaznamenávají zvýšený výskyt nádorových onemocnění u testovaných zvířat.

Stevia

Novým a poslední dobou stále populárnějším sladidlem je Stevia. Stevia je vytrvalá rostlina přezdívaná také sladká tráva nebo medový list, a to pro svou jedinečnou sladkost. I v případě této rostlinky se vedou diskuze o její zdravotní nezávadnosti, a to především proto, že byla indiánkami používána jako přírodní forma hormonální antikoncepce.

Alkoholová sladidla

S alkoholem v podobě, v jaké ho známe, nemají tato sladidla nic společného, pouze ho svou strukturou vzdáleně připomínají. Poznáme je tak, že všechny mají v názvu koncovku -ol a nejčastěji se setkáme s látkami Sorbitol, Mannitol a Xylitol.

Přestože se tyto látky vyskytují i v některých druzích ovoce, bývají pro lidské tělo těžce stravitelné a při konzumaci většího množství mohou vyvolat průjem nebo další střevní potíže.

S těmito látkami se nejčastěji setkáváme u žvýkaček, jelikož mají vliv na snížení zubního plaku a jejich chuť vyvolává pocit „svěžího dechu“.

Umělá sladidla jsou i přes podporu odborné veřejnosti stále ještě novinkou a jejich konzumaci bychom neměli přehánět.

V žádném případě nepřekračujte výrobcem povolené denní množství a děti, těhotné a kojící maminky by se umělým sladidlům měly raději vyhnout úplně.

Pokud vás přepadne neovladatelná chuť na sladké, zažeňte ji čerstvým nebo sušeným ovocem, které lze místo cukru přidávat například i do kaší. Dobrou alternativou k cukru je med, javorový sirup, sirup z agáve nebo například melasa.

STEVIA VS. CUKR: NUTRIČNí FAKTA, KALORIE, SACHARIDY A DALŠí

tevia rote v popularitě jako rotlinná alternativa cukru bez kalorií.Mnoho lidí to dává přednot umělým ladidlům, jako je ukralóza a apartam, protože e zíkáv

Stevia roste v popularitě jako rostlinná alternativa cukru bez kalorií.

Mnoho lidí to dává přednost umělým sladidlům, jako je sukralóza a aspartam, protože se získává z rostlin a ne v laboratoři.

Obsahuje také málo až žádné sacharidy a nespěchá rychle na hladinu cukru v krvi, takže je oblíbená u těch, kteří mají cukrovku nebo špatnou kontrolu hladiny cukru v krvi. Může to však mít určité nevýhody.

Tento článek hodnotí stévii, včetně jejích výhod, negativ a potenciálu jako náhražky cukru.

Co je Stevia?

Stevia je alternativa cukru extrahovaná z listů Stevia rebaudiana rostlina.

Budete mít zájem:  Složky v pleťové a tělové kosmetice: na co si dát pozor

Tyto listy si užili svou sladkost a po staletí se používaly jako bylinný lék k léčbě vysoké hladiny cukru v krvi ().

Jejich sladká chuť pochází z molekul glykosidů steviolu, které jsou 250–300krát sladší než běžný cukr ().

Pro výrobu sladidel stevia je nutné z listů extrahovat glykosidy. Počínaje suchým listím namočeným ve vodě je postup následující ():

  1. Částice listů jsou z kapaliny odfiltrovány.
  2. Na kapalinu se působí aktivním uhlím, aby se odstranila další organická hmota.
  3. Kapalina prochází iontovou výměnou za účelem odstranění minerálů a kovů.
  4. Glykosidy, které zůstanou, se koncentrují na pryskyřici.

Zůstává koncentrovaný extrakt z listů stévie, který se suší rozprašováním a je připraven ke zpracování na sladidla ().

Extrakt se obvykle prodává jako vysoce koncentrovaná kapalina nebo v jednorázových balíčcích, které jsou k osladení jídla nebo pití zapotřebí jen ve velmi malém množství.

K dispozici jsou také ekvivalenty cukru na bázi stévie. Tyto produkty obsahují plniva jako maltodextrin, ale mají stejný objem a sladivost jako cukr, neobsahují žádné kalorie ani sacharidy. Lze je použít jako náhradu 1: 1 při pečení a vaření ().

Pamatujte, že mnoho produktů stevia obsahuje další přísady, jako jsou plniva, cukerné alkoholy, jiná sladidla a přírodní příchutě.

Pokud se chcete těmto přísadám vyhnout, měli byste hledat produkty, které na etiketě uvádějí pouze 100% stevia extrakt.

Fakta o výživě stevie

Stevia je v podstatě bez kalorií a sacharidů. Jelikož je mnohem sladší než cukr, malá použitá množství nepřidávají vaší stravě smysluplné kalorie ani sacharidy ().

Ačkoli listy stévie obsahují různé vitamíny a minerály, většina z nich se ztratí, když je rostlina zpracována na sladidlo ().

Jelikož některé výrobky ze stévie obsahují další přísady, může se obsah živin lišit.

souhrn

Listy stévie lze zpracovat na tekutý nebo práškový extrakt ze stévie, který je mnohem sladší než cukr. Extrakt je prakticky bez kalorií a sacharidů a obsahuje pouze stopové množství minerálů.

Výhody a potenciální nevýhody

Listy stévie se používají k léčebným účelům po mnoho staletí a extrakt byl ve studiích na zvířatech spojen se sníženou hladinou cukru v krvi a tucích v krvi. Sladidlo může také pomoci při hubnutí.

Extrakt má však i potenciální nevýhody.

Výhody stevie

I když je to relativně nové sladidlo, stevia byla spojena s několika přínosy pro zdraví.

Protože je bez kalorií, může vám pomoci zhubnout, když se použije jako náhrada běžného cukru, který poskytuje asi 45 kalorií na lžíci (12 gramů). Stevia vám také může pomoci zůstat plná s méně kalorií ().

  • Ve studii s 31 dospělými jedli ti, kteří jedli 290 kalorií svačinu vyrobenou ze stévie, stejné množství jídla při příštím jídle jako ti, kteří jedli 500 kalorické svačiny vyrobené z cukru ().
  • Rovněž uváděli podobné úrovně plnosti, což znamená, že skupina stevia měla celkově nižší příjem kalorií a zároveň cítila stejnou spokojenost ().
  • Ve studii na myších navíc expozice steviolu glykosid rebaudiozidu A způsobila zvýšení několika hormonů potlačujících chuť k jídlu ().
  • Sladidlo vám také může pomoci řídit hladinu cukru v krvi.
  • Ve studii na 12 dospělých měli ti, kteří jedli kokosový dezert vyrobený z 50% stevie a 50% cukru, po jídle o 16% nižší hladinu cukru v krvi než ti, kteří měli stejný dezert vyrobený ze 100% cukru ().
  • Ve studiích na zvířatech bylo prokázáno, že stevia zlepšuje citlivost na inzulín, hormon, který snižuje hladinu cukru v krvi tím, že umožňuje jeho použití v buňkách pro energii (,).
  • Některé výzkumy na zvířatech navíc spojily spotřebu stevie se sníženými triglyceridy a zvýšenou hladinou HDL (dobrého) cholesterolu, což je spojeno se sníženým rizikem srdečních onemocnění (,,).

Možné nevýhody

Ačkoli stevia může nabídnout výhody, má také nevýhody.

I když je rostlinný a může se zdát přirozenější než jiná sladidla s nulovým obsahem kalorií, stále je to vysoce rafinovaný produkt. Stevia směsi často obsahují přidaná plniva, jako je maltodextrin, který byl spojen s dysregulací zdravých bakterií ve střevě ().

Stevia sama o sobě může také poškodit vaše střevní bakterie. Ve studii na zkumavkách inhiboval rebaudiozid A, jeden z nejběžnějších steviolových glykosidů v sladidlech stevia, růst prospěšného kmene střevních bakterií o 83% (,).

Navíc, protože je mnohem sladší než cukr, je stevia považována za intenzivní sladidlo. Někteří vědci se domnívají, že intenzivní sladidla mohou zvýšit chuť na sladká jídla (,).

Mnoho pozorovacích studií navíc nezjistilo žádnou souvislost mezi konzumací bezkalorických sladidel a zlepšením tělesné hmotnosti, příjmu kalorií nebo rizikem cukrovky 2. typu (,).

Kromě toho může stevia a další sladidla s nulovým obsahem kalorií stále způsobovat inzulínovou odpověď, jednoduše kvůli jejich sladké chuti, i když nezvyšují hladinu cukru v krvi (,).

Mějte na paměti, že jelikož jsou sladidla stevia široce dostupná, výzkum jejich dlouhodobých účinků na zdraví je omezený.

souhrn

Stevia může pomoci řídit vaši váhu a hladinu cukru v krvi a studie na zvířatech ukazují, že může zlepšit rizikové faktory srdečních onemocnění. Je to však intenzivní sladidlo, které by mohlo negativně ovlivnit vaše zdraví.

Je to zdravější než cukr?

  1. Stevia má méně kalorií než cukr a může hrát roli při regulaci hmotnosti tím, že vám pomůže sníst méně kalorií.
  2. Protože je bez kalorií a sacharidů, je skvělou alternativou cukru pro lidi s nízkokalorickou nebo nízkosacharidovou dietou.

  3. Nahrazení cukru stevií také snižuje glykemický index (GI) potravin, což znamená, že ovlivňují hladinu cukru v krvi v menší míře (, 21).
  4. Zatímco stolní cukr má GI 65 – přičemž 100 je nejvyšší GI, což způsobuje nejrychlejší vzestup hladiny cukru v krvi – stevia neobsahuje nic, co zvyšuje hladinu cukru v krvi, a má tedy GI 0 ().

  5. Cukr a jeho mnoho forem, včetně sacharózy (stolní cukr) a kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy (HFCS), byly spojeny se záněty, obezitou a rozvojem chronických stavů, jako je cukrovka typu 2 a srdeční choroby (,,).

Proto se obecně doporučuje omezit příjem přidaného cukru.

Pokyny pro stravování Američanů ve skutečnosti stanoví, že přidané cukry by neměly představovat více než 10% vašich denních kalorií ().

Pro optimální zdraví a kontrolu hladiny cukru v krvi by toto množství mělo být ještě více omezeno ().

Vzhledem k tomu, že cukr je spojován s mnoha negativními účinky na zdraví, může být vhodné nahradit cukr stevií. Dlouhodobé účinky časté konzumace stevie však stále nejsou známy.

Ačkoli použití malého množství tohoto nulového kalorického sladidla může být zdravým způsobem, jak snížit příjem cukru, je nejlepší používat méně cukru a méně náhražek cukru celkově a jednoduše se rozhodnout pro přírodní zdroje sladkosti, jako je ovoce, kdykoli je to možné.

souhrn

Stevia má nižší GI než stolní cukr a jeho použití může být zdravým způsobem, jak snížit příjem kalorií a přidaného cukru. Přidané cukry by měly být omezeny na méně než 10% vašich denních kalorií.

Je to dobrá náhrada za cukr?

Stevia je nyní široce používána jako náhrada cukru při domácí vaření a výrobě potravin.

Jedním z největších problémů stevie je však její hořká pachuť. Vědci v oboru potravin pracují na vývoji nových metod extrakce a zpracování stevie, které by to pomohly napravit (,).

Cukr navíc během vaření prochází jedinečným procesem, který se nazývá Maillardova reakce, což umožňuje karamelizaci a dozlatování potravin, které obsahují cukr. Cukr také dodává pekařskému zboží strukturu a objem (30, 31).

Když je cukr zcela nahrazen stévií, nemusí mít pečené zboží stejný vzhled nebo dojem jako verze s obsahem cukru.

Navzdory těmto problémům stevia funguje dobře ve většině potravin a nápojů jako náhrada za cukr, ačkoli směs cukru a stevie je z hlediska chuti obvykle nejodpověditelnější (, 21,,).

Při pečení se stévií je nejlepší použít náhradu cukru na bázi stévie 1: 1. Používání koncentrovanějších forem, jako je tekutý extrakt, vyžaduje změnu množství dalších složek, aby se zohlednily hromadné ztráty.

souhrn

Stevia má někdy hořkou pachuť a během vaření nemá všechny fyzikální vlastnosti cukru. Je to však přijatelná náhražka cukru a chutná nejlépe, když se používá v kombinaci s cukrem.

Sečteno a podtrženo

Stevia je rostlinné sladidlo s nulovým obsahem kalorií.

Může snížit příjem kalorií, pokud se používá jako náhrada cukru, a prospívá kontrole hladiny cukru v krvi a zdraví srdce. Tyto výhody stále nejsou plně prokázány a chybí výzkumy týkající se jejich dlouhodobých účinků.

Pro optimální zdraví udržujte cukr i stévii na minimu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector