Šest kombinací potravin, které dokáží zázraky

Tuto potravinu by do svého jídelníčku měl zařadit naprosto každý, protože má spoustu zdravotních benefitů. Snižuje riziko srdečních chorob, cukrovky i dalších onemocnění. Navíc nám ještě pomáhá zhubnout v pase. Víte, o kterou se jedná?

Američtí vědci zjistili, že tři porce celozrnných potravin denně dokáží hotové zázraky – pomohou vám zhubnout v pase, snižují krevní tlak i hladinu cukru v krvi. Jejich konzumací snížíte riziko vzniku srdečních chorob. Studie zkoumala 3100 lidí středního a staršího věku po neuvěřitelných 18 let. Jedna skupina lidí si dopřávala výše zmíněné tři porce celozrnných výrobků denně, zbytek jedl méně než polovinu této porce denně.„Naše zjištění naznačují, že konzumace celozrnných potravin jako součást zdravé výživy je zdraví prospěšná, ale také nám pomáhá udržet si váhu, jak stárneme. Vskutku tato data naznačují, že lidé, kteří jedí více celozrnných výrobků si snadněji udržují hladinu cukru v krvi a hladinu krevního tlaku v průběhu let“uvedla Nicola McKeown, jedna ze spoluautorek studie. Její kolegyně, Caleigh Sawicki vysvětluje, jak to celé funguje: „Existuje několik důvodů, proč mohou celozrnné výrobky lidem pomáhat udržovat velikost pasu a snižovat nárůst ostatních rizikových faktorů. Přítomnost vlákniny obsažené v celozrnných výrobcích dodá pocit nasycení a hořčík, draslík a antioxidanty mohou přispívat ke snížení krevního tlaku. Zejména rozpustná vláknina může mít příznivý účinek na výkyvy hladiny cukru v krvi po jídle.“

Tři porce mohou být nicneříkající, protože si každý z nás představí jiné množství. Proto uvedeme příklady jídel, která můžete zařadit do jídelníčku, abyste měli optimální denní příjem této potraviny:

  • Tři krajíce celozrnného chleba
  • Šest ovesných placiček
  • Šest rýžových krekrů (ideálně suchých bez sladké polevy)
  • Tři misky celozrnného müsli, kaše nebo křupavých cereálních lupínků
  • Dvě vrchovaté lžíce hnědé rýže
  • Tři vrchovaté lžíce vařených celozrnných těstovin

Konzumace celozrnných potravin má i další přínosy pro naše zdraví. Harvardští vědci zjistili, že konzumace jedné a více porcí celozrnných potravin k snídani byla spojena s o 19 % nižším rizikem cukrovky ve srovnání se zkoumanou skupinou, která nekonzumovala ani jednu porci denně.

Vědci také porovnávali jednotlivé druhy celozrnných výrobků, nejlepší výsledky měly ovesné vločky, následované otrubami a hnědou rýží a pšeničnými klíčky.

„Vyšší konzumace celozrnných potravin včetně celozrnných snídaňových cereálií, ovesných vloček, tmavého chleba, hnědé rýže, otrub a pšeničných klíčků, byla významně spojena s nižším rizikem cukrovky 2. typu,“ píše se v závěru studie.

To však nejsou jediné zdravotní benefity, které konzumace celozrnných potravin má. Další studie zjistili, že také snižuje riziko onemocnění se zánětlivými a infekčními příčinami, je prevencí vůči revmatoidní artritidě, dně, astmatu, ulcerózní kolitidě a Crohnově chorobě.

Hovoří se také o ochraně vůči kolorektálnímu karcinomu, ale zde ještě nejsou data natolik přesvědčivá, aby z nich šel vyvodit jasný závěr. Průkazný je pozitivní vliv konzumace celozrnných potravin na naše zažívání, je to prevence vůči zácpě a divertikulární chorobě tlustého střeva.

Zdroje: now.tufts.edu, academic.oup.com, dailymail.co.uk, bmj.com, hsph.harvard.edu

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli

Schindeleho minerály – jedinečná přírodní kombinace 34. minerálů

26.7.2010

Schindeleho minerály (Schindele's Mineralien) jsou vyjímečný přírodní produkt s velkým množstvím minerálů a stopových prvků.

Schindeleho minerály – „prahorninovou“ minerální mouku nenamíchala žádná laboratoř, ale sama příroda. Díky kombinaci 34. minerálních látek a dalších stopových prvků jsou Schindeleho minerály mnohostranně použitelné a zároveň vysoce účinný prostředek.

  Jsou zejména používány a vhodné jako pomocník při následujících problémech:

Vnitřně

  • jako minerální nápoj
  • dna, revmatismus, osteoporóza, polyartritida
  • cukrovka, vysoký či nízký krevní tlak
  • překyselení, žaludeční a střevní poruchy, plynatost
  • jako prevence srdečních příhod a cévních problémů
  • při akutních i chronických zánětlivých onemocněních
  • svalové křeče, bolesti zad a hlavy, migrény, neuralgické bolesti
  • únava, depresivní stavy, zlepšení koncentrace

bércové vředy, hemeroidyZevně

  • jako pleťové masky, obklady, minerální koupele
  • při kožních potížích a hnisavých kožních procesech (akné)lupénka (psorias)
  • při menstruačních potížích, svědění, vyrážky
  • neuralgické bolesti, bolesti zad poúrazových stavech
  • jako jsou zlomeniny kostí, vykloubeniny a výrony,křečové žíly

Užívání minerálního nápoje a kapslí:

  • Minerální nápoj připravíme rozmícháním minerálů ve vodě.
  • Doporučena denní dávka je jedna odměrka (což je asi jedna čajová lžička, přibližně 6 g).
  • Pijeme ihned, nejlépe nalačno, deset minut před jídlem.
  • Kapsle se užívají v maximální denní dávce 8 – 9 kapslí.
  • U dětí od 3 let polovinu dávky nebo s ohledem na věk a hmotnost.
  • Doporučujeme nepřekračovat denní dávkování!
  • Jedná se o potravinový doplněk, nikoli o náhradu vyvážené a pestré stravy.
  • Neužívejte současně s léky nebo homeopatiky. Doporučujeme odstup 3 – 4 hodiny!
  • Nejsou známy žádné vedlejší účinky – ani při dlouhodobé konzumaci. Provedená studie prokázala, že uvedená denní dávka je zdravotně nezávadná a Schindeleho minerály mohou být užívány v doporučené denní dávce i dlouhodobě, bez rizika předávkování minerály, stopovými prvky nebo těžkými kovy.
  • Je vhodný i pro děti od 3 let a těhotné ženy.

Doporučení: Doporučujeme také dodržovat správný pitný režim, aby produkty látkové výměny a případné nezužitkované minerály mohly být vyloučeny. Užíváte-li již jiné doplňky stravy, doporučujeme užívání konzultovat s lékařem, obzvláště v případě přípravků s obsahem železa, nebo užívání vysadit.

Pro lepší účinnost se nedoporučuje současné užívání s čajem (černý, žlutý a zelený čínský čaj), kávou, mlékem, jogurtem, vejci, měkkým sýrem, některými druhy uzenin.

Látky v nich obsažené mohou blokovat příjem železa, které má poměrně složitý způsob vstřebávání.

Také společné užívání s přípravky obsahujícími vitamin E nebo s oleji s jeho vysokým obsahem může snížit vstřebatelnost minerálů. Doporučujeme odstup 1 až 2 hodiny.

Minerální koupel: 500 g minerálů rozpustit příbližně v 5 litrech horké vody (max. 70° C). Tento roztok přidejte do vody ve vaně, ve které se budete koupat..

Během koupele je třeba vodu občas promíchávat. Doporučená doba koupele je asi půl hodiny. Tato koupel pomáhá proti revmatickým bolestem a únavě. Je vhodná pro osvěžení i celkovou tělesnou regeneraci.

Napíná pokožku a je vhodná pro odstraňování vrásek.

Pleťová maska z Schindeleho minerálů:Možností, jak připravit pleťovou masku je mnoho, které závisí na typu pleti, její citlivosti, dostupných složkách a třeba i čase. Účinný prostředek proti tvorbě vrásek připravíme z 1. polévkové lžíce Schindeleho minerálů, 1.

 kávové lžičky medu, 1. žloutku. Všechny přísady se dobře promíchávají v misce, dokud nevznikne krémovitá směs, kterou lze snadno rozetřít. Tuto směs naneste na očištěnou pleť obličeje, kromě krajiny kolem očí. Po deseti minutách působení omyjte vlažnou vodou.

Tuto pleťovou masku můžete opakovat 1 – 2 týdně.

Pro mastnou pleť je možné vytvořit zcela jednoduchou směs např. z jedné lžíce minerálů a jedné lžíce vody. Dobře rozmícháme a po nanesení necháme asi 20 minut působit. Před zaschnutím udržujeme masku vlhkou (vlhkými prsty, dlaněmi.)

Pleťový krém ze Schindeleho minerálů:Pokud dobře promícháte váš běžný pleťový krém s minerály v poměru 1 : 1, získáte účinný krém proti tvorbě vrásek na obličeji.

Schindeleho minerály pro domácí zvířata: Minerály zde pomáhají stejně jako u člověka s mnoha zdravotními potížemi nebo jejich zvýšenou potřebou. U koní denně 10 g minerálů na každých 70-100 kg živé hmotnosti zvířete.

Rozmíchat ve vodě nebo do oblíbeného krmiva. U psů maximálně 1 g na 15 kg tělesné hmotnosti na den – přimíchat do krmiva a dostatečně dodávat vodu. Psi v růstu polovinu dávky. Kočky – špetku přes dužnaté krmivo a dostatečně dodávat vodu.

  • Ptáci, opeřenci – obzvláště při pelichání či sezení na vejcích jim nabídnout možnost doplnit minerály.
  • Schindeleho minerály pro květiny: 2x ročně vrchovatou lžíci minerálů – rovnoměrně posypat okolí rostliny, zalít dostatečným množstvím vody.
  • Složení:
  • Schindeleho minerály jsou tvořeny ZEOLITY, které v tomto případě jedinečným přírodním způsobem řeší nejen nedostatek minerálů a stopových prvků, ale k tomu ještě dokáží čistit zažívací ústrojí včetně trávicího traktu zaneseného nestrávenými zbytky potravy.
  • Objevem horniny – ZEOLITU, s dosud nikde jinde se nevyskytující kombinací prvků, sestávajícího z křemene, plagioklasu, alkalického živce, biotitu, distenu, granátu, silimanitu, zirkonu a rutilu, která navíc vykazuje unikátní elektrické a magnetické vlastnosti, se nám dostává do rukou skutečně ojedinělý zdroj minerálů a stopových prvků, které nám díky našemu způsobu života chybí.
  • Tyto originální Schindeleho minerály (Schindele's Mineralien) sestávají z jemně mleté kamenné mouky s vysokým obsahem oxidu křemíku, hliníku, vápníku, železa, hořčíku, draslíku, sodíku a dále unikátního přírodního komplexu manganu, mědi, zinku, kobaltu, molybdenu, chromu, bóru, niklu, fosforu, vanadu, dalších stopových prvků a vody.

Tento 100% přírodní produkt, nejsou známy žádné vedlejší účinky – ani při dlouhodobé konzumaci. Je vhodný i pro děti a těhotné ženy.

Neobsahuje žádný lepek ani laktózu, cukry, tuky a bílkoviny. Balení minerálů v kapslích obsahuje kapsle velikosti NULL rostlinného původu – „Hydroxy-propyl-metyl-celuosu“, což je materiál používaný na výrobu kapslí.

Schváleno hlavním hygienikem ČR: č.j. HEM-350-20.2.01-4984

Získaná ocenění

V září 1986 byly „Schindeleho minerály“ jedním z vystavovaných exponátů na veletrhu ve Vídni – „Wiener Messe“.

Při příležitosti slavnostního zakončení tohoto veletrhu, které se konalo ve velkém sále areálu výstaviště, byly udělovány ceny nejlepším exponátům.

Budete mít zájem:  Cushingův Syndrom U Psů Léčba?

Za Svaz rakouského spolku vynálezců se ujal tohoto vyhodnocení sám prezident a při této příležitosti prohlásil: „Nejvyšším oceněním je odměněn „SUPERBIOMIN“ – Schindeleho minerály, které získávají velkou zlatou medaili“.

Dále dodal: „Dosud se v tak krátké době žádnému vynálezci nepodařilo dosáhnout toho, aby jeho produkt znali a kupovali lidé po celém světě“.

Téhož roku následovaly i další ocenění … na výstavě IENA 86, konané v Norimberku, obdržel pan Robert Schindele za svůj produkt „minerální horninová mouka“ stříbrnou medaili a na výstavě FUTURA 86, konané ve Štrasburku byl pan Robert Schindele odměněn za svůj produkt „prahorninová mouka“ další zlatou medailí. Jsme rádi, že téměř po dvaceti velmi úspěšných letech tohoto produktu na celém světě, Vám jej můžeme nabídnout i u nás v České republice.

  1. Stříbrná medaile iena´86 Internartionale Ausstellung 'Ideen-Erfindungen-Neuheiten' v NorimberkuZlatá medaile Futura ´86 ve Štrasburku Zlatá medaileSpolku rakouských vlastníků patentů a vynálezců ve Vídni v roce 1986
  2. Jak byly nalezeny léčivé zeolity
  3. Následující text je výňatek z úvodní kapitoly v knize pana Roberta Schindeleho.
  4. Když v předjaří roku 1981 v souvislosti s výstavbou silnice v jednom z mých lesních závodů v okolí Melku v Dolním Rakousku buldozerista dvakrát narazil na vulkanický kužel z poměrně křehkého materiálu, který vznikl na zlomu zemské kůry, obklopen velmi tvrdou pararulou, netušil jsem ještě, co bude později následovat.

U příležitosti návštěvy hrubé stavby této lesní cesty navrhli vedoucí stavby vrchní lesní rada Dipl. Ing. Brandstädter z Dolnorakouské komory lesního hospodářství a vrchní lesní rada Dipl. Ing. Hans Schoder z Oblastní zemědělské komory z úsporných důvodů použít objevený materiál pro podklad a štěrkování cesty.

Tak se také stalo. Na počátku července 1981 bylo za velkých veder na hrubou trasu cesty dovezeno více než 6000 kubických metrů tohoto materiálu, který byl rozhrnován buldozerem.

Kvůli velkým vedrům vznikala při pojíždění těžké techniky mračna kamenného prachu, který pronikal až 50 i více metrů do okolí cesty do lesa a pokryl souvislou vrstvou lesní půdu.

Všimli jsme si však další věci – pásy buldozeru byly den ze dne delší, až jsme nakonec museli vyjmout jeden článek, protože už je nebylo možné napnout. Můj řidič, člověk se čtyřicetiletou zkušeností ve svém oboru, mi řekl: „Něco takového jsem ještě nezažil!“ Mezitím jsme přišli na to, čím to bylo.

Pod polarizačním mikroskopem a z rentgenových snímků bylo patrné, že se jedná o dosud nikde jinde na světě nenalezený minerál, který se skládá ze 30% z alkalického živce, 20 – 30% plagioklasu, 20 – 30% křemene, 15 – 20% biotitu, 5 – 10% distenu (kyanitu), granátu, silimanitu, rutilu a kovů.

Zatím asi 26 stanovených minerálů se vyznačuje retrográdní krystalickou mřížkou s přechodovými kovy a zpětnou chemickou přeměnou na alkalický živec.

Díky obsahu cca 5% železa a stopové přítomnosti kobaltu, který se železem vytváří dokonalý magnet, se housenkové pásy při tření o tento materiál magentizují.

Atomy článků pásu a jejich čepů se na třecích plochách uspořádávají do jednoho směru, čímž dochází k přeorientovávání atomů v krystalické mřížce kovu. Tím se i nejtvrdší ocel vrstvu po vrstvě mění a měkne. Vraťme se však zpět ke stavbě cesty.

Několik dnů po její dostavbě začalo intenzivně pršet a vrstva kamenného prachu zmizela, umyta deštěm. Na místě smytého kamenného prachu rostla asi 50ti letá jedle – v době štěrkování byla celá zežloutlá a byla určena k pokácení.

Než k tomu však mohlo dojít, přišel za mnou jeden z mých zaměstnanců a řekl mi: „Proč máme kácet jedli, která je ještě úplně zelená? Když ji porazíme, zůstane po ní velká mezera ve stavu.“ Šel jsem se podívat a byl jsem opravdu velmi překvapený – strom byl tmavozelený a očividně se mu dařilo skvěle. Vyrašily mu mezitím nové letorosty.

Věděl jsem hned, že za tím je kamenný prach, přesto jsem čekal a pozoroval okolí ještě několik dalších let, až jsem se konečně v roce 1985 rozhodl informovat o tomto jevu novináře.

Nejprve místo nálezu navštívil jeden známý vědec a po spatření kousku minerálu prohlásil: „To musí být opravdu tak, na první pohled je vidět vápník a granát!“ Nechal nalezený materiál analyzovat a podal o tom zprávu panu ministerskému radovi Dipl. Ing. Dr.

Perseymu z rakouského Ministerstva pro vědu a výzkum. Několik dnů na to uspořádala paní Dr. Maria Felsenreich z Gänsendorfu v tiskovém klubu Concordia ve Vídni tiskovou konferenci, na níž jsem mohl svoje pozorování zveřejnit. Zástupce vědecké veřejnosti, pan Dr.

Gernot Gräfe, vysvětlil tisku, proč se stromy na místě posypu kamenným prachem uzdravily.

V září roku 1985 bylo za přítomnosti rozhlasu a televize a vysokých rakouských politiků místo nálezu představeno veřejnosti. V rozhlasu běžel přímý přenos; během následné diskuse, při níž jsme seděli v hostinci v Emmersdorfu, běžel první přímý přenos programu Ősterreichbild.

Rakouský rozhlas a televize o tomto fenoménu informovaly v mnoha zpravodajských relacích – nejenom u nás, ale v celé Evropě. Stal jsem se v několika dnech známým jako člověk, který si všiml prostředku na zastavení postupujícího vymírání lesů.

V mnoha následujících pokusech se ukázalo, že dobře vyživované stromy jsou schopné překonávat stres z vlivu životního prostředí a že dík dnešnímu stavu vědeckého poznání a za přispění trochy dobré vůle lidí může být v příštích desetiletích stresový účinek z vlivu životního prostředí na zdraví stromů výrazně snížen.

V září roku 1985 mi bylo jasné, že si zřídím vlastní provoz na jemné mletí minerálů. Nejprve jsem nechal semlít několik tun v blízkém mlýně. Když jsem nechal provést první analýzu minerální moučky, začal jsem se studiem vší dostupné literatury o minerálech a došel jsem k závěru, že budu malé množství těchto minerálů jíst sám.

Říkal jsem si – co dělá dobře mým stromům, pomůže i mně. Trpěl jsem po těžké otravě masem už mnoho let velmi bolestivým nadýmáním, měl jsem velmi vysoký obsah kyselin v moči – hodnoty kolem 7,6 – 7,8 a následkem velmi vysokého obsahu kyselin v moči jsem trpěl dnou. Sužovaly mne také neustálé záněty krčních mandlí.

Už několik hodin po pozření první čajové lžičky mletých minerálů, které jsem smíchal s vodou, se u mne dostavily velmi intenzivní větry. Ještě téhož dne zmizel tlak v žaludeční krajině. Příštího dne jsem se rozhodl zdvojnásobit dávky minerálu. Na to se dostavily opět velmi intenzivní větry. Po třech dnech jsem byl osvobozen od desetiletých bolestí.

Další tři dny nato zmizely bolestivé projevy dny a můj krevní tlak poklesl ze 180/100 na 145/85! Několik týdnů poté byly pryč i moje potíže s krčními mandlemi a v mých sněhobílých vlasech se objevily pramínky černých vlasů. Můj lékař, který mi poté provedl krevní testy, zjistil zcela normální hodnoty.

Mohl jsem opět pít alkohol a kávu, kolik jsem chtěl, jíst i tučné maso, těstoviny a sladkosti – nic se nezměnilo. Od té doby – od roku 1985, jím denně minerály.

V roce 1986 se v novinách Die Welt objevil článek, který – stejně jako rozhlas – o tomto jevu velmi podrobně informoval. Od té doby se o minerály začala velmi intenzivně zajímat i veřejnost a krátce na to jsem obdržel nezvladatelnou lavinu dopisů.

Odezvou na vysílání v rakouské televizi v pořadu Wir am Mittwoch bylo přes 10 000 dopisů, které divákům moderátor pořadu pan Hademar Bankhofer při příštím vysílání ukazoval – všechny obsahovaly žádost o moji adresu. Několik dalších dnů nato stály před mým závodem kilometry dlouhé kolony aut se zákazníky, kteří si přijeli koupit minerály. Telefon vyzváněl od 4 hodin ráno do 11 hodin večer.

V září roku 1986 byly Schindeleho minerály jedním z exponátů na veletrhu ve Vídni. Na závěr veletrhu byla tomuto produktu udělena zlatá medaile, jako výraz ocenění „Produktu, který budiž považován za špičkový exponát veletrhu“, jak prohlásil prezident Rakouského spolku vynálezců.

Dále řekl: „Dosud nikomu se nepodařilo v tak krátké době dosáhnout toho, aby jeho produkt znali a kupovali lidé po celém světě.“ Musel jsem držet téměř hodinu a půl trvající proslov, na jehož konci jsem sklidil takový aplaus, jako nikdo z mých předchůdců toho dne.

Online prodej zde

Zapomínáte? 10 potravin, které musíte jíst, aby váš mozek dobře fungoval

  • Máte pocit, že váš mozek postupem času ztrácí na výkonnosti? Nemusí to nutně souviset se stárnutím. Možná vašemu mozku chybějí nějaké živiny, které byste mu měli dodat ve stravě. To, co jíme, ovlivňuje nejen naši fyzickou stránku, ale i psychiku, soustředěnost, vnímání a paměť. Těchto 10 potravin váš mozek potřebuje, abyste měli stále bystrou mysl. 
  • Červené řepě se také jinak říká “krvavý elixír mládí” a toto přízvisko si získala zcela zaslouženě. Červená řepa je sladká kořenová zelenina, která díky své kombinaci vitaminů a minerálních látek dokáže skutečně zázraky. Je bohatá na křemík, který dokáže zbavit mozek jedovatých kovů. Řepa pomáhá lépe okysličovat mozek, a tím se zlepšuje mentální výkonnost a paměť. Mimo jiné napomáhá tvorbě červených krvinek, pomáhá proti zácpě a posiluje tkáně a kosti. Vedle toho zkrášluje pleť, nehty a vlasy a podporuje dobrou náladu.
    7 potravin, které léčí bolavá záda: Tučné ryby i červená řepa

  • Avokádo je ovoce plné zdraví prospěšných živin. Obsahuje vysoké množství vitaminů B, C a K, draslíku a kyseliny listové. Díky tomu může zabránit vzniku krevních sraženin v mozku, zlepšuje okysličení mozku a napomáhá nám se lépe koncentrovat. Kromě toho je avokádo plné antioxidantů, pomáhá lidskému organismu lépe vstřebat potřebné živiny, pomáhá při hubnutí, chrání naše oči a existují také studie, které dokazují, že působí jako prevence rakoviny prostaty.
    Jak poznat že je avokádo zralé a jak ho nakrájet • VIDEO: Adam Balažovič

  • Ořechy, převážně vlašské ořechy a mandle, jsou díky kyselině alpa-lipové, antioxidantům a vitaminům B6 a E zásadní potravinou pro vaše mozkové buňky. Pomáhají udržovat zdravý a funkční nervový systém a mozkovou činnost. Mimo to udržují fyzickou i psychickou kondici, pomáhají srdeční činnosti, nervům i v boji proti křečím. Vaše vlasy a nehty také přivítají jejich pomoc. Tuky obsažené v ořeších je totiž udržují krásné, zdravé a lesklé.

  • Rybí maso, obzvláště maso tučných ryb, jako jsou tuňák, pstruh, makrela nebo losos, je plné omega-3 mastných kyselin. Z toho důvodu jsou zdravé pro fungování vašeho mozku. Zlepšují paměť i koncentraci. Mimo to je rybí maso obecně bohaté na vitamin A, který je zdravý pro vaše oči, vitamin D pro vaše kosti a vitamin B12 pro nervový systém. A jod je podstatný pro vývoj mozku.
    Ryby nejsou drahé, kuřecí maso stojí víc než pstruh • VIDEO: …

  • Kurkuma je jedna z mála potravin obsahující látku kurkumin, která může za její specifické zbarvení. V kombinaci s množstvím antioxidačních látek pomáhá zvýšit množství kyslíku proudícího do mozku. Díky kurkumě je náš mozek proto více ve střehu, kurkuma ho udržuje soustředěný, a dokonce dokáže zvýšit kapacitu naší paměti. Kurkuma se počítá mezi přírodní antibiotika, podporuje činnost srdce a působí skoro zázračně proti akné.
    Antibiotika si můžete vyrobit doma. Budou fungovat? Lékař říká, že ano

  • Lněná semínka jsou sice drobná, ale zato účinná potravina. Obsahují kyselinu alfa-linolenovou, což je tuk, který uchovává mozkovou kůru plně funkční. Lněné semínko nám také díky hojnému množství zinku pomáhá lépe se soustředit, pochopit danou informaci a lépe si ji pamatovat. Díky množství zdraví prospěšných látek pomáhají lněná semínka při problémech se zažíváním, problémech s pletí, posilují imunitní systém, jsou protizánětlivá a snižují hladinu cholesterolu v krvi.
    Chia semínka, quinoa, goji: Jsou superpotraviny skutečně tak skvělé?

  • O borůvkách se obecně tvrdí, že jsou to jedny z nejzdravějších bobulí vůbec. Jejich vzácnost dokazuje i to, jak těžko se dají natrhat, nebo i to, jak draze se prodávají. Díky vysokému obsahu kyseliny gallové borůvky chrání mozkové buňky před stresem a neblahým psychickým rozpoložením. Borůvky jsou ale skutečný všelék. Obsahují vitaminy, a to především vitamin C. Obsahují minerální látky, jako například draslík. A jsou plné silných antioxidantů. Díky této kombinaci zdraví prospěšných látek pomáhají borůvky posilovat imunitní systém, zlepšovat a ochraňovat zrak, fungují jako dezinfekce při otravě jídlem, pomáhají při dietě a jsou prevencí proti některým typům rakoviny.
    Jděte na borůvky! Jsou zázračným všelékem a zhubnete s nimi!

  • Kokos můžete do svého jídelníčku zařadit i v podobě kokosového oleje skvělého do salátů nebo na pečivo jako náhrada sladkých marmelád. Kokosový olej je bohatý na nasycené triacylglyceroly, které pomáhají soustředěnosti a paměti. Pomáhají především starším lidem s postižením paměti. Mimo to pomáhá likvidovat plísně a kvasinky, působí antibakteriálně, posiluje imunitní systém a pomáhá činnosti jater. Kokosový olej se také používá jako pleťový krém, který vyhlazuje vrásčitou pleť.
    Zázračný kokosový olej: Chutná, voní i léčí!

  • Přírodní kakao, které je nejvíce obsaženo v opravdu tmavé čokoládě, je plné zásadních živin, minerálů, vitaminů a antioxidačních látek. Díky čokoládě rozproudí vaše tělo krev, nažene ji do mozku, a pomáhá tak lépe se soustředit a udržovat pozornost. Kromě toho čokoláda chrání kůži před sluncem, snižuje riziko vzniku srdečních nemocí a snižuje krevní tlak.
    Alergie na čokoládu? Neexistuje! Ale na mléko a kakao ano…

  • Síla rozmarýnu se nachází především v podstatném obsahu kyseliny karnosové, která pomáhá chránit mozek před procesy stárnutí, pomáhá zlepšit paměť a soustředěnost. Rozmarýn mimo pozitivní účinky na mozek celkově pomáhá posílit organismus. Pomáhá ženám sjednotit cyklus menstruace. Pomáhá proti bolestem svalů a pomáhá při zažívacích potížích. Díky rozmarýnu se také dostanete do psychické pohody, protože tato zázračná bylina uklidňuje nervy.
    Exotické bylinky, které snadno seženete a pomůžou vám proti nachlazení

Klíčová slova: zdraví, mozek, paměť, soustředění, myšlenky, myšlení, koncentrace, vzpomínky, mozkové blány, buňky, vitamíny, omega-3 mastné kyseliny, ořechy, ryby, avokádo, červená řepa, rozmarýn, hořká čokoláda, kurkuma, kokosový olej, kokos, borůvky, lněné semínko, lněný olej

EXISTUJÍ POTRAVINY, KTERÉ ZRYCHLÍ METABOLISMUS? | OMEGASPORT Olomouc – Fitness, Tenis, Badminton, Squash a Relax

To, že dobře šlapající metabolismus znamená spálené kalorie navíc i snadnější hubnutí, není žádným tajemstvím. Pravdou ale také je, že žádné zázračné pilule nebo potraviny na zrychlení metabolismu a hubnutí tempem 10 kg za týden neexistují.

Takže vás možná zklamem, ale „jezte toto a tohle a budete hubnout lusknutím prstu“ v dnešním článku nezazní. Každopádně si můžete jídelníček poskládat vstříc rychlejšímu a efektivnějšímu hubnutí.

6 potravin, které mohou urychlit hubnutí

1. Potraviny bohaté na bílkoviny

Potraviny bohaté na bílkoviny, jako je maso, ryby, mléčné výrobky, luštěniny nebo vejce, mohou zvýšit váš metabolismus na pár hodin. Jak?

Oproti tukům a sacharidům totiž tělo musí vynaložit větší energii k jejich trávení a metabolizaci. Tento fakt nazýváme jako termický efekt potravin (TEF). Ze všech tří makroživin mají TEF bílkoviny nejvyšší: 15–30 % energie, kterou obsahují, tělo využije na jejich metabolizaci. Následují sacharidy (5–10 %) a tuk (0–3 %).

Mít dostatek bílkovin v jídelníčku je proto výhra po všech stránkách. Pomohou nakopnout metabolismus, budete se cítit sytější (a nebude vás často honit mlsná) a snáze udržíte/vybudujete svalovou tkáň.

Nejjednodušších vodítkem je mít zdroj bílkovin v každém denním jídle.

2. Káva

Studie ukazují, že kofein v kávě dokáže dočasně zrychlit metabolismus. Jedna káva (cca 100 mg kofeinu) dokáže zvýšit klidový metabolismus o 3–4 % na 150 minut.

Pokud kávy pijete hodně, efekt může být ještě vyšší. Navíc se ukazuje, že kofein může pomoci se spalováním tuku nebo může být tím správným nakopnutím před tréninkem. Proto je účinnou součástí mnoha suplementů.

3. Čaj

Kombinace kofeinu a katechinů, které v čaji najdeme, se jeví jako efektivní pro mírné nakopnutí metabolismu.

 Konkrétně se jedná o čaj zelený a oolong. Právě tyto druhy mohou krátkodobě zvýšit metabolismus o cca 4,7 %

4. Koření: zázvor, chilli apod

Metabolismus mohou mírně zrychlit i různé druhy koření.

 Ve studii z roku 2012 dostaly 2 skupiny lidí takřka stejné jídlo. Jedna skupina však dostala jídlo, které navíc obsahovalo zázvorový

extrakt. Skupina, která jedla jídlo se zázvorem, zaznamenala o 40 kcal vyšší termický efekt z tohoto jídla. Pozitivní byl i vliv na pocit sytosti.

5. Kakao

I kakao nebo kvalitní hořká čokoláda mohou pomoci metabolismu, aby šlapal na plné obrátky, a to díky obsahu kofeinu a theobrominu. Z jejich pozitiv mohou těžit hlavně ti, kteří konzumují vysokokalorickou stravu s vysokým zastoupením tuku.

6. Voda a dostatečný pitný režim

Lidské tělo je tvořeno z 50–60 % vodou, a tak není divu, že dostatečný pitný režim je pro naše tělo klíčový.

V dnešním článku jsme si představili potraviny, které v krátkodobém horizontu mohou mírně nakopnout metabolismus k rychlejšímu spalování. Po přečtení je ale jasné, že se nejedná o velké zázraky a nelze jim přikládat velkou důležitost.

Těmi hlavními pilíři pro efektivní hubnutí a fungující metabolismus je správně poskládaný jídelníček, pravidelná pohybová aktivita, dostatečně dlouhý a kvalitní spánek, ale taky psychická pohoda a nadhled.

Boření mýtu o dělené stravě – PharmDr. Margit Slimáková

Ve svých textech a videích jsem se opakovaně věnovala tomu, že není potřeba speciálně oddělovat potraviny na talíři. Přesto stále dostávám dotazy, jestli přeci jenom není třeba oddělit párek v rohlíku od rohlíku nebo do obilné kaše nedávat ovoce. Odpovědi jsou jasné: tu první kombinaci vůbec nejezte, tu druhou si klidně dejte, pokud vám chutná a prospívá. A je úplně jedno, jestli třeba sousedce, která praktikuje makrobiotiku, po kaši s ovocem naskakují žíly. To jsou její žíly, ne vaše. Někteří z nás skutečně ze zdravotních důvodů, jiní třeba pro svou víru nemohou jíst nejrůznější kombinace potravin. To ovšem neznamená, že jejich zkušenosti by měly být základem výživových doporučení pro zbytek populace.

Právě jsem chtěla napsat detailnější pojednání o mýtu dělené stravy, když jsem objevila blog kolegyně, která to už skvěle zvládla. Proto vám níže rovnou předávám překlad jejího vysvětlení.

Autorkou textu je Tamara Duker Freuman, MS, RD, CDN. Dietoložka, která se ve své ordinaci zaměřuje na terapii nemocí trávícího traktu, celiakii a potravinové intolerance.

Ovoce hnije a maso se rozkládá?

Bez ohledu na to, jak bezostyšně nepravdivé a nepodložené někdy jsou, některé internetové mýty o lidském těle prostě ne a ne zemřít.

Mýtus o dělené stravě, který hlásá, že lidské tělo nedokáže trávit některé potraviny, jsou-li konzumovány ve špatné kombinaci, je právě jedním z nich. Zastánci dělené stravy varují, že ovoce je nutné jíst samostatně, poněvadž „hnije“ a podporuje „škodlivé kvasinky“ v těle.

A stejně tak bychom neměli konzumovat maso společně s obilovinami a sacharidy, protože tím zapříčiníme hnití masa ve střevech, jelikož se různé zažívací faktory nutné pro zpracování bílkovin a sacharidů, ať už se jedná o enzymy nebo hodnoty pH, vzájemně zneutralizují.

Dle tvrzení zastánců dělené stravy mohou důsledky nevhodné kombinace jídel zahrnovat plynatost, nadýmání, ale třeba i závažnější onemocnění.

Hnijící ovoce v žaludku? Rozkládající se maso ve střevech? Zní to až děsivě. A děsivé by to i bylo, pokud by tato tvrzení byla alespoň z části pravdivá. Naštěstí nejsou.

Vytáhněme středoškolskou učebnici biologie

Zdůvodnění, které stojí za dělenou stravou, odráží hluboké nepochopení základních biochemických a fyziologických procesů, které stojí za trávením v lidském těle, a při nejlepším se dají označit za pavědu. Vycházejí z hrubého podcenění schopnosti naší trávicí soustavy provádět multitasking.

Pro upřesnění dodávám, že jsem si vědoma některých starověkých kulturních tradic, jako je Ájurvéda, ve kterých kombinování potravin hraje významnou roli. Tyto tradice jsou však spíše spirituálně motivované a odrážejí specifický metafyzický přístup k trávení, než že by vycházely z poznatků molekulární biologie.

Níže uvedené tak nemá sloužit jako kritika stravovacích praktik nezápadních kultur.

Je tedy třeba vytáhnout středoškolskou učebnici biologie a dát přetrvávajícímu mýtu západního stylu jednou provždy vale. Potraviny ve vašem žaludku „nehnijí“ a tečka. Hnití je definováno jako rozkladu organických látek (v tomto případě jídla) z důvodu činnosti bakterií nebo hub.

pH v vašem žaludku je přibližně 2,0 (méně v případě půstu), tedy podstatně kyselejší než i takový ocet nebo citrónová šťáva. To z žaludku činí extrémně nehostinné prostředí pro mikroorganismy, které tam zpravidla dlouho nepřežijí.

Jinými slovy, pokud už se bakterie nebo kvasinky dostanou k jídlu ve vašem trávicím traktu, rozhodně to nebude v žaludku, a to bez ohledu na to, jak dlouho tam leží.

Kombinování potravin nemá vliv na pH

Existuje pouze jedna okolnost, za které by vás hnijící jídlo v žaludku mohlo trápit, a to pokud byste umřeli v půlce oběda. Nicméně pokud to v plánu nemáte, nemějte žádný strach a jezte ovoce v kombinaci, s čímkoli se vám jen zachce.

Kombinování potravin nemá vliv na pH vašeho trávicího ústrojí. Dalším argumentem předkládaným zastánci dělené stravy je, že trávení sacharidů údajně snižuje kyselost žaludku, což je nezbytným předpokladem pro správnou činnost enzymu pepsinu, jehož úkolem je trávit bílkoviny.

I toto je však nepochopení základních biochemických procesů.

Tento argument nadhodnocuje roli žaludku v procesu trávení bílkovin.

Hlavní funkcí žaludku je mísení potravin tak, aby vznikla co největší plocha, která bude vystavena různorodým trávicím enzymům, na které narazí v tenkém střevě – tam, kde se odehrává převážná většina trávení.

Dokonce i lidé bez žaludku, kteří tedy zcela postrádají funkci pepsinu, jsou schopni dostatečně strávit a absorbovat bílkoviny prostřednictvím tenkého střeva. Žaludeční enzym pepsin je zodpovědný pouze za přibližně 10 % trávení bílkovin.

Žaludeční hodnoty pH jsou řízeny buňkami, které lemují stěny tohoto orgánu, pomocí sekrece žaludeční kyseliny v průběhu celého trávicího procesu. Nespoléháme tak na potraviny samotné, aby za nás řídily hladinu žaludeční kyseliny.

A i když je pravda, že pepsin vyžaduje kyselé prostředí, sacharidy neneutralizují kyselé pH žaludku o nic více než jakékoliv jiné potraviny. Prázdný žaludek je velmi kyselý žaludek a zatímco anionty v jídle pomáhají při sytosti neutralizovat pH, žaludek vždy zůstává správně kyselý.

To vysvětluje, proč se lidé trpící gastritidou, vředy nebo refluxem žaludečních šťáv necítí v hladovém stavu dobře a cítí se podstatně lépe, pokud jsou sytí.

Naše tělo řídí hodnotu pH

Podobně pak hodnotu pH v tenkém střevě řídí slinivka, která vylučuje pankreatické šťávy bohaté na hydrogenuhličitany. V tomto bodě v trávicím procesu končí úloha pepsinu a do akce nastupuje celá škála dalších enzymů.

Tyto enzymy jsou optimalizovány tak, aby se aktivovaly a začaly působit až v převážně zásaditém prostředí tenkého střeva. Jinými slovy, naše tělo má své vlastní mechanismy, jak řídit hodnoty pH v různých prostředích, které jsou nezbytné pro správnou funkci příslušných sad trávicích enzymů.

A žádná kombinace potravin tyto nezávislé mechanismy nedokáže obejít.

Vědecky naivní zdůvodnění dělené stravy zcela podceňuje schopnost lidského těla provádět více věcí najednou. Různé enzymy tráví různé skupiny živin a jsou vylučovány bez ohledu na to, co jste snědli. I kdybyste jedli výhradně cukr (např.

cukrová vata), vaše tělo by stejně vylučovalo enzymy pro trávení tuků a bílkovin jako součást trávicího procesu. S tím, jak jídlo prochází tenkým střevem, si tak každý enzym hledí svého, a tělo tak zpracuje všechno stravitelné, jakmile k tomu nastane situace.

Vzhledem k tomu, že každý typ živin – bílkoviny, tuky a sacharidy – má své vlastní receptory či jiné absorpční mechanismy, nemusejí spolu soupeřit o to, kdo toho absorbuje více.

Stejně jako dovede současně jít a přitom žvýkat žvýkačku, dokáže vaše tělo současně absorbovat maso a obiloviny – a vlastně jakoukoli jinou kombinaci potravin.

Živočišné bílkoviny jsou vysoce stravitelné

V době, kdy by maso bylo vystaveno dostatečnému množství bakterií a mohlo teoretický začít hnít, bylo už dávno rozloženo v tenkém střevě. Ať už si myslíte, že jíst maso je nezdravé nebo neetické, faktem zůstává, že živočišné bílkoviny jsou vysoce, vysoce stravitelné.

Jinými slovy, v podstatě všechny složky masa jsou snadno a zcela rozložitelné na základní části stravitelné v tenkém střevě; nikdy se tak nedostanou ani do tlustého střeva.

(Všimněte si, že někdy ve stolici naleznete dříve snědená zrníčka či semínka, ale nikdy části masa!)

Proč je toto důležité? Protože tlusté střevo je místem s nejvyšší koncentrací bakterií a také částí trávicího traktu, kde „zbytky“ jídla stráví nejdelší dobu – u normálních, zdravých dospělých v průměru 10 až 64 hodin.

Jinými slovy, pokud je některá potravina kvašena bakteriemi, což je mimochodem zcela normální a žádoucí proces, stane se tak v tlustém střevě.

Většina toho, co skončí v tlustém střevě, jsou nestravitelná rostlinná vlákna (slupky ovoce a zeleniny, slupky semínek, otruby, odolné fazolové škroby) a neabsorbované cukry, jako tomu je v případě osob s laktózovou intolerancí, kteří jedí hodně mléčných výrobků.

Mimochodem to je také důvod, proč je zde přesnější používat termín „kvašení“ než „hnití“, jelikož druhé jmenované odkazuje na rozklad živočišného masa, což se z důvodu výše uvedených ve střevech neděje.

Kvašení neboli fermentace značí bakteriální rozklad sacharidů, což je pro naše účely přesnější termín.

Takže kdykoliv narazíte na sloveso „hnít“ v popisu trávicího procesu, utečte, protože se nejedná o „vědecký fakt“, ale „strašení“.

Střevní plyn je přirozeným produktem fermentace vlákniny

Střevní plyn není sám o sobě znakem špatného trávení. Střevní plyn („prdění“ v běžném jazyce) nemusí nutně znamenat, že váš trávicí systém funguje nesprávně. Může to prostě jen znamenat, že jste snědli spoustu nestravitelných potravin.

Střevní plyn je přirozeným vedlejším produktem bakteriální fermentace vlákniny a neabsorbovaných cukrů.

Do této kategorie bychom ještě měli zahrnout neabsorbovatelná nízkokalorická sladidla, jako jsou cukerné alkoholy, či přidanou vlákninu, například inulin.

Kolik plynu si tedy vyrobíte, obecně souvisí s tím, kolik jste snědli nestravitelných částí. Dá se říci, že lidé, kteří jedí více rostlinnou stravu, zpravidla generují více střevního plynu.

Jinými slovy, prdění není ani patologické a ani něco, co musí být vyloženě špatně. Zcela rozhodně to není známka, že jste zkonzumovali nevhodnou kombinaci potravin.

Osobně prdění považuji za vedlejší účinek zdravého životního stylu.

Kdy je třeba vyhledat gastroenterologa?

Pro jistotu však pamatujte, že nadměrná plynatost, mimořádně páchnoucí plynatost nebo náhlé zvýšení plynatosti může svědčit o jiných zdravotních obtížích, případně špatném vstřebávání.

Jinými slovy, spousta plynu není nutně známkou problému, avšak může být jeho příznakem, zvláště pokud je doprovázeno dalšími příznaky, jako je bolest, změna střevního rytmu, neúmyslné hubnutí nebo nedostatek vitamínů či minerálů.

V takovém případě neztrácejte čas s nesmyslnou dělenou stravou, ale vyhledejte starého dobrého gastroenterologa.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector