Seriál o zmrzlině: Víte, co jíte?

Jakmile se oteplí, zaplavujete nás dotazy ohledně zmrzliny. Facebookové profily se plní fotkami malých děti s první zmrzlinou v ruce. A vy se nás ptáte, co my na to, zda zmrzlinu jíst či zcela vynechat, které dát přednost a kdy ji dát dětem. Pro zajímavost přidáváme vaše vlastní zkušenosti, protože ty jsou lepší než všechny studie světa.

Jíst či nejíst

Maminky mají často pocit, že zmrzlina k létu prostě patří a i když už vědí, z čeho se skládá a co to s dětmi dělá, mají problém ji dětem nedat. Pro podporu svého odhodlání zmrzlinu ještě odložit si jdou k nám pro radu. A některé zase chtějí slyšet, že to je v pohodě a že v létě sem tam zmrzlina nevadí. Tak je to tedy je? Jak to vidíme na Jíme Jinak?

Záleží na vás

Ono je vlastně úplně jedno, co na to my. Záleží čistě na vás, jak to chcete vy pro sebe a pro své děti. Někdo nezvládá tlaky okolí a nad zmrzlinou přivírá oči.

Jinému je jedno, co si okolí myslí a zmrzlinu striktně odmítá jíst nebo dávat dětem. Někdo si ji dá denně, někdo jen svátečně. Nic není dobře nebo špatně.

Jde o to, co vám vyhovuje a co snesete.

Je dobré znát souvislosti

Je vám jistě jasné, že nic ledového a plného cukru vám na Jíme Jinak doporučovat nebudeme, tím spíše ne pro malé děti, jejichž organismus se teprve vyvíjí.

Ono se stačí podívat na složení a je vcelku jasné, že to nebude zrovna ideální svačinka, jak se běžně v létě na koupališti vidí.

Aby se k tomu člověk však dokázal postavit jasně a čelem, je dobré vědět víc a znát větší podrobnosti toho, jak zmrzliny působí na naše zdraví a psychiku.

Protože nás dotazy na zmrzlinu zásobujete každý rok a protože je kolem toho vždycky velká a velmi emotivní diskuse, rozhodli jsme se natočit video Zmrzlina – jíst či nejíst a jakým dát přednost, kde všechno do detailu vysvětlujeme. Není to totiž jen o tom, že zmrzlina je studená a plná cukru.

Důvodů, proč se zmrzlině vyhnout v momentě, kdy trpíte na akné, bolesti kloubů, potíže s trávením , výtoky, bolesti hlavy, záněty dutin, hypoglykemii, ekzém či alergie, je mnohem více.

Babičky vám to kazí?
Přidejte se do koučovacího tréninku Jak na babičky. Naučíme vás, jak si svoje postoje uhájit, jak čelit argumentům a přitom si nezkazit vztahy v rodině a děti nepřipravit o hezké chvíle s prarodiči.

Je snadné udělat rozhodnutí

Nejde o to někoho strašit, jak se často v komentářích ozývá. Jde o t podívat se na zmrzliny objektivně, bez emocí.

Když víte, jak zmrzlina působí, můžete se sami zodpovědně rozhodnout, zda ji vaše dítě nebo vy zvládnete nebo ještě zhorší váš zdravotní stav. Někdo si ji dovolit může a někdo by se jí měl zdaleka vyhnout.

A o tom to je – znát svoje limity a vědět, co si já konkrétně můžu ve své situaci dovolit. Pak se rozhoduje velmi snadno kolik, kdy a jak často či zda vůbec.

Není nad vlastní zkušenostSeriál o zmrzlině: Víte, co jíte?

Dokud člověk nemá pročištěné tělo a je tak nějak běžně nemocný jako většina lidí, těžko pozná vliv zmrzliny na svoje zdraví. Jakmile se však dá do pořádku, a pak si zmrzlinu dá, může teprve posoudit její účinky, protože je prostě pocítí a uvidí rozdíl. Nemusí to být nic bouřlivého, ale ucítíte to a budete vědět, jestli vám to stojí za to nebo ne.

Moje zkušenosti se zmrzlinou jsou bohaté. Mě zmrzlina chutnala moc a každé léto v mém dětství plnila pravidelně moji potřebu dát si něco sladkého. Dám si jednu a vím o ní několik dní. Všechno se zhorší – pleť, psychika, cítím hned podbřišek, běhám na malou… Ale je to jako se vším, kdo nezkusí, stejně neuvěří a bude myslet, že přeháním, straším apod.

Prostě není nad vlastní zkušenost. Já už tomu, co říkají a píšou zkušenější lektoři o zmrzlině (viz video), naprosto věřím a podepsala bych se pod jejich varovná slova vlastní krví. A vy buď můžete věřit a ušetřit si spoustu starostí a nemocí, nebo to můžete sami testovat a pozorovat.

Já si občas také potřebuji ověřit, že to stále ještě platí 😉

Vaše zkušenosti z komentářůSeriál o zmrzlině: Víte, co jíte?

Když se podíváte pod články o zmrzlině, najdete tam zkušenosti ostatních. Je velmi poučné si je přečíst. Co člověk, to názor a jiná zkušenost. Jaká je ta vaše?

Papouch: Já si právě na vlastní kůži připomněla, proč zmrzliny nejím – minulý týden jsem se neudržela a jednu točení si koupila.

Ihned po dojedení mi naskočila husí kůže, celý zbytek dne jsem strávila zabalená v teplých položkách a zimní huňaté mikině (venku 25 stupnu!).

Večer škrábání v krku, další den rýma a za další 2 dny zánět dutin. Za mě teda zmrzku letos už neee ???? Maximalně nějakou od vás?

Mapavča: Tuhle jsem viděla miminko, kterému rozhodně nebylo ještě ani šest měsíců a už dostávalo zmrzku na dudlík. Pak se mamky diví, že jim děti nechtějí zdravě jíst, když už od malinka dostávají takovéhle „dobroty“…

Martina: Vybavuju si z minulých let několik případů, kdy jsem na dovolené po ledové kávě se zmrzlinou málem nedoběhla, a to mi teda veselo moc nebylo :)) Neřikam, že si teď zmrzlinu už vůbec nedam, ale když už, tak ovocnej sorbet, a jen malinko.

Rozdíl je, že jsem tohle léto bez zrmzliny a je  fakt, že jsem ani jednou nesmrkala, žádná alergie, pálení očí a tak. Jak sem byla zvyklá každoročně kvůli pylové a potravinové alergii od mých 6 let.Seriál o zmrzlině: Víte, co jíte?

Renata: Mám to podobně. Přes rok nejím vůbec cukr, ale v létě stanujeme a vozíme s sebou plechovky fazolí většinou s rajčatovou omáčkou slazenou cukrem ???? Ale nejhorší byla pro mě letos zmrzlina.

Otevřeli u nás novou cukrárnu a neodolala jsem na začátku léta mangovému sorbetu.

Šla jsem na zmrzlinu 2x a hned se to projevilo na mých dutinách ???? A to jsem tři roky nejedla ani zmrzlinu ani tropické plodiny.

Ivana: Zmrzlina je taky moje téma. Dětství podobně jako Eva -angína, pendepon, 14 dní klid, angína, pendepon,…v 10 letech mandle ven, tak už ne angína, ale žlázy, prostě někam to jít musí. A teď si uvědomuji, že zmrzlina byla vždy součástí mého života. Krom toho bompary – chuťovka, dnes nechápu jak jsem to mohla jíst. Malá a baculatá jsem byla a věčně nemocná.

Zlomilo se to, rozum jsem pobrala a velmi brzy jsem se osamostatnila, začala o stravě přemýšlet a dobře jíst. Občas se v tom plácám, ale už vím co mi dělá dobře a co ne. A zmrzlina, stále ji miluji, jako vše sladké :-), občas si ji dám, ale jen od místního zmrzlináře, který sám vyrábí a osobně se známe.

V ovocné není mléko, cukr jo :-), ale řídím se heslem :“ Není důležité co sníte, ale čím se živíte“.
A pak taky v Praze v Husovce mají výborný sorbet mango a čoko, jahodu,….Tak si dám když jsem na výletě a radostí si vychutnám. Domácí taky občas udělám. Jen pomixované ovoce a mandlové nebo jiné rostlinné mléko.

A po přečtení článku se moje frekvence ještě zmenší a vyzkouším asi teplý nanuk z agaru 🙂
Krásné leto všem a holky jste fakt výborný :-))))))

Martina: Já si dala naposled Magnum asi před 5 lety a to jsem ještě jedla “ normálně“, nicméně účinky byly okamžité, křeče v břiše a do dvou hodin průjem. Od té doby mě přešla chuť na zmrzlinu a zmizely podzimní chřipky.

MiruMari: Zmrzlina to je něco pro mě. Zmrzlina a čokoláda, na těch ujíždím celé roky. Zmrzka v létě, čokoška v zimě. Ale! Po Jarní očistě jsem na zmrzlinu a čokoládu přestala mít chuť a asi rok jsem si nic takového nedala (fakt to sama nechápu).

Jenže…přišel stres v práci, náročný podzim, šílené jaro, jídelníček šel do kopru a staré chutě byly zpět. Dala jsem si jednu zmrzlinu a byla mi zima do večera, v noci spala v ponožkách (venku třicítky!). Druhý den jsem  měla ještě větší chuť na sladké a depku, tak jsem šla na zmrzku znova.

To už mě rozbolelo večer v krku a ráno mě bolel i močák. Neodradilo mě to a nechtěla jsem věřit, že to s tím souvisí, protože jinak přeci jím tak zdravě!!!! Skončila jsem na pohotovosti, dostala antibiotika na zánět močáku a za rok si to zopakovala.

Tentokrát mi stačila jedna zrmzlina a když jsem ucítila knedlík v krku a jehličky v podbřišku, další jsem si nedala, nasadila umebošky a horký čaj a pochopila, že ještě nejsem tak v pohodě, abych mohla hřešit zmrzlinou.

Budete mít zájem:  Prášky Na Bolavé Klouby?

Ještě že tu máte ty boží dezerty, které mi zmrzlinu i čokoládu skvěle nahradí!! Díky za ně, díky nim už se to další rok neopakovalo a deprese, bolesti v krku i podbřišku jsou pryč.Seriál o zmrzlině: Víte, co jíte?

Pavlína: Nedávno jsem zkusila koupit v cukrárně sorbet, bylo to velké zklamání. Ovoce minimálně, ale cukru nadbytek. Neměli tam přímo cedulku se složením, ale nikdy více. Asi už jsem rozmazlená domácími ovocnými dezerty.

A taky mám se svými dětmi zkušenost, že za pochoutku považují i třeba rybíz či angrešt utržený ze stromu. Už se mi několikrát stalo, že jsem na návštěvu přinesla ovoce (třeba meloun či meruňky) a dozvěděla jsem se, že děti ovoce nejedí. Možná prý občas banán (!).

Raději jsem neměla odvahu se zeptat na jejich jídelníček, protože zeleninu nejí také (či především). Tak alespoň moje děti měly co jíst a udělalo jim to radost.

Sonia: Jo zmrzlina je taky moje slabost v létě, když jsou pařáky. Ale máte pravdu, už ji jím jen výjimečně a když už, tak sorbet a je mi líp. Už nemám celé léto alergii, kupodivu se to se zdravou stravou omezilo na pčikání na jaře a pak klídek..

lidi kolem mě v práci mají virózu teď v lete :-0
Bože, když si vzpomenu, a maminky to dělají v dobré víře dodnes, jak když jsem byla nemocná a měla anginy, tak jak mi maminka každý den podstrojovala zmrzliny (to ochladí ty zanícené mandle přece:-))) a banán politý čokoládou (to tak pěkně klouže do bříška, když se nemocnému děťátku nechce jist), takže kolotoč antibiotik se pak točil  4x za zimu. Díky  za to, že jste a jsem diky vám zdravá 🙂  PS: Moje 5 letá dcera šíleně chtěla ochutnat zmrzlinu, tak jsem jiídala a ona jestli ji to mužů ohřát :-))

Bugina: My jíme jen tak 1x týdně točenou a 1x týdně domácí zmrzlinu a děti jsou v pohodě. Ale jak jsou chvíli u babiček, už pokašlávaj. A tipuju to na přemíru zmrzlin a cukru…Stačí chvíle doma a zase nekašlou.

Floraa: Zmrzlinu jsem nikdy moc nevyhledávala, ale jednou jsem si dala točenou vanilkovou. Bylo hrozné vedro a jeli jsme s mým tehdejším přítelem na první společný víkend.

Měla to být romantika: hotel na náměstí, procházky nádhernou přírodou kolem… Hned první noc jsem protrpěla jak pes – zimnice střídala pocení a myslela jsem, že se rána nedožiju. Ráno jsem se nějak dostala na nádraží, přítel si dokončil výlet sám a já jela na pohotovost: hnisavá angína.

Od té doby jsem se snad 10 let zmrzliny netkla. Až poslední roky si ji občas dopřeji, vždy si ale vzpomenu na tenhle zážitek a nikdy si zmrzku nedávám v opravdu velkém vedru.

Ivana: Doma řešíme v teplých dnech zmrzkou domácí, případně hodím do blenderu mandle, vodu, ovoce a mají super koktejl.

Takže u nás zmrzka jo, ale jen když je horko a snažím se vysvětlit, že točená je prášek + voda + prostředky a to přeci nechtějí jíst :-).

Jako odstrašující příklad uvádím sebe, protože to byly v létě angíny a v zimě záněty průdušek, pořád dokola. Samo, že jsem se zmrzlinou přes léto cpala pořád.

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Děkujeme, že jste se stavili. Vemte si ještě

VIDEO KURZ ZDARMA

Zlepšete zdraví i postavu a začněte podle Jíme Jinak.
45 minut videí, rady a recepty.

PŘIHLÁSIT ZDARMA

Seriál o zmrzlině: Víte, co jíte?

Zmrzliny při hubnutí? Ano, ale je třeba vybírat!

  Seriál o zmrzlině: Víte, co jíte?

Zmrzlina a hubnutí. Dvě slova, která k sobě zdánlivě (k nelibosti většiny hubnoucích) vůbec nepasují. Ale je to skutečně tak? Je zmrzlina obecně nezdravou a kalorickou bombou?

Jako v případě téměř každé potraviny ani zmrzlinu nemůžeme jen tak jednoduše zaškatulkovat. I ona má totiž nepřeberné množství tváří. Aby se však dala považovat za nutričně vhodnou a přínosnou součást našeho jídelníčku, musíme být vybíraví. 

Není zmrzlina jako zmrzlina

Jak asi tušíte, existuje široká nabídka různých druhů zmrzlin, ve které je potřeba se pro správný výběr zorientovat.

  • Zmrzlina mléčná, smetanová a s rostlinným tukem

Zmrzliny mléčné a smetanové obsahují výhradně mléčný tuk, mléčné minimálně 2,5 % a smetanové minimálně 8 %. Maximální množství tuku stejně jako cukru nejsou limitována, a proto se u různých výrobků liší.

Z toho důvodu se jednotlivé výrobky významně liší i ve své energetické hodnotě. Výrobky s označením „s rostlinným tukem“ mají mléčný tuk nahrazen tukem rostlinným.

Rostlinný tuk, který se používá pro výrobu mražených krémů a zmrzlin (nejčastěji je to tuk kokosový a palmojádrový), nemá pro svůj vysoký obsah nasycených mastných kyselin zcela příznivé složení. Bohužel se objevuje ve valné většině balených zmrzlin, které se v současnosti na trhu objevují.

Ale nezoufejte, určitě se vám podaří objevit i nějakou opravdu mléčnou zmrzlinu, která rostlinné tuky neobsahuje. A i kdyby ne, tak jednou za čas vám ani kokosový tuk určitě neublíží.

Základem těchto zmrzlina je většinou jen voda, cukr, ochucovací složky a barviva. Tyto zmrzliny obsahují jen minimální množství bílkovin a tuků, energetická hodnota je ve srovnání se smetanovými zmrzlinami výrazně nižší – většinou do 500 kJ na balení.

Ovšem poté, co si na takové zmzlině pochutnáte, pořádně se vám rozhoupe glykemie a brzy bude následovat opět chuť na sladké.

  • Ovocné zmrzliny a sorbety

Na rozdíl od vodových zmrzlin obsahují tyto zmrzliny určitý podíl ovoce. Ovocné zmrzliny musí obsahovat minimálně 15 % ovoce, v případě sorbetů je to minimálně 25 %. Samozřejmě zde platí pravidlo, že čím více ovoce zmrzlina obsahuje, tím lépe.

Ideální volbou je pak samozřejmě připravit si nějakou tu zmrzlinovou parádu doma. Budete mít tak kontrolu nad složením a kvalitou použitých surovin. Příprava takové domácí zmrzliny je navíc skutečně jednoduchou a kreativní záležitostí.

Seriál o zmrzlině: Víte, co jíte?

Pro začátek se můžete nechat inspirovat našimi recepty a vyzkoušet například zmrzlinu z řeckého jogurtu s karamelizovanými ořechy nebo ovocnou zmrzlinu se Skyrem. 

Seriál o zmrzlině: Víte, co jíte? 

Více informací nejen o zmrzlinách ale i všech dalších potravinových kategoriích se můžete dozvědět v knize Nakupujeme s rozumem, vaříme s chutí. Objednat lze na našem e-shopu.

Jak se zorientovat ve výživových hodnotách zmrzlin?

Zmrzliny se většinou vyrábějí našleháním vzduchem.

Množství vzduchu, které zmrzlina obsahuje, může být různé, čím je zmrzlina našlehanější a nadýchanější, tím zaujímá při zachování stejné hmotnosti větší objem, což je při redukci hmotnosti pozitivní.

100 g zmrzliny většinou tedy neodpovídá 100 ml, a tudíž energetická hodnota a obsah živin na 100 g je jiný než na 100 ml. Značení není jednotné a u některých výrobků se tedy můžeme setkat s hodnotami odpovídajícím 100 g a někde zase 100 ml zmrzliny.

Udává-li výrobce energetickou hodnotu zmrzliny přepočtenou na mililitry, může nám vycházet energetická hodnota u našlehaných zmrzlin podstatně menší než hodnota uváděná na 100 g zmrzliny. Nejdůležitější jsou však hodnoty přepočtené na 1 kus, to nám opravdu řekne, kolik reálně zkonzumujeme. Většina výrobců na obale i tuto hodnotu uvádí, případně si ji můžeme snadno spočítat.  

Seriál o zmrzlině: Víte, co jíte?

Pokud se snažíme redukovat hmotnost, vždy je lepší volit zmrzliny, které mají na 1 kus či porci co nejméně energie, co nejnižší obsah tuku a cukru a naopak obsahují co nejvíce bílkovin.

Více o tom, jak si vybrat tu správnou zmrzlinu naleznete v tomto článku. 

Sdílet:

Banánová zmrzlina: Uděláte ji snadno a můžete ji zajímavě dochutit. Máme pro vás 5 tipů

V tomhle horku přijde zmrzlina obzvlášť k chuti. Ideálně ta domácí, kde víte, že v ní není žádná chemie, a ideálně také ta, která nedá mnoho práce.

Obě podmínky splňuje banánová zmrzlina – banán má totiž po zmrazení geniální konzistenci, kdy ho lze rozmixovat na hladký krém. Čistě banánová příchuť by se člověku však záhy přejedla, možná vám nic neříká.

Pak není nic snažšího, než do mixéru přihodit další ingredience a je hotovo.

Budete mít zájem:  Zubní Lékař Česká Skalice?

Budete potřebovat

4 banány (na 4 porce)

Postup

Banány nakrájejte na kolečka a dejte do mrazáku. Ideálně je položte na větší podložku, aby se neslepila k sobě. Podložku dejte do sáčku, aby banán nenatáhl vůně dalších potravin v mrazáku. Když kolečka zmrznou, rozmixujte je. Zmrzlinu můžete hned jíst, ale bude už povolenější. Pokud ji máte rádi ledovou, dejte banánový krém ještě zmrznout.

Domácí dobrota

Zmrzlina s příchutí čokolády

Budete potřebovat

(4 porce)

  1. 3 banány
  2. 6 lžíc čistého neslazeného kakaa
  3. 4 lžíce smetany
  4. 1 lžičku vanilkového extraktu (nebo pravé vanilky)

S kakaem a smetanou

Vyrobte si banánový krém (viz postup nahoře). Pak do mixéru přidejte kakao, smetanu a vanilkový extrakt (vanilku) a mixujte, dokud se vše nespojí do hladkého krému. Dejte zmrznout do mrazáku. 

Jahodová zmrzlina

Budete potřebovat

(4 porce)

  1. 3 banány
  2. 1 hrnek nasekaných mražených jahod
  3. 2 lžíce sladké smetany

S jahodami a se smetanou

Vyrobte si banánový krém (viz postup nahoře). Pak do mixéru přidejte mražené jahody a smetanu a mixujte, dokud se vše nespojí do hladkého krému. Dejte ztuhnout do mrazáku.

Skořicová smetanová zmrzlina

Budete potřebovat

(4 porce)

  1. 3 banány
  2. 6 lžic kondenzovaného mléka
  3. 1 lžička mleté skořice

Vyrobte si banánový krém (viz postup nahoře). Pak do mixéru přidejte kondenzované mléko a skořici a mixujte, dokud se vše nespojí do hladkého krému. Dejte ztuhnout do mrazáku.

A máme tady variantu, která nadchne hlavně děti:

Zmrzlina s příchutí nutelly

Budete potřebovat

(4 porce)

  1. 3 banány
  2. 6 až 8 lžíc nutelly

S nutellou

Vyrobte si banánový krém (viz postup nahoře). Pak do mixéru přidejte nutellu a mixujte, dokud se vše nespojí do hladkého krému. Dejte ztuhnout do mrazáku.

A jedna varianta pro milovníky anglosaského světa:

Zmrzlina s příchutí arašídového másla

Budete potřebovat

(4 porce)

  1. 3 banány
  2. 6 lžíc arašídového másla
  3. 4 čajové lžičky medu

Zmrzlina s burákovým máslem a medem

Vyrobte si banánový krém (viz postup nahoře). Pak do mixéru přidejte burákové máslo a med a mixujte, dokud se vše nespojí do hladkého krému. Dejte ztuhnout do mrazáku.     

Zdroj: Thekitchn.com

(web)

Mrkněte na další zmrzlinové nápady:

Víte, co jíte? Jak vám vědomé jedení pomůže zhubnout

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Snídani jíte v poklusu, oběd proklábosíte s kolegyněmi a u večeře sledujete napínavý seriál. Z takového jídla můžete přibrat víc, než když jíte v klidu a vnímáte každé sousto. Proč to tak je?

Najít si čas na jídlo nebývá snadné. Naučili jste se nad talířem vyřizovat telefonáty, sledujete televizi nebo hltáte stránky románu? Jídlo si zaslouží pozornost, a to nikoli jen proto, že jeho přípravě někdo věnoval nemálo energie. Co tím získáte?

Víte, že oběd za pracovním stolem je velice nezdravý?

Jestliže pokrmu nevěnujete pozornost, ochuzujete se nejen o smyslové požitky, ale také lehce přehlédnete, že už máte dost: informace, že jste sytí, totiž ze žaludku do mozku přichází až zhruba po půlhodině, a když se na jídlo a vnímání svých pocitů nesoustředíte, snadno toho sníte mnohem víc, než je třeba.

Umíte využít potraviny s negativními kaloriemi?

Nejde jen o uspokojení kručícího žaludku. Při jídle pracuje více smyslů, vnímáte vůni pokrmu, jeho chuť i to, jak je jídlo na talíři naaranžované. To vše hraje roli, a to ve fyzické i psychické rovině. Pokud něco zhltnete téměř nevědomky, hrozí vám jak přejedení, tak vás může za chvíli začít honit mlsná nikoli ze skutečného hladu, ale spíše z neukojení smyslů.

Tajná řeč těla: Co znamená, když máte chuť na čokoládu nebo chipsy?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Jíte jen tak mimochodem? Přestaňte to dělat a uvidíte tu změnu

Jíte-li nepozorně, hrozí vám přejídání, a tedy i přibírání. Trávicí trakt navíc musí vynaložit hodně úsilí, aby se se vší tou potravou vypořádal, proto se po jídle můžete cítit unavení a k povzbuzení potřebujete pověstnou sladkou tečku a dávku kofeinu.

Máte problém s přejídáním? Známe 5 způsobů, jak s tím přestat.

Co vám pomůže? Zkuste si každý pokrm opravdu vychutnat: vnímejte jeho chuť, vůni, konzistenci, barvy. Neberte jídlo jen jako nutnost, ale jako zaslouženou pauzu. Zpomalte, jezte v klidu a věnujte veškerou pozornost talíři…

Podlehněte trendu mindful eating neboli vědomého jedení. Jezte u stolu, odložte mobil, zaklapněte notebook, nepouštějte si televizi. Zkuste to pro začátek s jedním jídlem denně, vše nové chce svůj čas.

Až si z vědomého jedení uděláte zvyk, začnete ho automaticky aplikovat i na další denní jídla.

K správnému jedení se naučte také správně pít!

Když se chystáte jíst, tělo dostane od zraku a čichu signál, že se blíží přísun živin, a začne se připravovat na proces trávení. Mozek automaticky předpokládá, že vás jídlo uspokojí.

„Je dokázáno, že talíř polévky, který sníte normálním způsobem, vás zasytí lépe, než když stejné množství polévky spořádáte, aniž byste zapojili smyslové orgány,“ dodává expertka na výživu společnosti Herbalife Susan Bowerman.

Snažte se proto u každého sousta ocenit jeho barvu a vůni a užívejte si, jak výborný a sytý pokrm konzumujete.

Jak to vypadá, když chuť vypoví službu?

Mnoho lidí zajídá stres či nudu nebo se přejídá, aby zahnali nepříjemné emoce. Když se necítíte dobře, v těle vzroste potřeba dopaminu, hormonu dobré nálady. Může vás přepadnout chuť na sladké, kofein či na cigaretu – a když si moc často vyhovíte, vznikne nepříjemný návyk.

Pozor na to zejména s blížícím se podzimem. „Brzy se stmívá, do práce vstáváte za tmy, za tmy se i vracíte.

Tělo má pocit, že mu chybí energie, a hledá ji například v jednoduchých sacharidech s cílem rychle energii doplnit,“ vysvětluje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

I s tím vám pomůže vědomé jedení. Při konzumaci se soustřeďte nejen na jídlo, ale i na sebe: proč jíte? Máte hlad, anebo se cpete, abyste přehlušili obtížně snesitelné pocity? Zkuste se zamyslet a zjistíte, že než kousek dortu vám udělá dobře svižná procházka, chvilka odpočinku či krátký rozhovor s někým blízkým.

Zaháníte stres a nepohodu jídlem? Mohou za to vaši rodiče!

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Špatnou náladu sladkosti nezaženou, spíše vás uvrhnou do kolotoče výčitek

Zkuste si pár dní zapisovat vše, co sníte. Asi vás překvapí množství „bezděčných“ položek: koláč od kolegyně, chipsy u televize, kelímek zmrzliny po hádce s partnerem.

Nic z toho nejíte proto, že tělo volá po živinách! Naučte se každé jídlo odůvodnit, naplno vychutnat, soustřeďte se na něj všemi smysly. Příště si ho možná dáte znovu, ale mnohem menší množství.

Opravdu vychutnaná kostička čokolády vás totiž uspokojí víc než bezděky zhltnutá celá tabulka. Budete jíst zdravěji, ztrácet kila a navíc vás nebudou pronásledovat výčitky, co jste zase snědli.

Láká vás přirozený způsob jedení a hubnutí? Vyzkoušejte intuitivní dietu!

Historie zmrzliny od dneška až do – Ábíčko.cz

Jahoda, mango, bazalka, mák, česnek nebo rýže – co mají společného? Každá z nich je jednou z mnoha a mnoha příchutí zmrzliny. Ale odkud se vlastně oblíbená pochoutka vzala? A kterého génia napadlo dát zmrzlinu do kornoutu?

Už římský císař Nero (37–68 n. l.) vysílal do hor rychlé běžce, aby mu odtud přinesli čerstvý sníh a led. V kuchyni ho pak smíchali s medem a ovocem a chladivý dezert byl na světě. Podobnou lahůdku si přitom užívali už v antickém Řecku dlouho před naším letopočtem, zatímco v Číně obalovali směs mléka a rýže ve sněhu, aby zmrzla.

„Pravěk“ s Marcem Polem

Podle některých zdrojů přivezl pochoutku do Evropy italský dobrodruh Marco Polo (1254–1324) ze svých cest. Zpočátku si na zmrzlině pochutnávali jen bohatí a mocní, ale během 18. a 19. století už se rozšířila i mezi běžné obyvatele a objevovaly se i první kuchařky.

Historie zmrzliny je sladká •  Pixabay

Revoluční vynález kornoutu

V roce 1904 se do amerického města St. Louis sjeli na světovou výstavu vědci a inovátoři z celého světa. Seznámili se s nejnovějšími vynálezy, jako byl rentgen nebo předchůdce faxu.

Během letních dnů se lidé mohli zchladit zmrzlinou. Jenže jejímu prodejci jednoho dne došly všechny talířky. Naštěstí pro něj stál nedaleko stánek s vaflemi.

Zmrzlinář si do něj zašel pro pomoc, s majitelem dali hlavy dohromady, a tak vznikl jedlý kornout z vafle, který se stal senzací.

Kornout byl vynalezen náhodou •  Wikimedia – Evan Kirby

Je libo zmrzlinu ze soba?

Nejoblíbenější zmrzlinou na světě je vanilková, ale příchutí je mnoho, včetně těch pro našince opravdu hodně neobvyklých.

Budete mít zájem:  Nejlepší Výživa Na Klouby?

Mezi ty nejdivnější patří kraví jazyk (Japonsko), vanilková zmrzlina se šupinkami 24 karátového zlata (Aljaška), husí játra (Francie) nebo zmrzlina z medúzy, která po olíznutí září (Anglie). Vlastní recept na zmrzlinu mají Eskymáci na Aljašce a na severu Kanady.

Základem tradičního dezertu Akutaq je rozšlehaný sobí nebo tulení tuk s čerstvým sněhem a dochucený lesními plody, brusinkami nebo borůvkami. Někteří Eskymáci do něj přidávají i losí maso.

Nejpodivnější příchuť? Medúza •  Wikimedia – Brighterorange

Hřbitov pro zmrzliny

Dělat ochutnávače zmrzliny, to musí být pro kdekoho sladká práce snů. Profesionální ochutnávači používají lžičky potažené zlatem, protože ostatní materiály zanechávají na jazyku nepatrnou příchuť.

V továrně na zmrzlinu Ben & Jerry‘s v americkém státě Vermont berou svou práci smrtelně vážně. Založili dokonce hřbitov pro padlé příchutě.

Najdete na něm třeba „želví polévku“ (vanilková zmrzlina s karamelem a kešu ořechy) nebo „městskou směsku“ (čokoládová a kokosová zmrzlina s kousky čokolády a mandlí).

A na závěr ještě jedna zajímavost: Jeden kopeček zmrzliny zdoláte zhruba padesáti líznutími

 

„Smrtící“ cereálie a zmrzlina. Průmyslově zpracovaná jídla zkracují život, tvrdí vědci

Dvě velké studie ukázaly, že lidé, kteří jedí velké množství průmyslově zpracovaných potravin, jako jsou například cereálie nebo zmrzlina, jsou více ohroženi infarktem a mrtvicí. Informoval o tom web britského deníku The Guardian. 

K tomuto závěru došly dva na sobě nezávislé výzkumné týmy, jeden z Francie a druhý ze Španělska. Přispěly tak k rostoucímu podezření, že jídla vyráběná v továrnách za použití umělých ingrediencí významně přispívají k závažným zdravotním problémům, jako je rakovina, zvýšený krevní tlak nebo obezita. 

Vědci z pařížské univerzity zkoumali stravovací návyky a zdraví více než 105 tisíc lidí. Zjistili, že ti, kteří jedli nejvíce průmyslově zpracovaných potravin, byli po dobu pěti let ve větším nebezpečí mrtvice, infarktu a dalších kardiovaskulárních problémů. Když jejich konzumace „umělých“ jídel stoupla o 10 procent, riziko kardiovaskulárních nemocí vzrostlo o 12 procent. 

Studie zveřejněná v časopise British Medical Journal ale přesto neprokazuje, že průmyslově zpracovaná jídla tyto choroby přímo způsobují. Vědkyně z francouzského výzkumného týmu Mathilde Touvierová však tvrdí, že výsledky studie by měly stačit na to, aby zdravotnické autority lidem doporučily konzumaci těchto jídel omezit. 

„Lidé by se těmto potravinám měli vyhýbat, jak to jen jde,“ řekla Touvierová.

Druhou studii provedl vědecký tým z Univerzity Navarra ve španělské Pamploně. Výzkumníci monitorovali stravování a zdraví téměř dvaceti tisíc španělských absolventů z roku 1999. Výzkum trval až do roku 2014. Kromě další faktorů se do jejich úmrtnosti promítla i konzumace průmyslově zpracovaných potravin. 

Ti, kteří takové potraviny jedli více než čtyřikrát denně, měli o 62 procent vyšší šanci, že předčasně zemřou, než ostatní. 

Z čeho jsou průmyslově zpracované potraviny?

Tato jídla se vyrábí z přísad, jako jsou škroby, rafinovaný cukr, saturované tuky a z různých aditiv. Ta zahrnují například konzervanty, barviva, pojiva, texturanty a umělá sladidla.

Průmyslově zpracované potraviny bývají kaloricky bohaté, obsahují ale minimum důležitých živin, jako jsou například vitaminy, minerály nebo vláknina. 

Češi mají zdravý unikát. Raw zmrzlině pomáhá do světa kluk z Mostu

Začalo to tak, že na Alchymistických Litoměřicích viděl dva kluky v bambusovém stánku, kteří prodávali zdravé nanuky. Zastavil se u nich, dal se s nimi do řeči a spatřil obrovský potenciál. Dnes Vlasta Habl z Mostu cestuje s jedinečným výrobkem po celé České republice i po různých koutech Evropy.

Společnost Rawito založil v roce 2015 Ondřej Horáček z Prahy. Inspirovala ho k tomu jeho návštěva Jamajky, během které si všimnul, kolik jedí místní obyvatelé zmrzliny. Žádná z nich ale nebyla bez živočišných produktů a chemických látek. Protože on sám byl už v té době na raw stravě, inspirovalo ho to a rozhodl se, že zkusí vyrábět zdravou zmrzlinu.

Přečíst článek ›

Když se vrátil do Česka, začal si zjišťovat informace a pracovat na své představě. Navštívil dokonce italský veletrh zmrzlinářských strojů a techniky. Přednesl tam světovým zmrzlinářům svůj nápad, ale nesetkal se s pozitivní odezvou. Zpochybňovali, že se mu to povede a vysmáli se mu.

On to ale nevzdal, naopak začal na nápadu pracovat ještě intenzivněji. Seznámil se s člověkem, který je odborník na chemii potravin a který mu poradil s tím, jak to udělat, aby všechny suroviny držely při sobě. Pak už to bylo jen o zkoušení a hledání receptu na ideální zmrzlinu.

První zdravé nanuky byly hotové v roce 2015 před pražským veletrhem biostylu.

Češi vymysleli unikát

„Do tohoto rozjetého vlaku jsem v minulém roce naskočil i já,“ začíná vyprávět svůj příběh Vlasta Habl. V sedmičlenném týmu společnosti zastává funkci jakéhosi ambasadora, který unikátní český produkt šíří mezi lidmi osobní formou. Baví ho s nimi komunikovat a předávat jim informace nejen o výrobku, který s sebou přivezl, ale také o zdravém životním stylu či ekologickém myšlení.

Habl jezdí po různých festivalech a veletrzích zdravého životního stylu jak v České republice, tak v zahraničí. Nejčastěji se pohybuje v sousedním Německu, kde už navštívil akce například v Brémách, Berlíně, Düsseldorfu nebo Kolíně nad Rýnem.

Dostal se ale také do Švýcarska, Velké Británie nebo do Španělska. Všude tam se české nanuky setkávají s úspěchem.

„Lidé jsou často překvapení, co se podařilo vymyslet,“ říká Habl, který svou cestu ve společnosti považuje za jedno velké dobrodružství.

Přečíst článek ›

Je to pro něj ale také velká pocta. „Jsem rád, že se mohu podílet na tvorbě produktu, který nemá konkurenci.

Je to jedinečné a je úžasné, že se to vytvořilo v Česku,“ myslí si a dodává, že je dobře, že se svět dozví, jak to máme a že i Češi umějí vytvořit dobrý produkt a dělat ho s láskou.

„Je to super, když člověk může Českou republiku reprezentovat s něčím kvalitním, co všem chutná,“ má radost Habl.

Kvalitní, zdravé, ručně vyráběné

Výjimečnost nanuků Rawito je hned v několika směrech. Nanuky na sobě mají nálepku handmade, která znamená, že jsou vyráběny ručně. „Od namíchání směsi až po zabalení do obalu si všechno děláme sami. Výrobna je v Praze a při výrobě nanuků jsou přítomni dva až tři lidi,“ popisuje Habl.

Do nanuků jsou použity jen skutečné a kvalitní suroviny – žádné náhražky. V brusinkovém nanuku tak lidé najdou opravdové brusinky. Kešu i kokosové mléko je také vyrobené přímo v této společnosti. Nejsou použity žádné živočišné výrobky, takže výrobek je vhodný i pro vegany nebo lidi s alergií na mléko. Nanuky neobsahují ani lepek.

Naopak obsahují nejrůznější zdravé superpotraviny.

Neobvyklá u takového produktu je i bohatá nabídka příchutí, ze které si lidé mohou vybrat. Je jich celkem jedenáct.

„Nejoblíbenější příchuť je čokoládová a vanilková v tmavé čokoládě s mandlemi,“ vyjmenovává Habl s tím, že hlavně lidé, kteří si jejich nanuky dávají poprvé, často jdou do klasiky a sahají po dobře známých příchutích. Jejich nejzdravější nanuk je ten s kustovnicí čínskou.

Nanuky jsou k sehnání jednak na různých akcích, jednak ale také ve spoustě prodejních míst po celém Česku. V Mostě se dají nanuky koupit například v krámku s názvem Špajz.

Přečíst článek ›

Celková výroba probíhá také s ohledem na udržitelnost rozvoje a životní prostředí. Suroviny pocházejí od zodpovědných zemědělců, obaly jsou vyráběny z recyklovatelných materiálů. Produkce odpadu je snižována už při výrobě a ten, který přece jenom vznikne, je buď tříděn, nebo kompostován.

Protože zájem o své zdraví a tím pádem i o zdravé potraviny má stále více lidí napříč všemi generacemi, plánuje společnost svůj další růst a nové produkty. „Máme hned několik vizí do budoucna, na kterých pracujeme. Jdeme ale krok po kroku. Ve vzduchu už byl nápad třeba na výrobu zmrzliny ve vaničkách,“ prozrazuje Habl, jak by se to mohlo vyvíjet dál.

Raw foodTermínem se označuje takzvané živé jídlo, které neprošlo tepelnou úpravou nad 42 stupňů Celsia. Raw food vychází z myšlenky, že tepelně upravená strava výrazně ztrácí své výživové hodnoty, živiny a důležité enzymy.

Největší procento jídelníčku vitariána tvoří především ovoce, zelenina, saláty a semínka, ořechy a sušené plody. Důležité je také vhodné pořadí jídla pro správné trávení. Například ovoce by se nemělo kombinovat se zeleninou apod.

Oblíbené jsou na živé stravě také různé koktejly, ve kterých se smíchá několik potravin – tzv. smoothies.zdroj: Wikipedia.org

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector