Seriál o víně: Máme víc než Müller Thurgau?

Rok 2020 byl samé překvapení a rozhodně nikdo z nás nečekal, že nám natolik pozmění plány. Ale i přes události, které nastaly, jsme se nenechali odradit a čerpali energii z toho, co máme rádi, z vína a z Vašich ohlasů, že jste v tom s námi.

Soutěžní úspěchy

Loňský rok začal hned tou největší peckou, získali jsme sedmého Šampiona Salonu vín ČR, ale o tom jsme Vám už vyprávěli v loňské bilanci za rok 2019.

Co se nám ale ještě povedlo získat a na co jsme náležitě pyšní? Velkou radost nám udělal Ryzlink rýnský 2017 z tratě Za cihelnou, který získal v mezinárodní soutěži Decanter úžasných 95 bodů a zlatou medaili.

Valtické vinné trhy nám přinesli 3 velké zlaté medaile pro Ryzlink vlašský z řady Ego a dva Ryzlinky rýnské z řady Terroir Moravia.

Zlatou medaili si odnesl Cabernet Sauvignon 2018 z řady 1508 v prestižní soutěži CM Bruxelles, která se letos konala v Brně, mimochodem o této soutěži se ještě budeme zmiňovat.

Prague Wine Trophy se v roce 2020 neslo v duchu 7 Championů, k tomu 20x Prague Premium Gold, 49x Prague Gold a 4x Prague Silver. Navíc jsme se stali už popáté pětihvězdičkovým vinařstvím a dostali titul BEST WINERY. A čím jsme začali, tím také zakončíme. Salon vín ČR 2021 se pro nás nesl v duchu šťastné desítky. Tolik vín se totiž probojovalo do letošní expozice a Vy si ji budete brzy moci ochutnat osobně ve Valticích. Navíc jsme získali ocenění za nejlepší kolekci. Celkově jsme za rok 2020 v soutěžích obdrželi 158 medailí.

Seriál o víně: Máme víc než Müller Thurgau?

Víno před kamerou, Vinice před kamerou

A protože nám rok 2020 znemožnil osobní setkání a nebylo ho tolik, kolik bychom si ho přáli, nenechali jsme nic náhodě a zpřístupnili Vám naše vína jinak – na dálku, přes oko kamery.

Kolega, markeťák a hlavně blázen do vína Rastíno Janovíček si pro Vás nachystal krátká videa, ve kterých Vám popovídal o vínech, která máme v nabídce a která Vám třeba zpříjemnila „domácí karanténu“.

Seriál videí pokračoval výlety na naše vinice a poté i do naší nové prodejny Mezi viny.

Prodejna a vinný bar Mezi víny

Když se spojí Zámecké vinařství Bzenec a Vinařství Mikrosvín Mikulov, dvě časem vyzkoušená a originální vinařství, vzniká prostor pro něco jedinečného. Představili jsme Vám místo, kde si dopřejete naše skvělá vína, ale zčásti i vína vybraných, podobně smýšlejících moravských a zahraničních vinařství.

Místo, kde budete jen Vy, Vaše emoce, skvělá vína a vše, co k tomu patří. Pokud to máte blízko na Hlavní třídu v Ostravě – Porubě, určitě nás navštivte. V nabídce máme také sudovku.

Na vínomat a mnoho otevřených lahví jen „na skleničku“ či posezení na gauči si sice budeme muset ještě nějakou dobu počkat, ale doplnit Vaše zásoby můžete už teď.

Akce

Začátek roku 2020 nenasvědčoval, že by měl být jiný než roky, jaké jsme dosud zažili. Pilně jsme připracovali už devátý Ples Zámeckého vinařství Bzenec, který se konal tentokrát v rytmu doprovodné kapely ze show STARDANCE České televize a jak jinak než ve společnosti 30 vzorků našich špičkových vín.

Seriál o víně: Máme víc než Müller Thurgau?

Kromě plesu jsme si pro Vás připravili spoustu akcí, které měly odstartovat začátkem jara. Ale jak jistě víte, jaro 2020 bylo tak trochu jiné.

O to více jsme se těšili, až nastane chvíle, kdy se opět setkáme u plných pohárků a oslavíme nabytou svobodu tím, co nám dělá radost, vínem.

Závěr června jsme pojali jako „vítací“, nejen blížících se letních prázdnin, ale hlavně Vás! Konečně jsme se mohli setkat v tváří tvář, posedět u vínka za přítomnosti skvělé hudby a v bezva společnosti. 13. června jste si užili Zámecké VÍ(no)TÁNÍ.

Další akce následovala hned v červenci. Náš nový „Vinný bar Široko daleko“ si pro Vás 25. července nachystal Open air degustaci pod širákem.

Kdo si vyšlápl všechny schody a došel za námi na kopec ke kapli sv.

Floriana a Šebestiána, tomu byl odměnou nejen nádherný výhled na zdejší scenérie, ale také si mohl vychutnat mladá, svěží, ale i aromatická vína, sekty, skvělou kávu a živou muziku „z ulice“.

Seriál o víně: Máme víc než Müller Thurgau?

A konečně, letos už posedmé jsme 15. srpna v bzeneckém parku uspořádali již tradiční Vína ze zámků – mezinárodní přehlídku zámeckých vinařství a toho nejlepšího, co jejich sklepy nabízejí. Ochutnali jste přes 100 vín z 11 zemí světa. Novinkou byl stánek TOP CLASS 90+ se špičkovými víny, která byla na prestižních vinařských soutěžích ohodnocena více jak 90 body.

Seriál o víně: Máme víc než Müller Thurgau?

A jak jsme se již zmínili, v roce 2020 se Česká republika stala pořadatelem mezinárodní soutěže vín – CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES. Květnový termín soutěže, který byl původně plánován, byl zrušen šířící se pandemií COVID-19 a nový termín byl stanoven na 2.- 6. září.

Hlavní program soutěže – hodnocení vín – byl doplněn o prezentaci českého a moravského vinařství a vinohradnictví. Ve čtvrtek 3. září byli porotci rozděleni do 4 skupin a všechny informace, které nasáli během prezentace šli poznat do terénu, např.

i na kopec Starý hrad, kde je čekal nejen nádherný výhled do okolí, ale také přípitek v podobě tradičního sektu i prezentace a ochutnávka našich vín.

Seriál o víně: Máme víc než Müller Thurgau?

18. – 19. září se v rámci Putování za burčákem a bzeneckým vínem do Bzence konalo Rulando-rýňákobraní, kde jsme si pro Vás nachystali (jak už i sám název napovídá) výběr nejzajímavějších Ruland a Rýňáků z našeho sklepa.

Vinobraní

V průběhu kampaně jsme se pořádně „zapotili“.

Sklizeň letos začala později, než je obvyklé a proměnlivé počasí a výraznější říjnové srážky nám někdy pěkně pozměnily naše plány, ale vše dobře dopadlo a sklizeň jsme zdárně ukončili v druhé půlce listopadu, a to se sběrem pozdních odrůd jako jsou Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Frankovka a Cabernety. Letošní rok zařadíme spíše ke větším kampaním, a to i díky našim novým výsadbám v Mikulově a v Hovoranech. Tento ročník přeje především ranějším odrůdám jako je Müller Thurgau, Sauvignon, Muškát moravský, Pálava a Pinotovým odrůdám – Rulandské bílé, Rulandské šedé a Chardonnay. Pro fanoušky mladých vín jsme vyrobili 4 Svatomartinská vína (Müller Thurgau, Muškát moravský, Svatovavřinecké rosé a Svatovavřinecké) a 4 patřící pod naši řadu Mladých vín (Sauvignon, Müller Thurgau & Muškát moravský, Rulandské šedé a Svatovavřinecké).

V loňském roce proběhlo také první vinobraní na jedné z nejstarších tratí v českých zemích – Pod Starým hradem v Bzenci, která byla po několik desítek let velmi zanedbána.

Už dříve jsme Vám představili „náš projekt“, který započal v roce 2014, a to rekonstrukci s touhou obnovit její zašlou slávu. Nyní stojíme u zrodu vína „z kopce“, které začíná psát svůj příběh.

Budete mít zájem:  Vrcholový sportovec nemůže jíst nikdy zdravě, říká Petr Havlíček

Panenskou úrodu jsme sbírali hezky ručně za pečlivé kontroly a hrozny byly zpracovány šetrně pomocí zemské gravitace, bez zásahu čerpadel.

Seriál o víně: Máme víc než Müller Thurgau?

Sklep

V loni jsme posílili sudové kapacity celkem o 16 velkých sudů od 1500 l do 4000 l. Dále jsme pak pořídili nová čerpadla a pokračovali v rekonstrukci podlahy ve sklepě, což obnášelo vystěhování nerezových tanků ze sklepa ve 3 etapách a poté jejich nastěhování. Celkově jsme posílili kapacitu nákupem nových nerezových nádob.

Seriál o víně: Máme víc než Müller Thurgau?

Novinky v sortimentu

Nově náš sortiment doplnila dárková krabička Terroir Moravia, do které jsme zabalili Ryzlink rýnský 2016 z tratě Klínky. Stylová, světle krémová krabička s historickou mapou Moravy, s jemnými prvky zlaté ražby v detailech a v logu, podtrhuje výjimečnost této řady.

A také naši řadu Ego jsme rozšířili o další produkt.

Kromě barikové Rulandy modré a Chardonnay jsme do světa vypustili limitované víno pod značkou Ego Evolution v černém „kabátku“, jehož vznik se pojí s životním jubileem majitele naší společnosti MVDr. Jiřího Kaprálka. V této řadě ochutnáte EGO Evolution No. 1/59 Chardonnay & Rulandské bílé 2018 a EGO Evolution No. 1/59 Rulandské modré 2017.

Seriál o víně: Máme víc než Müller Thurgau?

Rok 2020 vůbec nebyl jednoduchý, ale hodně nás naučil. Že když se opravdu chce, všechno jde. A i když jsme se nemohli tolik setkávat, věříme, že i tak jste si to užili.

Přejeme Vám hlavně pevné zdraví a dostatek chuti pro všechny novinky z našeho sklepa.:)

Sdílet na FB

Změna klimatu dopadne na vinice, během 20 let se na Moravě přestane dařit Chardonnay či Müller Thurgau

Téměř celá Česká republika bude mít podle aktuálních výpočtů klimatologů v polovině století podnebí vhodné k pěstování vinné révy.

Víno dozraje i ve vyšších nadmořských výškách – a tradiční středoevropské vinařské oblasti, kde se dnes daří především bílým odrůdám, se teplotně vyrovnají současným podmínkám středomořských pěstitelů.

Klimatická změna však zároveň v Česku zvyšuje četnost nenadálých jarních a podzimních mrazů, které mohou zničit nejen jednu úrodu, ale i celé trvale plodící vinohrady. Rozmach moravského a českého vinařství zbrzdí také častější výskyt nových nemocí a škůdců i zhoršující se sucho hlavně v níže položených oblastech.

Ukazují to výpočty a mapy pravěpodobného budoucího vývoje Huglinova indexu, které vytvořili vědci z CzechGlobe – Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd, a také zkušenosti jednotlivých vinařů: „Už teď je vidět, že je rok od roku větší sucho.

Extrémní byl loňský rok, kdy bylo srážek minimum. I letos vidím, že je opravdu sucho. Má to vliv na kvalitu hroznů, ale hlavně na výnosy. Každý rok také víno dozrává dřív a dřív,“ řekl Českému rozhlasu Čeněk Osička, vinař z Velkých Pavlovic.

Teploměr nejen pro vinaře

Huglinův index vyjadřuje takzvanou teplotní sumu daného území. Má původ ve Francii, odkud se rozšířil do celého světa. Bioklimatologové i vinaři ho používají jako první ukazatel toho, nakolik je daný region svým podnebím vhodný pro pěstování vína a jaké konkrétní odrůdy.

„Neříká nám nic o půdních podmínkách, bere v úvahu čistě teplotní charakteristiky: jak průměrnou, tak maximální teplotu,“ upozorňuje bioklimatolog Miroslav Trnka z CzechGlobe. „V našem modelu jsme pracovali i s terénem, který ovlivňuje množství slunečního záření na daném svahu.“

Následující grafika ukazuje základní stupnici Huglinova indexu. Vlevo nahoře vidíte Českou republiku v klimatických podmínkách, na jaké jsme byli dosud zvyklí.

V řádcích pod sebou jsou pak předpovědi spočítané pomocí hlavních klimatologických modelů (BNU, CNRM, HadGEM, IPSL a MRI) pro celé 21. století. Každé období a každý model má pak dvě varianty: pesimistický scénář vývoje koncentrace skleníkových plynů v atmosféře (RCP 8.

5) a scénář optimističtější (RCP 4.5), který předpokládá, že se lidem koncentraci CO2 v průběhu 21. století podaří stabilizovat na nižší úrovni.

I když průměrná teplota by v příštích dvaceti letech neměla podle dostupných modelů stoupnout o víc než 0,8 stupně Celsia, v součtu průměrných a maximálních teplot za celý rok je změna dramatičtější. Stejně významné jako celoroční součet pak bude meziroční kolísání v jejich hodnotách a to, jak velké budou jednotlivé extrémní výkyvy.

„Celkově je ale zřejmé, že se bude dál oteplovat, a tedy hodnota Huglinova indexu poroste,“ shrnuje výsledky modelování klimatolog Trnka.

„Proto se na jižní Moravě posuneme z oblastí primárně teplotně vhodných pro bílé odrůdy spíš do červených odrůd.

Závisí to ovšem na konkrétním umístění viniční trati, kolik je tam slunce, jaká je to expozice, a také na preferenci zákazníků, jaký charakter vína z té lokality chtějí získat.“

Obrovský problém

Právě pro jihomoravské vinaře zpracoval CzechGlobe ještě detailnější mapu, která pracuje s optimističtějším scénářem RCP 4.5.

Vyplývá z ní, že zatímco teplotní podmínky pro pěstování modrých odrůd révy vinné, z nichž se vyrábí červené víno, se budou zlepšovat, ten, kdo se nyní chystá vysadit tradiční bílé odrůdy, jako je Müller Thurgau nebo Sylvánské zelené, může být v příštích letech kvalitou úrody zklamaný.

„Zatím jsme se tomu moc nevěnovali, ale do budoucna musí člověk opravdu zvážit, co bude vysazovat,“ říká při pohledu na prognózu vinař Osička z Velkých Pavlovic.

„Vývoj určitě spěje k odrůdám, které mají pozdnější dozrávání. Vypadá to, že skoré odrůdy, které máme na vinicích dnes, za dvacet třicet let už nebudou ekonomicky dobře vycházet.“

Pokud by na jižní Moravě už nebyly vhodné podmínky pro suchá bílá vína, byl by to podle něj obrovský problém: „Český konzument má radši bílá vína. Vidím to z vlastního prodeje, kde tvoří 80 až 85 procent.“

Pitelné víno z Polska

„Poslední generaci zažíváme zlepšování klimatických podmínek pro pěstování vína na jižní Moravě i v dalších českých vinařských oblastech,“ říká klimatolog Miroslav Trnka.

  • Detailní mapy podnebí na jihu Moravy jsou součástí projektu Technologické agentury ČR Příběhy sucha.
  • Společenští vědci v něm společně s kolegy z přírodovědných oborů zkoumají, jak česká společnost reaguje na zhoršující se sucho.
  • Český rozhlas na projektu spolupracuje tak, že jeho výsledky zprostředkovává veřejnosti.

„Nicméně tento pozitivní vývoj se nezastaví v nějakém optimu. Bohužel, změna klimatu, která je už teď evidentní, bude pokračovat přinejmenším stejným tempem jako dosud. A vinaři by měli počítat s tím, že už v příštích patnácti dvaceti letech nebudou schopni v bílých odrůdách vyprodukovat stejně kvalitní víno s nižším obsahem cukru jako dnes, protože na něj bude zkrátka příliš teplo.“

Změny klimatu pomáhají kvalitě vín například také ze Spojených států, z Británie, a dokonce i z Polska. „Vinaři zažívají kulturní šok. Zatím je to pořád spíš exotika, ale oblasti, které nikdy nevynikaly, jsou dnes schopny produkovat pitelná vína,“ říká Trnka.

Oteplování přináší mráz

Vinaři na jihu Moravy by se měli připravit také na to, že jejich úrodu v příštích letech častěji zničí mráz. Globální oteplování totiž znamená také delší vegetační sezonu. Keře vinné révy se dřív budí ze „zimního spánku“, v němž jsou vůči nízkým teplotám odolné, a začínají rozvíjet pupeny, listy, květy a výhonky, které jsou mrazem snadno zranitelné.

Budete mít zájem:  Modré zóny dlouhověkosti – kde jsou a proč zde lidé žijí o tolik déle?

Dřívější start a pozdější konec vegetační sezony znamená, že rostliny musejí přežít podstatně delší chladné noci – v době jarní a podzimní rovnodennosti se délka dne mění nejrychleji z celého roku.

Přízemní vrstva vzduchu se během dlouhých nocí může nečekaně hodně ochladit.

Pokud v něm není dost vodní páry, která by se srazila a bránila dalšímu poklesu teploty, a nefouká vítr, klesne teplota pod nulu.

„Letos to bylo zcela hmatatelné. Vegetační sezona začala o tři týdny dřív, než je obvyklé,“ říká předseda Regionální agrární komory Jihomoravského kraje Václav Hlaváček, který je také vinař. „Pak stačí jeden den nebo i jen několik hodin mrazu a je z toho vážné poškození.“

Stejné riziko podle něj hrozí i ovocným sadům a obilí. „V roce 2012 takto zmrzl ječmen a pšenice. Mráz přišel v době, kdy obiloviny dokvétaly, poškodil květenství, takže nedošlo vůbec k oplození a k tvorbě obilek. Při sklizni jsme pak doslova a do písmene mlátili prázdnou slámu.“

Česko loni vypustilo 10 tun skleníkových plynů na obyvatele. V EU jsme v tomto ohledu pátý největší, celosvětově dvacátý největší znečišťovatel. Závazky plníme, říká ministr.

Vláda minulý týden představila členy komise, která má rozhodnout o českém „uhelném exitu“. Má celkem devatenáct členů. Server iROZHLAS.cz je oslovil s dotazy, čeho chtějí dosáhnout.

Závěrečné jednání komise trvalo téměř 21 hodin. Rozhodnutí orgánu, v němž zasedli zástupci vlády, průmyslu, odborů i organizací na ochranu životního prostředí, bude ještě muset potvrdit parlament.

Vinař Vojtek: v logu máme kapku štěstí

Dvacet druhů vína vyrábí v malém rodinném vinařství Mojmír Vojtek a jeho dcera Šárka. Vinařství Gutta Fortunae sídlí ve znojemské městské části Hradiště. Víno vyrábějí Vojtkovi v bývalém pivovarském sklepě, lahvují ho v prostorách sídla firmy, kde je i prodejna. Reprezentativní prostory, sklep s posezením, který Vojtkovi dokončili vloni, najdou zájemci v Novém Šaldorfu.

Jaká vína vyrábíte?
Naše vinařství se specializuje na jakostní a přívlastková odrůdová vína, o která neustále roste zájem.

Nabídka je opravdu široká od veltlínu přes ryzlinky, muškát, Rulandské šedé, Sauvingon, Pálavu či zatím méně známý Kerner.

Z červených vín pak nabízíme například André, Cabernet Moravia i Sauvignon, Frankovku a Dornfelder. Kompletní nabídku najdou zájemci na našich internetových stránkách.

Jak jste se k výrobě vína dostal?
Do Znojma jsem se přiženil po vojně a v rodině ženy byl vinohrádek s malým sklípkem. Postupně jsem nabíral vědomosti, přiučil jsem se i na Mikulovsku. Tady na Hradišti mne učili vinaři Bohuš Turek a Tonda Ryšánek. Od nich jsem chytal rozumy.

Od kdy víno prodáváte?
Plnohodnotnou profesionální výrobu jsme rozjeli v roce 1993. Tehdy jsme hledali název pro firmu a jedna známá mne upozornila na sousloví Gutta Fortunae, což znamená kapka štěstí. Pod touto značkou víno dodnes prodáváme.

Máte vlastní vinohrad?
Máme jen malý vinohrad na takzvaných Lajnách. O této poloze místní vinaři tvrdí, že není o nic horší, než obdivovaná a slavná vinice Šobes, která se nachází o několik kilometrů dál proti toku řeky Dyje. Ve vinohradu jsou zastoupeny odrůdy Ryzlink Vlašský, Müller Thurgau a Svatovavřinecké. Jenže tento vinohrad nestačil. Podařilo se nám kontaktovat špičkové pěstitele, od kterých každoročně nakupujeme vysoce kvalitní hrozny. Například hodně červeného nakupujeme v Hruškách u Břeclavi. Z jednotlivých vinařských poloh si vybíráme hrozny, které nesou charakter odrůdy znojemské vinařské podoblasti.

Má váš archiv specialitu?

Pro prodej archivuji od roku 1996. Archiv obsahuje například poslední Ryzlink Rýnský ze Šobesu. To byla tehdy poslední možnost koupit toto víno, než vinohrad získal Znovín. Máme tam ryňák, vlašák či veltlín ročník 99, vavřinec 2002 i nějakou Pálavu.

Získali jste za svá vína nějaká ocenění?
Přiznám se, že od výstav pomalu ustupujeme. Navíc se mi nestalo, že by za těch třicet let, co vystavuji, přišel konkrétní zákazník s tím, že o našem víně ví právě z výstavy. Úspěchy jsme získali třeba v Šatově za Svatovavřinecké 2002 a nějaký Ryzlink Rýnský či Mopr.

Tip vinaře
Pálava 2003, pozdní sběr.
Suché. Zbytkový cukr 4 g, kyseliny 5g. Krásné aromatické, harmonické víno. Jde o křížence odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Z tramínu má toto víno aroma, jemnost a sladěnost z druhé odrůdy. Hodí se k bílým masům případně dezertům, ale i k běžnému pití. Poslední dobou je hodně rozšířena a žádána hlavně u žen.

VIDEO: On totiž Sylván je vína pán, tvrdí Bedřich Pavlíček ze seriálu Vinaři

Morávka, jak se také Sylvánu říká, je starobylá moštová odrůda. Už ze jména Morávka si můžeme odvodit, že na Moravě, ale i ve střední Evropě bývala v minulosti jednou z nejrozšířenějších odrůd.

Pochutnávali si na ní zejména němečtí a rakousko-uherští milovníci vín. V průběhu 20. století však z výsadeb začalo Sylvánské zelené postupně mizet a nahradila ho odrůda Neuburské.

I tu ovšem stihl obdobný osud, a to když se na vinicích začal objevovat dodnes oblíbený Müller Thurgau.

V současnosti se Sylvánské zelené vrací na vinice a do povědomí konzumentů, ač sami vinaři na něj nikdy úplně nezapomněli. Jak by také mohli – Sylvánské zelené vyžaduje ve vinohradě tolik zelených prací, že kdokoliv, kdo s ním měl co do činění, si to bude navždy pamatovat. I to je možná důvodem jistého úpadku jeho pěstování v dobách minulých.

Podívejte se, co o Sylvánském zeleném říká odborník:

Chcete-li toto video zobrazit, povolte JavaScript a zvažte upgrade na webový prohlížeč, který podporuje HTML5 video

Byl dosažen limit pro přehrávání

Litujeme, ale na vašem účtu je přehráváno příliš mnoho videí zároveň. Pokud chcete pokračovat v přehrávání na tomto zařízení, prosím, ukončete přehrávání na jiných zařízeních. Více o limitech přehrávání videí na účtech s předplatným najdete na adrese https://ipri.ma/faqbr

Víno z 1. epizody: Sylván zelený

A jaký by vlastně takový Sylván měl být? I když je jeho rodičem aromatický Tramín červený, nečekejte od něj žádné široké spektrum vůní. Správný Sylván by měl, jak praví klasik, vonět, jako když posečete louku a přičichnete si ke kose.

Krásné, že? Víno má lehce zelenožlutou barvu, ve výrazu je kořenité se svěží kyselinkou. Má-li keř správné podloží, dává vína krásně minerální.

Pokud si jej naléváte k pokrmu, vězte, že nejlépe vynikne v kombinaci s jemnými jídly – světlým masem se smetanovou omáčkou či s rybami.

V současnosti se Sylvánské zelené pěstuje v České republice asi na 117 hektarech z celkových více než 17 tisíc hektarů osázené viniční plochy. Zdá se vám to málo? Na to existuje jediné řešení – konzumujte, kupujte a „tlačte“ na svého oblíbeného vinaře, aby Sylvánskému zelenému věnoval více prostoru.

Budete mít zájem:  Na dovolené odpočívejte, práce neuteče

Proč se Sylván jmenuje Sylván?

Jak už tomu u podobných věcí bývá, i zde se názory různí. Někteří z odborníků byli přesvědčeni o tom, že odrůda získala své jméno díky Transylvánii, odkud měla pocházet.

Dnes však již víme, že její původ musíme hledat v Rakousku, a tak se odborná veřejnost přiklání spíše k názoru, že je název odrůdy odvozen od latinského výrazu pro les, tedy silva. V minulosti se totiž předpokládalo, že Sylvánské zelené vzniklo křížením divoké „lesní“ révy, latinsky Vitis Vinifera subsp. Sylvestris.

I toto tvrzení je nyní již vyvrácené, takže je jen na vás, jak si název odrůdy odůvodníte. Možná bude přece jen nejlepší nazývat ho hezky česky Morávka, co říkáte?

Epizodu zasvěcenou odrůdě Sylvánské zelené sledujte v neděli 31. 8. ve 20.15 na Primě!

Ušetřit za zdravotní pojištění? Pár sklenek denně!

Nejpopulárnější tuzemský nápoj, pivo, a s ním i 'sesterské' víno, přináší další díl cenového seriálu, který server Peníze.CZ připravuje společně s agenturou Incoma Research.

Vybírat je tentokrát třeba opatrně.

Ani ne tak proto, že jde o alkohol, a jeho vliv na organismus je různý, ale spíše proto, že v nabídce akčních letáků obchodních řetězců je skutečná všehochuť – vedle vín 'standardní' kvality balených ve skleněných lahvích se obchodníci snaží přilákat zákazníky na levnější 'krabicová' vína. Stejně tak ale až do konce června můžete koupit 'něco lepšího' v obchodní síti Tesco. Nabídka piv je pak mnohem méně pestrá a až na pár výjimek jsou k dispozici jen výčetní piva – takzvané 'desítky'.

Kde
nejvýhodnějinakoupíte víno a pivo?
produkt obchodní síť balení akční cena(Kč) běžná cena(Kč) platí do poznámka
Aligvárdi víno Delvita 1 l, TP 27,90 29,90 13. 6. bílé, červené
Cuvée Charmante demi sec sekt Tesco H+O 0,75 l, skl. 74,90 84,90 12. 6.
Červené víno Makro 750 ml, skl. 49,41 5. 6. při koupi 6 ks, Svatovavřinecké, Frankovka (Vinium)
Frankovka Interspar 1 l, skl. 55,90 5. 6. červené
Frankovka víno Big Billa 1 l, skl. 49,90 59,90 10. 6.
Chablis Maison Chandersais víno Tesco H+O 750 ml, skl. 539,- 26. 6. ročník 1999
Medvědí krev červené víno Delvita 0,75 l, skl. 54,90 64,90 13. 6.
Moravia Valley White víno Tesco H+O 0,75 l, skl. 59,25 79,- 12. 6. 4 za cenu 3
Moulin a vent Levert Freres víno Tesco H+O 750 ml, skl. 559,- 26. 6. ročník 1998
Müller Thurgau Interspar 1 l, skl. 49,90 5. 6. bílé
Müller Thurgau víno Big Billa 1 l, skl. 49,90 59,90 10. 6.
Pražský sklepmistr bílé víno Makro 1 l, skl. 40,14 5. 6. při koupi 6 ks, známkové jakostní révové víno bílé, nevratná láhev
Pražský sklepmistr červené víno Makro 1 l, skl. 42,58 5. 6. při koupi 6 ks, známkové jakostní révové víno červené, nevratná láhev
Vinium ad Vitam víno Julius Meinl 1 l, TP 29,90 34,50 9. 6. 2 druhy
Víno Billa 1,5 l 49,90 10. 6. Szilvio, Csardas
Víno bílé Tesco H+O 1 l, skl. 43,90 53,90 12. 6. Cuvée Müller Thurgau a Veltlínské zelené
Braník pivo Interspar 0,5 l, skl. 5,20 5. 6.
Budějovický Budvar 12° světlé pivo Makro 330 ml, pl. 12,44 5. 6. při koupi 24 ks
Budvar ležák Globus 0,5 l, skl. 12,50 10. 6. multipack – při koupi 10 ks cena 125,- + záloha
Gambrinus 10° pivo Tesco H+O 0,5 l, skl. 7,90 12. 6. při koupi 6 ks
Gambrinus 10° světlé pivo Makro 330 ml, pl. 9,52 5. 6. při koupi 24 ks
Gambrinus světlé výčepní Julius Meinl 0,33 l, pl. 10,90 9. 6.
Holba světlé pivo Makro 500 ml, pl. 8,91 5. 6. při koupi 24 ks
Krušovice 10° světlé pivo Makro 500 ml, skl. 6,34 5. 6. při koupi 20 ks
Krušovice světlé výčepní pivo Julius Meinl 0,5 l, pl. 13,90 15,60 9. 6.
Měšťan Triumf světlé pivo Makro 1,5 l, PET 18,79 5. 6. při koupi 6 ks
Primus pivo Big Billa 0,5 l, skl. 5,70 10. 6. + záloha
Primus pivo Billa 0,5 l, skl. 5,70 10. 6. + záloha, plzeňské
Radegast Klasik pivo Julius Meinl 0,5 l, skl. 5,40 5,90 9. 6.
Radegast Triumf pivo Albert 0,5 l, skl. 6,90 7,70 5. 6.
Samson světlé výčepní pivo Julius Meinl 0,5 l, skl. 5,90 7,60 9. 6.
Staropramen pivo Hypernova 0,5 l, skl. 9,99 5. 6. při koupi 8 ks, ležák, multipack
Vysvětlivky: skl. – skleněná lahev, TP – tetrapak, PET – umělohmotná láhev, H+O – hypermarkety a obchodní domy
Pramen: Incoma Leaflet Monitor

Stejně jako u nealkoholických nápojů používají obchodníci osvědčený trik – akční nabídka platí při koupi určitého počtu výrobku.

Proklínaná metla – nebo prospěšný lék?

O alkoholických nápojích se obvykle píše negativně. Pravdou ovšem je, že prospěšnost konzumace alkoholu dosvědčují nejenom zkušenosti národů, na jejichž stolech dobrá sklenka vína nikdy nechybí, ale i četné lékařské studie.

Téměř před deseti lety významný epidemiolog Sir Richard Doll šokoval delegáty odborné konference, když jim předložil své tvrzení, že mírná konzumace alkoholu snižuje riziko koronárních onemocnění. Podle něho například pití ne více, než čtyř sklenek denně snižuje pravděpodobnost onemocnění srdce až o padesát procent. Není to snad jasný argument, zda pít, či nepít?

Dosud jsou podobné úvahy pro mnoho lékařů tabu, a někdy je lépe je nahlas ani nevyslovit. Pravdou ovšem je, že existují nejenom empirické zkušenosti – po ruce je celá řada podpůrných argumentů čerpaných z vědeckých studií.

Americká onkologická společnost prověřila vzorek 277 tisíc mužů a zjistila, že jedna sklenka denně nejenom snižuje riziko srdečního infarktu o pětadvacet procent, ale také může být prevencí rakovinných onemocnění.

V roce 1992 novozélandští vědci dokonce potvrdili, že konzumace alkoholu je přímou ochranou proti infarktům – pacienty, kteří jej požili v posledních čtyřiadvaceti hodinách, postihl infarkt nejméně často.

V našem seriálu už jsme psali:

Přikláníte se více názoru, že alkohol lidem škodí, nebo prospívá? A co pro vás znamená 'mírné pití'? Chutná vám více víno, nebo pivo? Napište nám, třeba i jaký sortiment vám máme představit v příštích dílech.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *