Senioři, kávy se bát nemusíte

V minulém dílu jste si přečetli o historii kávy, dvou hlavních druzích kávy a jejich vlastnostech. Nyní přejdeme k samotné přípravě kávy. Kávu si můžete připravit hned několika způsoby. Nejlevnější a pravděpodobně nejrychlejší, je příprava instantní kávy. Pro všechny ostatní, kteří hledají lepší způsoby přípravy kávy, jsme vybrali nejoblíbenější z nich.

Kávovar na kapsle

O něco lepší chuť pak má káva připravená z kapslí. Samotný kapslový kávovar je také jistě designovou záležitostí, která oživí každou kuchyň. Kapslových kávovarů je široké spektrum, stejně jako nejrůznějších příchutí kapslí.

Kapsli stačí vložit do kávovaru, stisknout tlačítko a během pár chvil máte nápoj připravený.

Vychutnat si můžete různé druhy kávy, od standardního espressa až po karamelové latté, dle výrobce je však možné připravit v kapslovém kávovaru i čaje nebo horké čokolády.

 Senioři, kávy se bát nemusíte

Kapslový kávovar Bosch Tassimo Suny TAS3202

Takže nehrozí, že by si návštěva nevybrala svůj oblíbený nápoj. Kapsle mají navíc tu výhodu, že jsou dokonale uzavřeny a plněny v hygienicky čistém prostředí. Takže šance znečištění samotného produktu je minimální.

A samotné připravení nápoje po sobě zanechá pouze jednu prázdnou kapsli, takže starosti s nepořádkem taky nehrozí. Kapslový kávovar představuje rozumnou variantu pro všechny milovníky kávy.

Pokud byste radši ještě kvalitnější kávu, sáhněte raději po překapávači kávy, presovači nebo některém z automatických kávovarů na zrnkovou kávu.

Překapávače

Fungují na principu procedění horké vody přes předem namletou kávu. Jedná se o princip přípravy kávy pomocí gravitace, na rozdíl od kávovarů, kde je voda přes kávu a síto s filtrem hnaná pod tlakem.

Pokud byste měli obavu, že káva připravovaná bez vysokého tlaku nebude tolik chutná, nemějte obavy. Naopak, někteří producenti káv doporučují k přípravě právě překapávač, kdy pomalým protékáním vody skrze namletá zrnka kávy skvěle vynikne aroma a chuť.

Překapávače jsou k dostání jak v manuální, tak i elektrické variantě.

Pákový kávovar, presovač

Pro přípravu standardního espressa je pákový kávovar plně dostačující zařízení. Kávová zrna si namelete na oblíbenou hrubost na mlýnku na kávu, odměřené množství mleté kávy vložíte do páky, upěchujete, nasadíte na kávovar, stiskněte tlačítko a je hotovo.

 Senioři, kávy se bát nemusíte

Pákový kávovar DeLonghi ECP3321.W

Drobnou nevýhodou pákových kávovarů je nutnost páku vždy zbavit použité kávy a následně vyčistit. Varianty pákových kávovarů jsou obecně dva – s tryskou na páru, nebo s konvičkou na mléko.

Pokud pijete kávu nejraději bez mléka, nebo si dáte cappuccino či latté jednou za čas, kávovar s tryskou na páru k napěnění mléka by měl být plně dostačující.

Nemusíte se bát, že byste se mléko nenaučili napěnit, jen to chce cvik.

Pokud u vás však vítězí pohodlí nebo pijete mléčné druhy kávy často, volte přímo pákový kávovar s odnímatelným zásobníkem na mléko. Jedná se jistě o pohodlnější způsob přípravy kávy. Presovač lze pořídit také ve vestavné variantě, nemusí tedy zabírat prostor na kuchyňské lince.

Automatické kávovary

Automatický kávovar je na pomyslné špici mezi kávovary, a to především z důvodu jednoduchosti přípravy kávy, kdy se nemusíte starat téměř o nic. Žádné mletí kávy, žádné pěchování, žádné čištění kávovaru po každém použití. Stačí mít v zásobníku vodu a zrnkovou kávu. Pak už jen stiskněte tlačítko, a je hotovo.

Senioři, kávy se bát nemusíte  Plnoautomatický kávovar De Longhi ECAM250.33.TB

Stejně jako u pákové varianty kávovarů je i automatický kávovar vybaven buď tryskou na páru, nebo mléčným systémem – tedy konvičkou na mléko, fungování je totožné.

V tomto případě není problém připravit si skvělé cappuccino stiskem jediného tlačítka, protože kávovar si sám napění mléko, namele přesné množství kávy a vám už nezbývá nic jiného než si vychutnat perfektní kávu jako z kavárny. Možnost zvolení intenzity chuti pomocí nastavení hrubosti zrn je téměř samozřejmostí.

U automatického kávovaru je vhodné zaměřit se na materiál mlecích kamenů, za nejkvalitnější se považuje nerezová ocel. Automatický kávovar můžete zakoupit jak ve volně stojící, tak i vestavné variantě.

Ve třetím a posledním díle o přípravě kávy se dozvíte o příslušenství, díky kterému bude příprava kávy ještě jednodušší a příjemnější.

Věříme, že článek byl pro vás užitečný. Prohlédněte si také novinky nebo další články o elektru.

LCH092019

Líbí se vám tento článek?

Rozhovor: Senioři mají leckdy pestřejší sexuální život než my

Pod pojmem „důchodce“ si hodně lidí představí babičku v šátku sedící na lavičce kdesi na návsi. V kulturním a vzdělávacím Centru Elpida mi ale došlo, že stárnutí může vypadat zcela odlišně.

A kromě témat typických pro tento věk, jako je osamělost a úbytek sil, jsme se s Ladou Brůnovou, která v Elpidě pracuje, dostaly i na témata jako hipsterské babičky, sex ve stáří nebo tzv. oldtubering.

V kavárně Centra Elpida na Pankráci, kde jsme se s Ladou sešly, bylo živo. Převážně ženské osazenstvo si povídalo u kávy nebo čaje, ale žádné stěžování. Zaslechla jsem jednu paní, jak vypráví, že se chystá cestovat na Srí Lanku, a pak kolem mě prošla jiná v sytě růžovém triku, na první pohled plná energie. Sama Lada přiznala, že práce v Elpidě její představy o stáří změnila.

V momentě, kdy člověk nemusí otáčet každou korunu, může být stáří obdobím, ve kterém se lidé mohou začít naplno realizovat.

„Každý člověk, se kterým se tu dám do řeči, se mi otiskne do života. Zdejší životní příběhy jsou opravdu pestré.

Často dostávám dotaz: Tak jací ti dnešní čeští důchodci vlastně jsou? Odpovídám, že senioři jsou nesmírně heterogenní skupina, a často jediné, co je spojuje, je věk, který je v Česku definován jako 65 plus.

Stáří samozřejmě může být náročné, bolestivé a smutné, ale v momentě, kdy člověk nemusí otáčet každou korunu a je do nějaké míry soběstačný, může být obdobím, ve kterém se lidé mohou začít naplno realizovat – třeba se učit věci, na které dříve neměli čas.“

Elpida existuje už šestnáct let. Co je jejím cílem a jak funguje?

V Elpidě se snažíme pomáhat seniorům, aby se stali samostatnou, soběstačnou a respektovanou součástí společnosti. Naším klíčovým projektem je kulturní a vzdělávací centrum, máme jedno na Pankráci a druhé v Holešovicích, kde probíhají nejrůznější kurzy.

Nejoblíbenější jsou v současnosti ty jazykové, což se pojí s tím, že starší lidé čím dál víc cestují a chtějí být v zahraničí soběstační, nechtějí ztratit kontakt s vnoučaty, která se narodila v jiné zemi, nebo třeba jen chtějí nakupovat na zahraničních e-shopech.

Vede samozřejmě angličtina, němčina a španělština, ale je zájem i o exotičtější jazyky.

Skrze 3D brýle ukazujeme seniorům místa, kam by se běžně nedostali. Nedávno jsme se třeba potápěli se žraloky.

Oblíbené jsou počítačové kurzy, i když dnes už se zájem přesouvá spíš ke smartphonům a tabletům.

Máme třeba skvělou poradnu s O2 guru, kdy člověk může přijít se svým zařízením a říct, že chce pomoct s konkrétním úkonem.

Já sama mám hodně ráda Senior Cirkus, který u nás vede akrobat slavného Cirku La Putyka Daniel Komarov, který seniory zasvěcuje do základních cirkusových praktik, jako jsou žonglování, rovnováha a koordinace.

V nabídce máme také kurz tvůrčího psaní se spisovatelkou Markétou Lukáškovou, kroužek amatérských fotografů nebo tréninky paměti.

Ve spolupráci s Lukášem Houdkem z HateFree pořádáme workshopy virtuální reality, kdy skrze 3D brýle ukazujeme seniorům místa, kam by se běžně nedostali. Nedávno jsme se třeba potápěli se žraloky.

Ve spolupráci s Národním ústavem duševního zdraví připravujeme i tréninky paměti či mindfulness právě za pomoci virtuální reality. Je to opravdu velmi pestré.

Asi váš nejznámější projekt jsou Ponožky od babičky

Ano, ten funguje už třetím rokem. Kdokoli nám může poslat nepotřebná klubka vlny nebo staré svetry, my je zrecyklujeme a následně pošleme pletařkám, kterých máme po celé České republice přes 200. Babičky upletou ponožky, pošlou nám je, my jim dáme etiketu a prodáme. Získané peníze dostávají pletařky a z části jimi financujeme chod našeho centra.

Budete mít zájem:  Mají ženy vliv na zdravotní stav mužů? Obrovský

Ani ve vyšším věku zájem o tělesnou blízkost neztrácíme, problémem ale mohou být zdravotní indispozice, chybějící partner a obtížné seznamování.

Radost nám dělá i náš mezigenerační festival Old´s COOL. V rámci této přehlídky například spolupracujeme s fotografkou Bet Orten a stylistkou Veronikou Ruppert na výstavách, kde se v rolích modelů objevují naši senioři.

Musím se smát, protože jsem si vzpomněla, jak Veronika oblékala jednoho našeho seniora do luxusní minimalistické severské pláštěnky asi za pět tisíc a on se nadšeně vyjádřil, že by se mu hodila na zahradu na postřik stromků.

Senioři, kávy se bát nemusíte

Tým Centra Elpida, které sídlí v Praze na Pankráci. Lada je vpravo dole

Máme také sbor Elpida, který dnes tvoří pětadvacet dam ve věku od šedesáti do osmdesáti let. Sbor má za sebou řadu koncertů a nahrávek, mimo jiné s Please The Trees, Jaromírem Švejdíkem, Bonusem a dalšími.

Naše zpěvačky koncertovaly na řadě velkých českých festivalů, třeba na Colours of Ostrava, Rock For People nebo United Islands od Prague. Nemůžu zapomenout ani na náš časopis Vital, který jsem já sama četla raději, než nějaká „cool“ média ještě předtím, než jsem začala v Elpidě pracovat.

Je v něm totiž prostor ptát se zajímavých lidí na jejich životy, ale také se tam otevírají různá tabuizovaná témata spojená se stářím.

Například?

Jedno číslo se věnovalo sexu ve stáří. Nám možná přijde těžko uvěřitelné, že by naše babička vůbec ještě mohla mít nějaký sexuální život, ale je to tak. V Elpidě jsme dělali průzkum a výsledky ukázaly, že z dotazovaných 195 respondentek v důchodovém věku má pravidelný sexuální styk 21 %.

Ukázalo se, že je to velké téma, proto jsme se rozhodli seniorům ukazovat, jak v současnosti média fungují.

Je zcela přirozené, že ani ve vyšším věku zájem o tělesnou blízkost neztrácíme, problémem ale mohou být zdravotní indispozice, chybějící partner a obtížné seznamování. Na jedné přednášce jsme se potkali s profesorem Pirkem, který nahlas vyslovil to, co asi málo koho z nás napadne: Že senioři mají leckdy ten sexuální život pestřejší než třeba my, uhnaní třicátníci.

Provozujete také celorepublikovou bezplatnou službu Linka seniorů. S jakými problémy se na vás lidé nejčastěji obrací?

Snad každý den zavolá jedna seniorka nebo senior, kteří jsou oběťmi domácího násilí. Úplně nejčastějším tématem na lince je ale samota.

A není to jen tak, že by ti lidé nikoho neměli, často také cítí, že jejich příbuzní a děti mají svůj vlastní život, nechtějí je tedy obtěžovat, ale zároveň se jim stýská.

Pocity samoty nabírají na intenzitě přes Vánoce, to jsou svátky, které v sobě mají velké očekávání, a potřeba nebýt sám je ještě silnější.

Třeba loni zavolal na linku starší muž, kterému už život nedával smysl. Jediné, co potřeboval vyřešit, byla pro něho velká kabela plná peněz. Říkal, že jeho děti jsou nevděčné, vzaly si od něho peníze na dům, ale ani nepoděkovaly. Rozhodl se, že skončí život, chtěl vyrazit na nádraží a skočit pod vlak.

Během hovoru se ale podařilo nalézt hned několik důvodů, proč na nádraží nejet. Pán po svátcích zavolal znovu – jeho život prý dostal po hovoru nový směr. A s tou kabelou plnou peněz měl krásné, charitativní plány.

Z každého příběhu, kdy se našim kolegům z linky podaří vrátit lidem chuť do života, máme velkou radost.

Co se týká těch „modernějších“ témat, zaznamenala jsem, že v Elpidě hodně řešíte téma fake news…

Ano, na něj jsme narazili před druhým kolem loňských prezidentských voleb.

Uspořádali jsme besedu s manželkou prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše Evou, na kterou přijel i reportér Honza Novák z pořadu 168 hodin z České televize.

Točil reportáž o e-mailech, které očerňovaly jednoho či druhého kandidáta. A když se účastníků diskuze zeptal, zda nějaký takový e-mail dostali, přihlásili se všichni.

Když jim nějaký e-mail přepošle František, kterého znají 30 let, tak mu snáze uvěří. Ale je fér říct, že takhle funguje i naše generace…

Ukázalo se, že je to velké téma, proto jsme se rozhodli seniorům předvést, jak v současnosti média fungují, že jim například mohou podsouvat či zatajovat informace v závislosti na tom, kdo které médium vlastní. Proto jsme také připravili cyklus přednášek Život v době informační, který probíhá přímo u nás v centru. Toto téma jsme také probírali v rámci festivalu Old´s COOL.

Bylo ohromně zajímavé sledovat, jak to senioři vnímají, například je pro ně velmi důležitá role kamaráda. Tedy když jim nějaký e-mail přepošle František, kterého znají 30 let, tak mu snáze uvěří.

Ale je fér říct, že takhle funguje i naše generace… Nebo když senior čte Lidové noviny skoro celý život, pak je pro něj zvyk železná košile a neřeší, kdo je jejich současným majitelem a jak to může obsah novin ovlivňovat.

Všeobecně asi panuje názor, že seniory je jednodušší manipulovat…

Přitom různé výzkumy ukazují, že zrovna v oblasti fake news a sklonu podléhat manipulaci není mezi seniory a středoškoláky zas takový rozdíl. Jak člověk stárne, ubývají mu síly a zcela přirozeně se zaměřuje na věci, které jsou pro něj nejdůležitější.

A to v mediálním světě může být třeba strach z migrantů, za kterým se může skrývat strach z neznáma, nebo strach o přežití sebe či svého rodu. Potřeba ochránit svou rodinu a své potomky je jedním ze základních motivů existence.

Senioři mohou být obecně zranitelnější v online světě, protože vyrostli v době, kdy tyto technologie neexistovaly, a oni si je teprve osahávají.

Senioři často očekávají, že člověk na druhé straně bude dodržovat stejný morální standard, jaký mají oni.

Takzvaní „šmejdi“ jsou zpravidla o několik kroků napřed a nebojí se používat praktiky, nad kterými zůstává rozum stát.

Nemusí jít ale jen o virtuální svět, policie se na nás nedávno obrátila s prosbou, abychom seniory varovali před podvodníky, kteří volají na pevnou linku s tím, že se vnuk daného seniora dostal do problémů, například zdravotních, a okamžitě potřebuje peníze.

Podvodníci komunikují velmi přesvědčivě a znají jména členů rodiny. Senior pak v domnění, že pomáhá svým blízkým, podvodníkovi uvěří a vydá mu veškeré své celoživotní úspory, které někdy dosahují vysokých částek.

Senioři, kávy se bát nemusíte

Momenta z Old´s COOL festivalu v Bratislavě

Senioři disponují obranou proti manipulaci v podobě palety svých životních zkušeností. Na druhou stranu často očekávají, že každý bude dodržovat stejný morální standard, jaký mají oni. Žít v době, kdy osobní zájem je pro velkou část lidí na prvním místě, je pro ně jaksi obtížně srozumitelné.

Jak se seniory řešíte téma moderních technologií obecně?

Právě skrze počítačové kurzy, semináře a workshopy. Když se o nich bavím s kamarády, mají představu, že starým lidem ukazujeme, co je monitor, klávesnice a myš, ale to už v současnosti dávno neplatí.

Mnoho seniorů je zvyklých tyto technologie používat, spíš tedy ukazujeme třeba bezpečnost na internetu, nakupování online, postup, jak si objednat letenku. Máme i kurz oldtuberingu, tedy youtuberingu pro seniory.

Doba opravdu hodně pokročila.

Jsou podle vašich zkušeností senioři otevření změnám?

V pedagogice se obecně intenzivně řeší, že není ani tak složité přesvědčit člověka o tom, že by mohl něco dělat jinak, ale spíš je těžké ho udržet v tom, aby pokračoval.

Chodí k nám mnoho aktivních seniorů, kteří mají „otevřené“ hlavy, a častou nám řeknou, že by je nenapadlo o něčem takto jinak přemýšlet. Přijdou domů a mají chuť dělat věci jinak, ale přirozeně člověk hrozně rychle sklouzne zpět k tomu svému stereotypu.

Budete mít zájem:  Čaje na hubnutí – skvělé na spalování tuků

Proto se snažíme být s nimi dlouhodobě v kontaktu, abychom jim ke změně pomohli.

Někde jsem četla, že na stáří je nejtěžší ztráta toho, co tvořilo celý život naši identitu. Vzhled, kariéra, případně sportovní úspěchy… Vždycky mě zajímalo, jak náročné to pro lidi je.

Významný zvrat je odchod do důchodu, ve kterém dnes lidé tráví třeba i dvacet let svého života, což je ohromné množství času. A lidé, kteří do té doby měli nějaký strukturovaný život a denní harmonogram, často najednou zjistí, že jsou celý den doma, že děti a vnoučata už je tolik nepotřebují. V momentě, kdy člověk nemá koníčky, je pro něho těžké s tím časem nějak naložit.

Když je člověk psychicky i fyzicky aktivní, tak to prodlužuje dobu, kdy je soběstačný, až o pět let.

Věřím, že v tom je i smysl našeho centra, že se tu lidé setkávají.

Že když jdou senioři na angličtinu, tak ve výsledku vůbec nezáleží na tom, zda se naučí deset nebo dvacet slovíček, ale že mají ve svém harmonogramu jeden pevný bod, kdy se minimálně jednou týdně hezky obléknou, jdou na lekci, pak si tady v kavárně dají kávu a popovídají si.

Ono je i prokázané, že když je člověk psychicky i fyzicky aktivní, tak to prodlužuje dobu, kdy je soběstačný, až o pět let. S tím ale bohužel náš stát moc nepracuje, spíše řeší, kam staré lidi umístit, proto se staví další a další zařízení. Přitom je mnohem důležitější je začleňovat do společnosti.

Dnes jsou senioři na jejím okraji, přitom dříve byli naopak velmi uznáváni. Co se tak změnilo?

Naše stereotypní odmítání starších lidí s tím, že „nerozumí modernímu světu“, může být poněkud krátkozraké. Už jen proto, že právě dnešní senioři jsou ti, kdo vymysleli internet.

Vzájemné odcizení generací je pak do jisté míry dané zvětšující se geografickou, ale hlavně komunikační propastí. Ten trend je neúprosný.

Málokdo vyrostl v rodině, kde se současně potkalo čtyři nebo pět generací, stále roste počet jednočlenných domácností. Velký vliv má i anonymita velkých bytových komplexů.

Senioři, kávy se bát nemusíte

V oblasti PR má jedenáctiletou zkušenost. Od ledna pracuje v Elpidě, předtím působila v NF Neuron na podporu vědy, v PR agenturách Neopublic, AC&C PR a Pleon Impact, ve kterých pracovala pro značky British Airways, Hewlett‐Packard, Nokia nebo RedBull.

Působila v Loono, pro které připravila kampaň #prsakoule, jejímž cílem je naučit mladé lidi, jak odhalit rakovinu prsou a varlat včas. V roce 2012 spoluzaložila pražskou odnož Creative Mornings, ranní přednášky napříč obory, který čtyři roky vedla.

Vystudovala FSV UK, obory Marketingová komunikace & PR a Mediální studia. Šest měsíců strávila na University of Jyväskylä ve Finsku.

Pouze pět procent lidí nad 65 let má nějakou formu strukturovaného kontaktu s mladšími lidmi, přitom mezigenerační vazby mají provázanost se zdravím – osamělost a absence sociálních kontaktů prokazatelně podporuje vznik řady onemocnění, zkracuje život, posiluje deprese a rozvoj duševních poruch.

Psychiatři přirovnávají její důsledky k alkoholismu nebo kouření, byla dokonce srovnávána s kouřením 15 cigaret denně.

Proto se i zde v Elpidě snažíme o to, aby se potkávali lidé z různých generací, a připomněli si, že se od sebe mohou vzájemně hodně učit – a to nejen mladí od starších, ale že i pro seniory může být obohacující se s mladými setkávat a vnímat svět jejich očima.

Hodně mladých lidí má asi i pocit, že jim starší generace nemá co nabídnout…

Ano, bohužel i v médiích jsou senioři často prezentováni stereotypně, tedy jako lidé bez peněz, kteří čtou reklamní letáky a řeší jen slevy a nemoci.

Ne každý má samozřejmě možnosti chodit na kurzy nebo za kulturou, ale myslím, že konotace ke slovu „důchodce“ máme dost nešťastné.

Na druhé straně už existuje hodně projektů, které tyto stereotypní představy boří a ukazují, že stáří může být daleko pestřejší.

Například se mi hrozně líbí projekt Kafe s babi, kdy si tři vnoučata řekla, že každý týden vezmou svou babičku do kavárny, aby nebyla sama doma. A vyzývají k tomu další mladé lidi.

Touhle iniciativou chtějí trochu „odhipstřit“ kavárny, „pohipstřit“ babičky a pomoci zmenšit tu mezigenerační propast.

V návaznosti na tento projekt bychom také chtěli udělat takovou seznamku pro mladé i starší lidi, kteří by zde v Praze měli o podobná setkávání zájem. 

foto: Ondřej Tylčer, Jan Bartoš a Elpida, zdroj: Elpida

Seniori, kávy sa báť nemusíte

Konzumácia kávy zlepšuje seniorom pamäť a znižuje riziko mozgovej mŕtvice. Dôchodcovia preto nemusia mať obavy z konzumácie kávy. Naopak, pravidelné pitie kávy má pozitívny vplyv na ľudské zdravie a to najmä pri prevencii niektorých chorôb typických pre ľudí vo vyššom veku. Káva okrem toho obsahuje viac ako 200 zdraviu prospešných látok s antioxidačnou aktivitou.

Vedci a lekári upozorňujú, že sa účinky konzumácie kávy prejavujú u každého človeka individuálne.

Pri posudzovaní prospešnosti kávy preto treba brať do úvahy viacero faktorov, ako je napríklad zdravotný stav konzumenta, množstvo denne vypitých šálok alebo druh kávy, z ktorej sa nápoj pripravuje.

Peter Minárik, odborný garant Inštitútu kávy, ako zdraviu prospešné množstvo označuje dve až štyri šálky kávy za deň, teda príjem kofeínu do 300 miligramov.

Najnovšia medzinárodná štúdia, ktorá prezentuje výsledky dlhoročného výskumu z rokov 1996 až 2010, potvrdzuje pozitívny vplyv konzumácie kávy na prevenciu cievnych mozgových príhod.

Autori štúdie na vzorke takmer 500-tisíc dobrovoľníkov zistili, že u pravidelných konzumentov kávy je v priemere o 15 percent nižšie riziko vzniku mozgovej príhody než u tých, ktorí kávu nepijú.

V prípade dobrovoľníkov, ktorí konzumovali tri až štyri šálky kávy denne, sa toto riziko znížilo až o 17 percent.

Vo vyššom veku je ohrozená nielen ľudská pamäť, ale aj ďalšie myšlienkové procesy. Tie umožňujú ľuďom rozpoznávať, pamätať si, učiť sa a prispôsobovať sa neustále sa meniacim podmienkam prostredia.

Ide napríklad o pamäť, pozornosť, koncentráciu, rýchlosť myslenia, porozumenie informáciám a rečové funkcie.

Najnovšia štúdia doktorky Lenore Arab, realizovaná na vzorke štyritisíc účastníkov starších ako 65 rokov, ukázala, že u žien klesajú tieto mozgové funkcie menej, ak pijú kávu alebo čaj.

Počet ľudí trpiacich rôznymi formami stareckej demencie alebo Alzheimerovou chorobou neustále rastie a v nasledujúcich dvadsiatich rokoch sa má zdvojnásobiť.

Podľa britských vedcov z King's College dosiahne počet ľudí trpiacich Alzheimerom budúci rok celosvetovo 35 miliónov, v roku 2030 už 65,7 milióna a po roku 2050 až 115,4 milióna.

Experti z Floridy potvrdili skoršie pozorovania, že u pravidelných konzumentov kávy sa táto vážna degeneratívna choroba vyskytuje menej často ako u ľudí, ktorí kávu nepijú. V káve je totiž prítomná látka, ktorá v spolupráci s kofeínom zvyšuje tvorbu rastového faktoru brániaceho rozvoju Alzheimerovej choroby a zlepšuje pamäť.

Rovnako diabetes mellitus II. typu sa objavuje najmä vo vyššom veku. Americká štúdia, ktorá hodnotila riziko vzniku tejto formy cukrovky, potvrdila, že u ľudí, ktorí pijú viac než štyri šálky kávy denne, bolo riziko vzniku diabetu II. typu o 67 percent nižšie ako tých, ktorí kávu nepili.

Prodeje hrnců se už senioři bát nemusí. S Hurá na výlet jezdí opravdu za památkami

Popovídat si, poznat nové přátele a vidět zajímavá místa. To vše je často snem nejen osamělých seniorů. Splnit se jim ho snaží nezisková organizace Hurá na výlet.

Jak už sám název napovídá, vozí je na výlety. Na zámek do Jaroměřic nad Rokytnou se podívali lidé z Jihlavy, Okříšek a Třebíče.

„Vzniklo to, když šmejdi prodávali hrnce, a zvali lidi na výlet za padesát korun, kde jim potom dali hrnce za několik desítek tisíc,“ říká průvodce Jaroslav Kratochvíl. Nezisková organizace Hurá na výlet vznikla jako protipól aktivit takzvaných šmejdů.

Budete mít zájem:  Kam na samosběr jahod za 40 Kč?

Vozí seniory na výlet za stokorunu. V ceně mají dopravu, návštěvu památek, oběd, a často i nějaké překvapení. „Jednou jsem jela, a byly tam ženský, co zpívaly a měly kytaru,“ říká jedna ze seniorek. Většinu výletníků totiž často tvoří ženy.

Na výletech vznikají nová přátelství. Úsměvy nezmizely ani za nutnými rouškami

V autobusu vznikají nová přátelství, stačí ale i obyčejné popovídání. O výletech se lidé dozvídají v senior pointech, nebo z rozvěšených letáčků. Autobusy bývají plné, a často jsou na seznamu i náhradníci.

Koronavirová epidemie výlety poněkud zkomplikovala, ale autobus se přesto téměř zaplnil. Ani za rouškami úsměvy nezmizely. „Oni jsou úžasní. Jak se chovají k seniorům, jak se o nás starají, někdy mě to až dojímá, fakt,“ říká paní Marie. Všechny se shodují, že šmejdům nenaletí. „Ne ne, my bychom už se nenechaly přesvědčit!“

Někdo zajde na kávu, druhý načerpá zahradnické zkušenosti. Program je bohatý

Výlet do Jaroměřic nad Rokytnou začal v Jihlavě, kde také nastoupilo nejvíc účastníků. Další přistoupili na zastávkách v Okříškách a Třebíči. Průvodce prozrazuje, že se v Jaroměřicích podařilo domluvit dřívější otevření zámecké kavárny, aby si výletníci mohli před prohlídkou zámku dát kávu a zákusek.

Mnozí ale raději využili volného času k prohlídce rozsáhlého parku a především známé bylinkové zahrádky. „Všechny ty názvy jsme si vyfotily. Ukážu to dcerám a vnučkám,“ říká s úsměvem čilá výletnice.

Jak z kávy dostat maximum? Nemusíte mít kvalitní kávovar

Nejlepší káva je čerstvě namletá • Autor: iStock.com

Velká část z vás by si bez šálku lahodné kávy nedokázala představit den a nemohla by bez něj ani normálně fungovat. Toto lahodné pražené ovoce v podobě nápoje snižuje i riziko vzniku srdečního infarktu či demence.

Kofein také zvyšuje vaši pozornost i výkon.

Jak si ale kávu opravdu dokonale vychutnat a napumpovat se na celý dlouhý den? Poradíte vám a je úplně jedno, jestli doma máte kávovar na zrnkovou kávu, moka konvičku, či klasický překapávač.

Druhů kávy najdete ve specializovaných obchodech nepřeberné množství. Máme ale pár jednoduchých rad, díky kterým se vaše chuťové pohárky zblázní štěstím. Důležitou roli tu samozřejmě hraje to, odkud kávová zrnka pocházejí a jak byla zpracována. Pokud chcete kvalitní kávu, měli byste si dojít do nějaké pražírny či do kavárny, kde prověřenou praženou kávu prodávají.

Namelte si ji sami

Rozhodně si, ale nekupujte už namletou kávu. Vyplatí se koupit balíčky pražených zrn a samozřejmě mechanický či elektrický mlýnek. My doporučujeme spíše ten mechanický – teprve tak uděláte z přípravy kávy patřičný obřad.

Po umletí čerstvé kávy se vám kuchyní bude linout krásná vůně, kromě toho si tak kávová zrna zachovají větší množství těkavých olejů, které dávají kávě charakteristickou chuť. Zmiňované oleje jsou propuštěny do procesu pražení a laicky řečeno se po upražení kávy celkem rychle rozpadají.

Mletí pak tento proces ještě více urychlí.

Na smetanu zapomeňte

Chcete do sebe cpát ještě více kalorií? Tak to si potom do s láskou připravené kávy klidně smetánku a cukr přidejte. Ale jedno je jisté, svůj oblíbený nápoj tím úplně zničíte. Opravdu to nedělejte a vychutnejte si hrnek poctivé kávy bez jakýchkoliv příměsí.

Pokud jste fachmani a umíte si udělat nějaký speciální druh kávy, jako jsou oblíbené latté či flat white, tak vám doporučujeme použít plnotučné certifikované organické mléko. V něm totiž najdete mnohem více pro naše srdce prospěšných omega-3 mastných kyselin.

Vraťme se ještě k černé kávě, chcete ji mít plnou chuti? Tak do ní přidejte čajovou lžičku skořice. Ta vám pomůže snížit hladinu glukózy v krvi. Dát do ní můžete ale i vanilkový extrakt či zázvor.

Jak správně skladovat kávu?

Pozor na to, jak a kde kávu uchováváte. Zrnka byste měli mít za všech okolností ve vzduchotěsné nádobě, která je umístěná na chladném a suchém místě. Jinak vaše zrnka klidně už po dvou týdnech začnou ztrácet svou chuť, a to určitě nechcete.

Autor: Daniel Mareš

Ani káva nemusí být z kávových zrn. Americký startup ji vyrábí z melounových semínek i slupek

  • EKO
  • Molekulární káva od Atomo Coffee
  • Foto: Atomo Coffee

Nad čím ráno během přípravy kávy přemýšlíte? Někdo si plánuje den, jiný zase relaxuje. Zakladatelé firmy Atomo Coffee ale přemýšleli nad velkou uhlíkovou stopou skrývající se za každým šálkem. Jen málokterá plodina je totiž tak náročná na pěstování, sklizeň i přepravování, přičemž jedno espresso planetu zatíží podstatně více než plechovka Coca-Coly. A tak přišli s molekulární kávou bez žádných zrn – vyrábí se v laboratoři a většinu surovin čerpá z obnovitelných zdrojů.

Káva, která nepotřebuje plantáž, hnojiva a vlastně ani pěstitele, navazuje na trend molekulárního, laboratorně vyráběného masa.

Právě trh s alternativním masem začíná být hodně konkurenční a zapojují se do něj jak firmy typu Beyond Meat či Impossible Foods, tak i malé startupy z Izraele, USA nebo Singapuru.

Doteď se však v laboratoři pěstovalo především maso, nyní se tento trend ale dostává i do světa kávy.

Americký startup Atomo Coffee se rozhodl vyrobit svoji alternativu ke kávě primárně z recyklovatelných surovin.

Předloni v únoru se poprvé objevil na Kickstarteru, kde získal první finance a začal se věnovat kávě vyráběné třeba ze slupek od slunečnicových semínek, z melounových semínek nebo z různých částí dalších plodin.

Kromě identické chuti však majitelé deklarují i stejný obsah kofeinu, který izolují z jiných rostlin.

Cold brew v plechovce od značky Atomo Coffee

Foto: Atomo Coffee

„Přemýšlíme o sobě jako o Tesle mezi kávami. Než se objevila Tesla, nebylo možné sehnat luxusní a výkonné auto, které by nebylo buď na benzín, nebo na naftu. Stejně tak je tomu v případě Atomo.

Pokud jste chtěli sehnat kávu, jejíž pěstování by nebylo spojené s odlesňováním, tak jste neměli kde. Teď tu možnost máte,“ řekl pro agenturu Bloomberg spoluzakladatel značky Jarret Stopforth.

Dnes je samozřejmě možné sehnat i kávy pěstované šetrně a ekologicky, většina z nich je ale podstatně dražší než káva ze supermarketů.

Majitelé tak využili příležitosti a chytli se poměrně zajímavého trendu.

Vzhledem ke klimatickým změnám to totiž vypadá, že některé druhy kávy nebude kvůli rostoucím teplotám v blízké budoucnosti možné vůbec pěstovat, a tak zatímco poptávka po kávě roste, nabídka by mohla klesat a to může vyhnat cenu vysoko.

Káva z laboratoře ale využívá 95 % recyklovatelných surovin a její dostupnost není vázána na žádné přírodní podmínky. A podle dojmů těch, kteří ji vyzkoušeli, chutná k nerozeznání od té klasické.

Pokud všechno půjde podle plánu, majitelé by letos rádi oficiálně vstoupili se značkou Atomo Coffee na americký trh – pro začátek plánují oslovit kavárny v Seattlu, kde sídlí, a zároveň by se rádi spojili se supermarkety, jež by nabízely plechovky s molekulárním cold brew, což je druh kávy vzniklý louhováním ve studené vodě po několik hodin. Výhledově by se v repertoáru značky měla objevit instantní káva i celá „kávová zrna“, která si budete moci namlít sami.

Ačkoliv laboratorně vyrobená káva, která s kávovými zrny nikdy ani nepřišla do kontaktu, může působit zvláštně, ve skutečnosti taková myšlenka tak neobvyklá není. Vždyť velmi populární je už zmiňované laboratorně vyráběné maso, jež některé společnosti vyrábějí z nediferencovaných kmenových buněk zvířat.

Třeba izraelská továrna takto vyprodukuje až půl tuny masa denně. Jiné firmy dokonce sází na čistě rostlinnou alternativu, která neobsahuje ani stopu po zvířatech. To je koneckonců případ třeba fastfoodového řetězce Burger King, který nabízí křupavé nugetky ze sóji a pšeničného proteinu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector