Seitan neboli maso vegetariánů – jaké má účinky na zdraví?

Je pro naše tělo maso zdravé?

Před mnoha desetiletími se vyhlásilo, že pouze maso je zdrojem kvalitních bílkovin a vyváženého spektra aminokyselin. Tvrdilo se, že pokud si chceme udržet svalovou schránku silnou a tělo správně a zdravě fungující, je nutné konzumovat maso. Tento mýtus je naštěstí dnešními vědci uveden na takovou míru, kdy se už uznává, že i rostlinné bílkoviny dovedou nahradit maso.

Vždy tady budou dva tábory, jeden pro konzumaci masa a druhý zaměřený spíše na snižování konzumace masa.  Faktem je, že pokud se masa jí velké množství (stačí denně i více jak 300 g), pak dochází ke kumulaci ve střevech, ke vzniku velkého množství toxických metabolitů a celkové vyčerpávání organismu během trávení.

Maso se komplikovaně rozkládá v našem trávicím traktu po dobu až 6-9 hodin někdy i více. Rostlinné bílkoviny jako sojové deriváty (tofu, tempeh), luštěniny (čočka, cizrna, fazole), ořechy a zrna jsou lehce stravitelné, nezatěžují tělo a dodávají kvalitní bílkoviny. Rostlinné bílkoviny nemají anabolický (růstový) efekt, mají antikatabolický (ochraňující naší svalovou hmotu).

Pokud nejsme kulturisti, svalový nárůst není potřeba. Ale vše je otázkou pohledu.

Každý si musí udělat názor sám. Já jsem zastáncem vyváženosti. Uvedeme si několik faktů ohledně konzumace masa.

Konzumace velkého množství masa a rakovina tlustého střeva. Má to souvislost?

Průměrný Čech zkonzumuje kolem 85 kg masa za rok. Nejvíce je oblíbené vepřové maso, drůbeží hlavně kuřecí a následuje hovězí. Konzumace kuřecího masa stoupla za posledních deset let dvojnásobně a za posledních 60 let 13násobně na dnešních cca 27 kg za rok.

Česká republika je první na světě ve výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku. Lékaři se shodují, že jeden z obrovských vlivů je nadměrná konzumace masa, živočišných tuků a nedostatku vlákniny (ovoce, zelenina, zrna) ve stravě.

Rakovina tlustého střeva a konečníku je druhým nejčastějším nádorem po rakovině plic u mužů a rakoviny prsu u žen. Tyto fakta tady neuvádíme, abyste se stali vegetariány nebo rovnou vegany.

Chceme vám rozšířit pohledy a navést k zamyšlení.

Maso a detoxikace. Jde to dohromady?

Mnoho oborníků z řad lékařů alternativní medicíny, výživových poradců, specialistů na detoxikace těla vám potvrdí, že pokud chceme tělo dlouhodobě zbavovat toxinů a jedů, je potřeba jako součást detoxikace i snižovat konzumaci masa.

Mohu občas něčím maso nahradit?

To je dobrá otázka. Ano, maso je možné nahradit různými zdroji. Nechceme vás navést k úplnému vyloučení masa z vašeho jídelníčku, ale rádi bychom vám ukázali, že existuje mnoho kvalitních, zdravých a chutných alternací masa.

Goody foody řízek (Chicken style) 210 g

Seitan neboli maso vegetariánů – jaké má účinky na zdraví?            Seitan neboli maso vegetariánů – jaké má účinky na zdraví?

Goody Foody je společnost, která představuje řadu bezmasých výrobků, které zpestří Váš jídelníček.  Jsou rostlinného původu, svým vzhledem připomínají masové výrobky.

Jsou ochuceny přírodními kořeními, extrakty a ochucovadly bez použití konzervačních látek a syntetických barev. Přirozeně neobsahují cholesterol.

Složení: rostlinné bílkoviny (sójová, pšeničná), ryžová mouka, rostlinná vláknina, sójová mouka, pšeničný škrob, vaječný bílek, syrovátka sušená, voda, rostlinný olej, laktóza, jedlá sůl, kvasnicový extrakt, sladový výtěžek, kvasný ocet líhový, aróma, česnek sušený, zázvor sušený, pepř

Výživová hodnota na 100g výrobku:

energetická hodnota 835 kJ = 199,4 kcal
bílkoviny 20,9 g
sacharidy 18,0 g
– z toho cukry 5,8 g
tuky 4,7 g
– z toho nasýtené mastné kyseliny 1,6 g
cholesterol 0 g
vláknina 4,7 g
  • Beef steak chlazený 210g Goody Foody
  • Seitan neboli maso vegetariánů – jaké má účinky na zdraví?
  • Složení: rostlinné bílkoviny (sójová, pšeničná), ryžová mouka, rostlinná vláknina, sójová mouka, pšeničný škrob, obalovací strouhanková směs (pšeničná mouka, voda, kvasnice, jedlá sůl, kořeniny), vaječný bílek, syrovátka sušená, voda, rostlinný olej, laktóza, jedlá sůl, kvasnicový extrakt, sladový výtěžek, kvasný ocet líhový, aróma, česnek sušený, zázvor sušený, pepř
  • Výživová hodnota na 100g výrobku:
energetická hodnota 1049 kJ = 250,5 kcal
bílkoviny 19,5 g
sacharidy 9,7 g
– z toho cukry 3,7 g
tuky 15,0 g
– z toho nasýtené mastné kyseliny 2,2 g
cholesterol 0 g
vláknina 5,2 g
  1. Beef nudličky chlazený 210g Goody Foody
  2. Seitan neboli maso vegetariánů – jaké má účinky na zdraví?
  3. Medailonky se zeleninou GoodyFoody
  4. Seitan neboli maso vegetariánů – jaké má účinky na zdraví?
  5. Šmakoun přírodní
  6. Seitan neboli maso vegetariánů – jaké má účinky na zdraví?

Šmakoun, neboli vaječný steak je vyroben z vaječného bílku unikátní technologií, která umožňuje přidávat jak další výživově prospěšné látky (vláknina, mastné kyseliny) tak látky chuťové, tedy různé koření. Je to skvělá a zdravá alternace masa.

  • Složení:
  • Bílkoviny 11,8 g
  • Sacharidy 0,3 g
  • Tuky 0,2 g ¨
  • Vlákniny 0,6 g
  • Cholesterol 1 mg
  • ROBI
  • plátky
  •  Seitan neboli maso vegetariánů – jaké má účinky na zdraví?
  • Jedná se o speciálně připravenou směs rostlinných bílkovin, která se podílem bílkovin, konzistencí, vzhledem a chutí vyrovná masu a může ho plně nahradit, jak z hlediska nutričního, tak z hlediska kulinářského.
  • Robi maso lze zpracovávat podobně jako maso z jatečných zvířat, vařením, smažením, pečením, grilováním, ale i za studena do salátů nebo pomazánek atd.

Složení: směs rostlinných bílkovin, červená řepa, voda, sůl, přírodní barvivo: HEM – 3595 – 30.4.04 – 11597.

Složení rostlinného masa ROBI:

Bílkoviny 20,80g
Sacharidy 10,76g
Tuky 0,03g
Sůl 0,78g
Voda 64,8-68,4%
Sušina 31,6-35,2%
Minerální látky 1,11 – 1,45%
Energetická hodnota 523 kJ/100 / 125kcal/100g

Robi nudličky

Seitan neboli maso vegetariánů – jaké má účinky na zdraví?

Robi sekaná

Seitan neboli maso vegetariánů – jaké má účinky na zdraví?

Tempeh (uzený nebo smažený)

Seitan neboli maso vegetariánů – jaké má účinky na zdraví?

Tempeh, neboli fermentovaný sojový sýr nebo steak. Vzniká tak, že se do sojových bobů přidává houba Rhizopus a tím se vytvoří kompaktní plátek. Fermentací tempehu vznikají přírodní antibiotické látky, které zvyšují odolnost organismu vůči infekcím.

Tempeh je ze sojových výrobků nejzdravější a má velmi dobrou ořechovou chuť.

Tempeh také patří mezi 150 nejzdravějších potravin na světě.

Obsahuje kvalitní bílkoviny a tzv. saponiny a isoflavony, které mají prokázané antirakovinné účinky. Chrání také před rakovinou tlustého střeva. Mimo jiné obsahuje i vysoké množství vápníku a vit skupiny B.

Tempeh v úpravě uzený nebo smažený můžete konzumovat za studena.

Složení Tempehu:

Bílkoviny 20,3g
Sacharidy 11,2g
Tuky 15,4g

Tempeh natural

Tempeh natural je nejvhodnější upravovat na pánvi nebo grilováním. Možno připravovat formou nudliček nebo jako plátky.

  1. Šmakoun = Shmaky
  2. Shmaky/Eggcheeseje unikátní proteinový produkt vyrobený z vaječných bílků.

Shmaky/Eggcheese je vyráběn speciální technologií, při které se vaječné bílky lisují a tak vzniká kvalitní protein. Dokáže ve stravě zcela nahradit maso. Má neutrální chuť a velmi dobře vstřebává koření a chutě z jiných přísad.

  • Složení:
  • Bílkoviny 11,8 g Sacharidy 0,3 g Tuky 0,2 g Vlákniny 0,6 g Cholesterol 1 mg
  • Tofu
  • Tofu je potravina vyráběná srážením sojového mléka se sádrou nebo mořskou solí nigari.

Tofu obsahuje vysoký podíl dobře stravitelných bílkovin, prospěšné nenasycené mastné kyseliny a vlákninu. Také se v tofu ukrývají vitaminy skupiny B a minerální látky, jako je vápník, železo a hořčík.  Sója dále obsahuje velmi diskutované fytoestrogeny, které mají schopnost upravovat u lidí hormonální nerovnováhu.

  1. Složení : Obsah živin ve 100 gramech tofu: – Energetická hodnota: 471 kJ / 112 kcal – Bílkoviny: 15,5 g – Tuky: 2,4 g – Sacharidy: 6,9 g
  2. Vaječný nářez

Vaječný nářez je směs vaječných bílků a různého druhu zeleniny. Vhodný jak pro svačinu tak lehkou večeři.

Složení:

zelenina 40%, voda, rostlinný olej, kukuř. škrob, sušený vaječný bílek 5%, mořská sůl, sój. omáčka kikkoman, koření

  • Bílkoviny: 6,51g
  • Sacharidy: 0,5g Tuky: 15,7g
  • Zeleninový karbanátek
  • Zeleninový hamburger se skládá z domácí zeleniny a koření, kombinovaný s hodnotným prosem a šťavnatým tofu.
  • Složení: voda, sójové otruby 19%, slunečnicový olej 10%, mrkev 7%, celer 7%, cibule 7%, proso 6%, drcená pšenice 4%, hrách 3%, kedlubna 3%, tofu, ovesné vločky, česneková pasta, zeleninový bujón, petržel, majoránka
  • Bílkoviny: 5,2 g
  • Sacharidy: 14,7 g
  • Tuky: 3,5 g
  • Tofu burger Veto

Tofu burger je ochucený a krátce osmažený plátek přírodního tofu. Během smažení se ještě zpevní jeho konzistence a v ústech díky tomu a ochucení připomíná plátek masa. Tofu burger můžeme použít spolu se zeleninou a omáčkou do žemle a připravit chutný vegetariánský burger.

  1. Složení:
  2. tofu ( soja, nigari ), rostlinný olej, shoyu, sušený česnek, koření, sůl, barvivo karamel.
  3. Bílkoviny: 20,0g
  4. Sacharidy: 3,0g
  5. Medailonky s brokolicí Veto

Jedno balení tohoto výrobku obsahuje 12ks malých šťavnatých karbanátků s příjemnou masitou chutí a kousky brokolice. Základní surovinou pro medailonky je sójový texturát, který dává výrobku šťavnatost a příjemný zkus, medailonky jsou předsmažené.

  • Složení:
  • extrudovaná sója, tofu (sója, nigari), brokolice 12,5%, ovesné vločky, vaječná bílkovina, rostlinný olej, koření, sůl
  • Klaso kostky

Klaso je směs rostlinných, převážně obilných bílkovin. Klaso výrobky mají vysoký obsah bílkovin (stejný jako maso) a současně zanedbatelný obsah tuků, které navíc neobsahují špatný LDL cholesterol.

  1. Klaso řízek
  2. Klaso sekaná
  3. Klaso lahůdkové
  4. Seitan

Seitan je rostlinná bílkovina z pšeničné mouky. Pšenice obsahuje asi 10% bílkovin. Lepek ve spojení se škrobem je pro náš trávící systém poněkud problematický. Pokud jej ale upravíme jako bílkovinný koncentrát – nazvaný seitan, jeho trávení probíhá převážně v žaludku. Takto upravený lepek je velmi výživný a snadno stravitelný.

  • Ďobáčky Kalma
  • Složení :
  • Bílkoviny: 14,8g
  • Sacharidy: 5,8g
  • Tuky: 15,4g
  • Sojová sekaná Kalma
  • Složení:
  • soja, voda, pasterizovaný vaječný bílek, sušená cibule, částečně ztužené rostlinné tuky a oleje, česnek,instantní rýžová mouka, bramborový škrob, směs koření, mořská sůl
  • Bílkoviny: 12,3g
  • Sacharidy: 9,97g
  • Tuky: 12,4g
  • Sojové párky Kalma
  • Složení:
  • voda, olej, soja (10,4%), pšenice, sůl, koření, přírodní aromata, kukuřičný škrob
  • Bílkoviny:17,8g
  • Sacharidy:6,8g
  • Tuky:8,9g
  • Baltic steak
  • Salve Natura
Budete mít zájem:  Jak Si Odblokovat Krční Páteř?

Baltic steak je velmi šťavnatý a svou chutí připomíná uzenou rybu. Je vhodný pro přípravu různých druhů jídel v teplé i studené kuchyni.

  1. Složení: voda, pšeničný lepek, kukuřičný škrob, rostlinný olej, sojová bílkovina, přírodní barvivo fermenta, sůl, koření
  2. Bílkoviny: 24,9 g
  3. Sacharidy: 6,26g
  4. Tuky: 16,9 g
  5. Tlačenka classic Salve Natura
  6. Tlačenky classic a racio naprosto věrohodně zastoupí tradiční tlačenky v bezmasém jídelníčku.
  7. Bílkoviny: 6,8 g
  8. Sacharidy: 5,32g
  9. Tuky: 3,97 g
  10. Vegetburger Salve Natura
  11. Vegetburger je vhodný nejen jako zdravá alternativa hamburgerů, ale je rovněž výborný k hrachové kaši.
  12. Bílkoviny: 24,9 g
  13. Sacharidy: 6,26g
  14. Tuky: 16,9 g
  15. Horal steak  Salve Natura

 Autor : Martin Škába, 25.5.2013

18,146 total views, 6 views today

Veganské potraviny aneb sonda do veganské spíže ✅

Odpověď na otázku „co vegani nejí“ dokáže zodpovědět asi každý z nás. Žádné maso, vejce, žádné výrobky z živočišného mléka, med, apod. Naopak to, co vegan jí a jaké veganské potraviny konzumuje, to už má spousta lidí zkreslené představy.

Běžný člověk (rozumějte nevegan) si stravování bez zmiňovaných potravin nedokáže ani představit. Nabízí se tedy objasnit si odpovědi na opačnou otázku: „Co vegani vlastně jedí?“.

Pokud se chcete dozvědět více o tom, co patří mezi veganské potraviny a co správnému veganovi doma nikdy nesmí chybět, jste na správném místě.

Na úvod krátké představení veganských online obchodů, na kterých můžete potraviny zakoupit, je jich opravdu spousta. Například řetězec My Food Market, který se spojil se Sklizeno a vytvořili jednu obchodní síť se zdravými potravinami. Více ale už níže v tabulce.

Veganské potraviny a proč se v nich orientovat?

Pokud nepatříte mezi dlouholeté vegany, ptáte se možná, proč byste se měli seznamovat s veganskými potravinami. Stačí přece vynechat živočišné produkty a jíst jako doposud. Omyl.

Pravidla veganského stravování již byla zmíněna v jiném článku, neodpustím si však připomenout to naprosto zásadní: „Jídelníček musí být za každou cenu pestrý a vyvážený“.

Tělo vegana funguje fyziologicky stejně, jako tělo „všežravce“. Velmi zjednodušeně to znamená, že obě tato těla potřebují stejný přísun všech důležitých živin, kterými jsou bílkoviny, sacharidy, tuky, vitamíny a minerály.

Je proto velice důležité vědět, co jíst, aby veganskému tělu nic nechybělo. A že je to složité? Ani náhodou.

Pojďme se společně podívat na to, bez čeho se jídelníček pro vegany rozhodně neobejde.

Sója – královna veganských potravin

Sója je luštěnina s velkým obsahem bílkovin, je tedy vhodná jako náhražka masa. Navíc na rozdíl od masa neobsahuje žádný cholesterol, takže nepoškozuje slinivku a cévy.

  • Další výhodou je obsah železa, draslíku, vápníku a vitamínů skupiny B.
  • Pro velký obsah rostlinných estrogenů však pozor na konzumaci sóji u malých dětí a těhotných žen.
  • Díky jejich obsahu však sója může u lidí upravovat hormonální nerovnováhu, snižuje riziko rakoviny prsu a je vhodná pro ženy v klimakteriu.

Samotné sójové boby jsou těžce stravitelné. Vegani se však mohou radovat, protože veganské potraviny ze sóji, tak těch se špatná stravitelnost netýká, výjma sojového masa.  A o jaké výrobky se jedná? Každý vegan by měl rozhodně znát následující pojmy:

TEMPEH

Seitan neboli maso vegetariánů – jaké má účinky na zdraví?Tempeh

Veganský hermelín, neboli tempeh je považován za nejkvalitnější sójový výrobek vůbec.

Jedná se o fermentovaný sójový sýr s významným zdrojem lehce stravitelných bílkovin, vitamínu B12, fosforu, vápníku a železa.

Veganské shopy nabízejí mnoho variant tempehu, od natural až po smažený. Navíc je možné připravovat ho mnoha způsoby.

Věřím, že každý si najde svou oblíbenou variantu, protože tento produkt si zaslouží místo v každém veganském jídelníčku.

NATTO

Seitan neboli maso vegetariánů – jaké má účinky na zdraví?Nato

Jedná se o sýr ze sójových bobů, který je na povrchu trochu slizký. Konzumenty může odradit svou silnou chutí a vůní. Pokud se však odradit nenecháte, přinese vám natto hned několik pozitiv.

Mimo zmiňovaných lehce stravitelných bílkovin obsahuje také probiotika. Všechna sláva patří této potravině díky vitamínu K2, který v potravinách nalezneme jen velmi zřídka. Přitom je důležitý pro využití vápníku v kostech a odstraňování vápníku z cév.

Nesuďte tedy knihu podle obalu, nebo spíš natto podle zápachu a dejte mu šanci! Stojí to za to.

MISO

Možná jste se teď s hrůzou orosili potem, že vám tu snad doporučuji maso a ještě to neumím napsat.

Nejedná se však o překlep. Miso je fermentovaná pasta ze sójových bobů, mořské soli a houbou aspergillus oryzae (někdy i jiných surovin).

Obsahuje celou řadu aminokyselin a vitamínů (především důležitý B12), minerálů a enzymů.

Je také bohatým zdrojem probiotik, důležitých pro imunitní systém. Vegani miso používají do pomazánek, luštěnin, polévek, ale také jako ochucovadlo do omáček.

Japonci považují miso za recept na zdraví. Takže nejezte maso, jezte miso.

TOFU

Seitan neboli maso vegetariánů – jaké má účinky na zdraví?Tofu

Zjednodušeně řečeno se jedná o sójový sýr či tvaroh. Každý vegan si tofu zamiluje pro jeho schopnost přejímat chutě.

Využití tofu je opravdu široké. Můžete ho opékat, grilovat, marinovat, vařit, péct či udit.

Veganské shopy nabízejí velké množství příchutí, od natural, přes neochucené, česnekové, uzené, bylinkové až po smažené.

Oblíbené jsou také výrobky z tofu jako tofu karbanátky, tofu kung pao, tofu burgery apod. Není tedy divu, že tofu patří mezi jedno z nejběžnějších náhražek masa.

Tofu recepty naleznete v naší sekci zde.

Zdravá a nezdravá sója?

Sója je velmi diskutovaným tématem. Řeší se především její vliv na zdraví člověka. Na jedné straně velké množství bílkovin, vitamínů, minerálů, na straně druhé fytoestrogeny, goitrogeny potlačující funkci štítné žlázy, vysoce průmyslová úprava, apod. Zmínila jsem jen zlomek kladů a záporů sóji.

 Jak to s tou sójou tedy je?

Podle odborníků jsou veganské potraviny v podobě sóji prospěšné v tzv. fermentované podobě.

Velmi zjednodušeně řečeno, fermentace je proces, při kterém se rozloží látky, které nejsou pro naše tělo vhodné. Z toho vyplývá, že bychom měli upřednostnit produkty, které tímto procesem prošly.

Fermentované produkty Čemu se raději vyhnout
Tempeh Sójové maso
Miso Sójová mouka
Natto Sójové mléko
Kvalitní sójové omáčky Produkty s přídavkem sóji (párky)

A co tofu?

Tofu sice není fermentované, ovšem není ani vysoce průmyslově upravované, proto v přiměřeném množství neškodí. Určitě ale dejte přednost zmíněným fermentovaným produktům.

I ve veganském světě platí, že všeho moc škodí, proto nenahrazujte ve svém veganském jídelníčku živočišné produkty pouze sójovými produkty. Vhodnou veganskou variantou je také pšeničná bílkovina.

Vybírat lze z pestré nabídky

SEITAN

Jedná se o čistý pšeničný lepek či gluten, který je významnou rostlinnou bílkovinou. Je velice dobře stravitelný a výživný. Navíc si ho lze velmi snadno připravit i doma.

Seitan neboli maso vegetariánů – jaké má účinky na zdraví?Seitan

ROBI

Seitan neboli maso vegetariánů – jaké má účinky na zdraví?Robi

Robi je směs z rostlinných bílkovin především pšeničných a rýžových.

Je to další oblíbená veganská potravina, neboť se výživovými hodnotami blíží kuřecímu masu, zároveň neobsahuje téměř žádný cholesterol a tuk.

Při jeho úpravě se fantazii meze nekladou. Výborný je jak ve formě pikantních steaků, tak například do guláše.

Co namazat na chleba?

Samozřejmě ani rychlým svačinám ve formě namazaného chleba není ve veganském světě konec. Jediné, na co je třeba dát si pozor je, aby pečivo neobsahovalo žádné živočišné produkty.

V tom, co si na pečivo namažete, se meze nekladou. Veganské eshopy nabízejí opravdu velké množství veganských potravin jako jsou pomazánky, paštiky či oříškové krémy.

Když máte chuť na sladké, můžete sáhnout např. po pomazánce z karobu (zdravější a výborná forma nutelly ) či oříšků. Nejen, že si pochutnáte, ale dodáte tělu potřebné nenasycené tuky a bílkoviny.

Na trhu je dále nespočetné množství rostlinných margarínů, paštik vyráběných z tofu, apod.

Mezi známou veganskou potravinu patří také tzv. tahini. Jedná se o jemný krém z praženého sezamu, který vám spolu s veganským toustem zajistí nutričně hodnotnou svačinu.

Tahini se dále používá pro výrobu tradičního orientálního pokrmu hummusu, který je dalším oblíbeným jídlem veganů.

Nutriční hodnoty vybraných veganských potravin

Potravina bílkoviny sacharidy tuky
tempeh 19 g 11 g 8 g
natto 18 g 14 g 11 g
miso 12 g 26 g 6 g
tofu 12 g 0,5 g 8 g
seitan 21 g 8,2 g 1,7 g
robi 20,8 g 11 g 1 g
tahini 27 g 6 g 25 g
Budete mít zájem:  Černý kašel u dětí i dospělých – příznaky, příčiny a léčba

*nutriční hodnoty se mohou u různých výrobců výrazně lišit

Utrum sladkostem? Ani náhodou!

Když projdete kolem cukrárny, vidíte jen dorty plné vajec, mléka, másla, tvarohu, apod. Takové sladkosti jsou samozřejmě (nejen) pro vegany nevhodné.

Veganský svět ale myslí i na milovníky sladkostí. Trh je plný všelijakých veganských tyčinek, které uspokojí i nejnáročnější mlsouny. Takové tyčinky si každý může snadno vyrobit i doma, ale o tom třeba až v dalším článku.

Pro zatím Vám můžeme nabídnout například Avokádový sen, který si jistě zamilujete, nalezenete jej v našich receptech zde.

Každý mlsný vegan mi dá za pravdu, že mezi klasické rostlinné dezerty patří amazake, což je krém z přirozeně zrající rýže.

Speciálním procesem rýže krásně zesládne a potěší tak chuťové pohárky každého mlsouna. Kromě chuťových pohárků zajásá i vaše veganská slinivka, neboť při konzumaci zůstane nezatížena.

Veganských potravin je opravdu nepřeberné množství. V tomto článku je přehled těch nejzákladnějších. V průběhu veganské praxe si každý přijde na to, co mu chutná a jak upravené mu to chutná.

Pamatujte však vždy na to, abyste zachovali správný poměr všech živin. Nemyslím si, že to není nemožné. Navíc veganské potraviny v supermarketech jsou velmi pestré na všechny potřebné živiny pro naše tělo.  

Maso vs. rostlinné alternativy: rozhodnutí není snadné

Svatava Bischofová, Hana Pernicová a Jiří Ruprich z Centra zdraví, výživy a potravin Brno jsou autory práce, která se zabývá tradičními alternativami masa a jejich nutričními hodnotami.

Materiál s názvem Ekologie, etika, zdraví – přichází další vlna ve stravování? najdete na webu Státního zdravotního ústavu, pod který centrum spadá. Na serveru Vitalia.

cz jej publikujeme se souhlasem autorů:

V létě stoupá obliba zahradních párty a oslav spojených nejen s příjemnou společností, ale i s chutným jídlem. Zlatou klasikou je grilování masa, sýrů, zeleniny. V poslední době se zvyšuje využití výrobků nahrazujících maso zvířat.

Ze západu přichází nová vlna rostlinných alternativ masa. Všichni jistě ví, že klasické maso je mj. výborným zdrojem plnohodnotných bílkovin a lépe využitelného železa.

Na druhou stranu jeho nadměrná konzumace (zejména červeného masa, masných výrobků, tučného masa) bývá spojována s vyšším rizikem vzniku civilizačních onemocnění.

Stále větší váhu má ve společnosti i hledisko ekologické a etické, které ve výběru potravin, zejména u mladší generace spotřebitelů, často dominuje. Proto někteří spotřebitelé již dávají přednost produktům, které se masu podobají, ale neobsahují ho.

Výběr alternativ masa (v podobě plátků nebo přímo burgerů) je na českém trhu dost široký. Mohou být z vaječného bílku, sóji a dalších luštěnin, pšenice, či z jejich kombinací. Produkty mají rozdílné nutriční složení. Z hlediska lidské výživy není lehké si vybrat.

Maso, nebo alternativy masa? To je oč tu dnes a asi i do budoucna (po)běží.

V první části letní aktuality SZÚ připomíná tradiční alternativy masa s jejich nutričními hodnotami. (V plánované druhé části, kterou zveřejní po laboratorní analýze, se zaměří na novinku v ČR – „Beyond Meat burger“, který připomíná vzhledem, texturou, potažmo i chutí klasický hovězí hamburger.)

Tradiční alternativy masa v ČR

Masem rozumíme v užším smyslu kosterní svalovinu savců a ptáků, která představuje plnohodnotný zdroj bílkovin díky úplnému zastoupení esenciálních aminokyselin. Ty potřebujeme nejen pro růst a obnovu svalové hmoty, ale i pro tvorbu enzymů či hormonů aj.

Je také zdrojem řady vitaminů (především skupiny B, ale i vitaminu A, v malém množství i vitaminu D aj.

), minerálních látek, především železa, které má v těle větší biologickou využitelnost než železo z rostlinných zdrojů, zinku, fosforu, selenu a dalších důležitých složek (kyselina lipoová, cholin, karnosin aj.).

Alternativy masa jsou potraviny, které se masu podobají svoji texturou, chutí, barvou a výživovými hodnotami, ale při jejich výrobě nebylo maso použito. Nejčastěji jsou vyráběny z luštěnin, zejména ze sóji, hrachu a obilovin (např. pšenice), ale i vaječného bílku.

Galerie: Párek z rostlin, veganský turisťák, rostlinná tlačenka… 

Hamburger, či burger – jaký je v tom rozdíl?

  • Pojem „hamburger“ označuje kulatý, plochý kus vytvarovaného mletého hovězího masa, nejčastěji grilovaného, servírovaného v rozkrojené bulce.
  • Označení „burger“ se používá nejen v souvislosti s hovězím masem, ale i s jinými druhy masa nebo s jeho náhražkami.
  • Používání výrazu hamburger či burger není pevně stanoveno zákonem, a proto se můžete setkat se slovním spojením vepřový nebo čočkový hamburger apod.

Příklady alternativ masa, rostlinné burgery

Hojně rozšířené jsou náhražky masa ze sóji. Opticky však nijak červené maso nepřipomínají. Mohou se podobat barevně masu kuřecímu, ale textura je odlišná.

Tofu se vyrábí srážením sójového nápoje (podobně jako při výrobě sýru z kravského mléka). Tofu obsahuje velké množství bílkovin a může být obohacené o vápník či vitamin B12. Z tofu se vyrábí např. tofu karbanátky či tofu burger.

Tempeh vzniká fermentací celých sójových bobů, od tofu se liší pevnější konzistencí, větším množstvím vlákniny a tuku, proto je jeho energetická hodnota vyšší. Většinou je tempeh k dostání uzený nebo smažený.

Texturovaný sójový protein je veřejnosti spíše známý jako „sójové maso“. Vyrábí se z odtučněné sójové mouky, takže obsahuje velké množství bílkovin a téměř žádný tuk. Sojové texturáty neobsahují sůl. Na trhu je k dispozici mnoho různých tvarů, př. sójové plátky či granulát.

Galerie: Fermentované potraviny ze sóji

Druhou velkou skupinou jsou obilné alternativy masa.

ROBI „maso“ je česká alternativa masa tvořená především pšeničnou bílkovinou spolu s červenou řepou. Kromě rostlinných bílkovin obsahuje v porovnání s jinými náhražkami velké množství sacharidů. Na trhu je k výběru ROBI v různé úpravě, př. ROBI hamburger.

Seitan neboli „pšeničné maso“ je koncentrovaný pšeničný lepek získaný z pšeničné mouky postupným vymýváním škrobu. Seitan obsahuje malé množství tuku a vyšší obsah sacharidů. V porovnání s náhražkami ze sóji se seitan svou strukturou více podobá masu.

Klaso je obilná náhražka masa tvořená bílkovinami z pšenice a jiných rostlinných složek (kukuřičný škrob, luštěninová mouka…). Na trhu je možné se setkat se smaženou variantou, která je tučnější.

Šmakoun je česká potravina vyrobená z čistých vaječných bílků, která slouží jako náhrada masa, popř. sýru. Je zdrojem plnohodnotných bílkovin, neobsahuje téměř žádný tuk ani cholesterol.

Na trhu existuje např. i ovocná alternativa masa – žakie (chlebovník různolistý), která texturou dužiny maso připomíná.

Vegetariánské burgery – na českém trhu je široká nabídka burgerů bez masa, např. veggie, sójový či čočkový burger, falafel (z cizrny, bobů, či obého), jackfruit burger (z chlebovníku) nebo sypké směsi na přípravu vege burgerů. Složením se však výrobky jeden od druhého velmi liší.

Některé jsou vyrobené čistě ze sóji, z pšenice, či jiné luštěniny (hrách, cizrna, čočka). Některé výrobky obsahují např. i červenou řepu nebo šťávu z ní, za účelem napodobit šťávu z masa. V menší míře vegetariánské burgery kombinují dohromady luštěniny a obiloviny, popř.

vaječný bílek, což je z hlediska škály aminokyselin nejvhodnějším řešením.

Nutriční složení vybraných masových výrobků a rostlinných alternativ masa

V tabulce je uvedeno porovnání základních parametrů (nutriční údaje, velikost porce, finanční hledisko) vybraných 26 produktů dostupných na českém trhu. Údaje byly převzaty buď přímo od výrobců, nebo z webových stránek prodejců. Výrobky jsme pracovně rozdělili dle obsahu převažující bílkoviny na: vaječné vs. masové vs. luštěninové vs. obilné.

Seitan neboli maso vegetariánů – jaké má účinky na zdraví?Autor: Centrum zdraví, výživy a potravin Brno, SZÚ Praha

Energetická hodnota v doporučené (dop.) porci se pohybuje od 282−1394 kJ. Nejnižší je u produktu z vaječného bílku, nejvyšší pak u masa (zde je ale výrobcem dop. porce poměrně velká – 200 g) a luštěninových produktů (přes 1200 kJ). Vyšší energie v případě luštěninových výrobků, kde je nejvyšší hodnota dop.

porce 114 g, souvisí s vyšším obsahem tuku (i přes 20 g/porci). Ten ale představují převážně žádoucí nenasycené mastné kyseliny. V porovnání s masovými variantami, kde mohou převažovat spíše méně žádoucí nasycené mastné kyseliny, je to pozitivní faktor.

Na druhou stranu i jeden rostlinný výrobek obsahoval 40 % nasycených mastných kyselin z obsahu tuku (díky přídavku kokosového oleje). Z pohledu bílkovin jich ve výrobcem dop. porci najdeme nejvíce v masové variantě (až 34,3 g/porci), u rostlinných produktů jich najdeme kolem 20 g/porci. Obsah soli se pohybuje od 0 do 2,2 g/porci.

Doporučená velikost porcí se poměrně liší (od 50 g do 200 g), konečný přívod energie a nutrientů se pak odvíjí od tohoto faktu.

Pro zajímavost uvádíme i cenovou relaci, kdy za 100g porci nejméně zaplatíme v průměru u masových variant (průměrně 19 Kč / 100g porci), nejvíce u luštěninových variant (v průměru 39 Kč / 100 g porci).

Co lze říci závěrem…

Zda zvolit maso, nebo jeho alternativu (nejen ke grilování) není snadné. Nelze se řídit pouze výčtem základních nutričních parametrů na etiketě, ale je potřeba číst i celkové složení.

Produkty nahrazující maso jsou často vysoce zpracované, aby si udržely vzhled, chuť a konzistenci masu podobnou a mohou obsahovat řadu složek (5, 10 i více). Dáte-li přednost rostlinné variantě před masem, obecně vybírejte spíše tu, která neobsahuje pouze jeden druh bílkoviny (např.

Budete mít zájem:  Naražená Holenní Kost Léčba?

hrách nebo sóju), ale kombinuje více druhů (např. sója a pšenice). Ideální je pestrost a střídání všech bílkovinných zdrojů.

Ať už si vyberete ke konzumaci cokoliv, myslete i na kulinární úpravu potraviny.

Klasické grilování patří mezi rizikovější variantu přípravy pokrmu, zejména pokud je výrobek v přímém styku s otevřeným ohněm a dochází k odkapávání tuku do plamene. Mohou se tvořit nežádoucí látky, př.

heterocyklické aminy či polycyklické aromatické uhlovodíky, které vykazují karcinogenní účinky. Zdravější volbou může být příprava na elektrickém grilu či lávových kamenech.

Vegetariánské maso seitan jako zdravá potravina. Ano nebo ne?

Seitan není nic nového. V asijské kuchyni se používá již po dlouhá staletí. Širšímu světu byl seitan představen zhruba před 50 lety zastánci makrobiotické stravy. Čím méně průmyslově zpracovaná potravina, tím lepší a seitan je jednou z nich. Nebo alespoň pro některé, kteří nemají problém s lepkem… Seitan je totiž plný lepku. Seitan je totiž lepek.

Co je to seitan?

Seitan se nejčastěji používá jako náhrada masa ve vegetariánské a veganské stravě a masu se také velmi podobá. Jeho struktura je vláknitá, a když jej jíte, máte pocit, jako byste skutečně jedli nějaký druh masa.

Také obsahuje nezanedbatelné množství bílkovin.

Pro buddhisty, jako pro vegetariány, byl seitan v minulosti velmi důležitým zdrojem bílkovin, stejně tak byl důležitou součástí makrobiotické stravy, a i nyní je důležitou součástí vegetariánské a veganské stravy.

Obsahuje (ne)škodný lepek

Seitan se vyrábí z pšeničného lepku. Lepku? Jak může být lepek zdravý, ptáte se? Seitan je tvořen čistě lepkem, tím lepkem, kterému se tolik lidí snaží ve stravě vyhýbat. Samotný seitan je bez škrobů podle veganů však velmi dobře stravitelný, pochopitelně ovšem pro lidi, kteří s lepkem nemají problémy.

Co to lepek vlastně je?

Je to pšeničný protein, který získáte, budete-li pod tekoucím proudem vody omývat moučnou kouličku. Omyje se tak škrob a vláknina a ta lepkavá a pružná hmota, která zbyde, je ta bílkovina, lepek, prostě seitan.

Pšenice jako zdroj bílkovin

Lidé často považují pšenici především za významný zdroj sacharidů, jelikož se z něj vyrábí těstoviny či chléb. Na co však často zapomínáme, je že pšenice obsahuje 15 % bílkovin, a to zejména ve formě lepku.

Právě díky lepku obsahuje plátek chleba či porce těstovin 5 – 10 gramů bílkovin. Takže čím větší podíl lepku daná moučná potravina má, tím více bílkovin obsahuje.

Často se seitan objevuje v sójových párcích, burgerech a ostatních náhradách masa.

Většina bezlepkových potravin má málo bílkovin

V porovnání s ostatními obilovinami, je pšenice, co se obsahu bílkovin týče, jedním z nejbohatších zdrojů proteinu. Právě proto má většina bezlepkových produktů velmi málo bílkovin a hodně sacharidů.

Seitan, tofu a tempeh

Co mají tyto tři potraviny společné? Jsou nejčastější potravinou, kterou najdete ve vegetariánském či veganském jídelníčku. Jaký je tedy rozdíl mezi seitanem, tofu a tempehem? Všechny tři potraviny jsou vynikajícími zdroji bílkovin a jsou rostlinného původu, takže jsou vhodné pro vegany a vegetariány. V čem se však liší?

Seitan vs. tofu

Seitan se vyrábí z pšeničného proteinu (lepku) a tofu ze sójového proteinu.

Seitan vs. tempeh

Seitan se vyrábí z pšeničného proteinu (lepku), zatímco tempeh se vyrábí z fermentovaných sójových bobů.

Tofu vs. tempeh

Třebaže se obě potraviny vyrábí ze sójových bobů, tofu se vyrábí z nefermentovaných sójových bobů a tempeh z fermentovaných (probiotických).

Jak jej uvařit?

Seitan má velmi univerzální použití, můžete jej dusit, péct, vyválet na nudličky, vařit, marinovat a pak klidně restovat. Je výborný pro alergiky na sóju, nebo lidi, kteří ze zdravotních důvodů sóju jíst nemohou. Na druhou stranu je zase seitan naprosto nevhodný pro alergiky na lepek a celiatiky.

Jak chutná?

Samotný celkem nijak, ale velmi snadno přejímá vůně a chutě surovin, které připravujete společně s ním. Toto dělá ze seitanu naprosto bezvadnou variabilní potravinu.

Kde se dá seitan sehnat?

Najít ho můžete například v obchodech se zdravou výživou či v asijských obchodech. Stejně tak si jej snadno můžete připravit doma, když mouku smícháte s vodou a vytvoříte tak kuličku těsta, kterou budete omývat od škrobu a vlákniny. To co zbude, je lepek a s tímto zbytkem můžete dále nakládat.

Je konzumace seitanu zdravá?

Jak pro koho. Pro člověka, který nemá problémy s lepkem, benefity jistě má. Kdybyste například snědli stejný počet kalorií ze seitanového „masa“ a z hovězího, ze seitanu dostanete víc bílkovin.

Vzhledem k tomu, že se jedná o rostlinnou potravinu, neobsahuje cholesterol, ale zato hodně riboflavinu (vitamín B2) a niacinu (vitamín B3), pyridoxinu (vitamín B6). Jedná se zkrátka o nízkokalorickou potravinu s vysokým obsahem bílkovin, která se velmi hodí do diety.

Na rozdíl však od takových kuřecích prsou obsahuje sacharidy, a to 1 – 3 % denní hodnoty sacharidů.

Liší se značka od značky

Seitan různých značek bude mít trošku odlišné nutriční hodnoty, takže některý bude mít například více proteinu a tuku, druhý méně.

Co když ale není konzumace seitanu zdraví prospěšná?

Ano, hádáte správně, právě kvůli vysokému obsahu lepku nemohou seitan konzumovat lidé alergičtí a citliví na lepek. Alergie a citlivost na lepek je u seitanu přirozeně mnohonásobně vyšší než při konzumaci pšeničných potravin typu chleba, těstovin, pizzy apod.

Co když vám konzumace seitanu dělá problémy?

Pak se u vás možná budou vyskytovat symptomy jako extrémní únava 20 – 60 minut po jídle, nadýmání, plynatost, zácpa nebo naopak průjem, pocit zatemnění mozku, závratě, migrény, změny nálad (deprese, úzkost), zánět kloubů.

Je seitan kompletní protein?

Ne, na rozdíl od sójových produktů, nemá optimální vyváženost esenciální aminokyselin, jelikož jich má 8 z 9. Právě lysin je tím, čeho má seitan málo.

Je nedostatek lysinu problém?

Ani ne. Budete-li jíst seitanu hodně, splníte i tak doporučenou denní dávku lysinu. Stejně tak přibližně 60 gramů luštěnin obsahuje 1,247 mg lysinu.

Když jíte bílkoviny, bez ohledu na to, z jakého zdroje pocházejí, ať už se jedná o maso nebo rostlinný zdroj, tělo tyto bílkoviny nestráví jako celek.

Namísto toho tělo tento protein rozloží na aminokyseliny, které vstřebá nezávisle jednu na druhé.

Kde vegani berou kompletní bílkoviny?

Mnoho lidí často zajímá, jak do sebe dostanou vegani z veganské stravy dostatek kompletních bílkovin. Třebaže seitan neobsahuje všechny potřebné aminokyseliny (chybí mu lysin), snadno jej doplní z jiných potravin.

Dokonce potraviny suplementující lysin nemusí být konzumovány například se seitanem. Tělo totiž ukládá aminokyseliny až 24 hodin, takže důležité v tomto ohledu je, mít příjem kompletních bílkovin kdykoli během 24hodin.

Vhodný pro bodybuildery

Seitan je výborným zdrojem bílkovin pro růst svalů a zejména bodybuildeři ocení jeho vysoké množství aminokyselin s rozvětveným řetězcem (BCAA).

Přibližně 85 gramů čistého pšeničného lepku obsahuje 100 kcal a dostanete tak do sebe 1,718 mg leucinu, 930 mg isoleucinu a 989 mg valinu.

Zkusíte-li porovnat tato čísla s aminokyselinovým profilem syrovátkového izolátu, zjistíte, že si pšeničná bílkovina nevede vůbec špatně.

Nestavějte svůj příjem bílkovin jen na seitanu

Opakuje se to u všech směrů stravování – pestrost především. Neměli byste proto stavět stravu jen na seitanu a zkuste jej omezit na 50 % denně. Je vhodné vyrovnat seitan ostatními rostlinnými zdroji bílkovin, jako je tofu, tempeh, pistácie, dýňová semínka, luštěniny apod., zkrátka takovými rostlinnými zdroji, které vám pomohou dosáhnout vyváženějšího příjmu bílkovin.

Ale co ten zatracený lepek?!

Pořád máte na mysli, že je to lepek? Ten špatný lepek? Je to právě lepek, který dělá tuto potravinu z hlediska zdravého životního stylu kontroverzní. Seitan totiž jen lepek neobsahuje, on tím lepkem prostě je. Stejně tak, jako najdete mnoho příznivců konzumace seitanu, najdete i mnoho odpůrců, kteří tvrdí, že je zdraví škodlivý.

Vysoce alergenní protein způsobující alergii a intoleranci

Dle nich se jedná o vysoce alergenní protein.

Když jíte chléb, neobsahuje v sobě tolik lepku, ale zato když jíte seitan, jíte čistý lepek, což dle některých, avšak zatím tato teze není nijak vědecky podložena, může zvyšovat alergii a nesnášenlivost lepku.

Lidé by tedy neměli jíst potravinu, která umocňuje alergii či nesnášenlivost, jelikož jakákoli konzumace při potravinové alergii nebo nesnášenlivosti rozpoutá v těle zánět, který bývá původcem většiny onemocnění.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector