Rozinky a zdraví – dodají vám energii!

  • Rozinky a zdraví – dodají vám energii!

    Skladem 100 Kč

  • Rozinky a zdraví – dodají vám energii!

    Skladem 120 Kč

  • Rozinky a zdraví – dodají vám energii!

    Skladem 200 Kč

  • Rozinky a zdraví – dodají vám energii!

    Skladem 38 Kč

  • Rozinky a zdraví – dodají vám energii!

    Skladem 46 Kč

  • Rozinky a zdraví – dodají vám energii!

    Skladem 77 Kč

  • Rozinky a zdraví – dodají vám energii!

    Skladem 48 Kč

  • Rozinky a zdraví – dodají vám energii!

    Skladem 57 Kč

  • Rozinky a zdraví – dodají vám energii!

    Skladem 96 Kč

Dokážete si představit babiččin štrúdl nebo vánočku bez rozinek? My rozhodně ne.

Tyhle malé bobulky vznikají sušením těch nejsladších hroznů vinné révy a kromě nezaměnitelné chuti jsou oblíbené i pro své unikátní složení plné vitaminů a dalších nutričních látek.

A jsou jako dělané na výlety i jako svačinka do práce nebo do školy – nerozmačkají se, jsou lehké, nezaberou v tašce moc místa a krátkodobě jim nevadí ani vyšší teplota.

Kromě vánoček, koláčů, štol, buchet a závinů nabízí rozinky nespočet dalších možností využití. Můžete je mlsat jen tak – jako zdravou náhradu bonbonů.

Lze je ale také namíchat s oříšky a semínky a vytvořit si vlastní „studentskou směs“, která potěší nejen vaše chuťové buňky, ale také vám dodá spoustu energie a zároveň je plnohodnotnou svačinkou. Pro ty největší mlsouny máme dokonce připravené rozinky v polevě.

Tím to ale zdaleka nekončí – oslaďte si rozinkami svůj jogurt, snídaňovou kaši, domácí müsli, smoothie nebo je nasypejte do salátu, rozinky tyto pokrmy pozvednou na další úroveň.

Konzumace rozinek

Rozinky jsou bohatým zdroje zdraví prospěšných látek, na minerály a stopové prvky dokonce ještě bohatším než čerstvé hrozny. Nutričně nejbohatší jsou tmavé rozinky z červených odrůd vinné révy.

Rozinky obsahují vysoký podíl – až 60 % – přírodního cukru, konkrétně glukózy a fruktózy, díky čemuž vám takřka okamžitě dodají notnou dávku energie.

Kromě toho v nich najdete vitamin A, C a E, poměrně hodně draslíku, ale také vápník, hořčík, zinek, fosfor, železo a bór.

Zajímavosti o rozinkách

Sluncem vysušené hrozny vinné révy jedli už starověcí Řekové, Římané, Egypťané a Peršané před více než čtyřmi tisíci let. Dodnes jsou rozinky sušené nejčastěji sluncem zhruba po dobu třech týdnů.

Věděli jste, že i rozinek existuje mnoho druhů? S pecičkami, bez pecek, různě sladké, černé, hnědé, červené, žluté i zelené.

Mezi jedny z nejoblíbenějších patří takzvané sultánky, které jsou veliké a sladké, a maličké sladké korintky, které jsou tmavé a bez pecek.

Rozinky odebíráme od ověřených pěstitelů, takže se vždy můžete spolehnout na jejich maximální čerstvost a prémiovou kvalitu. Pro jejich co nejdelší trvanlivost je skladujte v uzavřené míse na chladném a tmavém místě.

Kouzelné hrozny: Víno a rozinky vám okoření vztah

Hrozny, to je víc než jen víno nebo sladké bobule na zobání. Obsahují silný antioxidant resveratrol proti trombóze, pomáhají při rakovině prsu, dodávají energii a zároveň uklidňují, zahání hlad.

Tři hroznové dny vás bez hladu a nutkání na sladké odlehčí o dvě kila.

Hroznové slupky zpevní cévy, olej rozjasní pleť a když si večer dáte s partnerem hrst rozinek, případně ještě se sklenkou vína, je dost možné, že půjdete spát později než obvykle.

Víno: Historie pěstování hroznů

Révu znali už Egypťané a stejně jako my z něj vyráběli víno. Byl to nápoj pro bohy, a tedy i pro faraony. Vlastně pouze pro ně. Jako dar bohů si víno ctili i Řekové, kteří ho ředili vodou.

Za rozšíření révy do zbytku Evropy, ale i do Afriky, vděčíme dobyvačným Římanům, kteří tam, kde to bylo vhodné, zakládali vinice. Odkud přesně hrozny pocházejí, není známo.

Předpokládá se, že z okolí Kavkazu a Gruzie.

Jak dlouho vydrží víno otevřené a s čím ho podávat? 

S pěstováním révy si nechte poradit

Réva vinná, na které hrozny dozrávají, je liánovitá rostlina, která může dorůst až do patnácti metrů a urodit až 40 střapců s přibližně sedmdesáti bobulemi.

Tvarově rozličné střapce hroznů mají od 10 do 30 cm, váhu i přes kilo a jejich bobule jsou podle odrůdy kulaté, oválné a velké 1 až 2,5 cm. Slupka je aromatická, barevná, v době zrání vosková.

V dužině jsou zpravidla dvě semena, ale jsou i odrůdy bez zrníček, které se využívají k sušení a výrobě rozinek. Chuť hroznů určuje odrůda, ale také oblast pěstování a počasí v daném roce.

Réva má ráda teplé povětrnostní podmínky, ale při vhodné půdě se jí daří i v chladnějších oblastech. Vinná réva má ráda lehčí humusové půdy s kyselým až neutrálním pH. Hrozny potřebují pro dozrání dostatek slunce, proto révu vysazujte na jižní a jihozápadní svahy, chráněné před severním větrem a prudkým mrazem. Révu vysazujte na jaře nebo na podzim dostatečně hluboko.

V řadě zachovejte rozestupy 1–1,2 metru, mezi řadami 2–2,5 metru. Rostlinu namočte před sázením na 8 hodin do vody a pak sázejte do hluboké jámy, dospod přihoďte trochu hnoje. Révu zasaďte tak hluboko, aby trčelo pouze 5 cm nad místem očkování, zem dobře přitlačte k rostlině. Na podzim vyčuhující část chraňte před mrazy vrstvou zeminy nebo pilin.

Na jaře tento výhonek zkraťte na 2–3 očka.

Réva potřebuje oporu. Roční rostlině stačí klacek, starší, rozvětvená už potřebuje konstrukci. Révu během vegetačního období plejte, postřikujte fungicidy proti houbovitým onemocněním a přihnojujte. Pokud jste do půdy při výsadbě zaorali chlévský hnůj, první dva roky hnojit nemusíte. Před příchodem zimy navrstvěte na dřevěnou část asi 30 cm zeminy, aby réva nezmrzla.

Zavlažování réva nepotřebuje. Aby réva dobře rostla a rodila, je třeba ji pravidelně řezat. Jiným způsobem se řeže mladá réva a jinak starší. Pokud s tím nemáte zkušenosti, nechte si poradit od zkušených vinařů. Experiment na vlastním révě by vás mohl stát pěkných pár kilo hroznů, o které byste špatným řezem mohli přijít.

V dostatečně hluboké nádobě dopěstujete určité odrůdy hroznů i na balkoně.

Nemoci a škůdci révy: Nejhorší jsou ptáci

Teplé a vlhké počasí během vegetace podporuje vznik houbového onemocnění padlí. Ve vlhkých oblastech může bobule hroznů poškodit i plíseň šedá.

V teplejších oblastech původní druhy révy ohrožuje i fyloxéra. V suchém období jsou zas nepříjemnými návštěvníky roztoči, kteří řádí na listech.

Významnými škůdci dozrálé sklizně hroznů jsou špačci a drozdi. Proti nim hrozny ochráníte ochrannou sítí.

Hroznové víno a jeho druhy

Laicky rozeznáváme bílé hrozny, červené, růžové, tmavé, modré, sladké, kyselé, možná ještě voňavé. Přitom existuje přes 60 druhů hroznů a 8 tisíc odrůd.

Podle použití se odrůdy hroznů dělí na moštové, stolní a podnožové. Moštové odrůdy mají zpravidla menší, aromatické bobule s vysokým obsahem cukru a jsou relativně dobře odolné vůči houbovým chorobám a škůdcům. Dělí se na bílé, modré a moštové.

Bílé moštové odrůdy jsou například Devín, Ryzlink bílý a vlašský, Veltlínské červené, Veltlínské zelené, Tramín červený, Rulandské šedé a bílé, Muškát, Müller-Thurgau či Sauvignon blanc.

Z modrých moštových odrůd vám mohou být známé Alibernet, Dunaj, Frankovka, Merlot, Portugalské modré, Zweigeltrebe, Cabarnet sauvignon, Svatovavřinecké.

Stolní odrůdy přilákají pozornost velkými střapci velkých bobulí s pevnou dužinou. Oblíbené jsou zejména aromatické muškátové odrůdy.

Podnožové odrůdy révy jsou odolné, přizpůsobivé, a proto se používají jako podnože pro sazenice jiných druhů révy. Proto kvalita jejich bobulí není tak důležitá.

Rozinky a zdraví – dodají vám energii!Věděli jste, že …

… barva vína závisí na odrůdě hroznů a způsobu zpracování? Z červených hroznů může být bílé víno, naopak však ne.

Léčivé účinky hroznového vína?

Jste hladoví a do oběda daleko? Nebo vás popadla náhlá chuť na sladké? Čeká vás náročná zkouška, prezentace? Dříve, než sáhnete po rychlém občerstvení nebo čokoládové tyčince, zkuste hroznové víno. Rychle zaženou hlad, chuť na sladké, únavu a zmírní stres. To vše díky vysokému obsahu cukru, který tělo dokáže rychle rozložit a dlouho využívat.

Bobule hroznů obsahují až 80 % vody a až 25 % cukru. Ve sto gramech hroznů je průměrně:

  • 69 kalorií
  • 8 g sacharidů,
  • 0,3–1,2 g kyselin
  • 1–3 g tříslovin
  • 1 g vlákniny

Hrozny obsahují vitamíny skupiny B, vitamín C, provitamín A, železo, draslík, křemík, kyselinu jablečnou a vinnou. S takovým složením hrozny obecně:

  • zlepšují trávení
  • působí proti zácpě
  • podporují činnost střev
  • uklidňují žaludek
  • čistí ledviny a močové cesty
  • zpevňují pokožku, vlasy a nehty
  • pomáhají při astmatu a kašli
  • povzbuzují imunitní systém
  • snižují tvorbu „špatného“ LDL cholesterolu a zvyšují tvorbu „dobrého“ HDL cholesterolu
  • preventivně působí proti cukrovce
  • zpomalují růst nádorů

Rozinky a zdraví – dodají vám energii!

S tmavým hrozném opatrně, pokud máte migrény a anémii!

Může spustit záchvat migrény a snížit hladinu železa v krvi.

Nevyhýbejte se ani jedení slupek a jadérek! Právě ve slupce se nachází silný antioxidant resveratrol, který zlepšuje stav cév a preventivně působí proti trombóze. V jadérkách jsou třísloviny a kvalitní tuk, ze kterého se vyrábí hroznový olej. A ten je vynikajícím prostředkem pro udržení zdravé pleti, léčbu jizev a popálenin.

Hroznové víno výborně doplní grilovaný hermelín a salát s rukolou 

Rozinky a zdraví – dodají vám energii!5 tipů, abyste si hrozny užili naplno

  1. Při kupování si hroznové víno dobře prohlédněte. Mělo by být bez nahnilých a plesnivých bobulí. Při protřepání by z hroznu mělo vypadnout co nejméně bobulek. Nakonec k hroznům přivoňte. Neměly by být cítit hnilobou, zatuchlinou ani ničím nepříjemným.
  2. Hrozny myjte těsně před tím, než je budete jíst. Ponořte je na pár minut do vody, aby se uvolnily nečistoty zevnitř hroznu a pak je dobře opláchněte tekoucí vodou.
  3. Hrozny skladujte v chladničce. Neporušené bobule vydrží 5 dní až týden.
  4. Pokud si chcete vychutnat chuť hroznů a neriskovat trávicí problémy, jezte hrozny pokojové teploty.
  5. Dvě hodiny před a dvě po hrozně se vyhněte:
  • mléce
  • alkoholu
  • bublinkovým nápojům

Tyto kombinace by váš trávicí trakt asi nezvládl. Podobný projímavý účinek má i snědení velkého množství hroznů najednou.

Nejen v létě oceníte výborný ovocný salát s hroznovým vínem

Rozinky a zdraví – dodají vám energii!Hubnutí s hroznem je příjemné

Při dietě je hroznové víno vhodné, myslete však na vysoký obsah cukru. Právě díky němu je výborným prostředkem na čistící dny.

Dopřejte svému tělu odlehčení v podobě tří hroznových dní, během kterých sníte každé dvě hodiny čtvrt kila bobulek. Nepřekročte však dvě kila denně.

Prakticky každou chvíli tak budete něco jíst, nebudete hladoví a budete mít dostatek energie. Navíc vás nebude honit mlsná.

Mám cukrovku. Mohu jíst hrozny?

Diabetici kvůli nedostatku inzulínu nedokážou využívat cukry a jiné sacharidy ze stravy. Hrozny patří mezi potraviny, které diabetici jíst mohou. Ideálně dopoledne jedno hroznové víno. V každém případě, pokud máte cukrovku, nejprve se poraďte s lékařem, který vám vysvětlí, kdy a kolik hroznů můžete jíst.

Můžete jíst hroznové víno v těhotenství a při kojení?

Tak jako u ostatních druhů ovoce a zeleniny i při hroznovém vínu se budoucí a kojící maminky ptají, zda je možné jíst hrozny v těhotenství a během kojení. Hrozny obsahují hořčík, který zmírňuje křeče. Má dostatek vlákniny a působí proti zácpě. Zlepšují imunitu.

Neutralizují bakterie v ústní dutině, čímž přispívají k ochraně zubů proti zubnímu kazu. Polyfenoly v hroznech chrání srdce. Resveratrol posiluje cévy. Minerály působí na nervovou soustavu. Takže odpověď pro maminky zní: Ano, během těhotenství a kojení můžete jíst hrozny.

Abyste eliminovaly případné nežádoucí účinky, jezte pouze dužinu.

Tip proti ranní nevolnosti: Vypijte ráno nalačno šťávu z bílých hroznů

zředěnou trochou vody. Dodá vám ztracené minerály i energii.

Rozinky a zdraví – dodají vám energii!

Během těhotenství a kojení se doporučuje jíst hrozny bez slupky a jadérek.

Hroznová jadérka jsou také zdravá, pozor na žlučník

Jadérka z hroznů jsou na tom podobně jako melounová jadérka. Jsou nedoceněná a mnohdy končí v popelnici, nebo si raději koupíte hrozny bez semínek. Přitom se z hroznových jadérek vyrábí drahý olej, plný cenných látek pro zdraví!

Hroznová semínka přispívají ke zdraví celého těla tím, že posilují imunitní systém. Snižují hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi. Určitě byste je měli chroupat, pokud jste alergici. Látky v jadérkách hroznů tlumí vyplavování histaminu a tím zmírňují alergické reakce. V hroznových jadérkách je také množství kolagenu, který prospívá pleti, zpevňuje ji a rozzařuje.

Ale pokud máte problémy se žlučníkem, sáhněte raději po hroznovém oleji nebo prášku z hroznových jadérek. Drobná semínka by mohla vyvolat bolestivý žlučníkový záchvat.

Rozinky potěší zejména pány

Na výrobu sušených rozinek se využívají bezsemínkové druhy hroznů. Rozinky  jsou stejně zdravé jako „syrové“ hrozny a jsou vynikající náhradou bonbónů, sušenek či jiných sladkostí, protože cukr v nich je koncentrovaný a jsou tedy sladší.

Na rozdíl od sladkostí však obsahují kyselinu oleanolová, která chrání ústní dutinu před rychlým množením bakterií a tím i zuby před zubním kazem a dásně před záněty.Rozinky a zdraví – dodají vám energii!

Pár rozinek půl hodiny před spaním vám pomůže usnout a dodá vám energii během dne.

Aminokyselina arginin v sušených rozinkách povzbuzuje libido. Pokud vám chybí chuť na sex, nebo pány trápí erektilní dysfunkce, hrst rozinek stojí za zkoušku. Pozitivní účinky rozinek vyvažuje vyšší obsah cukru. Proto s nimi opatrně, abyste za zdravý úsměv a kvalitní sexuální život nezaplatili kily navíc.

Sušené rozinky sultánky jsou sladší a větší.

Hroznový olej se uplatní v kuchyni i koupelně

Hroznový olej zatím v našich kuchyních nezdomácněl. Olej se získává z jadérek hroznů, lisovaných za studena. Jeho chuť připomíná trochu oříšky s hroznovým podtónem. Vydrží teplotu až 252 °C, a proto je vhodný i na vaření, ale výborně se hodí do studené kuchyně. Hroznový olej ve studené kuchyni hrdě zastoupí i takový oblíbený olivový olej.

Větší oblibě se hroznový olej těší v kosmetice. Obsahuje totiž stahující látky, které zužují mazové žlázy, a přitom je neucpávají. Hroznový olej je lehký, na pokožce nezanechává mastný film a je vhodný i na masáže. Hroznový olej dopřejte své pokožce, pokud máte:

  • mastnou, pórovitou pleť
  • zralou pleť
  • unavenou pleť
  • ekzémy
  • psoriázu
  • popáleniny
  • jizvy

Účinky hroznového oleje se projeví i na vlasech. Před umytím vmasírujte hroznový olej do pokožky a rozčešte do délky a nechte půl hodiny působit. Potom umyjte jako obvykle. Pár kapek hroznového oleje můžete vetřít do suchých konečků vlasů, nebudou se třepit.

Recepty s hroznovým vínem

Hrozny je vděčné ovoce nejen pro přímou konzumaci. Široké uplatnění najde i v kuchyni. Hodí se do salátů, vařeného či pečeného jídla. Z hroznů se dělají šťávy, kompoty, džemy, ochutí nádivky v koláčích.

Jak zpracovat hroznové víno? 7 chutnými způsoby! 

Rozinky sultánky BIO, Vitalvibe

Pokud patříte k milovníkům rozinek, vyzkoušejte naše rozinky sultánky v bio kvalitě. Tento druh je mnohem sladší, šťavnatější a také trochu větší než klasické rozinky.

Smlsnout si na nich můžete jen tak, přisypat je do sladkého moučníku, oříškových směsí, sladkých snídaní nebo mít pytlík sušených rozinek jako první pomoc v kabelce pro případ, až si budete potřebovat dodat energii.

Naše bio rozinky pocházejí z kontrolovaného ekologického zemědělství a nejsou sířené. Díky tomu si uchovávají všechny cenné látky v plné škále, bez obsahu škodlivin.

Rozinky a zdraví – dodají vám energii!

Rozinky jsou důvěrně známou ingrediencí české kuchyně. Známe je coby tradiční součást jablečného závinu nebo štědrovečerní vánočky. Výtečně chutnají i jen tak samotné.

 Jedná se o sušené bobule hroznů révy vinné (Vitis vinifera), které jsou bohaté především na sacharidy.

Od ostatních druhů se rozinky sultánky odlišují svou velikostí, žlutozeleným zbarvením a výraznější sladkou chutí, která potěší kdejakého mlsouna. 

Naše bio rozinky jsou zcela přírodní – uchovávají si proto zdraví prospěšné látky, jejichž kombinace má blahodárný vliv na zdraví, krásu i celkovou vitalitu.

V čem jsou rozinky skvělé?

Rozinky se vyznačují především vysokým obsahem sacharidů (glukózy a fruktózy) při nízkém obsahu tuků. Jsou proto bohatým a rychlým zdrojem energie. Skvěle se hodí pro sportovce nebo jako zdravá svačinka pro kohokoliv, koho zrovna honí mlsná.

V rozinkách najdeme také řadu mikroživin, jako je vitamín B6 (pyridoxin), z minerálních látek obsahují železo, draslík, měď, fosfor a mangan

Rozinky jsou též zdrojem přírodního antioxidantu resveratrolu a obsahují užitečnou vlákninu, která je přínosem pro udržení dobře fungujícího trávení.

Tak jako u jiných druhů potravin, i u ovoce platí, že stojí za to volit co nejvyšší možnou kvalitu. Biokvalita je skutečně zárukou, že dostanete minimálně kontaminované potraviny.

Díky kontrolovanému systému ekologického zemědělství BIO potraviny neobsahují rezidua agrochemických látek, zejm. pesticidů.

Sušené ovoce z ekologického zemědělství není sířené a také neobsahuje další konzervanty ani přidaný cukr. 

Vyhýbejte se sušenému ovoci s přidaným cukrem 

Velká část sušeného ovoce ze supermarketu se se před sušením namáčí v cukerném roztoku, aby bylo ještě sladší a chuťově přitažlivější. Takto doslazované ovoce je samozřejmě obrovskou cukrovou bombou. 

Bylo opakovaně prokázáno, že přemíra rafinovaného cukru ve výživě člověka má negativní účinky na zdraví, čímž se zvyšuje riziko nejrůznějších druhů onemocnění, zejm. cukrovky II. typu. Abyste se vyhnuli konzumaci sušeného ovoce s přidaným cukrem, čtěte pozorně informace na etiketách balených potravin. 

Volte sušené ovoce bez siřičitanů

Většina sušeného ovoce v nabídce běžných obchodů je sířená. Oxid siřičitý vylepšuje vzhled sušených plodů. Používá se proto, aby si ovoce zachovalo svou autentickou barvu a nezhnědlo. To platí zejména pro zářivě barevné ovoce, jako jsou rozinky a meruňky. 

Jaká jsou rizika sířeného ovoce? Tato úprava může u citlivějších jedinců vyvolat bolest žaludku, bolesti hlavy, nevolnost a problémy astmatického typu. 

Zda je sušené ovoce sířené nebo nesířené, by mělo být jasné z každého obalu, ve kterém jej zakoupíte. Buď je na obale přímo napsáno, že je sířeno, nebo na něm naleznete vypasné „konzervační činidlo E220“.

U nás máte jistotu, že dostáváte BIO sušené ovoce výborné kvality bez rizikových látek.

Příběh našich rozinek

Tyto rozinky se pěstují na pobřeží slunného Turecka, které je vyhlášené skvělými odrůdami rozinek. Tak zvané sultánky jsou získávány sušením velkých žlutozelených hroznů a vynikají proto lahodnou sladkou chutí a měkkostí.

Suší se na sluníčku 3–5 dní, díky čemuž si uchovávají svou šťavnatost a světlou barvu. Poté bývají ještě někdy (podle zbytkové vlhkosti) ještě technologicky dosušeny pro vyšší trvanlivost. Po sušení se sultánky omyjí a ručně roztřídí.

 

Naše sultánky byly vypěstovány v souladu se zásadami kontrolovaného ekologického zemědělství, a proto si uchovávají své nutriční bohatství v nejplnější možné škále. Byly zpracovány zcela bez aditiv a bez přidaného cukru. Nejsou ani sířené, což znamená, že nebyly konzervovány oxidem siřičitým ani siřičitany. 

A ještě něco zajímavého…

Rozinky tak, jak je známe, vznikly vlastně náhodou – když hrozny na slunci uschly a smrskly se. Lidé zjistili, že i tak jsou tyto plody velmi chutné. Jejich historie sahá až 4000 let zpět, znali je totiž již starověcí Římané a Egypťané. Jejich současný název vznikl z německého slova „Rosine“ a označení „hrozinky“ pochází z českého slova „hrozen“.  

Použití

Sultánky mají v kuchyni opravdu rozmanité využití: 

  • Jsou dobrým pomocníkem při pečení, a to jak do klasické vánočky, jablečného štrůdlu, bábovky nebo cukroví. 
  • Rozinky můžete také přidat do vaší snídaňové kaše nebo do domácího müsli. 
  • Sladkými plody skvěle dochutíte váš oblíbený ovocný salát
  • Využijte je k přípravě tradiční husté indické omáčky – čatní.

Další informace

Nutriční hodnoty 100 g
Energie 1358 kJ/ 325 kcal
Tuky 0,5 g
z toho nasycené mastné kyseliny 0,1 g
Sacharidy 75 g
z toho cukry 59 g
Vláknina 4 g
Bílkoviny 3 g
Sůl** 0,03 g
Nutriční hodnoty se mohou u přírodních produktů lišit.

Složení: 

100 % rozinky sultánky BIO. 

Skladování:

Uchovávejte na chladném, tmavém a suchém místě (0 – 4°C, max. 70% vlhkost vzduchu). Obal po použití vždy dobře uzavřete.

Někdy může po delší době skladování cukr v rozinkách začít krystalizovat. Tím se však nemění jejich nutriční hodnota. V takovém případě stačí rozinky krátce namočit do horké vody.

Hrsti cukru v potravinách, kde bychom jej nečekali

Že cukrovinky a slazené limonády jsou plné cukru, víme všichni. Cukr se však skrývá i v potravinách, kde byste ho nečekali. Málokdo z nás totiž poctivě studuje štítky se složením jednotlivých výrobků. A pokud ano, zastaví se na obsahu tuku, soli a počtu kalorií. I cukr přitom má na naše zdraví i naši postavu velký vliv. Kde se tento „skrytý“ cukr nalézá?

Obecně potraviny obsahující více než 15 gramů cukru na 100 gramů již mohou být škodlivé. Zvyšuje se riziko vzniku cukrovky a dalších nebezpečných zdravotních problémů. A kromě toho se samozřejmě i zvětšuje hmotnost.

Zajímavé je, že velké množství cukru se nachází i ve slaných potravinách, pečivu, omáčkách a hotových jídlech. I takový rybí sendvič z McDonalds obsahuje kostku cukru – hlavně z dresinku a housky.

V 500 gramech hotové boloňské omáčky pak je dokonce 6,5 kostky.

Rozinky a zdraví – dodají vám energii!

Ovoce

Ovoce je nepochybně zdravé a obsahuje spoustu vitamínů. Ale i když se říká, že je možné ho sníst, kolik chcete, není tomu tak. Nachází se v něm totiž velké množství cukru.

Například jablko obsahuje 2,5 kostky cukru, banán dokonce 4 kostky. Neznamená to ale, že teď ze svého jídelníčku ovoce vyškrtnete! Bez něj se zkrátka neobejdete. Stačí, když se jím nebudete ládovat od rána do večera.

Cukr v ovoci je navíc označovaný jako „dobrý“.

Ovocné džusy

Zatímco cukr v ovoci se počítá jako „dobrý“, u džusů a šťáv už tomu tak není. Chybí v nich totiž vláknina a spousta cukru je přidána pro lepší chuť. Například ve 200 mililitrech pomerančového džusu tak je 3,5 kostky cukru.

Ochucená minerálka

Přestože některé ochucené vody na první pohled mohou vypadat zdravě, není tomu tak. S ovocem namalovaným na etiketě mnohdy nemají společného vůbec nic. Sladkou chuť mají jen díky vysokému obsahu cukru. V lahvi minerálky o objemu 1,5 litru je až 16,5 kostky cukru. Pro srovnání: půllitrová láhev slazené limonády obsahuje kolem deseti kostek cukru.

Nízkotučné výrobky

Tyto produkty sice obsahují méně tuku než ty klasické, ale mnohdy více cukru. Právě cukrem se totiž kompenzuje nedostatek chuti a textury. Běžný nízkotučný jogurt o hmotnosti 175 gramů obsahuje přibližně 2,5 kostky cukru.

Sušené rozinky

Sice v nich není „špatný“ cukr, ale už 14 gramů sušených rozinek obsahuje 2 kostky cukru. Pokud si jich dopřejete víc, cukr se rychle nahromadí. Další důkaz, že nic se nemá přehánět.

Celozrnné vločky s mlékem

Miska celozrnných vloček s mlékem je považována za jednu z nejzdravějších snídaní. Ve skutečnosti ale 30 gramů vloček se 125 mililitry mléka obsahuje 2,5 kostky cukru. Dvaadvacet procent složení vloček totiž tvoří právě cukr. V mléce se pak nachází ještě další půlka kostky.

Ovocné müsli tyčinky

Tato sladkost má řadu výhod, rychle vám dodá energii a je zdravější než obvyklá cukrovinka. Zároveň ale obsahuje také 2 kostky cukru. Ten pochází z ovoce, část je ale přidána uměle pro lepší chuť.

 Tedy i to, co se tak tváří jako zdravé a ideální k hubnutí, může opravdu pomoci zhubnout. V našich jídelníčích na míru, vám zvolíme takové potraviny, které máte rádi a které určitě pomohou k vysněné váze.

Co jíst před běháním a po běhání nebo závodu | STAČÍ MÁLO k záchraně lidských životů a majetku

Je nesmysl vyrazit si na výlet autem, aniž by člověk předem zkontroloval, jestli má v nádrži dost benzínu – a tentýž princip platí při běhání.

To proto, že co sníme a vypijeme, nám poskytuje palivo nutné pro běhání – ať už intenzivní, či méně. Výživa, kterou zkonzumujeme před během, v jeho průběhu a po něm, může mít na naše běhání obrovský vliv.

Zkušená běžkyně a výživová poradkyně Helen Mortonová, jejíž nejnovější kniha Eat Well Run Strong (Dobře jezte, běhejte plní síly) vychází v červnu, vám vysvětlí, co byste během svého běžeckého života měli konzumovat.

„Protože jsou různé druhy běhů, musíte i jídlo a pití přizpůsobit typu běhu, který jste si naplánovali,“ říká Mortonová. „Půlhodinové vyklusání sice většinou zvládnete bez většího plánování, ale když se chystáte například na 30kilometrový trénink na maraton, musíte se už nad výživou trochu zamyslet.“

PŘED BĚHÁNÍM

Jestli jste ranní běžci, pro rozhodnutí, co sníst a jestli vůbec něco, je klíčová délka běhu.

„U běhů nízké intenzity pod hodinu se většinou klidně obejdete bez snídaně, ačkoli byste se měli hydratovat přinejmenším vodou,“ vysvětluje Mortonová. „Ale jestli se chystáte na dlouhý běh, budete potřebovat nasadit sacharidy, které si vaše tělo přemění na energii.“

Před delším během může být dobrou volbou třeba ovesná kaše s ovocem. To proto, že ovesná kaše má nízký glykemický index (GI), takže ji tělo vstřebává pomaleji a má dlouhodobější účinek než třeba cereálie plné cukru.

A ovoce, zvlášť bobule, obsahuje řadu antioxidantů, které napomáhají regeneraci svalů a snižují jejich bolest.

Zvlášť borůvky jsou plné vitaminů A a C, které potřebuje imunitní systém, aby vás udržoval v běhuschopném stavu.

Jestli vás nebaví čekat, až se uvaří ovesná kaše, můžete ovesné vločky nechat přes noc namočené v mléku nebo jogurtu (případně v něčem nemléčném) spolu s bobulemi, ořechy a semeny.

Ořechy a semena také obsahují esenciální minerály, jako je zinek a hořčík, které běžci potřebují jako zdroj energie, pro zdravé kosti a dobrý spánek.

Další a jednodušší, ale efektivní, metodou, jak dobít energii před během, je sníst pár ovesných krekrů namočených v medu – ten představuje snadno stravitelné sacharidy, které pocítíte okamžitě – nebo kousek borůvkového koláče.

Pro odpolední nebo večerní proběhnutí by jako pohon měla stačit běžná denní vyvážená strava. Ať už vyrazíte kdykoli, uděláte nejlépe, když nebudete jíst nic většího zhruba dvě hodiny před během, abyste jídlo stihli strávit. Před kratším výklusem si můžete dát třeba banán (je plný draslíku, který podporuje funkci svalů a pomáhá předcházet křečím) nebo smoothie. Oboje je snadno stravitelné.

„Jsou lidi, které nakopne silná káva, díky které poběží rychleji a déle, čistě proto, že se jim běh bude zdát lehčí, než ve skutečnosti je, takže budou mít lepší výsledek,“ vysvětluje Mortonová. „Ale nezapomínejte, že kofein je také diuretický (močopudný), takže si naplánujte trasu s toaletou.“

PŘI BĚHU

Na kratších trasách (do 10 km) si pravděpodobně vystačíte se zásobami energie, které vaše tělo má. Ostatně pokud jste si večer před během dali jídlo se spoustou sacharidů, třeba pizzu, boloňské špagety nebo omáčku se šesti, budete mít tyto sacharidy následující ráno uložené ve svalech.

Ale na delší vzdálenosti – zvlášť od půlmaratonu výše – je dobré si vyzkoušet různé možnosti doplňování energie za běhu.

„Když běžíte déle, zásoby sacharidů se vám vyčerpávají,“ říká Mortonová. „Právě proto potřebujete za běhu nahradit ztracenou energii.“

Vyzkoušeným způsobem, jak ji doplňovat, jsou sportovní nápoje, na výběr je mnoho značek. Pravidelné upíjení vás pak nejen zavodní, ale díky vysokému obsahu cukru i dodá energii.

Zároveň doplní elektrolyty, které nahradí vypocené minerály, jako je sodík, draslík a vápník.

Elektrolyty hrají úlohu při udržování tělesných tekutin v rovnováze a umožňují svalové kontrakce, takže jejich doplňováním předejdeme křečím a závratím.

Energetické tyčinky nebo gely poskytují energii v koncentrované podobě, jakou tělo zvládne rychle vstřebat, a snadno je spolknete za běhu; na trhu jich je i spousta vegetariánských a veganských. Ať už zvolíte kteroukoli variantu, nepoužívejte je během závodu, aniž byste je měli dopředu vyzkoušené.

Jinou možností je spolehnout se na energii z „opravdových“ potravin, jako jsou banány, datle, rozinky, které mají vysoký obsah přírodních cukrů a vejdou se vám do běžeckého opasku nebo do kapes. Vyzkoušené jsou také sladkosti, zvláště typu želé, které se v pohybu snadno žvýkají.

PO BĚHU

„Po doběhnutí je to celé o tom, jak rychle se zotavíte na další běh,“ říká Mortonová. „Zvlášť důležité to je, když běháte pravidelně nebo když máte tréninkový plán.“

Určitě se musíte rehydratovat, což sice dokáže i voda, ale jiné nápoje mají i další výhody. Vynikající variantou může být například domácí smoothie s přísadami jako jsou bobule, zelená listová zelenina (tj. špenát nebo kapusta), ořechy a semena. Tyto přísady jsou bohaté na živiny a na namožené svaly působí protizánětlivě.

  • Dále je po běhání oblíbené čokoládové mléko (buď z obchodu, nebo domácí), které zavodní, ale zároveň dodá sacharidy, bílkoviny a různé živiny včetně vápníku pro silné kosti.
  • Ideální máte začít obnovovat svaly, které při běhu dostaly zabrat, do dvou hodin od konce aktivity, a to s pomocí kvalitní bílkoviny.
  • „Po doběhnutí vás možná lákají jídla nebo nápoje plné cukru, ale dlouhodobě prospěšnější pro vás budou bílkoviny,“ vysvětluje Mortonová.

„Já osobně si po běhání dávám k snídani dvě vejce s houbami a špenátem na celozrnném toastu, posypané dýňovými semeny a vlašskými ořechy.

Pokryje to všechno: chleba je polysacharid, který doplní vyčerpané rezervy, a vejce obsahují vitamin D pro zdravé kosti (a jsou vynikajícím zdrojem bílkovin).

Houby a špenát obsahují vitamin C, účinný protizánětlivý antioxidant, a hořčík k uvolnění unavených svalů. Semena a ořechy jsou zase plné zdravých tuků pro zdravé srdce a napomáhají zotavení vyčerpaných svalů.“

Jídla obsahující olejnaté ryby, mezi které patří například losos nebo sardinky, omega-3 mastné kyseliny omezí bolest svalů, a tím sníží nebezpečí zranění. Mezi další zdroje bílkovin po běhu patří vejce, tofu, cizrna, čočka a luštěniny.

Nezapomeňte na dostatečné množství zeleniny – dobrá volba je třeba brokolice – a různé ovoce, kdy například avokádo, guava nebo pomeranče jsou dobrými zdroji vlákniny.

Nezanedbejte ale ani sacharidy, protože přílohy jako brambory, těstoviny a rýže vám doplní zásoby energie na další běh.

JAKÝM POTRAVINÁM SE VYHNOUT

Existuje hodně potravin a nápojů, kterém vám s běháním – kromě dočasného příjemného zvýšení krevního cukru – nijak nepomohou, dokonce se můžou negativně podepsat na vašem zažívacím systému.

„Každý je jiný, někteří lidé určité potraviny a nápoje tolerují lépe než jiní,“ podotýká Mortonová.

„Nicméně pro většinu je nejlepší nedávat si před během k večeři pikantní nebo tučná jídla, jako jsou katův šleh nebo smažené řízky, protože je možnost, že si je žaludek nedá za rámeček.

Před závodem se nedoporučuje vypít přes míru alkoholu, protože ten snižuje kapacitu těla ukládat energii z glukózy v podobě glykogenu, který je na dlouhém a těžkém běhu potřeba.“

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector