Rozdíl mezi rumem a tuzemákem

Rozdíl mezi rumem a tuzemákem

TIP: Kupte tuzemský rum Božkov Originál na e-shopu Alkohol.cz

Hovorovým pojmenováním ‚Rum Božkov‘, oficiálním názvem „Božkov Tuzemský“. Tento 37,5 % destilát, dříve druhově nazývaný „rum tuzemský“ nebo lidově „tuzemák“ — výrobcem nyní oficiálně pojmenovávaný „Božkov Tuzemský“ — není ‚rumem‘ v pravém slova smyslu.

Tomu odpovídá i současná nepřítomnost označení „rum“ v jeho názvu — což bylo zakázáno používat nařízením Evropské Unie od 1. ledna 2003 pro všechny „rumy“, které nejsou vyrábeny z cukrové třtiny — tedy původní suroviny pro výrobu pravého, tradičního, třtinového rumu.

Jakékoli pojmenování typu ‚Rum Božkov‘ či ‚Tuzemský rum Božkov‘ je tedy možné pouze v hovorové řeči, nejedná se o oficiální název a označení „rum“ je pro tyto výrobky zakázán jak v případě jejich názvů, tak na propagačních materiálech.

Nařízení se netýká pouze „Božkova Tuzemského“, ale i produktů menších destilérek, vyrábějících obdobný typ alkoholického nápoje.

Označení „tuzemák“ ale není povinné

Přestože druhové označení „rum tuzemský“ muselo být oficiálně nahrazeno výrazem „tuzemák“, pojmenování výrobků tímto konkrétním výrazem není povinné — proto např. výrobce Božkov pojmenoval svůj výrobek tohoto typu „Božkov Tuzemský“. Mezi další názvy obdobných výrobků, vytvořené jinými destilérkami v Česku, patří například „R. U. M.“, „Bum“ a další.

Aby alkoholický nápoj mohl nést druhové označení „tuzemák“, musí dle zákona obsahovat alespoň 37,5 % alkoholu. Do roku 2006 byla tato hranice dokonce 40 %.

Náhražka rumu, vyráběná dochucením lihu esencí

„Tuzemák“ proto není pravým rumem, ale pouze náhražkou rumu, vyráběnou dochucením zředěného potravinářského lihu rumovou esencí. Tento potravinářský líh se nejčastěji vyrábí z bramborového škrobu. Rumová esence, označovaná také jako rumové aroma nebo rumová tresť, je vyráběna zahříváním oleje ze dřeva s několika chemikáliemi, vč. kyseliny sírové.

Označení „rum“ tedy mohou oficiálně nést pouze produkty z cukrové třtiny. Známé jsou především ty z oblasti Karibiku a zejména Kuby — proslulé již svými pojmenováními „karibské rumy“ a „kubánské rumy“.

Nejpopulárnějším tuzemákem je Božkov Tuzemský

Nejpoppulárnějším tuzemákem v Česku je dlouhodobě Božkov Tuzemský — i přes veškerá nařízení ve společnosti nadále nazývaný zažitým názvem ‚Rum Božkov‘. Dle nezávislého testu iDnes.cz se zároveń jedná o kvalitativně nejlepší tuzemák na českém trhu. Čtěte podrobně: Nejlepším tuzemským rumem je ten z Božkova.

Mezi další populární tuzemáky patří značky výrobců St. Nicolaus (Tuzemák Klasik), Likérka Nezdenice (Tuzemák jemný), Fruko – Schulz (Tuzemák jindřichohradecký), Granette a Starorežná (Hanácká Tuzemský a Hanácká Tradiční) a další.

Ani přes změnu označení v roce 2003 neztratily tuzemáky na popularitě, které se těšily od svých počátků v 19. století a ještě výrazněji v období Rakouska-Uherska. Jejich trvající oblíbenost lze proto očekávat i v dalších letech.

-sef-

Rozdíl mezi rumem a tuzemákem

Božkov Republica Exclusive – recenze nového rumu

Není to zas tak dávno, co Stock Plzeň-Božkov představil jeho letošní žhavou novinku. Ale i za tuto relativně krátkou dobu, dokázalo jejich marketingové oddělení něco, co by mu mohli závidět i kluci od Zacapy. Její jméno se skloňuje ve všech pádech jak na internetu, tak i ve většině českých barů a hospod.

Někteří stále ještě neví, co si o ní mají myslet, ale jiní si ji za onu krátkou dobu oblíbili natolik, že ji chválí, kudy chodí. Ano, řeč je o rumu Božkov Republica Exclusive, prvním českém „opravdovém“ třtinovém rumu.

A jelikož se mě na tento kousek všichni neustále ptáte, rozhodl jsem se pro vás napsat alespoň krátkou recenzi.

Ale hezky od začátku. Než jsem se do problematiky ponořil trochu více, myslel jsem si, že hlavním důvodem vzniku Republiky, je snaha Božkovu naskočit na onu velkou módní vlnu třtinových rumů, která se momentálně valí světem. A jelikož všem, kteří poznají rozdíl mezi rumem třtinovým a bramborovým, byl do teď Božkov spíše pro smích, rozhodli se s tím konečně něco udělat… 

Ne, není to úplně tak jednoznačné. Tím hlavní důvodem, proč Republica vznikla, je dle mého názoru to, že EU zakázala rumovou tresť. Božkov si vybojoval alespoň dva roky výjimku. A díky ní má šanci naučit své zákazníky pít rum, který nebude mít onu, pro něj typickou, (pa)chuť. 

Uvidíte, do roka přijde něco jako Republica XO, kde bude ještě méně cítít onen typický chut’ový ocas Tuzemáku a za dva roky už po tomto klasickém českém „klenotu“ barů a hospod neštěkne ani pes…

Má první zkušenost s Republikou je z jedné rumové degustace, kde byla tato lahev zařazena jako “nultý vzorek”. A ano, musím se přiznat, že první dojem nebyl zas takový průšvih, jak jsem původně očekával.

Našli se tam dokonce i tací, kteří byli natolik příjemně překvapeni, že zvažovali, že si lahev koupí do jejich rumového baru. Jenže ten, který nás degustací provázel, udělal v rámci objektivity něco, za což mu všichni zpětně děkujeme.

Na samém závěru degustace, nás totiž nechal ochutnat Republiku ještě jednou! Jo jo –  takové to uvedení Einsteinovy teorie relativity do kruté praxe.

Přiznávám, možná to vůči Republice, po všech těch skvělých rumech od Oliver & Oliver, nebylo fér, ale bylo to zkrátka potřeba. A evidentně to zafungovalo – po této léčbě šokem již nikdo ze zúčastněných o koupi lahve Republiky neuvažoval.

Abych ale byl k Republice spravedlivý, koupil jsem si na recenzi jednu její lahev na mé poslední služební cestě. Večer jsem si k ní v klidu sedl, a začal hodnocení s čistým štítem, jako bych ji pil zcela poprvé. A zde jsou mé, snad alespoň trochu objektivní, dojmy…

Rozdíl mezi rumem a tuzemákem

Lahev i obal hodnotím pozitivně. LineArt Group udělala fakt dobrou práci a tvář z období secese, Republice sedí mnohem více, než když by se stylizovala např. do rumu v pirátském nebo karibském stylu.

Onen design lahve navíc oceníte ješte více, když si uvědomíte, že uvedení Republiky na trh, bylo načasováno na stoleté výročí naší republiky. Zkrátka ano, marketingové oddělení Božkovu, pod vedením Tomáše Hejkala, tentokrát odvedlo skvělou práci a dotažením všeho do nejmenšího detailu, vydolovalo z daného produktu naprosté maximum.

A jaký že je nápoj, který se v této povedené lahvi skrývá? Asi záleží, ze kterého úhlu pohledu se na to díváte…

Jste-li dlouholetý věrný milovník Tuzemáku, pak jste nejspíše hlavní cílovkou Republiky a budete s ní spokojeni.

Božkov dává svou Republikou jasně najevo, že nechce přetahovat zákazníky od jiných značek prémiových rumů. Chce si “vychovávat” ty své… a jde na to opravdu chytře.

Rum, který si, navzdory tomu, že se snaží být lepším, prémiovým produktem, stále drží specifickou chuťovou linku Tuzemáku, je ideální cestou. Navíc cena Republiky začíná na 219,- Kč za 0,5l a 269,- za 0,7l, takže ani ti spořiví, slyšící na slůvka “AKCE”, “SLEVA”, “VÝPRODEJ”, si nemají na co stěžovat. Zkrátka značka ideál.

Pokud jste ale člověk, který je zvyklý na vyšší třídu prémiových třtinových rumů, předem vám říkám, že celou lahev asi sami nikdy nedopijete.

Republika Exclusive je prezentován jako blend až osmiletých karibských rumů. Pokud jej ale porovnám např. s Diplomáticem Mantuano, které obsahuje stejně staré rumy, je to naprosto jiná liga. Ty dvě stovky navíc za Diplomático, se rozhodně vyplatí připlatit. Je třeba si také uvědomit, že Republika tak trochu klame tělem.

Onu tmavě jantarovou barvu, by jí mohly závidět mnohonásobně starší rumy, což o něčem hovoří. Navíc jemně nasládlé chuti s tóny vanilky, sušeného ovoce a oříšků, je také dopomáháno třtinovým cukrem, aby byla právě taková jaká je. No a kolik procent z nápoje jsou ony osmileté rumy, jsem se také nikde nedočetl. V podstatě to může být klidně jen pár procent.

Takže obrázek si už udělejte sami.

No a jak to vše shrnout? Republika Exclusive, je zkrátka Tuzemák, který nám pomalu začíná dospívat.

Konečně dostal i občanku (může se díky třtinovému základu oficiálně nazývat rumem) a ikdyž s ním puberta stále dost cloumá (“pachuť” tuzemáku v něm bohužel zůstává i nadále) dá se v jeho společnosti vydržet déle, než tomu bylo za jeho mladých let.

Ne, není to na douhé večerní rozhovory až do brzkých ranních hodin, to by vás z něj asi rozbolela hlava (tipuju tak po 5 panácích), ale určite s ním najdete společnou řeč na nějaké žhavé letní párty (může být zajímavým a cenově dostupným základem míchaných nápojů – ad. nová bílá Republica).

Každopádně až letos pojedete na vodu, určitě si jí tam užijete dosytosti… 

S její nízkou cenou, se stane hitem letošního léta, protože: “Rum za necelé tři stovky? No nekup to!?”

Budete mít zájem:  Do prsních implantátů používali nebezpečný průmyslový silikon

No a pokud jej toužíte ochutnat alespoň ze zvědavosti, tak zde je link přímo do eshopu. Dobrou chuť ????

Rum – Wikipedie

Tento článek je o alkoholickém nápoji. Další významy jsou uvedeny na stránce Rum (rozcestník).

RumKategorie

Rum Původ

Antily Obsah alk.

37,5–81 % Použití

pije se čistý a mnohdy i jinými způsoby (koktejly apod.

)

Rozdíl mezi rumem a tuzemákem Rum_karibský

Rum je alkoholický nápoj destilovaný z melasy nebo ze šťávy získané z cukrové třtiny.[1] Původ slova rum není jasný. Odborníci uvádějí dvě varianty. Podle první teorie je slovo rum odvozeno od slova rumbellion, což je anglicky „velký ruch“. Podle druhého tábora pochází pojmenování tohoto nápoje od latinského názvu „sacharum officinarium“.[zdroj?]

Většina producentů rumu se tak nachází v oblastech, kde je rozvinuto zpracování cukrové třtiny, jako je Austrálie, Indie, ostrov Réunion či oblast Karibiku (zde zejména Jamajka a Kuba). Jeho vlastí jsou Antily (souostroví, které představuje dominantní část Karibiku), kde se vyvinula na každém ostrově specifická varianta tohoto destilátu.

Existuje několik druhů rumu. Světlý rum (Blanco) se často využívá na přípravu míchaných nápojů, zlatý a tmavý rum (tmavnoucí postupným zráním v sudech) bývá konzumován samostatně jako tzv. sipper či využíván pro vaření.

V Česku se tradičně vyrábí alkoholický nápoj, který byl označovaný jako „tuzemský rum“, vyrábí se však uměle, dochucením zředěného lihu (nejčastěji vyráběného kolonovou destilací z cukrové řepy) rumovou esencí.

Toto označení však nevyhovuje předpisům EU (kde se názvem rum smí označovat jen třtinový rum), takže se tento produkt od vstupu Česka do EU musí prodávat pod jinými názvy, např. pod označením Tuzemák.

Kategorizace

Jelikož neexistuje jednotná definice toho, co rum je, jeho dělení do smysluplných skupin je poměrně komplikované. Rum je tedy většinou definován podle různých pravidel a zákonů zemí, ve kterých je vyráběn. Rozdíly spočívají například v obsahu alkoholu, době zrání i ve zvyklostech při jejich pojmenovávání.

Obsah alkoholu je důležitý například v Kolumbii, kde musí rum obsahovat minimálně 50 % alkoholu, zatímco v Chile či Venezuele je vyžadováno minimálně 40 % alkoholu. V Mexiku musí rum zrát alespoň osm měsíců, v Dominikánské republice, Panamě a Venezuele pak dva roky.

Rozdíly jsou také v pojmenovávání. V Argentině se rumy dělí na bílé, zlaté, světlé a extra světlé.

Na Grenadě a Barbadosu se používají termíny bílý, vyzrálý a „overproof“ (velmi silný rum), zatímco ve Spojených státech se můžeme setkat s dělením na rumy, rumové likéry a ochucené rumy.

Navzdory těmto rozdílům ve standardech a v názvosloví jsou zahrnuta následující rozdělení, které ukazují rozsah škály vyráběných rumů.

Regionální varianty

Budova Bacardi v Havaně

V Karibiku má každý ostrov a každá výrobní oblast svůj vlastní unikátní styl. Tyto styly se většinou dají seskupit podle jazyků, kterými se na těchto místech hovoří. Většina rumu, který se zkonzumuje v USA, se vzhledem k zásadnímu vlivu portorikánských rumů vyrábí ve „španělském stylu“.

  • Země a ostrovy, kde se mluví anglicky, vyrábějí zpravidla tmavší, plnější rumy a výraznější chutí melasy. Jsou to například Antigua, Trinidad a Tobago, Grenada, Barbados, Svatá Lucie, Belize, Bermudy, Svatý Kryštof a Jamajka.
  • Ve frankofonních oblastech se zase z velké části vyrábí rumy typu „rhum agricole“. Ty se vyrábějí pouze ze šťávy cukrové třtiny a díky tomu si zachovávají více její chuti. Jsou zpravidla dražší než rumy vyráběné z melasy. Tento druh rumu se vyrábí například na Haiti, Guadeloupe nebo Martiniku.
  • Ve španělsky mluvících oblastech se tradičně vyrábí poměrně jemné rumy añejo. Jako příklad lze uvést Kubu, Guatemalu, Panamu, Dominikánskou republiku, Portoriko, Kolumbii a Venezuelu. Na Kanárských ostrovech se vyrábí medový rum ron miel de Canarias.

V Brazílii se vyrábí cachaça, alkoholický nápoj podobný rumu. Některé země, například USA, tento nápoj klasifikují jako druh rumu. Seco, destilát z Panamy, je velice podobný rumu, ale také vodce, jelikož se destiluje třikrát.

V Mexiku se vyrábí nejen celá řada světlých i tmavých rumů, ale i jiné levnější druhy ochuceného i neochuceného alkoholu z cukrové třtiny, jako je aguardiente de caña nebo charanda.

Ve Střední Americe a na severu Jižní Ameriky se vyrábí nápoj aguardiente destilovaný z melasy a ochucený anýzem. Po destilaci se do něj často přidává další šťáva z cukrové třtiny.[2]

Na západě Afriky, zejména v Libérii, se vyrábí „třtinová šťáva“ (známá také jako Liberijský rum [3]nebo CJ), levný a silný alkoholický nápoj destilovaný z cukrové třtiny. Může obsahovat až 43 % alkoholu. [4]

V České a Slovenské republice se z cukrové řepy vyrábí destilát Tuzemák.

V Německu se vyrábí Rum-Verschnitt, levná náhražka opravdového tmavého rumu. Skládá se z tmavého rumu (často z Jamajky), rektifikovaného lihu a vody; často se dobarvuje karamelem.

Obsahuje i malé množství opravdového rumu, jelikož minimum je stanoveno na 5 % objemu. V Rakousku je k dostání podobný rum nazývaný Inländerrum či také domácí rum.

Ten je vždycky kořeněný, na rozdíl od německé náhražky, která nikdy není kořeněná ani ochucená.

Metody výroby

Na rozdíl od jiných druhů alkoholu neexistuje u rumu jednotná metoda výroby. Jeho výroba se zakládá na tradičních stylech jednotlivých oblastí a palíren.

Fermentace

Sklizeň cukrové třtiny.

Většina rumu se vyrábí z melasy, která pochází z cukrové třtiny. Kvalita rumu z velké části závisí na kvalitě a druhu použité cukrové třtiny. Její kvalita pak závisí na druhu půdy a na podnebí, ve kterém byla vypěstována. Velká část melasy používané v Karibiku pochází z Brazílie. Výjimkou jsou frankofonní ostrovy, kde se rum místo z melasy vyrábí převážně ze šťávy cukrové třtiny. V Brazílii se pak destilovaný alkoholický nápoj ze šťávy cukrové třtiny nazývá cachaça a od rumu se rozlišuje. Proces fermentace se pak zahájí přidáním vody a kvasnic k základní ingredienci.

Destilace

Stejně jako u ostatních aspektů výroby rumu, ani při destilaci se nepoužívá žádná jednotná metoda destilace. Použitá metoda se může odrazit například na plnosti chuti rumu.

Zrání a míchání

V mnoha zemích musí rum zrát alespoň po dobu jednoho roku. [5] Rum zraje zpravidla v dřevěných sudech, zrání může však probíhat i v nádržích z nerezové oceli. Během procesu zrání je určena barva rumu. Při zrání v dubových sudech rum tmavne, zatímco v nádržích z nerezové oceli zůstává prakticky bezbarvý.

Vzhledem k tomu, že se rum typicky vyrábí v oblastech s tropickým podnebím, zraje daleko rychleji než whisky či brandy. To se projevuje v andělském podílu neboli v množství produktu ztraceného odpařením. Produkty zrající ve Francii či Skotsku ztratí ročně asi 2 % objemu, produkty v tropických oblastech pak až 10 %.

Po uzrání se rum většinou míchá, aby mohl výrobce zajistit konzistentní chuť produktu. Jedná se o poslední krok výroby rumu. [6] Během něj jsou světlé rumy občas filtrovány za účelem odstranění zabarvení vzniklého během zrání. Tmavší rumy pak mohou být dobarvovány karamelem.

Nápoje a pokrmy

Rum se používá nejen do punčů, ale i do známých koktejlů pocházejících z oblasti Karibiku, jako je Cuba libre nebo Daiquiri. Dále se přidává do koktejlů, jako je Piña colada nebo Mojito.

Používá se také k dochucování různých pokrmů, jako jsou například rumové kuličky či koláče. Často se do něj nakládá ovoce používané do koláčů. Přidává se také do mnoha marinád používaných v karibské kuchyni.

Rumy

Bacardi rum

  • Rum Abuelo Añejo (Panama)
  • Admiral Nelson Rum
  • Angostura
  • Appleton Estate Extra (Jamajka)
  • Bacardi (Portoriko)
  • Todeña Manila Rum (Filipíny)
  • Añejo rum (Filipíny)
  • Bambu Rum
  • Barcelo
  • Bayu
  • Barbancourt (Haiti)
  • Beenleigh (rum)
  • Bermudez
  • Black Seal
  • Bounty Rum
  • Botran
  • Braddah Kimo's Maui Rum
  • Brinley Gold Rum
  • Brugal
  • Budaberg Overproof (Austrálie)
  • Cacique (rum)
  • Captain Morgan (Jamajka)
  • Capitan Bucanero(Dominikánská republika)
  • Cortez (Panama)
  • Coruba
  • Cruzan (rum)
  • Diplomatico Ron(Venezuela)
  • Don Q (Portoriko)
  • Flor de Caña
  • Goodwill
  • Gosling's (rum)
  • Green Island
  • Havana Club
  • Hampden Estate (Jamajka)
  • Rum Hispaniola (Dominikánská republika)
  • Honey Rum
  • Key Rum
  • Lemon Heart
  • Legandario Elixir
  • Lambs Rum
  • Long Pond (Jamajka)
  • Malibu (rum)
  • Malecon Esplendida (Panama)
  • Malteco
  • Martinique
  • Matusalem
  • Millonario
  • Mombacho
  • Mount Gay Eclipse (Barbados)
  • Montilla
  • Myers's (rum)
  • New Grove Oak Aged Rum
  • New Grove Plantation Rum
  • Panama Jack Spiced Rum
  • Porfidio rum (Mexiko)
  • Pusser's
  • Pyrat XO
  • Ron Diaz
  • Ron Zacapa Centenario (Guatemala)
  • Royal Reserve
  • Sailor Jerry
  • Santa Teresa
  • Trois Rivieres (Martinik)
  • Varadero 15y(years) (Kuba)
  • Varela Rum (Panama)
  • Wray and Nephews
  • Zaya Ron

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Rum na anglické Wikipedii.

  1. ↑ Lexikon aperitivů a digestivů ISBN 80-7234-570-2
  2. ↑ Andrew Selsky. Age-old drink losing kick. The Miami Herald. 15-09-2003. 
  3. Tourism Industry in Liberia [online]. [cit. 2009-12-05]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2009-05-31. (anglicky) Je zde použita šablona {{Cite web}} označená jako k „pouze dočasnému použití“.
  4. Photo-article on Liberian village life [online]. [cit. 2018-01-15]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2008-05-31. (anglicky) Je zde použita šablona {{Cite web}} označená jako k „pouze dočasnému použití“.
  5. ↑ BRANCH, Legislative Services. Consolidated Federal Laws of Canada, Food and Drug Regulations [online]. [cit. 2017-07-19]. Dostupné online. (anglicky) Je zde použita šablona {{Cite web}} označená jako k „pouze dočasnému použití“.
  6. Manufacturing Rum [online]. [cit. 2012-11-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 20 November 2003. (anglicky) Je zde použita šablona {{Cite web}} označená jako k „pouze dočasnému použití“.
Budete mít zájem:  Vysoký Krevní Tlak Přírodní Léčba?

Literatura

  • COULOMBE, Charles A. Rum: výpravný příběh nápoje, který dobyl svět. Praha: BB art, 2006. 287 s. ISBN 80-7341-766-9. 
  • Rum v kuchyni. Příprava vydání Magdalena Wagnerová. Praha: Plot, 2006. 110 s. ISBN 80-86523-68-3. 

Související články

  • Cachaça („kašasa“)
  • Tuzemský rum

Externí odkazy

  • Obrázky, zvuky či videa k tématu rum na Wikimedia Commons
  • Slovníkové heslo rum ve Wikislovníku
  • Rum už dávno není jen pro ošlehané námořníky

Portály: Gastronomie

Autoritní data: GND: 4365849-0

Citováno z „https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Rum&oldid=19273772“

Zapomeňte na tuzemák. Prémiovým rumem potěšíte nejen muže

Rum může být stylovým dárkem nejen pro muže.
Foto: Profimedia.cz

Zatímco před lety si člověk pod slovem „rum“ představil nanejvýš ten tuzemský, dnes máme na výběr nepřeberné množství kvalitních, prémiových rumů. Jak se v nich vyznat a podle čeho je kupovat, abyste si zajistili úžasný chuťový zážitek?

Již zmíněný tuzemák není ze své podstaty pravým rumem. Ten se totiž vyrábí z cukrové třtiny nebo řepy, zatímco tuzemský vzniká ochucením zředěného potravinářského lihu rumovou trestí. Tradičně se rumy vyrábějí v oblasti Karibiku, nicméně na trhu najdete i velmi kvalitní nápoje například z Austrálie. Svůj rum má dokonce i Evropa.

03_zari_Zbozi_Premiove rumy_1

1. Kraken Black Spiced 40% 0,7 l, od 449 Kč 2. Pampero Aniversario 40% 0,7 l, od 479 Kč 3. Rum Legendario Anejo 9 y.o. 0,7 l, od 519 Kč 4. El Dorado 12 y.o. 0,7 l, od 582 Kč 5. Rum Barceló Imperial 0,7 l, od 543 Kč 6. Diplomatico Planas Blanco Extra Anejo Rum 0,7 l, od 699 Kč

Rum se vyrábí poměrně složitým procesem, který probíhá v několika fázích, k nimž patří fermentace, následná destilace a poté zrání rumu v dřevěných sudech. Právě délka zrání rozhoduje o typu rumu – zatímco bílý zraje pouze krátce, těžké tmavé rumy si v sudech pobydou klidně i 30 let.

Právě podle barvy lze rumy obecně rozdělit do tří kategorií. První z nich je rum bílý, který je velmi jemný a nejčastěji se používá jako základ pro výrobu nejrůznějších koktejlů. Zlatý rum (někdy se můžete setkat i s označením jantarový) zraje několik let v dubových sudech a má díky tomu plnější chuť. Ačkoli i ten můžete použít do míchaných nápojů, vychutnat si jej můžete i samotný.

Třetí skupinou rumů jsou rumy tmavé. Ty jsou nejkvalitnější, zrají v sudech nejdelší dobu a mají velmi výraznou a bohatou chuť. Rozhodně se nepoužívají do míchaných drinků, ale pijí se samotné. Skvěle se hodí jako dárek.

03_zari_Zbozi_Premiove rumy_2

1. Don Papa 0,7 l, od 779 Kč 2. Dos Maderas Seleccion 0,7 l, od 936 Kč 3. Rum Zacapa Centenario XO 0,7 l, od 1 869 Kč 4. Plantation XO 20th Anniversary 0,7 l, od 1 029 Kč 5. Cubaney Centenario 0,7 l, od 2 449 Kč 6. Diplomático Ambassador Selection 0,7 l, od 4 629 Kč

Na trhu se ale setkáte i s takzvanými overproof rumy, které obsahují 57 % alkoholu (tzv. navy strength) a více, například u oblíbených rumů s označením „151“ počítejte se 75,5 % alkoholu. Narazit můžete i na rumy stařené nebo ochucené kořeněné rumy.

Rum si nejlépe vychutnáte nechlazený a ze speciálních sklenek, které jsou určené k jeho konzumaci. Ačkoli u prémiových rumů platí, že nepatří právě k nejlevnějším nápojům, určitě se na nich nevyplatí šetřit.

Kvalita totiž často roste s cenou (v závislosti na stáří a typu rumu začínají ceny přibližně na 500 korunách).

A tak především patříte-li k milovníkům dobrého pití nebo chcete rum darovat, sáhněte po některém z těch skutečně prémiových.

Tento článek podporuje službu Zboží.cz.

Hlavní zprávy

Nejlepších 10 rumů a jejich recenze 2021

Není rum jako rum a některé alkoholické nápoje se za rum pouze vydávají. Hned v úvodu tohoto článku vám proto vysvětlíme rozdíl mezi tuzemákem a opravdovým rumem.

Dále vás seznámíme s různými způsoby výroby tohoto nápoje, protože ta má na výslednou podobu rumu i jeho správný výběr velký vliv.

Zmíníme také důležité vlastnosti kvalitních rumů a napovíme vám, z čeho všeho se dá dnes na trhu vybírat. 

Při samotném výběru bude samozřejmě nakonec záležet na preferencích a chuti každého. Nemůžeme vám proto dát univerzální radu, jak vybrat ten nejlepší rum, na tom se totiž neshodnou ani ti největší odborníci. Dozvíte se ale, co vše může hrát při výběru roli a po přečtení tohoto článku se vyznáte v jednotlivých druzích rumů. 

Jak vybrat rum stručně: 

  • Pozor na název. Pokud chcete opravdový rum, vyhněte se označením jako tuzemák, um nebo room. To jsou pouze levné náhražky, které s rumem nemají nic společného.
  • Zvolte si typ. Většinou narazíte na rumy z melasy. Pokud chcete něco jemnějšího a více speciálního, sáhněte po agricole či cachaca rumech. 
  • Hlavní je barva. Bílé rumy se přidávají do koktejlů a jsou jemnější, zlaté a tmavé rumy se pijí při pokojové teplotě samostatně.
  • Čím starší, tím lepší. Doba zrání bývá uvedena na lahvi a pohybuje se zhruba od 5 až do více než 30 let. Se stářím rumu ovšem roste i jeho cena. 
  • Všímejte si země původu. Například španělsky mluvící oblasti vyrábí spíše jemné rumy, anglicky mluvící ostrovy zase tmavší rumy s výraznější chutí. 
  • U darované lahve je důležitý i vzhled. Rum představuje skvělý dárek k nejrůznějším příležitostem. V takovém případě najděte nějaký v dárkovém balení. 

Rum vs. tuzemák

Takzvaný tuzemák se stal v Česku lidovým pitím. Nejedná se ale o rum, nýbrž o jeho levnou náhražku. S klasickými rumy, o kterých je tento článek, nemá společného opravdu skoro nic.

Hlavní rozdíl spočívá v základní surovině. Pravý rum musí být vyroben z cukrové třtiny, tuzemák se ale vyrábí uměle.

Do zředěného lihu, který nejčastěji pochází z bramborového škrobu, se přidá pouze rumová esence a další ochucovadla. 

Na takových nápojích se nesmí nacházet slovo rum. Z toho důvodu výrobci používají jiné označení jako tuzemák, um či room. Pokud tedy vybíráte kvalitní rum, těmto označením se vyhýbejte obloukem. Dle evropské legislativy se rumem může nazývat pouze takový nápoj, který je vyroben z cukrové třtiny. (Zdroj: Esipa.cz)

Rum oproti tuzemáku musí navíc projít dlouhým procesem, díky kterému získává požadovanou kvalitu a chuť. Není to tedy jen o použitých surovinách ale i o rychlosti výroby. 

Melasa vs. šťáva z cukrové třtiny

Jak už bylo řečeno v předchozí kapitole, základní surovinou pro výrobu pravého rumu představuje cukrová třtina. Existují ovšem dva rozdílné způsoby, jak ji k tomuto účelu využít. Rum tak může být buď z takzvané melasy nebo přímo ze šťávy z cukrové třtiny. V této kapitole vám popíšeme, jaký je mezi nimi rozdíl. 

  • Melasa – výsledný nápoj bývá obecně sladší, těžší a více aromatický.
  • Šťáva z cukrové třtiny – rumy mají osobitější charakter a jemnější tóny.

Rumy z melasy

Zjednodušeně je melasa vlastně odpad, který vzniká při výrobě cukru z cukrové třtiny po jejím vykrystalizování. Můžete si ji představit jako hustý tmavě hnědý až černý sirup a obsahuje 50 % cukru.

Kromě toho, že se používá k výrobě rumu, je často vyhledávána jako léčivo nebo doplněk stravy. Obsahuje totiž velké množství vitamínů a minerálů.

Jedná se například o jeden z nejbohatších přírodních zdrojů železa. 

Z melasy vyrábí rum zhruba 80 % všech výrobců. Na rumy z melasy narazíte občas také pod názvem industriel nebo průmyslové rumy. Jejich chuť bývá hutnější než u takzvaných agricole rumů. 

Agricole rumy

Stejně jako v prvním případě zůstává hlavní surovinou cukrová třtina, ovšem nejedná se o odpadní látku při výrobě cukru. Takzvané agricole rumy jsou vyráběny přímo ze šťávy z cukrové třtiny.

Ta se vylisuje, čerstvá šťáva se nechá zkvasit a následně se předestiluje na rum. Vzniká pak destilát s čirou barvou, výroba se tak podobá například ovocným destilátům. Další proces výroby se však podobá ostatním rumům.

 

Tímto způsobem vzniká jen zhruba 20 procent z celkové světové produkce. Nejznámější agricole nebo také zemědělské rumy pochází z Martiniku. V Brazílii se jim zase říká Cachaca a představují zde národní a velmi oblíbený nápoj. 

Výroba rumu

Neexistují žádná standardizovaná pravidla pro výroby rumů, tím se liší například od whisky nebo koňaku. Postupy se různí a záleží na místě, tradicích, osvědčených receptech a dalších aspektech. K tomu správnému výběru rozhodně nemusíte znát každý krok výroby, na druhou stranu se od procesu odvíjí výsledná kvalita rumu.

Budete mít zájem:  Poruchy nohy ovlivňují celé tělo

Na lahvích často najdete označení, která mají hodně společného právě s postupem při výrobě. Abyste tedy věděli, co znamenají, je potřeba mít o nich alespoň základní přehled. V krátkosti vám proto popíšeme jednotlivé kroky výroby. 

  1. Zpracování cukrové třtiny – k výrobě rumu se použije výše zmíněná melasa nebo přímo šťáva z cukrové třtiny.
  2. Fermentace – odborný název pro kvašení. Velmi záleží zejména na její délce a použitých kvasinkách. Přidávají se superrychlé kvasinky pro výrobu jemných rumů, kdy je hotovo během pár hodin. Jiní zase sázejí na přírodní kvasinky vhodnější pro výrobu silnějších rumů, takový proces trvá v řádech dnů. 
  3. Destilace – kontinuální nebo přerušovaná. Po kontinuální vzniká silnější rum s vyšším obsahem alkoholu ale méně vytříbenou chutí. Přerušovaná destilace je ideální pro rumy špičkové kvality, plné chuti a vůně.
  4. Staření/zrání – probíhá zpravidla v dubových sudech. Při tomto procesu se rozvíjí barva, chuť i aroma nápoje. Velmi také záleží na době zrání, která ovlivní jeho výslednou kvalitu.
  5. Filtrace – zbavuje rum nečistot, které vznikají během zrání. Někdy je také žádoucí odstranit příliš výrazné aroma. 
  6. Blending/mísení a lahvování – nakonec se rum musí dochutit tak, aby například odpovídal určité značce a její receptuře. Tento krok provádí ti nejvíce vážení a profesionální míchači – Blendmasteři. Výsledný nápoj se stáčí do lahví a putuje k zákazníkům. 

Barva rumu

První rozhodování při výběru rumu by se mělo týkat zejména jeho barvy. Ta totiž neovlivňuje jen to, jak nápoj vypadá, ale hlavně jakou má chuť. Co barva, to jiný druh rumu. Odvíjí se hlavně od délky zrání v sudech. V základu rozlišujeme tyto tři barvy: 

  • Světlé rumy (blanco) – mají méně výraznou chuť a aroma. Často na ně narazíte pod označením bílé rumy. Doba zrání bývá většinou kolem 6 měsíců a následně se filtrují přes dřevěné uhlí, čímž se odstraňuje nežádoucí aroma a zabarvení ze sudu. Používají se hlavně do míchaných drinků. 
  • Zlaté rumy (oro) – v dubových rumech zrají o něco déle než světlé rumy. Díky tomu mají plnější chuť a aroma. 
  • Tmavé rumy (dark) – vyznačují se silným aromatem a výraznou chutí. Zrají dlouho ve vypalovaných sudech, odkud získávají svou barvu. Konzumují se v pokojové teplotě a samostatně. 

Způsoby zrání

Dozrávání rumu patří při jeho výrobě k těm nejdůležitějším procesům. Velmi totiž ovlivňuje jeho výslednou kvalitu a chuť. Na trhu s rumy narazíte často na následující označení: 

Solera – při této metodě se na sebe vrství sudy různého stáří. Nejstarší rumy bývají umístěny ve spodní řadě, ty nejmladší zase v té nejvyšší. Každý rok se nejdéle zrající rumy stáčí do lahví a postupně se z řad posouvají dolů, výsledkem je vlastně směs rumů. Rumy Solera se označují počtem let jako YO nebo años. 

Reserva – označuje důmyslný systém míchání těch nejkvalitnějších vyzrálých rumů. Pod označením reserva se skrývají vysoce kvalitní rumy. Jedná se vždy o nejlepší várku z daného ročníku.

Barrel Proof – takto označené rumy zrají po celou dobu pouze v jednom jediném sudu a nejsou nijak míchány (blendovány). Občas na ně narazíte také pod označením “single barel”. 

Stáří rumu

Nezáleží pouze na vybraném způsobu zrání, ale zejména také době, kterou nápoj v sudu stráví, než je připravený ke konečnému zpracování. Stejně jako například u vína představuje stáří rumu velmi důležitou charakteristiku. Po tuto dobu se totiž rozvíjí jeho barva, aroma i chuť. 

Rumy zrají zpravidla v dubových sudech a často používají také sudy po různých nápojích, tedy sudy, ve kterých dříve ležel například koňak, Bourbon nebo whisky. Maximální doba zrání není nijak časově omezená.

Obvykle to bývá 3, 5, 7 a 8 let. Ty nejexkluzivnější rumy zrají například 12, 15, 20 nebo dokonce ještě více let.

Právě doba zrání se velmi promítá do výsledné ceny lahve

Pozor na rozdílná značení

Údaj o stáří rumu může být ovšem často trochu zavádějící.

Například v zemích s přísnějšími pravidly jako jsou Barbados, Portoriko nebo Jamajka zákon stanovuje, že číslo na lahvi označuje stáří nejmladšího rumu v blendu. Neplatí to ale všude.

To znamená, že někteří výrobci mohou například na lahev napsat stáří rumu, který se v lahvi sice nachází, ale je ho tam pouze malé množství a mísí se s mnohem mladšími rumy.

U některých rumů zase nenajdete údaj o stáří vůbec nebo se řídí jinými pravidly. Při výběru vám proto doporučujeme, neřídit se slepě pouze číslem na lahvi a nedávat stáří rumu na první místo. 

Země původu

Na původu rumu často velmi záleží. Kvalita rumu jde totiž ruku v ruce s kvalitou cukrové třtiny, která představuje hlavní surovinu při jeho výrobě. Té se samozřejmě nejvíce daří v zemích s teplým a vlhkým podnebím. Spousta zemí má pak také svá vlastní specifika v samotné výrobě rumů. 

Na světové špičce se v produkci rumu drží zejména karibské země, Latinská Amerika a Filipíny. Od původu rumu se často odvíjí také jeho název. V tabulce níže najdete přehled různých druhů, na které narazíte nejčastěji. 

Označení
Země původu
Hlavní složka
Specifika
Ron Kuba, Guatemale, Panama, Dominikánská republika, Portoriko, Columbia, Venezuela,… Melasa Destilují se ve sloupcovitých přístrojích
Rum Jamajka, Barbados, Svatý Kryštof, Trinidad a Tobago,… Převážně melasa Destilovány často v meděných hrncovitých přístrojích, silnější
Rhum Francouzská západní Indie, Guadeloupe, Martinik, Haiti Převážně šťáva z cukrové třtiny – zemědělský rum Ve výsledku spíše sušší, plnější chuť

Výše popsané rozřazení slouží pouze pro orientaci na trhu. Rozhodně se nedá říct, že by například všechny rumy z Kuby byly stejné, jejich výslednou chuť totiž ovlivňuje mnoho dalších faktorů. 

Speciály

Kromě opravdu mnoha druhů klasických rumů se setkáte i se speciály, které mají většinou výrazně jinou chuť. Většinou jsou od těch klasických nějak odlišené nebo mají speciální označení. 

Navy Strength – ve volném překladu se jedná o rumy v námořní síle. Mají minimálně 54,5% obsah alkoholu. 

Kořeněné a ochucené rumy – přidává se do nich aroma, ochucují se bylinkami, kořením nebo ovocem. Často narazíte například na příchuť manga, banánu, kokosu, limetky a podobně. Můžete je pít samostatně nebo s nimi například ozvláštnit koktejl. Většinou mají nižší obsah alkoholu.

Cachaca – brazilský rum vyráběný přímo ze šťávy z cukrové třtiny. Jedná se o hlavní přísadu známého a velmi oblíbeného koktejlu Caipirinha (Ze zdroje: Alkohol.cz).

Limitované edice – často se vydávají k různým speciálním příležitostem nebo výročím. Patří mezi ně sběratelské artikly a při jejich výrobě si takzvaní Blendmasteři rádi dovolí často více experimentovat. Mohou sloužit například také k investici. 

Elixír – vyrábí se ze zralého rumu añero z Kuby, v němž se poté ještě maceruje sušené ovoce, nejčastěji to bývají rozinky a koření. Díky tomu získá sladší chuť. Občas se tomuto rumu přezdívá také sérum. 

Cena

Láhev rumu pořídíte za pár stovek ale může stát i několik desítek tisíc. Cenu rozhodně nesrovnávejte s českým tuzemákem. Za kvalitní pití si musíte zkrátka připlatit.

To ale neznamená, že ty nejdražší rumy jsou ty nejlepší. Často totiž platíte pouze za značku nebo za exkluzivitu dané lahve.

Abyste měli přehled o přibližných cenách rumů, rozdělili jsme je do následujících cenových kategorií.

Cena do 500 Kč

Nejlevnější opravdové rumy u nás koupíte zhruba od dvou až tří stovek. Mezi levnými rumy se například objevují základní řady světoznámých značek jako Bacardi a Havana. Nemůžete ale čekat příliš dlouhou dobu zrání nebo výrazně vysokou kvalitu. Méně než 500 korun často stojí i bílé rumy, které se používají do koktejlů. 

Cena do 500 do 2 000 Kč

Zhruba kolem tisíce korun už stojí opravdu kvalitní rum. V této cenové kategorii už najdete i víceleté rumy, které zrají v sudech i více než 10 let. Vybírat můžete z různých barev i druhů. Často narazíte například na uznávané karibské rumy i různé speciály. Do dvou tisíc korun se na trhu už objevují i lahve ve speciálním dárkovém balení, kterými můžete někoho potěšit.

Cena nad 2 000 Kč

Nad dva tisíce korun za láhev pořídíte vyšší řady známých značek jako například Zacapa, Dos Maderas a další. Většinou se jedná o velmi vyzrálé rumy, v této kategorii pořídíte i více jak dvacetileté skvosty. Občas narazíte i na limitované edice, které zkrátka vždy stojí víc než klasické řady. 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector