Rostlinné alternativy živočišných potravin

Rostlinné alternativy živočišných potravin Michaela Bebová 15. 10. 2019   |  06:01

Salám ze sójy, jogurt z kokosu nebo máslo z palmového tuku. Rostlinné náhražky hýbou českými obchody. Měli bychom je začlenit do svých jídelníčků? Které vybírat a na které si naopak dát pozor?

V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma alternativy mléčných výrobků jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.

Sledujte náš kanál na youtube

Rostlinné alternativy mléčných výrobků Velkou nevýhodou rostlinných alternativ mléčných výrobků je to, že jim chybí bílkoviny, naopak bývají bohatší na tuky, hlavně v případě kokosových alternativ nebo na sacharidy, hlavně u sójových produktů, kde je často cukr nositelem chuti. Rozdíly jsou ale i na úrovni vitamínů a minerálních látek – např. vápníku.

Jogurty a sýry jsou významným zdrojem vápníku. Ořechy jsou na druhou stranu také bohatým zdrojem vápníku, takže např. sýry vyrobené z mandlí jsou konkurenceschopné. Poctivé rostlinné sýry jsou ale náročné na výrobu i ingredience, takže je v běžném sortimentu najdeme velmi zřídka, protože jsou velmi drahé.

Místo toho narazíme na mnoho rostlinných náhražek s často nulovou výživovou hodnotou.

Jak se naučit vybírat ty, které za to stojí? Kdy je náhrada opravdu prospěšná a kdy je to jen otázka trendu či zpestření jídelníčku? A co musí splňovat kvalitní rostlinné produkty?

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Rostlinné alternativy živočišných potravin

Období jara s sebou přináší přirozenou očistu těla. Příroda se probouzí, dny se prodlužují a energie sluníčka sílí každým dnem. Tuto energii společně se svěžím jarním vzduchem do sebe vstřebáváme a přirozeně…

Čtěte dál Rostlinné alternativy živočišných potravin

Známou čtveřici chutí, které běžně vnímáme, nemusíme nijak připomínat, kromě nich je tu však ještě chuť pátá, méně známá, ale přitom…

Rostlinné alternativy živočišných potravin

Emoce jsou často vnímány jako známka slabosti, jsou považovány za opak racionálního a toto stigma je tím, co lidem vyjádření emocí…

Rostlinné alternativy živočišných potravin

Různé druhy mléčných výrobků patří mezi oblíbenou součást jídelníčků. A není divu. Pokud zvolíte ty správné druhy, dodáte tělu slušnou…

Rostlinné alternativy živočišných potravin

Zlaté české ručičky si poradí se vším, na co si jenom vzpomenete. Ale nejen Češi se zhlédli v kutilství a domácí výrobě všeho možného….

Rostlinné alternativy živočišných potravin

Avokádo je známým nutričním pokladem, a tak není divu, že se celosvětově řadí mezi pět vůbec nejzdravějších potravin. Je tedy logické,…

Rostlinné alternativy živočišných potravin

Ať už se jakkoli lišíme, při stresujících situacích naše těla většinou reagují stejně. V takových chvílích totiž jedou podle určitého…

Rostlinné alternativy živočišných potravin

Skutečné štěstí vyžaduje odvahu. Skutečná pohoda leží mimo hranice strachu. Proto mohou tohoto stavu mysli doopravdy dosáhnout pouze…

Rostlinné alternativy živočišných potravin

Kdekdo vnímá jídlo jen jako prostředek k utišení kručícího žaludku, ale už neřeší, jaký druh potravin k tomu zvolí. Často se setkáme…

Běh v posledních letech nabírá na popularitě: Běžci jsou vidět ve městech, v parcích, na ulicích, v lesech, na polních cestách… A jsou…

Lanýž – o téhle pochoutce jste už jistě všichni slyšeli, i když daleko méně už bude těch, kteří jej měli možnost ochutnat, nebo kterým…

Někdy se stane, že se cítíte pod psa a potřebujete rychlou vzpruhu. Únava může čas od času překvapit každého a když si zrovna nemůžete…

Je veganství drahé? Srovnali jsme 2 týdenní jídelníčky

Ať už se stravujete jakkoli, vždy můžete rozhazovat ať už za nákup biopotravin, novinek na trhu nebo za návštěvy restaurací. Vždy ale také můžete ušetřit. Plnohodnotná rostlinná strava má základ především v luštěninách a obilovinách, což jsou jedny z nejlevnějších potravin vůbec.

Nejprve jsme sestavili týdenní vyvážený rostlinný jídelníček a jídelníček s podílem živočišných potravin a poté jsme je cenově porovnali přes rohlik.cz. Jak to dopadlo?

Při tvorbě veganského týdenního jídelníčku jsme dbali především na pravidla plnohodnotné rostlinné stravy – snažili jsme se tedy zařadit celistvé potraviny včetně luštěnin, obilovin a tofu. Jídelníček jsme ale také ozvláštnili novinkami na trhu s rostlinným alternativami masa, proto zde najdete Incredible burger od Garden Gourmet, Kukuřízek od Veto nebo pizza s donáškou.

Jako základ živočišného jídelníčku jsme použili různé zdravé online jídelníčky, hlavní roli zde hraje maso a další živočišné suroviny jako jsou vejce nebo mléčné produkty. Jednou týdně jsme pak zařadili také mořskou rybu ale i rostlinné jídlo. Opět zde počítáme s objednáním pizzy s donáškou.

Při tvorbě veganského týdenního jídelníčku jsme dbali především na pravidla plnohodnotné rostlinné stravy – snažili jsme se tedy zařadit celistvé potraviny včetně luštěnin, obilovin a tofu. Jídelníček jsme ale také ozvláštnili novinkami na trhu s rostlinným alternativami masa, proto zde najdete Incredible burger od Garden Gourmet, Kukuřízek od Veto nebo pizza s donáškou.

Jako základ živočišného jídelníčku jsme použili různé zdravé online jídelníčky, hlavní roli zde hraje maso a další živočišné suroviny jako jsou vejce nebo mléčné produkty. Jednou týdně jsme pak zařadili také mořskou rybu ale i rostlinné jídlo. Opět zde počítáme s objednáním pizzy s donáškou.

Pondělí

  • Snídaně: Ovesná kaše s rostlinným mlékem, mletým lněným semínkem, sušenými fíky a jablkem
  • Oběd: Cizrna na paprice s pórkem, těstoviny
  • Večeře: Polévka z brokolice a bílého tofu

Úterý

  • Snídaně: Chléb s cizrnovou pomazánkou, okurka
  • Oběd: Indická červená čočka s rýží a sójovou smetanou
  • Večeře: Těstovinový salát se zeleninou a kukuřízkem

Středa

  • Snídaně: Ovesná kaše s rostlinným mlékem, lněným semínkem, pomerančem a marmeládou
  • Oběd: Rizoto s uzeným tofu a zeleninou
  • Večeře: Fazolový guláš s kukuřicí a rajčaty, chléb

Čtvrtek

  • Snídaně: Chléb s fazolovou pomazánkou, mrkev
  • Oběd: Špagety s rajčatovou čočkovou omáčkou
  • Večeře: Čočková polévka s bramborem a mrkví

Pátek

  • Snídaně: Chléb s arašídovým máslem a marmeládou
  • Oběd: Uzené tofu s bramborem a kysaným zelím
  • Večeře: Incredible burger od Garden Gourmet v housce se salátem a majonézou

Sobota

  • Snídaně: Lívance s ovesných vloček s banánem, lněným semínkem a arašídovým máslem s marmeládou
  • Oběd: Karbanátky z červené čočky s  bramborovou kaší
  • Večeře: Dovezená pizza

Neděle

  • Snídaně: Domácí granola s rostlinným jogurtem, lněným semínkem a sušenými fíky
  • Oběd: Buddha bowl s brokolicí, mrkví, kysaným zelí, tofu a rýží
  • Večeře: Špagety s arašídovou omáčkou a čínskou zeleninou

Pondělí

  • Snídaně: Blaťácké zlato s pažitkovou pomazánkou s pečivem
  • Oběd: Výpečky z vepřového masa s kysaným zelím a bramborem
  • Večeře: Kuřecí maso s pečeným bramborem a majonézou

Úterý

  • Snídaně: Ovesná kaše s mlékem, jablkem, sušenými fíky a kešu oříšky
  • Oběd: Hovězí maso na houbách s rýží a cibulí
  • Večeře: Kuřecí nudličky na kari se smetanu a rýží

Středa

  • Snídaně: Hermelín s pečivem, mrkev
  • Oběd: Cizrnový guláš s rajčaty, pita chléb
  • Večeře: Kuřecí steak s bulgurem a dipem ze zakysané smetany

Čtvrtek

  • Snídaně: Chléb s vejcem a okurkou
  • Oběd: Rizoto z vepřového masa se zeleninou
  • Večeře: Cizrnový salát s bulgurem, tvarohem a zeleninou

Pátek

  • Snídaně: Rohlík s šunkou a pomazánkovým máslem
  • Oběd: Těstovinový salát se zeleninou a kuřecím masem, majonéza
  • Večeře: Vaječná omeleta se sýrem, paprika, pečivo

Sobota

  • Snídaně: Domácí granola s jogurtem, sušenými fíky a kešu oříšky
  • Oběd: Karbanátky z mletého hovězího masa s bramborovou kaší a okurkou
  • Večeře: Pečená mořská treska na smetaně, bulgur

Neděle

  • Snídaně: Chléb s vejcem a ředkvičkami
  • Oběd: Vepřové maso se smetanovou omáčkou s kešu oříšky a mrkví, těstoviny
  • Večeře: Kuřecí nudličky s čínskou zeleninou a rýží

Rostlinné alternativy živočišných potravin
Rostlinné alternativy živočišných potravin
Rostlinné alternativy živočišných potravin

  • Houska na burger 2 ks
  • Chléb celý
  • Jablko 2 ks
  • Mrkev 7 ks
  • Rajče 2 ks
  • Brokolice
  • Pomeranč 1 ks
  • Banán 2 ks
  • Paprika 8 ks
  • Okurka 2 ks
  • Česnek 1 ks
  • Ledový salát 1 ks
  • Pórek
  • Brambory 1 kg
  • Mražený hrášek
  • Mražená kukuřice
  • Mražená čínská směs
  • Bílé kysané zelí
  • Těstoviny
  • Špagety
  • Vlašské ořechy
  • Jahodový džem
  • Sušené fíky
  • Krájená rajčata v plechovce
  • Pasírovaná rajčata
  • Rýže
  • Čočka hnědá
  • Červená čočka
  • Cizrna
  • Fazole červené
  • Lněné semínko 
  • Ovesné vločky
  • Incredible burger
  • Kukuřízek
  • Sojanéza
  • Rostlinný jogurt 400 ml
  • Uzené tofu 3 ks
  • Bílé tofu 1 ks
  • Rostlinné mléko
  • Sójová smetana
  • Arašídové máslo
  • Pizza s donáškou
  • Rohlík tukový 4 ks
  • Chléb celý
  • Pita chléb
  • Červená paprika 4 ks
  • Mrkev 4 ks
  • Jablka 2 ks
  • Pažitka
  • Cibule 1 ks
  • Žampiony vanička
  • Ředkvičky
  • Okurka 2 ks
  • Brambory 1 kg
  • Bílé kysané zelí
  • Krájená rajčata v plechovce
  • Mražený hrášek
  • Mražená čínská směs
  • Treska balení 200 g
  • Kuřecí prsní řízky balení 1 kg
  • Hovězí maso balení 600 g
  • Vepřové maso balení 600 g
  • Šunka 100 g
  • Smetana na vaření 2 ks
  • Hermelín
  • Eidam 100 g
  • Bílý jogurt 400 ml
  • Zakysaná smetana
  • Mléko
  • Majonéza
  • Vejce 10 ks
  • Pomazánkové máslo
  • Tvaroh
  • Blaťácké zlato
  • Cizrna
  • Sušené fíky
  • Ovesné vločky
  • Kešu oříšky
  • Těstoviny
  • Bulgur
  • Rýže
  • Pizza s donáškou
Budete mít zájem:  Tvrdnutí Břicha V Těhotenství Příznaky?

V tomto e-booku naleznete inspiraci na rostlinné snídaně, svačiny, obědy i dezerty, ale také různé tipy na rostlinné alternativy, které se vám v začátcích mohou hodit. Ať už se rozhodnete začít s bezmasým pondělím, vyzkoušíte měsíční veganskou výzvu nebo budete ve svých oblíbených jídlech postupně zaměňovat živočišné produkty za rostlinné, rádi vám pomůžeme.

Stáhnout e-book Rostlinné alternativy živočišných potravin

Týdenní veganský jídelníček

Veganský, ale také vegetariánský jídelníček, má několik důležitých zásad. Jaké potraviny a suroviny by se v něm měly objevit? Základnu výživové pyramidy tvoří ovoce a především zelenina.

Té by mělo být alespoň dvojnásobné množství, v různých formách – syrové v podobě salatů, oblohy, šťáv, šetrně vařené, restované či pečené a také kvašené.

Další patro pyramidy patří zdrojům sacharidů v podobě obilovin (především celozrnných, ať už ve formě příloh, pečiva nebo rostliných alternativ masa, jako seitan nebo klaso).

Komplexní sacharidy i dostatek bílkovin zajišťují luštěniny (hrách, čočka, fazole, cizrna, sója) a výrobky z nich (tofu, tempeh…).

Bílkoviny obsahují v dalším patře také ořechy a semena, které jsou i zdrojem zdravých tuků včetně pro tělo nezbytných vícenenasycených mastných kyselin. Pyramidu pak na její špičce uzavírají různé doplňky (např.

mořské řasy, lahůdkové droždí, popř. tablety některých nepostradatelných vitaminů, o kterých píšu níže).

Doporučené články

Luštěniny ve veganské stravě
Ořechy a semínka: bílkoviny, zdravé tuky a spousta energie
Záplava čerstvých vitaminů a živin i v zimě? Nakličte si semínka!
Rostlinná mléka koupíte v tetrapacku, ale i snadno vyrobíte doma

Rostlinné alternativy živočišných potravin

Na co je třeba dávat pozor?

Základem veganského jídelníčku je pestrost, mimo jiné i proto, že mnohé z živin působí v organismu synegicky. Na které potenciálně problematické živiny je důležité se zaměřit?

Vhodné kombinace rostlinných bílkovin

Existuje osm esenciálních a dvě semi-esenciální aminokyseliny, které musí lidské tělo přijímat stravou (semi-esenciální pouze v dětském věku). Dva hlavní rostlinné zdroje bílkovin jsou luštěniny a obiloviny.

Ve většině potravin z obou těchto skupin je jedna esenciální aminokyselina tzv. limitující, tzn. její množství je nižší než optimální množství a tím se snižuje dostatečná využitelnost ostatních pro syntézu bílkovin v těle.

Jak na to vyzrát? Jednoduše – kombinujte je dohromady.

Stačí se podívat na tradiční jídla různých kuchyní, kde je najdete zcela přirozeně – např. v mexické to jsou fazole s kukuřicí, v indické čočka s rýží, u našich předků to pak byly kroupy s hrachem. Nicméně není nutné mít kombinaci obilovin a luštěnin v jednom jídle.

Základem je už zmiňovaný pestrý jídelníček a během jednoho dne získáte dostatek všech esenciálních aminokyselin v dostatečném množství, nejen z vyjmenovaných, ale i dalších zdrojů rostlinných bílkovin, jako jsou ořechy a semínka (např.

konopné semínko 31,5g/100g, dýňové semínko 30g, arašídy 26g, mandle 21g) nebo v menším množství také houby či tmavě zelená listová zelenina (špenát, kapusta…).

Vaříme z luštěnin:

5 receptů z červené čočky – dhál, polévka i omáčka
8 receptů z cizrny – hummus, falafel i sladké mlsání
Co s hrachem? Kromě polévky a kaše zkuste i pomazánku či pučálku
Fazole v kuchyni: mexické směsi, plněné wrapy, polévky, guláše i pomazánky

Důležité minerály a vitaminy

Nejdůležitějším živinám jsme na Vegmanii věnovali samostatné články. Mnohé vitamíny a minerály můžete získat z pestrého jídelníčku, některé je vhodné doplňovat v určitém období (vitamin D v zimě, DHA při těhotenství, kojení…) a vitamin B12 je nutné při rostlinném stravování suplementovat přímo.

Rostlinné alternativy živočišných potravin

Pečujte o svůj travící trakt

Osvědčené rčení hlásá, že „jste, co jíte“. Ve skutečnosti jste to, co váše tělo ze stravy dokáže využít.

To ovlivňují tři faktory – vaše psychické rozpoložení v okamžiku stravování (více v článku Stres a strava aneb Proč nestačí jíst zdravé potraviny), dostatečné kousání a proslinění (přečtěte si článek Kousání – podceňovaný parťák správného trávení) a především zdraví trávicího traktu.

Kvalitu vaší mikrobioty, což je moderní výraz pro střevní mikroflóru, příznivě ovlivňuje například kvašená zelenina (pickles, kimči, tradiční dlouhokvašené zelí), zakysané alternativy mléčných výrobků (kysaný sojový nápoj, rostlinné jogurty; ne všechny obsahují živé bakterie), kvašené nápoje (vodní kefír z tibi krystalů, kombucha, GBP neboli zázvorové pivo, rejuvelac). Růst nebo aktivitu mikrobioty ovlivňují také prebiotika, obtížně stravitelná či nestravitelná část potravin, která je žádoucí potravinou některých druhů bakterií. V pestrém veganském jídelníčku je jich dostatečné množství.

K této komplexní problematice doporučuju dvě knihy – pro teoretický základ Zdravá střeva, jejímiž autory jsou Justin a Erica Sonnenburgovi a pro nadšení z jednoduchosti přípravy různých druhů kvašených potravin, od pickles přes miso, tempeh až ke kváskovému pečivu a kaším „bibli“ Síla přírodní fermentace od Katze Ellixe Sandora.

Rostlinné alternativy živočišných potravin

Zařazujeme rostlinné alternativy živočišných produktů

Začínáte s veganstvím po přechodu z konvenční stravy? Převedším pokud už vařit umíte se k ruce šiknou různé alternativy masa.

Mnohé z nich obsahují množství bílkovin srovnatelné s živočišnými potravinami – tofu 15 g na 100g, tempeh 19 g/100 g, sojové maso 45g/100g (pozor, jde o hodnotu v suchém stavu), seitan 25 g/100g a robi 20g/100g.

Jejich správným dochucením či marinováním získáte polotovary, ze kterých snadno vykouzlíte guláše, rizota, nudličky do asijských jídel i třeba kus „flákoty“ na grilovačku.

Už nejen ve zdravých výživách, ale i v supermarketech často narazíte lednici s produkty pro vegany, jako jsou rostlinné pomazánky, uzeniny či sýry (více v článku rostlinné sýry na českém trhu). Vsaďte však raději na celistvé, průmyslové co nejméně zpracované potraviny.

Vaříme z tempehu, seitanu či tofu

Recepty z tempehu? Rizoto z bulguru, karbanátky, segeďák nebo špagety
Guláš, plněné tortily, svíčková nebo „čína“ – 9 tipů na recepty ze seitanu
Co uvařit z tofu? 10 receptů + pár tipů navrch

Týdenní jídelníček

Vzorový jídelníček jsem v článku Co vlastně jedí vegani? Týdenní jídelníček z rostlinných zdrojů vydal už před šesti lety. Jak se od té doby proměnil?

  • Část veganských alternativ masa (především tofu) jsem nahradil větším počtem luštěnin (mým velkým hitem posledního roku je naklíčený hrách).
  • Omezil jsem pečivo, místo něj jím lněné krekry či přímo větší množství syrové zeleniny.
  • Každý den dbám na zařazení naklíčených semen a zrn, nejčastěji v podobě oblohy/přílohy nebo v salátech.
  • Vynechal jsem svačiny a jím až na drobné výjimky (ovoce, menší smoothie po sportovní aktivitě) pouze tři hlavní jídla denně.
  • Podle sezóny přidávám syrovou zeleninu ke všem hlavním jídlům, kde se to chuťově alespoň trochu hodí.

Rostlinné alternativy živočišných potravin

Pondělí

  • Snídaně
    Ovesné vločky s konopným mlékem a oříšky
  • Oběd
    Naklíčený hrách se žampióny a pórkem
  • Večeře
    Tabouleh z bulguru, posypaný konopnými semínky

Úterý

  1. Snídaně
    Bezvaječné lečo s kváskovým chlebem
  2. Oběd
    Špaldoto s uzeným tempehem se zeleninou
  3. Večeře
    Zeleninový salát s naklíčenou čočkou a mungem

Středa

  • Snídaně
    Banáno-špenátové smoothie
  • Oběd
    Chlupaté knedlíky s kysaným zelím s tofu „slaninkou“
  • Večeře
    Raw zeleninové chilli s vlašskými ořechy

Čtvrtek

  1. Snídaně
    Pohanková kaše se skořicí, jablky a lněným semínkem
  2. Oběd
    Dhál z červené čočky s jasmínovou rýží
  3. Večeře
    Miso polévka s křupavým tofu a čerstvým koriandrem
Budete mít zájem:  Tejpy Na Krční Páteř?

Pátek

  • Snídaně
    Hummus se zeleninou a lněnými krekry
  • Oběd
    Veganský segedín s vařenými brambory
  • Večeře
    Hrášková krémová polévka posypaná opraženými semínky

Sobota

  1. Snídaně
    Jablka s domácí karobelou
  2. Oběd
    Cizrna na paprice s rýží
  3. Večeře
    Raw karbanátek z pekanových ořechů se zeleninou

Neděle

  • Snídaně
    Domácí rýžový jogurt se sušeným ovocem a ořechy
  • Oběd
    Marinovaný seitan s bramborovou kaší
  • Večeře
    Jemně pikantní polévka z bílých fazolí

10 tipů, jak jíst víc rostlinných potravin (nebo rovnou zkusit veganství) – Greenpeace Česká republika

Jednou z nejúčinnějších možností, kterou kdokoliv z nás může teď hned přispět ke zmírnění změny klimatu, je jíst méně masa a mléčných výrobků. Pustit se do rostlinného stravování – ať už zkusíte veganské jídlo sem tam nebo nastálo – je mnohem jednodušší, když máte dostatek informací. Přinášíme 10 tipů, jak zvýšit podíl rostlinných potravin.

V amazonských i dalších jihoamerických pralesech stále zuří požáry, které mají vážné dopady na domorodé obyvatelstvo i na celosvětové klima.

Hlavním viníkem je velkovýroba masa. Velkozemědělci kácejí a vypalují pralesy, aby získali prostor pro dobytek a půdu k pěstování krmiva pro miliardy zvířat ve velkochovech – včetně těch, které se objevují na talíři i nám v Evropě.

Uvažujete o tom, že kvůli klimatu zařadíte do stravování vyšší podíl veganských nebo vegetariánských jídel? To je skvělá zpráva! Právě teď je ideální chvíle začít s převážně rostlinnou stravou.

V obchodech i restauracích se nabízí čím dál širší veganský sortiment. Na internetu najdete řadu receptů, neustále se objevují nové produkty i dokumenty o příznivých zdravotních účincích nižší konzumace výrobků živočišného původu.

Stále více lidí volí rostlinné stravování kvůli zdraví, životnímu prostředí, úsporám nebo z etických důvodů. Těchto 10 tipů vám pomůže, pokud to chcete také vyzkoušet.

Rostlinné alternativy živočišných potravin

1. Zpátky k základům – většina jídla je rostlinného původu!

Některé velmi výživné – a často i velice levné – rostlinné potraviny už nejspíš znáte a zřejmě je i máte ve spíži.

Luštěniny jako cizrna, fazole a čočka jsou plné bílkovin. Podobně jako všemožné ovoce a zelenina jsou často k dostání i mražené nebo konzervované. Dále tu máme obiloviny v podobě těstovin, rýže, kuskusu, nudlí a pečiva. A nezapomínejme na různé druhy ořechů a semen, burákové máslo nebo veganské potraviny jako tofu.

Chuť jídlu dodá koření, bylinky, oleje, bujony a další ochucovadla. Mnoho lahodných omáček a přísad, například pesto, je už k dostání i ve veganské verzi.

2. Orientujte se v živinách – a hledejte veganské alternativy

Možná se bojíte, že vám budou chybět syté bílkoviny, chuťové zážitky jako umami nebo textura jídel, na kterou jste zvyklí u masa a mléčných výrobků? Nabízí se spousta řešení.

Víte, že seitan, který si můžete připravit i doma z pšeničné mouky – je na bílkoviny stejně bohatý jako maso?

Nemusíte si ani zvykat na margarín – k dostání už jsou i kostky veganského másla, které si můžete namazat na pečivo nebo použít při pečení.

Pokud jde o texturu, existuje hodně veganských sýrů, které se rozpouštějí hezky jako ty živočišné. Z tofu se dá připravit výborná náhrada míchaných vajíček a chlebovník (jackfruit) připomíná trhané pečené maso.

Pokud jde o živiny, jediným vitaminem, který se ve veganské stravě nachází málo, je vitamín B12, je tedy potřeba ho doplňovat pomocí tablet nebo potravin, do kterých je přidáván. Není na tom ale nic divného.

Podobně ale už všichni konzumujeme například jód, který je pro naše zdraví tak důležitý, že se přidává do kuchyňské soli.

Stejně tak bychom měli v zimě doplňovat vitamín D, který naše tělo získává díky působení slunečních paprsků.

3. Najděte si oblíbené rostlinné „nemléko“

Pokud máte v oblibě latté nebo cappuccino, prozkoumejte, které rostlinné mléko vám v těchto nápojích zachutná nejvíc – jen musíte najít to, které vám vyhovuje. K oblíbeným patří ovesné mléko – oproti sójovému se v horké kávě nesrazí a spotřebuje se na něj méně vody než například na mandlové.

Pokud si troufnete na domácí přípravu, můžete ušetřit peníze i obaly. Z kešu se dá vyrobit kromě náhrady mléka či smetany i krémový sýr – jde to i bez kravínů!

4. Zapojte rodinu

Vaříte pro masožravou domácnost? Ukažte jim, jak lahodná můžou být bezmasá jídla. Vyzkoušejte spoustu výborných rostlinných náhrad za maso nebo sýry a vyhledávejte veganské verze klasických oblíbených receptů.

Pokud chcete ušetřit a současně se vyhnout průmyslově zpracovaným potravinám, zkuste například v receptech vyměnit mleté maso za čočku. Jídlo pro rodinu tak pořídíte mnohem levněji a nepochybně i zdravěji.

Rostlinné alternativy živočišných potravin

5. Plánujte si jídelníček, zkoušejte snadné recepty a připravujte oblíbená jídla do zásoby

Když se vrátíte unavení a hladoví z práce, hodinu kreativně vymýšlet a připravovat jídlo je to poslední, na co máte náladu.

Stačí si naplánovat několik jednoduchých rostlinných jídel, která vykouzlíte během chvilky. Přijdou vám vhod i v pernějším období. Můžete si také vařit do zásoby a jídlo dát zmrazit.

6. Připravte si svačinky

Nakupte si ořechy, sušené ovoce nebo cereální a proteinové tyčinky – online je můžete pořídit ve větším množství za výhodné ceny.

Zabalit si svačinky pomůže, když jste na cestách, dojíždíte do práce nebo když bydlíte či pracujete v místě, kde chybí dostatek dobrých možností veganského občerstvení. Navíc uděláte radost lidem okolo sebe, když máte po ruce něco chutného k zakousnutí a rozdělíte se.

7. Propojujte se s dalšími vegany

Pokud znáte nové a nadšené vyznavače či vyznavačky veganství, určitě víte, že rádi sdílejí rady. Konzultujte s příbuznými a známými, piště o vašich zkušenostech na sociální sítě. Můžete si i domluvit schůzku s někým, kdo se věnuje profesionálnímu výživovému poradenství a nechat si doporučit konkrétní tipy a recepty.

8. Důležitý je pokrok, ne dokonalost

Stanovte si realistické cíle a nebuďte sami na sebe moc přísní, pokud je nesplníte úplně perfektně. I když pro začátek zkusíte jen jeden rostlinný den týdně nebo jedno nové veganské jídlo, už tím snižujete zátěž pro životní prostředí i vlastní tělo. Radujte se z každého jídla bez živočišných výrobků – každá snaha se počítá!

Pokud přechod na veganství zkoušíte poprvé, můžete si jednou týdně dopřát volnější den. kdy si dáte i jídlo živočišného původu. Vyberte si kvalitní suroviny, nejlépe z místního zemědělství. Myslete na to, abyste přechodem k převážně rostlinné stravě podporovali i drobné zemědělství šetrné k životnímu prostředí.

Rostlinné alternativy živočišných potravin

9. Zaměřte se na výhody

Pestré pokrmy dobře ochucené zeleniny, luštěnin a obilovin jsou výborné a výživné. O něco méně výživné a zdravé, ale také lákavé je veganské rychlé občerstvení, kterého je v nabídce čím dál víc. Když si dáte seitanový burger nebo sójový řízek, určitě se budete cítit líp než po jejich masových variantách.

Také nezapomínejte na to, že šetříte spoustu peněz a děláte to i pro lepší pocit – postupně uvidíte, jak se tyto přínosy projevují.

10. Lákání místo poučování

Tohle pravidlo by mělo být samozřejmé: buďte k ostatním ohleduplní, když jim nadšeně vyprávíte o svém novém stravování. Poučování lidí, co by měli jíst, nikdy nefunguje. Skeptiky raději přesvědčte tím, že se podělíte o vynikající rostlinné jídlo nebo recept.

Mějte na paměti i to, že jídlo je do velké míry osobní záležitost a každý má svůj názor. Nemusíte se ospravedlňovat, proč něco jíte nebo nejíte. Pokud se vás ale někdo zeptá, můžete té příležitosti využít a vysvětlit, proč jste se takto rozhodli a čím je to pro vás přínosné.

Budete mít zájem:  Afty V Ústech Přírodní Léčba?

Rostlinné alternativy živočišných potravin

Pralesy v Amazonii i na dalších místech jsou káceny a vypalovány, aby se místo nich mohly zakládat chovy dobytka a plantáže sóji určené na krmivo. Tento brutální systém urychluje změnu klimatu, ubližuje domorodému obyvatelstvu, ničí naši přírodu a zvyšuje riziko budoucích pandemií.

Spoluviníky jsou i některé řetězce supermarketů a rychlého občerstvení: Tesco, Burger King, McDonald’s a KFC ve velkém používají maso z velkochovů, které jsou příčinou odlesňování.

Pokud přijdeme o pralesy, prohráváme bitvu proti změně klimatu. Připojte se a podpořte kampaň za záchranu Amazonie.

Veganství v kurzu. Češi volí rostlinné alternativy i omezení masa

Rostlinné stravování se každým rokem těší větší a větší popularitě a ani Česko v tomto trendu nezůstává pozadu. Ačkoliv stále patříme k národům, které do svého jídelníčku pravidelně zahrnují maso, podle loňského průzkumu agentury Ipsos preferuje stravu s vyloučením nebo omezením masa už každý desátý Čech.

Vedle vegetariánství, které z jídelníčku vyřazuje maso a v Česku se tímto způsobem stravují asi tři procenta populace, a veganství, jehož zastánci obecně nekonzumují žádné živočišné výrobky a u nás tvoří zhruba jedno procento lidí, jsou tu na vzestupu i další typy alternativního stravování.

Jedním z nich je například flexitariánství, vyznačující se omezenou konzumací masa a ryb. Flexitariánů najdeme v řadách Čechů podle loňského průzkumu zhruba čtyři procenta a podle odhadů by se číslo mělo v následujících letech dále zvedat.

Alternativním způsobům stravování jsou u nás i ve zbytku světa nakloněni spíš mladší lidé do 35 let, kteří více sledují novodobé trendy, kladou větší důraz na zdravé stravování a mají větší povědomí o probíhající klimatické krizi.

Právě environmentální důvody jsou stále častější motivací, proč lidé volí místo živočišné stravy rostlinnou, která za sebou nechává mnohem menší uhlíkovou stopu. Kdybychom se na tento trend podívali z globálního hlediska, zjistíme, že rok od roku roste závratnou rychlostí.

Podíl veganů se podle dat firmy GlobalData za poslední tři roky zvýšil v USA o 600 procent a na opačném konci planety dokonce čínská vláda vydala pro občany novou příručku o stravování, ve které je vyzývá ke snížení spotřeby masa o polovinu.

Vzrůstající trend neživočišného stravování roste stejným tempem i v Evropě. Anglie za posledních deset let zaznamenala nárůst počtu veganů o 350 procent, v Turecku se dnes masu vyhýbá už téměř polovina populace. V Česku potom masné výrobky nějakým způsobem omezuje desetina zdejší populace. Žádné maso nejí čtyři procenta Čechů.

Jedním z motivátorů jsou zdravotní důvody, ačkoliv ty se obecně týkají spíš starší generace, která je ke změně stravovacích návyků donucena většinou svým lékařem či výživovým poradcem. Může se však týkat každého, kdo se potýká s trávením živočišných, zejména mléčných výrobků – řada lidí se například o své diagnóze laktózové intolerance dozvídá až v posledních letech.

Zdravé potraviny aktuálně vyhledává zhruba třetina Čechů, což z byznysového hlediska výrazně nahrává malým i velkým hráčům působícím na tomto poli. Velkou roli při rozhodování hrají také důvody etické, díky kterým lidé omezují živočišné výrobky kvůli šetrnosti k přírodě a respektu ke zvířecím právům.

Rostlinné alternativy přibývají

Překážek na cestě k rostlinnému stravování může být více, jednou z nich je například jednoznačně vysoká cena některých veganských výrobků. Překážkou číslo jedna však zůstává fakt, že rostlinná strava Čechům nechutná tolik jako ta živočišná, nebo ji neumí sami připravit.

Na raketově rostoucí poptávku po chutném rostlinném stravování tak víc než kdy dřív reagují i velké potravinářské firmy, v jejichž nabídkách dnes najdeme veganské výrobky a často i dokonalé náhražky masa, které dnes z většiny chuťově i nutričně dokážou nahradit maso zvířecí.

Výmluvným příkladem je švýcarská firma Nestlé, která byla jednou z vůbec prvních na světě nabízejících vlastní výběr bezmasých alternativ. Veganské a vegetariánské pokrmy prodává pod oddělenou značkou Garden Gourmet, pod niž se řadí vše od bezmasých kuliček až po falafely, řízky nebo rostlinné burgery ze sóji, které dokonce potravinářský gigant vyrábí v továrně v Krupce u Teplic.

Že Nestlé do rozvoje rostlinného stravování intenzivně investuje, dokázalo i v roce 2019, kdy odkoupilo firmu Sweet Earth. Její vegetariánské sendviče, burrita a rostlinné hamburgery dnes nabízí v desítkách tisíc obchodů.

Pozadu nezůstává ani francouzský výrobce mléčných produktů Danone, který před několika lety zareagoval na rostoucí poptávku po rostlinných alternativách mléčných výrobků odkupem americké značky WhiteWave Foods, soustředící se na výrobu neživočišného mléka, jogurtů a dalších mléčných výrobků.

Když ještě zůstaneme u náhražek masa, zájem ze strany spotřebitelů rok od roku stoupá. Před dvěma lety byla celosvětová tržní hodnota byznysu s rostlinným masem odhadovaná na 11,1 miliardy dolarů. Předpokládá se, že toto číslo bude nadále stoupat i v následujících šesti letech a že v roce 2027 dosáhne hodnoty asi 35,5 miliardy dolarů.

Na poli „bezmasého masa“ patří aktuálně mezi největší hráče jednoznačně americké firmy Impossible Foods a Beyond Meat. Druhá jmenovaná byla průkopníkem v tomto segmentu a poslední roky válcuje kromě zahraničního trhu i ten tuzemský, kde si její výrobky rychle našly cestu ke svým zákazníkům. 

Na rozdíl od Beyond Meat není gigant Impossible Foods v Česku zatím dostupný, protože stejně jako drtivá většina amerických potravinářských firem používá k výrobě burgerů geneticky modifikované potraviny, které v Evropě musí před uvedením na trh projít důkladnějším testováním.

Americký trh si však kalifornská společnost Foods rychle podmanila. Jejím schopnostem (a rostoucímu trendu) věří i investoři, kteří do dalšího vývoje a růstu Impossible Foods loni nalili dalších 200 milionů dolarů, tedy v přepočtu 4,4 miliardy korun.

Náhražky masa z Česka

Výrobce alternativního masa však dnes nemusíme hledat už jen za hranicemi. Vlnu rozmachu nezaspaly ani české firmy, které nabízejí vlastní alternativy rostlinného masa a vyrábějí je přímo tady u nás.

Jednou z nich je pražská Mana, donedávna známá zejména svou funkční stravou ve formě hotového drinku. Svou alternativu hovězího burgeru představila koncem roku 2019. Do byznysu s rostlinným masem šlape naplno a má celosvětové ambice, které dokazuje také investicí deseti milionů korun do nové výrobní linky a modernizace svých laboratoří.

Výrobců rostlinného masa je na tuzemském trhu víc i v řadách menších firem, které si jej vyrábí pro vlastní účely. Takovým příkladem jsou majitelé veganského bistra Mooi, které v lednu otevřelo novou pobočku ve veganském domě v Černé labuti.

Své NeMaso vyvíjeli přes rok a dnes jej používají k výrobě rostlinného kebabu, který je základem nabídky původem brněnského bistra. A pokud bychom se podívali na veganské náhražky obecně, ani v tomto segmentu nezůstávají české značky pozadu.

Příkladem je česká značka Optimistic (dříve Nemléko) nabízející alternativu živočišného mléka a jogurtů. Na trhu funguje už pět let a sleduje prudce vzrůstající poptávku po veganských alternativách mléka.

Její zakladatelé a majitelé Amálie Koppová a David Balcar v loňském roce zaznamenali jak růst prodejů, tak i zhruba desetiprocentní navýšení obratu oproti roku předchozímu. Zároveň si všímají rostoucí konkurence, která přichází jak ze zahraničí, tak z Česka.

Dalším podobným tuzemským hráčem je například značka Soyka, vyrábějící alternativy mléka a jogurtů ze sóji, a v sekci rostlinných sýrů můžeme zmínit tuzemský startup Alexýr nebo firmu Supervego, která veganům nabízí alternativu k české klasice v podobě utopenců a klobás. 

Že by měl trend rostlinného stravování u nás růst i nadále, potvrzuje také fakt, že 28 procent Čechů podle průzkumu plánuje do budoucna zařadit do svého jídelníčku více rostlinných produktů na úkor těch živočišných. K tomu se však chtějí dopracovat malými a postupnými změnami, jako je například omezení uzenin a jejich nahrazení rybami nebo luštěninami. 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector