Rizoto: jídlo složité i jednoduché

Na základní variantu rizota potřebujete trochu oleje, cibuli, rýži, horký vývar, sůl, parmazán a kousek másla. Nejdůležitější je vybrat správný typ rýže. Z basmati ani z jasmínové rýže opravdu dobré rizoto neuvaříte.

Rýže vhodná na rizoto by měla být hodně škrobovitá, škrob se z ní totiž při vaření uvolňuje a zajistí správnou konzistenci pokrmu.

Nejčastěji se volí rýže kulatozrnná, a pokud si můžete vybírat, sáhněte po odrůdě arborio nebo carnaroli.

Rizoto: jídlo složité i jednoduché

Hráškové rizoto s parmazánem

Rizoto: jídlo složité i jednoduché

Parmazánové rizoto

Rizoto: jídlo složité i jednoduché

Rýže arborio

Připravte si všechny ingredience. Pokud budete zkoušet základní rizoto podle našeho receptu, moc toho předem nepotřebujete. Snad jen odměřit rýži, oloupat a nakrájet cibuli a nastrouhat trochu parmazánu. Pokud se pak ale pustíte do všech možných variant, nezapomeňte si připravit předem i všechny ostatní ingredience, které budete do rizota přidávat.

Na každou jednu porci rizota odměřte přibližně 80 – 100 g suché rýže. Záleží i na tom, kolik dalších ingrediencí budete do pánve ještě přidávat. Pokud budete dělat například rizoto jen se šafránem a parmazánem, dejte rýže víc. Pokud se chystáte na rizoto, do kterého přidáte ještě spoustu zeleniny nebo masa, můžete odměřit rýže méně.

Vydržet u pánve celých 20 minut a rizoto stále míchat se vyplatí. Míchání pomáhá uvolňování škrobu a dává rizotu krémovou texturu. Pojměte vaření rizota jako společenskou událost, pozvěte do kuchyně partnera nebo návštěvu (nalijte si skleničku vína, stejně už jste ho načali, abyste ho přidali do rizota), a společně si užívejte přípravu pokrmu i jeho krásnou vůni.

Než se pustíte do vaření, je dobré vědět, že rýže na rizoto se předem neproplachuje ani teplou ani studenou vodou, abyste zbytečně nevymyli cenný škrob. Rýži před vařením krátce osmahněte na oleji nebo másle.

Teprve když zrnka rýže v oleji zprůhlední, přichází ke slovu tekutina (nejčastěji nějaký vývar), která se do rizota přilévá postupně po malých dávkách, aby měla rýžová zrnka dostatek času každou dávku důkladně vstřebat. Tekutinu přilévejte horkou, aby se rizoto stále vařilo.

Během vaření rizoto stále míchejte, díky tomu rýže lépe uvolňuje škrob a vzniká správná krémová konzistence. Čím více škrobu vaše rýže má, tím lepší bude výsledný pokrm.

Rizoto se vaří v pánvi na mírné teplotě a trvá to v průměru asi 20 – 30 minut. Pomalé vaření i neustálé míchání je pro výslednou konzistenci klíčové. Hotové rizoto poznáte tak, že zrnka rýže budou uvařená al dente – měkká, ale stále pevná, bez křupavého středu.

Správné množství tekutiny v hotovém rizotu můžete ozkoušet: projeďte středem pánve vařečkou a vzniklá stopa za vařečkou by se měla sama uzavírat. Pokud se neuzavírá, je rizoto příliš husté.

Na závěr je dobré přidat do rizota parmazán a kousek másla, které krémovou konzistenci promění v hedvábnou.

Skvělé krémové textury se dá dosáhnout i drobným podvodem. Pokud se vám zdá, že vaše rýže nemá tolik škrobu, kolik jste si představovali, nebojte se do hotového rizota přidat trochu víc másla, nebo třeba trochu jogurtu, kokosové smetany, zakysané smetany nebo čerstvého sýra typu ricotta či mascarpone ????

Teď už víte o rizotu v podstatě všechno a nezbývá, než si vzít zástěru a pustit se do vaření. Krok za krokem vám ukážeme, jak uvařit základní variantu italského rizota, na kterém si osvojíte techniku a pak už pro vás nebude žádný problém uvařit jakékoliv rizoto podle běžného receptu.

Rizoto: jídlo složité i jednoduchéKROK 1:

Odměřte si rýži a připravte si horký vývar. Správný poměr rýže a tekutiny by měl být asi 1:4, čili na každých 250 gramů rýže (asi 1 čtvrtlitrový hrnek) si přichystejte jeden litr vývaru. Vývar můžete použít jak zeleninový, tak například kuřecí, v nouzi se dá rizoto udělat i z horké vody. Vývar dejte do kastrůlku a udržujte ho na plotně stále horký.

Rizoto: jídlo složité i jednoduchéKROK 2:

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobné kostičky. Rozehřejte v pánvi trochu oleje a cibuli na něm opékejte, dokud nezměkne a nezesklovatí.

Rizoto: jídlo složité i jednoduchéKROK 3:

Do pánve k cibuli přisypte rýži a dál vše společně opékejte, dokud zrnka rýže nezprůhlední.

Rizoto: jídlo složité i jednoduchéKROK 4:

Stáhněte teplotu pod pánví, podlijte osmaženou rýži jednou naběračkou vývaru a nechte vařit mírným varem. Rýže by měla jen lehce pobublávat. Míchejte dřevěnou vařečkou, dokud rýže neabsorbuje všechnu tekutinu. Poté tento krok opakujte tak dlouho, dokud nespotřebujete všechnu tekutinu. Mělo by to trvat asi 20 minut.

Rizoto: jídlo složité i jednoduchéKROK 5:

Ochutnejte rýži, jestli už je měkká. Poznáte to tak, že jednotlivá zrnka budou uvařená a nebudou mít tvrdý ani křupavý střed. Pokud je rýže ještě tvrdá, pokračujte dál v podlévání a míchání, jen místo vývaru dál používejte horkou vodu.

Rizoto: jídlo složité i jednoduchéKROK 6:

Když je rizoto měkké al dente a krémové, vypněte plotýnku a do horkého rizota vmíchejte na každou porci hrudku másla a 1 či 2 lžíce nastrouhaného parmazánu. Před podáváním můžete nechat rizoto ještě chvíli v horké pánvi odpočinout.

Pokud jste se rozhodli udělat z vaření rizota společenskou záležitost, nepřežeňte to ani s pitím vína, ani s vařením. Stále hlídejte množství vody v pánvi. Netopte rýži v hektolitrech vývaru, ani ji nenechte nikdy připálit nebo příliš zhoustnout. A hlavně ji nepřevařte. Lepší 3x ochutnat, než servírovat lepivou kouli amarounů.

Budete mít zájem:  Červené oči – jak na ně a co mohou znamenat?

Nebojte se variant

Rizoto je spíš technika, než konkrétní pokrm. Jakmile si jednou osvojíte základní postup pomalého vaření, postupného přilévání horké tekutiny a neustálého míchání, můžete základní recept obměňovat na spoustu způsobů.

Místo části vývaru můžete do rizota přidat jinou tekutinu, například bílé, růžové nebo červené víno, výborné je také víno portské. Skvěle chutná i rizoto s kokosovým mlékem.

Můžete ho ochucovat pomocí nejrůznějších ingrediencí, jako jsou houby, hrášek, řepa, dýně, špenát, pórek, chřest nebo jakákoliv jiná oblíbená zelenina. Skvělé bude například i rizoto s kuřecím masem, slaninou, krevetami, lososem nebo tuňákem.

Ingrediencí nemusíte přidávat moc, jedna až dvě věci, které rýži dají určující chuť často fungují úplně nejlépe. Nebojte se ani koření či bylinek. Perfektní je i základní varianta ochucená špetkou šafránu, několika kapkami citronu nebo čerstvými bylinkami, jako rozmarýn či máta.

Pamatujte si, že více je někdy méně a že rizotu náramně sluší jednoduchost. Například hráškové rizoto s trochou nasekané máty, nebo dýňové rizoto se špetkou muškátového oříšku si určitě vychutnáte víc, než směs uvařenou z dvaceti různých přísad.

Rizoto: jídlo složité i jednoduché

Šafránové risotto milanese

Houbové rizoto s medvědím česnekem

Hráškové rizoto s kuřecím prsem

Rizoto z červené řepy s ricottou

Krupoto – kroupové rizoto s houbami

Parmazánové rizoto

Související recepty

Snadné recepty na vegetariánské rizoto se zeleninou a bez masa

  • I bezmasé rizoto je lahodné.
  • O tom není pochyb, zvláště použije-li se ta správná kombinace přísad.
  • Závisí také na technice a postupu, který v tomto případě zaručí mnohem lepší výsledek.
  • Podívejte se, jak vytvořit dokonalou souhru rýže a zeleniny.

Cuketové rizoto s česnekem

Cuketa neobsahuje cholesterol a je bohatá na vitamín A a C a na hořčík, draslík a vápník, přičemž draslík vyplavuje z těla přebytečnou vodu a soli. Proto se nebojme cuketu použít i při přípravě bezmasého rizota.

INGREDIENCE

  • 1 cuketa
  • 1 hrníček rýže – asi 250 g
  • 250 g rajčat
  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • čerstvá bazalka
  • olej
  • sůl
  • sýr Gouda

POSTUP

  1. V kastrolu na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli společně s utřeným česnekem, přidáme opranou rýži a osmažíme.
  2. Rýži zalijeme vodou a dusíme pod pokličkou doměkka.
  3. Opláchneme rajčata a cuketu a nakrájíme na kousky, které na pánvičce osmažíme a podusíme na oleji, až změknou.
  4. Dochutíme solí a čerstvou bazalkou.

  5. Potom smícháme uvařenou rýži se zeleninou a na talířku sypeme strouhanou goudou.

Rizoto: jídlo složité i jednoduchézdroj: allrecipes.co.uk

Houbové rizoto bez masa

Jemné bezmasé rizoto si vykouzlíte na oběd nebo na večeři a budete z něj nadšeni. Díky postupnému vaření dostane tu pravou chuť.

INGREDIENCE

  • 230 g žampionů
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 středně velké cibule
  • 1 hrnek rýže arborio
  • ⅓ hrnku suchého bílého vína
  • 2 a ½ zeleninového vývaru
  • ¾ hrnku nastrouhaného parmazánu
  • sůl 
  • pepř

POSTUP

  • Žampiony si očistíme, umyjeme a usušíme. 
  • Nakrájíme je na čtvrtky a na lžíci másla a lžíci oleje je orestujeme. 
  • Restujeme dozlatova, pak je jemně osolíme a ještě minutku je dusíme. 
  • Dáme je bokem a připravíme si rýži. 
  • Rýži si propereme, necháme okapat, cibuli si nakrájíme na kostičky. 
  • Na zbytku másla a oleje si orestujeme cibuli, pak přidáme rýži a restujeme do zezlátnutí. 
  • Poté ji podlijeme vínem a necháme jej absorbovat. 
  • Následně podlijeme ¼ hrnkem vývaru a necháme opět absorbovat. 
  • Takto postupně podléváme až do úplného změknutí.
  • Vaříme 20-25 minut, poté dochutíme, přidáme zpět žampiony a nastrouhaný parmazán. 
  • Chvíli prohřejeme, promícháme, odstavíme, necháme sednout a smíme podávat.

Rizoto: jídlo složité i jednoduchéafamilyfeast.com

Bezmasé dýňové rizoto

Zeleninové rizoto si můžete připravit i s touto barevnou podzimní pochoutkou. 

INGREDIENCE

  • 350 g oloupané a vypeckované dýně
  • 1 středně velká cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 300 g rýže arborio
  • 3 hrnky zeleninového vývaru
  • ¾ hrnku nastrouhaného parmazánu
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 špetka pepře

POSTUP

  • Dýni si nakrájíme na menší kousky, cibuli si nakrájíme na kostičky a česnek také. 
  • Na másle a oleji si orestujeme cibuli, česnek, přidáme dýni a necháme změknout. 
  • Po změknutí dýni rozmačkáme na kaši, přidáme propranou rýži a restujeme. 
  • Postupně přiléváme vývar po půl hrnku. 
  • Když se tekutina vypaří, přidáme další vývar. 
  • Vaříme do změknutí rýže. 
  • Nakonec dochutíme a podáváme s nastrouhaným parmazánem.

Rizoto: jídlo složité i jednoduchécarolinescooking.com

Vegetariánské rizoto s květákem

Recept na bezmasé rizoto si tentokrát představíme s květákem. Ve spojení s rýží získá pokrm báječnou chuť, pokud ho doplníme sýrem s výraznou chutí – například nivou.

INGREDIENCE

  • květák
  • 1 hrníček rýže
  • 80 ml suchého bílého vína
  • 100 g nivy
  • 100 g plátků mandlí
  • máslo
  • olej
  • tymián
  • voda nebo kuřecí vývar

POSTUP

  1. V kastrolu na másle osmažíme omytý a na malé růžičky rozebraný květák.
  2. Přidáme sušený tymián, osolíme a restujeme, až je květák měkký.
  3. Připravíme si rýži. Tu propláchneme studenou vodou, necháme okapat a vložíme ji na pánev na rozpálený olej a osmažíme.
  4. Pak rýži zalijeme vínem a vývarem a dusíme doměkka.

  5. K uvařené rýži přidáme opečený květák, posypeme strouhanou nivou a ozdobíme plátky opražených mandlí.

Rizoto: jídlo složité i jednoduché

zdroj: epicurious.com

Rizoto bez masa s pórkem

Pórek povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje činnost zažívacích orgánů a ledvin. Je bohatý na provitamín A a draslík a fosfor. Můžeme ho proto s klidem použít i pro přípravu bezmasého rizota.

Budete mít zájem:  Léky Na Cholesterol Vedlejší Účinky?

INGREDIENCE

  • pórek
  • 300 g rýže
  • kuřecí vývar
  • 1 dl bílého vína
  • cibule
  • tvrdý sýr – nejlépe parmezán
  • máslo
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. V kastrolu si osmažíme na másle nakrájenou cibuli.
  2. Pórek omyjeme a nakrájíme na jemná kolečka, která přidáme k cibuli a osmažíme společně.
  3. Potom k pórku a cibuli přidáme opranou rýži, chvíli orestujeme.

  4. Osolíme a opepříme a zalijeme vínem a vývarem.
  5. Společně dusíme doměkka.
  6. Servírovat můžeme se ztraceným vejcem.

Rizoto: jídlo složité i jednoduchézdroj: myrecipes.com

Zeleninové rizoto sypané sýrem

Někdy nemáme čas na přípravu složitého oběda. Vyzkoušejte rychlé rizoto bez masa se sýrem, které je opravdu jednoduché.

INGREDIENCE

  • 1 hrníček rýže
  • 1 cibule
  • 1 plechovka fazolí v rajské omáčce
  • 2 řapíky celeru
  • malá plechovka kukuřice v nálevu
  • 100 g strouhaného uzeného sýru
  • sůl
  • pepř
  • olej

POSTUP

  1. V kastrolu si na oleji opražíme nakrájenou cibuli, přidáme k ní opranou rýži a společně opečeme.
  2. Rýži doplníme nakrájeným celerem.
  3. Rýži zalijeme vodou a dusíme doměkka.
  4. K hotové uvařené rýži přidáme fazole a kukuřici z plechovky a zamícháme.
  5. Na talířku posypeme strouhaným sýrem.

Rizoto: jídlo složité i jednoduché

zdroj: foodrepublic.com

Vegan špenátové rizoto

Špenát může být i hlavní přísadou bezmasého rizota. Doplňte ho sýrem a máte výborný lehký oběd pro horké letní dny.

INGREDIENCE

  • 1 hrnek rýže
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 250 g špenátu
  • olej
  • zeleninový vývar
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Rýži propláchneme pod studenou vodou.
  2. V kastrolu osmažíme na oleji nakrájenou cibuli a utřený česnek.
  3. Přidáme rýži a ještě osmažíme.
  4. Potom vmícháme rozmrazený nebo čerstvý špenát.
  5. Zalijeme vše vodou, osolíme, opepříme a dusíme doměkka.

Rizoto: jídlo složité i jednoduchézdroj: eatingwell.com

Tip: Tato rizota vám půjdou od ruky v hlubokých pánvích – třeba některých z naší recenze!

Rizoto podáváme samozřejmě teplé. Úhledné hromádky vytvoříme naběračkou, případně jiným tvořítkem, jež namočíme do studené vody, rýži do něj napěchujeme a vyklopíme na talíř.

Namáčíme před každou porcí. Podávané porce rizota můžeme sypat strouhaným sýrem, sekanými zelenými bylinkami.

Můžete zalévat i některou z rychlých teplých nebo studených sýrových omáček, na které najdete recepty na našem webu.

Příprava rýže na rizoto

Pro snadnější a přesnější určení potřebné tekutiny je nejlepší si rýži předem odměřit hrníčkem. Potom rýži v každém případě propláchneme studenou vodou. Další úprava už je na nás a na tom, jak jsme zvyklí rýži připravovat.

Jedním ze způsobů je ten, že ji vložíme do hrnce, zalijeme dvojnásobkem tekutiny, případně o trochu méně, osolíme a zvolna dusíme doměkka. Jako tekutinu můžeme použít vodu, ale v případě rizota, které bude představovat samostatné jídlo, je vhodnější použít masový nebo zeleninový vývar.

Pro lepší chuť se před dušením rýže může osmažit na tuku. Podle receptu, dalšího použití a vlastní chuti se rýže může takto restovat již na cibuli, sekaném česneku nebo s přídavkem příslušného koření.

Vynikající rajčatové rizoto

Rizoto: jídlo složité i jednoduché

Zdravý, chutný a lehký oběd nebo večeře z rýže, rajského protlaku a sýra. Zdravé rajčatové rizoto se jistě stane pochoutkou pro milovníky rajčatových jídel. Jednoduché na přípravu a plné chutí díky bazalce, sojové omáčce a hořčici. Pokud vám je chutí stále málo, můžete přidat i špenát a jinou mraženou zeleninu. Toto dietní rizoto vám určitě zachutná.

Rýže je jednou ze základních potravin v kuchyni. Připravena je poměrně rychle, je sytá a vhodná do sladkých i slaných jídel.

Doporučuji používat hnědou nebo divokou rýži, která má podstatně více bílkovin, vlákniny a minerálů. Při přípravě tohoto fit jídla se nestihnete ani zapotit.

Jednoduše vhoďte ingredience do hrnce s rýží a čekejte, dokud do sebe nenasákne všechnu vodu a chutě.

Takto hotovou a ochucenou rýži už jen obohatíte o sýr, bazalku a případně další zeleninu podle vaší chutě. Rajčatové rizoto můžete podávat samostatně, na oběd, ale i na večeři.

Je však vhodné i jako příloha ke kuřecímu masu či dokonce k mořským plodům, zejména k chobotnici – zkoušeli jste už grilovanou chobotnici? Můžete ji koupit snad v každém větším obchodě a její příprava není složitá, zato maso je jemňoučké a chutné. Vyzkoušejte 🙂

Tento recept je z knihy Fit recepty 3.díl (koupíte zde).

Ingredience

  • 200 g hnědé nebo divoké rýže (doporučuji tuto)
  • 150 g rajčatového protlaku
  • 2 PL hořčice
  • hrst bazalky
  • 200 g strouhané mozzarelly
  • 2 PL sójové omáčky (doporučuji tuto)
  • česnekové koření
  • mražená zelenina (volitelné)
  • špenát (volitelné)

Rizoto: jídlo složité i jednoduché

  1. Rýži nasypeme do hrnce, propláchneme a následně zalijeme dvěma díly vody.
  2. Přidáme do ní sójovou omáčku, rajčatový protlak, hořčici, řádně zamícháme a necháme vařit na mírném plameni, dokud rýže nenasákne všechnu vodu.
  3. Následně do rýže přidáme omytou a nadrobno nasekanou bazalku, česnekové koření, strouhanou mozzarellu a dle chuti i mraženou zeleninu či špenát.
  4. Rizoto můžeme podávat samostatně, s tuňákem, chobotnicí nebo kuřecím masem.

Rizoto: jídlo složité i jednoduché

Tento recept je z knihy Fit recepty 3.díl (koupíte zde).

Koupit knihu

Nutriční hodnoty/ 1 porce
KCal 325 KCal
Sacharidy 37 g
Vláknina 6 g
Bílkoviny 19 g
Tuky 10 g

Tato stránka běží na 100% větrné a solární energii.©2021Jakékoliv šíření obsahu stránky nebo jejích částí v jakékoliv formě je zakázané a autorsky chráněné.

Slovensky English Deutsch Polski Русский Română Español Português Magyar Français Nederlands

Tato stránka používá cookies kvůli reklamámWeb development:  Zsolt SzabóZásady ochrany osobních údajů

Jednoduché rizoto se zeleninou Recept

Celkový čas:

Doba přípravy:

Doba vaření:

30 minut
15 minut
15 minut
Budete mít zájem:  Příznaky Bolest V Krku?
2 ks Cibule
40 g Hrášek
40 g Kukuřice
40 g Mrkev mražená
2 polévková lžíce Olej stolní
1 špetka Pepř bílý
200 g Rýže loupaná
1 kávová lžička Sůl
40 g Sýr Eidam cihla 40%
400 g Vepřové ve vlastní šťávě
1 l Voda pitná
    1 2 3 Rizoto: jídlo složité i jednoduché

1 Nejprve uvaříme rýži dle standardního postupu, hotovou rýži dáme stranou.
2 V pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme vepřové maso, kukuřici, mrkev a hrášek.
3 Když zelenina změkne, přidáme uvařenou rýži, krátce promícháme a servírujeme posypané sýrem.

Uložit recept Již jsem uvařil Sledovat autora Rizoto: jídlo složité i jednoduché

Miluji vaření mobilní aplikace je jedna z nejobsáhlejších aplikací na českém trhu. Na nic nečekejte a stahujte nekonečnou zásobu receptů do vašeho mobilu!

Stáhnout pro Android Mobilní verze webu © 2021. Publikování, nebo jakékoliv další šíření obsahu je bez písemného souhlasu redakce zakázáno.

Pět nenáročných jídel, které hravě připraví i tatínek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti

Uvařit dobrou krupicovou kaši neznamená jen smíchat krupici s mlékem a postavit na vařič. Z takového postupu vznikne hmota spíš vhodná na modelování.

Při dodržení dvou jednoduchých pravidel si při snídani s dětmi i vy rádi zavzpomínáte na své dětství. První pravidlo – dodržte poměr mléka a krupice. Pravidlo číslo dvě – namočenou krupičku nechejte odpočívat přes noc.

Nebo alespoň několik hodin.

Budete potřebovat:

  • 1 l mléka
  • 80 g dětské krupičky
  • špetku soli
  • dobroty na ochucení

Postup:

Do misky nalijte půl litru mléka, smíchejte s krupičkou a odložte. Až se k vaření vrátíte, do zbylého mléka přidejte malou špetku soli a přiveďte téměř k varu. Rozmíchanou krupičku s mlékem vlijte do hrnce, na mírném ohni vařte cca pět minut a stále míchejte. To je celý kumšt. Podávejte teplé, ochuťte dle fantazie. Retro model s máslem a kakaem nikdy nezklame.

Ovocný koktejl

Ovoce na všechny způsoby je samozřejmě vhodné do dětského jídelníčku pravidelně zařazovat. Jestli nechcete jen kousky podávat v misce nebo nakrájené v bílém jogurtu, zkuste koktejl.

Takovou svačinu zvládne opravdu každý a je ideální na cesty nebo ve spěchu. Pokud ráno spěcháte do práce a školky nebo chcete na výletě nahradit kupované kapsičky domácí výrobou, pohledejte mixér.

Poslouží jakýkoliv, ideální je smoothie maker.

Budete potřebovat:

  • oblíbené ovoce (nejlépe se hodí banán, drobné zahradní ovoce, broskve, meruňky)
  • kravské či rostlinné mléko nebo bílý jogurt
  • příp. ovesné vločky či semínka

Postup:

Do mixéru vložte ovoce a zalijte mlékem. Pokud je ovoce příliš kyselé, doslaďte ho medem nebo sirupem, např. švestkovým. Pokud použijete místo mléka bílý jogurt, přidejte trochu vody (ředit můžete průběžně).

Kravské mléko lze vyměnit za jakékoliv rostlinné, jen pozor na alergeny, testujte postupně. Zkuste přidat menší hrst ovesných vloček nebo trošku slunečnicových semínek. Důkladně rozmixujte.

Na výlet přibalte vlastní brčko.

Jednoduché vynikající rizoto

Budete si připadat téměř jako pravý Ital. Tento recept zabere cca 30 minut.

Budete potřebovat:

  • menší cibuli
  • máslo
  • rýži vhodnou na rizoto
  • předem připravený vývar nebo vodu a kvalitní bujon
  • parmazán
  • přílohu

Postup:

Nadrobno nakrájenou cibuli zpěňte na másle v hluboké pánvi, až zesklovatí, přidejte suchou rýži, opražte. Po pár minutách zalijte vývarem, příp. vodou s bujonem. Přiklopte pokličkou.

Kontrolujte, voda se rychle vyvařuje, přilévejte po troškách tak dlouho, dokud rýže nebude měkká, cca 20 min. Jakmile je rýže hotová, přidejte kousek másla, hrst nastrouhaného sýra, promíchejte a nechejte ještě pár minut pod pokličkou. Rizoto podávejte s přílohou podle chuti.

Ideální jsou kousky kuřecího masa, žampiony, zelenina – dobrá je např. pečená dýně.

Tip: Budete-li rizoto připravovat pro dospělé, před vývarem povařte rýži v dcl bílého vína, až následně přidávejte vývar.

Vaječné muffiny se zeleninou

Děti často odmítají zeleninu. Tohle je způsob, jak by ji mohly přijmout. Muffin připomíná spíše sladký pokrm, výsledek je barevný a nevšední.

Budete potřebovat:

  • vejce (6–10 ks)
  • sýr, zeleninu, žampiony, šunku, bylinky – cokoliv podle chuti
  • špetku soli

Postup:

Smíchejte rozšlehaná vejce s přísadami dle chuti nebo nabídky ledničky. Formu na muffiny vymažte máslem a vysypejte strouhankou, příp. vyložte papírovými košíčky. Naplňte každou formu do dvou třetin a pečte cca 20 minut na 180 °C.

Rychlá zdravá polévka

Ani tento recept není žádné kuchařské umění, naopak. Polévka je rychlá, snadná, když zvolíte kvalitní suroviny, nemusíte se stydět ji podat celé rodině, a navíc je zdravá.

Budete potřebovat:

  • máslo
  • kmín
  • vývar z bio kuřecích nebo hovězích kostí
  • libovolnou zeleninu, brambory
  • trochu soli
  • krupici nebo hrubou mouku
  • ideálně čerstvé bylinky – petržel, libeček, pažitku
  • můžete přidat kousky masa, ale i bez něj je skvělá
  • 1–2 vejce

Postup:

V hrnci na másle (1–2 lžíce) opražte kmín, nadrobno nakrájenou zeleninu a brambory. Po chvíli přidejte jednu až dvě lžíce krupice nebo mouky, zalijte vývarem. Pokud nemáte slaný vývar, dosolte a nechejte vařit tak dlouho, až jsou všechny druhy zeleniny měkké. Zavařte rozšlehaná vejce, přidejte čerstvé byliny.

_tip_

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector