Řepkový olej: studie zpochybnila, že je zdravý

Řepkový olej: studie zpochybnila, že je zdravý Hubnutí, dieta a zdravá strava

Tato výzva již řadu let získává na popularitě po celém světě. Řada známých osobností na ni nedá dopustit. Propagátorů ale najdeme dost, a to nejen na sociálních sítích. Ovšem je po …

Řepkový olej: studie zpochybnila, že je zdravý Nemoci a léčba

Světový den ústního zdraví připadá na 20. březen. Jeho hlavním smyslem je snaha zdůraznit význam ústní hygieny v rámci podpory celkového zdraví. I jeho prostřednictvím si tak můžem …

Řepkový olej: studie zpochybnila, že je zdravý Nemoci a léčba

Objevili jste na kůži svého miminka nepříjemnou vyrážku? Začala se rozšiřovat na další místa po těle? Mohlo by se jednat …

Řepkový olej: studie zpochybnila, že je zdravý Hubnutí, dieta a zdravá strava

Zelí i kapustičky, patřící do rodu brukvovitých, jsou přímo ochránci našeho zdraví. V první řadě jsou mocnými bojovníky …

Řepkový olej: studie zpochybnila, že je zdravý Ostatní témata

Rovnátka jsou stále více vnímána nejen jako pomůcka pro řešení vady chrupu, ale především jako módní doplněk. Stávají se dokonce jakousi vizitkou určité úrovně péče o děti. I děti …

Řepkový olej: studie zpochybnila, že je zdravý Nemoci a léčba

Když se mluví o jednotce intenzivní péče, obvykle člověku naskočí husí kůže, je to předzvěst vážného stavu člověka, něko …

Řepkový olej: studie zpochybnila, že je zdravý Duševní zdraví a psychologie

Nervozita, potíže s usínáním a bušení srdce uprostřed noci, něco vám to připomíná? A když se vám konečně podaří na hodinku či dvě zabrat, trápí vás noční můry. Nespavost způsobená …

Řepkový olej: studie zpochybnila, že je zdravý Hubnutí, dieta a zdravá strava

Možná trpíte nadváhou nebo jen pár kily navíc, možná máte za sebou nejrůznější diety a pokusy o trvalé zhubnutí, ale bez …

Řepkový olej: studie zpochybnila, že je zdravý Péče o tělo

Máte pocit, že na intenzivní péči o pleť nemáte čas? To je škoda, protože je to především obličej, který je vizitkou zdr …

Řepkový olej: studie zpochybnila, že je zdravý Duševní zdraví a psychologie

Podobně jako jiná chronická degenerativní onemocnění má i rakovina neblahý vliv na psychiku, jíž vystavuje soustavné nadměrné zátěži. Jak se život s rakovinou odráží na emočním zdr …

Výživa 2021

Řepkový olej: studie zpochybnila, že je zdravý

Odstraňte tuk uspořádáním vaší ledničky správným způsobem Zobrazit Gallery11 Fotografie Nápověda police Šupina uvízla? Posunutí jídla ve vaší ledničce může skutečně přeškolit váš mozek, jak zhubnout: Může vám pomoci toužit po zdravém jídle namísto stravování se sabotováním, vysvětluje Brian Wansink, PhD, autor Slim Design: Mindless Eating Solutions pro každodenní život . Ale to není jediný způsob, jak vás lednič

Čtěte Více

Řepkový olej: studie zpochybnila, že je zdravý

Byl jsem vždy nadváha, která roste. Moje rodina byla velmi chudá, takže jsme jedli spoustu sacharidů: toast se skořicovým cukrem, máslem špagety nudle, a tak dále. Když jsme měli peníze navíc, měli bychom jít do místní restaurace, Hometown Buffet a flám. Když jsem promoval střední školu, měl jsem téměř 200 liber. Cítila jsem se nepříjemně

Čtěte Více

Řepkový olej: studie zpochybnila, že je zdravý

Způsob, jakým jsou některé potraviny zobrazeny na obalu, může ovlivnit, kolik z nich jíme, což naznačuje nový výzkum. Chcete-li dát věci do perspektivy, vezměte v úvahu skutečnost, že typický kousek koláče, který je zobrazen na krabicové směsi, například obsahuje přibližně o 135% více kalorií, než je doporučená velikost porce. Jinými slovy, je to vážně nerea

Čtěte Více

Řepkový olej: studie zpochybnila, že je zdravý

Všichni jsme měli ty dny, kdy stojíme před našimi skříněmi pro to, co se cítí jako hodiny. Snažíme se rozhodnout, co si oblékneme, ale nakonec skončíme s každou věcí, kterou vlastníme, protože se nám nelíbí způsob, jakým se naše těla v každém z nich dívají. Je to nejhorší, že? Jak se ukazuje, celebrity nejsou

Čtěte Více

Řepkový olej: studie zpochybnila, že je zdravý

Předtím, než popřijete svůj další multivitamin nebo zvážíte nový doplněk, zvažte těchto 10 málo známých faktů: 1. Teplota Chladicí doplňky, které obsahují oleje (např.

Rybí olej nebo omega-3 mastné kyseliny) nebo probiotika.

„Teplo, světlo a kyslík jsou prvky, které způsobují, že oleje jdou žluknout a zabít probiotika, “ říká Rashmi Gulati, MD, lékařský ředitel společnosti Patients Medical v New Yorku. „Pokud jsou vaše pilulky vystaveny

Čtěte Více

Řepkový olej: studie zpochybnila, že je zdravý

Pokud se cítíte neustále vyzývají snahou o hubnutí, nejste sami! Vezměte si následující kvíz, abyste zjistili, co by vás mohlo zakopnout. 1. Typická večeře ve tvaru týdne vypadá takto: Ať je to v lednici a ve spíži (obvykle hodgepodge sýrů, sušenky, preclíky, hummus, zbytky atd.). B. Nic. Často končím

Čtěte Více

Řepkový olej: studie zpochybnila, že je zdravý

Hard-a-fast food pravidla královsky sát. Ale některé potraviny mohou vážně pokazit vaše zdraví.

„Neznamená to, že byste onemocněli, onemocněli rakovinou nebo zemřeli, pokud budete jíst jednou nebezpečnou potravu jednou, “ říká Nneka Leiba, zástupkyně ředitele výzkumu v rámci pracovní skupiny pro životní prostředí (EWG), která katalogizuje studie o potenciálních toxinech nalezených v specifických značkových potravin a řadí jejich bezpečnost do masivní databáze. „Ale existují nějaké potraviny, kt

Čtěte Více

Řepkový olej: studie zpochybnila, že je zdravý

Myslíte, že registrovaní dietologové jedí všechny ty stereotypní zdravotní potraviny, o kterých slyšíte? Ne tak docela.

Některé potraviny nejsou tak zdravé, jak se zdají, a tady jsou některé velké, kterým se dietologové vyhýbají: 1.

Jogurty s ovocnou příchutí Zatímco ovoce a jogurt zní jako dvě božsky zdravé potraviny, jogurty s ovocnou příchutí jsou naloženy cukrem, říká Yasmin Mossavar-Rahmani, Ph.D., registrovaný dietolog a docent n

Čtěte Více

Řepkový olej: studie zpochybnila, že je zdravý

Ach ne! Právě jste měli 1 239 kalorií, nemluvě o 1 588 mg sodíku a 55 g tuku! Chcete-li ho vypnout, budete muset: IRON po dobu 7 hodin a 56 minut DO YOGA po dobu 7 hodin a 17 minut WALK po dobu 4 hodin a 48 minut ZAHRADA 4 hodiny a 27 minut HIKE po dobu 3 hodin a 2 minut Příště, aby to bylo zdravější: Vyměňte kuřecí pokrmy. Hluboké smažení

Čtěte Více

Dnešní návrh z featured food blogger, Ali, na thehealthyhostess.com, je ideální pro nadcházející Memorial Day víkend, protože je to zdravá volba sloužit při zábavě. Zde je to, co Ali říká: Pro odpolední svačinu se vždy obracím na oříškové máslo. Je to náplň, má vlákno a bílkoviny a je super uspokojující! My Mandlové máslo Ovoce dip je s

Budete mít zájem:  Zkuste si uběhnout maraton

Čtěte Více

Odborník na výživu Joy Bauerová váží své oblíbené oblíbené Zobrazit galerii5 Fotografie Joy's Favorite Healthy Dressings Váš salát může být naskládán vysoko s listnatými zelení a zeleninou, ale to neznamená, že je to zdravé – obzvláště pokud je to zalité kalorickým krémovým dresinkem. Ale dobrá zpráva: Můžete udrže

Čtěte Více

Výzkum spojil zánět se zvýšeným rizikem téměř všeho, včetně srdečního onemocnění, diabetu typu 2, dokonce i rakoviny. Zánět se děje, když cokoliv – infekce nebo dokonce nadváha, stres nebo vytržení ze spánku – dráždí vaše tělo. Naštěstí se můžete chránit před poškozením tím, že každý den budete jíst různé druhy rostlinných potravin. Některé z nejlepších zahrnout: 1. Tort Cherr

Čtěte Více

Řepkový olej má nejvhodnější složení mastných kyselin

Řepkový olej má z běžných olejů a tuků nejvhodnější složení mastných kyselin z pohledu výživových doporučení. Nasycených mastných kyselin máme v naší stravě nadbytek, omega 3 mastných kyselin spíše nedostatek a omega 6 mastné kyseliny konzumujeme v rámci intervalu doporučených hodnot.

  • Složení řepkového oleje nevyvážený příjem mastných kyselin dobře kompenzuje.

Srovnání s ostatními oleji

Řepkový olej obsahuje přibližně 8 % nasycených, okolo 10 % omega 3 a 20 % omega 6 mastných kyselin. Obsah nasycených mastných kyselin je z běžných olejů a tuků nejnižší (zhruba 2 x nižší než v olivovém oleji, a více než 5 x nižší než v živočišných tucích).

  • Konzumace řepkového oleje vede k žádoucímu zvýšení příjmu omega 3 mastných kyselin, obsah omega 6 přispívá k udržení příjmu těchto esenciálních kyselin ve stravě.

Tím se řepkový olej liší od slunečnicového, omega 3 mastné kyseliny neobsahuje, Omega 3 mastné kyseliny nejsou přítomny ani v oleji olivovém. Omega 3 mastné kyseliny jsou více zastoupeny ve lněném oleji, který však snadno oxiduje a jeho použití v kuchyni je omezené.

Složení vybraných olejů a tuků

Mastné kyseliny
Tuk / olej nasycené trans mononenasycené ω3 ω6
Řepkový olej 8 1 61 9 20
Slunečnicový olej 12 1 25,5 0,5 61
Lněný olej 11 1 18 53 17
Sójový olej 16 1 23 7 53
Olivový olej 15 0 75 1 9
Palmový olej 50 0,5 40 0 9,5
Palmojádrový olej 82 0 14 0 4
Kokosový tuk 90 0 7 0 3
Vepřové sádlo 41 1 49 1 8
Mléčný tuk 67,5 2,5 27 0,5 1,5
Hovězí lůj 50 4,5 40 0,5 5
Kuřecí tuk 41 1 37 1 20
Rybí tuk 28 0 52 15 5
Kakaové máslo 60 0 38 0 2

Využití v kuchyni

Řepkový olej má všestranné použití v kuchyni, hodí se jak do teplé i studené kuchyně. Můžeme jej použít k restování dušení, smažení, marinování ale i do některých těst (např. k přípravě bábovky). Lze jej použít do dresinků a octových salátových zálivek.

Díky své neutrální chuti nepůsobí dominantním dojmem a pouze jedinečně doladí chuť hlavních ingrediencí.

Mýty o řepkovém oleji – vhodný jen ke svícení

Starší generace stále spojuje řepkový olej s přítomností kyseliny erukové. Ta byla v řepkovém oleji v minulosti skutečně dominantní mastnou kyselinou, její obsah v oleji se pohyboval okolo 45 %. Během 2. světové války a v době poválečné byl řepkový olej s vysokým obsahem kyseliny erukové, původně určený ke svícení, z důvodu nouze používán také k potravinářským účelům.

Řepkový olej: studie zpochybnila, že je zdravý

Pěstujeme řepky opravdu moc?

Častým terčem kritiky bývá podíl řepky na orné půdě. Ten se pohybuje v současnosti okolo 16 %, což není příliš vysoké číslo. V některých spolkových zemích Německa je podíl řepky na orné půdě až 33 %.

Řepka patří mezi tzv. zlepšující plodiny. Např. pšenice pěstovaná po řepce mívá o cca 10 % vyšší výnosy, než pšenice pěstovaná po pšenici. V osevním postupu má řepka fytosanitární účinky, to znamená, že ozdravuje půdu od patogenů napadajících např. právě obiloviny. Řepka by se neměla v osevním postupu objevovat častěji než 1 x za 4 roky

Řepkový olej: studie zpochybnila, že je zdravý

Ačkoli Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje spotřebitelům ke konzumaci jako nejlepší řešení ze všech běžných rostlinných olejů řepkový olej a tento svůj postoj dlouhodobě nemění, v řadě světových i tuzemských médií se v poslední době objevily články, které naopak před konzumací řepkového oleje varují.

Zrady studie o řepkovém oleji

Jde především o interpretaci studie pracovníků Lewis Katz School of Medicine při Temple University zveřejněné loni v prosinci. Podle ní má mít řepkový olej negativní účinky na mozek, což se má projevovat poruchami paměti a nižší intenzitou pohybu.

Bohužel je ale třeba dodat, což cudně zamlčeli jak autoři studie, tak média, že pokusné myši, na nichž byly údajně negativní účinky řepkového oleje demonstrovány, nebyly výzkumníky při pokusech tímto olejem přikrmovány, ale výrazně překrmovány.

Zmiňovaná lžíce či dvě oleje denně, které byly myším podávány, by totiž při adekvátním množství podávané lidem znamenaly, že by člověk musel sníst či vypít polovinu až tolik řepkového oleje, kolik sám váží. To by podle všeho porazilo i brontosaura.

Manipulace, nebo touha po pozornosti?

To ale fakticky znamená, že studii Temple Univerzity je třeba zařadit mezi stále četnější snahy „vědců“ na sebe upozornit. A to i za cenu nerealistických a katastrofických sdělení, které mohou přitáhnout mediální a spotřebitelskou pozornost.

Podezření z cílené manipulace kromě toho zvyšuje také načasování mediálních výstupů na téma „zdraví a olej“. Nedlouho poté, co se objevily články o potenciálním riziku konzumace řepkového oleje, totiž vyšly jiné články o prospěšnosti jiných druhů olejů. Může to být náhoda, ale také ne…

Budete mít zájem:  Zdravotní sestry chtějí taky vyšší platy

Galerie: Jak se dělá řepkový olej

Co tedy studie potvrdila

Co se pak týká vlivu nadměrné konzumace řepkového oleje na „vyzkoumanou lenost“ pokusných myší, pak tu lze podle Petera J.

Jonese z University of Manitoba vysvětlit zcela logicky tím, že myši s vyšším podílem tělesného tuku necítí tak silnou potřebu shánět potravu. „Proto neběhají v chodbičkách se stejnou intenzitou jako jiné myši.

Lidé s nadváhou či obezitou se rovněž obvykle méně pohybují a nemá to nic společného s pamětí,“ konstatuje Jones.

Přínos studie z Temple Univerzity tak lze hodnotit maximálně jako potvrzení dávno známé skutečnosti, že nadměrná konzumace čehokoli, tedy i řepkového oleje, ale třeba i vitamínů, lidskému organismu škodí.

To ovšem není nic nového, zarážející je spíše míra nadměrné konzumace, s níž autoři studie pracovali – myším totiž podávali takové množství oleje, že tento postup hraničí s týráním (i laboratorních) zvířat.

A ještě jedna poznámka – z drtivé většiny již uskutečněných pokusů na myších vyplývá, že je třeba brát jejich výsledky s rezervou – myš totiž přece jen není člověk, což se projevuje obvykle ve třetí fázi klinických zkoušek, kdy účinky demonstrované na myších se na lidech v praxi neprojeví.

Odborníci řepkový olej doporučují

Zpět ale ještě k řepkovému oleji. Jeho pravidelnou konzumaci nedoporučuje „jen“ WHO, ale také třeba americká „Food and Drug Administration“ (FDA), a to jako prevenci chorob oběhového aparátu, a tedy prevenci srdečních onemocnění. FDA proto doporučuje denní spotřebu alespoň 1,5 lžíce řepkového oleje.

Také podle německé Společnosti pro výživu (DGE) patří řepkový olej k celosvětově nejzdravějším rostlinným olejům a je zcela jednoznačně doporučován ke každodenní konzumaci.

Za největší klad se přitom považuje vysoký obsah kyseliny alfa-linolenové patřící do skupiny n-3 mastných kyselin, které si lidské tělo nedokáže samo vyrobit, a proto je důležitý jejich pravidelný denní příjem prostřednictvím potravy.

Řepkový olej doporučují i čeští odborníci ve velkém testu tuků:

Řepkový olej: 10 zdravotních rizik, o kterých vám v reklamě neřeknou

Pravděpodobně jste právě zkonzumovali několik polévkových lžic dnes tak populárního řepkového oleje.

Řepkový olej může mít na vaše zdraví poměrně neblahé následky. To platí zvláště, pokud se jedná o jeho geneticky modifikovanou formu od firmy Monsanto, která pro široké masy tuto odrůdu produkuje.

Většinu řepkového oleje člověk zkonzumuje ani ne smažením, ale právě prostřednictvím různých salátů, o kterých se mylně domnívá, že jsou čerstvé a zdravé.

Dva vážné problémy vznikající při jeho zpracování.

Mysleli jste si dosud, že řepkový olej se vyrábí pouze jednoduchým lisování semen řepky olejné? Ne zcela.

1. Chemikálie přítomné během deodorizačního procesu

Po vylisování se pokračuje deodorizačním procesem, za pomoci různých chemikálií. Jednou z takových pomocných látek je například hexan.

Hexan je plynná součást benzínu, který se používá pro zpracování olejů, již od druhé světové války. Hexan je zápalný. Je vyráběn z ropy a jde o hlavní extrakční metodu celého západního světa.

  • 2. Vznik nebezpečných trans-tuků
  • Omega 3 mastné kyseliny se v  deodorizačním procesu řepkového oleje mění na trans mastné kyseliny.
  • Jeden zajímavý fakt: V roce 1985 federální registr USA konstatoval, že Americká agentura pro léky a potraviny (FDA) zakázala řepkový olej používat v dětských mlécích, protože způsoboval retardaci růstu dětí!

Před 25 lety nebyl tento olej vhodný pro výživu dětí a dnes je najednou dobrý pro všechny ostatní? Podle státních orgánů se to tak jeví.

Opět jednou reklama zavádí

Pokud jste byli dosud v přesvědčení, že se stravujete zdravě, mýlili jste se. Jde o velký podvod s výnosnou výrobou a prodejem řepkového oleje!

Dokonce i některé velké řetězce rychlého občerstvení v současnosti deklarovali, že ze svých výrobků odstraňují trans mastné kyseliny. Dělají to údajně tím, že nahrazují dosud užívaný pesticidy zamořený sójový olej za olej řepkový….

Nejde tedy o nic víc, než o marketingový tah. Ve skutečnosti je to jen nahrazení většího zla, zlem menším.

Zkuste se podívat na etikety různých výrobků a speciálně se podívejte na pár prvních ingrediencí. Výrobci musí uvádět složení svých výrobků od největšího po nejmenší množství použité látky.

Pokud si spočítáte množství řepkového oleje zkonzumovaného za jeden den, budete překvapeni, v jakých množstvích ho opravdu konzumujete.

V jednom výrobku se ho nemusí nacházet až tak mnoho, ale pokud k tomu započítáte různé saláty, pečené výrobky a podobně, tak se to postupně nasbírá.

Myslíte si, že vaše tyčinka je bio, takže je zdravá? Používá její výrobce bio-řepkový olej? I kdyby používal, jsou srdeční bio-fibrózní léze o něco lepší než ne-bio léze?

Každý biochemik by vám potvrdil, že řepkový olej má vyšší obsah trans mastných kyselin jako sojový olej, případné jiné toxické geneticky modifikované oleje, které lidé pravidelně konzumují.

To zahrnuje i hydrogenované rostlinné oleje (margaríny) z bavlníku, slunečnice nebo kukuřice.

10 zdravotních rizik z konzumace řepkového oleje

Pravidelnou konzumací řepkového oleje si můžete přivodit následující akutní, ale i chronické zdravotní problémy:

  1. Odbourávání vitamínu E.
  2. Zvyšování tuhosti membrán, což vede k rozvoji degenerativních onemocnění.
  3. Pro vysoký obsah síry, řepkový olej rychle zatuchne, což zhoršuje alergie a vede k problémům u lidí s bronchitidou a astmatem.
  4. Studie poukazují na souvislost řepkového oleje s vyšším výskytem rakoviny plic.
  5. Snížení množství krevních destiček.
  6. Denní konzumace řepkového oleje zvyšuje hladinu triglyceridů až o 40 procent.
  7. Řepkový olej se rychle kazí (plesniví) a blokuje činnost enzymů.
  8. Otevírá cestu volným radikálům, podvrací přirozené antioxidanty a je spojován se vznikem mnoha jiných onemocnění.
  9. Když se řepkový olej zkazí, nezanechává žádný typický zápach zkaženosti, proto je těžké zjistit, zda nekonzumujete zatuchlou kyselinu erukovou.
Budete mít zájem:  Nejoblíbenější zmrzliny se nemění, trendem jsou multipacky

Harvardská fakulta veřejného zdraví už před desetiletími deklarovala, že neexistuje bezpečná hladina příjmu trans nasycených mastných kyselin.

Přesto úřady, jako například americká FDA, dovolují výrobcům na obalech svých produktů tvrdit, že neobsahují trans mastné kyseliny, pokud je jejich obsah menší než 500 mg na půl sklenice.

Věděli jste, že geneticky modifikovaný řepkový olej byl vyroben vědcem v kanadské laboratoři? On navrhl geny řepky tak, aby rostlina produkovala méně toxickou kyselinu erukovou.

Tentýž vědec, který stvořil novou geneticky modifikovanou odrůdu řepky, Dr. Baldur Steffanson, šel později pracovat pro firmu Calgene, kterou nakonec koupila firma Monsanto.

A kdo si myslíte, že vyvinul GMO odrůdu řepky olejné odolnou herbicidu Roundup?

Ano, byl jím opět Dr. Steffanson, „otec novodobé řepky“. Děkujeme vám za váš příspěvek smrtonosného herbicidu a řepkového oleje ukrytých v našem jídle!

Závěr

Stále si chcete naplnit plastové salátové kelímky ve vašem supermarketu? Ještě stále se domníváte, že ty chutně vyhlížející saláty jsou zdravé? Zamyslete se prosím znovu. Nenechte se zmást jen proto, že debata na toto téma stále probíhá. Díky mlze kolem uvedené debaty, řepkový olej si nadále nachází cestu do našich potravin, i těch, které jsou považovány za zdravé.

Jako zdravější alternativa olejů do salátů, i obecně pro přípravu jídel, jsou oleje z hroznových jadérek, nebo kokosový olej. Oba tyto oleje snášejí i vysoké teploty.

Oproti tomu extra panenský olivový olej je také zdraví prospěšný, musí být však konzumován za studena, případě může být i vařený, ale ne při vysokých teplotách (přidáván do vařených jídel ano, na smažení ne).

Zdroj: http://www.badatel.net/repkovy-olej-skryte-nebezpecenstvo-c-1-vo-vasich-potravinach/, www.naturalnews.com

Řepkový olej je levný a zdravý? Raději se mu z dálky vyhýbejte, může vám poškodit mozek

Řepkovı olej se získává ze semen rostliny řepky olejné. Získává se podle standardních mezinárodních postupů. Získanı surovı olej se používá při vırobě mnoha potravin např. majonéz, tatarskıch omáček a rostlinnıch tuků. Dá se na něm i smažit. Dále se používá též do salátů či nálevů, či jako přísada do nafty. Je to nejpoužívanější rostlinnı olej.

Nová studie publikovaná 7. prosince v časopise Scientific Reports od vědců na Lewis Katz School of Medicine v Temple University (LKSOM) ale ukazuje, že lidskému tělu tento olej více škodí než prospívá.

„Řepkovı olej je přitažlivı, protože je levnější než jiné rostlinné oleje a je prezentován jako zdravı,“ vysvětluje profesor Domenico Praticò, ředitel Alzheimerova centra v LKSOM a vedoucí vızkumník studie.

 „Velmi málo studií však toto tvrzení opravdu zkoumalo, zejména pokud jde o mozek.“

Vědci se proto zaměřili na to, jak řepkovı plej ovlivňuje funkci mozku. Model studie provedené na myších byl navržen tak, aby průběh napodobovat vznik Alzheimerovy demence u lidí, od asymptomatické fáze v počátku života až po plně rozvinuté onemocnění ve stáří.

Profesor Praticò a jeho kolegyně Elisabetta Lauretti předtím použili stejnı postup při zkoumání olivového oleje. Vısledky tohoto testu byly publikovány dříve v roce 2017. Tato starší studie ukázala zdravotní prospěšnost olivového oleje – snížení tvorby amyloidovıch plaků v mozku u jeho konzumentů.

U řepkového oleje je ale podle jejich zjištění značně odlišné.

Vızkumníci začali tím, že myši ve věku šesti měsíců rozdělili do dvou skupin, udělali to ještě předtím, než zvířata začala vykazovat známky Alzheimerovy nemoci. Jedna skupina byla krmena normální stravou, zatímco druhá byla krmena stravou doplněnou ekvivalentem přibližně dvou polévkovıch lžic řepkového oleje denně. Po 12 měsících vyhodnotili odborníci vısledky.

Jeden z prvních pozorovanıch rozdílů byla tělesná hmotnost – zvířata na dietě obohaceném olejem z řepky vážila vırazně více než myši s běžnou stravou.

 Testy zahrnující bludiště pak posloužily k posouzení pracovní paměti, krátkodobé paměti a schopnosti učení. Právě ony odhalily další rozdíly.

 Nejvíce alarmující je to, že myši, které konzumovaly řepkovı olej v průběhu šesti měsíců, trpěly poruchami v pracovní paměti.

Vyšetření mozkové tkáně myší ukázalo, že zvířata dostávající řepkovı olej měla vırazně sníženou hladinu amyloidu beta 1-40. Amyloid beta 1-40 je rozpustná forma proteinů beta-amyloidů a je obecně považován za látku prospěšnou pro mozek. Navíc působí jako tlumící prvek pro více škodlivou nerozpustnou formu – amyloid beta 1-42, uvádějí autoři studie.

Právě v důsledku snížení počtu amyloidů beta 1-40 zvířata na stravě obsahující řepkovı olej vykazovaly zvıšenou tvorbu amyloidních plaků v mozku, přičemž neurony byly pohlcovány amyloidem beta 1-42. Poškození bylo doprovázeno vıznamnım poklesem počtu kontaktů mezi neurony, což svědčí o rozsáhlém poškození synapsí, které hrají ústřední roli při formování a získávání paměti.

Profesod Praticò poukazuje na to, že amyloid beta 1-40 neutralizuje účinky amyloidu 1-42, což znamená, že pokles 1-40 zaznamenanı ve studii zanechává 1-42 naprosto bez kontroly. „V našem modelu vedla tato změna poměru k značnému nervovému poškození, k poklesu nervovıch kontaktů a k poruše paměti,“ vysvětluje.

Zjištění naznačují, že dlouhodobá konzumace řepkového oleje rozhodně není přínosem pro zdraví mozku. „I když je řepkovı olej rostlinnı olej, musíme bıt opatrní, než řekneme, že je zdravı,“ řekl doktor Praticò. „Na základě důkazů z této studie by neměl bıt olej z řepky považován za ekvivalent oleje s prokázanımi přínosy pro zdraví.“

Dalším krokem je podle vědců provedení studie s kratší dobou trvání, aby bylo možné stanovit minimální rozsah expozice potřebné k vytvoření pozorovatelnıch změn poměru amyloidu beta 1-42 k 1-40 v mozku a ke změně spojení synapsí. Autoři chtějí dalšími pracemi také zjistit, jestli konzumace řepkového oleje vedle Alzheimera zvyšuje také riziko vzniku dalších neurodegenerativních onemocnění a forem demence.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector