Řecký jogurt a zdraví – hustý jogurt plný bílkovin

Řecký jogurt a zdraví – hustý jogurt plný bílkovin

Lidé jogurty konzumují stovky let. Jsou bohaté na živiny a jejich pravidelná konzumace má blahodárné účinky na vaše zdraví. Studie například naznačují, že konzumace jogurtu snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a osteoporózy a pomáhá také při hubnutí a udržování tělesné hmotnosti. V tomto článku se podíváme na 7 vědecky ověřených důvodů proč jíst jogurty a popíšeme si jejich účinky na zdraví.

Jogurt je oblíbený mléčný výrobek, který se vyrábí kvašením mléka baktériemi.

Baktérie používané k výrobě jogurtů se nazývají „jogurtové kultury“. Tyto baktérie umí zpracovávat (kvasit) laktózu neboli mléčný cukr.

Kvašením laktózy vzniká kyselina mléčná, která způsobuje srážení mléčných bílkovin, což dává jogurtu jeho jedinečnou konzistenci a chuť.

Jogurt lze vyrobit ze všech druhů mléka. Jogurty vyráběné z odtučněného mléka označujeme jako nízkotučné, zatímco jogurty vyráběné z plnotučného mléka označujeme jako tučné.

Obyčejný jogurt bez přísad označujeme jako jogurt bílý. Jedná se o hustou tekutinu s výraznou specifickou chutí.

Bohužel většina komerčně vyráběných jogurtů obsahuje další přísady, jako jsou cukr nebo umělá barviva. Takové jogurty nejsou pro vaše zdraví to nejlepší.

Řecký jogurt a zdraví – hustý jogurt plný bílkovin

Přírodní bílý jogurt s čerstvými borůvkami je nejen chutný, ale také plný důležitých živin

Na druhé straně přírodní, neslazený jogurt má řadu kladných účinků na vaše zdraví.

Pojďme se nyní společně a bez dalšího zdržování podívat na 7 vědecky potvrzených blahodárných účinků jogurtu na vaše zdraví.

Jogurt obsahuje hodně důležitých živin

Jogurt obsahuje téměř všechny živiny, které lidský organizmus potřebuje.

Je známo, že obsahuje hodně vápníku, který je důležité pro zdraví zubů a kostí. Jeden středně velký jogurt (245 g) obsahuje 49% denní doporučené dávky vápníku (1, 2).

Jogurt dále obsahuje hodně vitamínů skupiny B, zejména vitamín B12 a B2 (riboflavin), které chrání před kardiovaskulárními chorobami (nemocemi srdce a cév) a také před některými vadami neurální trubice (2, 3, 4).

Jeden 245 g jogurt tělu dodá také 38% denní doporučené dávky fosforu, 12% denní doporučené dávky hořčíku a 18% denní doporučené dávky draslíku. Tyto minerály jsou nezbytné pro řadu biologických procesů a metabolických pochodů, které v organizmu probíhají. Například se podílí na regulaci krevního tlaku, metabolizmu a zdraví kostí (2, 5, 6, 7).

Přesto existuje jedna živina, kterou jogurt neobsahuje. Jedná se o vitamín D. Protože je ale pro lidský organizmus velmi důležitý, přidává se do jogurtů uměle. Vitamín D podporuje zdraví kostí, pomáhá při hubnutí, posiluje imunitní systém a navíc snižuje riziko řady onemocnění, včetně onemocnění srdce a deprese (8, 9, 10).

Shrnutí: Jogurt obsahuje téměř všechnyživiny, které vaše tělo potřebuje. Je zejména bohatým zdrojem vápníku, vitamínů skupiny B a stopových prvků.

Jogurt obsahuje neuvěřitelné množství bílkovin (zhruba 12 gramů bílkovin na 200 gramů jogurtu) (2).

Bílkoviny podporují metabolizmus zvyšováním energetického výdeje, neboli zvýšením množství kalorií, které za den spálíte (11).

Konzumace dostatečného množství bílkovin je důležitá také pro regulaci chuti k jídlu, protože bílkoviny zvyšují produkci hormonů sytosti. Bílkoviny nám tedy pomáhají „automaticky“ regulovat (snížit) celkové množství přijatých kalorií, což se hodí například při hubnutí (11, 12, 13).

Jedna studie potvrdila, že účastníci, kteří během dne snědli jogurt trpěli méně často hladem a k večeři snědli o 100 kalorií méně než ti, kteří si během dne dali svačinu s nízkým obsahem bílkovin (14).

Pokud chcete účinků jogurtu na potlačování pocitu hladu a zvyšování pocitu sytosti využít naplno, dejte si řecký jogurt. Ten je mnohem hustší a na bílkoviny bohatší než ostatní druhy jogurtů, protože se vyrábí ze sedliny, která vznikla po zcezení jogurtového mléka přes sítko nebo cedník. V řeckém jogurtu najdete až 22 gramů bílkovin na 200 gramů jogurtu (15).

Řecký jogurt v porovnání s obyčejným jogurtem také podstatně více zmírňuje pocit hladu a prodlužuje pocit sytosti. A je to právě díky vyššímu obsahu bílkovin (16).

Shrnutí: Jogurt, zejména takzvaný řecký jogurt, obsahuje velké množství bílkovin. Bílkoviny pomáhají regulovat chuť k jídlu a přispívají tak k udržování stálé tělesné hmotnosti.

Některé druhy jogurtů obsahují živé baktérie neboli probiotika, která vznikají při procesu kvašení (fermentace). Jogurty s živými kulturami tak mají řadu kladných účinků na zdraví trávicího ústrojí (17).

  • Bohužel je většina na trhu dostupných jogurtů pasterizována, což je proces, kdy se zahřátím zničí všechny zdraví prospěšné baktérie v jogurtech a mléčných výrobcích.
  • Chcete-li si zajistit, aby jogurt obsahoval živé probiotické kultury, kupujte pouze takové, na jejichž obalu je napsáno, že obsahují aktivní živé jogurtové kultury.
  • Některé probiotické kultury baktérií, jako jsou například bifidobakterie nebo laktobacily, snižují nepříjemné projevy onemocnění zvaného syndrom dráždivého tračníku (IBS), které patří mezi časté nemoci tlustého střeva (18, 19, 20, 21).

Řecký jogurt a zdraví – hustý jogurt plný bílkovin

Bolest břicha – i když se to nezdá, někdy může tento problém vyřešit obyčejný jogurt

V jedné studii byl pacientům se syndromem dráždivého tračníku podáván zákys nebo jogurt s obsahem bifidobaktérií. Po pouhých třech týdnech tito pacienti potvrdili, že u nich došlo ke zlepšení zdraví trávicího traktu, což se projevilo v četnosti stolic a také ve zmírnění projevů nadýmání. Tyto účinky navíc přetrvávaly a pacienti je na sobě pozorovali i po šesti týdnech (21).

  1. Další studie zjistila, že bifidobakterie zlepšují zdraví trávicího traktu i u žen, které netrpí žádnou diagnostikovanou chorobou trávicího ústrojí (22).
  2. Několik dalších studií navíc naznačuje, že probiotika mohou chránit jak před zácpou, tak před průjmy vyvolanými užíváním antibiotik (23, 24, 25, 26, 27, 28).
  3. Shrnutí: Některé druhy jogurtů obsahují probiotika, která zlepšují zdraví trávicího traktu tím, že přináší úlevu od projevů řady zažívacích potíží, jako jsou onemocnění žaludku a střev, nadýmání, průjem nebo zácpa.
  4. Pravidelné konzumace jogurtů, zejména těch se živými probiotickými kulturami, posiluje váš imunitní systém a pomáhá snižovat pravděpodobnost řady chorob.
  5. Bylo prokázáno, že probiotika zmírňují zánět, který stojí za většinou onemocnění, od virových infekcí až po onemocnění trávicího traktu (29, 30, 31, 32).
  6. Výzkum naznačuje, že probiotika mohou do určité míry ovlivnit i četnost výskytu, dobu trvání a závažnost běžného nachlazení (33, 34, 35, 36, 37).
  7. Navíc jogurty obsahují hořčík, selen a zinek, což jsou stopové prvky, které naše tělo potřebuje pro správné fungování imunitního systému (38, 39, 40).

Jogurty obohacené vitamínem D navíc posilují imunitní systém ještě více. Vitamín D totiž může pomáhat i v prevenci řady běžných onemocnění, jako jsou nachlazení nebo chřipka (9, 41, 42, 43).

Shrnutí: Jogurt obsahuje probiotika, vitamíny a minerály, které posilují imunitní systém a uplatňují se v prevenci některých chorob.

Jogurt obsahuje řadu živin, které jsou důležité pro zdraví kostí, jako například vápník, bílkoviny, draslík, fosfor a vitamín D (jogurty obohacené tímto vitamínem).

Všechny tyto vitamíny a minerály pomáhají v prevenci osteoporózy, což je choroba vyznačující se měknutím (oslabením) kostí. Jedná se o velmi časté onemocnění lidí ve vyšším věku (44, 45, 46).

Osoby trpící osteoporózou mají nízkou hustotu kostní hmoty a hrozí jim vyšší riziko zlomenin (fraktur) (47, 48).

Studie naznačují, že konzumace alespoň 3 porcí mléčných výrobků denně (tedy i jogurtů) pomáhá chránit před nadměrnou ztrátou kostní hmoty a zhoršováním pevnosti kostí (49, 50).

Shrnutí: Jogurt je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů, které jsou nezbytné pro zdraví kostí. Pravidelná konzumace jogurtů pomáhá snižovat riziko osteoporózy.

Vliv jogurtu na zdraví je podle některých odborníků přeceňován. Hlavním důvodem, proč někteří lékaři nesdílí všeobecné nadšení je vysoký obsah tuku v jogurtech. Jogurty totiž obsahují převážně nasycené tuky a jen velmi malé množství mononenasycených mastných kyselin.

Lékaři se dříve domnívali, že nasycené tuky způsobují kardiovaskulární onemocnění, ale nové výzkumy a studie tento názor vyvrací. Nicméně v řadě zemí (Evropu a USA nevyjímaje) se nízkotučné a odtučněné jogurty stále těší velké oblibě (51, 52, 53).

Neexistuje žádný jednoznačný důkaz, který by potvrdil, že tuky, které jogurt obsahuje škodí našemu zdraví. Naopak se zdá, že tyto tuky dokonce mohou pomáhat v prevenci kardiovaskulárních onemocnění (54, 55).

Některé výzkumy naznačují, že konzumace nasycených tuků z mléčných výrobků pomáhá zvyšovat „hodný“ HDL cholesterol, což pomáhá chránit zdraví vašeho srdce. Další studie potvrzují, že pravidelná konzumace jogurtů snižuje celkovou četnost vzniku kardiovaskulárních chorob (55, 56, 57).

A v neposlední řadě také mléčné výrobky, jako například jogurt, snižují krevní tlak, což je jedním z hlavních rizikových faktorů pro vznik kardiovaskulárních onemocnění. Účinky mléčných výrobků (tedy i jogurtu) na krevní tlak se nejvíce projeví u osob s vysokým krevním tlakem (58, 59, 60).

Shrnutí: Bez ohledu na obsah tuku jogurt prospívá vašemu srdci, protože zvyšuje hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu v krvi a snižuje krevní tlak. Obojí pomáhá v prevenci chorob srdce a cév.

  • Jogurt má několik vlastností, díky kterým pomáhá při hubnutí a udržování zdravé tělesné hmotnosti.
  • Jednak obsahuje velké množství bílkovin, což společně s vápníkem zvyšuje hladiny hormonů sytosti, jako jsou například peptidy YY a GLP-1 (61).
  • Několik studií navíc naznačuje, že konzumace jogurtů přispívá ke snížení tělesné hmotnosti, množství tuků v organizmu a také ke zmenšení obvodu pasu (62).

Analýza několika studií potvrdila, že konzumace plnotučných mléčných výrobků, včetně jogurtů, pomáhá snižovat výskyt obezity. To je v naprostém rozporu s tím, co si lékaři dříve o konzumaci tuků a obezitě mysleli (63).

Další studie také potvrdily, že lidé, kteří jí jogurty se celkově stravují mnohem zdravěji než ti, kteří jogurty nejí. Je to částečně způsobeno také tím, že jogurt v poměru ke své nízké kalorické hodnotě obsahuje hodně zdraví prospěšných živin (64, 65).

Shrnutí: Jogurty obsahují hodně bílkovin, proto zvyšují pocit sytosti a plnosti a pomáhají tak zlepšovat i stravovací návyky. Oba tyto aspekty jsou důležité pro udržování tělesné hmotnosti ve zdravém rozmezí.

Budete mít zájem:  Šťáva Z Červené Řepy Zdraví?

I když je pro většinu lidí jogurt zdravou a chutnou potravinou, může mít i nežádoucí účinky. Pozor by si měli dát zejména lidé trpící laktózovou intolerancí (nesnášenlivost mléčného cukru – laktózy) a alergií na mléko a mléčné výrobky.

Laktózová intolerance

Laktózová intolerance je onemocnění způsobené nedostatkem enzymu laktázy, který štěpí laktózu, tedy cukr obsažený v mléce a mléčných výrobcích. Nedostatek tohoto enzymu způsobuje řadu trávicích potíží, včetně bolesti břicha a průjmu, které se objevují po konzumaci mléčných výrobků.

Pokud trpíte laktózovou intolerancí, jogurty byste raději neměli jíst.

Nicméně i někteří lidé s laktózovou intolerancí mohou konzumaci jogurtu dobře snášet, protože část laktózy je odbourána jednak při výrobě jogurtu a jednak probiotickými baktériemi, které tak usnadňují jeho trávení (66).

Pokud trpíte nesnášenlivostí laktózy a nevíte, zda jogurt snesete nebo ne, jednoduše to opatrně vyzkoušejte. Dejte si nejprve malé množství jogurtu, a pokud vám to nezpůsobí výše uvedené trávicí potíže, můžete postupně dávku přiměřeně zvyšovat.

Alergie na mléko

Mléčné výrobky obsahují kasein a syrovátku. Jedná se o bílkoviny, na které jsou někteří lidé alergičtí. Pokud alergií na mléčné bílkoviny trpíte, může to vyvolat různé projevy, od kožních reakcí (kopřivka, otoky, svědění) až po život ohrožující stavy (anafylaktický šok, problémy s dýcháním, apod.).

Proto v žádném případě jogurty nejezte, pokud máte alergii na mléko.

Přidaný cukr

Hodně druhů jogurtů obsahuje hodně přidaného cukru. Platí to zejména pro takzvané nízkotučné nebo odtučněné jogurty, do kterých se cukr přidává pro zlepšení chuti. Nadměrný příjem cukrů je spojen s řadou zdravotních problémů, včetně diabetu (cukrovky) a obezity (67, 68, 69).

Proto je důležité pečlivě číst informace o složení jogurtu na obalu a vybírat si jenom takové výrobky, které neobsahují přidaný cukr.

Shrnutí: Jogurty mohou vyvolávat i nežádoucí účinky, zejména u osob s laktózovou intolerancí nebo alergií na mléko. Řada komerčně prodávaných jogurtů také obsahuje velké množství přidaného cukru, což může přispívat ke vzniku některých závažných onemocnění.

  1. Pokud chcete, aby konzumace jogurtu měla skutečně kladné účinky na vaše zdraví, řiďte se heslem, že méně je někdy více.
  2. Nejlepší jsou čistě bílé jogurty s minimem přísad a žádným přidaným cukrem.
  3. Z hlediska kalorií je na vás, zda si vyberete jogurt plnotučný nebo nízkotučný.

Řecký jogurt a zdraví – hustý jogurt plný bílkovin

Proč jíst jogurty? Tady je 7 dobrých důvodů!

Plnotučné jogurty jsou více kalorické, ale neznamená to, že jsou nezdravé. Jenom je potřeba dodržovat doporučené velikosti porcí a neprat do sebe jogurty pod tlakem 5x denně.

Kupujte také jogurty, které obsahují živé a aktivní probiotické kultury, abyste mohli využít kladných účinků probiotik na vaše zdraví.

Shrnutí: Nejlepší jogurty pro vaše zdraví jsou ty, které obsahují jen málo přísad a žádný přidaný cukr. A kupujte jen jogurty, které obsahují živé probiotické kultury.

Jogurty jsou bohatým zdrojem živin, které při pravidelné konzumaci zlepšují vaše zdraví.

Pomáhají snížit riziko vzniku řady onemocnění, zlepšují zdraví trávicího traktu a podílí se na udržování zdravé tělesné hmotnosti.

Dávejte však pozor na to, jaké jogurty si kupujete. Nejlepší účinky na zdraví mají přírodní (bílé), neslazené jogurty, které obsahují živé probiotické bakteriální kultury.

Zařaďte do jídelníčku řecký jogurt: Probiotikum, které podporuje zdraví střev, pozor však na tyto nástrahy

Řecký jogurt a zdraví – hustý jogurt plný bílkovin

Pokud čas od času zabrousíte do fitness světa, možná vás neminuly ódy, které se zpívají na řecký jogurt. Čím se tento jogurt liší od ostatních? Proč je to ideální svačina pro fitness nadšence, ale i nesportovce? A jaké výživové hodnoty řecký jogurt má? Na to odpovím v tomto článku.

Jak se vyrábí řecký jogurtŘecký jogurt se vyznačuje vysokou hustotou, kterou získává odstraněním syrovátky. Jogurt není vodnatý, ale naopak příjemně hustý. Proto se hodí i na výrobu dezertů, aniž byste se museli bát odloučení většího množství vody.

Řecký jogurt se liší od ostatních jogurtů tím, že prochází syrovátkovým procesem. Mléčné sérum, čili syrovátka je z řeckého jogurtu odstraněny a krémový jogurt má jemnou chuť a nižší obsah cukru než běžný jogurt. Je bohatý na bílkoviny. Pokud se však snažíte zhubnout, myslete na to, že řecký jogurt má i více tuku.

Rozdíl je také mezi řeckým jogurtem a takzvaným jogurtem řeckého typu. Někteří výrobci přidávají do běžného jogurtu koncentrované bílkovinné složky mléka a prodávají ho jako jogurt řeckého typu, který nemusí mít stejné zdravotní přínosy jako řecký jogurt. Stejně tak řecký jogurt s nízkým obsahem tuku nebo bez tuku.

Řecký jogurt s 0% tuku vs. s 5% tukuŘecký jogurt s 0% tuku je lehce nakyslý a chybí mu smetanová chuť, typická pro tento druh jogurtů. V 100 gramech najdete 57 kcal a celých 10 g bílkovin. Naopak řecký jogurt s 5% tuku má smetanovou chuť a v 100 gramech obsahuje 100 kcal, 8 g bílkovin a 5 g tuku.

Pokud vám tedy primárně jde o nízký obsah tuku a vysoký podíl bílkovin (ideální pro fitness), sáhněte po light verzi. Pokud však chystáte jogurtový dezert na řecký způsob nebo si chcete vychutnat smetanovou chuť jogurtu, sáhněte po tučné verzi.

Opravdový řecký jogurt obsahuje mnoho živin, které jsou zdraví prospěšné. Patří mezi ně mimo jiné vápník, bílkoviny, probiotika, jód a vitamín B-12. Díky těmto látkám se řadí k potravinám, které pozitivně ovlivňují zdraví člověka. V čem vám může pomoci?

Zdravotní výhody řeckého jogurtuZlepšuje zdraví kostí

Chcete-li zlepšit zdraví vašich kostí, řeckému jogurtu byste se neměli vyhýbat, protože je bohatý na vápník a bílkoviny. Vápník je základní stavební jednotkou kostí, může snížit riziko osteoporózy a degenerativních chorob kostí.

Snižuje chuť k jídlu a pomáhá při hubnutíŘecký jogurt je bohatý na bílkoviny, což může způsobit, že se člověk cítí delší dobu plnější a nepotřebuje tolik jíst. Stejný efekt mají všechny jídla s vysokým obsahem bílkovin.

Tato informace jistě potěší zejména ty, kteří se snaží zhubnout. Bílkoviny jsou důležitou položkou v jídelníčku všech, kteří se snaží zredukovat svou váhu.

Mají totiž schopnost na dlouhou dobu zasytit, díky čemuž organismus netrpí a může hubnout.

Mimo tohoto urychluje i odbourávání tuku. V případě mléčných výrobků se proto vyplatí hledat takové, které obsahují bílkovin co nejvíce. Kromě řeckého jogurtu je proto vhodné zaměřit se i na jiné mléčné produkty (samozřejmě, pokud netrpíte problémovým trávením mléčných produktů).

Alternativou k tvarohem nebo jogurtem řeckého typu je skyr, tradiční zakysaný výrobek původem z Islandu. Vyznačuje se především vysokým obsahem bílkovin, ve srovnání s běžným jogurtem může jít až o čtyřnásobné množství. Další výhodou je fakt, že skyr nemá téměř žádný tuk a je tak ideální volbou pro všechny, kteří se snaží jíst zdravě i budovat svalovou hmotu.

Řecký jogurt a zdraví – hustý jogurt plný bílkovin

podporuje metabolismusVýzkumy naznačují, že konzumace stravy s vysokým obsahem bílkovin může zvýšit počet kalorií, které člověk za den spálí. Proto je dobré jíst jídla s proteiny.

Co může být i řecký jogurt, ale neznamená to, že po jeho konzumaci budete ihned raketově spalovat kalorie.

Nicméně, pokud se stane řecký jogurt součástí vaší vyvážené stravy, která bude obsahovat dostatek bílkovin, vláknitých sacharidů a zdravých tuků, může přispět ke snížení hmotnosti a podpořit látkovou výměnu.

Zlepšuje zdraví střevŘecký jogurt je zdrojem probiotik, které podporují zdraví střev, protože obsahuje zdravé bakterie, které mohou obnovit a udržet bakteriální rovnováhu ve střevech. Nicméně, nemusí se to dít u všech lidí.

Nedávný výzkum společnosti CELL zabývající se výzkumy týkajícími se zdraví poukázal na to, že ne každý reaguje na probiotika stejným způsobem.

Jejich studie z roku 2018 naznačuje, že střeva některých lidí jsou odolné vůči výhodám probiotik, zatímco jiné jsou na probiotika vnímavější.

– Reklama –Řecký jogurt a zdraví – hustý jogurt plný bílkovin

Hustý řecký jogurt: jak z něj dostat maximum

Už několik let ho můžete vidět na pultech mezi ostatními bílými jogurty, přesto se od nich liší původem i recepturou. Je výborným základem pro sladké snídaně a může nahradit i smetanu v omáčkách nebo polévkách. Díky své krémové konzistenci výborně chutná i samotný – řecký jogurt. 

Unikátní receptura

Řecký jogurt najdete kromě Řecka i v kuchyních východního Středomoří a Blízkého východu. Tradičně se vyrábí z ovčího mléka, v dnešní průmyslové výrobě se ale používá spíše mléko kravské. Stejně jako u klasického jogurtu je základní procedurou kysání (fermentace) mléka.

Řekové následně jogurt cedí přes plátno nebo papír, čímž ho zbaví tekuté syrovátky a získají hustý jogurt s vysokým podílem bílkovin. Takový postup samozřejmě vyžaduje pořádnou dávku mléka. Na řecký jogurt je ho proto potřeba třikrát více než u klasického.

Jogurt je v základní verzi také tučnější, často může obsahovat až 10 % tuku.

TIP: V obchodě můžete narazit také na označení jogurt řeckého typu, ten se ale vyrábí jinak – zahušťuje se sušenými bílkovinami.

Řecký jogurt a zdraví – hustý jogurt plný bílkovinZdravá volba

Jak je tedy možné, že řecký jogurt doporučují i někteří dietologové? Nízkotučná varianta řeckého jogurtu totiž může obsahovat méně tuků i cukrů než klasický jogurt. Díky svému vysokému obsahu bílkovin navíc lépe zasytí, a tak nebudete mít nutkání utíkat hned po snídani znovu do ledničky.

Ocení ho proto například sportovci. Stejně jako ostatní jogurty je vhodný i pro udržení rovnováhy ve střevech. A vitamín B12 zase podporuje fungování mozku. Jako všechny mléčné produkty je řecký jogurt i zdrojem vápníku, obsahuje ho ale zhruba o třetinu až polovinu méně než klasický bílý jogurt.

Řecký jogurt a zdraví – hustý jogurt plný bílkovin

Božská řecká snídaně

Vydatný jogurt je ideálním základem každé zdravé snídaně. Řekové si vystačí s kombinací jogurtu a domácího medu. Vy můžete experimentovat i s marmeládami, ovesnými vločkami nebo nejrůznějšími druhy ovoce.

TIP: Jogurt s ovocem vypadá skvěle, když se servíruje v zavařovacích sklenicích. Navíc si ho můžete vzít s sebou, pokud se nestíháte nasnídat doma.

Pokud byste si chtěli dopřát opravdu luxusní snídani, vyzkoušejte rychlé lívance z řeckého jogurtu.

Budete mít zájem:  Oční Lékař Železniční Poliklinika Olomouc?

Budete potřebovat hrnek a půl mouky, tři čtvrtě hrnku řeckého jogurtu a stejné množství mléka, 2 lžíce cukru, 2 lžíce oleje, 2 lžičky prášku do pečiva, 2 vejce a trochu vanilkové nebo mandlové esence. V jedné misce si připravte mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl, ve druhé vejce, olej, vanilku a jogurt.

Promíchejte obě dohromady a postupně přilévejte mléko. Rozpalte pánev a lívance z připravené směsi smažte zhruba dvě minuty z každé strany. Hotové lívanečky ochuťte marmeládou. Vaše ráno bude hned příjemnější.

Díky své krémové konzistenci se řecký jogurt také ideálně hodí do dezertů. Vyzkoušejte cupcake se sušenkami nebo jemný jogurtový koláč.

Jogurt naslano

V mnoha receptech můžete řeckým jogurtem nahradit i majonézu, zakysanou smetanu nebo podmáslí. Jogurt je taky základem mnoha známých řeckých receptů, třeba okurkového salátu tzatziki, který osvěží nejen v parném létu. Roman Paulus ho zvolil jako přílohu k vynikajícím karbanátkům se sýrem feta.  

Řecký jogurt a zdraví – hustý jogurt plný bílkovin

Jednoduchý dip si snadno připravíte sami. Okurku v něm můžete tentokrát vyměnit třeba za zelenou papriku. Stačí miska řeckého jogurtu, najemno nakrájená zelená paprika, sušený česnek a cibule, sůl, pepř, petržel a bylinky podle vašeho gusta. Vše zakápněte olivovým olejem nebo trochou citronové šťávy.

Pokud máte i vy svůj tajný recept s řeckým jogurtem, neváhejte se podělit v komentářích.

Řecký jogurt, nebo jogurt řeckého typu? Není to totéž

Dost možná už jste na něj v obchodě v oddělení mléčných výrobků narazili, své místo má hned vedle jogurtů.

Má modrobílý nízký široký obal (podobný tradičnímu pomazánkovému), snad aby už svým vzhledem ukázal, že on je výjimečný a rozhodně není jen „obyčejný“ jogurt.

Barevně, ale i různými modifikacemi svého názvu odkazuje na Řecko, kde původně vznikl a kde ho prodávají pod názvy straggisto nebo astraggisto. U nás ho ale seženeme jako řecký jogurt nebo jogurt řeckého typu.

Co jsou tyto jogurty zač, čím se odlišují od sebe navzájem a od těch ostatních zrajících v tanku či v kelímku? O tom jsme si povídali s Jiřím Kopáčkem, předsedou Českomoravského mlékárenského svazu.

Řecký jogurt z České republiky? Proč ne

Možná jste loni v létě zaznamenali spory o termín: řecký jogurt. Řeckému ministrovi zemědělství se tehdy nelíbilo, že se čeští zákonodárci rozhodli zařadit řecký jogurt do české vyhlášky. Chtěli totiž definovat, co jogurt tohoto názvu má obsahovat.

Řeckému ministrovi se takové upřesnění nezamlouvá, navzdory tomu, že v samotném Řecku identický výrobek s názvem „řecký jogurt“ na trhu není. Řekové totiž své tradiční jogurty označují už zmíněnými názvy – straggisto nebo astraggisto.

„To je jejich terminus technicus, my jsme převzali jen technologii, nikoli však název,“ upřesňuje Jiří Kopáček.

Řecký ministr se dále domníval, že pokud jogurt nese název „řecký“, mohl by si zákazník myslet, že každý takový výrobek automaticky pochází z Řecka. Evropská komise mu částečně dala za pravdu a na obalu tak český výrobce musí od 1. července, kdy začne platit nová vyhláška, povinně uvádět zemi původu. To u ostatních jogurtů neplatí.

Podle našich aktuálních zákulisních informací ale boj Řeků nekončí, dá se prý očekávat, že kauza řecký jogurt bude pokračovat, a není vyloučeno, že bude v budoucnu tento název u v Česku vyráběných řeckých jogurtů zakázán, tak, jak si Řekové přejí.

Řecký jogurt zatím nezná definici, ale všeho do času

To ale není jediná změna, kterou vyhláška přinese. Prvně v historii totiž bude u nás definováno, co je to řecký jogurt a co jogurt řeckého typu. Rozdíl je v množství spotřebovaného mléka a způsobu dodání bílkovin.

Navzdory tomu, že se tyto dva rozdílné druhy výrobků u nás vyrábějí již minimálně rok, co modrobílý obal, to klidně jiná náplň.

Kde není žalobce, není ani soudce… „My jsme ale definici chtěli mít někde ukotvenou, proto jsme ji prosadili do komoditní vyhlášky,“ říká předseda Českomoravského mlékárenského svazu. Stalo se a tyto jogurty budou od 1. července nově definovány takto:

  • Jako „řecký jogurt“ se označí jogurt, u kterého byl zvýšen obsah sušiny odebráním syrovátky.
  • Jako „jogurt řeckého typu“ nebo „jogurt řeckého stylu“ se označí jogurt, do kterého byly přidány koncentrované bílkovinné mléčné složky.

Co to znamená? Že tyto jogurty nejsou stejné. Dále zjistíte, jak se od sebe liší.

Řecký jogurt a zdraví – hustý jogurt plný bílkovin
Autor: Vitalia.cz

Řecký jogurt a jogurt řeckého typu není to samé. Rozdíl je v množství spotřebovaného mléka a způsobu dodání bílkovin

Zda se bude muset nějaký jogurt přejmenovat, aby splnil nová kritéria, zatím není jasné. To ukáže až čas a kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Který je lepší: jogurt řeckého typu, nebo řecký jogurt?

Vypadají stejně, nuance v názvu jsou jen velmi malé, a protože ani cenou, a někdy ani chutí se moc neliší, možná jste mezi nimi nikdy nehledali rozdíly. Ale jsou tu.
Na výrobu jednoho kilogramu řeckého jogurtu potřebuje výrobce tři kilogramy mléka. „Mléko je třeba hodně odstředit, aby v něm zůstala jen mléčná bílkovina,“ říká Jiří Kopáček.

Ovšem pokud vyrábíte jeden kilogram jogurtu řeckého typu (nebo jiného běžného jogurtu), stačí vám jen jeden kilogram mléka. Tento jogurt se totiž zahušťuje mléčnými bílkovinami obvykle v sušeném stavu.

„Nuance v chuti těchto jogurtů jsou, ale pozná je často jen odborník,“ říká Jiří Kopáček.

Přestože by měl být řecký jogurt z logiky věci dražší, což potvrdil i šéf Českomoravského mlékárenského svazu, pokud se podíváte do regálů obchodů, zjistíte, že rozdíly v ceně jsou pramalé, spíše žádné.

Při tomto způsobu přípravy se jedná o rozmíchanou jogurtovou hmotu neboli „Stirred Yoghurt“, která si fermentaci odbude v procesním tanku. Tento postup zrání je novější a v současné době i častěji používaný v průmyslové praxi.

Jogurt zrající v kelímku – (v Česku jen dva výrobci Agro-la a Hollandia)

Zakysané mléko se stočí do obalu, ve kterém jogurt zraje při teplotě čtyřicet až čtyřicet dva stupňů Celsia dvě a půl až čtyři hodiny. Za tu dobu se srazí a je hustý. Koagulát (jogurtová hmota) zůstane nerozmíchaný.

Tyto jogurty se mezi sebou nutričně neliší, oba musí obsahovat 107 jogurtových kultur. Liší se tu jen poměr mikroorganismů. Když se vám jogurt zdá sladší, tak převažuje bakterie Streptococcus thermophilus, když je jogurt kyselejší, převažuje v něm lactobacilová složka. Z jednoho kilogramu mléka vyrobíte kilogram těchto jogurtů.

Řecký jogurt

Vyrábí se podobně jako konvenční jogurt, jen zde dochází k separaci syrovátky, kterou se koncentruje bílkovinná složka. Obsahuje však také nejméně 107 jogurtových kultur. Je nutričně hodnotnější z pohledu vysokého obsahu bílkovin. Ze tří kilogramů mléka vyrobíte jeden kilogram jogurtu.

Jogurt řeckého typu

Z jednoho kilogramu mléka vyrobíte kilogram jogurtu řeckého typu, hustotu jogurt získá přidáním mléčných bílkovin obvykle v sušeném stavu.

Řecký jogurt je ideální potravina pro svalovce

Spousta lidí si myslí, že řecký jogurt se od ostatních jogurtů liší v tom, že je tučnější, to ale není pravda. Pravdou je, že je hlavně hustý, což je dáno specifickým druhem výroby. Co se týče tuku, může ho mít hodně, ale docela dobře se obejde i bez něj.

„V prapůvodním řeckém jogurtu převažovala mléčná bílkovina a byl v něm potlačen mléčný tuk. V Řecku mají jogurty dvě až dvě a půl procenta tuku, ne víc, u nás najdeme i jogurty, které nemají tuk žádný, je v nich jen bílkovina.

Ale protože výrobci vědí, že tuk je nositelem chuti a lidé takové produkty chtějí, tak na trhu najdeme i řecké jogurty se čtyřmi procenty tuku,“ popisuje Jiří Kopáček.

Fotogalerie: Jogurty zrající v tancích a v kelímku

Lidé, kteří „staví hmotu“, si tak vyberou ten, který obsahuje jen bílkovinu, ostatní směle sáhnou po tučnějším. Řecký jogurt totiž vyniká vysokými hodnotami bílkovin a vápníku.

„Koluje takový mýtus, že ve smetanovém jogurtu je více vápníku než v tom nízkotučném, ale opak je pravdou.

Právě v nízkotučném jogurtu je více vápníku, protože vápník se váže na mléčnou bílkovinu, a protože v řeckém jogurtu je hodně mléčné bílkoviny, tak je v něm automaticky více vápníku a více sodíku,“ uvádí Jiří Kopáček.

Jak poznat kvalitu… jogurtu

Jogurty jsou důležitým zdrojem živočišných bílkovin, vápníku a živých kultur pro náš organismus. Jak poznat ty zdraví prospěšné a poctivé od náhražek, co hlídat na etiketách a co čekat v jogurtu light, v plnotučném nebo smetanovém? A co tohle rozlišení vlastně znamená?

Masově vyráběné jogurty a jogurty od farmářů mají společné to, že na počátku výroby je mléko, které musí být dle zákona pasterované. Ne každé mléko má stejné vlastnosti, což může ovlivnit chuť jogurtu.

Farmářské jogurty kopírují složení mléka v průběhu roku, v létě bývá méně tučné (řidší) a v zimě naopak tučnější (hustší). Svou roli hraje i druh skotu, způsob pastvy atd. Farmářské jogurty tak mají pokaždé jinou chuť i tučnost.

U velkovýrobců je pravidlem, že mléko je upravováno tak, aby mělo po celý rok stejné vlastnosti a tedy i jogurty vypadaly a chutnaly stále stejně (odstředí se a tuk se dodá zpět podle potřeby).

Většina „supermarketových“ jogurtů je také během výroby homogenizována, aby se rovnoměrně rozvrstvily shluky mléčného tuku a smetana se neoddělovala od mléka. Hlavním důvody homogenizace jsou estetické, částečně se tak prodlužuje i trvanlivost jogurtů.

Nevýhodou je, že pro osoby s citlivějším zažíváním mohou být takto upravené jogurty hůře stravitelné. Farmáři naproti tomu používají mléko nehomogenizované a bez úpravy tučnosti.

To se projevuje tak, že na povrchu farmářského jogurtu můžeme někdy pozorovat poctivou vrstvu smetany.

Smetanový nebo light?

Plnotučný jogurt by měl obsahovat okolo 3,5 % tuku, smetanový alespoň 10 %. Lidé často sáhnou raději po light výrobcích, protože se domnívají, že jsou zdravější než plnotučné.

Budete mít zájem:  Hepatitida typu A (infekční žloutenka) – příčiny, příznaky, léčba

Často si ale spotřebitel neuvědomí to, že produkty z odtučněného mléka musí být zahušťovány, nejčastěji škrobem. Škrob je ve své podstatě jen složitý cukr, takže i když se sníží obsah tuku v jogurtu, navýší se obsah sacharidů.

A to nemluvíme o chuti, kterou mají klasické jogurty vždy plnější.

Klasický plnotučný jogurt má okolo 3,5 % tuku. Oproti tomu nízkotučné se vyrábějí z odtučněného mléka a obsahují naprosté minimum živočišných tuků, pozor si u nich ale musíte dávat na typ zahušťovadla, které ovlivňuje jak nutriční hodnoty jogurtu, tak jeho kvalitu a chuť.

V regálech najdeme i smetanové jogurty obsahující minimálně 10 % tuku. Ty jsou krémovější a plnější, bez nakyslé chuti klasického jogurtu. Zvláštní druh je řecký jogurt, který se vyrábí odkapáním smetanového, takže vznikne pevnější hmota, kterou můžete téměř krájet.

Neliší se složením, ale způsobem výroby.

Velký rozdíl je dále mezi jogurty zrajícími ve skleničkách (kelímcích) a v tanku. Jogurty zrající ve skleničkách bývají hrubší konzistence, pevnější, o něco kyselejší a mají výraznější chuť a aroma. Jogurty zrající v tancích mají jemnější konzistenci, protože se neustále mechanicky promíchávají. Mají méně výraznou chuť a aroma a bývají tekutější.

Co v jogurtu být nemusí…

Bílý jogurt by měl obsahovat pouze mléko a mléčné kultury. Kvůli zahuštění se někdy přidává i sušené mléko nebo mléčná bílkovina, což není nutně na škodu, potřeba ale nejsou.

U ovocných je pak navíc ovocná složka, která obsahuje ovoce, pektin a cukr. Víc už v ní není potřeba a všechna barviva, regulátory kyselosti, aromata už jsou nadbytečná.

Přírodní jogurt poznáte také podle toho, že jeho trvanlivost bývá kratší než u výrobků ze supermarketů. Pak už záleží na vaší chuti.

„Dodavatelé mléčných produktů do prodejen Sklizeno jsou většinou sami i chovatelé dobytka, takže mají pod kontrolou celý proces výroby jogurtů od samotné kvality mléka. Pokud chcete vyzkoušet, jak chutná poctivý jogurt, v našich prodejnách si můžete vybrat zhruba z desítky českých a moravských výrobců,“ říká David Kukla, zakladatel Sklizeno.

Zajímavé potraviny na trhu

Řecký jogurt Milko

 Řecké jogurty Milko jsou husté jogurty s vysokým obsahem bílkovin vyráběné v Čechách. Měla jsem možnost mluvit přímo s Ing. Štafenem z Polabských mlékáren, kde se tyto jogurty od dubna 2014 vyrábějí.

Řecký jogurt (obecně) se od ostatních jogurtů liší jednak způsobem výroby (když dokysá, je zbaven syrovátky, což právě vede k jeho zahuštění, a obsah bílkovin se oproti „normálnímu“ jogurtu téměř ztrojnásobí). K výrobě řeckého jogurtu Milko se navíc používají jogurtové kultury izolované z tradičních řeckých jogurtů.

Není tedy pravda, že řecký jogurt = tučný jogurt. Jde o technologii výroby a o to, jak tučné mléko se k výrobě použije. Pokud odstředěné, tak jako v Polabských mlékárnách, tak bude obsah tuku ve výsledném produktu téměř nulový (na etiketě je deklarováno 0,3g/100g, ale ve skutečnosti prý to je méně než 1 gram).

Tím, že je jogurt tak hustý, není absence tuku chuťově téměř poznat. Pokud ale na začátku stojí tučné mléko, bude mít výsledek rovněž hodně bílkovin, ale současně i hodně tuku.

Ještě k těm způsobům výroby jogurtů – většina jogurtů dostupných na našem trhu se vyrábí metodou zrání v tancích (s rozmíchaným koagulátem) – až po dokysání se rozdělují do kelímků a jejich konzistence je spíš řidší.

Jogurty Hollandia a ty jihočeské ve skle (firma Agro-La) se vyrábějí s nerozmíchaným koagulátem, neboli mléko a jogurtová kultura se rovnou plní do kelímků/skleniček a zrání probíhá už přímo tam. Výsledek je hustší a často je v kelímku kompaktní část opravdu hustého jogurtu a okolo trochu syrovátky.

Ale při obou výše uvedených postupech se vstupní surovina zahušťuje, a to buď sušeným, nebo zahuštěným mlékem. Jogurty Milko přidaný koncentrát nemají – jejich hustoty je docíleno už zmíněným odstraněním syrovátky.

A protože většina mléčných cukrů je obsažena právě v syrovátce (a ty zbylé postupně fermentují na kyselinu mléčnou), mají řecké jogurty Milko i relativně málo laktózy.

Všechny jogurty navíc (podle zákona) obsahují živé jogurtové kultury (Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus), takže přeměna laktózy na kyselinu mléčnou probíhá po celou dobu jejich životnosti – kdo chce nebo musí příjem laktózy omezovat, měl by (dle Ing. Štafena) jíst jogurty pokud možno ke konci jejich doby expirace.

140g kelímek k dostání v běžné síti za cca 15 Kč. Ještě existuje jako čokoládový, borůvkový a bílý bez příchutě.

Hodnoty pro celý kelímek (140g) – jahodová varianta: kcal: 119, bílkoviny: 11,6g, tuky: 0,4g, z toho nasycené: 0,3g, sacharidy: 17,2g, z toho cukry 15,5g.

Hodnoty pro celý kelímek (140g) – bílý: kcal: 79,8, bílkoviny: 13,7, tuky: 0,4g, z toho nasycené: 0,3g, sacharidy: 5,3, z toho cukry 3,8g.

Začátkem roku byl v USA s velkou slávou na trh uveden podobný výrobek – řecký jogurt OIKOS Triple Zero od firmy Dannon. Řecký jogurt Milko přišel na trh tak nějak nenápadněji ….

Řecký jogurt, skyr a zkrátka jogurt: Jak se od sebe liší?

Jogurt, řecký jogurt a skyr. V chladícím boxu je najdete na stejném místě, všechny se vyrábí kysáním mléka jogurtovými kulturami, přesto se jedná o tři rozdílné výrobky a jeden z nich dokonce ani není jogurt. Který to je a jak je využít v kuchyni? 

Řecký jogurt

Je unikátní způsobem výroby.  Po dokvašení jogurtu se odebírá část syrovátky, čímž získá jogurt charakteristickou hustotu.

Podíl tuku je u řeckých jogurtů závislý na tučnosti mléka, ze kterého se vyrábí, proto můžeme najít řecké jogurty bez tuku i s obsahem tuku až 10 procent a všechny mohou být “poctivé”. Pravý řecký jogurt poznáte také podle ceny.

Vyrábí se z dvojnádobného množství mléka, ve srovnání s klasickým jogurtem (nebo jogurtem s označením “řeckého typu”), které se pak déle odstřeďuje. Pravý řecký jogurt tak obsahuje dvojnásobné množství bílkovin a to čistě z mléka, jako základní suroviny.

Jogurty řeckého typu, jejichž výroba je levnější a prodejní cena nižší, na trhu převažují. A to i přesto, že na obalu najdete nakreslené dórské či jónské sloupy ba dokonce celé antické chrámy.

Jogurty řeckého typu jsou většinou tučnější, aby působily plným a hustším dojmem a mohou obsahovat také větší podíl bílkovin, než běžné jogurty. To může být pro spotřebitele trochu matoucí.

Ve srovnání s originálem jsou ale tyto jogurty vyráběny z menšího množství mléka a vyšší podíl bílkovin je doplněn sušenou bílkovinou.

Jak nám EU zamíchala kartami

Od září 2019 by měla vyjít v platnost vyhláška, která zruší legislativní oporu pro výrobce skutečných řeckých jogurtů a pro spotřebitele. Řecko proti označení “řecký jogurt” vzneslo nesouhlas a České republice by hrozila ze strany EU žaloba, pokud by tak neučinila.

Vrátíme se tak pravděpodobně do doby o několik let zpátky, kdy se “řecký jogurt” mohlo jmenovat vpodstatě cokoliv. Pravé řecké jogurty i ty řeckého typu. Jak si tedy poradit jako spotřebitel, když stojím v obchodě? Jednoduše. Dívejte se na složení. Pravý řecký jogurt bude obsahovat pouze mléko/smetanu a jogurtovou kulturu.

Jogurt, který je vyráběn levnější metodou z menšího množství mléka, bude ve složení obsahovat také “sušenou bílkovinu” nebo “mléčnou bílkovinu”.

Pravé řecké jogurty dnes koupíte v Marks & Spencer, vyrábí je také Polabské mlékárny (Milko) a Bohušovická mlékárna.

V kuchyni

Řecký jogurt obsahuje méně vody, proto ho v řadě receptů nelze jednoduše nahradit jakýmkoliv běžným jogurtem a to nejen při pečení, ale i při přípravě tradičních řeckých Tzatziki.

Dejte si proto při nákupu pozor na jogurty „řeckého typu“, aby vaše kouzlení v kuchyni nedopadlo jinak, než jste očekávali.

Jedná se pouze o smetanové jogurty s vysokým podílem tuku, které mají chutí a hustotou připomínat ty řecké, jejich konzistence je ale o poznání řidší.

Řecký jogurt je skvělý na výrobu domácího dipu. Mrkněte na recept na domácí tatarskou omáčku TADY>>>

Běžný jogurt

Vyrábí se buď kysáním mléka přímo v kelímcích nebo v tancích, z nichž se poté do kelímků stáčí. Jogurty zrající v kelímku „klamou tělem“. Na první pohled mají hustější konzistenci, po rozmíchání ale velice rychle zřídnou. I z toho důvodu bývá na kelímku často již z výroby upozornění „neklopit“.

???? Hledáte-li vhodný jogurt pro vaše děti, je to právě tento, obyčejný, klasický bílý jogurt. Řecké jogurty nebo skyr obsahují zbytečně moc bílkovin, běžné jogurty jsou pro děti “tak akorát”.

Vybírejte ty polotučné s obsahem tuku 2,5-3,5 %, smetanové “choceňáky” jsou už moc, odtučněné pro děti vhodné také nejsou.

V kuchyni

Běžné jogurty mohou při pečení nahradit část tuku a tekutiny a zvláčnit těsto. Aby byl výsledek perfektní, sáhněte po těch s obsahem tuku 3,5 % a výš, čím tučnější jogurt bude, tím jemnějšího výsledku docílíte.

Přečtěte si 8 nejčastějších otázek a odpovědí na téma “jogurty” TADY>>>

Skyr

Mléčný výrobek s Islandským původem se taktéž vyrábí kysáním mléka jogurtovými kulturami, stejně jako jeho výše zmínění kolegové.

Při výrobě pravého skyru se ale zároveň používá také syřidlo (dnes ve většině případů mikrobiální, od chymosinu z telecích žaludků se v mlékárenství upouští, až na vyjímky), typické pro produkci sýrů.

Skyr je proto správně řazen mezi sýry, přestože má texturou i chutí mnohem blíž k jogurtům. 

Skyr i pravý řecký jogurt obsahují méně mléčného cukru laktózy, než běžné jogurty. Mohou tak být vhodné i pro ty, kteří trpí nižším stupněm laktózové intolerance. Nejméně laktózy obsahují ke konci expirační doby.

V kuchyni

Skyr se vyznačuje vysokým podílem bílkovin a nízkým obsahem syrovátky, stejně tak, jako pravé řecké jogurty, jeho konzistence je ale díky syřidlu ještě hustší a pevnější. Při pečení může lehce nahradit třeba tvaroh. Nemusíte se proto bát z něj připravit například cheesecake nebo skvělý bylinkový dip.

Zkoušeli jste už bublaninu ze skyru se švetkami? Recept najdete TADY>>>

jogurtmlékoo potravináchřecký jogurtskyr

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector