Recept na bezový sirup, lahodný a léčivý nápoj našich babiček

Bez černý je snad naše nejznámější léčivka. Právě od konce května do července jsou jeho bílými aromatickými květenstvími obsypané všechny meze.

Z květů si uvařte lahodný sirup nebo limonádu, nasušte na zimu na nachlazení a koncem léta si z plodů připravte „babičkovský“ bezinkový likér a marmeládu za pár korun.

Před heřmánkem smekni, před bezem klekni, říkávaly s pokorou už naše babičky. O léčivých účincích bezu černého (Sambucus nigra), lidově řečeného bezinky, kozičky nebo také chebz, věděly své.

Na záněty, pročištění ledvin i revma

Recept na bezový sirup, lahodný a léčivý nápoj našich babičekVoňavé bezinky jsou totiž zázračným lékem nejen na nachlazení a zanícené močové cesty, ale pro své močopudné účinky ulevují i při zácpě. Účinné jsou také proti bolesti, proto se využívají například při migréně. Úlevu přinesou při bolestech trojklanného nervu nebo při zánětech dutiny ústní. A pokud trpíte na záněty středního ucha, připravte si odvar z květů bezu černého ke zmírnění bolesti. Využít k léčivým účelům se dají snad všechny části tohoto keře. Třeba čerstvá zelená kůra se přikládá na spáleniny, zatímco mast z květů, kterou si můžete sami jednoduše připravit tím, že do základu použijeme třeba vepřové sádlo, pomáhá při hojení hnisavých zánětů. Stačí svařit 10 gramů sušených květů se dvěma lžícemi nesoleného vepřového sádla, přecedit přes čisté plátýnko, nalít do sklenice a uložit v chladu. Připravit si z bezinek můžete kloktadlo na zanícený nosohltan nebo mandle, na podzim pak listy využít jako obklad, který zbaví tělo revmatických bolestí. Trpíte chronickým zánětem čelních dutin nebo vás trápí hučení v uších či bolest hlavy? Potom vám pomůže inhalace roztoku ze 4 hrstí sušených bezových květů, 2 kávových lžiček mletého kmínu a 3 stroužků nakrájeného česneku. Všechny ingredience dejte do hrnce s vodou, 1-2 minuty povařte a inhalujete. Obklady z čerstvých listů černého bezu zase velmi dobře působí na záněty Achillovy šlachy, pohmožděniny či tzv. ostruhy na patách. Čerstvé listy mírně naklepejte a přiložte na postižené místo. Obalené pak nechte působit přes noc. Na pročištění ledvin skvěle funguje močopudná bezová limonáda. Pět větších květů operte, dejte do třílitrové sklenice a přidejte kolečka většího citronu. Zalijte 3 litry převařené vychladlé vody, ve které jste rozmíchali 2 lžíce octa a 150 gramů cukru. Po pěti dnech scedťe a co nejdříve nápoj vypijte.

Léčivá zásobárna na každé mezi

Bez černý je jedna z nejdostupnějších léčivek vůbec. Od konce května do zhruba půlky července na něj můžete narazit na každé mezi okolo silnic, u plotů zahrad i na okrajích lesa a polních cest.

Bílá květenství tohoto divoce rostoucího keře, který může dorůstat až do výšky 5 metrů, mohou mít v průměru až 20 cm – a rozhodně je nepřehlédněte.

Také jejich silné aroma je omamující, takže některým jedincům nemusí být pronikavá vůně příjemná a může vyvolat dokonce bolesti hlavy.

Babičkovská delikatesa? Bezinky v těstíčku!

Sirup z černého bezu zná asi každý, ale co třeba bezinky smažené v těstíčku? Pokud jste ještě neochutnali bezinková jídla z repertoáru našich babiček, vezměte košík a nůžky do ruky a cestou zpět se zastavte pro pivo a mladé brambory. Z hladké mouky, vajec a piva si pak připravte hustší těstíčko, které osolte a opepřete.

Květy pořádně operte a namočené v těstíčku osmažte ve větším množství oleje z obou stran dozlatova. Do těstíčka můžete přidat také strouhaný sýr. S pažitkovými nebo petrželovými bramborami si na talíři vytvoříte dokonalou iluzi starých časů. Skvěle chutnají také na sladko.

Do těstíčka ale nepřidávejte sůl, pepř ani sýr, jen po usmažení květy hojně posypte skořicovým cukrem.

Bezinkový sirup nevařte, uchováte tak léčivou sílu byliny

Recept na bezový sirup, lahodný a léčivý nápoj našich babiček

  • 25 květů bez černého
  • 1,5 litru vody
  • 1 celý citron i s kůrou
  • 1 kg hnědého cukru

Oprané květy zalijte vodou, přidejte citron nakrájený na kolečka a dejte na 24 hodin do chladna. Potom tekutinu přeceďte přes plátýnko, vmíchejte cukr a jen velmi mírně zahřejte. Cukr poté míchejte, dokud není rozpuštěný. Sirup nalijte do vyvařených sklenic a postavte dnem vzhůru jako marmeládu, dokud úplně nevychladne.

Domácí sirup z květů je vynikající jako osvěžující letní drink – třeba ve vysoké sklenici s limetou, hromadou ledu a snítkou čerstvé máty. Na podzim jej můžete využít i jako sladidlo do čaje, zvláště při nachlazení.

Tip: Sušený bez černý je výborný také na nachlazení. Květy ale sušte zprudka, jinak zhnědnou.

Pozor ale na nežádoucí účinky bezu černého. Nejen zralé plody, ale i další části této léčivé dřeviny obsahují jedovatý sambunigrin. Ve větším množství může vyvolat zvracení, průjem i závratě.

  • BEZ LIMONÁDARecept na bezový sirup, lahodný a léčivý nápoj našich babiček
  • BEZ KVĚTRecept na bezový sirup, lahodný a léčivý nápoj našich babiček

Recept na bezový sirup, lahodný a léčivý nápoj našich babiček

Komentáře

Recept na léčivý nevařený sirup z černého bezu

1.6K 0 1 4

Recept na bezový sirup, lahodný a léčivý nápoj našich babičekHledáte zdravější variantu „babského“ receptu na bezinkový sirup? Mám ho pro vás. Obsahuje méně cukru, více bezinkové chuti, je řidší, zachovává si všechny zdraví prospěšné látky a jde velmi rychle na odbyt, neboť si ho všichni hned zamilují. 

Sirup z květů černého bezu je:

  • potopudný (ochlazuje a tím snižuje horečku),
  • močopudný (nemoci močových cest),
  • mírně tiší bolesti (zejména revmatické a tak zvané „bolesti celého těla“ při počínajících nemocech z nachlazení),
  • příznivě působí na pružnost cév,
  • podporuje vykašlávání (rozpouští hlen),
  • podporuje tvorbu mateřského mléka,
  • odstraňuje nadýmání,
  • je mírně projímavý,
  • tiší křeče trávicího ústrojí,
  • zklidňuje onemocnění dýchacích cest,
  • mírní migrény,
  • pomáhá při neurologických bolestech (při bolestech trojklanného nervu, páteře a kloubů),
  • mírně snižuje krevní tlak.
Budete mít zájem:  Esenciální oleje a co je o nich dobré vědět

Ingredience na 1 litr:

  • 20 květenství černého bezu
  • 0,5 kg třtinového nebo hnědého nerafinovaného cukru (nebo jiné sladidlo – med)
  • 10 g kyseliny citronové nebo šťávu z 1 citronu
  • 1 litr vody
  • Postup:
  • Květy rozložte na tác dejte chvilku broučkům, ať se mohou svobodně vzdálit, nejlépe oknem.
  • Květy neoplachujte, přišli byste o cenný pyl.
  • Odstřihněte hlavní stonek.

Recept na bezový sirup, lahodný a léčivý nápoj našich babiček

Ponořte květy do vody a nechejte v lednici macerovat 24 hodin.

Druhý den přefiltrujte vodu přes starou utěrku, plenu nebo velké jemné síto, abyste zachytili všechny květy a květy pak ještě důkladně vymačkejte.

Nasypte do nálevu cukr nebo vám i vybrané sladidlo (je možné použít i med, sirup se nebude vařit, nebo některé z přírodních sladidel) a kyselinu citronovou (10 g na litr roztoku). Kdo volí šťávu z citronu, ten ať ji vymačká také přes plátýnko nebo sítko, aby se do šťávy nedostala dužina, která by se pak v sirupu mohla kazit.

Cukerný nebo medový roztok je třeba míchat tak dlouho, dokud se cukr nebo med úplně nerozpustí. Pak přelijte do lahví s dobrým uzávěrem a skladujte v lednici.

Tip 1: Můžete přelít sirup do sáčků na led a uchovávat v mrazáku jak dlouho chcete, bez konzervace a ztráty cenných látek. Vydrží vám tak dle než v lednici.

Tip 2: Pečlivě vymyjte lahve, do kterých budete sirup přelévat. Nejlépe je vypláchnout je troškou čirého alkoholu (grappa, vodka, …) , stejně jako víčka a tím se sterilují a sirup pak hezky voní.

Tip 3. Lahve dolévejte až po okraj a vždy počkejte, až klesne pěna. V láhvi musí být jen minimum vzduchu.

Recept na bezový sirup, lahodný a léčivý nápoj našich babičekNezapomeňte si dostatek černého bezu také nasušit na zimu a dělat si pak léčivé čaje na nachlazení, které mohou pít také děti od 3 let a těhotné a kojící ženy.

Upozornění:

Pamatujte na střídmost konzumace černého bezu a produktů z něj, zvláště jsou-li nevařené. Účinky bezu, jako je zvýšené pocení nebo močopudnost se vám nemusí zrovna hodit v určitý den.  Je to léčivka, která ve vyšších dávkách může způsobovat také alergie, nesnášenlivost černého bezu nebo reakce podobné otravě.

  1. Další zdravé tipy na zařazení květů černého bezu do vašeho jídelníčku naleznete v článku 3 jednoduché recepty na domácí bezinkové limonády a 2 recepty na placičky z květů černého bezu – sladké, slané, bezlepkové.
  2. Další recepty na domácí bylinkové sirupy naleznete v sekci Zdravé sirupy.
  3. Hodně zdraví a dobrou chuť!

Recept na bezový sirup, lahodný a léčivý nápoj našich babiček

Recept na bezový sirup, lahodný a léčivý nápoj našich babiček

Zkuste si doma udělat bezový sirup.

Tento recept na bezový sirup je lahodnou a již léta vyzkoušenou recepturou, kterou můžu jen a jen doporučit. Každou sezónu jej udělám několik litrů a zatím se nenašel nikdo, komu by nechutnal. Vyzkoušejte tento osvědčený recept i vy.

Bezový sirup – jak a co léčí

Je možné jej používat v případě nachlazení, přidat si jej třeba do čaje nebo jen tak na lžičku hned po ránu. Já tento bezový sirup používám i pro děti spíše jen tak, místo sodovky, minerálky apod. Je velmi lahodný, chutný a bylinky mu dodají skvělé aroma i chuť.

Ředím jej vodou a používám jako šťávu, je to určitě zdravější než šťávy z obchodu, minerálky či sodovky. Přidat můžete i jedlé květy, ovoce, citrón apod. a mít tak skvělé osvěžení pro letní i jiné dny.

Bezový sirup – kdy a kde sbírat Bez černý

Sbíráme květy Bezu černého, které jsou již rozkvetlé. Ideální je, když ještě nejsou rozkvetlé úplně všechny, ale téměř všechny už ano. Důležitá je zralost květů, vystihnout tu pravou chvíli není úplně jednoduché. Nejčastěji může Bez černý v přírodě sbírat koncem května a v průběhu června.

Bez kvete jen chvíli, tak to dobře hlídejte. Sbíráme na čistém místě, protože květy nebudeme oplachovat.

Příprava bezového sirupu

Je to vlastně docela snadné:

Co budeme potřebovat

  • 1 litr převařené vody
  • cca 20 květenství bezu černého
  • 1 citrón
  • 1 kg cukru

Postup přípravy – recept na Bezový sirup

  1. Převaříme si vodu a necháme ji chladnout.
  2. Jdeme nasbírat květy bezu. Je dobré vzít si s sebou nůžky a větší košík, květů je potřeba docela dost.
  3. Opatrně trháme či stříháme celá květenství bezu. Obsahuje hodně pylu a ten chceme zachovat, proto s květy manipulujeme opatrně.

  4. Doma květy na chvíli rozložíme na čistý papír, plátno či na linku, aby z nich mohli vylézt broučci, ale vše velmi opatrně, abychom v nich zachovali pyl a další cenné látky.
  5. Mezitím si můžeme jít nachystat sklenice, víčka a vše vymýt, ať máme nachystáno na druhý den.

  6. Potom květy bezu naskládáme do velké sklenice či hrnce, přidáme nakrájený citrón bez kůry a zalijeme vychladlou převařenou vodou.
  7. Dáme do chladna, třeba do spíže či sklepa (do lednice je to zbytečné) a necháme takto společně působit cca 24 hodin.
  8. Druhý den sterilizujeme sklenice, ve kterých budeme bezový sirup uchovávat.

  9. Vodu a květy bezu přecedíme přes plátno či plenu a dobře vymačkáme.
  10. Přidáme cukr a necháme jej na zdroji tepla rozpustit. Nevaříme, stačí nám cca 70-80° C. Jen minutku či dvě, déle není třeba.
  11. Tento recept na bezový sirup je dobrý právě v tom, že není třeba vařit a zbytečně ničit látky, které z Bezu černého chceme získat.

  12. Přeléváme do sterilizovaných lahví ještě horké.
  13. Do každé lahve dáme úplně nahoru alkohol – slivovici, rum, vodku apod. Stačí jen nalít do víčka od lahve, tím ho také dezinfikujeme a potom obsah víčka přelít do lahve. Alkohol se drží nahoře a zabrání kažení bezového sirupu.
  14. Lahve uzavřeme a necháme vychladit.

    Potom dáme do spíže či sklepa. Takto sirup vydrží i rok, mám to vyzkoušeno už několikátou sezónu.

Vyzkoušejte tedy tento osvědčený recept na Bezový sirup a dopřejte si tuto skvělou chuť. Máte nějaký osvědčený recept vy? Budeme rádi za komentáře pod článkem.

Podívejte si na naše další články o sirupech

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

ŽENA-IN – Co s květy černého bezu? Vyzkoušejte Hugo!

Květy černého bezu jsou už v plném květu. Kromě toho, že jsou velice léčivé, tak jsou i moc chutné. Můžete z nich připravit lahodný sirup, který využijete v létě do osvěžujících limonád, ale i do dezertů nebo do zmrzliny.

Květy černého bezu jsou už v plném květu. Kromě toho, že jsou velice léčivé, tak jsou i moc chutné. Můžete z nich připravit lahodný sirup, který využijete v létě do osvěžujících limonád, ale i do dezertů nebo do zmrzliny.

Připravit si domácí sirup z bezových květů je letos opět velice IN. U nás doma jsme vařili tenhle sirup, co si pamatuji. Nastalo krátké období, kdy si můžete připravit výborný domácí sirup, který vám pomůže s mnoha nemocemi. Třeba s kašlem, zahleněním či při nachlazení. A také naprosto výborně chutná, takže máte postaráno i o letní limonády.

Co je vlastně černý bez?

Je to keř nebo vzácněji strom z čeledi zimolezovitých. Bílé kvítky jsou uspořádány ve velkých, ploše rozložených květenstvích. Květy rozkvétají od konce května do července, kdy jsou již plně vyvinuté listy.

Plody jsou lesklé černofialové peckovice s inkoustově barvící šťávou. Jsou to malé, měkké kuličky.

Které části bezu se využívají? 

Bez černý je odpradávna velmi ceněná léčivá rostlina a dříve se využívaly všechny její části.Nejdůležitější z bezu černého ve farmacii je květ, v lidovém léčitelství se užívá i kůra a zvláště pak plody v rozmanité úpravě. Určitě můžete s klidem použít i listy. Je to prostě obrovský všelék.

Květ se sbírá v červnu a červenci jen za suchého počasí; nůžkami se odstřihují celá květenství a volně ukládají do koše. Nechají se krátce zavadnout a pak se očesají jednotlivé květy z květních stopek. Suší se v tenkých vrstvách a mají si zachovat nažloutlou barvu. Při pomalém sušení hnědnou, až černají a jsou méně hodnotné.

Sušený květ bezu se uchovává v dobře utěsněných nádobách. Musí být dokonale vysušený, jinak se účinné látky rozkládají. V době květu jsou však nejlepší čerstvé květy. Mají svěží vůni a v Evropě bývaly proto používány ke zlepšení chuti nepodařených várek moselských vín. Dnes se jimi aromatizují kompoty, želé a džemy.

K čemu a proti čemu vám květ černého bezu pomůže?

Jeho účinky pomáhají bojovat s angínou, kašlem, chřipkou, rýmou, zánětem dutin. Při nachlazení zklidňují kašel a celkově organismus. Pomáhají pocení. Snad nejvíce ho používáme na podporu vykašlávání, tam funguje spolehlivě. Pomáhá čistit organismus, zbavuje ho toxinů a kyseliny močové.

Recept na bezový sirup, lahodný a léčivý nápoj našich babiček

Ale sirup… ten je prostě nejlepší. Nejen pomáhá, ale také výtečně chutná. V létě jeho chuť oceníte v nejrůznějších limonádách. Pokud máte bylinkovou zahrádku, můžete si vyrobit několik různých druhů sirupu. Kombinovat květy černého bezu s meduňkou, mátou, šalvějí. Zkuste kombinovat chutě i léčivé účinky.

Bezový sirup

  • 2 l vody
  • 30 květů černého bezu
  • 25 g kyseliny citronové
  • 2 citrony
  • 1,5 kg cukru krupice nebo krystal

Postup

Vodu svařte a nechejte vychladnout. Dejte do ní květy, které jste chvilku nechali rozložené na stole nebo na podlaze, aby z nich vylezli všichni broučci a jiní hmyzí obyvatelé.

Citrony omyjte, velice důkladně pod horkou vodou a nakrájejte na plátky. Vyberte z nich pecky.

Květy, kyselinu citronovou a plátky citronů dejte do svařené a vychlazené vody. Celou směs nechejte 24 hodin stát na chladném místě.

Přeceďte, ideálně přes plátno a do bezinkové vody přimíchejte cukr. Průběžně míchejte tak dlouho, až se cukr rozpustí. Nedoporučujeme zahřívat, aby v sirupu zůstalo co nejvíce účinných látek.

Hotový sirup slijte do lahví a skladujte v chladnu. Kdo chce, může důkladně zavíčkované lahve ještě zavařit a potom mu sirup vydrží déle.

Co s bezovým sirupem?

Je výborný do čaje nebo do osvěžujících letních limonád. Můžete ho trochu přidat do bublaniny nebo z něj připravit osvěžující sorbet. Perfektní míchaný nápoj z bezového sirupu a prosecca si můžete vychutnat v Jižním Tyrolsku. Jmenuje se HUGO. A je to opravdový hit!

Hugo

  • 100 ml prosecca
  • 80 ml perlivé vody
  • 2 cl bezinkového sirupu
  • pár lístků máty
  • 1 limeta
  • led

Limetu rozkrojte na polovinu. Šťávu z jedné poloviny dejte do sklenice. Přidejte mátu, kterou můžete předtím trochu rozmělnit v hmoždíři, aby dodala nápoji co nejvíce chuti i vůně.

Přidejte bezinkový sirup, prosecco a led. Led může být rozdrcený nebo celé kostky. Dolijte vodou.

Ozdobte snítkou máty a limetkou.

Máte chuť i na jiné domácí sirupy? Máme pro vás pár vyzkoušených receptů

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, redakce

Recepty z černého bezu – COOP Club

Z květů či plodů černého bezu se připravuje nespočet léčivých a navíc i chuťově lahodných receptů. Oblíbená jsou jeho žlutavá květenství, která se suší na léčivý čaj (výtečný při nachlazení!), připravují se z nich chutné a vonné šťávy a sirupy nebo se třeba obalená v těstíčku smaží.

Světle žlutá květenství černého bezu patří k nejdostupnějším a nejchutnějším bylinkám. Čaje, šťávy a sirupy můžeme pít jako osvěžující nápoje, ale stejně tak je používat proti nachlazení či horečce.

Zajímavé využití mají také plody – černé peckovičky, které jsou plné temně purpurové šťávy.

 Pozor si jen musíme dát na to, že syrové bezinky jsou mírně toxické a ve větších dávkách vyvolávají nevolnost. Po tepelném zpracování však tyto účinky vymizí.

 Plody bezu černého obsahují vedle jiného cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin, silice, vitamíny A, B, C a barviva anthokyany.

Recepty z květů černého bezu:

Med z černého bezu

30 květů černého bezu, ¾ l vody, 1 citron (i s chemicky neošetřenou kůrou), 1 a 1/2 kg cukru, 2 sáčky vanilkového cukru

Květy černého bezu s citronem povaříme ve vodě 10 minut a poté je necháme louhovat nejméně 24 hodin. Scedíme, přidáme krystalový a vanilkový cukr a vaříme do zhoustnutí. Plníme do sklenic a uchováváme v chladu a temnu.

Poznámka: Med z černého bezu používáme jako klasický včelí med a to především při nachlazení.

Sodovka z květů černého bezu

1/4 kg cukru, 4 l vody, 1 citron, 4 velké květy (plně rozkvetlé) černého bezu

Cukr svaříme s vodou a necháme vychladnout. Nalijeme do okurkové sklenice (s širokým hrdlem) a přidáme oloupaný citron pokrájený na kolečka a květy černého bezu. Hrdlo přikryjeme papírovým ubrouskem, který převážeme, a sklenici postavíme na okno. Za čtyři dny sodovka mírně zkvasí a to znamená, že je připravená k pití.

Bezový sirup

40 květů černého bezu, 6 l převařené studené vody, 4 a 1/2 kg cukru, 40 g kyseliny citronové, 1 balíček kyseliny sorbové

Květy opláchneme a necháme je 24 hodin namočené ve vodě. Poté je přecedíme přes plátýnko, přidáme cukr, kyselinu citronovou a sorbovou a vše mícháme do rozpuštění. Roztok nalijeme do vypařených láhví a uložíme.

Poznámka: Tento sirup přidáváme v létě do vody nebo minerálek.V zimě jej užíváme proti nachlazení a ke snížení teploty zvláště u dětí.

Bezový čaj

sušené květy černého bezu, voda

Do šálku dáme 2 lžičky sušených květů, přelijeme vroucí vodou a necháme 10 minut louhovat. Následně nálev slijeme a pijeme. (Bezový čaj má tu výhodu, že není nutné ho doslazovat – bez má sám o sobě sladkou příchuť.)

Poznámka: Bezový čaj působí preventivně proti skleróze a pomáhá při regeneraci jaterních buněk. Rovněž pomáhá při začínající viróze nebo při horečkách.

Ocet z černého bezu

květy černého bezu, ocet

Opláchnuté a oschlé květy černého bezu nasypeme do větší sklenice a zalijeme je octem tak, aby byly květy potopené. Sklenici zakryjeme a obsah necháme v chladu uležet dva až tři týdny. Potom ocet procedíme přes pláténko do láhví a pečlivě je uzavřeme.

Poznámka: Tímto octem potíráme dlaně a chodidla při horečnatých onemocnění dětí.

Bezinková šťáva

Recept na tuto šťávu naleznete ZDE

Smažené květy bezu (kosmatice)

květy černého bezu, 1/4 l mléka, 2 vejce, špetka soli, hladká mouka podle potřeby, olej na smažení

Květy opláchnene a osušíme. Z mléka, vajec, hladké mouky a soli připravíme těstíčko v palačinkové hustotě.V něm namáčíme květy a smažíme je v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Stopku, za kterou květ zprvu snadno držíme, odstřihneme až při obracení.

Poznámka: Mléko můžeme rovněž nahradit pivem. Vyzkoušet můžete rovněž sladkou variantu, kdy do těstíčka přidáme cukr nebo med a smažené květy posypeme mletou skořicí.

Recepty z plodů černého bezu:

Bezinkové víno

2 l zralých plodů bezu černého, 4 l převařené a vychlazené vody, 3 zrnka pepře, 5 kuliček nového koření, 3 hřebíčky, 2 kg krystalového cukru, 5 dkg kvasnic

Plody přelijeme vodou, přidáme koření a vaříme půl hodiny. Vzniklý odvar přecedíme přes plátýnko, vmícháme krystalový cukr a 10 minut povaříme. Zchladíme a do ještě vlažného roztoku vmícháme rozdrobené kvasnice.

Necháme 24 hodin odstát, znovu dobře promícháme a opět necháme kvasit 24 hodin.

Nápoj poté scedíme do pětilitrové sklenice, kterou pevně ovážeme celofánem a v teple necháme stát až do zimy, kdy víno stočíme do litrových láhví.

Poznámka: Bezinkové víno užíváme zejména při bolestivých zánětech nervů, ischiasu nebo migréně.

Bezinkový likér

Recept na tento likér přinášíme ZDE

Bezinková povidla

1/2 kg cukru na 1 l šťávy, želírovací prostředek

Zralé plody bezinek rozvaříme s vodou na kaši. Vychladlé prolisujeme a do vzniklé šťávy přidáme cukr a želírovací prostředek (nebo želírovací cukr). Za stálého míchání svaříme do zhoustnutí. Povidly naplníme vymyté a vysušené skleničky a sterilizujeme.

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *