Raw food – zkuste svůj jídelníček obohatit o „živou“ stravu

Přinášíme přehled food festivalů v Praze. Na co se tedy můžete těšit?

  • KOTVAFEST – burčák, prosecco, víno
  • Podzimní festival plný vína, burčáku, prosecca a skvělého jídla.
  • Kdy a kde?

18.9.2021, Střecha obchodního centra KOTVA

  1. Raw food – zkuste svůj jídelníček obohatit o „živou“ stravu
  2. Již proběhlo:
  3. BURGERFEST

Jedinečný gatronomický a kulturní zážitek. Víkend plný zábavy, dobrého jídla a craftového piva. Nenechte si ujít nejlepší Holešovickou jízdu!

Kdy a kde?

3. – 5.9. 2021, Výstaviště Holešovice

  • Vstupné:
  • 150 Kč
  • Web akce
  • Raw food – zkuste svůj jídelníček obohatit o „živou“ stravu
  • 6. První Pivní Máj

Dvoudenní festival minipivovarů, můžete ochutnat přes 80 druhů piv. Zasoutěžit si, pro děti budou připravené různé atrakce, zkrátky víkend jak malovaný.

Kdy a kde? 

4. – 5.9. 2021, Břevnovský klášter

  1. Vstupné: 
  2. Zdarma
  3. Web akce
  4. Raw food – zkuste svůj jídelníček obohatit o „živou“ stravu
  5. 3. ročník Festivalu malých pivovarů na Trzích na Kulaťáku
  6. Široká nabídka piv z malých pivovarů, bohaté občerstvení, hudební doprovod tak tohle vidíme na super den.
  7. Kdy a kde?

4.9.2021 od 8:00 – 21:00, Vítězné náměstí – Praha – Dejvice

  • Vstupné:
  • Zdarma 
  • Web akce
  • Raw food – zkuste svůj jídelníček obohatit o „živou“ stravu
  • Pivo & Burger

Svátek svrchně kvašených piv. Ochutnáte super pivo a k tomu si můžete dát šťavnatý burger.

Kdy a kde?

12.9. 2021, Karlínské náměstí, Praha 3

  1. Vstupné: 100 Kč
  2. Web akce
  3. Raw food – zkuste svůj jídelníček obohatit o „živou“ stravu
  4. Chilli Fest 2021

Pokrmy s různými druhy papriček od klasické maďarské papriky, přes feferonky, jalapeno, habanero až poanjos. Kromě známých chilli či pikantních a ještě pikantnějších omáček budete mít možnost vyzkoušet i řadu netradičních sladkostí. Přijďte se začátkem podzimu trochu ohřát a využijte jedinečnou příležitost zásobit se chilli specialit na celou zimu.

Kdy a kde?

9.10.2021 od 10.00 hod., Výstaviště Holešovice, Praha 7

  • Vstupné:
  • 100 Kč
  • Web akce
  • Raw food – zkuste svůj jídelníček obohatit o „živou“ stravu
  • 4. barrandovské kotlíkobraní

4. ročník soutěže o nejlepší kotlíkový guláš na Barrandově je tu.

– Přineste si, co chcete. Proč by základem guláše muselo být hovězí maso? Hoďte tam klidně zvěřinu nebo třeba hlívu. – Přiveďte si, koho chcete. V týmu můžou být minimálně dva a maximálně čtyři kuchaři. Kibiců, fanoušků, maskotů a VIP čumilů si ovšem přiveďte, kolik je libo.

– Jediné omezení je čas. Máte 5 hodin, abyste předvedli svoje kuchařské umění..

Na vaše guláše máme opět dvojí metr. Ochutnává a hodnotí odborná porota sloená z šéfkuchařů a dalších znalců, které odtajníme v průběhu příprav a také kolemjdoucí a přihlížející fandové. 

Kdy a kde?

23.10.2021, Tilleho nám., Praha 5

Cena:

799 Kč

Raw food – zkuste svůj jídelníček obohatit o „živou“ stravu

  1. Seafood & Prosecco GRÉBOVKA
  2. Vemte si deku a užijte si v parku Grébovka, báječnou pohodu s proseccem a seafood specialitami.
  3. Kdy a kde?

22.8. 2021 od 12:00 – 20:00, park / pavilon Grébovka, Praha 2

  • Vstupné:
  • Zdarma
  • Web akce
  • Raw food – zkuste svůj jídelníček obohatit o „živou“ stravu
  • Latino street food

Smíchovská níplavka přináší Mexico! Těšit se můžete na burrito, tacos, trhané vepřové, španělskou paellu, brazilské feijoada, venezuelské arepy či empanadas, šťavnaté churrasco, argentinské steaky, kubánské sendviche a spoustu dalšího.

Kdy a Kde?

14.8.2021 od 10:00 do 20:00, Smíchovská náplavka

  1. Vstupné:
  2. Zdarma
  3. Web akce
  4. Raw food – zkuste svůj jídelníček obohatit o „živou“ stravu
  5. Festival Středomoří na náplavce

V sobotu, 26. 6. se na smíchovské náplavce uskuteční velmi oblíbený food festival, kde si přijdou na své všichni milovníci mořských pochutin. Nenechte si ujít a ochutnejte ryby, ústřice, i další skvělé laskominy, které moře přináší. Zakoupit si budete moci i olivy, sýry, olivové oleje aj. Prostě moře bude tentokrát v srdci Prahy.

Kdy a kde?

Raw food – živá strava, která se nehýbe

Zajímáte se o zdravý životný styl? Chcete zhubnout, uzdravit se, nebo jen udělat něco dobrého pro své tělo? Vyzkoušejte raw food neboli živou stravu, která je nejen zdravá, ale také velmi chutná. Při syrové rostlinné stravě rozhodně nebudete hladovět a energie budete mít na rozdávání. Tak co říkáte, nemáte chuť na změnu?

Pro mnohé není raw (ró) food ani tak způsob stravování, ale přímo životní styl – vitariánství. Proč raw? Raw v angličtině znamená syrový či neuvařený a taková raw strava skutečně je.

Pokud je vám z konvenční kuchyně těžko, cítíte se plní, unavení a máte problémy se zažíváním, měli byste tomuto typu stravování dát šanci a pustit jej do svého života. Syrová strava totiž na lidský organismus působí mnohem blahodárněji, než strava tepelně upravovaná.

Zbavíte se nadbytečných kil, nemocí a získáte obrovské množství energie. Příprava jídel probíhá mixováním, krájením a vysoušením do 42 stupňů Celsia. Těmito procesy bez problémů připravíme pokrmy, které na první pohled vypadají jako ty z běžné kuchyně.

Raw kuchyně je zdravá, jednoduchá, zajímavá, a také přirozeně bezlepková. Pochutnají si na ni také vegetariáni i vegani.

V čem spočívá kouzlo raw food?

Raw food, neboli syrová či živá strava neprochází tepelnou úpravou nad určitou teplotní hodnotu, protože při vyšší teplotě pak potrava degraduje a stává se neživou. Je zpracovávána při teplotě maximálně 42 stupňů Celsia. Potrava tedy není tepelně ani nijak chemicky upravována. Vaření totiž ničí většinu výživných látek a enzymů.

Syrová rostlinná strava si zachovává maximum vitamínů, minerálů a dalších živých látek, které pozitivně působí jak na fyzickou, tak i psychickou kondici člověka. Zdravá střevní mikroflóra u člověka, který se takto stravuje, dokáže produkovat vitamín B12, který je pro náš organismus velmi důležitý a přijímáme jej jinak v živočišné stravě.

To je důkaz toho, že i bez konzumace masa je možné tento vitamín tělu dodávat.

Raw food – zkuste svůj jídelníček obohatit o „živou“ stravu

Proč nahradit vařené potraviny čerstvými? ● dochází k zachování původní struktury a složení potravin, k rovnováze výživných látek. Tepelná úprava rovnováhu a strukturu ničí a dochází tak k nadměrnému zatěžování zažívacích orgánů. ● teplota ničí také vitamíny a minerály obsažené v potravě, přežijí jen některé, ale v modifikované podobě.

● syrová strava je enzymaticky aktivní, enzymy zajišťují vstřebávání a využívání vitamínů, minerálů a trávení ostatních živin. Teplota nad 45 stupňů Celsia většinu enzymů likviduje.

Co všechno může být raw?

Při raw stravě se konzumují pouze živé, nevařené, čerstvé a bezmasé potraviny. Přestože se jí říká “živá” strava, nepojídá se nic, co by se hýbalo, ale jen syrová rostlinná strava. Základem je čerstvá zelenina, ovoce, semena a ořechy.

Možná si myslíte, že jíst neustále jen ovoce, zeleninu, různé klíčky a bobule musí být k nevydržení, ale raw stravování není jen o tom. Připravit si můžete spoustu lahodných pokrmů, od polévek, přes saláty a hlavní jídla až po výborné dezerty.

Milovníky sladkého jistě potěší také raw koláčky, bonbóny, sušenky, palačinky či čokoláda. Ano, tohle všechno je možné si dopřávat.

Raw food – zkuste svůj jídelníček obohatit o „živou“ stravu

Co je možné ještě zařadit do jídelníčku?

Kromě všech druhů ovoce a zeleniny můžeme jídelníček obohatit ještě o zelené potraviny, jako je mladý ječmen, mladá pšenice, chlorella či spirulina, kelp (mořská) řasa, nejrůznější semínka, například konopná, chia, lněná semínka, slunečnice, dýně, mák nebo sezam (možno i naklíčená). Součástí raw pokrmů mohou být i prášky z lucumy, acai, baobabu, schisandry, jakonový prášek, guarana, maca, luštěniny jako cizrna či čočka, mungo, kokosový olej, kustovnice čínská (goji), byliny, jako je pohanka, vojtěška, kamut, řeřicha apod., které je vhodné používat především v naklíčeném stavu, moruše, rakytník řešetlákový, sušené maliny, borůvky, brusinky, ostružiny a spousta dalšího. Nesmí chybět ani sirupy, oblíbený je zejména agávový či datlový sirup a také ochucovadla a posilovače energie, jako je hroznový cukr a lecitin.

Co se děje s tělem při změně stravy?

Raw food můžete jen ze zvědavosti vyzkoušet, případně si takovými pokrmy občas zpestřit jinak klasický jídelníček, ale také se může stát, že vám zachutná a nic jiného chtít už nebudete. V takovém případě je třeba se nezaleknout fyzické i psychické detoxikace organismu, která se ozve poměrně brzy po přechodu na živou stravu.

Začátek není jednoduchý, ale rozhodně se vyplatí vydržet. Tělo začne vylučovat všechny škodlivé látky, které jste měli po léta konzumace běžných potravin v sobě. Mezi nejčastější příznaky detoxikace patří bolesti břicha, žaludku, průjem či zácpa, objevit se mohou také bolesti hlavy, únava, poruchy spánku či emoční nestabilita.

Detoxikace se může projevit také na vzhledu pokožky, objevují se vyrážky či akné. V této fázi dochází k regeneraci buněk i vnitřních orgánů. Jakmile však tohle všechno přejde, začnete “sklízet své ovoce”. Dojde ke zlepšení stavu pleti, k úbytku váhy a do žil se vám vlije nová životní energie.

Deprese budou neznámým pojmem, budete duševně vyrovnaní a spokojení sami se sebou.

Pár tipů na raw pokrmy:

Ledová čokoláda s goji a konopnými semínky potřebujeme: 125 ml kokosového bio panenského oleje, 30g nepraženého kakaového prášku, 30g karobového prášku, 60g sirupu z agáve, 15g goji, 15g loupaných konopných semínek, ¼ lžičky Bourbonu vanilka

Postup: Goji na 5 až 10 minut namočíme, aby změkly, poté je scedíme a zbavíme přebytečné vody. Do větší mísy nalijeme kokosový olej, do kterého přisypáváme karobový a kakaový prášek a mícháme metličkou.

Přidáme sirup z agáve, vanilku a vše dobře promícháme, aby v čokoládě nebyly hrudky. Na závěr přidáme namočené goji a konopná semínka.

Čokoládu nalijeme do větší ploché nádoby nebo silikonových formiček a dáme zmrazit.

Okurkový salát s rukolou a vlašskými ořechy Potřebujeme: 1 salátová okurka, 1 paprika, 1 větší hrst rukoly, 1/4 šálku vlašských ořechů, 2-3 lžíce olivového oleje, sůl

Postup: Salátovou okurku a papriku omyjeme a nakrájíme na hrubší kostky. Omytou rukolu natrháme nebo nakrájíme na třetiny. Vše vložíme do salátové mísy, přidáme olivový olej a dle chuti osolíme. Po dochucení přidáme vlašské ořechy.

Mandlové karbanátky s rajčatovou salsou Potřebujeme: 1 šálek nepražených neloupaných mandlí, 1 lžíce nutričních kvasnic, 1/2 lžičky soli, 2 lžičky citronové šťávy, 1/4 šálku salsy, 3 lžíce nasekané čerstvé petrželky, 1/4 šálku cibule, tymián, bazalka + na salsu 1 šálek sušených rajčat, 1 šálek krájených čerstvých rajčat, 1 sušená datle (měkká), 1 stroužek česneku, 1 lžíce citronové šťávy, 3 lžíce olivového oleje, 5 velkých listů čerstvé bazalky, 1/4 šálku vody

Postup: Karbanátky si připravíme tak, že si v kuchyňském robotu rozdrtíme mandle na malé kousky. Tuto drť vložíme s ostatními surovinami do misky a promícháme.

Hmotu tvarujeme do malých válečků nebo placiček a dáme sušit do sušičky na 6 hodin při teplotě 40 – 42 stupňů.

Následně si do mixéru vložíme všechny suroviny potřebné pro výrobu salsy a rozmixujeme je do hladké omáčky. Dochutíme dle potřeby.

Budete mít zájem:  Mám encefalitidu? Kdy a jak se to dá zjistit

Brokolicové kuličky Potřebujeme: 2 šálky nakrájené brokolice, 1 šálek slunečnicových semen, 1/4 šálku ořechů kešu, 1/4 šálku nakrájené cibule, 3 lžíce olivového oleje, pepř, sůl, čerstvá petržel, muškátový oříšek

Postup: Ořechy a semínka slunečnice umeleme na mouku, poté společně s dalšími ingrediencemi vložíme do kuchyňského robotu a mixujeme do tužší hmoty. Podle potřeby přidáme vodu a dle vlastní chuti ochutíme. Hotovou směs dáme na cca půl hodiny do lednice vychladit. Po vychlazení tvarujeme koule o průměru cca 3 cm a sušíme cca 8h při 42°C.

Jahodový dort Potřebujeme: těsto – 2 šálky neloupaných mandlí, 2 lžíce kakaa, 4 agávového sirupu, 2 lžíce kokosového tuku (oleje), krém – 2 šálky kešu oříšků, 1 šálek čerstvých (případně mražených) jahod, 3 lžíce agávového sirupu, 3 lžíce kokosového oleje, 1/4 šálku vody

Postup: Nejdříve si v kuchyňském robotu rozmixujeme mandle. Přidáme ostatní suroviny pro přípravu těsta a mixujeme do tuhé hmoty, která se bude lepit na prsty. Těsto dáme do dortové formy a uhladíme do kompaktní vrstvy. Kešu oříšky předem namočíme na 3h do vody.

Poté oříšky slijeme, vložíme do mixéru a přidáme ostatní suroviny pro přípravu jahodového krému. Vše umixujeme do hladkého krému. Podle potřeby přidáváme vodu. Připravený krém natřeme na těsto ve formě a na povrch klademe nakrájené jahody.

Hotový dort dáme vychladit do lednice.

Chipsy z červené řepy Potřebujeme: 4 středně velké červené řepy, 1,5 dcl tamari omáčky

Postup: Červenou řepu omyjeme, oloupeme a nastrouháme na struhadle nebo v kuchyňském robotu na tenké plátky 1- 2 mm vysoké. Ty pak marinujeme v tamari omáčce cca 3 hodiny. Marinované plátky rozložíme rovnoměrně v sušičce. Sušíme 6 hodin na 42°C.

Pomazánka ze sušených rajčat Potřebujeme: 100g sušených rajčat, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, sůl, bazalka, kayenský pepř, 1-2 dcl vody

Postup: sušená rajčata, česnek, olivový olej a koření vložíme do mixéru a zalijeme cca 1 dcl vody. Vše rozmixujeme na jemnou pomazánku. V případě, že je pomazánka příliš hustá doléváme vodu až nakonec dosáhneme požadované konzistence. Pomazánku můžeme ihned servírovat, ale lepší je ji dát před podáváním na chvíli do lednice, kde trochu ztuhne.  

Živá strava – módní trend, nebo cesta ke zdraví?

Raw food – zkuste svůj jídelníček obohatit o „živou“ stravu

Co to vlastně je „živá strava“, neboli „raw food“?

Jedná se o potraviny konzumované v co nejpřirozenějším stavu. Nesmí projít tepelnou úpravou vyšší než 42-45 stupňů, protože tyto teploty ničí vitamíny a enzymy obsažené v potravinách. Pokrmy se tedy nevaří, vše se jí syrové, kysané, sušené, případně mražené. Živá strava je svým pojetím stravou veganskou.

Vitariánský jídelníček tvoří především ovoce, zelenina, semínka, ořechy, obilniny, za studena lisované oleje, mořské řasy, sladidla (např. agávový sirup, sirup z jakonu, mesquitový prášek) a tzv. superpotraviny (kustovnice čínská, včelí pyl, kakao…). Všechny potraviny živočišného původu jsou vyloučeny.

Přesto existuje zlomek vitariánů, kteří je konzumují, zejména syrové mléko, ale i syrové maso či vejce.

Podle příznivců živé stravy se nejedná o „další zázračnou dietu“, ale životní styl, který znali naši předci již dávno. Díky němu se prý tělo zbavuje škodlivin a mnohem lépe vzdoruje stresu a nemocem, které na nás v dnešní civilizaci číhají. Je to způsob, jak tělo detoxikovat, zdravě zhubnout, vyčistit si pleť, zlepšit vlasy a kromě nové životní energie najít i novou duševní pohodu.

Raw food přilákala mnohé celebrity

Tento trend si už oblíbili mnozí sportovci a celebrity. Ti místo vařených a nutričně málo bohatých jídel najeli na „živou stravu“. Tzv.

„raw food“ dnes vyznává například tenistka Venus Williams, herečky Demi Moore či Uma Thurman, hudební hvězdy Beyoncé a Sting, syrová strava vzkřísila dokonce i neduhy prolezlého rockera Ozzyho Osbournea.

U nás na ni nedá dopustit třeba modelka Helena Houdová, která se k živé kuchyni se dostala jako vegetariánka.

Je vitariánství skutečně jediným řešením pro naše zdraví?

Netroufám si téměř zázračné účinky živé stravy ani potvrzovat, ani vyvracet. Ale jsem člověk svým založení pochybovačný a k „uvěření“ obvykle potřebuji hmatatelné výsledky potvrzené solidním výzkumem. Proto mě napadá mě hned několik otázek.

  Zejména jaký styl stravování měli dotyční lidé před tím, než přešli na živou stravu.

Nedošlo by ke zmíněnému zlepšení zdravotního stavu, pleti i úbytku hmotnosti i při pouhém omezení konzumace smažených, příliš tučných či sladkých jídel? Umím si představit, že u výhradního konzumenta hamburgerů a hranolků může mít taková změna stravování opravdu velmi výrazné výsledky.

Nebo jinak – četla jsem zpověď ženy, která na živou stravu nedá dopustit. Původně se živila pouze vařenou makrobiotickou stravou a trpěla řadou zdravotních i estetický problémů.

Poté, co začala jídelníček obohacovat o čerstvé ovoce, většina problémů zmizela… Logicky mě napadá, že trpěla nedostatkem základních vitamínů a stejného efektu by dosáhla vyváženou různorodou stravou.

Věřím tedy, že není třeba se od jednoho extrému uchylovat k jinému.

Další otázka, která mě napadá: od té doby, co lidé ovládli oheň, tak také vaří. Není již za tu dlouhou dobu lidské tělo lépe přizpůsobeno stravě tepelně upravené než syrové? Některé syrové potraviny jsou prý dokonce pro náš organismus vyloženě nevhodné, příliš zatěžují trávící soustavu a mnohem větší prospěch z nich tělo získá, pokud projdou tepelnou úpravou.

Jak obohatit svůj jídelníček?

Zdá se vám, že zpochybňuji živou stravu? Ano, zpochybňuji. Každý extrém považuji přinejmenším za pochybný, často i nebezpečný, a živou stravu řadím právě mezi extrémy. Dle mého názoru – jíst se má vyváženě a pestře.

Co však rozhodně nechci snižovat, je kuchařka „Živá kuchyně, cesta ke zdraví“, která byla „stvořena“ právě pro tento trend, pro vitariány. Prošla jsem si ji velice důkladně a ráda ji doporučím i všem ostatním.

Ne jako nový stravovací směr, kterým byste se měli ubírat, ale jako zdroj nápadů, jak svůj jídelníček obohatit o nové, zajímavé a zdravé pokrmy.

Kromě receptů se mi líbí i úvodní kapitoly přinášející množství tipů, nápadů a návodů, jak s živou stravou začít, dále informace o zdravotních účincích některých vařených potravin a proti tomu o účincích syrové stravy. S mnoha argumenty nelze nesouhlasit. Přesto se přikláním spíše k variantě, kterou zmínila ve své kuchařce i sama autorka Judita Wignall:

„Syrové potraviny může jíst každý, nejen vegani a vegetariáni. Váš jídelníček nemusí obsahovat pouze syrové jídlo, a přesto bude zdraví prospěšný. Živá strava vám prospěje i v menším množství.

Pokud se vám podaří sestavit jídelníček, který se jen z poloviny skládá ze syrových potravin, pocítíte značný rozdíl.

Stačí jen jednoduché opatření: přidáte-li ke své obvyklé snídani živý koktejl a před obědem a večeří sníte salát, dosáhli jste svého cíle!“

Živá kuchyně, cesta ke zdraví (Going Raw Food). Autor: Judita Wignall, překlad Lenka Strnadová. Vazba: brožovaná, 192 stran, cena 387 Kč. ISBN: 978-80-7370-258-8.Vydalo Synergie Publishing

Kdo je Judita Wignall? Americká herečka, muzikantka a modelka se narodila 20. června 1977 v litevském Vilniusu. Temperamentní rusovláska přijela do Spojených států jako pětiletá a téměř okamžitě odstartovala kariéru v showbyznysu.

V Clevelandu začala s divadlem, pokračovala jako modelka a během studia na vysoké škole v New Yorku byla DJkou. Odtud to byl jen krůček ke vlastní hudební kariéře v podobě dívčí kapely “Halo Friendlies. ” Jako herečka si zahrála v seriálech “CSI : NY , “Čarodějky ” a “Buffythe Vampire Slayer.

“ Herní nadšenci ji znají jako Judy Nails z videohry „GuitarHero“.

Soňa Rivera

[email protected]

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Co je BARF?

Tato pro mnoho lidí stále neznámá zkratka má celkem jednoduchý základ. Jedná se o zkratku z angličtiny, nejčastěji překládanou jako Bones and Raw Food, tedy kosti a syrová potrava (syrové maso, zelenina, ovoce a byliny).

BARF je metoda výživy domácích masožravých zvířat přirozeným způsobem, podle nás se jedná o nejpřirozenější a nejlepší způsob výživy masožravých domácích zvířat, avšak za podmínky, že dodržíme pár základních zásad o vyváženosti stravy. Vycházíme z toho, že psi se vyvinuli z vlků, mají stále stejné trávení a jejich zažívací soustavy jsou podobné.

Pes má stále zuby uzpůsobené pro ulovení a sežrání kořisti. Pomocí špičáků je schopen kořist zabít, stoličkami pak drtí maso i kosti. Vlk svůj jídelníček jistě obohatil i ovocem, trávou, bylinami a kořínky stejně tak, jako my nyní přidáváme k masu a kostem ovoce, zeleninu a bylinky.

Touto skladbou stravy dostává vše, co potřebuje – tuky, bílkoviny, sacharidy, vitamíny, minerální látky a vlákninu.

Naopak granule jsou uměle vytvořené a příroda nevytvořila psům zažívací soustavu pro ně uzpůsobenou. Pes ve slinách nemá žádné trávicí enzymy.

Sliny psa slouží pouze k obalení potravy, aby se lépe dostala do zažívacího traktu a žaludku, který je dostatečně velký na to, aby pojmul i větší množství stravy a tu pak pomalu trávil.

Jelikož pH v žaludku psa má hodnotu 0,5- 1, tak spolehlivě zajistí strávení i větších kusů masa, kostí a i případnou likvidaci zárodků parazitů a bakterií. Avšak produkce trávicích enzymů je u psa aktivována přísunem právě čerstvé potravy- masa.

Pokud tento podnět chybí – strava obsahuje velké množství rostlinných složek, nevytváří se pak dostatečné množství žaludečních šťáv a nedochází k dokonalému strávení potravy. To vede k tomu, že potrava není dokonale využita, vzniká velký odpad a jelikož potrava zůstává v zažívacím traktu déle, může nastat množení bakterií a parazitů a tím související plynatost, nadýmání a další zažívací problémy.

Dle moderních výzkumů a statistik s průmyslově vyráběnou granulovanou výživou narůstá počet zdravotních potíží u psů (mezi nejčastější patří kožní potíže, alergie, nemoc slinivky a jater nebo také rakovina). Metodu krmení BARFem bohužel stále často nedoporučují někteří veterinární lékaři. Dokud i nadále budou distributory různých komerčních značek granulí, tak tomu asi ani jinak nebude.

  •  Jako hlavní výhody krmení čerstvou stravou můžeme uvést:
  • • vždy víme, co do misky psa dáváme
  • • lépe fungující zažívání, kdy psí zažívání leccos nerozhodí
  • • omezená tvorba zubního kamene díky okusování kostí a žvýkání velkých kusů masa
  • • čerstvost stravy
  • • nižší riziko nákazy parazitů
  • • možnost okamžité změny krmné dávky, při jakékoliv změně potřeb psa
  • • konec nechutenství
  • Díky krmení čerstvou stravou můžeme pozorovat následující zlepšení:
  • • menší riziko torze žaludku
  • • menší objem exkrementů
  • • silný imunitní systém
  • • pevné svaly, šlachy, vazy
  • • omezení tvorby zubního kamene
  • • zdravější a lesklá srst
  • • méně růstových problémů
Budete mít zájem:  Orgány Ochrany Veřejného Zdraví Wikiskripta?

Mezi hlavní nevýhody, které bývají uváděny v souvislosti s BARFem, patří otázka kde shánět maso, kde ho skladovat a větší časová náročnost. Avšak s porovnáním výhod, které BARF přináší, se dle nás jedná jen o drobnou komplikaci, kdy lze jistě nalézt řešení.

S prvními dvěma problémy Vám pomůže i RichBarf.cz, kde nejste limitováni velkým minimálním množstvím při odběru masa a po měsíci BARFování, kdy chytíte vše do oka, Vám příprava krmné dávky zabere jen pár minut.

Věříme, že pro zdraví a spokojenost našich čtyřnohých přátel se jedná jen o maličkost.

Již na začátku jsme mluvili o důležitosti vyvážené stravy. To je heslo, velmi využívané zastánci granulí a odpůrců BARFu.

Důležité je si však uvědomit, že krmení má být vyvážené v řádu týdnů či měsíců, ne každého dne! Pokud budeme střídat pár druhů masa, přidávat kosti, sem tam vnitřnosti, ovoce či zeleninu a nějaký ten přírodní doplněk, není se čeho obávat.

Jelikož pes čerstvou potravu velmi rychle tráví, je třeba dospělého psa krmit alespoň 2x denně. Štěňata v závislosti na věku 3-5x denně, mladé psy 3x denně. Neměli bychom také dávat potravu studenou, nebo zmrzlou.

Lehko bychom pak psovi přivodili zažívací potíže. I přes velmi odolný psí žaludek bychom měli všechno maso, i kosti alespoň po dobu 48 hodin přemrazit, aby došlo k zničení případných parazitů.

Avšak maso od velkovýrobců je zamraženo jistě daleko déle, a tak se není čeho bát.

Do jídelníčku psa zařazujeme:

• Maso a vnitřnosti – v objemu dávky by měly tvořit 50-60% . Maso (především svalovina a vnitřnosti) tvoří hlavní podíl krmné dávky, je hlavním zdrojem živin a bílkovin.

Zkrmovat můžeme jakékoliv druhy masa, nejčastěji kuřecí, krůtí, hovězí, vepřové, ryby, zvěřinu, telecí, jehněčí a králičí.

Poměr svaloviny a vnitřností by měl být přibližně 70:30, více podávaných vnitřností může působit projímavě.

• Kosti – v objemu dávky by měly tvořit 20 – 30%. Kosti stejně jako maso jsou nenahraditelnou složkou potravy, důležité hlavně v této formě dobře vstřebatelným vápníkem a dalšími minerálními látkami. Kosti nikdy nedáváme vařené! Tepelnou úpravou se mění struktura kosti, a může se tak lámat na velmi ostré kousky, které mohou psovi velmi ublížit.

Kosti tedy vždy zkrmujeme syrové a masité, kvůli již výše zmíněné aktivaci žaludečních šťáv. Nejběžněji podávané jsou kosti drůbeží- křídla, stehna, skelety, krky, můžeme podávat i hovězí nebo vepřové – masem obalená žebra apod. Pro zabavení můžeme podávat velké kosti, krásně pak očistí zuby. Pozor bychom si měli dávat na množství podávaných kostí.

Velkým množstvím můžeme psům způsobit zácpu.

• Přílohy (ovoce, zelenina, byliny, případně obilné přílohy) – v objemu dávky by měly tvořit 20- 3O%. V krmné dávce přidáváme přílohy jako důležitou vlákninu.

Syrová zelenina je pro psy těžce stravitelná, proto nejlepším způsobem, jak ji krmit je jako strouhanou a lehce spařenou či přemraženou. Tak se začne podobat zelenině natrávené, která je velmi dobře stravitelná.

Někteří psi zelenině příliš neholdují, pak skvělou náhražkou jsou zelené neprané dršťky či drůbeží žaludky s natrávenými zbytky nebo spařené ovesné vločky.

• Mléčné výrobky – jsou vhodným doplněním jídelníčku díky velkému obsahu dobře využitelného vápníku a fosforu. V krmné dávce se počítají jako maso, nikoliv kosti.

Z mléčných výrobků můžeme asi 2x týdně přidávat čerstvé neupravené kravské, kozí nebo ovčí mléko, acidofilní a kefírové mléko, tvaroh, bílý jogurt nejlépe s živou kulturou a zakysanou smetanu.

Nízkotučné produkty pes nijak nevyužije, proto podáváme tučné nebo alespoň polotučné výrobky.

• Vejce – syrový žloutek, který je výborný na srst, vařený bílek a skořápku rozemletou a zakápnutou šťávou z citronu, čímž se uvolní vápník, rozemleté oříšky a semínka (lněné, sezamové, dýňové semínka a lískové, vlašské nebo para ořechy či mandle)

• Oleje a minerální doplňky – oleje přidáváme pro obsah esenciálních mastných kyselin, které si organismus neumí sám vyrobit. Můžeme přidávat lososový, olivový, slunečnicový, dýňový nebo lněný olej.

Pro psa zdravého, bez jakýchkoliv komplikací doporučujeme přidávat minerální doplňky jen z přírodních prostředků. Jedná se o mořské řasy, které vynikají velkým množstvím minerálů, vitamínů B a C a esenciálních aminokyselin, podporující i imunitní systém (např. mořské řasy kelpa, chlorella a spirulina).

Dále pak pivovarské kvasnice- Pangamin, pro velký obsah vit. B, který má výborný vliv na kvalitu srsti a podporuje chuť k jídlu. Jako kloubní výživu doporučujeme hydrolyzovaný kolagen ve formě prášku, kde je využitelnost kolagenu až 40 %. Můžeme jednou za čas doplnit sulcem z vepřových nožiček a kůží.

Jako komplexnější minerální prostředek doporučujeme výrobek MicroMineral či Roboran.

Krmná dávka dospělého jedince činí zhruba 2-3% jeho ideální hmotnosti, tedy hmotnosti, kterou chceme, aby pes měl. Ne vždy se daný jedinec do tohoto rozmezí vejde. Je důležité sledovat psa, jak se vyvíjí a podle toho krmnou dávku upravit dle jeho potřeb.

Psům, kteří přibírají “jen ze vzduchu“ někdy stačí jen 1,5 %, naopak jedinci s rychlým metabolismem potřebují i 6%. Tato krmná dávka jak jsme již řekli, se skládá z 50-60% masa+ 20-30% kostí+ 20-30% příloh. Například můj pes, o hmotnost asi 25 kg, dostává 4% krmné dávky z ideální hmotnosti psa, tedy celkem 1000g potravy- z toho 500g masa, 300g kostí a 200g příloh.

V odborné literatuře existují i tabulky pro výpočet krmných dávek, jak pro dospělé psy, tak pro štěňata.

Jak nejlépe přejít z granulí na syrovou stravu? Některý pes přechod zvládne ze dne na den, jiný pes s citlivějším zažíváním zase potřebuje pár týdnů, než si zvykne. Ze začátku se doporučuje krmit jen libovou svalovinou nakrájenou na malé kousky, aby si pes navykl maso trávit a předešlo se průjmu. Vnitřnosti a kosti přidávat nejdříve od třetího týdne.

Kosti dáváme nejprve měkké (kuřecí skelety či křídla), nejlépe nasekané na malé kousky. Nedoporučujeme přidávat maso do granulí, maso se tráví do 24 hodin, zatímco granule se tráví až 3 dny. Tyto rozdíly v trávení mohou u některých citlivějších psů způsobit zažívací problémy a prodloužit tak bezproblémový přechod na čerstvou stravu.

I při dodržování těchto zásadních zásad mohou nastat různé problémy:

• Pes syrové maso odmítá – nejlepší je zkusit maso krátce povařit. Postupně vaříme méně a méně až dojdeme k úplně syrovému masu.

• Pes má po mase průjem – nasadíme psovi na jeden den hladovku, další den zkusíme drůbeží libové povařené maso s rozvařenou rýží a mrkví. Pokud je stav psa v pořádku, nasadíme opět syrovou svalovinu a nové druhy masa přidáváme po malých kouskách k masu, které problémy nevyvolává.

• Pes ihned po jídle zvrací – tento problém nastává u příliš hltavých psů. Pokud chce pozřít potravu znovu, nevadí, je to zcela normální jev, přetrvávající z minulosti. Příště zkusíme maso nakrájet na menší kousky a učíme psa potravu kousat, aby nehltal.

• Pes si neumí poradit s velkým kusem masa – maso nakrájíme na menší kousky, které postupem času zvětšujete. Pro dospělé psy je vhodné podávat co největší kusy masa, nutí je to používat žvýkací svaly a stoličky na kousání.

Jak nejlépe krmit psa na cestách? Samozřejmě nejlepším způsobem je pokračovat v BARFování, aby pes nebyl zatížen v novém prostředí i jinou stravou. Pokud ale víme, že nebudeme moci uchovávat maso mražené nebo, že nebude možnost kupovat maso klidně i v lidské kvalitě, doporučujeme níže uvedené možnosti:

• Sušené maso – sušené maso si můžete koupit nebo nasušit doma. Považujeme to za nejideálnější možnost, maso si zanechává i po usušení skvělé vlastnosti. Lze ho podávat v suchém stavu nebo také nechat rozmočit ve vlažné vodě. V sušené podobě podáváme jen 30% obvyklé denní dávky.

• Konzervy – doporučujeme se 100% podílem masa, případně konzervy s přílohou, kde maso tvoří 70-80%, zbytek je rýže a zelenina. Pozorně čtěte složení konzerv! Nekvalitní konzervy můžou způsobit zažívací problémy.

• Za studena lisované granule – jedná se o granule, ve kterých jsou za studena slisované tyto suroviny – maso, zelenina, bylinky, kvasnice a ovoce a neobsahují žádnou chemii.

• Granule – pokud je pes žere, je to no dočasnou dobu také jedna z možností. Nesmíme zapomenout na přísun čerstvé vody, pes krmený granulemi bude potřebovat pro BARFaře velké množství tekutin.

Pro začátek se může zdát toto všechno velmi složité, ale věřte, že se jedná o první měsíc, než všechny informace vstřebáte a naučíte se, co a jak. Pak už jen myslíme na to, abychom vyndali maso, případně zeleninu z mrazáku, šup do misky, posypat nějakými přirodními doplňky a můžeme podávat. Věřte, že Váš pes Vám bude rád asistovat a těšit se na každé krmení.

Vypracoval tým z RichBarf.cz

Čerpáno především z vlastních zkušeností, dále pak z knihy paní Kateřiny Novosádové – BARF Krmení psa přirozenou stravou, kterou doporučujeme každému, kdo se rozhodne své psy krmit tímto způsobem a z knihy Natural Dog Food od paní Sussane Reinerth.

Kuchařka Životem

Jak to celé začalo?

Od malička jsem měl, řekl bych, klasické zdravotní problémy. Trápily mě problémy jako špatné dýchání, astma, ekzém, alergie, oslabená imunita, špatné zuby, silné ego, mentální konstrukty, strachy a omezení.

Rodiče dělali, co mohli, a tak jsem hodně času trávil u zubaře, doktorů na alergologiích a jedl různé medikamenty. Ve svých 17. letech jsem se rozhodl ukončil navštěvování doktorů a zkusit se uzdravit sám.

Rodičům, jsem to vysvětlil a uklidnil je informacemi, že jsou na Světě lidé, kteří se dokážou uzdravit změnou životního stylu. Dali mi důvěru a já začal naplno studovat, jakými principy se člověk dokáže uzdravit.

Dočetl jsem se o hodně podstatných informacích ohledně stravování, psychologie, fyzického cvičení, dechových technik, mentálních vzorcích, fungování mysli a také třeba spiritualitě. 

Od čtení k praxi

Budete mít zájem:  Mentální Anorexie Léčba Praha?

Byl jsem plný těchto informací a začal hodně z nich aplikovat. To odstartovalo šňůru vzestupů a propadů. Jednou bylo vše skvělý, podruhé mě to totálně semlelo a spadl jsem opět na Zem. Šel jsem z extrému do extrému a postupně zjišťoval co funguje a co je úplně mimo mísu. Velkou kotvou pro mě bylo stravování. Tam jsem se vycentroval podstatně rychleji.

Našel jsem přístupy, které pro mě byly intuitivní i zřejmé. Moje jídlo se tak začalo opírat o kvalitní, čerstvé, domácí, sezonní a pokud možno lokální suroviny. V té době jsem měl hodně času, a tak jsem si většinou vařil sám. Bylo to období, kdy jsem se rozhodl ukončit Vysokou školu a odjet z Pardubic zpět do Olomouce.

Jeden z důvodů byl také ten, že se moji rodiče rozvedli a já chtěl pomoci mamce s náročnější životní situací. Nastoupil jsem tedy do firmy a začal pracovat. Tímto jsme měli s mamkou peníze a mohli se společně podporovat. Já se zajímal o různé techniky, a hlavně jsem doma začal více vařit a nakupovat jídlo. Mamka byla ráda, že to nemusí řešit a může si odpočinout.

Toho, že připravuji jídlo, fotím a sepisuji různé recepty na svoje sociální sítě si všimli lidé z mého okolí. Začal jsem tedy pořádat pikniky, které se opírali o vegetariánství, veganství, raw food. Lidi, to začalo bavit a vytvořili jsme super komunitu, otevřených lidí, kteří chtějí ve svých životech něco změnit a žít lépe.

Ve finále tohoto mi bylo řečeno, abych si tyto informace nenechával pro sebe. Jestli bych nechtěl vybudovat v Olomouci nějaké centrum pro osobní rozvoj s restaurací. Přišlo mi to jako super nápad, a tak jsem sestavil tým lidí a opravdu jsme vybudovali takové místo. Tehdy mi bylo 22 let a v Olomouci jsme otevřeli Živou Zahradu.

Projekt, který vznikl z nadšení a touhy ukazovat lidem, že mohou být zdraví a rozvíjet se v oblastech, které vedou k větší radosti v životě. Mimo to, že jsme připravovali super jídlo, pořádali jsme také různé akce. Bavily nás témata jako ekologie, přírodní kosmetika, přírodní stavitelství, jóga, meditace, konstelace, podnikání, osobní značka, překonávání překážek.

Pořádali jsme také filmové večery s 3. chodovým menu a sdílením o poslání filmu na konci. Byly to 3 skvělé roky, za které jsem ohromně vděčný. Na konci 3. roku, jsem se rozhodoval co dál. Živá Zahrada mi brala v průměru 14 hodin denně a já cítil, že musím udělat změnu. Na konci roku 2017 jsem se rozhodl tento projekt ukončit. 

U nás to znám, ale co jiné krajiny?

Měl jsem hodně síly a chuti poznávat Svět a zkusit si žít zase trošku jinak. Započala cesta cestování a poznávání jiných krajin. Díky tomu jsem se mohl podívat, jak to funguje v jiných krajinách, státech a kontinentech. Pozorovat jsem, jak se k sobě jinde lidé chovají, jaké mají vyznání, co jsou jejich priority a hlavně, jakou mají kuchyni. 

Po návratu zpět do České republiky, jsem byl plný dojmů. Říkal jsem si, že všechno to, co jsem se naučil, přinesu zpátky do mé rodné země a pokusím se tím obohatit své okolí. Začal jsem tedy pořádat přednášky, kurzy, kempy pro veřejnost a ukazovat jim co jsem se naučil.

Zároveň ve mě pořád byla chuť připravovat lidem skvělé jídlo. Vytvořil jsem si tedy tým lidí a s nimi jsem objížděl letní festivaly, kde jsme měli stánek s občerstvením. Byla to skvělá doba a vím, že se k tomu znova vrátím.

Byli jsme hodně venku, poznávali nové lid, účastnili se workshopů, které se na festivalech kolem osobního rozvoje vytvářely. Díky tomu jsem poznal hodně nových lektorů a lidí, kteří učí zase další lidi, jak žít o trošku lépe.

Jsou to právě různé techniky a způsoby stravování, které nás posouvají do lepšího zdraví. 

Cesta spojování

Tito lektoři pořádali víkendové akce, na které potřebovali kuchaře. No a jelikož jsem byl kuchař s přesahem, bylo jasné, že to dáme dohromady. Začal jsem tedy jezdit na víkendové pobyty, které byly zaměřeny na sebe poznání a osobní rozvoj.

Připravoval jsem takové jídlo, aby korespondovalo s technikami a energií toho, daného pobytu. Lidem to mega chutnalo a ptali se mě, kde mám recepty, kde mám web, nebo kuchařku. Já jim říkal, že vařím intuitivně, vždy na to, co je aktuálně potřeba.

Jenže mi to nedalo, jelikož otázky na knihu stále vzrůstaly. Tohle se mi dělo vlastně už od doby restaurace. 

V době Covidové 

Rok 2020 byl pro hodně z nás zásadní a zasáhl celou Planetu. Zpomalil anebo úplně zastavil spousty z nás. To platilo i pro mě. Říkal jsem si dobře situace je taková, to nezměním. Jak k tomu mohu přistoupit jako dar a využít toho k obohacení sebe a také lidí kolem mě.

Byl jsem doma a nemohl pořádat své akce, víkendové pobyty také nebyly a já začal přemýšlet, co v minulosti po mě lidé chtěli a já na to neměl čas. Jasně, odpověď byla zřejmá. Už pár let se mě, lidé ptali, jestli mám kuchařku, jestli mám nějakou knihu, ve které jsou sepsané moje myšlenky a recepty.

Byla to pro mě veliká výzva, ale zároveň jsem věděl, že je to něco, co ode mě okolí vyžaduje a chce abych sepsal. Nebylo dalšího místa pro moje strachy a různá omezení, které jsem si dával. Pustil jsem se do tvorby knihy. Nikdy předtím jsem to nedělal, ale podpora, která přicházela od lidí, byla silnější než já. Vlastně to bylo zcela očividné.

Měl jsem na to zkušenosti, měl jsem ověřené od lidí, že jim jídlo chutná a informace zlepšují jejich život. Rozhodl jsem se tedy napsat knihu, která spojí moji vášeň k vaření s životním stylem, který mi dokázal přenastavit můj život do větší radosti a svobody.

Vznikla tak tato transformační kuchařka, která spojuje přístupy, jež mě vedou životem a pomáhají mi v každodennosti. Díky vám, za to, že jste mi v tom pomohli. Touto spoluprací mohla tato kniha vzniknout. Nyní, je přede mnou další otázka. Líbí se vám můj příběh a kniha natolik, že ji podpoříte a společně ji vydáme?

Co je náš cíl?

Cíl této knihy je nadchnout vás do života a upevnit vaše zdraví. Ukázat, že život je šťavnatý a máme sílu na to, upravit si ho podle sebe. Recepty a přístupy jež najdete v této knize mně osobně přispěli k tomu, že jsem si vyléčit „běžné“ civilizační problémy.

Od malička jsem měl problémy s ekzémem, astma, problémy s trávením, s kůží s kvalitnou zubů. Zároveň s pomocí k lepšímu zdraví, vám kniha pomůže i ve vašem myšlení, které vím, že pozvedna na úroveň, díky které budete schopni řešit životní situace více v klidu a bez zbytečného stresu.

Můžete tak pocítit, lepší zdraví, více energie a chuť žít. 

Detaily

Principy života jsou v mnoha oblastech hodně podobné. Každý si je odžíváme, ať chceme nebo ne. Jakmile se naučíme tyto principy vnímat, vklouzneme do přirozeného proudu života. Tento proud si můžeme představit jako vaření skvělé polévky. Potřebujeme na to nějaký postup, ingredience, čas a chuť do činnosti samotné.

Abychom mohli takto tvořit, musíme mít silné tělo, mysl i ducha. Každý jeden z nás si tak vaříme tu svoji polévku z věcí, které jsme se za dobu našeho života naučili.

V této knize najdete recepty a doporučení na ingredience, které vedou k tomu, aby naše polévka splňovala principy, jež se opírají o zdraví a plnohodnotný život.

… a ještě něco navíc

Nejvíce mě na tom baví, asi fakt, že vůbec nevím, co vydání této knihy způsobí. Tak je to vždycky, člověk vlastně neví, ale doufá, že to, co dělá, má smyl a ten smysl, si tvoříme dohromady. 

Kdo jsme?

Jsem jeden z mnoha miliard lidí, který dostal tu možnost žít. Vlastně mě nikdo neučil, co to znamená, být člověkem. Rozhodl jsem se tedy nastoupit na tuto cestu a metodou pokusů a omylů, zjišťovat jak moc boží, tento život je.

Věnuji se osobním konzultacím, na téma osobního příběhu a vlastních darů. Pořádám kurzy vaření a sdílené večeře. Hodně mi dává smysl budovat silné a kvalitní vztahy s lidmi ve svém blízkém okolí.

Stejně tak projevovat vlídnost lidem, které běžně potkávám na ulici, nebo jsou ve službách pro veřejné blaho. Každý jeden z nás tu má svoje místo a je třeba, za to být vděčný.

Společně s podobně naladěnými lidmi vytváříme projekty, ve kterých učíme lidi jak mít více energie a lepší zdraví v životě. Učíme je pracovat s tělem, myslí, dechem, psychikou. Ukazujeme, že je v nás mnohem více a dokážeme skvělé věci, když budeme táhnout za jeden provaz. 

Proč to děláme?

Já věřím, že kvalitní myšlenky by se měly sdílet a podporovat. Sám tento přístup žiji, a tak mi dává smysl, být zdrojem toho co chci vidět, když ráno otevřu oči a vykročím do života. Díky za to, že to může být, také k(vůli) vám…

Na co použiji vybrané peníze? 

Mně osobně dává smysl tvořit věci, které jsou nějakým způsobem obohacující, jak pro mě tak, pro lidi jako jste vy. Právě proto jsem použit tuto kampaň na podporu celého projektu.

Penízky, které knize dáte, chci použít na zaplacení nákladů na tisk, grafiku, ilustrace,korekturu, použité přístroje, nakoupené suroviny, focení fotek.

Zároveň bych rád pokud tomu situace umožní, udělal knize velkolepý křest a neklamu, aby o ní vědělo více lidí a mohla tak lépe sloužit.

Ve své tvorbě bych rád pokračoval, pokud to penízky umožní, začnu pracovat na dalších knihách a projektech, které mám už delší dobu v hlavě a vím, že zde mají své místo. Děkuji vám, za to, že mi s tímto pomáháte. 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector