Prospěšný je včelí med i jed

Včelí produkty provázejí člověka od samého začátku jeho vývoje. V počátcích byly používány intuitivně, nyní také na základě vědeckého výzkumu. V současné době lidé využívají včelí produkty na doporučení lidového léčitelství, oficiální medicíny, potravinářské a kosmetické výroby.    

Prospěšný je včelí med i jed

Med

Med je produkt včely medonosné, která sbírá v přírodě sladké šťávy a po úpravě si je ukládá v plástech. Slouží včelám jako energetická složka potravy a velká množství si ukládají na zimní období. Medy rozdělujeme na dvě základní skupiny.

Medy květové, které pocházejí z nektaru sbíraným včelami na květech a medy medovicové, které včely tvoří ze šťáv produkovaných hmyzem živícím se na stromech. V naší zemi se většinou vyskytují medy smíšené z těchto dvou  skupin medů. Podle hustoty, barvy, vůně a doby krystalizace usuzujeme na druh medu.

Medy medovicové (mylně nazývané lesní) se vyznačují vyšším obsahem minerálů a rostlinných barviv-flavonoidů (proto jsou tmavé). Medy květové (nektarové) jsou světlejší, dříve krystalizují, obsahují pylová zrna (proto jsou výživnější). Protože zkrystalizovaný med je špatně roztíratelný, používá se někdy úprava medu pastováním.

Jde o mechanické rozetření krystalů a med je potom jemné konzistence. Nabízí-li nám někdo pastovaný med, máme jistotu, že nebyl poškozen přehřátím, jak může být u medů tekutých.Pastovaný med je přírodní včelí med, upravený do pastové konzistence řízenou krystalizací. Med je zpracováván pouze mechanicky bez zahřívání a bez chemických přísad. Med si zachová svoji roztíratelnost.

Tento med je vhodný jako pomazánka k natírání na chléb i pečivo, zvláště pro děti. Je to plnohodnotný přírodní včelí med, který se v průběhu času již nemění, nekrystalizuje. Med je pro člověka vysoce hodnotná a zdraví prospěšná potravina ryze přírodního původu. Pravidelnou konzumací medu si udržíme zdraví a v případě nemoci nám med pomůže zdraví opět navrátit.

S medem je třeba zacházet šetrně, aby neztratil své výborné vlastnosti: -přechovávat v uzavřené nádobě, nevystavovat slunečnímu záření a dlouhodobě nezahřívat na vyšší teploty než 45°C! Pokud je med zkrystalizovaný, můžeme jej ztekutit ponořením sklenice do vlažné vody a teplotu udržovat několik hodin, až se med rozpustí (postavíme na radiátor ústředního topení).

Po čase nám med opět zkrystalizuje, záleží na teplotě a druhu medu. Případná pěna na hladině medu obsahuje pylová zrnka a zvyšuje výživnou hodnotu medu. Nejlepší konzumace medu je podáním do úst, nepolykat hned a asi 5 minut převalovat v ústech, aby se cenné látky vstřebaly pod jazykem. Pokud dáváme med do čaje, nedáváme jej do horkého a po oslazení ihned pijeme.

Při nákupu medu pamatujeme na několik zásad, které nám pomáhají nakoupit správný produkt. Nakupujeme med, který pochází z blízkého okolí, kde žijeme. Zajistíme si tím příjem pylů (které med obsahuje) z rostlin, které rostou kolem nás. Nakupuje med ze zdrojů, o kterých víme, že s medem bylo dobře zacházeno při zpracování, skladování a dopravě.

Podezření by měl budit květový med, který po delší době nezkrystalizuje, ač jeho pobyt v regálu obchodu je někdy dlouhý. Pozor na medy obsahující příměsi, které sice med zlevňují, ale také znehodnocují. Ani krásný obal a reklama to nezmění. (Je dobré si uvědomit, že malovčelaři se finančně nevyplácí si pořizovat zařízení na falšování medu.

) Český med je velice kvalitní také proto, že neobsahuje rezidua, která se do medu dostávají léčením včelstev. Proto na etiketě čtěte, z kterých zemí med pochází. Medy z cizích zemí jsou někdy smíchány s českým medem, aby získal na kvalitě. Největší záruku kvality medu můžete mít, pokud si nakoupíte med od malovčelaře ze svého okolí.

Pokud bude mít medu dostatek, tak vám přebytky jistě rád prodá a ještě poradí, protože včelaři ze záliby předávají s medem i kousek své lásky ke včelám.

Prospěšný je včelí med i jed Prospěšný je včelí med i jed Prospěšný je včelí med i jed

Kvalitní český med můžete zakoupit v našem e-shopu.

Propolis

Propolis je přírodní pryskyřičnatá látka, kterou včely sbírají na pupenech dřevin a používají v úle jako tmel a desinfekční prostředek. Propolis lidé využívají pro jeho schopnost potlačovat bolest a jako desinfekční prostředek působící na některé plísně, bakterie a viry.

Prospěšný je včelí med i jed Prospěšný je včelí med i jed Prospěšný je včelí med i jed

Propolis v čisté formě nebo jako součást kosmetických přípravků můžete zakoupit v našem e-shopu.

Mateří kašička

Včelí mateří kašička – Gelée Royalle má pro včely význam jako pro savce mateřské mléko. Vzniká v hltanové žláze mladších dělnic a je s ní krmena včelí larva po dobu prvních tří dnů svého vývoje. Matka je krmena mateří kašičkou po  celý život. Mateří kašička svým vzhledem připomíná smetanu, chutí hořčici.

Je to složitá látka, svým složením podobná pylům, které včely sbírají. Lidé v minulosti vypozorovali její blahodárné účinky na lidský organismus. V současné době zkoumají vědci ve výzkumných ústavech celé řady zemí léčebné vlastnosti mateří kašičky při různých onemocněních.

Je možné říci, že u každého pacienta bez ohledu na indikaci, pro kterou kašičku bral nebo bere, se projevuje příjemný stav tělesné i duševní pohody. Mateří kašička člověka harmonizuje, dělá ho dynamickým, povzbuzuje jej a hlavně mu vrací chuť do života.

Účinnost mateří kašičky závisí na jejím správném zpracování a uskladnění. V přírodním stavu je to látka velmi labilní. Při výčtu příznivých vlastností mateří kašičky by mohl vzniknout dojem, že je to látka přímo zázračná. Zázračné bohužel není nic.

Na mateří kašičku pohlížíme jako na velmi prospěšnou přírodní látku, která pomáhá vyladění celého organismu, který se pak snáze vypořádává s nemocemi.

Obtíže, při kterých je mateří kašička doporučována: astma, úprava krevního tlaku, krvetvorba, pooperační stavy, žaludeční a dvanáctníkové vředy, virová onemocnění (chřipka), zejména preventivně, některé kloubní potíže a některé další zdravotní potíže. Mateří kašička se konzumuje podáním pod jazyk, kde se vstřebá. Doporučovaná dávka je 10g, která se konzumuje asi 20 dní.

Prospěšný je včelí med i jed Prospěšný je včelí med i jed Prospěšný je včelí med i jed

Produkty s obsahem mateří kašičky můžete zakoupit v našem e-shopu.

Včelí vosk

Včelí vosk včely vylučují z voskotvorných žláz a používají jej na stavbu plástů. Včelí plásty jsou nedílnou součástí včelstva. Slouží k ukládání potravy, zejména zásob na zimní období, na výchovu nových generací a jako prostředí umožňující přezimovat.

Produkty s obsahem včelího vosku můžete zakoupit v našem e-shopu.

Včelí jed 

Včelí jed je látka vylučovaná jedovou žlázou včel slouží k obraně včelstva před nepřáteli. Lidé využívají včelí žihadlo na potíže revmatické bolesti kloubů, snižování krevního tlaku.

Produkty s obsahem včelího jedu apisinu můžete zakoupit v našem e-shopu.

Květový pyl

Pyl včely sbírají na květech a používají jej jako bílkovinnou složku potravy. Má velký význam při krmení plodu. Pro člověka má pyl včelami sbíraný velký nutriční význam. Konzumaci pylu se přikládá velký význam při potížích s prostatou, srdcem, imunitou a podobně. Jde o podobné působení jako u mateří kašičky.

Produkty s obsahem včelího květového pylu můžete zakoupit v našem e-shopu. 

 

Energie 

Energie včelího hroznu je energie, kterou vyzařuje včelstvo do svého okolí. Její intenzita závisí na síle včelstva, ročním období a vzdálenosti od hroznu.

Lidé si dávají do včelího hroznu nebo jeho bezprostředního okolí „ozářit“ potraviny, nápoje, léky.

Včelař při práci ve včelstvu je příznivě ovlivňován energií včelstva a proto se včelaři dožívají vysokého věku a zachovávají si dlouho vitalitu.

Med – léčivé účinky, recepty, historie, zajímavosti

Med je od nepaměti považován za pokrm bohů, prostředek mládí, moudrosti a nesmrtelnosti. Včely, které med produkují, byly v dávných dobách uctívány a považovány za posvátné.

Dnes už víme, že med je jednou z nejvydatnějších potravin, a kromě vynikající chuti skrývá léčivé účinky. Napomáhá růstu, posiluje kosti, má povzbuzující, uklidňující a antiseptické účinky, pomáhá při chudokrevnosti, nachlazení a astmatu.

Je prospěšný pro srdce, játra, žaludek i mozek.

Pohled do historie

Spojení medu s božstvy je známo od pradávna. Ve středověkém Egyptě věřili, že se včely zrodily z boha Slunce prostřednictvím slz, které ronil. V Koránu zase považují med za první požehnání, které Bůh na zemi seslal a bible popisuje zemi, kterou hledá izraelský národ jako místo, kde podávají manu, mléko a med.

Průkopníky chovu včel byli staří Egypťané, kteří jako první zkonstruovali úl pro získání medu z pláství. Med používali jako konzervant potravin, mumií, pro přípravu léčivých mastí a léků a jako obětinu bohům.

V Řecku se med těšil oblibě ve velkém množství jako lék na dlouhověkost. Ve starověkém Římě se dokonce stalo včelařství hlavním řemeslem.

Vikingové se posilovali v drsných podmínkách válek medovinou, kvašeným nápojem z medu a vody, který je považován za nejstarší alkoholický nápoj vůbec (starší než pivo a víno).

Med byl hlavním zdrojem cukru až do začátku 18. století, než byla objevena cukrová třtina a později cukrová řepa. Med se však těší oblibě stále, a to pro své výživové, léčivé a chuťové vlastnosti.

5 FAKTŮ O MEDU

VYSOKÁ ENERGETICKÁ HODNOTA
Med obsahuje 70–80 % cukru, což ho řadí mezi potraviny s nejvyšší energetickou hodnotou.

NEMĚNNÉ VLASTNOSTI
Na rozdíl od ovoce a zeleniny, které během sklizně a uskladnění ztrácí své vlastnosti, med se ani po uskladnění nekazí. Pokud je správně skladován tzn. v nádobě na temném místě bez přímého slunečního svitu, vydrží i několik let.

KOMPLEXNÍ A VYVÁŽENÝ
Kromě vysoké energetické hodnoty obsahuje med dalších 180 zdraví prospěšných látek, což z něj dělá velmi komplexní a vyváženou potravinu. Zmiňme například vitamín C, všechny vitamíny skupiny B, železo, fosfor, vápník, hořčík, glukózu a fruktózu.

VHODNÝ PRAKTICKY PRO VŠECHNY
Díky nutričním hodnotám je med prospěšný a vhodný pro všechny věkové kategorie, vyjma dětí do 18 měsíců, kterým se nedoporučuje podávat žádná sladidla. Pozor! Některé osoby mohou být na med a jeho složky alergické.

Budete mít zájem:  Přibývá případů zanedbaných zvířat

RYCHLÁ ENERGIE PRO TĚLO
Velkou výhodou medu je jeho rychlé vstřebání a okamžité využití energie pro životní funkce organismu.

Prospěšný je včelí med i jedHerbalistova zajímavost

V mnoha jazycích se líbánky překládají doslovně jako „Medový měsíc“ (např. anglicky honeymoon). Spojení nevzniklo jen tak náhodou. Pochází ze starého římského zvyku, kdy matka nevěsty nechá ve svatební komnatě džbánek medu pro novomanžele, aby nabrali síly po svatební noci.

MED A ZDRAVÍ

ANTISEPTICKÉ VLASTNOSTI – Med působí proti mikrobům a podporuje regeneraci buněk. Používá se při spáleninách, na drobné poranění a při léčbě vředů. Medové masky a kosmetické produkty podporují léčbu akné (postupy a návody naleznete na konci článku).

HRDLO – Med zmírňuje bolest v krku, pomáhá při léčbě zánětů hltanu a hrtanu.

JÁTRA – Vysoký obsah cukru, který je pro buňky rychle dostupný, chrání játra a doplňuje zásobu glykogenu.

KOSTI – Med usnadňuje vstřebávání vápníků, který je klíčovou složkou k správnému vývoji kostí a zubů. Důležitý je pro děti, v období dospívání a u žen před menopauzou.

MENSTRUACE – Med zmírňuje bolesti během menstruace a pomáhá ustálit menstruační cyklus.

SRDCE – Med dodává srdci energii a povzbuzuje krevní oběh. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.

ŽALUDEK – Med je v těle okamžitě vstřebán a není třeba ho trávit. Nezatěžuje proto žaludek a díky antiseptickým vlastnostem zabraňuje množení bakterií v zažívacím traktu. Zároveň pomáhá při žaludečních vředech a působí jako projímadlo.

UKLIDNĚNÍ – Med je přirozené sedativum, které se doporučuje všem včetně dětí na nespavost. Účinek zvýšíte přidáním medu do zklidňujícího bylinného čaje například čaje z meduňky.

KONZERVACE – Med je skvělým konzervačním prostředkem a používá se k uchovávání potravin.

Tipy pro zdraví

  • Proti rýmě, chřipce a horečce pomůže med s citrónovou šťávou nebo s mlékem
  • Bolest v krku zmírní med rozpuštěný v teplé vodě nebo mléce
  • Pro lepší spánek vypijte před spaním lžičku medu s teplým mlékem
  • Hmyzí bodnutí nebo otoky zmírní potření postiženého místa medem
  • Na žaludeční vředy pomůže lžička medu na lačno
  • Únik mateřského mléka omezí obklad z medu na prsou
  • Jemnou, pružnou a hydratovanou pleť pomůže uchovat maska z medu, která se hodí pro všechny typy pleti.

VÝROBA MEDU

Úl představuje absolutně disciplinované a uspořádané společenstvo, kde má každý jedinec svojí nezastupitelnou funkci a prospěch úlu je nadevše. Pokud včela úl opustí, nepřežije déle než dva nebo tři dny. Ve včelím společenstvu žijí tři kasty včel: včelí královna, dělnice a trubci.

Prospěšný je včelí med i jed

KRÁLOVNA – Jedna jediná v celé kolonii, dokonalá matka, která snáší veškerá vajíčka. Ačkoliv je o královnu dobře postaráno a dělnice ji krmí, zůstává po celý život v buňce úlu, kam ani sluneční svit nedosáhne. Život královny trvá čtyři až pět let a denně snáší tisíce vajíček.

TRUBCI – Jediným úkolem trubců je spářit se s královnou.  Během svatebního letu, kdy královna vyletí z úlu, se spáří pouze s jedním trubcem. Ten za to zaplatí životem a po spáření umírá. Ostatní trubci už nejsou potřeba a po skončení doby páření jsou samičkami nemilosrdně ubodáni.

DĚLNICE – Nejpočetnější skupina včel (až 90 000) zastávající většinu úkolů v úlu. Během života, který trvá zhruba 40 až 45 dnů, čistí plástve, krmí larvy pylem, medem a mateří kašičkou, kterou sami vyrábějí. Později se věnují výstavbě a opravám pláství a mají na starost větrání. Některé z nich úl opouští a hledají vodu, nektar a pyl.

Výroba medu v číslech

Kolonie spotřebuje ročně 160–180 kg medu, 25 kg pylu a asi 60 litrů vody. K získání 1 kg medu je potřeba navštívit více než 5 milionů květů a uskutečnit 40 000 letů s plným nákladem.

Zajímavost – včelí tanec

Včely vynikají mimořádnými komunikačními dovednostmi. Zní to neuvěřitelně, ale včela, která se vrací s nákladem pylu do úlu, předvádí ostatním tanec, při kterém popisuje cestu (směr, vzdálenost k místu), kde se nachází nektar, ale také množství a kvalitu nektaru.

Od nektaru k medu

Dělnice přináší do úlu nektar a předávají ho ostatním včelám, které jej zpracovávají. Během toho dochází ke snížení vlhkosti tekutiny a obohacení o enzymy, které včely produkují.

Tato tekutina je umístěna do pláství, ale protože má stále dost vysokou vlhkost, musí se větrat (včely mávají křídly) dokud vlhkost neklesne na přibližně 18 %. Poté je plástev uzavřena voskem a med samovolně dozrává.

Protože včely vyrobí velkou zásobu medu, která převyšuje spotřebu úlu, včelaři mohou zbylý med vytočit, aniž by narušili chod společenstva.

PRODUKTY ÚLU

MED – Med je vyroben z nektaru květů, který se smísí s výměšky včelích žláz a dozrává v plástvích. Obsahuje především cukr a vodu, které je maximálně 18 %. Při důkladném zkoumání bychom v medu našli sacharózu, glukózu, fruktózu, dextrin, vitamíny a fermenty.

Vlastnosti medu (chuť, barva) závisí na původu pylu a nektaru. Tmavší a výraznější chuť mají medy pocházející z ovocných stromů a lesních oblastí, naopak čirý med pochází většinou z jednoho zdroje nektaru. Spotřebitelé preferují medy tekuté, proto včelaři během stáčení med zahřívají.

Zahřátím med ztrácí nejenom chuť, ale i cenné látky.

VOSK – Vosk je produktem samotných včel. Dělnice za specifických podmínek zvýší teplotu těla nad 30 °C a voskové žlázy umístěné na břiše začnou vytvářet kousky vosku. Včely vosk smísí se slinami a uschovají na případné úpravy a výstavbu pláství.

PYL – Včely sbírají nektar, který je výchozí surovinou pro výrobu medu. Zatímco jej sají, z květů se jim na tělo lepí zrnka pylu, která slouží rostlinám k rozmnožování.

Včely mají na nohách malé košíčky, které po naplnění pylem odnáší do úlu do speciálních buněk. Pyl je velmi důležitý produkt, neboť se jim živí larvy.

Pylová zrnka jsou velmi komplexní potravou, obsahují proteiny, vitamíny, cukr, aminokyseliny, tuky, sacharidy, enzymy, koenzymy, růstové faktory a minerály.

Pyl zlepšuje náladu, pomáhá při vysokém tlaku, anémii, anorexii a úzkosti. Upravuje trávení, preventivně působí proti vypadávání vlasů, zlepšuje zrak a v kosmetice se používá pro lepší hydrataci pokožky. Na druhou stranu jsou pylová zrna u mnohých z nás častým a agresivním spouštěčem imunitní odpovědi, která vede k alergii.

PROPOLIS – Propolis má antibakteriální, fungicidní a zklidňující účinky a používá se například při léčbě popálenin nebo bradavicí. Včely propolis vyrábí smísením vosku, pylu, výměšků slinných žláz a rozmanitých pryskyřic, které získávají z kůry stromů. Propolis jim slouží na opravu pláství a pro obranu vstupu do úlu.

VČELÍ JED – Ani včelí jed by neměl uniknout naší pozornosti. Bodnutím včela vypouští toxickou látku, která má léčivé účinky u nemocí kloubů nebo při revmatismu.

MATEŘÍ KAŠIČKA – Mateří kašička je objevem nedávné doby. Dnes už víme, že zvyšuje tělesnou teplotu i duševní výkonnost a konzumace určitého množství denně vede k nabuzení metabolismu, zlepšení paměti, reflexů a schopnosti soustředit se.

Upravuje činnost endokrinního systému, podporuje růst a má vasodilatační, antibiotické a příznivé dermatologické vlastnosti. Mateří kašičku produkují včely tzv. kojičky, které jsou staré 5–12 dnů. Během prvních 3 dnů s ní krmí larvy a poté už kašičku dostává jen královna.

Ostatní včely v úlu se živí směsí pylu, medu a vody.

Prospěšný je včelí med i jed

MED – VŠE, CO VÁS ZAJÍMÁ

Může se med zkazit?

Med se nekazí a můžete ho v ideálních podmínkách (ve stálé teplotě 0 °C, ve tmě) uchovávat po dobu několika let, aniž by změnil barvu nebo vlastnosti. V muzeu zemědělství v Dokki v Egyptě jsou uchovány džbány medu, pocházející z roku 1400 př. n. l. a med lze dosud konzumovat!

Jakou má med výživovou hodnotu?

100 gramů medu obsahuje přibližně 1360 kJ (325 kalorií). Jako se vším, ani s medem se to nesmí přehánět, a to hlavně při redukční dietě.

Jaký med je nejlepší?

Nejlepší med je od ověřeného včelaře, jehož včely měly k dispozici dostatek květů v čistém prostředí. Domácímu medu dejte vždy přednost před medem ze supermarketu, který může být pouhou náhražkou ve formě rozpuštěného cukru.

Jaký med je nejzdravější?

Často slýcháváme, že med lesní je zdravější než med květový. Co je na tom pravdy? Medy se liší svým složením podle rostlin, z kterých včely pyl a nektar získávají. Léčivé byliny, které med obsahuje, najdou včely jak v lese, tak na louce a složení medu se bude vždy trochu lišit. Nejde proto říci, že by byl med lesní zdravější než med květový.

Co se zkrystalizovaným medem?

Krystalizace (tvorba drobných krystalů, které se spojují) je přirozenou vlastností medu. Pokud med zhruba do roka nezkrystalizuje, můžeme se domnívat, že byl včelařem tepelně upraven.

Během přeměny (krystalizace) nedochází k znehodnocení látek a med si zachovává veškeré zmiňované vlastnosti. Naopak tepelnou úpravou se část látek z medu ztrácí. Pokud vám med v tuhé podobě nevyhovuje, můžete ho rozpustit ve vodní lázni.

Trvalého efektu docílíte pravidelným mícháním čerstvého medu po dobu asi 14 dnů.

>> Pokračování v článku Návody a tipy na použití medu v kosmetice 

Med – prospívá zdraví nebo škodí?

Prospěšný je včelí med i jed

Včelí med známe snad všichni a málokdo také pochybuje o jeho přínosu pro naše zdraví. Pokud však máme vyjmenovat, jaké látky med přesně obsahuje a u kterých zdravotních problémů je jeho konzumace vhodná, to je již obtížnější. Začněme však od Adama, v tomto případě od včely medonosné (Apis mellifera). Med je hlavním produktem tohoto blanokřídlého hmyzu. Ovšem není jediným – včely vytvářejí rovněž propolis, vosk, pyl, mateří kašičku, ale také i včelí jed. Což je celkem úctyhodný výčet, na tak drobounké stvoření.

Budete mít zájem:  Alergie Na Králíka Příznaky?

Prospěšné látky ukryté v medu

Včely sbírají z květů nektar, který je vlastně surovinou pro tvorbu vlastního medu. Samotný nektar je cukernatá tekutina, kterou produkují některé rostliny. Jedná se o roztok sacharózy a glukózy, resp. fruktózy. Rovněž v malých množstvích obsahuje alkoholy, aminokyseliny, organické kyseliny, fosfáty a další přírodní látky.

Med obsahuje zejména jednoduché cukry (odborně monosacharidy). Z hlediska procentuálního zastoupení obsahuje až 35 % hroznového cukru (glukózy), 40 % ovocného cukru (fruktózy) a 10 % ostatních sacharidů. Právě obsah jednoduchých cukrů je pro některé použití medu důležitý.

Med je důležitým zdrojem energie při fyzickém nebo psychickém vyčerpání. Je kvalitním zdrojem (kromě jiného) i pro svůj obsah jednoduchých cukrů. Tyto sacharidy se nemusí štěpit (na rozdíl od složených cukrů), což usnadňuje proces rozkladu a transportu k jednotlivým buňkám těla.

Ve srovnání s rafinovaným (neboli “obyčejným”, bílým) cukrem má med dvě výhody:

  1. Na rozdíl od rafinovaného cukru obsahuje další důležité přírodní látky.
  2. Zatímco rafinovaný cukr se rozkládá v játrech (a tím je zatěžuje), jednoduché cukry obsažené v medu se vstřebávají přímo přes stěnu trávicího traktu a proto se do jater vůbec nedostávají. Dostávají se přímo k buňkám, což umožňuje jejich rychlejší regeneraci.

Kromě cukrů obsahuje med ještě další látky – bílkoviny, dextriny (také sacharidy, ale jiného složení než jednoduché cukry), aminokyseliny, minerální prvky (železo, měď, fosfor, vápník, hořčík), organické kyseliny (jablečná, vinná a citronová) a stopové prvky (mangan, kobalt, zinek, jód, fluor, kyselina křemičitá a další).

Kde med pomáhá

Med má své nezaměnitelné místo v tradičním léčitelství. Velmi časté uplatnění našel při nemocech horních cest dýchacích (kašel, zánět průdušek, bolesti v krku). V takových případech se jím sladily různé čajové průduškové směsi, společně s máslem se rozpouštěl v horkém mléce a proti kašli se podávala směs medu a cibule.

Med díky obsahu acetylcholinu může rozšiřovat drobné, což je dobré při vysokém krevním tlaku. Tradičně se med používal i u nemocí žaludeční sliznice (hlavně u vředů), protože již zmíněné obsažené dextriny pomáhají hojit poškozenou sliznici. Med také podporuje omezení růstu a rozmnožování některých baktérií.

Obsah železa je důležitý pro dobrou krvetvorbu. Med rovněž pomáhá snižovat riziko vzniku aterosklerózy (díky obsaženým látkám zabraňuje usazování cholesterolu na stěnách cév). Co se týče posílení imunitního systému, i zde konzumace medu působí příznivě.

Med se ukládá ve svalech a játrech jako glykogen a tím zvyšuje jeho celkové množství v organismu. Jaterní glykogen udržuje stabilní hladinu krevního cukru, zejména při hladovění, zatímco svalový glykogen je okamžitě využitelný ke svalové práci jako bezprostřední zdroj energie.

Jestliže jsou zásoby glykogenu nízké nebo zcela vyčerpané, musí se doplnit z vnějších zdrojů. Jedním z takových zdrojů může být i med.

Med nacházel a stále nachází uplatnění při léčbě ran a lehčích popálenin. Tradičně se používal například k hojení řezných ran. V současnosti se používá pří léčbě proleženin, popálenin či vředů, pro své antiseptické působení.

Jsou však i situace, kdy je užívání medu zakázáno. A to v případě alergie na med a včelí produkty vůbec a samozřejmě rovněž u diabetu. V jídelníčku diabetika se nesmí med objevit, protože, kromě obsažených cukrů, také zvyšuje chuť na sladké.

U dětí musíme být obezřetní především u těch nejmenších, které jsou ještě kojené, protože by dítě, pro výraznou sladkou chuť medu, upřednostňovalo tento před mateřským mlékem. Pokud je ovšem dítě starší a jeho jídelníček je správně vyvážený, může v něm mít místo i med.

Med se objevuje i jako součást řady přírodních přípravků. Nejčastěji bývá součástí různých sirupů při kašli a nachlazení – v kombinaci s léčivými rostlinami, dalšími včelími produkty nebo brusinkami. Nachází také uplatnění v přírodní kosmetice, v pleťových krémech nebo regeneračních krémech na ruce.

Apiterapie využívá léčivé síly včelího jedu na zmírnění závažných stavů, např. roztroušené sklerózy

Radioporadna: plk. MUDr. Radek Hubač, hlavní hygienik Ministerstva obrany. APITERAPIE využívá léčivé síly včelího jedu na zmírnění závažných stavů, jako je roztroušená skleróza, artritida či kožní lupus. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Apiterapie je léčba člověka s pomocí včel a jejich produktů. Může být použita jako léčba konkrétních problémů nebo jako prevence. Objevitelem apiterapie je Dr. Philipp Terč.

Lidskému zdraví je prospěšné v podstatě vše, co včely vytvářejí:

Med je nejznámější. Používá se při nachlazení, zánětech, ztrátě energie atd., lze ho blahodárně používat na masáže a zábaly.Propolis – používají včely jako desinfekci, obdobně působí i na člověka.

Používá se tam, kde potřebujete zničit bakterie, zabránit jejich šíření.Mateří kašička – včelí larva i matka jsou po ní schopny přibrat za den až dvojnásobek své váhy, je tedy velmi výživná. V krémech je jí sotva znatelné množství a jsou i tak velmi účinné.

Pyl – není v pravdě včelí produkt (včely ho přinášejí z květů), ale perga (fermentovaný pyl získávaný z pláství s o 50% větší účinností) by bez působení včel jen těžko vznikal. Kladný účinek má v boji proti alergiím, astmatům, zánětům.

Vosk – asi nejméně léčivá látka, aroma svíček pomáhá dýchacím cestám (mj. i proto, že vosk není zcela čistý a obsahuje i částečky pylu a propolisu, které se při hoření uvolňují)Jed – nejintenzivnější lék.

Působí proti revmatismu, proti „tenisovému lokti“, dokáže rozpustit některé látky, usazené v kloubech apod.Mezi produkty nepatří, ale na zdraví, především psychické, má kladný vliv i péče o včelstvo.

Apiterapii lidé nevědomky využívají, když si dají med při nachlazení do čaje apod. S jídlem se do těla člověka dostávají jednotlivé léčivé látky nejčastěji (med s něčím, potraviny s mateří kašičkou, propolisem).

Do apiterapie lze zahrnout i používání krémů nebo masáží. Nejčastěji se používá medová masáž a regenerační krémy s mateří kašičkou (gelée royal, prostý francouzský překlad). Přípravky kůži regenerují, hojí rány, hydratují.

Apiterapií je i aplikace jedu včelím žihadlem – řízené bodnutí včelou. Použití této metody je poměrně složitější. Včely vytváří pokaždé jiný jed podle toho, odkud berou svoji potravu. I dávka může být různě silná.

Léčivé včelí produkty jako prevence i lék: Med, propolis a mateří kašička

17. 01. 2020 | Doba čtení 6 minut

Činností včel vzniká mnoho ceněných látek, které člověk využívá v různých formách jako pochutinu i lék. Díky darům od včel dostanete pod kontrolu nachlazení, nespavost, kožní problémy, záněty, paradentózu, zlepšíte potíže s imunitou a vyřešíte i spoustu dalších obtíží.

Kromě léků, které nabízí moderní medicína, mají při léčení neduhů svou úlohu i přírodní léčebné prostředky. Člověk využívá k udržení zdraví nejrůznější bylinky, vonné silice, oleje, doplňky stravy a další látky rostlinného i živočišného původu. Důležité místo zde mají i produkty vznikající činností včel.

Od včel se získává med, propolis, mateří kašička vosk, jed i pyl Zdroj: santypan / Shutterstock.com

Med

Med je lahodný a tělu prospívá Zdroj: wirakorn deelert / Shutterstock.com

Nejznámější včelím výdobytkem je bezesporu lahodný med, hojně užívaný v období chřipek a nachlazení.

Je vhodné ho podávat preventivně, je lehce stravitelný, působí antibakteriálně a zvyšuje odolnost organismu.

Obsahuje mnoho prospěšných látek, mimo jiné celou řadu cenných vitaminů, minerálů a enzymů, důležité jsou i jeho antioxidační účinky.

Pravidelná konzumace medu zvyšuje populaci probiotických bakterií ve střevě, zlepšuje trávení a snižuje hodnoty rizikových faktorů pro rozvoj nemocí srdce a cév, také metabolických problémů. Na škodu nejsou ani různé příměsi, které se v medu vyskytují, ani jeho krystalizace.

„Po usazení medu ve sklenici se na povrchu vytvoří napěněná vrstva, o které se lidé domnívají, že je to špína a nečistoty. Jedná se přitom o vysrážené bílkoviny a pyl, které patří k nejcennějším látkám v medu,“ říká Dagmar Valášková, která s manželem chová včely na Broumovsku už více než 40 let.

„Vytvořená vrstva pěny a postupná krystalizace jsou přirozené procesy, které se objevují u kvalitního přírodního medu,“ dodává.

  • Med nikdy nedávejte do horkého jídla či nápojů, teploty nad 50 °C spolehlivě ničí cenné látky.

Mateří kašička

Potravou včelí královny je mateří kašička Zdroj: StockMediaSeller / Shutterstock.com

Vyvíjející larvy včel jsou krmeny speciální substancí, mateří kašičkou. Jedná se o výměšek hltanových žláz mladých včel.

Složení a množství mateří kašičky podávané larvám závisí na tom, jakou funkci bude včela ve včelstvu zastávat. Kašičkou jsou krmeny larvy budoucích matek a omezeně také larvy dělnic a trubců. Kromě toho je tato výjimečná potrava určena pro matku – královnu.

I díky odlišné stravě se život matky značně prodlužuje, dožívá se několik let na rozdíl od dělnic, které svůj životní běh končí po několika měsících.

Je jasné, že v mateří kašičce najdeme jen to nejlepší, co mají včely k dispozici. Dodává se v čisté podobě, lyofilizovaná (sušená mrazem), případně smíchaná s medem či jako součást kosmetických přípravků.

Její léčebné využití je široké, doporučuje se při mnoha onemocněních, usnadňuje průběh a zotavení celé řady potíží.

Namátkou lze uvést její pozitivní účinky při léčbě astmatu, vředů, depresivních stavů, nespavosti, úpravě krevního tlaku, pomáhá při klimakteriu, prospívá pleti i vnitřním orgánům, zvyšuje obranyschopnost organismu.

Budete mít zájem:  Proč některé dítě jí moc, jiné málo a co s tím?

Propolis

Propolisová tinktura je vynikající na drobná poranění a kožní problémy Zdroj: Auhustsinovich / Shutterstock.com

Jedná se o lepkavou látku složenou z včelího vosku a pryskyřic sbíraných z pupenů listů a květů. Včely jej používají k vyplnění štěrbin v úlu, utěsnění, ale spoléhají na něj i v případě, že se do úlu dostane nevítaný návštěvník.

Zahubí vetřelce svými žihadly a pokud je tělo příliš velké, aby ho odstranily z prostor úlu, obalí ho propolisem. „V úle pak najdete mumifikovanou mrtvolku myši nebo rejska, antibakteriálně působící propolis zabraňuje šíření mikrobů z rozkládajícího se těla, “ vysvětluje včelař Jiří Valášek.

Podobně využívají včely propolis i proti jiným škůdcům, například pomocí něj brání růstu vajíček zavíječe voskového.

Právě vysoký obsah látek bránící rozvoji mikroorganismů dělá z propolisu ideální prostředek v boji proti zánětům, užívá se vnitřně i zevně.

Ve formě tinktury nebo jakou součást mastí, zubních past a kosmetických přípravků se aplikuje při léčbě plísňových onemocnění, na drobná poranění, popáleniny, záněty, při paradentóze, bolestech zubů, ale i při střevní infekci, revmatismu nebo poruchách krevního oběhu a mnoha dalších obtížích. Jestli propolis zkoušíte poprvé, musíte počítat s případnou alergickou reakcí a nejprve otestovat menší množství přípravku.

  • Výčet užitečných látek pocházejících od včel nekončí, ceněný je i včelí pyl a jed, do mastí a kosmetických přípravků se užívá včelí vosk.

Apiterapie – Wikipedie

Apiterapie je léčba člověka s pomocí včel a jejich produktů. Může být použita jako léčba konkrétních problémů nebo jako prevence. Objevitelem moderní apiterapie je Dr. Philipp Terč. V současnosti neexistuje vědecký důkaz nebo studie potvrzující účinnost této terapeutické metody.[1][2]

Historie

Z historický záznamů je známo, že ve 12. století byla Karlu Velikému léčena dna včelím jedem, v 17. století zase včelími vpichy léčili revmatismus Ivana Hrozného.
Zakladatelem moderní apiterapie byl Dr. Philipp Terč.

Narodil se v Prapořišti na domažlicku jako syn německého otce a české matky roku 1844 a ve Vídni vystudoval medicínu. Testoval včelí bodnutí jako terapeutickou metodu – úspěšnost dosáhla 82 % z 660 pacientů.

Stěžejní prací je odborné sdělení „Über merkwürdige Beziehung des Bienenstiches zum Rheumatismus“ (O vztahu včelího bodnutí k revmatizmu) v čísle 35 Wiener medizinische Wochenschrift z roku 1888.[3] Následníkem se stal vídeňský lékař MUDr. A.

Reiter, autor publikace „Rheumatismus und Bienenstichbehandlung“, který dokázal kriticky zhodnotit přínos apiterapie, a neopomenul varovat před neodborným použitím včelího jedu.[3]
Novější alternativní medicínská praxe je přičítána maďarskému lékaři Bodogovi F.

Beckovi, který v roce 1935 vytvořil termín „terapie včelím jedem“[4] a včelaři Charlesi Mrazovi (1905-1999) v druhé polovině dvacátého století[5]
V roce 1957 ministerstvo zdravotnictví SSSR schválilo používání včelího jedu k léčbě určitých onemocnění schválením práce Nikolaje Arťomova „Pokyny pro použití včelího jedu v apiterapii“.[6][7] V Bukurešti je od roku 1984 první centrum lékařské apiterapie na světě.[8]

Včelí produkty

Podle apiterapie je lidskému zdraví prospěšné v podstatě vše, co včely vytvářejí:

  • Med je nejznámějším produktem. Používá se při nachlazení, zánětech, ztrátě energie atd., lze ho používat na masáže a zábaly.
  • Propolis – používají včely jako mj. jako desinfekci, obdobně působí i na člověka. Používá se tam, kde je potřeba zničit bakterie, zabránit jejich šíření.
  • Mateří kašička – včelí larva i matka jsou po ní schopny přibrat za den až dvojnásobek své váhy, je tedy velmi výživná. Používá se v kosmetice, také jako doplněk výživy a rovněž do léků.
  • Pyl – není v pravdě včelí produkt (včely ho přinášejí z květů), ale perga (fermentovaný pyl získávaný z pláství s o 50% větší účinností) by bez působení včel jen těžko vznikal. Kladný účinek má v boji proti alergiím, astmatům a zánětům.
  • Vosk – asi nejméně léčivá látka, aroma svíček má pomáhat dýchacím cestám (mj. i proto, že vosk není zcela čistý a obsahuje i částečky pylu a propolisu, které se při hoření uvolňují)
  • Jed – Údajně působí proti revmatismu, proti tenisovému lokti, dokáže rozpustit některé látky usazené v kloubech apod.

Mezi produkty nepatří, ale na zdraví, především psychické, má kladný vliv i péče o včelstvo.

Metody

Orální užití

Např. med do čaje při nachlazení, apod. S jídlem se do těla člověka dostávají jednotlivé léčivé látky nejčastěji (potravina s medem, s mateří kašičkou, s propolisem…)

Zevní užití

Apiterapistické používání krémů nebo masáží. Nejčastěji se používá medová masáž a regenerační krémy s mateří kašičkou. Přípravky mají regenerovat pokožku, hojit rány, hydratovat.

Aromaterapie

Jednou z nejjednodušších apiterapeutických metod je inhalace vzduchu ze včelího úlu. Jde o vdechování teplého vzduchu (aerosolu) z úlu přes speciální dýchací masku, obohaceného propolisem, mateří kašičkou, včelím voskem a pylem, který má mít léčivý účinek na řadu níže uvedených problémů. Tato metoda může probíhat od dubna do září.

Inhalace by měla pomáhat lidem s následujícími problémy: bronchitida, astma, alergie, chronická onemocnění plic, náchylnost k infekcím, oslabený imunitní systém, infekce dýchacích cest, chronické bolesti hlavy, migrény, stres, deprese

Použití včelího jedu (apitoxinu)

Řízené bodnutí včelou

Aplikace jedu včelím žihadlem – řízené bodnutí včelou. Použití této metody je problematické, neboť včely vytváří pokaždé jiný jed podle toho, odkud berou svoji potravu. I dávka může být různě silná.
Tato metoda zlepšuje prokrvení, má okamžité prozánětlivé a sekundárně protizánětlivé účinky, bolest tišící efekt, ovlivňuje hypofýzokortikální systém, zpomaluje růst nádorových buněk a ovlivňuje imunitní systém. Jedu se využívá jak pro prevenci, tak pro terapii.[9] Metoda má ulevovat pacientům trpícím osteoartrózou krčních obratlů nebo chronickými bolestivými syndromy, zejména bolestmi kostrče,[10] i roztroušenou sklerózou.[8]

Apipunktura

Metoda spočívající v přikládání včel do akupunkturních bodů: včela bodne a jed se dostává do krve. Využívá se k léčbě artritidy a astmatu, k zmírnění revmatických obtíží či premenstruačního syndromu.[10]

Mikroapipunktura

Moderní verze apipunktury, kdy je žihadlo je odebíráno živé včele a použito k mikrovpichům do kůže klienta. Mikroapipunktura je oproti apipunktuře méně bolestivá a více efektivní (jedno žihadlo se využije pro více vpichů). Používá se např.
pro kosmetické použití, stimulaci meridiánů, ošetření jizev, různé bolestivé a zánětlivé stavy, ošetření zánětu dásní aj.[9]

Injekční aplikace

V současnosti existuje i metoda injekčkní, nejšetrnější jak ke včelám, tak k pacientům, kdy se apitoxin získává jemným způsobem, aniž by bylo nutno včelu usmrtit.[8]

Rizika

Nežádoucí účinky na léčbu apitoxinem jsou časté [11] a mohou zhoršit průběh roztroušené sklerózy.[12] Časté vystavení apitoxinu také může vést k artropatii.

[13] U některých osob mohou sloučeniny v jedu působit jako alergeny, což způsobuje spektrum alergických reakcí, které se mohou pohybovat od mírného lokálního otoku až po těžké systémové reakce, anafylaktický šok nebo dokonce smrt.[14]

Roku 2015 zemřela v Jižní Koreji žena v důsledku aplikace apitoxinu nelicencovaným terapeutem.[15]
Na počátku roku 2018 zemřela ve Španělsku žena po třech týdnech komatu způsobeným anafylaktickým šokem po podstoupení apipunktury. Tuto léčbu předtím bez problémů podstupovala každé čtyři týdny po dobu dvou let.[15][14][16]

Výzkum

O účinnosti apitoxinu proti nějaké nemoci neexistuje žádný vědecký důkaz.[17] Podle National Multiple Sclerosis Society, organizace pomáhající pacientům s roztroušenou sklerózou, 24 týdnů trvající studie neprokázala žádný ústup nemoci, paralýzy nebo únavy pacientů a žádné zlepšení jejich stavu.

[17] Přesto je možné, i když nepravděpodobné, že apiterapie je při léčbě roztroušené sklerózy účinná. Apitoxin obsahuje mnoho biologicky aktivních látek. Jedna nebo více z nich může mít protizánětlivé nebo imunitu ovlivňující účinky.

[12]
American Cancer Society varuje, že neexistuje žádná klinická studie, která by ukazovala na účinnost včelího jedu či jiných včelích produktů v léčbě nebo prevenci rakoviny. Věřit tomuto jedinému druhu léčby a vyhýbat se konvenční léčbě nebo ji oddalovat může mít pro zdraví velmi vážné důsledky.

[17]
Některé studie poukazují na možné využití apitoxinu, resp. některých jeho složek pro tlumení bolesti.[18]

Reference

  1. ↑ ADES, Terri B.; RUSSEL, Jill. American Cancer Society Complete Guide to Complementary and Alternative Cancer Therapies. [s.l.]: American Cancer Society, 2009. Dostupné online. ISBN 978-0-944235-71-3. Kapitola 9. Pharmacologic and Biologic Therapies, s. 704-708. (anglicky) 
  2. ↑ CASSILETH, Barry R. The Complete Guide to Complementary Therapies in Cancer Care: Essential Information for Patients, Survivors and Health Professionals. [s.l.]: World Scientific, 2011. Dostupné online. ISBN 978-981-4335-66-9. Kapitola 36. Apitherapy, s. 221-224. (anglicky) 
  3. ↑ a b NOVÁK, J. Doplňme si významné lékaře z pošumaví. Facultas Nostra [online]. Lékařská fakulta University Karlovy v Plzni, 1.9.2008. Roč. 2008, čís. 68-69, s. 18. Dostupné online. 
  4. ↑ GRASSBERGER, Martin; SHERMAN, Ronald A.; GILEVA, Olga S.; KIM, Christopher; MUMCUOGLU, Kosta. Biotherapy – History, Principles and Practice: A Practical Guide to the Diagnosis and Treatment of Disease using Living Organisms. [s.l.]: Springer Science & Business Media, 2013. 309 s. ISBN 978-94-007-6585-6. Kapitola Bee Venom Therapy, s. 77-78. (anglicky) 
  5. History of Apitherapy [online]. MedicineWorld.Org. Dostupné online. (anglicky) 
  6. ↑ BERENBAUM, May R. Bugs In The System: Insects And Their Impact On Human Affairs. [s.l.]: Basic Books, 1994. 400 s. ISBN 978-0-201-62499-1. Kapitola Social lives, s. 175. (anglicky) 
  7. ↑ PALMER, D. J. Collecting bee venom for research. New Scientist. 27.2.1964, roč. 21, čís. 380, s. 546-547. Dostupné online. ISSN 0262-4079. (anglicky) 
  8. ↑ a b c Včely pomáhají v Rumunsku při léčbě nemocných. E15

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector