Proč chřest na váhu prodává jen jediný řetězec?

Štěstí. Co je štěstí? „Pár stonků chřestu,“ volají gurmáni z Instagramu. Sezóna trvá jen pár týdnů v roce. Právě teď dorazila. Ochutnejte, dokud je špargl nejšťavnatější.

Chřest, přezdívaný zelenina labužníků, špargl, nebo asparágus, má na světě asi 300 druhů. V ČR dozrává jediný – chřest lékařský. Jeho mladé výhonky v zelené nebo bílé barvě seženete na pultech obchodů zhruba od konce dubna zhruba do konce června.

Proč jíst chřest?

  • Snadná úprava, jemná delikátní chuť
  • Minimum kalorií (jen 89 kJ/100 g)
  • Zdroj vitamínů E, A, C, vlákniny a kyseliny listové
  • Dodává vápník, fosfor, draslík, železo nebo mangan
  • Pro zdraví ledvin, močových cest, optimální hladinu cholesterolu i krevního tlaku

TIP: Kvůli vyššímu obsahu purinů není vhodný pro lidi se zvýšenou hladinou kyseliny močové.

Jak poznat opravdu čerstvé stonky?

Hlavičky nesmí „smutně“ viset, ale držet pevně vzpřímené. K celému svazku shora přičichněte – pokud cítíte náznak plísně nebo vlhkosti, nekupujte ho. Na stisk musí být stonky pevné, ne gumové.

Co vědět o uchování a úpravě šparglu

  • Dlouhé skladování mu nedělá dobře. Pokud nebudete hned vařit, zabalte ho do vlhké utěrky a dejte do lednice. Vydrží maximálně pár dní.
  • Před vařením ponořte do studené vody a propláchněte.
  • Tenké zelené stonky nemusíte loupat. Bílý chřest se loupe vždy – cca 2 cm pod hlavičku. Stačí obyčejná škrabka na brambory.
  • Dřevnaté konce – cca 2 cm – před vařením odřízněte.

TIP: Objevte ty nejlepší recepty ze šparglu podle BezHladovění.cz.

Tipy na skvělé chřestové recepty z Instagramu

Snídaňová omeleta podle Lenky

Proč chřest na váhu prodává jen jediný řetězec?

Zelený chřest k snídani? Proč ne. Jemná vaječná omeleta podle @mollka vám dodá sílu nejmíň na celé dopoledne. Hltat ji budete i očima. Vypadá totiž opravdu krásně.

Míchaná vajíčka s vařeným šparglem a mrkví

Proč chřest na váhu prodává jen jediný řetězec?

Když už jsme u těch teplých snídaní, co míchaná vajíčka s vařenou zeleninou podle @martikocarova? Vařený zelený chřest se ale hodí skoro ke všemu – obědovému rizotu, libovému masu, rybě i těstovinám.

Rychlá holandská omáčka

Proč chřest na váhu prodává jen jediný řetězec?

Holandská omáčka povýší vařený špargl na pochoutku králů. Nenechte se zmást zbytečně složitými recepty. Na výbornou holandskou omáčku si vystačíte s vejcem, solí, vodou a troškou másla. Pak už jen za tepla šleháte a šleháte…

Quiche s cottage sýrem a špenátem

Proč chřest na váhu prodává jen jediný řetězec?

Ověřeno! Hodí se i na pečení. Navíc v něm celé stonky krásně vizuálně vyniknou. Těsto na slaný koláč připravte ze špaldové mouky, másla, vody a špetky soli.

Polévka s bílým vínem a podmáslím

Proč chřest na váhu prodává jen jediný řetězec?

Variací na chřestovou polévku je spousta. Od té nejjednodušší – rozmixovaných stonků ve vodě – až po opravdové kulinářské speciality. Verze na bílém víně od ilony238 je zahuštěná světlou cibulovou jíškou a dochucená kysaným podmáslím, bílým pepřem, muškátovým oříškem a podmáslím.

TIP: Náš tip na lehkou polévku s kokosovým mlékem najdete mezi recepty ze zeleného chřestu.

Čerstvý chřest se špenátem, jahodami a kozím sýrem

Proč chřest na váhu prodává jen jediný řetězec?

Luxus na talíři podle @leni.pankova? Vyznavačka přirozeného života co nemusí, to nevaří. Tady zvolila lahodnou kombinaci zelených výhonků s čerstvými jahodami, kozím sýrem a špenátem. Ideální mix pro hubnutí!

TIP: A jaký je váš nej recept z chřestu? Přidejte ho na Instagram s hashtagem #bezhladoveni. Předem děkujeme za každou inspiraci. Sledujte nás na profilu @Bezhladoveni.cz.

bílý chřest instagram zelený chřest

Chřest – české zlato pro vaše zdraví

Český chřest byl a je ve světě vždy pojmem a známkou té nejvyšší kvality. O mezinárodním věhlasu našeho „bílého zlata“ přitom v jeho domovině – ČR – málokdo ví. Chřest vyžaduje pro ideální kvalitu velmi specifické, lehké písčité půdy. Těch na světě není příliš mnoho a jedny z nich se nachází na Mělnicku a v kombinaci s ideálním klimatem (ani kontinentálním, ani suchým) dávají našemu chřestu po stovky let tolik vyzdvihované kvality. V současné době zažíváme doslova renesanci věhlasu českého chřestu ve světě, většina naší produkce putuje na stoly gurmánů v Holandsku a Německu, které patří mezi největší světové konzumenty. Ten nejlepší chřest nechybí na slavnostních tabulích státních recepcí v Bílém domě i v Kremlu. Již i v ČR lze nyní koupit ten nejlepší český chřest v různých řetězcích supermarketů, farmářských prodejnách a také na farmářských trzích. V současnosti se pěstuje v ČR na Mělnicku, které má v Čechách jediné vhodné podmínky pro pěstování. Sezóna chřestu začíná většinou v dubnu a trvá do konce června.

Jak poznat čerstvý chřest

Sezóna chřestu u nás trvá zhruba od poloviny dubna do konce června. I mimo tuto dobu chřest seženete,ale nebude český, čili bude méně čerstvý.

  • Čerstvě sklizený chřest poznáte podle hodně pevných, sevřených hlaviček a lesklého povrchu. Při naříznutí vytéká bílá míza.
  • Čerstvý  chřest se nedá ohnout, praskne. Naopak, pokud je chřest gumový, raději nekupovat.
  • Čerstvé výhonky vržou, pokud je o sebe třete.
  • Čerstvý chřest není svraštělý a není výrazně okoralý v řezu.
  • Pokud se chřest prodává ponořený ve vodě, může to být známkou toho, že je již starší a povadlý, není nejčerstvější.
  • Chřest by měl vonět, nikoli zapáchat.

Skladování chřestu

Chřest je nejlepší konzumovat co nejčerstvější. Už jen proto je chřest od českého pěstitele mnohem lepší než dlouze dopravovaný ze zahraničí. Ideální je konzumovat chřest několik hodin po sklizni. Chřest skladujeme v chladničce při teplotě kolem +4°C i několik dní, maximálně jeden týden.

Vhodné je ale co nejrychlejší zpracování, protože skladováním se znehodnocuje skvělá chuť a chřest ztrácí vysoký obsah cukru. Chřest je vhodné skladovat zabalený do vlhké utěrky. Mírně povadlému chřestu pomůžeme namočením do vody. Syrový chřest není vhodné zamrazit! Pokud to musí být, zamrazte chřest vždy tepelně upravený.

Budete mít zájem:  Syndrom Zlomeného Srdce Léčba?

Chřest se dá jíst i syrový, ale musí být velmi čerstvý, je to lahůdka. Doporučuje se nicméně požívat syrový chřest pouze ze známého zdroje.

Příprava chřestu před vařením

Chřest omyjeme a odlomíme nebo odkrojíme dřevnaté konce (podle čerstvosti 2 – 4 cm). Bílý chřest musíme pečlivě celý oloupat až po hlavičku. U zeleného chřestu stačí oloupat cca poslední třetinu výhonku (pazochu), mladý zelený chřest není potřeba loupat vůbec.

Pokud jde o loupání, určitě vystačíme s obyčejnou škrabkou na zeleninu, nicméně se speciální škrabkou na chřest ušetříme spoustu času. Chřest loupeme vždy od hlavičky směrem dolů.  Pokud se nám stává, že se chřest při loupání láme, položíme chřest na kuchyňské prkénko, přidržujeme za hlavičku a postupně otáčíme.

Tím riziko, že se zlomí minimalizujeme.

Vaření

Jestliže se chřest chystáte vařit, svažte stonky dohromady, aby se nepolámaly, a vložte je do vroucí osolené vody s kapkou citronu. Hrnec nepřikrývejte pokličkou. Vaření potrvá jen pár minut, chřest musí zůstat křehký a křupavý. Vhodné je také šetrné vaření v páře. Chřest můžete restovat na olivovém oleji anebo grilovat.

Proč chřest na váhu prodává jen jediný řetězec?

Chřestová sezóna je v plném proudu a vy nevíte co uvařit? Tento lehký salát s křupavými krutónky je jednoduchý na přípravu a chutná…

Recept – suroviny a postup

Recept na chřestovou polévku najdete zde.

Chřest. Na podzim, na jaře i za tři roky – Národní zemědělské muzeum, s. p. o

Proč chřest na váhu prodává jen jediný řetězec?

Tento text bude o tom, jak si můžete vypěstovat chřest sami. Abychom ale zvýšili vaši motivaci ještě teď vyběhnout na zahradu a chystat záhony, začínáme příspěvek on-line výstavou fotografií. Kurátorka naší podsbírky fotoarchiv Michaela Brachtlová nafotila letos v dubnu jarní sklizeň chřestu v Hostíně u Vojkovic. Výstavu jste měli možnost vidět pár týdnů u nás v muzeu, nyní vám ji nabízíme v rámci projektu V muzeu jako doma. 

Lahůdka z hrůbků – připravte si na podzim záhony pro pěstování chřestu

Milovníky chřestu zajímá především to, kdy si na čerstvě vypěstované zelenině mohou pochutnat. Je to na jaře od konce dubna do června. Sezóna chřestu je krátká, ale zato intenzivní.

Zabývat se chřestem ale pouze v těchto měsících by bylo pěkně krátkozraké. Sklizeň možná trvá pár týdnů, pěstování chřestu je však celoroční záležitostí. A tato záležitost se může týkat i vás.

A jestli si chcete pochutnat na vlastní úrodě na jaře 2023, musíte začít hned.

Chřest je vytrvalá bylina, na stanovišti vydrží deset i patnáct let.  Nejlépe se mu daří v lehké, hlinitopísčité půdě. Ta se pro výsadbu chřestu musí nejdříve připravit, a to právě teď na podzim. Půdu je nutné hluboce rigolovat, tedy zorat, do hloubky 50–90 cm.

Rigolování je speciální druh orby, který se používá před vysazením víceletých rostlin, nejen chřestu, ale zejména vinné révy, chmele nebo ovocných stromů. Jeho cílem je dostat na živiny bohatou část půdy dolů, více pod povrch, to proto, že právě tam porostou i kořeny rostliny.

U chřestu si ještě pomůžeme kompostem, ideální bude, když seženete chlévský hnůj. Půda by měla mít pH 6–6,5. No, a na zimu máte hotovo.

Přes zimu si můžete pomalu studovat, jak to s tím chřestem vlastně je. Rozlišujeme chřest bílý, zelený a fialový. Sklízíme jeho výhonky, takzvané pazochy, které zjara vyraší. Právě to je ona lahůdková zelenina.

Výhonky chřestu obsahují velké množství vlákniny, minerálů i vitamínů. I proto je chřestu přičítána řada léčivých účinků, jako snižování hladiny cholesterolu, zlepšování metabolismu, močopudné, ale i afrodiziakální působení.

Chřestu existuje na 300 odrůd, přitom ale na to, abyste měli chřest bílý i zelený, stačí mít jednu jedinou. Barva chřestu je totiž závislá na způsobu pěstování. Také byste si právě přes zimu měli najít pěstitele, od kterého na jaře sazenice chřestu koupíte.

Nejspíše vám nabídne univerzální odrůdu, třeba  Gijnlim. Má příjemnou sladkou chuť a rostlinky dobře odolávají mrazu nebo suchu.

Rok první – sazenice

Ale zpátky na záhony. V březnu do připravené půdy zasaďte předpěstované samčí sazenice. Brázdy pro pěstování chřestu by měly být asi 30 centimetrů hluboké a 40–60 centimetrů široké. Sazenice zasypete asi šesti centimetry zeminy a mírně přitlačíte.

Poté je důležitá pravidelná zálivka a odplevelování, sem tam i přihrnutí zeminy. Během prvního roku vyraší zelené prýty, které se nechávají růst až do podzimu. Teprve pak je u země odřízněte. A to je všechno. První rok si na vlastním chřestu nepochutnáte.

Druhou zimu čekání na chřest můžete využít třeba ke studiu historie této pochoutky. Pěstování chřestu mělo v Česku docela slušnou tradici, po druhé světové válce ale hodně vymizela. V Německu, Rakousku či Francii je chřest velice populární až módní zeleninou.

 Na chřestových dnech se nabízí ve velkém a chřestové speciality se vaří pomalu v každé restauraci. U nás se chřest začal pěstovat koncem 18. století. Český chřest vynikal raností a jemností, a to díky vybělování pod zvony z pálené hlíny.

Z chřestoven v Ivančicích na Moravě či z Vojkovic u Kralup nad Vltavou chřest putoval nejen do Prahy a Brna, ale i do kulinářsky proslavené Vídně. Po druhé světové válce však jeho pěstování upadalo, znárodnění pak zatlouklo poslední hřebíček a chřest z českého jídelníčku na desítky let zmizel.

Budete mít zájem:  Alergie Na Lepek Příznaky?

V posledních letech se ale chřestovny znovu postupně obnovují.  A ta vaše bude možná také jednou z nich.

Rok druhý – hrůbky

Druhý rok si chřest uvaříte, jen když si ho koupíte na trhu. To, co vás čeká doma, je úkol vytvořit nad rostlinami takzvané hrůbky, tolik typické pro pěstování chřestu. Určitě vás dosažený vzhled vaší chřestové plantáže v úsilí povzbudí.

Jak na hrůbky? Nad řady rostlin nakopčíte vrstvu zeminy tak, aby měla alespoň 30 centimetrů na výšku a 40 na šířku. Pěkně ji vytvarujte, ať se mají všechny rostlinky stejně dobře. I druhý rok poctivě zalévejte a hlídejte, aby vaše rostliny nestrádaly v područí plevele. No, a na podzim rostlinky zase jen odřízněte.

Přes zimu začněte sbírat recepty a pročítat kuchařské knihy, protože na jaře už na teoretickou přípravu čas mít nebudete.

Rok třetí

A přichází rok třetí, rok vaší první sklizně. Rostliny už dostatečně zesílily, a vy budete sklízet první výhonky. Pokud mají být krásně bílé, musíte zabránit tomu, aby v rostlině probíhala fotosyntéza. Takže zkraje jara, nejlépe v polovině března, nahrňte hrůbky až do výšky asi 50 centimetrů a jejich vrcholy ztužte. Nebo je můžete celé pokrýt černou netkanou textilií.

Jestli chcete, aby byl váš chřest zelený, nechte jej růst volně. Nad rostliny nahrňte jen nízké hrůbky, výhony pak necháte růst nad zem a odřezávat je budete světle zelené. Oproti bělenému je zelený chřest mírně nahořklý, zato s výraznější chutí.

Ale zpátky ke chřestu bílému. Koncem dubna se povrch země nebo fólie začne nadzvedávat. V tu chvíli je možné půdu odhrnout a bílý výhonek v délce asi 25–30 cm nad sazenicí opatrně odříznout. Hrůbek pak opět přihrňte. Chřest může za den vyrůst třeba až o osm centimetrů, proto se sklízí opakovaně a průběžně z každé rostliny, a to až do konce června.

Sklizenou zeleninu vždy nejprve dejte na 24 hodin do ledové vody. Tím zastavíte její růst a hlavně hořknutí. Ačkoli existují stroje k mechanizované sklizni, i velké firmy využívají při sklizni chřestu ruční sběr. Ten nic nenahradí. Kvalita chřestu závisí i na rychlosti zpracování, čerstvý vydrží asi týden.

Ale to už víte a znáte i z předchozích let, kdy jste chřest kupovali na tržištích.

Až na konci června vaše sklizeň skončí, musíte se ještě postarat o rostlinky. Hrůbky rozhrňte, rostliny přihnojte a další výhony chřestu nechte až do podzimu volně narůstat, aby rostliny zesílily. Na podzim – jako každý rok – je opět odřízněte u země. Tento proces pak budete opakovat rok co rok.

Chřest, lidově „špargl“, latinsky Asparagus, je vytrvalá, 40 až 150 cm vysoká bylina s bohatě větvenými lodyhami a tenkými, jemnými lístky, tzv. fylokladiemi. Je velmi podobná a opravdu i příbuzná formě asparágusu prodávaného v květinářstvích jako pokojová rostlina. Vzrostlé chřestové výhonky se do květinových vazeb dají také použít.

Sezona chřestožroutů začala. Sklizeň tento rok obohatí speciální typ fialového chřestu | Dobrá chuť

HOSTÍN/PRAHA Chřestová sezona v Česku je zahájena. Sklizeň bílého šparglu začala již minulý týden, do prodeje jdou jeho první svazky právě dnes. Sběr zelené odrůdy začne o pár dní později. Po povodních a mrazech, kterým musel jediný český velkopěstitel v­ Hostíně u Vojkovic v předchozích letech čelit, je ohledně letošní sklizně optimistický.

„Kvůli oblibě zeleného chřestu, který mají Češi radši, jsme pole s touto odrůdou rozšířili,“ řekl LN Jan Charvát ze společnosti Český chřest. Tuzemské strávníky přitom zelený chřest pravděpodobně láká svou jednodušší úpravou, neboť na rozdíl od bílých výhonků se nemusí loupat.

„Chřest pěstujeme na 180 hektarech, letos máme o deset hektarů více než loni. Minulý rok jsme sklidili asi 350 tun chřestu, z čehož až 60 procent tvořil bílý chřest a 40 procent zelený. S novou výsadbou budeme tak půl na půl,“ počítá Charvát.

Až 60 procent sklizně zůstane na českých talířích, zbytek jde na export především do Německa, Nizozemska, v menší míře i do Ruska nebo do Spojených arabských emirátů.

Kromě bílého a zeleného chřestu sází pěstitel tento rok i na nové odrůdy. „Letos máme poprvé vysazenou i speciální fialovou odrůdu. Tu jsme doposud nabízeli pouze jako vedlejší produkt z bílého chřestu, který byl krátkodobě vystaven světlu. Sami jsme zvědaví, jakou oblibu si nově vyšlechtěná odrůda vybuduje,“ doplňuje Charvát.

Zlevní až později

Nyní, v půli dubna, není cena chřestu právě lidová. Například řetězec Tesco aktuálně nabízí půlkilový svazek zeleného chřestu za 120 korun, bílého za 110 korun.

„Na začátku sezony je chřest kvůli nedostatku dražší. Poptávka totiž výrazně převyšuje nabídku. Chřest chtějí v polovině dubna všichni – Češi, zákazníci ze zahraničí i restauratéři,“ vysvětluje Jan Charvát.

„Zkraje se jedná o velmi malé množství, řádově desítky kilogramů denně,“ dodává Pavla Hobíková z Globusu.

Letos také chřesťanům či chřestožroutům, jak se milovníkům čerstvých výhonků přezdívá, nabídne pěstitel podlouhlou zeleninu nejen v regálech řetězců, ale i­ prostřednictvím online supermarketu Rohlík. Ten chřest zákazníkům rozveze do 24 hodin; za jeden svazek si účtuje od 140 do 165 korun.

Budete mít zájem:  Jak Lékař Pozná Těhotenství?

Kolik chřestu čeští gurmáni spořádají, není jasné. Ke spotřebě této zeleniny totiž neexistují přesná data. Lze tak jen odhadovat z­ odpovědí tuzemských prodejců.

„V loňském roce jsme prodali 40 tun zeleného a 60 tun bílého chřestu,“ odpovídá mluvčí řetězce Kaufland Renata Maierl. Několik tun šparglu za rok prodají i provozovny Globusu. „V ­minulém roce skončilo v nákupních košících více než jedenkrát tolik chřestu než v předcházející sezoně,“ uvedla Barbora Vanko z Albertu.

Pěstitelé v Hostíně jsou v Česku jediní, kteří se věnují chřestu ve velkém. Do pěstování se podle Charváta další zelináři nepouštějí především kvůli náročnosti, protože sazenice rostou asi tři roky a ­při sklizni vyžadují vysoký podíl šetrné ruční práce.

„Tradičně se potýkáme se zajišťováním pracovníků na sklizeň. V­ sezoně je na sběr a zpracování potřeba až několik stovek lidí,“ stýská si Charvát.

Český chřest chutná i cizincům

Za Rakouska-Uherska a první republiky měl český chřest renomé ve Francii i v Itálii. V době komunistického Československa se stal synonymem pro rozmary buržoazních domácností a jeho pěstování téměř zaniklo. Po revoluci českou produkci chřestu obnovila holandská společnost, která tuzemské lahůdce chtěla vrátit světový věhlas.

Češi se ale ke starým receptům s chřestem vraceli pomalu.

„Než se pole u Hostína vrátila do českých rukou, šlo na vývoz de facto 99 procent sklizně,“ tvrdí Charvát. V roce 2012 ovšem hostínská pole odkoupili Jiří Šafář a Petr Šandera, kteří dříve podnikali s elektronikou a v pohostinství.

V současnosti už však má křehká zelenina i vlastní slavnosti. Ty se v květnu odehrají dokonce dvojí, nejdříve 12. května v Hostíně, o týden později také v moravských Ivančicích. Kromě prodeje zeleniny je součástí gastronomického festivalu i příprava specialit jako zmrzliny, limonád či piva. Samozřejmě vše z bílých i zelených výhonků. Nechybí ani soutěžní disciplína zvaná Chřestožrout roku.

Z Hostína jen do konce června

Na podlouhlé zelenině z české písčité půdy, která šparglu svědčí nejvíce, si budou moci zákazníci pochutnat jen do konce června, kdy chřestová sezona v Hostíně končí. Regály v obchodech pak budou doplňovány z dovozu.

„Mimo sezonu českého chřestu dovážíme chřest ze zámoří, nejčastěji z Peru,“ uvádí Hobíková, mluvčí řetězce Globus.

Zahraniční pěstitelé přitom doplňují zásoby chřestu i před začátkem sezony. Ve většině případů se jedná o sklizně z Itálie, ze Španělska a dalších zemí.

„Několik týdnů před začátkem české sezóny najdou zákazníci v ­obchodech Albert chřest vypěstovaný v Řecku,“ doplňuje mluvčí Barbora Vanko. Regály ale řetězec plní i dovozem ze Slovenska. „Letos opět nabídneme zákazníkům také takzvaný baby zelený chřest, který jsme loni představili jako novinku.“ Globus kromě zmíněných zemí doplňuje zásoby také z Maďarska.

Chřest je zdravý: 10 důvodů, proč ho jíst častěji

Sezóna chřestu je poměrně krátká, užijte si ji proto dosyta. Tuto zeleninu bude milovat vaše tělo stejně jako vaše chuťové pohárky.

Bílý, zelený či fialový?

Chřest bílý pochází většinou z domácí produkce. Oblibě se v těchto týdnech těší snad nejvíce právě díky jeho čerstvosti. Zelený se dováží z celého světa a během roku ho najdete v obchodech téměř pořád. Jediný rozdíl je ve způsobu jejich pěstování – bílý se pěstuje bez přístupu světla. Bílému chřestu proto chybí barvivo a chřest zbarvený do fialova obsahuje více cukru.

Kdy je chřest čerstvý?

Při koupi chřestu se zaměřte především na jeho čerstvost. Pokud je pružný a při jeho ohýbání máte pocit, že pukne, vybrali jste si správně. Všímejte si i stonků v části řezu. Pokud začínají plesnivět, chřest byl skladován až moc dlouho.

Do chladničky chřest odkládejte zabalený do vlhké utěrky a spotřebujte ho do tří dnů.

Čištění a vaření chřestu

Chřest čistěte shora dolů kromě hlavičky. Dřevnatý, starší chřest očistěte obzvlášť důkladně, jinak bude hořký.

Při vaření stačí, když do vody přidáte trošku soli, cukru a klidně pár plátků citronu. Jeho chuť bude mnohem lahodnější. Vývar můžete použít k přípravě zeleninové polévky.

Zdravý tip: Upřednostněte syrový, na malé kousky nakrájený chřest před vařeným. Při vaření z něj ubývají cenné látky.

Vyzkoušejte recept na zapečený chřest s parmskou šunkou. 

Zdravotní výhody chřestu

Chřest neobsahuje tuk, má minimum kalorií a je bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů a stopových prvků. Existuje však mnohem více důvodů, proč byste se ho měli najíst dosyta.

  • Snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak a zlepšuje látkovou výměnu.
  • Fytochemikálie, které tato zelenina obsahuje, mají protizánětlivé účinky, pomáhají ulevit od artritidy a revmatismu.
  • Chřest působí jako diuretikum, tedy odvodňuje. Tělo očistí, působí preventivně a pomáhá při infekcích močových cest.
  • Chřest je zdrojem vitaminu E, který posiluje váš imunitní systém.
  • Udržuje zdravé cévy a silné srdce, stimuluje krvetvorbu.
  • Označuje se za přírodní afrodiziakum, stimuluje estrogen u žen a testosteron u mužů.
  • Bojuje s nadýmáním a podporuje trávení.
  • Chřest je výborným zdrojem kyseliny listové, kterou by měly z potravy přijímat těhotné a ženy, které plánují otěhotnět.
  • Díky vysokému obsahu vody zabraňuje jejímu zadržování v těle a omezuje tvorbu křečových žil.
  • Minerály v chřestové šťávě z něj dělají důležitou potravinu pro diabetiky.

S chřestem opatrně, pokud trpíte zvýšeným obsahem kyseliny močové v krvi. Tato zelenina má vysoký obsah purinů a proto vás po ní může postihnout nepříjemný záchvat dny.

Zdroj: health.com, framedic.sk

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector