Problém s cholesterolem? Naučte se ho snížit jednoduše

Cholesterol máme v těle všichni, kdybychom ho neměli, mnoho procesů v organismu by nemohlo správně fungovat. Je velmi důležitý, protože pomáhá zpracovávat v těle tuky.

Během posledních let ale lidé začali automaticky cholesterol brát jako špatný – to samozřejmě není tak jednoduché.

Problémem je zejména vysoký cholesterol a zároveň, že lidé často ani nevědí, že vysokým cholesterolem trpí – to je časovaná bomba.

Co je cholesterol

Cholesterol je zkrátka prospěšná látka, která pomáhá organismu dále nejen zpracovávat tuky.

Je nápomocná při tvorbě buněčných membrán a neobejdeme se bez něj ani při tvorbě některých hormonů nebo třeba vitamínu D.

Cholesterol můžeme rozdělit na prospěšný „HDL cholesterol“ a rizikový „LDL cholesterol“. Vysoká koncentrace LDL cholesterolu v krvi představuje problém, protože dochází ke zdravotním rizikům, především pak onemocněním srdce.

Věděli jste, že vysoký cholesterol zásadně zvyšuje riziko srdečně-cévních onemocnění? Ta se podílí na více než 50 % všech úmrtí v České republice. Odhaduje se, že zvýšenou hladinu cholesterolu má na 70 % české dospělé populace, navíc se tento problém začíná týkat i dětí.

Problém s cholesterolem? Naučte se ho snížit jednoduše

Zdroj obrázku: Free Vector | Doctor explain to female patient about good and bad cholesterol as reason of obesity. Free Vectors, Stock Photos & PSD Downloads | Freepik [online]. Copyright © [cit. 30.06.2021]. Dostupné z: https://www.freepik.com/free-vector/doctor-explain-female-patient-about-good-bad-cholesterol-as-reason-obesity_15128714.htm#page=1&query=cholesterol&position=1

Co zvyšuje cholesterol?

Na otázku, co způsobuje vysoký cholesterol, je poměrně snadná odpověď. Je to především nezdravý životní styl.

Rozhodně byste ale neměli věřit častým mýtům, že vysoký cholesterol je přímo spojen s některými potravinami.

Studie ukazují, že zásadní vliv na vysokou hladinu cholesterolu má především dlouhodobý stres – zejména chronický stres je zásadní problém a většinou je potřeba nasadit léky.

Lidé se často ptají, co obsahuje cholesterol – protože se těmto potravinám chtějí vyhnout. Jak uvidíte dále v článku, není to nutné, protože kvalitní tuky nevadí, je to mýtus.  

Vysoký cholesterol dále způsobuje cukr – a to mnohem více než tuky. Kvalitní tuky, které najdeme například v mase, másle, vejcích nebo třeba rybách, nepředstavují až takový problém.

Tělo je totiž natolik chytré, že pokud přijmete cholesterol v této podobě, nemusí si ho vyrábět samo – a nedělá to.

 Problémem je jednoduchý cukr, který stimuluje rychlý vzestup inzulinu – dojde ke zvýšení činnosti enzymů, které podporují tvorbu cholesterolu v játrech, to představuje vážný problém.

Co na vysoký cholesterol

Pokud hledáte, co snižuje cholesterol, mohou pomoct některé potraviny nebo třeba bylinné kapky.

Ideální je na snížení cholesterolu jíst potraviny obsahující zdravé tuky, rozhodně se ale vyhýbejte margarínům, řepkovému nebo slunečnicovému oleji.

Vhodné je přejít na kvalitní olivový olej. Dále zařaďte do jídelníčku ořechy, především ty vlašské, potom lískové ořechy nebo mandle.

Prospěšné jsou také luštěniny nebo mořské plody. Určitě nic nesmažte, upřednostňujte především dušení nebo pečení. Změna jídelníčku dokáže snížit hladinu cholesterolu. Takový je přehled, co jíst na vysoký cholesterol.

Dobré je kombinovat upravenou životosprávu spolu s přírodními produkty, které umí díky účinným látkám pomoct.

Na zvýšený cholesterol pomáhají bylinné kapky Energy Korolen, které stimulují hladinu lipidů v krvi a prospívají normální činnosti kardiovaskulárního systému, to především díky pročištění krve a normální činnosti srdce, protože mají přímo vliv na hladinu cholesterolu.

Neodkládejte návštěvu lékaře

Protože je přímá souvislost mezi vysokým cholesterolem a infarktem nebo mrtvicí určitě byste neměli odkládat návštěvu lékaře, a to i preventivně.

Cholesterol je bohužel tichý zabiják – jakmile udeří, může už být pozdě.

Proto pokud má někdo v rodině vysoký cholesterol nebo nemáte zrovna dobrou životosprávu, je na místě si nechat preventivně odebrat krev a zjistit hodnoty cholesterolu.

TIP, co jíst před odběrem na cholesterol: odběr probíhá hned ráno nalačno. Ideálně vynechte celý den před odběrem tučná jídla a pokud to jde (po dohodě s lékařem), i některé léky, které také mohou zvyšovat hladinu cholesterolu. Alespoň 12 hodin před odběrem nic nejezte.

Kdy brát léky na cholesterol

Jestliže se ukáže, že máte příliš vysoký cholesterol, který nejde snížit stravou nebo přírodní cestou (případně by to bylo rizikové), je potřeba začít užívat léky na cholesterol.

Kdy brát léky na cholesterol vám určí lékař po vyšetření. Jedná se především o léky na předpis, které mají za úkol odbourat usazený cholesterol na stěnách cév.

Úspěšnost těchto léků je poměrně velká. 

Zdroje

Příznaky vysokého cholesterolu: Od nenápadných po život ohrožující stavy

Cholesterol produkují játra. Tělo ho využívá pro stavbu buněčných membrán, syntézu vitaminu D a některých hormonů. Máte-li nevhodnou stravu plnou nezdravých tuků, tělo produkuje cholesterolu příliš. Tukové usazeniny se mohou hromadit na stěnách cév. Jak to poznat?

Rizika vysokého cholesterolu

Cholesterol chemicky představuje tukovou voskovou látku nerozpustnou ve vodě. Sám nedokáže putovat tělem. Potřebuje k tomu částice zvané lipoproteiny. Ty pomáhají transportovat cholesterol krevním řečištěm a roznášet ho tam, kde je potřeba.

Známe dvě hlavní formy lipoproteinů:

  • Lipoproteiny s nízkou hustotou (LDL) – „špatný“ cholesterol. Může se hromadit v tepnách a vést k vážným zdravotním problémům, jako je infarkt nebo mrtvice.
  • Lipoproteiny s vysokou hustotou (HDL) – „hodný“ cholesterol. Napomáhá návratu LDL částic zpět do jater k odbourání.

Toto orientační dělení berte s rezervou.

Odborníci vliv cholesterolu na zdraví stále zkoumají a objevují nové souvislosti.

Nová zjištění o cholesterolu: Existuje vůbec hodný a zlý?

Jíte-li nevhodnou stravu, nebo máte genetickou či stresovou zátěž, můžete mít hladinu LDL nebo celkového cholesterolu v krvi zvýšenou. Tomuto stavu laicky říkáme vysoký cholesterol, odborně hypercholesterolémie nebo hyperlipidémie.

Rizika vysokého cholesterolu

Při hypercholesterolémie hrozí usazování tukových vrstev v cévách. Lékaři jim říkají plaky. Znesnadňují proudění krve řečištěm a zužují cévy.

Problémy se mohou objevit kdekoli v těle. Hlavními a nejobávanějšími komplikacemi jsou náhlé příhody na mozku – mrtvice – nebo srdci – infarkt myokardu. Tyto komplikace mohou vést k vážným, až smrtelným následkům.

Příznaky vysokého cholesterolu bývají velmi nenápadné

Zvýšený nebo vysoký cholesterol v krvi se často neprojevuje vůbec nijak. Přichází až náhle právě v podobě poškození důležitých orgánů – například infarktu myokardu nebo cévní mozkové mrtvice. Neurologové odhadují, že zhruba 50 % pacientů s mrtvicí má i problémy s cholesterolem.

Krevní test jako jediný spolehlivý způsob pro odhalení rizik

Protože vysoký cholesterol nemá z počátku téměř žádné příznaky, jsou extrémně důležité pravidelné kontroly u lékaře. Test by měli podstupovat všichni dospělí nad 20 let každých 4 až 6 let.

Děti a mladí dospělí bez rizikových faktorů pro srdeční onemocnění by měli jít na test ve věku od 9 do 11 let a znovu mezi 17 do 19 lety.

Lékař vám otestuje celkový cholesterol, HDL, LDL i triglyceridy. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí označuje za normální hodnoty:

  • LDL: optimum pod 100 mg/dl, hraničně vysoký mezi 130 a 159 mg/dl, vysoký nad 160 mg/dl
  • HDL: optimum 60 mg/dl a více, hodnota pod 40 mgl/dl platí za příliš nízkou
  • Triglyceridy: pod 150 mg/dl
  • Celkový cholesterol: do 200 mg/dl, hraničně vysoký mezi 200 a 230 mg/dl, zvýšený nad 240 mg/dl

Hodnoty cholesterolu v krvi: Co znamenají jednotlivá čísla?

Častější kontrolu může váš lékař doporučit v případě, že vykazujete některý z rizikových faktorů:

  • Genetickou zátěž
  • Vysoký krevní tlak
  • Nadváhu či obezitu
  • Kouření

Jak rozpoznat genetickou zátěž na vysoký cholesterol

Váš praktický lékař se při prvním setkání zeptá, jak jste na tom s cholesterolem v rodině. Poptejte se proto svých příbuzných. Varovaný signál představují například srdeční infarkty v mladém věku u rodičů nebo prarodičů.

Tzv. familiární hyporcholesterolémii lékař ověří z krve. Lidé s touto zátěží mívají hladinu cholesterolu nad 300 mg/dl. Na kůži mohou mít žluté skvrnky zvané xantomy. Mohou se objevovat i tukové bouličky pod kůží.

Příznaky chronických srdečních potíží

Problém s cholesterolem? Naučte se ho snížit jednoduše

Příznaky poškození srdce se mohou u žen a mužů lišit. U obou pohlaví je však nejčastější příčinou náhlého úmrtí.

Mezi nejčastější varovné signály poškození srdce patří:

  • Bolesti na hrudi, chronický stav zvaný angina pectoris
  • Nevolnost
  • Velká únava
  • Bolesti v horní části břicha, zad, krku nebo čelistí
  • Necitlivost nebo chlad v končetinách
Budete mít zájem:  Předávkování Léky Na Bolest?

Příznaky náhlé příhody srdeční – infarktu myokardu

Hromadění tukových plaků může způsobit postupné zužování tepen zásobujících srdce krví. Tomuto stavu lékaři říkají ateroskleróza. Vyvíjí se obvykle pomalu a bez příznaků. Pokud se kousek plaku odlomí, vytvoří se kolem krevní sraženina, která může blokovat průtok krve do srdce.

Tomu pak chybí kyslík a důležité živiny – odborně ischemie. Pokud dojde k poškození srdce a jeho část přestane správně fungovat v důsledku nedostatku kyslíku, vzniká infarkt myokardu. Podle American Heart Association postihne někoho v USA každých 34 sekund.

Mezi příznaky infarktu patří:

  • Bolest nebo napětí na hrudi, často vystřelující do ruky
  • Potíže s dýcháním
  • Úzkost, pocit blížící se zkázy
  • Náhlá závrať
  • Nevolnost, poruchy trávení, pálení žáhy
  • Velká únava

Infarkt je akutní stav vyžadující okamžitý lékařský zásah. Jinak může dojít k nevratnému nebo dokonce fatálnímu poškození srdce.

Příznaky mozkové mrtvice

Nahromadění plaků v cévách může snižovat nebo dokonce zastavit přívod krve do mozku. Tento akutní stav lékaři nazývají cévní mozková příhoda, laici mrtvice. V takovém případě je zvlášť nutné jednat rychle – nejlépe hned, když se objeví jeden nebo více příznaků mozkové mrtvice:

  • Náhlá ztráta koordinace a rovnováhy
  • Náhlé závratě a silná bolest hlavy
  • Asymetrie ve výrazu obličeje – například pokleslé víčko či ret na jedné straně obličeje
  • Omezený pohyb nebo neschopnost pohybu, postihující jednu stranu těla
  • Zmatek, neschopnost artikulované řeči
  • Necitlivost obličeje, rukou nebo nohou – opět většinou na jedné straně těla
  • Rozmazané vidění, dvojité vidění, „tma“ před očima

Příznaky onemocnění periferních tepen

Když se plak hromadí na stěnách tepen, může vyvolat onemocnění periferních tepen (PAD). To zablokuje nebo omezí průtok krve tepnami zásobujícími ledviny, žaludek, nohy nebo ruce.

Časné symptomy PAD zahrnují:

  • Křeče
  • Bolesti, u nohou hlavně během cvičení

Později se příznaky stupňují, protože dochází ke stále většímu omezení průtoku krve.

Mohou se objevit:

  • Bledá a studená pokožka nohou a chodidel
  • Odumírání tkání – gangréna – vlivem nedostatečného zásobení krví
  • Vředy na nohou a chodidlech
  • Bolesti nohou a pálení v prstech, které nemizí ani v klidu
  • Modrání prstů na nohou
  • Pokles teploty nohy v porovnání s druhou

Onemocnění periferních tepen zvyšuje riziko infarktu, mrtvice nebo amputace končetin.

Prevence vysokého cholesterolu

I když máte genetickou nebo jinou zátěž, vysoký cholesterol můžete snížit i přírodní cestou, nebo se o to alespoň pokusit. Zdravá životospráva představuje i důležitou doplňkovou léčbu k ordinovaným lékům.

  • Hlídejte si příjem soli, naopak jezte dost ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků.
  • Shoďte přebytečné kilogramy a udržujte si zdravou váhu.
  • Omezte množství živočišných tuků.
  • Nekuřte.
  • Zacvičte si většinu dní v týdnu aspoň 30 minut. Ideální je třeba domácí kruhový trénink.
  • Naučte se zvládat stres.
  • Pijte alkohol s mírou.

Závěr: Nečekejte na život ohrožující následky, řešte příznaky hned

Protože vysoký cholesterol nemá v počátku žádné specifické příznaky, o to důležitější je číst první náznaky, že tělo volá o změnu životního stylu. Může to být zadýchávání do schodů, bolesti hlavy, nebo nespavost. Jezte zdravě, dodržujte spánkovou i pohybovou rutinu a nechte si zkontrolovat pravidelně cholesterol u svého lékaře.

Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou

Problém s cholesterolem? Naučte se ho snížit jednoduše

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Cholesterol, látka tukové povahy, nedílná součást každé buňky našeho těla, je pro celkové prospívání a zachování základních životních funkcí organismu naprosto nezbytná.

Víme, že v současné době se o cholesterolu píše spíše černě, v článcích, mnohých lékařských zprávách či televizních pořadech bývá spojován se vznikem aterosklerózy, kardiovaskulárních poruch, hyperlipidémie, hyperlipoprotémie či hypercholesterolémie. Tomu všemu se vyhneme, jsme-li schopni poskládat svůj jídelníček dle zásad zdravého životního stylu.

Samozřejmě, jistou roli sehraje také genetický faktor, nicméně, nezapomínejme, nedědíme vlastnosti, pouze vlohu, předpoklad. Určité procento vzniku tedy smíme ovlivnit, díky Bohu, sami…

Orgán, který za celkové množství cholesterolu v krvi odpovídá, jsou játra. Pokud je tělo v harmonické rovnováze, cholesterolu je právě a jen tolik, aby dopomohl zajistit hladký průběh veškerých životně nezbytných funkcí. Je totiž nedílnou součástí žlučových kyselin, které emulgují tuk. Jen pro zajímavost.

Naše tělo je za jediný den schopno vyprodukovat až 1,2 l žluči. A to, panečku, není zrovna málo. Cholesterol se dále podílí na stavbě buněčných membrán, jeho prostřednictvím tělo produkuje mužské i ženské pohlavní hormony, steroidní hormony, ale také vitamín D, který se z cholesterolu syntetizuje poté, co sluneční záření prostoupí kůží.

Faktem je, že při navýšení nasycených mastných kyselin stravou je jeho produkce vyšší, než když strava, na úkor nasycených mastných kyselin, obsahuje vyšší podíl kyselin nenasycených. Je to celkem logické, protože tělo pro transport nasycených mastných kyselin spotřebuje cholesterolu více, než pro transport nenasycených mastných kyselin.

Celkové množství cholesterolu v krvi tedy navýšíme konzumací jakéhokoli tuku. Tuk je třeba emulgovat, rozložit na drobné částečky, se kterými pak tělo snáze pracuje. Aby se tak dělo, je potřeba, jak jsem již výše naznačila, žluči. Její hlavní složkou, kromě žlučových kyselin, tuku a anorganických solí, je právě cholesterol.

Čím více tuku tedy přijmeme, tím více žluči, tedy i cholesterolu, bude muset naše tělo vyrobit. Podtrženo sečteno, srazíme-li celkový denní příjem cholesterolu na rovnou nulu, tělo si jej tak či tak, prostřednictvím jater, vyrobí.

Jak se v tom všem tedy zorientovat? Jak si zde seskládat jídelníček, abychom se v tom všem neztratili a po cestě minuli onoho strašáka, jež má na čele nápis genetika?

Pojďme si společně projít několik základních údajů tabulky, jež pro nás budou výchozí. Všimněme si hraničních hodnot cholesterolu. HDL cholesterol vnímejme jako pozitivní ukazatel, laicky se mu přezdívá také cholesterol hodný.

Ono přízvisko si vysloužil tak, že jedním z jeho úkolů je transportovat LDL cholesterol, tedy cholesterol zlý, přímo do jater. Čímž nám samozřejmě pomáhá.

Triglyceridy pak jednoduše chápejme jako kapénky tuku, kdy část těchto látek volně proudí krevním oběhem. Organismus je dle potřeby využívá pro funkci svalů, zbylou část, jež momentálně neupotřebí, ukládá do tukové tkáně.

  Jsou tedy jakousi zásobárnou tuku a zároveň fungují jako tepelný izolátor. Zde je zatím vše v pořádku. Problém nastává, jakmile množství triglyceridů v krvi překročí onu magickou hranici hodnoty 2 mmol na litr krve.

Bezpečná hodnota Hodnota představující zvýšené riziko Hodnota představující vysoké riziko
Celkový cholesterol 3,9 – 5,2 mmol/l 5,2 – 6,2 mmol/l nad 6,2 mmol/l
HDL cholesterol nad 1,2 mmol/l pod 0,9 mmol/l
LDL cholesterol do 3,4 mmol/l 3,4 – 4,1 mmol/l nad 4,1 mmol/l
Triglyceridy do 1,95 mmol/l 1,95 – 4 mmol/ l

Jak si ony bezpečné hodnoty uhlídat?

Racionální strava

V prvé řadě, ruku na srdce, sepišme si vše, co dnes a denně tvoří hlavní náplň našeho jídelníčku.

Jsou to uzeniny? Přemíra mléčných výrobků? Sladkostí? Masa, moučných jídel? To vše na úkor čerstvé zeleniny a ovoce? Svůj jídelníček si již bez sklenky alkoholu představit nedovedeme? Namísto domácí stravy upřednostňujeme fastfoody či restaurace, kdy z lákavé nabídky obědů vybíráme převážně omáčky, knedlíky, případně pokrmy smažené? Jak jsme již určitě pochopili, toto vše vysokému cholesterolu přímo nahrává. Níže si tedy ukažme, jak by měl vypadat jídelníček nový.

Pojďme se naučit:

  • omezit, případně zcela vyloučit nevhodné technologické přípravy pokrmů, jako je smažení, fritování, ale také časté grilování,
  • omezit příjem tučnějšího masa, namísto toho konzumovat kvalitní ryby, drůbež, zvěřinu,
  • z olejů vybírat ty kvalitnější, upřednostnit oleje s vyváženým poměrem omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin, přičemž poměr omega 3 a 6 NMK je potřeba udržet ve vyváženém poměru, ve prospěch omega 3 NMK, které mají tendenci hladinu LDL cholesterolu, tím pádem také cholesterolu celkového, snižovat. Trefou do černého může být olej lněný, konopný, dále také semínka, jako je len, slunečnice, sezam, dýně či právě konopí,
  • dle nejrůznějších výzkumů konzumace vajec hladinu cholesterolu zásadním způsobem neovlivňuje, čas od času si tedy lze jedno vejce dopřát. Volíme opět přijatelnou, lehce stravitelnou přípravu pokrmu. Také mysleme na to, že DDD cholesterolu na den čítá cca 300 mg. Jedno vejce jej obsahuje 240,
  • ze sýrů volit spíše tvarohové, vyhnout se sýrům plísňovým, tučným, roztíratelným,
  • z jídelníčku vyloučit klasickou sacharózu, pochopit, že zdravá strava nerovná se několik lžiček cukru v čaji, byť i třtinového. Zvykat si na přirozenou chuť jednotlivých potravin,
  • omezit sladkosti, tu a tam zařadit kvalitní müsli tyčinky, čokoládu s vysokým % kakaa,
  • sacharidy s vysokým glykemickým indexem vyměnit za polysacharidy glykemického indexu nižšího, většinou kolem hodnoty 50 a níže,
  • bílé pečivo vyměnit za pečivo celozrnné, případně kvalitnější kváskové,
  • denně sníst 3 porce čerstvé zeleniny. Jednu porci chápejme jako menší zeleninový salát,
  • svačinky pokrýt ovocem, nejlépe jablky, citrusy, denně si můžeme dopřát až 2 porce čerstvého ovoce,
  • několikrát do týdne uchystat vegetariánskou stravu,
  • navýšit množství vlákniny tak, aby bylo rovno celkové hodnotě 30 g na den. To znamená, ráno si uchystat ovesnou kaši s příměsí jablečné vlákniny, 3x týdně si dopřát luštěninový oběd či večeři, pokud budou slaného rázu, myslet vždy na porci čerstvé zeleniny. K celkovému navýšení vlákniny dopomůžou také 2 čajové lžičky psyllia denně,
  • navýšit množství vitamínu C, jehož DDD činí, dle tabulek, 90 mg. Já osobně bych toto množství jednou tak zvedla. Jedná se totiž o velmi důležitý antioxidant, součást kolagenu, který, mimo jiné, také opravuje poškozené cévní stěny. Chybí-li vitamín C, kolagenu je pochopitelně méně, organismus pak využívá náhradní řešení, při kterém namísto kolagenu využívá cholesterol. V případě dlouhodobější hypovitaminózy pak organismus ukládá cholesterol uvnitř cév, díky čemuž se jejich průchodnost snižuje,
  • navýšit množství omega 3 a 6 nenasycených kyselin, které, mimo jiné, pozitivně působí na náš kardiovaskulární systém a pomáhají snižovat hladinu škodlivého LDL cholesterolu v krvi,
  • omezit konzumaci alkoholu, případně jej ze života vytěsnit úplně, stejně tak nesmyslné cigarety.
Budete mít zájem:  Moderní léčba hemoroidů: méně bolesti a rychlý průběh

Pohyb

V dnešní době, kdy z nás většina vlastní automobil, v tom lepším slova smyslu tráví třetinu života v kanceláři, pod umělým osvětlením, s klimatizací za zády, v přeplněných městech, je onen dar blahodárného pohybu doslova zázrakem.

Pravidelný pohyb, zejména pak ten aerobní, přináší tělu celou řadu pozitivních benefitů, mezi které patří také přirozené snížení hladiny cholesterolu v krvi. Proto, hýbejme se, využijme každičké chvíle, kdy se zde možno protáhnout.

Vyplňme svá odpoledne kratší svižnou procházkou, běhejme, o víkendu si zajděme zaplavat, jezděme na bruslích, kole či rotopedu. Přihlasme se do jógy, případně zvolme některou z dalších pohybových aktivit, které nám udělají radost.

Nic však nepřehánějme, všeho s mírou, neboť pohyb, jenž je neumírněný, škodí pak dvakrát tolik…

Klidná mysl

Když jsme ve stresu, hladina cholesterolu se zvýší, bez ohledu na to, co jíme. Tělo jej začne rychleji vyrábět, protože nadledviny, které hrají důležitou roli při zvládání stresu, jej potřebují pro svou práci.

A propo, není pak lepší sem tam si dopřát nějaký malý dortík, zákusek, kousek kvalitního tučnějšího sýru, než onu hladinu cholesterolu navyšovat stresem? Stresem, který v negativním slova smyslu masíruje vnitřní orgány, bere jim jejich životodárnou sílu, energii, stresem, který urychluje proces stárnutí? Namísto toho meditujme, ctěme umění pomalých kroků, zbytečně se nehoňme, dýchejme z plných plic. Odpovědi hledejme ve svém vlastním životě, ve svém vlastním nitru, nesuďme, nelpěme, nevytvářejme si závislosti. Vše tady máme stejně jen půjčeno, na dobu nezbytně nutnou. Dobu, během které se tu naše duše učí. Snažme se jim tedy vystavět co nejstabilnější chrám, važme si toho, že nás nesou dvě nohy, dvě ruce, mozek, nadání a talent tu dennodenně zanechají kus dobré práce. Ony miliardy buněk nás zde natolik zbožňují, že jsou nám neustále k dispozici, ačkoli sníme. To vše není žádná samozřejmost, to vše je skutečným darem a takto tedy ke svému životu i přistupme…

Novinky

Řekl vám lékař, že máte zvýšený cholesterol? V tom případě je načase změnit stravování i životní styl. Je důležité nejen brát předepsané léky, ale také řídit se doporučenými dietními opatřeními – jinak nemá léčba smysl. Následujících pár tipů vám napomůže udržet hladinu cholesterolu na normální úrovni.

1. Ujasněte si termíny 

Přiměřené množství cholesterolu má pro tělo nenahraditelný význam. Naše strava však obsahuje příliš mnoho nasycených mastných kyselin a tzv. „špatného“, LDL cholesterolu.

Ten může způsobit tvorbu plaků v arteriích a následně vznik srdečních onemocnění. Na druhé straně je „hodný“ HDL cholesterol – ten pomáhá odstraňovat ten „špatný“ z krve.

Chcete-li optimalizovat obě hladiny, začněte s dietou.

2. Naučte se odhadnout správnou dávku 

Pro Američany jsou typické dvojnásobné porce oproti doporučeným množstvím. To může vést ke zvýšení hmotnosti a nárůstu cholesterolu.

Nabízíme jednoduchý způsob, jak od oka zjistit vhodné množství potravy – použijte svoji ruku! Porce masa nebo ryby by se měla vejít do dlaně, čerstvé ovoce by mělo odpovídat velikosti pěsti.

Jeden díl vařené zeleniny, rýže nebo těstovin by se měl rovnat velikosti šálku, kterou vytvoříte spojením svých dlaní.

3. Vytvořte si ideální jídelníček 

  • Pět až šest porcí zeleniny a ovoce za den pomáhá snížit LDL cholesterol nejen tím, že tyto produkty obsahují antioxidanty, ale zároveň jejich konzumací omezujeme i příjem tuků v potravě. Navíc se snižuje krevní tlak a upravuje tělesná hmotnost.
  • Nápomocné jsou i potraviny bohaté na rostlinné steroly, jako margarínové pomazánky a jogurty.
  • Součástí stravy by měly být optimálně dvakrát do týdne též ryby, samozřejmě nesmažené. Obsahují zdraví prospěšné omega3-mastné kyseliny. Ty pomáhají snižovat hladinu triglyceridů v krvi a zpomalují tvorbu plaků v cévách. Vhodný je např. losos, tuňák, pstruh či sardinky. 
  • Začít den miskou ovesných vloček či celozrnných cereálií má své výhody. Vláknina a komplex sacharidů v nich obsažených dodá pocit plnosti a nebudete mít chuť se přejídat. Prospěšná je i rýže, kukuřice, ječmen a pšeničná mouka.
  • Máte-li chuť na něco malého, sáhněte po ořeších. Jsou chutné a obsahují mononenasycené mastné kyseliny, které snižují LDL cholesterol, přičemž nemají žádný vliv na HDL. Snižují tak riziko srdečních onemocnění. Denně si však dejte jen hrst, ořechy jsou totiž plné kalorií a tuků. 
  • Tuky by měly tvořit 25–35 % přijatých kalorií za den. Je důležité vybrat si jejich správný zdroj. Nenasycené mastné kyseliny např. v řepkovém, olivovém nebo slunečnicovém oleji pomáhají snižovat LDL a zvyšovat HDL cholesterol. Nasycené mastné kyseliny v másle nebo palmovém oleji a transmastné kyseliny pouze zvyšují hladinu LDL cholesterolu.
  • Hlavní zdrojem energie jsou sacharidy. Dávejte přednost celozrnným potravinám, jako jsou hnědá rýže, těstoviny a fazole. Mají více vlákniny, méně zvyšují hladinu cukru v krvi, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a udržují déle pocit sytosti. Sacharidy obsažené třeba v bílém chlebu, bramborách, rýži či pečivu zvyšují hladiny cukru v krvi mnohem rychleji, tudíž budete dříve pociťovat hlad a přejídat se.
  • Ze svého jídelníčku vylučte smažená jídla a dejte přednost vaření, dušení, pečení nebo grilování. Vyhýbejte se omáčkám, a pokud jdete do restaurace, nechte si předem půlku porce zabalit, abyste se zbytečně nepřejídali.

4. Hýbejte se

Ke správné bilanci LDL a HDL cholesterolu napomáhá i fyzická aktivita. 30 minut joggingu pětkrát týdně pomáhá udržovat ideální váhu a redukuje riziko ucpání cév. Necvičte však v kuse, ale každých 10 minut si odpočiňte. Pokud nemáte v oblibě cvičení, jděte alespoň na procházku.

 Aerobikem i prostou chůzí se též snižuje riziko mrtvice a srdečních onemocnění, upravuje váha a udržuje se pevnost kostí. Pro začátek zkuste 10 minut chůze denně a postupně přidávejte.

Do aktivit posilujících kardiovaskulární systém se řadí také zahradničení, tanec, chůze po schodech místo výtahu, zkrátka vše, co zvýší vaši tepovou frekvenci.

5. Čtěte obaly výrobků

Nutriční informace na obalu výrobku se mohou zdát přijatelné, ale ujistěte se, zda dané balení neobsahuje dvojitou porci. Jde-li skutečně o celozrnný výrobek, zjistíte snadno – stačí si přečíst složení.

Pokud na prvním místě figuruje celozrnná pšenice nebo celá zrna, buďte bez obav. Všímejte si též množství nasycených mastných kyselin a cholesterolu.

Budete mít zájem:  Jdete se opalovat? držte se těchto základních rad

Potraviny s nulovým obsahem cholesterolu mohou paradoxně zvýšit LDL cholesterol.

6. Dostatečně odpočívejte

Chronický stres může zvýšit krevní tlak a tím i riziko aterosklerózy a u některých lidí také hladinu cholesterolu v krvi. Redukujte napětí relaxačními cvičeními, meditací nebo biofeedbackem (biologickou zpětnou vazbou). Soustřeďte se na své dýchání, prohlubujte ho tak, aby vám přinášelo osvěžení. Je to jednoduchá protistresová metoda, kterou můžete použít kdykoliv.

7. Pokuste se zbavit nadbytečných kil 

Úbytek hmotnosti je jednou z nejúčinnějších věcí v boji proti kardiovaskulárním onemocněním. Obezita zvyšuje riziko vysokého cholesterolu, krevního tlaku a cukrovky 2. typu. Cévy jsou více náchylné k tvorbě cholesterolových plaků. Ztráta hlavně břišního tuku je spojena s posílením cév a následným zvýšením HDL a snížením LDL cholesterolu.

Kontrola a úprava hladiny cholesterolu v krvi je běh na dlouhou trať. Pravidelně navštěvujte svého lékaře a řiďte se jeho pokyny ohledně diety, cvičení a léků.

(bri)

Zdroj: http://www.webmd.com/cholesterol-management/ss/slideshow-lowering-cholesterol

Vysoký cholesterol se možná týká i vás. Víte, jak ho snížit?

Pokud jste až doteď vybírali aktivitu jen podle toho, jaké sportoviště máte blízko domova, nebo jste se jednoduše přidali… celý článek

Page 2

Srdeční infarkt je vážný stav, který stále často končí úmrtím. Přeživší lidé mají velké štěstí, ale před sebou i… celý článek

Page 3

  • Srdce v kondici
  • Novinky
  • Vysoký cholesterol se…

Vysoká hladina cholesterolu zvyšuje riziko infarktu a dalších onemocnění srdce a cév. Znáte hodnoty svého cholesterolu a víte, jak je zjistit? Poradíme také, jak tohoto „tichého nepřítele“ udržet pod kontrolou.

Když lékaři mluví o zvýšeném cholesterolu, mají na mysli především ten „špatný“, LDL cholesterol.

Co vede k tomu, že máme částeček cholesterolu v krvi příliš? Jsou za to zodpovědné nejrůznější faktory. U člověka se zvýšeným cholesterolem se jich obvykle sejde hned několik najednou. Dají se rozdělit na dvě hlavní skupiny:

  1. faktory, které můžeme ovlivnit a vlastní snahou překonat,
  2. faktory, se kterými toho mnoho nenaděláme.

S následujícími rizikovými faktory vysokého cholesterolu naštěstí můžeme zatočit sami:

  • Nevhodné stravování. Cholesterol se nachází v tučných potravinách živočišného původu, jako jsou:
    • uzeniny, paštiky,
    • tučné maso, slanina,
    • máslo, smetana a podobně.

Hladinu cholesterolu v krvi zvyšuje také nadbytek jednoduchých cukrů. Pozor i na nasycené a transnenasycené tuky. Kromě výše uvedených potravin omezte konzumaci různých polev, dortů, zákusků, plněných oplatek a sušenek, trvanlivého a jemného pečiva.

  • Vyšší hmotnost. Při nadváze a obezitě jde hladina cholesterolu nahoru.
  • Nedostatek pohybu. Nejenže lenošení vede k přibírání na váze, ale není dobré ani pro trávení a látkovou přeměnu, nakládání s tuky nevyjímaje.

Genům neutečeme

Některé faktory vedoucí k vysokému cholesterolu bohužel dietou neovlivníme. Jsou to:

  1. Věk. Čím jsme starší, tím hůře naše tělo udržuje krevní tuky v rovnováze.
  2. Pohlaví. Ženy jsou až do menopauzy před vysokým cholesterolem tak trochu chráněny. To neznamená, že jej nemohou mít, jen se u nich vyskytuje méně často než u mužů. Po menopauze se, bohužel pro dámy, misky vah srovnají.
  3. Cukrovka. Tu by bylo správné zařadit na pomezí ovlivnitelných a neovlivnitelných vlivů. Cukrovka totiž může zavinit vyšší cholesterol, ale dodržováním diety a správnou léčbou diabetu se toto riziko snižuje.
  4. Dědičnost. Sklon k vyššímu cholesterolu může být „vepsán“ v genech. Existuje vzácná dědičná choroba s názvem familiární hypercholesterolemie. Ta vede k výraznému nadbytku cholesterolu již v dětství a musí se odmalička léčit. V genech však můžeme mít i méně nápadný sklon k vyššímu cholesterolu. Mějte se více na pozoru, pokud někdo z vašich rodičů nebo sourozenců dostal předčasně infarkt. Předčasně znamená u mužů před 55. rokem a u žen před 65. rokem.

Jak zjistit svůj cholesterol

Ale jak se vlastně před vyšším cholesterolem mít na pozoru? Jednoduše: choďte na preventivní prohlídky. Vysoký cholesterol praktický lékař snadno zjistí z krevních testů. Poradí vám také, jak se s tímto tichým záškodníkem vypořádat. 

(luko)

Zdroje:  www.cdc.gov www.webmd.com

Jak snížit cholesterol? Potraviny, které snižují hladinu cholesterolu

Cholesterol je látka tukové povahy, která je pro tělo nezbytná. Je součástí každé buňky, základní stavební jednotkou nervů, mozkových buněk, je potřeba pro tvorbu hormonů. Zčásti si ho člověk vyrábí sám, zčásti ho přijímá v potravě. Zdravý organismus dokáže udržovat jeho správný poměr v krvi a trávicím systému.

Pokud je ho ale v těle nadměrné množství, může se usazovat na stěnách cév v podobě aterosklerotického plátu a způsobovat ztrátu jejich pružnosti nebo dokonce zúžení až ucpání. To je velmi nebezpečné, protože orgán, který céva vyživuje, odumře. 

V těle je cholesterol přenášen pomocí částeček zvaných lipoproteiny, které jsou složeny z tuků a bílkovin.

Pokud jsou lipoproteiny převážně tukové – LDL (low density lipoprotein), putují s cholesterolem do okrajových tkání, kde mohou negativně působit na cévní stěnu.

Cholesterolu přenášenému LDL se lidově říká „zlý“ a jeho hodnota by měla být pod 3,4 mmol/l, u dětí pod 2,6 mmol/l.

Pokud jsou lipoproteiny převážně bílkovinné – HDL (high density lipoprotein), odnášejí přebytečný cholesterol z cév do jater. Říká se mu také lidově „hodný“ cholesterol. Jeho hladina by měla být nad 1,4 mmol/l a u dětí nad 1 mmol/l.

Hladina celkového cholesterolu by měla být 3,9–5,2 mmol/l, nad 6,2 už je vysoké riziko ucpání cév, u dětí by měl být cholesterol pod 4,4 mmol/l.

Ke zvýšení cholesterolu v těle může dojít nevhodnou stravou (obsahující potraviny bohaté na živočišné tuky), v důsledku nadváhy nebo obezity, dědičného sklonu ke zvýšené hladině krevních lipidů (což se nemusí projevit nadváhou). Jeho hladiny se mohou také zvyšovat v důsledku kouření, nadměrné konzumace alkoholu, nedostatku pohybu nebo cukrovky.

Jak tedy snížit hladinu cholesterolu bez léků? 

Ovesné vločky

Jestliže vás nedávno konfrontoval lékař se skutečností, že máte vysoký cholesterol, klíčem k jeho snížení může být i změna snídaně. Už dvě hrsti ovesných vloček mohou snížit hladinu LDL cholesterolu o 5,3 % za pouhých šest týdnů. Může za to beta-glukan, což je látka v ovsu, která pohlcuje špatný cholesterol a tělo jej pak vyplaví.

Losos a tučné ryby

Omega-3 mastné kyseliny jsou jedny ze divů světa zdravého stravování. Bylo prokázáno, že působí preventivně proti srdečním chorobám, demenci a mnoha dalším nemocem. Navíc tyto nenasycené tuky mohou mít ještě další zdravotní přínos, a to je snižování hladiny cholesterolu tím, že se zvyšuje ten dobrý cholesterol.

Ořechy

V časopise American Journal of Clinical Nutrition vyšla studie, podle které se lidem, kteří denně snědli 40 gramů vlašských ořechů po dobu jednoho měsíce, snížil celkový cholesterol o 9,3 procent. Podobné výsledky byly zaznamenány i v případě kešu oříšků a mandlí.

Jestli si tedy jako přírodní podpůrnou medicínu zvolíte chroupání oříšků, jen do toho, ale mějte na paměti, že mají zároveň vysoký obsah kalorií, proto jich nejezte více, než je doporučováno. Rada na závěr nebo snad jen pro upřesnění – praženým slaným oříškům se vyhněte.

Podívejte se, jaké potraviny prospívají vašemu srdci, na videu.

Které potraviny prospívají vašem srdci? • VIDEO iStock.cz/mojezdravi.cz/yokohana

Fazole

Fazole jsou hodně dobré pro vaše srdce. Pokud si je zařadíte pravidelně do jídelníčku, pomůže vám to snížit hladinu celkového cholesterolu v krvi. A to z jednoduchého důvodu zvaného vláknina. Bylo prokázáno, že umí zpomalit proces vstřebávání cholesterolu z některých potravin.

Špenát

Oblíbený pokrm Pepka námořníka obsahuje velké množství luteinu, který se nachází v zelené listové zelenině (a také vaječném žloutku).

Dlouhou dobu byl lutein spojován s prevencí makulární degenerace, která je hlavní příčinou slepoty.

Nyní ale výzkum naznačuje, že už 1/4 šálku potraviny bohatých na lutein pomáhá chránit i před infarktem tím, že ze stěn cév odstraňuje nánosy cholesterolu, které mohou způsobit jejich ucpání.

Avokádo

Avokádo je skvělým zdrojem nenasycených mastných kyselin, které zvyšují hladinu HDL cholesterolu, ale současně také snižují hladinu LDL cholesterolu. Fytosteroly, které jsou v avokádu obsažené, dokáží zpomalovat absorbování cholesterolu z potravy. Pozor ale, avokádo má trochu vyšší obsah kalorií a tuků, takže ho používejte s mírou.

Autor: Kateřina Erbsová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector