Pozor na ryby – některé někdy škodí vašemu zdraví. jak?

Nemusíme být hned specialisty na zdravou výživu, abychom věděli, které potraviny jsou zdravé a které nikoliv. Víme, že bychom měli jíst daleko více čerstvé zeleniny a ovoce, luštěnin, celozrnných výrobků, ryb a dalších potravin bohatých na zdraví prospěšné látky. Velmi dobře víme, že nám škodí sladkosti plné jednoduchých cukrů a tučné potraviny.

Mnozí lidé ale absolutně netuší, že ve větším množství nám mohou ublížit i jinak doporučované velmi zdravé potraviny. Ve snaze o zdravější životní styl si tak můžeme ublížit už jenom tím, že některé z těchto potravin budeme konzumovat denně. Aby se tak nestalo, přinášíme informace o tom, které zdravé potraviny je třeba držet na uzdě ????

Pozor na ryby – některé někdy škodí vašemu zdraví. Jak?

Seznam zdravých potravin, které bychom měli držet pod kontrolou

Příliš všeho škodí. Zlaté pravidlo, kterého bychom se měli držet zuby nehty. Platí to i pro zdravý životní styl. Pokud se denně věnujeme vysoce intenzivní sportovní aktivitě a tělu nedopřejeme potřebný odpočinek, relax a spánek, riskujeme únavu i nemoci. Přetrénování může způsobit i nepříjemné zranění.

Zdravý jídelníček by měl být především pestrý. Proč jíst pouze “dietní” kuřecí prsa? Kuřecí prsa sice obsahují málo tuku, ale hovězí maso je zase lepším zdrojem bílkovin. To samé platí pro pečivo, luštěniny, těstoviny, ovoce, zeleninu apod.

Máme ohromné štěstí, že si můžeme dopřát lokální i exotické potraviny.  Není dobré jíst dokola ty samé potraviny, protože jsme pohodlní a líní vyzkoušet něco nového.

Některé ze zdravých potravin totiž lidskému zdraví škodí, pokud je jíme příliš často. Pro lepší přehlednost jsem tyto potraviny rozdělila do skupin:

  • Ovoce a zelenina – mrkev, špenát, červená řepa, chřest, rebarbora, avokádo, kiwi, jablečná semínka, karambola, zelené brambory, zelí
  • Ryby a mořské plody – tuňák, štika, žralok, mečoun, kaviár, uzený losos, makrela
  • Ořechy – para ořechy, mandle, muškátový oříšek
  • Obiloviny – rýže
  • Voda – základem pitného režimu by měla být čistá voda, ALE v rozumném množství. Vypít denně více než 3 litry vody už může být zdraví nebezpečné.

Možná si právě říkáte, jak mohou být tyto potraviny škodlivé. Na následujících řádcích si proto ke každé potravině řekneme, proč, kdy a v jakém množství může škodit, případně doporučené množství a další důležité informace.

Pozor na ryby – některé někdy škodí vašemu zdraví. Jak?

Mrkev je skvělá zelenina plná vitamínů. Denně bychom ale neměli sníst více než dva kousky. Tak to nepřehánějte ????

Ovoce a zelenina

Kdo by to byl řekl, že? Nejvíce zdravých potravin škodících zdraví ve větším množství jsou vybrané druhy zeleniny a ovoce. Problém většinou způsobuje některá z látek, kterou dané ovoce či zelenina obsahuje.

Mrkev a batáty

Jak mrkev, tak i oranžové batáty obsahují velké množství karotenoidů. Karotenoidy jsou hlavním zdrojem vitamínů A, který pomáhá tělu vyloučit volné radikály. Vedle toho se však jedná o silné barvivo.

Pokud si každý den dopřáváte více mrkvičky nebo batátů, může se vám do oranžova zbarvit nejen pokožka, ale i moč a stolice. Tento stav se nazývá karotinemie a naštěstí se nejedná o žádnou vážnou nemoc. Stačí snížit množství mrkve a příznaky téměř okamžitě zmizí.

Doporučené množství: Denně bychom neměli sníst více než 2 mrkve.

Chřest

Tato sezónní zelenina v těle uvolňuje síru, která způsobuje neobvyklý zápach moči. U některých lidí je tento jev výraznější, záleží na genetice. Při konzumaci chřestu je dobré pít vody, které moč zředí a zápach zmírní.

Opět se nejedná o onemocnění. Spíše je dobré znát důvod, proč moč zapáchá jinak než obvykle.

Červená řepa, špenát a rebarbora

Podobně jako mrkev, červená řepa zbarvuje moč a stolici. Příčinou je vysoký obsah železa. Nejvíce jsou červeným zbarvením postiženi lidé trpící nedostatkem železa – anémií. Tyto problémy se však objeví pouze po konzumaci červené řepy a odezní samy od sebe.

Větším problémem je obsah šťavelanů, které ve velkém množství a ve spojení s nedostatkem vápníku mohou způsobit vznik ledvinových kamínků. Šťavelany obsahuje také špenát, rebarbora, kiwi a červené ovoce.

Doporučené množství: Stačí nejíst tuto zeleninu a ovoce každý den.

Pozor na ryby – některé někdy škodí vašemu zdraví. Jak?

Nebojte se špenátu. Aby vám uškodil, museli byste ho jíst denně. Problém by ale mohl mít někdo, kdo se stravuje podobně jako Pepek námořník ????

Zelí, avokádo

Je to sice superpotravina, ale když to s ním přeženete, může vás pořádně “prohnat”. Zelí obsahuje hodně vlákniny, což je skvělé. Dopřejte-li si ale vlákniny více, než vaše střeva unesou, strávíte na toaletě více času, než vám bude milé.

Plynatost a průjem mohou být v některých situacích opravdu nepříjemný projev. Podobně jako zelí působí také větší množství avokáda.

Doporučené množství: Nejste-li zvyklí na zeleninu bohatou na vlákninu, jezte denně maximálně šálek čerstvého nebo půlku šálku vařeného zelí.

Avokádo

Opět superpotravina obsahující vitamín C, fosfor, železo, vápník a další důležité látky. Obsahuje však také spoustu cukru a látky, které mohou zvyšovat hladinu krevního cukru. S avokádem by tedy měli být opatrní zejména diabetici a lidé trpící anémií. Naopak lidé s vyšší hladinou cholesterolu by se avokáda neměli obávat.

VIDEO: Jak pěstovat avokádo doma jenom z pecky? 

Semínka v syrovém ovoci

Většina lidí semínka vykrajuje a z ovoce tak zůstane ohryzek s peckami nebo velká pecka. Jíst pecky je nejen nepohodlné, ale také nezdravé. Semínka v jablkách a pecky meruněk, švestek, třešní a broskví totiž obsahuje malé množství jedovatého kyanovodíku.

Abychom se jím otrávili, museli bychom pecek sníst opravdu velké množství. Pár spolknutých jablečných semínek vás neotráví. Je ale dobré to vědět.

Pozor na ryby – některé někdy škodí vašemu zdraví. Jak?

Jíte-li jablka celá, vynechejte semínka. Jsou totiž jedovatá.

Karambola

Exotické ovoce se používá do ovocných salátů nebo jako ozdoba pohárů a nápojů. Obsahuje ale kyselinu šťavelovou a větší množství vyvolá škytavku, nevolnost, zvracení a celkovou tělesnou slabost. U citlivých lidí může způsobit i poškození nervového systému a ledvin. Opatrní by proto měli být hlavně lidí, které trápí ledviny.

Doporučené množství: Maximálně 2 kousky denně, karambolu není vhodné jíst na lačno.

Na karambolu, avokádo a oříšky nás upozorňuje také Lea Vršecká, výživová poradkyně a osobní trenérka, www.lea-vrsecka.cz a www.fit-mom.cz:“Dále pozor na karambolu. Denní max. dávka jsou 2 kousky.

Pokud byste snědli větší množství tohoto exotického ovoce, může dojít až k předávkování. To se zprvu projevuje škytavkou, ale postupně se může přidat zvracení, nevolnost a v závažných případech dochází až k postižení ledvin a nervového systému.

 Z toho důvodu by si měli dát pozor zejména osoby s onemocněním ledvin.

Vhodné nejsou ani brambory, pokud jsou zelené (obsahují vysoký obsah solaninu, který může vést až k srdečnímu selhání), nadměrné množství avokáda a oříšků – obsahují velké množství tuků, muškátový oříšek (při vyšší dávce může způsobit psychické problémy, paranoiu, úzkosti apod.).”

Zelené brambory

Předtím, než brambory vložíte do nákupního košíku, si je důkladně prohlédněte. Mají-li brambory nazelenalý odstín, neberte. Zelené brambory obsahují solanin, což je přírodní pesticid způsobující zvracení, průjem a v úplně nejhorším případě srdeční selhání. Zelené brambory by v žádném případě neměli jíst děti a pozor by si měli dávat i dospělí.

Doporučené množství: Zelené brambory nekupovat!

Pozor na ryby – některé někdy škodí vašemu zdraví. Jak?Vařit či nevařit?

Hodně diskusí se vede také o tom, zda je lepší zeleninu jíst syrovou nebo tepelně upravenou. Odpověď není jednoduchá.

Některé druhy je lepší jíst syrové, jiné jsou zdravější tepelně upravené a některé bychom syrové vůbec jíst neměli. Syrové by se neměli vůbec jíst například brambory, červené fazole, lilek, různé výhonky a klíčky a hořké mandle.

V čerstvé podobě je lepší konzumovat česnek, listové saláty, salátovou okurku či meloun. Více využitelných látek obsahuje mrkev, kapusta, chřest a brokolice, pokud ji tepelně upravíte. U cibule, červené papriky, rajčat a špenátu lze doporučit oba způsoby.

Pavlína Dostalíková z Institutu zdravého životního stylu:

Ryby a mořské plody

V každém článku o zdravé výživě se dočtete, že lidé jedí málo ryb a mořských plodů. Dopřát bychom si je měli nejvýš dvakrát týdně. Zejména mořské ryby a plody totiž vedle vitamínů, minerálů, bílkovin a zdravých tuků obsahují větší množství rtuti.

Nadbytek rtuti v těle může způsobovat potíže se zrakem a sluchem, koordinací pohybů a ochabnutí svalů. Poškodit ale může také nervový systém, srdce a oslabit imunitní systém. Nejvíce rtuti obsahuje tuňák, žralok, mečoun nebo makrela.

Doporučené množství: Za týden bychom neměli sníst více než 100 gramů. Opatrné by měly být zejména těhotné ženy a malé děti. Vhodnější jsou ústřice, mušle, sardinky či krevety.

Pozor bychom si také měli dávat v případě uzeného lososa. Ten může v důsledku uzení obsahovat polycyklické aromatické uhlovodíky, které údajně zvyšují riziko vzniku rakoviny. Vhodnější je vařený, dušený nebo pečený losos.

Doporučené množství: Uzený losos jezte maximálně dvakrát týdně, spíš výjimečně.

Máte-li rádi kaviár, kupujte pouze ověřené výrobky. Obsahuje hodně soli a také špatná kvalita v důsledku nevhodné konzervace či skladování může mít za za následek vážnou otravu!

Pozor na ryby – některé někdy škodí vašemu zdraví. Jak?

Tuňák jednou týdně bohatě postačí

Ořechy a semena

Kromě toho, že jsou ořechy tučné, mohou obsahovat zdraví škodlivé látky. Například para ořechy, které jsou bohaté na selen. 100 gramů para ořechů obsahuje 2000 % doporučené denní dávky.

Ve větším množství způsobují lámání nehtů, vypadávání vlasů a neurologické potíže. Muškátový oříšek je oblíbený pro výraznou chuť a vůni. Stačí ho špetka.

Budete mít zájem:  Umělý hamburger způsobí rozvojovému světu ještě větší potíže

Jedna lžíce muškátového oříšku může vyvolat strach, úzkost, halucinaci, paranoiu, ztrátu reálného vnímání. Hořké mandle jezte ideálně poté, co je krátce povaříte.

Obsahují glykosid amygdalin, které je v těle přeměněn na jedovatý kyanovodík.

Doporučené množství: Denně nejezte více než 5 kousku para ořechů. Muškátový oříšek používejte pouze v malém množství na ochucení pokrmů. U hořkých mandlí nepřekračujte 2 kousky denně.

Pozor na ryby – některé někdy škodí vašemu zdraví. Jak?

Ořechy jsou zdravé, pár kousků denně ale bohatě stačí.

Obiloviny – rýže

Rýže by neměla ve zdravém, pestrém a vyváženém jídelníčku chybět. Zejména hnědá rýže ale může obsahovat jedovatý neorganický arsen, který způsobuje kardiovaskulární choroby a ve vážných případech zvyšuje riziko vzniku nádorů močového měchýře, plic a kůže. Jelikož ale obsahuje vlákninu a vitamíny, má ve zdravé výživě důležité místo.

TIP: Směs rostlinných proteinů a superpotravin Blendea SUPERPROTEIN. Zpestřete jídelníček po těžkém výkonu a to i pokud jste vegan.

Pozor na ryby – některé někdy škodí vašemu zdraví. Jak?

Voda

Pitný režim je pro zdravý organismus zásadní. To však neznamená, že bychom to měli přehánět. Základem zdravého pitného režimu je čistá voda. Denně bychom měli vypít 1,5 až 3 litru denně s ohledem na fyzické aktivitě a dalších okolnostech. Je logické, že sportující člověk vypije více vody než při práci v kanceláři.

Vypít více než 3 litry vody denně ale škodí. Nadbytek vody v organismu má za následek ředění zásob draslíku a sodíku, problémy s ledvinami apod. Extrémní přebytek vody může dokonce vést k intoxikaci obyčejnou vodou.

Lea Vršecká, výživová poradkyně a osobní trenérka,www.lea-vrsecka.cz a www.fit-mom.cz, říká:

“Poslední dobou se všude dozvídáme, že je třeba dbát na dostatečný pitný režim, a že vlastně pijeme málo. Ale pozor! Nic se nemá přehánět. Nadbytečné množství tekutin ovlivňuje vnitřní prostředí organismu, a může dojít až k tzv.hyponatremii (poklesu sodíku v krvi).

Ta může být v některých extrémních případech i smrtelná. Proto se držte pravidla 0,35-0,4 ml tekutin/1 kg hmotnosti (platí u dospělého člověka). Vždy přitom zohledněte aktuální podnebí a fyzickou aktivitu.

Pamatujte také , že tekutiny se nachází také v ovoci, zelenině i polévkách.”

Dodává, že škodit může také sója, vláknina a kokosový olej:

Soja škodí vinou poměrně vysokého množství fytoestrogenů. Tyto látky mohou negativně ovlivňovat hormonální systém, mohou se podílet vzniku rakoviny prsu, způsobovat problémy s plodností. Obsahuje také goitrogeny, které potlačují funkci štítné žlázy.Když už si chcete dát občas soju, tak doporučuji její fermentovanou podobu, např. tempeh či miso.

S vlákninou je to podobné jako s vodou. Všude se píše, jak je třeba jíst více vlákniny, a jak je zdraví prospěšná. Nadměrná konzumace vlákniny může způsobovat nadýmání, křeče nebo průjem. Kromě toho dochází ke zhoršenému vstřebávání léků a nadměrnému vyplavování některých vitamínů a minerálů z těla. Držte se proto denní doporučené dávky, která činí 30-35 g pro dospělého člověka.

Ačkoliv se o kokosovém oleji píše většinou v superlativech, jeho nadměrná konzumace není vhodná. Důvodem je vysoký obsah nasycených tuků (až 92%), které se podílí na zvyšování tzv. špatného cholesterolu a je proto spojován s vyšším rizikem vzniku kardiovaskulárních chorob. Pokud máte doma zásoby kokosového oleje, spíš než na vaření ho použijte v péči o pleť a pokožku.”

Pozor na ryby – některé někdy škodí vašemu zdraví. Jak?

Všeho moc škodí

Začnete-li přemýšlet nad svým jídelníčkem, připomeňte si toto pravidla, a nic špatného se vám nemůže stát. Stačí používat zdravý rozum a nepouštět se do extrému.

Budete-li každý den jíst sladké a tučné, poznáte to, ať už na váze nebo na zdraví. Stejně také vám nebude prospívat, budete-li denně jíst jeden druh zeleniny, masa či rýži.

Stereotyp škodí, a proto dbejte na pestrý jídelníček.

DÁLE ČTĚTE: Zdravý jídelníček má být chutná a čerstvý, ale hlavně velice pestrý. Co jíst? 

Jsou ryby více zdravé nebo nebezpečné ?

Pozor na ryby – některé někdy škodí vašemu zdraví. Jak?

Publikováno: 16.04.2012     Autor: Neznámý

Že jsou ryby zdravé asi všichni víme, ale máme se jim vyhýbat kvůli obsahu toxických látek ? Infografika přiložena.

Pozor na ryby – některé někdy škodí vašemu zdraví. Jak?

Rady v oblasti výživy jsou obvykle jednoznačné. Měli bychom jíst více zeleniny, ovoce, celozrnných výrobků. Měli bychom jíst méně tuků s trans-mastnými kyselinami, méně cukru, méně solit. A pak jsou tu ryby. Měli bychom jich jíst více, protože mají zdravé omega-3 tuky. Ale údajně jich máme jíst méně, protože jsou plné znečišťujících látek.

Rovnováhu mezi riziky a prospěšností je těžké nastavit dokonce i pro lékaře a vědce na tomto poli. Například losos: podle souhrnného upozornění, vydaného FDA ( Úřad pro potraviny a léčiva) a agenturou na ochranu životního prostředí znamená losos nízké znečištění rtutí a je bezpečný i pro těhotné ženy.

Zatímco Fond na obranu životního prostředí prohlašuje, že všichni dospělí – nejen těhotné ženy – mají omezit konzumaci divokého lososa (s výjimkou aljašského) na jednu porci za měsíc, a lososa z farem nejvýše dvě porce za měsíc, z důvodů znečištění PCB (polychlorovanými bifenyly).

Tento rozpor nastoluje dvě otázky: Co víme o rybách, a co víme o radách, které ohledně ryb dostáváme? Samozřejmě víme, že jíst ryby je zdravé. Samozřejmě víme, že jíst kontaminovanou potravu je riskantní. Výhody jsou většinou připisovány dlouhým řetězcům omega-3 polynenasycených mastných kyselin v rybích tucích, a téměř výlučně jen v nich.

Nejvíc uznávaným prospěchem pro zdraví je snížené riziko srdečních chorob a v případě těhotných žen zlepšení vývoje nervové soustavy u plodu a u malého dítěte. Dalším zmiňovaným užitkem je nižší riziko mozkové mrtvice a zlepšení nálady. Rizika se týkají rtuti a polychlorovaných bifenylů, PCB, obojí jsou vedlejším produktem průmyslové činnosti.

(V USA jsou PCB zakázány od r. 1979. Jejich množství v životním prostředí přetrvává, ale postupně se snižuje.) Tyto znečišťující látky se ukládají v rybí tkáni. Čím větší ryba- dravec, tím vyšší koncentrace znečišťujících látek v tkáni, jak postupně větší ryby polykají ty malé. Ryby jsou jediní predátoři, které člověk jí pravidelně.

Dlouhožijící predátoři jako je mečoun mají v těle vysoký stupeň znečištění. Ryby jsou také kontaminované dioxiny, které vznikají jako vedlejší produkt spalování odpadů. Více dioxinů však přijímáme z masa, mléka a mléčných výrobků než z ryb.

Riziko versus užitek

V posledních letech se některé vědecké instituce snažily zvážit rizika konzumace ryb ve srovnání s výhodami.

Dvě významné skupiny, Institut medicíny v roce 2007 a FAO, Organizace pro potraviny a zemědělství při Spojených národech, spolupracující se Světovou zdravotnickou organizací, v roce 2010, vytvořily tým odborníků pro otázky výživy, toxikologie a epidemiologie. Odborníci měli za úkol vyhodnotit data a matematicky je zpracovat.

Obě skupiny vydaly doporučení pro těhotné ženy a ostatní dospělou populaci, a jejich rady se výrazně podobaly. Pro těhotné ženy je jejich doporučení v souladu s velmi známým souhrnným upozorněním, vydaným FDA/ EPA v r.

2004: Jezte nejvýše 340 g ryb týdně, se zaměřením na ryby s nízkou koncentrací rtuti, a vyhýbejte se nejvíce kontaminovaným druhům: mečounům, žralokům, královským makrelám. Pro ostatní dospělé lze radu shrnout těmito slovy: Jezte ryby.

Takže proč všichni nejíme ryby a o víc se nestaráme? Kvůli takovým varováním jako přicházejí z Fondu ochrany životního prostředí . Jejich příručka o konzumaci ryb uvádí seznam 21 rybích druhů, které se nedoporučují jíst dospělým osobám více než jednou za měsíc, za „předpokladu, že nejedí žádné jiné kontaminované ryby.

“ Povolené maximum za měsíc je jedna porce platýze, okouna nebo černoploutvého tuňáka a po zbytek měsíce je vaše volba omezena na nejméně kontaminované ryby jako halibut, mořský jazyk nebo žlutoploutvý tuňák.

Proč si Fond ochrany životního prostředí protiřečí s Institutem medicíny a Světovou zdravotnickou organizací a Organizací pro potraviny a zemědělství při OSN? Protože na rozdíl od těchto organizací Fond ochrany životního prostředí započítává pouze rizika: porovnává úrovně znečištění ryb s limity danými FDA a EPA (Federálním úřadem pro potraviny a léky a Agenturou pro ochranu životního prostředí USA), a podle toho dává rady. Timothy Fitzgerald, který vypracoval příručku Fondu ochrany životního prostředí, ví, že tento návod nezkouší vyvážit rizika a pozitiva. Říká:“ Neexistuje žádný všeobecně uznávaný způsob, jak rovnováhu docílit, a my jsme pracovali velmi tvrdě na tom, abychom nenastavili naše vlastní nová pravidla. Mozaffarian nesouhlasí s dosaženým výsledkem. Říká: „Máme skvělé vědce s dobrým myšlením, kteří však byli vzděláváni v rámci toho, jak posuzovat riziko. Tento rámec je špatný , protože vy nejíte pouhou kontaminující látku, vy jíte rybu, a nemůžete jít jen do rizika, aniž byste získali také užitek. “

Nastavení limitů

Existuje další problém s radami vycházejícími pouze z rizika: záležitosti kolem bezpečných limitů FDA a EPA pro rtuť a polychlorované bifenyly (PCB). Pro rtuť je stanoven limit 0,1 ug / kg hmotnosti člověka na den. Pro člověka, který váží 68 kg, to znamená méně než 7 ug na den.

Jedna z nejvíce kontaminovaných ryb, mečoun, může mít ve 110-ti gramové porci 100 ug rtuti, což představuje povolené množství za 14 dnů. Pro PCB se uvádí komplexní výpočet rizika rakoviny, nazvaný růstový faktor rakoviny. Obě tato čísla zhoršují problémy.

Limit pro rtuť byl vypracován s ohledem na nervovou soustavu při vývoji plodu a je nastaven na úroveň, doporučenou těhotným ženám, které jsou nejzranitelnější skupinou populace. Limit pro PCB byl stanoven v r.1997 z výsledků pokusů na krysách. Od té doby pak výzkumníci hledali cestu aplikace výsledků na rizika pro lidi, a v r.

2003 v přehledu všech dostupných výzkumů došli k závěru, že „ váha důkazů nepodporuje příčinnou souvislost mezi PCB a rakovinou u lidí“. Tento závěr byl také zopakován v následné studii z roku 2009.

Dariush Mozaffarian z Harvardské školy veřejného zdraví, člen FAO /WHO , mezinárodní skupiny expertů ze Světové zdravotnické organizace a Organizace pro potraviny a zemědělství při OSN, shrnuje stav vědeckého poznání o konzumaci ryb: „Pokud nejste těhotná žena, existují důkazy, že rovnováha vždy směřuje k prospěšnosti ryb.

Budete mít zájem:  Idiopatická plicní fibróza: Tři roky topení a pak smrt

“ Ačkoliv je teoreticky možné, že ryby mohou být velmi kontaminovány a mohou obsahovat málo omega3- mastných kyselin, což by nadělalo více škody než užitku, žádná taková ryba nebyla dosud nalezena. Dokonce jestli jíte rybu víc než 2x týdně, nejíte však stále stejný druh a tudíž nekonzumujete tytéž znečišťující látky stále znovu.

Takže nejen varování Fondu ochrany životního prostředí selhávají v informování o prospěšnosti konzumace ryb, ale navíc i výčet rizik může být přehnaný.

A není to jen tato organizace: Rada na ochranu přírodních zdrojů, Lékaři za sociální zodpovědnost a další skupiny poukazují na stejná varování, a limity dané Fondem ochrany životního prostředí jsou základem pro mnohé publikace o konzumaci mořské potravy.

Akvárium v zálivu Monterey používá hodnocení Fondu ochrany životního prostředí, aby v seznamu označil ryby, jejichž konzumace by měla být omezena „z důvodů obav ze rtuti a dalších kontaminantů.“ Také mnoho států uveřejňuje podobná varování.

Studie z roku 2008, zabývající se těmito doporučeními, říká, že ani jediný z nich nezdůrazňuje užitek z konzumace ryb oproti rizikům, a čtvrtina všech doporučení nezmiňuje vůbec žádný užitek. Fitzgerald zdůrazňuje, že data z posuzovaného výzkumu neříkají o riziku celou skutečnost .

Existuje důkaz pro neurologické problémy po požití rtuti: většinou drobné neurologické problémy zahrnující zhoršené periferní vidění, nedostatečnou koordinaci pohybů a svalovou slabost. A odborníci na obou stranách souhlasí, že je teoreticky možné dostat otravu rtutí z konzumace ryb, ve kterých je velké množství rtuti.

My nevíme, jak mnoho je „velké množství“, ale je to víc než běžný americký zákazník obvykle sní. Ale nejen konzumace ryb je nebezpečná.

Jak Mozaffarian a jeho kolegové z Harvardského institutu zdůrazňují, mezi lidmi, kteří vůbec nejedí olejnaté ryby víckrát než jednou či dvakrát týdně, je o 50 % vyšší riziko úmrtí na srdeční choroby než mezi lidmi, co je jedí víckrát než jednou či dvakrát týdně. Protože průměrný Američan sní kolem 7 kg ryb a mořských plodů za rok , zdá se být větší hrozbou jíst příliš málo ryb.

A to je hrozba, kterou by měla taková doporučení, hovořící pouze o riziku a zrazující lidi od konzumace ryb, také brát v potaz. Jay Shimshack, profesorka ekonomie na Tulane University v New Orleans, se zabývala odezvou zákazníků na rady ohledně ryb, zvláště v roce 2001, kdy FDA varovala před obsahem rtuti v rybách a následkem toho došlo k neplánovanému poklesu konzumace veškerých ryb: ne jenom mezi těhotnými ženami, a ne jenom druhů ryb s vysokým obsahem rtuti. Přestože jsou rady a doporučení pečlivě formulována a vyvážena užitkem ryb jako jídla, lidé to vnímají jako zprávu o nebezpečí. Profesorka Shimshack říká: „Můj výzkum uvádí, že lidé jsou až moc zaměřeni na negativní hlediska a nikoli na užitek.“ Mozaffarian poznamenává, že lidé mají tendenci být vystrašeni hrozbou škody než aby byli povzbuzeni příslibem prospěšnosti. „Lidé jsou zmatení. Dostali špatnou zprávu.“ Skupiny, které informují pouze o rizicích, používají tyto nástroje k ochraně lidského zdraví, ale možná že rady a doporučení mají doposud opačný účinek. To je jasné svědectví nepřiměřenosti těchto informací, které nejsou pojaty komplexně. Zatímco čekáme, až se rady a doporučení zlepší, nejlepší radou je jednoduše jíst ryby. Údaje ukazují, že užitek převažuje nad rizikem. Jestliže jste těhotná, sledujte návody, vydané FDA/EPA. Pokud nejste, střídejte druhy ryb a dbejte, abyste kupovali i ryby tzv.na konci potravního řetězce. Jestliže jste rybář, lovící na udici, informujte se u místních úřadů o stupni znečištění tam, kde rybaříte, a omezte konzumaci ryb ze znečištěných lokalit.

Zdroj: FAO/WHO, Washington post

Jaké potraviny podporují zdraví vašich zubů a dásní?

Některé z potravin mohou být pro vaše zuby přínosné, zatímco jiné mohou vašim zubům pěkně škodit.

V prvním díle článku o potravinách, které vašim zubům mohou škodit, či naopak jejich zdraví podporovat, si posvítíme právě na ty, které jsou pro zuby přínosné.

A i když si budete pravidelně čistit zuby a navštěvovat svého zubaře a dentálního hygienistu, vašim zubům může strava pěkně uškodit. 

Nezapomínejte na zuby

Stejně jako jiné části těla vyžadují taky zuby svou speciální péči. Pro pevné a zdravé zuby a dásně je vhodné jíst potraviny bohaté na vápník, vitamín A a D, fosfor a vlákninu.

Potraviny, které podporují tvorbu slin a jsou křupavé, vašim zubům prospívají, pomáhají zuby zbavovat bakterií a plaku.

Ne však všechny potraviny jsou k vašim zubům přátelské, jiné z nich mohou podporovat tvorbu zubního kazu.

Potraviny zdravé pro váš chrup

Potraviny, které mají příznivý vliv na vaše zuby byste si měli dopřávat pravidelně a upřednostňovat je před potravinami, které vašim zubům škodí. Místo sladké sušenky si dopřejte jablko, apod., někdy nahrazení nezdravých potravin není tak složité.

Řapíkatý celer je ideální potravinou pro všechny, kteří chtějí správně pečovat o svůj chrup. Patří mezi křupavé potraviny, které vás nutí pořádně žvýkat, čímž se v ústech vytváří více slin.

Produkce slin je pro vaše zuby velmi příznivá, podporují totiž krevní oběh v ústech a udržují vaše tkáně zdravé. Fungují jako vaše osobní ústní voda, zbavují vás částic potravin udržujících se v zubech a dásních.

Jedním z hlavních přínosů celeru je jeho hrubá struktura, která pomáhá čistit zuby. Nemáte rádi řapíkatý celer? Dopřejte si alespoň mrkev, okurky či jinou chřupavou zeleninu.

Chia semínka

Chia semínka jsou nyní velkým hitem na poli zdravého stravování a jsou prospěšná nejen zdraví vašeho trávicího ústrojí, ale zvyšují příjem zdravé energie a jsou bohaté na minerální látky a vitamíny. Obsahují to, co zuby milují, vápník, vitamín A, vlákninu a fosfor, přitom je velmi snadno můžete zařadit do vaší stravy. Stačí přidat lžičku chia semínek do ranní ovesné kaše či do jogurtu.

Kokosový olej

Vaše zuby se zamilují i do kokosového oleje, který by vám doma neměl chybět. Pomáhá udržet vaše ústa zdravá. Stačí, když si každé ráno dáte do úst lžíci kokosového oleje, kterého budete v ústech převalovat.

Zní to podle vás divně? Věřte tomu, že na první pokus to není úplně příjemné, ale poté si zvyknete a během převalování oleje v ústech si můžete připravit snídani, uklidit či si číst. Zkuste tuto rutinu zavést každý den a převalovat kokosový olej v ústech 10-20 minut denně.

Tato prevence vás chrání před vznikem zubního kazu a vytváří z vašich úst čisté prostředí bez bakterií.

Mléčné výrobky

Milovníci mléčných výrobků se mohou radovat. Sýry, jogurty a další mléčné výrobky jsou zdravé pro vaše ústa, především díky obsahu vápníku. Jsou prevencí vzniku zubního kazu.

Mléčné výrobky obsahují také kasein, bílkovinu, která posiluje zubní sklovinu. Dopřávejte si kozí mléčné výrobky, nízkotučné či fermentované výrobky jako je kefír.

Pro vaše zdraví je také velmi přínosný i sýr cottage.

Ryby

Mezi další potraviny, které prospívají vašemu chrupu, patří ryby bohaté na omega-3 matné kyseliny, především losos a sardinky. Dávejte však pozor na to, aby ryby, které kupujete, byly kvalitní a pocházely z volného chovu.

Ryby jsou navíc plné vitamínu D, který pomáhá tělu absorbovat vápník. Fosfor pomáhá chránit zubní sklovinu. Omega-3 mastné kyseliny také snižují riziko vzniku onemocnění dásní.

Pokud nejste fanouškem ryb, zařaďte do své stravy alespoň doplňky obsahující rybí olej.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Jsou ryby opravdu zdravé? Pozor si dejte zejména na rtuť

Ryby patří mezi důležité potraviny, které poskytují obživu více než miliardě lidí na celé planetě, hlavně v přímořských zemích. Přestože má Česká republika bohatou historii rybářství a zejména rybníkářství, patří zdejší spotřeba ryb mezi nejnižší v Evropě. Odborníci na výživu přitom prokázali, že ryby poskytují lidskému tělu velmi důležité živiny.

Na druhou stranu se bohužel ukázalo, že mnohé vody jsou natolik kontaminovány rtutí, že pojídání většího množství ryb může být zdravotním rizikem.

Co je to rtuť a jak může škodit zdraví?

Rtuť je těžký kov, který se přirozeně vyskytuje v přírodě. V prostředí se kovová rtuť působením bakterií přeměňuje na methylrtuť, která je toxičtější.

Za nejvýznamnější problém se považuje, pokud jsou methylrtuti vystaveny děti a těhotné ženy nebo ženy v produktivním věku, které plánují mít potomky.

Methylrtuť totiž snadno proniká z těla matky placentou do těla vyvíjejícího se plodu v děloze. Navíc má také schopnost procházet tzv. mozkovou bariérou, což může vést k narušení vývoje nervového systému u dítěte.

Kromě toho existují důkazy o škodlivých účincích na srdečněcévní systém, imunitu nebo na reprodukci.

Budete mít zájem:  Kde už se letos kvůli sinicím nevykoupete?

Náměty na další pořady Zdraví „v cajku“ posílejte na e-mail [email protected]

Methylrtuť se koncentruje hlavně ve vodních ekosystémech, proto jsou jejím nejvýznamnějším zdrojem ryby a mořské plody. Nejvíce ohroženi rtutí jsou tedy lidé s vysokou spotřebou ryb a mořských produktů. V tělech se pak methylrtuť může hromadit a vylučuje se jen velmi pomalu.

Zamoření rtutí a kroky k jeho omezení

Člověk svou průmyslovou činností významně zvyšuje zamoření prostředí. V minulosti byl největším spotřebitelem rtuti hlavně chemický průmysl, konkrétně závody vyrábějící chlor.

Proto také nejzamořenějšími místy v Česku byly chemičky Spolana v Neratovicích a Spolchemie v Ústí nad Labem. Postupně bylo omezeno používání rtuti nejen při výrobě chlóru, ale například také v elektrických a elektronických zařízeních nebo v teploměrech.

Postupně se omezuje používání rtuti i ve stomatologii, kde se z ní vyrábějí tzv. černé neboli amalgámové plomby.

Bohužel významným zdrojem kontaminace rtutí zůstávají stále uhelné elektrárny a v posledních letech také krematoria, protože umírající lidé mají značné množství rtuti v zubních výplních. Velkým problémem v některých částech světa zůstává i použití rtuti k těžbě zlata.

Minamatská úmluva o rtutiV říjnu 2013 byla pod patronátem Programu OSN pro životní prostředí podepsána globální úmluva o rtuti, která vstoupila v platnost 16. srpna letošního roku. Smluvní stranou se stala také Česká republika.

Úmluva si klade za cíl omezit používání rtuti ve výrobě, mezinárodní obchod se rtutí i emise rtuti do ovzduší, zajistit bezpečné uložení existujících zásob rtuti a řešit také staré ekologické zátěže.

Dále by měla úmluva přispět i k omezení emisí rtuti z uhelných elektráren nebo spaloven odpadů zaváděním nejlepších dostupných technologií.

Kdo by si měl dávat největší pozor na rtuť v rybách?

Opatrné by měly být zejména těhotné ženy nebo ženy, které těhotenství plánují, protože methylrtuť z jejich těla by mohla mít negativní vliv na vývoj mozku jejich dětí.

Odborníci doporučují vyhýbat se zejména pojídání velkých dravých ryb, které dlouho žijí. Rtuť má totiž schopnost hromadit se v tělech těchto ryb po celý jejich život a může tak dosáhnout vysokých koncentrací.

Jde například o žraloka, mečouna, tresku, štiku, candáta nebo bolena.

Limity příjmu rtuti z potravy

V roce 2012 Evropská agentura pro životní prostředí (EFSA) vyhodnotila zdravotní rizika, která vyplývají z obsahu rtuti a methylrtuti v potravinách.

Pro anorganickou rtuť stanovila tolerovaný týdenní příjem (TWI) na 4 mikrogramy na kilogram tělesné hmotnosti za týden. EFSA upozornila, že příznivé účinky tzv. omega-3 nenasycených mastných kyselin mohou vést k podceňování škodlivých účinků methylrtuti.

Proto doporučila snížit tolerovaný denní příjem na 1,3 mikrogramu methylrtuti na kilogram tělesné hmotnosti.

Co můžete udělat vy aneb Rady k nezaplacení

  • Raději se vyhněte konzumaci velkých mořských ryb (jako jsou žraloci a mečouni) nebo velkých dravých sladkovodních ryb (např. štiky, candáti nebo boleni), protože v jejich tělech může být velmi velké množství rtuti.
  • Jednou týdně si můžete dopřát porci ryb jako „bílý“ tuňák treska nebo makrela.
  • Pokud jíte pravidelně ryby ulovené rekreačně v řekách, rybnících nebo přehradách, zajímejte se o kontaminaci konkrétní lokality rtutí.
  • Pokud nevíte, ze které lokality ryba pochází, doporučují odborníci nekonzumovat více než 170 až 180 gramů takové ryby za týden.

Jak shodit rychle od Gabriely Peacock

Vašim specifikům, proč některé potravina vám škodí a jinému prospívá, se můžete naučit v Základech celostního zdraví (nebo nahlédnout jen v nadstavbovém modulu Jak uživit své buňky) na AKADEMII CELOSTNÍHO ZDRAVÍ

Někdy ale potřebujeme RYCHLE ZHUBNOUT

Zkuste třeba tohle:

1. Bohaté snídaně

Velká, zdravá snídaně nastartuje metabolismus na zbytek dne a zamezí výkyvům krevního cukru, které způsobují chutě na svačinky už v polovině dopoledne.

Krevní cukr nejlépe vyrovnáte kombinací bílkoviny a sacharidů, takže ideálním ranním jídlem je porridge (kaše) s mlékem nebo alternativou mléka, případně ovesné vločky nasáklé džusem podávané s jogurtem nebo mlékem. Navrch přidejte třeba lesní plody, napěchované antioxidanty, které zásadně posílí obranyschopnost organismu (a obsahují velmi málo kalorií) a do dalšího jídla to hravě zvládnete.

2. Kousek sýra či trochu jogurtu před konzumací sladkostí

Než si dáte něco sladkého, snězte kousek sýra nebo nízkotučný bílý jogurt. Obsažená bílkovina vás zasytí a vy tak nebudete mít potřebu se sladkým přejídat. Je to jednoduchý trik, který funguje.

3. Jezte červené maso

Je to skvělý zdroj bílkoviny, železa, ale také zinku. Jedna z prvních věcí, kterou říkám klientům, je: více masa, méně chleba. Zinek v mase tělo lépe vstřebává než ten obsažený v zelenině.

Pokud jste červené maso přestali jíst, protože si myslíte, že vám škodí, zahrňte ho zpět do jídelníčku jednou či dvakrát týdně. Vyhněte se pouze zpracovávaným masům a uzeninám, jako jsou burgery, párky, salámy, které zvyšují riziko určitých typů rakovin.

4. Upřednostněte zeleninu, která se musí hodně kousat

Vláknina vás zasytí, takže celkově zkonzumujete méně kalorií. Důležitá je i pro vaši střevní mikroflóru, která souvisí s váhou i počátkem obezity.

Ideální je upřednostnit tu, která vyžaduje nejvíc žvýkání, protože takové druhy obsahují nejvíce vlákniny. Brokolice a kapusta jsou jejím ideálním zdrojem, stejně jako další zelená listová zelenina jako růžičková kapusta, celer a chřest. Listy salátu obsahují vlákniny méně, protože mají spoustu vody.

5. Jezte každé tři a půl hodiny

Dobré je jíst pět jídel denně, nebo každé tři a půl hodiny tak, aby snídaně a oběd byly jídly největšími a odpolední a večerní jídla se postupně zmenšovala. Vaše poslední jídlo byste měli zkonzumovat dost brzy a určitě ne po deváté večer, abyste řádně vytrávili.

Tento režim vyrovnává hladinu krevního cukru a předchází jak výkyvům energie, tak chuti na sladké, které přicházejí, když krevní cukr klesá. Pokud se to stane, instinktivní reakcí je sníst něco super sladkého, co vám dodá energii a dobrý pocit, ale na krátkou dobu. Pak cukr opět klesá. Tyto neustálé vrcholy a pády jsou pro tělo velmi stresující.

Když jíte, tělo uvolňuje hormon inzulin, který pomáhá uvolňovat energii z jídla a přepravit cukr (nebo glukózu) do buněk, kde funguje jako palivo. Pokud je ale inzulin uvolňován neustále, tělo k němu může začít být rezistentní, čímž se v krevním řečišti nahromadí cukr a vzniká riziko onemocnění, jako je třeba cukrovka 2. typu.

6. Omezte alkohol

Můžete si ho dopřát, ale v menší míře, zvlášť když se snažíte rychle snížit váhu. Alkohol je zdrojem cukru a kalorií a neobsahuje téměř žádné vitamíny či minerály.

Příliš velká spotřeba alkoholu je zejména u mužů spojena s abdominální obezitou a ukládáním tuku v oblasti prsou a břicha, vedoucí nejen k nevzhlednému pupku, ale také mužským ‚prsům‘. Pokud občas chcete pít, vybírejte čiré nápoje jako vodka nebo džin, které obsahují méně aditiv a toxinů i méně kalorií. Šampaňské je další možností. Zvolte malou sklenici a zřeďte si drink sodovkou.

7. Nevynechávejte cukr, sacharidy ani mléčné výrobky

Zakazovat by se nemělo nic, pokud netrpíte intolerancí. Zdravé sacharidy, nalézající se v zelenině, celozrnných výrobcích či luštěninách zajišťují vitamín B potřebný k výrobě energie.

„Mým pravidlem je zaměřit se na kvalitní sacharidy. Vynechte bílý chléb, koláče a sušenky tak, jak je to jen možné a do ničeho si nepřidávejte cukr,” radí odbornice.

8. Volte raději celé ovoce než smoothies

Ovoce je další potravinou, která má neopodstatněně špatnou pověst.

„Mé pravidlo zní: vždy volte radši celé ovoce než džusy, protože ovoce ve svém normálním stavu obsahuje vysoké množství vlákniny, takže cukr přirozeně v něm obsažený se do oběhu vstřebává pomaleji.

Odšťavnění zláme rostlinné buněčné stěny a sníží obsah potravní vlákniny. A protože tekutiny se vstřebávají rychleji než jídlo, džus zapříčiňuje strmější vzestup hladiny krevní glukózy.

Také mohu být doslazené a obsahovat vyšší množství kalorií než celé ovoce, takže dávejte pozor,” doporučuje Gabriela Peacock.

9. Bílkovinu vždy jen se sacharidem

Kvalitní sacharidy jsou při hubnutí zejména pro muže zásadní, a proto lze jen doporučit konzumaci spousty zeleniny s quinoou, laskavcem (amaranthem), krupicí, černou rýží nebo jáhlami.

S každým jídlem ale potřebujete bílkovinu – přidání malé porce sýra, kuřete, ryby nebo masa úplně stačí. Tato kombinace sacharidů a bílkovin v těle při trávení zapojuje různé enzymy. Když je smícháte, trávení se zpomalí a cukry uvolněné ze sacharidů se zpozdí. Výsledek? Delší pocit plnosti a dlouhodobější pocit energie.

10. Kávu nepijte nalačno

Můžete vypít 3-4 šálky kávy denně, ale nikdy ne na prázdný žaludek. Kofein je stimulantem, který spouští uvolňování glukózy z jater. To vyvolává prudký nárůst krevního cukru a následné chuti na sladké.

11. V průběhu odpoledne si dejte proteinový prášek a vlákninový ‚šot‘ před večeří

„V ideálním světě bych nikdy nedoporučovala doplňky místo skutečného jídla, ale většina zaneprázdněných lidí se není schopna kvalitně stravovat, navíc dnešní potraviny nejsou bohužel výživné, jak tomu bývávalo před 50 lety.

Proto doporučuji doplněk stravy, který obsahuje ve vodě rozpustný glukomanan a další látky, které zajišťují spalování tuků jako piperin, účinná složka černého pepře – před hlavním jídlem. Když ho smícháte s vodou, vytvoří gel a částečně vyplní žaludek, takže sníte méně.

Pokud bojujete s únavou v polovině odpoledne, pak zvolte proteinový prášek, který zaplní a dodá potřebnou energii.

Gabriela Peacock a vaše empatia s láskou

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *