Pozor na nealko pivo s alkoholem, varuje inspekce

Pozor na nealko pivo s alkoholem, varuje inspekceZájem pivovarů obohatit sortiment o nové výrobky – nealkoholická a nízkoalkoholická piva – měl několik příčin. Výrobci si uvědomovali, že trh v oblastech s nejvyšší spotřebou piva je již nasycen a nelze očekávat vyšší odbyt. Proto chtěli zajistit růst výroby novými druhy piv, zaměřenými především na proklamované zdravotní aspekty. Snažili se přijít s výrobkem, který by vyhovoval tradičním pijákům piva, ale omezil konzumaci alkoholu.

Tento trend odpovídá zdravotní osvětě především v zemích s vysokou spotřebou alkoholických nápojů, mezi které Česká republika patří. V posledních letech si v konzumaci piva stále udržujeme světový primát – roční spotřeba je okolo 160 litrů na obyvatele.

Co je nealkoholické a co nízkoalkoholické pivo

Označení a odlišení nealkoholického a nízkoalkoholického piva není ve světě jednotné. K určitému sjednocení došlo v zemích Evropské unie, kde jako nealkoholické pivo jsou označovány výrobky s obsahem do 0,5 objemových procent 1) alkoholu, za nízkoalkoholické od 0,6 do 1,2 %.

V USA výrobky s obsahem pod 0,5 % alkoholu nesměly nést název pivo, ale musely se označovat jako lehký sladový nápoj (light malt beverage). Obdobně je tomu i v Kanadě. V Japonsku jsou tato piva označována jako nápoj podobný pivu či chutnající jako pivo (beer taste drink).

Pozor na nealko pivo s alkoholem, varuje inspekceNealkoholické pivo je určeno především pro řidiče, neměli by však před jízdou ani během ní pít pivo nízkoalkoholické. Obě tato piva jsou vhodná pro lidi pracující v horkých provozech, např. hutích, kde by měla omezit široce rozšířenou konzumaci běžných výrobků s vyšší hladinou alkoholu, a tím podpořit bezpečnost práce. Dalšími skupinami, u nichž se předpokládalo, že budou mít o tyto výrobky zájem, byli jednak sportovci, jednak nemocní lidé, kterým jejich choroba zabraňuje pít běžné pivo, ale nevadí jim výrobky s velmi nízkou hladinou alkoholu. V neposlední řadě se pivovary snažily výrobou těchto piv proniknout na trhy v zemích, kde je alkohol zakázán z náboženských důvodů.

Předpokládaný rozvoj spotřeby, a tím i výroby nízkoalkoholických a nealkoholických piv se však nekonal. V naší republice tato piva představují pouze asi 2,5 %, z toho nealkoholické 0,89 % z celkového ročního výstavu piva (r. 2003 byl 18 534 314 hl). Obdobně je tomu i v Anglii, v SRN, ve Švýcarsku, v USA a v dalších zemích. 2)

Delší tradici přípravy sladového nápoje s nulovým obsahem alkoholu, který se zajišťuje vynecháním kvasného procesu, má Karibská oblast – nápoj se jmenuje Malta. Nahrazuje zde nedostupné mléko a je podáván i kojencům. 3)

Pozor na nealko pivo s alkoholem, varuje inspekceJakmile se pivovary začaly zajímat o výrobu nealkoholických a nízkoalkoholických piv, projevily o tuto tematiku velký zájem jak výzkumná centra, aby získala v nových postupech prioritu, tak firmy vyrábějící pivovarská zařízení, které očekávaly možnost rozšířit svůj sortiment. Publikováno bylo množství způsobů výroby těchto piv, ale většina z nich se v praxi neujala především proto, že výrobky se chuťově od běžných piv lišily.

Základní způsoby výroby nízkoalkoholických a nealkoholických piv

Postupy výroby těchto nápojů lze zhruba rozdělit do dvou skupin. Prvou skupinu tvoří receptury, které omezují tvorbu alkoholu při výrobě, druhou pak postupy, které alkohol z běžného piva šetrnou cestou odstraňují.

Prvá skupina je ekonomicky méně náročná, protože se nevyžaduje nic dalšího.

Pro druhou skupinu postupů jsou zapotřebí speciální zařízení na redukci alkoholu, což je investičně i energeticky náročnější, ale tato piva se vesměs chuťově méně odlišují od piv s normální hladinou etanolu.

Technologie bez nároků na speciální zařízení – omezení tvorby alkoholu

  • Zkvašování mladiny s nízkým obsahem sacharidů, který se zajistí použitím sladů s malou aktivitou β-amylázy. Tento postup při výrobě nízkoalkoholických a nealkoholických piv se v českých pivovarech uplatňuje (pivo Pito). Zakvašuje se mladina ochlazená na nízkou teplotu 3–3,5°C a při krátkém kvašení se nechá teplota vystoupit nejvýše na 6 °C. 4) Pak se směs rychle ochladí k 0 °C a pivo zůstává na kvasnicích ležet při nízké teplotě, aby se obohatilo o typické buketní látky ale neprokvašovalo. Poté se filtruje a stabilizuje (snižuje se obsahu koloidů typu polypeptidů a polyfenolů, které u stočeného piva způsobují nebiologické zákaly). Pozor na nealko pivo s alkoholem, varuje inspekcePo filtraci se nasytí oxidem uhličitým, stočí se a pasteruje. Postup se musí dokonale prověřit a upravit podle kvality zpracovávaného sladu i technologie daného závodu, protože výrobky inklinují k silnější sladové příchuti, která může být chuťově až velmi nepříjemná.
  • Smíchání piva s nezkvašenou sladinou nebo mladinou čili jakési „naředění“ koncentrace alkoholu. Tato směs pak několik týdnů leží na kvasnicích při nízké teplotě, která omezuje metabolizmus kvasnic. Potom se provedou stejné operace jako u předchozí technologie – jsou součástí všech postupů výroby nízkoalkoholických a nealkoholických piv.
  • Oddělené zakvašení dvou mladin různých koncentrací a následné smíchání podílů mladého piva z obou várek v poměru, který zajistí požadovanou redukovanou hodnotu etanolu v konečném výrobku. Na tomto principu je založen Barrel Patent, pocházející z Anglie.
  • Využití inhibičního účinku tlaku na množení a metabolizmus kvasinek. V tomto případě se kvašení provádí pod tlakem a při nízké teplotě. Obdobně lze omezit činnost kvasinek, a tím zajistit i nižší tvorbu etanolu kvašením mladiny nasycené oxidem uhličitým. Stejně tak se kvašení mladiny omezí za aerobních podmínek při silném větrání.
  • Odstranění alkoholu z mladého piva povařením po hlavním kvašení a novým kvašením tohoto piva při velmi nízké teplotě bylo sice patentováno, postup však poskytuje výrobky s vyšší hodnotou barvy, porušuje senzorickou kvalitu a koloidní vlastnosti piva, které pak předčasně tvoří nebiologické zákaly při skladování a transportu.
  • Imobilizace kvasinek, která umožňuje regulovat dobu styku mladiny s kvasinkami, a tím i míru zkvašování sacharidů za tvorby etanolu, patří k postupům elegantním, ale technicky náročným. Mladina pro tento způsob musí být předem vyčeřena, aby pevné částice nezalepovaly imobilizovaný biosystém. Nerozpustné nosiče s navázanou či jinak zachycenou kvasinkovou populací (v pivovarství nejčastěji alginátové pelety) se postupně aplikují do mladiny v kvasné nádobě. Následuje zrání piva při nízké teplotě a další běžné závěrečné úpravy.
  • Využití speciálních kmenů kvasinek bylo sice navrženo, ale v praxi se zatím nerealizuje. Šlo o náhradu pivovarské kvasinky Saccharomyces cerevisiae var. uvarum druhem Saccharomyces ludwigii, který nezkvašuje hlavní cukr obsažený v pivovarské mladině – maltózu. Uvažovalo se rovněž o pivovarských kvasinkách, u nichž byla genovými manipulacemi redukována aktivita enolázy – enzymu, který je důležitý pro poslední metabolický krok v tvorbě etanolu.
  • Částečná náhrada sladu pro várky piva upraveným pivovarským odpadem (sladovým mlátem) je postup, jenž byl publikován jako možnost, která sníží množství zkvasitelných sacharidů v mladině, a tím i tvorbu etanolu. Jak toto pivo chutná, popsáno nebylo, ale o jeho kvalitě lze pochybovat.
Budete mít zájem:  Zadní Rýma U Dětí Léčba?

Mohl by následovat výčet dalších publikovaných námětů výroby nízkoalkoholických a nealkoholických piv, ale vesměs to jsou postupy, jejichž úspěšnost skončila v laboratorních, nanejvýš v čtvrtprovozních podmínkách.

Technologie používající speciální zařízení na odstraňování alkoholu

Pro odstraňování etanolu z piva vyrobeného tradiční technologií je k dispozici řada postupů:

  • destilace etanolu šetrným způsobem z pivního filmu stékajícího v trubkových odparkách, vakuová destilace na deskovém výměníku tepla, vakuové odpaření etanolu v tenké vrstvě na talířích výkonné odstředivky;
  • odstranění etanolu pomocí reverzní osmózy;
  • dialýza piva;
  • extrakce piva fluidním oxidem uhličitým;
  • sprejové sušení piva a následné naředění prášku odplyněnou vodou;
  • frakční krystalizace či lyofilizace.

Z destilačních postupů se v praxi především v zahraničních pivovarech nejvíce realizovaly postupy založené na odparu etanolu. Teploty nepřekračují hodnoty 30-45 °C, což minimalizuje změnu barvy a chuti piva. Piva odalko-holizovaná destilacímají vyšší koncentraci extraktu původní mladiny (dříve nazývanou stupňovitost) než původní výrobek. Proto se musí naředit odplyněnou vodou na původní hodnotu. 5) Po odstranění etanolu a naředění zraje výrobek v ležáckých nádobách. Následují filtrace, stabilizace, nasycení oxidem uhličitým, stáčení a pasterace piva.

K destilaci se používají dvoustupňové až třístupňové odparky se sloupci trubek, které jsou zvnějšku vyhřívány parou (na 45 °C). Po vnitřních stěnách trubek stéká v tenkém filmu pivo a odpařený alkohol se odvádí do sběrače, a pak do kondenzátoru. Částečně odalkoholizované pivo postupuje do dalšího stupně odparky.

Pozor na nealko pivo s alkoholem, varuje inspekceDalším zařízením pro dealkoholizaci piva je vakuová destilace alkoholu. Pivo se v deskovém výměníku vyhřeje na 45 °C a převede se do stripperu aromatických látek, což je nádoba, v níž se při nižší teplotě koncentrují snadno těkavé látky z chmele a sladu, které jsou důležité pro pivní buket. Ty se rychle při nízké teplotě odpaří a soustředí v rekombinačním tanku. Pivo ze stripperu se převede do vakuové sekce odparky. Zde se při teplotě asi 40 °C odpaří etanol a odchází do kondenzátoru. Dealkoholizované pivo se ochladí na deskovém výměníku na 0-1 °C, přidají se k němu dříve odpařené snadno těkající látky, naředí se odplyněnou vodou na původní koncentraci a provedou se další běžné úpravy.

Pozor na nealko pivo s alkoholem, varuje inspekceŠvédská firma Alfa Laval dodává pro vakuový odpar speciální talířové odstředivky, které pracují s 1500 otáčkami za minutu a piva se v tenkém filmu při teplotě 30-40 °C na vyhřívaných talířích zdrží pouze 0,5 sekundy.

Redukce etanolu v pivu pomocí membránových technik se v provozu používá za různých tlakových podmínek. Principem je oddělení látek určité molekulové hmotnosti, speciálně etanolu, jenž projde póry membrány, zatímco ostatní látky z extraktu, důležité pro chuť a aroma piva, které mají vesměs větší molekulovou hmotnost než etanol, zůstávají v pivu zachovány.

Jedním z postupů je reverzní osmóza (obrázek). Při tangenciálním nátoku piva (tzv.

cross flow) projdou membránou malé molekuly, především etanol a voda, která se doplňuje přítokem odplyněné diafiltrační vody, jejíž spotřeba je přibližně 2-3 hl na 1 hl piva při snížení obsahu etanolu v pivu z 4 % na 0,5 %.

6) Zahuštěné pivo postupuje do sběrného zásobníku, kde se naředí odplyněnou vodou na původní koncentraci a provedou se další běžné technologické operace.

Při dialýze (obrázek) se etanol odděluje na základě vyrovnávání rozdílných koncentrací. Na jedné straně membrány protéká odsolená voda a opačným směrem na straně druhé cirkuluje pivo. Membránové póry specifických rozměrů propouštějí jen molekuly vody a etanolu. Alkohol přechází z piva do dialyzátu tak dlouho, dokud na obou stranách nedojde k vyrovnání koncentrací.

Dialyzát se průběžně odvádí a odparem se z něj odstraňuje alkohol, poté se zase vrací do dialyzačního zařízení. Tento proces probíhá tak dlouho, až se v pivu docílí potřebné snížení etanolu. 7) Postup je vůči pivu velmi šetrný a nedochází k žádným změnám barvy ani pivního extraktu.

Ztráty oxidu uhličitého jsou však větší, i když si pivo zachovává původní koncentraci a nemusí se ředit.

Pozor na nealko pivo s alkoholem, varuje inspekceNízkoalkoholická a nealkoholická piva připravená oddělením etanolu z hotového piva odpařením či pomocí membránové techniky jsou chuťově velmi podobná pivům s běžným obsahem alkoholu. Jejich výroba však vyžaduje další investice a spotřebovává více energie, proto jsou tato piva většinou dražší než běžné výrobky.

Z jednoduchého nástinu operací při různých výrobních technologiích nealkoholických a níz-koalkoholických piv je patrné, že stejně jako při výrobě běžného „alkoholického“ piva hrají velkou, ne-li největší roli schopnosti sládka a jeho spolupracovníků.

Ti musí umět vzájemně regulovat sled operací, reagovat na rozdíly v kvalitě surovin způsobené např. klimatickými podmínkami v jednotlivých letech. Vedle znalostí a zkušeností musí mít i štěstí při výběru nejvhodnější technologie pro svůj výrobek.

Ne nadarmo se říká, že výroba piva je uměním – a u piv s redukovaným obsahem alkoholu to platí stoprocentně.

Destilace alkoholu z permeátů membránových technik by byla v každém případě neekonomická (obsah etanolu je pouze 1,5–2,2 %). Do odpadních vod je vypouštět nelze a obvykle se v pivovaře přimíchávají do varní vody.

Pivovarům, které mají velkou produkci piv s redukcí etanolu membránovou technikou, a tím produkují velké množství permeátu, se doporučuje založit výrobu mikrobiální biomasy. Kromě permeátů s alkoholem jako zdrojem uhlíku pro mikroorganizmy se zpracují i další odpady, např.

sladové mláto, které obsahuje podstatně větší soubor a množství látek důležitých pro pomnožení mikroorganizmů.

DIA pivo je vhodné pro nemocné s určitou formou diabetu a lékař musí posoudit, zda zvýšená hladina etanolu je pro jeho pacienta přípustná, či může škodit.

V každém případě řidič, který si pochutná na DIA pivu v domnění, že je to pivo nealkoholické, a s veselou myslí sedne za volant, rychle ztratí dobrou náladu vzhledem k výši pokuty, kterou dostane za výsledek dechové zkoušky.

Naopak vyšší obsah zatěžujících sacharidů v málo prokvašených nealkoholických a nízkoalkoholických pivech je nebezpečný pro diabetiky.

nealkoholické pivo

  Články k tagu

  • Pozor na nealko pivo s alkoholem, varuje inspekce Češi v posledních letech stále méně kupují balené nealkoholické nápoje. Jejich spotřeba klesla vloni o dvě procenta a to na 25,07 milionu hektolitrů. Vyplývá to z čísel, kreté poskytl ČTK Svaz výrobců nealkoholických nápojů. Až o desetinu se spotřeba sníž
  • Pozor na nealko pivo s alkoholem, varuje inspekce
    • media
    • medaile
    • soutěže
    • nealkoholické pivo
    • news
    • budvar
    • 2012
    • pivo
    • premier

    Piva z pivovaru Budějovický Budvar, n.p., získala dvě medaile v prestižní britské soutěži International Beer Challenge 2012. V 16. ročníku soutěže, kterou organizuje společnost Agile Media, vydavatel britských odborných časopisů Off Lincence News a Drinks

  • Pozor na nealko pivo s alkoholem, varuje inspekce
    • birell
    • narozeniny
    • nealkoholické pivo
    • pivo

    Nejstarší porevoluční soutěž o nejlepší pivo roku v České republice, kterou každoročně pořádá Sdružení přátel piva, již zná své letošní vítěze. Titul Nealkoholické pivo roku získal lídr trhu, pivo Birell. Významné ocenění přišlo v roce, kdy značka slav

  • Pozor na nealko pivo s alkoholem, varuje inspekce
    • ČSSD
    • Demokraté
    • nealkoholické pivo
    • ods
    • opasky
    • opulentní
    • pivo

    Ostravský sjezd ČSSD se odehrává ve výrazně skromnějších podmínkách než například podzimní kongres ODS. Nekoná se žádné opulentní přejídání a k obědu se podává jen nealkoholické pivo.

    • nealkoholické pivo
    • pivo
    • senát

    Místo nealkoholického piva mi museli nalít alkoholické. Jedna z nejčastěji používaných obran řidičů přistižených s alkoholem za volantem už nepomůže. Správní senát Krajského soudu v Plzni rozhodl, že pokud si řidič objedná pití, je jeho povinností přesvěd

  • Pozor na nealko pivo s alkoholem, varuje inspekce
    • krajský soud
    • krajský soud v plzni
    • nealkoholické pivo
    • pivo

    Opilí řidiči se až dosud ve velkém vymlouvali na to, že jim v restauraci dali alkoholické pivo místo nealkoholického. To ovšem skončí. Krajský soud v Plzni totiž vynesl přelomový rozsudek.

    • nealkoholické pivo
    • pivo
    • promile

    Dodávku kličkující na pražské Jižní spojce potkali v pátek nad ránem strážníci. Řidič ovlivněný alkoholem zapíral s tím, že pil pouze nealkoholické pivo. Přístroj ale ukázal 1,3 promile alkoholu v dechu.

    • birell
    • nealkoholické pivo
    • pivo
    • úspěch
    • variant
    • zázvor

    Na český trh míří první osvěžující nealkoholické pivo se zázvorovou příchutí, Birell Zázvor. Navazuje tak na úspěch stávajících dvou ochucených variant Birellu. Zázvoru se připisují různé pozitivní účinky na lidský…

  • Průlom ve výrobě nealkoholických piv vytvořili vědci ze španělského Valladolidu. Dokázali vyvinout unikátní metodu extrakce aroma z alkoholických piv a takto separovanou vůni a chuť ležáků přidat do nealkoholických piv. Výsledkem…

  • Průlomu ve výrobě nealkoholických piv dosáhli vědci ze španělského Valladolidu. Dokázali vyvinout unikátní metodu extrakce aroma z alkoholických piv a takto separovanou vůni a chuť ležáku přidat do nealkoholických piv. Výsledkem…

    • alkohol
    • nealkoholické pivo
    • pivo

    Laboratorní rozbor vzorku odebraného přímo u výrobce prokázal přítomnost 1,6 objemových procent alkoholu.

    • industry
    • nealkoholické pivo
    • pivo

    Neprodleně by měli odběratelé společnosti Czech Beverage Industry Company stáhnout z trhu nealkoholické pivo s označením „Vyškovské pivo Alkostop“ s minimální trvanlivostí do 19. září 2016. Státní zemědělská a…

  • Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila, že nealkoholické pivo s označením Vyškovské pivo Alkostop obsahuje trojnásobně více alkoholu, než má nealkoholické pivo obsahovat. Přestože je maximální přípustný obsah…

    • dnes
    • nealkoholické pivo
    • obchodní
    • pivo

    Bývalý ministr zahraničí Jan Kavan se snaží se svou Česko-slovensko-íránskou obchodní komorou, jíž šefuje, rozhýbat obchod mezi Českem a Íránem. Podle jeho slov, která sdělil MF Dnes, je o obchodování enormní zájem.

    • egger
    • nealkoholické pivo
    • pivo
    • samson

    Pivovar Samson loni uvařil 7000 hektolitrů Pita, letos chce jeho výstav zvýšit v řádu procent. Stáčí ho v rakouském pivovaru Egger.

    • alkohol
    • nealkoholické pivo
    • pivo
    • promile

    Tvrzením, že za alkohol v jeho dechu může nealkoholické pivo v kombinaci s pralinkami a aktuálními tropickými teplotami, se snažil ve středu přechytračit policisty řidič v Lounech. Šedesátiletý muž nadýchal přes dvě promile…

    • nealkoholické pivo
    • oběd
    • pivo

    Znáte to, jedete autem, na kole nebo třeba jdete na pracovní oběd. Přesto máte chuť dát si k obědu pivo. Pokud ale nechcete přijít o řidičský průkaz apod., zvolíte nealkoholickou variantu. Podle bývalého ředitele australského…

    • ankety
    • firmy
    • iontové nápoje
    • nápoje
    • nealkoholické pivo
    • pivo
    • zaměstnanci

    Minerálky, iontové nápoje i nealkoholické pivo dostávají za veder pracovníci náročných provozů v podnicích. Někde mají zaměstnanci také častější přestávky. Vyplývá to z ankety mezi firmami. V některých firmách mají…

    • nápoje
    • nealkoholické pivo
    • pivo

    Společnost Guinness stahuje z prodeje nealkoholické pivo. Důvodem jsou důvodné obavy z kontaminace nápoje. Produkt přitom firma uvedla na trh před pouhými dvěma týdny. Nápoj, na jehož receptu pracoval sládek dlouhé čtyři roky, měl…

Budete mít zájem:  5 mobilních aplikací pro zdraví je na měsíc zdarma

Nealko pivo a víno podporují hubnutí?

Pozor na nealko pivo s alkoholem, varuje inspekce
Zdroj: Pivo bez alkoholu ze Shutterstock

Říká se, že pivo dělá hezké těla. A také to, že nejvíc se tloustne po alkoholu. Dedukcí by se dalo odvodit, že nealko pivko by mělo být v pohodě. Podle Karolíny Hlavaté, odbornice na výživu, není nic tak jednoduché, jak na první pohled vypadá.

Jde o iontový nápoj

„Začali jsme sportem, takže. Když si zpocený a žíznivý cyklista dá limonádu, přijme velké množství energie a získá jenom cukry. Nealkoholické pivo je svým složením vlastně iontový nápoj obsahující na dva tisíce biologicky aktivních látek.

Nejznámější jsou asi vitamíny skupiny B, které pomáhají získat energii a jsou důležité pro nervový systém. Dále v něm jsou zastoupeny bílkoviny a také samozřejmě i sacharidy.

Těch je ale v porovnání se sladkými limonádami poloviční, někdy i mnohem menší množství,“

vysvětluje dietoložka.

Není tedy důvod si po sportovním výkonu nealko pivo neobjednat. Stejně tak je vhodnější variantou k obědu, než alkoholické pivo, i když řídit nemusíte. „Výhodou je právě nižší obsah energie,“ říká Karolína Hlavatá.

Pro hubnutí nic moc

Pro ty z nás, kdo se snaží shodit přebytečná kila, nebo se nám už dokonce zeštíhlit podařilo a nyní jsme okolím obdivováni, není ani pivo bez alkoholu zrovna tím NEJ nápojem.

„Je v něm sice poloviční obsah energie než v limonádě, ale stále je v půllitru průměrně 445 kJ.

Pro srovnání 100 gramů libové šunky má energetickou hodnotu kolem 400 kJ a pro organismus je mnohem hodnotnější,“ uvádí dietoložka.

I v nealku je alkohol

A to není vše. I nealkoholické pivo velmi často alkohol obsahuje.

Jde sice jen o množství do 0,5 procenta, ale pro ty, kteří by měli či musí z jakéhokoli důvodu abstinovat, nemusí jít jen o vyléčené alkoholiky, ale také lidi užívající různé léky, může být i toto množství problém. Zvlášť, když se nezůstane u jednoho půllitru a pokračuje se druhým a žízeň se podaří zahnat až čtvrtým či pátým kouskem.

Budete mít zájem:  Alergie Na Latexove Rukavice?

Povzbuzuje chuť k jídlu

Tu pravou nahořklou chuť českému pivu dodává po celém světě proslavený český chmel, známý žateký červeňák. „Právě látky v něm obsažené podporují tvorbu žlučových kyselin. Proto se říká, že si dám pivo na lepší trávení. Opravdu jde o nápoj, který po jídle zažívání podpoří,“ uvádí Karolína Hlavatá.

Hned však dodává: „Chmelové látky podporují zažívání nejen, když si dáme tři deci či půllitr piva po obědě. Ale i ve chvíli, kdy si ho dáme při posezení s kamarády, cestou z práce, večer u televize. A to způsobí, že dostaneme hlad.

Netloustne se tedy jen po pivu vzhledem k jeho energetické hodnotě, ale také proto, že k němu něco přikusujeme.“

Princip funguje stejně u piva s alkoholem i bez. Proto by dietáři měli myslet na to, že i nealko má relativně vysokou energetickou hodnotu a navíc po něm budeme mít přinejlepším chuť ještě na jedno, nebo si v restauraci požádáme o jídelní lístek a budeme dumat co si objednat, a doma zahájíme frontální útok na ledničku či spižírnu.

Problém i v množství                                                    

Proč Češi vypijí víc piva než v jiných zemích? I proto, že u nás je nejčastější mírou půllitr. Zatímco za hranicemi vám při objednání piva obvykle přinesou jen třetinku.

Nealko není jen pivo

V posledních letech se v obchodech začalo objevovat i víno bez alkoholu, takzvaně dealkoholizované víno. Tím sice po sportovním výkonu žízeň zahánět nebudeme, ale může být zpestřením.

Zvlášť, když se chcete vyhýbat alkoholu. Co si o něm myslí dietoložka Karolína Hlavatá? „Jde opravdu o zpestření.

Když si budete chtít dát v létě víno, doporučila bych střik, ale opravdu řádně naředěný – homeopatický.“

Vinaři produkující víno bez alkoholu popisují, že v něm jsou obsažené všechny cenné, chuťové a vonné látky jako ve víně, kde není alkohol odbouraný. Ten se obvykle „vyhání“ takzvanou vakouvou extrakcí, při níž se zahřívá do 30 stupňů Celsia.                            

Kolik ukrývá energie?

pivo 12° 875 kJ
pivo 11°  835 kJ
pivo 10°  775 kJ
Nealko pivo  445 kJ
Pivo nealko ochucené  523 kJ
Víno suché  440 kJ
Víno polosladké  770 kJ
Nealkoholické víno  195 kJ

Všeho s rozumem

Člověk má podle dietoložky Karolíny Hlavaté konzumovat pestrou stravu. „Dát si po sportovním výkonu jako nápoj nealkoholické pivo, proč ne. Nesmíme však zapomínat, že základ pitného režimu má tvořit čistá voda. Když jsme u sportu, je horko, potíme se.

Doporučuji sáhnout po minerálce a nealko pivo mít jako cílový bonus. A vlahý letní večer si můžete užít u vinného střiku či vyzkoušet víno bez alkoholu.

Mějte však na paměti, že pivo a víno, i když jsou bez alkoholu, stále obsahují značné množství energie,“ dodává Karolína Hlavatá.

Nealkoholické pivo – šance pro nemocná játra?

Poškození jater může vzniknout z mnoha příčin. Pravidlem však je, že jim nesvědčí alkohol.

Poškození jater může vzniknout z mnoha příčin. Pravidlem však je, že jim nesvědčí alkohol. Proto milovníkům piva dává naději pivo bez obsahu alkoholu, které si ponechává zdraví prospěšné vlastnosti tohoto nápoje a zároveň neobsahuje škodlivý alkohol.

Zrádné názvy

Nealkoholické pivo neznamená, že je nápoj zcela bez obsahu alkoholu. Pivo s tímto označením totiž ve skutečnosti obsahuje méně než 0,5 % alkoholu (nikoli tedy žádný alkohol, jak by se zdálo).

Takzvaná piva se sníženým obsahem alkoholu obsahují méně než 1 % alkoholu.

Existují také dia piva pro lidi s cukrovkou, která obsahují naopak více alkoholu než piva běžná, proto jsou zcela nevhodná pro řidiče a pacienty s nemocemi jater.

Blahodárné i bez alkoholu

Nejeden milovník piva zná mnohé léčivé účinky zlatavého moku: je to bohatý zdroj vitamínů, minerálů, vody, zlepšuje trávení, snižuje riziko nemocí srdce a cév, také rakoviny střeva, prsu a dělohy. Naopak špatně působí alkoholické pivo na játra, slinivku a mozek.

Nealko pivo jako ideální řešení?

Obliba nealko piva v České republice stoupla za posledních 10 let šestkrát. Nealko pivo je vhodné nejen pro řidiče a sportovce, ale i přijatelnou náhradou pro lidi trpící jaterními nemocemi. I nealko pivo s mírou! Lidé s jaterním onemocněním mají oproti zdravým lidem zmenšenou schopnost odbourávat alkohol.

Výzkum, který ani po vypití 4 nealko piv po sobě u zdravých lidí neprokázal alkohol v krvi, nemusí platit u osob s poškozenými játry. V jiném výzkumu bylo prokázáno, že nemocná játra jsou náchylnější k poškození alkoholem, než když je tento orgán zdravý. Znamená to, že nealko pivo, nezávadné svým malým množstvím alkoholu pro zdravá játra, může být hrozbou pro játra nemocná.

Proto by v těchto případech i pití nealko piva mělo být omezené, zhruba na 1–2 nealko piva za den.

(syna)

Zdroj: www.ehow.com

Líbí se vám článek? Počet hlasů: 0

Řidiči, pozor: Nealko pivo obsahovalo vysoké množství alkoholu

Více než 0,5 procenta

NOVÉ

Echo24,  čtk 6. května 2016

Inspekce nařídila společnosti Czech Beverage Industry Company provozující pivovar Vyškov, aby stáhla výrobek z tržní sítě. Týká se to nealkoholického piva s datem minimální trvanlivosti do letošního 19. září.

„Laboratorní rozbor vzorku odebraného přímo u výrobce prokázal přítomnost 1,6 objemových procent alkoholu. Tím výrobce porušil vyhlášku, která pro pivo označené jako nealkoholické stanovuje maximální přípustný obsah alkoholu na 0,5 procenta,“ uvedl Kopřiva.

Podle něj výrobce zároveň nedodržel svou vlastní deklaraci na etiketě, která uvádí objem alkoholu 0,5 procenta.

„Požití piva s vyšším než deklarovaným obsahem alkoholu může způsobit komplikace při běžných životních situacích, například při řízení motorových vozidel,“ uvedl Kopřiva.

Inspekce udělila výrobci, aby na vlastní náklady v akreditované laboratoři udělal rozbor dvou po sobě vyrobených šarží předmětného nápoje před uvedením na trh. „Inspekce s provozovatelem zahájí správní řízení o uložení sankce,“ dodal Kopřiva.

Čtěte také: Koalice se na snížení DPH u piva nebo potravin nedohodla

Levnější pivo? Je to forma podpory EET, tvrdí Babiš

pivo automobily

  • 00:01
  • 19:42
  • 00:01
  • 18:50

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector