Pivní recepty nejen pro pány

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vytisknout Odeslat emailem

Pivo se používalo v české kuchyni od pradávna. Archeologové na našem území objevili důkazy o tom, že se tu už před příchodem Slovanů vyrábělo pivo. První dochované záznamy o výrobě piva se pojí k Břevnovskému klášteru a letopočtu 993 n. l. Benediktinští mniši už ve středověku dobře věděli, co je dobré. A tak není divu, že dříve či později někoho napadlo tento chutný mok přidat i do jídla!

Byly to především známé pivní polévky se žloutky, o nichž se tvrdilo, že posilují lidi zesláblé po nemoci. Dále se pivo přidávalo do různých omáček, pod maso, ryby i drůbež apod. Většinou to bylo pivo světlé, ale na kapra na černo, nebo i po staročesku se leckde v kraji přidávalo do omáčky i pivo černé.

A co je to vlastně pivo?

Pivo je nedokvašený nízkoalkoholický nápoj vyrobený ze sladu, chmele a pitné vody etanolovým kvašením za použití spodních várečných kvasnic (Saccharomyces cerevisiae). Podle tržního druhu obsahuje pivo 1,5 – 5,3 % etanolu a 2,5 – 5 % rozpustných (tzv. extraktních) látek (sacharidů, aminokyselin, minerálních látek, vitamínu B aj.).

Obsah oxidu uhličitého dodává pivu říznost, osvěžuje a podporuje trávení. Velké množství piva je však pro organismus škodlivé, zatěžuje příliš žaludek, játra, ledviny i nervovou soustavu.

Pivo v kuchyni

Využívání piva v gastronomii není ryze českou specialitou. Například výše uvedená pivní polévka se objevuje i za hranicemi Česka. Recepty se samozřejmě liší oblast od oblasti, stát od státu. V Anglii se jedná o tradiční “caudle”. Ve Francii se vaří jemnější a lehčí “soupe á la biére”. Jednou z nejchutnějších pivních polévek je pak údajně dánská chlebová polévka “ollebrod”.

Pivo je již tradiční přísadou při přípravě různých druhů masitých jídel. Můžeme jej použít při pečení nebo grilování vepřového a hovězího masa. Dále je skvělé při dušení masa v guláších. Při přípavě masa drůbežího se nabízí možnost používat pivo k podlévání pečené kachny, husy či kuřete. Kuřecí maso dochucené pivem se výtečně hodí k exotickému ovoci, anansu, pomeranči apod.

Proč je pivo vhodné na vaření?

Pivo je díky chmelu přirozeně hořké. Na druhou stranu, přítomnost pivovarnického sladu mu přidává nasládlou chuť a vytváří tak harmonickou kombinaci obojího. Sladší ingredience, jako například cibule, mrkev či kukuřice, po přidání piva do pokrmu, těží z hořkosti chmele a dotváří vyvážený celek.

Díky hořkosti pivo také pomáhá vyrovnávat plnost krémových, sýrových a na oleji založených jídel. Aniž bychom výrazně ovlivnili chuť pokrmu, stačí přidat jen malé množství piva, přibližně jednu lžíci.

Pivo činí maso křehčím a stává se tak dobrým pomocníkem při marinování například zvěřiny, či kuřecího masa. Pokud pivo použijeme na podlití, platí pravdlo, že čím déle se pivo v pokrmu vaří, tím výraznější mu dodává chuť. Pivo obsahuje pivní kvasnice, díky čemuž se výborně hodí i na pečení a grilování.

Jestliže pivo použijeme do těsta při pečení pečiva, to pak získá jemnější texturu a křupavější kůrčičku.

Slovo závěrem

Pivo je skvělou ingrediencí při vaření, ale i nepřitelem, pokud s ním nebudeme šetřit! Velké množství piva v pokrmu jídlo může také úplně znehodnotit, tak si dejte pozor a používejte náš národní mok s rozumem. Tak docílíte lehodné chuti s pivem připravovaných jídel, provázených výraznou, často neopakovatelnou vůní.

Zdroj: ReceptyOnLine.cz, Lidovky.cz

 

Některé vybrané recepty s pivem:

  • Pivovarský tokáň,  Jihočeský guláš,  Pivovarské buřty,  Selská pivní polévka,
  • Pivovarské koleno na pivu,  Chalupářská pivní polévka  …
  • Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

DalšíPodzim v našich kuchyních

Pivní recepty nejen pro pányPivní recepty nejen pro pányPivní recepty nejen pro pányPivní recepty nejen pro pányPivní recepty nejen pro pányPivní recepty nejen pro pányPivní recepty nejen pro pányPivní recepty nejen pro pány

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále …

Svátky jara už jsou téměř za dveřmi a vy pomalu začínáte přemýšlet nad tím, čím letos ozvláštníte sváteční tabuli? Nebojte se experimentovat, zatímco na Vánoce bývá menu zpravidla téměř neměnné, Velikonoce dávají mnohem větší prostor vyzkoušet něco nového. Potřebnou inspiraci najdete v receptech na chutné velikonoční menu od České veganské společnosti, které milé překvapí i zapřisáhlé masožravce.

číst dále …

Sotva skončily Vánoce, už jsou tady další svátky spojené s nekonečným hodováním.

Naštěstí Velikonoce netrvají tak dlouho jako Vánoce, ale pokud se však nebudete hlídat, může vám i těchto pár dnů uštědřit nějaké to kilo navíc.

Jestli se navíc snažíte zhubnout na léto do plavek, přibírání o Velikonocích pro vás určitě nebude žádoucí. Jak nedat nadbytečným kilům šanci? Vyzkoušejte následující recept na lahodného nepečeného velikonočního beránka!

číst dále …

Když se řekne oříškový krém, spousta z nás si s ním spojuje mlsání, a proto se mylně domníváme, že bychom se mu měli spíše vyhýbat. Přitom pokud si vyberete kvalitní ořechové máslo a dáte si pozor na množství, přinese vám i řadu benefitů.

číst dále …

Březnové recepty. Jak je to s jarní očistou, o které se pořád mluví? Je opravdu třeba v jídelníčku po zimě něco pozměnit, nebo to zkrátka neřešit? My jsme zastáncem toho, že pokud se pokrmy připravují s láskou a z kvalitních surovin, je to to nejlepší, co si můžeme dopřát. Proto preferujme lokální potraviny, tedy ty ze sousedství.

Držitelé Regionální potraviny jsou pravidelně kontrolováni, díky čemuž jsou jejich produkty opravdu kvalitní, a navíc velmi dobré.

Abyste měli inspiraci, nachystali jsme pro vás dva recepty na každý den: pikantní fazolovou polévku a nealkoholický punč, a navíc dvě delikatesy, které už voní Velikonocemi: jehněčí kolínko na víně s celerovým pyré a jidáše s ořechy. Pojďme na to!

číst dále …

Velikonoce si jenom těžko umíme představit bez nadýchaného beránka, nazdobených kraslic nebo tradiční nádivky z kopřiv a poctivého uzeného. Pro voňavou uzenou pečeni od tradičního českého výrobce Uzeniny Příbram, která skvěle doplní nadýchanou nádivku, si letos můžete dojít do řeznictví ZEMAN maso-uzeniny.

číst dále …

Recepty s pivem na úpravu masa i do pečiva. Jídla, která jistě vaši muži ocení

Během léta si leckdo rád dá své oblíbené chlazené pivo, ale ani recepty s pivem nemusí zůstat bez povšimnutí. Pivní kuchařka jich nabízí nespočet, tak proč si nedopřát trochu vitamínu B, pivních kvasinek a chmele také v chutném pokrmu? Pivo je zkrátka zdravé, jen se to s ním nesmí přehánět. Jak můžeme pivo využít v kuchyni a co všechno vlastně obsahuje?

Co obsahuje pivo?

O pivu víme, že obsahuje především vitamíny skupiny B, ale i různé minerály jako vápník, hořčík a křemík. Pivo jednoznačně podporuje chuť k jídlu a je dobré na trávení. Z hlediska alkoholismu a pozdějšího rozvoje mnoha onemocnění se ale zase nejeví až v tak dobrém světle. Pivo nám však chutná a na jeho pověstnou hořkou chuť mnozí lidé nedají dopustit.

I když dobře vychlazené pivo s bohatou pěnou vede spíše jako nápoj, také recepty s pivem mohou někoho zaujmout. Pivo v kuchyni se hodí hlavně k masu, ale i slané pečivo z piva může být vynikající. Možná vás také překvapí pivní koláč nebo pivní dort.

Budete mít zájem:  Co vám zkazí skotskou whisky? Led a whiskovky

Recepty s pivem

Pojďme se podívat na některé recepty z piva, kterými si můžete obohatit váš jídelníček. Pokrmy budou chutnat jistě všem – nejen pánům.

Pivní cibulačka

Připravíme si:

  • 6 ks větší cibule
  • 100 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžíce rajské šťávy nebo protlaku
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 300 ml světlého piva
  • 750 ml pravého hovězího vývaru
  • 1 ks rohlíku
  • 120 g sýra Camembert
  • sůl
  • čerstvě mletý barevný pepř

Postup:

Cibuli oloupeme a pokrájíme. V hrnci rozehřejeme máslo a na něm necháme zesklovatět cibulku spolu s vylisovaným česnekem a cukrem  – asi 15 minut.

Následně vmícháme rajský protlak, kukuřičný škrob a také pivo. Vše přivedeme k varu, ztlumíme a necháme pár minut povařit.

Nakonec přilijeme vývar, další ingredience, sůl a koření a necháme na mírném stupni vařit pod pokličkou asi půl hodiny.

Rohlík nebo bagetu nakrájíme na kolečka a na plechu v rozpálené troubě zapečeme s plátky sýra. Podáváme k polévce.

Špekáčky na černém pivu

Připravíme si:

  • 5 ks bezlepkových špekáčků s vysokým procentem masa
  • 1 ks červené cibule
  • 1 ks bílé cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 lžička kvalitní hořčice
  • 6 ks cherry rajčátek
  • 250 ml černého piva

Postup:

Špekáčky podélně rozkrojíme a pomažeme hořčicí. Přidáme nakrájenou cibulku, česnek a slaninu. Špekáčky rozložíme do zapékací mísy, posypeme nakrájenými rajčátky a zalijeme pivem. Necháme upéct v troubě na 180°C po dobu 20 minut. Podáváme s dobrým čerstvým chlebem.

Pivní tyčinky

Připravíme si:

  • 4 hrnky hladké špaldové mouky
  • ½ lžičky vinného kamene (prášek do pečiva)
  • 1 kostka rostlinného tuku Alsan
  • 2 ks domácí vejce
  • ½ hrnku světlého piva
  • rostlinný olej na vymazání
  • mák, sezam, kmín a sůl na posyp

Postup:

Z mouky smíchané s jemným kypřidlem, Alsanu, jednoho vajíčka a piva vypracujeme těsto, které na pomoučněném vále vyválíme na placku. Tu potřeme druhým rozšlehaným vejcem a z těsta vykrájíme tyčinky. Opatrně je klademe na vymazaný plech, posypeme dle libosti semínky, mákem, kmínem a dáme je upéct dozlatova při 15 – 180 °C. Je třeba dávat pozor, aby se tyčinky nepřipálily.

Koláč z černého piva

Připravíme si:

  • 4 vejce
  • 250 g třtinového cukru
  • 100 g pohankové mouky
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 2 dl černého piva
  • 0,5 dl kysané smetany nebo veganské rýžové, sojové či mandlové smetany
  • 1 lžíce měkkého másla nebo Alsanu
  • 1 prášek do pečiva nebo lžičku vinného kamene
  • trocha skořice nebo perníkového koření
  • hořká čokoláda bez mléka na vaření

Postup:

Žloutky utřeme s máslem a cukrem v hladký krém, zvlášť ušleháme sníh z bílků. K žloutkům v míse nejprve pomalu přilíváme pivo, pak také smetanu a obě mouky smíchané dohromady se skořicí nebo s perníkovým kořením. Pečlivě zpracujeme těsto, do kterého nakonec jemně vmícháme sníh z bílků.

Těsto dáme do dortové nebo koláčové formy, případně také na vymazaný a pohankovou moukou vysypaný plech, anebo na plech vyložený pečícím papírem. Koláč upečeme při 180°C po dobu 45 – 60 minut. Hotový koláč můžeme ještě polít roztopenou čokoládou na vaření, kterou pak necháme v chladu ztuhnout.

Proč pít pivo? Ani ženy by si ho neměly odpírat

Pivní lívance s jablky

Připravíme si:

  • 300 ml piva
  • 2 ks domácích vajíček
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 200 g hladké špaldové mouky (můžete použít i jednodruhovou bezlepkovou mouku)
  • 1 špetka soli
  • rostlinný olej na smažení
  • trocha cukru z pravé vanilky
  • 2 ks větších kyselejších jablíček
  • 2 lžíce přepuštěného másla ghí
  • 150 g melasového cukru
  • 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů
  • 1 zakysaná smetana, bílý jogurt nebo sojový bílý jogurt

Postup:

Žloutky utřeme s cukrem, přidáme pivo, koření, mouku a špetku soli. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Jablíčka oloupeme a pokrájíme na velká kolečka. Na pánvi rozehřejeme olej nebo přepuštěném máslo a na něm osmažíme dozlatova jablečná kolečka obalená v těstíčku. Hotové lívance můžete posypat vanilkovým cukrem nebo skořicovým cukrem.

Další možností je osmažit lívance v lívanečníku bez jablek – pouze těsto –  a jablka nechat společně s cukrem, skořicí nebo oříšky zapéct zvlášť. Hotové lívance můžete ochutit zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem, případně také sojovým bílým jogurtem.

Vepřové koleno na pivu s medem

Připravíme si:

  • 2 ks vepřových kolen
  • 1 litr černého piva
  • 2 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks petržele
  • 3 kuličky nového koření
  • 10 kuliček celého černého pepře
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 – 2 litry vody dle potřeby
  • 1 ks chilli papričky
  • 100 g medu
  • mořská sůl

Postup:

Vepřová kolena dáme do hrnce a zalijeme je pivem a vodou tak, aby byla celá ponořená. Přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu, cibuli, sůl a koření. Kolena takto uvaříme do měkka, přibližně hodinu až dvě. Po uvaření kolena necháme vychladnout a zbavíme je kostí. Vývar přecedíme a připravíme z něj šťávu na podlévání kolen při pečení, do které přidáme také med a chilli papričku.

Kolena podlijeme připravenou šťávou a necháme je buďto grilovat, nebo péct v troubě – dle toho, jaké máme možnosti. Hotová pečená kolena podáváme s čerstvou zeleninou a chlebem.

Kuřecí křidélka polévaná pivem

Připravíme si:

  • 12 ks kuřecích křídel
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 ks chilli papriček
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžičky grilovacího koření
  • 1 tmavé pivo

Postup:

Připravíme si šťávu na podlévání kuřecích křidélek, a to z trochy piva česneku, chilli, grilovacího koření a oleje. Křidélka naložíme do této pikantní směsi a necháme je v lednici do druhého dne uležet. Maso lze pak upéct v troubě při 250°C nebo grilovat na grilu za stálého otáčení a podlévání pivem. Hotová pikantní kuřecí křidélka podáváme dle libosti s přílohou a čerstvou zeleninou.

  • Pivní recepty nejen pro pány
  • Pivní recepty nejen pro pány
  • Pivní recepty nejen pro pány
  • Pivní recepty nejen pro pány
  • Pivní recepty nejen pro pány
  • Pivní recepty nejen pro pány
  • Pivní recepty nejen pro pány
  • Pivní recepty nejen pro pány

Vaříme z piva: Jak připravit pivní sýr, těstíčko nebo marinádu?

Pivo je po právu naším národním nápojem. Jak se říká, není většího pivaře, než Čecha – a je tomu tak. Spotřeba jednoho člověka je v České republice 140 litrů a jsou do toho započítány samozřejmě i děti. A to už je slušné číslo. Ovšem nikdo netvrdí, že všechno pivo je nutné pouze vypít. Můžete s ním totiž dělat i mnoho dalších zajímavých věcí. Pojďte se na ně podívat.

Jako první každého napadne, že si ho přece nalije do skleničky a vypije. To samozřejmě můžete, ale s trochou nealka si zvládnete vyrobit i vlastní domácí Radler.

Domácí „Radler“

Smícháte250 ml světlého piva s 250 ml perlivého, nealkoholického nápoje. Doporučujeme např. Sprite, Fantu, Top Topic nebo jakoukoliv jinou variantu ovocného pití. Dámy si velmi často do piva přidávají i ovocné sirupy, které dodají hořkému moku dokonale nasládlou chuť

Dávejte si však pozor na kofeinové nápoje, jako je Cola či Kofola – ty se v pivu mohou srazit (a často to dělají), nebo vytvoří nevábný, zakalený drink, který může od ochutnání odrazovat už jen svým zvláštním vzhledem.

Pivní recepty nejen pro pány Canva

Máte-li rádi experimentování v kuchyni, rozhodně doporučujeme zařadit pivo na pravidelný kuchařský seznam. A co z něj můžete uvařit?

Budete mít zájem:  Planým neštovicím podléhá čím dál víc dospělých

Výborně se hodí k pečení masa, do dresinků, marinád na grilování, do guláše, k tvorbě těstíčka na obalování řízků či na nakládání pivních utopenců.

Pivní těstíčko

  • 2 vejce
  • 1/2 šálku piva
  • 2/3 šálku hladké mouky
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • mletou papriku, pepř a sůl na dochucení

V míse vyšleháme všechny ingredience dohladka a v těstíčku obalujeme maso, zeleninu nebo sýr (ten předem obalte ještě v mouce samotné).

Pivní recepty nejen pro pány

Kupte se slevou Pivo Pilsner Urquell.

Porovnat slevy

Pivo a sýr k sobě zkrátka jdou. A tuto kombinaci můžete vyzkoušet i v pomazánce, která se skvěle hodí například jako pohoštění pro návštěvy – a jelikož je velmi snadná, s prázdnýma rukama už vás nikdo jen tak nezaskočí.

Budete potřebovat:

  • 100 g tvarohu
  • 100 g tvarůžků nebo romaduru
  • 50 g pomazánkového másla
  • 1 ks cibule
  • 50 ml světlého piva
  • 1 špetku soli, pepře, kmínu a chilli na dochucení 

Všechny ingredience smíchejte v misce a okořeňte podle chuti. Pivní pomazánka skvěle chutná na topinky nebo čerstvé pečivo. 

Tip: Pokud vám romadur nebo tvarůžky nevoní, dá se použít i jiný měkčí sýr, třeba hodně vyzrálá niva. Alternativou může být i tvrdší aromatický sýr, který je však potřeba nejprve velmi najemno nastrouhat. 

Pivní recepty nejen pro pány Kasumi Loffler / Pexels

Tato marináda je dokonalá k prorostlejšímu masu, takže doporučujeme plátky krkovice nebo kýty, případně přední hovězí.

  • ½ hrnku oleje
  • 1 hrnek světlého piva
  • 2 lžíce soli
  • 5 stroužků česneku
  • 3 lžíce grilovacího koření bez soli

Stroužky česneku utřete nebo prolisujte a vše kromě piva opatrně smíchejte. Pivo následně přilévejte – velmi opatrně a po trochách, jinak vám směs začne intenzivně přetékat. Poté do marinády vložte naklepané plátky a nechejte min. 24 hodin (ideálně 48) v chladu uležet. Ugrilujte, jak jste zvyklí a užijte si geniální chuť s vychlazeným půllitrem.

Pivní recepty nejen pro pány

Kupte se slevou Vepřová krkovice bez kosti.

Porovnat slevy

Pokud vás zaujaly slané varianty, určitě doporučujeme přidat pivo i do sladkého pečení. Nemusíte se bát, že byste cítili jeho chuť.

Naopak – kvasinky, které se v něm přirozeně vyskytují, pomáhají nakypřit těsto a koláče i buchty jsou po upečení nádherně křehké. Vyzkoušejte dát hrnek světlého piva místo vody například do bábovky.

A nebo upečte koláče, v nichž pivem nahradíte polovinu dávky mléka, tedy v poměru 1 : 1.

Pivní recepty nejen pro pány Veronika Dobrovolná

Tento pokrm se v mnohých rodinách dědí z generace na generaci. Jedná se o tradiční sváteční (pro některé pouze velikonoční) sladké jídlo, které ale potěší kdykoli během roku nebo na oslavách. Mohli bychom jej nazvat českým historickým předchůdcem donutů.

  • 250 g tuku na pečení (ideálně Hera či máslo)
  • 1/2 kg hladké mouky
  • špetka soli
  • 3/4 světlého piva
  • 1 l oleje na smažení
  • moučkový a vanilkový cukr či skořice na obalení

Tuk s moukou, solí a pivem opatrně smícháme, pořádně prohněteme a necháme 1 hodinu v teple uležet. Poté rozválíme na silnější asi 2 cm plát, vykrájíme kolečka (ideálně třeba hrnečkem) a do nich přidáme otvory coby střed. Poté smažíme ve vrstvě oleje z obou stran dozlatova. Po osmažení necháme lehce okapat a rychle obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Tip pro zpestření: doporučujeme cukr promíchat s 1 lžičkou skořice, díky čemuž získá toto netradiční cukroví ještě zajímavější rozměr!

Pivní recepty nejen pro pány

Kupte se slevou Tuk na pečení Hera.

Porovnat slevy

Pokud jste dosud znali pivo jen ve sklenici, pevně věříme, že po přečtení receptů budete mít chuť se zlatým mokem experimentovat. Nebojte se novinek, oživte si své kuchařské umění a pekařské dovednosti o taje, které pivo skrývá, a dopřejte tak svému okolí nevšední zážitek z vaší kuchyně.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

7 kroků, jak vybudovat vlastní minipivovar. I ti nejúspěšnější začínali v kuchyni

Kolem tradičního českého nápoje jako by se děly zázraky. Pivní trh je sice teoreticky přeplněný, ale nové minipivovary přibývají skoro každý týden a téměř všechny se uživí.

Na domácím sporáku začali předloni vařit i přátelé Michael Reinhold Stern a Kamil Gric, zprvu pro vlastní potěšení.

Začátkem letošního jara zahájili ostrý provoz plnohodnotného pivovaru a na květen měli v plánu prodat přes dva tisíce litrů piva.  

Chmel, jakožto jedna ze základních pivních ingrediencí, roste hlavně na severočeském Žatecku a ústecku, dále taky na hanáckém Tršicku.

Avšak pěnivý mok potom vzniká podle různých receptů nejen v profesionálních pivovarech, ale často taky v domácích kuchyních napříč celou Českou republikou.

A tak v Brně vyšla Pivařka: kuchařka obsahující 100 vybraných „domavarnických” receptů.  

Pivní recepty nejen pro pány

Právě tuto knihu dostal od svojí manželky moravský Němec Michael Reinhold Stern alias Mike (na fotografii výše). Na kuchyňském sporáku tedy začal vařit svrchně kvašené pivo, které chutnalo nejen jemu, ale taky kamarádům.

Mike svoje recepty stále vylepšoval a přitom nahlas snil, že se stane profesionálním sládkem. O pracné, ale zároveň krásné pivovarnické budoucnosti básnil i v jedné brněnské posilovně, zatímco zvedal činky.

A tak jeho kamarád Kamil Gric – podle svých slov „pod tlakem bench pressu” – souhlasil, že společně založí novou pivní značku (kterou si prohlíží na fotografii níže).  

Pivní recepty nejen pro pány

Stavební projektant vyrábí, markeťák prodává

Mike a Kamil začali vyvíjet vlastní recepturu během roku 2017. „Často je to o drobnostech: změna poměru různých druhů sladu nebo jiný čas, kdy se přidává chmel v rámci chmelovaru.

Někdy to ale udělá velké rozdíly v chuti a podobě piva,” vysvětluje Kamil. Výsledky testují nejen autoři, ale taky další lidé, například „na uzavřenějších akcích”. Začátkem roku 2018 už oficiálně vznikla společnost Pivovar Stern s.r.o.

Mikovo příjmení dostalo přednost, protože oběma společníkům připadá údernější.

Zpočátku šlo o takzvaný létající neboli kočovný pivovar (anglicky gypsy brewery), který si pronajímá cizí prostory a technologie.

„Nejdříve jsme si takto uvařili první várku dvou druhů piv a zkusili je prodat, což nám poskytlo spoustu užitečných zkušeností,” pokračuje Kamil.

Následovalo devět měsíců, během kterých oba společníci – za pomoci dalších spřízněných duší – postavili svůj vlastní kamenný pivovar. Vůdčí osobností byl přitom Mike, původně stavební projektant, který má nyní na starosti výrobu a distribuci.

Bývalému novináři Kamilovi patří agentura Narrative Media s.r.o., která mimo jiného dělá PR energetické společnosti E.ON nebo vydává internetový magazín Nazeleno.cz, takže druhý společník vzhledem ke svým znalostem táhne marketing a prodej.

Pivovar Stern dodává svůj tekutých chléb samostatně, bez prostředníka, aby zároveň budoval pevné vztahy s odběrateli. Objednávky se snaží vyřizovat obratem, ideálně ještě ve stejný den, kdy přijdou. Podle poptávky přitom používá sudy, PET i skleněné lahve.

„Aktuálně vaříme přes 2 000 litrů piva měsíčně a plánujeme přikoupit další tanky. Ekonomika se mění každým měsícem, přeci jen jsme v plném provozu dva měsíce. Ale finanční výsledky se lepší, v černých číslech budeme nejspíše už nyní v květnu,” shrnuje pro Newsroom Kamil Gric.

 

Domácí vaření piva (TIPY A TRIKY) | Alza.cz

Aktualizováno 17. června 2020

Láká vás představa, že byste si uvařili své vlastní pivo? Mini pivovary v posledních letech rostly jako houby po dešti. Pokud si chcete připravit dobré domácí pivo, nemusíte hned zakládat pivovar.

Budete mít zájem:  Moderní léčba hemoroidů: méně bolesti a rychlý průběh

Domácí výroba piva je nový trendy koníček, kterému propadli samozřejmě i Češi. Proces vaření piva je ale časově náročný.

Není to nic pro vás? Hledáte jednodušší způsob, jak si doma připravit dobré pivo? Existuje vůbec? Odpovědi na tyto otázky a také užitečné tipy najdete v našem článku.

České pivo má světový věhlas. Pokud se zeptáte cizince z opačné strany zeměkoule, co ví o České Republice, pravděpodobně bude krčit rameny. Zmiňte české pivo a bingo! Na české pivo můžeme být náležitě hrdí.

Jsme národem pivařů, a to nejen v negativním slova smyslu. Češi pivo nejen rádi pijí, zapálení příznivci našeho zlatého moku, si ho bez problému i sami vyrobí. Zatímco boom mini pivovarů pomalu polevuje, vaření piva pro osobní spotřebu je na vzestupu.

Tento zajímavý koníček ovšem vyžaduje notnou dávku trpělivosti.

2 nejčastější způsoby, jak si můžete uvařit domácí pivo

  1. Pořídíte si kvalitní profesionální přístroj na výrobu piva (domácí pivovar). Tato varianta se hodí pro ty z vás, kteří to s vařením piva myslíte smrtelně vážně a nebojíte se do své vášně investovat nemalé peníze. Nabídka domácích pivovarů pro osobní účely je poměrně široká.

    Některé modely jsou přímo určené pro úplné začátečníky s minimálními znalostmi. Takový přístroj vás vyjde okolo 10 000 Kč. Pokud nechcete zůstat při zemi a rádi byste si vyrobili jakýkoliv druh piva, tak sáhnete do kapsy podstatně hlouběji. Počítejte s investicí okolo 70 000 Kč.

  2. Pořídíte si základní vybavení a začnete pěkně od píky. Chcete si pivo uvařit bez pomoci moderních přístrojů sami na vlastní pěst? Výhodou je, že hned ze startu nemusíte investovat velké částky do nákupu profesionálních domácích pivovarů. Úplně bez investic se ale také neobejdete.

    Budete potřebovat: velký hrnec (nerezový nebo smaltový) o objemu alespoň 30 litrů, sporák, hadičku z průhledného potravinářského plastu, dlouhou vařečku, kterou lze dezinfikovat, scezovačku (pivní, cedník se vůbec nehodí), chladič a přípojné hadice, které lze připojit na vodovodní řád, kvasnou nádobu s víkem, kvasnou zátku s těsněním, stáčecí a pomocnou nádobu s dolní výpustí, teploměr, stáčeč, cukroměr a odměrný válec, Lugolův roztok (používá se k jódové zkoušce zcukření), odměrku, kádinku, váhu, skleněné pivní láhve a sanitační prostředky. Pokud ještě nemáte, nezapomeňte si pořídit také pořádné sklenice na pivo.

Podtrženo, sečteno není toho málo. K tomu si přičtěte náklady na nákup surovin a také váš čas. Vaření piva je krásný koníček, ale nesedne každému. Zvláště pokud se rozhodnete začínat pouze se základním vybavením, počítejte s tím, že proces výroby piva je poměrně náročný. Nákup základního vybavení vás sice vyjde mnohem levněji než investice do nákladných profesionálních domácích pivovarů, ale neobejdete se bez určitých znalostí.

Pivní recepty nejen pro pány Tradiční domácí výroba piva je časově náročný koníček. Výsledek ale stojí za to.

Proces vaření piva má celkem 7 fází:

  1. Rmutování – je to proces, při němž sladové enzymy štěpí škrob na zkvasitelné cukry.
  2. Scezování s vyslazováním – v této fázi dochází k oddělení kapalné části rmutu od pevných zbytků sladu (sladového mláta).

    Výsledkem tohoto procesu je čirý roztok sladké chuti, kterému se říká sladina.

  3. Chmelovar – sladina se vaří s chmelem (120 min.). Díky tomu přechází ušlechtilé hořké látky z chmele do roztoku. Takto získáte horkou mladinu.

  4. Chlazení – proces zchlazování mladiny.
  5. Spílání – přečerpávání zchlazené mladiny do kvasné nádoby (v pivovarech do kvasných kádí ve spilce).

  6. Zakvašení a hlavní kvašení
  7. Lahvování a dokvašování

i

Mladinové koncentráty, slad, sladové výtažky, pivovarské kvasnice, chmel, maltózy a další suroviny potřebné k výrobě piva si můžete jednoduše objednat přes internet. Na internetu najdete také podrobné video návody a rady, jak uvařit pivo v domácích podmínkách.

Existuje jednodušší způsob, jak si připravit domácí pivo?

Nevyhovuje vám ani jeden z výše popsaných způsobů výroby domácího piva? Ale nevzdáváte se naděje, že to jde i jinak, a pokud možno levněji a bez námahy? Bohužel, v České Republice zatím jednodušší způsob neexistuje.

V Německu a Švýcarsku už je možné vyrobit si domácí pivo z pivního koncentrátu ve výrobníku sody. Postup je stejný jako u výroby limonád. Rozdíl je pouze v tom, že místo sirupu použijete pivní koncentrát.

Z jedné litrové láhve koncentrátu je možné připravit až 3 l piva (světlý ležák z kategorie pils), které obsahuje 4,5 % alkoholu. Hlavním lákadlem výroby domácího piva tímto způsobem jsou minimální náklady.

Pivo a výrobník sody trochu jinak. Věděli jste o téhle chytré vychytávce?

Otevřeli jste si láhev piva, lokli jste si a pak na něj úspěšně zapomněli. Do druhého dne vám samozřejmě vyvětralo. Co s tím? Vypít, nebo vylít? Pokud máte Sodastream, můžete pivo zachránit.

Samozřejmě, že se nejedná o doporučení výrobce, vynalézavost uživatelů ale nezná mezí. Pivo jednoduše přelijete do láhve. V žádném případě nezkoušejte připojit láhev od piva, pokud se v něm ovšem nechcete také vykoupat.

Pak už stačí jen jedna dávka (stisknutí) CO₂ a „voilà“ pivo je jako nové.

i

Společnost Sodastream je největším výrobcem výrobníků sody. S těmito přístroji si můžete vyrobit domácí sycené limonády. K výrobě domácí limonády potřebujete pouze vodu a koncentrovaný sirup.

Jak bude možná vypadat domácí výroba piva budoucnosti

Kávové kapsle asi znáte. Neexistuje jednodušší způsob přípravy kávy. Stačí jen dát kapsli do kávovaru a během chvilky si můžete vychutnat svou oblíbenou kávu.

Tento způsob přípravy kávy funguje skvěle, tak proč to nevyzkoušet i s pivem? Kapslový minipivovar se postará o fermentaci, karbonizaci, pivo vám načepuje a sám se také vyčistí. Kapsle budou k dostání v různých příchutích. Zní to zajímavě? Má to ovšem jeden malý háček.

Příprava kapslové kávy zabere pár okamžiků a během dne si jich můžete připravit neomezené množství. Příprava piva je o dost pomalejší. Tento minipivovar připraví 5 l piva zhruba za dva týdny.

Pivní recepty nejen pro pány Pivo z pivního koncentrátu nebo kapslí jsou zajímavé novinky v oblasti domácí výroby piva.

Ani profesionální domácí varna piva není zárukou úspěchu

Minipivovar na kapsle i výroba piva z pivního koncentrátu můžou být velmi zajímavou alternativou k tradičnímu vaření domácího piva.

Domácí pivo si připravíte takřka bez námahy a nepotřebujete k jeho přípravě ani žádné znalosti. Otázkou zůstává, zda si na pivě z kapslí nebo koncentrátu pochutnáte. Tyto novinky zatím nejsou na českém trhu dostupné.

Na ochutnávku piva z kapslí nebo koncentrátu si tedy budete muset ještě počkat.

Bez znalostí dobré pivo v tradiční varně neuvaříte

Nezaujaly vás novinky z oblasti Homebrewing nebo se vám na ně nechce čekat? Pokud jste se rozhodli, že to přece jen zkusíte tradičním způsobem, směle do toho. Než začnete shánět vybavení, něco si nastudujte.

Bez znalostí se určitě neobejdete. Prostudujte si podrobněji jednotlivé fáze přípravy piva a nebojte se kontaktovat zkušené amatérské sládky. Teorie je jedna věc, ale praxi nic nenahradí.

Naštěstí pro vás existují kurzy pro začátečníky

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *