Pijeme opravdu na zdraví?

Pijeme opravdu na zdraví? Kateřina Hájková 07. 06. 2019   |  07:39

Chlor se po celém světě používá k dezinfekci vody. Ač jsme si na tuto metodu již zvykli, měli bychom být obezřetní a na kvalitu vody, kterou pijeme dbát. Stačí nechat vodu jen odstát? Je nutné používat filtr na vodu? A je voda z kohoutku opravdu čistá?

Když byl chlor poprvé použit jako prostředek pro čištění pitné vody, přinesl rychlé snížení šíření nemocí. To městům výrazně usnadnilo udržet obyvatele v bezpečí a poskytnout jim zároveň dostatek životadárné pitné vody.

Jak se ale ukazuje, konzumace chloru může mít i neblahé následky. Jedná se o prvek, která podle zprávy americké Rady pro kvalitu životního prostředí zvyšuje riziko rakoviny.

Ti, kteří pijí chlorovanou vodu z kohoutku, jsou k jejímu nástupu údajně až o 93 % více náchylní než ti, kteří ji nepijí.

Stinné stránky chlorované vody Cholera, tyfus, úplavice. Těchto a dalších nemocí šířících se nečistou vodou zbavil chlor lidstvo poté, co začal být koncem 19. století přidáván do veřejných pitných systémů.

Myšlenka přidávání malých dávek chloru do pitné vody za účelem vymýcení bakterií byla poprvé realizována v Anglii, odkud putovala do USA a celého světa. Tento úspěch a popularita má však i své stinné stránky.

Vzhledem k tomu, že se chlor mísí ještě s nepatrným množstvím organických sloučenin, které se ve vodě často vyskytují, vznikají trihalogenmethany, mezi které patří i chloroform. Tyto vedlejší produkty dezinfekce mají často karcinogenní a mutagenní účinky.

Vědci zjistili, že používání chloru je spojováno s celou řadou onemocnění. Jedná se zejména o rakovinu močového měchýře a kolorekta, reprodukční problémy, poruchy imunitního systému (vzestup potravinových alergií) a potíže se srdcem. Pít tedy vodu rovnou z kohoutku není to nejlepší.

Na chlor jsou citlivé i bakterie v tlustém střevě Chlor je užitečný pro schopnost zabíjet bakterie. Proto je přidáván do vody, kde takto působí. Problém je, že podobně působí i v našem střevě. Bakterie, které zde sídlí, jsou ale tělu prospěšné a zajišťují až 70 % jeho přirozené obranyschopnosti.

Jejich nedostatek a vymírání je spojován se vznikem širokého spektra onemocnění, jako je obezita, syndrom dráždivého tračníku, cukrovka druhého typu, rakovina konečníku a tlustého střeva, astma, a dokonce autismus.

Špatné zdraví střev vede i k nepříjemným stavům jako je plynatost, nadýmání, průjem a zácpa či jejich střídání a bolesti břicha.

Pitnou vodu je třeba filtrovat Nabízí se tedy otázka, jak z vody z kohoutku udělat vodu zdraví prospěšnou. Dobrá zpráva je, že chlor je plyn, těká, tedy uniká z vody pryč. Pokud si natočíte vodu do lahve, konvice či sklenice a necháte ji odstát, volný chlor může uniknout pryč.

Nepleťte si ale bílý zákal ve sklenici s čerstvě natočenou vodou s chlorem. Bílý film bývá nejčastěji vzduch. Chlor potřebuje pár minut a nestačí pouze několik sekund než voda úplně zprůhlední.

Přes toto opatření ale problém zůstává na úrovni trihalogenmethanů, které jen tak nevyprchají a samozřejmě i na úrovni jiných látek, kterými je pitná voda často znečištěna. Filtr na bázi černého uhlí by tedy měl být minimální základ.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Pijeme opravdu na zdraví?

Kromě problémů s úzkostí a depresí souvisí s nízkou hladinou serotoninu i mnoho dalších příznaků. Čeho byste si měli všímat, co se vyplácí nepřehlížet a k čemu všemu serotonin vlastně potřebujeme?

Čtěte dál Pijeme opravdu na zdraví?

Je poměrně zažitý názor, že znát svou krevní skupinu se vyplatí, že taková informace, kterou budeme v pravý čas schopni poskytnout,…

Pijeme opravdu na zdraví?

Silový trénink dokáže zajistit nejen kondici, ale také tělo skvěle tvaruje, zpevňuje a pomáhá udržovat tělesný tuk ve zdravých hodnotách….

Pijeme opravdu na zdraví?

Kalifornští vědci přišli počátkem února se zajímavým zjištěním. Špatnou stravou v dětství si podle nich můžete nadobro rozhodit složení…

Pijeme opravdu na zdraví?

Jarní období bývá milováno i nenáviděno současně. Po dlouhé zimě bývá naše tělo unavené a sílící sluneční paprsky vstřebává lačně jako…

Pijeme opravdu na zdraví?

Pupalkový olej je úžasný pomocník pro ženy. Je také vítanou součástí domácích lékárniček. Používá se po staletí v přírodní medicíně…

Pijeme opravdu na zdraví?

Bojíte se dentální hygieny stejně jako zubaře? Nebo máte pocit, že je tenhle obor zcela mimo vaši potřebu? Dentální hygienu stále ještě…

Pijeme opravdu na zdraví?

Jaro je období, které milujeme i nenávidíme. Druhý bod se týká zejména alergiků, pod první mohou spadat všichni. Vždyť kdo by neznal…

Pijeme opravdu na zdraví?

Nebezpečná těhotenská komplikace může vést k velkým následkům pro matku i dítě. Existují faktory, které její riziko zvyšují, správnou…

Různé druhy mléčných výrobků patří mezi oblíbenou součást jídelníčků. A není divu. Pokud zvolíte ty správné druhy, dodáte tělu slušnou…

Zlaté české ručičky si poradí se vším, na co si jenom vzpomenete. Ale nejen Češi se zhlédli v kutilství a domácí výrobě všeho možného….

Je známo, že běh prospívá zdraví fyzickému, možná by vás ale nenapadlo, jak moc může pomoci i psychice. Běh tak může fungovat jako…

Zápach z úst potrápil někdy, alespoň dočasně, většinu z nás. Jde o nepříjemný problém, kterého navíc nemusí být vždy tak snadné se…

Proč je pitný režim důležitý pro naše zdraví? Jak se naučit pít vodu

Obzvlášt v prných dnech je důležité dodržovat pitný režim, aby nedošlo k přehřátí organismu. Dostatečný příjem vody je pro naše tělo nezbytný a pomáhá nám v mnoha ohledech, přičemž většinou si to ani nemusíme uvědomovat. Mrkněte na několik rad, jak zůstat nejenom během léta hydratovaný.

Pijeme opravdu na zdraví?

Proč je pitný režim důležitý?

Na úvod bychom si měli říct, proč je vlastně důležité pitný režim dodržovat. Asi není potřeba zmiňovat, že voda je základem života a nepřežili bychom bez ní déle než pár dní. Stačí pouze několik hodin, než se na nás začne nedostatak vody projevovat.

Prvním příznakem je pochopitelně žízeň, poté přijdou na řadu bolesti hlavy, únava, problémy s přemýšlením a zhoršená nálada. To doprovázejí další problémy, které na první pohled nevidíme.

Voda totiž slouží mimo jiné k vylučování toxinů a odpadních látek z těla a rozhodně se tedy nevyplatí pitný režim podceňovat. 

Jak vypadá ideální pitný režim?

Častým nešvarem, kterého se dopouští mnoho lidí, je, že většinu dne nepijí téměř vůbec a všechny tekutiny se snaží přijmout večer, když už se nemusí soustředit na povinnosti v práci nebo ve škole.

To je ale špatně už jen kvůli tomu, že dojde k vyšší stimulaci ledvin, které by ve večerních hodinách měli paradoxně pracovat méně než přes den. Místo toho, aby celé tělo regenerovalo, tělo se ve spánku soustředí na filtrování tekutiny.

Proto je důležité pít postupně během celého dne. Osobně bych doporučil vypít sklenici vody hned po probuzení. Pomůže vám to nastartovat organismus, budete díky tomu lépe trávit snídani a hlavně budete hned od rána myslet na to, že máte pít více vody.

Pokud vám myšlení na pitný režim dělá problém a často na nej zapomínáte, můžete si například stáhnout aplikaci, která vám bude pravidelně připomínat, že se máte napít. 

Pokud by Vás zajímala snadná kalkulačka, jak si příjem tekutin vypočítat, rozebírali jsme již v jednou z našich článků

Pijeme opravdu na zdraví?

Orientačně se udává, že dospělý muž by měl za den vypít alespoň 3 litry vody, zatímco průměrné ženě stačí 2,5 litru. Tyto údaje se ale velmi často liší. Velmi záleží na vaší váze a životnímu stylu i míře pocení. Je pochopitelné, že čím více se hýbete, tím více vody budete muset vypít. Především byste se ale měli vždy řídit podle svých potřeb a podle reakcí vašeho těla. 

Kolik vody musíme vypít v létě?

Vypít dostatek tekutin během horkých letních dnů ve skutečnosti většinou nebývá moc velký problém. Vaše tělo vám totiž dost rychle naznačí, když bude něco v nepořádku. Pocit žízně je pro většinu lidí dostatečný signál pro to, že by se měli napít.

 Problém může nastat v případě, že například sportujete nebo se dlouho vystavujete přímému slunečnímu záření.

V takových situacích je velmi důležité myslet na to, že pít byste měli mnohem častěji než obvykle, jinak byste mohli riskovat v krajních případech kolaps organismu způsobený právě dehydratací. V létě by tedy, už jen kvůli nadměrnému pocení, měl být příjem tekutin vyšší.

Jestli se potíte opravdu hodně a vaše tělo ztrácí celou řadu minerálních látek, můžete při tréninku sáhnout i po iontovém nápoji, kterým je doplníte. 

Pijeme opravdu na zdraví?Jak vypít více tekutin?

Velmi často je možné potkat lidi, kteří nemají čistou vodu příliš v lásce, zároveň se chtějí vyhnout slazeným nápojům, které zbytečně navyšují kalorie nebo bsahují sladidla. Vodu můžete dochutit citronem, limetkou a mátou, což z ní udělá podstatně chutnější a osvěžující nápoj.

V průběhu posilování můžete ve velkých vedrech pít ionťák a ke snídani si můžete udělat třeba ovocný koktejl, který bude kombinací ovoce a vody. Ten vás nejenom příjemně osvěží, ale také může skvěle chutnat a začnete svůj pitný režim správně. Velice oblíbenou potravinou v létě je bezpochyby meloun, který je z většiny tvořen vodou.

Budete mít zájem:  Mezi mladými lékaři panuje atmosféra strachu

Nejenom meloun, ale i další druhy ovoce a zeleniny vám pomohou doplnit tekutiny bez toho, abyste museli v ruce neustále držet sklenici s vodou. 

Z vlastní zkušenosti mohu říct, že jakmile jsem se začal více zajímat o svůj pitný režim, mám během dne více energie a výrazně se zlepšila moje nálada hned po probuzení, což je nepochybně důsledkem kvalitnějšího spánku. I malá změna dokáže zapříčinit velký rozdíl, a proto byste svému pitnému režimu měli věnovat trochu více pozornosti. 

Zdroj: Sebastian Okruhlica

Mohlo by Vás zajímat: 

Máte nějaký svůj výživový styl a tvrdě si stojíte za tím, že je to  ta nejlepší možnost , jak  shodit  přebytečná kila nebo  nabrat svalovou  hmotu a  žádná jiná neexistuje , ale každý jsme jiný a na každého působí něco jiného. Přesto mají ty nejúčinější redukční diety společné charakteristické znaky. Jaké to jsou? 

​Skoro žádné sacharidy v jídelníčku. Nesmím jíst po 18. hodině. Pokud chci zhubnout musím hladovět. A během den musím jíst každé dvě až tři hodiny, aby tělo furt fungovalo a nezpomalil se mi metabolismus! Pojdme si vyvrátit tyhle hloupé mýty a mrknout proč neřešit sacharidy.

Pijeme opravdu na zdraví?

Preventivní účinek alkoholu při ochraně kardiovaskulárního systému je nesporný, zdůrazňuje doc. MUDr. Miloš Táborský, CSc., přednosta Kardiocentra pražské Nemocnice Na Homolce.

Mnoho uskutečněných výzkumů a studií staví rozumného konzumenta alkoholu do lepší pozice, než naprostého abstinenta.

Podařilo se prokázat, že co do rizika úmrtí na kardiovaskulární onemocnění je úplná abstinence srovnatelná s nadužíváním alkoholu. Čili kdo pije přiměřeně, svému srdci a cévám prospívá.

Poklad v tekutině

Alkoholické nápoje mají menší či větší obsah prospěšných látek – antioxidantů, vitamínů, minerálů a dalších, jež společně příznivě působí na lidský organismus. Chrání ho před některými nemocemi nebo zpomalují jejich vývoj.

Důležitým faktorem ve výsledném efektu přiměřené konzumace alkoholických nápojů je druh, který člověk zvolí, a jeho kvalita.

Vysoce riziková je konzumace podomácku vyráběných alkoholických nápojů, u nichž je velké nebezpečí, že mohou obsahovat metylalkohol a další toxické látky, upozorňuje docent Táborský.

Na nejvyšším stupni v „závodě“ o nejvhodnější druh alkoholu stojí podle většiny lékařů víno. Kromě alkoholu obsahuje víno fenoly.

Fenolické látky tvoří skupinu sloučenin, z nichž jsou významné flavonoidy, fungující jako silné antioxidanty. V červeném víně se nachází vyšší obsah fenolických látek než ve víně bílém.

Ale v bílém víně je zase více antioxidačního enzymu katalázy. Takže jak milovníci bílého, tak červeného vína mohou v klidu zůstat u své oblíbené barvy.

Víno proti cholesterolu

Pijeme opravdu na zdraví?

Volné kyslíkové radikály, které způsobují oxidaci špatného LDL cholesterolu, ucpávajícího cévy, vznikají v organismu účinkem stresu, při kouření, působením špatného ovzduší, při tělesné zátěži, ve stáří i při dalších tělesných procesech. Ve víně obsažený fenol resveratrol tyto volné radikály vychytává a brání organismus před jejich ničivými účinky – prokazatelně snižuje hladinu LDL cholesterolu. Zároveň resveratrol zvyšuje podíl potřebného HDL cholesterolu, jenž brání vývoji srdečně cévních chorob. Alkohol obsažený ve víně snižuje shlukování krevních destiček, a působí tak rovněž jako prevence ucpávání tepen.

Ve prospěch vína, jakožto nejvhodnějšího alkoholického nápoje hovoří ještě jiné průzkumy. Ukázalo se totiž, že konzumenti vína se kloní ke zdravějšímu stylu stravování, než například pivaři. Do nákupního košíku častěji ukládají ovoce, zeleninu a nízkotučné mléčné výrobky, zatímco konzumenti piva preferují uzeniny a často slané pochoutky, jako jsou brambůrky.

Pivo má stříbrnou

Pijeme opravdu na zdraví?

Jsme odedávna národem milovníků piva. Tento kvašený, slabě alkoholický nápoj vyráběný z obilného sladu, vody a chmele pomocí pivovarských kvasinek zaujímá ovšem za vínem až druhou, stříbrnou příčku. Obsahuje také mnoho užitečných látek: všechny vitamíny skupiny B, stopové prvky a z minerálů především hořčík, draslík, fosfor, chlorid, křemík, zinek.

Pivo má příznivý vliv na hladinu dobrého HDL cholesterolu, také podporuje krevní oběh a napomáhá snižování vysokého krevního tlaku, říká docent Táborský. Negativem piva všeobecně je obsah velkého množství energie. Úskalím je rovněž fakt, že se pivo pije často ve velkém množství, což pro organismus znamená přísun značného objemu tekutin, které zatěžují kardiovaskulární systém.

Spolu s pivem sdílí druhou příčku destiláty. Obsahují největší poměrné množství alkoholu. Kdo si dá „panáka“ prospěje svým cévním stěnám. Alkohol má krátkodobé vazodilatační účinky, čili zabraňuje srážlivosti krve. Negativní vliv lze přičíst působení v zažívacím traktu, kde konzumace destilátů může vést například k vředovým chorobám žaludku či dvanácterníku.

Co to je přiměřeně?

  • Optimální množství alkoholu, který by zdravý člověk měl vypít, aby nepřekročil přípustnou míru a svému tělu prospíval, se liší podle druhu konzumovaného moku a podle pohlaví.
  • Muž
    • 3 – 4 dcl vína denně, 3 až 5 x v týdnu
    • 0,3 l – 1 l piva denně, 3 až 4 x v týdnu
    • 3 cl – 5 cl destilátu, 3 x v týdnu
    Žena
    • 2 – 3 dcl vína denně, 3 až 5 x v týdnu
    • 0,2 l – 0,4 l piva denně, 3 až 4 x v týdnu
  • • 2 cl – 4 cl destilátu, 3 x v týdnu

Prospěch a ne škoda

  1. Aby měla konzumace alkoholu pro člověka prospěch, je třeba dodržovat několik podmínek:
    • Přiměřené množství alkoholu
    • Ne nárazovost, ale rozumná frekvence konzumace
    • Zohlednění individuálního stavu jedince (případné užívání léků, genetické zatížení, choroba…)
    • Kvalitní alkohol
    • Kontrolovaná konzumace alkoholu (sebou samým a při konzultaci s lékařem)
    • Víno především
    • Zdravé stravovací návyky
  2. • Dostatek pohybové aktivity
  3. Foto: Photobucket

Opravdu má voda s krystaly blahodárné účinky na lidské zdraví?

Kdybyste se náhodou až dnes poprvé setkali s pojmem krystalová voda, zaslouží si jistě krátké představení. Na její výrobě není nic složitého. Stačí si příště do sklenice s čerstvou vodou z kohoutku přihodit oblíbený minerál nejlépe v surové nikoli opracované podobě. 

Může jím být ametyst, růženín, citrín, křišťál nebo celá řada dalších kamenů, které jsou pro obohacování vody vhodné. Můžete je vybrat na základě účinků, které slibují, nebo jen tak podle pocitu. Sklenici s vodou a vybraným minerálem potom nechte několik hodin a ideálně přes celou noc odstát. 

V zahraničí se rozjel trochu jiný trend, kdy si lidé rovnou kupují designové lahve, jejichž součástí je již napevno připevněný minerál. Vypadají krásně a prostě se chce věřit tomu, že fungují.

Jejich výrobci se vás o tom také budou snažit přesvědčit. U popisu produktu nejčastěji slibují omlazení těla, posílení duševní pohody, zlepšení energie a dokonce i snížení úzkostí.

Tak silná slova a velkolepé sliby by však chtělo podložit nějakými důkazy. Existují?

Nebudeme vás napínat… Odborníci se shodují, že nikoli. Nelze tím však diskuzi o pití krystalové vody uzavřít. Výživová specialistka Martha Lawderová zdůrazňuje zdravotní benefity, které se sice nevážou k pití krystalové vody, ale té úplně obyčejné. 

„Naše tělo je složené z 50 až 75 procent vody a vodu k jeho správnému fungování potřebujeme. Vždy motivuji své klienty, aby přemýšleli racionálně a uvědomili si, kolik výhod pití vody má. Pokud je pití z lahve s krystalem motivuje dodržovat svůj pitný režim, potom ať ji klidně používají. Měli by si ale uvědomit, že více benefitů získává jejich tělo spíše z vody než z krystalu.“

Pijeme opravdu na zdraví?

I věda má své limity

Vědecké studie, které by potvrzovaly blahodárné účinky pití vody obohacené o krystaly, neexistují. Ale nutno dodat, že věda má stále spoustu neprozkoumaných oblastí. A to, že zatím o benefitech nevíme, neznamená, že nejsou. Tak jednoduché to není. Navíc co je prokázané, je placebo efekt. 

Spoustu lidí může pod vlivem placebo efektu zaznamenat lepší fyzický i psychický stav. A opodstatněnou roli hraje vizualizace.

Kamenům totiž společnost přisuzuje šíření dobré energie, schopnost uzdravovat nebo zlepšovat náladu a zlepšovat vztahy.

Proto pití z lahve nebo sklenice s minerálem vám pokaždé může připomenout smysl kamene a vy tak svou mysl programovat cestou, kterou si přejete se vydat. 

Pozor na úskalí

Pokud chcete zkusit přihodit si do sklenice kus minerálu, berte prosím zřetel na řadu důležitých informací. Některé kameny totiž ve větším množství mohou být nebezpečné, jiné se vůbec nehodí pro použití do vody, protože by je rozpouštěla. Do vody nepatří lepidolit, selenit, kalcit, malachit, azurit, fluorit, celestýn, rodonit nebo hematit. 

Pokud plánujete pít vodu, ve které předtím necháte minerál, ujistěte se, že pochází od důvěryhodného zdroje a nemůže vám ublížit třeba tím, že na něm ulpěly stopové prvky nebezpečných látek.

Nejlépe to zajistíte tím, že si rovnou koupíte kameny vhodné pro obohacování vody od seriózního odborného prodejce. Zapomeňte prosím na lifestylové e-shopy.

Jde o vaše zdraví! Nebo rovnou sáhněte po krystalové lahvi. 

Je pití piva opravdu zdravé? V čem nám tento nápoj může pomáhat?

Často můžeme z různých stran slyšet, jak je pivo nezdravé a nebezpečné. Může však pivo mít také nějaké prospěšné účinky na náš organismus? Samozřejmě! A není…

Budete mít zájem:  Betaglukany, zázrak na období chřipek?

Často můžeme z různých stran slyšet, jak je pivo nezdravé a nebezpečné. Může však pivo mít také nějaké prospěšné účinky na náš organismus? Samozřejmě! A není jich zrovna málo.

Průměrný Čech za rok vypije 138 litrů piva a dle statistik se zvedá také trend pití piva doma (namísto chození do hospody), a to především v souvislosti se zvyšováním cen. Pokud však z piva chcete vytěžit maximální pozitivní zdravotní účinky, musíte jej pít s mírou.

Pokud si správnou míru udržíte, můžete se těšit na pozitivní účinky v podobě snižování stresu, úzkosti, ale třeba také zvýšení sebevědomí a zlepšení nálady. Kromě toho je v pivu obsaženo také spousta živin, jako jsou bílkoviny, vitamíny, fosfor, hořčík, železo či niacin. Jak konkrétně může pivo pomáhat? 

Nápoj plný antioxidantů

Pokud se nemůžete rozhodnout mezi vínem a pivem, určitě bude lepší, když zvolíte pivo. Obsahuje totiž daleko více bílkovin a vitamínu B. Ječmen a chmel, které se k výrobě piva používají, obsahují také spoustu flavonoidů, což jsou látky, které mají antioxidační účinky.

Vyhnete se diabetu

Pár piv týdně vás dokonce může ochránit před diabetem. V odborném magazínu Evropské asociace pro studium diabetu bylo prohlášeno, že u lidí, kteří si dali pivo třikrát až šestkrát týdně, bylo o 21 procent menší riziko vzniku cukrovky.

Pevnější kosti

Jako malým vám pravděpodobně říkali: „Pij mléko a budeš mít silné kosti!“ Nicméně příliš mnoho mléka může vašim kostem spíše uškodit. Není se ale čeho bát. Namísto sklenice mléka se snažte hojení svého zlomeného malíčku podpořit pivem. Díky látkám, které jsou v pivu obsaženy, se totiž zvyšuje hustota kostí a tím pádem i jejich pevnost.

Prospěšné pro srdce

Menší množství piva může být prospěšné také pro vaše srdce. Ve studii univerzity Emory (USA) bylo zjištěno, že lidé, kteří vypili minimálně 1,5 piva denně, měli až o 50 procent menší riziko výskytu kardiovaskulárních chorob. Pivo má dokonce i protizánětlivé účinky, které taktéž snižují riziko onemocnění srdce.

Nastartujte mozek

Pivo je prospěšné také pro náš mozek. Za použití magnetické resonance bylo vědci z Bostonu zjištěno, že „drobní pijáci“ (1–6 piv týdně) a „mírní pijáci“ (maximálně 14 piv týdně) mají menší výskyt mrtvic než abstinenti. Pivo a alkohol totiž předcházejí vzniku krevních sraženin. S tím souvisí také předchozí odstavec a prospěch piva pro kardiovaskulární systém.

Takže vzhůru na jedno chlazené! Tedy dvě. Tedy… však vy to znáte!

Zdroj: Foto: Shutterstock

Je malé množství alkoholu zdraví opravdu prospěšné?

Je lepší alkohol vůbec nepít, anebo si občasnou skleničkou vína můžeme pomoci? Vědci se na tom v posledních letech nedokázali shodnout.

Některé studie tvrdily, že malé množství alkoholu v porovnání s přísnou abstinencí pomáhá redukovat riziko určitých nemocí – prospívá srdci, snižuje možnost propuknutí Alzheimerovy nemoci, prodlužuje život.

A někteří vědci dokonce doporučovali lékařům, aby umírněné pití radili svým pacientům, kteří se alkoholu vyhýbají.

Nejnovější studie ale to, že by lidé, kteří si občas skleničku či dvě dají, byli v lepší kondici než abstinenti, zpochybňuje. Ty předchozí totiž údajně pořádně nezkoumaly, proč se její účastníci – abstinenti – alkoholu vzdali.

„Tahle otázka je přitom zcela zásadní,“ říká vedoucí nejnovější studie Tim Stockwell, „protože když nevíte, s jakými lidmi pracujete, jak můžete své výsledky považovat za průkazné?“

Čtěte také: Peníze, přátelé a hodně alkoholu. Proč úspěšní lidé po padesátce tolik pijí?

Stockwell se svým týmem prošel 87 starších studií a zjistil, že do skupiny abstinentů v nich patřili i bývalí alkoholici, což může výsledky výzkumů značně zkreslit.

Příklad? Třeba to, že by tito lidé mohli přestat pít právě kvůli tomu, že měli zdravotní problémy. Tím by se příčina a následek zcela otočily – abstinence by sice na první pohled mohla vypadat jako zdroj problémů, ve skutečnosti byla ale mohla být jejich výsledkem.

Tým narazil pouze na 13 studií, které se o to, proč lidé ze skupiny abstinentů nepijí, zajímaly. A na žádné výhody, které by konzumenti alkoholu nad abstinenty měli, nepřišli.

  • Čtěte také: Játra poničená alkoholem můžete zachránit kávou, tvrdí studie
  • Stockwellovi lidé také poukázali na to, že ve starších studiích měli lidé, kteří uvedli, že pijí alkohol pouze příležitostně, sice předpoklady k delší době dožití, spojitost s konzumací alkoholu ale byla podle Stockwella neprůkazná.
  • A to platí i pro vztah umírněného pití a menší výskyt zdravotních problémů – mnohem spíš než alkohol za to podle Stockwella může třeba cvičení nebo zdravější stravování.

Nejde přitom o první studii, která naznačuje, že i malé množství alkoholu je pro naše zdraví mnohem méně prospěšné, než si myslíme. I další výzkumníci už upozornili na to, že jakmile ze studií vynecháte vyléčené alkoholiky, benefity umírněného pití mizí.

A stejně tak nedává smysl ani seznam nemocí, které by měl alkohol v malém množství potlačovat, ať už jde o rozvoj hluchoty, zlomeniny kyčlí, obyčejné nachlazení, rakovinu, problémy s početím, demenci, nebo dokonce cirhózu jater.

Něco z toho nedává fyziologicky vůbec smysl.

Jestli se těmito studiemi budou řídit i velké zdravotnické organizace a promítnou je do svých doporučení, je otázka.

Jako první se v tomto směru už začala angažovat Británie, tamní úředníci odpovědní za veřejné zdraví už snížili doporučené týdenní množství alkoholu pro muže na stejné množství, jaké doporučují ženám – nově jde o 14 jednotek (ekvivalent zhruba sedmi skleniček vína).

Podle úředníků není důvod rozlišovat mezi pohlavími, jelikož alkohol škodí oběma stejně. Ještě nedávno měli muži, na rozdíl od žen, povoleno 21 jednotek.

Co si z těchto studií vezmeme, ukáže až čas, možná se ale novou normou stane příležitostné pití a dnešní jednu až dvě skleničky denně vystřídají jedna až dvě skleničky týdně. Stále ale existují vědci, kteří tvrdí, že výzkumy potvrzující výhody alkoholu jsou dostatečně průkazné a na doporučeních ohledně jeho konzumace není třeba nic měnit.

„Lidé obecně věří, že alkohol je pro nás v malé míře prospěšný, protože to slyší ze všech stran,“ uzavírá Stockwell, „existuje ale řada důvodů, proč k tomu být skeptický.“

Alkohol často a po troškách, nebo občas a po litrech. Které popíjení je horší?

Pijeme opravdu „na zdraví“? Sklenička vína nebo pivo k obědu je už normální a nikdo se nad tím nepozastaví. Jenže co když si je dáte každý den? A je to vlastně horší, než když přes týden nepijete nic, ale o víkendu to pořádně rozjedete?

„Mám malé dítě, takže nemůžu chodit ven často a popravdě – ani moc nechci. Nicméně občas se doma napijeme s manželem, ovšem je to maximálně dvakrát týdně a nikdy nevypiju více než dvě skleničky červeného vína,“ říká 37letá Andrea. „Samozřejmě jsem dřív, hlavně během studií, občas pila tak, až jsem toho druhý den litovala, ale to už je dávno pryč. Teď si více cením svého zdraví a navíc nemám čas bojovat s kocovinou, musím se starat o rodinu a pracovat,“ dodává.

Řekli byste, že na takto minimalistickém pití alkoholu nemůže být nic špatného? Kardiologové by možná měli radost, tyto dávky alkoholu skutečně mohou i snižovat riziko onemocnění srdce, ale i tak se nějaká negativa najdou.

„Zmiňované čtyři deci vína za večer se mohou odbourávat až čtyři hodiny a zhoršovat tak kvalitu spánku,“ říká primář mužského oddělení závislostí Psychiatrické léčebny v Praze-Bohnicích Karel Nešpor. „U žen navíc 0,2 litru vína zvyšuje riziko rakoviny prsu.

Riziko roste úměrně dávce,“ doplňuje psychiatr.

Pravidelný piják

V porovnání s jinými způsoby popíjení je však tato střídmost jednoznačně nejlepší. „Pravidelné pití alkoholu každý den zatěžuje hlavně játra. Nemají žádný oddechový čas a zvyšuje se riziko nádorů i v dalších lokalitách,“ vysvětluje Nešpor.

Závislých na alkoholu jsou přitom v Česku statisíce. Statistiky mluví až o 700 tisících lidech. Jednou z nich je i 51letá Hana. „Poprvé jsem alkohol ochutnala někdy v pubertě, ale až tak do dvaceti jsem rozhodně nepila nějak pravidelně.

Tehdy jsem ale začala chodit s mým bývalým mužem a ten mě bral s sebou na tenis, kde jsme si pokaždé dali po tréninku drink. A po pár letech už jsme chodili jen na to pití… Muž po letech odešel a mně zbyly jen ty drinky. Když mám špatnou náladu nebo se třeba nudím, naliju si.

Samozřejmě jsou období, kdy vůbec nepiju, ale většinou to vydržím jen krátce a zase do toho spadnu a popíjím každý den,“ vypráví.

Hana by každopádně měla vyhledat pomoc, protože si zadělává na velký problém – mohou ji potkat chronická onemocnění, která mohou vést až ke smrti. Alkohol způsobuje nejen cirhózu jater, ale i duševní poruchy nebo rakovinu ústní dutiny. A protože je kalorický, způsobuje také obezitu.

Budete mít zájem:  Očkování proti rakovině děložního čípku nyní pouze dvěma dávkami

Nárazové popíjení

A co když přes týden nevypijete ani kapku, ale sobotu co sobotu strávíte celý večer a noc v baru? „Alkohol je pro mě součástí zábavy. Díky pár skleničkám šampaňského se dokážu bavit celou noc.

Nechci se primárně opít, jen se dostat do nálady, ale přiznávám, že občas mi to ujede a nepřestanu včas. Pak to končí velkou kocovinou, ze které se vzpamatovávám celý víkend a zvládnu ji jen díky lékům na bolest.

Ovšem pokud mám jít druhý den do práce, zásadně nepiju, to si jako obchodní zástupkyně nemůžu dovolit,“ říká Simona (38).

Ani z tohoto způsobu popíjení lékaři nejsou vůbec nadšení. „Nárazové pití vysokých dávek je nebezpečné zejména pro mozek a je spojeno s řadou nebezpečí včetně cévní mozkové příhody, krvácení do trávicí trubice a srdečního selhání,“ uvádí Karel Nešpor.

Kromě toho může takové pití způsobit poškození jater, vedlejším efektem je také snížená účinnost některých léků a jiné, třeba paracetamol, se stanou nebezpečnými.

Pacienti s nemocnými játry by neměli užívat více než čtyři tablety s paracetamolem během 24 hodin, jenže kdo to v případě kocoviny dodrží?

Bezpečná dávka?

Někdo nedá dopustit na ranní štamprli, jiný spoléhá na léčebný efekt červeného vína.

Ale má opravdu alkohol nějaký pozitivní efekt? A hlavně, existuje nějaké bezpečné množství? „Současné prameny Světové zdravotnické organizace žádné bezpečné množství neuvádějí, protože je příliš mnoho lidí, pro které je bezpečným množstvím nula.

Podle starších údajů představuje pro zdravého dospělého člověka ještě bezpečné množství asi 20 gramů stoprocentního alkoholu za den,“ uvádí psychiatr Nešpor. Takové množství odpovídá asi půl litru 12° piva, 2 deci přírodního vína nebo jednomu panáku kořalky.

„Neznamená to, že každý, kdo pije více, musí onemocnět nebo mít problémy. Znamená to, že každý, kdo pije více, nějaké problémy riskuje. Závislost na alkoholu je pouze jedním z mnoha takových problémů.

K dalším patří onemocnění vnitřních orgánů, úrazy, pracovní problémy a podobně,“ dodává odborník s tím, že pokud malé dávky alkoholu skutečně nějaký pozitivní efekt, například na kardiovaskulární soustavu, mají, jsou více než vyváženy rizikem rozvoje závislosti.

„Riziko dopravní nehody zvýší už zmíněné 0,2 litru vína nebo půl litru běžného piva,“ uzavírá Nešpor.

A kdo by se měl pití zcela zříct?

  • Závislí na alkoholu.
  • Nemocní s chorobami, které alkohol zhoršuje (nemoci jater, epilepsie, onemocnění slinivky břišní atd.).
  • Ti, kdo jsou léčeni léky, které vstupují do interakcí s alkoholem.
  • Pracovníci, kteří se věnují rizikovým činnostem (výkonnost se podstatně zhoršuje i při kocovině).
  • Osoby se zhoršeným sebeovládáním a sklony k násilí.
  • Těhotné a kojící ženy i ženy, které těhotenství nevylučují.
  • Děti a dospívající. Otravy u nich nastávají i po malých dávkách, závislost se rozvíjí rychle, existuje vyšší riziko poškození mozku, jsou častější problémy s ilegálními drogami atd.
  • Závislí na nealkoholových drogách. Předejde se tak možnému přesmyku závislosti z ilegální drogy na alkohol.
  • Patologičtí hráči, protože alkohol zhoršuje jejich sebeovládání.
  • Dospělé děti závislých rodičů a další osoby se zvýšeným rizikem rozvoje závislosti.

 

Autor: Anna Dvořáková

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Pití piva je horší než konzumace jakékoli potraviny, zjistili vědci z Masarykovy univerzity

Nadměrné pití piva má podle studie Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity negativní dopad na zdraví Čechů.

Odborníci porovnali údaje o stravě a nejčastějších onemocněních ve 42 zemích. Výsledek je k dispozici na webu časopisu Food and Nutrition Research.

  • „Konzumace piva je nejvíc destruující faktor v české stravě, daleko horší než konzumace jakékoliv potraviny,“ tvrdí hlavní autor studie Pavel Grasgruber.
  • „Alkohol prakticky destruuje vnitřnosti Čechů a zřejmě přispívá také k vysokému výskytu obezity,“ vysvětluje Grasgruber a připomíná, že Česko patří k zemím, kde lidé nejčastěji onemocní rakovinou ledvin, slinivky či tlustého střeva.
  • Podle Martiny Ferencové z Českého svazu pivovarů a sladoven však pivo obsahuje antioxidanty a další látky potřebné pro správné fungování organismu.
  • „Střídmá konzumace piva může mít příznivý vliv na prevenci řady civilizačních chorob, snižuje riziko aterosklerózy, snižuje stres, podporuje krevní oběh, trávení a některé složky obsažené v pivu mají protinádorový a antibakteriální charakter.“
  • Doporučená denní dávka českého piva s ohledem na obsah alkoholu jsou podle Ferencové dva půllitry pro muže a dvě třetinky pro ženy.

Vypustit z jídelníčku by Češi měli také příliš tepelně opracované a tučné červené maso, což by znamenalo redukovat letní grilování nebo smažení. Odměnou bude výrazné snížení rizika karcinomu zažívacího traktu.

Úplně se zříct červeného masa ale dobré není. Třeba vepřové je podle odborníků spolu s mlékem zdrojem nejkvalitnějších živin v lidské stravě a zejména děti oboje potřebují ke správnému růstu.

Výrazně kriticky vyznívají výsledky studie pro konzumování obilovin, hlavně pečiva, a brambor. Obiloviny jsou problematické kvůli škrobům obsaženým v rafinované pšenici, protože výrazně zvyšují hladinu krevní glukózy, což pak vede k riziku kardiovaskulárních chorob, obezity i cukrovky druhého typu.

S bramborami je situace komplikovanější.

Obsahují sice nejagresivnější sacharidy ze všech potravin, ale na druhou stranu jsou například dobrým zdrojem vitamínu C a jejich bílkovina je nejbohatším běžným zdrojem tryptofanu, což je nejvzácnější esenciální aminokyselina v lidské stravě. „V dietologii zpravidla nic není černobílé, ve výběru potravin je potřeba udržovat zdravou míru a vyhýbat se extrémům,“ konstatoval Grasgruber.

Za zdravou míru označuje spolu s kolegy takzvanou středomořskou stravu.

Vyznačuje se totiž průměrnou spotřebou masa a mléčných výrobků a vysokým zapojením oliv, ořechů, ovoce a zeleniny, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví.

Pokud by dospělý člověk chtěl jíst opravdu vzorově, měl by k tomuto typu stravování přidat víc mléčných výrobků, pokud možno v podobě šetrně pasterizovaného mléka a jogurtů, a ubrat obilovin.

Studie: Nemírné pití piva má zhoubný dopad na zdraví Čechů

Formulář pro opuštění okresu. Kde ho najdete, kam ho budete potřebovat ČTK

Brno – Nemírné pití piva má podle nové studie zhoubný dopad na zdraví Čechů.

Odborníci z Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně porovnali údaje o stravě a nejčastějších onemocněních ve 42 zemích. Dospěli k závěru, že by si Češi měli dávat mnohem větší pozor na alkohol, ale také na brambory a obiloviny.

Výzkum je k dispozici na webu časopisu Food and Nutrition Research.

Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

„Konzumace piva je nejvíc destruující faktor v české stravě, daleko horší než konzumace jakékoliv potraviny. Aktuálně jsme na prvním místě evropských statistik v rakovině slinivky a ledvin. Souvislost s alkoholem v těchto případech nelze zpochybnit,“ uvedl Pavel Grasgruber, hlavní autor rozsáhlé studie.

Čtěte také: Brno pije ležáky, v Praze vládne desítka

Čechy postihuje také rakovina tlustého střeva, konečníku a žlučníku, což také může být z velké části způsobeno vysokou konzumací piva a alkoholu obecně. „Alkohol prakticky destruuje vnitřnosti Čechů a zřejmě přispívá také k vysokému výskytu obezity,“ doplnil Grasgruber.

Vypustit z jídelníčku by lidé měli také příliš tepelně opracované a tučné červené maso, což by znamenalo redukovat letní grilování nebo smažení.

Odměnou bude výrazné snížení rizika karcinomu zažívacího traktu. Úplně se zříct červeného masa ale dobré není.

Třeba vepřové je podle odborníků spolu s mlékem zdrojem nejkvalitnějších živin v lidské stravě a zejména děti oboje potřebují ke správnému růstu.

Konzumace obilovin a brambor

Výrazně kriticky vyznívají výsledky studie pro konzumování obilovin, hlavně pečiva, a brambor. Obiloviny jsou problematické kvůli škrobům obsaženým v rafinované pšenici, protože výrazně zvyšují hladinu krevní glukózy, což pak vede k riziku kardiovaskulárních chorob, obezity i cukrovky druhého typu.

S bramborami je situace komplikovanější.

Obsahují sice nejagresivnější sacharidy ze všech potravin, ale na druhou stranu jsou například dobrým zdrojem vitamínu C a jejich bílkovina je nejbohatším běžným zdrojem tryptofanu, což je nejvzácnější esenciální aminokyselina v lidské stravě. „V dietologii zpravidla nic není černobílé, ve výběru potravin je potřeba udržovat zdravou míru a vyhýbat se extrémům,“ konstatoval Grasgruber.

Čtěte také: Experti si oddechli. Prazdroj koupili Japonci

Za zdravou míru označuje spolu s kolegy takzvanou středomořskou stravu.

Vyznačuje se totiž průměrnou spotřebou masa a mléčných výrobků a vysokým zapojením oliv, ořechů, ovoce a zeleniny, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví.

Pokud by dospělý člověk chtěl jíst opravdu vzorově, měl by k tomuto typu stravování přidat víc mléčných výrobků, pokud možno v podobě šetrně pasterizovaného mléka a jogurtů, a ubrat obilovin.

Jarní seriál pro malé i velké zahradníky. Předplaťte si Deník.cz a získejte neomezený přístup k seriálu Předsevzetí 2021. Více zde.

16.12.2016

  • Pivo,
  • pivo,
  • Brno,
  • alkohol,
  • zdraví,
  • Masarykova univerzita,
  • brambor,
  • Praha,
  • Česko,
  • nemoc,
  • Fakulta sportovních studií Masarykovy univerzity,
  • výzkum,
  • potravina

Škoda Octavia servisní knížka, koupeno v CZ Škoda Octavia první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ, nehavarované, v záruce Volvo nové vozidlo, servisní knížka, koupeno v CZ Volkswagen Touran první majitel, servisní knížka, koupeno v D, vyrobeno v EU, dovezeno, nehavarované Honda Jazz servisní knížka, koupeno v A Škoda Octavia servisní knížka, koupeno v CZ Škoda Octavia koupeno v A, nehavarované Opel Astra první majitel, servisní knížka + PRODAT AUTO

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *