Pekanový olej (olej z pekanových ořechů) a jeho účinky pro zdraví i krásu – jak ho použít?

 K okosový olej byl slavný již od dob Kleopatry, a byl považován za nezbytný základ pro zachování ženského mládí a krásy. Je  používán jako Pekanový olej (olej z pekanových ořechů) a jeho účinky pro zdraví i krásu – jak ho použít?ideální anti aging pro pleť. Panenský kokosový olej se získává lisováním za studena z dužiny čerstvě sklizených kokosových ořechů a má výraznou chuť kokosu. Bod tání kokosového oleje je cca 25 stupňů. Při pokojové teplotě se dá kokosový olej krásně mazat na chleba nebo housku místo másla. Panenský kokosový olej se získává z dužiny ořechu kokosové palmy – kokosovníku ořechoplodého (Cocos nucifera). Zdroj vitaminů A, C a E,. Kouřový bod je cca 180°C.

  • zdroj kyseliny laurové (cca 50% z tuků)

Kvalita kokosového oleje – varianty

Odstranění vůně panenské kokosového oleje lisovaného za studena se dosahuje několika násobnou filtrací.

  • posiluje dásně a zuby, působí proti kazivosti zubů
  • pomáhá při resporačních potížích
  • masáž hlavy kokosovým olejem pomáhá vyrovnát vnější tlak a úzkost
  • prospívá při Alz. nemoci a Parkinsonově chorobě
  • zdroj protioxidantů, podporuje obranyschopnost, osu MTM a neutralizují kyselé prostřed
  • protizánětlivá potravina
  • vyrovnává hladinu cukru v krvi
  • pomáhá při léčbě prostaty
  • snižuje hladinu LDL
  • snižuje riziko infarktu
  • pomáhá při diabetu
  • používá se jako masážní a stimulační prostředek (lubrikační gel), výborný koupelový olej
  • zlepšuje trávení
  • posiluje odolnost
  • přírodní protibiotikum (díky obsahu kyseliny laurové, kaprylové, kaprynové nebo kyseliny myristové) umí zatočit také s viry a kvasinkami
  • zavodňuje pokožku, je vhodný při popáleninách a při hojení jizev
  • slouží jako odličovač pleti a řas
  • gel na holení i pro ženy, eliminuje vznik vyrážek a svědění
  • bodnutí hmyzem (zklidní přirozeným způsobem, antibakteriální účinek urychlují hojení)
  • pravidelná péče zabraňuje tvoření trhlin a prasklin na rukách a patách
  • kokosový olej chrání, zjemňuje a vyhlazuje pokožku a vytváří ochranný film
  • ideální pro péči o pokožku pro novorozence a těhotné ženy
  • zastavuje proces stárnutí a předchází degenerativním onemocněním
  • normalizuje funkci štítné žlázy
  • vhodný na pečení, vaření a smažení (nepřepaluje se, stabilní až do teploty 200 stupňů celsia)
  • kokosový olej pomáhá při likvidaci mikroorganismů, bakterií, kvasinek,mykózy, kandidu (candida albicans), plísní a virů
  • likviduje obalené viry a obalené bakterie  (laurin – v těle vzniká z kyseliny laurové)
  • zmírňuje vnější tlak a únavu
  • pomáhá při hubnutí , stimuluje metabolismus a spalování tuků
  • podporuje efektivnější spalování tuků
  • snižuje tzv, špatný LDL a zvyšuje hladinu HDL
  • balzám na rty
  • pasta na zuby (smíchejte kokosový olej s trochou jedlé sody a vzniklou směsí si vyčistěte zuby)
  • jako olej na vlasy (výživa, třepící se konečky vlasu, omezuje padání vlasů, podporuje hydrataci vlasů), po vmasírování a opláchnutí kokosového oleje se budou vlasy báječně lesknout, méně lámat, méně třepit a také budou méně padat
  • vaginální mykóza
  • regeneruje spálenou kůži
  • je vhodný jako výživný noční krém a neucpává póry
  • ochrana obličeje při slunečném nebo naopak mrazivém a větrném počasí, nebo jako péče před a po opalování
  • zlepšuje pružnost pomerančové kůže
  • pomáhá bránit vzniku tělesného pachu (deodorant) v kombinaci s jedlou sodou
  • pomáhá odstranit přilepenou žvýkačku
  • dá se použít jako tělové mléko, na popraskanou kůži na patě, ale i jako balzám po holení
  • nahradí vaše krémy i tělová mléka,  skvěle se vstřebává a tak můžete využít všechny jeho přednosti
  • snižuje usazování jemného prachu na dřevěném nábytku (naneste jemný film kokosového oleje – nejlépe sprejem)
  • na ošetření kožené obuvy a kožených výrobků
  • působí jako prevence osteoporózy
  • účinně chrání před zrezivěním kovových předmětů 
  • pro praní v kombinaci s louhem, vodou a esenciálními oleji
  • vhodný pro Oil pulling
  •  více 

Pekanový olej (olej z pekanových ořechů) a jeho účinky pro zdraví i krásu – jak ho použít?Složení: 100% přírodní kokosový olej lisovaný za studena.

Použití kokosového oleje: pro účely vaření, smažení a pečení se používá výhradně olej bez zápachu ( Je tepelně stabilní až do 200°C, tudíž se nepřepaluje a neprská, pro masážní účely je naopak vhodný kokosový s přirozenou kokosovou vůní. Kokosový olej bez vůně můžeme též použít místo másla na chleba.

Kontraindikace: nejsou známé

Tipy na využití zastudena lisovaného kokosového oleje:

  • výborný pro přípravu palačinek, orientální kuchyně, vajíček i zeleniny
  • do salátu nebo namažte přímo na chleba
  • přidávejte pří do pokrmů (rýže, brambory atd.)

Lahodná káva s kokosovým olejem

můžete vyzkoušet nevšední kávu s kokosovým olejem, jak ji připravit? Postupujte tradičním způsobem a nakonec přidáte lžičku kokosového oleje a petku skořice. Dosladit můžete opět kokosem a to kokosovým květovým cukrem.

smoothie je oblíbená pochoutka nejen pro mladé, společně se superpotravinami prospívají organismu a podporují zdravý životní styl. Kokosové smoothie připravíte jednoduše smícháním a rozmixováním jednotlivých surovin. Podávejte v letním období s ledem.

Zubní pasty s kokosovým olejem lze snadno koupit i v Česku. Pokud ale za ni nechce utrácet peníze, můžete si vyrobitvlastní zubní pastui Stačí k tomu tyto přísady, vše smíchat a zubní pasta je na světě.

  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžičky březového cukru – tzv. xylitu/ xylitolu
  • 2 lžičky plavené křídy
  • esenciální olej dle vlastního výběru

Březový cukr, který je součástí domácí pasty, nemá s běžným cukrem nic společného. Umí čistit zubní sklovinu, aniž by ji ničil. Navíc udržuje zdravé dásně. Je vhodný i pro diabetiky a má nižší kalorickou hodnotu než klasický bílý rafinovaný cukr. Plavená křída má rovněž jemné čistící účinky. 

  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 1 lžička prášku Maca peruánská
  • 2 lžíce mražených borůvek
  • 1 lžička raw kakaa
  • 1 lžička zeleného ječmene
  • špetka Bourbon vanilky
  • 1 lžička Acai berry prášku
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 porce proteinového prášku
  • https://www.awashop.cz/kokosovy-olej-c686/

Nejčastejší původ: V Asii (především v Barmě, Indii a na Srí Lance)

Jak vyrobit kokosové mléko – návod najdete zde.

Jak vyrobit domácí kokosové mléko…

Panenský kokosový olej za studena lisovaný

Kokosový olej je určený na použitie ako za studena tak aj za tepla .

Príklady použitia sú nasledovné :

  •     kozmetika
  •     gastronómia
  •     farmácia
  •     ako jedinečný masážny prípravok
  •     do kúpeľov
  •     obchodné spracovanie potravín
  •     výborne hydratuje pokožku a obmedzuje jej vysychaniu
  •     v lete po opaľovaní slúži ako regeneračný prípravok ,
  •     v zime ošetrené miesta pokožky chráni pred mrazom ,
  •     po holení aj depilácii slúži ako balzam
  •     svojimi jedinečnými vlastnosťami je predurčený pre citlivú aj alergickú pleť ,
  •     možno ho tiež použiť na zlepšenie kvality vlasov ako vlasový zábal
  •     používa sa k výrobe pleťových masiek

Kokosový panenský olej je zvyčajne vyrobený z kopry ( sušené kokosové jadro ) . Kokosový olej je rastlinný olej získavaný z jadier zrelých kokosových orechov zbieraných z kokosovej palmy ( Cocos nucifera ) . V trópoch je po celej generácie hlavným zdrojom tuku vo výžive miliónov ľudí . Má rôzne uplatnenie v potravinárstve , medicíne a priemysle . Kokosový panenský olej je veľmi termostabilné , preto sa výborne hodí na varenie a vyprážanie . Dymový bod je okolo +180 ° C. Vďaka stabilite ( najmä vzhľadom k vysokému obsahu nasýtených mastných kyselín ) oxiduje len pomaly a odoláva preto žltnutiu , má trvanlivosť až dva roky . Kokosový olej je pre naše telo prospešný predovšetkým vďaka obsahu mastných kyselín so stredne dlhým reťazcom; 45 % kokosového oleja tvorí kyselina laurová , ktorá sa v našom tele premení na monolaurin . Monolaurin je tiež súčasťou materského mlieka , preto je kokosový olej vhodný aj pre bábätká . Posilňuje imunitný systém , napomáha rozvoju mozgu a zdravej stavbe kostí a chráni pred vírusmi , baktériami a infekciami . Tiež napomáha znižovať teplotu a podľa nových výskumov aj tlmí bolesť . To sú teda základné účinky , ktoré nám kokosový olej ponúka . Kokosový olej sa aplikuje pri masáži na pokožku priamo , ako za studena , tak aj zahriaty ( až +45 ° C ) . Veľmi dobre zvláčňuje pokožku , teplý olej prehrieva a uvoľňuje svalové úpony . Olej napomáha k rýchlej regenerácii svalov , úponov a kĺbov . Výhodou oproti panenskému ( BIO ) oleji , ktorý má typickú vôňu , ktorá môže byť pri masáži klientovi nepríjemná , je zbavenie typickej vône , ale tiež aj chuti . Neutralita tohto oleja umožní jeho použítie nielen ako masážny prostriedok pre citlivé pokožky , ktoré môžu trpieť tzv orechovú alergiou , ale aj ako základ pre ďalšie emulzie . Bod topenia kokosového oleja je 21 ° Celzia . Do tejto teploty je kokosový olej v tuhej forme . So stúpajúcou teplotou ( okolo 24 ° C ) sa postupne mení cez krémovú konzistenciu do tekutého skupenstva .

Plnenie kokosového oleja sa vykonáva pri teplote 30 ° Celzia v tekutej forme .

Paní Aneto asi si pletete délky řetězců u nasycených mastných kyselin. Kokosový olej o má střední délku řetězce a s tím si tělo hravě poradí. Ostatní tuky jako palmový olej, slunečnicový olej, ztužené tuky aj. mají dlouhé řetězce a proto jsou tělu nebezpečné, protože tělo je neumí zpracovat. Pěkný den.

Zdravím, jen bych chtěla přidat upozornění, pro ty, kteří si toho přes to obrovské nadšení možná nevšimli. Kokosový olej je z výživového hlediska ještě méně vhodný než třeba sádlo. Obsahuje totiž nasycené mastné kyseliny. Lidské tělo potřebuje hlavně NEnasycené mastné kyseliny.

Mastné kyseliny jsou součástí buněčných membrán. Ty NEnasycené mají ve svém řetězci dvojné vazby, které způsobí jeho ohyb, což zabraňuje vmezeření cholesterolu do membrány buňky a její zkřehčení.

Takže kokosový olej na kosmetické účely je opravdu fajn, ale moc bych ho nejedla 🙂

No, ja ho sice na mykozu nepouzivam… ale pre tych z nas, ktori ho pouzivaju na varenie: informacia, ze ma smoke point na 200 stupnov je klamliva. Zdaleka nie pravda…

A máte k tomu nějaký zdroj? Někdo říká, že je na vaření a pečení super a někdo zase, že to dost škodlivé. Už jsem si podruhé koupila https://fitkram.cz/bodylab-coconut-spray-1017 a nemám s ním problém.

Jaký kokosový olej pro účely hubnutí a získání energie můžete doporučit?

na hubnutí bych jednoznačně kvůli kvalitě doporučila tenhle https://www.lekarna.cz/es-bio-kokosovy-olej-250ml/. A výborně chutná 🙂

Použila som ho na vaginálnu mykózu miesto chémie z lekárne a fakt to funguje.

dnes jsem ho použila na mykózu doporucuji

chtěla bych poprosit o radu, jak používáte ten kokosový olej na mykózu? vetřete dovnitř?….děkuji za odpověď

02.06.2020 07:57

ROK S BYLINKAMI 2020Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat?Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup?Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si…

Budete mít zájem:  Svatební jídla ve světě: jako výslužka mandle a místo dortu chléb

Podívali jsme se na zoubek pekanovému oleji. Jeho účinky na naše tělo jsou ohromující

Pekanový olej u nás není tak známý jako oleje z jiných ořechů. A je to škoda, protože tento olej je opravdu výborný. Používá se k prevenci a léčbě různých problémů a nemocí. Pekanový olej je přírodní lék používaný tradičně ve starých mexických i amerických kulturách na kožní problémy a může se pyšnit i dlouhým seznamem živin.

Čím je charakteristický právě tento olej? 

Pekanový olej se připravuje šetrným lisováním pekanových ořechů za studena. Kvalitní panenský olej je v prvé řadě zdrojem mnoha důležitých látek a má vysokou nutriční hodnotu. Tak jako samotné ořechy, i olej je bohatý hlavně na zdravé tuky, přičemž našemu tělu doplní cenné mastné kyseliny.

Pekanový olej je účinná prevence proti mnoha nemocem

V jeho složení najdeme i nepostradatelný vitamín E, který v našem těle zastává funkci antioxidantu. Rovněž nabízí kombinaci několika důležitých minerálních látek a stopových prvků, včetně manganu, železa, draslíku, hořčíku i selenu. Olej z pekanových ořechů je skutečně specifický hlavně svou příjemnou chutí a ořechovým aroma. 

Zdravotní přínos pekanového oleje

Je lehce stravitelný a nezatěžuje trávení, právě naopak, má příznivý vliv na trávicí procesy. Pekanový olej podporuje zdraví tlustého střeva a pomáhá regulovat peristaltiku střev.

Pekanové ořechy a tedy i pekanový olej, jsou bohaté na fosfor, což je jeden z nejdůležitějších minerálů v těle. Fosfor, spolu s vápníkem a hořčíkem, podporuje zdravé kosti a zuby.

Pekany dále mají vysoký obsah železa, což může pomáhat předcházet stavům, jako je anémie.

Vysoká hladina hořčíku v pekanových ořeších a v oleji pomáhá snižovat krevní tlak a působí protizánětlivě. 

Pekany jsou bohatým zdrojem vlákniny, která snižuje riziko různých onemocnění. Mononenasycené tuky, jako je kyselina olejová, se také nacházejí v pekanovém oleji a ty jsou zase vynikající pro zdraví koronárních tepen a pro prevenci mrtvice.

Pekany obsahují mangan, který je velmi silným antioxidantem a je skvělý pro posílení imunitního systému. Tento antioxidant je také účinný pro ochranu vašich nervových buněk před poškozením volnými radikály.

Stará se o pokožku i vlasy

Olej z pekanových ořechů lze používat i zevně, a to při péči o pokožku a vlasy. Pekany obsahují zinek a vitamíny A a E, které hrají důležitou roli při udržování zdravé pokožky.

Zinek pomáhá udržovat pokožku zdravou, chrání před infekcí, zatímco vitamíny, které jsou antioxidanty, dodávají pleti jas a záři. Podporuje regeneraci a výživu kůže zevnitř, ale stejně se o ni stará i zvenku.

V malém množství jej můžete například přidat do oblíbeného pleťového krému či tělového mléka, nebo ho rovnoměrně nanést na pokožku těla po koupeli.

Můžete jej použít jako masážní olej a je možné ho přidat i do vany s horkou vodou. Taková koupel je skvělá po náročném dni. Uvolní svalstvo a ošetří suchou pokožku.

Díky svému složení olej z pekanových ořechů posiluje i vlasy a zvyšuje jejich odolnost. V malém množství jej lze vetřít do konečků vlasů po jejich umytí. Také ho můžete přidat do masky nebo kondicionéru na vlasy. Díky tomu budou vlasy lesklé, hebké a při pravidelném používání to podpoří jejich růst a hustotu.

Použití v kuchyni

Pekanový olej je vítanou součástí každé zdravé stravy a vhodný je i při dietách. Hodí se na přípravu dresinků i salátových zálivek, lze jej přidat do těstovin, polévek i dezertů.

Je poměrně stabilní, a tak je vhodný i na tepelnou úpravu potravin. Pekanový olej může nahradit máslo nebo olivový olej.

Jeho bod zakouření je cca 243 °C, což znamená, že se ho nemusíte bát použít i pro přípravu teplých pokrmů.

Pekanový olej (olej z pekanových ořechů) a jeho účinky pro zdraví i krásu – jak ho použít? Pekanový ořech je nabitý zdraví prospěšnými látkami

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

QW GT24F443I Myčka nádobí

Volně stojící myčka v nerezovém provedení a energetické třídě A+++ slouží pro 15 sad nádobí. Myčka Sharp QW-GT24F443I zajistí rychlejší a efektivnější sušení nádobí díky systému AutoDoor. Ten na konci programu otevře dveře, kterými může zvolna unikat pára.

Volně stojící myčka pro 15 sad nádobí spadá do úsporné energetické třídy A+++. S myčkou Sharp QW-GT24F443I bude vaše nádobí lépe usušené díky technologii AutoDoor, která na konci mytí mírně pootevře dveře, kterými následně uniká pára.

Systém IntelliWash dokáže automaticky změřit množství nádobí a podle toho nastavit program tak, aby bylo zajištěno efektivní mytí. Pokročilá technologie Dual ProWash dovolí spustit jedno mytí, které používá dva samostatné vodní tlaky.

Během toho, co se v horním koši jemně myje sklo, ve spodním koši se perfektně rozmočí i silně připečené mastnoty.

PROGRAMY: Jetwash 35 °C krátký program pro mírně znečištěné nádobí Jemné 30–50 °C umývání jemného skla a sklenic, které nejsou velmi špinavé Auto Intense 50–70 °C zjistí úroveň znečištění nádobí, množství potřebné vody a délku času Dual Wash 65 °C dlouhý program pro silně znečištěné nádobí Rychlý 30 min pro lehce znečištěné nádobí, 30minutový program Eco 50 °C ekologický program Super 50 min mytí středně znečištěného nádobí na 65 °C Hygienický antialergenní program myje při 70 °C    

ALAVIS™ Celadrin 500 mg

PRODUKT: ALAVIS™ Celadrin 500 mg 60 kapslí Proti zánětu a bolesti, patentově chráněná látka Celadrin, která zajišťuje účinnou lubrikaci kloubní chrupavky a tlumí bolestivost kloubů s rychlým nástupem účinku.

ALAVIS™ Celadrin je přírodní produkt, který napomáhá zvýšit ochranu před působením prozánětlivých enzymů, výrazně pomáhá tlumit bolestivost kloubů a zajišťuje průběžné zvlhčování kloubní chrupavky.

ALAVIS™ Celadrin doporučujeme podávat: •při bolestech zad (vertebrogenní algický syndrom)•při namožení či zánětu vazů, šlach (tendinitis, tendovaginitis, burzitis)•při bolestech svalů •po úrazech a dalších zraněních pohybového aparátu•potlačení bolesti kloubů, vazů a šlach•potlačení zánětu•pro zlepšení pohyblivosti kloubů a odstranění jejich ztuhlosti•pro zpomalení destrukce kloubůVýhody podávání přípravku ALAVIS™ Celadrin:•přírodní ingredience s klinicky ověřeným účinkem pro snížení bolesti kloubů a zlepšení jejich pohyblivosti•je velmi bezpečný•je velice snadno vstřebatelný•má rychlý nástup účinku•je vhodnou alternativou léků proti bolesti a zánětu (nesteroidních antirevmatik)Obsah účinných látek v jedné tabletě:•Celadrin™ – 350 mg•Salmon oil – 260 mgPomocné látky: želatina, glycerin (rostlinný), čištěná voda, karobový prášek Tento produkt zakoupíte v našem e-shopu: DOPLŇKY STRAVY PRO ZVÍŘATA

Harry Potter tak, jak ho neznáte

Fantasy dobrodružství o malém kouzelnickém chlapci Harrym Potterovi a jeho přátelích se stal jedním z nejznámějších příběhů všech dob. Přečtěte si některá tajemství a různé zajímavosti, které byly ve filmu nebo knize tak nějak skryty.   Že J. K. Rowling promítá svůj život do příběhu a povahy postav patří skutečným osobám, které znala, vám asi není takovou novinkou.

Víte, se kterou postavou se ztotožňuje sama spisovatelka? Svou povahu a duši částečně vložila do Hermiony. Navíc miluje vydry, a proto je vydra jejím patronem. Svoje narozeniny slaví však ve stejný den jako Harry Potter, 31. července. V tento den je opravdu má i Daniel Radcliffe. Fred a George slaví narozeniny na Apríla. A nyní něco z filmů a knih.

Největší věkový rozdíl mezi postavou ve filmu a tou reálnou ztvárňuje Shirley Henderson v roli jedenáctileté Uršuly. Ve skutečnosti jí v té době bylo 37 let. Daniel Radcliffe nejí slaninu. Na záběr, kdy snídají s Ronem ve Velké síni, musel mít za sebe náhradního herce, který tuto křupavou dobrotu pojídal za něj.

Když Harry jede s Arturem Weaslym navšívit ministerstvo, tak na telefonu napíše číslo 62442. Když si dáme dohromady písmenka pod čísly, dostaneme slovo MAGIC. Siriusovo tetování je stejné jako tetování mužů ruských gangů. Tento znak si členové gangu nechávají vytetovat po chvíli, kdy jsou chyceni policií a musí do vězení.

Mimo filmový štáb byl u natáčení prvních dvou dílů ságy přítomen i zubař. Hrálo zde tisíce malých dětí a doktor musel řešit nekonečně padajících mléčných zubů každý den. Maskéři nakreslili Harryho jizvu skoro šestisíckrát. Počet však obsahuje i kresbu na čele kaskadéů a dublérů. Harry rozbil při natáčení 160 kusů brýlí.

Brumbálovo křeslo je imitace trůnu, který najdete ve Westminsterském opatství. Slovo Brumbál, v originále Dumbledore, pochází ze staré angličtiny od slova Bumblebee, což je v překladu velká chlupatá včela. V roli Lorda Voldemorta se vystřídalo šest herců. Za oficiální tvář se povauje Ralph Fiennes. Většina lidí si myslí, že ho hrál jen on.

Robbie Coltrane alias Rubeus Hagrid byl úplně první oficiální herec ve filmu. Při letním natáčení, kdy bylo venko přes třicet stupňů Celsia, musel mít na sobě pod kostýmem speciální chladicí oblečení, aby se jeho organismus nepřehřál. Daniel Radcliffe strávil při natáčení třetího dílu pod vodou čtyřicet hodin. Prodělal kvůli tomu velké ušní infekce.

Mozkomorové se nerozmnožují tak jako lidé, ale rostou ze země například jako houby. Tento fakt objasnila Rowlingová až po dopsání poslední knihy. Napadlo vás, co znázorňují čtyři bradavické koleje? Zastupují čtyři živly. Nebelvír oheň, Havraspár vzduch, Mrzimor zemi a Zmijozel vodu. Křivonožku nehraje jen tak ledajaká kočka, nýbrž kočkovitá šelma nazývaná maguár.

Nyní něco úsměvného. Došlo vám, že Fred a George házeli v prvním díle sněhové koule přímo do obličeje Voldemorta? Sníh totiž dopadal na temeno hlavy profesora Quirrella. Alchymista Nicolas Flamel skutěšně žil v Paříži. Se svou ženou prováděli různé čarovné pokusy. Je po nich pojmenováno několik francouzských ulic. Rukopisy prvího díu byly odmítnuty dvanácti nakladatelstvími.

Editor jako poslední pokus zkusil zaujmout malé nakladatelsví Bloomsbury. To mu vyšlo. Všichni autoři Poberova plánku jsou na konci ságy mrtví. Jednalo se o Remuse Lupina (Náměsíčníka), Petera Pettigrewa (Červíčka), Siriuse Blacka (Tichošlápka) a Jamese Pottera (Dvanácteráka). A na závěr jedna informace, která se netýká filmu ani knihy.

Budete mít zájem:  Podrážděné Slepé Střevo Příznaky?

Když na telefonu vytočíte linku 1(781) 452-4077, tak budete přepojeni do Bradavic. Můžete se na ni pak dozvědět více informací o kouzelnické škole. Tato sága byla přeložena do 69 jazyků. Nyní už hlavní éra Harryho Pottera pominula, avšak stále si obrovské množství dětí přeje, aby jim domů přišel dopis z Bradavic.

Ty starší si zase rádi objasňují nevysvětlené scény z filmu a nebo pátrají po méně známých postavách z knihy. Nyní jste se dozvěděli perličky, které se týkaly převážně herců a postav. Přečtěte si v knize s názvem Magická místa z filmu také něco o prostředí, kde se celý příběh odehrává. Některé informace vás budou přímo šokovat! Knihu Harry Potter Magická místa z filmu najdete zde.

Šál pro chladná jarní rána

Úplet a oblečení z něj má mnoho výhod. Především má schopnost, není-li vyroben z chladivého materiálu, hřát. Obsahuje-li příměsi pružných vláken, velmi dobře drží tvar a nemačká se. Hodí se prakticky na jakýkoliv druh oblečení: záleží jen na jeho síle, konkrétním složení a barevnosti. Přirozeně má i své nevýhody, které ale výhody rozhodně nezastiňují.

Velmi oblíbenou součástí šatníku žen a dnes i mužů jsou úpletové šály a plédy. Nositel je ocení, protože jsou lehké, měkké, hřejivé a skladné. Proto mohou v chladnějších jarních dnech plnit funkci šály, plédu přes ramena a ruce – je-li z vhodného materiálu klidně i při společenské události, případně může vhodným uvázáním nahradit zapomenutý svetřík.

Právě jako svetřík nebo šála může posloužit lehoučký akrylový šál z našeho e shopu. Že je určen k univerzálnímu využití napovídají jeho rozměry 45 x 180 centimetrů. Zvolit si můžete hned z třech barevných variant: růžovomodré, červenooranžové a zelenočervené. Šál není náročný na údržbu – lze ho prát na příslušný program i v pračce a sušit ve vodorovné poloze, aby se nedeformoval.

Velký hřejivý šál v optimistických barvách najdete mezi dárkovým zbožím sekce Domácnost našeho e shopu.

Letošnímu roku vládne korálová barva

Korálová barva bude přímo stvořená pro období jara a teplého léta. Je to barva vycházející z mořského dna a skvěle oživí váš outfit, který bude z neutrálních barev (bílá, béžová). Korálová barva je barvou ženskou a stylovou.

Můžete si ji obléct ve svetříku, saku, šortkách, kalhotech, šatech a taktéž boty budou v této barvě působit velmi elegantně. Buďte obezřetná, až budete kombinovat korálovou barvu s barvou oranžovou nebo červenou. Takový outfit pak může působit dojmem nesladění.

Kromě bílé a béžové barvy, je vhodné korálovou barvu kombinovat s námořnickou modří nebo s tyrkysovou barvou. Jestliže se obléknete na nějakou párty do šatů barvy korálu, opásejte se páskem ve zlaté barvě. Taktéž zlaté šperky půjdou s korálovým šatníkem ruku v ruce.

A co kabelky? Jak už bylo uvedeno, korálová kabelka vám krásně doladí outfit v bílé nebo béžové barvě.                            V eshopu nabízíme velmi elegantní dámskou koženou kabelku Borsa Pelle.  Je to velmi precizní kabelka italské značky JACKYCELINE.

Je vyrobena z pravé kůže, vyniká svou kvalitou a precizním zpracováním. Kabelka má postranní patent, kterým lze kabelku rozšířit, uvnitř jsou dvě zipové kapsy a dvě volné. Mějte tento skvostný kousek pěkně při sobě.      

Martina Kempff – Uloupená žena

Martina Kempff je německá spisovatelka a překladatelka, která se zaměřuje na tvorbu historických románů. Její díla jsou překládána do několika světových jazyků. Kempff pochází z rodiny diplomata. Díky němu procestovala spoustu zemí. Dostala se například do Holandska nebo Řecka.

Sama vystudovala internátní školu se zaměřením na zahraniční komunikaci. Následně se dala na univerzitu, po které pokračovala redaktorskou činností v Berlíně. Kempff současně spolupracovala taky s literárním programem pro školství.

  Mezi autorčina díla, která jsou oblíbená mezi Čechy, patří knihy s názvem: Lovkyně stínů, Bezmocná, Manželka a matka králů, Rebelka nebo Uloupená žena. Jaká z knih stojí za přečtení? Pokud jste milovnicí historie, avšak i menšího dramatu, tak každá.

Uloupená žena – Osudová láska Karla Velikého Pojďme se společně seznámit s jednou z knih Kempffové. Podtitul knihy nám prozradí vlastně celé její téma. Příběh nevypráví o nikom jiném než o Gerswindě, dceři saského knížete Widukinda, která byla přivezena roku 785 jako válečná kořist ke králi Karlovi.

Král se rozhodne ponechat si teprve tři roky starou dívenku u dvora. O deset let později se díky kráse slečny rozhodně Karel Veliký udělat z Gerswindy svou milenku. Ta se mu však jen tak nepoddá. Jak zavaří dívka králi v jeho záležitostech? Dokáže něco velkého, povedou se jí totiž ovlivnit celé dějiny raného středověku v Evropě.

Přečtěte si knihu Uloupená žena – Osudová láska Karla Velikého, kterou najdete zde. Název: Uloupená žena Podnázev: Osudová láska Karla Velikého Autor: Martina Kempffová Jazyk: čeština Nakladatelství: NS SVOBODA Značka: NS SVOBODA Druh: Kniha Vazba: Pevná s přebalem lesklá Rozměry (výška x šířka x tloušťka): 127x127x30 mm ISBN: 978-80-205-0622-1  

Němý sluha vám usnadní práci I

Díky němému sluhovi už vaše oblečení nebude nikdy zmačkané! Představte si váš běžný příchod z práce. Dorazíte domů, svlečete bundu, tu si možná ještě pověsíte. Ale pak? Potom oblečení odhodíte přes židli nebo na postel a jste ráda, že máte volno.

Ráno, když si třeba chcete vzít část outfitu na sebe znovu, se musíte zase zdržovat dlouhým žehlením a nebo vyrazit do práce ve zmačkaném oblečení.  Kdyby tak existoval někdo, kdo by vám oblečení pověsil a zajistí to, že se nezmačká, respektive právě by oblečení ještě narovnal. Jenže on existuje.

Tato praktická pomůcka nese již mnoho let název němý sluha. Jedná se o speciální věšák na oblečení, který má mnohé výhody. O nich se nyní dozvíte.  Jedná se o stojan na oblečení, na který nejen můžete odkládat oblečení, ale taky na něm skvěle naaranžujete módní outfity pro každý váš den.

  Němý sluha vám udrží před očima cokoliv vás napadne. Můžete díky němu porovnávat barvy jednotlivých kousků oblečení, dále jeho tvary nebo materiál.  Němého sluhu můžete umístit do kterékoliv místnosti, neboť jde o vybavení, které designově nezkazí žádný prostor.

Určitě se zaměřte na výběr místnosti, ve které vám bude sluha nejvíc k ruce. Vyberte samozřejmě pokoj, ve kterém se nejčastěji převlékáte. Ideálně zařaďte vybavení do ložnice, kde vám ani nebude překážet. 

POZVÁNKA DO SVĚTA KRÁSY A HARMONIE

Využijte je naplno: 11 TOP olejů do vaší kuchyně

S oleji se na trhu roztrhl pytel. Mnohé hospodyňky stále vytrvale používají slunečnicový na smažení a olivový do salátů. Je to škoda, protože i další druhy olejů si zaslouží pozornost. Jejich chuťové vlastnosti dokáží fantasticky podtrhnout výslednou chuť jídla. Vyplatí se je alespoň zkusit!

Studený na studenéOleje bychom zjednodušeně mohli rozdělit na rafinované a panenské, tedy za studena lisované. Rafinované se zpracovávají při vysokých teplotách a vakuu. Při rafinaci se z nich odstraní i část výživově cenných látek.

Za studena lisované, tedy panenské oleje se zpracovávají při nízkých teplotách, což zajišťuje, že všechny cenné živiny zůstanou zachovány. Tyto oleje jsou i chuťově výraznější. Za studena lisované oleje používejte do studené kuchyně.

Bod zakouřeníPři výběru oleje na tepelné zpracování je důležité znát jeho bod zakouření. To je teplota, při které se olej začíná rozkládat a kouřit. Přepálený olej je zdraví škodlivý, proto na smažení používejte vždy nový. Do fritéz používejte speciálně upravený fritovací olej.

  • Bod zakouření nejčastěji používaných olejů na smažení:
  • Slunečnicový olej rafinovaný – 220 °C
  • Řepkový olej – 190 – 230 °C
  • Panenský olivový olej – 200 °C
  • Kokosový olej rafinovaný – 230 °C

Pro zdraví i krásuOleje obsahují mastné kyseliny, které si organizmus nedokáže vytvořit sám. Také pomáhají při zpracování vitamínu A, D, E. Mnoho druhů olejů má blahodárné účinky na pokožku, vlasy a nehty, takže jsou skvělé jako pleťové či vlasové masky.

Tip pro krásu: Pokud se po koupeli natíráte olejem, dělejte tak, dokud je pokožka ještě vlhká. Olej vlhkost v kůži ‚uzamkne‘ a pleť je krásně hydratovaná.

Řepkový olejLidé si často o řepkovém oleji myslí, že není zdravý, protože si ho spojují se smaženým jídlem. Je sice pravda, že má vlastnosti vhodné na smažení, to nikdo nepopírá, ale zároveň není až tak špatný. Můžete jej použít na grilování, smažení a pečení. Vzhledem k tomu, že má neutrální chuť, kuchaři ho příliš nedoporučují na opékání a do salátových dresinků.

Panenský olivový olejNa olivový olej dnes přísahají všichni milovníci zdravé výživy, vychvaluje ho dokonce i takový striktní expert jako Igor Bukovský, něco na něm tedy být musí. Používejte ho na opékání a na hojné zalévání salátů. Pozor si dejte na smažení, kde ho raději nahraďte nějakým jiným olejem.

Kokosový olejKokosový olej se v posledních letech tváří jako zázrak, ale není tomu zcela tak.

Co se týče jeho používání v kuchyni, nemusíte s ním zas až tak velkoryse plýtvat, protože je asi stejně zdravý jako obyčejné máslo, obsahuje vysoký podíl nasycených tuků. Ale používejte jej na pečení, tam je skvělý.

Jeho krémová a mastná textura z něj dělají veganskou alternativu másla. Kromě toho si jím můžete natírat i suchou pokožku či ztvrdlé paty.

Avokádový olejAvokádový olej je novým kokosovým olejem, ať žije král! Fanatici do zdravého životního stylu na něj nedají dopustit, protože neobsahuje tolik nasycených tuků jako kokosový. Má neutrální chuť, ale je i dražší. Můžete na něm smažit bez obav.

Sezamový olejVysoce aromatický olej, který vašemu jídlu dodá takovou chuť, že ho stačí jen málo. Pokud máte alergii na arašídy, toto je skvělá alternativa arašídového oleje. Používejte jej na restování a nepřidávejte ho do jídel, kterým určitě nesvědčí sezamová chuť.

Budete mít zájem:  Soda bicarbona (jedlá soda) jako všestranný pomocník – pro krásu i zdraví

Ořechové oleje: Makadamový, mandlový, pekanovýOlej z vlašských ořechů, lískových ořechů, makadamový, mandlový nebo pekanový olej? Tyto neobvyklé oleje jsou bohaté na fosfor, neobsahují sodík ani draslík.

Jsou plné chutě s menším množstvím nasycených tuků. Obecně jsou vhodné na pečení, salátové dresinky či postříkání již hotového jídla.

Vašemu menu dodají extra chuť, mnohokrát silnější a atraktivnější než jsou různé ochucené octy či majonéza.

Mandlový použijte na výrobu dezertů či restování kousků mandlí do koláčů. Olej z lískových oříšků je drahý na výrobu, prodává se proto v malých lahvích a vyjímá se dobře v salátových zálivkách nebo v koláčích s příchutí lískových ořechů.

Makadamový a pekanový olej najdete v obchodech jen výjimečně, je to spíše exotický produkt. Přidejte je do koláčů či dodejte vašemu menu neobvyklý dotek exotiky.

Stejně použijte i olej z vlašských ořechů, kupte si  však raději jen malé množství a skladujte jej na tmavém a chladném místě, aby vám vydržel déle.

Kukuřičný olejKukuřičný olej se považuje za poměrně zdravou alternativu pro nízký obsah nasycených tuků. Kromě vaření nachází své široké využití i v kosmetickém průmyslu. Používejte jej na poctivé smažení.

Slunečnicový olejV našich končinách je slunečnicový olej milovaným favoritem, kdo by doma neměl alespoň litrovou láhev? Používáme ho na běžně vaření, smažení a pečení. Pokud si však koupíte kvalitní a za studena lisovaný slunečnicový olej, můžete ho klidně uplatnit i ve studené kuchyni.

Sójový olejSójový olej obsahuje nejvíce lecitinu ze všech olejů, což je dobrá zpráva. Lecitin totiž může mít pozitivní účinky na snížení cholesterolu a příznivý efekt na činnost mozku.

Díky své chuti se výborně hodí k syrové stravě, je také vítaným pomocníkem při výrobě chutných salátů. Nedoporučuje se však na tepelnou úpravu. Když už, tak raději v kombinaci s vodou – například při dušení.

Osvědčil se i v boji se suchou a popraskanou kůží nebo při masáži.

Dýňový olejDýňový olej je lisovaný za studena, je vhodný do studené kuchyně jako součást salátů, zálivek či omáček. Tepelnou úpravou by se jeho účinky znehodnotily. Používá se i v kosmetice, například v boji s lupy, vypadáváním vlasů, suchou pokožkou a suchými rty.

Arganový olejVzácnému arganovému oleji se připisují přímo magické účinky. Jeho potravinářskou verzi přidejte do salátů, krémů, omáček či polévek.

Ale spíše se ve velkém využívá v kosmetickém průmyslu, kde má prý omlazující účinky na pleť, vlasy, nehty.

Můžete si z něj vyrobit pleťovou masku, kondicionér, podklad pod make-up, zjemněte s ním ztvrdlou pokožku, použijte jej po opalování či jako pomocníka při masáži. Marocké zlato je multifunkční.

Jak poznat ořechy ─ jejich pozitivní účinky na naše zdraví

Vlašské ořechy Vlašské ořechy jsou plody ořešáku královského, stromu, jehož původním domovem je jižní Evropa – Balkán. Stromy se běžně pěstují v zahradách v oblastech s mírnými zimami. Jádro ořechu má příjemnou chuť, slupka je lehce nahořklá.

Ořechy obsahují nenasycené mastné kyseliny s příznivým vlivem na lidský organismus. Dále obsahují železo, zinek, selen, vitaminy skupiny B a vitamin E. Mají protizánětlivé účinky, snižují cholesterol a krevní tlak.

Vlašské ořechy obsahují hodně tuku, lisuje se z nich výborný olej, který se pro svoji vynikající chuť používá ve studené kuchyni. Vzhledem k vysokému obsahu tuku v jádrech jsou náchylné ke žluknutí. Uchovávají se v suchu.

Ořechy se v kuchyni používají při pečení moučníků a cukroví, do slaných nádivek a různých snídaňových cereálních směsí. Skvěle chutnají v kombinaci se sýry. Tip: Zkuste vyloupaná jádra ořechů zalít ve sklenici medem a po 6 týdnech ochutnat, je to výborná chuťovka.

Lískové ořechy Líska obecná je keř rozšířený téměř v celé Evropě. Plody lísky ─ lískové oříšky byly nalezeny i ve vykopávkách v Pompejích, což svědčí o jejich oblibě už v této době. Jádro lískového oříšku je nažloutlé s hnědou slupkou. Chuť má jemnou, olejnatou.

Lískové oříšky jsou významným zdrojem beta sisterolu, který snižuje LDL cholesterol. Z dalších zdraví prospěšných látek obsahují vápník, zinek, hořčík a jsou bohaté na vitamin E. Používají se v teplé i studené kuchyni a k lisování oleje.

Tip: Zkuste strouhanými lískovými oříšky smíchanými s medem potřít palačinky.

Kokos Kokosový ořech je plod palmy rostoucí v tropických oblastech. Dužina je bohatá na olej, bílkoviny, sacharidy i vitamin B. Z čerstvě nastrouhané dužiny se vymačkáním získá hustá mastná tekutina ─ mléko, které se používá v orientální kuchyni.

Čirá tekutina, jíž je v ořechu tím více, čím je mladší, je kokosová voda. Vychlazená je velmi osvěžující. Kokosová voda se často zaměňuje s pojmem kokosové mléko. Z kokosu se vyrábějí pokrmové tuky, potravinářské oleje, kokosová moučka a kosmetika.

Tip: Zkuste strouhaným kokosem vysypat formu při pečení moučníku, bude mít hezkou zlatou barvu a jemnou kokosovou příchuť.

Pekanové ořechy Plody stromu ořechovce pekanového. Ořech je chuťově podobný vlašskému ořechu, ale bez hořké příchuti, jeho slupka totiž neobsahuje hořčiny. Pekanové ořechy jsou tvarem i barvou podobné žaludu, jádra jsou podobná jádrům vlašského ořechu, jsou ale protáhlejší.

Pekany obsahují až 10 % vlákniny a 10 % bílkovin, velké množství provitaminu A, vit. skupiny B, draslík, fosfor, vápník a železo. Údajně chrání před vznikem žlučových kamenů a pomáhají potlačovat Parkinsonovu a Alzeimerovu chorobu. Ořechy mají jemnou máslovou chuť a proto se využívají především v cukrařině.

Tip: Zkuste ořechový pekanový dort, je lepší než z vlašských ořechů.

Makadamiový ořech Makadámie je stálezelený strom původem z Austrálie. Makadamiové ořechy mají velmi tvrdou slupku, v prodeji jsou již naříznuté s přiloženým kovovým otvírákem. Jádro je kulaté s máslovou chutí. Ořechy obsahují až 80 % tuků, selen, zinek a nenasycené mastné kyseliny.

Snižují hladinu cholesterolu a triglyceridů, příznivé jsou i účinky na krevní tlak. Makadamiové oříšky se používají při výrobě luxusních čokolád a zmrzlin. Jsou to nejdražší ořechy na trhu.

Tip: Vzhledem k jejich ceně a výborné chuti je doporučuji konzumovat samotné jako delikatesu.

Pistáciové oříšky Plody řečíku pistáciového rostou na stromě v hroznech a při zrání slupka puká. Jádro je zelené obalené červenou slupkou. Pistácie jsou výborným zdrojem vlákniny a patří mezi nejvýživnější ořechy.

Obsahují vitamin B6, měď, mangan,draslík a další minerály a vitaminy. Jsou dobrým zdrojem hořčíku a fosforu a mají vysoký podíl antioxidantů. Použití je všestranné, jedí se solené, ve zmrzlinách, moučnících. Jsou dobře stravitelné a mají jemnou chuť.

Tip: Drcené nesolené pistácie jsou hezkou ozdobou vánočního cukroví.

Mandle Mandloně jsou botanicky příbuzné meruněk a pravděpodobně pocházejí z Řecka. Existují dva druhy mandlí, mandle hořké, ty se uplatňují ve farmacii a z nich se zřejmě vyvinuly mandle sladké. Hořké mandle kvetou bíle, sladké růžově.

Sladké mandle obsahují okolo 50 % tuku, 20 až 25 % bílkovin, vápník, hořčík, železo, draslík a vitaminy B a E.

Konzumace mandlí má příznivý účinek na srdce a cévy, snižují hladinu cholesterolu, posilují imunitu a jsou vhodnou prevencí proti osteoporóze a demineralizaci kostí. Mandle se prodávají loupané, v hnědé slupce.

Slupka je hůře stravitelná, proto je krátce spaříme vroucí vodou a slupku snadno stáhneme. Mandle jsou součástí sladkých i slaných pokrmů, salátů a náplní. V kosmetice se využívá mandlový olej, který má velmi příznivé účinky na pleť.

Kešu Jsou to jedlé nažky stromu ledvinovníku západního rostoucího v tropech. Domorodci kešu oříškům říkají sloní vši. Oříšky mají ledvinovitý tvar a nažloutlou barvu. Obsahují mnoho hořčíku, železo, draslík, zinek, nenasycené mastné kyseliny a vitaminy.

Konzumace kešu snižuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje díky obsahu hořčíku správnou činnost svalů a nervů, dodává energii. Kešu se prodávají bez skořápek. Vnitřek skořápek obsahuje pryskyřici, která se musí důkladně odstranit před uvedením oříšků na trh. Tato pryskyřice se dále používá v průmyslové výrobě např.

při výrobě zubních past. Kešu oříšky mají ze všech ořechů nejnižší obsah kalorií.

Para ořechy Para ořechy jsou plody stromu juvie ztepilé. Tento strom se ještě nepodařilo uměle vyšlechtit a proto většina ořechů na trhu je z divokých stromů z povodí Amazonky. Para ořech je plod průměru asi 16 cm se skořápkou podobnou kokosu. Uvnitř je 20 až 24 semínek s dřevnatou slupkou ve tvaru ledviny, ve které je velké jádro, známé jako para ořech.

Ořechy obsahují více než 65 % tuku, proteiny, minerály a vitaminy. Obzvlášť vysoký je obsah vitaminu B1. Konzumace para ořechů pozitivně ovlivňuje činnost štítné žlázy, je prospěšná pro svaly a srdce a údajně zpomaluje růst nádorových buněk. Zajímavostí je, že než strom rozkvete a nese plody, uplynou až dvě desetiletí. Po odkvětu se ořechy vyvíjejí ještě celý rok.

Tip: Zkuste jádra obalit hořkou čokoládou.

Arašídy Arašídy nebo také burské oříšky jsou plody podzemnice olejné, keříku vysokého asi 70 cm. Rostou pod zemí a řadí se mezi luštěniny. Rostlina má původ na jihu Ameriky a oříšky jsou obávaný alergen. Obsahují tuk, bílkoviny, vlákninu a řadu minerálů a vitaminů.

Podporují trávení, vyprazdňování, normalizují hladinu cukru v krvi, urychlují metabolismus. Pravidelná konzumace je prevencí obezity, cukrovky, kardiovaskulárních nemocí a některých druhů rakoviny. Tip: Udělejte si vlastní arašídové máslo.

Umixujte buráky se solí a trochou oleje na hladkou pastu.

Pinie Semena typického středomořského jehličnanu borovice pinie. Velké, na dřevě přirostlé šišky jsou plné semínek (pěkně špiní ruce černým prachem :)). Po rozlousknutí se uvnitř skrývá bílé až nažloutlé jádro s olejnatou, výrazně pryskyřičnou chutí.

Jsou považována za lahůdku a využívají se do různých tradičních italských pokrmů. Tip: Připravte si pravé italské pesto. Pinie, olivový olej, mořskou sůl a bazalku umixujte. Vzniklou pastu ve sklenici zalijte olejem a uchovejte v chladu.

Vynikající na těstoviny.

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector