Pálení žáhy: babské rady i první pomoc

Pálení žáhy: babské rady i první pomoc

Nepříjemná pálivá bolest, vystupující od žaludku až do krku, spojená s nahořklou pachutí v ústech a častým říháním – tohle všechno člověka trápí ve chvíli, kdy ho – lidově řečeno – pálí žáha. Abyste zbytečně nemuseli polykat nejrůznější doplňky a chemické kapsle, máme pro vás několik rad našich babiček.

RADA: S pálením žáhy můžete bojovat i bez odpovídající medikace nebo návštěvy lékaře

S pálením žáhy se ženy nejčastěji setkávají v těhotenství, kdy plod tlačí na obsah žaludku. To ale není jediná příčina. Nepříjemné pocity má na svém triku také nedostatečná očišťovací funkce jícnu a špatné vyprazdňování žaludku. Pak už jen stačí špatná kombinace jídel nebo některých nápojů a problém je tady.

  • Co způsobuje pálení žáhy:
  • Jak s pálením žáhy bojovat?

Co způsobuje pálení žáhy:

  • Pivo a červené víno
  • Káva, čaj a kolové limonády
  • Čokoláda
  • Smažená a tučná jídla
  • Citrusové plody
  • Cibule
  • Sycené nápoje
  • Kouření

Jak s pálením žáhy bojovat?

Od pálení žáhy a překyseleného žaludku uleví zázvorový čaj.  Zázvor potlačuje nevolnost, uvolňuje svaly lemující stěny jícnu a stlačí žaludeční kyseliny zpět. Aby byl účinek ještě lepší, po vypití zázvorového čaje vypijte ještě dvě sklenice chladné vody.

Pálení žáhy: babské rady i první pomoc

Osvědčenou a poměrně známou metodou je také jedlá soda. Nepříjemnou bolest v krku zaháněly naše babičky hrnkem mléka, které neutralizuje kyselinu v jícnu. Blahodárně působí také šťáva z aloe vera, která přináší dlouhodobější účinky, více než okamžitou úlevu.

Sílu přírody můžeme využít i v podobě rostlinných čajů z máty, meduňky, pelyňku, puškvorce nebo pampelišky.  Z bylinek pomáhá také kopretina řimbaba nebo hořec, přičemž zde je potřeba vypít odvar z mladého kořene. Proti pálení žáhy bojují také mandle. Denně stačí sníst několik kousků jako prevenci.

Dobrých výsledků naše babičky dosahovaly také s jablečným octem. V tomto případě stačí dvě kávové lžičky jablečného octa smíchat s půl sklenicí vlažné vody a upíjet. Úleva se dostaví za pár minut.

Pokud vám zázvorový čaj zachutnal, můžete vyzkoušet těžší kalibr. Kupte si mladý kořen zázvoru a nastrouhejte jej na jemném struhadle. Snězte alespoň dvě čajové lžičky.

Následující rada je pro opravdové odvážlivce. Pokud se na to cítíte, oloupejte si jeden stroužek česneku a důkladně jej rozkousejte. Úleva se dostaví téměř okamžitě.

Problémem ale samozřejmě zůstává nepříjemná pachuť v ústech a nelibý dech.

Pálení žáhy: babské rady i první pomoc

Následující rada nebude tak drastická, jako ta předchozí. Od pálení žáhy vám spolehlivě uleví také čerstvé ovoce anebo zelenina. Stačí rozkousat pár kousků. Pokud zbožňujete aromatické koření, můžete vyzkoušet také účinky kurkumy. V tomto případě stačí sníst zhruba půl čajové lžičky a je po problému.

Pomoci může také žvýkačka. Pokud žvýkáte, dochází ve vašich ústech k tomu, že se zde mnohem více tvoří sliny. A ty následně putují do žaludku, kde následně neutralizují jeho kyseliny. Vhodnou volbou je v tomto případě třeba mentolová příchuť, která uleví téměř okamžitě. Jistou alternativou jsou také mátové a mentolové žvýkací bonbony nebo tvrdé cucací pastilky.

Babské rady na pálení žáhy – znáte je?

Projevy pálení žáhy poznáte naprosto bezpečně. Znáte tipy a triky, které znaly již naše babičky při problémech se žáhou? ✅ Pálení žáhy sice není život ohrožující záležitost, ale dokáže to pořádně znepříjemnit den. Zkuste naše triky, které fungují po staletí.

Babské rady na pálení žáhy

Proti pálení žáhy pomáhají jedlá soda, jablka nebo mléko, také poloha ve stoje nebo v sedě.

Primární je úprava jídelníčku spočívající v pravidelné stravě, vyvarování se nevhodných kombinací jídel a omezení kořeněných a sladkých jídel a alkoholu. Další úlevu přináší pohyb, snížení tělesné váhy a také je dobré přestat kouřit.

Proč nás pálí žáha, aneb nemoc nebo potíže s trávením

Občasné pálení žáhy zažije během života až čtyřicet procent z nás i při dobré funkci dolního svěrače jícnu.

Kromě „přejedení“ může být důvodem obezita, nevhodná poloha těla (v předklonu či na břiše), těhotenství (v důsledku zvýšení nitrobřišního tlaku a hormonálních změn).

Pálení žáhy (pyróza) vzniká také v důsledku tzv. gastroesofageálního refluxu neboli refluxní choroby jícnu, při níž uniká žaludeční obsah opačným směrem, tj. do jícnu.

Pokud je dráždění sliznice jícnu žaludečními kyselinami dlouhodobé, může dojít k jejímu vážnému poškození – trvalé problémy je třeba řešit s lékařem, týká se to asi dvou až pěti procent populace.

Co způsobuje pálení žáhy:

  • Káva, čaj a kolové limonády

Babské rady na pálení žáhy

Ojedinělá epizoda pálení žáhy není nijak nebezpečná. Každý se s ní občas setká. Nepříjemná ale je, co si budeme povídat. V některých případech pak mohou pomoci základní přístupy, které znaly již naše staré mamy.

1. Citronová šťáva

Navzdory své kyselé chuti působí v těle jako velmi účinná zásada, která neutralizuje nadměrnou produkci kyseliny solné v žaludku.

Dejte si po obědě sklenku vody s čerstvě vymačkanou šťávou z poloviny citronu.

Pálení žáhy: babské rady i první pomoc

2. Jablečný ocet

Urychluje proces trávení a pomáhá potlačit bolest spojenou s pálením žáhy. Rozmíchejte 2 lžičky jablečného octa ve sklenici vlažné vody a upíjejte po malých doušcích. Úleva se dostaví do několika minut.

3. Zázvorový čaj

Působí antibakteriálně a protizánětlivě (pálení žáhy může být způsobeno také bakteriální infekcí) a mírní bolest. Asi 2 cm zázvorového kořene pokrájejte na malé kousky (nebo nastrouhejte) a zalijte vroucí vodou. Nechte 10 minut louhovat, přeceďte a vypijte.

Pro lepší chuť můžete do mírně vychladlého čaje přidat malou lžičku medu. Užívejte preventivně 2–3krát denně mezi jídly.

Pálení žáhy: babské rady i první pomoc

4. Stroužek česneku

V organismu funguje podobně jako zázvor. Zařaďte do jídelníčku více česneku a při problémech rozžvýkejte jeden syrový stroužek. Chce to sice trochu odvahy, ale výsledek je zaručený.

5. Kurkumový med

Známé indické koření podporuje trávení a pomáhá obnovit sliznici jícnu, která bývá (zvláště při častých potížích s pálením žáhy) podrážděná a narušená agresivním působením žaludečních kyselin. Kurkumu můžete preventivně používat při vaření (orientální pokrmy, polévky, saláty), nebo ji smíchat s medem a brát po lžičce (1 polévkovou lžíci koření rozmíchejte ve 100 g kvalitního, nejlépe domácího medu).

6. Křupavá svačinka

Máte rádi mandle? Oblíbená pochoutka urychluje trávení a vysoký obsah zdravých tuků neutralizuje aktivitu žaludeční kyseliny. V případě akutních potíží (nebo preventivně) snězte 10–20 kousků. Uvidíte, že se vám brzy uleví.

7. Medové pohlazení

Na podrážděný jícen působí med jako hojivý balzám, který zklidňuje bolest, vytváří jemný ochranný obal, a brání tak dalšímu řádění žaludeční kyseliny. Kromě toho urychluje regeneraci poškozené sliznice. Rozmíchejte 1–2 lžičky medu ve sklenici teplé vody a popíjejte během dne mezi jídly.

8. Šťáva z brambor

Čerstvá šťáva, kterou připravíte v odšťavňovači, je zásaditá a při pálení žáhy přijde velmi vhod. Použijte co nejčerstvější, neloupané brambory, které důkladně očistěte kartáčkem pod tekoucí vodou. Pijte 60 ml 4krát denně na lačno mezi jídly.

9. Skořicový nápoj

Při potížích uleví i tohle nádherně aromatické koření. Přidejte 1 lžičku skořice do 2 dcl vody a povařte 10–15 minut. Potom přimíchejte lžičku medu a pijte 2–3 krát denně mezi jídly.

10. Hořčice s vodou

Další skvělý pomocník při pálení žáhy. Rozmíchejte 1 lžičku plnotučné hořčice v malé sklence vody a vypijte. Bolest odezní během chvilky.

Ovšem, není to žádný „med“, tuto kombinaci já moc ráda nemám.

11. Aloe vera

I když tuto rostlinu znáte spíše v souvislosti s krásou vaší pleti, je dobré o ní říci také to, že ji můžete využít i ve chvíli, kdy vás pálí žáha. Pokud ji máte ve své živé podobě, stačí odříznout kousek listu, ten dále naříznout a gel z aloe rozmíchat ve vodě. A tu následně vypít.

Pokud danou možnost nemáte, zkuste různé nápoje, které výražky z této rostliny obsahují. Pozor ale na celkové složení, jelikož například příliš mnoho cukru může být spíše na škodu.

Pálení žáhy: babské rady i první pomoc

12. Žvýkačka

Ano, i ta pomáhá. A důvod je celkem jasný. Pokud žvýkáte, dochází ve vašich ústech k tomu, že se zde mnohem více tvoří sliny. A ty následně putují do žaludku, kde následně neutralizují jeho kyseliny.

Výsledný efekt je zcela jasný. Také můžeme doporučit, že vhodnou volbou je mentolová žvýkačka. Proč? Jelikož právě mentol dokáže poměrně dobře eliminovat onu pálivou bolest.

Rázem tak obyčejné žvýkání pomůže hned ve dvou oblastech.

Další tipy od našich babiček na pálení žáhy

  • Jezte v klidu, každé sousto dobře rozkousejte a nepřejídejte se.
  • Po jídle žvýkejte semínka fenyklu, kardamomu nebo kmínu.
  • Ochucujte pokrmy rozmarýnem a do jídelníčku přidejte potočnici, artyčoky a čekanku.
  • Jako dezert po jídle si dejte kousek čerstvého ananasu.
  • Konzumujte více zeleniny a celozrnného pečiva.
  • Při potížích vypijte sklenici vody s trochou jedlé sody.
  • Při jídle seďte vzpřímeně a (bezprostředně) po jídle necvičte.
  • 2–3 hodiny před spánkem už nic nejezte.
  • Odpočívejte a spěte na levém boku.
Budete mít zájem:  Proč by se kvůli suchu nemělo zdražovat jídlo

Babské rady na pálení žáhy

Aktuální článek: Babské rady na pálení žáhy – znáte je?

Pálení žáhy: babské rady i léky pro první pomoc

  • Pálení žáhy je palčivý pocit za hrudní kostí, který přechází směrem nahoru až do úst, někdy i do levé poloviny hrudníku či do zad.
  • Objevuje se i nepříjemný hořkokyselý pocit v ústech podobný stavům krátce po zvracení.
  • Způsobuje ho podráždění sliznice dolního jícnu neobvyklým obsahem ze žaludku nebo z dvanáctníku, především žaludeční kyselinou nebo žlučí.
  • Jedná se o jednu z nejčastějších obtíží, když jíme více nebo jinak než obvykle, nepřináší velké zdravotní riziko, ale je velmi nepříjemná.

Přejedení, nebo nemoc?

  • Občasné pálení žáhy zažije během života až čtyřicet procent z nás i při dobré funkci dolního svěrače jícnu.
  • Kromě „přejedení“ může být důvodem obezita, nevhodná poloha těla (v předklonu či na břiše), těhotenství (v důsledku zvýšení nitrobřišního tlaku a hormonálních změn).
  • Pálení žáhy (pyróza) vzniká také v důsledku tzv. gastroesofageálního refluxu neboli refluxní choroby jícnu, při níž uniká žaludeční obsah opačným směrem, tj. do jícnu.

Pokud je dráždění sliznice jícnu žaludečními kyselinami dlouhodobé, může dojít k jejímu vážnému poškození – trvalé problémy je třeba řešit s lékařem, týká se to asi dvou až pěti procent populace.

Co nás „pálí“ nejčastěji?

Potíže s pyrózou mají nejčastěji na svědomí určité typy jídel a nápojů, které více konzumujeme například při příležitostech oslav ap.

  • Snažte se omezit tučné, kávu a čokoládu.
  • Z alkoholu se vyvarujte především bílého vína.
  • Kuřáci by měli omezit počet cigaret.

Potíže vyvolávají i sladká pečená jídla s vysokým obsahem cukru a tuku

Úleva při potížích

Ojedinělá epizoda pálení žáhy není nijak nebezpečná, nepříjemná ale ano. Pomohou babské rady i prostředky z lékárny.

Pálení žáhy – babské rady

  • Úlevu většinou přinese zvýšená poloha horní poloviny těla.
  • Pomůže vypití sklenky vlažné vody.
  • S pálením žáhy může výrazně pomoci kefír.
  • Rýže zase spolehlivě uklidní celý trávicí trakt.

Nejprodávanější léčivé přípravky, které vás pálení žáhy zbaví i během pár minut: 10 léků proti pálení žáhy

Pálení žáhy: babské rady i první pomoc

Volně prodejné léky a doplňky stravy – antacida

Antacida snižují žaludeční kyselost, mohou obsahovat různé účinné látky.

Společně tyto látky rychle neutralizují přebytečné kyseliny a přinášejí tak šetrnou úlevu od nepříjemných příznaků překyselení žaludku, pálení žáhy a jiných zažívacích obtíží.

Antacida jsou vhodná, pokud se pálení žáhy nevyskytuje příliš často a potíže nejsou intenzivní, tudíž na příležitostné problémy. Nepomohou, pokud je poškozená větší část žaludeční sliznice.

Volně prodejné léky – inhibitory protonové pumpy

Inhibitory protonové pumpy zabraňují sekreci (uvolňování) žaludeční kyseliny, tím pádem již tak výrazně nehrozí překyselení žaludku.

Používají se v případech, kdy jsou potíže častější a je třeba, aby se stav nadále nezhoršoval. Na rozdíl od antacid, která se užívají podle potřeby, se tyto léky obvykle užívají pravidelně.

Přírodní prostředky a bylinky

Pokud nechcete polykat „chemické“ léky, existují přírodní alternativy.

  • Elixír na pálení žáhy – směs přírodních látek ve formě doplňku stravy pro normální činnost trávicího ústrojí.
  • Abisib – vyráběný z mladých výhonků sibiřské jedle.
  • Potíže může zmírnit pomalé žvýkání 1 čajové lžičky kmínu, fenyklových či anýzových semínek.
  • Funguje i žvýkání kousku kandovaného zázvoru nebo lístku máty.

Pálení žáhy a jedlá soda

Možná se divíte, že tu zatím nepadla zmínka o známém prostředku, kterým si lidé laicky kurýrují pálení žáhy.

Jedlá soda je sice hojně doporučována v diskusích napříč internetem, při jejím užití ale musíte být opatrní. Může situaci spíše zhoršit.

Na akutní potíže s pálením žáhy ji můžete využít (klasická jedlá soda je také součástí výše uvedených léků – antacid), při jejím dlouhodobém užívání ale může dojít paradoxně k překyselení žaludku, a dokonce i chronické zácpě – častější obtíže proto konzultujte s lékařem.

Zdroj: 120na80.cz

Co pomáhá na pálení žáhy nejen v těhotenství

  • Pálení žáhy je typické pro těhotné ženy.
  • Při obtížích se doporučuje vynechat kávu.
  • Kuřáci, kteří se s problémem potýkají, by měli omezit počet cigaret.
  • Sklenice mléka proti pálení žáhy nepomáhá, naopak může obtíže ještě zhoršit.
  • Pokud vás začne pálit žáha, sáhněte po zázvoru. Pozor však na citrusové plody.

V dnešní době si čím dál více lidí stěžuje na problémy s pálením žáhy. Jedná se o problém, se kterým se za život setká zhruba 44 % populace.

Vyznačuje se pocitem nepříjemné, někdy i pálivé tekutiny v krku, ústech, či za hrudní kostí. Proti pálení žáhy se dá bojovat volně dostupnými léky a doplňky stravy.

Ojedinělá příhoda není nijak nebezpečná, nicméně trvalé problémy s pálením žáhy je třeba řešit s lékařem.

Kdy dochází k pálení žáhy?

Pokud po jídle začnete pociťovat nepříjemný pocit za hrudní kostí nebo pálení v krku a ústech, který trvá od několika minut až po hodiny, pravděpodobně se jedná o pálení žáhy neboli o tzv. překyselení, někdy též nazývané pyróza.

Příčinou pálení žáhy obvykle bývá vniknutí žaludečních šťáv do spodní část jícnu, k čemuž dochází například přejedením, častou konzumací kořeněných či pálivých jídel, alkoholu, nebo užíváním léků jako je například Acylpyrin, Aspirin či Ibuprofen.

Časté pálení žáhy je nutné řešit s lékařem, mohlo by totiž dojít k vážnému poškození sliznice jícnu.

Jak se zbavit pálení žáhy?

Pomohou proti pálení žáhy babské rady? Bezesporu ano. Úlevu vám přinese například zázvor. Jeho schopnosti zmírnit žaludeční problémy znali již lidé ze starověké Číny.

Zázvor účinkuje především v zažívacím ústrojí, pomáhá při tvorbě trávicích šťáv a neutralizuje kyseliny. Dále se používá při nachlazení nebo ke zmírnění svalové bolesti.

Zázvor je dostupný v různých formách jako čerstvý či sušený čaj, v tabletách, kapkách či tobolkách.

Další bylina, která řeší problém pálení žáhy je heřmánek. Ve formě čaje je skvělý nejen pro celkové uvolnění, zklidnění kožních vyrážek, ale také pomáhá při zažívacích potížích. Pořídit ho můžete též jako tobolky, olej či krém/mast.

Vhodné bylinky na pálení žáhy dále jsou:

  • Arnika horská
  • Řebříček obecný
  • Lékořice lysá
  • Lišejník islandský

První pomoc při pálení žáhy poskytne také jedlá soda. Užívat byste ji však měli opatrně. Pokud po ni saháte příliš často, můžete si žaludek paradoxně sami překyselit.

Pálení žáhy a mléko

Někteří lidé sahají při problémech s pálením žáhy po sklenici mléka. Jeho konzumace se ale vůbec nedoporučuje. Zprvu sice následuje úleva od nepříjemných pocitů, vápník obsažený v mléku však následně donutí žaludek vyprodukovat ještě více kyseliny, což problém ještě zhorší.

Dieta při pálení žáhy

Vyvarujte se potravinám, o kterých víte, že vám pálení žáhy způsobují nebo mohou způsobit. Obecně se jedná o:

  • Rajčata
  • Citrusové plody
  • Česnek
  • Čokoládu
  • Kávu
  • Perlivé nápoje.

Kuřáci by měli omezit počet cigaret. Vhodný není ani alkohol. Pokud sportujete, tak nejméně 1 hodinu po vykonané aktivitě nejezte. Jezte menší porce, namísto 3 velkých porcí denně si jídlo rozdělte na 4-5 menších. Tělo menší porce lépe stráví a předejdete tak nechtěnému přejedení.

Volně prodejné léky na pálení žáhy

Na příležitostné problémy s pálením žáhy můžete sáhnout po volně prodejných lécích jako je Rennie, Talcid, nebo Maalox. V případě častějších potíží vám pomohou léky Loseprazol, Apo-Ome, či Helicid.

Pálení žáhy v těhotenství

Díky hormonálním změnám a zvětšování dělohy, která postupně tlačí na ostatní orgány, je pálení žáhy u těhotných žen nejčastějším problémem. Doporučuje se pít bylinné čaje z heřmánku, zázvoru či fenyklu, omezit jídlo těsně před spaním, a důležité je též dostatečně se hýbat a odpočívat.

Pokud budete odpočívat po jídle, lehněte si na levý bok, žaludek je v této pozici níže než jícen, čímž dochází ke snížení rizika, že by žaludeční šťávy pronikly do jícnu.

Užití volně dostupných léků konzultujte se svým lékařem. Ne všechny medikamenty jsou v období těhotenství vhodné. S porodem problémy s pálením žáhy samovolně odezní.

Nezapomeňte, pokud se pálení žáhy objevuje častěji a žádná z přírodních metod či volně dostupné léky nepomáhají, máte vysoký krevní tlak, ledvinové onemocnění, srdeční arytmii nebo jiné onemocnění, navštivte lékaře.

Budete mít zájem:  Talismany a amulety pro zdraví: Největší moc měl kořen mandragory

Pálení žáhy? Spánek na levém boku, zázvor a další babské rady

Velmi časté bývá pálení žáhy neboli pyróza v těhotenství, protože plod tlačí na obsah žaludku. To ale není jediná příčina. Nepříjemné pocity má na svém triku také nedostatečná očišťovací funkce jícnu a špatné vyprazdňování žaludku. Pak už jen stačí špatná kombinace potravin a pálení žáhy vám začne znepříjemňovat život. Co pomůže a čemu se vyhnout?

Co dráždí jícen a žaludek?

  • Pivo a červené víno: Alkohol zvyšuje kyselost žaludku a chemické sloučeniny v něm obsažené dráždí jeho sliznici.
  • Mléko: Tuky, bílkoviny a vápník stimulují v žaludku vylučování kyselin, které při špatné funkci jícnu „lezou“ až do krku.
  • Káva, čaj a kolové limonády a čokoláda: Kofeinové nápoje a čokoláda dráždí jícen.
  • Smažená a tučná jídla: Tučná jídla tělo hůře spaluje žaludek tak na ně musí vyprodukovat mnohem více kyselin, které pak můžete cítit až v krku.

Babské rady, které uleví

Na co ještě si dát pozor? Nekuřte po jídle, nikotin totiž uvolňuje žaludeční svěrač, nejezte minimálně 3 hodiny před spánkem, nehltejte. Při jídle seďte vzpřímeně, abyste si nestlačovali žaludek. A vyzkoušet můžete i následující babské rady.

Zázvorový čaj uklidní žaludeční šťávy

Jakmile pocítíte ten známý pálivý pocit za hrudní kostí, uvařte si zázvorový čaj a k němu vypijte dvě sklenice čisté vody, která spláchne žaludeční šťávy z jícnu. Zázvor potlačuje nevolnost, uvolňuje svaly lemující stěny jícnu a stlačí žaludeční kyseliny zpět.

Čaj si připravte tak, že spaříte 1 lžičku strouhaného zázvoru 1 šálkem horké vody a nechte 10 minut louhovat.

Pálení žáhy v noci? Spěte na levém boku

Pokud vás pálí žáha v noci, pomůže vám lehnout si na levou stranu. Když ležíte na této straně, žaludeční kapaliny zůstávají dál od jícnu. Pomáhá také spaní v polosedu.

Proč tolik vadí obezita

Pálení žáhy souvisí také s obezitou. Lidé trpící nadváhou by měli svá přebytečná kila shodit, přebytečné tuky totiž stlačují žaludek a ten vylučuje své šťávy a kyseliny do jícnu. Ideální je zařadit do svého jídelníčku čerstvé ovoce a zeleninu, zeleninové šťávy a polévky. Další, co by v něm nemělo chybět, jsou potraviny bohaté na vlákninu, která napomáhá správnému trávení.

Pálení žáhy: Příčiny, babské rady a další tipy, jak se zbavit potíží

Pálení žáhy je způsobeno návratem natrávené potravy spolu se žaludečními kyselinami ze žaludku do jícnu. Odborně se nazývá reflux. Většinou se objeví po nějaké dietní chybě.

Pak stačí nějaký lék z lékárny a člověku se uleví. Často se také objevuje v těhotenství, a to jednak v důsledku hormonálních změn, ale i toho, že zvětšující se děloha tlačí na žaludek.

Po porodu ale obvykle samo zmizí.

Někdy se ale potíže vracejí. Pokud žaludeční kyseliny působí na sliznici jícnu delší dobu, může vést poškození stěny jícnu až ke vředům nebo vzniku zhoubných nádorů. Pokud tedy trpíte pálením žáhy častěji a nevíte, že by to způsobovalo nějaké konkrétní jídlo, a nejste těhotná, konzultujte svůj stav s lékařem.

Co pomůže?

Z lékárny

V lékárně seženete léky, které snižují kyselost žaludečního obsahu, jiné snižují produkci žaludečních kyselin. Můžete vybírat podle chuti nebo toho, jestli vám vyhovují pastilky, nebo sirupy.

Soda

Asi každý z nás zná první pomoc v podobě jedlé sody. Lžičku prášku rozmíchejte ve sklenici a vypijte. Soda určitě pomůže od akutních obtíží, nespoléhejte na ni ale jako na jedinou nebo dlouhodobou pomoc.

Kyselá okurka nebo ocet

Vypijte dvě čajové lžičky jablečného octa rozmíchané ve skleničce vody. Vypijte ho hned při prvních příznacích. Pomáhá s trávením a se snížením kyselosti. Podobně působí i kyselá okurka, která patří také k osvědčeným trikům a dokáže kyseliny v žaludku pořádně srovnat.

Mandle

Výbornou službu vám udělají také mandle, kterých stačí sníst jen pár kousků.

Zázvor

Zázvor je jednou z nejlepších potravin pro potlačení pálení žáhy. Kromě toho, že pomáhá při potížích se zažíváním, se už tisíce let používá i na léčbu různých zánětů. Můžete si z něj udělat čaj, přidat ho do smoothies nápojů a nebo jej jen tak žvýkat.

Aloe vera

Možná vám tahle rostlina krášlí váš obývací pokoj, vězte ale, že je to také skvělý léčebný prostředek, který je dobrý i proti pálení žáhy. V tekuté formě tuto rostlinu seženete ve specializovaných obchodech s potravinami.

Fenykl

Účinný proti pálení žáhy je i fenykl. Navíc i podporuje správnou funkci žaludku. A k tomu všemu má tato křupavá zelenina opravdu úžasnou chuť. Pokud spodní bílou část fenyklu nakrájíte na tenké plátky, přidáte k němu rukolu a špenát, máte skvělý salát k lehkému obědu nebo svačině.

Co vynechte

Obecně vždy pomůže jíst po menších porcích. Vyhněte se citrusovým plodům, limonádám a džusům, rajčatům, paprikám. Omezte tučné a sladké potraviny, čerstvé pečivo a kynutá jídla, koření, kávu, čokoládu a alkohol.

Po jídle si nelehejte, počkejte aspoň dvě hodiny. Při spaní si podkládejte hlavu a lehejte si na levou stranu. Pokud potřebujete zvedat něco ze země, neohýbejte se v pase, ale v kolenou. A určitě se hlídejte i váhu, lidé s nadměrnou hmotností trpí pálením žáhy častěji.

Která další jídla si klidně dejte

Banány

Banány jsou skvělé a chutné ovoce, navíc ještě pomáhají lidem, kteří trpí pálením žáhy. Pozor ale, co je dobré pro ostatní, nemusí být vhodné pro vás. Zhruba u jednoho procenta lidí totiž naopak banány pálení žáhy způsobují.

Meloun

U melounu platí to samé co u banánů. Jedno až dvě procenta lidí by se mu měla vyhnout. Zbytku naopak při pálení žáhy pomáhá.

Kuřecí a krůtí maso

Při pálení žáhy je drůbeží maso základem každé diety. Může být vařené, pečené i grilované. V každém případě je ale potřeba odstranit kůži, která obsahuje nežádoucí tuk.

Ryby a mořské plody

Každý lékař či dietolog vám také na pálení žáhy doporučí ryby a mořské plody. Klidně si je pečte a grilujte. Rozhodně je ale nesmažte. Při dietě si můžete klidně pochutnat i na krevetách, humrech a dalších měkkýších. V každém případě se doporučuje konzumovat volně žijící ryby. Takže na tresky žijící v klecích u mořského pobřeží zapomeňte.

Zelenina

Květák, brokolice, chřest, zelené fazole, celer, petržel a další podobná zelenina na pálení žáhy také skvěle zabírají.

Kuskus a rýže

Kuskus (pšenice semolina), bulgur a zejména hnědá rýže jsou vynikající potraviny pro námi sledované komplikace. Takže i když budete držet dietu, můžete si skvěle pochutnat. Tak hurá na to.

Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou skvělou snídaní i svačinou. Klidně si do nich můžete dát i rozinky, protože ovesné vločky pohltí veškerou jejich kyselost.

Pálení žáhy

Pálení žáhy neboli pyróza je časté onemocnění, zejména u žen v těhotenství. Je způsobeno gastroezofageálním refluxem, což jednoduše řečeno znamená návrat žaludečního obsahu zpátky do jícnu. 

Gastroezofageální reflux je způsoben nedokonalým těsněním svěračů mezi žaludkem a jícnem a tím dochází k odtoku žaludečního obsahu nejen do dvanáctníku, ale i zpátky do jícnu. Jelikož je žaludeční obsah značně kyselý, dráždí sliznici jícnu, tím dochází k podráždění senzitivních zakončení a k bolesti za hrudní kostí.

Žaludeční obsah se může vrátit až do krku, v ústech je pak cítit hořkokyselá chuť jako po zvracení. Pokud žaludeční kyseliny působí na sliznici jícnu delší dobu, dochází k poškození stěny jícnu (ke změnám na epitelu). Což může vést až k jícnovým vředům a dokonce i ke vzniku zhoubných nádorů.

Příznaky pálení žáhy

Bolest a pálení za hrudní kostí. Může být i návrat potravy do krku, hořkokyselá chuť v ústech.

Léčba pálení žáhy

Lékař může předepsat různé druhy léků. První skupinou jsou léky, které snižují kyselost žaludečního obsahu – antacida (např. Rennie, Ranisan).

Druhou skupinou jsou léky, které snižují produkci žaludečních kyselin – antagonisté H2-receptorů (př. ramitidin, famotidin) a tzv. inhibitory protonové pumpy (př. omeprazol, pantoprazol). Tato léčba je vždy dlouhodobá.

Třetí skupinou jsou léky podporující motilitu (pohyb) trávicí trubice správným směrem – prokinetika.

Pokud problémy přetrvávají, lékař doporučí kontrastní rentgenové vyšetření žaludku a gastroskopii. Gastroskopie je endoskopická metoda, kdy lékař zavádí ústy sondu, která je velmi pružná, a kontroluje pomocí optiky poškození sliznice.

U těžších případů nebo u neúspěšné farmaceutické léčby se přistupuje k chirurgickému řešení. Jedná se většinou o laparoskopický výkon (lékař pracuje pomocí optiky a dlouhých nástrojů zavedených malými řezy ve stěně břišní). Princip spočívá ve vyrobení manžety kolem břišní části jícnu z přiléhající části žaludku. Manžeta funguje jako ventil, který supluje funkci svěrače.

Budete mít zájem:  Květožroutka poradí, jak využít pampelišku v kuchyni

Léky

Používají se antacida, antagonisté H2-receptorů, inhibitory protonové pumpy a  prokinetika.

Z bylinek pomáhají čaje z heřmánku, ibišku, měsíčku, tužebníku nebo jilmu, případně šťávy z aloe vera.

Homeopatika

Můžete zkusit tato homeopatika: Lobelia 9 C, Robinia Pseudoacacia 9 C – užívat třikrát denně před jídlem.

Domácí léčba a babské rady

Proti pálení žáhy pomáhají jedlá soda, jablka nebo mléko, také poloha ve stoje nebo v sedě.Primární je úprava jídelníčku spočívající v pravidelné stravě, vyvarování se nevhodných kombinací jídel a omezení kořeněných a sladkých jídel a alkoholu. Další úlevu přináší pohyb, snížení tělesné váhy a také je dobré přestat kouřit.

Vyšetření

Při intenzivních a déle trvajících potížích lékař nařídí gastroskopii – při lokální anestezii zavedení sondy ústy pacienta do žaludku. Sonda pomocí kamery monitoruje stav sliznic pacienta.

Pár desítek minut po nevhodném jídle

V těhotenství

V těhotenství je pyróza velmi častá, protože plod tlačí na obsah žaludku. Doporučuje se konzumace jablek, mléka a antacid. Pomáhá také spaní v polosedu.

Možné komplikace

Komplikací je zánět jícnu. Při neléčení zánětu jícnu může vzniknout i rakovina jícnu.

Prevence

Prevencí je pravidelné stravování, vyhýbání se sladkým a kořeněným jídlům, kávě, alkoholu a kouření.

Kdy jít k lékaři

Lékaře navštivte, pokud se problémy nelepší ani při dietních opatřeních.

Pálení žáhy. Příčiny a příznaky. Přírodní léčba. Dieta

Přeskočit na obsah Pálení žáhy je častý zdravotní problém, který potkal asi už každého z nás. V tomto článku se podíváme na tento nepříjemný jev z více úhlů. Jaké jsou příčiny a projevy pálení žáhy. Poradíme vhodná dietní opatření a prevenci.

Obsah článku:

  1. Co je pálení žáhy
  2. Příznaky
  3. Příčiny. Potraviny, které ji často způsobují. Co (ne)jíst? Dieta.
  4. Pyróza v těhotenství. Dietní doporučení.
  5. Jak léčit časté pálení žáhy
  6. Prevence. Babské rady a jiná přírodní terapie. Léky volně prodejné a léky na předpis. Bylinky proti pyróze
  7. Tipy, jak na to!
  8. Jak vyléčit pyrózu

Co je pálení žáhy?

Abychom se mohli zaměřit na prevenci vzniku častého pálení žáhy, popř. říhání, musíme si říct proč a jak se tento problém objevuje. Pálení žáhy (pyróza) je způsobeno zpětným tokem, návratem netrávené potravy, do jícnu.

U zdravého člověka je potrava strávena a svěrač na dolním konci jícnu zabraňuje jejímu návratu. Z mnoha příčin se může stát, že svěrač nefunguje perfektně a poté se tedy natrávená potrava, která obsahuje již také žaludeční šťávy vrátí do jícnu a způsobí nám nepříjemný pocit pálení.

Tomuto pocitu se říká laicky pálení žáhy

Příznaky pálení žáhy

Mezi nejčastěji popisované obtíže a příznaky, které jsou spojeny s pálením žáhy, patří:

  1. bolest anebo také pálení za hrudní kostí
  2. návrat potravy a žaludečních šťáv do krku – hořkokyselá chuť v ústech 
  3. pocit na zvracení
  4. chrapot – v některých případech se objevuje, protože žaludeční šťávy dráždí hlasivky
  5. časté říhání
  6. pocit plnosti žaludku

Pokud tyto pocity míváte často, je vhodné diagnostikovat příčinu.

Co způsobuje pálení žáhy? 

Pyróza je často kombinací nesprávného stravování, skladby jídelníčku a i stresem, který samozřejmě negativně ovlivňuje náš celý organismus. Samostatnou kapitolou by bylo i dlouhodobé užívání léků, které mohou způsobit pyrózu.

Příčiny pálení žáhy

Nejčastější příčiny pálení žáhy jsou: 

  1. těžká, těžko stravitelná jídla
  2. tučná, smažená anebo příliš kořeněná jídla
  3. citrusové plody, které jsou velmi kyselé a žaludek má pak problém s jejich zpracováním
  4. káva je nápoj, který také ve velké míře způsobují pyrózu
  5. alkohol, především bílé víno
  6. čokoláda
  7. rajčata
  8. česnek a cibule
  9. onemocněním jícnu, tzv. refluxní chorobou neboli refluxem jícnu
  10. těhotenství
  11. infekce helicobacter pylori
  12. léky

Jak léčit časté pálení žáhy

Pokud se vyhneme výše uvedeným potravinám, měly by se naše potíže zmírnit, anebo úplně zmizet. Potíže samy odezní ve většině případů, protože žaludek již nebude nucen zpracovat těžko stravitelné potraviny a nebude docházet k návratu potravy do jícnu. Vhodné dietní opatření je tedy základem, který nám uleví od příčin pyrózy. 

Prevence a dieta

  • Nejíst tučná, smažená a silně kořeněná jídla našemu organismu prospěje jistě víc, než pravidelné užívání léků tlumících pyrózu.
  • Vyvážená lehce stravitelná a zdravá strava je pro náš organismus a zažívání vhodnější i v mnohém dalším.
  • Pijte dostatek vody bez bublinek, anebo bylinných čajů.
  • Sed, úlevová pozice těla.
  • Jezte malé porce a jezte častěji.

Vhodná dietní opatření a prevence pálení žáhy Vám pomohou též v prevenci další civilizační choroby: aterosklerózy. 

Prevence vysokého cholesterolu

Cholesterol pomáhá tělu zpracovávat tuky, je také důležitý při tvorbě buněčných membrán. Je potřeba pro tvorbu hormonů a vitamínu D.

Příliš vysoká koncentrace v krvi však nese pro organismus zdravotní rizika, především onemocnění srdce), snižuje riziko aterosklerózy (ateroskleróza=arterioskleróza) a dalších civilizačních chorob spojených s nevhodným způsobem stravování a životosprávy.  

Co pomáhá? Jak se zbavit pálení žáhy?

Babské rady. Přírodní léčba. Léky z lékárny. Bylinky

Když jsme již bohužel v situaci, kdy žáhopal nastane, hledáme rychle účinnou pomoc. Babské rady, které by mohly pomoci:

  • Zázvor
  • Fenykl
  • Voda s citrónem
  • Jedlá soda (dlouhodobé užívání jedlé sody se nedoporučuje)
  • Heřmánek
  • A jiné…

Proč přírodní terapie? Proč bylinky?

Pokud trpíme pálením žáhy častěji a omezení nevhodných potravin zcela tento problém neřeší, je možné podpořit správné zažívání pomocí přírodních prostředků. Doplňků stravy, které ulevují překyselení žaludku, omezují nadbytečnou tvorbu žaludečních šťáv a podporují správné fungování žaludku je celá řada.

Herbáře našich babiček popisují bylinky proti pálení žáhy a ty také ulevují i dalším žaludečním obtížím:

  • Zeměžluč lékařská (Centaurium erythraea)
  • Máta peprná (Mentha piperita)
  • Kuklík městský (Geum urbanum)
  • Topolovka růžová (Alcea rosea)
  • A jiné…

Výše jmenované jsou rostliny, které najdeme v naší republice. Každá země má své specifické rostliny, byliny a stromy, které se dají využívat v přírodní léčbě proti nemocem.

Volně prodejné léky a léky na předpis

Kdo není nakloněn přírodní léčbě, jistě si vybere v lékárně na doporučení lékárníka nějaký prostředek, který mu příznaky pyrózy zmírní.

Proti pálení žáhy jsou v lékárnách k dostání léky, které se nazývají antacida nebo druhou skupinou léků jsou tzv. inhibitory protonové pumpy (léky na snižování agresivity žaludečních šťáv).

Pokud máte pocit, že úpravou jídelníčku nedokážete zabránit pyróze, poraďte se svým lékařem anebo lékárníkem o vhodném postupu.

Jak (vy)léčit pálení žáhy? Tipy 

  1. Vynechání kávy, koření, tučných a smažených jídel
  2. Je vhodné podpořit uzdravující proces i nějakým podpůrným prostředkem: přírodním nebo z lékárny.

     

  3. Omezit stres je nemalou měrou častou příčinou žaludečních obtíží, proto je také žádoucí, abychom se v tomto uspěchaném světě snažili najít si chvíli pro sebe. Čas, který věnujeme sami sobě se projeví nejen na naší psychické pohodě, ale také naše tělo bude mít prostor, aby začalo správně fungovat.

  4. Zkuste po jídle vypít skleničku vody s citrónem, citrónovou šťávou. 
  • Časté (nebo dokonce nepřetržité) pálení žáhy, časté říhání,  je pro nás signálem, že naše zažívání není v pořádku a že bychom se měli zamyslet a změnit stravovací návyky, které vedou k těmto potížím.
  • Dieta při pálení žáhy je nutností ke zmírnění projevů.
  • Při déle trvajících obtížích neopomeňte vyšetření na přítomnost helicobacter pylori, buď u lékaře nebo domácím testem helicobacter pylori. 

Pyróza v těhotenství

Je způsobena změnou hladiny hormonů v těle, později také rostoucím plodem, který utlačuje vnitřní orgány ženy. Objevuje se u velkého procenta budoucích maminek. Mnoho žen před těhotenstvím vůbec netrpí těmito obtížemi. Těhotenská pyróza je ovšem nepříjemností, kterou velké procento budoucích maminek pocítí.

Zažívání těhotných je mnohem citlivější k různých dietním chybám ve stravovaní. Proto se tento pocit častěji objeví v průběhu celého těhotenství, ale především během prvního trimestru. Ale nezáleží na tom, v kolikátém trimestru žena je. Těhotenská pyróza se projeví až u poloviny těhotných.

 Úprava jídelníčku je pro těhotné nejvhodnější.

Prevence pálení žáhy v těhotenství:

  • Jíst po malých porcích, zapíjet vodou.
  • Držet se základních dietních rad.  
  • Je vhodné jíst menší porce vícekrát denně.
  • Pít dostatek vody.
  • A pokud se obtíže dostaví po jídle, udělejtet si hrnek zázvorového čaje.

Mohlo by vás také zajímat:

  • Po výběru volby se provede obnovení celé stránky.
  • Výběr provedete mezerníkem a potom šipkami.
  • V prezentaci se můžete pohybovat šipkami doleva a doprava, na mobilním zařízení můžete přejet doleva nebo doprava

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector