Vitamíny

Akantóza (acanthosis nigricans) – co je to – příznaky, příčiny a léčba

Nejpozoruhodnějším znakem acanthosis nigricans jsou tmavé skvrny pokožky s tlustou, sametovou strukturou. Je to nejběžnější u těch, kteří mají nadváhu, mají tmavší kůži a mají diabetes nebo přediabetické stavy. Nejčastějším aktivem pro acanthosis nigricans je příliš mnoho inzulínu ve vašem krevním řečišti. Acanthosis nigricans je poměrně častá porucha pigmentace kůže. Nejvýraznějším znakem acanthosis nigricans jsou …

Akantóza (acanthosis nigricans) – co je to – příznaky, příčiny a léčba Pokračovat ve čtení »

Aminokyselina prolin – na co je dobrá a jaké má účinky na zdraví?

Glycin (Gly, G) je aminokyselina, která se řadí mezi aminokyseliny s nepolárním postranním řetězcem. Působí jako inhibiční přenašeč v centrálním nervovém systému, hlavně v míše, mozkovém kmeni a v sítnici. Na postsynaptické membráně neuronu tvoří tzv. glycinové ionotropní receptory. Tyto receptory jsou vlastně vrátní, rozhodují, jaké ionty vstoupí do neuronu. Tudíž se aktivují a následně …

Aminokyselina prolin – na co je dobrá a jaké má účinky na zdraví? Pokračovat ve čtení »

15 zajímavých a zábavných faktů o nervové soustavě

Lidský mozek představuje tu nejsložitější skládačku, kterou můžete v přírodě nalézt. Jde o nejkomplikovanější systém pro přenos dat na naší planetě. Tento článek vám odhalí 5 zajímavostí týkajících se lidského mozku, o kterých jste možná ještě neslyšeli. Objevte 10 konkrétních rozdílů mezi mozkem muže a ženy, zjistěte co se skrývá pod pojmem plasticita mozku a …

15 zajímavých a zábavných faktů o nervové soustavě Pokračovat ve čtení »

Antinutriční látky – co je to a jak snížit antinutrienty v potravinách?

Ovoce, zelenina, obiloviny, ořechy a luštěniny – to všechno by měly být naprosto zdravé potraviny. Nebo ne? Rostlinné potraviny obsahují totiž kromě vitamínů a stopových prvků také přirozené ochranné látky, které mohou působit negativně na lidský organismus. Jedná se o antinutriční a toxické látky. Antinutriční látky negativně interferují s jinými složkami potravy, především s minerálními …

Antinutriční látky – co je to a jak snížit antinutrienty v potravinách? Pokračovat ve čtení »

Adblock
detector