Ovoce liči a jeho účinky na naše zdraví

Ovoce liči a jeho účinky na naše zdraví Ovoce a zelenina

Jeřabiny jsou nádhernou podzimní dekorací, ale věděli jste, že mají i nezanedbatelné léčivé účinky? Jsou velmi účinným antirevmatikem, vyplavují močový písek a kaménky, čistí močov …

Ovoce liči a jeho účinky na naše zdraví Ovoce a zelenina

Máte rádi hrušky? Pak využijte právě tyhle dny, kdy je jich ještě všude plno. Hruška je totiž skvělý pomocník – třeba pro detoxikaci a celkové pročištění organismu. Kromě toho obs …

Ovoce liči a jeho účinky na naše zdraví Ovoce a zelenina

Už vám na záhonku rostou baculaté a krásně zelené cukety? Zkoušíte je letos poprvé, nebo mají na vaší zahradě své zasloužené místo každý rok? Cuketa je zdravá a právem velmi oblíbe …

Ovoce liči a jeho účinky na naše zdraví Ovoce a zelenina

Jíst jahody je vyslovený požitek, snad jen málokdo chuti a vůni tohoto smyslného ovoce v letních měsících úplně nepropadne. Jste na tom stejně i vy? Pak určitě víte, že jahody nejs …

Ovoce liči a jeho účinky na naše zdraví Ovoce a zelenina

Za obvyklých podmínek bychom si na tyhle šťavnaté sladké plody ještě nějaký ten týden museli počkat, letošní extrémní teploty a brzký nástup léta však urychluje růst i zrání všech …

Ovoce liči a jeho účinky na naše zdraví Ovoce a zelenina

Brokolice se v českém jídelníčku začala těšit oblibě až v průběhu 20.století. Nyní je nedílnou součástí polévek, salátů, příloh, minutek a zapečených pokrmů. Někteří si brokolici d …

Ovoce liči a jeho účinky na naše zdraví Ovoce a zelenina

Rebarbora (reveň kadeřavá) pochází z Číny a dorůstá výšky okolo dvou metrů. V kuchyni využíváme řapíky jejích listů, které oloupeme a uchováváme nakrájené na centimetrové špalíky. …

Ovoce liči a jeho účinky na naše zdraví Ovoce a zelenina

Avokádo je bohatým zdrojem vitamínů a minerálních látek. Obsahuje jen málo cukru, ale naopak hodně vlákniny, díky čemuž pomáhá udržovat pocit sytosti. Netypické je také složení mas …

Ovoce liči a jeho účinky na naše zdraví Ovoce a zelenina

Hrášek je oblíbená a nenáročná zelenina, která se pěstuje na většině zahrádek. Čerstvý hrášek mají rády i děti. Pokud nevlastníte zahrádku, můžete si jej vypěstovat i v truhlíku ne …

Ovoce liči a jeho účinky na naše zdraví Ovoce a zelenina

Meruňky patří mezi ovoce, po kterém s chutí sáhnou dospělí i děti. Přestože jsou dost sladké, dopřát si je můžeme v hojném množství. Díky vysokému obsahu vitaminu A a jeho provit …

Ovoce a zelenina

Je zajímavé, jak rádi rozebíráme účinky nejrůznějších potravin na náš organismus. Pořád to jsou ale jenom střípky, jen málo toho, co bychom měli poznat a pochopit. S třešněmi je to …

Ovoce a zelenina

Špenát je jedna z prvních jarních listových zelenin a je to zelenina velice cenná. Sice neobsahuje tolik železa, aby vám narostly svaly jako Pepku námořníkovi (V tomto případě došl …

Ovoce a zelenina

Rebarbora je zelenina více tváří – je velmi zdravá a nebezpečná zároveň. Proto je její správná příprava tak důležitá. Teprve když správně zacházíte s kyselinou šťavelovou, kterou r …

Ovoce a zelenina

O téhle okrasné rostlině s nažloutlými květy a oranžovými plody jste už určitě slyšeli, i o tom, jak všestranně může prospět našemu zdraví. Plody rakytníku (jasně oranžové bobule) …

Ovoce a zelenina

Dýně má původ v Jižní Americe, ale u nás už zdomácněla. Můžeme ji vidět skoro na každé zahrádce, a to v různých variantách – malé, dekorativní i obrovské. Mezi nejznámější druhy pa …

Ovoce a zelenina

Konečně jsme se dočkali! Léto je za dveřmi a tohle tolik očekávané roční období přináší se spoustou radovánek také řadu výhod. K nim patří možnost téměř neomezené konzumace čerstvé …

Ovoce a zelenina

Pomelo (citrus grandis) je největší citrusové ovoce. Pochází z jihovýchodní Asie, volně roste v Malajsii, Indonésii a Thajsku. Pomelo nebo také pumelo je nejen chutné ovoce, má tak …

Ovoce a zelenina

O cibuli se dá říci, že má všestranné léčebné použití a její hlavní význam je v prevenci nemocí. Už naše babičky nám vařily cibulový čaj na kašel a dobře dělaly. Přečtěte si, k čem …

Ovoce a zelenina

Řepa je u nás pěstována poměrně ve velké míře a většinou je také spojována s krmením pro zvířata. Řepy existuje několik druhů – červená, červená s bílými proužky, žlutá nebo bílá. …

Ovoce a zelenina

Většina z nás má rajčata ráda, ale málokdo ví, jak moc jsou zdravá a proč je dobré je jíst pravidelně. Oblibu si získala rajčata především pro svoji výraznou chuť, krásnou barvu a …

Ovoce a zelenina

V letních měsících se můžeme s melouny setkat prakticky v obchodech na každém rohu. Tyto oblíbené plody mají v teplých měsících svou hlavní sezónu a pro svoji osvěžující vlastnost …

Ovoce a zelenina

Jahody, milují je děti i dospělí. Navíc obsahují mnoho látek tělu prospěšných. Nejsou však vhodné pro každého.

Ovoce a zelenina

Jablka jíme, aniž bychom si uvědomovali, že to jsou plody pro náš jídelníček nepostradatelné. Mají rozmanitou variaci chutí, jsou dostupné a také poměrně levné. Věřte nebo ne, jabl …

Ovoce liči a jeho účinky na naše zdraví

Ovoce liči a jeho účinky na naše zdraví

Liči chutná dobře a jsou také dobrým zdrojem vitamínu C a několika prospěšných antioxidantů. To z nich činí vynikající doplněk ke zdravé stravě.

Liči (vědecky známé jako Litchi chinensis) jsou oválné až kulaté plody s průměrem asi 3 cm. Jsou pokryty okrovou nebo růžovo-červenou hrubou, tvrdou a tenkou, snadno odnímatelnou slupkou. Je úzce příbuzné s jinými druhy ovoce, jako je rambutan a longan. Uvnitř je mírně průsvitná, bílá, sladká a šťavnatá dužina. Pod ní je hnědá pecka, semeno. Botanicky toto exotické ovoce patří do čeledi mýdelníkovité (Sapindadaceae). Má zajímavou chuť, kterou si někteří zamilují, jiní ji zkusí jednou a už nechtějí nikdy více. Liči prostě buď milujete nebo nenávidíte.

Liči jsou tedy tropické plody pocházející z níže položených území Číny, Tchaj-wanu a jihovýchodní Asie. Je pěstováno také v Indii. Jedná se o sezónní ovoce, v letních sezónách ho můžete koupit v supermarketu nebo klasické prodejně ovoce.

Zdravotní výhody liči – proč si ho dát?

Liči v překladu znamená “dar pro věrný život”. Výhody liči byly zkoumány zejména v zemích jako Čína a Indie a byly také dobře zdokumentovány ve starověkých čínských knihách. Plody liči obsahují mnoho živin, vitamínů a antioxidantů, které pomáhají bojovat proti různým nemocem, dále jdou super pro pleť, růst dětí a posilování imunity těla.

Liči jsou u nás už poměrně známé. Díky jejich sladké a květinové chuti si je hodně lidí oblíbilo. Jsou obvykle konzumovány čerstvé a někdy se používají ve zmrzlinách nebo se zpracovávají na džusy, víno či želé.

Liči a nutriční hodnoty

Plody liči jsou složeny převážně z vody (82%) a sacharidů (16,5%). Níže uvedená tabulka uvádí hlavní živiny v čerstvých a sušených liči plodech.

Liči, syrové – 100 gramů

Množství
Kalorie 66
Voda 82 %
Proteiny 0.8 g
Sacharidy 16.5 g
Cukr 15.2 g
Vláknina 1.3 g
Tuky 0.4 g
Saturované 0.1 g
Monounsaturované 0.12 g
Polyunsaturované 0.13 g
Omega-3 0.07 g
Omega-6 0.07 g
Trans tuky ~

Pojďme si bod po bodu projít hlavní zdravotní benefity ovoce liči.

Protirakovinné vlastnosti

Liči má protirakovinné vlastnosti (výzkum na toto téma najdete zde). Toto ovoce má v buničině (dužině) flavonoidy, které pomáhají bojovat s onemocněními, jako je rakovina.

Liči tak obsahuje například kvercetin a kaemferol, které jsou silnými sloučeninami při snižování proliferace nádorových buněk.

Plody liči tak mají opravdu impozantní vlastnosti proti rakovině, například proti rakovině prsu.

Srdeční choroby

Liči normalizuje krevní tlak a srdeční frekvenci a tím chrání před mrtvicí a koronárními srdečními chorobami. 1 sklenka šťávy z liči denně normalizuje srdeční tep. Liči obsahuje hodně polyfenolů, jež podporují zdraví srdce. Antioxidanty přítomné v liči zlepšují imunitu, zpomalují rozvoj katarakty a blokují rozvoj kardiovaskulárních onemocnění.

Budete mít zájem:  Léky Na Ucpaný Nos?

Zlepšují trávení

Liči udržuje trávení silné, udržuje čistý žaludek, zlepšuje chuť k jídlu a poradí si i s pálením žáhy a pocitem pálení v žaludku. Také zvyšuje energetickou hladinu v těle. Liči dále obsahuje rozpustnou vlákninu, která zlepšuje problémy se střevem a udržuje žaludek bez toxických látek + pomáhá vyčistit tlusté střevo. Pro zažívání prostě super.

Pro zdravé kosti

Liči je bohatým zdrojem fosforu a hořčíku, který podporuje silné kosti. Dále obsahuje stopové minerály jako měď a mangan, které posilují křehké kosti. Spolu s mědí a zinkem zvyšuje účinnost vitaminu D, což zvyšuje asimilaci vápníku, která udržuje zdraví kostí.

Dobrý zdroj vitamínu C

Liči je také vynikajícím zdrojem vitamínu C, vitamínu, které si tělo nemůže vyvinout přirozeně – musí ho přijmout ve stravě. Konzumace potravin bohatých na vitamín C pomáhá tělu vyvinout odolnost vůči infekčním činidlům a vylučovat škodlivé prozánětlivé volné radikály.

Pomáhá těm, kteří trpí rýmou, horečkou a bolestmi v krku. Vitamin C je vhodný pro naši kůži, kosti a tkáně, a proto je pro naše tělo velmi důležitým vitamínem. Ale to vše jistě víte ze školy. Ale co jste možná nevěděli je to, že právě liči je super zdrojem tohoto vitamínu.

Zdroj oligonolu

Dále jsou plody liči také zdroj oligonolu. Oligonol je polyfenol, který má antioxidační a protivirové účinky.

Pomáhá také zlepšovat krevní oběh, snižuje váhu a chrání kůži před škodlivými UVA paprsky.

Oligonol dále snižuje eliminuje tuk, zlepšuje vedlejší krevní oběh, snižuje vyčerpání po cvičení, zvyšuje vytrvalost a zlepšuje obličejové linie (menší vrásky) a hnědé stařecké skvrny.

Zdroj vitamínu B

Liči je také dobrým zdrojem vitamínů B komplexu, jako je thiamin, riboflavin, niacin a folát. Tyto vitamíny pomáhají tělu metabolizovat sacharidy, bílkoviny a tuky. Má také vysoký obsah beta-karotenu, který posiluje imunitní systém a zlepšuje funkci jater a dalších orgánů.

Super i při hubnutí

Plody liči mají poměrně málo kalorií, neobsahují nasycené tuky ani cholesterol a jsou bohaté na vlákninu, která je velmi důležitá pro lidi, kteří chtějí zhubnout. Takže i když jste v “režimu hubnutí”, tak si pár kousků liči určitě dejte.

Zlepšuje stav pokožky

Jak jsme již uvedli v jednom z předchozích bodů, liči jsou také úžasným zdrojem vitamínu C a dalších živin, které jsou prospěšné pro vaši pokožku. A co z toho plyne? Konzumace liči dává následující benefity v péči o pleť:

  • Účinky proti stárnutí pokožky – Zub času zanechává na pokožce linie, vrásky či skvrny. K tomu přidejte znečištění, UV záření a kouření – ti jsou také zodpovědní za předčasné stárnutí pleti, které se odehrává rychleji než přirozený proces. Volné radikály jsou také zodpovědné za způsobení stárnutí pokožky. Jak již bylo řečeno, liči jsou bohatým zdrojem vitamínu C, který je silným antioxidantem, který bojuje proti volným radikálům. Obsahují také oligonol, který bojuje proti stárnutí a redukuje stařecké skvrny na pokožce. Taková konzumace liči nebo jejich použití v zábalech na obličej je účinná při redukcí známek stárnutí pleti, jako jsou jemné linie a právě zmíněné skvrny.
  • Ochrana před volnými radikály – liči mají vysoký obsah antioxidantu vitamínu C, komplex vitaminu B a flavonoidů. Tyto antioxidanty chrání organismus před oxidačním stresem způsobeným znečištěním a UV zářením. Volné radikály se vytvářejí z molekul kyslíku a mění funkci našich buněk, aby vytvořily rakovinné buňky. Antioxidanty neutralizují tyto volné radikály, čímž chrání kožní buňky před poškozením. Tímto způsobem může liči chránit před rakovinou kůže a zánětem. A to se přeci hodí.
  • Živiny pro pleť – Liči jsou skvělým zdrojem živin, jako je thiamin, niacin a měď. Thiamin pomáhá tělu při metabolizaci tuků a bílkovin pro zdravou pleť. Niacin zvyšuje hladiny hydratace v pokožce, zatímco měď v malých množstvích pomáhá urychlit hojení poškozené pokožky.

Všechny tyto výhody dělají liči super ovoce pro vaši pokožku.

Pro krásu vlasů

Všichni z nás touží po zdravé pokožce hlavy po zdravých a lesklých vlasech. A právě vyvážená strava je nezbytná pro zdravé vlasy, protože poskytuje kyslík a živiny, které vyživují vlasové folikuly.

Jak již bylo zmíněno dříve, liči jsou dobrým zdrojem vitamínu C, který hraje aktivní úlohu při udržování integrity mikro-cirkulace a tím zajišťuje dostatečnou zásobu krve proudící do vlasových folikulů. Dále jsou zde pak niacin a thiamin, které jsou pro vlasy také důležité.

Obsah vitamínů a minerálů v liči

Liči jsou slušným zdrojem hned několika vitaminů a minerálů, zejména pak vitaminu C.

  • Vitamin C: Nejhojněji zastoupený vitamín v liči. Jedno liči poskytuje přibližně 8% doporučeného denního příjmu vitamínu C.
  • Měď: Liči jsou slušným zdrojem mědi. Nedostatečný příjem mědi může mít nepříznivé účinky na zdraví srsti.
  • Draslík: ten může zlepšit zdraví srdce při konzumaci v dostatečném množství.

Ovoce liči a jeho účinky na naše zdraví

Jak vypadá oloupané nebo neoloupané liči.

Jak liči jíst (vaření / stravování)

Tyto drobné šťavnaté plody mohou být konzumovány samotné. Chuťově jsou velmi dobré (dobře, jak pro koho). Odstraňte hrubou skořápku (obal) buď rozřezáním malé plochy nožem, nebo to zvládnete i prstem. Pecka je nepoživatelná, tu můžete vyhodit nebo zasadit. Níže je několik tipů, jak konzumovat plody liči:

  • Loupané a nakrájené plody liči lze přidávat do ovocných salátů. Mohou být také podávány na talíři se sýrem.
  • Liči lze přidávat do zmrzlin, pudinků nebo koktejlů (smoothie). Mohou být podávány se smetanou nebo jogurtem jako dezerty.
  • Sušené liči také existuje, chutná jako rozinky. Mohou být podávány jako občerstvení nebo přidávány k dezertům.
  • Po odstranění pecky mohou být liči plněné smetanovým sýrem (třeba Mascarpone).
  • Můžete si udělat liči ledový čaj, dávat je do Martini a limonád – jsou skvělým občerstvením.
  • Maso liči (ta dužina uvnitř) může být smíchána s vodou, mixujte, získáte tak hladké pyré. Nalijte ho do džbánu, přidejte limetovou šťávu a dobře promíchejte. Můžete přidat i vodu. Tuto směs dejte do sklenic naplněných kostkami ledu.

A co vy? Máte rádi liči? Budeme rádi za komentáře pod článkem.

Co si dále o ovoci přečíst?

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Sladkost plná zdraví – Liči

Ovoce liči a jeho účinky na naše zdraví

Liči má velmi specifickou, nasládlou chuť. Je také velmi aromatické. Někomu voní jako muškáty, jinému jako růže… Každopádně odér tohoto ovoce je pro mnohé lidi tak příjemný, že se používá i jako ingredience do parfémů.

Liči nebo také liči čínské pochází z Asie. Tyto tropické plody rostou na stromě vysokém až 20 metrů a mohou se dožít až 200 let. Běžně se ale sbírá na stromech menších a mladších.

Z Asie se toto ovoce dostalo do Evropy až v 19. století. Liči patří mezi velmi vyhledávané ovoce, někdy se mu říká čínské jahody nebo čínské švestky, protože jeho chuť je sladká, jemná a intenzivní.

A právě z těchto důvodu je v Číně bráno jako ovoce lásky.

Pěstuje se nejen v Číně a jihovýchodní Asii, ale i v některých částech Afriky, na Madagaskaru, Floridě, Havaji či v Brazílii.

Budete mít zájem:  TOP 10 potravin pro krásnou a zdravou pleť

Pokud tápete, jak se mu má správně říkat, pak je to liči, ne ličí nebo líčí. Před mnoha lety se ovoce označovalo jako litchi nebo lychee, ale nyní má již své české jméno.

Léčivé účinky

Nejenže je liči velmi dobré, ale má i plno blahodárných účinků:– pomáhá léčit kašel,– pomáhá při bolestech žaludku,– čaj připravený ze slupek má dobrý vliv na léčbu neštovic a průjmů,– pomáhá proti bolestem,

– testuje se i na léčbu nádorů.

Toto ovoce se skládá převážně z vody, dále se v něm nachází draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, vitamin C a vitaminy skupiny B.

I když je liči sladké, není moc kalorické. 100 g dužniny obsahuje 0,9 g bílkovin, 14,3 g sacharidů, 0,1 g tuků, 0,7 g vlákniny. Využitelná energie je 248 kJ, což je 59 kcal.

 Použití

Nejprve je nutné liči opatrně oloupat jeho slupku, která vypadá jako brnění, pak se rozpůlí a vyjme se pecka, která se nejí. Liči se nejvíce konzumují čerstvá.

Hodí se do zmrzliny, ovocných salátů, džusů, koktejlů nebo se z nich může připravit i kompot (naloží se do sladkého nálevu), také se suší nebo se z nich připravuje omáčka. Použití je velmi široké.

Dávejte si ale pozor na jednu věc, liči se nesmí vařit, jinak zhořkne, zhoubovatí a nedá se jíst!

Kde ho koupíme

Liči koupíte v každém větším supermarketu nebo hypermarketu v koutku s exotickým ovocem. Jeden kilogram stojí 150–200 Kč, cena je ale samozřejmě mnohem nižší, když je zboží v akci. Při výběru buďte velmi opatrní. Liči musí mít jasnou barvu, nesmí býtrezavé ani měkké.

Pokud nemá sladkou chuť, ale naopak mdlou či divnou, tak jej raději nejezte. Nejlepší je ochutnat ovoce přímo v zemi, kde se pěstuje. Jeho chuť je mnohem lepší než při zakoupení v našich obchodech po dlouhé cestě z Číny, jihovýchodní Asie nebo Afriky.

Pokud tuto možnost nemáte, soustřeďte se aspoň na správný výběr.

Liči čínské – velmi zdravé tropické ovoce

Ovoce liči a jeho účinky na naše zdravíTropické ovoce liči

Liči (litchi) je součástí tradiční čínské medicíny. Mnohé jeho účinky byly navíc skutečně potvrzeny. Tak například zvyšuje imunitu, takže bývá doporučováno v období chřipkových epidemií, vše ale postupně..

Výskyt: jak druhový název napovídá, pochází z Číny. V současné době se ale pěstuje i na mnoha dalších místech asijského kontinentu, ale také na americkém dvojkontinentu a v jižní Africe.

Popis a účinné látky: liči čínské je stálezelený strom, který je někdy nazýván i dvouslivák lahodný. Řazen je do čeledi mýdelníkovitých a dorůstá do výšky 20 metrů.

Listy jsou střídavé a sudozpeřené, květy jednopohlavné a obvykle mají bílou či žlutou, někdy i nazelenalou barvu. Plodem je ovoce, které bývá nazýváno liči.

To přitom obsahuje účinné látky jako vitamin C (více než pomeranč), ale také mnohé další vitamíny, případně riboflavin, niacin a minerály (např. hořčík, draslík či vápník).

Užitečné části: používány jsou především plody, někdy ale i další části stromu.

Jaké má liči léčivé účinky?

Liči je součástí tradiční čínské medicíny. Mnohé jeho účinky byly navíc skutečně potvrzeny. Tak například zvyšuje imunitu, takže bývá doporučováno v období chřipkových epidemií.

Podle některých zdrojů listy (a méně i plody) stromu působí rovněž antipyreticky, takže pokud už nemoc propukne, snižují teplotu. S pomocí listů lze údajně také snižovat bolest a navíc působí protizánětlivě.

Vraťme se ale k samotným plodům, jež disponují antioxidačními vlastnostmi a pomáhají tedy zpomalovat proces stárnutí.

Liči kladně působí také na oběhový systém, neboť např. dovede optimalizovat hladinu cukru v krvi a regulovat krevní tlak. Uvést musíme i pozitivní vliv na trávicí a nervovou soustavu, případně na kosti a kůži.

Toto tropické ovoce navíc podporuje metabolismus a obsahuje menší množství kalorií, takže jej lze konzumovat i v průběhu některých diet.

Ještě doplňme, že se také objevili informace, že by se mělo rovněž působit preventivně proti nádorovým onemocněním.

Kuchyňské využití liči a jak se jí

Liči se u nás stává v posledních letech neustále známější. Jeho šťavnatou bílou dužinu, která pěkně voní, tak zná již mnoho Čechů.

Toto ovoce lze konzumovat čerstvé (nejprve je ale nutné ho oloupat a zbavit pecky), ovšem můžete si jej zakoupit i sušené či kompotované. Samozřejmě jej lze použít třeba při přípravě ovocných salátů či jako součást zmrzlinových pohárů.

Připravit si můžete i koktejly, džemy či marmelády. Ovšem pozor! Liči se nedoporučuje vařit, protože během tohoto procesu zhoubovatí.

Upozorňujeme: liči čínské roste především v tropických oblastech, lze si jej ale vypěstovat i u nás jako pokojovou rostlinu.

Stačí vyjmout pecku z plodu, co nejdříve zasadit do směsi rašeliny a písku a následně udržovat teplotu okolo 20 °C a stálou vlhkost.

V interiéru samozřejmě nedoroste do velikosti stromu a stane se maximálně okrasnou rostlinou, protože v těchto podmínkách neplodí.

Proč jíst liči: pokrm lásky je nabitý vitamíny a minerály

Je to snad jen pár let zpátky, co se u nás liči objevilo poprvé. Dneska už se dá sehnat skoro v každém supermarketu. Stačí ho zvážit, odnést a vychutnat si ho. Víš ale proč a co všechno se s ním dá dělat? A jaký má vůbec původ? Na všechny tyhle otázky máme odpovědi.

Milý asijský návštěvník v Česku

Liči čínské se pěstuje převážně v Číně, ale také v Indii, a to už od 2. tisíciletí př. n. l. Asiati ho milují a dokonce si ho oblíbil i čínský císař Wu-ti, jenž miloval liči tak, že nepožadoval od podrobených států daně v drahém kamení, nýbrž právě v tomto ovoci.

Liči je plodem stromu, který dosahuje výšky 15-20 m a žije i 200 let, aby se ale ovoce snáz sbíralo, řežou se stromy ve výšce 6-10 m. Liči může mít kulatý, oválný nebo srdcovitý tvar (i proto se mu říká ovoce lásky), velké jsou zhruba 4 x 2,5 cm. Pod červenou, narůžovělou nebo oranžovou kůrou se schovává skelný míšek a pod ním světloučká dužina, kterou tolik milujeme.

S liči to rozhodně nepřeháněj. Při snězení 300 a více kusů denně se může dostavit zimnice i další zdravotní komplikace!

Hodí se i do diety

Dobrou zprávou je, že i když hubneš a chceš si nějaké ovoce dopřát, můžeš zařadit třeba právě liči, protože to má poměrně nízký glykemický index a není moc kalorické, podobně jako citrusové plody, borůvky, maliny nebo jahody. Samozřejmě ho nesmíš jíst po kilech, pár kousků denně ale neuškodí. Ze 100 g liči získáš 296 kJ energie, 16 g sacharidů (z toho 15 g cukrů), 1 g bílkovin, 0,5 g tuku a 1,3 g vlákniny.

Pozor! S liči to rozhodně nepřeháněj. Při snězení 300 a více kusů denně se může dostavit zimnice i další zdravotní komplikace!

Je nabité vitamíny a minerály

Liči se hodí do diety, ale především je dobré, jako každé ovoce, k čerpání vitamínů a minerálů i antioxidantů, které chrání tělo před volnými radikály. Liči obsahuje vitamín C, B1 a B2, vápník, sodík, hořčík a draslík. Pomáhá při bolestech žaludku, při zažívacích obtížích a tlumí kašel.

  • Když imunita pokulhává, nasaď přírodní antibiotika a budou se dít věci!

Vyzkoušej salát nebo smoothie

Liči rozhodně nemusíš konzumovat pořád jen tak, jak ho pánbůh stvořil. Skvělé je například v cupcakes, vynikající je z něj smoothie, přidat ho můžeš do ovocného salátu nebo na zmrzlinový pohár, do palačinek nebo můžeš udělat neobvyklé jednohubky – stačí jen opatrně vyndat pecku a naplnit dužinu smetanovým sýrem s nasekanými pekanovými ořechy.

Budete mít zájem:  Nejlepší Mast Na Klouby?

Smoothie je zase perfektní, když ho vytvoříš nejen z liči, ale taky z banánu a ananasu. Pak už jen přidáš mléko nebo bílý jogurt, podle chuti dosladíš a vychutnáváš.

Jak se dá liči koupit

Liči je k dostání skoro v každém supermarketu, a to jak syrové, tak i nakládané. Při nákupu toho syrového si dávej pozor na slupku – liči by nemělo být od pohledu nedozrálé, doma s ním už moc zázraků nenaděláš. Ber si vždycky to červené, oranžové nebo narůžovělé.

Zároveň se dá sehnat i liči sirup určený do koktejlů nebo k oslazení horkých nápojů – v čaji je naprosto famózní. Mimochodem – dá se koupit i černý nebo zelený čaj s příchutí nebo s vůní liči. 

Pochoutka, která voní po růžích: Zkuste exotické liči, které pomůže i s hubnutím

Liči je plodem stálezeleného majestátního stromu, který je schopen vyrůst až do výšky 20 metrů a také se dožít i přes 200 let. V rámci snazšího sběru ovoce se však udržuje řezem na výšce maximálně do 10 metrů.

Jak a proč kompostovat? Prostý návod nejen pro začátečníky

List je poněkud kožovitý, mladé listy pak mají načernalou barvu, starší jsou tmavě zelené na svrchní a šedozelené na spodní straně. Samoprašné květy tvoří velká květenství, mají zelenobílé nebo žlutobílé až nažloutlé květy a drobné tyčinky. Stromy kvetou a rodí na konci větviček, které se při sklizni odlamují.

Opylení je zajišťováno prostřednictvím hmyzu, převážně pak včelami. Silné deště a dlouhé mlhy při kvetení pyl poškozují. Ze všech opylených květů se plody nevyvíjejí, některé plody mají dokonce zakrslé semeno.

Jak vypadají plody?

Plody peckovice visící v nenápadných shlucích jsou jahodově červené, narůžovělé nebo oranžové, některé ale mají dokonce i zelenavý nádech, přičemž mají oválný, kulatý nebo srdčitý tvar.

Plody mívají v průměru 2,5 cm a na délku 4 cm.

Uvnitř je lesklé, tvrdé a zároveň nepoživatelné semeno, která má velikost asi jako fazole a je obaleno slonově bílým, narůžovělým nrbo namodralým voňavým a šťavnatým skelným míškem, díky čemuž se semeno snadno oddělí.

Nejprve je třeba opatrně odstranit jeho skořápku, abychom se dostali k jeho chutnému jádru. To ale obsahuje také pecku, kterou je třeba před konzumací odstranit.

Právě tato dužina je primárním důvodem, proč se liči pěstuje. Obecně nejžádanější jsou plody se zakrslým semenem, jelikož disponují větším množstvím chutné dužiny.

Ovoce zraje od července do října, přičemž platí, že dozraje zhruba 100 dnů poté, co strom kvetl. Přezrálé plody poznáme tak, že má jejich dužina hnědou až povidlovou barvu. Slupka plodu je tenká, pevná, křehká a má bradavičnatý povrch, ze zralého plodu ji lze lehce sloupat.

 

Kde se liči pěstuje?

Hlavně je to v zemích, které se nacházejí v subtropickém podnebném pásu, hlavně pak v celé jihovýchodní Asii, v Indii, na Srí Lance, v jižní Africe, na Madagaskaru, na Floridě, na Havaji nebo v Brazílii.

Kouzelné maliny a jejich účinky. Znáte?

Obecně platí, že se mu nejlépe daří zejména podél řek v hluboké naplavené půdě. Nejlépe roste v regionech, kde je léto mokřejší a zima zase chladnější a suchá kvůli zimnímu vegetačnímu klidu. Teplota by ale neměla klesnout pod bod mrazu.

Plody se sklízejí prostřednictvím bambusových tyčí, množení ze semen ovšem nezaručuje druhou věrnost, proto se vyrostlé semenáčky používají jako podnože nebo k dalšímu šlechtění, navíc rodí velmi pozdě, bývá to po 10 až 20 letech.

Sůl ničí vaše srdce i cévy. Platí tedy stále, že je nad zlato?

Hodí se do domácí lékárničky

Dužina z liči totiž dokáže pomoci při kašli nebo bolestech žaludku. Využívají se ale také i jeho další části. Čaj ze slupek se používá jako podpůrná léčba neštovic. Rozemletá semena pak slouží jako přírodní analgetikum.

Toto ovoce má účinné látky, které podporují zdraví a hlavně samotné hubnutí ke kýženému efektu. Jelikož se jedná o ovoce, tak je třeba ho konzumovat jen jako doplněk zdravé a vyvážené stravy.

Liči obsahuje velké množství vitamínů, nejvíce je obsažen C, B1 a B2. Je třeba také uvést přítomnost vápníku, sodíku, fosforu nebo hořčíku. Spekuluje se také o tom, že má liči příznivý vliv při léčbě rakoviny. Na druhou stranu jeho nadměrná konzumace (více než 300 kusů denně) může způsobit zimnici nebo krvácení.

Čerstvé liči je určené k okamžité konzumaci, dobré totiž vydrží pouze několik dní. Nejlépe je v ovocných salátech nebo jako součást sorbetů či koktejlů. Je ale k dostání také v sušené variantě, která se například v Číně používá ke slazení čaje. Ovoce je ale možné využívat i jako součást slaných pokrmů.

Jedno kiwi zajistí denní dávku vitaminu C. Menší plody vypěstujete i na českých zahrádkách

S blížícím se příchodem sychravého počasí nutně potřebujeme vyzbrojit náš organismus dostatkem posilujícího vitaminu C. Ten se podílí na všech metabolických pochodech v těle.

Je také nepostradatelný pro imunitní ochranu, zdravá vaziva, pevné cévy a žíly, na tvorbu hormonů, zlepšuje vidění, pomáhá zvládat stresy a podporuje schopnost soustředění. A jak vitamin C získat? Přece z kiwi!

Zelená dužina kiwi je tak bohatá na vitamin C, že již jeden jediný plod je schopen nás zásobit denní dávkou tohoto potřebného vitaminu. Na gram ovoce připadá bezmála miligram vitaminu C. Kiwi tak patří mezi skutečné poklady rostlinné říše.

Ovoce pochází z údolí řeky Jang c´tiang v severní Číně, a proto se mu také původně říkalo čínský angrešt. Svému současnému názvu vděčí americkému dodavateli Normanu Sondagovi, který si všiml podoby s nelétavým novozélandským ptákem kivi. Nyní se kiwi pěstuje také v Evropě, zvláště Itálii, ale menší plody narostou i na českých zahrádkách.

Kiwi je rovněž bohaté na hořčík, draslík, vlákninu, vitaminy E a B. Obsahuje nezanedbatelné množství luteinu a zeaxantinu, což jsou složky nezbytné pro uchování zdraví našich očí. O luteinu je známo, že snižuje i riziko výskytu rakoviny a srdečních chorob.

Každodenní konzumace kiwi dále mimo jiné chrání DNA před poškozením. V zemi jeho původního výskytu je tradiční čínskou medicínou běžně doporučováno na potlačení rakoviny žaludku a prsu.

Kiwi navíc patří mezi ovoce méně zasažené chemizací a je k dostání téměř po celý rok. I při dlouhém skladování po sklizni si uchovává velké množství prospěšných látek. Aktivně přispívá k růstu kostí, urychluje přeměnu látkovou a tvorbu hormonů, stimuluje svalovou činnost, zpevňuje žíly, cévy i vaziva, snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Vzhledem k tomu, že vitamin C je citlivý na tepelnou úpravu, konzumujeme kiwi nejlépe v syrovém stavu, a to opravdu hojně.

Vánoční ovocný salát s kiwi

Na 4 porce nakrájíme 4 oloupaná kiwi, 1 oloupané mango, 1 oloupanou papáju, 8 oloupaných liči, 1 nakrájený ananas, dužninu ze 4 plodů mučenky. Ovoce smícháme ve velké míse. Necháme hodinu odstát. Promícháme a podáváme.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector