Ostružiny jako superpotravina – jaké mají účinky?

Ostružiny jako superpotravina – jaké mají účinky? Kateřina Hájková 13. 08. 2020   |  06:21

Ostružiny jsou vzácné drahokamy – kdo má to štěstí a narazí na ně v lesích či na stráních, užije si bohatou chuť a přijme také mnoho zdraví prospěšných látek. Máme pro vás několik zajímavostí!

U nás jsou pozdně letním ovocem, ve Středomoří dozrávají o něco dříve. Tmavorudá až černá souplodí peckoviček ostružiníku, keře čeledi růžovitých, plodí drobné slaďoučké bobulky. Známe je pod označením ostružiny a milujeme je nejen pro atraktivní barvu a lesk, ale zejména pro typické aroma, jímž se nepatrně podobají malinám.

Milovnice svobody Rodačky z Asie a Severní Ameriky milují svobodu a svou individualitu si chrání, jak jen je to možné.

Jako keře u nás rostou planě na krajích lesů, v lesních křovinách, na kamenitých stráních, na mezích, v polích i u cest.

Ačkoliv existují kultivované odrůdy, které se pěstují na plantážích si zahrádkách, i  ony rostou nejraději za plotem – evidentně milují svou svobodu.

Pozor na dlouhé skladování Podobně jako maliny nachází i ostružiny četné využití v kuchyni – nejlépe chutnají čerstvé, můžete je ale i sušit nebo zamrazit. Ve všech podobách se skvěle hodí jak do müsli, tak do ovocných salátů, pudinkových dezertů nebo jako obloha dortů či koláčů s drobenkou.

Můžete je také konzervovat nebo zpracovat do vína, sirupu či moštu nebo džemu, marmelády či kompotu. Udělejte to ovšem co nejdříve po tom, co je natrháte. Podobně jako maliny se totiž rychle kazí a snadno zplesniví, proto byste je neměli vystavovat dlouhému skladování. Před přípravou je nezapomeňte pořádně umýt.

Ostružiny jsou mimořádně zdravé, ale vzácné Snad pro jejich divokost a častý výskyt ve volné přírodě jsou ostružiny oblíbenou pochutinou divoké zvěře. Mají na ně spadeno také brouci, housenky a další hmyz. Ostružiny se ovšem nedají jen tak – aby se ubránily těmto invazím, jsou vybaveny ostny a jemnými ochrannými štětinkami.

Ať tak či tak, zvířata jistě ví, proč tolik touží zrovna po ostružinách. Ostružiny jsou totiž mimořádně zdravé a vynikají vysokou koncentrací bioflavonoidů, vitaminů a stopových prvků.

Konkrétně jsou bohaté na vitamin C, antokyany, organické kyseliny jako je citronová a jablečná, a na velké množství fosforu, vápníku, hořčíku, draslíku a železa.

Není divu, že díky těmto skvělým mikroživinám pečují o imunitní systém, vaziva i stěny cév.

Upozornění: Ostružiny si nejraději vypěstujte doma, nasbírejte ve volné přírodě nebo nakupte přímo u pěstitele. Dovážené plody a plody dostupné v běžných obchodech bývají často upravovány různými chemikáliemi proti poškození při přepravě a pro udržení atraktivního vzhledu.

Zajímavost: Šťáva z ostružin je přírodní medicínou tradičně využívána pro pomoc od chrapotu. Šťávu vymačkejte z čerstvých plodů nebo ji zakupte v prodejně zdravé výživy již vylisovanou. Mírně ji prohřejte, vykloktejte a zbytek po doušcích vypijte. Tuto šťávu se doporučuje pít i při zvětšené štítné žláze.

Tip: Ostružinový čaj působí proti zánětům sliznice dutiny ústní. K jeho přípravě se ale nepoužívají plody, nýbrž listy. Ty totiž obsahují léčivé éterické oleje (silice), třísloviny a organické kyseliny.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Ostružiny jako superpotravina – jaké mají účinky?

Odpradávna jsou dávány do souvislosti se zdravím a prosperitou, antičtí Řekové je spojovali s bohyní plodnosti a zemědělství Demeter a Římané zase s Bacchem, bohem vína a nespoutaného života. Co je na…

Čtěte dál

Zvládnout náročný den ve škole či v práci bez menší zdravé svačiny mezi jídly může být těžké. Stejně tak ale může být pro mnohé obtížné…

Ostružiny jako superpotravina – jaké mají účinky?

V současné době se jedná o jeden z nejpopulárnějších stravovacích směrů. Díky přerušovanému půstu (neboli IF = intermittent fasting)…

Ostružiny jako superpotravina – jaké mají účinky?

Máta je rostlinka s všestranným využitím. Nejvíce ji ale oceníte v kuchyni a při zdravotních potížích. Můžete si ji snadno vypěstovat…

Ostružiny jako superpotravina – jaké mají účinky?

S rostoucím počtem možností, jak se stravovat, také úměrně tomu roste i riziko, že z toho všeho už trochu „blbneme“. V době přeplněné…

Ostružiny jako superpotravina – jaké mají účinky?

Zatímco před lety každý z nás znal či konzumoval maximálně vitamín C pro lepší imunitu, aktuálně jsou hitem doplňky stravy s různorodou…

Ostružiny jako superpotravina – jaké mají účinky?

Ovoce, které vyniká mimořádným nutričním profilem, chutná po karamelu a v kuchyni nachází velmi hojné využití. Ačkoliv naším uším může…

Rybíz patří mezi naše sezónní bobulovité ovoce, které je bohatým zdrojem vitamínu C. Jeho kyselá chuť však ne každému vyhovuje. Vyzkoušejte proto připravit sladký koláč s kefírem, oslazený…

Ostružiny jako superpotravina – jaké mají účinky?

Sezona bobulovitého ovoce je v plném proudu. Většina domácností je provoněná ovocnými koláči s rybízem, borůvkami nebo malinami. Vrcholí…

Ostružiny jako superpotravina – jaké mají účinky?

Rádi byste konečně zhubnuli nebo dosáhli spokojeného a zdravého těla, ale velké změny ve stravě vás děsí? Pokud se bojíte překopávat…

Mnoho lidí věří, že za zdravou stravu nutně musíme utratit spoustu peněz. Opak je však pravdou. Ušetřit se totiž dá už prvním krokem…

Tentokrát tajuplně mluví rybíz a ostružiny

Podobně jako borůvky mohou být ostružinyčerný rybíz díky své barvě považovány za tajemství plné ovoce. Navíc se nemusí jíst a zpracovávat jen jejich plody, listy jsou často snad ještě více léčivé. A ještě mají jedno společné “tajemství” – jejich účinky na zdraví jsou podobné.

Když mluví rybíz

Na rybízu je zajímavé, že existuje dokonce ve třech barevných variantách (černá, červená, bílá). Údajně existuje i růžový rybíz. Pro mě osobně jsou černá odrůda spolu s bílou chuťově nejpříjemnější.

Ostružiny jako superpotravina – jaké mají účinky?Černý rybíz je bomba naplněná rutinem (nebo-li vitamínem P či správněji flavonoidy) a především vitamínem C.

Všichni víme, jak je důležitý vitamín C. Avšak někdy nevíme, že je skrytý i pod číslem E300 jako éčko. Jen si je nesmíme plést s tím přírodním jako je například právě v rybízu. Však jsem o tom “Jak vitamín C k číslu E300 přišel” napsala dokonce i pohádku.

Červený rybíz sice obsahuje méně vitamínu C, přesto hrst červeného rybízu také pokryje 1/3 denní dávky všech potřebných vitamínů!

Ostružiny jako superpotravina – jaké mají účinky?Oba druhy rybízu obsahují také významné množství železa. Přesto, že je rybíz docela kyselý a rozhodně to není ovoce, po kterém bychom se utloukli, tak má svůj význam nejen kvůli vitamínům a minerálním látkám…

… léčivé účinky

Černý rybíz díky rutinu podporuje naše cévy a jejich stěny, proto je vhodný na podporu organismu při křečových žilách i křehkosti cév a hemeroidech.

Malá odbočka: na křehké cévy a “kvalitu” krve, cév a krvetvorby velmi funguje podpora sleziny v souladu s tradiční čínskou medicínou. Od té doby, co navštěvuji terapeuta čínské medicíny a za pomoci čínských bylin a akupunktury se zvyšuje “energie mojí sleziny”, jsem přestala krvácet ze střeva. Byl to doprovodný jev ulcerózní kolitidy.

  • Štáva ze všech druhů rybízů se může užívat pro snížení horečky a jako podpora při chřipce a nachlazení.
  • Listy (podobně jako ty z ostružiníku nebo borůvčí) pomáhají při průjmech a mají protizánětlivé účinky (na celý urogenitální systém).
  • Další účinky plodů a listů:
  • podpora zraku,
  • mírné snížení krevního tlaku a podpora srdečně-cévního systému.
Budete mít zájem:  Vitamíny Pro Růst Vlasů Pro Muže?

…do kuchyně

Jaké by to bylo vánoční cukroví, hlavně linecké, bez rybízové marmelády? Nebo co třeba rybízová šťáva nebo bublina? Prostě rybíz můžeme využít do zajímavých jídel a pochutin.

Ostružiny jako superpotravina – jaké mají účinky?

Na tomto odkazu naleznete také tipy na to, jak připravit z listí i plodů chutný čajnálevy pro zlepšení zdraví a také jak bezezbytkově zpracovat rybíz do šťávy i zavařeniny.

… vzkazy

Pojďme se trochu podívat i na bílý rybíz. Ten nám posílá lehké letní osvěžení. Je jemný a chuťově příjemný. Není ale v českých zahradách příliš obvyklý. Raději máme červený, který svojí kyselostí a současně barvou nám dává více vzpruhy a energie.

Černý přináší nejvíc povzbuzujících účinkůOstružiny jako superpotravina – jaké mají účinky?

Když mluví ostružiny

Svoji černou barvou v plné zralosti a obsahem vitamínů mohou připomenout černý rybíz. Vůní lesních ostružin také borůvky. Všechny tři druhy ovoce jsou tmavé a obsahují antioxidanty. Prospěšné to látky.

Spojuje je navíc významné množství antokyanů, které mají protizánětlivé účinkyprospívají srdci a cévám. V menším množství se najdou i v červeném hroznovém víně.

Významně pomáhají při:

  • nachlazení a chřipkových stavech a na podporu imunity
  • hemeroidech, křečových žilách i poruchách erekce (musí se však užívat dlouhodobě v podobě usušených plodů)
  • zánětech v urogenitálním (ledviny, močové cesty a měchýř) i gastrointestinálním traktu (afty v ústech, přes žaludek až po záněty ve střevech) – nejlepší je podoba nálevů ze sušených listůOstružiny jako superpotravina – jaké mají účinky?

Vzkaz od ostružin…

… vzkaz z lesů a remízků. Zprávu, že původní ostružiny jsou sice plné trní, ale také látek zlepšujících zdraví. Lesní ostružiny jich obsahující víc než ty vyšlechtěné a pěstované doma na zahradách.

Vypadá to, že příroda je stále mocnější než lidé.

Přesto i domácí ostružiny jsou pro naše zdraví důležité a přinesou nám v létě nejeden vitamín navíc 😉 Ale pokud chcete vyzkoušet silné účinky původních ostružin, zajděte do lesa a to i na listy.

Listy pomáhají při průjmech a zánětech a krvácení v zažívacím traktu. Plody zase při rekonvalescenci a pro zlepšení imunity i cevního systému. Jsou výborné i jako součást domácího ovocného čaje.

Chcete vědět více a objevit ucelené “když jídlo mluví” i zdravotní účinky českých superpotravin, kam bezesporu rybíz i ostružiny patří?

Pořiďte si e-knihu 21 příběhů českých superpotravin aneb když jídlo mluví, kde se o ostružinách i všech druzích rybízů dozvíte mnohem víc. Objevíte tam kromě účinků 21 lokálních superpotravin na naše zdraví jejich možné kontraindikace, ale i milé příběhy, které vás pohladí po duši. Běžte tudy>>>

Maliny a ostružiny: Víte, jaké mají pozitivní účinky na lidské zdraví?

Ostružiny jako superpotravina – jaké mají účinky? Superpotraviny V posledních několika měsících se na svou stravu zaměřujeme více, než dřív. Snažíme se, aby byla plná vitamínů, antioxidantů a ochránila naše tělo. Mnoho zdravých potravin není bohužel chutných, ale naštěstí to neplatí o čerstvém ovoci jako jsou ostružiny a maliny.

Ostružiny nás zásobí vitamínem C, draslíkem, hořčíkem, železem, kyselinou listovou a vlákninou. Preventivně působí proti rakovině, zejména v zažívacím ústrojí. Chrání také vaše srdce, játra a štítnou žlázu. Maliny se díky svému složení postarají v přírodním léčitelství o snížení horečky, záněty průdušek či revma. Pokud je využijete k výrobě domácí kosmetiky, můžete z nich snadno vytvořit pleťový peeling, jelikož zrníčka v nich obsažená pomáhají odstranit odumřelé kožní částečky.

Věděli jste, že ostružiny jsou v bylinkářství a přírodním léčitelství už od pradávna využívány při léčbě cévního systému? Pokud vás trápí křečové žíly, hemoroidy či arterioskleróza, měli byste je do svého jídelníčku zařadit v průběhu celého roku.

Naopak vyhýbat by se ostružinám měli všichni se záněty trávicího ústrojí, žaludečními vředy a poruchami činnosti žlučníku. Abyste rostlinu mohli zpracovat v co možná největší míře, nezapomeňte na lístky.

Ty vám pomohou od nemocí močového ústrojí, ale také od aftů a zánětech v ústech.

Ostružiny jako superpotravina – jaké mají účinky?

Avšak pozadu nejsou ani karmínové maliny. Čím jsou maliny vybarvenější, tím větší je jejich obsah antioxidantů. Pomáhají snížit horečku a jsou perfektní při zánětech, revma, bolestech a působí i proti stresu. Kromě sezónních nemocí působí i proti těm civilizačním.

Snižují krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi a odvádí z těla přebytečné tekutiny. A i lístky malin nezůstanou bez užitku. Čaj, který si z nich lze lehce připravit, pomáhá při menstruačních potížích a stabilizuje hormonální hladinu.

Těhotné by se však předem měly poradit se svým lékařem, protože malinový čaj má vliv na hladké svaly a může tak vyvolat porod.

Nicméně v přírodním léčitelství je právě tento čaj v posledních týdnech těhotenství doporučován pro usnadnění porodu a v období šestinedělí pro posílení tvorby mléka.

Ostružiny jako superpotravina – jaké mají účinky?

Maliny i ostružiny si můžete vychutnat čerstvé, například s nimi ozdobit zmrzlinový pohár nebo je přidat do koktejlů a ovocných šťáv. Pokud byste je ale rádi využili v kuchyni, Tesco si pro vás připravilo báječný recept na dvoubarevné muffiny.

Dvoubarevné piškotovo-čokoládové muffiny s kousky ovoce

Ostružiny jako superpotravina – jaké mají účinky?

  • Ingredience:
  • 2 vejce
  • 80 g krupicového cukru
  • 50 g čokolády na vaření
  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 ml mléka
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 50 ml řepkového oleje
  • maliny a ostružiny
  • Postup:

1) V míse pečlivě utřeme vejce a cukr. Přidáme mléko, mouku, prášek do pečiva a na závěr vmícháme olej.

  1. 2) Těsto rozdělíme na poloviny do dvou misek a do jedné přidáme nastrouhanou čokoládu a zamícháme.
  2. 3) Do formiček na muffiny dáme nejprve trochu světlého těsta, vložíme maliny a ostružiny, přidáme trochu čokoládového těsta a pokračujeme ve vrstvení, dokud nejsou formičky plné přibližně do ¾.
  3. 4) Muffiny pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 15 minut.
  4. 5) Na závěr můžeme ozdobit čerstvým ovocem a šlehačkou.

maliny muffiny ostružiny Ostružiny recepty

Rychlá, zdravá a ostružinová snídaně

Ostružiny jako superpotravina – jaké mají účinky?

Babí léto s sebou nepřináší jen chladnější rána, kdy vycházející slunce prozáří rosou ozdobené pavučinky. V tomhle ročním období sklízíme řadu zajímavých plodin. A z nich si naši pozornost zaslouží především ostružiny. Ty jsou zcela právem řazeny mezi tzv. superpotraviny, tzn. že mají nepřehlédnutelný přínos pro naše zdraví.

„Ostružiny řadíme mezi superpotraviny“

Zdá se, že příroda věděla, proč ostružiník vybavit ostrými ostny. Rostlina jimi chrání plody s léčebnými účinky, o nichž věděli už staří Egypťané. A ačkoliv byly v roce 1928 vyšlechtěny i odrůdy bez ostnů, klasické ostružiny z lesa nebo ze zahrádky budou zdravější, chutnější a voňavější, než plody kupované v supermarketu.

Zdraví skryté mezi ostny

Konzumace ostružin našemu zdraví prospívá hned v několika směrech:

  • Trávení: ostružiny obsahují hodně vlákniny (8 gramů v jednom šálku, což je zhruba třetina doporučené denní dávky), tím napomáhají průběhu trávicích procesů. Dále jsou zdrojem vitaminu A, který zajišťuje správnou funkci všech sliznic, tzn. včetně žaludeční a střevní.
  • Kardiovaskulární systém: obsažená vláknina snižuje hladinu cholesterolu, čímž působí preventivně proti nemocem srdce a oběhového systému.
  • Pohybový aparát: vzhledem k nezanedbatelnému množství vitaminu K můžete díky konzumaci ostružin aktivovat bílkoviny potřebné k výstavbě nové kostní tkáně (dochází k posílení kostí), vitamin C podporuje syntézu kolagenu, což je bílkovina hojně zastoupená v kostních i pojivových tkáních a také v pokožce. Na syntézu kolagenu a sílu kostí má významný vliv i mangan (1 šálek ostružin obsahuje 40 % denní doporučené dávky tohoto minerálu).
  • Pomocník v boji s rakovinou: za svou sytou, tmavou barvu vděčí ostružiny látce zvané anthocyanin, což je silný antioxidant s protirakovinnými účinky. Celá řada výzkumů prokázala, že má schopnost zpomalit růst některých rakovinových buněk.
Budete mít zájem:  Příznaky Zánětu Slinivky Břišní?

Potřebujete ještě další důvod, proč do svého jídelníčku zařadit ostružiny? Pak třeba uvítáte, že vám skvěle pomohou zahnat chuť na sladké, aniž by ohrozily vaši štíhlou linii (1 šálek ostružin má pouhých 62 kcal, 1 gram tuku a 14 g sacharidů). A výborně se hodí například hned ráno k snídani.

Ostružiny jako superpotravina – jaké mají účinky?

Rychlá ovesná kaše s ostružinami

Když víte, že nebudete mít ráno dostatek času na spaření či povaření ovesných vloček a jejich smíchání s dalšími přísadami, můžete vyzkoušet následující variantu – stačí, když necháte vločky rozmixované s ovocem a mlékem přes noc v ledničce.

  • Doba přípravy večer: 5 minut
  • Doba přípravy ráno: 5 minut
  • Počet porcí: 1
  • Náročnost: jednoduchá
  • 1 šálek čerstvých ostružin + několik plodů navíc na ozdobu
  • 1/2 zralého banánu
  • 1/2 šálku mléka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku drcených ovesných vloček

Večer
V mixéru dobře promixujte ostružiny, nakrájený banán, ovesné vločky, vanilkový extrakt a mléko.
Směs dejte do uzavíratelné misky a nechte přes noc v lednici.

  • Ráno
    Stačí vyndat z ledničky a ozdobit několika čerstvými ostružinami, případně trochou nasekaných mandlí či vlašských ořechů.
  • Varianta pro vegany: použijte mandlové či sojové mléko místo kravského.
  • Ostružiny jako superpotravina – jaké mají účinky?

Zajímavosti o ostružinách:

Díky obsahu vitaminu C:

  • urychlují hojení ran
  • regenerují pleť
  • napomáhají vstřebávání železa
  • posilují imunitu

Díky obsahu vlákniny:

  • předchází problémům s nadýmáním či zácpou
  • podporují pohyb střev
  • navozují pocit nasycení
  • stimulují přirozenou mikroflóru ve střevech.

Díky obsahu manganu:

  • působí preventivně proti osteoporóze
  • regulují hladinu cukru v krvi
  • mohou snižovat četnost epileptických záchvatů

Díky obsahu antioxidantů:

  • stimulují mozkovou činnost
  • zlepšují paměť
  • mají protizánětlivé a antibakteriální účinky
  • chrání před zubním kazem a onemocněním dásní

Lesní bobule jsou lokální superpotravinou. Proč je mít stále v zásobě?

Lesní plody jsou neodmyslitelnou součástí našich kuchyní. Někdo si je pěstuje na zahradě, někdo si je uloví v lese, někdo v obchodě. Bez ohledu na svůj původ jsou malé bobulky mezinárodními oblíbenci. Maliny, borůvky, ostružiny nebo brusnice si zkrátka zaslouženě drží své stále místo v našich domácnostech, ať už v čerstvé, mražené či sušené verzi.

Ze zahrádky nebo z lesa?

Sběr plodů v lese je jedním z přirozených původních zdrojů obživy. Bobulím se v našich končinách daří, a tak není divu, že si v lesích poklidně rostou už dlouhá staletí a stále se k nim lidé s radostí vracejí nasbírat si košík plný lahodných plodů.

Lesní plody si tak díky své oblibě našly cestu z lesů až na zahrádky a staly se jejich běžnou součástí.

Snoubí se v nich dva nepřehlédnutelné klady, který ocení každý zkušený i začínající zahrádkář – plody jsou vynikající a keříky nevyžadují mnoho péče.

S minimem práce tedy obvykle získáte koše bohaté úrody, které po zamražení či usušení lze využívat v průběhu celého dalšího roku.

Má tedy vůbec smysl vyrážet pro bobule ještě do lesa? Určitě ano! Nejen, že se jedná o zážitek neodmyslitelně patřící k létu, který je protkán typickou atmosférou tichého a vonícího lesa, ale je zde ještě jeden benefit volné přírody: plody rostoucí „na divoko“ v sobě nesou větší množství prospěšných látek, jelikož jsou vyživovány lesem, jakožto uzavřeným ekosystémem, který je schopný poskytnout plodům ucelenější komplex živin. Ale ať už ze srdce volné přírody nebo ze zahrádky, bobule se vyplatí mít stále v zásobě.

Uchování úrody? Žádný problém!

Maliny, borůvky i ostružiny se pyšní schopností velké úrody. Část se sní čerstvá či použije do pečení, část se rozdá rodině, část se zpracuje do marmelád… ale co se zbytkem? Naštěstí uchování této ovocné nálože není žádný problém a díky tomu si můžete vychutnat tyto barevné plody v různých podobách:

Mražení plodů

Metoda jednoduchá pro domácí použití, poskytující snadné uchování úrody a její celoroční dostupnosti. V zamraženém stavu si drží své kvality po dobu jednoho roku, ideální doba spotřeby činí šest měsíců.

Pro domácí zamrazování je důležité použít očištěné plody bez lístků a větviček, které jsou umyté a suché. Poté je stačí nasypat do sáčku a zamrazit.

Chcete-li docílit toho, aby se jednotlivé plody k sobě neslepily, zamrazte je nejdříve rozprostřené na plechu a až poté přesypte do společného sáčku.

Sušení plodů

Tento proces nabízí pohodlné uchování bobulí ve spíži, kde jsou celý rok po ruce. Pro sušení se upřednostňuje sušička, ovšem pokud se tato kouzelná skříňka ve vaší domácnosti nenachází, svěřte sušení troubě.

Jen je v tomto případě potřeba vzít na vědomí pokles cenných látek o cca 20 %.

Během procesu sušení je důležité troubu nezavírat, aby mohla odpařená vlhkost odcházet ven a nesedala zpátky na ovoce.

Při sušení se doporučuje držet se co nejnižších teplot, které trouba nabízí a zvolit tak pomalejší, ale delší proces sušení. Během sušení je možné zvednout teplotu až na 60°C, avšak tato teplota by již neměla být překročena. Usušené plody se pro co nejdelší trvanlivost skladují ve skleněných nádobách se vzduchotěsným uzavíráním. Spotřebovány by měly být do jednoho roku.

Lyofilizace plodů

Jedná se o šetrný způsob uchování nutričních hodnot, barvy i tvaru daného ovoce.

Lyofilizace probíhá ve třech krocích: prvním z nich je zamražení ovoce, díky kterému si plody ponechají srovnatelnou strukturu a chuť jako v čerstvém stavu.

Druhým krokem je primární sušení, které plody zbaví zhruba 95 % vody. Třetím krokem je sekundární sušení – to zajistí ustálení senzorických i nutričních vlastností.

Lyofilizace je zatím není nakloněna domácí výrobě (ale uvidíme, čím nás technologie v příštích letech překvapí), avšak lyofylizované plody jsou snadno dostupné v obchodech. Díky jejich stoupající popularitě je bez problému seženeme jak ve zdravých výživách, tak i supermarketech.

Budete mít zájem:  Není nad pořádný smažený řízek

Maliny

Malé růžové plody jsou oblíbeným ovocem, které nejen dobře chutná, ale nese v sobě širokou škálu prospěšných látek. Obsahují vysoké množství vitamínu C, manganu a riboflavinu – ten je mimo jiné zodpovědný za správné využití ostatních vitaminů skupiny B.

Mají také nezanedbatelné množství kyseliny listové, která se podílí na přenosu genetických informací a je tak důležitou složkou při prenatálním vývoji plodu. Maliny jsou známé pro svůj vysoký obsah antioxidantů (např.

kvercetin), díky čemuž jsou účinným bojovníkem proti stárnutí buněk a onemocnění oběhové soustavy.

Malinové mámení

Znáte někoho, kdo nemá rád maliny? Většina z nás už v dětství podlehla jejich kouzlu a léto si malin neumíme ani představit. A způsobů, jak s nimi naložit je věru hodně: přidávají se do sladkých kaší, na lívance a palačinky, do smoothie nebo dezertů, v sušené verzi do müsli.

V létě přímo vybízí k tomu, aby byly rozmixovány a ve formičkách zamraženy – vznikne tak osvěžující malinová dřeň narvaná vitamíny, která je ideální i pro děti. Navíc díky snadné přípravě mohou děti převzít zástěru a tuhle zdravou verzi zmrzliny si za vaší lehké asistence připravit samy.

Z netradičnějších receptů stojí za vyzkoušení malinový raw puding, který není nikterak složitý na přípravu. Skládá se skládá z chia semínek namočených v rostlinném mléce, které po jejich „nabobtnání“ smícháte s rozmixovanými malinami a oblíbeným sladidlem (například datlový sirup). Tento dezert ozdobený mátovými lístky je efektivním pohoštěním na letních sešlostech.

Ostružiny jako superpotravina – jaké mají účinky?

Borůvky

Česká superpotravina, která umí náš organismus správně opečovávat. Nutriční specialisté se neostýchají titulovat borůvky jednou z nezdravějších potravin vůbec.

A v čem je jejich pověstná superschopnost? Vedle vysokého množství vitamínu C jsou plné antioxidantů, konkrétně antokianunů a pterostilbenů, které chrání neurony a bojují proti volným radikálům.

Dále je součástí borůvek karoten přispívající ke zdravému fungování očí a tanin, díky kterému z těla rychleji odchází škodlivé látky. Borůvky jsou dále bohaté na železo, měď, zinek a chrom.

Borůvky všude, kam se podíváš..

Popularita borůvek je tak velká, až si vysloužily své vlastní festivaly a hody. Na nich se podávají borůvkové speciality a pořádají závody v jezení borůvkových knedlíků.

Ty jsou oblíbeným jídlem jak u dětí, tak dospělých a s hrdostí je podávají i vyhlášené restaurace. Lidmi milované jsou také borůvkové koláče, buchty a bábovky, stejně jako zmrzliny, sirupy, limonády a koktejly.

Posypat si s nimi můžeme nejen ovesné kaše, ale jsou také častou ozdobou slavnostních dortů.

K dostání je také prášek ze sušených borůvek, který nabízí komfortní užití borůvek při cestování nebo během pracovní doby.

Borůvky jsou skvělou cestou k přírodnímu barvení pokrmu – a to se dá náležitě využít! Můžete si tak pohrát s intenzitou zabarvení a vytvořit si tak například borůvkový tofu cheesecake, který přidáním různého množství borůvek vytónujete od nejsvětlejší vrstvy až po nejtmavší. Tato borůvková paleta potěší i zachutná.

Ostružiny

Poklad babího léta – to jsou ostružiny. Možná žijí trochu ve stínu slávy borůvek a ostružin, avšak co se týče nutričních hodnot, nijak za nimi nezaostávají. Ostružiny jsou zdrojem draslíku, hořčíku, vitamínu A a C.

Obsahují také třísloviny, které dodávají výraznou chuť a bojují proti zánětům. Součástí ostružin je kyselina jantarová, důležitá pro stimulaci nervové soustavy.

Díky ní jsou také buňky schopny přijímat kyslík a dále jej využívat pro zdravé fungování organismu.

Sirup a marmeláda – v zimě jako když najdeš!

Nutno uznat, že co se týče sirupů a marmelád, jsou ostružiny nad malinami a borůvkami ve vedení. A mít ve spíži zásobu těchto ostružinových lahviček je v zimě nejen praktické, ale hlavně potěšující.

Výtečně ochutí palačinky i nákyp a využití pro ně najdete i při plnění koblížků či kynutých buchet. Ostružiny se chuťově doplňují s ořechy a lahodné kombinace vznikají například s mandlemi, kešu ořechy nebo vlašáky.

V malém množství může být ostružinové ořechové duo použito k posypání salátů.

Brusinky

Malé červené bobule mají právo na sebe být hrdé! Jsou vyhledávanou surovinou ve sladké i slané kuchyni, kterou obohatí nejen svou příznačnou chutí, ale hlavně živinami.

Brusinky jsou bohatým zdrojem draslíku, sodíku a železa, stejně jako vitamínů B, C a A. Obsahují fosfor a jód, důležité látky pro správné fungování štítné žlázy.

Jejich známou součástí jsou fenolové glykosidy, které jsou bojovníkem při zánětech močového ústrojí. Právě glykosidy mají lehce močopudné a projímavé účinky.

Repertoár tradiční i exotické chuti

Doménou brusinek je beze sporu omáčka přidávaná na sladká i slaná jídla – hodí se například k lívancům i ke grilovanému tempehu. Brusinková marmeláda je oblíbeným doplňkem k toastům se slaným arašídovým máslem.

Pro trochu pikantní indické exotiky je tady brusinkové chutney. Brusincice lze přidat také do pečiva, sušenek, cukroví, dezertů či je kompotovat. Neostýchejte se experimentovat a přidat brusinky do salátů, nejlépe těch luštěninových.

Takový čočkovo-cizrnový salát s brusinkami a rozpečenou bagetkou? Netradiční symbióza chutí!

Gumídci z lesa

Chcete-li si zdravě osladit život v rytmu lesních tónů, vsaďte na tofu zmrzku či gumové bonbony. Gumídci jsou u dětí oblíbenou sladkostí, která nemá však zrovna příznivé složení.

Naštěstí existuje poměrně jednoduchá cesta, jak získat chutnou a nutričně příjemnější alternativu. Pro fajnšmekry existují na trhu i formičky, díky kterým získáte bonbonky ve tvaru známých medvídků.

Poradíte si však i bez formiček, pouze za pomocí nože.

  • 400 ml smoothie z lesních plodů
  • 1 lžíce citrónové nebo limetkové šťávy
  • 5 g práškového agaru
  • sladidlo dle chuti

Směs lesních bobulí o pokojové teplotě rozmixujeme v hladké smoothie a následně přecedíme přes jemné sítko. Přidáme šťávu z jednoho citronu či limetky spolu s agarem a vše dobře promícháme. Dle chuti můžete přidat oblíbené sladidlo, například borůvkový sirup.

Směs přivedeme k varu a poté hned přelijeme do formiček nebo na plech s vyšším okrajem. Směs by měla být ve vrstvě cca 1 cm. Poté necháme cca 20 min tuhnout při pokojové teplotě a následně necháme zcela zatuhnout v lednici.

Po zatuhnutí nakrájíme na menší čtverečky a uchováváme ve skleněné uzavíratelné nádobě.

S bobulemi v dobrém i ve zlém

V nadsázce lze říct, že náš vztah s lesními bobulemi by měl být pevný a trvalý – jsou tím pravým parťákem během radostných letních oslav i při nachlazených zimních dnech.

Vykouzlíte z nich osvěžující ovocné poháry, zmrzliny i dorty, stejně jako podpůrné sirupy pro dodání živin a energie.

Takže jestli ještě nemáte svou zásobičku sušených či mražených plodů, je nejlepší čas to napravit a s radostí si pravidelně dopřávat sílu živin lesních plodů.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector