Ostružiny a zdraví – bojují proti rakovině prsu

Ostružiny a zdraví – bojují proti rakovině prsu Ostružiny a zdraví – bojují proti rakovině prsu Ostružiny a zdraví – bojují proti rakovině prsu Ostružiny a zdraví – bojují proti rakovině prsu Ostružiny a zdraví – bojují proti rakovině prsu Ostružiny a zdraví – bojují proti rakovině prsu

Hubnutí ->

Nemoci–studie ->Novinky ->Strava ->Zdraví ->Životní styl ->

Americký National Cancer Institute odhaduje, že zhruba třetina všech úmrtí způsobená rakovinou může souviset se stravou. To, co jíme, nám může ublížit, ale také pomoci. Spousta čerstvých potravin, kterou naleznete třeba na farmářských trzích, nebo si vypěstujete na zahradě, působí naopak na náš organizmus velmi pozitivně a pomáhá nám v boji proti rakovině.

Tyto čerstvé BIO potraviny obsahují mnoho antioxidantů, které neutralizují poškození volnými radikály. Tyto silné fytochemikálie začínají vědci teprve objevovat. Avšak nezachrání nás jedna jediná potravina. Jde o to mít pestrý jídelníček.

Následující potraviny jsou schopny pomoci odvrátit riziko rakoviny a některé mohou dokonce zastavit růst rakovinných buněk nebo zmenšit velikost nádoru.

Ostružiny a zdraví – bojují proti rakovině prsu Avokádo Avokádo je bohaté na glutathion, je to tripeptid složený z aminokyselin kyseliny glutamové, cysteinu a glycinu, jde o silný antioxidant, který útočí na volné radikály v těle tím, že blokuje vstřebávání některých tuků. Avokádo dodává tělu více draslíku, než banány a je také dobrým zdrojem beta-karotenu. Vědci si také myslí, že avokádo může být užitečné při léčbě virové hepatitidy, která je jednou z příčin rakoviny jater.

Ostružiny a zdraví – bojují proti rakovině prsu Brukvovitá zelenina Brokolice, zelí i květák obsahují složku, která se nazývá indol-3-karbinol, který má schopnost působit preventivně proti rakovině prsu. Klíčky brokolice obsahují také fytochemické sulforafany, které působí preventivně proti některým typům rakoviny, jako je rakovina tlustého střeva a konečníku. Sulforafanin totiž indukuje tvorbu některých enzymů, které blokují volné radikály a vypínají karcinogeny. U laboratorních zvířat bylo prokázáno, že tyto enzymy inhibují růst nádorů. Brukvovitá zelenina je také bohatá na antioxidanty.

Ostružiny a zdraví – bojují proti rakovině prsu Mrkev Mrkev obsahuje hodně beta-karotenu, který působí preventivně proti velkému množství typů rakoviny, včetně rakoviny plic, úst, krku, žaludku, střeva, močového měchýře, prostaty a prsu. V mrkvi nalezená látka falcarinol také snižuje riziko rakoviny. Podle vědců z dánského Institutu zemědělských věd (DIAS), kde tuto problematiku studoval Kristen Brandt, který je tamním vedoucím výzkumného oddělení, rostou izolované nádorové buňky pomaleji, pokud jsou vystaveny falcarinolu.  

Ostružiny a zdraví – bojují proti rakovině prsu Bobule Ze všech prostudovaných typů ovoce a zeleniny mají veškeré bobule největší potenciál snížit výskyt rakoviny. Maliny, borůvky, ostružiny, acai, ostružiny, červené víno (bez alkoholu) a brusinky prokázaly velmi silný potenciál v boji s rakovinou. Nachází se v nich silný antioxidant pterostilben, který je přírodní protinádorovou zbraní. Laboratorní zvířata krmená ostružinami měla o 60% méně národů jícnu a o 80% méně nádorů tlustého střeva. Příště až budete mít chuť na sladké, dejte si raději ostružiny se šlehačkou politou šťávou z acai, než nějaký koláč. Uděláte tak více pro své zdraví. S klidem si k tomu můžete dát červené víno, které obsahuje polyfenoly, které také chrání před rakovinou. Jde o účinné antioxidanty, které pomáhají neutralizovat volné radikály v těle. Ve slupce červených hroznů vědci z Univerzity of North Carolina objevili resveratrol, který inhibuje buněčnou proliferaci a může pomoci předejít rakovině. Vzhledem k tomu, že alkohol je toxický, je dobré jíst červené víno v podobě plodů, nebo ho v tekuté formě užívat s rozumem.

Citrusové plody Grepy, pomeranče a další citrusy obsahují monoterpeny, které pomáhají rakovině předcházet tak, že uklízejí karcinogeny ven z těla. Některé in vitro studie ukazují, že citrusy mohou inhibovat proliferaci nádorových buněk u rakoviny prsu. Citrusy také obsahují spoustu vitamínu C, beta-karoten a kyselinu listovou.

Zelený čaj Zelený čaj obsahuje látky, které nazýváme katechiny a někteří vědci se domnívají, že mohou pomoci zastavit růst rakovinových buněk a zabránit buněčné mutaci, která je odpovědná za vznik rakoviny.

V Japonsku, kde se zeleného čaje pije hodně, obzvláště v podobě práškového čaje matcha, který spíše připomíná extrakt ze zeleného čaje, bylo zjištěno, že u žen snižuje riziko rakoviny žaludku.

V Číně, kde se zeleného čaje skonzumuje nejvíce na světě zase zjistili, že oproti lidem, kteří zelený čaj neužívají, mají pijáci zeleného čaje nižší riziko vzniku rakoviny konečníku, slinivky břišní, prsu, tlustého střeva, vaječníků, prostaty a plic.

Zelený čaj je třeba pít pravidelně a ve velkém množství. Pokud to nezvládáte, jsou dobrým pomocníkem extrakty ze zeleného čaje, které Vám zaručí potřebnou dávku EGCG – antioxidantu ze zeleného čaje.

Lněné semínko Lněná semínka obsahují omega-3 mastné kyseliny, které mohou pomoci při prevenci rakoviny inhibicí proliferace nádorových buněk, a narušuje kroky, které jsou pro růst nádoru nezbytné.

Omega-3 mastné kyseliny mají také protizánětlivé účinky, což znamená, že by mohly snížit množství buněčných mutací. Len také obsahuje lignany, které mohou mít antioxidační efekt a potlačují nádorové změny.

 Len zároveň obsahuje spoustu vlákniny, která čistí střeva a celkově může pomoci proti rakovině tlustého střeva.  

Chilli papričky Chilli papričky obsahují fytochemikálii kapsaicin, která může neutralizovat rakovinotvorné látky nitrosaminy. Tím pomáhá v prevenci rakoviny žaludku. S pálivými papričkami se to ale nesmí přehánět, aby žaludek nedráždily příliš. To by potom mohly mít opačný efekt.

Kurkuma Kurkuma, žlutá složka koření Curry obsahuje aktivní složku Curcumin, který funguje protizánětlivě a má také silnou antioxidační aktivitu. Může pomoci proti rakovině tím, že dovede zasáhnout do buněčné signalizace.

Na laboratorních zvířatech bylo prokázáno, že curcumin pomáhá při prevenci rakoviny prsu, tlustého střeva, žaludku, jater a plic. V Británii farmaceutická společnost Phytofarm pracuje na produktu „P54“, který by se měl užívat jako lék, který je složen s curcuminu a dalších látek.

Preventivně lze Curry zařadit do jídelníčku jako koření na kuře nebo k ochucení vajec. Lepšího preventivního účinku ale dosáhnete užíváním curcuminového extraktu.

Houby Existuje celá řada hub, které dovedou tělu pomoci bojovat proti rakovině a zlepšovat imunitní systém.

Budete mít zájem:  Pozor na to, čím barvíte vejce a polevy. Těmto látkám je lepší se vyhnout

Maitake, Shitake, Ganoderma – známá i jako Reishi a Cordyceps sinensis obsahují polysacharidy, zejména lentinan, což jsou sloučeniny na bázi dlouhých řetězců cukrů, které pomáhají vyživovat a aktivovat imunitní systém.

Jsou také zdrojem beta-glukanu, který aktivizuje imunitní systém tom, aby svými makrofágy a dalšími velkými buňkami eliminoval rakovinné buňky. Houbový protein lektin dokonce napadá rakovinové buňky a brání jejich množení. Tyto houby také mohou stimulovat produkci interferonu v těle.

Extrakty z hub byly úspěšně testovány v Japonsku jako doplněk k chemoterapii. Zejména po chemoterapiích dovedou tyto houby očistit tělo od zbytků jedů, které chemoterapeutika obsahují a nastartovat v těle ozdravný a detoxikační proces.

Na světě je celá řada dalších potravin, které dovedou náš organizmus ochránit před rakovinou a nádorovým bujením Patří mezi ně třeba i sladkovodní řasy, které zajišťují tělu dostatek živin. Základem je ale vždy zdravá životospráva. Stravou dovedeme ovlivnit mnohé. Musí být vyvážená a obsahovat dostatečné množství čerstvého ovoce, zeleniny, semen a ořechů. Nesmíme opomíjet ani tuky, ale je dobré vždy sáhnout po těch zdravějších, jako je například olivový olej. Do správné životosprávy patří také dostatek pohybu, ale i spánku a času na regeneraci. Pokud pracujeme ve stresovém prostředí a pod tlakem, o to víc potřebujeme relaxovat v přírodě, sportem, nebo masážemi. Každý si jistě dovede nalézt svou oblíbenou relaxační aktivitu. Dlouhodobý stres se totiž může podepsat na našem zdraví stejně, jako špatná strava. Zatěžuje srdce a může být tou poslední kapkou, která v našem organizmu způsobí, že imunitní systém nevychytá všechny zmutované buňky a ty začnou pracovat na rakovině. 

CHCETE-LI SE DOZVĚDĚT O ZDRAVÝCH POTRAVINÁCH A PŘÍRODNÍCH EXTRAKTECH, PODÍVEJTE SE ZDEwww.naturgreen.cz

Pochod proti rakovině prsu 2008

Již poosmé se Česká republika připojí k padesáti zemím světa, kde lidé Avon Pochodem bojují proti rakovině prsu. Letošní pochod odstartuje 14. června 2008 v poledne z dolní části Václavského náměstí v Praze.

Smyslem akce je podpora boje proti této nemoci – ročně lékaři v ČR diagnostikují více než 6 000 nových případů a 2 000 žen na tento druh rakoviny zemře.

Avon Pochod proti rakovině prsu svou účastí podpoří známé osobnosti české a slovenské populární scény: Monika Absolonová, Lucie Bílá, Jana Kirschner, Dara Rolins, Mahulena Bočanová, Dan Bárta nebo Pal´o Habera.

Ostružiny a zdraví – bojují proti rakovině prsu„Podporovat ženy  a zlepšovat jejich život je cílem  společnosti Avon již více než 120 let. Jsme pyšni na to, že se i u nás lidé připojují  k Avon Pochodu proti rakovině stejně jako milion lidí po celém světě, „ říká Karina Dudek Miracka.

Motto letošního Avon Pochodu zní „ZANECHTE STOPU“ a vyzývá účastníky, aby spolu se známými osobnostmi zanechali i oni svou stopu v boji proti rakovině prsu. V loňském roce pochodovalo více než 6 500 lidí. Letos očekávají organizátoři účast minimálně stejně velkou.

„Jsem velmi rád, že letos poprvé představujeme Avon Pochod jako česko – slovenský  projekt. Můžeme tak účastníkům akce představit osobnosti, které na Slovensku dlouhodobě spojují své jméno  s bojem proti rakovině prsu.

Věřím, že v Praze všichni společně zanecháme stopu a  dáme tak dalším ženám naději a  sílu kráčet dál.

Podporu  Avonu vyjádří také  2  velmi vzácní hosté, jejichž jména však odtajníme až v den Avon Pochodu, „ uvedl Michal Borec.

Celodenní program, který začíná v deset hodin v dolní části Václavského náměstí, nabídne kromě hudebních vystoupení i křest nového symbolu. Patronem plyšového hrocha v růžovém tričku se stal moderátor Jan Kovařík. Hroch tak rozšíří nabídku výrobků s charakteristickou růžovou stužkou, jejichž prodejem se získávají peníze na konto boje proti rakovině prsu. Ostružiny a zdraví – bojují proti rakovině prsuV  areálu O2 žluté lázně bude možné kromě kulturního programu sledovat exhibiční plavbu Dračích lodí. Posádky jsou složeny z onkologických pacientek a  jejich přátel a blízkých. Spojení Dračích lodí a boje proti rakovině prsu pochází z roku 1996. V Kanadě tehdy vyplul první tým iniciovaný dr. Donaldem McKenzie, který jako první potvrdil, že tento pohyb má pro onkologické pacientky zdravotní a psychické přínosy. Jízda Dračích lodí bude zakončena pietním aktem, při kterém posádky vhodí do vody květiny jako vzpomínku na ty, které  svůj boj proti rakovině prsu nevyhrály.

Součástí programu Avon Pochodu je tradičně předání šeků organizacím bojujícím proti rakovině prsu. Společnost Avon se této problematice věnuje jedenáct let a stává se již neodmyslitelnou součástí boje proti rakovině prsu v České republice. Zatímco vloni předala 10 000 000 Kč, letos bude nejvýznamnější část peněžních prostředků rozdělena mezi tyto organizace:

Pacientské sdružení Mamma Help získá 950 000 Kč

Aliance českých organizací a žen s rakovinou prsu 7 188 888 KčAsociace mamodiagnostiků 750 000 Kč Celkem bude při příležitosti 8. ročníku Avon Pochodu proti rakovině prsu předáno 8 888 888 Kč.

Více se dozvíte také na oficiálních webových stránkách Pochodu proti rakovině prsu.

Hana HoubičkováChytráŽena.cz

Tento článek také můžete

Přidat do oblíbených

Potraviny, které zabraňují nádorovému bujení. Naučte se bojovat proti rakovině preventivně

Ostružiny a zdraví – bojují proti rakovině prsu

Rakovina je
celosvětový zdravotní problém. Při rakovině vede abnormální chování některých
buněk ke vzniku rakovinných buněk, růstu nádoru a tvorbě metastáz. Jaké druhy potravin
zabírají proti rakovině?

Budete mít zájem:  Olivový olej snižuje riziko mrtvice o 41 procent

Zelená listová
zelenina

Je bohatá na vitaminy, minerály, antioxidanty a enzymy,
má málo kalorií, tuků, sodíku a toxinů. S rakovinou bojují antioxidanty, včetně
vitaminu C a beta-karotenu.

Zdroj glukosinolátů
antibakteriální a antivirové vlastnosti a deaktivuje karcinogeny.

Rakovině brání štěpením na
indoly, tiokyanáty a isothiokyanáty.

Košťálová
zelenina

Košťálová neboli brukvovitá zelenina má hodně vitamínu
C
i antioxidantu glutathionu, který
umí pročišťovat volné radikály.

Fytochemikálie nazývané isothiokyanáty jsou prevencí rakoviny.

Zelí
i brokolice obsahují sulforafan a indoly, které chrání strukturu DNA.

Bobulové ovoce

Borůvky, maliny,
ostružiny, třešně, jahody, moruše, goji i Camu Camu mají hodně vitaminu C i A, kyseliny gálové a jsou protiplísňové a antivirotické. Proantokyanidinové
antioxidanty bojují proti stárnutí a volným radikálům. Mají mnoho fenolů, zeaxantinu, lykopenu, kryptoxantínu,
luteinu a polysacharidů
.

Oranžové ovoce a
zelenina

Citrusy, dýně,
mrkev, řepa a batáty mají v sobě zářivé pigmenty – fytochemikálie, lutein, zeaxantin i karotenoidní antioxidanty.

Karotenoidy,
jako alfa-karoten, beta-karoten,
lykopen, lutein a kryptoxanthin
jsou deriváty vitaminu A.

Podporují imunitní
funkce, detoxikaci, činnost jater, boj s rakovinou kůže i očí.

Čerstvé bylinky
a koření

Kurkuma obsahuje kurkumin, který bojuje hlavně proti rakovině tlustého střeva a prsu. Černý pepř zvyšuje schopnost ji vstřebat a bojovat proti zánětu. Důležitý je pro imunitní systém
i česnek, tymián, kajenský pepř, oregano, zázvor, bazalka a petržel.

Organické maso

Organické maso
včetně hovězích a kuřecích jater obsahuje hodně vitaminu B12 a minerály, které pročišťují játra, odbourávají toxiny
z krve a trávicího traktu.

Detoxikace pomocí selenu, zinku a vitamínů B
komplexu
čistí krev, tvoří žluč pro trávení tuků, vyrovnává hormony,
ukládá vitamíny, minerály a hlavně železo.

Fermentované produkty

Bohatý zdroj prospěšných bakteriíprobiotik.

Mikroorganismy podporují
přirozenou bakteriální rovnováhu střevní
mikroflóry
a zvyšují imunitu.

Třeba
čerstvý sýr, tvaroh, kefír, acidofilní mléko i jogurty, kde fermentace tvoří probiotika. Vhodná je
i kvašená zelenina, kyselé zelí,
kokosový kefír, kombucha a natto.

Ořechy, semínka
a oleje

Chia či lněná semínka jsou zdroj vlákniny, omega-3-mastných kyselin a minerálů.

I další, konopná, sezamová, dýňová i slunečnicová semena, vlašské ořechy, para ořechy a mandle jsou nejlepší namočené či naklíčené.

Vhodné jsou i nerafinované oleje, jako kokosový, lněný, z tresčích jater a extra panenský olivový.  

Foto: Freepik

Fytochemikálie bojují proti rakovině i dalším onemocněním. Přitom je známe teprve krátce

Fytochemikálie se nachází pouze v rostlinách a nemají charakter minerálních látek, vitamínů a energetických zdrojů. Jedná se o různé chemické sloučeniny. Většina z nich je termostabilní, a tím pádem ani vařením se blahodárné účinky neničí.

V případě karotenoidů a indolu se tepelnou úpravou dokonce zvýší dostupnost těchto látek – například v brokolici, mrkvi, růžičkové kapustě, špenátu či meruňkách. Získáme tím více antioxidantů a v případě indolu i ochranu před rakovinou prsu. Pojďme se podívat na další fytochemikálie a jejich účinky na náš organismus.

Kurkumin i jako prevence

Kurkumin aktivuje detoxikační enzymy a díky svému antioxidačnímu účinku působí jako prevence nádorových onemocnění, pomáhá při Alzheimerově chorobě, Parkinsonově chorobě, má silně protizánětlivé účinky, podporuje mozkovou činnost, a tím dochází k zlepšování paměti. Posiluje rovněž činnost jater. Najdeme ho ve všech kořenících směsích označených curry nebo samostatně v kurkumě.

Červená mořská řasa obsahuje fytochemikálii zvanou astaxantin, který má 500x silnější antioxidační účinek než vitamín E a ochrání hlavně mozek.

Kapsaicin zase prokrvuje organismus, a tím podporuje hojení žaludečních i dvanáctníkových vředů, dokáže blokovat vstup toxinů do buňky. Působí protizánětlivě a má antioxidační účinek. Pro milovníky mexické kuchyně máme dobrou zprávu, protože tuto blahodárnou látku obsahují pálivé papričky, chilli, feferonky, jalapenos.

Lykopen nás chrání před aterosklerózou, rakovinou, cukrovkou i revmatoidní artritidou. Nalézt ho můžeme například v rajčatech, červeném a růžovém grapefruitu, červeném melounu.

Flavonoidy nám aktivují náš vlastní detoxikační systém a potlačují růst rakovinných buněk.

Pokud máme rádi citrusové plody, můžeme využívat účinků této skupiny fytochemikálií, protože nalézt je lze v grapefruitech, pomerančích, mandarinkách i citrónech.

Antokyany sníží cholesterol 

Díky antokyaninům předejdeme ateroskleróze, sníží nám cholesterol, zpevní i ochrání kolagen ve svalech, kůži, šlachách. Mysleme na to při procházkách v lese, když zrovna rostou borůvky, jahody, maliny a ostružiny. Právě v těchto plodech se také nacházejí. Dále je můžeme najít v třešních, hroznu, černém rybízu a řepě.

Každý den bychom měli sníst alespoň 100 gramů čerstvé zeleniny a ovoce na 10 kg naší hmotnosti. Budeme tím předcházet nejen rakovině, ale i dalším civilizačním chorobám.

Když se podíváme na izoflavonoidy, tak ty dokážou zabránit růstu novým cévám přímo v nádoru. Blokují např. růst nádoru prsu a prostaty. Obsahuje je sója a výrobky z ní (tofu, sójové mléko) čočka a fazole.

Při konzumaci Glukozilonátů bojujeme proti rakovině prsu, tlustého střeva, jater, plic, hrtanu i žaludku. Zařaďme do našeho jídelníčku brokolici, kedlubnu, květák a další košťálovou zeleninu. Zelený a černý čaj zase obsahuje fytochemikálie zvané katechiny – taktéž s antioxidačními účinky.

TOP potraviny působící jako prevence proti rakovině

Vyvážena strava, která se trochu přiklání na alkalickou stranu, spolu s co nejmenším počtem toxinů v těle – to jsou podmínky, které bojují proti rakovinným buňkám.

Vaším cílem by mělo být posílení imunitního systému. Tady jsou některé potraviny, které pomáhají bojovat proti rakovině a pomůžou vám podpořit dlouhý a zdravý život.

Ne však ledajaký, jde především o matcha zelený čaj. Jedná se o unikátní odrůdu, která se používá ve formě zeleného prášku. Jeho tajemství spočívá v tom, že obsahuje katechiny, které tělo ochrání nejen před poškozením způsobeným UV zářením, ale také zlepší fungování imunitního systému. Polyfenoly inhibují rozvoj nádorových buněk.

Bobulové ovoce

Především pak ostružiny, obsahuje phytonutrients a kyselinu ellagovou, které zastavují růst nádorových buněk. Pokud zařadíte tento druh ovoce na svůj jídelníček, výrazně snížíte riziko vzniku rakoviny plic, žaludku a dutiny ústní.

Budete mít zájem:  Každý nemocný má mít své konopí

Omega 3 – mastné kyseliny

Ty nám poskytne především rybí maso, lněný či konopný olej.

Díky nim se zvyšují pozitivní účinky chemoterapeutických léků a zároveň se omezují jejich vedlejší účinky.

Česnek

Tato zelenina může snížit riziko výskytu některých druhů rakoviny, a to především v zažívacím traktu. Kromě toho ničí volné radikály v těle a snižuje zánět.

Podporují a zlepšují funkce imunitního systému, jsou zdrojem antioxidantů, vitamínů (A,B,C) a minerálů, především vápníku. Sloučenina lentinan v nich obsažená může zpomalit růst nádorů. Také snižuje negativní vedlejší účinky spojené s chemoterapií.

Hroznové víno

Obsahuje resveratrol – silný antioxidant, který brání rozvoji rakovinného bujení, především v prsu, játrech a žaludku. Větší množství resveratolu obsahují hrozny červené a fialové.

Brukvovitá zelenina

Zejména ředkvičky, brokolice, květák nebo tuřín obsahují, kromě jiného, sulforafan, který pomáhá bojovat proti rakovině prsu, prostaty, tlustého střeva a konečníku.

Potraviny s foláty

Patří mezi ně hlavně avokádo, meruňky, dýně nebo zelená listová zelenina. Tyto sloučeniny výrazně snižují riziko rakoviny tlustého střeva a jsou životně důležité pro správnou replikaci DNA.

Obsahuje sloučeninu zvanou kurkumin, která může zastavit šíření rakoviny. Má silné protizánětlivé a antioxidační účinky, které bojují proti volným radikálům.

Rajčata

Důležitou složkou této zeleniny jsou karotenoidy a lykopen, pomáhají v boji především proti rakovině slinivky břišní a prostaty.Pro maximální užitek je třeba konzumovat 7-10 porcí týdně.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

8 superpotravin, které nesmějí chybět v žádné lednici

Nemusíte být zastánci 100% rostlinné stravy. Pokud však chcete předejít nezdravým návykům, měli byste svou lednici zásobit zdravými potravinami. A také si tím ulehčíte přípravu rychlých, snadných a hlavně zdravých pokrmů.

Americká odbornice na výživu Emily Honeycuttová se zaměřuje na rostlinnou stravu již 16 let a více než deset let pořádá kurzy i kurzy zdravého vaření. „Některé potraviny jsou klíčové v mém seznamu.

Jejich uchovávání v ledničce mi usnadňuje přípravu zdravých jídel,“ říká Emily. „Každou neděli si sednu a naplánuji si jídlo na celý týden, k tomu si připravím seznam klíčových potravin. Ujistím se, že moje lednička je jimi vždy zásobena.

“ Bez čeho se tedy výživová poradkyně neobejde?

1. Červené zelí

Jedná se o nejdostupnější zdravé jídlo, které je zároveň největším zdrojem živin. Americký výzkum z roku 2012 odhalil, že u žen trpících rakovinou prsu kleslo riziko úmrtí o celých 62 %, jestliže si pravidelně dopřávaly tuto brukvovitou zeleninu. V lednici vydrží několik týdnů. A je vhodné nejen do salátů.

2. Brokolice

Jedna z nejlepších superpotravin. Bylo zjištěno, že pomáhá zabíjet rakovinné buňky. Především pomáhá jako prevence u rakoviny prsu, jelikož rakovinotvorné buňky ničí v samotném zárodku. Brokolici můžete podávat jednoduše po povaření v páře, přidat do polévky či salátu.

3. Hummus

Nejchutnější a nejzdravější proteinová pomazánka. Ať už si ji koupíte v obchodě, nebo si ji připravíte sami doma, díky hummusu si zamilujete luštěniny (hlavní složku tvoří cizrna). Je ideální pro vegetariány do sendvičů nebo jako příloha k zelenině.

4. Bobulovité ovoce

Jahody, borůvky, maliny či ostružiny jsou bohaté na fytochemikálie (také označovány jako barevné pigmenty rostlin). Toto ovoce je spojeno s nižším rizikem oxidačního stresu, zánětu, demence a některých forem rakoviny. Každodenní konzumace bobulí může až zdvojnásobit výskyt buněk zabíjejících rakovinu.

„Dejte si ke snídani misku ovesných vloček, posypte je skořicí a bobulemi. Nebo si je přidejte do salátu či do dezertu,“ radí Emily. Pokud je to možné, kupujte raději organické ovoce, neboť zejména průmyslově pěstované jahody patří mezi plody s nejvyšším obsahem pesticidů.

5. Jablka

Dopřejte si jedno každý den. Díky tomuto ovoci můžete skutečně oddálit návštěvu lékaře. Bylo zjištěno, že jablka pomáhají při hubnutí a také bojují proti několika formám rakoviny. „Japonská Fuji jablka patří mezi mé oblíbené.

Hlavně díky jejich sladké a šťavnaté chuti,“ říká Emily. Jejich čerstvou chuť podle ní zachováte tím, že je uskladníte ve své lednici.

Bohužel i jablka patří na seznam ovoce s nejvyšším obsahem pesticidů, takže i v tomto případě kupujte bio jablka z prověřených farem.

6. Avokádo

Tento zdroj rostlinného tuku bojuje proti riziku vzniku rakoviny prostaty. Avokádo je vynikající v salátech, na chlebu jako pomazánka (vyrobte si třeba guacamole). Někteří lidé jej milují s kapkou citrónu, solí a pepřem.

7. Celozrnné nebo bezlepkové tortilly

Celozrnné tortilly jsou skvělé jako příloha k obědu. I je lze snadno skladovat v lednici. Přidejte k nim hummus, hrst dětského špenátu či jinou zeleninu, mrkev, červené zelí, nakrájenou červenou papriku, okurku, avokádo a několik kapek balsamikového octa. A máte chutný oběd za pár minut.

8. Organické tofu

Není tak podstatné jíst za každou cenu sójové potraviny, když dodržujete zásady zdravé stravy. Pro mnoho lidí je však tofu lahodným zdrojem čistých bílkovin.

„Jedním z mých oblíbených jídel je smažené tofu s jednoduchou sójovo-zázvorovou marinádou, zapečenou sladkou bramborou posypanou skořicí a dušenou brokolicí posypanou bylinkami a sýrem,“ doporučuje další jednoduchý a přitom zdravý recept Emily Honeycuttová.

foto: Shutterstock, zdroj: FoodRevolution

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector