Olivový olej snižuje riziko mrtvice o 41 procent

Extra panenský olivový olej patří díky své kvalitě a blahodárným vlivům na zdraví mezi nejušlechtilejší rostlinné tuky. Šťáva z oliv je klenotem středomořské stravy. Tu také odborníci na výživu označují jako jednu z nejzdravějších diet na světě. Není to ale ani tak dieta jako spíše životní styl.

Olivový olej snižuje riziko mrtvice o 41 procent

Jak ukazují i výsledky výzkumu PREDIMED, doplněním naší stravy o extra panenský olivový olej a ořechy byl snížen výskyt kardiovaskulárních nemocí o až 30%.

Extra panenský olivový olej stimuluje funkci žlučníku, snižuje tvorbu žlučových kamenů a pomáhá rozpouštět a vylučovat kameny již vytvořené.

Extra panenský olivový olej snižuje žaludeční kyselost, stimuluje střevní tranzit, podporuje vstřebávání živin a má protizánětlivé účinky.

Navíc extra panenský olivový olej chrání před rakovinou trávicího systému díky vysokému obsahu hydroxytyrosolu (fenolická látka se silným antioxidačním účinkem)

Extra panenský olivový olej podporuje tvorbu buněčných membrán a mozkové tkáně. Lidé konzumující více mononenasycených tuků, které obsahuje olivový olej, mají v průběhu času kognitivní zlepšení.

Olivový olej snižuje riziko mrtvice o 41 procent

Díky olivovému oleji ve vaší stravě se cítíte neustále plní a máte tendenci jíst méně. Máte i méně chuť na cukr.

Konzumace minimálně dvou polévkových lžic olivového oleje denně vás činní odolnějšími proti šokům a srdečním infarktům, snižuje riziko trombózy. Konzumace Extra panenský olivový olej se doporučuje i při cukrovce, zvýšeném krevním tlaku a obezitě.

Pravidelné užívání extra panenského olivového oleje snižuje ve stáří riziko mrtvice.

„Čtyři lžíce olivového oleje každý den snižují ze dvou třetin riziko vzniku rakoviny prsu.“ K takovému závěru dospěli vědci na základě výzkumu PREDIMED. Extra panenský olivový olej pomáhá zastavit vývoj zhoubných buněk v počátečním stádiu. Je ideální jako prevence právě díky svým protirakovinným a protizánětlivým vlastnostem.

Pravidelná konzumace kvalitního extra panenského olivového oleje zabraňuje Alzheimerově chorobě a rozvoji neurodegenerativních demencí.

Olivový olej snižuje riziko mrtvice o 41 procent

Jeho vysoký obsah polyfenolů a vitamínu E přispívá k prevenci poškození způsobených volnými radikály v tělních tkáních, které jsou zodpovědné za stárnutí. Stárněte zdravě!

Olivový olej tvoří především kyselina olejová. Jde o mononenasycenou kyselinu, která zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu (HDL) a pomáhá snížit hladinu špatného cholesterolu (LDN). A proč je to důležité? Dobrý cholesterol má na starosti jeho přenos do jater, kde se odstraňuje.

S rostoucím věkem se z našich kostí přirozeně vytrácí vápník, což může vést až k osteoporóze. Olivový olej působí jako prevence proti úbytku vápníku a díky tomu zabraňuje mnoha kostním onemocněním.

Vnitřní i vnější užívání olivového oleje může ovlivnit kvalitu i vzhled vlasů a pokožky. Hydratuje, vyživuje a zároveň dokáže zbavit pokožku i vlasy nečistot.

Zdroj: www.noblezadelsur.com

Olivový olej snižuje riziko mrtvice o 41 procent

Olivový olej má velmi pozitivní vliv na lidské zdraví. Dejte si ale pozor, má to jeden háček

Zdraví 09. května 2020 | 09:10 — Helena Malá

O tom, že olivový olej má pozitivní vliv na lidské zdraví, není pochyb, dokládají to i mnohé studie. Má silné protizánětlivé účinky, blahodárný vliv na srdce a snižuje riziko cukrovky i rakoviny. Jenže není olivový olej jako olivový olej a ne každý tuto léčivou moc skutečně má.

Olivový olej má blahodárné účinky na lidské zdraví, musí ale jít o extra panenský / Depsitphotos

Olivový olej obsahuje 97 % triglyceridů a volných mastných kyselin. Z toho 60 – 83 % tvoří mononenasycené mastné kyseliny (kyselina olejová), 5 – 22 % polynenasycené a 13 – 20 % nasycené mastné kyseliny.

Olivový olej je tak nejbohatším přírodním zdrojem mononenasycených kyselin. Zbylé 3 % tvoří rozmanité portfolio látek s antioxidačními vlastnostmi. Jde především o vitamin E a K, polyfenoly a beta karoteny.

Ale pozor! Všechny tyto vlastnosti má pouze a jen extra panenský olivový olej. Žádný jiný.

Správný druh oleje

Pokud chcete mít doma olej, který bude chutný a zároveň zdravý, musíte sáhnout po správném druhu. Pokud totiž nekoupíte kvalitní olivový olej, jeho pozitivní přínos bude minimální. Jediný druh olivového oleje, který obsahuje všechny antioxidanty a biologicky aktivní složky, je extra panenský olivový olej.

V obchodě ale rozhodně nespoléhejte jen na nápisy. Někteří výrobci dají na láhev štítek „extra panenský“, ale ve skutečnosti se nejedná o extra panenský olivový olej, ale olej, který je naředěn jinými druhy rafinovaných olejů.

Vždy si proto pečlivě prověřte, zda opravdu kupujete pravý extra panenský olivový olej. Jen tento olej bude zdravý a ještě se může pochlubit výtečnou chutí a vůní.

U tepelně lisovaných olejů totiž dochází k jejich degradaci, a to nejen z hlediska blahodárných účinků, ale také chuti a vůni.

Zatočí se záněty

Velké procento z mononenasycených tuků tvoří kyselina olejová. Zmírňuje zánět a má řadu pozitivních účinků na geny spojované se vznikem nádorových onemocnění.

Chronický zánět je považován za jednu z hlavních příčin řady onemocnění, jako je například rakovina, kardiovaskulární onemocnění, metabolický syndrom, diabetes, Alzheimerova choroba, artritida a dokonce i obezita.

Mozková mrtvice

Olivový olej také funguje jako prevence mozkové mrtvice. Američtí vědci například zjistili, že olivový olej snižuje riziko mozkové mrtvice u osob starších pětašedesáti let až o 41 procent.

Mrtvice je přitom jednou z nejvážnějších chorob tohoto věku a také příčinou, proč se starší lidé ocitají zcela závislí na jiných. Po jediném záchvatu totiž často dochází k nevratnému ochrnutí na jednu polovinu těla, včetně ztráty schopnosti mluvit a samostatně se o sebe postarat. Bývá postižena i jedna polovina mozku. Pravidelná konzumace tohoto tekutého zlata se proto opravdu vyplatí.

Kardiovaskulární onemocnění

Kyselina olejová podporuje i funkci srdce. Pomáhá totiž v těle chránit zdravý cholesterol od poškození oxidací, tím chrání před kardiovaskulárními chorobami a podporuje správnou činnost krevního oběhu.

Budete mít zájem:  Půst není redukční dieta

Nezanedbatelný je také fakt, že kyselina olejová preventivně působí proti vysokému tlaku.

Podle jedné ze studií dokonce pravidelná konzumace olivového oleje umožňuje snížit množství užívaných léků na krevní tlak o 48 %.

Alzheimerova nemoc

Jednou z příčin vzniku Alzheimerovy nemoci je ukládání takzvaných beta amyloidových plaků uvnitř mozkových buněk. A vědci při pokusech na myších zjistili, že látky obsažené v olivovém oleji mohou pomáhat tyto plaky z mozkových buněk odstranit.

Cukrovka

Extra panenský olivový olej je podle italských vědců přírodním lékem na cukrovku.

Nejen, že působí preventivně, ale zároveň u pacientů, kteří trpí touto nemocí, snižuje riziko sekundárních komplikací.

Římská univerzita La Sapienza prokázala, že kvalitní olivový olej snižuje koncentraci glukózy v krvi (glykémie) a naopak zvyšuje koncentraci inzulínu v krvi (inzulinémie) u zdravých osob.

Rakovina

Antioxidanty v olivovém oleji účinně působí také proti rakovině. Právě antioxidanty pomáhají bránit poškození buněk volnými radikály, což je považováno za jeden z hlavních rizikových faktorů pro vznik rakoviny. Řada laboratorních studií také potvrzuje, že některé složky olivového oleje dokonce pomáhají likvidovat nádorové buňky.

Revmatoidní artritida

Olivový olej může pomáhat i v léčbě revmatoidní artritidy. Studie totiž odhalily, že konzumace olivového oleje snižuje oxidativní stres a zánětlivé parametry v krvi u lidí s revmatoidní artritidou. Pacienti díky olivovému oleji mohou zmírnit bolesti a otoky kloubů. Tyto pozitivní účinky se ještě zesilují, pokud nemocní lidé současně konzumují i rybí olej.

Antibakteriální účinky

Olivový olej obsahuje řadu živin, které potlačují růst nebo dokonce zabíjí škodlivé bakterie. Jednou z těchto bakterií je Helicobacter pylori, která žije v žaludku a může se podílet na vzniku žaludečních vředů nebo dokonce rakoviny žaludku.

Laboratorní studie potvrzují, že extra panenský olivový olej účinně působí proti osmi kmenům této bakterie, přičemž tři z nich jsou rezistentní na léčbu antibiotiky. Studie provedená na lidech potvrdila, že 30 gramů extra panenského olivového oleje denně dokáže zlikvidovat bakterii Helicobacter pylori u 10 – 40 % lidí, a to do dvou týdnů.

O tom, co dokáže lžička olivového oleje s pár kapkami citronové šťávy, jsme psali zde.

Zdroj

Olivový olej snižuje riziko mrtvice o 41 procentOlivový olej snižuje riziko mrtvice o 41 procent

Výhody olivového oleje: Zdravotní prostředky ke kráse Tipy

Může olivový olej způsobit, že „zapomenete zemřít“? Je pravda, že lidé žijí déle v některých oblastech, kde se řídí středomořskou dietou, a vědci zkoumali přínosy olivového oleje – speciálně extra panenského olivového oleje (EVOO) – s ohledem na tento jev.

„Olivový olej je mononenasycený tuk bohatý na polyfenoly,“ říká Neal Shipley, MD, lékařský ředitel společnosti Northwell Health-GoHealth Urgent Care v New Yorku.

„Polyfenoly jsou známy jako cenná součást zdravé stravy, která bojuje proti nemocem souvisejícím s věkem, jako je vysoký krevní tlak a srdeční onemocnění.“

Zabraňte mrtvici

Jedním ze způsobů, jak snížit riziko mozkové mrtvice, je přidání více olivového oleje do vaší stravy.

„Existuje mnoho studií, které podporují, že pravidelná konzumace extra panenského olivového oleje může snížit riziko mrtvice,“ říká dr. Shipley.

Výzkum z Francie zjistil, že účastníci studie, kteří užívali olivový olej pravidelně, měli o 41 procent nižší riziko cévní mozkové příhody v porovnání s těmi, kteří ji nikdy nepoužili.

Zdraví srdce

Mezi další výhody kardiovaskulárního účinku olivového oleje patří účinek jejich mononenasycených mastných kyselin (MUFA), které mohou přispět k tomu, aby vaše léčebné znaménko fungovalo dobře, podle American Heart Association.

„Další nedávná studie dokázala, že spotřeba olivového oleje, zvláště extra panenská odrůda, je spojena se sníženým rizikem kardiovaskulárních onemocnění a úmrtností u jedinců s vysokým kardiovaskulárním rizikem,“ říká dr. Shipley.

Veškeré výhody EVOO však získáte pouze v případě, že jste nahradit nezdravé oleje nebo máslo s ním – ne když přidáte to, co už jíte. V případě, že jste přemýšleli, je to olivový olej „extra panenský“.

Hladké vlasy

Olivový olej snižuje riziko mrtvice o 41 procentpuhhha / Shutterstock

Výhody olivového oleje také rozšiřují o krásu hacks. Jako přírodní kondicionér je olivovým olejem přírodní léčba pro suché vlasy. Zkuste ji masírovat přímo do vyprahlé špičky. „Dalším způsobem, jak můžete využít hydratační vlastnosti olivového oleje, je přidat do šamponu několik polévkových lžic,“ říká Larissa Iracheta, ředitelka kvality společnosti Deoleo, mateřské společnosti olivových olejů Bertolli a Carapelli. „Tato technika vám pomůže zklidnit a posílit vaše vlasy.“ Olivový olej pracuje zvláště dobře pro husté, zpracované nebo rozštěpené vlasy.

Lepší cholesterol

Jedním z důvodů, proč je EVOO tak dobrý pro kardiovaskulární zdraví, je, že snižuje hladinu cholesterolu, která ucpává tepny.

„Ve studii od lékařského časopisu Oběh, vědci zjistili, že účastníci, kteří konzumovali středomořskou stravu obohacenou olivovým olejem, měli lepší pracovní hladinu HDL cholesterolu nebo „dobrý cholesterol“, což pomáhá odstranit LDL, „špatný cholesterol“, z krve, „říká dr. Shipley . Nejprve však budete potřebovat tyto chutné recepty, které se řídí středomořským dietním plánem.

Zlepšení akné

Jeden z každodenních návyků lidí, kteří nikdy nedostanou akné, je po středomořské stravě, která obsahuje olivový olej. Herečka Chloe Grace Moretzová získá olivový olej a zbavuje se jí akné. „Umyji si obličej olivovým olejem,“ řekla Lákat .

„Přísahám, že kůže je díky tomu mnohem jasnější.“ Stejným způsobem olivový olej může odstranit make-up na bázi oleje (o to později), může to pomoci odstranit olej z pokožky.

Navíc některé studie ukázaly, že olivový olej má antibakteriální vlastnosti, což může pomoci vyčistit kožní infekce, které mohou vést k výbuchu.

Odstraňování rakoviny

Přidat EVOO do seznamu osvědčených potravin, které pomáhají předcházet rakovině. Antioxidanty olivového oleje mohou udržovat abnormální buňky v růstu – a jedna studie dokonce ukázala sloučeninu v olivovém oleji, aby skutečně zabila rakovinové buňky.

Budete mít zájem:  V e-shopu Košík.cz už nenajdete klecová vejce. Jinde to potrvá roky

„Kyselina olejová, hlavní mononenasycená mastná kyselina v olivovém oleji, prokázala, že zastavuje rakovinotvornou proteinovou aktivitu v mozkových buňkách,“ říká doktor Shipley. „Výzkumníci stále rozhodují, zda přívod olivového oleje z potravy může poskytnout tuto výhodu.“ Stále stojí za to, potenciál životní výhody.

To jsou příznaky, které nejste jíst dostatek zdravých tuků.

Léčba suché pokožky hlavy

Pokud je vaše pokožka v zimě suchá, zkuste další přírodní olivový olej na ošetření vlasů. Aplikujte olivový olej na pokožku hlavy a nechte ji sedět hodinu nebo přes noc (kryt se sprchovým uzávěrem) a pak šamponem ven.

Ale ujistěte se, že váš stav není vlastně lupy, což je způsobeno nadměrně aktivní houbou.

Pokud tomu tak je, prohlédněte si svého lékaře nebo dermatologa, ačkoli jíst více mononenasycených tuků, jako jsou ty, které se nacházejí v olivovém oleji, může skutečně pomoci i lupům.

Zklidňující zánět

Dalším důvodem pro přínosy pro zdraví olivového oleje může být to, že pomáhá snížit zánět spojený s tolika zdravotními stavy. „Polyfenoly jsou protizánětlivé,“ říká doktor Shipley.

„Jedna specifická fenolová sloučenina, oleocanthal, je známo, že působí podobným způsobem jako ibuprofen v těle.“ Zatímco ibuprofen se nedoporučuje užívat dlouhodobě, olivový olej může být součástí celoživotního přístupu ke zdravému životu .

Dávejte pozor na tyto známky, že kupujete falešný olivový olej.

Prevence diabetu

Syda Productions / Shutterstock

Studie ukázaly, že spotřeba EVOO snižuje hladinu cukru v krvi po jídle u zdravých i diabetických účastníků. „Vysoká hladina cukru v krvi způsobuje oxidační stres – tento stres je hlavní složkou diabetu,“ říká doktor Shipley.

„Extra panenský olivový olej je bohatý na antioxidanty, které pomáhají snížit tento stres, čímž se snižuje riziko komplikací diabetu.

“ Také složka nacházející se v olejích nazvaných oleuropein může přispět ke zvýšení sekrece inzulínu, což může kontrolovat metabolismus a zabránit diabetes, říká.

Hydratační kůže

Jednou z super-zklidňující přísady masky na obličej, které uklidňují zimní suchou pokožku, je olivový olej.

„EVOO je pro pokožku tak skvělá díky vysokému obsahu polyfenolů, vitamínu E a fytosterolů, které fungují jako antioxidanty i protizánětlivé látky,“ říká Jessa Blades, expertka na přírodní krásy a make-up artist.

„Olej pomáhá chránit před sluncem poškozenou pokožkou a zvyšuje schopnost zadržování vlhkosti pokožky. Chcete-li použít jako zvlhčovač pro obličej, rád bych nejprve stříkal toner nebo hydozol na kůži a pak do něj masírujte olej. „Olivový olej lze použít i jako hydratační krém.

Vylepšená funkce mozku

Věda prostě dokázala, že olivový olej může zabránit Alzheimerově chorobě.

„Nedávná studie myší zjistila, že pravidelná konzumace extra panenského olivového oleje může pomoci učit se schopnost a paměť tím, že chrání mozkovou tkáň před toxickými látkami, nazývanými plaky amyloid-beta a neurofibrilárními spletemi, o nichž se předpokládá, že způsobují Alzheimerovu chorobu. „Říká Shipley. Ačkoli tato studie byla u hlodavců, je nadějná, že další výzkum ověří zjištění u lidí.

Udržování zdravé hmotnosti

Přestože olivový olej by měl být konzumován s omezenou schopností, může vám pomoci udržet váhu na zdravém počtu nahrazením jiných, nezdravých olejů, podle Mayo Clinic.

„Nejen tučný tuk neznamená tuky, ale je to nezbytné pro udržení zdravé hmotnosti a je dokonce nezbytnou součástí protokolu o ztrátě hmotnosti,“ říká doktor Frank Lipman, bestsellerový autor a zakladatel Be Well a jedenáct jedenáct Wellness centrum v New Yorku.

Studie ukázaly, že středomořská strava bohatá na olivový olej nevede k přírůstku hmotnosti a dokonce může vést ke ztrátě hmotnosti.

Navíc „zdravé tuky umožňují, abyste se cítili vyčerpaně z jídla, což zabraňuje přejídání a bingingu, které často vidíme na dietách s nízkým obsahem tuku,“ říká. Nenechte si ujít další tipy, jak snížit váhu ve středomořské stravě.

DIY rtěnka na rty

Hledáte domácí léky na suché a popraskané rty, když balzám na rty prostě neřízne? Vyzkoušejte křoviny přírodních ingrediencí. „Olivový olej je velmi hydratační,“ říká Iracheta.

„Kombinací olivového oleje, cukru, medu a hnědého cukru můžete vytvořit lehký křovin na rty.“ Toto kombo se zbaví mrtvé pokožky, zatímco vyhladí a rozjasní váš rty.

Jemně aplikujte na hrubé rty, abyste obnovili měkkost – prostě netřte příliš tvrdě.

Pomáhá revmatoidní artritidě

Miléniové se možná budou muset začít starat o revmatoidní artritidu (RA), protože to neovlivňuje jen starší lidi. Ale bez ohledu na to, jaký je váš věk, mohou protizánětlivé účinky olivového oleje pomoci vyhnout se stavu.

Studie ze Španělska zjistila, že injekce polyfenolového extraktu z EVOO do myší postižených redukovanými účinky RA na tuto chorobu.

I když nevíme jistě, že konzumace bude mít stejný výsledek, sloučeniny v olivovém oleji se osvědčily jako prospěšné a jeho použití je podporováno Nadací Arthritis Foundation.

Jak se zbavit vši

Olivový olej je používán v péči o vlasy po tisíce let a jedním z důvodů, proč může být, protože pomáhá udržovat vši v klidu.

Tato technika nebyla přesně vědecky prokázána, ale studie ukázaly, že chemické ošetření vytvořilo „super vši“, které jsou nyní vůči nim odolné.

Vyzkoušejte tento domácí lék: Nasajte celou hlavu, kryt a nechte přes noc. Potom důkladně použijte hřeben nití a vyperte.

Léčba ekzému

Kůže, která je podrážděná, může také těžit z uklidňujících vlastností olivového oleje. Kvůli jeho protizánětlivému působení může olivový olej usilovat o uklidnění hyperaktivní citlivosti kůže, která je náchylná k ekzémům. Před zahájením tohoto režimu se obraťte na svého lékaře a zastavte, jestliže způsobí, že kůže bude více zapálená.

Budete mít zájem:  Léčba srdeční arytmie

Anti-aging ošetření pleti

Jedním z každodenních zvyků, které vás mohou vyzkoušet jako mladší, je režim kůže z olivového oleje. Antioxidanty v olivovém oleji působí jako anti-agingová léčba pro revitalizaci starší pokožky při lokálním aplikaci.

„Tyto antioxidanty zahrnují vitamín E a polyfenoly, které pomáhají shromažďovat a neutralizovat volné radikály, které by jinak mohly poškodit pokožku a zlepšit vzhled stárnutí“, řekl Elizabeth Tanzi, MD, zakladatel a ředitel společnosti Capital Laser & Skin Care v Marylandu. Zdraví žen.

Boj proti depresi

Růst výzkumu ukazuje souvislost mezi potravinami a duševním zdravím podle americké psychologické asociace.Jedna nedávná studie z Austrálie ukázala, že účastníci s depresí, kteří byli obeznámeni s konzumací středomořské stravy obsahujících olivový olej, se pětkrát vylepšili než ti, kteří dostávali sociální poradenství.

Ačkoli to bylo malé, byla to první randomizovaná studie, která ukázala, že potraviny mohou léčit depresi, pravděpodobně díky protizánětlivým vlastnostem, které obsahují. „Podporuje předchozí rozsáhlý výzkum z studií lidských populací a výzkumu na zvířatech, který naznačuje, že dieta je klíčovým faktorem duševního zdraví a mozku,“ uvedla studie Felice Jacka v tiskové zprávě.

Podívejte se na tyto jednoduché triky, aby vaše současná strava více Středomoří.

Přírodní odstraňovač make-upu

Možná si myslíte, že olivový olej způsobí, že špinavá, mastná tvář bude ještě mastnější, ale ukazuje se, že opak je pravdou. Olivový olej chytá na jiné oleje a vezme je s tím, jak si otřete.

„Olivový olej pracuje podobně jako odstraňovače make-upu a je nekomedogenní, což znamená, že nezavře póry,“ říká Iracheta.

Čepelí upozorňují, že je skvělé pro odstranění vodotěsné řasenky bez dráždivých očí.

Pomocné trávení

Olivový olej pomáhá Vašemu tělu absorbovat živiny, které potřebuje z potravin, podle průzkumu univerzity Purdue.

„Dobrá kvalita olivového oleje pomáhá při trávení mazáním trávicího traktu a jako tuk umožňuje vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích, které existují v reálných, zdravých potravinách, které by měly být konzumovány při každém jídle,“ říká Dr. Lipman . „Je to zdravý tuk, který často doporučuji pacientům a užívám ve svém vlastním životě.“

Více krása používá

Skladte olivový olej ve své lékárničce, stejně jako ve své spížce, protože pro ni existuje mnoho dalších krása. „Mám rád, že ji přidám do rukou v noci pro masáž rukou při sledování filmu.

Zjemňuje mé kůžičky a dělá masáž opravdu snadné, „říká Blades. Olivový olej může být také použit jako krém na holení nebo k léčení popraskaných podpatků.

Podívejte se na ještě výjimečné využití olivového oleje.

Půl lžičky olivového oleje denně dokáže snížit riziko infarktu a mrtvice

Autor: iStock

Tuk obsažený v olivách je tvořen z více než 80 procent omega-9 nenasycenými mastnými kyselinami, dále obsahují bílkoviny, vlákninu, vápník, železo, draslík, vitaminy A, B a C, antioxidanty, které spolu s kyselinou olejovou mají výrazné protizánětlivé účinky. „Olej z oliv je jeden z nejzdravějších olejů vůbec,“ vysvětlil pro Moje zdraví MUDr. David Frej, který se dlouhodobě zabývá léčbou chronických, zejména civilizačních onemocnění.

„Svým protizánětlivým účinkem a schopností snižovat nadměrnou srážlivost krve brání olivový olej rozvoji aterosklerózy, rizikovému faktoru srdečního infarktu a mozkové mrtvice,“ uvádí doktor Frej. Podle dostupných údajů též blahodárně působí na trávicí ústrojí, upravuje střevní mikroflóru, posiluje ledviny a podporuje regeneraci nervového systému. 

Z analýzy sahající až do roku 1990 vyplývá, že konzumace více než 1/2 čajové lžičky olivového oleje denně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění o 15 procent a riziko ischemické choroby srdeční o 21 procent. Studii vedla doktorka Marta Guasch-Ferre, specialistka na výživu na Harvard T. H. Chan School of Public Health v Bostonu.

„Olivový olej je jednoduchý způsob, jak nahradit nezdravé, nasycené a trans-mastné kyseliny živočišných tuků zdrojem omega-3 mastných kyselin, které snižují zánět a zlepšují hladinu cholesterolu,“ řekl doktor Benjamin Hirsh, ředitel preventivní kardiologie v nemocnici Sandra Atlas Bass Heart Hospital v New Yorku pro Healthline. „Bylo to také spojeno se zlepšením zdraví srdce, cév a přežitím.“

Živočišné tuky, jako jsou margarín, máslo, mléčný tuk a majonéza, jsou z hlediska zdraví srdce méně zdravé než olivový olej. Zajímavý detail odhalený v nové studii ale ukazuje, že podobné benefity mají i jiné rostlinné oleje, například olej z kukuřice nebo ze světlice barvířské.

„Toto zjištění potřebuje ještě další studie. Znamená to ale, že i jiné rostlinné oleje, které jsou dostupnější, by mohly být zdravou alternativou k těm živočišným,“ říká doktorka Guasch-Ferre.

Jak na zdravé srdce

Nahradit živočišné tuky těmi rostlinnými je důležitým krokem k lepšímu zdraví srdce. Neméně důležité jsou ale i další faktory – fyzická aktivita, vyvážená strava a v ideálním případě i návštěvy lékaře.

„Je pravděpodobné, že lidé ve studii, kteří přešli na konzumaci většího množství olivového oleje jako náhrady nezdravých tuků, pravděpodobně také lehce změnili stravu, konzumovali zdravější jídlo a byli aktivnější,“ domnívá se doktor Hirsh. Každopádně stojí za to vyměnit živočišné tuky za ty rostlinné a možná se i lehce inspirovat středomořskou stravou – alespoň co se týče konzumace velkého množství zeleniny a ryb.

Tip: Každé ráno si „vypláchněte“ ústa douškem olivového oleje, odstraníte tak škodlivé bakterie. Nejdříve válejte olej v ústech ze strany na stranu, posléze jej „protáhněte“ i mezi zubními škvírkami sem a tam. Nakonec vyplivněte, nepolykejte.

Autor: Pavla Skurovcová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector