Neloupat, nekrájet – připravíte se tak o to nejlepší z brambor

Pečené brambory jsou snadné na přípravu, ale ne vždy se povedou podle představ. S následujícími triky se vám brambory v troubě příště povedou na jedničku.

Proč připravovat brambory v troubě?

Pokud už vám vařené brambory, bramboráky nebo bramborová kaše lezou krkem, budou pečené brambory v troubě vítanou změnou. Ochutit je můžete svým oblíbeným kořením, bylinkami nebo si k nim připravit domácí dip z bílého jogurtu.

Tip: Zkuste upéct brambory ve vestavné troubě MORA. Díky promyšlenému pečení na několika úrovních si můžete k bramborám současně upéct na dalším patře třeba pikantní kuřecí křídla bez toho, aby se vůně a chutě mísily. Cirkulace horkého vzduchu navíc zajistí, že maso zůstane pěkně šťavnaté.

Bramborová kaše: Pár jednoduchých pravidel, jak ji správně uvařit

5 tipů pro správně upečené brambory

Vyberte si správný druh

Brambory by rozhodně neměly být moučné. Proto se vyhněte pozdním odrůdám a v obchodě sáhněte po bramborách typu A.

Pečící papír

Plech si vždy vyložte pečícím papírem, který zabrání přichytávání brambor ke dnu.

Recept na zapečené smetanové brambory. Udělejte netradiční přílohuJak uvařit brambory? Připravte je každý den trochu jinak

Brambory přikryjte

Na prvních pár minut pečení je dobré brambory přikrýt alobalem. Zabráníte tak jejich vysušení a uchováte v nich co nejvíce chuti. Po několika minutách je můžete buď odkrýt, nebo pečené brambory v troubě v alobalu nechat. Na povrchu sice nebudou křupavé, ale chuť bude rozhodně stát za to.

Oleje tak akorát

Při ochucování brambor k nim přidejte i pár kapek rostlinného oleje. Poté je promíchejte tak, aby se v něm pořádně obalily. Zase to s ním ale nepřehánějte, není nutné, aby brambory v oleji plavaly.

Větší brambory předvařte

Chcete si připravit pečené brambory v troubě vcelku? Malé brambory pečené v troubě zvládnete bez problémů. Pokud jsou ale brambory větší, je dobré si je dopředu předvařit. Dejte si ale pozor, abyste je nerozvařily. Bohatě jim bude stačit 10 minut. Vaření brambor má hned dvě výhody. Nemusíte je péct příliš dlouho a navíc je zbavíte přebytečného škrobu, takže budou ještě křupavější.

Americké brambory v troubě

Suroviny:

  • brambory typu A
  • olivový olej
  • koření na americké brambory, popřípadě domácí směs červené papriky, soli, drceného kmínu, kurkumy a oregana

Postup:

  1. Jestliže brambory mají vhodnou slupku, jen je omyjte a nakrájejte i se slupkou na měsíčky. V případě, že jsou brambory hodně velké, měsíčky ještě překrojte.
  2. Nakrájené brambory vložte do mísy, přidejte olivový olej a koření.
  3. Plech vyložte pečícím papírem, nasypte na něj brambory a rovnoměrně je na plechu rozložte. Překryjte alobalem a vložte do trouby na 200 stupňů. Takto brambory pečte 20 minut, poté alobal sundejte, snižte teplotu a dopékejte dalších 15 – 20 minut.

Pečené brambory s rozmarýnem

Suroviny:

  • 0,5 kg brambor typu A nebo B
  • 2 lžíce olivového oleje
  • hrubozrnná himalájská sůl
  • rozmarýn

Postup:

  1. Brambory nechte ve slupce nebo je oloupejte, pokud je slupka nevzhledná.
  2. Pokrájejte je na měsíčky a vložte na plech vyložený pečícím papírem.
  3. Brambory posypte solí a přidejte k nim olivový olej.
  4. Pořádně promíchejte a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů.
  5. Pečte 40 minut, nebo dokud brambory nebudou nazlátlé. Rozmarýn přidejte k bramborám až na posledních 10 minut, jinak by se mohl spálit.

Pečené brambory v troubě s cibulí

Suroviny:

  • 0,5 kg brambor
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule pokrájená na měsíčky
  • sladká paprika
  • mleté chilli
  • mletý kmín
  • sůl

Postup:

  1. Brambory oloupejte a pokud mají pěknou slupku, tak je pouze omyjte. Nakrájejte je na měsíčky nebo hranolky. Pokud máte rádi brambory v troubě na kolečka, můžete zvolit i tento tvar.
  2. Pokrájené brambory dejte na 8 minut povařit.
  3. Mezitím v misce smíchejte olivový olej, sůl a všechno koření.
  4. Brambory dejte na plech a polijte je připravenou směsí.
  5. Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Po 20 minutách ještě přidejte pokrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Zamíchejte a pečte dalších cca 20 minut.

Recept na šťouchané brambory. Doplňte jimi steak či pečenou zeleninuProč před vařením neloupat a nekrájet brambory? Známe odpověď

Brambory v troubě se sýrem a slaninou

Suroviny:

  • 500 g brambor
  • 150 g sýru cheddar
  • 150 g slaniny
  • 50 g másla
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • tymián

Postup:

  1. Brambory omyjte a ve slupce je nejprve 10 minut povařte v osolené vodě. Poté vodu slijte a brambory osušte.
  2. Do brambor udělejte několik zářezů, ale dbejte na to, aby se nerozpadly.
  3. Slaninu a sýr nakrájejte na malé plátky a vsuňte je do zářezů v bramborách.
  4. Plněné brambory uložte na plech vyložený pečícím papírem, osolte je, opepřete a poklaďte kousky másla.
  5. Vložte do trouby předehřát na 180 stupňů a pečte přibližně 15 – 20 minut.
  6. Ke konci pečení přidejte čerstvý nebo sušený tymián.
  • Neloupat, nekrájet - připravíte se tak o to nejlepší z brambor
  • Neloupat, nekrájet - připravíte se tak o to nejlepší z brambor
  • Neloupat, nekrájet - připravíte se tak o to nejlepší z brambor
  • Neloupat, nekrájet - připravíte se tak o to nejlepší z brambor
  • Neloupat, nekrájet - připravíte se tak o to nejlepší z brambor
  • Neloupat, nekrájet - připravíte se tak o to nejlepší z brambor
  • Neloupat, nekrájet - připravíte se tak o to nejlepší z brambor
  • Neloupat, nekrájet - připravíte se tak o to nejlepší z brambor
Budete mít zájem:  Juvenilní Kostní Cysta Léčba?

Kde je nejvíce vitamínu c

dukaz vitaminu C

Neloupat, nekrájet - připravíte se tak o to nejlepší z brambor

Ale ten čerstvý, tepelně neupravený. 60mg vitamínu C na gramů.

NEJLEPŠÍ SÉRA NA TRHU a PROČ JSOU ZÁKLADEM PÉČE O PLEŤ – Beauty by Katty

Hrách je navíc bohatý na draslík, hořčík, vlákninu i bílkoviny, podporuje činnost slinivky břišní a dělá dobře i ledvinám. Vysoké dávky vitamínu C se také doporučují při nádorových onemocněních, zpravidla i několik tisícovek miligramů denně, které dokážou zpomalit růst nádorových buněk.

Neloupat, nekrájet - připravíte se tak o to nejlepší z brambor

Vitamín C je vhodné užívat i preventivně. „Vitamín C najdete všude tam, kde je krásně kyselo. Kde je nejvíce Vitamín C Od: susenka* odpovědí: 16 změna: já se přimlouvám za acerolu. vitamínu c má určitě víc než ostatní zmiňované druhy a je to i docela hezká kytka na okno.

jenom bude chvilku trvat, než budete poprvé sklízet. Kde je nejvíce vitamínu c? PORADNA Všeobecná online poradna – auto moto – dům a byt – zahrada – vaření – zdraví – sport – PC – kutilství – společnost – móda – zvířata.

Vitamín C, známy tiež ako kyselina askorbová, je vo vode rozpustný vitamín, ktorého primárnou funkciou je posilnenie imunitného systému. Tento antioxidant má však ďaleko viac úloh.

Je nevyhnutý pre rast a obnovu buniek a tkanív v celom tele, chráni pred ochorením srdca, vysokým krvným tlakom, prechladnutím, osteoartritídou, makulárnou degeneráciou a astmou.

Nejvíce vitamínu C mají brambory, které jsou čerstvě vykopané ze země.

Neloupat, nekrájet - připravíte se tak o to nejlepší z brambor

K tématu: Neloupat, nekrájet – připravíte se tak o to nejlepší z brambor. Céčko je tam, kde je kyselo a kde je železo. Vitamín C najdete všude tam, kde je krásně kyselo.

Jejich konzumace je často doporučována lidem snažícím se snížit tělesnou váhu. Krevety obsahují „dobrý“ cholesterol a selen, který pomáhá snižovat riziko vzniku rakoviny.

V menším množství krevety obsahují i vitamíny A, E a B6, stejně jako hořčík, železo, sodík (sůl) a měď.

Neloupat, nekrájet - připravíte se tak o to nejlepší z brambor

Obsahují rovněž stopy vitamínu C. Ale je tu produkt, kde je nejvíce vitaminu C během období beri-beri – A kysaného zelí. Bobule, ovoce a zelenina musí být konzumoványbezprostředně po vyjmutí z lůžka nebo po koupi, protože dlouhodobé skladování snižuje obsah kyseliny askorbové v nich. Vitamin je zničen vlivem světla, vzduchu a tepla.

Je to prostě nezbytné pro normální fungování těla, jeho práci a zdraví. Současně se v lidském těle nedostává vitamin C a do něj vstupuje pouze s jídlem, takže pokud neposkytnete tělu správné diety, ukáže to beriberi. Proto je lepší zjistit, kde je vitamín C nejvíce, aby se zabránilo nedostatku vitamínu.

Oběd s mimořádnou dávkou vitamínu C

Neloupat, nekrájet - připravíte se tak o to nejlepší z brambor

Kde je.

Brambory chutnají i léčí. Pozor na zelené!

 Celý brambor je jedovatý, ovšem kromě hlíz. Ty mají naopak skvělé vlastnosti, uplatní se v přírodní léčbě i kosmetice. Jen pozor – zelené nebo přehnojené hlízy brambor jsou nebezpečné.

O bramborách se opakovaně vedou diskuze. Škodí nám, nebo naopak prospívají? Brambory mají řadu skvělých vlastností, jen musí být v pořádku. Je dobré vědět, na co si dát pozor, a také k čemu se brambory výborně hodí.

Neloupat, nekrájet - připravíte se tak o to nejlepší z brambor Autor: Isifa.cz

Konzumace zelených nebo naklíčených hlíz je problematická, vzrůstá koncentrace alkaloidů, především ze skupiny solaninů, které mohou při větší koncentraci ohrozit zdraví

Brambory mají značnou výživovou hodnotu. Obsahují bílkoviny, polysacharidy, vlákninu, tuky, esenciální aminokyseliny. Dále vitamíny skupiny B, vitamín C, E, A, K, z minerálních látek a stopových prvků zinek, síru, hořčík, železo, vápník, draslík, fosfor, měď, chlór, fluór, pak kyselinu jablečnou a citronovou.

Brambory obsahují i alantoin, který má hojivé a regenerační účinky, urychluje hojení sliznic i pokožky. Alantoin podporuje i tvorbu kalusu, což je tkáň, která po zlomenině spojuje úlomky kostí.

Vnitřně se alantoin rovněž používá při tepelném či chemickém poškození sliznic, atrofii sliznic žaludku a hltanu i při žaludečních a dvanácterníkových vředech.

Můžeme ho i použít jako kloktadlo při těžko se hojících zánětech ústní dutiny, aftech a u parodontózy.

Nebezpečí zvané solanin

Brambory obsahují jedovatý alkaloid solanin. Nejvíce se ho nachází v květech, plodech, klíčcích. Solanin je toxický nervový jed. Jeho negativní účinky se mohou projevit na malém mozku. Obvykle to bývají pocity nevolnosti, závratí a přes malý mozek může docházet i k negativnímu působení na zrak. Solanin působí i velmi negativně na klouby a při graviditě.

Budete mít zájem:  Srdeční Arytmie Přírodní Léčba?

Nejvíce jedovaté bývají staré brambory a všechny jejich zelené části. Při přípravě této zeleniny nikdy nesmíme zapomenout pečlivě odstranit očka s klíčky a všechny zelené části.

Pozor na přehnojené brambory

Tato zelenina skrývá ještě jedno nebezpečí, a to je přehnojování půdy, v níž rostou. Brambory nám totiž mohou přivodit „slušnou“ zásobu nevhodné formy dusíku v organismu. A jak předusíkované brambory poznáme? Když je za syrova rozkrojíme a nalezneme v jejich středu něco, co vypadá jako pidi krasová jeskyňka. Tyto brambory nikdy nekonzumujte.

Podívejte se, jak vady brambor komentuje odborník

Galerie k rozhovoru: Zákazníci hodnotí brambory podle vzhledu, ten ale o chuti nic neříká

Neloupat, nekrájet - připravíte se tak o to nejlepší z brambor

Pro koho nejsou brambory vhodné? Lidé s veškerými kloubními onemocněními by měli konzumaci brambor výrazně omezit nebo jejich negativní vliv aspoň eliminovat přidáním kmínu do vody při vaření. Rovněž ženy, které otěhotní v jarním období, by neměly jíst staré brambory, protože solanin může poškodit plod.

BRAMBORY UMÍ POMÁHAT I LÉČIT

Brambory mají ovšem řadu pozitivních vlastností a je možné je použít jako přírodní lék i kosmetiku.

Brambory jako přírodní projímadlo

Například za syrova je lze s úspěchem použít coby projímadlo.

Potřebujeme:

  • šťávu ze 2 větších syrových brambor
  • 2 dl vlažné vody
  • 1 lžíci lněného semene

Postup: Bramborovou šťávu smícháme s vlažnou vodou, večer kolem 18 hodiny hotovým nápojem zapijeme lněné semínko. Tento postup opakujeme 10 dní a úspěch je zaručen.

Bramborová polévka při průjmu

Brambory zastavují i průjem. Při průjmových onemocnění si můžeme pomoci právě touto zeleninou. Brambory totiž obsahují draslík a právě tuto minerální látku organismus ztrácí při průjmech.

Potřebujeme:

  • 2 brambory
  • 1 mrkev
  • půl lžičky mořských řas nori
  • mořskou sůl
  • 1 lžíci jemně mletých ovesných vloček

Postup: Brambory nakrájíme na kousky, mrkev nahrubo nastrouháme a vše zalijeme asi 3–4 dl vody, přidáme sůl, řasy a vše vaříme doměkka, pak odstavíme, přisypeme vločky a necháme 10 minut odpočívat. Tuto polévku pojídáme během dne.

Šťáva pro snížení tlaku

Šťáva z brambor je výborným přípravkem na snížení krevního tlaku, je to hlavně díky obsahu draslíku. Doporučené dávkování je 2× denně 1 dl bramborové šťávy po dobu 6 týdnů.

Brambory a nechutenství

Při těchto potížích si můžeme pomoci šťávou ze syrových brambor, a to i jako dlouhodobější kúrou. Na denní dávku potřebujeme šťávu z 0,5 kg vylisovaných brambor. Šťávu popíjíme během dne po dobu 2 – 4 týdnů.

Bramborová šťáva na žaludeční problémy

Čerstvá bramborová šťáva je vhodným přírodním prostředkem při zánětu žaludku, peptickém vředu. Můžeme ji i použít na léčbu zánětu střev a při hemoroidech.

Použití: Po dobu 3 týdnů popíjíme 3 x denně 1 dl šťávy ze syrových brambor.

Brambory a překyselený žaludek

  • Brambory působí zásaditě, proto jsou vhodným prostředkem při překyseleném organismu.
  • Na zásaditý nápoj potřebujeme: 2 dl šťávy z brambor a 1 lžíci citrónové šťávy
  • Postup: Obě přísady smícháme, hotový nápoj popíjíme po douškách, nejlépe 2 x denně po dobu 5 dnů.

Bramborový obklad na hemoroidy

Překvapivě účinné jsou teplé obklady ze strouhaných brambor, mají zklidňující a stahující účinky.

Bramborový nápoj zažene únavu

Připravme si přírodní tonizující nápoj. Potřebujeme: 1 omytý neoloupaný brambor, 3 dl vody

Postup: Brambor nakrájíme na plátky, zalijeme vodou a vše necháme přes noc louhovat. Ráno přecedíme a vodu vypijeme. Brambor pustí do vody šťávu obsahující velké množství draslíku, který je pro organismus nezbytný k přenášení nervových vzruchů, pohybů svalů a zajištění dalších životně nezbytných funkcí.

Bramborový obklad na ječné zrno

Potřebujeme: 1 brambor uvařený ve slupce, bavlněný nebo lněný kapesník

Postup: Uvařený brambor zabalíme do kapesníku a na 15 minut přiložíme na ječné zrno. Brambor musí být tak horký, aby se to dalo snést.

Bramborová šťáva je velmi účinné kloktadlo

Bramborovou šťávu můžeme používat jako kloktadlo při zánětech dutiny ústní, mandlí, aftách.

BRAMBOROVÉ NÁPOJE

Tonizující nápoj

Potřebujeme: 1 dl bramborové šťávy, 2 dl šťávy z červené řepy, 1 dl šťávy z mrkve, 1 lžíci čerstvé citronové šťávy

Postup: Přísady smícháme a hotový koktejl popíjíme po doušcích 4 x týdně.

Nápoj na posílení imunitního systému

Potřebujeme: 1 dl šťávy z brambor, 1 lžíci šťávy z rakytníku, 1 lžíci šťávy z arónie, 1 dl šťávy z mrkve, 1 dl šťávy z červené řepy

Postup: Uvedené přísady dobře promícháme a můžeme popíjet. Tento nápoj doporučuji užívat po dobu 6 týdnů.

Budete mít zájem:  Fitzpatrickova škála

Na podrážděný žaludek a kocovinu

  1. Voda z vařených brambor zklidňuje podráždění žaludek i následky kocoviny.
  2. Potřebujeme: 3 dl slité vody z vařených brambor (měl by v ní být uvařený kmín a sůl)
  3. Postup: Vodu nalijeme do termosky a popíjíme ji po doušcích během dne.

BRAMBOROVÁ KOSMETIKA

Bramborová šťáva hydratuje pokožku

Čerstvá šťáva z brambor slouží ke zvlhčení pokožky. Hydratující masku si připravíme tak, že na očištěnou pokožku naneseme nastrouhanou bramboru a vše necháme 20 minut působit. Poté opláchneme.

Brambory zklidňují projevy akné

Každodenní čištění pleti je dobré završit potřením kůže plátkem brambory. Tento postup pomáhá proti akné.

Bramborová šťáva zklidňuje sluneční popáleniny

Jestliže přeženeme pobyt na sluníčku, můžeme kůži zchladit studenou bramborovou šťávou. Několikrát denně ji naneseme na postižené místo a vše překryjeme lněným šátkem.

Bramborové obklady

Obklad z této zeleniny můžeme používat na popáleniny, ekzémy, hmyzí kousnutí, jizvy i bolavé klouby. Připravíme si ho následujícím způsobem:

Potřebujeme: 2 ve slupce uvařené podrcené brambory

Postup: Brambory rozmixujeme na kaši a tu pak aplikujeme na postižené místo, vše zavážeme lněným šátkem a necháme 25 minut působit. Poté opláchneme.

Hojivý obklad ze syrové brambory

Obklad ze strouhané brambory je úžasných regeneračním prostředkem při léčbě ekzémů, popálenin a dalších kožních neduhů. Aplikujeme ho alespoň 3 x týdně.

Zjemňující bramborová maska

Potřebujeme: 1 rozvařený, rozmačkaný brambor, 1 lžíci citronové šťávy

Postup: Brambor i citronovou šťávu smícháme dohromady, směs naneseme na očištěný obličej a dekolt a necháme 25 minut působit. Pak umyjeme.

Hydratující pleťová maska

Potřebujeme: 1 najemno nastrouhaný syrový brambor

Postup: Brambor naneseme na obličej a dekolt a necháme 25 minut působit, pak umyjeme teplou vodou. Tato maska je velmi hydratující.

Výživná bramborová maska

Potřebujeme: 1 uvařený brambor, 1 lžíci bílého jogurtu

Postup: Brambor rozmačkáme a pak ho smícháme s jogurtem. Vzniklou směs naneseme na obličej a dekolt a necháme 20 minut působit. Pak opláchneme.

Pleťová maska na popraskané ruce a nohy

Potřebujeme: 2 ve slupce uvařené brambory, 2 lžíce mléka, 1 lžíci kukuřičné mouky, půl lžičky citronové šťávy

Postup: Brambory rozmačkáme a smícháme s ostatními ingrediencemi. Vzniklou směs naneseme na ruky i nohy a vše si zabalíme do potravinářské fólie a necháme 20 minut působit. Nakonec si všechny končetiny pečlivě umyjeme a ošetříme krémem.

Bramborový pudr

Bramborový škrob může se úspěchem používat jako kosmetický pudr či zásyp.

Přečtěte si: Neloupat, nekrájet – připravíte se tak o to nejlepší z brambor

Zdroj: http://www.vitalia.cz/clanky/syrove-brambory-leci-zelene-jsou-jedovate/

Udělejte si křupavé domácí hranolky, kterým se kupované nevyrovnají

Při přípravě domácích hranolků je druh brambor velmi důležitý. Pro hranolky je dobré použít brambory, které jsou primárně určeny pro fritování a grilování. Šéfkuchař Jiří Janouch z pražského DISH fine burger bistra doporučuje české brambory od farmářů než několikrát skladované odrůdy ze supermarketů. A jak udělat ty nejlepší domácí hranolky?

  • Domácí hranolky:
  • brambory, olej, sůl a bylinky
  • Postup:

Brambory očistíme, ale neloupeme. Nakrájíme je na hranolky a ty dáme do studené vody, kde je necháme odležet ideálně přes noc (přibližně 12 hodin).

Pokud hranolky připravujeme přes den, pak doporučujeme hranolky zhruba dvakrát propláchnout a vyměnit vodu. Na vodě se nám může utvořit pěna. Ta se dělá díky škrobu, máčením se ho tak zbavujeme. Hranolky pak budou opravdu křupavé. Takto odstraněný škrob také zabrání, aby brambory na vzduchu černaly.

Odleželé hranolky důkladně vysušíme. Například tak, že slijeme vodu a hranolky osušíme v utěrce a necháme doschnout ještě půl hodiny na pekáči.

Hranolky smažíme nadvakrát. Poprvé přibližně tři minuty. Hranolky pak vyndáme, osušíme a poté smažíme podruhé. Hotové hranolky poznáme podle barvy – jsou zlatavé. Podle zvuku – když jsou hotové, tak začínají „syčet“.

Po dosmažení hned nepodáváme, ale znovu hranolky zbavíme tuku. Například tak, že do mísy dáme ubrousek a na něj nasypeme hranolky. Ubrousek nám přebytečný tuk nasákne. Pokud hranolky nasypeme do nerezové mísy, tak by nám měly hezky cinkat.

Jiří Janouch

Ke kuchařině ho přivedla touha zkoušet vařit už v dětství. Pomáhal mamince v kuchyni a pak si řekl, proč se tomu nevěnovat i dál. Vyučil se v Praze 4–Braníku.

Dříve vařil středomořskou a středoevropskou kuchyni. Dnes připravuje především burgry a platí za jednoho z největších odborníků a nadšenců u nás. Má rád opravdu všechno – někdy je to klasický guláš, svíčková nebo si zajde na dobré těstoviny. Miluje i mořské plody.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector