Nejoblíbenější pizza v ČR je Capricciosa. Hlavně večer

Už se vám stalo, že jste byli v Čechách v nějaké zaručeně pravé italské pizzerii, ale když jste se vrátili z dovolené v Itálii, tak už vám ta pizza či těstoviny nepřišly stejně dobré? Ano stává se to a proto jsem se rozhodla napsat tuhle sekci, kde budu hodnotit italské restaurace v Čechách a pokusím se najít ty restaurace, kde si tu pravou italskou kuchyni vychutnáte.

Pravá italská restaurace může mít italského či českého majitele nebo kuchaře, ale důležité je to, že podnik vaří z těch správných ingredienci a ví jak je potřeba je zkombinovat.

Můj názor je samozřejmě subjektivní a doporučení jsou pouze osobní.

Restaurace Michelangelo (Liberec – obchodní dům Forum)

Nejoblíbenější pizza v ČR je Capricciosa. Hlavně večer

Restaurace Michelangelo je podle mého výborné místo, kde strávit jak romantickou večeři, tak i posedět s kamarády. Nachází se v prostoru fastfoodů, ale díky skvělému navržení vám zajistí kompletní soukromí.

Kolem dokola jsou pro dekoraci použity umělé květiny, které se sem výborně hodí a dají vám pocit, že jste v opravdové italské restauraci a ne uprostřed obchodního centra. Tohleto je určitě první obrovská výhoda.

Další plus jsou číšníci. Jsou velmi milí a profesionální. Důležité je, že k vám nechodí každých 5 minut ptát se, jestli něco nepotřebujete.

Co se jídla týče, pizza je opravdu skvělá. Takto by měla chutnat pravá italská pizza pečená v peci vytápěné dřevem (“forno a legna”). Ingredience jsou čerstvé a kvalitní. Jako každý správný pizzař, i ten místní má vlastní recepty a jiné kombinace surovin. Menší výtka by byla na místě u pizzy s Gorgonzolou.

Na pizze mi donesli prakticky celý velký kus sýra a pro normálního smrtelníka je to prakticky nemožné zkonzumovat ???? Většinou se Gorgonzola rozdrobí na malé kousky a posype se s nimi pizza. Jinak podle mého absolutně nejlepší pizza je Prosciutto Crudo, což je se syrovou italskou šunkou, rajčatovým protlakem a rukolou.

Pochutnám si ostatně i na ostatních pizzách. Trošku mě mrzí, že do tradiční pizzy Capricciosa nepřidávají zeleninu zvanou “carciofi” neboli artyčoky. Pizza Caprese je výborná, až na ty obří kousky rajčat. V Itálii by vám nikdy na pizzu nehodili velké rajče nakrájené na čtvrtky ještě k tomu se šťopkou.

Kousky rajčat musí být malé, nebo se dají použít cherry rajčátka.

Co se týče předkrmu Bruschetta con prosciutto crudo, syrová šunka je výborná a kvalitní, ale bohužel takto se bruschetty nedělají.

Pravá bruschetta musí obsahovat opečený chleba (který je základem a ne doplňkem) a ne hromadu šunky a rukoly a dva úzké proužky chleba! Ráda bych, kdyby šéfkuchař přidal i tu s rajčátky a lanýžem.

Co se týče těstovin, zůstala jsem velmi zklamaná, když jsem ochutnala nejlepší italské těstoviny – lasagne. Byly rozmočené, málo masa, vršek nebyl správně opečený do křupava a ani omáčka nebyla nakyslá jak má správně být.

 Bílé lasagne (co si objednala paní vedle u stolu) byly na talíři ozdobené okurkami. Ty tam opravdu nemají co dělat! Italové ani pořádně nevědí, co to okurky sou, natož aby jimi dekorovaly lasagne. Polévku z protlaku a z dýní musím hodnotit jako dobrou. Zajímavá hustota i dobrá chuť.

Kdyby neměli v Michelangelu tak dobrou pizzu, tak bych asi dala 3 hvězdičky ???? Jinak restaurace má toho hodně, co zlepšovat, aby si mohla říkat “pravá italská”.

Nakonec chválím možnost odnést si sebou kousek pizzy za 35 Kč do ruky!

  • Závěr: Tuto restauraci rozhodně doporučuji! (hlavně díky skvělé pizze)

Více informací na: http://www.pizzerie-michelangelo.cz

Nejoblíbenější pizza v ČR je Capricciosa. Hlavně večer

Nejoblíbenější pizza v ČR je Capricciosa. Hlavně večer

Pizzeria Ponte (Liberec – Růžodol)

Pizzeria Ponte by spíše než pizzeria měla být nazvána trattoria, což v češtině znamená něco jako hospoda. Do restaurace má daleko hlavně díky kýčovitému prostředí, které připomíná spíše českou hospodu s obrázkem Itálie na zdi a italskou hudbou v pozadí. První věcí, která do italské restaurace nepatří je hned u vchodu jezdící vozík se zmrzlinou.

Servírka byla velmi milá, ale bohužel nepřinesla mi pizzu, kterou jsem si objednala. Naštěstí mladý pizzař, který tu pracuje je skvělý a pizzu můžu každému jenom doporučit.

Zklamalo mne, že ani tady nemají klasickou pizzu Capricciosa, kam patří i tradiční zelenina Carciofi a ani tu nemají pizzu Quattro Staggioni.

Ale i přesto místní pizza je vynikající, s použitím “forno a legna” (pec vyhřívaná dřevem z jedné strany), které dodá pizze tu skvělou chuť. Dále hodnotím velmi pozitivně, že se jedná o nekuřáckou restauraci.

Další informace o restauraci najdete zde: http://www.pizzaponte.cz/

Pizzeria Made in Italy (u libereckých lázní)

Při vstupu do restaurace se na vás hned usmějí dva opálení týpci ve středním věku. Samozřejmě, jak je v Liberci známo, jedná se o pravé Italy, přesně Napoletánce. A už za fakt, že pizzu vaří opravdu Italové, musím dát restauraci jednu hvězdičku. Lokál je pěkný jak vevnitř, tak i venkovní sezení.

Další hvězda. Pizza je dobrá. Měla jsem možnost ochutnat Romana, Capricciosa a další dvě, na který si momentálně nevzpomínám. Za pizzu dávám třetí hvězdu, dobrá opravdu je. Poslední hvězdu dávám za pěkné složení menu a ingredience.

Pátou hvězdu bohužel nedám, protože pizzerie mě nenadchla natolik, aby si ji zasloužila. Jednou z věcí je příliš a zbytečně předražené menu, poplatek za olej s chilli (tohle by měli nosit zadarmo!), opět nedostatek pravé italské kultury stolování (špinavý stůl měli bohužel i zde).

Chybí mi tu ta pravá italská atmosféra, kterou by páni Napoletánci neměli mít problém vytvořit.

Pizzeria Franco (na Husovce – Liberec)

Pizzerie Franco je velmi příjemný lokál s pěkným venkovním sezením a menší fontánkou uprostřed. Atmosféra je tu moc hezká, i když ji trochu kazí hlavní silnice.Nejoblíbenější pizza v ČR je Capricciosa. Hlavně večer

 Pizzu jsem si dala Prosciutto Crudo a Quattro Stagioni. Trošku mě, ale zklamaly obě pizzy.Těsto nebylo dost propečené. Na prosciutto byl nasypán parmazán. Ten by se měl sypat na mozzarellu a ne navrch šunky. Nebo spíš by se vůbec na tenhle druh receptu sypat neměl.

Rukola byla dobrá, až na to, že pan pizzař jí hodil na pizzu prakticky celou i se stonkem. To prosím ne! Jinak obsluha velmi příjemná, profesionální jednání. Malou výtku bych měla vůči obleční číšníků. Není možné, aby chodili po restauraci v kraťasech a tílku. I v teplé Itálii má správný číšník dlouhé kalhoty a košili.

Na pizzu bych se určitě vrátila, už kvůli pěknému posezení, sympatickému panu Frankovi a spol. a docela dobré pizze.

Nejoblíbenější pizza v ČR je Capricciosa. Hlavně večer

Pizzeria Paradiso (Máchovo jezero – hlavní pláž)

Nejoblíbenější pizza v ČR je Capricciosa. Hlavně večerToto je bohužel klasický případ české “italské kuchyně”, která má s tou italskou společnou pouze vlajku “tricolori” vyvěšenou nad dveřmi. Na pizzu prostě eidam nepatří, ale o tom už jsme se bavili. To, co mě šokovalo snad nejvíc byla snaha pizzaře přelstít “běžně” používaný kečup a nahradit ho ala italskou omáčkou na pizzu. Já vím, že pro někoho ty omáčky vypadají všechny stejně, ale prostě NEJDE koupit omáčku (ve sklenici nebo konzervě, to je jedno) na těstoviny a kydnout jí na pizzu. Není nutné probírat tu kombinaci ingrediencí, protože už základ je prostě špatně. Hvězdičku jim dávám za záhadně dobře povedené těsto a umístění restaurace s výhledem na jezero.

Nejoblíbenější pizza v ČR je Capricciosa. Hlavně večer

Pizza “al taglio” All´Allegria (šaldovo náměstí Liberec – pizza do ruky)

Zatím jsem tam moc druhů pizz nevyzkoušela, ale ochutnala jsem kousek pizzy Capricciosa a nemůžu si stěžovat. Byla opravdu dobrá a tak jak má být.

Nejoblíbenější pizza v ČR je Capricciosa. Hlavně večer

Nejoblíbenější pizza v ČR je Capricciosa. Hlavně večer

Italské restaurace v ČR was last modified: 30 října, 2013 by Zuzka

PITTA — nejoblíbenější slaný koláč na světě

Přečtěte si zajímavé povídání o této skvělé italské pochutině

Kdo by ji nemiloval? Víte ale opravdu, odkud tento kulatý kulinární zázrak pochází? Kde najdete nejstarší pizzerii na světě, že má svůj festival a dokonce i mezinárodní den? Nebo že základní surovinu, tedy rajčata, považovali Italové zpočátku za jedovatá?

Nejoblíbenější pizza v ČR je Capricciosa. Hlavně večer

Samozřejmě, že už těžko zjistíme, kdo hrubě mleté obilí přetvořil v těsto, vytvaroval a následně opekl na žhavém kamení.

Prvními degustátory prosté chlebové placky, dnes po celém světě známé pod názvem pizza, byli patrně již staří Egypťané. A je zřejmé, že egyptská verze měla na míle daleko k té, kterou známe my.

Budete mít zájem:  Kapavka Příznaky U Ženy?

Egyptský základ přejali již více než 1000 let před naším letopočtem původní obyvatelé dnešní Itálie.

Nejoblíbenější pizza v ČR je Capricciosa. Hlavně večer

Podobné plackypekli z hrubých zrn, později začali zrna drtit a péct na kamenech. Zmiňované pečivo ale spíše než k jídlu sloužilo jako talíře. Římané jsou považováni za ty, kteří z Egypta dovezli kvasnice a přidali je do těsta.

Řekové pojmenovali tuto prehistorickou lahůdku výrazem plankuntos a ve své době byla tak oblíbená, že ji zmiňoval i Hérodotos nebo Cato starší. O chlebových plackách potřených lesním ovocem píše ve svém eposu Aeneis také slavný básník Publius Vergilius Maro.

Nejoblíbenější pizza v ČR je Capricciosa. Hlavně večer

V bitvě u Bicocca Španělé v roce 1522 maří snahu švýcarsko-francouzské koalice dobýt Miláno a následně se z Nového světa do Evropy dostávají rajčata. Zpočátku jim lidé nedůvěřují a podezřele rudým plodům přisuzují jedovatost.

Rajská jablka zprvu slouží k dekorativním účelům. Chudoba a hlad rolníků v Neapoli ale dala vzniknout prvním kulinárním experimentům. Chlebovou placku potřeli pastou z rajčat a vsunuli do pece. Jistě by je ani ve snu nenapadlo, že se tím zaslouží o jeden z nejdůležitějších momentů italské gastronomie.

Krátce na to už si na novince pochutnávali v celém městě a v roce 1738 spatřila světlo světa první pizzerie. Původně šlo o malý stánek ve středu města nazvaný Port’Alba, ten ale v roce 1830 nahradila skutečná restaurace.

Pokud se na tomto místě ocitnete, nezapomeňte ji navštívit, podnik zvaný Antica pizzeria Port‘Alba Vomero totiž mexistuje až dodnes.V 19. století přijíždí do Neapole v doprovodu manželky, Markéty Savojské, italský král Umberto I. Pekař Raffaele Esposito jim pošle pizzu v barvách italské vlajky.

Sytě červenou symbolizují rajčata, bílou barvou přispěla mozarella a zelenou dodala bazalka.

Nejoblíbenější pizza v ČR je Capricciosa. Hlavně večer

Král, ale především jeho žena, jsou pokrmem nadšeni, a pizza díky Markétě získá jméno – Margherita. Popularity se pizza dočkala i ve Spojených státech, kde v roce 1905 vznikaly první pizzerie.

V 70. letech minulého století už nacházíme pizzerie ve všech větších městech západní Evropy. Spolu s Margheritou patří mezi nejznámější sýrová pizza Quattro formaggi, Capricciosa s rajčaty, mozarellou, sušenou šunkou, vajíčky, žampióny a artyčoky. A konečně Napoletana zdobená rajčaty, ančovičkami a olivami.

Na skvělou pizzu si zajděte do Al Mulino. Výbornou pizzu ochutnejte také v Rosmarina restaurantu, v ARROSTO Ristorante, nebo v PIZZA Al Capone.

Nejoblíbenější pizza v ČR je Capricciosa. Hlavně večer

Praha má svou nejlepší pizzu. V hlasování zvítězila pizzerie Grosseto

Vůbec poprvé v České republice jsme mohli vyjádřit svůj názor a podpořit oblíbený podnik v hlasování o nejlepší pizzu v Praze. Anketa, které se zúčastnilo více než 3000 hlasujících, běžela na internetových stránkách www.nejvpraze.cz dva měsíce. 2. dubna se konalo vyhlašování a FRESH byl samozřejmě u toho. Tělem, duší i chutí.

Nejoblíbenější pizza v ČR je Capricciosa. Hlavně večer

Nejlepší pizza v Praze 2014. Foto: www.klapper.cz

Nejoblíbenější pizza v ČR je Capricciosa. Hlavně večerA proč se hlasovalo zrovna o pizzu?

Pizza je rozhodně jedním z nejoblíbenějších pokrmů v České republice, tedy pokud za jídlem vyrážíme někam ven.

Téměř v každé druhé ulici narazíte na jednu pizzerii, ne-li dvě, a protože je jejich konkurence veliká, tak rostou i požadavky našich kritických jazýčků. Podle Tomáše Čupra, zakladatele serveru DameJidlo.

cz

a partnera akce, byla pizza dle statistik vůbec nejobjednávanějším rozvozovým jídlem roku.

„Rozvoz jídla byl v minulosti často spojován s nekvalitní pizzou, to ovšem už dávno není pravda. Dokazuje to právě soutěž na www.nejvpraze.

cz, kdy se na prvním místě umístila pizzerie, která má jedno z nejvyšších zákaznických hodnocení na DameJidlo.cz. Grosseto je vzorovým příkladem kvalitní restaurace, která umí skloubit vynikající kuchyni s efektivním rozvozem.

Především způsob balení a rychlost dodání často rozhodují o spokojenosti či nespokojenosti klienta.“

Na nejlepší Margheritu do Grosseta

Cenu v podobě dřevěné pizzy předal ředitel portálu Expats.cz Martin Howlings šéfpizzaři Robertu Štrbovi, který má teď svůj um posvěcen i od svých věrných hostů, milovníků pizzy.

Nejoblíbenější pizza v ČR je Capricciosa. Hlavně večer

Nejlepší pizza v Praze 2014 – Grosseto. Foto: www.klapper.cz

První pizzerie Grosseto byla založena roku 1996 a už od samotného začátku s šéfpizzařem Robertem Štrbou spolupracuje. Štrba je známý nejen výhrou v soutěži o nejlepší Margheritu v roce 2007, ale také svými kurzy v Pražském kulinářském institutu Romana Vaňka.

S ním rovněž spolupracoval na kuchařce Klenoty klasické evropské kuchyně. V Grossetu si kromě zmíněné Capricciosy a Margherity můžete objednat také třeba Calzone primaveru, jejíž recept je zdejším originálem.

Menu Roberta Štrby ovšem nabízí i další pochoutky italské kuchyně, a to na pěti pražských lokalitách – V Průhonicích, na náměstí Míru, na Brumlovce, v Marině a v Dejvicích – původní pobočce.

Nejoblíbenější pizza v ČR je Capricciosa. Hlavně večerA jak chutnalo nám?

Jelikož u nás rádi ochutnáváme, děkovačka a proslovy k vítězům byly sice krásné, ale trochu zdržovaly naše chuťové pohárky a posilovaly mírné kručení v břiše. Všichni ocenění totiž přivezli své pizzy přímo na místo, a tak hostina mohla začít. Voňavé pizzy zdobily stoly všemi barvami a člověk nevěděl, jakou ochutnat dřív. Nesnídat byl tedy dobrý plán.

Ze všech ochutnaných pizz pro nás v tento den vyhrála Pizza Nuova, avšak to mohlo být i tím, že u ní zrovna byla nejmenší fronta. Bon apetit.

Za projektem stojí Expats.cz spolu s rozvozovým portálem DameJidlo.cz, který je také hlavní kurýrní službou vítězné restaurace, a rezervačním systémem Restu.cz.

Autor: Michaela Králová

Pizza slaví svůj den, Češi milují capricciosu, ženy hlavně hawaii – iDNES.cz

„Studenti a mladí lidé si dávají nejčastěji Margheritu a ženy si nejčastěji objednávají Hawaii, asi protože má příjemně nasládlou chuť ananasu, “ říká Martin Utter, správce katalogu restaurací Dobřesenajím.cz.

Ale Češi se ani nebojí experimentovat. V jídelních lístcích některých českých restaurací najdeme i pikantnosti jako pizza s hermelínem a brusinkami nebo s cibulí a olomouckým tvarůžkem.

Středomořská kuchyně je oblíbená díky tomu, že je jednoduchá na přípravu a lehce stravitelná. To však neznamená, že se hned omrzí, vždyť pizz údajně existuje asi 22 tisíc druhů. Pravá pizza se servíruje vařící. Sýr má být vláčný a táhnout se, ideálně tak horký, že si při prvním kousnutí spálíte patro.

Pizza v americkém stylu

Ne všude se pizza dělá stejně, ta americká se od italské docela liší. Namísto oregana používají američtí kuchaři majoránku a mozzarellu z buvolího mléka, typickou pro jižní Itálii, nahrazují mozzarellou z kravského mléka. Nejzřetelnějším rozdílem je výška pizzy. Ta americká pizza je vysoká dva centimetry, zatímco italská jen půl centimetru.

Nejoblíbenější pizza v ČR je Capricciosa. Hlavně večer

Kaviárová pizza v Nino´s Bellissima

V New Yorku se také prodává nejdražší pizza na světě za tisíc dolarů. Koupit si ji lze v restauraci  Nino’s Bellissima na Manhattanu. Objednává se minimálně den dopředu a k základním ingrediencím patří lanýže, pravý kaviár, čerstvý humr a smetana.

Mezi Čechy je podle služby DameJidlo.cz nejoblíbenější pizzou Capricciosa. Celkově preferujeme spíš pizzy na rajčatovém základu, takzvaném sugu, oproti smetaně. Recept na capricciosu se liší v každé restauraci. Základem je sugo, šunka, žampiony, olivy a mozzarella. Jde o pokrm typu „co dům dal“ a bývá to nejbohatěji zdobená pizza v menu.

Na webu Dobřesenajím.cz najdete stovky podniků, které dělají pizzu. Uživatelé zároveň podniky kriticky hodnotí, takže se dozvíte o kvalitě jídla nebo obsluhy.Nejoblíbenější pizza v ČR je Capricciosa. Hlavně večer

Druhá v žebříčku popularity se u Čechů umístila Quattro Formaggi (čtyři sýry). Na sugu kromě tradičních italských sýrů pecorino, gorgonzola, asiago nebo fontiny a švýcarského gruviéru najdeme v Česku i ementál, nivu nebo hermelín.

Na třetí příčce se u Čechů umístila pizza Hawaii, která se většinou drží osvědčeného receptu se šunkou, ananasem a mozzarellou bez dalších vylepšení. To platí i pro čtvrtou a pátou příčku oblíbenosti, kterou obsadila jednoduchá Margherita (sugo, mozzarella a bazalka, recept najdete zde) a Prosciutto se šunkou.

Pizza nasladko

Nejoblíbenější pizza v ČR je Capricciosa. Hlavně večer

Sladká pizza s ovocem

Pizza se snaží v některých restauracích probojovat do sekce dezertů a je hostům nabízena třeba s čokoládou, nutellou, mascarpone, šlehačkou nebo ovocem. Fantazii se ve světě pizzového těsta meze nekladou.

Kromě výše zmíněných českých sýrů se na ni probojovalo už i vajíčko v podobě volského oka.

Popularitu pizzy potvrzuje i právě probíhající soutěž nejvpraze.cz, ve které lidé hlasují o nejlepší pizzerii v Praze. Soutěž pořádá expats.cz za podpory DameJidlo.cz, Restu a předních osobností české gastronomické scény Romana Vaňka, bloggerky Veroniky Kokešové, Jany Vašákové a Emanuela Ridiho (více o anketě čtěte zde).

Budete mít zájem:  Tyto restaurace nezvládaly letní teploty a hygienu

Asi protože je pizza spojována se zábavou, je také součástí sportovní disciplíny zvané pizza freestyle. Účastníci v ní zpracovávají těsto v rytmu hudby a točí ho okolo, což vzhledem k jeho lepkavosti určitě není snadné.

Upečte si doma pizzu Napoletana:

Na Plzeň! Nejlepší pizza v Česku a Loosovy interiéry stojí za podzimní výlet

Nejoblíbenější pizza v ČR je Capricciosa. Hlavně večer

Skutečnost,
že pizzerii dnes najdeme v každém menším městě, svádí
k představě, že na přípravě pizzy není vůbec nic
složitého. Stačí mouka, voda, droždí nebo kvas, trocha soli a
něco navrch. Opak je pravdou a narazit v Česku na dobře
připravenou pizzu se rovná téměř zázraku.

Dobře vykynuté kváskové těsto pokryté přiměřenou a rovnoměrně rozloženou vrstvou originálních surovin, jejichž kombinace dává smysl, vhodně zvolená pec, vysoká teplota a velmi krátká doba pečení, které mají za následek drobné tmavé puchýřky ze vzduchových bublin na okrajích pizzy, ale zespoda nespálené těsto, jsou jen některé z nezbytných atributů.

Ne že by v Praze nebyla k dostání dobrá pizza, ale tu nejlepší mají už pár let v Pizzerii Da Pietro v Plzni (Smetanovy sady 4). Tajemství této restaurace je vlastně docela prosté. Nešidí přípravu ani suroviny.

Její majitel Petr Soukal se s řemeslem, které ho živí, seznámil v Itálii, odkud začal dovážet i suroviny, které na západě Čech nejsou k sehnání. U pece na dřevo tu stojí italský personál a sází dovnitř takové pizzy, jaké jinde neochutnáte.

Pozornost je tu věnována i tomu, co by se dalo považovat za detaily. Že různé odrůdy rajčat mají různou chuť.

Že populární oválná rajčata San Marzano jsou opravdu skvělá, ale k některým surovinám se budou lépe hodit menší sladší rajčátka nebo rajčata pěstovaná ve vulkanické půdě pod Vesuvem. Totéž platí pro použité sýry.

Základem je samozřejmě mozzarella z kravského nebo buvolího mléka, k něčemu se bude hodit sýr kozí a vrcholem je jemná burrata se smetanovým vnitřkem.

Vedle
neapolské pizzy připravené tak, jak se patří, mají u Pietra i
stále populárnější pizzu Gourmet, která je pokryta jen těmi
nejlepšími surovinami. Pokud nezaváháte a do Plzně se vypravíte
ještě o víkendu, s posledními paprsky babího léta možná
ještě stihnete posezení na zahrádce.

Dovolenou vám instantně
připomene pizza Estate in Puglia (Léto v Apulii), která mě
tu v srpnu dostala do kolen.

Těsto je místo rajčatové vrstvy
pokryté bazalkovým pestem, na něm jsou plátky žlutých a
červených cherry rajčátek, hobliny parmazánu, tenoučké plátky
sušené šunky, pár lístků čerstvé bazalky a uprostřed čeká
na zakrojení právě zmíněná burrata se smetanovým vnitřkem.

S chladnějším počasím přijde i změna menu na podzimně-zimní. Místo slunečních paprsků vás zahřeje pohled na plameny v peci na dřevo, která vévodí hlavní místnosti restaurace hned za vstupem. V exponovaných časech o víkendu si ale nezapomeňte udělat rezervaci. Sláva tohoto místa už se rozkřikla.

Na vytrávení se vypravte obdivovat některou z plzeňských památek. Vedle krásných kašen na náměstí stojí za vidění i Velká a Stará synagoga (Velká je však momentálně kvůli rekonstrukci návštěvníkům uzavřena) a Loosovy interiéry přístupné ve dvou prohlídkových trasách.

Kde v Praze servírují nejlepší pizzu? Máme pro vás pět tipů, kde naleznete ty NEJ

Jednou z těch, které uživatelé serveru Trip Advisor doporučují ostatním, je Pizzeria Kmotra. Tu naleznete v suterénním prostoru pod kavárnou téhož jména.

Příjemné prostředí, vstřícný přístup a „vůně Itálie“ vás hned přesvědčí o tom proč. Jediné, s čím si budete muset lámat hlavu, je výběr pizzy.

Těch bývá v nabídce až 30, od těch klasických po lehce speciální, jako například Silvi s uzeným lososem a piniovými oříšky.

Nejprodávanější pizzou u nás je Capricciosa,“ vysvětlil Pavel Šoura, který je provozním manažerem pizzerie. Podle něj je úspěch dílem tradice podniku a autentičnosti surovin.

Lidé sem chodí už 25 let, takže v tom možná hraje roli i určitá nostalgie,“ vysvětluje. „Zároveň používáme autentické suroviny. Neexistuje, abychom místo gorgonzoly použili nivu nebo slaninu místo pancetty.

Naše šéfkuchařka, původem z Itálie, se přípravě pizz věnuje přes 20 let.“

Ceny se pohybují v sympatických relacích od 135,- Kč do 188,- Kč. „Výborná pizza. V Praze jedna z nejlepších. Tenké těsto a je plná chutí. Poctivé ingredience. Mají často narváno, je lepší si udělat rezervaci. My si ji bereme nejčastěji s sebou,“ uvedla na Trip Advisoru uživatelka ppavlina.

Chcete-li kvalitní, dobře připravenou pizzu, v Pizzerii Kmotra rozhodně pochodíte.

Autor: David Zima

Základem je italská pec

V pizzerii PepeNero se dočkáte pizzy s doslova neapolským nádechem.

Může za to nejen to, že původní majitel pizzerie Maurizio z Neapole pocházel a přivezl s sebou do Prahy řadu receptů, které nynější personál nadále využívá, ale také nechal přivézt pec, v níž se pizzy pečou.

Podle paní Heleny, nejstarší sloužící členky personálu, je největší v Praze. V čem jsou místní pizzy jiné než v ostatních pizzeriích?

Suroviny necháváme dovážet z Itálie, včetně kvásku,“ vysvětlila Helena. Většina z nich se přitom na pizzy ukládá začerstva. Kuchař nemá nikde předpřipravené nádobky s nakrájenou zeleninou nebo salámem.

Když dojde na objednávku pizzy, krájí cibule či rajčata vcelku, což jinde nebývá. „Snažíme se zachovávat italského ducha a držet tradici. Možná proto k nám lidé rádi chodí. Zpravidla napečeme denně tak 100 až 150 pizz.

Nejvíce oblíbené jsou u nás asi Margharita, Capricciosa a Diavola.“

Za pizzy, které jsou skutečně luxusní, si tu připlatíte. Svou úlohu krom kvality určitě hraje i lukrativní místo, kde italská restaurace stojí – kousek od Pařížské ulice, nedaleko od Staroměstského náměstí.

Nejlevnější pizzu pořídíte za 160,- Kč a tu nejdražší za 305,- Kč.

Pizza patří rozhodně k těm nej v Praze – velmi připomíná tu, kterou dostanete v Itálii,“ píše na Trip Advisoru uživatelka Janička R.

Poctivé italské suroviny, vlastní těsto, kvásek z Itálie a řemeslně zručně odvedená práce – takovéto pizzy obdržíte v Pizzerii Pepe Nero.

Autor: David Zima

Pizza od Johnnyho

Na první dojem byste o ni možná asi nezavadili. A to by byla chyba! Johnny Pizza, kterou naleznete v Koubkově ulici poblíž stanice MHD I. P. Pavlova, za zkoušku rozhodně stojí, i když si v ní moc neposedíte. Není moc veliká.

Lidé si z ní většinou odnáší pizzy v krabici a rozhodně nelitují. Podnik vede sympatický rodilý Ital Johnny, který má kvůli němu, jak sám říká, „práce nad hlavu.“ „Lidé si v dobrém stěžují, že nestíhám,“ říká.

Prakticky po celý den zažívá velký nával, ať už si lidé chodí pro celou pizzu nebo jen pro kusy.

I zde je velký výběr. V nabídce je 29 druhů. Většinou se jedná o klasická provedení, ale gurmány třeba překvapí pizza Bombai s kuřecím masem, ananasem, feferonkami a kari.

O zdejších pizzách lze říci, že jsou řemeslně opravdu poctivě a dobře vyvedené.

Johnny rozhodně nešetří ingrediencemi, takže když si objednáte pizzu messicana, nehrozí, že na ní budete mít jen pár kuliček kukuřice, několik koleček cibule, sem tam feferonku. Právě naopak.

Johnny Pizza má v současné době před rekonstrukcí. Poptávka po zdejších pizzách totiž skutečně převyšuje nabídku. Ceny jsou na centrum Prahy nadmíru příznivé.

Nejlevnější pořídíte za 99,- Kč a tu nejdražší za 160,- Kč.  „Věřte nebo ne, recenze nelžou. Jedná se opravdu o nejlepší pizzu v Praze.

Kvalitní suroviny, super cena, výborná obsluha! 11/10,“ ohodnotil svůj zážitek prostřednictvím Trip Advisoru uživatel Jakub K.

Pizzerii Johnny vede italský šéfkuchař Johnny. Surovinami na pizzu rozhodně nešetří. I proto je mnohými vyhledávaná jako jedna z nejlepších.

Autor: David Zima

Kousek Itálie ve Vysočanech

Ristorante – Pizzeria Cerreto je na hony vzdálená rušnému centru metropole. Naleznete ji ve Vysočanech hned vedle budovy Divadla Gong. Čeká v ní na vás vkusně moderně vyvedený interiér a vlídný personál.

A k tomu výběr z 23 pizz.

„Nejvíce na odbyt jde Calzone primavera, Dello Chef, Napoletano nebo Carpaccio,“ vysvětlila paní Petra, která je manažerkou podniku.

„Nejen na pizzy, ale i jiná italská jídla používáme výhradně čerstvé suroviny,“ uvedla manažerka podniku, který se jmenuje podle italského města. Na místě funguje už 11 let a personál je ryze český.

Budete mít zájem:  Polštář Na Krční Páteř Recenze?

Pokud však jde o jídlo nebo pití, preferuje se zahraniční kvalita, jako byste byli v Itálii. „Třeba česká vína byste u nás nenašli, máme převážně italská,“ vysvětluje Petra. A proč si podle ní lidé oblíbili právě jejich pizzerii? „Nejspíše jim tu chutná a rádi se sem vracejí.

Možná to záleží i na personálu, hostům se věnujeme naplno.“

Nejlevnější pizzu, která se zde peče v peci na dřevo, tu pořídíte za 150,- Kč. Na opačném konci žebříčku pak nejdražší pizza stojí 195,- Kč.

Jednoznačně nejlepší podnik v Praze 9. Úžasná obsluha, super jídlo a parádní atmosféra. Do tohoto podniku se rád vracím.

Doporučuji každému,“ uvedl prostřednictvím Trip Advisoru uživatel Jack b.

Jednou z nejoblíbenějších pizz v Ristorante – Pizzerii Cerreto je pizza Dello Chef.

Autor: Pizzeria – Ristorante Ceretto

Tradiční recept

Pizzeria San Carlo v Dittrichově ulici představuje tak trochu jiný „level“. Nedá se říci, že by byla lepší nebo horší než ostatní. Je spíše o mnoho jiná, což platí především o jejích pizzách.

Pravidelně proto boduje v nejrůznějších anketách i žebříčcích. Je to zásluhou personálu, který ví, co a jak se správně dělá. Pizzu s originálnějším nadýchaným a přitom vláčným těstem byste v Praze stěží pohledali.

„Hosté oceňují zejména atmosféru jako v Itálii, kterou má na svědomí zejména plně italský personál, jak obsluhující, tak mistr pizzař, který připravuje pizzu dle tradičního původního neapolského receptu, jediný v Praze,“ vysvětlil Josef Rokos, manažer Alchymist Luxury Group, pod kterou Pizzeria San Carlo spadá. Pizzerii naleznete v Dittrichově ulici na Novém Městě. Nabízí 16 druhů pizz, všechny sestávající z kvalitních čerstvých surovin. Při dobrém usazení v pizzerii navíc můžete podrobně vidět, jak se pizza připravuje i peče.

S ohledem na uvedenou lokalitu nepřekvapí, že si zde za pizzu připlatíte malinko více, než jinde. Ale s ohledem na kvalitu a provedení není lítost nad útratou na místě. Nejlevnější pizza zde stojí 175 Kč,- a ta nejdražší vyjde na 285,- Kč.

„V Praze je nespočet »italských« restaurací. Tahle je ale opravdu poctivá, se vším všudy.

Je vidět, že na kvalitě se zde nešetří a pizza i pasta jsou výborné, z kvalitních surovin a dobře vyvážené,“ ohodnotil pizzerii na Trip Advisoru uživatel taska 222.

Pizzeria San Carlo sází na starodávný rodinný recept těsta, který se předává z generace na generace. Když pizzu okusíte, zjistíte, že se opravdu nepodobá ostatním.

Autor: David Zima

Pizzeria Kmotra je jednou z nejvyhlášenějších pizzerií v Praze. Důvodem je poctivý přístup personálu i autenticita surovin.

Autor: David Zima

Domácí pizza

Pizza je velmi oblíbená pochoutka, zejména pak u dětí. Asi jen málokdo dokáže odolat náporu chuti, sotva se o tomto skvělém jídla začne mluvit, nebo někde ucítíte její typickou a nezaměnitelnou vůni. A taky obrazový vjem na nás působí velmi přitažlivě. Prostě ten slaný koláček s názvem pizza je fakt dobrý a většina lidí jej má velmi ráda.

Pizza patří mezi nejuniverzálnější jídlo současnosti. Připravit ji lze ve stovkách variant se stovkami přísad, takže si v podstatě každý na světě může vybrat tu svou. Moderní pizzu s rajčatovým základem, kterou známe dnes, jíme už od 17. století. Za minulý měsíc si ji objednalo 93 % všech Američanů a každou vteřinu se jí na světě sní 350 kousků.

Díky této aktivitě si můžete tuhle báječnou dobrůtku připravit doma dle svých vlastních chutí, ještě si u toho můžete jako rodina krásně popovídat a jako bonus získat 50 bodů v naší soutěži. Ale nejprve trochu historie.

Jídlo obdobné dnešní pizze bylo připravováno již v době neolitu. Jednoduché koláče na způsob pizzy připravovali již starověcí Egypťané v podobě jednoduchých plochých koláčů. Od nich je časem převzali Římané.

Název pizza je odvozen ze slova picea, které pochází z neapolského dialektu italštiny. Označovaly se jím pečené placky z kynutého těsta, na které se kladly další ingredience. Na konci 17. století vznikaly první pizzerie.

Zejména kvůli velkému rozvoji užívání rajčat v italské gastronomii se v 18. století začala pizza formovat do moderní podoby, kterou známe teď.

Jedna z nejznámějších pizz – pizza Margherita se zrodila v Neapoli v roce 1889. Nedlouho předtím sjednocená Itálie chtěla uctít královnu Margheritu, která ji navštívila, a tak místní kuchař Rafael Esposito vymyslel pizzu v italských národních barvách: červené (rajče), zelené (bazalka) a bílé (sýr).

O další rozvoj pizzy se postarali italští přistěhovalci v Americe, kam si své technologie přinesli s sebou. Pizzu Margherita pekli s mozarellou a oregánem. Postupem času ji začali připravovat nikoli v peci, ale na pánvi, a její forma se do roku 1945 přizpůsobila americkému fast food stylu. První oficiální americká pizza měla název Chicago-Style a pochází z roku 1943.

V roce 1948 se začalo prodávat první předpřipravené pizza-těsto. V 50. až 60. letech se v Americe stala pizza standardním fast food jídlem vedle hot dogu a jablečného koláče.

V roce 1957 přinesli bratři Celentanovi na trh první zmrazenou pizzu a tím napomohli masivnímu tažení mražených polotovarů v obchodech. Rozšířil se i její sortiment a v témže roce byl proveden první spotřebitelský test různých druhů pizzy.

Máme tady i pár zajímavosté o pizze:

Výroba jako sport

Kdo si spojuje pizzu pouze s gastronomií, tak se plete.

Sportovní disciplína nazvaná pizza freestyle neboli pizza akrobacie spočívá v házení těstem na pizzu, které je spojené někdy až s akrobatickými dovednostmi.

Ve světě se pořádají desítky soutěží, které hodnotí dovednostní umění s létajícím těstem na pizzu. K tréninku slouží takzvaný spinningdough, což je gumová pizza s vlastnostmi opravdové pizzy.

Nejdražší donáška pizzy na světě měla cíl ve vesmíru

Jednalo se o nejdražší donášku pizzy všech dob a uskutečnil ji globální řetězec Pizza Hut, který za asistence ruské rakety poslal pizzu se speciální recepturou na Mezinárodní vesmírnou stanici.

Co se týče pizzy, byla salámová, avšak musela být speciálně upravena, aby přežila ve vesmíru a zároveň si zachovala chuť pizzy.

Jednalo se o marketingový tah Pizza Hut, jelikož na trupu rakety bylo umístěno logo firmy

Mezinárodní den pizzy

Mezinárodní den pizzy byl stanoven na 9. února. Vymysleli ho samozřejmě v Neapoli a jsou na něj patřičně hrdí. Pro více než 80% Italů je pizza nejoblíbenějším pokrmem a v průměru sní každý Ital ročně 45 pizz. Na jihu Itálie je pak spotřeba pizzy na hlavu až dvojnásobná!

Hlavní město pizzy

Hlavní město pizzy překvapivě není v Itálii. Neoficiálním hlavním městem pizzy je Sao Paolo v Brazílii. K dnešku zde působí kolem 6000 pizzerií, není divu, že tamjší obyvatelé sní více než milión pizz za den.

Pizza v ČR

Mezi Čechy je dle statistik nejoblíbenější pizzou Capricciosa a následně sýrová Quattro Formaggi a celkově prý preferujeme pizzy na rajčatovém základu, takzvaném sugu.

Pizza je především jídlem mužů, soudě dle rozvozu, kdy ji objednávají převážně muži. Pizza je nejčastěji objednávána jako jídlo k večeři, neboť 58 % všech pizz je objednáváno právě v odpoledních a večerních hodinách.

V loňském roce se v českých pizzeriích  objednalo a zkonzumovalo více než 32 milionů kusů.

Upečte si svou pizzu doma

Cílem této aktivity je, aby jste se nechali nalákat a připravili si společně skvělou domácí pizzu. Vyrobte si těsto, nechte jej dostatečně dlouho uležet a po vyválení těsta si jej “rozparcelujte” na díly pro každého člena rodiny a pak nechť si každý na svojí část dá přísady a ingredience, které má rád a na pizze jsou jeho oblíbenými.

U toho si můžete výborně popovídat, taky se nezapomeňte vyfotit a pak to dejte pěkně do trouby a upečte si svou domácí pizzu pěkně do křupava.

A až si na tom všichni báječně pochutnáte, tak vyplňte formulář Záznam o aktivitě, přiložte 3 fotografie, popište nám, jak jste pizzu připravovali, co jste na ní dali, jak vám to chutnalo a po schválení vám přidělíme 50 bodů do soutěže.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector