Nejlepší školní oběd vaří v Brně, norma je 34 korun

Článek byl zveřejněn před více než 1 rokem,a proto může obsahovat již neaktuální informace.

S  pocitem nadšení jsem odcházela z celorepublikové soutěže O nejlepší školní oběd a zvažovala, jak nejlépe dostat zážitky tohoto dne do jednoho článku. První celostátní měření sil v oblasti školního stravování, jak bylo řečeno průvodcem akce panem Ing. Zdeňkem Hladíkem, je snad i prvním v Evropské unii a na celém světě vůbec.

Myšlenka soutěžení školních jídelen vzešla od paní Bc. Anny Packové, odborné pracovnice pro školní stravování Magistrátu města Brna, která podobné akce v Brně již několikrát uspořádala. Celostátní soutěž školních jídelen zorganizovala Společnost pro výživu.

Finále mělo švih a přineslo spoustu nových poznatků a nápadů. Formální a statistické údaje jistě zveřejní předsedkyně soutěže a hlavní organizátorka paní Bc. Alena Strosserová ve Zpravodaji pro školní stravování.

Já vám přiblížím atmosféru soutěže přímo z bitevního pole.

K přihlášení do soutěže bylo nutné vymyslet polední menu pro strávníky ve věkové kategorii 11–14 let, jehož součástí budou luštěniny nebo ryba, dále nanormovat a vyčíslit náklady na celé menu a připravit technologické postupy.

Částka na jednu porci nesměla přesáhnout 27,50 Kč. Potom ještě vše nafotit, přiložit jídelní lístek a odeslat dokumentaci s přihláškou.

Šest členů odborné komise vybralo bodovým hodnocením anonymně 10 finalistů z celkem 45 přihlášených zájemců.

  • Seznam finalistůZŠ Chmelnice, Praha 3ZŠ V. Hejny, Červený KostelecDomov mládeže ŠJ Písek, BudějovickáZŠ a MŠ LibaváZŠ Masarykova, OstrovZŠ PohořeliceZŠ Na Výsluní Uherský Brod ZŠ VidnavaStřední škola a jazyková škola Volyně
  • Hotelová škola Český Těšín

Soutěžící se sešli v předvečer klání v místě konání soutěže. Po srdečném uvítání pan Hladík přednesl organizační záležitosti a pravidla soutěže. Kapitáni soutěžních družstev představili svá stravovací zařízení a svoje týmy.

Toto setkání bylo nejen kulinářskou záležitostí, ale i kulturní, zeměpisnou a přátelskou. Pan Hladík ujistil všechny, že je potřeba si soutěž užít s klidem a radostí, neboť vítězi jsou v podstatě všichni.

Během celé soutěže pan Hladík zabezpečil přátelskou atmosféru, pohodu s vtipem a laskavým humorem, jak je mu vlastní.

Nejlepší školní oběd vaří v Brně, norma je 34 korun

Ve středu  27.10.2010 v 6 hodin ráno nastoupila k práci první družstva. V 9 hodin se ujala své funkce hodnotící komise složená z odborníků, zástupců Společnosti pro výživu, VZP ČR, školství a studentů, v čele s kuchaři Filipem Sajlerem a Ondřejem Slaninou – známými osobnostmi z televizního pořadu „Kluci v akci“.

Nejlepší školní oběd vaří v Brně, norma je 34 korun

Bodovým systémem bylo hodnoceno: použití surovin, technologický postup, vzájemná sladěnost menu po stránce výběru surovin, chuti a vzhledu, dodržení finančního normativu, nutriční hodnota a zdravotní hledisko. Jedna soutěžní porce byla vystavena a další porce byly rozděleny k degustaci porotcům.

Bitevní polePracovní tým se skládal z kapitána a dvou členů. Tři týmy pracovaly v oslabení ve dvou členech, protože jsou zvyklí v běžném pracovním koloběhu řešit, co život přináší. A nemoci k životu patří.

Stejně jako slova povzbuzení od spolupracovníků a všestranná podpora, jako např. den volna od paní ředitelky pro děvčata z Libavé. Chytrý a správný ředitel ví, že dobře fungující školní jídelna je dobrou vizitkou i jeho práce.

Přestože určitá nervozita plula ovzduším, týmy pracovaly s přehledem a jasnou zručností. Operativně řešily případné nástrahy v novém prostředí se záměrem obstát co nejlépe ve skvělé konkurenci. Byla to rovněž i přehlídka pěkného a praktického oblečení.

I zde je patrné, že stravování je na vysoké úrovni, nejen v oblasti bezpečnosti práce, ale i vzhledu. Jak říkal pan Hladík: „Usmívejte se, musíte se přece líbit i v kuchyni“.

Nejlepší školní oběd vaří v Brně, norma je 34 korun

A jdeme do finále!S mikrofonem v ruce předstoupili kapitáni před hodnotící komisi a prezentovali své výrobky. Roztřesené hlasy kapitánů při obhajování menu velmi brzy nabraly na pevnosti v zápalu profesního nadšení. Tito zástupci věděli dobře, o čem mluví, a dokázali čelit záludným otázkám členů komise.

Během hodnocení zazněly výrazy ze strany hodnotících jako: „Řízek je mňam.“ „Famózní polévka.“ „To nemá chybu!“ „Laťka je nastavená hodně vysoko.“ „Tak u vás bych se chtěl stravovat!“ „To je jako od babičky.

“ „Vymazlené jídlo!“ „Můj hlubosklon!“ „Excelentní moderní jídlo!“. To je bezesporu škála napovídající o kvalitě a úrovni předkládaných jídel. A samozřejmě obtížnosti, jak vybrat to nejlepší menu.

Nezáviděníhodná úloha.

Nejlepší školní oběd vaří v Brně, norma je 34 korun

Hodnocení pokrmůZ diskuze nad hodnocenými jídly vzešly známé skutečnosti, nakouslo se však i spousta zajímavých témat.

  • Není snadné zavděčit se všem strávníkům. Pokud ale není spokojeno 30 % strávníků, je potřeba hledat příčiny.
  • Kultura stolování ve školních jídelnách – zde je nutný zájem nadřízených orgánů školních jídelen, pěkné prostředí má vliv na spokojenost strávníků.
  • Ohnivě se diskutovalo o finanční stránce školních obědů. Předsedové komise s obdivem sledovali, co všechno dovedou ve školních jídelnách vykouzlit za stanovený finanční limit.
  • V návaznosti na toto téma se řešila úloha rodičů strávníků a jejich povědomí o školním stravování.
  • V neposlední řadě byla zmíněna důležitost osvěty – informovanosti strávníků a široké veřejnosti.

Z komentářů kapitánů družstev vyplynulo, že dětem ve školní jídelně chutnají luštěninové polévky a rajská polévka. Polévku si jdou děti přidat někdy i dvakrát, a proto musí v jídelnách navyšovat normu. Jinak děti milují omáčky a knedlíky. Často se vaří klasická jídla, která mají úspěch vždy. To potvrzují i odrostlí strávníci, kteří na jejich kuchyni vzpomínají s nostalgií.

A teď už k samotným pokrmům:Při hodnocení padlo několik připomínek a zajímavých námětů pro vaření.

  • Dochucení bylo příliš výrazné pro děti školního věku, anebo naopak málo výrazné.
  • Názvosloví pokrmu musí odpovídat charakteru. Nemělo by být záludné a tajemné.
  • Je zřejmá kvalita v chuti při použití klasických vývarů.
  • Při namáčení luštěnin ve vodě jsou vyplaveny důležité prvky, vodu nevylévat! Na nadýmání má vliv vláknina.
  • Bylo by dobré více využívat citrony na ozdobu i dochucení.
  • Pangasius – opěvovaný i zatracovaný. Jeho velká výhoda je, že je bez kostí a výrazné vůně. Ze zdravotního hlediska nemá tato sladkovodní ryba takový význam jako ryba mořská. Pangasius se podílel na proniknutí ryb do školních jídelen – možnost nových receptur a technologických postupů.
  • Suroviny z domácí produkce jsou kvalitní a přizpůsobené našim podmínkám. Český kapr má svou historii a lze jej dostat od dodavatelů i bez kostí.
  • Hodnotný je vždy nápad – díky za každé nové jídlo!

Ve dvou týmech byli zastoupeni muži a podle kuchařů v porotě to na jídlech bylo znát. Chutě mužů jsou jiné než chutě žen.

S humorem bylo upřesněno, že: „Ženy dělají tuto práci taky srdcem, pokud se nenechají ovlivnit domácnostmi a chutěmi mlsných jazýčků“Chválila se chuťová vyváženost a kombinace jídel se zaměřením na zdraví.

Upoutalo to, jak některá menu gradovala, zatímco jiná polévkou jakoby skončila. Rozdalo se mnoho pochval za dobré nápady, jako například:

  • Bramborová kaše se špenátem nebo s celerem
  • Hráškový krém, zahuštění pasírovanou zeleninou
  • Salát z čerstvých jablek a ledového salátu
  • Využití krajových zvyklostí – jáhly v hrstkové polévce, zahuštěné cizrnou
  • Moderní úprava, využití konvektomatů – dopečení „na barvu“
  • Použití pohanky – pro většinu lidí zapomenutá surovina
  • Upotřebení cizrny (oblíbené v asijských zemích): nahrazení hladké mouky cizrnovou, zahušťování pokrmů cizrnovou moukou, citlivé přídavky do moučníků i hlavních jídel – např. kuřecí řízek v cizrnovém těstíčku

A výsledky?Po sečtení bodů, přidělených jednotlivými hodnotiteli, zvítězily tyto týmy:1. ZŠ Na Výsluní, Uherský Brod2. ZŠ Chmelnice, Praha 33. Střední škola a jazyková škola, Volyně

Dále bylo jen jedno krásné čtvrté místo pro všechny týmy, v takto vyváženém souboji to jinak nešlo.

Nejlepší školní oběd vaří v Brně, norma je 34 korun

  1. Vítězné menuPolévka z míchaných luštěnin s uzeným tofuZapečené rybí filé se zeleninou, bramboryLedový salát
  2. Tvarohový krém s ovocným přelivem a müsli
Budete mít zájem:  Bylinkový speciál: Černý bez

Slavnostní vyhlášení proběhlo za účasti médií. Finanční i věcné dary byly předány a gratulace nebraly konce. Radost všech přítomných byla velká, protože skutečně zvítězili všichni. Pořadatelé i soutěžící. Kapitánka vítězného týmu paní Dagmar Trtková byla dojatá a překvapená.

Ale vítězství je oceněním její dlouholeté práce ve školním stravování a důsledkem toho, že práce je nejen koníčkem, ale přímo „ koněm“!!Zvláštní cenu laické poroty na základě internetového hlasování získala ZŠ a MŠ Jana Broskvy Brno. V této jídelně budou vařit a vydávat oběd jeden den „Kluci v akci“.

Ke zdárnému průběhu celé akce dopomohla dobrá organizace a přítomnost mediálních odborníků v gastronomii. „Kluci v akci“ svou bezprostředností a humorem přispěli k pohodě celého dne. Na akci také pořídili záběry pro další díl svého pořadu. Máme se na co těšit, protože oba mají jasno o významu a úrovni školního stravování.

Zdravý rozum a úsudek jim skutečně nechybí. Na povzbuzení a závěr jsou jistě vhodná jejich slova:

„Kdyby se takhle vařilo v restauracích, byl by život o něco krásnější! Pokud bude veřejné stravování na takové úrovni, jako je ve školních jídelnách, budou pracovníci hygienické služby téměř bez práce.“

Alena Stará je spolupracovnice redakce portálu Jídelny.cz

Nejlepší školní oběd vaří jídelna z Vrchlabí

Ve finále soutěže o Nejlepší školní oběd 2016, které se uskutečnilo v Brně, zvítězilo zařízení školního stravování F-gastro catering z Vrchlabí. Tématem letos bylo kompletní bezmasé menu.

Soutěž již sedmým rokem pořádá Společnost pro výživu, záštitu nad akcí převzal Magistrát města Brna a generálním partnerem je společnost MAKRO.

Stříbro si odnesla jídelna Základní školy a Mateřské školy Velký Beranov, na třetím místě se umístily kuchařky z 22. mateřské školy Plzeň.

Nejlepší školní oběd vaří v Brně, norma je 34 korunPorotu i žáky základních škol okouzlila vítězná škola s menu složeným z polévky z farmářského trhu, houbového rizota s marinovanou červenou řepou, rukolou a parmazánem a fazolového brownies s banánem. Druhé místo obsadila Základní škola a Mateřská škola Velký Beranov s brokolicovou polévkou, paprikovým luskem plněným kuskusem,  bramborovými gnocchi s restovanou zeleninou s rajčatovou omáčkou a bulgurem s ovocem jako dezertem. Bronzový pohár převzala 22. mateřská škola Plzeň, která soutěžila s dýňovou polévkou se smetanovým nočkem, vanilkou a žitným krutonem, cizrnovými kuličkami s červenou řepou, bylinkami a bio sezamovým semínkem, dvoubarevným batátovým pyré, glazovanou zeleninou, jogurtovým dipem s medvědím česnekem a domácím farmářským tvarohovým krémem s jahodami, chia semínky a mátovým cukrem.

„Souboj finálové desítky byl velmi vyrovnaný. Všechny školy do něho šly s velkým nasazením. Soutěžící vařili i z méně tradičních surovin, jako je pohanka, quinoa nebo rukola. Přestože musí dodržovat mnoho předpisů a letošní téma nebylo vůbec snadné, podařilo se jim připravit chutné a zajímavé pokrmy,“ hodnotí finálové kolo Anna Packová, hlavní organizátorka soutěže.

Každý ze soutěžních týmů tvořili vedoucí dané školní jídelny a jeden až dva pracovníci provozu. Na přípravu 20 porcí měly týmy dvě hodiny. Všechna přihlášená menu musela splňovat normou stanovený limit 34 korun za polévku, hlavní jídlo a dezert. Důležitým kritériem jsou také přísné nutriční nároky.

Aby se menu mohlo přihlásit do soutěže, musí se nacházet na pravidelném jídelním lístku školní jídelny a patřit mezi oblíbené pokrmy malých strávníků. V prvním korespondenčním kole hodnotila zaslané obědy odborná porota.

Posuzovala vhodnost použitých surovin a jejich vyváženost, nutriční hodnoty, technologický postup přípravy a samozřejmě i chuť a barevnou lákavost pokrmů.

 Nejlepší školní oběd vaří v Brně, norma je 34 korun

„Soutěžící dnes předvedli obdivuhodný výkon, protože připravit celé menu za 34 korun a splnit veškeré požadavky na školní oběd není vůbec jednoduché. Navíc bezmasá jídla jsou náročnou disciplínou i pro šéfkuchaře. Některé z dnešních pokrmů by se mohly podávat i v restauracích.

Na obědech bylo znát, že se jídelny snaží pracovat s kvalitními a čerstvými surovinami,“ sdělil Petr Stádník, člen poroty a šéfkuchař MAKRO ČR, který má zkušenosti z několika michelinských restaurací. „Jídelny by obecně měly začít používat méně soli, cukru a mouky a vařit více s obilovinami nebo luštěninami.

Soutěžní týmy jsou důkazem, že se jim to daří čím dál více.“

Do finálové poroty zasedli odborníci na výživu a stravování, zástupce Asociace kuchařů a cukrářů, zástupce generálního partnera velkoobchodu MAKRO ČR a medií. Stejně důležitá však byla i účast dětských strávníků, pro které jsou obědy určeny v první řadě.

Rostoucí trend v zájmu o čerstvé a kvalitní suroviny potvrzuje i velkoobchodní síť MAKRO ČR, kde nakupuje velká část českých školních jídelen. „Mezi našimi zákazníky z řad školních kantýn jsou stále oblíbenější čerstvé ryby, maso i zelenina,“ uvádí Petr Stádník.

Nejčastěji kupované přílohy jsou pak těstoviny a brambory. „Kvalita každé kuchyně se odvíjí od toho, jaké ingredience používá. Bohužel je stále oblíbená i konzervovaná zelenina, která kuchařům usnadňuje přípravu.

Na příkladu soutěžních obědů je vidět, že čerstvé suroviny jsou vždy lepší a ani školní jídelny se jim už nevyhýbají,“ uzavírá.

 Nejlepší školní oběd vaří v Brně, norma je 34 korun

Nejlepší školní jídelny a jejich menu:

  1. místo: F-gastro catering zařízení školního stravování (Vrchlabí)
  • Polévka
  • Polévka z farmářského trhu
  • Hlavní jídlo
  • Houbové rizoto s marinovanou červenou řepou, rukolou a parmazánem
  • Dezert
  • Fazolové brownies s banánem
  1. místo: Základní škola a Mateřská škola Velký Beranov (Velký Beranov u Jihlavy)
  1. Polévka
  2. Brokolicová polévka
  3. Hlavní pokrm
  4. Paprikový lusk plněný kuskusem, bramborové gnocchi s restovanou zeleninou, rajčatová omáčka
  5. Dezert
  6. Bulgur s ovocem
  1. místo: 22. mateřská škola Plzeň
  • Polévka
  • Dýňová polévka se smetanovým nočkem a vanilkou, žitný kruton
  • Hlavní jídlo
  • Cizrnové kuličky s červenou řepou, bylinkami a bio sezamovým semínkem, dvoubarevné batátové pyré, glazovaná zelenina, jogurtový dip s medvědím česnekem, vitamínová voda s mandarinkou
  • Salát
  • Salát polníček s máslovou hruškou a výhonky z řepy
  • Dezert
  • Domácí farmářský tvarohový krém s jahodami, chia semínky a mátovým cukrem
  • Nejlepší polévka: Střední průmyslová škola dopravní Plzeň (Karlovarská 99, Plzeň)
  • Hrachová s květákovými růžičkami a koriandrem

Nejlepší hlavní jídlo: F-gastro catering zařízení školního stravování s.r.o. (Vrchlabí)

Houbové rizoto s marinovanou červenou řepou, rukolou a parmazánem

Nejlepší dezert: F-gastro catering zařízení školního stravování s.r.o. (Vrchlabí)

Fazolové brownies s banánem

Ve finálovém klání se utkaly následující školní jídelny (v abecedním pořadí):

  1. 22. mateřská škola Plzeň
  2. Základní škola Svitavy
  3. F-gastro catering, zařízení školního stravování s.r.o., Vrchlabí
  4. Mateřská škola Střítež nad Bečvou
  5. Střední průmyslová škola dopravní Plzeň
  6. Školní jídelna Brno
  7. Základní škola a Mateřská škola Leskovec
  8. Základní škola a Mateřská škola Velké Svatoňovice
  9. Základní škola a Mateřská škola Velký Beranov
  10. Základní škola Český Brod

Nejlepší školní oběd vaří v Brně, závidět by mohli i strávníci v luxusní restauraci

Hlavní obsahVítězné menu ze školní jídelny Náměstí Svornosti v Brně
Foto: www.YesNeYes.cz

Celorepubliková soutěž O nejlepší školní oběd, pořádaná v rámci projektu Všeobecné zdravotní pojišťovny Žij zdravě má všem dokázat, že uvařit menu lze zdravě a chutně i za 34 korun, což je normou daný limit, který školní jídelny nesmí překročit.

Odborná porota v letošním ročníku za vítěze určila kuchařky ze školní jídelny Náměstí Svornosti v Brně a jejich oku i chuti lahodící oběd – losos na restované zelenině s bramborovou kaší.

Druhé místo patří zástupcům školní jídelny Základní školy Mánesova v Otrokovicích se zdravým karbanátkem, bramborovým salátem s francouzskou zeleninou a jogurtovým dresinkem s bylinkami.

Trojici vítězů uzavírají kuchařky ze školní jídelny Nádvorní v Brně a jejich pangasius ze Švédska. V rámci hlasování laické veřejnosti na stránkách www.YesNeYes.cz vybojovala první místo školní jídelna Gymnázia Lesní čtvrť ve Zlíně se zeleninovým špízem a bramborovou kaší.

Finále soutěže proběhlo v úterý 28. srpna na SŠ Čichnova v Brně.

Z rekordního počtu 78 přihlášených školních jídelen vybrala odborná komise deset nejlepších, kteří během finálového dne uvařili svá soutěžní menu.

Budete mít zájem:  Kupujete ovocné nápoje kvůli ovoci? Kde je a kde není

Pokrmy musely být běžně zařazovány na jídelní lístek dané školní jídelny, patřit mezi oblíbená jídla malých strávníků a cena celého menu nesměla překročit normou daný limit 34 korun za porci.

Vítězný tým

Foto: www.YesNeYes.cz

Finálové pokrmy hodnotila odborná komise složená mimo jiné ze zástupců Ministerstva školství a zdravotnictví, Asociace kuchařů a cukrářů ČR, Společnosti pro výživu a Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Nechyběl ani čestný porotce z řad celebrit, herečka a vynikající kuchařka Markéta Hrubešová, která ocenila práci kuchařek ve školních jídelnách: „Každé povolání, které děláme s láskou, přináší radost. Kuchařina je celkově velmi náročná. A vůbec bych nedělala rozdíl mezi touto prací v restauraci a ve školních jídelnách. Ta je navíc opravdu s přesahem na celý život.“

Členky vítězného brněnského týmu se z prvního místa upřímně radovaly: „Jsme strašně šťastní a zcela v šoku. “ Kromě ocenění si ze soutěže odvážejí i finanční odměnu. „Třem nejlepším týmům jsme věnovali šeky, které mohou využít na nákup vybavení a zázemí do školní kuchyně,“ říká PhDr. Kateřina Pulkrábková z odboru komunikace Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Češi vzpomínají na nejotřesnější jídla ze školních jídelen

Video: Novinky

Ve finálovém klání se utkaly tyto školní jídelny
Česká jídelna, Poděbradská 786, Praha 9
Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
Fakultní základní škola dr. Milady Horákové a Mateřská škola, Olomouc
Mateřská škola Libocká, Praha 6
Mateřská škola, Střítež nad Bečvou
Mateřská škola Na Korábě 2, Praha 8
Školní jídelna Nádvorní 1, Brno
Školní jídelna Náměstí Svornosti 7, Brno
Základní škola Mánesova, Otrokovice
Základní škola Videčská, Rožnov pod Radhoštěm
Přečtěte si také
Ženské představy o mužích se mnohdy od reality velmi liší
Soužití muže a ženy často vázne na mylných představách. Víte, jak muži sami sebe vnímají?
Více se dočtete ve čtvrteční příloze deníku Právo Café.

Hlavní zprávy

Školní jídelna

1) Právní normy:

Provoz školní jídelny se řídí Vyhláškou 107/2008 o školním stravování a vyhláškou 463/2011, která upravuje finanční normativy na nákup potravin, Vyhláškou 137/2004 o hygienických požadavcích na stravovací služby, která je upravena Vyhláškou 602/2006.

Vyhláškou 84/2005 o nákladech na závodní stravování, která je upravena Vyhláškou 94/2006, Zákonem č. 22/1997 Sb.

 o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů  a Zákonem 561/2004,  který je upraven Zákonem 243/2008 školský zákon.

2) Cena obědů na školní rok 2020/2021

Strávníci jsou zařazováni do věkových skupin na dobu školního roku, ve kterém dosahují daného věku – tj. od 1. září do 31. srpna

  • Strávníci        dotovaná cena                   plná cena
  • 7 – 10 let             30,- Kč                            70,- Kč
  • 11-14 let             33,- Kč                             73,- Kč
  • 15-18 let              35,- Kč                            75,- Kč
  • MŠ 3-6 let            38,- Kč
  • MŠ     7let             42,- Kč
  • cizí strávníci                                               75,- Kč
  • dopolední svačiny                                     17,- Kč

Naše školní jídelna nesplňuje podmínky pro přípravu dietní stravy podle novelizace Vyhlášky 107/2015 o školním stravování. Stravu s dietním omezením nepřipravujeme. Strava donesená z domova a ohřívaná ve školní jídelně je možná podle pokynu hlavního hygienika č.j. 34059/2011. Zájemci o ohřívání stravy se musí taktéž nahlásit vedoucí ŠJ a dodat potvrzení od lékaře.

3) Výdejní doba školní jídelny

Výdej svačin:                                                                  o velké přestávce

Výdej obědů do jídlonosičů /cizí strávníci, nemoc/ :      10.30 – 10.50  hod.

Výdej obědů vlastním strávníkům:                                  11:00 – 14:00 hod.

Jídlonosiče musí být čisté a určené k přepravě potravin, jiné nádoby neakceptujeme. Jídlo je určeno k okamžité spotřebě!!

Provoz ŠJ je uzavřen v období státních svátků, ve dnech pracovního klidu, během prázdnin a ve dnech mimořádného volna pro žáky.

4) Pravidla pro platbu obědů

Platba trvalým příkazem – ve prospěch účtu 6879650297/ 0100 splatném k 15 předcházejícího měsíce. Žádáme zákonné zástupce o vyplňování správného variabilního symbolu.

Strávníci – žáci základní školy a pracovníci základní školy si musí navolit svačinku a druh obědu přes www.strava.cz sami nejpozději dva dny dopředu do 12.00 hod. Strávníci – děti MŠ  jsou automaticky na celodenní stravování přihlášeni.

Cizí strávníci – důchodci jsou též automaticky přihlášeni na oběd č.1.

Pokud nemá strávník dopředu uhrazené obědy, nebude stravován.

Přeplatky za odhlášené  obědy se vracejí na účet po uzavření školního roku  nebo na vyžádání.

ČIP (identifikátor stravy), každý strávník si zakoupí čip ke stravování – cena 115,- Kč. Do tří měsíců po  ukončení stravování lze neporušený čip vrátit. Při ztrátě čipu je strávník povinen si zakoupit nový.

V případě že strávník zapomene čip, vyzvedne si u referentky stravování náhradní stravenku. Při opakovaném zapomínání čipu budou zákonní zástupci upozorněni a požádáni o nápravu.

Pokud strávník vlastní ISIC kartu je nutné ji aktivovat u referentky stravování a poté ji používat stejně jako čip.

5) Přihlašování a odhlašování obědů

Obědy se přihlašují a odhlašují nejpozději den předem do 12:00 hodin na telefonním čísle:537 026 445, mailem:[email protected] a nebo přes www.strava.cz kde je to možné nejpozději dva dny dopředu do 12.00 hod.

V případě nemoci si rodiče mohou odebrat jeden dotovaný oběd do jídlonosiče (nikoli  jiných nádob).

V dalších dnech nemoci se lze stravovat pouze za plnou cenu. Není-li strávník ze stravy řádně odhlášen, náhrada se za nevybranou stravu neposkytuje a účtuje se plná cena oběda, i když není oběd vyzvednut.

6) Internetový objednávkový systém 

Ve školní jídelně se vaří dva druhy obědů a dopolední svačinka. Výběr oběda i svačinky si žáci provádí internetovým objednávkovým systémem přes www.strava.cz. Nejpozději dva dny dopředu do 12.00 hod.

7) Ostatní informace ke stravování

Školní jídelna zajišťuje stravování žáků, zaměstnanců a cizích strávníků.

Ve školní jídelně se mohou stravovat jen ti strávníci, kteří mají řádně vyplněnou přihlášku ke stravování svým zákonným zástupcem a podpisem stvrzeno dodržování řádu školní jídelny. Přihláška je platná po celou dobu školní docházky.

Strávníci se přihlašují u referentky stravování před školní jídelnou u okénka.

Zaměstnanci mají nárok na dotovanou stravu v případě, že odpracují minimálně 3 hodiny denně. V době nemoci, studijního volna, mateřské dovolené si musí obědy odhlásit, popř. uhradit plnou cenu stravy.

V době nemoci, prázdnin nebo ředitelského volna lze poskytnout stravování pouze za úhradu plné ceny tj. včetně osobních a věcných nákladů.

Dle Vyhlášky 107/2005 § 4 odst. 9 se považuje za pobyt ve škole první den neplánované nepřítomnosti strávníka (nemoc), to znamená, že první den nemoci, kdy už oběd nelze odhlásit si může tento oběd za dotovanou cenu strávník vyzvednout do jídlonosičů.

Zákonný zástupce strávníka je povinen hlásit referentce stravování změny, týkající se: čísla účtu, změny jména a ukončení stravování. Pokud nebudou změny nahlášeny, ŠJ nezodpovídá za případné chyby. (např. převod peněz na špatný účet)

  1. 8) Kontakty
  2. Kontakt vedoucí ŠJ                     Magda Charvátová   541 223 030     [email protected]
  3. Kontakt referentka stravování    Simona Valová        537 026 445   [email protected]
  4. ÚŘEDNÍ  HODINY  VEDOUCÍ  ŠKOLNÍ JÍDELNY      
Budete mít zájem:  Syrovátka: Dříve krmivo pro dobytek, dnes všelék pro lidi

Po-Pá   8.00 hod   –   14.00 hod

9) Organizace provozu ve školní jídelně:

Do jídelny vstupují žáci v přezůvkách, s umytýma rukama. Učitelé zajišťují v jídelně průběžně dohled nad žáky a koordinují počty žáků v jídelně. Strávníci se řídí pokyny vedoucí stravování, pedagogického dohledu a personálu jídelny.

Strávníci dodržují předpisy a společenská pravidla při stolování, připomínky řeší ihned s vedoucí jídelny. Pokud strávník znečistí podlahu či stůl, pedagogický dohled zajistí úklid podle možností. Úrazy a nevolnosti žáků řeší pedagogický dohled. Jídelní lístek je vyvěšen v hale školy na webu školy.

Připomínky, dotazy a stížnosti řeší ihned vedoucí jídelny Marková Růžena. Výdej stravy se provádí po identifikaci čipem nebo ISIC kartou u vydávacího okénka. Žáci, kteří nemají zakoupené obědy, nemají do jídelny přístup s výjimkou strávníků s dietou, potvrzenou lékařem. Dle zákona 561/2004,§ 31,odst.

2 a 3 mohou být žáci za opakované nevhodné chování v jídelně či za nenošení čipu na obědy vyloučeni ze stravování. Z  jídelny se nesmí vynášet žádný inventář.

Vlastní organizace provozu ve školní jídelně:

  • umytí rukou
  • vstup do jídelny za pedagogického dohledu
  • identifikace čipem a vyzvednutí hlavního jídla
  • nalití polévky, každý samostatně, v místě tomu určeném
  • pitný režim v jídelně
  • vrácení inventáře u sběrného okénka, příbory a sklo zvlášť do nádoby tomu určené
  • na přídavky nemá strávník nárok

Školní jídelna v Brně: Obědy jako v interhotelu! | Žena.cz

Hráškový krém s bylinkovými krutonky, losos na restované zelenině, bramborová kaše, dvoubarevný tvarohový krém s čokoládovými lupínky… Žáci ze školní jídelny náměstí Svornosti v Brně si mohou gratulovat: za velmi příjemnou cenu mají obědy jako v luxusním hotelu. Jejich kuchařky totiž zvítězily v soutěži O nejlepší školní oběd.

Pro mnohé z nás jsou školní jídelny obvykle synonymem pro nestravitelné blafy, na které vzpomínáme s hrůzou. Časy se ovšem mění a s nimi i  kuchařky školních jídelen.

Některým z nich záleží na pověsti a na spokojenosti zákazníka stejně jako šéfkuchařům v těch nejlepších restauracích.

A právě kvůli motivaci provozovatelů školních jídelen i kuchařek samotných vznikla soutěž pořádaná v rámci projektu Všeobecné zdravotní pojišťovny Žij zdravě. Jak probíhal poslední ročník? 

Na finále soutěže nechyběla coby čestný porotce ani herečka a vynikající kuchařka Markéta Hrubešová.

Na otázku, zda si umí představit být kuchařkou ve školní jídelně, odpověděla: „Každé povolání, které děláme s láskou, přináší radost. Kuchařina je celkově velmi náročná.

A vůbec bych nedělala rozdíl mezi touto prací v restauraci a ve školních jídelnách. Ta je navíc opravdu s přesahem na celý život.“ A vítězové?

Zázraky za 30 korun

Kuchařky z Brna vyhrály s lososem na restované zelenině s bramborovou kaší. Finanční normativ pro strávníky se přitom pohybuje podle věku dětí od 26 do 29 Kč za oběd (pouze cena surovin).

Druhé místo v soutěži patří školní jídelně Základní školy Mánesova v Otrokovicích se zdravým karbanátkem, bramborovým salátem s francouzskou zeleninou a jogurtovým dresinkem s bylinkami.

Trojici vítězů uzavírají kuchařky ze Školní jídelny Nádvorní v Brně a jejich pangasius ze Švédska.

V rámci hlasování laické veřejnosti potom zvítězila školní jídelna Gymnázia Lesní čtvrť ve Zlíně se zeleninovým špízem a bramborovou kaší.

V šoku z vítězství

Celkem se do soutěže přihlásilo 78 školních jídelen.

Odborná komise, složená mimo jiné ze zástupců ministerstva školství a zdravotnictví, Asociace kuchařů a cukrářů ČR, Společnosti pro výživu a Všeobecné zdravotní pojišťovny, z nich vybrala deset nejlepších, kteří během finálového dne uvařili soutěžní menu.

Pokrmy musely být běžně zařazovány na jídelní lístek dané školní jídelny, patřit mezi oblíbená jídla malých strávníků a cena celého menu nesměla překročit normou daný limit 34 korun za porci.

Takto úžasně vypadá vítězný oběd

Foto: yesneyes.cz

„Jsme strašně šťastné a zcela v šoku,“ okomentovaly své první místo členky vítězného brněnského týmu. Měly důvod k radosti: kromě ocenění si ze soutěže odvezly i finanční odměnu. Třem nejlepším týmům totiž pořadatel soutěže věnoval šeky, které mohou využít na nákup vybavení a zázemí do školní kuchyně.

Jste vy spokojeni s kvalitou jídel ve školní jídelně vašich dětí? Je podle vás nabídka dostatečně pestrá, zdravá a výživná? Chutná vašim dětem ve škole? O tom můžete diskutovat pod článkem.

zdroj: yesneyes.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Američanka šokovala svět: porodila vlastního vnuka!

Zazpívám ti, mrtvá teto…

Vystup si s tím řvoucím spratkem z tramvaje!

Kdo se dostal do finále?

  • Česká jídelna Poděbradská, Praha
  • Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
  • Fakultní základní škola dr. Milady Horákové, Olomouc
  • Mateřská škola Libocká, Praha
  • Mateřská škola Střítež nad Bečvou
  • Mateřská škola Na Korábě, Praha
  • Školní jídelna Nádvorní, Brno
  • Školní jídelna Náměstí Svornosti, Brno
  • Základní škola Mánesova, Otrokovice
  • Základní škola Videčská, Rožnov pod Radhoštěm

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Pecková: Zavřeli jsme děti do domácího vězení a nevíme proč. Plán návratu je na vodě | Video: Daniela Drtinová

Králičí burger za 34 korun: Nejlepší školní obědy vaří v Otrokovicích

Zatímco většině dětí se zpátky do školy nechce, žáci ze Základní školy Mánesova z Otrokovic se nejspíš nemohou konce prázdnin dočkat. Tamní kuchařky jsou totiž nejlepší v republice a děti si v tamní jídelně doslova debužírují. Menu této školy zvítězilo v celostátní soutěži.

Soutěž Nejlepší školní oběd, které se zúčastnilo 89 škol, měla za cíl ukázat, že školní stravování je prostředkem v boji proti dětské obezitě.

Vítězný oběd otrokovické školy sestává z opravdových lahůdek: králičí burger s houbami, pohankou a rýží, dýňovo-mrkvový krém s čočkou, salát z červené řepy a ovoce v jogurtu.

Druhá skončila jídelna základní a mateřské školy Velký Beranov a třetí kuchaři jídelny Střední průmyslové školy dopravní z Plzně.

K obědu měli soutěžící připravit menu z králičího masa v hlavním chodu a mléčný dezert. Suroviny nesměly stát více než 34 korun. „Recepty byly opravdu originální a řada z nich by uspěla i v restauracích,“ uvedl člen poroty Petr Stádník.

 „Zeleninové polévky doplnilo tradičně i moderně připravené libové králičí maso, v několika jídelnách i se zeleninovým salátem.

I mezi mléčnými dezerty jsme našli jak klasické sladkosti jako tvarohové krémy, tak například pohanku s pudinkovým krémem či ořechovo-mrkvové řezy s ricottou,“ uvedla ředitelka soutěže Alena Strosserová.

Podle členky poroty a metodičky školního stravování v Brně Anny Packové většina školních jídelen kvalitu stravy zlepšuje. Úroveň školní jídelny podle ní závisí nejen na personálu, ale i na strávnících.

„Pokud do některé školy chodí především strávníci, kteří milují klasickou českou kuchyni, a paní kuchařka tam vystoupí s originálními kreacemi, tak narazí.

A nebude se strávníky bojovat dlouho, protože pro ni je prioritou, aby se děti najedly,“ řekla  Packová, která se zasazuje o zrušení jídelních automatů na školách.

„Automaty v základních školách nemají své místo. Nabízený sortiment je tolik lákavý, že jim nemůžeme zazlívat, že ho volí. A samozřejmě když si zvolí nějaký slazený nápoj a brambůrky z přístroje, tak nebudou mít v poledne chuť na špenátovou polévku a králíka na zelenině,“ dodala.

Ministerstvo školství chystá změnu spotřebního koše, podle něhož se má určovat složení stravy ve školních jídelnách. Současná norma předepisující množství jednotlivých skupin potravin je čtvrt století stará. Předpis by se měl inovovat v souladu s moderními poznatky o zdravé výživě. Změnu podporuje občanská iniciativa Skutečně zdravá škola.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector