Nejlepší koktejl ČR? Ten s mrkví a sedmikráskou

24. 3. 2015

Autor: Michael Lapčík

Jaro rozkvétá celou svou krásou nejen venku na loukách a zahradách, ale také barmanům v jejich drincích. Květiny se stávají pevnou složkou repertoárů českých mixologů.

Přesvědčuje o tom i vítězný koktejl národního kola Mattoni Grand Drink 2015.

Soutěž v míchání nealkoholických a pokud možno i zdravých a nízkokalorických drinků se uskutečnila v sobotu jako součást programu konference České barmanské asociace.

Porotě se nejvíce zamlouval výkon Achima Šipla, který tak zúročil své zkušenosti z celosvětového vítězství v této soutěži z roku 2013. Barman zpod Ještědu a aktuální brand ambassador společnosti Rudolf Jelínek uspěl se svým květinovým drinkem Forbidden Flower.

Čerstvý čtyřicátník se dle svých slov nechal při tvorbě nápoje ovlivnit právě začínajícím ročním obdobím. „Trendem je dívat se všude kolem sebe a mě ve spojení s jarním drinkem zaujaly sedmikrásky.

Natrhal jsem je u nás v Liberci a maceroval je v cukrovém sirupu. Cukr má tu úžasnou vlastnost, že snadno přenáší vůni. Prostě načichne,“ popisuje Achim Šipl aromatické jádro Forbidden Flowers.

Nejlepší koktejl ČR? Ten s mrkví a sedmikráskou

Bázi drinku tvoří mrkvový fresh spárovaný se sirupem z růží a citronovou šťávou, květinový triumvirát v něm doplňuje levandule. „Věděl jsem prvoplánově, že kombinace mrkve a růže, ač je neobvyklá, tak velmi dobře funguje,“ dodává Achim Šipl, který se párování všemožných ingrediencí za použití i méně obvyklých technik při své práci intenzivně věnuje.

Aby nealko koktejl ještě více dráždil čichové receptory konzumenta, vyrobil k němu jeho autor i růžový parfém. Ten nad sklenicí vytvoří voňavou mlhu. Drink se servíruje ve sklenicích zahalených do novinových kornoutů.

Achim Šipl tak má šanci zopakovat úspěch z roku 2013, kdy se stal celosvětovým vítězem Mattoni Grand Drink. Tehdy triumfoval s koktejlem založeným na rebarboře. „Když už jsem jednou vyhrál, bude nyní šance na obhajobu velice malá. Člověku je ale vlastní chtít vítězit. Řekněme tedy, že mým cílem pro globální finále bude dostat se mezi osm nejlepších,“ poodhaluje své ambice.

O titul nealkoholického šampiona České republiky se letos utkalo 10 barmanů. Úroveň soutěže si pochvaloval jeden ze tří porotců Ľuboš Rácz. „Dvě, tři věci bych klidně zařadil do nápojového lístku svého baru. Na druhou stranu mě u některých účastníků trochu zklamala technika přípravy,“ podotýká jeden z nejuznávanějších slovenských barmanů současnosti.

Zároveň přiznává, že nízkokalorické a nealko drinky ho osobně zrovna neberou. „Bar není fitko, takže kalorie mě nezajímají,“ vysvětluje. Na konceptu ale nachází jiné pozitivum.

„Díky nízkokalorickému požadavku se barmani zamýšlí nad složením drinku. Nesáhnou po sirupu z obchodu, ale raději si připraví vlastní domácí suroviny.

Soutěž tedy podporuje kreativitu,“

oceňuje Ľuboš Rácz.

Světové finále Mattoni Grand Drink se letos uskuteční 20. – 21. června v Praze. Podívejte se na další soutěžící, kteří se letošního národního kola zúčastnili.

  • Nejlepší koktejl ČR? Ten s mrkví a sedmikráskou
  • Nejlepší koktejl ČR? Ten s mrkví a sedmikráskou
  • Nejlepší koktejl ČR? Ten s mrkví a sedmikráskou
  • Nejlepší koktejl ČR? Ten s mrkví a sedmikráskou
  • Nejlepší koktejl ČR? Ten s mrkví a sedmikráskou
  • Nejlepší koktejl ČR? Ten s mrkví a sedmikráskou
  • Nejlepší koktejl ČR? Ten s mrkví a sedmikráskou
  • Nejlepší koktejl ČR? Ten s mrkví a sedmikráskou
  • Nejlepší koktejl ČR? Ten s mrkví a sedmikráskou
  • Související: V pražském šampionátu zvítězilo Estončino Zelené pokušení

Karotka (Mrkev)

Nejlepší koktejl ČR? Ten s mrkví a sedmikráskouFoto © Stanislav Korbel II. TM

Karotka je bezesporu naší nejcennější a nejdokonalejší potravinou. Postrouhaná je mnohými s úspěchem využívána jako vláknina. Bylo dokonce zjištěno, že kaše ze syrové karotky je tím nejúčinnějším a nejužitečnějším prostředkem, kterým pomůžeme tlustému střevu vrátit se k normálnímu stavu.

  • Syrová karotka obsahuje všechny vitaminy a prvky, které lidské tělo potřebuje.
  • Její hodnota se ztrácí vařením, konzervováním a jiným zpracováním.
  • Příliš mladá karotka je nezralá, minerálie a vitaminy se ještě plně nevytvořily, a proto není tak výživná jako ta, které jsme dovolili čtyři a půl až pět měsíců růst v půdě.

Nejlepší koktejl ČR? Ten s mrkví a sedmikráskou

Karotková šťáva vyniká mezi ostatními zeleninovými šťávami za předpokladu, že je čerstvá a byla správně připravená. Je vynikajícím čisticím prostředkem pro žlučník a odpadové látky, které se nahromadily v játrech po léta trvajícími nesprávnými zvyklostmi v jídle.

Někdy dostane kůže po pití karotkové šťávy, ale i po pití jiných šťáv, žlutý nádech. Zjistil jsem, že je to důsledek rychle uvolněné husté žluče z jater, kterou líně fungující ledviny a střeva nestačí vyloučit.

Tím se stane, že tento přebývající odpad přináší lymfa na povrch těla, aby se vyloučil kožními póry.

Toto zbarvení dříve nebo později zmizí. Není to zbarvení pigmentem karotky. Já bych raději přijal tuto krátkou změnu zevnějšku jako důkaz regenerace jater, která mi daruje mnohem delší, zdravější a aktivnější život, než bych se zřekl těchto život darujících šťáv a přitom věděl, že lékařský posudek brzy bude znít jaterní choroba nebo dokonce rakovina jater.

Nezapomeňte, že celý život trvající špatná životospráva a tím myslím hlavně konzumaci nesprávné potravy – vyvolá v těle příznaky rozpadu, jejichž odstranění může trvat měsíce nebo i roky.

Bylo by proto bláhové očekávat zázračné obnovení těla jen příležitostným pitím malého množství šťávy. Ještě bláhovější by ovšem bylo věnovat pozornost hlasu nevědomosti, který tvrdí, že syrové čerstvé šťávy způsobují nemoci. Ve skutečnosti nejsou tyto přechodné potíže nic jiného než přirozená reakce těla na „generální úklid“.

Musíme spolupracovat s přírodou, abychom odstranili škody, které jsme si sami způsobili. Musíme našemu tělu dodávat organické chemické prvky denně, pravidelně a v dostatečném množství, aby se buňky a tkáně mohly regenerovat.

To potřebuje čas a podle mých zkušeností je denní pití šťávy tou nejlepší a nejrychlejší cestou (a to bez přerušení, bez výjimky, po měsíce nebo léta).

Karoten je součást karotky, který v syrovém stavu obsahuje ten nejlepší vitamin A, který tělo může přijmout.

Jestliže se tento vitamin vystaví horku nebo jinému zpracování, jestliže se koncentruje nebo izoluje ze složení, které nám dala příroda k dispozici, zmenší se jeho hodnota, pokud se úplně neztratí. Extrakty mohou být přechodně užitečné.

Jestliže si přejete jednoznačné, praktické výsledky, pak se nedá čerstvá syrová šťáva s ničím srovnat za předpokladu, že byla správně připravena.

Děti by měly pít denně půl litru karotkové šťávy. Většina dětských potíží se přičítá nedostatku vitaminu A, jako na příklad šeroslepost.

Půl litru karotkové šťávy, odpoledne nebo večer, je to nejúčinnější, co znám, jak pomoci očím odstranit únavu, která vzniká při jízdě proti prudkému světlu.

Podle mého mínění by měli všichni řidiči autobusů, nákladních aut, piloti a všichni ti, na nichž jsou při noční jízdě závislé lidské životy, pít každé odpoledne nejméně půl litru správně vytlačené karotkové šťávy.

Čerstvá karotka obsahuje víc než 87% vody. Asi 37% všech minerálií tvoří draslík. Mimoto má velké množství sodíku, vápníku ale i železa, síry a chlóru. Obsah fosforu, potravy pro náš mozek, tvoří 13%.19

Šampionát v míchání nealkoholických koktejlů vyvrcholí festivalem

Publikum bude mít možnost sledovat souboj barmanské elity a zdarma se pobavit poslechem nejlepších českých a slovenských interpretů.

Mattoni Grand Drink přináší již osmnáct let to nejlepší ze světa nealkoholických koktejlů, z toho pět let formou prestižního mistrovství světa, na které se každoročně sjíždějí nejlepší barmani z celého světa. Letos se do vrcholného koktejlového klání kvalifikovalo 22 reprezentantů, kteří vzešli z národních kvalifikačních kol jednotlivých barmanských asociací po celém světě.

Ze zúčastněných zemí jmenujme například Koreu, Uruguay, Švýcarsko, Argentinu nebo Velkou Británii. Tradičně se zúčastní také například Estonsko, jehož reprezentantka zvítězila loni. Počet zúčastněných zemí nejlépe vypovídá o skutečně světovém významu Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů.

Horký favorit mistrovství světa

Českou republiku bude reprezentovat s koktejlem Forbidden Flowers Achim Šipl, který se pyšní titulem Mistra světa z roku 2013. „Achim Šipl je opravdu horkým favoritem letošního mistrovství světa.

Národním kvalifikačním kolem prošel zcela bezchybně, přesně vystihl soutěžní zadání a byl připraven nejlépe ze všech,“ řekl ke kvalifikaci Achima Šipla hlavní komisař Mistrovství světa, Miroslav Černík z České barmanské asociace.

„Můj drink nabízí lehkou infuzi sedmikrásek ve spojení s růží a mrkví. Jedná se o celoročně dostupnou kombinaci, kterou chuťově vyvažuje fresh citronové šťávy a vanilkový cukr,“ přiblížil svůj soutěžní koktejl Achim Šipl.

Mattoni Grand Drink každý rok reflektuje aktuální trendy ve výživě a nabízí atraktivní a chutné drinky především pro lidi, kteří vyznávají zdravý životní styl. Každý nealkoholický koktejl má jedinečnou recepturu s nízkou energetickou hodnotou.

Bublinky vynáší vůnik k okraji sklenice

Základní ingrediencí všech koktejlů je česká přírodní minerální voda Mattoni, kterou právě pro její složení a chuť doporučuje Mezinárodní barmanská asociace pro přípravu koktejlů.

Zůstává na barmanovi, jestli zvolí perlivou či jemně perlivou variantu minerálky. Právě bublinky pomáhají splnit kritérium vůně, protože ji „vynáší“ k okraji sklenice.

Porota hodnotí nejen chuť, ale také inovativnost, kterou koktejl oboru barmanské mixologie přináší.

„Jsem opravdu hrdý na naší českou přírodní minerální vodu Mattoni, jejíž jedinečné vlastnosti oceňuje Mezinárodní barmanská asociace (IBA), a proto ji zvolila za svou oficiální minerální vodu a doporučuje ji k přípravě nealkoholických koktejlů po celém světě,“ řekl Alessandro Pasquale, generální ředitel Karlovarských minerálních vod.

„Barmanské umění a zdravý životní styl podporujeme soutěží Mattoni Grand Drink. Díky ní již 18 let vznikají skvělé nealkoholické koktejly, které jsou zdravou alternativou k alkoholickým koktejlům. Z Mattoni Grand Drinku se stala prestižní světová událost, kvůli které letos do Prahy zavítá 22 barmanů ze všech koutů světa,“ dodal Alessandro Pasquale.

Komunikace barmana s komisaři i diváky

Letošní ročník Mattoni Grand Drinku a Mistrovství světa přinese několik novinek. „Větší důraz je kladen na celkový dojem z barmanova vystoupení, během kterého komunikuje s komisaři i diváky. Proto barmani budou soutěžit po jednom, nikoliv ve čtyřčlenných skupinách, jako tomu bylo v minulých ročnících,“ uvedl hlavní komisař Miroslav Černík.

„Pokud jde o recepturu soutěžních koktejlů, stanovili jsme horní limit obsahu kalorií, aby nevznikaly zbytečně přeslazené koktejly,“ doplnil Miroslav Černík.

Veškeré hodnocení probíhá přímo před diváky, což značně zatraktivňuje celou soutěž. Na vlastní oči se o tom budou moct přesvědčit lidé, kteří zavítají o víkendu 20. a 21. června na pražské Staroměstské náměstí. V sobotu 20. června od 9 hodin tam budou moct sledovat semifinálový souboj 22 špičkových světových barmanů a přiučit se barmanským trikům.

Šest nejlepších barmanů se probojuje do velkého nedělního finále, které proběhne v unikátní hudebně koktejlové show – Mattoni Koktejl Festivalu. Nedělní program odstartuje ve 20 hodin koncertem Daruj krev pod záštitou Českého rozhlasu, kde vystoupí Michal Hrůza a kapela Jelen.

Všechny akce jsou přístupné zcela zdarma

Koktejlový rej vypukne ve 21 hodin za doprovodu největších hvězd českého a slovenského hudebního nebe – vystoupí například David Koller, Aneta Langerová, Xindl X nebo Chinaski. Všechny akce jsou přístupné veřejnosti zcela zdarma. Finálové klání s Mattoni Koktejl Festivalem bude navíc možné sledovat na televizních obrazovkách v přímém přenosu TV Nova.

„Mattoni Grand Drink a s ním spjaté Mistrovství světa jsou oslavou zdravého životního stylu a trendu nealkoholických koktejlů, které vyhledává stále více lidí.

Věřím, že si tato světová prestižní událost zachová svůj unikátní charakter a každý rok přinese něco nového. Nadále bude udávat trendy pro barmanskou mixologii.

Již dnes je tato akce vzorem mnohým barmanským asociacím po celém světě,“ řekl Aleš Svojanovský, prezident České barmanské asociace.

Nejlepší nealkoholické koktejly České republiky ukázaly nové trendy

Jaké jsou aktuální trendy v přípravě nealkoholických koktejlů? Barmani rádi experimentují s kvalitními čaji, používají bylinky i květiny a ve velké míře zeleninu. Populární je mrkev, což se ukázalo při Národním kvalifikačním kole Mattoni Grand Drink 2015.

Trendem jsou málo sladké koktejly, které jsou pro barmany mnohdy skutečnou výzvou, a reflektují poptávku po méně kalorických koktejlech, které jsou ideální pro zdravý životní styl.

Co se nemění, je použití kvalitní přírodní minerální vody. Ta je důležitá pro celkové sladění všech chutí a její bublinky vynášejí vůni koktejlu k okraji sklenice, čímž okouzlí chuťové smysly. Mezinárodní barmanská asociace (IBA) doporučuje českou minerální vodu Mattoni, která má ideální chuť a minerální složení.

Nejoblíbenější ingrediencí letošní sezóny je bez pochyby mrkev, která se stala základem hned čtyř koktejlů, z nichž se dva umístily na stupních vítězů v Národním kvalifikačním kole Mattoni Grand Drink 2015. Potvrdil se trend užívání různých druhů zeleniny, bylinek, ale i květin.

Koktejl Forbidden Flowers Achima ŠiplaNejlepší koktejl ČR? Ten s mrkví a sedmikráskouVítězný koktejl, který bude reprezentovat Českou republiku na mistrovství světa, nabízí infuzi květin ve vanilkovém cukru doplněnou celosezónním mrkvovým freshem a je vyvážený citronovou šťávou. Použité sedmikrásky rostou od jara do podzimu. Drink je zabalený do novinového kornoutu, který společně se jménem odkazuje na zlatou dobu koktejlů – prohibici.

Ingredience: ½ barové lžíce květů levandule, ½ barové lžíce (2 g) vanilkového cukru, 1 cl Rose Sirup Monin, 1,5 cl citrónového freshe, 4 cl mrkvového freshe, 10 sedmikrásek, 10 cl Mattoni perlivé na dolití, na ozdobu 1 lístek růže, svazeček 3 sedmikrásek a kornout z novin, do kterého se zabalí sklenice.

Postup: Sedmikrásky a levanduli společně s cukrem promačkáme přímo v šejkru. Přilijeme všechny ingredience, kromě Mattoni, a s ledem dobře prošejkrujeme. Přelijeme do sklenic 0,3 l s ledem a dolijeme Mattoni. Ozdobíme jedním lístkem růže a svazečkem tří sedmikrásek. Sklenici zabalíme do kornoutu z novin, které jsou symbolické k názvu koktejlu.

Koktejly: Recepty na 6 nejlepších, které zvládnete doma

Chystáte se slavit příchod nového roku s přáteli? Připravte jim party, na kterou hned tak nezapomenou. Pohostěte je míchanými drinky, do jejichž přípravy se v rámci společné zábavy klidně mohou zapojit. Vybrali jsme pro vás pár receptů, které zvládnete namíchat levou zadní.

Pestrou nabídku koktejlů najdete v každém baru i ve většině restaurací. Jejich konzumace se ale poměrně prodraží. Na přípravě těch nejoblíbenějších přitom není nic složitého. Vystačíte si s obvyklými ingrediencemi, šejkrem a běžným kuchyňským náčiním. Celý recept a postup zobrazíte kliknutím na název nápoje v textu.

Koktejl Mai-Tai

Za exotickým názvem, který je polynéský a znamená „ten nejlepší“, se ukrývá chutný míchaný nápoj, jehož základem jsou dva kvalitní rumy, nejlépe jamajské, a to tmavý i světlý.

Dále nemůže chybět čerstvě vylisovaná šťáva z pomerančů a citronů, modrý likér Curacao, ochucený sušenými slupkami netradičního citrusového ovoce s názvem laraha, a mandlový sirup.

Podávat koktejl Mai-Tai můžete v podstatě v jakékoliv sklenici, ozdobený koktejlovou třešní a lístky čerstvé máty. Pokud ale chcete být originální, naservírujte ho hostům ve vydlabaném ananasu.

Whiskey sour

Recept na další z lahodných koktejlů pochází z dávné historie. Míchali si ho totiž britští námořníci v 18. století na svých dlouhých plavbách, aby předešli kurdějím. Jeho příprava je úplně snadná.

Potřebovat budete jen bourbon, čerstvou limetkovou či citronovou šťávu a cukrový sirup, přidat můžete ještě syrový bílek, není to ale podmínkou. Do koktejlu se dává pro napěnění. Ingredience vložte do šejkru spolu s ledem, protřepte a přeceďte do sklenice.

Whiskey sour podávejte na ledu nebo jen tak, dozdobte plátkem limetky, případně koktejlovou třešní.

Sex on the beach

Na pláž rozpálenou žhnoucím letním sluncem vás přenese další z oblíbených koktejlů, který se zrodil na Floridě. Je sladký a osvěžující zároveň.

Jeho specifikem je použití voňavého broskvového likéru, případně broskvové vodky, kvalitní čisté vodky, pomerančového džusu a rudé grenadiny, což je sirup z granátových jablek, specifický výrazně červenou barvou a hořkosladkou chutí.

Sex on the beach se podává na ledu, v dlouhé sklenici ozdobené plátkem pomeranče a nezbytnou koktejlovou třešní.

Daiquiri

Muži často dávají přednost koktejlu z bílého rumu, který rád popíjel americký spisovatel Ernest Hemingway. Na přípravu pravého daiquiri vám stačí pouhé tři ingredience. Kvalitní, nejlépe kubánský rum, čerstvě vylisovaná limetková šťáva nebo limetkový džus a cukrový sirup.

Ten připravíte tak, že rozpustíte 100 gramů cukru v decilitru studené vody, pomalu přivedete k varu a poté necháte vychladnout. Všechny ingredience pak už jen v šejkru spolu s drceným ledem dobře promíchejte a přes sítko nalijte do koktejlové sklenice.

Existuje ale i barevná „dámská“ verze tohoto koktejlu, jíž je jahodové daiquri s jahodovým sirupem a čerstvými jahodami.

Cosmopolitan

Dámy naopak raději sáhnou po sklence s narůžovělým osvěžujícím a voňavým koktejlem, který proslavily především hrdinky slavného seriálu Sex ve městě.

Jeho základem je kvalitní čistá vodka, hořkosladký francouzský likér Cointreau s chutí pomerančů, kardamomu a muškátového oříšku, hořkokyselý brusinkový džus a čerstvě vylisovaná limetková šťáva.

Cosmopolitan se podává zásadně bez ledu, v namrazené sklence na Martini ve tvaru do písmene „V“, takzvané koktejlce, ozdobený spirálou čerstvé pomerančové kůry, případně plátkem pomeranče, limetky či citronu. A nezapomeňte na brčko.

Další silvestrovské recepty a inspiraci najdete v lednovém čísle časopisu F.O.O.D. Koupit jednotlivé číslo nebo celé předplatné můžete přímo ZDE >>>

Už máte lednové číslo časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: Lenka Chvostová

ŽENA-IN – Vychutnejte si nejlepší nealkoholické koktejly světa roku 2015

Trendy v nealkoholických koktejlech každoročně určuje Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů – Mattoni Grand Drink. Letos se v Praze uskutečnil již osmnáctý ročník této prestižní události, na kterou se sjelo 22 barmanských špiček z celého světa.

Porota kromě chutě kladla důraz také na inovativní postupy, netradiční ingredience a originální vzhled koktejlu. Všechny koktejly musely splňovat nízký kalorický limit a obsahovat minerální vodu Mattoni. Ta se pro svou unikátní chuť a vyvážené složení minerálů stala oficiální minerální vodou Světové barmanské asociace (IBA).

Namíchejte si doma něco speciálního. Originální nealkoholický koktejl vás nejen osvěží, ale potěší i svou vizáží. Může se snadno stát hlavní hvězdou letní party, navíc jej můžete nabídnout i dětem či své těhotné kamarádce. Inspirujte se letošními šesti nejlepšími nealkoholickými koktejly, které se probojovaly do finále Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů 2015.

Jaké jsou aktuální trendy v přípravě nealkoholických koktejlů? Barmani rádi experimentují s kvalitními čaji, používají bylinky i květiny a ve velké míře zeleninu.

Barmani z celého světa při přípravě zdravých nealkoholických koktejlů rádi experimentují s kvalitními čaji. Ukazuje se trend používání sorbetů a někoho může překvapit koktejl obsahující slad.

Trendem jsou málo sladké koktejly, které jsou pro barmany mnohdy skutečnou výzvou, a reflektují poptávku po méně kalorických koktejlech, které jsou ideální pro zdravý životní styl.

Co se nemění, je použití kvalitní přírodní minerální vody. Ta je důležitá pro celkové sladění všech chutí a její bublinky vynášejí vůni koktejlu k okraji sklenice, čímž okouzlí chuťové smysly. Mezinárodní barmanská asociace (IBA) doporučuje českou minerální vodu Mattoni, která má ideální chuť a minerální složení.

Nejoblíbenější ingrediencí letošní sezóny je bez pochyby mrkev. Potvrdil se trend užívání různých druhů zeleniny, bylinek, ale i květin.

A jaké jsou nejlepší nealkoholické koktejly?

1. místo + Cena za design: Koktejl Philomena(Stephanie Sieber, Rakousko)

Nejlepším nealkoholickým koktejlem roku 2015 se stal koktejl Philomena Rakušanky Stephanie Sieber, Mistryně světa v míchání nealkoholických koktejlů pro rok 2015.

Koktejl Philomena porotu v konkurenci 22 soutěžních nealko koktejlů přesvědčil zajímavou kombinací příchutí mirabelky a meduňky. Philomena je zdravý, chuťově vybalancovaný drink. Obsažená meduňka zklidňuje a mirabelka oplývá vitamíny a minerály, které v drinku skvěle doplní i přírodní minerální voda Mattoni.

Složení koktejlu: 

  • 10 cl Mattoni přírodní perlivé
  • 1 cl meduňkového sirupu
  • 0,5 cl mirabelkového sirupu Monin
  • 0,5 cl domácí ChaiTea esence
  • 4 plátky okurky
  • 1 barová lžička okurkového freshe

Ozdoba: pomeranč, jedlý papír, jedlé květy, bobulová tráva

Postup přípravy: Do vychlazené míchací sklenice dáme všechny přísady mimo Mattoni, přidáme led a pečlivě promícháme. Směs nalijeme přes sítko do sklenice s ledem a dolijeme Mattoni perlivou. Ozdobíme a můžeme podávat.

2. místo: Koktejl Green Life (Wojciech Urbański, Polsko)

Tento drink vás svou chutí, vůní i vzhledem zaručeně překvapí.  Snoubí v sobě netradiční a zdravé suroviny. Zelenou barvu koktejlu dodává ječmen v kombinaci s pistácií a úžasnou chuť dodává také zázvor. Drink je vhodný pro každého – děti, dospělé, teenagery i sportovce. Chcete pocítit příval energie? Pak ho musíte vyzkoušet.

Složení koktejlu:

  • 10 cl Mattoni přírodní perlivé
  • 2 – 3 kapky švestkového bitteru
  • 5 cl přírodního kokosového džusu
  • 2,5 cl freshe z limetky
  • 2 cl pistáciového sirupu Monin
  • 0,5 lžičky prášku z ječmene Green Ways
  • 1 plátek čerstvého zázvoru

Ozdoba: bambus, máta, pomeranč

Způsob přípravy: Do sklenice a šejkru nasypeme led. Do šejkru dáme zázvor, zelený ječmen, pistáciový sirup a vše rozmačkáme. Přidáme citronový fresh, kokosovou vodu a v šejkru protřepeme. Přes sítko nalijeme do vychlazené sklenice bez ledu, zalijeme Mattoni perlivou, promícháme, dosypeme ledem, zakápneme bitterem a ozdobíme.

3. místo + Cena za nejlepší inovaci a techniku: Koktejl Queen Mattoni (Marius Bogdan Birzan, Lucembursko)

Koktejl Queen Mattoni má osvěžující chuť i vzhled. Obojí díky netradičním surovinám. Navíc je nízkokalorický, a tak odpovídá moderním zásadám zdravého životního stylu.

Složení koktejlu:

  • 10 cl Mattoni přírodní perlivé
  • 1,5 cl sirupu z bezového květu
  • 3 cl citrono-limetkového sorbetu
  • 1 cl džusu z červené řepy
  • 4 cl nektaru z růžové guave
  • 0,5 cl vody z pomerančových květů
  • 10 ks lístků máty

Ozdoba: květ ibišku, větvička mateřídoušky, list z ananasu, kumkvát, zlatý prášek, led

Postup přípravy: Do vychlazeného šejkru dáme mátu, bezový sirup, citrono-limetkový sorbet, džusz červené řepy, nektar z růžové guave, vodu z pomerančových květů. Přidáme led a protřepeme. Scedíme led, dolijeme Mattoni perlivou, promícháme a nalijeme do sklenice.Přidáme brčko.

Koktejl ForbiddenFlowers (AchimŠipl, Česká republika)

Nejlepší nealkoholický koktejl České republiky pro rok 2015, který reprezentoval naši zemi na Mistrovství světa, nabízí infuzi květin ve vanilkovém cukru doplněnou celosezónním mrkvovým freshem a je vyvážený citronovou šťávou.

Použité sedmikrásky rostou od jara do podzimu. Drink je zabalený do novinového kornoutu, který společně se jménem odkazuje na zlatou dobu koktejlů – prohibici. Jedinečná je také vůně koktejlu dotažená k dokonalosti růžovou vodou.

Složení koktejlu:

  • ½ barové lžíce květů levandule
  • ½ barové lžíce (2 g) vanilkového cukru
  • 1 cl ROSE Sirup MONIN
  • 1,5 cl citrónového freshe
  • 4 cl mrkvového freshe
  • 10 Sedmikrásek
  • 10 cl Mattoni perlivé na dolití

Ozdoba: 1 lístek růže, svazeček 3 sedmikrásek a kornout z novin, do kterého se zabalí sklenice

Postup přípravy: Sedmikrásky a levanduli společně s cukrem promačkáme přímo v šejkru. Přilijeme všechny ingredience, kromě Mattoni, a s ledem dobře prošejkrujeme. Přelijeme do sklenic 0,3 l s ledem a dolijeme Mattoni. Ozdobíme jedním lístkem růže a svazečkem tří sedmikrásek. Sklenici zabalíme do kornoutu z novin, které jsou symbolické k názvu koktejlu.

Koktejl BerryBlossom (YounjungOh, Jižní Korea)

Koktejl, který má rozkvět a svěžest v názvu. Vychutnáte si sladké osvěžení v podobě BerryBlossom aMattoni.

Složení koktejlu:

  • 10 cl Mattoni přírodní perlivé
  • 2 cl sirupu ze zeleného jablka
  • 4 cl čaje (lesní plody)
  • 1,5 cl ananasového džusu
  • 0,5 cl okurkového freshe

Ozdoba: jablko a citron

Postup přípravy: Sklenici naplníme ledem, aby se vychladila. Do šejkru nalijeme okurkový fresh, ananasový džus, čaj z neperlivé Mattoni a jablečný sirup. Ze sklenice vysypeme led do šejkrua protřepáme. Nalijeme do sklenice, dolijeme Mattoni perlivou, promícháme a ozdobíme.

Koktejl Freshterday (MihkelKahn, Estonsko)

Už podle názvu je jasné, že jde o svěží drink jako dělaný pro horké léto, ale i pro všechna jiná roční období. Koktejl je snadný na přípravu a plný vitamínů.

Složení koktejlu:

  • 10 cl Mattoni přírodní perlivé
  • 20 gramů čerstvého manga
  • 1 lístek máty
  • 1 lístek bazalky
  • 1 cl jablečného džusu
  • 0,5 mangového sirupu
  • 0,5 cl pyré z marakuji

Ozdoba:koktejl je podáván na destičce z kamene, ozdobený rozmarýnem, anýzem, skořicí

Postup přípravy: Do sklenice nasypeme led, abychom ji vychladili. Do mixéru dáme mango, mátu, bazalku, jablečný džus, mangový sirup, marakujové pyré a Mattoni. Vše pečlivě rozmixujeme. Oflambujeme skořici, rozmarýn a anýz, a uzavřeme do skleničky, aby se uchovalo aroma. Vysypeme led ze sklenice, do té pak z mixéru přelijeme koktejl.

Denní krém se Sedmikráskou i balzám po opalování: Novinky, které si nesmíte nechat v červnu ujít!

Česká značka Manufaktura a její řada Sedmikráska se před pár dny rozrostly o Anti-pollution denní pleťový krém s výtažky ze sedmikrásky a ovsa.

Lehoučký denní krém si zamilujete hned na první „máznutí“! Jedinečný koktejl cenných přírodních ingrediencí zaručí vaší pleti dlouhodobou hydrataci a celodenní ochranu. Krém obsahuje až 98,72 % přírodních složek, například ovesný, mandlový a jojobový olej, výtažky ze sedmikrásky nebo bambucké máslo.

Naprostou novinkou je také originální obal, který obsahuje vyměnitelný EKO kalíšek, který po vypotřebování snadno nahradíte novým a ušetříte tak spotřebu obalového materiálu. 

Anti-pollution denní krém Sedmikráska, Manufaktura, manufaktura.cz, 359 Kč/50 ml Autor: archiv firem

Vyživující noční krém, N.A.E

Novinkou je také vyživující noční krém od italské organické kosmetiky N.A.E., která je na českém trhu teprve chvíli. Tento noční krém s extraktem z mořské levandule a s organickým slunečnicovým olejem intenzivně vyživuje pokožku, udržuje její pružnost a také ji rozzáří. Díky němu bude každé vaše ráno mnohem příjemnější! 

Vyživující noční krém Energia, N.A.E., dostupné v drogeriich, 249 Kč/50 ml Autor: archiv firem

Rozjasňovač v tyčince, Yves Rocher

V následujících měsících můžeme ubrat na make-upu, ale naopak musíme přidat trochu třpytu, který vypadá na opálené pleti osvícené slunečními paprsky naprosto dokonale.

Vyzkoušejte nové krémové rozjasňovače v tyčince od Yves Rocher, které jsou jemné, nelepí a krásně se roztírají. Jsou dostupné ve dvou odstínech, jeden je vhodnější pro světlejší pleť, druhý zase pro tmavší.

Praktickou tyčinku můžete mít stále u sebe v kabelce a efekt blýskavé pleti kdykoliv během dne zintenzivnit. Rozjasňovače navíc obsahují více než 82 % složek přírodního původu. 

Rozjasňovač, odstín dore, Yves Rocher, yves-rocher.cz, 369 Kč/4,8 g Autor: archiv firem

Opalovací gelový krém, Piz Buin

Blíží se čas slunění, a tak je třeba vybavit se produkty, které budou naši pokožku chránit. Švýcarská značka Piz Buin přináší letos novinku v podobě opalovacího krémového gelu, který zanechává pokožku hedvábně hladkou.

Fluidní textura se velmi snadno a rychle roztírá a díky suchému finiši se můžete ihned po natření celého těla obléknout, aniž byste si oblečení umastili. Kromě slunečních paprsků chrání pokožku také před chlórem i slanou vodou.

Je velmi šetrný, takže ho můžete používat i na obličej (klidně jako podklad pod make-up). 

Opalovací gelový krém Hydroinfusion Sun Gel Cream SPF 15, Piz Buin, prodává fann.cz, 549 Kč/150 ml Autor: archiv firem

Svůdný balzám po opalování, Havlíkova apotéka

Kromě ochrany potřebuje ale naše pokožka také důkladnou péči. Proto se vám rozhodně bude hodit balzám na zklidnění a regeneraci pokožky s anti-age efektem, který pokožku po opalování vyživí, dodá jí potřebné vitamíny a minerály a pomůže jí rychle načerpat ztracenou vláhu.

Svůdný balzám z Ochranné řady navíc dokáže pokožku zasaženou sluncem zklidnit a ochránit před stárnutím. Obsahuje extrakt z mořské řasy, kyselinu hyaluronovou, arganový, meruňkový, kokosový a slunečnicový olej a také ženšen, který jako bonus posiluje tón pleti a její pevnost.

 

Svůdný balzám po opalování, Havlíkova apotéka, havlikovaapoteka.cz, 612 Kč/200 ml Autor: archiv firem

Tuhý deodorant bez hliníku, Borotalco

Italská značka Borotalco přichází před létem s novinkou v řadě Pure v podobě tuhého deodorantu bez obsahu hliníkových solí a alkoholu, který poskytne pokožce ochranu před zápachem až na 48 hodin.

Má příjemnou a dlouhotrvající vůní, která se krásně snese s jakýmkoliv parfémem. Jeho balení je ideální do kabelky, a tak ho můžete mít neustále u sebe.

A pokud máte pokožku v podpaží velmi citlivou, rozhodně se v tomto případě nemusíte bát podráždění. Je opravdu velmi šetrný! 

Deodeorant bez hliníkových solí Pure, Borotalco, 85 Kč/40 ml Autor: archiv firem

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector